RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARIPILOTIT. ENSA Ennakointiyhteistyö aikuiskoulutuksessa (S11990) Tiina Mäkitalo-Keinonen, Tanja Lepistö ja Eija Jaansalu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARIPILOTIT. ENSA Ennakointiyhteistyö aikuiskoulutuksessa (S11990) Tiina Mäkitalo-Keinonen, Tanja Lepistö ja Eija Jaansalu"

Transkriptio

1 ENSA Ennakointiyhteistyö aikuiskoulutuksessa (S11990) Tiina Mäkitalo-Keinonen, Tanja Lepistö ja Eija Jaansalu RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARIPILOTIT TILAISUUS Rakentajan Talvipäivät, Jämi, Ennakointikamari, Rauma, Teema Rakennusten tiiveys ja niiden mittaaminen. Nykyrakentamisen haasteet ja tulevaisuuden rakennus Rakentamisalan osaamistarpeiden ennakoinnin prosessimallin esittely: VOSE projekti (Ulla Taipale-Lehto, OPH). Paikka Jämin Reima Country koulutustila Kaivopuiston Teknologiatalo Sytytin, Sinkokatu 11, Rauma Puheenjohtaja Veli-Matti Vuori, SataEdu Kimmo Lang, Rakennusteollisuus RT ry Kesto (+ vapaata ohjelmaa) Osallistujamäärä n yrityselämä rakentamisen viranomaisia kouluttajia/opettajia 10 - kaupungin edustus 2 - työvoimahallinto 1-2 yhteensä 28 yritys 5 kauppakamari 2 ELY-keskus 2 TE-toimisto 2 Järjestäjäorganisaatio(t) SataEdu vastuuorganisaatio Winnova, SAMK mukana yhteistyössä ENNAKKOVALMISTELUT Taustaa Vastuuorganisaatio SataEdu on ollut Ammattitutka ja Yritystutka -projektien kautta mukana järjestämässä eri toimialojen ennakointikamareita. Ensimmäinen kamari järjestetty Helsingin Kauppakamarin esittelyaineistoa on hyödynnetty ennakointikamarien esittelyssä. Toimialakohtaiset ennakointikamarit on määritelty osaksi WinNovan laadullista ennakointia sekä osaksi organisaation palautejärjestelmää. Vastuuorganisaatio Winnova on yhdessä SataEdun kanssa toteuttanut Ammattitutka ja Yritystutka -projektissa yhteensä 17 eri toimialojen ennakointikamaria, joista kaksi on ollut rakennusalan tilaisuuksia. Toteutusvastuu näissä ollut pääosin Winnovalla.

2 Valmistelutyön resursointi Ohjelman rakentaminen Talvipäivien pitopaikka sekä esittelymateriaali, kutsut ja ohjelmat ovat rungoltaan vakiintuneet usean vuoden aikana ja ovat helposti muokattavissa tarpeen mukaan. Valmistelutyö ja kontaktointi yrityksiin hoidetaan kouluttajien oman työn ohella lukuvuoden aikana työmaakäynneillä, koulutustilaisuuksissa yms. Paikallisesti vakiintuneet yrityssuhteet ja käytänteet helpottavat valmistelua melkoisesti. Kyseessä on jo vakiintunut tapahtuma, jota on järjestetty 2007 alkaen. Tilaisuudet ovat rakentuneet vaihtuvien teemojen ympärille ja olleet vapaamuotoisia. Myös ennakointia työtarpeista (työnantajanäkökulma) on ollut esillä Rakentajien talvipäivillä jo aiemmin. Puheenjohtajana perinteisesti toiminut alueen kehittämisyhtiön johtaja. Tällä kertaa estynyt. Ensimmäinen rakennusalan kamarien suunnittelukokous , jossa mukana myös Rakennusteollisuuden edustaja. Keskusteltiin Varsinais-Suomen kokemuksista. Tässä yhteydessä tuli esille mahdollisuus liittää ennakointia enemmän mukaan Jämin Rakentajien talvipäivän yhteyteen projektiryhmän kokouksessa käytiin läpi VOSEn skenaarioita ja poimittiin sisältöjen pääkohdat Talvipäiviä varten. Päätettiin pilotoida valtakunnallisen Kamarin esittelymateriaali, kutsu- ja ohjelmapohjat ovat valmiina ja löytyvät Winnovan intrasta. Materiaali on luotu aiempien projektien aikana. Valmistelutyöhön kulunut n 2-4 hlötyöpäivää, sisältäen yrityspuhujien kontaktoinnit (soitto + käynnit), tilavaraukset. Yrityspuhujien ja puheenjohtajan kanssa käydään lävitse, mitä ennakointikamari on ja myös sisältöasiat. Toteutettu projektin puitteissa. Jatkossa vastuu siirtyy koulutusaloille. Ennen tilaisuutta puheenjohtajan perehdytys (noin tunti). Puhujat osallistuneet talkooperiaatteella (ei kulu- eikä matkakorvauksia). Muistion laatiminen ja jakaminen hoidettu projektien toimesta, jatkossa alojen vastuulla. Aiemmin järjestetyissä ennakointikamareissa on yhtenä tavoitteena ollut myös lisätä alueen yritysten ja työyhteisöjen tietoa siitä mitä ja miten oppilaitoksissa opetetaan. Perinteisesti ollut mukana oppilaitospuheenvuoro opetustarjonnasta (?) Puheenjohtajan on haluttu olevan koulumaailman ulkopuolelta. Kamari suunniteltu toteutettavaksi 2012 syksyllä, mutta siirrettiin hankkeen vuoksi vuoteen Ensimmäinen rakennusalan kamarien suunnittelukokous , jossa mukana myös Rakennusteollisuuden edustaja projektiryhmän kokouksessa käytiin läpi VOSEn skenaarioita ja päätettiin pilotoida niitä Raumalla Ulla Taipale-Lehdon kontaktointi.

3 skenaariomateriaalin hyödyntämistä alueella, mutta kevennetysti puhumatta varsinaisista skenaarioista. Suunnittelukokous SataEdulla Talvipäivien ennakointiosiosta ja sen liittymisestä muuhun ohjelmaan. Käytiin lyhyesti läpi OPH:n VOSE projektin skenaarioiden pääkohdat. Päätettiin, että järjestäjät valitsevat näistä yhden/pari ohjelmaan sopivaa teemaa. Teemaksi valikoitui myöhemmin kestävä rakentaminen ja korjaaminen. Puhujat Veli-Matti Vuori, Sataedu Tilaisuuden avaus Sauli Paloniitty, HAMK rakennustekniikka - Tiiviin rakentamisen edut ja haitat Tommi Mäntynen, SataEdu - Ennakointi alan koulutus- ja työntekijätarpeista (?) Tiedottaminen ja kohderyhmä Osallistunut rakentajia, rakennustarkastajia, yrittäjiä/työntekijöitä, jotka toimivat Sataedun arvioitsijoina. Mukaan on kutsuttu edustajia myös ELYkeskuksesta, Oppisopimuskeskuksesta ja työvoimahallinnosta. Hyvin pitkälti vakiintunut joukko, joka osallistunut Talvipäiville. Winnovan sisäisessä palaverissa keskusteltu, että haasteena se, että yritykset eivät tunne koulutustarjontaa päädytty esittelemään koulutusta kamarissa. Tapaaminen Samk:n rakennusalan edustajan kanssa. Kimmo Lang, Rakennusteollisuus ry Tilaisuuden avaus Koettu tärkeäksi saada rakennusalan asiantuntijaalustaja. Pilottialojen määrittelyn yhteydessä sovittu, että Rakennusteollisuus ry:tä voidaan hyödyntää. Ulla Taipale-Lehto, Opetushallitus - Rakentamisalan osaamistarpeiden ennakoinnin prosessimalli (VOSEprojekti) Juha-Pekka Savolainen, WinNova Rakennusalan nuorten koulutus tänään Markku Laaksonen, WinNova - Aikuiskoulutuksen tilannekatsaus rakennusalalla Jussi Koskinen, SAMK - Rakennusalan AMK koulutus tänään ja tulevaisuudessa tj Jouni Järveläinen, Rakennus Jope Oy Rakennusalan näkymät (poissa) työpäällikkö Kari Ketola, Skanska Talonrakennus Oy - Yrityksen odotukset valmistuvilta. Osallistujina koulutusorganisaatioiden edustajia (Winnova, SataEdu, Samk ja Porin Yliopistokeskus), yritysedustajia, ELY keskuksen edustaja, TE-toimiston edustaja, OPH:n edustaja (puheenvuoron pitäjä). Perinteisesti tieto ennakointikamarista on löytynyt Ammattitutka- ja nyt Yritystutka projektin sivuilta.

4 Osallistuttu Rakennusteollisuuden tilaisuuteen, jossa kerrottu tulevasta kamarista. Kohdennettu markkinointi ja ilmoittaminen yrityksille, joiden kanssa tehty yhteistyötä. TIEDON DOKUMENTOINTI ja JAKAMINEN Tilaisuuden dokumentointi Tiedon jakaminen Talvipäivät ollut aiemmin lähes pelkästään aikuiskoulutuksen tilaisuus. Nyt myös nuorisopuoli mukana. Tilaisuus on täydennyskoulutustyyppinen ja painottuu keskustelevaan vuorovaikutukseen eikä muistiota ole ollut tapana tehdä. Ennakointiprojektin henkilöstö (3 kpl) teki muistiinpanoja sekä tilaisuuden sisällöstä että tapahtumaprosessista Kaikille osallistujille jaettiin sähköpostitse Paloniityn esitysmateriaali. Osallistuttu Rakennusteollisuuden tilaisuuteen, jossa kerrottu tulevasta kamarista. Aiemmin ennakointikamarit suunnattu toisen asteen koulutusorganisaatioille ja heidän yhteistyökumppaneille. Jatkossa kamarit tuovat yhteen kaikkien koulutusasteiden toimijoita ja yhteistyökumppaneita. Winnovan Yritystutkaprojektin edustaja teki virallisen muistion tilaisuudesta. Tämän lisäksi ennakointiprojektin henkilöstö (3 kpl) teki muistiinpanoja sekä tilaisuuden sisällöstä että tapahtumaprosessista Kaikille osallistujille toimitettiin sähköpostitse tilaisuuden muistio sekä kaikki esitysmateriaali. Muistio kamarista tulee Winnovan intraan ja se toimitetaan johtoryhmään tiedoksi vielä erikseen. Palautteen kerääminen Palaute lähinnä suullisesti illanvieton yhteydessä Winnovan edustaja soitti jokaiselle yritysedustajalle (5) tilaisuuden jälkeen. Ei ns virallista yhteenvetoa palautteesta. Ennakointitiedon hyödyntäminen Aiemmin Rakentajien talvipäiviltä saatua informaatiota käytetty koulutusten ideointiin, jotta koulutukset on saatu vastaamaan kentän tarpeita. Palautetta hyödynnetään Winnovassa: koulutus- ja opintoalatasoisessa sekä oppilaitostasoisessa kehittämistoiminnassa. Alakohtaiset ennakointikamarit uusitaan 1 2 vuoden välein, joten kehittämistoimenpiteet suunnitellaan tälle aikavälille.

5 TILAISUUS Rakentajan Talvipäivät, Jämi, Ennakointikamari, Rauma, Ruusut Risut Kehitysehdotukset Runsas osallistujamäärä ja paljon yritysedustajia. Alustus ennakointiin oli hyvä ja onnistunut yritys ujuttaa ennakointia ohjelmaan. Hyvä yhteistyö Rakennusteollisuuden kanssa Tilaisuus on jo vakiintunut ja ennakointi ei ole aiemmin ollut teemana. Keskustelua tulevista osaamistarpeista ei saatu syntymään. Tilaisuuden luonne ei tällä hetkellä palvele sellaisenaan ennakointi-ideaa. Osallistujien odotukset menneiden vuosien valossa enemmänkin rakennus/rakennetekniikassa => vaikeuttaa nopeatempoisen, asiantuntevan vuoropuhelun syntyä muista aiheista. Jos halutaan muuttaa vakiintunutta tilaisuutta enemmän ennakointiyhteistyön suuntaan, niin kutsuttavia tulisi johdatella aiheeseen. Kutsuttavien kohderyhmää voisi harkita laajennettavaksi. Tapahtuma perinteisesti palkintotyyppinen sisältäen päivällisen ja saunaillan. Lähestymistapa alan ennakointiin kohderyhmälle uusi ja varmaan osin vieraskin. Vaatii ehkä osallistujien ennakkobriiffauksen, jotta dialogia syntyy. Tiedotetaan jatkossa Satamittarin sivujen kautta tulevista tilaisuuksista. Mukana kaikkia alan koulutusta tarjoavat tahot. Julkisen sektorin edustus hyvä. OPH:n edustajan saaminen paikalle. Ensimmäinen kerta, kun valtakunnallista skenaariomateriaalia jalkautettiin. Hyvä yhteistyö Rakennusteollisuuden kanssa. Lang kuuluu Winnovan rakennusalan työelämäjaokseen. OPH:n edustajan poistuminen heti puheenvuoronsa jälkeen, hankaloitti keskustelua aiheesta. Koulutusedustajien puheenvuorot lähtivät koulutuksen nykytilanteesta ja koulutustarjonnasta ja näin ollen veivät keskustelun pois tulevaisuusnäkökulmasta. Keskustelulle oli varattu aikaa vain tilaisuuden loppuun, eikä spontaania keskustelua enää syntynyt. Ohjelman rajaaminen valittuun teemaan tarkemmin. Koulutuksen esittely tiiviimmin, ehkä alkujohdannossa. Voisi kokeilla esim. lyhyttä parikeskustelua / pienryhmiä, joissa tilaisuuden päätteeksi valittaisiin esim. 3 tärkeintä osaamistarvetta / kehityskohdetta.

6 Projektiryhmän suositukset: Puheenjohtajana toimii alan (yritys)edustaja. Varalla koulutuspäällikkö (tai muu koulutusalasta vastaava henkilö). Muistion laatijana toimii koulutuspäällikkö (tai muu koulutusalasta vastaava henkilö). Ennakointikamarin suositeltu kohderyhmä: Ennakointikamareita varten luodaan valmiit asiakirjapohjat hanketyönä ottaen huomioon ennakointiprosessin tarpeet. Ennakointikamarien teemana tulevaisuuden osaamistarpeet. Esitykset n minuuttia, jonka jälkeen mahdollisuus keskusteluun max 10 minuuttia. Koulutuksenjärjestäjien esitykset yhdistettynä 1-2 esitykseen. Painopiste ennakoinnissa ei koulutussisältöjen esittelyssä. Pilotoidaan erilaisia kevyitä ryhmätyömenetelmiä keskustelun herättäjänä. Kahvitus siirrettään alusta tilaisuuden keskivaiheille, ryhmätyön yhteyteen. Ennakointikamareita järjestetään toimialoittain joka toinen vuosi (n tilaisuutta/vuosi). Alustavasti käytetään Mitennan toimialaluokitusta, jota sovelletaan alueen tarpeiden mukaan. Ennakointikamareiden jatkokehittämisen kannalta on otettava huomioon: Ennakointikamarin kutsuu koolle/organisoi xxx. Toistaiseksi tehty hanketyönä, jatkossa vastuu siirtyy koulutusaloille tai alue-ennakoinnin koordinaatiotyöryhmälle. Ennakointikamarin alue-ennakoinnin teemat määrittää jatkossa alue-ennakoinnin foorumi. Kokoontuu 1-2 krt vuodessa. Foorumiin kuuluu mm. Satakuntaliitto ja ELY-keskus. Alue-ennakoinnin koordinaatioryhmä o Kokoaa alueen alakohtaiset ennakointitiedot o Koordinoi oppilaitosten koulutus- ja neuvottelutoimikuntien toimintaa o Toimii alue-ennakoinnin foorumin koollekutsujana

KOULUTUKSEN ENNAKOINTITIEDON KERÄÄMINEN

KOULUTUKSEN ENNAKOINTITIEDON KERÄÄMINEN KOULUTUKSEN ENNAKOINTITIEDON KERÄÄMINEN Ennakointikamarit, työelämäjaokset ja neuvottelukunnat 1/21/2014 Sisältö ESIPUHE... 2 1. Koulutuksen ennakointi... 4 1.1. Ennakointikamari... 4 1.2. Työelämäjaokset

Lisätiedot

Rakennusalan ennakointikamari 11.4.2013

Rakennusalan ennakointikamari 11.4.2013 Muistio 23.4.2013 Rakennusalan ennakointikamari 11.4.2013 Aika: to 11.4.2013 klo 14.00 16.30 Paikka: Teknologiatalo Sytytin, Rauma Osallistujat: Arvela Antero Hirvonsalo Jaakko Jaansalu Eija Junnila Päivi

Lisätiedot

Case Satakunta Miten naapurimaakunta ennakoi? Kari-Matti Koittola 044 455 7502 kari-matti.koittola@winnova.fi

Case Satakunta Miten naapurimaakunta ennakoi? Kari-Matti Koittola 044 455 7502 kari-matti.koittola@winnova.fi Case Satakunta Miten naapurimaakunta ennakoi? Kari-Matti Koittola 044 455 7502 kari-matti.koittola@winnova.fi Satakuntalainen koulutuksen ennakointimalli Sisältö Satakuntalainen ennakointiyhteistyö Hanketoiminta

Lisätiedot

Työelämän tarpeiden laadullinen ennakointi, Satakunnan Ennakointikamarit

Työelämän tarpeiden laadullinen ennakointi, Satakunnan Ennakointikamarit Työelämän tarpeiden laadullinen ennakointi, Satakunnan Ennakointikamarit Teijo Wahlman, Johanna Alanen, Kari-Matti Koittola Omnia 27.1.2011 WinNova Länsirannikon Koulutus Oy Henkilökuntaa 750 Opiskelijoita

Lisätiedot

Ennakoinnin ajankohtaisfoorumi Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari

Ennakoinnin ajankohtaisfoorumi Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari Ennakoinnin ajankohtaisfoorumi 18.8.2010 Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari Sisällys Ennakointikamarin taustaa tavoite toiminta tuloksia ja kokemuksia jatkosuunnitelmat Perustajajäsenet Tavoite

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA Ammatillisen koulutuksen reformi Pori 27.3.2017 ALUE-ENNAKOINNIN VUOSIKELLO Maakunnallisen suunnitelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu,

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu www.omahäme.fi 1. Vaikuttavuus (miksi tätä tehtävää tehdään)

Lisätiedot

Tilannekatsaus 1 (5) Teema 3: Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet. LAPPIA / Mika Leinonen. LAMPPU2015-hanke

Tilannekatsaus 1 (5) Teema 3: Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet. LAPPIA / Mika Leinonen. LAMPPU2015-hanke Tilannekatsaus 1 (5) Teema 3: Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet Koulutuksen järjestäjän toiminta- tai laatujärjestelmä on rakennettu huomioiden työelämän ja kumppaneiden kanssa tehtävät erilaiset yhteistyömuodot.

Lisätiedot

Projektiryhmän kokous

Projektiryhmän kokous Muistio 7/12 1(5) n kokous Aika klo 9.00 15.00 Paikka Läsnä Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, ravintola Liisanpuisto, Seminaari Heino Ulla-Maija Niina Kollar Harju-Vahekoski Elina Rousu Jaakko (paikalla

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 18.2.2016 Maakunnallinen alue-ennakointi Alueellista ennakointia hyödynnetään mm. : Maakuntasuunnitelman, maakuntaohjelman ja maakuntakaavan laadinta, toteutus

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI

VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI Koulutustoimikuntien laadullisen ennakoinnin seminaari Helsinki, Paasitorni 10.2.2011 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus VALTAKUNNALLINEN

Lisätiedot

Ennakoinnin ajankohtaisfoorumi 18.8.2010: Koulutustarjonta 2016-prosessin käynnistyminen alueilla ja alueellinen ennakointiyhteistyö

Ennakoinnin ajankohtaisfoorumi 18.8.2010: Koulutustarjonta 2016-prosessin käynnistyminen alueilla ja alueellinen ennakointiyhteistyö Ennakoinnin ajankohtaisfoorumi 18.8.2010: Koulutustarjonta 2016-prosessin käynnistyminen alueilla ja alueellinen ennakointiyhteistyö Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto Esityksen sisältö lyhyesti: -

Lisätiedot

Elintarvikealan TKI-foorumi. Satakuntaliitto

Elintarvikealan TKI-foorumi. Satakuntaliitto Elintarvikealan TKI-foorumi Satakuntaliitto 24.3.2016 Maakunnallinen alue-ennakointi Satakurssi hanke (1.12.2015-31.10.2017) alue-ennakoinnin ja edunvalvonnan kehittäminen Tavoitteena Tiivistää maakunnan

Lisätiedot

Haasteita ja kokemuksia

Haasteita ja kokemuksia Haasteita ja kokemuksia alueellisesta ennakoinnista Ennakointiseminaari 2011 Luova tulevaisuus 30. - 31.8.2011 Tulosaluejohtaja Seija Mattila Turun ammatti-instituutti Åbo yrkesinstitut 1 TAIn ennakointihanke

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.9.2016 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuufoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Ennakointi hajautetun verkostoyhteistyön malli

Ennakointi hajautetun verkostoyhteistyön malli Ennakointi hajautetun verkostoyhteistyön malli V-S liitto, Tammi 17.8.2012 Varsinais-Suomen ELY-keskus, Petri Pihlavisto 21.8.2012 1 Ennakoinnin toimijakartta Toimijakartoitus, J. Nieminen / ELY-keskus

Lisätiedot

KOULUTUS, TYÖLLISYYS JA KOULUTUKSEN ENNAKOINTI

KOULUTUS, TYÖLLISYYS JA KOULUTUKSEN ENNAKOINTI Ilpo Hanhijoki KOULUTUS, TYÖLLISYYS JA KOULUTUKSEN ENNAKOINTI Tulevaisuuden osaamisperustan rakentaminen 11.6.2014 Opetushallituksen tehtävät ennakoinnissa työvoima- ja koulutustarpeiden ennakointi (määrällinen

Lisätiedot

E-verkostomallialoitteen työseminaari / korkeakoulut

E-verkostomallialoitteen työseminaari / korkeakoulut E-verkostomallialoitteen työseminaari / korkeakoulut Koneteknologiakeskus 17.2.2012 Varsinais-Suomen ELY-keskus, Petri Pihlavisto 20.2.2012 1 Koulutustarpeiden ennakointi - Case Mitä puuttuu? Oppilasmäärät

Lisätiedot

PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI Satakuntaliitto

PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI Satakuntaliitto PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI 3.5.2018 Satakuntaliitto Kehittämisteemat Satakunnan Maakuntaohjelma 2018-2021 Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Toimintalinja 2 PUHDASTA ELINVOIMAA Yrittäjyys

Lisätiedot

Mihin on nyt päästy ja miten jatketaan tästä eteenpäin?

Mihin on nyt päästy ja miten jatketaan tästä eteenpäin? Kati Lounema Jukka Vepsäläinen Mihin on nyt päästy ja miten jatketaan tästä eteenpäin? AmKesu-aluetilaisuus Helsinki 26.11.2014 Osaamisen For learning ja and sivistyksen competence parhaaksi Helsingin

Lisätiedot

ESR-FUTUREX Osaamisen arviointi yritysten näkökulmasta 6.6.2012 koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu

ESR-FUTUREX Osaamisen arviointi yritysten näkökulmasta 6.6.2012 koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu ESR-FUTUREX Osaamisen arviointi yritysten näkökulmasta 6.6.2012 koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu 14.6.2012 1 Yrittäjät ja työvoima Suomessa Työlliset 2 474 000 Työttömät 209 000 Työvoima 2

Lisätiedot

Klusteriennakointimalli osaamistarpeiden selvittämiseen

Klusteriennakointimalli osaamistarpeiden selvittämiseen Klusteriennakointimalli osaamistarpeiden selvittämiseen Ammatillisen korkea-asteen koulutuksen opetussisältöjen kehittäminen Kirsti Sorama Projektipäällikkö PROJEKTIN TARKOITUS Projektin tarkoituksena

Lisätiedot

E-verkostomallialoitteen esittely

E-verkostomallialoitteen esittely E-verkostomallialoitteen esittely ICT-talo 20.1.2012 Varsinais-Suomen ELY-keskus, Petri Pihlavisto 20.1.2012 1 Tässä ennakoinnilla tarkoitetaan Valituilta ilmiöalueilta: o Tulevaisuustiedon tuottamista

Lisätiedot

Mäkelä Mika- -Hanke järjestää ennakointikamareita

Mäkelä Mika- -Hanke järjestää ennakointikamareita Ryhmä nro 2 ja 4 Mitä projektit odottavat saavansa yhteistyöstä? Työelämän ja osaamisen kehittämiseen liittyvät hankkeet Ammattitutka: Opin Ovi: Haanpää Pertti Sataedu Kumppanuudella työmahdollisuuksia

Lisätiedot

Koulutustoimikunnista osaamisen ennakointifoorumiksi

Koulutustoimikunnista osaamisen ennakointifoorumiksi Koulutustoimikunnista osaamisen ennakointifoorumiksi Ennakointiryhmien aloitusseminaari 1.6.2017 Ylijohtaja Mika Tammilehto 1 Osaamisen ennakointifoorumi Toimii opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen

Lisätiedot

OSAAMISEN ENNAKOINTIFOORUMI

OSAAMISEN ENNAKOINTIFOORUMI OSAAMISEN ENNAKOINTIFOORUMI Tulevaisuus haastaa nyt! Oulu 21.3.2018 Ilpo Hanhijoki Osaamisen ennakointifoorumi Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteisenä koulutuksen ennakoinnin asiantuntijaelimenä

Lisätiedot

Ennakointi on yhteistyötä. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä.

Ennakointi on yhteistyötä. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä. Mitä ennakointi on ja miten siihen tulee suhtautua Seija Kiiskilä, Keski-Suomi ennakoi Mistä työvoima 2020 26.08.2011 Ennakointi on yhteistyötä Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä. 2 1 Tehdäänkö

Lisätiedot

Koulutusasiainneuvottelukunta Jouni Ponnikas Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi hanke, OPH

Koulutusasiainneuvottelukunta Jouni Ponnikas Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi hanke, OPH Koulutusasiainneuvottelukunta 5.10.2016 Jouni Ponnikas Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi hanke, OPH 11.4.2013 Kainuun liitto/nimi 1 Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi hanke, OPH

Lisätiedot

Kaivannais- ja energiateollisuuden tyke 2012

Kaivannais- ja energiateollisuuden tyke 2012 Kaivannais- ja energiateollisuuden tyke 2012 Loppuraportti 31.12.2013 Koulutuksen järjestäjä: Raahen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus (projektin osatoteuttajan osuus) 1. Hankkeen nimi Kaivannais- ja energiateollisuuden

Lisätiedot

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko Kysymykset 1. 1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko OHJAUKSEN TOIMINTAPOLITIIKKA ALUEELLISELLA TASOLLA Alueellisesti tulisi määritellä tahot, joita tarvitaan alueellisten ohjauksen palvelujärjestelyjen

Lisätiedot

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke 18.6.2010 Hannu Simi, Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Valtakunnallinen Koulutuksen

Lisätiedot

VOSE-PROJEKTISSA TOTEUTETUN KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN ENNAKOINTIPILOTIN TULOKSET Ennakoinnin prosessimalli/vose

VOSE-PROJEKTISSA TOTEUTETUN KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN ENNAKOINTIPILOTIN TULOKSET Ennakoinnin prosessimalli/vose VOSE-PROJEKTISSA TOTEUTETUN KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN ENNAKOINTIPILOTIN TULOKSET Ennakoinnin prosessimalli/vose Rakennusalan ennakointikamari/ Rauma 11.4.2013 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus ESITYKSEN

Lisätiedot

Veikko Vuoristo Majoitus- ja ravitsemisala III 4.5.2011

Veikko Vuoristo Majoitus- ja ravitsemisala III 4.5.2011 Veikko Vuoristo 4.5.2011 Majoitus- ja ravitsemisala III = Keskustelufoorumi, jossa tiedonvaihtoa tuetaan avoimella keskustelulla eri toimialojen osaamistarpeista. Kokoontuu toimialakohtaisesti. Koostuu

Lisätiedot

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Pirkanmaalla. Outi Rantanen ja Marjo Nieminen 13.6.2013

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Pirkanmaalla. Outi Rantanen ja Marjo Nieminen 13.6.2013 Nuorten aikuisten osaamisohjelma Pirkanmaalla Outi Rantanen ja Marjo Nieminen 13.6.2013 Nuorten aikuisten osaamisohjelma Pirkanmaalla v. 2013 Laaja tarjonta eri alojen tutkintoja, opiskelijatyövuosia on

Lisätiedot

PALMA ennakoiva asiakaspalvelumalli -hanke Ennakointifoorum 7.11.2013

PALMA ennakoiva asiakaspalvelumalli -hanke Ennakointifoorum 7.11.2013 PALMA ennakoiva asiakaspalvelumalli -hanke Ennakointifoorum 7.11.2013 Ilkka Eerola tuotemyyntipäällikkö Ami-säätiö, Amiedu Amiedu - ammatillinen aikuiskouluttaja Yli 35 vuoden kokemus aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.2.2017 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuusfoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Ammattikoulutuksen ajankohtaiskatsaus OPH/Ammattikoulutus/Ennakointi ja strateginen kehittäminen

Ammattikoulutuksen ajankohtaiskatsaus OPH/Ammattikoulutus/Ennakointi ja strateginen kehittäminen Ammattikoulutuksen ajankohtaiskatsaus OPH/Ammattikoulutus/Ennakointi ja strateginen kehittäminen Turun AmKesu aluetilaisuus, Turun ammatti-instituutti 19.11.2014 Ulla Taipale-Lehto Opetusneuvos Työvoima-

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus. 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu

Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus. 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu Kunnallinen henkilöstö 434 000 Järjestystoimi 1,9 % Sosiaalitoimi

Lisätiedot

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi Satakuntaliitto 24.11.2016 Maakuntaohjelma 2014-2017 TL1 Kannustavaa yhteisöllisyyttä Satakuntalaiset kouluttautuvat, käyvät töissä tai toimivat yrittäjinä. P1

Lisätiedot

Maakunnan ennakointiprosessi

Maakunnan ennakointiprosessi Maakunnan ennakointiprosessi Maakuntapolitiikan sparrausryhmä 22.10.2018 Maakunnan ennakointiprosessi - Tavoite Hahmottaa prosessi, joka kytkeytyy osaksi maakuntakonsernin strategista johtamisjärjestelmää

Lisätiedot

Koulutustarpeiden jatkuva ennakointi. Marko Koskinen,

Koulutustarpeiden jatkuva ennakointi. Marko Koskinen, Koulutustarpeiden jatkuva ennakointi Marko Koskinen, 27.1.2012 Valtakunnallisia linjauksia - Hallitusohjelma: Koulutuksen ennakoinnilla ohjataan koulutuksen ja tutkintojen rakenteita, sisältöjä sekä määrällistä

Lisätiedot

KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT

KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT Vuokko Laine, yrityspalvelut Korkeasti koulutettujen yhdyshenkilö 1 11.6.2015 Hämeen TE-toimisto/Vuokko Laine Taustaa Kesällä 2014 nimetty

Lisätiedot

NUORTEN AIKUISTEN OSAAMISOHJELMA

NUORTEN AIKUISTEN OSAAMISOHJELMA NUORTEN AIKUISTEN OSAAMISOHJELMA OPH ja OKM työseminaari 13.6.2013 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Nuorten aikuisten osaamisohjelma Jyväskylän koulutuskuntayhtymään saatu v. 2013 1,2 m lisärahoitus 83 t

Lisätiedot

HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS

HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 25.1.2017 KEHITTÄVÄ ARVIOINTI Kehittävä arviointi tukee Hyvä polku hankeosion toimintaa koko hankkeen ajan Arvioinnin resurssia voidaan käyttää

Lisätiedot

Jyväskylän aikuisopisto on 10 000 opiskelijan ja satojen yhteisöjen osaamisen kehittäjä. Aikuisopisto on alueellisesti aktiivinen ja

Jyväskylän aikuisopisto on 10 000 opiskelijan ja satojen yhteisöjen osaamisen kehittäjä. Aikuisopisto on alueellisesti aktiivinen ja Jyväskylän aikuisopisto on 10 000 opiskelijan ja satojen yhteisöjen osaamisen kehittäjä. Aikuisopisto on alueellisesti aktiivinen ja valtakunnallisesti merkittävä toimija, jolla on vuosikymmenien kokemus

Lisätiedot

SOTE-ENNAKOINTI projekti

SOTE-ENNAKOINTI projekti ESR-projektien verkottumisseminaari Vantaa 24.-25.9.2008 SOTE-ENNAKOINTI projekti Marja-Liisa Vesterinen Tutkimusjohtaja, FT, KTL Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä SOTE-ENNAKOINTI -projekti Etelä-Karjalan

Lisätiedot

KIINTEISTÖ- JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI

KIINTEISTÖ- JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI KIINTEISTÖ- JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI Taitotalon kongressikeskus 10.5.2012 Timo Karkola Johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu ELINKEINOELÄMÄN JA KAUPPAKAMARIN TAVOITTEITA: 1. Koulutuksen ennakoinnin

Lisätiedot

Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa

Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa Kuntamarkkinat 11.9.2013 Sirpa projektipäällikkö TÄSTÄ ON KYSYMYS - Kompetenssit tänään: A B C... kunta- ja palvelurakenne Y ja Z ja? sukupolvi työurien jatkaminen

Lisätiedot

Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa

Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa 17.5.2016 ERM ennakoidun rakennemuutoksen varautumissuunnitelma Ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) hallinta tarkoittaa elinkeinoja aktiivisesti

Lisätiedot

TYÖVÄLINEITÄ OSAAMISEN KARTOITTAMISEEN. Osaamisen tunnistaminen on yrityksille elinehto. koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu

TYÖVÄLINEITÄ OSAAMISEN KARTOITTAMISEEN. Osaamisen tunnistaminen on yrityksille elinehto. koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu TYÖVÄLINEITÄ OSAAMISEN KARTOITTAMISEEN Osaamisen tunnistaminen on yrityksille elinehto koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu 28.11.2012 1 Yrittäjät ja työvoima Suomessa Työlliset 2 474 000 Työttömät

Lisätiedot

Moniosaajat kiinteistöpalvelualalla Ennakointikamari Kiinteistöpalvelu- ja turvallisuusala 27.10.2010

Moniosaajat kiinteistöpalvelualalla Ennakointikamari Kiinteistöpalvelu- ja turvallisuusala 27.10.2010 Moniosaajat kiinteistöpalvelualalla Ennakointikamari Kiinteistöpalvelu- ja turvallisuusala 27.10.2010 Moniosaajat kiinteistöpalvelualalla -hanke Resurssit ESR / OPH -rahoitus vuoden 2010 loppuun. Hallinnollinen

Lisätiedot

Jyrki Kullaa ohjaava opettaja. Mika Miettinen puheenjohtaja

Jyrki Kullaa ohjaava opettaja. Mika Miettinen puheenjohtaja TKI-Projekti: /3 Aloituskokous Aika 6..204 klo.00 Paikka Metropolia AMK, Eerikinkatu 36, Helsinki Läsnä Sebastian Gumenius sihteeri Jyrki Kullaa ohjaava opettaja Mika Miettinen puheenjohtaja. Kokouksen

Lisätiedot

Ennakoinnilla näkyä tulevaisuuden osaamistarpeista. 30.1.2014 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus

Ennakoinnilla näkyä tulevaisuuden osaamistarpeista. 30.1.2014 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus Ennakoinnilla näkyä tulevaisuuden osaamistarpeista 30.1.2014 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus ESITYKSEN RAKENNE 1. OPH:n osaamistarpeiden ennakoinnin taustaa 2. Ennakoinnin toimintamalli ja ennakointiryhmät

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN OSAAMISTARPEET JA KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN TUTKINTOJEN SISÄLLÖT TIIVISTELMÄ SELVITYKSEN SISÄLLÖSTÄ

TULEVAISUUDEN OSAAMISTARPEET JA KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN TUTKINTOJEN SISÄLLÖT TIIVISTELMÄ SELVITYKSEN SISÄLLÖSTÄ TULEVAISUUDEN OSAAMISTARPEET JA KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN TUTKINTOJEN SISÄLLÖT TIIVISTELMÄ SELVITYKSEN SISÄLLÖSTÄ Talonrakentajan tutkinto * Kiinteistönhoitajan tutkinto * Rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma/rakennusmestari

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Pedagogisen johtamisen hankkeen johtoryhmän jäsen Ritva Ylitervo ja AMKEn kehittämispäällikkö

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen

Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari 18.8.2016 Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen 1 Opetushallituksen ennakoinnista Osaamistarpeiden valtakunnallinen ennakointi Työvoima- ja koulutustarpeiden

Lisätiedot

UUDENLAISEEN ENNAKOINTIAJATTELUUN

UUDENLAISEEN ENNAKOINTIAJATTELUUN UUDENLAISEEN ENNAKOINTIAJATTELUUN Työ-, koulutus- ja elinkeinoasiainneuvoston ennakointijaoston esitys työvoima- ja koulutustarpeen ennakoinnin kehittämiseksi Työvoima- ja koulutustarpeiden ennakointi

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Muutosjohtaminen Kiekuhankkeessa

Muutosjohtaminen Kiekuhankkeessa Muutosjohtaminen Kiekuhankkeessa Seija Friman Kieku-info 5.11.2012 Tilaisuus, Esittäjä Muutosjohtamisen kokonaisuus mistä muutosjohtamisessa on kyse? Muutosjohtamisen suunnittelu ja organisointi Miten

Lisätiedot

Alueellista ennakointia ja yhteistyötä

Alueellista ennakointia ja yhteistyötä Alueellista ennakointia ja yhteistyötä Ennakointifoorum 7.11.2013 Mari Korpiola/PKS Ennakointi Yhteistyössä Koulutus ja osaaminen pääkaupunkiseudulla Taustaa PKS Ennakoinnille Valmistelu alkoi pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN TYÖELÄMÄ JA OSAAMISTARPEET KOULUTUSTOIMIKUNNISTA ENNAKOINTIRYHMIKSI

TULEVAISUUDEN TYÖELÄMÄ JA OSAAMISTARPEET KOULUTUSTOIMIKUNNISTA ENNAKOINTIRYHMIKSI TULEVAISUUDEN TYÖELÄMÄ JA OSAAMISTARPEET KOULUTUSTOIMIKUNNISTA ENNAKOINTIRYHMIKSI Tutkintotoimikuntaseminaari 16.2.2017 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus ESITYKSEN RAKENNE 1. Koulutustoimikuntakausi 2014-2016

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen. AmKesu syksy 2015

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen. AmKesu syksy 2015 Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen AmKesu syksy 2015 Esa Karvinen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus 1 OPH KOULUTUKSEN JA OSAAMISEN KÄRKIHANKKEET 1. Uudet

Lisätiedot

VOSE-PROJEKTISSA TOTEUTETUN KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN ENNAKOINTIPILOTIN TULOKSET

VOSE-PROJEKTISSA TOTEUTETUN KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN ENNAKOINTIPILOTIN TULOKSET VOSE-PROJEKTISSA TOTEUTETUN KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN ENNAKOINTIPILOTIN TULOKSET Kiinteistöpalvelu- ja turvallisuusalan Ennakointikamari 10.5.2012 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus VALTAKUNNALLINEN

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE)

VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) Ammattikoulutuksen KansainväliSYYSpäivät Oulu 2.11.2011 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

KAIVOSALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN. ProMainari

KAIVOSALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN. ProMainari KAIVOSALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN ProMainari MIKÄ? Selvitys kaivosalan ammattityöntekijöiden koulutuksen: nykytilasta tason kehittämisestä ja yhtenäistämisestä koordinointitarpeesta laadusta

Lisätiedot

Loppuraportti OPE-OKA

Loppuraportti OPE-OKA Projektin nimi: Pohjalaisten kouluttaminen hyödyntämään osaamisen arvointimenetelmää (OPE-OK) Yhteystiedot: Seppo Tuominen, Nelikon Oy, Hovioikeudenpuistikko 16, 65100 Vaasa email:stuomine@walli.uwasa.fi

Lisätiedot

Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö

Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla 2010 Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö Ennakoinnin haasteita Hajanaisuus, koordinaation ja yhteisten foorumien puute, niukka resursointi, jaksollisuus

Lisätiedot

Mikä muuttuu ammatillisessa koulutuksessa?

Mikä muuttuu ammatillisessa koulutuksessa? Mikä muuttuu ammatillisessa koulutuksessa? Ajankohtaista OPH:ssa Sote ttk 24.11.2017 Anni Miettunen johtaja, ammatillinen koulutus @MiettunenAnni Ammatillisen koulutuksen uudistussuuntia 1/2 Koulutuksen

Lisätiedot

TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA

TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA 1 LIITE 1 Työssäoppimisen alueelliseen sopimukseen TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUKSEN. TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA 1. Koulutuksen toteutustapa ja kohderyhmä Koulutukset toteutetaan

Lisätiedot

Kirsi Mettälä 25.5.2011. Talonrakennus II

Kirsi Mettälä 25.5.2011. Talonrakennus II Kirsi Mettälä 25.5.2011 Talonrakennus II = Keskustelufoorumi, jossa tiedonvaihtoa tuetaan avoimella keskustelulla eri toimialojen osaamistarpeista. Kokoontuu toimialakohtaisesti. Koostuu yritysten ja oppilaitosten

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki 30.3.2010 Merja Leinonen Mitä työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä on?

Lisätiedot

PS Aikoo. Toimialafoorumien tulevaisuuden toimintamalli

PS Aikoo. Toimialafoorumien tulevaisuuden toimintamalli PS Aikoo Toimialafoorumien tulevaisuuden toimintamalli Tuomas Kylänpää Eurooppalaisen työvoimapolitiikan asiantuntija PS Aikoo -loppuseminaari 17.3.2015 Kuopio Oppilaitosten johtajat tukevat jo perustettuja

Lisätiedot

Ennakointiyhteistyö Pirkanmaalla

Ennakointiyhteistyö Pirkanmaalla Ennakointiyhteistyö Pirkanmaalla Pirkanmaan Tulevaisuusfoorumi 2011 Marko Mäkinen Ennakoiva (proaktiivinen) työskentelyote Tulevaisuuden luonne Lähestymistapa SOPEUTTAVA ELI REAKTIIVINEN SUHTAUTUMINEN

Lisätiedot

ELYt ja alueellinen ennakointi

ELYt ja alueellinen ennakointi ELYt ja alueellinen ennakointi Naantali 7.6.2010 Jukka Peltokoski 7.6.2010 1 Ylijohtaja ELY- keskusten ennakointityön organisointi Huhtikuu 2010 Johtoryhmä Ennakoinnin organisointi ELYissä huhtikuu 2010

Lisätiedot

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi Satakuntaliitto 22.11.2016 Maakuntaohjelma 2014-2017 TL1 Kannustavaa yhteisöllisyyttä Satakuntalaiset kouluttautuvat, käyvät töissä tai toimivat yrittäjinä. P1 Houkutteleva

Lisätiedot

Työelämäteemaryhmä SATAKUNNAN OPINOVI

Työelämäteemaryhmä SATAKUNNAN OPINOVI 1. Kuka /ketkä toimii yhteyshenkilönä? 1. Työelämäkoordinaattori, A Aikuiskoulutusvastaava, A Koulutuspäälliköt, A Osastonjohtaja, A Projektipäälliköt, B Koulutus, B Vastuuhenkilön vaihtuminen, B Toimintamalli

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI

VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet -seminaari 18.6.2010 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN

Lisätiedot

Projektiryhmän kokous

Projektiryhmän kokous Muistio 3/12 1(5) n kokous Aika 27.3.2012 klo 9.00-11.00 Paikka Läsnä WinNova, Liisanpuisto, Krouvari Heino Ulla-Maija Sarasoja Liisa Vilponen Raija Kauri Ulla Tabell Ari Harju-Vahekoski Elina Uusi-Uola

Lisätiedot

Muistio 1 (6) Anne Hirsiniemi TURVALLISUUSRYHMÄN KOKOUS. Aika Keskiviikko klo Hämeenkylän kartano, Vantaa

Muistio 1 (6) Anne Hirsiniemi TURVALLISUUSRYHMÄN KOKOUS. Aika Keskiviikko klo Hämeenkylän kartano, Vantaa Anne Hirsiniemi 3.5.2018 Muistio 1 (6) TURVALLISUUSRYHMÄN KOKOUS Aika Keskiviikko 11.4.2018 klo 8.30 Paikka Hämeenkylän kartano, Vantaa Läsnä Antti Leino Skanska Oy, puheenjohtaja Jukka Moilanen Lapti

Lisätiedot

ENNAKOINTI KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN TOIMINTANA OSUVA

ENNAKOINTI KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN TOIMINTANA OSUVA ENNAKOINTI KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN TOIMINTANA OSUVA Veli-Pekka Laukkanen Kehitysjohtaja 12.2.2013 Tavoitteena OSUVA ennakointi: Työelämään osuva, alueellisesti verkostoitunut koulutuksen sekä kehittämis-

Lisätiedot

Satakunnan OpinOven työelämäyhteistyöryhmä mukana rakentamassa aikuisohjauksen maakunnallista strategiaa

Satakunnan OpinOven työelämäyhteistyöryhmä mukana rakentamassa aikuisohjauksen maakunnallista strategiaa Satakunnan OpinOven työelämäyhteistyöryhmä mukana rakentamassa aikuisohjauksen maakunnallista strategiaa Työelämäyhteistyö ja ohjaus yrityksissä teematyöryhmä Liisa Sarasoja ja Raija Vilponen Erilaiset

Lisätiedot

Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta

Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta Vesihuolto 2014 3.6.2014, Helsinki Projekti-insinööri Henna Luukkonen Suomen Kuntaliitto Vesiosuuskunnat,

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2011 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Erikoistumiskoulutuksen kehittäminen

Erikoistumiskoulutuksen kehittäminen Erikoistumiskoulutuksen kehittäminen Erikoistumiskoulutuksen sopimusvalmistelu seminaari 16.2.2016, Helsinki Asiantuntija, KT Hannele Seppälä, Arene ry Seminaarin tarkoitus Erikoistumiskoulutuksen kehittäminen

Lisätiedot

NÄKEMYKSIÄ ENSI VUOSIKYMMENEN TYÖVOIMA- JA KOULUTUSTARPEISTA

NÄKEMYKSIÄ ENSI VUOSIKYMMENEN TYÖVOIMA- JA KOULUTUSTARPEISTA NÄKEMYKSIÄ ENSI VUOSIKYMMENEN TYÖVOIMA- JA KOULUTUSTARPEISTA Opetushallinnon koulutustarjontaprojektien tavoitteita ja tuloksia Tulevaisuusluotain seminaari 9.2. 2005 Ilpo Hanhijoki Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 TIEDOTUSTILAISUUS Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 LUONNOS Ohjelmaa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä Henkilöstö Asukkaat Asiantuntijaraadit

Lisätiedot

Making safety fun -viestintäsuunnitelma

Making safety fun -viestintäsuunnitelma Making safety fun -viestintäsuunnitelma 10.12.2018 suunnittelukokous Bonavassa: Tuija Lönnrot, Katja Salmi, Ahti Niskanen, Tommi Ahlberg. Poissa Veikko Nissilä. Turvallisuusryhmän viestintä tuija.lonnrot@bonava.com;

Lisätiedot

Vaikuttava alueellinen ennakointi Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Porissa

Vaikuttava alueellinen ennakointi Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Porissa Vielä Satakunnan mailla miehet vakaiset tuntee esi-isäin lailla luonnon tuottehet Vaikuttava alueellinen ennakointi Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Porissa Yksikön päällikkö Juhani Sundell

Lisätiedot

Aika klo Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, Pori. Läsnä:

Aika klo Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, Pori. Läsnä: Aika klo 10.30 12.12 Paikka Satakuntaliitto, Pohjoisranta 1, 28100 Pori Läsnä: Huhtanen Tapio Isotalo Annamaria Kallio Reijo, ohjausryhmän puheenjohtaja Karvonen Marja / Saari Maija Kaunistola Mari Laitinen

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA Hyve johtamisen kartta Projektisuunnittelija Taija Rintamäki

VIESTINTÄSUUNNITELMA Hyve johtamisen kartta Projektisuunnittelija Taija Rintamäki VIESTINTÄSUUNNITELMA Hyve johtamisen kartta Projektisuunnittelija Taija Rintamäki 28.9.2012 Sivu 2 / 7 Sisältö 1 Projektin perustiedot 3 2 Tavoitteet ja pääviestit 3 3 Kohderyhmät 4 3.1 Sisäiset kohderyhmät

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE)

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) ELINIKÄINEN OPPIMINEN JA OHJAUS KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) VARAATHAN KALENTERIISI AJANKOHDAT! OHJELMAT SAA MYÖHEMMIN. 20.8.2015 YHTEISTYÖSSÄ ASIAKKAAN PARHAAKSI! Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

VHte: LAPE -Laatua perinnerakentamiseen ja ympäristönhoitoon, 510449

VHte: LAPE -Laatua perinnerakentamiseen ja ympäristönhoitoon, 510449 j ~~ir4~ Elinkeino, liikenne ja Viptohii~a 1 ii~ I~IY ympäristökeskus FU:lta r s~ VHte: LAPE -Laatua perinnerakentamiseen ja ympäristönhoitoon, 510449 Asia: ohjausryhmän 25. kokouksen pöytäkirja Aika:

Lisätiedot

Valtiontalouden tarkastusviraston tuloksellisuustarkastuskertomukset 222/2011. Koulutus- ja työvoimatarpeiden ennakointi, mitoitus ja kohdentaminen

Valtiontalouden tarkastusviraston tuloksellisuustarkastuskertomukset 222/2011. Koulutus- ja työvoimatarpeiden ennakointi, mitoitus ja kohdentaminen Valtiontalouden tarkastusviraston tuloksellisuustarkastuskertomukset 222/2011 Koulutus- ja työvoimatarpeiden ennakointi, mitoitus ja kohdentaminen 1 Työikäisen väestön määrän suhteellinen pieneneminen

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 29.01.2014 Diaarinumero POPELY/164/2014 Käsittelijä Verna Mustonen Puhelinnumero 0295 023 573 Projektikoodi S12432

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin johtoryhmä / teemaryhmä

Alue-ennakoinnin johtoryhmä / teemaryhmä Alue-ennakoinnin johtoryhmä / teemaryhmä Aro Timo, kehittämispäällikkö, Porin kaupunki Aro-Heinilä Asko, suunnittelujohtaja, Rauman kaupunki Isokallio Matti, johtaja, Sataedu Karvonen Marja, ylijohtaja,

Lisätiedot