MUHOKSEN KUNNAN PÄIVÄHOITOSTRATEGIA VUOTEEN 2020

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUHOKSEN KUNNAN PÄIVÄHOITOSTRATEGIA VUOTEEN 2020"

Transkriptio

1 MUHOKSEN KUNNAN PÄIVÄHOITOSTRATEGIA VUOTEEN 2020 Veera 6 v. Opetuslautakunta

2 2 Sisältö 1. JOHDANTO 3 2. PÄIVÄHOIDON VALTAKUNNALLISET REUNAEHDOT 4 3. PÄIVÄHOIDON NYKYTILA Päivähoito Muhoksella Päivähoidonmuodot Kunnallinen perhepäivähoito Ryhmäperhepäivähoito/vuorohoito Kunnallinen päiväkotihoito Ostopalvelut päivähoidossa Yksityinen päivähoito Yksityinen perhepäivähoito Yksityisen hoidon tuki Lasten kotihoidon tuki Esiopetus Erityispäivähoito Päivähoidon toiminta-ajatus ja toteuttamisvastuu Hoitopaikan hakeminen Päivähoidon toteuttamisvastuu Päivähoidon organisaatiokaavio Kunnallisen päivähoidon henkilöstö Päivähoidon laatu ja talous MUHOKSEN PÄIVÄHOITO Päivähoidon hallinnon järjestäminen Arvio päivähoidon tilatarpeesta Uudet tilat Muuta huomioitavaa PÄIVÄHOIDON TOIMENPIDE-EHDOTUKSET 23

3 3 1. JOHDANTO Kasvatuksen perusta annetaan lapsen kotona ja lapsen vanhemmilla on ensisijainen kasvatusoikeus ja -vastuu. Kotikasvatuksen tukena toimivat varhaiskasvatuspalvelut, jotka tarjoavat yhteiskunnallisesti säädeltyä varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatuspalveluilla tarkoitetaan päiväkotihoitoa, perhepäivähoitoa, ryhmäperhepäivähoitoa, esiopetusta sekä avointa varhaiskasvatustoimintaa. Lapsella ja perheellä on varhaiskasvatuspalveluun subjektiivinen oikeus. Varhaiskasvatuksen palvelujärjestelmän toteuttamisen lähtökohtana ovat lasten ja perheiden tarpeet. Varhaiskasvatus koostuu hoidon, kasvatuksen ja opetuksen monipuolisesta kokonaisuudesta, joka tukee joustavasti jokaisen lapsen kehityspiirteitä. Varhaiskasvatus on osa elinikäistä oppimista. Varhaiskasvatuksen perusteet lähtevät valtionhallinnosta. Eduskunta ja valtioneuvosto säätävät varhaiskasvatusta koskevat lait ja asetukset. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa erilaisten linjauksien ja ohjeistuksien antamisesta varhaiskasvatuksen toteuttamiseen. Ohjaus on ollut perinteisesti normi- ja resurssiohjausta, mutta viime vuosina on pyritty myös edistämään ja parantamaan varhaiskasvatuspalveluja niin sisällöllisesti kuin laadullisesti (esim. varhaiskasvatuksenlinjaukset ja -suunnitelman perusteet 2002). Varhaiskasvatuksen järjestämisestä ja sen toteuttamisesta vastaa kunta siihen liittyvien lakien ja asetusten puitteissa. Kunnanvaltuusto käyttää kunnan ylintä päätäntävaltaa varhaiskasvatusta koskevissa päätöksissä. Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut vastaavat päivähoidon sekä esiopetuksen toteuttamisesta opetuslautakunnan antamien tavoitteiden mukaisesti. Muhoksen päivähoidon strategian tarkoitus on tukea kunnanvaltuuston hyväksymän Muhoksen kunnan strategiaan määriteltyjä painopisteitä sekä ohjata Muhoksella toteutettavaa varhaiskasvatusta. Strategia muodostaa selkeän tavoitteellisen linjauksen siitä, miten palveluita tuotetaan laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Strategiassa hahmotetaan myös niitä tulevaisuuden toimintaympäristön muutoksia, joilla on vaikutusta perheiden tarpeista lähtevään varhaiskasvatuksen toteuttamiseen.

4 4 2. PÄIVÄHOIDON VALTAKUNNALLISET REUNAEHDOT 2.1 Päivähoidon määritelmä Päivähoito on hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuus, jossa lähtökohtana on ammattitaitoon perustuva kokonaisvaltainen käsitys lapsen kasvusta, kehityksestä ja oppimisesta 3. PÄ IV ÄH 2.2 Päivähoidon muodot * Perhepäivähoito *Ryhmäperhepäivähoito-koti * Päiväkotihoito * Esiopetus 2.5 Päivähoidon maksuihin liittyvä lainsäädäntö * Laki sosiaalihuollon- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992 * Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 912/1992 OI- D O N NY KY TI- LA Ku nn 2.3. Päivähoitoon liittyvä lainsäädäntsuuteen ja koulutukseen liittyvä lain- Pä 2.4 Päivähoidon henkilöstön kelpoi- 1. * Laki lasten päivähoidosta 36/1973 säädäntö ivä * * Asetus lasten päivähoidosta hoi Asetus lasten päivähoidosta 239/1973 ( 6 sekä 8 ) 239/1973 * Asetus sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista Mu to * Perusopetuslaki 628/1998 * Sosiaalihuoltolaki 710/ /1992 ho * Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta 1128/1996 (53 ) el- * Sosiaalihuoltolaki 710/1982 ks * Laki yksityisten sosiaalipalveluiden valvonnasta la 603/1996 an- val- tuu sto n 16.

5 hyväksymässä Muhoksen kunnan strategiassa hah mo tellaan vi sio kasvavasta ja hallitusti uudistuvasta kunnasta, joka pitää huolta kuntalaistensa hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja ympäristöstä. Muhoksen lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman tavoitteina (- 2014) on taata turvallinen lapsuus ja nuoruus tukemalla vanhemmuutta yhteiskunnan toimin ja kehittämällä erityisvarhaiskasvatuksen toimintamalleja sekä kodin ja seurakunnan välistä vuorovaikutusta. Lapsuuden voimavaroista huolehditaan lapsen kaikissa kehitysvaiheissa ja perheen elämäntilanteissa. Tällöin tarkasteltavana asiana on lapsen kasvun ja kehityksen turvaaminen päivähoidossa, millä on suuri merkitys perheille annettavan neuvontatyön lisäksi pyrittäessä varhaiseen puuttumiseen. Lapsi- ja nuorisopoliittisessa ohjelmassa esitetyn perhekeskuksen sijaan kuntaan on rakennettu uusi 60-paikkainen päiväkoti, joka on aloittanut toimintansa Leikkitoiminnan käynnistäminen hyvinvointipalvelujen laadun kehittämiseksi on jäänyt Muhoksen lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman 2014 tavoitteista toistaiseksi toteutumatta. Päivitetty versio lapsi- ja nuorisopoliittisesta ohjelmasta vuoteen 2025 on vielä valmistelussa Muhoksen kunnan päivähoitostrategiaa laadittaessa. Päivähoidon johtaja on laatinut yhdessä päivähoidon työntekijöiden kanssa Muhoksen kunnan valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisen varhaiskasvatussuunnitelman. Lasten vanhempia on kuultu arvopohjan työstämisessä. Suunnitelman tavoitteena on luoda yhtenäiset toimintatavat Muhoksen varhaiskasvatuksesta vastaaville toimijoille. Suunnitelma luo samalla pohjaa varhaiskasvatuksen arvioinnille. Esiopetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kanssa lain edellyttämällä tavalla. Muhoksen kunnassa perhepäivähoito on ollut perinteisesti merkittävä tapa toteuttaa päivähoitoa. Perhepäivähoidossa olevien lasten määrä on Muhoksella 56,77 % kunnallisessa päivähoidossa olevien lasten määrästä. Em. luku sisältää ryhmäperhepäivähoidossa olevat lapset. Valtakunnallisesti perhepäivähoidon osuus päivähoidosta on noin 20 % (Päivähoidon tilastoraportti 2009). Perhepäivähoidon osuus päivähoidosta on laskenut viimeisten kymmenen vuoden aikana sekä Muhoksella että valtakunnallisesti.

6 6 Oulun seudun kunnat tekevät tiivistä yhteistyötä päivähoitoon liittyvissä asioissa. Toimintatapojen ja ohjeistamisen yhtenäistäminen on seudulla järkevää, koska toiminta yltää yli kuntarajojen ja vanhempien työssäkäyntialue ulottuu koko seutukuntaan. 2. Päivähoidonmuodot Seuraavassa on kuvattu lyhyesti Muhoksen kunnan päivähoidon toteuttamisen nykytilaa ja tapoja toteuttaa päivähoitoa Kunnallinen perhepäivähoito Kotona toimiva perhepäivähoitaja Perhepäivähoito on hoitajan kodissa tapahtuva päivähoidon muoto, jossa kuntaan työsuhteessa oleva perhepäivähoitaja hoitaa 0-6-vuotiaita lapsia. Päivähoitoasetuksen mukaan perhepäivähoitajalla saa kerrallaan olla kokoaikaisessa hoidossa neljä alle kouluikäistä lasta. Em. lukumäärä sisältää myös hoitajan omat alle kouluikäiset lapset. Aiemmin mainittujen neljän lapsen lisäksi hoitajalla saa olla osapäivähoidossa oleva esiopetusikäinen lapsi, jolloin perhepäivähoitajalla on enimmillään hoidossaan viisi lasta. Hoitoaikana perhepäivähoitaja vastaa lapsen fyysisestä ja henkisestä turvallisuudesta ja tukee lapsen kehitystä päivähoidon kasvatustavoitteiden mukaisesti vanhempien toiveet huomioiden. Muhoksella on käytössä maksuhyvitys. Perheelle hyvitetään päivähoitomaksut hoitajan poissaolopäiviltä, mikäli perhe järjestää itse varahoidon. Lapsen kotona tapahtuva perhepäivähoito Lasten kotona tapahtuvassa perhepäivähoidossa kunnan palkkaama perhepäivähoitaja hoitaa perheen lapsia sovittuina aikoina perheen kotona. Perhe, joka on luovuttanut kotinsa ryhmän käyttöön, vastaa tarvittavasta ryhmän ruokahuollosta. Kodin varustetasolta ja siisteydeltä vaaditaan samaa tasoa kuin perhepäivähoitokodilta.

7 7 Kolmiperhepäivähoito Kolmiperhepäivähoidossa kunnan palkkaama perhepäivähoitaja hoitaa 2-4 perheen lapsia sovittuina aikoina ryhmässä olevan perheen kotona. Perhe, joka on luovuttanut kotinsa ryhmän käyttöön, vastaa tarvittavasta ruokahuollosta. Kodin varustetasolta ja siisteydeltä vaaditaan samaa tasoa kuin perhepäivähoitokodilta Ryhmäperhepäivähoito/vuorohoito Ryhmäperhepäivähoito on yhtä useamman hoitajan toteuttamaa perhepäivähoitoa, joka tapahtuu yhteisessä kunnan järjestämässä tilassa, ryhmäperhepäiväkodissa. Päivähoitoasetuksen mukaan ryhmäperhepäiväkodissa kaksi hoitajaa voi samanaikaisesti hoitaa kokopäiväisesti enintään kahdeksaa alle kouluikäistä lasta sekä kahta esiopetus- tai kouluikäistä lasta osapäiväisesti. Mikäli kolme hoitajaa hoitaa samanaikaisesti 12 kokopäiväistä ja kolmea osapäiväistä lasta ryhmäperhepäiväkodin tiloissa, vähintään yhdellä kolmesta hoitajasta tulee olla ammatillinen pätevyys varhaiskasvatustehtäviin. Muhoksella toimii viisi ryhmäperhepäiväkotia: Peipposet, Peiponpesä, Tenavat ja kaksi ryhmäperhepäiväkotia Laitasaaren kouluntiloissa. Osa em. tuottaa palvelua ympäri vuorokauden ja osa jatketulla aukioloajalla Kunnallinen päiväkotihoito Muhoksen kunnassa on kolme kunnallista päiväkotia: Veturitien, Koivulehdon ja Päivärinteen päiväkodit. Päiväkodeissa järjestetty päivähoito on pääsääntöisesti kokopäivähoitoa ja esiopetuksessa olevilla lapsilla osapäivähoitoa esiopetuksen lisäksi. Päiväkotien lapsiryhmien mitoituksesta säädetään päivähoitoasetuksella: Asetuksen mukaan hoito ja kasvatustehtävissä tulee olla vähintään yksi henkilö: enintään neljää alle 3-vuotiasta kokopäivähoidossa olevaa lasta kohden enintään seitsemää yli 3-vuotiasta kokopäivähoidossa olevaa lasta kohden

8 Ostopalvelut päivähoidossa Päivähoidon ostopalvelussa palveluntuottaja määrittelee päivähoitopaikan hinnan. Palveluntuottaja laskuttaa sovitulla hinnalla kuntaa kuukausittain. Kunta myöntää lapselle hoitopaikan ja perii asiakasmaksun lapsen huoltajilta. Ostopalvelupäivähoitoa käytetään jonkin verran, kun lapsella on erityistarpeita eikä kunta pysty niitä itse järjestämään. Tällainen lapsen erityistarve voi koskea esim. ruotsinkielistä päivähoitopaikkaa. Tämän lisäksi kunnat ostavat ja myyvät toisilleen päivähoitopaikkoja Yksityinen päivähoito Vaihtoehtona kunnan järjestämille päivähoitopalveluille lapsen vanhemmilla on mahdollisuus sijoittaa lapsensa yksityiseen päivähoitoon, jonka voi järjestää yksityinen henkilö tai yhteisö. Mikäli vanhemmat valitsevat lapsellensa yksityisen päivähoidon, on heillä oikeus saada yksityisen hoidon tukea, joka maksetaan suoraan palvelun tuottajalle. Päivähoitoa tarjoavat yrittäjät määrittelevät asiakasmaksun palvelustaan. Muhoksella toimii tällä hetkellä kaksi yksityistä päiväkotia VauhtiVekarat ja Satelliitti. Kunta tukee yksityisiä päiväkoteja maksamalla kuntalisää palveluntuottajille. Maksatus kulkee kansaneläkelaitoksen kautta. Kunnan vastuulla on huolehtia, että yksityistä päivähoitoa tarjoavien toimijoiden toimitilat sekä hoitotarjonta vastaavat päivähoidolle asetettuja vaatimuksia. Kunta valvoo toimintaa tarkastuskäynnein Yksityinen perhepäivähoito Vaihtoehtona kunnan järjestämille päivähoitopalveluille on vanhemmilla mahdollisuus sijoittaa lapsensa yksityiseen perhepäivähoitoon, jonka voi järjestää yksityinen henkilö. Päivähoitoa tarjoavat yrittäjät määrittelevät asiakasmaksun palvelustaan. Kunta ei tue yksityistä perhepäivähoitoa kuntalisällä niin kuin se tekee yksityisen päiväkotihoidossa. Muhoksella ei toimi tällä hetkellä yhtään yksityistä perhepäivähoitajaa.

9 Yksityisen hoidon tuki Lapsen vaihtoehtoisen hoidon järjestämiseksi perheelle maksetaan yksityisen hoidon tukea. Yksityisen hoidon tuki muodostuu hoitorahasta sekä hoitolisästä. Yksityisen hoidon tukea maksetaan ilmoituksen tehneelle yksityiselle henkilölle tai yhteisölle, joka korvausta vastaan harjoittaa lasten päivähoitotoimintaa. Tukeen oikeutettuja ovat myös huoltajat, jotka ovat tehneet työsopimuksen hoitajan kanssa. Hoitaja ei voi olla saman kotitalouden jäsen Lasten kotihoidon tuki Lasten kotihoidon tuen saamisen edellytyksenä on, että perheessä on alle 3-vuotias lapsi, jota ei hoideta kunnallisessa päivähoidossa. Kotihoidon tukea on mahdollista saada myös perheen muista alle kouluikäisistä lapsista, jotka eivät ole kunnallisessa päivähoidossa. Kotihoidon tuki muodostuu hoitorahasta sekä hoitolisästä, jonka suuruuteen vaikuttavat vanhempien tulot. Kotihoidon tuen rahoittajana on kunta, mutta se maksetaan Kansaneläkelaitoksen kautta Esiopetus Kunnan velvollisuus järjestää esiopetusta 6-vuotiaille lapsille määrätään perusopetuslaissa. Lain mukaan lapsella on oikeus osallistua vuoden kestävään esiopetukseen ennen peruskoulun alkua. Maksuttomaan esiopetukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Esiopetuksen järjestämisvastuu Muhoksella on opetus- ja varhaiskasvatuspalveluilla. Esiopetusta järjestetään koulujen esiopetusryhmissä, Veturitien, Koivulehdon ja Päivärinteen päiväkodeissa sekä Jussilantien ryhmäperhepäivähoitokodissa syksyllä 2011 alkaen. Yksityisissä päiväkodeissa VauhtiVekaroissa ja Satelliitissa annetaan myös esiopetusta Erityispäivähoito

10 10 Erityispäivähoitoa tarjotaan lapsille, jotka fyysisen, psyykkisen ja/tai sosiaalisen kehityksensä tueksi tarvitsevat tehostettua tai erityistä tukea. Lapsen varhaisen tuen tarve arvioidaan ja tuki toteutetaan aina yhteistyössä huoltajien kanssa. Tarvittaessa huoltajien kanssa sovitaan tarkoituksenmukaisesta asiantuntija-arvioinnista. Lapsen tukeminen tarkoittaa päivittäisen toiminnan, menetelmien, ympäristön ratkaisujen sekä aikuisten toiminnan suunnittelua ja arviointia. Muhoksella toimii keväästä 2011 alkaen kiertävä erityislastentarhanopettaja (KELTO). Erityistä tukea tarvitsevien lasten hoidossa ja kasvatuksessa tehdään moniammatillista yhteistyötä mm. puhe- ja toimintaterapeuttien sekä neuvolan kanssa. Muhoksen kunnassa erityispäivähoito on osa peruspäivähoitoa ja lapset sijoitetaan päivähoitoryhmiin sekä koulujen esiopetusryhmiin lähipalveluperiaatteella. Päivähoidon tavoitteena on saada lapset, joilla on erityisiä tarpeita, kuntouttavaan päivähoitoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varhainen puuttuminen on lapsen edun mukaista. Pitkällä aikavälillä varhainen puuttuminen säästää sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksia. 3. Päivähoidon toiminta-ajatus ja toteuttamisvastuu Toiminta-ajatuksena on lapsen kokema ilo arjessa. Kokiessaan tuottavansa iloa lapsi saa myönteisen kuvan itsestään ja ympäristöstään. Onnistumisen elämykset ja yhteiset kokemukset toisten lasten kanssa ovat merkityksellisiä lapsen elämässä. Lapsen ilo ja innostus luovat pohjaa tasapainoiselle kasvulle ja elinikäiselle oppimiselle. Keskeistä on lapsen kunnioittaminen omana itsenään: lapsi kokee saavansa arvostusta ja ymmärrystä sekä uskaltaa olla oma itsensä ja yrittää Hoitopaikan hakeminen Vanhemmat voivat hakea lapselleen päivähoitopaikkaa ympäri vuoden jättämällä hakemuksen neljä kuukautta ennen hoidontarpeen alkamista. Mikäli hoidontarve johtuu vanhempien ennakoimattomasta elämäntilanteen muutoksesta (esim. työllistyminen tai

11 11 opintojen aloittaminen) voi hoitopaikkaa hakea lyhyemmällä varoitusajalla. Tällöin kunta on sitoutunut järjestämään lapselle hoitopaikan viimeistään kahden viikon sisällä. Päivähoitolain mukaan päivähoitopaikka on mahdollisuuksien puitteissa järjestettävä vanhempien toivomassa muodossa sinä vuorokauden aikana kun sitä tarvitaan. Toivottua hoitomuotoa ei aina pystytä toteuttamaan, koska alle 3-vuotiaille ei ole päiväkotipaikkoja kirkonkylän alueella. Muhoksen kunnassa otetaan käyttöön keväällä 2011 sähköinen asiointipalvelu, jonka kautta lasten päivähoitopaikkaa voi hakea Internetin kautta Päivähoidon toteuttamisvastuu Päivähoito, kuten myös esiopetus, kuuluu kunnanvaltuuston päätöksellä opetuslautakunnan alaisuuteen. Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelujen johdossa on opetuspalvelujohtaja. Lasten päivähoitopalveluista vastaa päivähoidon johtaja. Päiväkotien johtajat vastaavat yksikkönsä toiminnasta. He toimivat päiväkotinsa henkilöstön esimiehenä ja lisäksi lastentarhanopettajana lapsiryhmässä. Päivähoidon johtaja toimii sekä perhepäivähoidon ohjaajan esimiehenä että vastaa ryhmäperhepäivähoidosta Päivähoidon organisaatiokaavio Päivähoito siirtyi sosiaali- ja terveyspalveluista osaksi opetuspalvelujen organisaatiota. Alla olevassa kaaviossa on kuvattu päivähoidon nykyinen organisaatio. Nykyisessä organisaatiossa erityisen haasteen muodostaa varahenkilön puute erityisesti perhepäivähoidon ohjaustehtävissä.

12 12 Opetuslautakunta Opetuspalvelujohtaja Toimistosihteeri Yksityiset päiväkodit; VauhtiVekara ja Satelliitti Päivähoidon johtaja Perhepäivähoidon ohjaaja Perhepäivähoitajat Veturitien päiväkoti Koivulehdon päiväkoti Päivärinteen päiväkoti Ryhmis, Simpukat Ryhmis, Kotilot Ryhmis, Peipposet Ryhmis, Peiponpesä Ryhmis, Tenavat 4. Kunnallisen päivähoidon henkilöstö Kunnallisessa päivähoidossa on keväällä 2011 yhteensä työntekijöitä 95: vakinaisessa työsuhteessa 66 työntekijää ja määräaikaisessa työsuhteessa 29 työntekijää. Työntekijät jakautuvat seuraavasti: hallinnossa toimii 3 henkilöä, päiväkodeissa vakinaisessa työsuhteessa 21 henkilöä, määräaikaisessa työsuhteessa 8 henkilöä, perhepäivähoidossa vakinaisessa työsuhteessa 30 henkilöä, määräaikaisessa työsuhteessa 14 henkilöä ja ryhmäperhepäivähoitokodeissa vakinaisessa työsuhteessa 9 henkilöä ja määräaikaisessa työsuhteessa 6 henkilöä. Päiväkotien määräaikaiset työntekijät ovat pääsääntöisesti avustajia. Perhepäivähoidon ja ryhmäperhepäivähoitokotien työvoimatarpeiden vaihteluun on pystytty vastaamaan palkkaamalla määräaikaisia perhepäivähoitajia. Perhepäivähoitajat: Muhoksella perhepäivähoitajina toimivilla on joko perhepäivähoitajan, lähihoitajan tai lastentarhaopettajan ammattitutkinto. Heillä voi olla myös suoritettuna perhepäivähoitajan kurssi. Ryhmäperhepäiväkodissa työskentelevät: Ryhmäperhepäivähoitokodissa työskentelee perhepäivähoitajia ja lähihoitajia. Ryhmäperhepäivähoitokodissa ei ole tällä hetkellä mahdollista antaa esiopetusta. Jussilantien ryhmäperhepäivähoitokodissa aloitetaan kokeiluluontoisena esiopetusryhmä, jonka opetuksesta vastaa lastentarhanopettaja. Järjestelystä on tarkoitus tehdä pysyvä, mikäli kokeilu osoittautuu toimivaksi.

13 13 Päiväkotien henkilöstö: Päiväkodeissa varhaiskasvatustehtävissä työskentelee lastentarhanopettajia, sosionomeja (AMK), sosiaalikasvattajia, lähi- ja lastenhoitajia sekä ryhmäavustajia. Erityispäivähoidon henkilöstö: Muhoksella toimii alkaen kiertävä erityislastentarhanopettaja (KELTO), jolla on tehtävään vaadittava ammatillinen koulutus. 5. Päivähoidon laatu ja talous Päivähoidon monipuoliset ja kattavat palvelut, ammattitaitoinen henkilökunta sekä toiminnan kehittäminen ja arviointi takaavat laadukkaat palvelut. Päivähoidon asiakastyytyväisyyttä mitataan vuosittaisella kyselyllä. Toiminnan kehittämistä ja arviointia seurataan vuosittain tehtävällä yksikön toimintakertomuksella, joka viedään tiedoksi opetuslautakunnalle. Kunnallisen päivähoidon vuoden 2010 talouden toteuma on seuraavanlainen. Päivähoidon käyttömenot olivat yhteensä ,00 ja asiakasmaksutulot ,00. Käyttömenot jakautuivat seuraavasti: päiväkodit ,00, perhepäivähoito ,00, ryhmäperhepäivähoitokodit ,00, hallinto ,00 ja kotihoidontuki ,00. Asiakastulot jakautuvat seuraavasti: päiväkodit ,00, perhepäivähoito ,00, ryhmäperhepäivähoitokodit ,00 ja hallinto ,00. HOITOMUOTO 2009 HINTA /LÄSNÄOLOPÄIVÄ 2010 HINTA / LÄSNÄOLOPÄIVÄ PÄIVÄKOTI 36,37 40,50 PERHEPÄIVÄHOITO 53,37 54,63 VUOROHOITO 61,98 59,68 RYHMIS 45,40 47,14

14 14 Läsnäolopäivän hinta on laskettu käyttäen vuoden 2009 hyväksytyn tilinpäätöksen ja vuoden 2010 opetuslautakunnan hyväksymän tilinpäätöksen perusteella saadut toimintakulumenot jaettuna ko. vuoden lasten läsnäolopäivillä. Päivähoito siirtyi sosiaali- ja terveyspalveluista alusta opetuspalveluihin. Tyypillistä päivähoidon taloudelle osana sosiaali- ja terveyspalveluita oli päivähoidon usein toistunut talousarvion ylitystarve. Siirto opetuspalveluihin toi päivähoidon talouteen lisää vakautta, kun päivähoidon talousarviot ryhdyttiin laatimaan opetuspalvelujen voimassaolevan käytännön mukaan mahdollisimman realistiselta pohjalta. Päivähoidon taloudelle on tyypillistä sen heikko ennakoitavuus, sillä päivähoitotarve voi vaihdella suurestikin eri vuosina. Päivähoidon talous on ollut vuosina 2009 ja 2010 varsin hyvin ennustettavissa ja suuria yllätyksiä ei talouden suhteen toistaiseksi ole esiintynyt. Hoidettavien lasten lukumäärän kasvu tulevina vuosina asettaa kuitenkin yhä suurempia paineita päivähoidon talouteen. Talousarvioon onkin varattava nykyistä enemmän määrärahoja päivähoidon sitovuustasolle, jotta palveluiden laatu kyetään säilyttämään nykyisellään ja joiltain osin myös parantamaan nykytasosta.

15 15 4. MUHOKSEN PÄIVÄHOITO 2020 Päivähoitostrategia laatimisen tarkoitus on muodostaa keskeinen toimintaa ja päätöksentekoa ohjaava asiakirja Muhoksen kunnan päivähoidon kehittämiseksi tulevina vuosina. Tässä luvussa käsitellään kehittämisehdotuksia Muhoksen kunnan päivähoidon organisaation, toimintatapojen ja -edellytysten parantamiseksi. 1. Päivähoidon hallinnon järjestäminen Päivähoidon organisaatio kaipaa kehittämistä ja uudistamista vastamaan tämän päivän haasteisiin. Lähtökohtana esitettävässä uudessa päivähoidon organisaatiossa on ns. aluemalli, joka on käytössä tällä hetkellä useimmissa kunnissa Oulun seutukunnassa. Aluemallissa päiväkodin johtaja ei työskentele lapsiryhmässä, vaan hänen alaisuuteensa kuuluu alueen päiväkodit ja perhepäivähoito. Alueet ovat yleensä organisoitu siten, että päiväkodin johtaja toimii esimiehenä noin työntekijälle.

16 16 Yksityiset päiväkodit Päivähoidon Opetuslautakunta johtaja Alla on kuvattuna suunnitelma Muhoksen päivähoidon organisoimiseksi tulevaisuudess a. Ryhmis, Peiponpesä Lastentarhanopettaja Opetuspalvelujohtaja Toimistosihteeri Ryhmis, Peipposet Kiertävä erityis-lastentarhanopettaja Ryhmis, Simpukat Organisaatio muutos alkaa Päivärinteen päiväkodista syksyllä Päivärinteen päiväkodin johtaja vapautetaan lastentarhanopettajan työstä lapsiryhmässä. Hän hoitaa Päivärinteen alueen perhepäivähoidon sekä toimii varahenkilönä perhepäivähoidon ohjaajalle tämän ollessa poissa. Koivulehdon päiväkodin johtajan toimenkuva muutos tehdään, kun Koivulehdon päiväkodin laajennus on valmis. Koivulehdon päiväkodin johtajan alaisuuteen tulee suunnitelman mukaan päiväkodin henkilökunnan lisäksi alueen perhepäivähoito. Tällä hetkellä käytössä oleva päivähoidon organisaatio löytyy sivulta 11. Ryhmis, Kotilot Ryhmis, Tenavat Perhepäivä hoitajat Perhepäivähoidon ohjaaja Alue johtaja Päivärinteen päiväkoti Perhepäivähoitajat Päivärinteen päiväkoti Koivulehdon päiväkoti Veturitien päiväkoti Koivulehdon päiväkoti 2. Arvio päivähoidon tilatarpeesta Kunnallisen päivähoidon tilantarpeeseen tulevina vuosina vaikuttaa keskeisesti syntyvyyden kasvu, muuttoliike kuntaan, päivähoitomuotojen painotus ja yksityisen päivähoidon osuus koko päivähoidosta. Seuraavassa tarkastellaan päivähoidon tilatarpeita ja niihin liittyviä kehittämisehdotuksia. Tilastokeskuksen syksyn 2010 ennusteen mukaan ikäluokkien 0-6 lapsimäärä tulee kasvamaan lähivuosin varsin jyrkästi. Kasvu painottuu erityisesti vuosiin , jonka jälkeen kasvutahti näyttäisi tasaantuvan. Pidemmän aikavälin ennusteen mukaan (ennuste vuosille ) ikäluokkien 0-6 lapsimäärä kääntyy lievään laskuun vuoden 2024 paikkeilla.

17 17 Ikäluokat 0-6 Muhoksella vuosina tilastokeskuksen ennusteen mukaan yht Väestöennusteen pohjalta voidaan arvioida, että päivähoidon tilaratkaisut olisi syytä ajoittaa ennustejakson alkupuolelle, eli vuosille Koivulehdon päiväkodin laajennus (investointiohjelmassa vuodelle 2013) osuu sopivaan ajankohtaan väestönkasvua ajatellen. Investoinnin aikaistaminen vuodelle 2012 nousee ajankohtaiseksi, mikäli perhepäivähoitoon liittyvä työaikamuutos aiheuttaa huomattavaa lisätarvetta päivähoitopaikkoihin. Koivulehdon päiväkodin kolmannen vaiheen suunnittelu tulisi aloittaa mahdollisimman pian, jotta ko. rakennushanke voitaisiin toteuttaa viimeistään vuonna Päivähoidon toiminnan näkökulmasta paras vaihtoehto olisi tietenkin toteuttaa Koivulehdon päiväkodin laajennuksen toinen ja kolmas vaihe samaan aikaan jo vuonna Koivulehdon päiväkodin tilat mahdollistavat jo nyt alle 3-vuotiaiden lasten hoidon päiväkodissa. Kunnallisista päiväkotipaikoista on puutetta, joten em. tiloihin on jouduttu sijoittamaan yli 3-vuotiaita lapsia.

18 18 Luonnollisen väestönkasvun lisäksi muuttoliike vaikuttaa tulevina vuosina päivähoidon tilatarpeeseen. Aiempi väestökehitys muuttoliikkeen osalta ei välttämättä ennusta tarkasti tulevia väestömuutoksia, mutta tiettyjä johtopäätöksiä voidaan kuitenkin tehdä tulevan väestökehityksen ennustamisen pohjaksi. Tilastokeskuksen muuttoliikettä käsittelevän tilaston perusteella voidaan päätellä, että vuoden 2000 jälkeen Muhokselle on muuttanut pääosin lapsiperheitä (ikäluokissa vuotiaat ja 0-14-vuotiaat), kun muuttotappiota on vastaavasti muodostunut ikäluokissa15 24-vuotiaat. Mikäli vastaava kehitys jatkuu myös tulevina vuosina, niin paineet päivähoitopaikkojen lisäämiseksi kasvavat entisestään.

19 19 Tulevan päivähoitotarpeen täyttämiseksi tarvitaan vielä päiväkotitilat ainakin kolmelle ryhmälle (54 63 lasta). Kunnallisen päivähoidon tilat ovat olleet ja tulevat olemaan kapasiteettinsa rajoilla vielä usean vuoden ajan. Uusia tiloja suunniteltaessa tulisi ottaa huomioon, että henkilöstön määrä joustaa huomattavasti nopeammin kuin päivähoitotilat hoitotarpeen kasvaessa. Tiloissa tulisi olla ns. kasvun varaa. Perhepäivähoidon tulevaisuuteen liittyy selkeitä uhkakuvia, mutta myös paljon mahdollisuuksia. Koskaan aikaisemmin perhepäivähoito ei ole näkynyt näin vahvasti varhaiskasvatuksen kehittämistä suuntaavissa asiakirjoissa. Perhepäivähoitajan työolosuhteisiin ja ammatillisuuden kehittämiseen on kiinnitetty huomiota. Perhepäivähoidon vahvan esiin nousun taustalla vaikuttaa huoli siitä, että perhepäivähoidon saatavuus heikkenee entisestään perhepäivähoitajien siirtyessä eläkkeelle, mikäli alalle ei saada houkuteltua uutta työvoimaa.

20 20 Perhepäivähoitajien siirtyessä työaikalain piiriin syksyllä 2011 tulee suunnitella perhepäivähoidossa olevien lasten varahoitoa. Yksistään perhepäivähoito ei pysty vastaamaan lasten varahoidon tarpeeseen vaan päiväkodit ja ryhmäperhepäivähoitokodit tulee ottaa mukaan entistä tehokkaammin perhepäivähoitolapsien varahoitopaikoiksi. Varahoidon järjestäminen tulee vaatimaan ko. tehtävään henkilöstöresurssia. Em. tarpeeseen voidaan vastata esimerkiksi järjestämällä varahoito osana avointa päiväkotitoimintaa. Muhoksen perhepäivähoitajien keski-ikä on tällä hetkellä 43 vuotta. Muhoksella on saatu hyvin ammattitaitoisia ja koulutettuja perhepäivähoitajia. Muhoksella päivähoidon kysynnän vaihteluihin on kyetty vastamaan perhepäivähoidon avulla. Nyt olisi korkea aika pohtia, mihin perhepäivähoidon piirissä hoidettavat lapset aiotaan sijoittaa, mikäli eläkkeelle jäävien hoitajien tilalle ei voida rekrytoida uusia ammattitaitoisia perhepäivähoitajia. Onko taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevämpää perustaa uusia päiväkoteja ja päiväkotihenkilöstön virkoja, vai resursoida perhepäivähoitoon ja sen säilyttämiseen? Perhepäivähoito ei ratkaise yksin koko päivähoitoa, vaan se on yksi päivähoitomuoto, mikä tulisi myös säilyttää ja kehittää. Muhoksella toimii kaksi yksityistä päiväkotia, VauhtiVekarat ja Satelliitti, joissa päivähoitopaikkoja yhteensä 97. Sen lisäksi yksityisen hoidontuella helmikuussa 2011 hoidettiin 14 lasta. Yksityisten päiväkoti- ja perhepäivähoitopaikkojen osuus koko kunnallisen päivähoidon paikkamäärästä on noin 33 %. Yksityisten päiväkotipaikkojen osuus päiväkotipaikoista on noin 64,6 %. Kirkonkylän alueella yksityisiä päiväkotipaikkoja (97) on määrällisesti enemmän kuin kunnallisia päiväkotipaikkoja (75 paikkaa). Valtakunnallisesti yksityisen hoidon tuella yksityisessä päivähoidossa hoidettavien lasten osuus oli 8 %. (Tilastoraportti Lasten päivähoito 2009) Kunnan tuleviin päivähoidon tilatarpeisiin tulee vastata mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä yksityisten palveluntarjoajien kanssa. Kunnallisen palvelutuotannon ja yksityisen tarjonnan tulisi olla tasapainossa.

21 21 Yksityisessä päivähoidossa yrittäjä valitsee itse lapset ja lapsen tulee olla kokopäivähoidossa. Päiväkotien aukioloajat rajaavat osan lapsiperheistä palvelun ulkopuolelle ja pääsääntöisesti lapset, joilla on erityisen tuen ja avustajan tarve. Yrittäjä määrittelee asiakasmaksut itse, eikä niissä huomioida perheen tuloja tai kokoa. 3. Uudet tilat Päivähoidossa voimakkaimmat paineet ovat päiväkotihoidossa. Mikäli tulevaisuudessa joudutaan perustamaan uusia yksiköitä, perustamisessa tulee harkita peruskoulun ja päivähoitoyksikön yhteistila ratkaisuja ns. monitoimitiloja. Päiväkotien ja koulujen yhteistyö sujuu sitä joustavammin ja lapsen varhaiskasvatuksellisesta jatkumosta tulee sitä eheämpi, mitä lähempänä yksiköt sijaitsevat tosiaan fyysisesti. Toimintamalli tulee olla osa lapsen kasvua ja kehitystä tukeva prosessi, jossa varhaiskasvatus ja perusopetus nähdään jatkumona. Toiminnalliset yhteistilat säästävät myös käyttökustannuksia esim. ruoka- ja tilapalvelussa. Vanhemmilta saadun palautteen mukaan päiväkotirakentamisen tulisi sijoittua vanhempien työmatkan varrelle. 4. Muuta huomioitavaa Päivähoitopalvelujen monipuolistaminen on päivähoidon yksi tulevaisuuden kehittämishaaste. Nykyisin kunta ei tarjoa avointa varhaiskasvatustoimintaa, jossa kotona hoidettavilla lapsilla olisi mahdollisuus tavata muita samanikäisiä lapsia ja kehittää lapsen sosiaalista kanssa käymistä. Näin kotona hoidettavat lapset eivät ole tasavertaisessa asemassa päivähoidon piirissä olevien lasten kanssa. Avoimella varhaiskasvatustoiminnalla olisi myös päivähoitoa vähentävä vaikutus, koska monelle perheelle se olisi päivähoidon vaihtoehto. Useissa Oulun seutukunnankunnissa avoin päiväkotitoiminta on joko toiminnassa tai se on suunnitteilla toteuttaa lähivuosina. Kunta voi tukea vanhemman jäämistä kotiin hoitamaan pientä lastaan maksamalla harkinnanvaraista ns. Muhos-lisää lakisääteisen kodinhoidontuen lisäksi. On erittäin vaikea arvioida, vaikuttaako lisän maksaminen todellisuudessa päivähoidon kysynnän

22 22 määrään. Vanhemmille maksettavan lisän suuruus toivotun vaikutuksen aikaansaamiseksi voi ylittää kunnalle päivähoidon järjestämisestä aiheutuvat kustannukset. Vuorohoidon tarve on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Muhoksella vuorohoidon suuri kysyntä perustuu suurelta osalta hoitoalan työpaikkojen suureen määrään. Nykyisin kunnassa toimii kaksi ryhmäperhepäivähoitokotia Jussilantien ryhmäperhepäivähoitokoti ja ryhmäperhepäivähoitokoti Tenavat vuorohoitoyksikköinä. Koivulehdon päiväkodin laajennuksen yhteydessä yhden uuden ryhmän tulee olla jatketulla aukioloajalla toimiva ryhmä vastaamaan vuorohoidon tarvetta. Tulevaisuudessa tulee miettiä vuorohoidon keskittämistä yhteen paikkaan. Erityisentuen keskuksen (ERTU) avulla voidaan taata paremmin tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten tarkoituksenmukainen jatkumo varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja toiselle asteelle. Samoin voidaan tarjota juuri sen alueen asiantuntemuksellista tukea, ohjausta ja konsultaatiota, jota kulloisessakin tilanteessa tarvitaan. Kun erityispedagoginen, -kasvatuksellinen ja kuntoutuksellinen asiantuntemus on keskitetty, käytettävissä oleva moniammatillinen asiantuntemus ja poikkihallinnollinen yhteistyö ovat laajempaa ja asioissa päästään nopeasti liikkeelle. Edellä mainittu on ratkaisevan tärkeää varhaisen puuttumisen näkökulmasta. Kun asioihin puututaan varhaisessa vaiheessa, tarvittava tuki on yleensä kevyempää ja myös vähemmän kunnan resursseja vaativaa. Kansainvälistymisen myötä eri kieli ja kulttuuriryhmiin kuuluvien lasten määrä on kasvanut ja tulevaisuudessa on oletettavaa määrän edelleen lisääntyvän. Tämä edellyttää henkilökunnalta valmiuksia kohdata erilaisia kulttuureja.

23 23 5. PÄIVÄHOIDON TOIMENPIDE-EHDOTUKSET Tähän lukuun on koottu keskeisimmät kehittämisehdotukset vuosille päivähoidon järjestäminen alue-mallin pohjalta Koivulehdon päiväkodin laajennuksen aikaistaminen ja kasvaneen tilatarpeen huomioiminen yksi uusista ryhmistä tulee olla jatketulla aukioloajalla toimiva ryhmä helpottamaan vuorohoidon kasvaneen kysynnän aiheuttamaa tarvetta tulevan päivähoitotarpeen täyttämiseksi tarvitaan vielä päiväkotitilat ainakin kolmelle ryhmälle (54 63 lasta) uusissa tiloissa tulisi olla ns. kasvun varaa

24 24 uusia yksiköitä perustettaessa tulee harkita peruskoulun ja päivähoitoyksikön yhteistila ratkaisuja ns. monitoimitiloja päiväkotirakentamisen tulisi sijoittua vanhempien työmatkan varrelle perhepäivähoidon varahoidon järjestäminen esim. osana avointa päiväkotitoimintaa kunnallisen palvelutuotannon ja yksityisen tarjonnan tulisi olla tasapainossa päivähoitopalvelujen monipuolistaminen esimerkiksi avoin varhaiskasvatustoiminta tukipalveluiden keskittäminen yhteen paikkaan (ERTU). Päivähoitostrategia päivitetään aina uuden valtuustokauden alussa. Seuraava päivitys tehdään vuonna 2013.

MUHOKSEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSTRATEGIA VUOTEEN 2020

MUHOKSEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSTRATEGIA VUOTEEN 2020 MUHOKSEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSTRATEGIA VUOTEEN 2020 2 SISÄLLYS 1 STRATEGIAN TAVOITTEET 3 1.1 Taustaa ja lähtökohdat strategiatyölle 3 1.2 Varhaiskasvatuksen valtakunnalliset reunaehdot 5 2 VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

Selvitys varhaiskasvatuspalveluiden toimintojen järjestämiseksi Koivulehto II:n valmistuttua

Selvitys varhaiskasvatuspalveluiden toimintojen järjestämiseksi Koivulehto II:n valmistuttua Selvitys varhaiskasvatuspalveluiden toimintojen järjestämiseksi Koivulehto II:n valmistuttua 2 1 Muhoksen varhaiskasvatuksen hoitopaikat Toukokuussa 2014 on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ollut yhteensä

Lisätiedot

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Liite 23 Opetus- ja kasvatusltk 27.11.2014 Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Kuntaliitto (Lahtinen & Selkee) on vuonna 2014 tehnyt selvityksen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 2 ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelumme tarjotaan Kirkonkylällä päiväkoti Peukaloisessa sekä Rukkitien ryhmäperhepäiväkodissa. Sotkumassa toimivat

Lisätiedot

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen Perusturvalautakunta 57 19.05.2016 Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset 1.8.2016 alkaen 241/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 57 Lainsäädännöllistä ja valtuuston päättämää

Lisätiedot

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus Iitin kunta Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus 1 1 Työsuunnitelmaa ohjaava lait ja asetukset Laki ja asetus lasten päivähoidosta Perusopetuslaki, esiopetus Päivähoidon ohjaaja

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012 Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Kuntaliitto selvitti keväällä 2012, kuinka monessa Manner-Suomen kunnassa

Lisätiedot

Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2011

Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2011 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2011 Päivähoidon Kuusikko-vertailu 2011 Päivähoitoikäiset (10kk 6v) ikäryhmittäin 31.12.2011 Kuusikon kunnissa sekä muutos

Lisätiedot

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 29.10.2015 Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 Sivistysjohtaja Matti Sivonen Päivähoidon johtaja Päivi Rantanen Päiväkodinjohtaja Satu Ojala Päiväkodit Raisiossa on syksyllä 2015 toiminnassa

Lisätiedot

CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen

CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen 21.4.2016 2 21.4.2016 Palvelutuotannon periaatteet Mikkelin kaupungin varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Tällä tiedotteella pyritään selventämään kunnille, mikä toiminta vastaa sellaista päivähoitoa, josta voidaan maksaa yksityisen hoidon tukea.

Tällä tiedotteella pyritään selventämään kunnille, mikä toiminta vastaa sellaista päivähoitoa, josta voidaan maksaa yksityisen hoidon tukea. Muistio Jarkko Lahtinen 27.6.2013 OSA-AIKAINEN LASTENHOITO JA YKSITYISEN HOIDON TUKI Tämän tiedotteen laatiminen on tullut ajankohtaiseksi, koska on ilmennyt epätietoisuutta, voidaanko yksityisen hoidon

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 16 02.03.2016 tuen kuntalisä 1.8.2016 alkaen Sivistyslautakunta 02.03.2016 16 Lakia lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta muutetaan 1.8.2016 alkaen. Muutokset koskevat pääosin

Lisätiedot

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE Yleistä palvelusetelistä: Palveluseteli on yksi kuntien käytössä oleva varhaiskasvatuksen järjestämistapa. Hausjärvellä varhaiskasvatuksen palvelusetelin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/216 1 (7) 25 Helsingin kaupungin päättämä varhaiskasvatuksen laajuus ja yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisä 1.8.216 alkaen HEL 216-2236 T 2 5 1 Päätös päätti, että yksityisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla 06.06.2013 Sivu 1 / 1 2608/01.03.00/2013 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. (09) 816

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

Kajaanin varhaiskasvatus SK

Kajaanin varhaiskasvatus SK Kajaanin varhaiskasvatus 2014- SK 15.05.2014 Valtakunnalliset suuntaukset 2013- Varhaiskasvatuksen tulevaisuuden tarpeiden arviointia vaikeuttaa: Valmistelussa laki varhaiskasvatuksesta. Lakiesitys tulee

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 10.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 13 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 308/12.01.06/2012 120 Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Tiivistelmä Kaupunginhallitus on kokouksessaan 20.8.2012 303 päättänyt pyytää sivistyslautakunnalta

Lisätiedot

Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä

Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä Kauniaisten kaupunkistrategiassa vuosille 2018 2022 on asetettu tavoitteeksi Oppiminen kohti tulevaisuutta, ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet alkaen

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet alkaen Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet 1.8.2016 alkaen Sivi 21/16.2.2016 Huoltajat voivat hakea lapsilleen varhaiskasvatuspaikkaa koko kaupungin alueelta ja erilaisista

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelut ja kustannukset vuonna 2014 (päivitetty 17.6.2015)

Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelut ja kustannukset vuonna 2014 (päivitetty 17.6.2015) Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelut ja kustannukset vuonna 2014 (päivitetty 17.6.2015) Päivähoitoikäisten (10kk 6v) lasten määrän muutos vuosina 2010 2014, kun vuosi 2010=1 1,140 1,120

Lisätiedot

Palveluseteliselvitys koskien Vihdin yksityistä päiväkotihoitoa

Palveluseteliselvitys koskien Vihdin yksityistä päiväkotihoitoa Palveluseteliselvitys koskien Vihdin yksityistä päiväkotihoitoa Yksityisen hoidon tuki Lapsen hoidon järjestämiseksi vanhemman tai muun huoltajan osoittamalle hoidon tuottajalle suoritettavaa tukea. Tuottaja

Lisätiedot

PÄIVITTÄNYT Mariannika Auvinen Päiväkodin johtaja 044 417 5320 mariannika.auvinen@sulkava.fi

PÄIVITTÄNYT Mariannika Auvinen Päiväkodin johtaja 044 417 5320 mariannika.auvinen@sulkava.fi PÄIVITTÄNYT Mariannika Auvinen Päiväkodin johtaja 044 417 5320 mariannika.auvinen@sulkava.fi Vanhemmille Tämä opas on tarkoitettu avuksi Teille hakiessanne lapsellenne päivähoitopaikkaa. Oppaassa kerrotaan

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON PALVELUSOPIMUS JA BUDJETTINÄKYMÄT 2007

PÄIVÄHOIDON PALVELUSOPIMUS JA BUDJETTINÄKYMÄT 2007 PÄIVÄHOIDON PALVELUSOPIMUS JA BUDJETTINÄKYMÄT 2007 Kasvatus- ja opetuslautakunnan sekä päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan sopimusseminaari Eerola, Längelmäki 27.4.2006 Leena Viitasaari, päivähoidon

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen MUURAMEN KUNTA 1 (5) Varhaiskasvatuspalvelut 16.8.2016 Lapsi- ja perhepalveluiden lautakunta LIITE 1 Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.8.2016 alkaen PALVELUSETELI Palveluseteli on yksi tapa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 15.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 101 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Anne

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 08.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 33 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta Tossavainen,

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI 19.4.2016 1 (5) Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.8.2016 alkaen PALVELUSETELI Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Päätettävä tässä kokouksessa 4 Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 vp Asiantuntijalausunto sivistysvaliokunnalle Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO

TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoito on hoitajan kodissa, pienessä ryhmässä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoito tarjoaa lapselle kodinomaisen ja yksilöllisen kasvuympäristön, jossa lapsella on

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011 06.03.2012 Sivu 1 / 1 1106/00.01.02/2012 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011 Valmistelijat / lisätiedot: Ulla Valtonen, puh. (09) 816 45536 Anna-Liisa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 307. Kaupunginhallitus 03.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 307. Kaupunginhallitus 03.11.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 03.11.2014 Sivu 1 / 1 2393/05.10.01/2014 307 Valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämisestä (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Leena Heikkinen, puh. 050 331 6638 Jaana Suihkonen,

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Helsingissä

Varhaiskasvatus Helsingissä Varhaiskasvatus Helsingissä Lasten varhaiskasvatus on hoitoa, kasvatusta ja opetusta, jotka nivoutuvat toisiinsa. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on hyvinvoiva lapsi, jolla on hyvät kasvun, oppimisen ja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21 17.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 21 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Pyhäjoen kunnan varhaiskasvatusstrategia

Pyhäjoen kunnan varhaiskasvatusstrategia Pyhäjoen kunnan varhaiskasvatusstrategia Kunnanhallitus 10.12.2012 Kunnanvaltuusto 19.12.2012 Sisällys Johdanto...3 1. Päivähoitoon liittyvät käsitteet...3 2. Päivähoidon toimintaympäristön lähimenneisyyden

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi 29.9.2014 Varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimi Yksityisen pph:n ohjaajat (2½ hlöä) (5 hlöä) Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Sivistystoimen neuvottelupäivät 4.10.2012 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Esityksen aiheita Poimintoja hallitusohjelmasta

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen 1 (6) Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.3.2017 alkaen Palveluseteli Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

SELVITYS YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELUSETELIN KÄYTTÖÖNOTOSTA MUHOKSEN KUNNASSA

SELVITYS YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELUSETELIN KÄYTTÖÖNOTOSTA MUHOKSEN KUNNASSA SELVITYS YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELUSETELIN KÄYTTÖÖNOTOSTA MUHOKSEN KUNNASSA Sisällys 1 TAUSTAA PALVELUSETELISTÄ 3 2 VARHAISKASVATUSPALVELUT MUHOKSELLA 4 2.1 Kunnalliset varhaiskasvatuspalvelut 4 2.2

Lisätiedot

PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät

PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät 20.3.2015 Helsinki Jarkko Lahtinen Päivähoitoa lukuina (2013) Vuonna 2013 0-6 vuotiaista lapsia 424 402 Päivähoidossa yhteensä 229 127 lasta Kokopäivähoidossa oli

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Varhaiskasvatus VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vahvistuvat parhaiten, kun perhe viettää aikaa yhdessä. Pienelle lapselle riittävät kotona saadut

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat Sivistyspalvelut VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA 1.8.2017-31.7.2018 Ohjaava lainsäädäntö ja ohjeet Varhaiskasvatuslaki Asetus lasten päivähoidosta Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Pyhännän kunta Päivähoidon linjaukset Liite 2 Sivistysosasto Siv.ltk 12.6.-14 21 Muutos Siv.ltk 25.9.-14 31

Pyhännän kunta Päivähoidon linjaukset Liite 2 Sivistysosasto Siv.ltk 12.6.-14 21 Muutos Siv.ltk 25.9.-14 31 Pyhännän kunta Päivähoidon linjaukset Liite 2 Sivistysosasto Siv.ltk 12.6.-14 21 Muutos Siv.ltk 25.9.-14 31 Kenelle päivähoitopalvelut on tarkoitettu Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on lakiin perustuva

Lisätiedot

P Ä I V Ä H O I D O N

P Ä I V Ä H O I D O N L A P S I A L O I T T A A P Ä I V Ä H O I D O N P E R H E P Ä I V Ä H O I D O N O H J A A J A E L I N A L O H T A N D E R J A P E R H E T Y Ö N T E K I J Ä J E N N I S I M I L Ä 2 9. 1. 2 0 1 9 MIKÄ VOI

Lisätiedot

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Hakeminen palvelusetelilain mukaiseksi lasten päiväkoti/ryhmäperhepäivähoidon palveluntuottajaksi Hakulomake ja liitteet Palvelusetelillä toimivaksi palveluntuottajaksi

Lisätiedot

PÄIVITTÄNYT Mariannika Auvinen Vs. Päivähoidon johtaja

PÄIVITTÄNYT Mariannika Auvinen Vs. Päivähoidon johtaja PÄIVITTÄNYT Mariannika Auvinen Vs. Päivähoidon johtaja 044 417 5320 paivahoidonjohtaja@sulkava.fi Vanhemmille Tämä opas on tarkoitettu avuksi Teille hakiessanne lapsellenne päivähoitopaikkaa. Oppaassa

Lisätiedot

NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA

NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA (päivitetty 16.3.2016) KUNNALLISEN VARHAISKASVATUKSEN VAIHTOEHDOT Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on vanhempainrahakauden päätyttyä mahdollisuus valita

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELURAHAOHJEISTUKSEN TARKISTUS ALKAEN

YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELURAHAOHJEISTUKSEN TARKISTUS ALKAEN YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELURAHAOHJEISTUKSEN TARKISTUS 1.8.2016 ALKAEN Vanhempainrahakauden päätyttyä vanhemmalla on mahdollisuus hakea alle kouluikäiselle lapselleen päivähoitoa tai tukea hoidon järjestämiseen

Lisätiedot

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian keskeiset linjaukset Varhaiskasvatuslainsäädännön uudistamiseen

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian keskeiset linjaukset Varhaiskasvatuslainsäädännön uudistamiseen Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian keskeiset linjaukset Varhaiskasvatuslainsäädännön uudistamiseen Tausta Varhaiskasvatuspalvelut tarvitsevat selkeän lainsäädännön vastatakseen

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt

Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt 29.3.2018 Perusperiaatteet Väestömäärän kehittymistä seurataan suunnittelussa, syntyvyys alentunut viimeisten viiden vuoden aikana koko Sastamalassa Perusopetukseen

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Joulukuu 2016 30 Varhaiskasvatus Toteutunut 2015 Talousarvio 2016 Muutos 2016-2015 Toimintatuotot

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017

Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017 Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017 Sisällys 1. Sastamalan varhaiskasvatuspalvelu... 2 2. Perhepalveluverkosto ja lapsihuoltotyöryhmät... 3 3. Kehityksen ja oppimisen tukea

Lisätiedot

RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE

RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE Ratkaisuvallan delegointi suomenkielisen 3.1.1 1 (6) RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012 17.04.2013 Sivu 1 / 1 1774/00.01.01/2013 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012 Päätösehdotus Valmistelijat / lisätiedot: Marjatta Korhonen, puh. (09)

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA

NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA Reisjärvi NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA (päivitetty 24.2.2016) KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON VAIHTOEHDOT Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on vanhempainrahakauden päätyttyä mahdollisuus valita lapsen

Lisätiedot

Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012

Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012 Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012 KOMISSION TIEDONANTO 2011 On olemassa selkeää näyttöä siitä, että laadukas varhaiskasvatus johtaa huomattavasti parempiin tuloksiin perustaitoa mittaavissa kansainvälisissä

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen 1 (5) 24.10.2017 Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet 1.8.2018 alkaen Palveluseteli Palvelusetelillä voidaan järjestää kunnan lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita,

Lisätiedot

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Imatra 10.10.2012 Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Liisa Ollikainen Espoo Yleistietoa Espoosta www.espoo.fi Suomen toiseksi suurin kaupunki Pinta-ala, 528 km², asukkaita >250

Lisätiedot

Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2006

Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2006 Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2006 Lasten päivähoidon Kuusikko-työryhmä 11.7.2007 Toim. Anne Peltonen Kuusikko-työryhmän julkaisusarja Teksti:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 10.09.2015 Sivu 1 / 1 3801/05.10.01/2015 25 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Elina Pulli, puh.

Lisätiedot

KYSELYN TULOSGRAFIIKKA TULOSGRAFIIKAT KYSELYSTÄ VERTIKAL OY

KYSELYN TULOSGRAFIIKKA TULOSGRAFIIKAT KYSELYSTÄ VERTIKAL OY KYSELYN TULOSGRAFIIKKA PORVOON VARHAISKASVATUKSEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSELVITYS TULOSGRAFIIKAT KYSELYSTÄ 26.1.2018 VERTIKAL OY 2. Vastaajan (toinen huoltaja) pääasiallinen toiminta tällä hetkellä a.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 08.12.2014 Sivu 1 / 1 2393/05.10.01/2014 Kaupunginhallitus 307 3.11.2014 Valtuusto 152 17.11.2014 171 Valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämisestä (Pöydälle 17.11.2014) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta. Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano alkaen 48/05.10.

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta. Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano alkaen 48/05.10. Suomenkielinen varhaiskasvatusja 7 03.02.2016 opetuslautakunta Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano 1.8.2016 alkaen 48/05.10.00/2016 Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 03.02.2016

Lisätiedot

Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2007

Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2007 Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2007 Lasten päivähoidon Kuusikko-työryhmä 16.6.2008 Toim. Anne Peltonen Kuusikko-työryhmän julkaisusarja Teksti:

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON STRATEGIA 2012-2015

LAPUAN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON STRATEGIA 2012-2015 LAPUAN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON STRATEGIA 2012-2015 LAPUAN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON STRATEGIA 2012-2015 JOHDANTO Päivähoito koostuu hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuudesta, jotka limittyvät jokapäiväiseen

Lisätiedot

Marjatta Moilasen ym. valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi:

Marjatta Moilasen ym. valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi: Lasten ja nuorten lautakunta 76 21.11.2017 Kaupunginhallitus 610 04.12.2017 Kaupunginvaltuusto 140 11.12.2017 Valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi K/1040/00.02.10/2017 MFLANUL 76 Esittelijä:

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Sivistystoimi VARHAISKASVATUKSEN / PÄIVÄHOIDON STRATEGIA 2006-2015

ORIMATTILAN KAUPUNKI Sivistystoimi VARHAISKASVATUKSEN / PÄIVÄHOIDON STRATEGIA 2006-2015 ORIMATTILAN KAUPUNKI Sivistystoimi VARHAISKASVATUKSEN / PÄIVÄHOIDON STRATEGIA 2006-2015 Sosiaalilautakunta 16.11.2006 Sivistyslautakunta 21.11.2006 Kaupunginhallitus 22.1.2007 Kaupunginvaltuusto 19.3.2007

Lisätiedot

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia.

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Valtionosuudet Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan 1.8.2016

Lisätiedot

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Perhepäivähoito TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimintakaudelle 2017-2018 Perhepäivähoitoa voidaan

Lisätiedot

Ajankohtaisfoorumi Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen

Ajankohtaisfoorumi Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen Ajankohtaisfoorumi 29.11.2012 Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen Varhaiskasvatus on peruspalvelukuntayhtymä Kallion ja Selänteen alueella organisoitu sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluen näiden palveluiden

Lisätiedot

Talousarviomuutokset. v.2011 suunnitelma 2012

Talousarviomuutokset. v.2011 suunnitelma 2012 KÄYTTÖTALOUS 31.12.2012 2012 Varhaiskasvatus LASTEN PÄIVÄHOITO, KOTIHOIDON TUKI JA ESIOPETUS Talous Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate Vyörytyserät, tulot Vyörytyserät, menot Suunnitelmapoistot Alkuperäinen

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma 22.6.2015 Varhaiskasvatus Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma www.nurmijarvi.fi Avoimen varhaiskasvatuksen esimies Kirsi Viitanen 040 317 4066 kirsi.viitanen@nurmijarvi.fi

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä tässä luvussa säädettyä eri kelpoisuusvaatimukset

Lisätiedot

Kunnan ja Kelan sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta

Kunnan ja Kelan sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta MALLISOPIMUS KUNTALISÄN MAKSAMISESTA Mallisopimus toimii pohjana, jota kunta voi hyödyntää oman kuntalisäsopimuksen laadinnassa. Mallisopimukseen on kirjattu kaikki ne ehdot, jotka on mahdollista valita

Lisätiedot

Kuntalisien määrät eri kunnissa /kk:

Kuntalisien määrät eri kunnissa /kk: Sosiaalilautakunta 66 22.08.2006 Sosiaalilautakunta 1 17.01.2007 Sosiaalilautakunta 79 14.11.2007 YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 49/03.15/2007 52/03.15/2006 144/00.25/2005 SOSLTK 66 Valmistelija

Lisätiedot

H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I - II

H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I - II Varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalveluiden päiväkotihoidon palveluseteli Oulun Kauppakamarin tilaisuus 29.3.2012 Arto Lamberg, varhaiskasvatusjohtaja H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L

Lisätiedot

Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palveluiden ja kustannusten vertailu 2002

Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palveluiden ja kustannusten vertailu 2002 Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palveluiden ja kustannusten vertailu 2002 Lasten päivähoidon Kuusikko-työryhmä Anne Peltonen 17.9.2003 Viisikko Työryhmä Kuvailulehti Tekijä(t) Kuusikko-työryhmän

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS tilivelvollinen päivähoidonjohtaja Virpi Kataja. Varhaiskasvatuspalvelut

VARHAISKASVATUS tilivelvollinen päivähoidonjohtaja Virpi Kataja. Varhaiskasvatuspalvelut VARHAISKASVATUS tilivelvollinen päivähoidonjohtaja Virpi Kataja Varhaiskasvatuspalvelut Esiopetus 3915 Henkilökohtaiset avustajat 3200 Esiopetus Keskuskoulu 3216 Esiopetus Kino 3920 Kiertävä erityislastentarhanopettaja

Lisätiedot

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011 Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011 Palvelualuetyöryhmän yhteenveto ja ehdotukset Riitta Heinonen, Liisa Hynninen, Ritva Mutanen, Maisa Rantanen, Kirsi

Lisätiedot

Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta

Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 157 9.12.2013 Asianro 1167/12.06.01/2013 146 Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta

Lisätiedot

Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009

Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Suomen kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Lasten päivähoidon Kuusikko-työryhmä 6.8.2010 toim. Jaana Heinonen ja Eero Ylinentalo Kuusikko-työryhmän julkaisusarja

Lisätiedot

Lasten päivähoito ja varhaiskasvatus Vantaalla. Sivistystoimi

Lasten päivähoito ja varhaiskasvatus Vantaalla. Sivistystoimi Lasten päivähoito ja varhaiskasvatus Vantaalla Sivistystoimi Avoin päiväkoti Avoimet päiväkodit on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille ja heitä kotona hoitaville vanhemmille tai hoitajille. Avoimeen

Lisätiedot

Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus

Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus Nivalan varhaiskasvatuspalvelut Hyväksytty Nivalan kaupungin sivistyslautakunnassa 21.6.2016, 58 Tiedote päivähoitomaksuista 1.8.2016 31.7.2018 Välttyäksenne takautuvilta

Lisätiedot