YHTEISVASTUU. Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YHTEISVASTUU. Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT"

Transkriptio

1 2016 YHTEISVASTUU Teemaa tukevia aktiviteetteja SUDENPENNUT

2 MINÄ USKON -JÄLKI AKTIVITEETIN NIMI: POHDIN, MIKÄ ON OIKEIN JA MIKÄ ON VÄÄRIN TAVOITE: Sudenpentu saa käsityksen oikeasta ja väärästä. KUVAUS: Sudenpentu harjoittelee erottamaan oikean ja väärän teon. Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjata sudenpentuja ajattelemaan ja pohtimaan asioita myös itsenäisesti. Akela ohjaa sudenpentuja perustelemaan mielipiteensä. Hän huolehtii, että jokainen saa kertoa omat ajatuksensa. PAIKKA: kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus, Rehtiys Toteutusvinkki 1: Toinen puoli koloa tai pihaa tarkoittaa oikein ja toinen väärin. Akela sanoo väitteitä ja sudenpennut valitsevat puolensa. Kun jokainen sudenpentu on valinnut paikkansa, voivat he perustella vastauksensa. Esimerkkiväittämiä: Roskia saa heittää maahan. Lyöjää saa lyödä takaisin. Kiitän noustuani pöydästä. Puolustan kiusattua. Johtajaa tulee totella aina. Toteutusvinkki 2: Akela on listannut paperille pieniä tilanteita, joissa on erilaisia tapoja toimia. Hyvä aihe on esimerkiksi kiusaamistilanne. Sudenpennut valmistelevat tilanteesta pienen näytelmän, jossa he harjoittelevat kuvitteellisen tilanteen ratkaisua ja anteeksipyyntöä. Akela voi johdatella sudenpennut myös pohtimaan, miltä tilanteen eri henkilöistä tuntuu. Toteutusvinkki 3: Lauma ratkaisee erilaisia tilanteita ulkona ympäristöä tarkkailemalla. Sudenpennut voivat esimerkiksi kerätä roskia niin paljon kuin 5 minuutissa ehtii. Sen jälkeen lauma pysähtyy miettimään, onko oikein heittää roskia maahan ja mitä tapahtuisi, jos kaikki heittäisivät roskansa maahan. Toinen esimerkki on mennä lähimmille liikennevaloille ja tarkkailla, kulkeeko joku päin punaisia valoja. Tarkkailun jälkeen on hyvä pohtia, mitä saattaa tapahtua, jos kulkee itse punaisia päin tai seuraa kaveria, joka kulkee liikennevaloista välittämättä.

3 TEEN PÄIVÄN HYVÄN TYÖN TAVOITE: Sudenpentu ymmärtää toisten auttamisen merkityksen. KUVAUS: Sudenpentu ottaa toisten auttamisen osaksi jokapäiväistä toimintaansa. Laumaillassa sudenpentu pohtii, miten toisia voi auttaa. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akelan tehtävänä on ohjata sudenpentuja huomaamaan, miten toisille voi olla avuksi. Toisten auttaminen on yksi tärkeimmistä partiolaisten arvoista. PAIKKA: kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus, Rehtiys, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen, Vastuu elinympäristöstä Toteutusvinkki 1: Sudenpennut pohtivat yhdessä, mitä hyvät työt ovat ja kuinka niitä voisi tehdä. Lauma sopii yhdessä, että ennen seuraavaa kokousta jokainen tekee hyviä töitä. Hyviä töitä ovat esimerkiksi oven avaaminen, äidin auttaminen, oman huoneen siivoaminen ja tervehtiminen. Seuraavassa koloillassa käydään läpi onnistuneita palveluksia. Millaisia hyviä töitä tehtiin? Ilahduttivatko ne toisia? Tuliko myös itselle hyvä mieli? Toteutusvinkki 2: Hyvien töiden pussi. Sudenpennut miettivät hyviä töitä ja ilahduttamistapoja. Ne kirjoitetaan paperilapuille ja sujautetaan pussiin. Jokainen pentu poimii iltapiirissä pussista lapun itselleen ja toteuttaa sen hyvän työn seuraavan viikon aikana aina kun voi. Hyvien töiden pussia voidaan käyttää useamman kerran. Toteutusvinkki 3: Sudenpennut askartelevat itselleen Hyvä työ -kortit. Kortteihin merkitään esimerkiksi jokainen viikonpäivä ja jätetään tilaa kirjoittaa tai piirtää, minkä hyvän teon kyseisenä viikonpäivänä teki. Seuraavassa laumaillassa kortit otetaan esiin ja vertaillaan, millaisia töitä jokainen on ennättänyt tehdä.

4 OSALLISTUN LAUMANI ILTAHARTAUDEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN TAVOITE: Sudenpentu osaa päättää yhdessä ja tuntee iltahartauden rakenteen. Sudenpentu hiljentyy. Lauma suunnittelee ja toteuttaa yhdessä oman iltahartauden. KUVAUS: Akela auttaa sudenpentuja yhdessä päättämisessä. Hänen tehtävänään on huomioida laumansa sudenpentujen katsomukset. Akela antaa ideoinnin helpottamiseksi sudenpennuille esimerkiksi tekstejä, laulun sanoja tai muita vinkkejä. Hän ohjaa sudenpennut hiljentymään. PAIKKA: kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus Toteutusvinkki 1: Akela luettelee iltahartauteen / hiljentymiseen kuuluvia ja ei kuuluvia asioita. Sudenpennut ottavat rivissä askeleen eteenpäin, jos heidän mielestään akelan kertoma asia kuuluu iltahartauteen. Toteutusvinkki 2: Lauma jakautuu pentueisiin tai pareihin. Jokaisen ryhmän tehtävänä on valmistella iltahartaus tulevaan laumailtaan. Akelan tehtävänä on korostaa, että hartaus saa olla juuri sellainen, kuin sudenpennut tahtovat, samantapainen kuin laumassa on ollut johtajien pitämänä tai ihan toisenlainen. Olennaista on, että sudenpennut pohtisivat, mitä he haluaisivat saada toiset sudenpennut iltahartauden aikana ajattelemaan. Akelan kannattaa kerätä sudenpentuja varten valmiiksi aiheita satukirjoista, Raamatusta, lauluista tai muusta vastaavasta. Sudenpennut valitsevat mieleisensä aiheen ja kehittävät sen ympärille lyhyen kokonaisuuden, esimerkiksi valitsemalla laulun, tekemällä aiheesta kuvaelman tai vuoropuhelun, keksimällä rukouksen tai kehittelemällä jotain sellaista toimintaa, johon muutkin voivat osallistua, esimerkiksi kynttilöiden sytyttäminen tai jonkin oman asian sanominen. Myös hiljentyminen satuun tai tarinaan on hyvä hartaus. Harjoitellut hartaudet pidetään tulevissa laumailloissa vuorollaan.

5 TUTUSTUN LÄHIKIRKKOON TAVOITE: Sudenpentu tuntee lähikirkkoonsa. KUVAUS: Sudenpentu tutustuu lähikirkkoonsa ja tietää, millainen kirkko on sisältä päin ja minkälaisia toimintaa siellä on. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akelan tehtävänä on sopia vierailusta etukäteen. Kirkon henkilökunta tullee mielellään esittelemään rakennusta ja sen toimintaa. Jos laumassa on monen uskontokunnan jäseniä, voi lauma vierailla kaikkien lähikirkoissa tai seurakunnissa. Jos kirkko ei sijaitse kolon lähistöllä, on akelan muistettava sopia huoltajien kanssa kirkkokyydeistä. PAIKKA: kirkko KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus, Ihmisyyden arvostaminen Toteutusvinkki 1: Valokuvasuunnistus. Akela käy etukäteen ottamassa kuvia kirkon eri yksityiskohdista. Hän järjestää kuvat radan muotoon, eli yhdestä paikasta löytyvä valokuva antaa vihjeen seuravasta paikasta ja niin edelleen. Viimeiselle rastille akela voi halutessaan sijoittaa jonkin aarteen, esimerkiksi tikkarit, sudenpentujen löydettäväksi. Toteutusvinkki 2: Akela tai seurakunnan työntekijä voi valmistella sudenpennuille etukäteen pienen tehtävävihon tai joukon tehtäviä kyseisestä kirkosta. Kirkosta voidaan esimerkiksi etsiä symboleja (vihkiristi, laiva, kynttilä), sen urkupillien määrä voidaan laskea, alttaritaulun kuvitusta voidaan pohtia, istumapaikkojen lukumäärä laskea ja niin edelleen. Toteutusvinkki 3: Tehtävärata. Sudenpentujen tehtävänä on arvoitusten avulla löytää seuraava kohde. Kastemaljasta voi laittaa esimerkiksi tällaisen arvoituksen: Siellä onpi pyhää vettä, jota valellaan päälle että, pääsee mukaan seurakuntaan, joskus jumalan valtakuntaan. Vastaavasti kanttorin penkkiin viittaava vihje voi olla seuraavanlainen: On tunnelma joskus jopa villi, kun kirkossa soi suuri pilli. Musiikkia on syntymässä, kun kanttori istuu tässä. Toteutusvinkki 4: Vierailun kotikirkkoon voi yhdistää hyvin myös johonkin lippukunnan tai seurakunnan kirkolliseen tilaisuuteen. Lauma voi tulla kirkkoon etukäteen ja hoitaa tilaisuudessa jonkin tehtävän. Sudenpennut voivat lukea tilaisuudessa Raamatun tekstejä, kerätä kolehdin, toimia esilaulajina tai laulaa jonkin lauluesityksen tai ojentaa sisääntulijoille virsikirjoja tai tilaisuuden ohjelmia.

6 TUTUSTUN RAAMATUN KERTOMUKSEEN TAVOITE: Sudenpentu tietää vähintään yhden Raamatun kertomuksen. Hän tuntee kristillistä kulttuuria. KUVAUS: Sudenpentu tutustuu johonkin Raamatun kertomukseen näyttelemällä, piirtämällä tai lukemalla. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akelan tehtävänä on poimia Raamatusta sudenpennuille sopivia kertomuksia. Akelan tehtävänä on kuunnella sudenpentujen Raamatun kertomuksiin liittyvät kysymykset. Jos akelasta tuntuu, että kysymykset ovat hänelle liian haastavia tai hän ei halua kertoa omaa katsantoaan, voi paikalle pyytää mukaan myös jonkun seurakunnan työntekijän. PAIKKA: kolo KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus Toteutusvinkki 1: Akela valitsee sudenpennuille valmiiksi muutamia Raamatunkohtia. Sudenpentujen tehtävänä on valmistaa näytelmä tai nukketeatteriesitys kyseisestä kohdasta. Akela varaa paikalle myös rekvisiittaa, jonka avulla sudenpentujen on helpompi rakentaa oma esityksensä. Hyviä kohtia sudenpentuikäisten näytelmile Raamatussa ovat esimerkiksi: - Maailman luominen (1.Moos.1:1-31) - Joona valaan vatsassa (Joon.1:4-2:11) - Daniel leijonien luolassa (Dan.6:4-24) - Laupias samarialainen (Luuk.10:30) - Tuhlaajapoika (Luuk.15:11) - Jeesus ja Sakkeus (Luuk.19:1-10) Toteutusvinkki 2: Katsokaa jokin Raamatun kertomuksista lego-versiona netistä. Sudenpentujen tehtävänä on esimerkin innoittamana rakentaa oma versionsa joko samasta tai jostakin toisesta Raamatun kertomuksesta. Akelan tehtävänä on varata paikalle riittävästi legopalikoita. Lauma lukee sananlaskuja Raamatusta. Sudenpennut pohtivat, mitä ne tarkoittavat. Tutuimpia sananlaskuja voi esittää pantomiimina ja antaa muiden arvailla, mistä sananlaskusta on kyse. Toteutusvinkki 3: Akela lukee sudenpennuille jonkin kertomuksen Raamatusta. Sudenpentujen tehtävänä on piirtää sarjakuva kyseisestä kertomuksesta.

7 OPETTELEN KAKSI HENGELLISTÄ LAULUA TAVOITE: Sudenpentu osaa vähintään kaksi hengellistä laulua. Hän tuntee kristillistä kulttuuria. KUVAUS: Sudenpentu opettelee kaksi uutta hengellistä laulua. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akelan tehtävänä on valita omalle sudenpenturyhmälleen sopivia lauluja. PAIKKA: kolo KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus Toteutusvinkki 1: Akela opettaa sudenpennuille kaksi laulua. Ne voidaan opetella eri kerroilla esimerkiksi iltahiljentymisen yhteydessä. Hyviä lauluja löytyy esimerkiksi partion laulukirjoista tai Lasten virsi -kirjasta. Jos akela ei mielellään laula, voi hän pyytää mukaan esimerkiksi jonkun lippukunnan laulutaitajan tai seurakunnan työntekijän. Toteutusvinkki 2: Moniin lapsille suunnattuihin hengellisiin lauluihin kuuluu myös leikki. Opetelkaa laulu leikin kera. Hyviä leikittäviä lauluja ovat esimerkiksi Jumalan kämmenellä tai Taivaan isällä on paljon lapsia. Vinkkejä leikkeihin saa netistä hakusanalla laulun nimi + leikki tai seurakunnan työntekijöiltä kysymällä.

8 MIETIN YHDESSÄ LAUMANI KANSSA, MITÄ ERILAISIA TAPOJA ON KIITTÄÄ RUOASTA TAVOITE: Sudenpentu osaa kiittää ruuasta. Hän harjoittelee yhdessä pohtimista ja päättämistä. KUVAUS: Sudenpentu tutustuu eri tapoihin kiittää ruuasta. Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on tutustuttaa sudenpentu lippukunnan kiitosperinteeseen opettamalla lauluja tai huutoja. Jos lippukunnalle ei ole perinteisiä tapoja kiittää pöydästä noustessa, on niitä hyvä kehitellä esimerkiksi yhdessä muiden akeloiden kanssa. PAIKKA: kolo KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki1: Lauma jakaantuu pienempiin ryhmiin. Jokainen ryhmä näyttelee vuorollaan pienen tilanteen, jonka yhteyteen tai loppuun kuuluisi kiittäminen. Näytelmässä tämä osa jätetään kuitenkin pois. Näytelmän jälkeen lauma pohtii yhdessä kiitoksen merkitystä. Miksi on hyvä kiittää? Mitä se merkitsee kiitoksen saajalle ja antajalle? Toteutusvinkki2: Akela opettaa sudenpennuille ruokalauluja tai -huutoja. Ne voidaan opetella esimerkiksi retken ruokailujen yhteydessä. Hyviä lauluja löytyy esimerkiksi partion laulukirjoista tai Lasten virsi -kirjasta. Jos akela ei mielellään laula, voi hän pyytää mukaan esimerkiksi jonkun lippukunnan laulutaitajan tai seurakunnan työntekijän. Lauma jakautuu pentueisiin. Jokaiseen pentueen tehtävänä on kehitellä laumalle oma ruokalaulu. Helpointa on sanoittaa uudelleen tuttu laulu. Tällöin myös kaikki osaavat heti uuden laulun sävelen. Lauma valitsee ruokalauluista yhden tai useamman ja ottaa sen käyttöönsä ruokailujen yhteyteen. Toteutusvinkki3: Akela antaa pentueille jonkin ruokalajin nimen (esimerkiksi hernekeitto, makkara ja muusi tai jauhelihamakaronipata). Pentueen tehtävänä on keksiä ruokahuuto kiitokseksi kyseisestä ateriasta. Huudot esitetään vuorotellen omalle laumalle. Huudoista voi tehdä myös pienen kilpailun. Kun jokainen pentue on huutanut oman huutonsa, akelan laskettua kolmeen jokainen sudenpentu osoittaa sitä pentuetta, jonka huutoa piti parhaimpana. Eniten pisteitä kerännyt pentue voidaan palkita vaikkapa voittohuudolla.

9 TUTUSTUN KIRKKOVUODEN TÄRKEIMPIIN TAPAHTUMIIN TAVOITE: Sudenpentu tietää kirkkovuoden tärkeimmät juhlat Hän osaa toimia yhteistyössä muiden kanssa. KUVAUS: Sudenpentu tutustuu kirkkovuoden tapahtumiin. Hän harjoittelee sijoittamaan ne kalenteriin. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akelan tehtävänä on selvittää juhlapäivien ajankohdat ja sisällöt. Hän varaa paikalle aktiviteetin toteutuksessa tarvittavat välineet. PAIKKA: Kolo KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki1: Lauma tutustuu kirkkovuoden tapahtumiin. Sudenpennut voivat muistella yksi kerrallaan, mitä tapahtumia vuoden varrelle mahtuu. Johtajan tehtävänä on muistuttaa, että kalenterissa on monia muitakin kuin vain uskonnollisia juhlapyhiä. Lauma kokoaa juhlapäivät yhdeksi listaksi. Kun lista on valmis, ne voidaan lisätä johtajan tulostamaan kalenteriin. Jokaiselle kuukaudelle voi olla kalenterissa yksi sivu tai ruutu. Toteutusvinkki2: Akela antaa sudenpennuille lappuja, joissa lukee kirkkovuoden eri juhlia. Akela on varannut kolon seinälle suuren ympyrän, johon hän on merkinnyt kuukaudet. Sudenpentujen tehtävänä on liimata juhlapäivät kalenteriin oikean kuukauden kohdalle. Mukana voi olla myös muita juhlapäiviä ja eri uskonnollisten perinteiden juhlia, jos laumassa on eri uskontokuntien jäseniä. Ortodokseilla ja katolilaisilla joitain juhlia vietetään eri aikoihin kuin evankelisluterilaisilla (kirkkovuoden alkua, Marian päivää yms.) ja juhlista voidaan käyttää eri nimityksiä (hiljainen viikko = suuri viikko). Toteutusvinkki3: Eri kirkkovuoden juhlia voidaan palauttaa mieleen näytellen. Akela antaa pienissä ryhmissä oleville sudenpennuille lappuja, joihin hän on kirjoittanut kirkkovuoden juhlien nimiä. Sudenpentujen tehtävänä on valmistaa pantomiimi tai näytelmä kyseisestä juhlasta. Muiden sudenpentujen tehtävänä on arvuutella, mitä juhlaa näyttelijät esittävät. Kirkkovuoden juhlapäivien sijaintia voidaan kerrata maa-meri-laiva -leikin avulla. Leikkitilan jokaisesta seinustasta tulee yksi vuodenaika. Akela huutaa eri juhlien nimiä ja niihin liittyviä tapoja, perinteitä tai Raamatun kertomuksia ja sudenpentujen tehtävänä on mennä mahdollisimman nopeasti oikean.

10 VALMISTAN ESINEEN, JOTA KÄYTETÄÄN LAUMANI ILTAHARTAUDESSA TAVOITE: Sudenpentu tuntee iltahartaudessa KÄYTETTÄVIÄ ESINEITÄ. KUVAUS: Sudenpennut pohtivat yhdessä, millaisia esineitä iltahartaudessa voi käyttää apuna. Sudenpentu valmistaa itse jonkin iltahartaudessa käytettävän esineen. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akelan tehtävänä on auttaa sudenpentua esineen valmistamisessa. Hänen tehtävänään on myös huolehtia siitä, että esineet todella tulevat käyttöön koloilloissa. PAIKKA: kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Maailmankatsomus Toteutusvinkki1: Sudenpennut valavat kynttilöitä. Valamiseen tarvitaan välineiksi kuumuutta kestäviä muotteja (esimerkiksi kuppeja tai hillopurkkeja), grillitikkuja tai sukkapuikkoja, kynttilänjämiä tai kynttilämassaa, (kynttiläväriä), sydänlankaa, rautalankaa tai poltettujen tuikkukynttilöiden metallisia sydänlankapyörylöitä sekä kattila ja kansi. Kynttilöiden valmistukseen tarvitaan kynttilämassaa (sitä voi sulattaa vanhoista kynttilöistä tai ostaa kaupasta). Massa sulatetaan vesihauteessa, koska se syttyy palamaan liikaan kuumentuessaan. Sulatuksessa voi käyttää apuna vanhaa kattilaa tai säilykepurkkeja. Sydänlanka mitataan noin viisi senttiä pidemmäksi kuin muottina toimivan kupin syvyys. Lanka pujotetaan läpi vanhasta tuikun tai rautalangasta tehdystä metallituesta. Toinen pää langasta kierretään ja kiinnitetään tikun ympärille. Metallituen tarkoitus on pitää lanka muottikupin pohjassa, tikku puolestaan kannattelee langan toista päätä pinnalla. Sulanut kynttilämassa kaadetaan muottiin. Se kannattaa kaataa esimerkiksi sanomalehden päällä, jotta mahdolliset roiskeet eivät sotkisi paikkoja. Kynttilän täytyy jähmettyä noin puolen vuorokauden ajan. Kun tikku on poistettu, on kynttilä valmis. Yli jäänyttä sulaa massaa ei saa kaataa viemäriin, vaan sen pitää antaa jähmettyä. Palaset voidaan käyttää uudelleen tai ne voidaan heittää sekajätteen joukkoon. Toteutusvinkki 2: Sudenpentu askartelee vanhoista hillo- tai lastenruokapurkeista itselleen kynttilälyhdyn. Lyhty voidaan tehdä liimaamalla purkin pintaan silkkipaperia tai purkki voidaan maalata tarkoitukseen soveltuvilla lasiväreillä. Toteutusvinkki3: Krusifiksi. Sudenpennut etsivät metsästä krusifiksiin sopivat oksat. Oksat sidotaan ristin muotoon ristiköytöksellä. Sudenpennut muotoilevat

11 sisal-narusta tai vastaavasta ristiin Jeesuksen hahmon. Hahmon saa muotoiltua esimerkiksi taittamalla narunpätkän kaksin kerroin. Taite kohta on pää, kaulan ja lantion kohdalle voi tehdä solmun. Narun kaksi pätä ovat jalat. Kädet pujotetaan kaulan ja lantion väliin erillisestä narunpätkästä. Naru kiinnitetään ristiin pienillä nauloilla. Toteustusvinkki4: Lauluvihkonen. Lauma kokoaa itselleen oman lauluvihkosen iltahiljentymisiin sopivista lauluista. Jokainen sudenpentu voi keksiä vihkoon yhden laulun. Laulujen sanat voidaan joko etsiä netistä tai laulukirjoista. Sanat voidaan kirjoittaa tekstinkäsittelyohjelmalla puhtaaksi tai jokainen pentu voi itse kirjoittaa ja koristella laulukirjan sivun. Jos laumalla on perinteenä laulaa iltahartauden yhteydessä jokin laulu, voi lauma valmistaa laulun tueksi itselleen säestyssoittimet. Rytmisoittimia syntyy esimerkisi vanhoja purkkeja kuivilla herneillä tai siemenillä täyttämällä. YKSISSÄ TUUMIN -JÄLKI AKTIVITEETIN NIMI: TUTUSTUN TOISEEN LAUMAAN TAVOITE: Sudenpentu tietää, että on partiolaisia myös muualla kuin omassa laumassa. KUVAUS: Lauma vierailee toisen lauman koloillassa tai pyytää toistaa laumaa kylään omaan kokoukseen. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akela ottaa yhteyttä toiseen laumaan ja järjestää vierailun. Akela ohjaa sudenpentuja keksimään ohjelmaa. PAIKKA: Kolo KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki1: Suunnitteluvastuu jaetaan johtajien kesken puoliksi. Tapaamisessa tutustutaan toisin ja tehdään samalla yksi askel sopivasta jäljestä. Laumat opettavat toisilleen yksi lempileikeistään. Loppumenot vietetään emäntänä toimivan lauman perinteiden mukaan ja jutellaan siitä, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä laumojen tavoissa on.

12 TISKAAN LEIRILLÄ TAI RETKELLÄ YHTEISIÄ ASTIOITA TAVOITE: Sudenpentu kantaa vastuuta yhteisistä tavaroista. KUVAUS: Sudenpentu tiskaa yhteisiä astioita. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akela opastaa tiskauksesta ja varmistaa, että tehtävä on palkitseva. PAIKKA: Retki, leiri KASVATUSTAVOITE: Elämänhallinta, Rehtiys, Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen, Vastuu elinympäristöstä Toteutusvinkki 1: Sudenpennut tiskaavat pienemmissä ryhmissä yhteisiä astioita ruokailun jälkeen. Tiskivuoroja voi jakaa joko omalla retkellä tai lippukunnan leirillä. Toteutusvinkki 2: Tämä askel on helppo yhdistää esimerkiksi Leipuri-jälkeen tai lauman nyyttikesteihin, jonka jälkeen huolehditaan yhdessä syntyneistä tiskeistä. AKTIVITEETIN NIMI: HUOLEHDIN KOTONA VIIKON AJAN SOVITUSTA TEHTÄVÄSTÄ TAVOITE: Sudenpentu kantaa vastuuta yhteisistä asioista. KUVAUS: Sudenpentu valitsee itselleen yhdessä vanhempiensa kanssa tehtävä, josta hän huolehtii viikon ajan. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akela informoi vanhempia tehtävästä. PAIKKA: Koti KASVATUSTAVOITE: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen, Vastuu elinympäristöstä Toteutusvinkki 1: Tehtävä voi olla esimerkiksi päivittäinen roskien ulosvienti tai koiran ulkoiluttaminen. Sudenpennun jäljet -kirjassa on kotiapukortti, johon sudenpentu voi täyttää sovittu tehtävä ja vanhemmat voivat kuitata tehdyn työn.

13 OSALLISTUN TALKOISIIN TAVOITE: Sudenpentu ymmärtää mitä yhteistyöllä voi saada aikaan. KUVAUS: Lauma osallistuu talkoisiin. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akela selvittää sopivat talkoot, joihin lauma voi osallistua. Akela sopii osallistumisesta järjestäjien kanssa ja varmistaa, että on tarpeeksi välineitä sudenpennuille. Nokkapentu jakaa välineitä muille. PAIKKA: Kaupunki, taajama, leirikeskus KASVATUSTAVOITE: Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Lauma osallistuu lippukunnan tai seurakunnan talkoisiin. Akela huolehtii siitä, että talkoissa on riittävästi sudenpennuille sopivaa tekemistä. Lauma keskustelee jälkikäteen toteutetuista talkoista. Mikä oli mukavaa? Mitä saatiin aikaan? Mitä jos saman työn olisi joutunut tekemään yksin? Toteutusvinkki 2: Lauma järjestää oman tempauksen. Siivotaan, hoidetaan puutarhaa, tai haravoidaan. Tempauksen jälkeen lauma keskustelee toteutetuista talkoista. Mikä oli mukavaa? Mitä saatiin aikaan? Mitä jos saman työn olisi joutunut tekemään yksin? AKTIVITEETIN NIMI: TOIMIN YHDESSÄ SISUPARTIOLAISTEN KANSSA TAVOITE: Sudenpentu toimii erilaisten ihmisten kanssa. KUVAUS: Sudenpentuu toimii yhdessä sisupartiolaisten kanssa. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akela ottaa yhteyttä sisupartioryhmään ja sopii yhteisestä koloillasta tai retkestä. PAIKKA: Kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen, Rehtiys, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Tapaamisessa voi tehdä sudenpentuohjelmaan kuuluvia aktiviteetteja, leikkiä tai suunnitella esitys lippukunnan juhlaan. Toteutusvinkki 2: Joko yhteisessä koloillassa tai ryhmän omassa koloillassa vierailun jälkeen on oiva paikka keskustella erilaisuudesta. Mietitään, millaisia eroja ihmisten välillä on. Eroja voivat olla esimerkiksi hiusten väri, silmien väri, juoksunopeus, soittotaidot, ihon väri, näkövamma, liikuntavamma, kuulovamma, pukeutuminen. Entä millaista olisi, jos kaikki olisivatkin samanlaisia?

14 OSALLISTUN KERÄYKSEEN TAVOITE: Sudenpentu tietää miksi keräyksiä järjestetään. KUVAUS: Sudenpentu osallistuu keräykseen keräämällä tai lahjoittamalla. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akela etsii sopivan keräyksen ja sopii sudenpentujen osallistumisesta. Akela selvittää mihin kerätty lahjoitus päättyy. PAIKKA: Kaupunki, taajama KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Sudenpennut toimivat lipaskerääjinä esimerkiksi SPR:n nälkäpäiväkeräyksessä, UNICEF:in janokeräyksessä tai Yhteisvastuukeräyksessä. AKTIVITEETIN NIMI: MIETIN KIITOKSEN JA AUTTAMISEN MERKITYSTÄ. TAVOITE: Sudenpentu kokee kiitoksen ja auttamisen merkityksen. KUVAUS: Sudenpennut pohtivat kiitoksen ja auttamisen merkitystä. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akela ohjaa keskustelua sopivilla kysymyksillä. PAIKKA: Koti, koulu KASVATUSTAVOITE: Rehtiys, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Toteutusvinkki 1: Päätetään yhdessä, että kiitetään ja autetaan muita seuraavan viikon aikana aina kun mahdollista. Harjoitellaan sitä jo kokouksessa. Pitäisikö vanhempia vanhempia muistaa kiittää kotitöistä ja avusta? Käydään läpi seuraavassa kokouksessa, mitä viikon aikana tapahtui ja miltä kiittäminen ja auttaminen tuntuivat. ToteutusvinkkI 2: Sudenpennut leikkivät kutsun viereeni -leikkiä. Ensimmäinen aloittaa ja kutsuu jonkun viereensä sanomalla: Kutsun viereeni Mallan. Nimetty siirtyy kutsujan viereen, ja kutsuja jatkaa kiittämällä jostakin: Haluan kiittää Mallaa siitä, että hän kulkee kotimatkan kanssani. Se, jonka vierestä lähti leikkijä, kutsuu seuraavan. Akela varmistaa, että kaikkia kutsutaan.

15 OSALLISTUN KEHITYSYHTEISTYÖPROJEKTIIN TAVOITE: Sudenpentu tietää mitä kehitysyhteistyö on. KUVAUS: Sudenpennut tutustuvat kehitysyhteistyöhön. Mitä se on? Kuinka voi osallistua? Lauma osallistuu Suomen Partiolaisten kehitysyhteistyöprojektiin. Partioaate on vahva velvoite toimia paremman maailman hyväksi. Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell kehotti partiolaisia viimeisessä viestissään jättämään maailma hieman parempana kuin sen itse saimme. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akela selvittää miten kehitysyhteistyöhankkeeseen voi osallistua. Akela toimii asiantutijana. PAIKKA: Kolo, retki, kaupunki, taajama KASVATUSTAVOITE: Ihmisyyden arvostaminen Toteutusvinkki 1: Kehitysyhteistyön kautta partiolaiset rakentavat ystävyyttä yli rajojen ja oppivat erilaisista elinolosuhteista. Koska partiolaisia on kaikkialla maailmassa, löytyy kehityshankkeisiin helposti ruohonjuuritason kumppani, joka varmistaa avun menemisen perille. Siksi partiolaisiin luotetaan ja esimerkiksi ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoja on ohjattu partiolaisten hankkeisiin. Lisää tietoa Suomen Partiolaisten yhteistyöstä Nepalin kanssa löytyy sivulta Toteutusvinkki 2: Jos lauma on jo aikaisemmin tutustunut partion kehitysyhteistyöhankkeisiin, voi se osallistua johonkin muuhun kehitysyhteistyöprojektiin. Esimerkiksi SPR ja Yhteisvastuukeräys julkaisevat vuosittain hyvää materiaalia, jota voi käyttää apuna aktiviteetin tekemisessä. AKTIVITEETIN NIMI: KESKUSTELEN LAUMASSANI KIUSAAMISESTA JA KEKSIN KEINOJA SEN LOPETTAMISEKSI TAVOITE: Sudenpentu tietää, mikä on kiusaamista ja että se on väärin. Sudenpentu osaa keinoja, joiden avulla voi auttaa kiusattua. KUVAUS: Sudenpentu tutustuu fiktiiviseen tarinaan kiusaamisesta, ja oppii sen kautta tunnistamaan kiusaamisen muotoja. Sudenpentu pohtii yhdessä muun ryhmän kanssa, onko kiusaaminen oikein ja miten kiusattua voisi auttaa/puolustaa. Sudenpentu pääsee eläytymään auttajan rooliin näytelmän keinoin. JOHTAJAN TEHTÄVÄ: Akelan tehtävä on valmistella pieni kiusaamisnäytelmä muutaman sudenpennun kanssa. Niin halutessaan akelat voivat myös itse esittää näytelmän. Akelan tehtävänä on johdattaa sudenpennut keskustelemaan kiusaamisesta ja auttaa heitä oppimaan, mikä kaikki on kiusaamista.

16 Akela rohkaisee sudenpentuja tuomitsemaan kiusaamisen ja puolustamaan kiusattua. Akela kuuntelee ja rohkaisee, jos joku sudenpentu uskaltautuu kertomaan omia kokemuksiaan kiusaamisesta. PAIKKA: Kolo, retki KASVATUSTAVOITE: Elämänhallinta, Maailmankatsomus, Rehtiys, Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Toteutusvinkki 1: Laumassa pohditaan kiusaamista. Aiheeseen herättelee pieni näytelmä, jonka akelat tai muutama sudenpentu esittävät muulle ryhmälle. Näytelmä on niin lyhyt, että sen ehtii harjoitella kokouksen alussa, esimerkiksi sillä välin kun muut leikkivät muutaman leikin. Näytelmän kulku on seuraava: Sudenpennut odottavat Kolon edessä kokouksen alkua. Kaksi sudenpentua osoittelevat kolmatta sudenpentua ja puhuvat ääneen: Kato hei, tuolla on taas toi nynny. Mitä sekin täällä partiossa tekee? Ei se varmaan uskalla edes lähteä sinne retkelle mukaan. Muistatko, kun me viimeksi peloteltiin sitä kämpällä, Joo. Ja kato miten ruma reppukin sillä on! Kolmas sudenpentu kuulee kiusaajien puheet ja näyttää surulliselta, mutta ei sano vastaan mitään. Näytelmän jälkeen keskustellaan yhdessä näytelmässä esiintyneestä tilanteesta: Mitä tilanteessa tapahtui? Kuka oli kiusaaja? Entä kiusattu? Miltä kiusattu näytti? Miltä hänestä mahtoi tuntua? Miten kiusaajat kiusasivat? Millainen muu toiminta on kiusaamista? Kiusaamisen toistuvuus ja sen kohdistuminen yhteen ja samaan henkilöön. Kiusaaminen voi olla nimittelyä, toiselle nauramista, tönimistä, lyömistä, ulkopuolelle jättämistä, ilkeiden lappujen lähettämistä, ilkeiden juorujen levittämistä, toisen tavaroiden ottamista/hävittämistä/rikkomista Näytelmää voidaan esittää monta kertaa uudestaan siten, että sudenpennut saavat kokeilla erilaisia tapoja puolustaa kiusattua ja näin kokea, miltä kiusatun puolelle asettuminen tuntuu. Lähde: KiVa Koulu, Opettajan opas, alakoulun 4. luokalle Toteutusvinkki 2: Akelat piilottavat ennen kokouksen alkua kololle tai ulos lappuja, joissa lukee eri kiusaamistapoja (esim. toisen lyöminen, toisen silmälasien rikkominen, ilkeän juorun levittäminen toisesta, toisen haukkuminen lihavaksi). Sudenpennut etsivät piilotetut laput, jonka jälkeen ne käydään nopeasti yhdessä läpi. Onko kiusaaminen oikein? Miten toimisit, jos näkisit tilanteen? Miten voisit auttaa kiusattua? Kerron akelalle, sanon jotain mukavaa kiusatulle ( Älä välitä noista! ), sanon jotain kiusaajille ( Toi ei ollu kyllä mukavasti sanottu. Lopettakaa! ), pyydän kiusatun mukaan omaan porukkaani pois kiusaamistilanteesta, otan kaverin mukaan ja menemme kiusatun puolelle)

SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN

SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 1. vuonna VARAINHANKINTA-JÄLKI Jos lauma on toiminut jo enemmän kuin yhden vuoden, voidaan jälki tehdä myös 2. tai 3. vuonna 2. tai 3. vuonna

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA A K E L A N OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA AKELAN OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA Tekstit: Ohjelmaryhmä, sudenpenturyhmä, Suvi Jaakkola Avustajat: Partiotalo Kuvitus: Annu Martelius Taitto:

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Tavoite: Vaeltaja tuntee partiossa käytetyt eri mediat ja miten ne soveltuvat eri viestintätarpeisiin. Hän on vastuussa sisällön tuottamisesta johonkin partiomediaan. Vaeltaja

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA Andreas-raamatturyhmämateriaali I/03 Kansan Raamattuseuran nuorisotyö Kaisaniemenkatu 8, III krs 00170 HELSINKI nuorisotyö@karas-sana.fi 09/681 55 830 KUTSUMUS Tämän materiaalin sisältö tarkastelee kutsumusta

Lisätiedot

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

TARPOJIEN OSALLISTUMINEN

TARPOJIEN OSALLISTUMINEN TARPOJIEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 Leiritarppo: TALKOOT Yhteiskunta-tarppo: AUTAMME LIPPUKUNTAA Kaupunki-tarppo: VARTION VARAT LEIRITARPPO Suhde toiseen TALKOOT TAVOITE: Tarpoja

Lisätiedot

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN Haluaisin, että kirkko johon kuulun on LEIKIN TAVOITE Johdatella ajatuksia illan aiheeseen. Herätellä miettimään mitä minä ajattelen kirkosta, sekä tuoda esiin myös toisten ajatuksia,

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012 Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 11-12 Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä 4 lasta, joista palautui 25. Vastausprosentti muodostui siten 62,5%. Lasten kysely muodostui

Lisätiedot

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille 1 Hei koululainen! Tässä tehtävävihkossa käsitellään murrosikään liittyviä asioita. Tehtävät ovat kotitehtäviä,

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa.

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. KOTIKOKKI-JÄLKI Ymmärrän siisteyden merkityksen Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu harjoittelee toimimaan keittiössä

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle Hyvä 5.- ja 6. -luokkalaisen opettaja, Mennään ajoissa nukkumaan! on 5.- ja 6. -luokkalaisille tarkoitettu vuorovaikutteinen kotitehtävävihko,

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu. Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän, hänen perheensä ja lähisukunsa kuuluu.

Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu. Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän, hänen perheensä ja lähisukunsa kuuluu. T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu.

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille ET, monialaiset, opetusideoita Säännöt useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille Johdattelua sääntöihin - lautapeli: oppilaille annetaan pelilauta ja heidän tulee kehittää peliin omat säännöt koonta:

Lisätiedot

Juontajan opas. Sisällys

Juontajan opas. Sisällys Juontajan opas Tämä opas on tarkoitettu avuksi teille, jotka luotsaatte Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhteisen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden alusta loppuun. Aivan ensimmäiseksi Suomen Lähetysseurassa

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT

ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT TEHTÄVÄ 1 Kliffa-leivos Kesto: n. 1-1,5 h Tehtävä: Leivotaan Kliffa-teemaisia leivoksia! Ohessa on helpot reseptit kekseihin sekä niiden kuorrutetta varten. Voitte halutessanne

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Lapset ensin. Mielenlukutaitoa! Opas turvallisen lapsiryhmän rakentamiseen Mielenlukutaitoa! on varhaiskasvattajille tarkoitettu opas mentalisaatioon perustuvasta työtavasta.

Lisätiedot

Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN

Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN TEKEMISEKSI ESIKOULUJEN PARTIOVIIKKO & KOULULAISTEN PARTIOSEIKKAILU PA RT I O.F I/PA RT I O S E I K KA I L U PA RT I O.F I/E S I KO U L U T TOIMITTANUT:

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2

EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2 EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2 Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 1-2 Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä?

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Vuonna 2012 YK julisti lokakuun 11. päivän vuotuiseksi kansainväliseksi tyttöjen päiväksi (International Day of the Girl). Päivä on omistettu tyttöjen ihmisoikeuksien

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Kysely huoltajille arviointikeskustelun järjestelyistä ja annista

Kysely huoltajille arviointikeskustelun järjestelyistä ja annista Kysely huoltajille arviointikeskustelun järjestelyistä ja annista 156 05:18 Keskimääräinen vastaamisaika Aktiivinen Tila 1. Lapseni luokka aste on 1. lk 44 2. lk 34 3. lk 28 4. lk 27 5. lk 23 2. Ennakko

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus perhesuhteisiin Perhe ja perhesuhteiden ylläpitäminen ovat tärkeitä mm. lapsen itsetunnon, identiteetin ja kulttuurisen yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste 26.1.2011 Suomussalmi Ämmänsaaren seurakuntatalo Illan ohjelma Ilmoittautumiset ja iltakahvit Illan teemojen ja keskustelumenetelmän esittely

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO 7.11 USKONTO Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: 1. Millainen sää oli uudenvuodenaattona? 2. Miten tyttö oli menettänyt puukenkänsä? 3. Millaiset hiukset tulitikkutytöllä oli?

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Kiusaamisen kipeät arvet LASTEN. vertaissuhdetaidot. Työkaluja kiusaamisen ehkäisemiseen. Vilja Laaksonen kehitysjohtaja, FT, YTM

Kiusaamisen kipeät arvet LASTEN. vertaissuhdetaidot. Työkaluja kiusaamisen ehkäisemiseen. Vilja Laaksonen kehitysjohtaja, FT, YTM Kiusaamisen kipeät arvet 8.3.2016 LASTEN vertaissuhdetaidot Työkaluja kiusaamisen ehkäisemiseen Vilja Laaksonen kehitysjohtaja, FT, YTM KIUSAAMINEN KOSKETTAA KOKO LAPSIRYHMÄÄ. Tässä puheenvuorossa keskitymme

Lisätiedot

Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos. MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys. Projektityö Maidon tie. Kaija Korhonen & Nina Nylund

Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos. MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys. Projektityö Maidon tie. Kaija Korhonen & Nina Nylund Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys MAIDON TIE -PROJEKTI Valitsimme maidon tie projektin, jossa tutustutaan muun

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Veeti, 4½ v. Aamu alkaa sillä, ettei Veeti suostu pukemaan vaatteita päälle. Pitää olla aina tietyt sukat

Lisätiedot

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Aktiviteetti: Hiljentyminen Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Tavoite: Tarpoja oppii hiljentymään ja rauhoittumaan kokouksen jälkeen. Vartionjohtajan ohje: Kun kevään tai syksyn kokoukset

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Materiaalin on julkaissut Nuori kirkko ry yhdessä Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön kanssa.

Materiaalin on julkaissut Nuori kirkko ry yhdessä Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön kanssa. Materiaalin on julkaissut Nuori kirkko ry yhdessä Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön kanssa. Löydät tämän materiaalin osoitteesta www.nuorikirkko.fi/varityskuvia Materiaalin värityskuvia saa vapaasti

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli

Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli 1 Määritelmä: Kiusaamisella tarkoitetaan yhteen ja samaan oppilaaseen toistuvasti kohdistuvaa tahallisen vihamielistä käyttäytymistä. Systemaattisuuden

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY

FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY NÄYTESIVUT Julia Pöyhönen Heidi Livingston FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY Tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Näyteaukeamat

Lisätiedot

Sosiaalinen taso: Kertominen ja tarinan rakentaminen yhdessä

Sosiaalinen taso: Kertominen ja tarinan rakentaminen yhdessä Harjoite 5: AARRESAARI Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: P: aikajärjestys, IR: suhteet, sarjan järjestäminen Toiminnan tavoite ja kuvaus: Lapset käyttävät kuvia hyväksi muodostaessaan tarinan

Lisätiedot

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1 kuvat: Ilona Vestu 1 NUKKUMAANMENO Nukkumaanmenoaika voi olla perheille useista eri syistä vaikeaa. Vanhempana on hyvä miettiä, mitä nämä syyt voivat olla ja mitä lapsi tilanteesta ajattelee. En tykkää

Lisätiedot

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorteniltapaketti - Kirkon rakentajat Tämä ohjelmamateriaali on tarkoitettu toteutettavaksi nuortenillassa, nuorten leirillä tai isoskoulutuksessa. Ohjelman voi

Lisätiedot

Vanhempainilta koulukiusaamisesta

Vanhempainilta koulukiusaamisesta Vanhempainilta koulukiusaamisesta Vanhempainillan tavoitteet Saada tietoa ja keskustella kiusaamisesta ilmiönä. Antaa vanhemmille keinoja ja välineitä käsitellä kiusaamista yhdessä lapsen ja koulun kanssa.

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS. JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto TAVOITE

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS. JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto TAVOITE Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä ja ihmisarvosta.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa?

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa? 36- leikin ohjeet 36- leikki on versio ulkoleikistä, jonka on kehittänyt Saara Susiluoma Jyväskylän luontokoulusta. Nimi tulee 36 kysymyksestä, jotka on kirjoitettu erillisille paperilapuille. Kuhunkin

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu)

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) Vinkki! MAPPAsta www.mappa.fi löytyy haulla matematiikkaa ulkona valmiita tuntisuunnitelmia

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan?

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Roolisi leirilippukunnanjohtajana (LLPKJ) tai leiriluotsina on äärimmäisen tärkeä Roihun onnistumisen kannalta. Näihin tärkeisiin rooleihin kohdistuu

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot