Hallintasuhteiden sekoittaminen: onko näyttöä vai ei?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hallintasuhteiden sekoittaminen: onko näyttöä vai ei?"

Transkriptio

1 Hallintasuhteiden sekoittaminen: onko näyttöä vai ei? ARA:n seminaari, , Silja Serenade Teemu Kemppainen, VTT, post doc -tutkija Helsingin & Turun yliopisto Arvoisa seminaariväki, käytännön ja tutkimuksen suhde saattaa näyttää ulkopuolisen silmään toisinaan jokseenkin omituiselta. Käytännön maailmassa siellä missä hallinnon ja politiikan ammattilaiset toimivat ratkaisuja on pakko tehdä sillä tiedolla mitä on. Aikataulut ovat tiukkoja ja valmista olisi pitänyt olla jo eilen. Tutkimuksen maailma on hitaampi. Stereotyyppinen tutkijamme tokaisee lakonisesti että alustavia tuloksia on odotettavissa ehkä ensi vuonna. Niinpä joku koiranleuka voikin sanoa, että käytäntöä tehdään sokeasti ilman riittävää tutkimustietoa, kun taas tutkimus on käytännön tarpeisiin nähden vanhaa, hidasta ja kenties myös hyödytöntä. No, tiedämme hyvin, että kärjistykset ovat vain tapa herättää kuulija mietteistään, mutta toisinaan niihin saattaa eksyä myös totuuden siemeniä. Mikä mahtaa olla tilanne, kun tarkastellaan sellaista hyvinvointivaltion toimintahaaraa kuin asuinalueen hallintasuhteiden sekoittaminen tai sosiaalinen sekoittaminen? Kysymyshän on käytännössä siitä, että koetetaan välttää liian huono-osaisten asuinalueiden syntymistä eli torjua segregaatiota. Pohjimmiltaan on kyse siis köyhyyden alueellisesta jakautumisesta kaupunkitilassa. On tavallista erottaa sosiaalinen tai sosio-ekonominen segregaatio etnisestä tai kulttuurisesta, vaikka ne käytännössä ovatkin yhteydessä toisiinsa. Keskityn tässä alustuksessa vain sosioekonomiseen segregaatioon ja siitä kumpuavaan sekoittamispolitiikkaan. Onko asiasta hyödyllistä tutkimustietoa? Ja lyhyt vastaus heti perään. Kyllä, erittäin hyödyllistä tutkimustietoa on. Akateeminen sekoittamiskeskustelu on vain onnistunut ajautumaan sen ohi. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska suomalainen sekoittamiskäytäntö on jo lähtökohdiltaan oikeilla jäljillä.

2 Katsotaan asiaa seuraavassa tarkemmin. Sekoittamispolitiikan arviointia helpottaa, jos käymme läpi joitakin keskeisiä käsitteellisiä erotteluja. Ensiksi, sekoittamisen ajankohdan suhteen on eroja. Uuden alueen tapauksessa voidaan periaatteessa luoda tyhjästä sellainen asuinympäristö, jossa on halutussa suhteessa erilaisia hallintamuotoja, jolloin voidaan puhua ennaltaehkäisevästä sekoittamisesta. Rakentamalla saman tien sekoitettu alue pyritään siis ehkäisemään ongelmia. Kokonaan toinen asia on korjaava sekoittaminen, jolla yritetään vaikuttaa tilanteeseen jälkeenpäin. Ongelmien on siis annettu ensin syntyä ja sitten vasta korjataan. Suomessa ainakin Helsingin kaupungin sekoittamispolitiikka on ollut pääasiassa ennaltaehkäisevää, kun taas eurooppalainen akateeminen keskustelu viittaa usein korjaavan sekoittamisen tilanteisiin. Näissä tilanteissa on lopulta varsin erilaiset lähtökohdat ja minusta näyttää siltä, ettei tutkimustuloksia voida kovin helposti siirtää näiden eri tilanteiden välillä. Mikä pätee yhteen, ei välttämättä päde toiseen. Toinen tärkeä erottelu koskee sekoittamisen tavoitteita tai logiikkaa. Karkeasti ottaen voidaan erottaa kaksi tyyppiä. Ensimmäistä voisi kutsua Matti Kortteista lainaten tasa-arvon logiikaksi, joka tähtää siihen, että kaikille asukkaille taataan yhtäläiset mahdollisuudet hyvään elämään. Tämän vuoksi halutaan varmistaa, että asuinalue ei vaikuta negatiivisesti asukkaiden koulutus- ja tulotasoon tai työmarkkina-asemaan saati terveyteen. Tutkimuskirjallisuudessa tällaista vaikutusta käsitellään termeillä alue-, naapurusto- ja kontekstivaikutus. Kysymys on siitä, tekeekö köyhällä alueella asuminen asukkaista entistäkin köyhempiä tai kipeämpiä. Ensimmäinen vasta-argumentti on aina se, että näille alueille on vain valikoitunut huono-osaisia asukkaita. (KUVIO 1.1) Aihetta käsittelevää kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta on runsaasti ja sen tuottama näyttö tämänkaltaisista aluevaikutuksista on epäjohdonmukaista. Joidenkin tutkimusten mukaan aluevaikutuksia on, toisten mukaan ei. Tutkimusasetelmat ja -menetelmät vaihtelevat, mikä ei ollenkaan helpota kokonaiskuvan muodostamista. (Esim. Sautkina ym ) Myös tutkimuskohteet eroavat tietysti toisistaan ja esimerkiksi segregaation määrä riippuu tutkittavasta yhteiskunnasta ja kaupungista. Eriytyneemmissä oloissa on selkeämmät edellytykset aluevaikutuksille, mutta tilanne

3 on toinen edistyneiden hyvinvointivaltioiden tapauksessa, joissa eriarvoisuus ja segregaatio ovat pääsääntöisesti maltillisella tasolla. Näyttääkin siltä, että Euroopassa ja etenkin Pohjoismaissa on korkeintaan heikkoja aluevaikutuksia sosio-ekonomisten tekijöiden tai terveyden suhteen. Sama koskee Suomea. Tutkimusnäyttöä on niukasti ja vain heikkoja vaikutuksia on dokumentoitu (Kauppinen 2004; Stafford ym. 2004; Kauppinen ym. 2009; Bernelius 2013). Esimerkiksi Venla Bernelius (2013) on havainnut, että koulun oppilaiden vanhempien keskimääräinen koulutustaso kylläkin tuottaa oman lisävaikutuksensa oppilaiden tuloksiin, vaikka on otettu huomioon jokaisen oppilaan omien vanhempien koulutustaso vaikutuksen suuruusluokka on tosin varsin pieni, arviolta 2 3 prosentin luokkaa. Tässä käsitelty sekoittamisajattelu noudattaa siis sosio-ekonomisen tasa-arvon logiikkaa, joka pohjautuu aluevaikutuksen käsitteeseen. Mikäli sekoittaminen nojaisi ainoastaan tasa-arvon ajatukseen ja vastaaviin aluevaikutuksiin, olisi todettava, ettei sille ole riittävää Suomen oloihin soveltuvaa tutkimusnäyttöä. Tilanne ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen. Mainitsin edellä että voidaan erottaa kaksi sekoittamisen logiikkaa. Näistä toinen lähtee liikkeelle aivan erilaisesta ajatusmaailmasta. Tasa-arvon sijaan huolenaiheena on sosiaalinen järjestys, yhteiskuntarauha ja turvallisuus, joiden uhaksi alueellisesti kasautunut köyhyys nähdään. Vallitseva tulkinta suomalaisen sosiaalisen sekoittamisen historiasta havainnollistaa asiaa hyvin luvun lopun Itä-Helsinkiin oli juuri noussut Siilitien vuokra-kerrostaloalue. Alueella esiintyneet nuorisolevottomuudet herättivät kaupungin päättäjien huolen, mikä ilmeisesti johti ehkäisevän sekoittamispolitiikan käyttöönottoon. Päädyttiin välttämään vastaisuudessa yksipuolisten vuokra-alueiden rakentamista. (HS 2014; Pulma 2000; Schulman 2000.) Tutkimusnäyttö asuinalueen huono-osaisuuden ja paikallisen sosiaalisen elämän ongelmien suhteesta on vahvaa. Tarkastelin alkukesästä julkaistussa väitöskirjassani asukkaiden kokemuksia asuinalueistaan, erityisesti koettua turvattomuutta ja havaittuja sosiaalisia häiriöitä (ilkivalta, huumeet, juopottelu yms.). Tulokset osoittivat yksiselitteisesti, että mitä huono-osaisempi asuinalue, sitä enemmän asukkaat kokevat turvattomuutta ja sitä enemmän he kohtaavat asuinympäristössään erilaisia sosiaalisia häiriöitä. Mainittakoon myös, että tulosten mukaan lähiöalueet eivät näytä sinänsä ruokkivan sosiaalisia häiriöitä, vaikka aikaisempi tutkimuskirjallisuus onkin näin monesti olettanut. Kyse on nimenomaan alueen huonoosaisuudesta, ei niinkään lähiömäisestä arkkitehtuurista. (Kemppainen 2017.)

4 Näyttää siis siltä, että asuinalueen huono-osaisuudella ei ole suomalaisittain ainakaan vielä merkittäviä sosio-ekonomisia tai terveydellisiä aluevaikutuksia. Sen sijaan alueen huono-osaisuus on keskeinen koetun turvattomuuden ja sosiaalisten häiriöiden riskitekijä. (KUVIO 1.2) Eurooppalaisessa keskustelussa on esiintynyt epäilyä hallintasuhderakenteen ja sosio-ekonomisen rakenteen suhteesta. Ainahan hallintasuhteiden sekoittaminen ei tuotakaan haluttua vaikutusta asuinalueen sosio-ekonomisessa rakenteessa. Esimerkiksi yksityinen vuokraaminen on sellainen tekijä, jonka tuottamaan sosio-ekonomiseen vaikutukseen ei voida tietenkään suoraan vaikuttaa. Väitöstutkimukseni tulos kuitenkin näyttää sen, minkä käytännön tekijät ovat toki aina tienneetkin: asuinalueen vuokravaltaisuus on varsin selvässä suhteessa erilaisten sosioekonomisten mittareiden kanssa. (KUVIO 2) Näin ollen hallintasuhteiden kautta päästään vaikuttamaan alueen väestörakenteeseen ja torjumaan köyhyyden kasautumista, mikä puolestaan vaikuttaa paikalliseen sosiaaliseen elämään ja mm. koettuun turvattomuuteen. Vielä on kuitenkin avoimia kysymyksiä. Esimerkiksi mistä näkökulmasta sekoittamisen hyötyjä arvioidaan? Jos korjaava sekoittaminen onnistuu, huono-osaisen alueen sosio-ekonominen profiili kohenee sekoittamisen myötä. Toisaalta hyväosaisen alueen kohdalla sekoittaminen saa eri merkityksen. Koko kaupunkialueen näkökulma on merkittävä sekin ja johtaa kysymykseen kynnysarvoista ja eri hallintasuhteiden optimaalisista osuuksista (esim. Galster 2007, johon seuraava pitkälti perustuu). Kynnysarvoajattelu on vanhaa perua kaupunkitutkimuksen historiasta ja tarkoittaa sitä, että jokin tilanne tai kehityskulku muuttuu merkittävästi tietyn pisteen jälkeen. Tätä on helpoin havainnollistaa esimerkillä. Kuvitellaan ensin että asuinalueen huono-osaisuudella ja vaikkapa turvattomuudella on suoraviivainen suhde: mitä köyhempi alue, sitä turvattomampi se keskimäärin on. Suhdetta kuvaa suora viiva eli sama yhteys pätee läpi koko sosio-ekonomisen skaalan. (KUVIO 3.1)

5 Jos pystyisimme vaikuttamaan mielivaltaisesti asuinalueiden sosio-ekonomiseen profiiliin, edessämme olisi nollasummapeli: jos halutaan saada tietty alue turvallisemmaksi, hintana on jonkin toisen alueen tai toisten alueiden turvattomuuden kasvu. Tässäkin tilanteessa keskustelu sekoittamisesta on mielekästä. Voidaan pohtia mitkä erot asuinympäristön luonteessa ovat oikeudenmukaisia ja missä määrin markkinalopputuloksiin halutaan puuttua. Kysymys on tietenkin poliittinen mutta myös yhteiskuntafilosofinen. Toisessa tapauksessa meillä onkin tilanne, jossa vuokraosuuden kasvu tietyn pisteen yli käynnistää sellaisia paikallisia prosesseja, jotka lisäävät turvattomuutta enemmän kuin suoraviivaisessa tilanteessa. Kuviossa on siis kynnys eli piste jonka jälkeen yhteys muuttuu. (KUVIO 3.2) Tässä tapauksessa pystyisimme olettaen taas mielivaltaisen toimivallan saamaan aikaan ainakin yhden optimaalisen tilanteen, jossa turvattomuus kokonaisuudessaan olisi minimitasolla. Pitäisi vain laskea mahdollisimman monen alueen kohdalla vuokraosuus alle kynnysarvon, siten että nostetaan sitä niillä alueilla jotka ovat kynnyksen alapuolella, menemättä kuitenkaan yli. Tällaisessa kynnysarvon tapauksessa sekoittamiskeskustelu on entistä tärkeämpää, sillä kyse on oikeudenmukaisuuspohdintojen lisäksi tehokkuudesta ja optimoinnista. Tämänkaltaisen optimoinnin käytännön mahdollisuudet ja poliittinen toivottavuus ovat toki omia kysymyksiään, enkä tässä ota siihen kantaa. Käsittääkseni meillä ei ole tutkimukseen pohjautuvaa tietoa hallintasuhderakenteen optimaalisesta määrittelystä. Käytännön työssä toimineilla on toki varmasti käyttökelpoisia kokemuksia ja havaintoja aiheesta. Parhaillaan käynnissä olevassa tutkimushankkeessamme pyrimme tuottamaan näiden tueksi parasta mahdollista tutkimustietoa siitä, missä yhteydessä hallintasuhderakenne tarkalleen ottaen on asuinalueen paikallisen sosiaalisen elämän ja koetun turvattomuuden kannalta. Tutkimusta tehdään avoimen yhteistyön hengessä useiden käytännön toimijoiden kanssa ja keskusteluyhteys avataan mieluusti myös sellaisiin toimijoihin, joita emme ole vielä ehtineet pyytää mukaan. Tämä oli siis kutsu myös kaikille paikalla olijoille. Paljon muutakin pohdittavaa aiheesta olisi koskien esimerkiksi segregaation mittaamisen skaalaa tai skaaloja, sekoittamisen raekokoa tai segregaation ja eriarvoisuuden suhdetta. Nyt taitaa olla

6 kuitenkin aika lopetella alustus ja kuunnella ensin kommenttipuheenvuorot sekä käydä niiden jälkeen yleistä keskustelua. Alustus lähdeviitteineen ja kalvoineen tulee uskoakseni jakeluun ARA:n kautta, joten halukkaat pääsevät myös alkuperäisiin tutkimuksiin käsiksi. Materiaali löytyy jo nyt kotisivuiltani, kalvolla näkyvästä osoitteesta. Suuret kiitokset huomiostanne ja oikein antoisaa risteilyä! Kirjallisuus Bernelius V (2013): Eriytyvät kaupunkikoulut: Helsingin peruskoulujen oppilaspohjan erot, perheiden kouluvalinnat ja oppimistuloksiin liittyvät aluevaikutukset osana kaupungin eriytymiskehitystä. Helsinki: Helsingin kaupungin tietokeskus. Helsingin Sanomat (2014): Siilitien nuoriso-ongelma otettu opiksi Helsingin asuntopolitiikassa. HS 50 vuotta sitten. HS Galster G (2007): Neighbourhood social mix as a goal of housing policy: a theoretical analysis. European Journal of Housing Policy 7(1): Kauppinen T (2004): Asuinalueen ja perhetaustan vaikutukset helsinkiläisnuorten keskiasteen tutkintojen suorittamiseen. Helsinki, Helsingin kaupungin tietokeskus. Kauppinen T, Kortteinen M & Vaattovaara M (2009): Pääkaupunkiseudun lamatyöttömien myöhemmät ansiotulot: iskikö lama kovemmin korkean työttömyyden alueilla? Yhteiskuntapolitiikka 74: Kemppainen T (2017): Disorder and insecurity in a residential context. A study focusing on Finnish suburban housing estates built in the 1960s and 1970s. City of Helsinki, Research series, 2017:2. Pulma P (2000): Kasvun katveessa. In Schulman H, Pulma P & Aalto S (eds): Helsingin historia vuodesta 1945 (2). Helsinki: Helsingin kaupunki. Sautkina E, Bond L & Kearns A (2012): Mixed evidence on mixed tenure effects: findings from a systematic review of UK studies, Housing Studies 27(6): Schulman H (2000): Helsingin suunnittelu ja rakentuminen. In Schulman H, Pulma P & Aalto S (eds): Helsingin historia vuodesta 1945 (2). Helsinki: Helsingin kaupunki. Stafford M, Martikainen P, Lahelma E, Marmot M (2004): Neighbourhoods and self-rated health: a comparison of public sector employees in London and Helsinki. J. Epidemiol. Community Health 58,

Urbaani moninaisuus ja sosiaalinen koheesio: Koheesion toteutumisedellytykset sekoitetuilla alueilla ja sosiaalisen sekoittamisen parhaat käytänteet

Urbaani moninaisuus ja sosiaalinen koheesio: Koheesion toteutumisedellytykset sekoitetuilla alueilla ja sosiaalisen sekoittamisen parhaat käytänteet Urbaani moninaisuus ja sosiaalinen koheesio: Koheesion toteutumisedellytykset sekoitetuilla alueilla ja sosiaalisen sekoittamisen parhaat käytänteet Prof. Mari Vaattovaara KatuMetro -seminaari FT Venla

Lisätiedot

Asuinympäristön turvattomuus ja sosiaaliset häiriöt Tuloksia ja pohdintaa

Asuinympäristön turvattomuus ja sosiaaliset häiriöt Tuloksia ja pohdintaa Asuinympäristön turvattomuus ja sosiaaliset häiriöt Tuloksia ja pohdintaa Teemu Kemppainen (Helsingin yliopisto) teemu.t.kemppainen(at)helsinki.fi Esitys: teemunsivu.wordpress.com Kriminologian ja oikeuspolitiikan

Lisätiedot

Normit ja naapurusto Metropolialueella:

Normit ja naapurusto Metropolialueella: Normit ja naapurusto Metropolialueella: Mitä monitieteinen tarkastelu kertoo nuorten ja koulujen alueellisista oloista? Venla Bernelius MetrOP-seminaari Kuvat: KSV, Wikipedia venla.bernelius@helsinki.fi

Lisätiedot

ASUINALUEET LAPSIPERHEIDEN VANHEMPIEN HYVINVOINTIYMPÄRISTÖINÄ Tarkastelussa Lahden Liipola ja keskusta

ASUINALUEET LAPSIPERHEIDEN VANHEMPIEN HYVINVOINTIYMPÄRISTÖINÄ Tarkastelussa Lahden Liipola ja keskusta ASUINALUEET LAPSIPERHEIDEN VANHEMPIEN HYVINVOINTIYMPÄRISTÖINÄ Tarkastelussa Lahden Liipola ja keskusta Kati Honkanen, HTL, suunnittelija / tutkija kati.honkanen@helsinki.fi Lahden Tiedepäivä 11.11.2014

Lisätiedot

ASUINALUEIDEN ERIYTYMINEN. Mari Vaattovaara Helsingin yliopisto Kaupunkitutkimusinstituutti

ASUINALUEIDEN ERIYTYMINEN. Mari Vaattovaara Helsingin yliopisto Kaupunkitutkimusinstituutti ASUINALUEIDEN ERIYTYMINEN Mari Vaattovaara Helsingin yliopisto Kaupunkitutkimusinstituutti Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisen peruskivi on ollut asuntopolitiikka Pyrkimys turvata kaikille hyvän

Lisätiedot

Lähiöt asuinalueina Tuloksia ja pohdintaa sosiaalisen järjestyksen näkökulmasta

Lähiöt asuinalueina Tuloksia ja pohdintaa sosiaalisen järjestyksen näkökulmasta Lähiöt asuinalueina Tuloksia ja pohdintaa sosiaalisen järjestyksen näkökulmasta teemu.t.kemppainen@helsinki.fi teemunsivu.wordpress.com Teemu Kemppainen (HY) Pe 8.4.2016 Helsingin kaupungin tietokeskus

Lisätiedot

Sosiaalinen elämä suomalaisissa lähiöissä Tuoreita empiirisiä tuloksia

Sosiaalinen elämä suomalaisissa lähiöissä Tuoreita empiirisiä tuloksia Sosiaalinen elämä suomalaisissa lähiöissä Tuoreita empiirisiä tuloksia PREFARE-hanke (2012-2015) / SA Väitöskirjatyön tuloksia Teemu Kemppainen (HY) 20.9.2016 RASTI-seminaari / SYKE teemu.t.kemppainen@helsinki.fi

Lisätiedot

UUSI KAUPUNKIKÖYHYYS JA LÄHIÖIDEN PERUSKORJAUS

UUSI KAUPUNKIKÖYHYYS JA LÄHIÖIDEN PERUSKORJAUS UUSI KAUPUNKIKÖYHYYS JA LÄHIÖIDEN PERUSKORJAUS SUOMEN AKATEMIA ASU-LIVE-akatemiaohjelman päätösseminaari Helsingin Messukeskus, Helsinki, 22.10.2015 Mats Stjernberg, tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto

Lisätiedot

Segregaation aika: Pääkaupunkiseudun kehitys Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto

Segregaation aika: Pääkaupunkiseudun kehitys Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto Segregaation aika: Pääkaupunkiseudun kehitys 1990-2010 Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto Johdanto Matti Kortteinen & Mari Vaattovaara: Segregaation aika. Yhteiskuntapolitiikka80

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT. 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT. 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 1 MITÄ HYVINVOINTI ON? Perustarpeet: ravinto, asunto Terveys: toimintakyky, mahdollisuus hyvään hoitoon

Lisätiedot

Mitä asuinalueiden eriytymiskehityksellä tarkoitetaan?

Mitä asuinalueiden eriytymiskehityksellä tarkoitetaan? Mitä asuinalueiden eriytymiskehityksellä tarkoitetaan? Katja Vilkama tutkimuspäällikkö, FT Helsingin kaupunki Kaupunkitutkimus ja -tilastot www.hel.fi/kaupunkitieto Esityksen runko Alueellisen eriytymisen

Lisätiedot

Asuinalueiden erilaistumisen tunnistaminen ja eriytymisen indikaattorit

Asuinalueiden erilaistumisen tunnistaminen ja eriytymisen indikaattorit Asuinalueiden erilaistumisen tunnistaminen ja eriytymisen indikaattorit Katja Vilkama & Henrik Lönnqvist Helsingin kaupungin tietokeskus Tiekartta hyviin lähiöihin lähiöstrategia-työseminaari 10.2.2015

Lisätiedot

Etninen segregaatio. Lyhyt katsaus tutkimustietoon Suomesta

Etninen segregaatio. Lyhyt katsaus tutkimustietoon Suomesta Etninen segregaatio Lyhyt katsaus tutkimustietoon Suomesta Timo Kauppinen 12.9.2016 On karttatietoa sekä tietoa segregaation tasoista, jonkin verran tietoa ajallisesta kehityksestä Jonkinlaista tietoa

Lisätiedot

Yhteinen keittiö sosiologian ja osallisuuden näkökulmasta

Yhteinen keittiö sosiologian ja osallisuuden näkökulmasta Yhteinen keittiö sosiologian ja osallisuuden näkökulmasta Yhteinen keittiö hankkeen aloitusseminaari 3.4.2017, Kirkkohallitus Maria Ohisalo, köyhyystutkija, VTM, Itä-Suomen yliopisto Yli 70 tutkijaa, 5

Lisätiedot

Koulujen tarvepohjainen lisäresursointi (pd): Asiantuntijalausunto eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle

Koulujen tarvepohjainen lisäresursointi (pd): Asiantuntijalausunto eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle Koulujen tarvepohjainen lisäresursointi (pd): Asiantuntijalausunto eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle FT, yliopistonlehtori Helsingin yliopisto Eduskunta 20.10.2017 30.8.2013

Lisätiedot

Eriytyvät kaupunkikoulut: Kaupunki- ja koulusegregaation yhteydet

Eriytyvät kaupunkikoulut: Kaupunki- ja koulusegregaation yhteydet Eriytyvät kaupunkikoulut: Kaupunki- ja koulusegregaation yhteydet Venla Bernelius Metropolitutkimusseminaari Kuvat: KSV, Wikipedia venla.bernelius@helsinki.fi Kaupungintalon juhlasali 4.12.2013 Helsinki

Lisätiedot

Rakennuskannan kehitys ja sosioekonominen eriytyminen

Rakennuskannan kehitys ja sosioekonominen eriytyminen Rakennuskannan kehitys ja sosioekonominen eriytyminen 30.11.2016 Jaakko Sorri Tohtorikoulutettava Rakennustuotannon ja talouden yksikkö Janus-lehden teemanumerossa 4/2016 julkaistavan artikkelin esittely

Lisätiedot

Täydennysrakentamine n: tausta, ongelma, suositus Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto

Täydennysrakentamine n: tausta, ongelma, suositus Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto Täydennysrakentamine n: tausta, ongelma, suositus Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto Yhteiskunnallinen tausta Lähiö (korkea ja tiivis asuinalue, keskellä omaa viheraluettaan)

Lisätiedot

Koulujen maineet ja kaupunkilaisvanhempien toiveet

Koulujen maineet ja kaupunkilaisvanhempien toiveet Koulujen maineet ja kaupunkilaisvanhempien toiveet Sonja Kosunen, tutkija, KM, VTK sonja.kosunen@helsinki.fi Parents and School Choice. Family Strategies, Segregation and School Policies in Chilean and

Lisätiedot

Mistä johtuu lähiöiden huono maine? Matti Kortteinen, Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto

Mistä johtuu lähiöiden huono maine? Matti Kortteinen, Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto Mistä johtuu lähiöiden huono maine? Matti Kortteinen, Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto Esipuhe Olen ollut alalla vsta 1978 lähtien (Kortteinen: Lähiö. Tutkimus elämäntapojen muutoksesta.

Lisätiedot

Segregaatio, peruskoulut ja varhaiskasvatus: Asiantuntijalausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle

Segregaatio, peruskoulut ja varhaiskasvatus: Asiantuntijalausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle Segregaatio, peruskoulut ja varhaiskasvatus: Asiantuntijalausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle FT, yliopistonlehtori Helsingin yliopisto Eduskunta 13.10.2017 30.8.2013 1 Lähtökohta: Yhteiskunnallisten

Lisätiedot

Työllisyydestä, koulutuksesta ja vuokrista

Työllisyydestä, koulutuksesta ja vuokrista Työllisyydestä, koulutuksesta ja vuokrista Työllisyysaste koulutusasteittain Vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien osuus 25-39-vuotiaista Uudenmaan ja muun Suomen kehityksen eroja Toimeentulotuen

Lisätiedot

Eriytyvät kaupunkikoulut: Kaupunki- ja koulusegregaation yhteydet

Eriytyvät kaupunkikoulut: Kaupunki- ja koulusegregaation yhteydet Eriytyvät kaupunkikoulut: Kaupunki- ja koulusegregaation yhteydet Venla Bernelius HOAY koulutusristeily Kuvat: KSV, Wikipedia venla.bernelius@helsinki.fi Viking Gabriella 8.3.14 Helsingin kaupunkirakenteen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun koulujen naapurustot missä erot kasvavat?

Pääkaupunkiseudun koulujen naapurustot missä erot kasvavat? Pääkaupunkiseudun koulujen naapurustot missä erot kasvavat? VENLA BERNELIUS Kaupunkinaapurustojen sosioekonominen rakenne vaikuttaa keskeisesti peruskoulujen toimintaedellytyksiin. Tutkimukset ovat osoittaneet,

Lisätiedot

Syrjäytymisestä ja sosiaalisesta eheydestä metropoliseudulla MATTI KORTTEINEN, HELSINGIN YLIOPISTO

Syrjäytymisestä ja sosiaalisesta eheydestä metropoliseudulla MATTI KORTTEINEN, HELSINGIN YLIOPISTO Syrjäytymisestä ja sosiaalisesta eheydestä metropoliseudulla MATTI KORTTEINEN, HELSINGIN YLIOPISTO Sisällys Metropoliseudun työssäkäyntialueesta Ongelman kaksinapaisuus: keskusta ja reunat Huono-osaisuuden

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tuloksellisuus

Varhaiskasvatuksen tuloksellisuus Varhaiskasvatuksen tuloksellisuus Jouko Kajanoja 28.1.2011 Eduka-messut Teemat 1. Syrjäytymisen ja mentaalisten ongelmien kustannukset ja ehkäisevien toimenpiteiden talous: kustannusten välttäminen 2.

Lisätiedot

Eriytyvät kaupunkikoulut: Missä ja miksi suomalaisten koulujen erot kasvavat?

Eriytyvät kaupunkikoulut: Missä ja miksi suomalaisten koulujen erot kasvavat? Eriytyvät kaupunkikoulut: Missä ja miksi suomalaisten koulujen erot kasvavat? Venla Bernelius HOAY koulutusristeily Kuvat: KSV, Wikipedia venla.bernelius@helsinki.fi Viking Gabriella 8.3.14 Kaupunkien

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä Kielellä on väliä twitter.com/mariaohisalo Maria Ohisalo, YTT, tutkija, Y-Säätiö facebook.com/ohisalomaria 1 Kielellä on väliä Kieli rakentaa maailmaamme ja suuntaa toimintaamme Arkikielessä köyhä on terminä

Lisätiedot

ASUMINEN OSANA HYVINVOINTIA. Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Kaupunkitutkimusinstituutti Helsingin yliopisto

ASUMINEN OSANA HYVINVOINTIA. Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Kaupunkitutkimusinstituutti Helsingin yliopisto ASUMINEN OSANA HYVINVOINTIA Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Kaupunkitutkimusinstituutti Helsingin yliopisto SUOMALAISEN HYVINVOINTIVALTION RAKENTAMISEN PERUSKIVI ON OLLUT ASUNTOPOLITIIKKA

Lisätiedot

Muutot pois pienituloisilta alueilta: onko etnisten ryhmien välillä eroja?

Muutot pois pienituloisilta alueilta: onko etnisten ryhmien välillä eroja? URMI KAUPUNKIANALYYSI IV Helsinki 25.1.2018 Maria Vaalavuo & Timo M. Kauppinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Muutot pois pienituloisilta alueilta: onko etnisten ryhmien välillä eroja? Edellisessä URMI-kaupunkianalyysissämme

Lisätiedot

Turvallisuustutkimuksen strategia kommenttipuheenvuoro

Turvallisuustutkimuksen strategia kommenttipuheenvuoro Turvallisuustutkimuksen strategia kommenttipuheenvuoro 30.1.09 Kari Laitinen Poliisiammattikorkeakoulu kari.m.laitinen@poliisi.fi 5.2.2009 sisällys Turvallisuuden luonne Strategian luonne Tutkimustyön

Lisätiedot

Yhdyskuntien ja lähiöiden arvon kehittäminen: Sosioekonominen näkökulma. Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto

Yhdyskuntien ja lähiöiden arvon kehittäminen: Sosioekonominen näkökulma. Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto Yhdyskuntien ja lähiöiden arvon kehittäminen: Sosioekonominen näkökulma Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto Sisältö Lähiöiden kehittäminen kansallisena kysymyksenä Synty,

Lisätiedot

SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS. Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä

SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS. Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä 20.10.2010 2 Mitä on luottamus? Sosiaalinen pääoma = yhdistystoiminta + luottamus Luottamus instituutioita kohtaan Luottamus toisia

Lisätiedot

Mitä me tiedämme aikuissosiaalityön vaikuttavuudesta?

Mitä me tiedämme aikuissosiaalityön vaikuttavuudesta? Mitä me tiedämme aikuissosiaalityön vaikuttavuudesta? ISOn kevätseminaari 22.5.2019, Siilinjärvi Timo Hankosalo, erityisasiantuntija Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, projektipäällikkä ISO SOS -hanke

Lisätiedot

Eriarvoisuus, lapsuus ja ylisukupolvinen huono-osaisuus

Eriarvoisuus, lapsuus ja ylisukupolvinen huono-osaisuus Eriarvoisuus, lapsuus ja ylisukupolvinen huono-osaisuus Jani Erola Turun yliopisto VIMMA 24.9.2018 Kaikille eväät elämään Twitter: @JaniErola 1 Eriarvoisuuden suuri muutos Suomessa Twitter: @JaniErola

Lisätiedot

Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja?

Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja? Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja? Maanmittauspäivät 2019 Tuukka Saarimaa Kaupunkitaloustieteen apulaisprofessori Aalto-yliopisto ja Helsinki GSE Ymmärretäänkö markkinoiden toimintaa? HS 25.3.2019

Lisätiedot

Koulutuksen arviointi: Alueellinen näkökulma (Kaupunki)seutujen erilaistuminen haastaa koulutusjärjestelmän

Koulutuksen arviointi: Alueellinen näkökulma (Kaupunki)seutujen erilaistuminen haastaa koulutusjärjestelmän Koulutuksen arviointi: Alueellinen näkökulma (Kaupunki)seutujen erilaistuminen haastaa koulutusjärjestelmän Venla Bernelius Karvin seminaari Kuvat: KSV, Wikipedia venla.bernelius@helsinki.fi Helsinki,

Lisätiedot

Väestön mielipiteitä lääkehoidoista

Väestön mielipiteitä lääkehoidoista Väestön mielipiteitä lääkehoidoista - kommenttipuheenvuoro Lääkehoidon päivän seminaari 15.3.2016 Katri Aaltonen Kelan tutkimus katri.aaltonen@kela.fi Yleisiä ajatuksia kyselystä Ajankohtainen Säästötoimet

Lisätiedot

Sosiaalinen kestävyys ja eriytymiskehitys

Sosiaalinen kestävyys ja eriytymiskehitys Sosiaalinen kestävyys ja eriytymiskehitys Erikoistutkija Paula Saikkonen & Tutkimuspäällikkö Timo Kauppinen Sosiaalipolitiikan tutkimus, THL Tampere 20.9.2018 Sosiaalinen kestävyys: asuminen, segregaatio

Lisätiedot

Veli-Matti Ahtiainen järjestökoordinaattori Punainen Risti Lapin piiri. Lapissa

Veli-Matti Ahtiainen järjestökoordinaattori Punainen Risti Lapin piiri. Lapissa Veli-Matti Ahtiainen järjestökoordinaattori Punainen Risti Lapin piiri Lapissa PÄRJÄTÄÄN YHDESSÄ 2016-2018 Pärjätään Yhdessä Perusajatus Pärjätään yhdessä -hanke aktivoi ihmisiä oman lähiyhteisönsä hyvinvoinnin

Lisätiedot

Alueellinen segregaatio ja turvallisuus

Alueellinen segregaatio ja turvallisuus Alueellinen segregaatio ja turvallisuus Valtakunnallinen turvallisuusseminaari, 23.-24.1.2019, Kuopio Timo Kauppinen THL Tämä esitys Segregaation taustatekijöitä Segregaatiokehitys Suomessa Segregaatio

Lisätiedot

Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö. Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna

Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö. Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna 1 Amartya Sen Demokratia sisältää kaksi ydinlupausta: Kaikkia kohdellaan

Lisätiedot

Sosioekonomiset erot ja terveyspalvelujen saatavuus

Sosioekonomiset erot ja terveyspalvelujen saatavuus Sosioekonomiset erot ja terveyspalvelujen saatavuus Mahdollisuus käyttää terveydenhuollon palveluita maksukyvystä riippumatta on tärkeä terveyspoliittinen tavoite. Terveyspalvelujen saatavuutta on usein

Lisätiedot

Köyhien lapsiperheiden vanhempien kokema luottamus

Köyhien lapsiperheiden vanhempien kokema luottamus Köyhien lapsiperheiden vanhempien kokema luottamus Sosiaalityön väitöskirjatutkimuksen tutkimussuunnitelman työstämistä Sanna-Liisa Liikanen Pieksämäen seminaari 12.6.2018 Taustaa Sosiaalityön ammatillinen

Lisätiedot

Tutkimustiedosta päätöksentekoon

Tutkimustiedosta päätöksentekoon Tutkimustiedosta päätöksentekoon Nina Tynkkynen Tutkijatohtori Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto nina.tynkkynen@uta.fi Näkökulma tutkimustietoon/tieteelliseen tietoon: Tieto tuotetaan sosio-materiaalisissa

Lisätiedot

Asuntomarkkinajäykkyydet ja asuntopolitiikan vaikutusten arviointi. Niku Määttänen, ETLA Asumisen tulevaisuus, päätösseminaari Messukeskus 22.10.

Asuntomarkkinajäykkyydet ja asuntopolitiikan vaikutusten arviointi. Niku Määttänen, ETLA Asumisen tulevaisuus, päätösseminaari Messukeskus 22.10. Asuntomarkkinajäykkyydet ja asuntopolitiikan vaikutusten arviointi Niku Määttänen, ETLA Asumisen tulevaisuus, päätösseminaari Messukeskus 22.10.2015 Tutkijat / valikoituja julkaisuja Marko Terviö (Aalto),

Lisätiedot

Turvallisuutta - asukkaille ja asukkaiden kanssa kaupungissa

Turvallisuutta - asukkaille ja asukkaiden kanssa kaupungissa Turvallisuutta - asukkaille ja asukkaiden kanssa kaupungissa Turvallinen ja eheä Suomi seminaari 24.-25.1.2012 Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@ulapland.fi Liipola Pääosin 1970-luvulla rakennettu selvärajainen

Lisätiedot

Asuinalueiden eriytymiskehityksestä ja kehityksen seurannasta

Asuinalueiden eriytymiskehityksestä ja kehityksen seurannasta Asuinalueiden eriytymiskehityksestä ja kehityksen seurannasta Katja Vilkama, Erikoistutkija, Helsingin kaupungin tietokeskus Asuinalueiden kehittämisohjelman seminaari 29.10.2013 Esityksen runko Osa I:

Lisätiedot

Eriytymisestä Helsingin seudulla: uusi kehitysvaihe. Matti Kortteinen & Mari Vaattovaara

Eriytymisestä Helsingin seudulla: uusi kehitysvaihe. Matti Kortteinen & Mari Vaattovaara Eriytymisestä Helsingin seudulla: uusi kehitysvaihe Matti Kortteinen & Mari Vaattovaara Johdanto Matti Kortteinen & Mari Vaattovaara: Pääkaupunkiseudun kehityssuunta on kääntynyt. Yhteiskuntapolitiikka

Lisätiedot

Sosioekonomiset syrjäytymisriskit ja niiden kasautuminen nuorilla aikuisilla

Sosioekonomiset syrjäytymisriskit ja niiden kasautuminen nuorilla aikuisilla Sosioekonomiset syrjäytymisriskit ja niiden kasautuminen nuorilla aikuisilla (ilari.ilmakunnas@thl.fi) Tohtorikoulutettava, Turun yliopisto & Vieraileva tutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Nuorten

Lisätiedot

Ehkäisevän toiminnan vaikutukset ja niiden mittaaminen fokus lapsiin ja nuoriin

Ehkäisevän toiminnan vaikutukset ja niiden mittaaminen fokus lapsiin ja nuoriin Ehkäisevän toiminnan vaikutukset ja niiden mittaaminen fokus lapsiin ja nuoriin Kohti hyvinvointitaloutta Eva Österbacka 6.11.2013 4.11.2013 Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 1 Ehkäisevä toiminta

Lisätiedot

Lataa Sosiaaliepidemiologia. Lataa

Lataa Sosiaaliepidemiologia. Lataa Lataa Sosiaaliepidemiologia Lataa ISBN: 9789524951715 Sivumäärä: 301 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.74 Mb Sosiaaliepidemiologia tutkii terveyden ja sairauden sekä niihin vaikuttavien sosiaalisten tekijöiden

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Tutkitaan yhdessä. Opioidikorvaushoidossa olevien ihmisten osallisuuden vahvistamishankkeen arviointia yhteistutkimuksen keinoin

Tutkitaan yhdessä. Opioidikorvaushoidossa olevien ihmisten osallisuuden vahvistamishankkeen arviointia yhteistutkimuksen keinoin Tutkitaan yhdessä Opioidikorvaushoidossa olevien ihmisten osallisuuden vahvistamishankkeen arviointia yhteistutkimuksen keinoin Anna Hallikainen & Teemu Kaskela 8.3.2019 OK-hanke Valtakunnallinen ESR hanke,

Lisätiedot

Terveysneuvontapisteiden asiakkaat ja huono-osaisuuden ulottuvuudet

Terveysneuvontapisteiden asiakkaat ja huono-osaisuuden ulottuvuudet Terveysneuvontapisteiden asiakkaat ja huono-osaisuuden ulottuvuudet Alkoholi- ja huumetutkijain seuran seminaari, Helsinki 29.11.2017 Kristiina Laitinen Aineisto Valtakunnallinen terveysneuvontapisteiden

Lisätiedot

Asumisviihtyvyys kaupungin vuokra- ja asumisoikeusasunnoissa

Asumisviihtyvyys kaupungin vuokra- ja asumisoikeusasunnoissa Asumisviihtyvyys kaupungin vuokra- ja asumisoikeusasunnoissa - v. 2005 asukaskyselyn tuloksia 13.3.2007 Erkki Korhonen Kaupungin omistamat vuokra- ja asumisoikeusasunnot 1.1.2005 Muut vuokraasunnot; 1%

Lisätiedot

Ongelmalähiöitä ja aidattuja eliittiyhteisöjä? Kaupunkiluentosarja 7.11. 2006 Marjaana Seppänen

Ongelmalähiöitä ja aidattuja eliittiyhteisöjä? Kaupunkiluentosarja 7.11. 2006 Marjaana Seppänen Ongelmalähiöitä ja aidattuja eliittiyhteisöjä? Kaupunkiluentosarja 7.11. 2006 Marjaana Seppänen Luennon sisältö Johdanto Lahti kymmenen suurimman kaupungin joukossa Onko segregaatio Lahdessa ongelma? Lahden

Lisätiedot

Lataa Reports from the Kevo subarctic research. Lataa

Lataa Reports from the Kevo subarctic research. Lataa Lataa Reports from the Kevo subarctic research Lataa ISBN: 9789516426009 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.76 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat kuitenkin löytää lisätietoa kirjasta kustantajan

Lisätiedot

Työn muutokset kuormittavat

Työn muutokset kuormittavat Työn muutokset kuormittavat Kirsi Ahola, tiimipäällikkö, työterveyspsykologian dosentti Sisältö Mikä muutoksessa kuormittaa? Keitä muutokset erityisesti kuormittavat? Miten muutosten vaikutuksia voi hallita?

Lisätiedot

Paras kaupunkikirjoitus 2013. Kaupunkitutkimuksen päivät 5 6.5.2014, Helsinki

Paras kaupunkikirjoitus 2013. Kaupunkitutkimuksen päivät 5 6.5.2014, Helsinki Paras kaupunkikirjoitus 2013 Kaupunkitutkimuksen päivät 5 6.5.2014, Helsinki Palkinnon kriteerit Palkinto on perustettu edistämään kaupunkitutkimusta ja saamaan sille huomiota. Artikkelilta edellytetään,

Lisätiedot

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Tuija Metso Oppilaan parhaaksi yhteistä huolenpitoa Helsinki Vanhempien barometri 2007 Suomen Vanhempainliiton kysely vanhemmille kouluhyvinvoinnista

Lisätiedot

Juho Saari, johtaja KWRC, professori. UEF Hyvinvointitutkimuksen workshop, Pieksämäki 3/2011. SUOMALAISEN YHTEISKUNNAN HYVINVONTI

Juho Saari, johtaja KWRC, professori. UEF Hyvinvointitutkimuksen workshop, Pieksämäki 3/2011. SUOMALAISEN YHTEISKUNNAN HYVINVONTI Juho Saari, johtaja KWRC, professori. UEF Hyvinvointitutkimuksen workshop, Pieksämäki 3/2011. SUOMALAISEN YHTEISKUNNAN HYVINVONTI KUKA Juho Saari, syntynyt Kalajoella1967. Väitellyt Turussa sosiaalipolitiikasta

Lisätiedot

Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella

Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella 26.4.2012 1 "There is often a property bubble around catchment areas. If a school makes a house more saleable or desirable,

Lisätiedot

Kaupunki- ja aluekehitys ja tilastot

Kaupunki- ja aluekehitys ja tilastot Kaupunki- ja aluekehitys ja tilastot Maaseudun ja kaupungin määrittely tilastoissa ja tilastojen avulla seminaari Tilastokeskuksessa Janne Antikainen SM/AHO/AKO 24.8.2005 Neljä kansallista projektia Osaamis-Suomi

Lisätiedot

Koti lähiössä katsaus viimeaikaiseen tutkimukseen

Koti lähiössä katsaus viimeaikaiseen tutkimukseen Koti lähiössä katsaus viimeaikaiseen tutkimukseen ARA-päivät 14.1.2014 Hanna Dhalmann 12.10.2007 Tekijän nimi Lähiöt asuinpaikkoina - 20 % suomalaisista asuu lähiössä - Kolmannes kerrostaloasunnoista lähiöissä

Lisätiedot

Saamelaisnuorten hyvinvointi Tuloksia

Saamelaisnuorten hyvinvointi Tuloksia Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa (ESR) 2008 2010 Riikka Sutinen Sari Guttorm Lydia Heikkilä Saamelaisnuorten hyvinvointi Tuloksia Nuorten Hyvinvoinnin Ankkurit Lapissa hankkeen tavoitteena oli peruskoulun

Lisätiedot

PIENI- JA SUURITULOISET ASUVAT AIEMPAA ERIYTYNEEMMIN EUROOPPALAISISSA PÄÄKAUPUNGEISSA

PIENI- JA SUURITULOISET ASUVAT AIEMPAA ERIYTYNEEMMIN EUROOPPALAISISSA PÄÄKAUPUNGEISSA PIENI- JA SUURITULOISET ASUVAT AIEMPAA ERIYTYNEEMMIN EUROOPPALAISISSA PÄÄKAUPUNGEISSA PIENI- JA SUURITULOISTEN ASUINALUEET ERIYTYVÄT AIEMPAA SELVEMMIN MYÖS HELSINGISSÄ. ERIARVOISUUTTA VÄHENTÄMÄLLÄ VOIDAAN

Lisätiedot

Mediakoulutuksen ja -yritysten keskittymä Tesomaan. Yhteistyössä kohti omavoimaista yhteisöä

Mediakoulutuksen ja -yritysten keskittymä Tesomaan. Yhteistyössä kohti omavoimaista yhteisöä Oma Tesoma Oma Tesoma -hanke on useista projekteista koostuva laaja-alainen kehityshanke, jolla tavoitellaan Tesoman asuin- ja palvelualueelle uudenlaista hyvinvointia sekä houkuttelevuutta kehittämällä

Lisätiedot

Oikeudenmukaisuus terveyspolitiikassa ja terveydenhuollossa Suomen sosiaalifoorumi Tampere 18.5.2008

Oikeudenmukaisuus terveyspolitiikassa ja terveydenhuollossa Suomen sosiaalifoorumi Tampere 18.5.2008 Tiedosta hyvinvointia 1 Oikeudenmukaisuus terveyspolitiikassa ja terveydenhuollossa Suomen sosiaalifoorumi Tampere 18.5.2008 Marita Sihto Stakes Tiedosta hyvinvointia 2 Esityksen sisältö! Terveyspolitiikan

Lisätiedot

Tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan

Tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan Tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan Tuomas Matikka VATT Valtiovarainvaliokunta, verojaosto 19.2.2016 Tuomas Matikka (VATT) Tuloverotus ja työn tarjonta Verojaosto 1 / 11 Taustaa Esitys perustuu tammikuussa

Lisätiedot

Ajankohtaisia tasa-arvoasioita opetus- ja kulttuuriministeriön näkökulmasta. Eeva Kaunismaa, ylitarkastaja, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto

Ajankohtaisia tasa-arvoasioita opetus- ja kulttuuriministeriön näkökulmasta. Eeva Kaunismaa, ylitarkastaja, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Ajankohtaisia tasa-arvoasioita opetus- ja kulttuuriministeriön näkökulmasta Eeva Kaunismaa, ylitarkastaja, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016

Lisätiedot

Asuinalueiden eriytymiskehityksen hallinta

Asuinalueiden eriytymiskehityksen hallinta Asuinalueiden eriytymiskehitysseminaari: Asuinalueiden eriytymiskehityksen hallinta Jarkko Rasinkangas, VTT sosiaalityön yliopistonlehtori 20.9.2018, Tampere, Mistä alueellinen eriytyminen johtuu? Makrotaso

Lisätiedot

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta KatuMetro - Monikulttuurisuus ja maahanmuutto Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta 2010-2012 VTT, tutkija Vuoden 2010 tutkimus- ja kehittämistoiminta ja tiedottaminen:

Lisätiedot

TURVALLISESTI JÄRVENPÄÄSSÄ. erikoissuunnittelija Tero Seitsonen Lasten ja nuorten & Sivistyksen ja vapaa-ajan palvelualueet

TURVALLISESTI JÄRVENPÄÄSSÄ. erikoissuunnittelija Tero Seitsonen Lasten ja nuorten & Sivistyksen ja vapaa-ajan palvelualueet TURVALLISESTI JÄRVENPÄÄSSÄ erikoissuunnittelija Tero Seitsonen Lasten ja nuorten & Sivistyksen ja vapaa-ajan palvelualueet ALUEELLINEN TERVEYS- JA HYVINVOINTITUTKIMUS Yleistä Toteutettiin vuosien 2013-2015

Lisätiedot

ASUNNOTTOMUUS HYVINVOINTIVALTIOSSA

ASUNNOTTOMUUS HYVINVOINTIVALTIOSSA ASUNNOTTOMUUS HYVINVOINTIVALTIOSSA Juho Saari, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori, selvityshenkilö (TOIMI-Hanke) Esityksen rakenne Sosiaalisten riskien ja sosiaalisten ongelmien hallinta hyvinvointivaltiossa;

Lisätiedot

Voimaperheet. Andre Sourander Turun yliopisto VALVIRA 26/9/2014

Voimaperheet. Andre Sourander Turun yliopisto VALVIRA 26/9/2014 Voimaperheet Andre Sourander Turun yliopisto VALVIRA 26/9/2014 LASTENPSYKIATRIAN TUTKIMUSKESKUS LAPSUUDEN KÄYTÖSHÄIRIÖILLÄ USEIN HUONO ENNUSTE YHTEYDESSÄ AIKUISIÄSSÄ: psykiatrisiin häiriöihin rikollisuuteen

Lisätiedot

Lataa Tutkien terveyttä Lataa

Lataa Tutkien terveyttä Lataa Lataa Tutkien terveyttä 2004 Lataa ISBN: 9789525113938 Sivumäärä: 101 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 10.85 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat kuitenkin löytää lisätietoa kirjasta kustantajan

Lisätiedot

Lataa Tutkien terveyttä Lataa

Lataa Tutkien terveyttä Lataa Lataa Tutkien terveyttä 2005 Lataa ISBN: 9789525596359 Sivumäärä: 133 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 15.43 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat kuitenkin löytää lisätietoa kirjasta kustantajan

Lisätiedot

Köyhyyden ja huono-osaisuuden ylisukupolvisuus. Johanna Kallio, yliopisto-opettaja, dosentti Sosiaalitieteiden laitos, Turun yliopisto

Köyhyyden ja huono-osaisuuden ylisukupolvisuus. Johanna Kallio, yliopisto-opettaja, dosentti Sosiaalitieteiden laitos, Turun yliopisto Köyhyyden ja huono-osaisuuden ylisukupolvisuus Johanna Kallio, yliopisto-opettaja, dosentti Sosiaalitieteiden laitos, Turun yliopisto Luentoni rakenne Mitä huono-osaisuus tarkoittaa? Tutkimustuloksiamme

Lisätiedot

Eriarvoinen kaupunki

Eriarvoinen kaupunki 1 Eriarvoinen kaupunki Koordinaattorit: Teemu Kemppainen, tohtorikoulutettava, sosiaalitieteiden laitos, Helsingin yliopisto teemu.t.kemppainen@helsinki.fi Mikko Weckroth, tohtorikoulutettava, geotieteiden

Lisätiedot

Koulutilastoja Kevät 2014

Koulutilastoja Kevät 2014 OPETTAJAT OPPILAAT OPETTAJAT OPPILAAT Koulutilastoja Kevät. Opiskelijat ja oppilaat samaa Walter ry:n työpajat saavat lähes yksimielisen kannatuksen sekä opettajien, että oppilaiden keskuudessa. % opettajista

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tavoittamien kansalaisten kokemuksia yksinäisyydestä ja eriarvoisuudesta

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tavoittamien kansalaisten kokemuksia yksinäisyydestä ja eriarvoisuudesta Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tavoittamien kansalaisten kokemuksia yksinäisyydestä ja eriarvoisuudesta Suomalainen yksinäisyys -työpaja Heponiemi 12.5.2016 Vanhempi tutkija, VTL,FT, Tuuli Pitkänen

Lisätiedot

Tehyn. avain- sanat. päättäjille

Tehyn. avain- sanat. päättäjille Tehyn avain- sanat päättäjille Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat isoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Myös niitä koskevia muutoksia voi olla vaikea hahmottaa. Siksi Tehy listaa päättäjille viisi

Lisätiedot

Koulukokemusten kansainvälistä vertailua 2010 sekä muutokset Suomessa ja Pohjoismaissa WHO- Koululaistutkimus (HBSC- Study).

Koulukokemusten kansainvälistä vertailua 2010 sekä muutokset Suomessa ja Pohjoismaissa WHO- Koululaistutkimus (HBSC- Study). Koulukokemusten kansainvälistä vertailua 1 sekä muutokset Suomessa ja Pohjoismaissa 1994-1 WHO- Koululaistutkimus (HBSC- Study). Pääjohtaja Aulis Pitkälä Tiedotustilaisuus 8.8.12, Opetushallitus Osaamisen

Lisätiedot

Lataa Onnellisuusansa - Russ Harris. Lataa

Lataa Onnellisuusansa - Russ Harris. Lataa Lataa Onnellisuusansa - Russ Harris Lataa Kirjailija: Russ Harris ISBN: 9789516565531 Sivumäärä: 347 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 18.81 Mb - Vähennä stressiä ja murehtimista.- Voita pelkoja, huolia ja

Lisätiedot

Lataa Jäljillä-leimasin. Lataa

Lataa Jäljillä-leimasin. Lataa Lataa Jäljillä-leimasin Lataa ISBN: 9789512651559 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.95 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat kuitenkin löytää lisätietoa kirjasta kustantajan (Sanoma Pro)

Lisätiedot

TtM Heidi Reunanen ja Professori Eija Paavilainen Tampereen yliopisto

TtM Heidi Reunanen ja Professori Eija Paavilainen Tampereen yliopisto Lasten kaltoinkohtelun riskin tunnistaminen terveydenhuollossa. Riskinarviointityökalun käyttöönotto, moniammatillinen tuki ja koulutus hanke (2016 2018) TtM Heidi Reunanen ja Professori Eija Paavilainen

Lisätiedot

Useita säätiöitä! Yliopiston sivuilta Aurora Research Professional tietokanta Lehti-ilmoitukset, internet

Useita säätiöitä! Yliopiston sivuilta Aurora Research Professional tietokanta Lehti-ilmoitukset, internet Apurahojen haku JOUKO MIETTUNEN 12.5.2016 K L I I N I S E N E P I D E M I O L O G I A N P R O F E S S O R I, A K AT E M I AT U T K I J A E L I N I K Ä I S E N T E R V E Y D E N T U T K I M U S Y K S I

Lisätiedot

Erilaisuusindeksi segregaation mittarina tietopohjan vaikutuksen tarkastelua

Erilaisuusindeksi segregaation mittarina tietopohjan vaikutuksen tarkastelua Erilaisuusindeksi segregaation mittarina tietopohjan vaikutuksen tarkastelua Jukka Hirvonen / Helsingin kaupungin tietokeskus Kaupunkitutkimuksen päivät Työryhmä: Kaupunginosien aika 28.4.2017 Esityksen

Lisätiedot

1. Otetaan perusjoukoksi X := {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. Piirrä seuraaville kolmelle joukolle Venn-diagrammi ja asettele alkiot siihen.

1. Otetaan perusjoukoksi X := {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. Piirrä seuraaville kolmelle joukolle Venn-diagrammi ja asettele alkiot siihen. Joukko-oppia Matematiikan mestariluokka, syksy 2010 Harjoitus 1, vastaukset 20.2.2010 1. Otetaan perusjoukoksi X := {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. Piirrä seuraaville kolmelle joukolle Venn-diagrammi asettele

Lisätiedot

Esipuhe. Esipuhe. Tämäpä yllätys, sanoi Ihaa iltapäivällä nähdessään kaikkien tulevan taloaan kohti. Onko minutkin kutsuttu?

Esipuhe. Esipuhe. Tämäpä yllätys, sanoi Ihaa iltapäivällä nähdessään kaikkien tulevan taloaan kohti. Onko minutkin kutsuttu? 11 Esipuhe Tämäpä yllätys, sanoi Ihaa iltapäivällä nähdessään kaikkien tulevan taloaan kohti. Onko minutkin kutsuttu? (Nalle Puh) Paula Määtän kirjoittama Perhe asiantuntijana -teos päätyi kymmenen vuotta

Lisätiedot

SOSIAALISEN ONNELLISUUDEN POLITIIKKA. Juho Saari (VTT, MA Econ.) Professori, Kuopion Yliopisto Juho.saari@uku.fi. 22.4.2010 (c) Juho Saari 2009 1

SOSIAALISEN ONNELLISUUDEN POLITIIKKA. Juho Saari (VTT, MA Econ.) Professori, Kuopion Yliopisto Juho.saari@uku.fi. 22.4.2010 (c) Juho Saari 2009 1 SOSIAALISEN ONNELLISUUDEN POLITIIKKA Juho Saari (VTT, MA Econ.) Professori, Kuopion Yliopisto Juho.saari@uku.fi 1 Onnellisuus ja hyvinvointipolitiikka Pohjoismaisessa tutkimusperinteessä hyvinvointi on

Lisätiedot

Tutkittavien informointi ja suostumuksen pelisäännöt. Karoliina Snell VTT, yliopistotutkija Sosiologia, Helsingin yliopisto Etiikan päivä,15.3.

Tutkittavien informointi ja suostumuksen pelisäännöt. Karoliina Snell VTT, yliopistotutkija Sosiologia, Helsingin yliopisto Etiikan päivä,15.3. Tutkittavien informointi ja suostumuksen pelisäännöt Karoliina Snell VTT, yliopistotutkija Sosiologia, Helsingin yliopisto Etiikan päivä,15.3.2018 Suostumus monimutkaisessa terveysdatamaailmassa 1. Tutkimusmaailman

Lisätiedot

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää?

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Riittävä tutkimuksen otoskoko ja tulos Timo Partonen LT, psykiatrian dosentti, Helsingin yliopisto Ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tutkimuksen

Lisätiedot

ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA. Muutama havainto

ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA. Muutama havainto ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA Muutama havainto Maisa Martin Alumnipäivä 26.9.2009 KOLME ASIAA Uusia termejä S2-alan näkökulmasta ja muutenkin Hyödyllisiä erotteluja Ope, mitä eroa on Mikä on tavallista?

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö Kielellä on väliä Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö 1 Teema: Osallisuus, voimaantuminen ja integraatio Kuka on osallinen, kuinka osallisuutta rakennetaan jne., sillä kuinka ihmisiä luokittelemme on väliä

Lisätiedot

Voimaperheet. Andre Sourander Turun yliopisto VALVIRA 26/9/2014

Voimaperheet. Andre Sourander Turun yliopisto VALVIRA 26/9/2014 Voimaperheet Andre Sourander Turun yliopisto VALVIRA 26/9/2014 LASTENPSYKIATRIAN TUTKIMUSKESKUS Cumulative incidence in 2010 (%) 900 000 14,0 800 000 12,9 700 000 12,0 600 000 10,0 500 000 8,0 12,3 ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA

Lisätiedot

Lataa Jäljillä korppi-käsinukke. Lataa

Lataa Jäljillä korppi-käsinukke. Lataa Lataa Jäljillä korppi-käsinukke Lataa ISBN: 9789512648955 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 39.47 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat kuitenkin löytää lisätietoa kirjasta kustantajan (Sanoma

Lisätiedot

Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari

Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari 3.5.2013 Salla Seppänen, osaamisaluejohtaja SaWe SAIRAANHOITAJAKSI VERKOSTOISSA JA

Lisätiedot