Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa."

Transkriptio

1 KOTIKOKKI-JÄLKI Ymmärrän siisteyden merkityksen Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu harjoittelee toimimaan keittiössä ja siivoamaan keittiön ruoanvalmistuksen jälkeen. Tarvikkeet: keittiön siivousvälineet Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjata toimintaa ja huolehtia siitä, että jokaisella sudenpennulla on tekemistä. Tämä aktiviteetti sopii hyvin myös pieneksi johtamistehtäväksi sudenpennuille. Tällöin aikuinen voi antaa siivousohjeet yhdelle pennuista, joka ohjeistaa muut tarttumaan toimeen. tai retkikämppä 0 minuuttia Miettikää yhdessä, mitkä asiat ovat edellytyksenä hyvälle ruoanlaitolle. Valmistakaa kolon keittiön seinälle julisteet esimerkiksi käsienpesusta, puhtaista välineistä ja puhtaista ruoka-aineista. Arvuutelkaa esimerkiksi pienten näytelmien tai pantomiimiesitysten perusteella, mitkä asiat ovat edellytyksenä hyvälle ruoanlaitolle. Näyteltäviä asioita voivat olla esimerkiksi käsienpesu, huolellinen tiskaus ja ruoka-aineiden säilyttäminen oikeassa lämpötilassa. Siivotkaa keittiö kokkailun jälkeen. Johtajan tehtävänä on varmistaa, että kaikille riittää hommaa. Jokaiselle sudenpennulle voi antaa oman vastuualueen siivottavaksi. Toteuttamisvinkki 4 Jos käytte kaupassa ennen retkeä tai kokkailukertaa, pohtikaa yhdessä sudenpentujen kanssa, missä paikassa mitäkin elintarviketta tulee säilyttää ja minkä vuoksi.

2 Valmistan herkulliset voileivät ja syön ne Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu oppii valmistamaan yksinkertaisen välipalan. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu tekee itselleen maittavan välipalan. Tarvikkeet: leipätarvikkeet ja täytteet ajan käytöstä sekä ennakkovalmisteluista., retki Laittakaa tarjolle erilaisia ja erikoisiakin aineksia leipien täytteeksi. Jokainen sudenpentu saa valmistaa oman herkullisen voileipänsä ja nauttia sen. Käykää yhdessä kaupassa ja hankkikaa tarvikkeet leipien tekoa varten. Jokainen sudenpentu saa samalla harjoitella kaupassa asiointia. Leipokaa itse leipää esimerkiksi teeleipien nopealla reseptillä. Teeleivät neljälle hengelle syntyvät sekoittamalla 2 dl kaurahiutaleita, 2 dl vehnäjauhoja, ½ tl suolaa ja 2 tl leivinjauhoja keskenään. Kuiviin aineksiin lisätään 2 dl maitoa ja 2 rkl öljyä mahdollisimman vähän sekoittaen. Taikinasta taputellaan kakkusia, joita paistetaan 225 asteessa noin 15 minuuttia. Päällystäkää valmiit teeleivät haluamillanne aineksilla.

3 Opin kattamaan pöydän ja tunnen hyvät pöytätavat Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu osaa kattaa pöydän ja tuntee hyvät pöytätavat. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu harjoittelee erilaisten ruokailuvälineiden kattamista ja paikkoja pöydällä. Hän harjoittelee toimimaan kohteliaasti ruokapöydässä. Tarvikkeet: astioita kattaukseen, lautasliinoja ajan käytöstä sekä ennakkovalmisteluista., Tapakulttuuri Johtaja laittaa sivupöydälle ison kasan erilaisia astioita ja ruokaliinoja. Sudenpentujen tehtävänä on etsiä näistä tarvikkeista itselleen tarpeelliset ja kattaa oikeat välineet sovittua ateriaa varten. Harjoitelkaa ruokapöydän käyttäytymissääntöjä näytelmien tai pantomiimien avulla. Sudenpennut valmistavat pienissä ryhmissä lyhyitä esityksiä ruokapöytätilanteista ja muiden pentujen tehtävänä on arvuutella, mikä tilanteessa meni pieleen tai missä kohteliaisuusohje oli kysymyksessä. Partiossa ruokailuun kuuluvat ruokalaulu ja kiitokset. Viettäkää partiomainen ruokailu lauluineen ja huutoineen, jotta ruokailun eteneminen tulee tutuksi. Kauden päättäjäisissä voitte puolestaan esimerkiksi järjestää hienomman illallisen, jolloin käyttäydytte erityisen hienotunteisesti. Toteuttamisvinkki 4 Taitelkaa lautasliinoja. Netistä löytyy ohjeita monenlaisiin ja -tasoisiin taitoksiin.

4 Valmistan perheelleni aamupalan, välipalan tai iltapalan. Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu oppii valmistamaan yksinkertaisen aterian. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu valmistaa kotonaan perheelleen jonkin helpon aterian. Aktiviteetin kesto: puoli tuntia Tarvikkeet: muistiinpanovälineet tai valmis kotiin lähetettävä viesti Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on huolehtia kotien tiedottamisesta sekä ohjata sudenpentuja aktiviteetin toteutuksen suunnittelussa. Laatikaa yhdessä kotiin vietäväksi ja vanhempien kuitattavaksi lappu, jossa kerrotaan sudenpennun tehtävästä. Voitte suunnitella kokouksessa jonkin aterian ja jopa harjoitella sen valmistamista. Jokainen sudenpentu toteuttaa sitten aterian kotoa löytyvillä tarvikkeilla. Esimerkiksi teeleivät ja tai jokin helpohko piirakka soveltuvat hyvin niin koloillassa kuin kotonakin tehtäväksi.

5 Valmistan laumani kanssa aterian ja syömme sen Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu oppii valmistamaan yksinkertaisen aterian ja toimii tiimissä Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu harjoittelee ruoanlaittoa sekä yhdessä toimimista. Tarvikkeet: ruokatarvikkeet, ruonlaittovälineet, ea-tarvikkeet turvallisuudesta, ajan käytöstä sekä ennakkovalmisteluista., retki, Tapakulttuuri Valmistakaa yhdessä ateria, johon kuuluu pää- ja jälkiruoka, esimerkiksi jauhelihakeitto ja hedelmäsalaatti. Suunnitelkaa ruokalista ruokaympyrän mukaisesti ja lautasmallia noudattaen. Jos omalta kololta ei löydy keittiötä, pyytäkää lainaan vaikka lähikoulun kotitalousluokkaa. Jakakaa tehtävät ruoanvalmistuksessa: yksi kuorii, toinen pilkkoo, kolmas raastaa. Muistakaa huomioida ruoka-allergiat ja nauttikaa ateriastanne. Myös tähän askeleeseen on helppo yhdistää muita aktiviteetteja, kuten pöydän kattamista. Tämän aktiviteetin voi toteuttaa myös retkellä. Valmistakaa itsellenne lounas tai päivällinen retkikeittimellä. Esimerkiksi nakkikeitto on sopiva ruoka sudenpentujen valmistettavaksi.

6 Tutustun ruoanlaitossa käytettäviin mittoihin ja keittiövälineisiin Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu oppii mittaamaan ja tutustuu keittiövälineisiin. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu käyttää ruoanlaitossa tarvittavia mittausvälineitä ja keittiötarvikkeita. Hän harjoittelee ymmärtämään eri mittojen suhteita. Tarvikkeet: erilaisia keittiötarvikkeita ja mittoja ajan käytöstä sekä ennakkovalmisteluista. Mitatkaa vettä purkkeihin, niin mittojen suhteet hahmottuvat. Voitte esimerkiksi testata, onko maitopurkki tosiaan yhden litran kokoinen tai kymmenen desilitran kokoinen. Täyttäkää teelusikalla ruokalusikkaa ja ruokalusikalla desimittaa. Leipokaa jotain ryhmällenne. Leivontareseptin avulla voitte harjoitella oikeiden mitta- ja keittiövälineiden valintaa. Käykää samalla läpi keittiövälineiden nimiä ja käyttötarkoituksia. Testatkaa muistianne Kimin kokeella. Valitkaa pöydälle erilaisia keittiössä tarvittavia välineitä. Yksi ryhmästä poistaa esineen muiden pitäessä silmiään kiinni. Silmät avattuaan jokaisen tehtävänä on keksiä, mikä väline puuttuu. Toteuttamisvinkki 4 Tehkää tunnustelupussi. Johtaja sujauttaa riittävän isoon pussiin keittiössä tarvittavia välineitä. Sudenpentujen tehtävänä on tunnustelemalla arvata, mikä esine pussissa on.

7 Leivon laumani kanssa Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu oppii leipomisen ja yhdessä toimimisen perustaitoja. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu leipoo yhdessä laumansa kanssa ja harjoittelee siivoamaan keittiön ruoanvalmistuksen jälkeen. Tarvikkeet: reseptin mukaiset aineet, erilaisia keittiötarvikkeita ja mittoja turvallisuudesta, ajan käytöstä sekä ennakkovalmisteluista. Leipokaa yhdessä sämpylöitä. Hyviä sämpyläreseptejä löytyy helposti netistä. Muistakaa varata kertaan riittävästi aikaa. Sämpylöiden kohoamista odotellessa voitte esimerkiksi harjoitella kattamaan pöytää. Leipokaa pullaa. Taikinan kohoamisen aikana voitte tehdä muita aktiviteetteja Kotikokki-jäljestä. Käyttäkää leipoessanne mielikuvitustanne. Tehkää pullista omakuvia tai muotoilkaa taikinasta lippukuntanne logo. Valmistakaa yhdessä pipareita tai keksejä. Esimerkiksi kauralastut syntyvät nopeasti. Valmistakaa taikinaa vaikka useammassa erässä, jotta kaikki pääsevät lukemaan reseptiä ja mittaamaan. Muistakaa myös siivota jäljet yhdessä.

8 Opin suunnittelemaan aterian lautasmallin mukaisesti Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu tietää, mikä on lautasmalli ja kuinka koota ateria sen mukaisesti. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu tutustuu lautasmalliin ja harjoittelee kokoamaan ateriansa terveellisesti. Aktiviteetin kesto: puoli tuntia Tarvikkeet: nettiyhteys, askartelu- ja piirustusvälineet, akelan valmistama ruoka-ainelotto Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjata toimintaa ja neuvoja ja jakaa työtehtäviä. Tutkikaa yhdessä lautasmallin kuvaa. Kuvia löytyy helposti Internetistä. Miettikää, miksi tulisi syödä lautasmallin mukaan. Mitä eri ravintoaineita ihminen tarvitsee, ja mistä niitä saa? Suunnitelkaa, mitä haluaisitte syödä. Askarrelkaa valkoisesta paperista jokaiselle oma lautanen ja piirtäkää tai leikatkaa värikkäistä papereista lautaselle lautasmallin mukainen aterianne. Pelatkaa lautaslottoa. Jokainen sudenpentu tarvitsee peliin lautasen. Lisäksi tarvitaan akelan valmistamia ruokaainepelikortteja. Lautaselle tulee kerätä eri ruoka-aineita tietty määrä (2 osaa kasviksia; 1 osa lihaa, kalaa tai kananmunaa; 1 osa perunaa, riisiä tai pastaa). Nurinpäin pöydällä olevasta pinkasta nostetaan vuorotellen ruokaainekortteja. Jos ruoka-aine sopii omalle lautaselle, sen saa pitää ja laittaa paikalleen. Mikäli se ei sovi, laitetaan kortti takaisin pinon alimmaiseksi. Pelin voittaa se, kenen lautanen on ensimmäisenä oikeaoppisesti täynnä.

9 Tutustun kotimaisiin vihanneksiin ja juureksiin. Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu tuntee yleisimmät suomalaiset vihannekset ja juurekset. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu tutustuu erilaisiin vihanneksiin ja juureksiin. Aktiviteetin kesto: puoli tuntia Tarvikkeet: nettiyhteys, erilaisia vihanneksia ja juureksia Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjata toimintaa ja neuvoja. Taitoalue: Kansalaistaidot, Ruokakulttuuri Perehtykää kotimaisiin vihanneksiin esimerkiksi paikallisen kaupan tai torin vihannestarjonnan avulla. Voitte myös ostaa kololle vihanneksia ja maistella niitä. Miettikää vihannesten kasvukautta ja kotimaisten tuotteiden saatavuutta. Mistä muualta meille tulee vihanneksia ja kasviksia? Pohtikaa, miksi suomalaisia vihanneksia kannattaa suosia. Voitte myös jutella luomutuotteista. Järjestäkää vihannes- ja juuresnyyttärit alkusyksystä, joihin jokainen voi tuoda mahdollisuuksien mukaan omasta puutarhasta, lähikaupasta tai torilta löytyneitä vihanneksia ja juureksia. Viettäkää maistiaisjuhlat. Testatkaa mahdollisimman montaa uutta tuttavuutta, esimerkiksi kyssäkaalia, palsternakkaa ja rucola-salaattia. Tuotteita hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota vihannesten laatuun. Laadukkaat vihannekset myös maistuvat hyviltä, kaupassa nahjaantuneet antavat väärän kuvan tuotteen mausta. Toteuttamisvinkki 4 Tehkää Kimin kokeita vihanneksilla. Maistelkaa silmät kiinni ja arvatkaa, mistä vihanneksesta on kyse. Tunnustelkaa vihanneksia sokkona kädellä tai haistamalla. Toteuttamisvinkki 5 Jos vihanneksia ja juureksia ei ole saatavilla, löytyy netistä esimerkiksi Kotimaiset Kasvikset ry:n sivuilta tuotetietoutta vihanneksista ja juureksista. Sudenpennut voivat esimerkiksi pareittain valita yhden kasviksen tai juureksen ja järjestää siitä pienen esittelyn tovereilleen.

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

LIIKENNE-JÄLKI. Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä

LIIKENNE-JÄLKI. Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä LIIKENNE-JÄLKI Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu liikkuu turvallisesti kolon ympäristössä ja ymmärtää vaaralliset tai riskialttiit paikat liikenteen

Lisätiedot

SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN

SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 1. vuonna VARAINHANKINTA-JÄLKI Jos lauma on toiminut jo enemmän kuin yhden vuoden, voidaan jälki tehdä myös 2. tai 3. vuonna 2. tai 3. vuonna

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO KILPAILU- JA PELIREISSUT Lapin urheiluakatemia RAVINTO Rasvat edistävät urheilijan energiansaantia, palautumista, terveyttä ja kehitystä. Niukka rasvansaanti häiritsee hormonitoimintaa. Rasvoja saa mm.

Lisätiedot

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008 1. Kehitys koostuu ns. kehityskolmiosta. Jonka osina ovat Harjoittelu, Lepo ja Ravinto. 2. Ruokailun tavoite on olla yksi luonteva osa urheilijan kokonaisuutta. Urheilijan ravitsemuksen A B C A= Arkiruokailu

Lisätiedot

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Aamiainen Banaaniletut 8 kananmunaa 4 kypsää banaania ripaus suolaa, kanelia tai kardemummaa halutessa 1 dl kaurahiutaleita paistamiseen 4 tl öljyä 4 porkkanaa tikuiksi

Lisätiedot

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Anna elämän maistua 1 Tarvitset reilusti energiaa ja ravintoaineita Monipuolinen ruokavalio tarjoaa riittävästi energiaa ja ravintoaineita kasvuun ja kehittymiseen, liikunnan

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen. Copyright Tampereen Ateria

Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen. Copyright Tampereen Ateria Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen Copyright Tampereen Ateria TERVETULOA SAPEREN PARIIN Hyvä varhaiskasvatuksen ammattilainen Sapere on ruokakasvatusmenetelmä, jossa lapset

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

Hyvä ruoka iloisempi sudenpentu

Hyvä ruoka iloisempi sudenpentu Hyvä ruoka iloisempi sudenpentu 2 Kevät 2013 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto S ISÄLLYSLU ETTELO 1. NYT KOKKAILLAAN!... 4 2. MITÄ KOKATA SUDAREILLE?... 5 2.1. LIHAPULLAT JA PERUNAMUUSI...

Lisätiedot

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Lehdistötiedote heinäkuu 2011 Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Höyryuunin käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana. Syy siihen on höyryuunin avulla saatava loistava ruoanvalmistustulos.

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Neocate Activella

Helppoja reseptejä Neocate Activella Helppoja reseptejä Neocate Activella Ruuanvalmistusohjeita maitoallergiselle lapselle Neocate Active on maidoton täydennysravintovalmiste yli 1-vuotiaille lapsille. Neocate Activea voidaan nauttia sellaisenaan

Lisätiedot

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä?

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Kun aurinko paistaa kesällä, moni haluaa mieluummin viettää aikaa ulkona kuin keittiössä. Hellan ääressä kuluu vähemmän aikaa, kun ruoka tehdään helpoista raaka-aineista

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot

Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia. Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.

Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia. Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset. Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi Monestihan sitä syyvään kolomenlaesta kalloo, Kekrinajan

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Ravinto jalkapallossa

Ravinto jalkapallossa Ravinto jalkapallossa Patrik Borg Helsingin Urheilulääkäriasema, Syömishäiriökeskus Painopisteet liikkujan ravinnossa Syö tarpeeksi Riittävästi ravintoaineita Riittävästi nestettä Aterioiden ajoitukset

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

TUNNETKO NÄMÄ KASVIKSET?

TUNNETKO NÄMÄ KASVIKSET? STITA 1 TUNNETKO NÄMÄ KASVIKSET? KESKUSTELUA Tunnistitko? Haluaisitko syödä? Millaisessa ruuassa tämä kasvis maistuisi hyvältä? TARVIKKEET 3-8 erilaista kasvista tai hedelmää (mieluiten hieman erikoisempia).

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Kuvia toimitukselliseen käyttöön: www.akvamariini.fi/ffmmedia2016 Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Mitä teet, kun juhlavieraasi ilmoittaa noudattavansa gluteenitonta ruokavaliota? Älä hätäänny,

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ

KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ PCS-kuvasymbolien tekijänoikeudet omistaa Mayer- Johnson Inc., suomennokset Oy Comp-Aid Ltd. Kuvasymboleja ei saa kopioida tai käyttää muussa muodossa

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Ikäihmisen ravitsemus

Ikäihmisen ravitsemus Ikäihmisen ravitsemus Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans www.ravitsemusbalans.fi Puh. 044 2525 311, nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Mitä muutoksia ikä voi tuoda syömiseen? Nälän

Lisätiedot

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Liikkuvan nuoren perusteita välipalakäytännöt Liikkuvan nuoren perusteet www.tervekoululainen.fi

Lisätiedot

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma OMIEN RUOKAILUTOTTUMUSTEN ARVIOINTI Toteutuuko seuraava? Merkitse rasti, jos asia sinun kohdallasi toteutuu 5(-7) ruokailutapahtumaa:

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM

Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM Välipala on kunnon pala Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM Reija Männikkö TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti 27.4.2014 Leppävirta TAVOITTEENA kunnon ruoka on yksi osa liikunnallista elämäntapaa

Lisätiedot

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous.

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Syöminen. Miten maailman yksinkertaisimmasta asiasta tuli maailman monimutkaisin? Joudumme jatkuvasti erilaisten ohjeiden, suositusten ja valintojen

Lisätiedot

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12. PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA Tiina Lahti Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.2009 Aikaa: 11 vrk Tiistai 1.12 - Keskiviikko 9.12 Aamupaino: 76,5kg Iltapaino:

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT

ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT TEHTÄVÄ 1 Kliffa-leivos Kesto: n. 1-1,5 h Tehtävä: Leivotaan Kliffa-teemaisia leivoksia! Ohessa on helpot reseptit kekseihin sekä niiden kuorrutetta varten. Voitte halutessanne

Lisätiedot

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Tavoite: Vaeltaja tuntee partiossa käytetyt eri mediat ja miten ne soveltuvat eri viestintätarpeisiin. Hän on vastuussa sisällön tuottamisesta johonkin partiomediaan. Vaeltaja

Lisätiedot

Ravintovartti, teemana lautasmalli

Ravintovartti, teemana lautasmalli Ravintovartti, teemana lautasmalli Ravintovartin tavoite ja toteutus Ravintovartin tavoitteena on tutustua lautasmalliin. Vartti sisältää lautasmallin lyhyen esittelyn, jonka jälkeen jokainen piirtää lautasmallin

Lisätiedot

Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla

Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla N E W B R A N D S A M E G R E A T P R O D U C T Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla 10 hengelle Kanttarellikeitto 2 l Kantarelli 4 kpl Salottisipuli 2 kpl Jauhoinen peruna 2 rkl Knorr Valkosipuli

Lisätiedot

Ravintoluento lentopalloilijoille Piispalassa 29.12.2007

Ravintoluento lentopalloilijoille Piispalassa 29.12.2007 Ravintoluento lentopalloilijoille Piispalassa 29.12.2007 Christer Sundqvist, ravintovalmentaja Nuoren lentopalloilijan ravinnon muistilista KUUNNELKAA! Tämä koskee: urheilijoita vanhempia valmentajia 1)

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015 Johanna Kleemola Luennon sisältö Voimistelijan ruokavalio Voimistelijan päivän eri ateriat aamupala, lounas/päivällinen, välipalat

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

Luomu ammattikeittiöissä. Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014

Luomu ammattikeittiöissä. Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014 Luomu ammattikeittiöissä Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014 EkoCentria lyhyesti Kehittämisyksikkö, joka edistää kestävien valintojen toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa Rahoitukset maa- ja metsätalousministeriö,

Lisätiedot

RAVINTOLUENTO FHV 12.3.2014 1

RAVINTOLUENTO FHV 12.3.2014 1 RAVINTOLUENTO FHV 12.3.2014 1 KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto KEHITYS Lepo Kehon huolto 12.3.2014 2 URHEILIJAN RAVINNON PERUSTEET Arkiruokailu kuntoon rytmiä ja laatua päivän aterioihin Riittävä juominen

Lisätiedot

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Neuvokas perhe Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Sisältö: Ruoka ja syöminen lapsiperheessä. Liikkuminen lapsiperheessä. Ruutuaika ja sen mukanaan tuomat haasteet. Lapset opettelevat

Lisätiedot

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa 1 (6) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.3. Päivähoitoruokailun sisältö Päivähoitoruokailun ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on ylläpitää ja edistää lasten hyvinvointia ja terveyttä tyydyttää

Lisätiedot

HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA

HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA LISÄÄ LIIKUNTAA PÄIVÄÄN JA VIIKKOON VANHEMMAT UIVAT UI KESÄKSI KUNTOON - KAMPANJAN MERKEISSÄ KUUKAUDEN AJAN, TAVOITELLEN VESILIIKUNTAMINUUTTEJA

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. maanantai Faktaa ruokahävikistä Suomessa Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin joka vuosi. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT

ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT TEHTÄVÄ 1 Kliffa-leivos Kesto: n. 1-1,5 h Tehtävä: Leivotaan Kliffa-teemaisia leivoksia! Ohessa on helpot reseptit kekseihin sekä niiden kuorrutetta varten. Voitte halutessanne

Lisätiedot

Askarrellaan lorukortteja

Askarrellaan lorukortteja Askarrellaan lorukortteja Valitse lapsen kanssa mieluisimmat lorut liitteestä tai muistelkaa omia lempilorujanne. Kirjoita tai leikkaa ja liimaa loru kartongille. Kortista tulee lapselle entistä kiinnostavampi,

Lisätiedot

Pallon parasta ruokaa

Pallon parasta ruokaa YHTEISTYÖSSÄ EKOLOGISEN JALANJÄLJEN PIENENTÄMISEKSI YMPÄRISTÖ- KASVATUS Pallon parasta ruokaa Vinkkejä ruuasta sinun ja maapallon parhaaksi Ruualla on merkitystä Joka päivä pitää syödä eikä ole sama, mitä

Lisätiedot

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT Pamaus-päivän materiaali SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT LAPIN PARTIOLAISET ry Kaartokatu 4 as. 1, 96100 ROVANIEMI puh. 040 833 8556 faksi (016) 345 894 s-posti: lapin.partiolaiset@co.inet.fi http://www.lappi.partio.fi

Lisätiedot

Valitse tyylisi. Nauti kasviksia omalla tavallasi kuusi annosta joka päivä!

Valitse tyylisi. Nauti kasviksia omalla tavallasi kuusi annosta joka päivä! Valitse tyylisi Nauti kasviksia omalla tavallasi kuusi annosta joka päivä! Sinun valintasi... Kasvikset tekevät kokonaisvaltaisesti hyvää. Ne ylläpitävät terveyttä ja parantavat vastustuskykyä. Nauttimalla

Lisätiedot

RETKIKOKKI-TAITOMERKKI

RETKIKOKKI-TAITOMERKKI RETKIKOKKI-TAITOMERKKI Teen menun ja ostokset retkelle Aktiviteetin tavoite: Seikkailija osaa suunnitella ruokalistan retkelle ja asioida kaupassa. Aktiviteetin kuvaus: Seikkailija harjoittelee retkelle

Lisätiedot

KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Voimistelijan päivän eri ateriat aamupala, lounas/päivällinen, välipalat

KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Voimistelijan päivän eri ateriat aamupala, lounas/päivällinen, välipalat KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE Hämeenlinnan voimisteluseura toukokuu 2016 Johanna Kleemola Luennon sisältö Voimistelijan ruokavalio Voimistelijan päivän eri ateriat aamupala, lounas/päivällinen,

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus arjessa. Lauttasaaren yhteiskoulu, Mari Lahti, Ravitsemusasiantuntija ja -valmentaja, ETK

Nuoren urheilijan ravitsemus arjessa. Lauttasaaren yhteiskoulu, Mari Lahti, Ravitsemusasiantuntija ja -valmentaja, ETK Nuoren urheilijan ravitsemus arjessa Lauttasaaren yhteiskoulu, 27.9.2016 Mari Lahti, Ravitsemusasiantuntija ja -valmentaja, ETK Urheilijaksi kasvaminen - Kehityksen kolmio Ravinnon merkitys nuorelle urheilijalle

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU Palveluksessanne 31.1.2014 2009 Tampereen Ateria KOUKUN HELMI Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa suurella sydämellä maukkaita aterioita

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

TERVEELLISET VÄLIPALAT

TERVEELLISET VÄLIPALAT LÄHTEET TERVEELLISET VÄLIPALAT Opasleh nen 1-2 luokkalaisille h p://www.diabetes.fi/diabetes etoa/ruoka h p://www.kasvikset.fi/ h p://www.pienipaatospaivassa.fi/ h p://www.sydanlii o.fi/ Arffman S., Partanen

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

Ikääntyneen ruokavalio

Ikääntyneen ruokavalio Ikääntyneen ruokavalio Iän myötä ruokamäärät usein pienenevät ja ruokavalion laatu heikkenee. Ravintoaineiden tarve pysyy kuitenkin ennallaan tai jopa kasvaa. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio ylläpitää

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

-Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja

-Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja Ikäkaudet Perhepartio -Uusin lisäys partiotoimintaan -Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja -Perhepartio ei käytä vielä partio-ohjelmaa

Lisätiedot

VIIKKO 4. MONIPUOLISUUTTA RUOKAVALIOON!

VIIKKO 4. MONIPUOLISUUTTA RUOKAVALIOON! 1 VIIKKO 4. MONIPUOLISUUTTA RUOKAVALIOON! Katso sivulta: http://newbeginning.fi/fat-burn-detox-valmennus-ravinto-ja-ruokavalioohjeet-viikko-4/ ohjeita ruokavalion muokkaamiseen. Muista kirjautua valmennussivuille

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

HYVINVOINTILOMAKE. pvm

HYVINVOINTILOMAKE. pvm HYVINVOINTILOMAKE pvm Tämä kyselylomake käsittelee hyvinvointiasi, elämäntapojasi ja sitä, miten hoidat pitkäaikaissairauttasi tai -sairauksiasi, jos sinulla on sellaisia. Täytä lomake ja ota se mukaasi

Lisätiedot

Nuori urheilija. Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta. Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen

Nuori urheilija. Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta. Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen Nuori urheilija Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen Ei mitään absoluuttisia totuuksia eikäsuuria viisauksia, vaan ajatuksia ja

Lisätiedot

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 4

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 4 Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 4 Löytyykö terveys ja kauneus purkeista? Millan tapaus istock.com/teksomolika Työskentelyn lähtökohdat Tutustukaa Millaan lukemalla Millan blogikirjoitus

Lisätiedot

Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit

Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit Päivitetty 2011 Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit diabeetikoiden ja MBO-potilaiden kuntoutusta järjestävissä laitoksissa Diabeetikoiden ja MBO-potilaiden (metabolista oireyhtymää sairastavien)

Lisätiedot

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA A K E L A N OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA AKELAN OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA Tekstit: Ohjelmaryhmä, sudenpenturyhmä, Suvi Jaakkola Avustajat: Partiotalo Kuvitus: Annu Martelius Taitto:

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO

SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO Nyrkkisäännöt päivittäiseen nesteytykseen ovat: juodaan jokaisen aterian yhteydessä vettä ja muita juomia 2-3 lasillista riippuen nesteen tarpeesta kuumissa olosuhteissa

Lisätiedot

Maukkaat kesäherkut grillistä

Maukkaat kesäherkut grillistä Maukkaat kesäherkut grillistä Herkulliset reseptit syntyvät sesongin raakaaineilla ja sydäntä hellivillä Keiju-öljyillä! Lisää MAKUA ÖLJYILLÄ Uudista suosikkiruokasi Keiju Makuöljyillä ja Yrttiöljyillä!

Lisätiedot

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus 1 / 24 Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus Täydellisiähän emme ole, mutta pikkuisen paremmaksi on helppo tulla. Mieti nuoresi/perheesi viimeisintä viikkoa ja vastaa kuten asia

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

Ilon askeleet vinkkejä kouluikäisen lapsen kielenkehityksen ja oppimisen tueksi

Ilon askeleet vinkkejä kouluikäisen lapsen kielenkehityksen ja oppimisen tueksi Ilon askeleet vinkkejä kouluikäisen lapsen kielenkehityksen ja oppimisen tueksi Kuvitukset: Hanne Itärinne Vanhemmalle Kieli avaa ikkunan rajattomaan tiedon maailmaan ja mahdollistaa sosiaaliset suhteet.

Lisätiedot

YHTEISVASTUU. Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT

YHTEISVASTUU. Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT 2016 YHTEISVASTUU Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT MINÄ USKON -JÄLKI AKTIVITEETIN NIMI: POHDIN, MIKÄ ON OIKEIN JA MIKÄ ON VÄÄRIN TAVOITE: Sudenpentu saa käsityksen oikeasta ja väärästä. KUVAUS:

Lisätiedot

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton)

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) LIITE 1: 1 (20) KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) 5 ¼ dl vettä 2 tl psylliumkuorijauhetta 2 rkl sokerijuurikashiutaleita

Lisätiedot

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Välipalat Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Kotitehtävien tarkistus Keskustele parisi kanssa Mitä mainoksia löysit? Mitä ne lupaavat? Pitävätkö lupaukset? Mitä tiedät..? Millainen on hyvä välipala?

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit (Etusivu) Marinoi maistuvaksi! Marinadi mureuttaa grillattavan lihan sekä antaa täyteläisen maun ja värin myös kanalle, kalalle ja kasviksille. Touch of Taste - fondiperheen avulla loihdit helposti esimerkiksi

Lisätiedot

Nuoren liikkujan ruokavalio

Nuoren liikkujan ruokavalio Nuoren liikkujan ruokavalio Rakenna ruokavaliosi hyvälle pohjalle Valitse monipuolisen ruokavalion pohjaksi ruoka-aineita kolmion alaosasta ja täydennä päivittäin seuraavista kerroksista. Huipun sattumat

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Kotijuusto kefiiristä

Kotijuusto kefiiristä Kotijuusto kefiiristä Kefiirijuusto on kotijuusto, jota voi valmistaa itse ilman ostojuoksutteita tai -hapatteita. Tekemällä kotijuustoa välttyy ostamasta muovi- tai metallipakkauksia, ja saa syödä aitoa

Lisätiedot

Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen. LIITO ry:n opintopäivät 3.2.2012 asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo

Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen. LIITO ry:n opintopäivät 3.2.2012 asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen LIITO ry:n opintopäivät 3.2.2012 asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa TEKOn elementtiseinä kuvaa

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot