MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS"

Transkriptio

1 Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL ESPOON KAUPUNKI tiedoksi: 3150 JOUSENKAAREN PÄIVÄKOTI, JOUSENJÄNNE 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Jousenkaaren päiväkoti on vuonna 1991 valmistunut puurunkoinen, yksikerroksinen päiväkotirakennus. Alapohjarakenteet ovat kantavia betonirakenteita. Julkisivut ovat lautaverhoiltuja. Rakennuksessa on ollut vesikattovuotoja vuonna Seinä- ja kattohalkeamien tiivistyskorjauksia on tehty vuonna 2016, ulkoseinän ja yläpohjan sekä vesikaton tarkastus ja korjaus vuonna 2013 ja ryömintätilan kunnostus vuonna Lisäksi keittiön lattian kosteus on kartoitettu vuonna Kosteutta havaittiin rajatulla alueella lattiassa kylmiön vieressä (Delete ). Käyttäjäpalaute on kirjattu viimeksi sisäilmasto-olosuhdelomakkeeseen. Ensimmäiset ilmoitukset sisäilmaepäilyistä on tehty jo keväällä Useissa tiloissa on havaittu poikkeavia hajuja (viemäri, tunkkainen, makea tai pistävä). Halkeamia on havaittu pitkin taloa. Ilmanvaihto koetaan riittämättömäksi useissa tiloissa ja lattiat koetaan kauttaaltaan kylmiksi. Neljä työntekijää kokee oireilua tiloissa. Rakennusta käyttää 88 lasta ja 18 työntekijää. Rakennukseen tehtiin ns. rakenne- ja ilmanvaihtotekninen katsastus, jolla tarkoitetaan pääasiassa aistinvaraisesti suoritettua sisäilmapainotteista kuntoarviota. Katsastuksen suorittivat Sanna Pohjola ja Jarkko Lesonen Katsastukseen kuuluvat seurantamittaukset tehtiin Katsastuksessa oli mukana päiväkodin johtaja Pirita Kallio. Kiinteistönhoitaja Fatmir Miftari ei ehtinyt katselmukseen osallistumaan. 1 (23) S w e co Ilmalanportti 2 FI Helsinki, p (0) Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Reg.no Reg. Office Helsinki Sweco Groupin jäsen

2 RAKENNETEKNINEN TARKASTUS 1.2 Kuivatusosat, salaojat, salaojakaivot - Rakennuksen ympärillä on salaojat. Tarkastuskaivon kansi avattiin tarkastusta varten. Puutteita ei havaittu. Salaojien tekninen käyttöikä on yleensä vuotta. 1.3 Päällysteet, Alueen päällysteet, pintavesien poisjohtaminen - Sokkelin vierustalla on mukulakivetys tai asfaltointi, eikä kasvillisuutta ole lähellä rakennusta. Sadevedet on ohjattu syöksytorvista sadevesikaivoihin. Sokkelin ulkopuolella ei havaittu vedeneristettä. - Rakennuksen vierustat on tasaiset/muotoiltu loivasti viettämään poispäin rakennuksesta. 1.4 Perustukset, perusmuurit - Sokkelit ovat betonia. Paikoin sokkelissa havaittiin kosteusjälkiä ja sokkeli rapautunut siten, että harjateräkset paikoin näkyvissä (kuvat 1-2). Kuvat 1, 2. Paikoin betonisokkelissa oli havaittavissa kosteusjälkiä ja rapautumaa. Kuvat isänpuoleiselta (vas) ja etelänpuoleiselta (oik) seinustalta. 1.5 Alapohjat - Rakennuksessa on kantavat alapohjat (ontelolaatasto), jonka alapuolella on alustatila. Alustatilaan havaittiin kolme tarkastusluukkua eri puolilla rakennusta (varastot 103, 135 ja 144). Yksi luukku avattiin alustatilan tarkastusta varten. Levyn alapuolella oli avointa mineraalivillaa (Kuva 10), levy oli teipattu reunoilta lattiaan. Mineraalivillakuitujen on mahdollista levitä ilmavirtausten ja luukun avaamisen yhteydessä hengitysilmaan. Suositellaan eristeen korvaamista esim. PUR-levyllä ja tarkastusluukun kannen tiivistämistä ilmatiiviiksi. 2 (23)

3 Kuvat 3, 4, 5. Alkuperäiset leikkauskuvat A-A, C-C ja E-E. 3 (23)

4 - Alustatila on kunnostettu vuonna 2012 (puhdistus, uudet sepelit, IV-kanavisto). Kosteutta ja poikkeavia hajuja ei alustatilassa tarkastusluukusta käsin havaittu. - Alkuperäisten leikkauskuvien (Kuvat 3-5) mukaan pintabetonilaatan ja ontelolaatan välissä on lämmöneriste (EPS). Alustatila on koneellisesti tuuletettu. Tuuletusputkia havaittiin ympäri rakennusta. - Liiikuntatilassa 137 havaittiin lattiapinnalla kohonneita vertailuarvoja pintakosteudenilmaisimella patteriläpivientien lähettyvillä (kuva 8 n.40*40 cm alueella, kohta merkittynä pohjakuvaan liitteessä 1). Ko. kohdassa oli päiväkodin johtajan mukana ollut patterivuoto muutama vuosi aiemmin. Linoleumlattiapinnoitetta ei oltu vuotoalueella uusittu. Suositellaan lattiapinnoitteen ja alapuolisten liima- ja tasoiteaineiden poistamista kastuneelta alueelta. Tarvittaessa lattiarakennetta tulee kuivata ennen uusien pintarakenteiden asentamista. - Putkiläpiviennit alapohjaan on pääosin tiivistämättä (Kuvat 6, 8, 14-15). Kuvat 6, 7. Putkiläpivientejä ei ole tiivistetty alapohjaan. Seinän lattianrajaan laitettu lattialistan eteen tiivistysmassa. 4 (23)

5 Kuva 8. Liiikuntatilassa 137 havaittiin lattiapinnalla kohonneita vertailuarvoja pintakosteudenilmaisimella patteriläpivientien lähettyvillä. Ko. kohdassa oli päiväkodin johtajan mukana ollut patterivuoto muutama vuosi aiemmin. Kuvat 9, 10, 11. Varastotiloissa 144 ja 103 oli tarkastusluukut alustatilaan. Levyn alla pinnoittamatonta mineraalivillaa. Luukun reunat tiivistetty teipillä. 5 (23)

6 Kuvat 12, 13. Alustatilassa ei havaittu kosteusjälkiä. Alustatila on kunnostettu vuonna 2012, eikä siellä havaittu puutteita tarkastusluukusta havainnoituna. Kuvat 14, 15. Putkiläpiviennit alapohjaan oli tiivistämättä varastotiloissa 117 ja 108. Tilassa on ajoittain havaittu maan hajua. Katselmushetkellä poikkeavaa hajua ei ollut tilassa havaittavissa. 1.6 Runko, kantavat seinät - Rakennuksen kantavat rakenteet ovat puuta. Kantavissa rakenteissa ei havaittu näkyviltä osin puutteita. 6 (23)

7 1.7 Yläpohjat - Yläpohjat ovat puurakenteiset. Katto on pulpettikatto, jonka katteena on konesaumattu pelti. Peltikatteen kuntoa ei päästy tarkastamaan, sillä katolle ei ollut kulkua (ei kattotikkaita eikä kulkusiltoja). Kulku katolle tulee järjestää. - Vesikatolla on ollut vuoto vuonna 2014 pesuhuoneen 122 kohdalla. Kastuneet rakenteet on uusittu toukokuussa Pinnoilla ei havaittu kohonneita kosteuslukemia. Kuva 16. Kodinhoitohuoneessa 118 havaittiin kattolevyssä vanha kosteuden aiheuttama jälki. 1.8 Ulkoseinät, julkisivut - Rakennuksen julkisivu on laudoitettu ja sen takana on tuuletusväli. Julkisivulaudoituksessa havaittiin varsinkin seinän alaosissa sekä ikkunoiden vierustoilla lahovaurioita (Kuvat 19-22). Pahimmat vauriot havaittiin eteläpäädyssä sekä tilan 142 eteläseinustalla. - Ulkoseinän sisäkuoressa havaittiin paikoin levyseinissä halkeilua ja ikkunaliittymissä epätiiveyskohtia (kuvat 17-18). Epäpuhtaudet voivat päästä halkeamien ja mahdollisten muiden epätiiviyskohtien kautta sisäilmaan. - Ulkoseinärakenteen kuntoa ei todennäköisesti ole ryhmätilassa 142 vesivahinkoalueella tarkastettu. Suositellaan tarkastamaan ulkoseinärakenteen kunto ryhmätilassa 142 sekä ryhmätiloissa 143 ja 145 (poikkeavaa, imelää hajua sisäilmassa). 7 (23)

8 Kuvat 17, 18. Ryhmätilassa 142 on aiemmin ollut vesivahinko ulkoseinässä. Tilassa havaittiin paikoin levyseinissä halkeamia. Poikkeavia hajuja tai ilmavirtauksia ei ryhmätilassa seinän ja lattianrajasta tai pistorasioista tarkastushetkellä havaittu. Viereisessä tiloissa 143 ja 145 havaittiin sisäilmassa poikkeavaa, imelää hajua, jonka alkuperää ei pystytty selvittämään. 8 (23) Kuvat 19, 20. Julkisivulaudoituksen alaosat ovat paikoin lahonneet. Pahimmat vauriot olivat etelänpuoleisella seinustalla (vas), mutta lahovaurioita havaittiin myös muilla seinustoille oik, idän puoleinen seinusta). 1.9 Ikkunat, karmit, puitteet, lasituslistat, vesipellit - Ikkunat ovat puukarmisia 3-lasisia tai eristyslasillisia ikkunoita. Paikoin ikkunoiden pielilaudoissa havaittiin kosteus/lahovaurioita.

9 - Ikkunoiden vesipeltien kallistukset ovat riittävät. Vesipellit olivat reunoista epätiiviitä (kuva 21), jolloin sadevesi voi päästä ulkoseinärakenteeseen. Kuvat 21, 22, 23. Ikkunat ovat alkuperäisiä, puukarmisia 3-lasisia tai eristyslasisia ikkunoita. Paikoin ikkunoiden pielilaudoissa havaittiin kosteus/lahovaurioita. Vasemmalla kuva idän puoleiselta seinustalta ja keskellä tilan 143 kohdalta, jossa on ollut aiemmin kosteusvaurio. Vesipellit ovat epätiiviitä. Oikealla kuva etelänpuoleiselta seinustalta Ulko-ovet - Puu- ja vaneripäällysteiset ulko-ovien pinnat huonokuntoiset idänpuoleisella seinustalla ja ne tulisi kunnostaa Vesikatteet, kattokaivot - Vesikatto on pulpettikatto, jonka katteena on konesaumattu pelti. 9 (23)

10 Kuvat 24, 25. Vesikatolle ei ollut pääsyä (ei kattotikkaita tai kulkusiltoja. Maasta käsin tarkasteltuna pinnoitteessa ei havaittu vaurioita 1.12 Tilapinnat ja tilavarusteet - Sähköpääkeskuksessa havaittiin runsaasti pölyä ja roskaa lattiapinnoilla. Ylätasopinnoilla havaittiin paikoin runsaasti pölyä (Kuvat 26-27). Kuvat 26, 27. Sähköpääkeskus oli erittäin likainen. Paikoin ylätasopinnoilla havaittiin runsaasti pölyä. 10 (23)

11 1.13 Märkätilat - Märkätiloissa ei havaittu poikkeavaa kosteutta pintakosteusilmaisimella havainnoitaessa eikä aistinvaraisesti kosteuden aiheuttamia jälkiä Toimenpiteet kiireellisyysjärjestyksessä - Suositellaan lattiapinnoitteen ja alapuolisten liima- ja tasoiteaineiden poistamista kastuneelta alueelta liikuntatilasta 137. Kohta merkittynä pohjakuvaan liitteessä 1. Tarvittaessa lattiarakennetta tulee kuivata ennen uusien pintarakenteiden asentamista. - Suositellaan tarkastusluukun päällä olevan mineraalivillaeristeen korvaamista esim. PUR-levyllä ja tarkastusluukun tiivistämistä ilmatiiviiksi varastotiloissa 103, 135 ja Tarkastetaan ulkoseinärakenteen kosteustekninen kunto ryhmätiloihin 142 (vanha vesivahinkoalue), 143 ja 145 tehtävistä rakenneavauksista poikkeavan hajun selvittämiseksi. - Putkiläpivientien tiivistäminen alapohjarakenteeseen - Ikkunaliittymien ja halkeamien tiivistyskorjaukset - Sokkelissa olevien rapautumien korjaus - Julkisivulaudoituksen ja ikkunan pielilaudoituksen uusiminen vähintään lahovaurioituneilta alueilta. Ikkunan vesipeltien tiivistäminen ulkoseinärakenteeseen. - Sähköpääkeskuksen ja yläpölyjen puhdistus säännöllisesti. - Katolle tulee järjestää turvallinen kulku (kattotikkaat, kulkusillat) - Puu-ovien ja vaneripäällysteisten ulko-ovien kunnostus 11 (23)

12 1 SISÄILMAOLOSUHTEET 1.1 Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden seurantamittaukset Tila Ryhmähuone 105 (Pillipiiparit) Ryhmähuone 107 (Pelimannit) Ryhmähuone 128 (Viulut) Liikuntatila 137 (toimii ruokailutilana) Ryhmähuone 142 (Eskari) Ryhmähuone 154 (Tuohitorvet) - Hiilidioksidipitoisuutta seurattiin kuudessa tilassa tallentavien mittalaitteiden avulla yhden viikon ajan. Mitattuja tiloja olivat ryhmähuoneet 105, 107, 128, 142 ja 154 sekä liikuntatila 137. Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä Alla olevaan taulukkoon on kirjattu mitattujen tilojen suurin käyttäjämäärä, suunniteltu ilmanvaihto vuoden 1990 ilmanvaihtopiirustuksista, ilmavirtojen mittauspöytäkirjojen tuloksia sekä seurantajakson aikaiset hiilidioksidipitoisuudet: Suurin käyttäjämäärä, kpl Suunniteltu ilmanvaihto v ) Mittauspöytäkirja ) Mittauspöytäkirja ) /-70 dm 3 /s +66/-52 dm 3 /s tuloa ei mitattu / -68 dm 3 /s Hiilidioksidipitoisuus seurantajakson aikana, ppm /-70 dm 3 /s +76/-52 dm 3 /s ei mitattu /-70 dm 3 /s +65/-53 dm 3 /s ei mitattu /-90 dm 3 /s +115/-88 dm 3 /s tuloa ei mitattu / -105 dm 3 /s /-90 dm 3 /s +91/-70 dm 3 /s tuloa ei mitattu / -88 dm 3 /s /-100 dm 3 /s +102/-83 dm 3 /s ei mitattu ) + tarkoittaa tuloilmaa. tarkoittaa poistoilmaa. - Päiväunet on keskitetty ryhmähuoneisiin 105 ja 128 klo väliseksi ajaksi, jolloin hiilidioksidipitoisuus ei kuitenkaan kohonnut korkeaksi; tiloissa 105 ja 128 hiilidioksidipitoisuus oli päiväunien aikana ja muulloinkin koko ajan alle 850 ppm. - Ryhmähuoneessa 107 hiilidioksidipitoisuus oli kahtena päivänä hetkellisesti korkeimmillaan ppm. Ryhmähuoneessa 142 pitoisuus oli korkeimmillaan tasolla ppm. Ryhmähuoneessa 154 pitoisuus oli kahtena päivänä vähän aikaa korkeimmillaan ppm. - Liikuntatila 137 toimii ruokailutilana, jossa on kaksi kattausta hoitopäivän aikana. Tämä näkyy myös hiilidioksidipitoisuuden kuvaajassa. Tilan käytön aikana pitoisuus oli korkeimmillaan tasolla ppm. - Asumisterveysasetus 2015:n mukaan hiilidioksidipitoisuuden toimenpideraja ylittyy, kun sisäilman pitoisuus on 1150 ppm suurempi kuin ulkoilman pitoisuus. Ulkoilman pitoisuus oli noin 380 ppm, joten sisäilman hiilidioksidipitoisuuden toimenpideraja ylittyy sisäilman pitoisuuksilla yli 1530 ppm. Toimenpideraja ei ylittynyt missään tilassa seurantajakson aikana. 12 (23)

13 - Asumisterveysasetus 2015:n mukaan tuloilmaa(ulkoilmaa) tulisi olla vähintään 6 dm 3 /s henkilöä kohden. Mitattujen tilojen tuloilmavirta on kuitenkin suurimmalla käyttäjämäärällä vain 3,4-5 dm 3 /s henkilöä kohden, kun ilmanvaihto on vuoden 1990 suunnitelmien mukainen. 1.2 Sisäilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden seurantamittaukset - Lämpötilaa ja suhteellista kosteutta seurattiin kuudessa tilassa tallentavien mittalaitteiden avulla yhden viikon ajan. Mitattuja tiloja olivat ryhmähuoneet 105, 107, 128, 142 ja 154 sekä liikuntatilassa 137. Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä Sisäilman lämpötilojen ja suhteellisen kosteuden vaihteluvälit olivat seuraavat: Tila Lämpötila ma-pe klo 8-17, C Sisäilman suhteellinen kosteus seurantajakson aikana, % Ryhmähuone 105 (Pillipiiparit) 21,1-26, Ryhmähuone 107 (Pelimannit) 21,8-29, Ryhmähuone 128 (Viulut) 21,3-27, Liikuntatila 137 (toimii ruokailutilana) 20,8-26, Ryhmähuone 142 (Eskari) 21,7-26, Ryhmähuone 154 (Tuohitorvet) 20,9-26, Mittaukset tehtiin lämmityskauden ulkopuolella. Asumisterveysasetus 2015:n mukaan lasten päivähoitopaikoissa sisäilman lämpötilan toimenpiderajat ovat lämmityskauden ulkopuolella C eli lämpötilan tulisi olla tällä välillä. Tutkittujen tilojen sisäilman lämpötilat olivat em. toimenpiderajojen mukaisia. (lämmityskaudella toimenpiderajat ovat C) - Sisäilman lämpötila oli usein iltapäivien aikana yli 25 C mitatuissa tiloissa. - Sisäilman lämpötila kohosi ryhmähuoneissa 107 ja 128 huomattavan korkeaksi päiväkotipäivien jälkeen. Tällöin lämpötila oli klo välisenä aikana korkeimmillaan C ryhmähuoneessa 107 ja C ryhmähuoneessa 128. Lisäksi ryhmähuoneessa 154 todettiin lämpötilan kohoamista klo 17 jälkeen tasolle 26-26,5 C. - Sisäilman suhteellinen kosteus vaihteli mittauspisteissä välillä % seurantajakson aikana. Mitatut lukemat ovat tavanomaisia tutkitun tyyppiselle rakennukselle vuodenaika, ilmanvaihto sekä tilojen käyttö ja lämpötilavaihtelut huomioon ottaen. 13 (23)

14 1.3 Johtopäätökset - Hiilidioksidipitoisuuden seurantamittaustulosten ja Asumisterveysasetus 2015:n hiilidioksidipitoisuuden toimenpiderajan perusteella tiloissa ei olisi tarpeen tehdä ilmanvaihdollisia toimenpiteitä. Mitattujen tilojen suunniteltu ilmanvaihto ei kuitenkaan ole suurimmalla käyttäjämäärällä Asumisterveysasetus 2015:n mukaista (tuloilmaa vähintään 6 dm 3 /s henkilöä kohden). Ilmanvaihdon riittävyyttä voidaan parantaa välttämällä koko hoitoryhmän kokoontumista yhteen tilaan. Lisäksi tulisi selvittää mahdollisuutta tehostaa ilmanvaihtoa. Nykyisen ilmanvaihdon mittaaminen ei kuulunut katsastuskäyntiin. Nykyinen ilmanvaihto ei kuitenkaan voi olla paljon suunniteltua suurempi, koska kanavat ja päätelaitteet ovat vuonna 1990 suunnitellun ilmanvaihdon mukaisia. Rakennuksessa on aiemmin mitattu eri tilojen tulo- ja poistoilmavirtoja. Koko rakennuksen kattava ilmavirtojen mittauspöytäkirja on päivätty , jonka mukaan osassa rakennuksen tiloja ilmavirtoja ei ole saatu säädettyä vuonna 1990 suunnitellun mukaiselle tasolle. Myöhemmässä mittauspöytäkirjassa ( ) on esitetty vain viiden tilan poistoilmavirrat, pöytäkirjan mukaan tilojen 105, 137 ja 142 mitatut poistoilmavirrat olivat vähintään suunnitteluarvojen suuruisia. - Sisäilman lämpötila oli usein iltapäivien aikana yli 25 C, mikä vaikuttaa sisäilman tunkkaisuuden tunteeseen. Rakennuksen LVI-järjestelmillä ei voi tiloja jäähdyttää kesäaikaan. Lämpötilaan voidaan vaikuttaa käyttämällä ikkunoihin jo asennettuja sälekaihtimia. - Ryhmähuoneissa 107 ja 128 sisäilman lämpötila nousee usein kesäaikaan todella korkeaksi klo 17 jälkeen, mikä on seurausta auringonpaisteesta (ikkunat länteen päin). 1.4 Toimenpiteet kiireellisyysjärjestyksessä - Ryhmähuoneiden ja ruokailutilana toimivan liikuntatilan 137 ilmanvaihtoa pyritään lisäämään tehostamalla ilmanvaihtokoneen 4TK/4PK toimintaa, jotta ilmanvaihto olisi riittävää tilojen käytön aikana. Ilmanvaihdon riittävyyden kannalta suositellaan myös, että hoitoryhmiä ei kokonaisuudessaan sijoiteta yhteen ryhmähuoneeseen. Toimenpide-ehdotusten tavoitteena on vähintään suunnitteluarvojen mukainen ilmanvaihto sekä Asumisterveysasetus 2015:n mukainen ilmanvaihto eli vähintään 6 dm 3 /s tuloilmaa henkilöä kohden. - Ryhmähuoneissa laitetaan ikkunoiden sälekaihtimet kiinni kesäisin lämpimällä auringonpaisteella. 14 (23)

15 2 ILMANVAIHTOLAITTEET 2.1 Päiväkotitilat: Ilmanvaihtokone 4TK/4PK - Ilmanvaihtokone 4TK/4PK (tulo- ja poistoilmakone) palvelee päiväkotitiloja. Kone on alkuperäinen ja otettu käyttöön v Kone sijaitsee vesikatolla olevassa IVkonehuoneessa 201. Konehuoneen seinissä reikäpellin takana on mineraalivillalevyjä, joiden reunat ovat pinnoittamattomia. - Kone on ohjelmoitu toimimaan joka päivä ympäri vuorokauden. Aikaohjelman mukaan 2-nopeuksinen kone toimii täydellä teholla ma-pe klo Muina aikoina kone toimii puolella teholla. Lisäksi koneen pakkasrajaksi on valvontajärjestelmästä asetettu -11 C, jota kylmemmällä ulkoilman lämpötilalla kone voi käydä vain puolella teholla. - Toimintaselostuksen mukaan tuloilman lämpötilaa säädetään siten, että poistoilman lämpötila pysyy asetusarvossaan. - Ulkoilmasäleikkö sijaitsee vesikatolla IV-konehuoneen ulkoseinällä. Säleikössä ei ollut merkittävästi epäpuhtauksia. Ulkoilmakammion veden poistoputken pää on asennettu lattialle 10 cm päähän IV-konehuoneen lattiakaivosta. Konehuoneen lattia oli kostea lattiakaivon ympäristössä. - Tulo- ja poistoilmasuodattimet olivat M6-tasoisia pussisuodattimia. Kummankin suodattimen kehyksissä oli vähäistä ilmavuotoa suodattimen ohi. Tulo- ja poistoilmasuodattimet vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa, viimeksi joulukuussa Tuloilmasuodatinosassa oli vanhoja kuivuneita kosteusjälkiä konekotelon pohjalla. - Koneessa on levylämmöntalteenottolaite. Lämmöntalteenottolaitteen kohdalla konekotelossa on veden poistoputki, jonka pää on asennettu lattialle 10 cm päähän IV-konehuoneen lattiakaivosta. Lattia oli kostea lattiakaivon ympäristössä. - Koneessa on nestekiertoinen lämmityspatteri, jonka lamellien pölyn määrä oli vähäinen. Koneessa ei ole jäähdytyspatteria. - Tulo- ja poistoilmapuhaltimien hihnat olivat löystyneet. Pyöriessään tuloilmapuhaltimesta kuului kovaa ääntä, joka viittaa esim. löytyneeseen hihnaan tai kuluneeseen laakeriin. Vastaavia ääniä ei kuulunut poistoilmapuhaltimesta. Tuloilmapuhaltimen jälkeen on pinnoitettuja äänenvaimennuselementtejä (lamelliäänenvaimennin). Niiden jälkeen konekotelon sisäpinnassa on reikäpelti, jonka takana on pinnoittamaton mineraalivilla. - Yleisesti konekotelon sisäpintojen pölyn määrä oli vähäinen suodattimien jälkeen. Kotelon luukkujen tiiveys oli hyvä. Kuva 28. Ulkoilmasäleikkö sijaitsee vesikatolla IV-konehuoneen ulkoseinällä. 15 (23)

16 Kuvat 29, 30. Ulkoilmakammio (vasemmalla) ja lämmöntalteenotto ovat viemäröityjä. Veden poistoputkien päät on asennettu lattialle 10 cm päähän IV-konehuoneen lattiakaivosta. Lattia oli kostea lattiakaivon ympäristössä. Kuva 31. Tuloilmasuodattimena oli M6-tasoinen pussisuodatin, jonka kehyksissä oli vähäistä ilmavuotoa suodattimen ohi. Tuloilmasuodatinosassa oli vanhoja kuivuneita kosteusjälkiä kotelon pohjalla. Kuvat 32, 33. Tulo- ja poistoilmapuhaltimien hihnat olivat löystyneet. Tuloilmapuhaltimesta (vasemmalla) kuului kovaa ääntä, joka viittaa esim. löytyneeseen hihnaan tai kuluneeseen laakeriin. Oikealla tuloilmapuhaltimen jälkeisiä pinnoitettuja äänenvaimennuselementtejä, joiden jälkeen konekotelon sisäpinnalla reikäpellin takana on pinnoittamaton mineraalivilla. 16 (23)

17 2.2 Keittiötilat: Tuloilmakone 5TK - Tuloilmakone 5TK palvelee keittiötiloja. Kone on alkuperäinen ja otettu käyttöön v Konetta vastaa vesikatolla oleva keittiötilojen huippuimuri 5PF. Kone 5TK sijaitsee vesikatolla olevassa IV-konehuoneessa 201. Konehuoneen seinissä reikäpellin takana on mineraalivillalevyjä, joiden reunat ovat pinnoittamattomia. - Kone on ohjelmoitu toimimaan joka päivä ympäri vuorokauden. Aikaohjelman mukaan 2-nopeuksinen kone toimii täydellä teholla ma-pe klo Muina aikoina kone toimii puolella teholla, jolloin konetta on kuitenkin mahdollista käyttää täydellä teholla keittiössä olevasta käsikytkimestä. Koneen pakkasrajaksi on valvontajärjestelmästä asetettu -11,5 C, jota kylmemmällä ulkoilman lämpötilalla kone voi käydä vain puolella teholla. - Toimintaselostuksen mukaan tuloilman lämpötilaa säädetään siten, että huoneilman lämpötila pysyy asetusarvossaan. - Ulkoilmasäleikkö sijaitsee vesikatolla IV-konehuoneen ulkoseinällä. Säleikössä oli paljon puiden lehtiä ja muita epäpuhtauksia. Ulkoilmakammiota ei ole viemäröity. - Tuloilmasuodattimena oli M6-tasoinen pussisuodatin, jonka kehykset olivat tiiviit. Suodatin vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa, viimeksi joulukuussa Suodatinosassa oli vanhoja kuivuneita kosteusjälkiä konekotelon pohjalla. - Koneessa ei ole lämmöntalteenottoa. Koneessa on nestekiertoinen lämmityspatteri, jonka lamellien pölyn määrä oli vähäinen. Koneessa ei ole jäähdytyspatteria. - Tuloilmapuhaltimen hihna oli kunnossa. - Koneen sisällä ei ollut näkyvää mineraalivillaa. Koneen jälkeisessä tuloilmakanavassa. on pinnoitettuja äänenvaimennuselementtejä (lamelliäänenvaimennin). Niiden jälkeen kanavan sisäpinnassa on reikäpelti, jonka takana olevaan äänenvaimennusmateriaaliin ei saatu tarkempaa näköyhteyttä. - Yleisesti konekotelon sisäpintojen pölyn määrä oli vähäinen suodattimen jälkeen. Kotelon luukkujen tiiveys oli hyvä. Kuva 34. Ulkoilmasäleikkö sijaitsee vesikatolla IV-konehuoneen ulkoseinällä. 17 (23)

18 Kuvat 35, 36. Säleikössä oli paljon puiden lehtiä ja muita epäpuhtauksia. Ulkoilmakammiota ei ole viemäröity. Kuva 37. Tuloilmasuodattimena oli M6-tasoinen pussisuodatin, jonka kehys oli tiivis. Suodatinosassa oli vanhoja kuivuneita kosteusjälkiä kotelon pohjalla. Lämmityspatterin lamellien pölyn määrä oli vähäinen. Kuvat 38, 39. Vasemmalla olevan tuloilmapuhaltimen hihna oli kunnossa. Oikealla näkyvässä koneen jälkeisessä tuloilmakanavassa (oikealla) on pinnoitettuja äänenvaimennuselementtejä (lamelliäänenvaimennin). Niiden jälkeen kanavan sisäpinnassa on reikäpelti, jonka takana olevaan äänenvaimennusmateriaaliin ei saatu tarkempaa näköyhteyttä. 18 (23)

19 2.3 Ilmanjako, tuloilman päätelaitteet, tuloilmakanavat - Tiloissa on sekoittava ilmanjako, jota havainnoitiin pistokokein ryhmähuoneissa 107, 127 ja 154. Merkkisavulla todettiin, että tuloilmasäleiköiden tuloilma kulkeutuu vastakkaiselle ulkoseinälle asti tai lähelle ulkoseinää. Tuloilma sekoittuu hyvin huoneilmaan. Tuloilmasäleiköissä on vaakasäleet, joilla tuloilman suuntausta voi ohjata. Kuva 40. Viulujen ryhmähuone 127. Tuloilmasäleikkö ja poistoilmaventtiilit ovat samalla seinällä. Merkkisavulla todettiin, että tuloilmasäleiköstä tuloilma kulkeutuu vastakkaiselle ulkoseinälle asti tai lähelle ulkoseinää. Tuloilma sekoittuu hyvin huoneilmaan. - Tuloilman päätelaitteiden sisäosia havainnoitiin Pelimannien ryhmähuoneessa 107 ja työhuoneessa 146. Päätelaitteissa ja niiden takana olevissa tuloilmakanavissa ei ollut näkyvää mineraalivillaa. Kuva 41. Tuloilman päätelaitteissa ja niiden takana olevissa tuloilmakanavissa ei pistokokein todettu näkyvää mineraalivillaa. Kuva on Pelimannien ryhmähuoneesta (23)

20 - Tuloilmakanavien sisäosia havainnoitiin Pelimannien ryhmähuoneessa 107, työhuoneessa 146 ja IV-konehuoneessa 201. Koneen 4TK/4PK alueella olevien tilojen 107 ja 146 tuloilman päätelaitteiden takana olevien tuloilmakanavien sisäpinnan pölykertymäksi arvioitiin 3-5 g/m 2 tilassa 107 ja 2-3 g/m 2 tilassa 146. Koneen 5TK jälkeisessä tuloilmakanavassa sisäpinnan pölykertymäksi arvioitiin alle 1 g/m 2. Ilmanvaihtokanavat on puhdistettu vuonna Katsastuksessa ei tutkittu ryhmähuoneiden lähellä ilmanvaihtokanavissa mahdollisesti olevia äänenvaimennusmateriaaleja. 2.4 Erillispoistot - Rakennuksessa on seuraavat alkuperäiset erillispoistot: - 5PF: Keittiötilojen huippuimuri (toimii) - 6PF: Lämmönjakohuoneen poistoilmapuhallin (ei tutkittu) - 7PF: WC-tilojen ja kuivauskaappien huippuimuri (toimii) - 8PF: Tuulikaapin 120 huippuimuri (toimii) - Lisäksi rakennuksessa on seuraava uudehko erillispoisto: - 15PF01: Alapohjan tuuletus. Sähköpääkeskuksessa 134 oleva tuuletuksen käyttökytkin oli asennossa 1 (päällä). Puhaltimen toimintaa ei voitu havainnoida, koska puhaltimen sijainti ei selvinnyt. Merkkisavu meni paikoin alapohjan tuuletusputkista alapohjaan päin ja paikoin ei mennyt, tuuli haittasi havainnointia. 2.5 Painesuhteiden seurantamittaukset - Sisä- ja ulkoilman välistä paine-eroa seurattiin kuudessa tilassa tallentavien mittalaitteiden avulla yhden viikon ajan. Mittauspisteet sijaitsivat ryhmähuoneissa 105, 107, 128, 142 ja 154 sekä liikuntatilassa Mitatuissa tiloissa painesuhteiden vaihtelut olivat melko samankaltaisia. Painesuhteet vaihtelivat ilmanvaihdon toiminnan, sääolosuhteiden (tuuli) ja rakennuksen käytön mukaan. - Seurantajakson aikana tilat olivat keskimäärin noin -1-2 Pa alipaineisia ulkoilmaan verrattuna. - Seurantajakson aikana tilojen painesuhteet vaihtelivat enimmäkseen -7 Pa alipaineisuudesta 3 Pa ylipaineisuuteen ulkoilmaan nähden. Seurantajakson lopussa tiloissa esiintyi myös alipaineisuutta Pa. Lisäksi Tuohitorvien ryhmähuone 154 oli kahtena päivänä 1-2 tunnin ajan 5 15 Pa ylipaineinen. - Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä (23)

21 2.6 Johtopäätökset - Vuodelta 1991 peräisin olevat alkuperäiset ilmanvaihtokoneet 4TK/4PK ja tuloilmakone 5TK ovat käyttöönottovuotensa perusteella teknisen käyttöikänsä lopussa ja ne tulisi uusia. Päällisin puolin tarkasteltuna koneiden arvioidaan toimivan melko tyydyttävästi nykyisessä päiväkotikäytössä. IV-konehuoneen seinissä reikäpellin takana olevan reunoiltaan pinnoittamattoman mineraalivillan merkitys on vähäinen. Koneiden 4TK/4PK ja 5TK nykyiset käyntiajat ovat sopivia. Pakkasrajan takia kylmällä säällä koneet 4TK/4PK ja 5TK toimivat vain puolella teholla. - Koneen 4TK/4PK ulkoilmasäleikkö on kunnossa, mutta koneen 5TK ulkoilmasäleikkö tulisi puhdistaa. - Koneen 4TK/4PK ulkoilmakammion ja lämmöntalteenottolaitteen veden poistoputkien päät tulisi olla asennettuna kiinni lattiakaivoon, jotta putkista tuleva vesi ei kastele IV-konehuoneen lattiaa. Lattiakaivon toiminta on syytä tarkistaa. - Koneissa 4TK/4PK ja 5TK on M6-tasoiset tuloilmasuodattimet. Nykyisin suositellaan parempaa F7-tasoista tuloilman suodatusta. Tulo- ja poistoilmasuodattimien vaihtoväli on sopiva (2 kertaa vuodessa). Koneen 4TK/4PK tulo- ja poistoilmasuodattimen kehysten vähäinen ilmavuoto ei ole merkityksellistä. - Koneiden 4TK/4PK ja 5TK suodattimien jälkeiset pinnat eivät ole puhdistuksen tarpeessa. - Koneen 4TK/4PK tulo- ja poistoilmapuhaltimien löytyneet hihnat tulisi kiristää. Tuloilmapuhallin tulisi huoltaa, jolloin puhaltimen kovan äänen tulisi vaimeta. - Koneen 4TK/4PK tuloilmapuhaltimien jälkeen on reikäpellin takana pinnoittamatonta mineraalivillaa, josta voi irrota kuituja tuloilmaan. Näin voi olla myös koneen 5TK jälkeisessä tuloilmakanavassa sekä paikoin ryhmähuoneiden lähellä olevissa tuloilmakanavissa. - Ilmanjaosta tehtyjen havaintojen mukaan ryhmähuoneiden ilmajako on hyvä käytössä olevat tulo- ja poistolaitteet huomioon ottaen. Pistokokein tuloilman päätelaitteissa ei todettu mineraalivillaa. Pistokokein tehtyjen havaintojen mukaan tuloilmakanavia ei vielä tarvitsisi puhdistaa, havainnot kattavat vain pienen osan tuloilmakanavista. Puhdistus on tulossa ajankohtaiseksi, koska edellinen puhdistus on tehty vuonna Painesuhteiden seurantamittausten perusteella ilmanvaihtolaitteiden toiminta ei aiheuta tiloihin suurta alipainetta eri vuorokaudenaikoina. Ilmanvaihdon tulee olla Asumisterveysasetus 2015:n mukaista. - Alkuperäisten erillispoistojen uusiminen olisi ajankohtaista viimeistään seuraavassa peruskorjauksessa. - Kiinteistönhoidon tulisi tarkistaa, että alapohjan koneellinen tuuletus on toiminnassa (erillispoisto 15PF01). 21 (23)

22 2.7 Toimenpiteet kiireellisyysjärjestyksessä Heti tehtäviä: - Koneen 5TK ulkoilmasäleikkö puhdistetaan. Jatkossa ulkoilmasäleiköiden puhtaus tarkistetaan esim. kerran vuodessa. - Koneen 4TK/4PK veden poistoputkien päät asennetaan kiinni lattiakaivoon. Lattiakaivon toiminta tarkistetaan. - Koneiden 4TK/4PK ja 5TK sisällä ja tuloilmakanavien sisäpinnoilla paikoin oleva pinnoittamaton mineraalivilla suositellaan pinnoitettavaksi. - Koneen 4TK/4PK tulo- ja poistoilmapuhaltimien hihnat kiristetään. Tuloilmapuhallin huolletaan poikkeavan kovan äänen vaimentamiseksi. - Koneiden 4TK/4PK ja 5TK suodattimien vaihtovälinä pidetään kaksi kertaa vuodessa. Vaihdon yhteydessä tarkistetaan suodatinkehysten tiiveys. Tuloilmasuodattimien osalta harkitaan siirtymistä F7-tasoiseen suodatukseen nykyisen M6-tasoisen suodatuksen sijaan. - Kiinteistönhoito tarkistaa alapohjan koneellisen tuuletuksen on toiminnan (erillispoisto 15PF01). Myöhemmin tehtäviä: - Vanhat alkuperäiset ilmanvaihtolaitteet uusitaan (mm. koneet 4TK/4PK ja 5TK, erillispoistot ja päätelaitteet) seuraavan peruskorjauksen yhteydessä. - IV-konehuoneen seinien mineraalivillalevyjen reunat pinnoitetaan tai korvataan materiaaleilla, joissa ei ole mineraalivillaa. Ajankohta esim. seuraava peruskorjaus. - Ilmanvaihtokanavat suositellaan puhdistettaviksi noin 1-3 vuoden kuluessa. Helsingissä, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Sanna Pohjola MML, Rakennusterveysasiantuntija Jarkko Lesonen DI, Tutkija 22 (23)

23 LIITTEET Liite 1 Liitteet Liitteet Liitteet Mittauspisteet pohjakuvassa Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden seurantamittausten kuvaajat Sisäilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden seurantamittausten kuvaajat Painesuhteiden seurantamittausten kuvaajat 23 (23)

MUISTIO KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-043 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3072 KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN

Lisätiedot

MUISTIO KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-035 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3195 KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-050 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 2021 PÄIVÄKOTI TUULIKELLO, LUUTNANTINKUJA 2A, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-034 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3129 PUUTARHURIN PÄIVÄKOTI, PUUTARHURINTIE 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

MUISTIO TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-059 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3419 TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-057 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 4090 TAAVINKYLÄN KOULU, TAAVILANTIE 19, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 11.4.2018 SISÄILMAOLOSUHTEIDEN SEURANTA, ILMANVAIHTOTUTKIMUKSET LEPPÄVAARAN LUKIO, VERÄJÄPELLONKATU 10, ESPOO 22500344-031 11.4.2018 YHTEENVETO ssa tehtiin sisäilmaolosuhteiden seurantamittauksia

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS 3112 MERISAAPPAAN KOULU, MERISAAPAS 6, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Merisaappaan koulu on rakennettu vuonna 1986. Rakennus on pääosin yksikerroksinen. Osittaisessa kellarikerroksessa

Lisätiedot

MUISTIO ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-032 tiedoksi: esko.halmesmaki@espoo.fi, reijo.yrjola@espoo.fi 5044 ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE-

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-047 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3037 LAAJALAHDEN PÄIVÄKOTI, KIRVUNTIE 16, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-052 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3077 LIPPAJÄRVEN PÄIVÄKOTI, TAMMIHAANTIE 6, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-061 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3071 MATINKYLÄN PÄIVÄKOTI, LEILANKUJA 3, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS

TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS SISÄILMASTO- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RASTAALAN KOULU, KESKITALO KALASÄÄKSENKATU 4, ESPOO 22500344-038 18.5.2018 S w e co Ilmalanportti 2 FI-00240 Helsinki, p. +358

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena oli selvittää ilmanvaihtolaitteiden mahdolliset mineraalivillalähteet

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo 01.02.2012. Keskustie 1 01260 Vantaa

IV-kuntotutkimus. Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo 01.02.2012. Keskustie 1 01260 Vantaa 01.02.2012 IV-kuntotutkimus Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo Keskustie 1 01260 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE:

Lisätiedot

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN 1 (5) Vantaankosken peruskoulu Isontammentie 15 00000 Vantaa 14.8.2014 Aihe ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN Aika 18.6 14.8. Mittarit Lähtökohta TSI Calc 9555p monitoimimittari Alnor Balometri AirFloW

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy TUTKIMUSSELOSTUS 22500365-012 Pekka Koskimies Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1, 06100 Porvoo Pekka.Koskimies@porvoo.fi Paine-ero seuranta Kohde: Aleksanterinkatu 25, 06100 Porvoo Aika: 6.-13.3.2017 mittaus

Lisätiedot

IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA

IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA 14.9.2012 IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2 KOHDETIEDOT...

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-053 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 4083 VINDÄNGENS SKOLA, TUULIKUJA 8 A, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Vindängens

Lisätiedot

Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, Espoo

Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, Espoo 1(24) ESPOON KAUPUNKI Tilapalvelut-liikelaitos Kunnossapitopalvelut Tarkastusryhmä 9.4.2019 Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, 02130 Espoo SISÄILMATARKASTUS 1.0 Tarkastuskohde Tarkastuskohde

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ Pelimannin ala-aste ja päiväkoti ILMANVAIHDONSELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011 Työ TILAT: ISÄNNÖINTI: TILAAJA: LASKUTUSOSOITE: VASTAANOTTAJA (T): Läntinen valkoisenlähteentie 50 A Lummenpolun päiväkoti Päiväkodin

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA

TUTKIMUSRAPORTTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA TUTKIMUSRAPORTTI 6.11.2015 ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA 70295.07 Yhteenveto ja toimenpide-ehdotukset Koulurakennus Ilmarila on rakennettu vuonna 1971-72. Rakennus

Lisätiedot

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm 24.1.2017 2 TUTKIMUKSET, syksy 2017 Tutkimusten tarkoitus Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää syitä joilla

Lisätiedot

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa Merkkiainetutkimus Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2 Rakenteiden ilmatiiveyden tarkastus merkkiainekaasun avulla 1. Kohdetiedot Jouni Räsänen, Vantaan kaupunki, Vantaa Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2. Tutkijat

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Hornhattulan päiväkoti Porvoo

Hornhattulan päiväkoti Porvoo Hornhattulan päiväkoti Porvoo IVA kuntotutkimus ja käyttövesiputkiston vuotoselvitys Tommi Paasivirta tommi.paasivirta@wspgroup.fi 0207 864 483 WSP Finland Oy Pohjakuva Hornhattulan päiväkoti 2 Talotekniikka

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Jokiuoman päiväkoti 23.3.2012. Vihertie 16 01710 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Jokiuoman päiväkoti 23.3.2012. Vihertie 16 01710 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 23.3.2012 IV-kuntotutkimus Jokiuoman päiväkoti Vihertie 16 01710 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

MUISTIO EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto)

MUISTIO EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto) 4226 EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto) RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Eestinkallion koulurakennukseen Elmola on tehty rakenne- ja talotekninen

Lisätiedot

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 TUTKIMUSSELOSTUS 22500325.069 2016-6-30 Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 Tutkimuskohde: Kartanonkosken koulu Tilkuntie 5, Vantaa Tilaaja: Ulla Lignell Maankäytön, rakentamisen ja

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 Yli-Vallintie (856), 61720 Yli-Valli Vapaa-ajan asunnon kuntokartoitus 25.11.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 2/8 Tilaus 12.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja VANTAA. Alustatilaselvitys

Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja VANTAA. Alustatilaselvitys Alustatilaselvitys Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja 11 01400 VANTAA Alustatilaselvitys 2 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja 11 01400 VANTAA Tilaaja Tekijä Vantaan tilakeskus

Lisätiedot

SISÄILMASTO JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS JA ILMANVAIHTOLAITTEISTON TEKNINEN TARKASTELU

SISÄILMASTO JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS JA ILMANVAIHTOLAITTEISTON TEKNINEN TARKASTELU TUTKIMUSSELOSTUS SISÄILMASTO JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS JA MERITORIN KOULU (41010) 22500344-008 13.4.2017 YHTEENVETO Meritorin koulu on vuonna 1987 rakennettu kaksikerroksinen rakennus. Osa henkilökunnasta

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 3.5.208 2250062-028 Mika Metsäalho Kaupunkirakenne / Tilapalvelut PL 84 (Kasarmikatu 23, 3. krs) 30 Hämeenlinna mika.metsaalho@hameenlinna.fi Kohde: Metsola, Korkeakoulunkatu 6, Hämeenlinna

Lisätiedot

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen olemassa olevat rakenteet, niiden kunto sekä muita sisäilman

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Näätäpuiston päiväkoti 12.1.2012. Siilitie 26 01480 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Näätäpuiston päiväkoti 12.1.2012. Siilitie 26 01480 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 12.1.2012 IV-kuntotutkimus Näätäpuiston päiväkoti Siilitie 26 01480 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

Kortepohjan koulu. Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla VAHANEN JYVÄSKYLÄ OY

Kortepohjan koulu. Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla VAHANEN JYVÄSKYLÄ OY Kortepohjan koulu Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla 1 Yleistietoja rakennuksesta Kortepohjan koulu on valmistunut pääosin 1970-luvulla Kohde on rakennettu neljässä vaiheessa, joista ensimmäisessä

Lisätiedot

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus 1 Helsingin kaupunki MUISTIO HKR-Rakennuttaja Rakennuttajatoimisto 1 Riitta Harju 9.3.2009 Käpylän peruskoulu Väinölänkatu 7 ja Untamontie 2 00610 HELSINKI Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin

Lisätiedot

VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS

VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja Marianna Tuomainen 1 (9) 26.6.2012 MEDIALUKIO Moisionkatu 3 00730 HELSINKI VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS

Lisätiedot

Liite kuntotarkastusraporttiin

Liite kuntotarkastusraporttiin Liite kuntotarkastusraporttiin Tarkastuspäivä 19.2.2014 Liite kuntotarkastusraporttiin 2 LIITE RS-3 RAPORTTIIN Kohde: Tilaaja: Tehtävä: Päivitys: Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ulosottovirasto Pasi Saarenheimo

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET Vastaanottaja VANTAAN KAUPUNKI Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, hankevalmistelut Kielotie 13, 01300 VANTAA Ulla Lignell Asiakirjatyyppi Mittausraportti Päivämäärä 11.10.2013

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9

KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9 KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9 Tammisentie 4, 63700 Ähtäri Omakotitalon kuntokartoitus 4.12.2015 klo 13.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 2/9 Tilaus 18.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite:

Lisätiedot

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi 1 (7) K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.nro KUNTOSELVITYS RAPORTTI Rakennuskohde Asiakirjan sisältö MYYRMÄEN AMMATTIKOULU ASUNTOLA Ojahaantie

Lisätiedot

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus jenni.ylikotila@heinavesi.fi 1 / 8 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN TIEDOT... 3 1.1 YLEISKUVAUS KOHTEESTA... 3 1.2 OLEELLISIMMAT HAVAINNOT...

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET Tutkimusselostus 2 (8) Sisällys 1 Alustatilan rakenteet... 3 2 Alustatilan tiiveys- ja kuntokartoitus... 3 3 Ollaksen

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 Niinimaantie 691, 63210 Niinimaa Omakotitalon kuntokatselmus 9.12.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 2/7 Tilaus 2.12.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy 1 Kuvat 1, 2. Tutkimuskohteena on ollut koulurakennus, jossa sijaitsee kolme eri-ikäistä osaa. Osat on rakennettu vuosina 1926 ja 1955 sekä 2000-luvun alussa Tutkitut tilat sijaitsevat vuosina 1926 ja

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 5309/2014 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 5309/2014 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 5309/2014 1/7 Kohde: Kämmekänkuja 7 60100 Seinäjoki Tilaus 24.9.2014: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto / Peltoniemi Pasi Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Omakotitalon

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA IV-Special Oy 13.12.2011 IV-kuntotutkimus Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi keskus: 0207

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset

TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset Päiväkoti Meripirtti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 30.7.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE

Lisätiedot

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 11.4.2013 Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy Jari Vainio Vernissakatu 6 01300 Vantaa jari.vainio@maikoski.fi Tutkimuskohde Uudenmaan TE-toimiston tilat, Vernissakatu 6, Vantaa SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN

Lisätiedot

PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI

PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI 9.5.2007 ALUSTATILASELVITYS PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI Ilosjoentie 11 01420 VANTAA ASB-YHTIÖT, ASB-Consult Oy Ab, Helsinki Asko Karvonen (GSM 0400 646 244) Insinööri (AMK) Alustatilaselvitys/ Päiväkummun päiväkoti

Lisätiedot

TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS

TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS Projekti 51292.35 RATAS PRO RAKENNETEKNIIKKA TALOTEKNIIKKA SISÄILMA TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS Avoin päiväkoti Majakka Maalinauhantie 7, Vantaa 23.4.2012, muutos A 2 YHTEYSTIEDOT Tutkimuskohde Avoin

Lisätiedot

Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella

Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella Marianna Tuomainen Helsingin kaupunkiympäristön toimiala Rakennetun omaisuuden hallinta -palvelu Helsingin kohteet Kohde Rakennusvuosi Peruskorjaus

Lisätiedot

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA 10.7.2012 IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 Kotka Työ nro T15026 Kotka 26.8.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 1 1(8)

VALOKUVAT LIITE 1 1(8) VALOKUVAT LIITE 1 1(8) Kuva 1. Keittiön vastaisen seinän rakenteena oli luokan puolella tiilikuori ja keittiön puolella betonikuori, joiden välissä oli mineraalivillaa 40 mm. Seinästä mitattiin rakennekosteuksia

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 Venetie 2, 63100 Kuortane Omakotitalon katselmus 1.6.2016 klo 09.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 2/7 Tilaus 23.5.2016: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite:

Lisätiedot

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS Sweco Rakennetekniikka Ratamestarinkatu 7a P.O. Box 88 FI-00521 Helsinki, Finland Telephone +358 207 393 300 Finnmap Consulting Oy VAT FI08711659 Reg.no: 0871165-9

Lisätiedot

HEPOLAN KOULUN SISÄILMA-ASIAT

HEPOLAN KOULUN SISÄILMA-ASIAT HEPOLAN KOULUN SISÄILMA-ASIAT Hepolan koululla on tehty sisäilmatutkimuksia viimeksi ajalla 1.4. 17.4.2019. Tutkimuksen suoritti Sweco Oy. Tutkimukset aloitettiin tiloista, joista oire-ilmoituksia on saatu.

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30 1 7 Knuuttilantie 5 B, 61600 Jalasjärvi Rivitalorakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 12.30 2 7 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

PS2 PS1 MERKINTÖJEN SELITYKSET: PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET. Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa LIITE

PS2 PS1 MERKINTÖJEN SELITYKSET: PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET. Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa LIITE PS2 PS MERKINTÖJEN SELITYKSET: PS PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa 2.0.203 OK LIITE ULKOSEINÄRAKENTEEN MERKKIAINEKOE 23.9.203 3 22 ppm 2 2-28 ppm 4 4 5-4 ppm

Lisätiedot

Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ

Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ Raportti Kuntotarkastus asuntokauppaa varten 17.06.2013 Laukaantie 4, Fax 0 10 322 0909 pts@pts.fi www.pts.fi Tekijä: Juhana

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013 Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry ASUINRAKENNUSTEN ILMANVAIHTO Hyvältä ilmanvaihtojärjestelmältä voidaan vaatia seuraavia ominaisuuksia:

Lisätiedot

Ilmanvaihdon riittävyys koulussa. Harri Varis

Ilmanvaihdon riittävyys koulussa. Harri Varis Ilmanvaihdon riittävyys koulussa Harri Varis Johdanto Ympäristöterveydenhuollossa on keskusteltu ilmanvaihdon riittävyydestä kouluissa Vaikutukset ilmanvaihtoon, kun ilmanvaihto on pois päältä yö- ja viikonloppuaikaan

Lisätiedot

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 Uomarinteen koulu, Vantaa Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 WSP Finland Oy 1 (3) 1. TUTKIMUKSEN KOHDE JA TEHTÄVÄ 1.1 Kohde 1.2

Lisätiedot

Pisan päiväkoti Kohdenumero 3101 Vanha Pisantie 16, Espoo

Pisan päiväkoti Kohdenumero 3101 Vanha Pisantie 16, Espoo 1(29) ESPOON KAUPUNKI Tilapalvelut -liikelaitos Kunnossapitopalvelut Tarkastusryhmä 15.4.2019 Pisan päiväkoti Kohdenumero 3101 Vanha Pisantie 16, 02280 Espoo SISÄILMATARKASTUS 1.0 Tarkastuskohde Rakennus

Lisätiedot

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset ja tutkimukset 3 2 KOSTEUSKARTOITUKSEN TULOKSET 4 2.1 Havainnot

Lisätiedot

TARKASTUSKÄYNTI Santaholmantie 94, Haukipudas Talo-C, huoneiston C 1 osalta

TARKASTUSKÄYNTI Santaholmantie 94, Haukipudas Talo-C, huoneiston C 1 osalta TARKASTUSKÄYNTI 12.6.2014 Talo-C, huoneiston C 1 osalta 2 Sisällysluettelo 1. YLEISTIETOA TARKASTUKOHTEESTA... 3 2. VAINNOT KOHTEESTA JA TOIMENPIDESUOSITUKSET... 4 2.1. Perustukset, alapohja ja rakennuksen

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Metsikköpolun päiväkoti 30.3.2012. Kukinkuja 14 01620 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Metsikköpolun päiväkoti 30.3.2012. Kukinkuja 14 01620 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 30.3.2012 IV-kuntotutkimus Metsikköpolun päiväkoti Kukinkuja 14 01620 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

Case Haukkavuoren koulu

Case Haukkavuoren koulu Case Haukkavuoren koulu 26.4.2018 Antti Ahola RI, RTA (VTT-C-20929-26-15) Oy Insinööri Studio Haukkavuoren koulu Oppilaita noin 350 Rakennusvuosi 1961 Neljä kerrosta ja kylmä ullakko kerrosala 7206 m2

Lisätiedot

Jatkotoimenpiteet rakenteille on esitetty kohdassa 5.2. Vesa Kontio Gsm 040 7601317 tutkija

Jatkotoimenpiteet rakenteille on esitetty kohdassa 5.2. Vesa Kontio Gsm 040 7601317 tutkija TIIVISTELMÄ Simonmetsän päiväkodissa, Raatetie 25, 01350 Vantaa tehtiin kosteusvauriokartoitus loka-marraskuussa 2004. Tutkimuksen tilaajana oli Vantaan kaupungin tekniseltä toimialalta kaupunginarkkitehti

Lisätiedot

ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO. Janne Louho RTA-1

ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO. Janne Louho RTA-1 ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO Janne Louho RTA-1 ILMANVAIHDON MERKITYS Hyvä sisäilman laatu Ilmanvaihdon tarkoituksena on ylläpitää sisätiloissa hyvä ilmanlaatu eli pitää ilma happipitoisena, epäpuhtauspitoisuuksiltaan

Lisätiedot

MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT KOSTEUS- JA SISÄILMAONGELMAT

MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT KOSTEUS- JA SISÄILMAONGELMAT HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja Marianna Tuomainen 1 (7) 27.8.2012 MEDIALUKIO Moisionkatu 3 00730 HELSINKI MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: 09091 KATTOTUTKIMUS, KIMNAASIPOLKU 5 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2 3. Havainnot kohteessa... 2

Lisätiedot

Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna

Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna Lausunto 07.11.2014 1/3 Linnan Tilapalvelut, Hämeenlinna Laatija: Tommi Paasivirta, Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna Lähtötilanne ja seurantamittausten tarkoitus Koulun luokkatilojen

Lisätiedot

www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA

www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja

Lisätiedot

Finnmap Consulting Oy SSM

Finnmap Consulting Oy SSM 1 Idänpuoleinen rakennusosa Liikuntasali Idänpuoleinen rakennusosa Kirjasto Liikuntasali Kuvat 1, 2. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää os. Varistontie 3, Vantaa sijaitsevan koulurakennuksen

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Rakenteiden kosteusmittaus Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Tilaaja: Elina Väänänen Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy PL 5202 70701 Kuopio Tarkastaja: Mika Holm 040-760 2737

Lisätiedot

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS Rivitalorakennukset 1-3 Kasarmirakennus J.Kekki Vahinkokartoittaja YLEISTÄ Kuuskajaskarin kiinteistöt Kolme puurunkoista lautaverhoiltua yhteen asuinkerrokseen

Lisätiedot

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti 2/9 Rekkatie 3 80100 Joensuu Tapani Hirvonen Kiteen kaupunki / Tekninen keskus Kiteentie 25 82500 Kitee Kohde Tuhkala

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus PJS IV- ja SISÄILMATUTKIMUS OY Päivämaantie 5 24280 SALO Petri Sorola MUISTIO 1 (8) Korson terveysasema Naalipolku 6 b 01450 VANTAA 10.8.2011 Ilmanvaihdon tarkastus Aika 12.7-10.8.2010 Lähtökohta Ennakkotiedot

Lisätiedot

HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA

HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA 30.6.2012 ILMANVAIHDON KUNTOTUTKIMUS OIREILUTILOISSA HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot