TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE Nimi Sotu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 31.5.2012. Nimi Sotu"

Transkriptio

1 1/8 TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE Nimi Sotu Mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein? Jokaisessa kysymyksessä on neljä väittämävaihtoehtoa (a d), joista voi olla oikein yksi, kaksi, kolme tai kaikki neljä. Myös se vaihtoehto on mahdollinen, ettei yksikään väittämistä pidä paikkaansa. Jokainen kysymys arvostellaan erikseen niin, että vain täysin oikein valittu vaihtoehtojen yhdistelmä antaa pisteitä, yksikin väärä tai puuttuva valinta johtaa pisteiden menetykseen tästä kysymyksestä. Jokainen kysymys on 0.5 pisteen arvoinen, joten tässä kokeessa on mahdollista saavuttaa maksimissaan 30 pistettä. 1. a. Aurinko on yksi Linnunrata galaksin paristasadasta miljardista tähdestä. b. Aurinko on yksi Linnunrata galaksin paristatuhannesta miljardista tähdestä. c. Linnunrata on yksi avaruuden miljardeista galakseista. d. Linnunrata on yksi avaruuden kymmenistä miljardeista galakseista. 2. a. Fotosfäärin lämpötila on noin C. b. Fotosfääristä lähtevä sähkömagneettinen säteily on pääasiassa näkyvää valoa. c. Fotosfääristä lähtee lämpö eli infrapunasäteilyä. d. Fotosfääristä lähtee mikroaaltoja. 3. a. Suurin osa asteroideista kiertää Aurinkoa Marsin ja Jupiterin välisessä asteroidivyöhykkeessä. b. Suurin osa asteroideista kiertää Aurinkoa Jupiterin ja Saturnuksen välisessä asteroidivyöhykkeessä. c. Meteoroidit ovat kuten asteroidit, mutta niitä suurempia kappaleita. d. Meteoroidien radat Auringon ympäri ovat säännöllisempiä kuin asteroidien radat. 4. a. Litosfääri kehittyi ennen hydrosfääriä. b. Atmosfääri kehittyi ennen hydrosfääriä. c. Hydrosfääri kehittyi ennen atmosfääriä. d. Litosfääri kehittyi ennen atmosfääriä. 5. a. Suomen vanhimmat kivet ovat arkeeisia. b. Vanhimmat elämän merkit ovat arkeeiselta ajalta. c. Arkeeisella ajalla hapen määrä kaasukehässä oli vain 10 % nykyisestä. d. Karelidien poimutus tapahtui arkeeisen ajan lopulla. 6. a. Ilmankehän jako troposfääriin, stratosfääriin, mesosfääriin ja termosfääriin perustuu eri kaasujen suhteellisten määrien muutoksiin eri korkeuksilla. b. Ilmankehän jako troposfääriin, stratosfääriin, mesosfääriin ja termosfääriin perustuu hapen määrän muuttumiseen alhaalta ylöspäin mentäessä. c. Ilmankehän jako troposfääriin, stratosfääriin, mesosfääriin ja termosfääriin perustuu ilmanpaineen portaittaiseen alenemiseen alhaalta ylöspäin mentäessä. d. Ilmankehän jako troposfääriin, stratosfääriin, mesosfääriin ja termosfääriin perustuu lämpötilan muutoksiin eri korkeuksilla.

2 2/8 7. a. Maan magneettikenttä johtuu vaipan konvektiovirtauksista. b. Magneettikenttä suojaa maapalloa aurinkotuulen protoneilta ja elektroneilta. c. Magneettikentän voimaviivat ohjaavat happi ja typpimolekyylejä lähelle Maan napoja. d. Revontulet syntyvät kun aurinkotuulen hiukkaset törmäävät ilmakehän happi ja typpimolekyyleihin. 8. a. Maan kivikehän paksuus vaihtelee välillä kilometriä. b. Maan litosfäärin paksuus vaihtelee välillä kilometriä. c. Endogeenisten ilmiöiden syinä ovat Maan sisäosissa tapahtuva radioaktiiviset hajoamiset. d. Litosfääri johtaa hyvin lämpöä, joten se ei sula vaikka vaippa onkin osittain sula. 9. a. Lämpötila kohoaa Maan pinnalta alaspäin mentäessä aluksi noin kolmekymmentä astetta kilometrillä. b. Lämpötilan kohoamisnopeus Maan pinnalta alaspäin mentäessä kasvaa syvyyden lisääntyessä. c. Maan keskustan lämpötilaksi on mitattu noin 5000 C. d. Maan keskustan lämpötilaksi on mitattu noin C. 10. a. Maanjäristyksissä syntyy poikittaisia P aaltoja ja pitkittäisiä S aaltoja. b. Pitkittäisaallot eivät pysty etenemään nesteissä. c. Poikittaisaallot etenevät pitkittäisaaltoja nopeammin. d. P aaltojen nopeus putoaa äkillisesti vaipan ja ytimen rajapinnalla. 11. a. Mereisen kuoren tiheys on noin kaksinkertainen verrattuna mantereisen kuoren tiheyteen. b. Mantereisen kuoren paksuus on km. c. Mantereinen kuori koostuu kivilajeista, joissa on paljon piitä ja alumiinia. d. Kuutio keskimääräistä mantereista kuorta painaa kolmesataa kiloa vähemmän kuin kuutio keskimääräistä mereistä kuorta. 12. a. Vaippa jakaantuu eri kerroksiin kemiallisten ominaisuuksien erilaisuuden mukaan. b. Vaipan kerrokset ovat litosfääri, astenosfääri ja alavaippa. c. Vaipan alaraja on noin 2900 kilometrin syvyydessä. d. Konvektiovirtaukset tapahtuvat astenosfäärissä. 13. a. Alfred Wegener esitti mannerliikuntoteoriansa jo 1800 luvun alussa, mutta teoriaa ei hyväksytty. b. Wegener perusti mannerliikuntoteoriansa mm. eri mantereilta tekemiinsä fossiililöydöksiin. c. Nykyisin mantereiden tiedetään liikkuvan suhteessa toisiinsa keskimäärin muutamia millejä vuodessa. d. Litosfäärilaatoissa on aina sekä mantereinen että mereinen osa. 14. a. Valtamerten keskiselänteet eivät todellisuudessa ole selänteitä, vaan repeämälaaksoja. b. Keskiselänteillä merenpohjan ikä voi olla 0 miljoonaa vuotta. c. Islanti kuuluu osaksi Euraasian ja osaksi Pohjois Amerikan laattaan. d. Islannin vulkaanit tuottavat basalttista laavaa.

3 3/8 TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE Nimi Sotu 15. a. Syvänmeren haudat liittyvät laattojen erkanemisvyöhykkeisiin. b. Syvänmeren haudat liittyvät laattojen alityöntövyöhykkeisiin. c. Syvänmeren haudat liittyvät laattojen ylityöntövyöhykkeisiin. d. Syvänmeren haudat eivät liity mihinkään edellä mainituista. 16. a. Atlantti oli olemassa n. 300 miljoonaa vuotta sitten, tosin nykyistä kapeampana. b. Atlantin leveneminen on nykyisin pysähtynyt. c. Atlantti levenee vielä nykyisinkin. d. Atlantin synty liittyy Pangaia mantereen hajoamiseen. 17. a. Sekä Himalajalla että Alpeilla tapahtuu edelleen törmäykseen liittyvää poimuttumista. b. Himalaja on edelleen aktiivisessa vaiheessa, mutta Alpeilla poimutus on jo loppunut. c. Alpit ovat edelleen aktiivisessa vaiheessa mutta Himalajalla poimutus on jo loppunut. d. Sekä Himalaja että Alpit sijaitsevat Euraasian laatan reunalla. 18. a. Magmakivilajeista voi geologisissa prosesseissa tulla metamorfisia kivilajeja. b. Sedimenttikivilajeista voi geologisissa prosesseissa tulla metamorfisia kivilajeja. c. Metamorfisista kivilajeista voi geologisissa prosesseissa tulla sedimenttikivilajeja. d. Metamorfisista kivilajeista voi geologisissa prosesseissa tulla magmakivilajeja. 19. a. Vuosittain purkautuu Maan pinnalle noin 17 km 3 laavaa. b. Vuosittain purkautuu Maan pinnalle noin 170 km 3 laavaa. c. Merten keskiselänteillä laava on basalttista. d. Merten keskiselänteiden laava on peräisin aina mesosfääristä saakka. 20. a. Columbian laakio liittyy kuumaan pisteeseen, vaikka sijaitseekin laatan reunalla. b. Jos laatta liikkuu kuuman pisteen yli itään, kasvaa pisteen synnyttämien tulivuorten ikä lännestä itään mentäessä. c. Jos laatta liikkuu kuuman pisteen yli itään, kasvaa pisteen synnyttämien tulivuorten ikä idästä länteen mentäessä. d. Deccan laakio on syntynyt aikoinaan kuuman pisteen yläpuolelle. 21. a. P aallot lähtevät episentrumista. b. S aallot lähtevät hyposentrumista. c. Pinta aallot lähtevät geosentrumista. d. Järistyksissä lohkot liikahtavat toistensa suhteen yleensä vain joitakin senttejä. 22. a. Richterin asteikko perustuu lohkojen liikahdusten määriin. b. Richterin asteikko on logaritminen. c. Richterin asteikko on ns. avoin asteikko. d. Richterin asteikko päättyy 9:ään.

4 4/8 23. a. Suomen arkeeinen kallioperä on osa Fennoskandian kilpialuetta. b. Suomen arkeeista kallioperää tavataan etupäässä maan länsiosassa. c. Suomen arkeeisen alkumantereen syntyessä Suomi sijaitsi eteläisellä pallonpuoliskolla. d. Suomen arkeeisten kivien syntyessä ei vielä ollut olemassa vuorijonoja. 24. a. Maan kuoren kolmanneksi yleisin alkuaine on alumiini. b. Maan kuoren kolmanneksi yleisin alkuaine on rauta. c. Maan kuoresta noin kolme neljäsosaa on piitä ja happea. d. Maan kuoresta lähes puolet on happea 25. a. P aaltojen nopeus kasvaa ulko ja sisäytimen rajalla. b. P aaltojen nopeus alenee ulko ja sisäytimen rajalla. c. P aaltojen nopeus kasvaa vaipan ja ytimen rajalla. d. P aaltojen nopeus alenee vaipan ja ytimen rajalla. 26. a. Kuumien pisteiden magma on lähtöisin kuoren alaosasta. b. Kuumien pisteiden magma on lähtöisin vaipasta. c. Kuumien pisteiden magma on lähtöisin astenosfääristä. d. Kuumien pisteiden magma on hapanta ja siksi helposti juoksevaa. 27. a. Seismogrammit on kiinnitetty kallioperään. b. Seismogrammi piirtää kallioperän värähdykset paperille. c. Seismogrammista voidaan nähdä P ja S aaltojen saapumisaikojen ero. d. Seismogrammien avulla voidaan päätellä maanjäristyksen voimakkuus. 28. a. Julma Ölkky järven syntyyn on liittynyt maanjäristyksiä. b. Julma Ölkky on siirrosten rajaama, kapea hautavajoama. c. Julma Ölkky on osa Inarijärven allasaluetta. d. Julma Ölkky on osa Saariselän Horsti rakennetta. 29. a. Maankohoamisen nopeus vaihtelee Suomessa välillä 3 8 cm/v. b. Maankohoaminen on endogeeninen tapahtuma. c. Maa kohoaa Perämeren ympäristössä vielä n. 200 metriä. d. Maankohoaminen on erilaista eri osissa maatamme, siksi Suomen eteläosat kallistuvat kohti koillista. 30. a. Svekokarjalaisesta poimuvuoristosta on kulunut pois noin 15 kilometriä. b. Svekokarelidit on miljardin vuoden ikäinen muodostuma. c. Svekofennidit ovat Svekokarelidien osa. d. Svekokarelidit ovat Svekofennidien osa. 31. a. Moreeni on Suomen yleisin maalaji, jossa on kaikkia raekokoja sekaisin. b. Moreeni on jään sulamisvesien huuhtomaa ja siksi sen sisältämät kivet ovat sileäpintaisia. c. Podsoli on lajittunut maalaji, joka on yleisintä havumetsissä. d. Harjujen maalajit ovat lajittumattomia.

5 5/8 TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE Nimi Sotu 32. a. Salpausselät ovat jään reunaan muodostuneita reunamuodostumia. b. Drumliinit ovat jään kulkusuunnan suuntaisia moreeniharjanteita. c. Deltat ovat harjuainekseen jään sulaessa syntyneitä kuoppia. d. Supat ovat tasalakisia kallion pintoja, jotka jää hioi sileäksi edetessään. 33. a. Kemiallinen rapautuminen on tehokkainta siellä, missä kallioperä koostuu graniitista. b. Lämpö ja suolakiderapautumista esiintyy etenkin aavikoilla. c. Tippukiviluolia syntyy kalkkikivialueilla. d. Pakkasrapautumista esiintyy alueilla, joilla lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. 34. a. Makkarajärviä syntyy meanderoivien jokien mutkista, kun joki oikaisee itselleen uuden reitin. b. Virtaavan veden pohjaeroosio jättää jälkeensä V laaksoja. c. Jokien meanderointia esiintyy alavilla alueilla, missä virtaus on hidasta. d. Hiidenkirnut ovat virtaavan veden kasaustyön tulosta. 35. a. Latosoli on tuulen kasaama hienojakoinen maannostyyppi, joka on niukkaravinteinen viljelyalustana. b. Sienikallioita syntyy etenkin silloin, kivilaji on kvartsiittia. c. Suurin osa maapallon aavikoiden pinta alasta koostuu dyyneistä eli lentohiekkakinoksista. d. Lössi on tuulen kasaamaa pölymaata. 36. a. Etelä Amerikan Pampan maannos on musta multa. b. Terra rossa on tundran maannos. c. Ruskomaannosta esiintyy lauhkean vyöhykkeen lehtimetsissä. d. Podsolia voi esiintyä myös ruskomaannoksen alueella olevassa vuoristossa. 37. a. Maankohoaminen Suomessa ei ole ollut niin merkittävää, että se olisi vaikuttanut jokien virtaamissuuntiin. b. Suomenselkä on vedenjakaja, jonka eteläpuolella Suomen vedet laskevat Itämereen ja pohjoispuolella Jäämereen. c. Maanselkä on toinen päävedenjakajistamme ja sijaitsee Pohjanmaalla. d. Ilmaston lämpenemiseen liittyvä merenpinnan nousu on nykyisin suurempaa kuin maankohoaminen eikä maa enää kohoa Suomen rannikolla. 38. a. Kasvihuoneilmiö on luonnollinen ilmiö, jota ilman maapallolla olisi liian kylmää elämälle. b. Ilmastonmuutokseen liittyvä lämpiäminen on vähäisintä pohjoisilla leveyspiireillä c. Kasvihuoneilmiö ei lisää UV säteilyn määrää maapallolla. d. Kasvihuoneilmiö ei johdu otsonikerroksen ohenemisesta.

6 6/8 39. a. Pysyvät matalapainealueet noin 30 asteen leveyspiirien tuntumassa ovat maailman sateisimpia alueita. b. Atacaman aavikon syntyyn liittyy Brasilian lämmin merivirta. c. Välimeren seudun kuiva kesä johtuu hepoasteiden korkeapaineen siirtymisestä alueelle. d. Välimerenilmastoa esiintyy mantereiden itärannikoilla, joilla esiintyy orografisia sateita talvisin. 40. a. Intiassa vallitseva tuulensuunta talvella on Intian valtamereltä päin, jolloin vallitsee sadekausi. b. Konvektiosateet ovat tyypillisiä esimerkiksi Himalajan ja Skandien rinteillä. c. Rintamasade on Suomen yleisin sadetyyppi. d. Eteläisen pallonpuoliskon savanneilla sadekausi ajoittuu pohjoisen pallonpuoliskon kesään. 41. a. Aurinko paistaa zeniitistä päiväntasaajalle kaksi kertaa vuodessa. b. Eteläinen napapiiri on eteläkalotin pohjoisraja. c. Aurinko ei nouse etelänavalla pohjoisen pallonpuoliskon syyspäivän tasauksen (syyskuu) ja kevätpäiväntasauksen (maaliskuu) välisenä aikana. d. Kun meillä on talvipäivän seisaus, aurinko paistaa zeniitistä kravun kääntöpiirille. 42. a. Trooppisella lämpövyöhykkeellä lämpötila ei koskaan laske alle +20 C. b. Subtropiikki on lämpövyöhyke, jossa kaikkien kuukausien keskilämpötila on yli +10 C. c. Lauhkeaksi lämpövyöhykkeeksi määritellään alueet, joilla vuoden keskilämpötila on 10 C:n ja +10 C:n välillä. d. Alueet N ja S kuuluvat kylmään vyöhykkeeseen. 43. a. Revontulet syntyvät stratosfäärissä. b. Revontulet johtuvat aurinkotuulen hiukkasten törmäämisestä Maan ilmakehään. c. Revontulia voi nähdä vain kalottialueilla, jotka ovat riittävän kylmiä. d. Kaamoksen voi kokea vain Pohjoiskalotilla. 44. a. Suurimmassa osassa Eurooppaa vallitseva tuulen suunta on kaakko. b. Coriolisvoima kääntää tuulia sitä voimakkaammin, mitä lähemmäs napoja mennään. c. Päiväntasaajan pohjoispuolella puhaltaa koillispasaati ja eteläpuolella kaakkoispasaati. d. Monsuunituuli on monilla Aasian alueilla esiintyvä paikallistuuli, johon vaikutta etenkin vuoren rinnettä laskevan ilman jäähtyminen. 45. a. Kun Maa on kiertoradallaan lähimpänä Aurinkoa, on pohjoisella pallonpuoliskolla talvi. b. Maan kallistuskulma 23,5 kiertoratansa tasoon nähden ja pyöriminen tässä vinossa asennossa Auringon ympäri synnyttää vuodenaikojen vaihtelun. c. Aikavyöhyke, jonka aika merkitään esim. GMT+6, tarkoittaa, että kello on siellä 6 tuntia enemmän kuin kansainvälisellä päivämäärärajalla. d. Kahden paikkakunnan välinen aikaero voidaan päätellä niiden sijainnin perusteella +/ yhden tunnin tarkkuudella yleensä seuraavasti: esim. paikkojen 30 N,30 W ja 30 N,120 E välinen aikaero on 10h. 46. a. Vuoksi tarkoittaa normaalia korkeampaa nousuvettä, joka esiintyy täydenkuun aikaan. b. Luode esiintyy tietyllä alueella aina 24h välein. c. Vuorovesi ilmiöön vaikuttaa etenkin Kuun vetovoima. d. Coriolisilmiön voimakkuus on käänteisesti verrannollinen vuorovesi ilmiön voimakkuuteen.

7 7/8 TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE Nimi Sotu 47. a. Pohjaveden yläpinta löytyy kaikkialla maaperässä 2 2,5m:n syvyydeltä. b. Salpavesi tarkoittaa Salpausselkien yhteyteen jääkauden aikana salpautunutta pohjavettä. c. Savialueet ovat parhaita pohjavesialueita. d. Pohjavesi ei ole mukana hydrologisessa kierrossa. 48. a. Jään ja lumen peittämiä alueita löytyy myös päiväntasaajan tienoilta. b. Noin kolmasosa maapallon kaikesta vedestä on sitoutunut jäätiköihin. c. Pysyvän lumen ja jään raja on 6,5km:n korkeudella. d. Jää ja lumipeitteen pieneneminen maapallolla lisää maahan imeytyvän lämmön määrää. 49. a. Karttalehdellä, jonka mittakaava on 1:20 000, merkitsee neliö, jonka sivujen pituudet ovat 5 cm, luonnossa 10 neliökilometrin laajuista aluetta. b. Etelä Suomea kuvaavalta maaperäkartalta voi tunnistaa reunamuodostuman pitkänä luode kaakko suuntaisena kohoumana. c. Kuusimetsää esiintyy todennäköisemmin moreenimaalla ja mäntymetsää sora ja hiekkamailla. d. Pohjaveden ottamon löytää kartalta todennäköisemmin drumliinin kuin harjun yhteydestä. 50. a. Isobaarit ovat saman ilmanpaineen käyriä, joiden tiheys sääkartalla liittyy tuulen voimakkuuteen. b. Polaaririntamassa napaseudun korkeapaine ja eteläisempi matalapaine kohtaavat toisensa. c. Syklonit ovat liikkuvia matalapaineita, jotka tuovat mm. Suomeen rintamasateita. d. Syklonin saapuessa alueelle tulee ensimmäisenä okkluusiorintama, johon liittyvät rankat kuurosateet. 51. a. Kemiallisen rapautumisen tuloksena syntyy tippukiviluolia. b. Lahoava kasvijäte, josta tulee humushappoja, edistää kemiallista rapautumista. c. Kuivuusaavikoille syntyy rapautumisen tuloksena rakkakivikoita. d. Eroosio on rapautumisen edellytys; ilman eroosiota ei voi tapahtua rapautumista. 52. a. Föhntuuli on paikallistuuli, jota esiintyy vuoriston merenpuoleisella rinteellä, kun kostea ilma nousee ylös ja jäähtyy. b. Maatuuli syntyy päivällä, kun maalla vallitsee matalapaine ja merituuli yöllä, kun merellä vallitsee matalapaine. c. Vuori ja laaksotuuli vaihtelevat vuorokauden ajan mukaan niin, että yöllä puhaltaa vuorituuli ja päivällä laaksotuuli. d. Ilmaan voi haihtua sitä enemmän kosteutta, mitä korkeampi on sen lämpötila. 53. a. Salpavedet ovat muodostuneet viime jääkauden sulamisvaiheessa jään reunan pysytellessä pitkään paikallaan. b. Salpausselät muodostuivat viime jääkauden lopulla jäätikön perääntymisvaiheessa. c. Salpausselkien alueelta löytyy pohjavettä. d. Pohjavettä ei löydy aavikoilta.

8 8/8 54. a. Kalifornian ja Kanarianvirrat ovat lämpimiä merivirtoja. b. Intian valtameren ylittävän purjehtijan matkaan vaikuttavat merivirroista sekä Päiväntasaajanvirta että Benguelanvirta. c. Rannikolla virtaava merivirta vähentää planktoneliöstön määrää ja siten kalansaaliita. d. Kylmät merivirrat tuovat rannikoille viileää ja kosteaa ilmaa. 55. a. Sekä Etelä Afrikasta, Keski Chilestä että Australian lounaisrannikolta löytyy välimerenkasvillisuutta. b. Savannien maisema on rehevä ja vihreä talven sadekaudella ja kuivuu ruskeaksi kesän kuivankauden ajaksi, jolloin myös osa puista pudottaa lehtensä. c. Laajimmat arot sijaitsevat subtrooppisella lämpövyöhykkeellä. d. Monsuunimetsät ovat kaikkein monilajisimpia ja tiheimpiä maapallon metsistä, koska niissä sataa eniten. 56. a. Havumetsää kasvaa vain pohjoisella pallonpuoliskolla. b. Trooppisen sademetsän synnyn edellytyksenä on vähintään 750mm:n vuotuinen sademäärä. c. Aavikoksi kutsutaan aluetta, jolla sataa alle 100mm vuodessa. d. Arktiset alueet ovat vähäsateisia. 57. a. Tulivuorenpurkauksissa ilmaan vapautuu kaasuja, joilla voi olla sekä ilmastoa että ilmanlaatua muuttavia vaikutuksia. b. Jäätiköiden sulaminen kiihdyttää lämpenemistä, koska tumma maa imee enemmän säteilyä kuin vaalea jää ja lumi. c. Maan kiertoradan muodon ja kaltevuuskulman säännöllinen muutos vaikuttavat vuodenaikoihin, mutta eivät muuta maapallon ilmastoa. d. Litosfäärilaattojen liikkeet aiheuttavat mm. vuorten poimuttumista, mikä taas voi vaikuttaa maapallon lämpötiloihin ja sateisiin. 58. a. Maapallolla on ollut sekä huomattavasti kylmempää että lämpimämpää kuin nyt. b. Viime jääkauden kylmin vaihe oli noin 9000 v sitten. c. Viime jääkaudella pohjoisesta levinnyt jää ulottui Euroopassa nykyisen Saksan alueelle saakka. d. Vesihöyry ja hiilidioksidi ovat kasvihuonekaasuja. 59. a. Hiesu ja hieta ovat eloperäisiä maalajeja. b. Mekaanisen rapautumisen tuloksena syntyy kivennäismaalajeja. c. Moreenimuodostumat ovat jäätikön sulavesien kasaamia. d. Lustosavet ovat kerrostuneet jääkauden jälkeen järven tai meren pohjalle. 60. a. Maannos on noin metrin syvyydessä sijaitseva maa ja kallioperän välinen kerros. b. Aavikoiden maannoksissa suolojen rikastumiskerros on hyvin syvällä. c. Nahkealehtisen kasvillisuuden alueilla esiintyy maannosta nimeltä terra rossa. d. Podsolissa on paksumman vaalean huuhtoutumiskerroksen alla tummempi rikastumiskerros.

Turun yliopisto Nimi: Henkilötunnus: Geologian pääsykoe 28.5.2015

Turun yliopisto Nimi: Henkilötunnus: Geologian pääsykoe 28.5.2015 Seuraavassa on kolmekymmentä kysymystä, joista jokainen sisältää neljä väittämää. Tehtävänäsi on määritellä se, mitkä kunkin kysymyksen neljästä väittämästä ovat tosia ja mitkä ovat epätosia. Kustakin

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 27.5.2014

TURUN YLIOPISTO GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 27.5.2014 TURUN YLIOPISTO GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 27.5.2014 1. Laattatektoniikka (10 p.) Mitä tarkoittavat kolmiot ja pisteet alla olevassa kuvassa? Millä tavalla Islanti, Chile, Japani ja Itä-Afrikka eroavat laattatektonisesti

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2011

TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2011 TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2011 Mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein? Jokaisessa kysymyksessä on neljä väittämävaihtoehtoa (a-d), joista voi olla oikein yksi, kaksi, kolme tai kaikki

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2013 klo 13-16 OIKEAT VAIHTOEHDOT ON MERKITTY PUNAISELLA. Nimi Henkilötunnus

TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2013 klo 13-16 OIKEAT VAIHTOEHDOT ON MERKITTY PUNAISELLA. Nimi Henkilötunnus klo 13-16 OIKEAT VAIHTOEHDOT ON MERKITTY PUNAISELLA Mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein? Jokaisessa kysymyksessä on neljä väittämävaihtoehtoa (a-d), joista voi olla oikein yksi, kaksi, kolme tai

Lisätiedot

Turun yliopisto Geologian pääsykoe

Turun yliopisto Geologian pääsykoe Turun yliopisto Geologian pääsykoe 24.5.2017 Nimi: Henkilötunnus: Seuraavassa on kolmekymmentä kysymystä, joista jokainen sisältää neljä väittämää. Tehtävänäsi on määritellä se, mitkä kunkin kysymyksen

Lisätiedot

Geologian pääsykoe 24.5.2011 Tehtävä 1. Nimi: Henkilötunnus

Geologian pääsykoe 24.5.2011 Tehtävä 1. Nimi: Henkilötunnus Tehtävä 1. 1a. Monivalintatehtävä. Valitse väärä vastaus ja merkitse rastilla. Vain yksi väittämistä on väärä. (Oikea vastaus=0,5p) 3 p 1.Litosfääri Litosfäärilaattojen liike johtuu konvektiovirtauksista

Lisätiedot

- Opettele ilmansuunnat (s. 17) ja yleisimmät karttamerkit (s. 20).

- Opettele ilmansuunnat (s. 17) ja yleisimmät karttamerkit (s. 20). 1 Kartat (kpl 2) - Opettele ilmansuunnat (s. 17) ja yleisimmät karttamerkit (s. 20). - Mittakaava kertoo, kuinka paljon kohteita on pienennetty. Mittakaava 1: 20 00 tarkoittaa, että 1 cm kartalla on 20

Lisätiedot

Sääilmiöt tapahtuvat ilmakehän alimmassa kerroksessa, troposfäärissä (0- noin 15 km).

Sääilmiöt tapahtuvat ilmakehän alimmassa kerroksessa, troposfäärissä (0- noin 15 km). Sää ja ilmasto Sää (engl. weather) =ilmakehän alaosan, fysikaalinen tila määrätyllä hetkellä määrätyllä paikalla. Ilmasto (engl. climate) = pitkäaikaisten (> 30 vuotta) säävaihteluiden keskiarvo. Sääilmiöt

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

Luku 3. Ilmakehä suojaa ja suodattaa. Manner 2

Luku 3. Ilmakehä suojaa ja suodattaa. Manner 2 Luku 3 Ilmakehä suojaa ja suodattaa Sisällys Ilmakehä eli atmosfääri Ilmakehän kerrokset Ilmakehä kaasukoostumuksen mukaan Ilmakehä lämpötilan mukaan Säteilytase ja säteilyn absorboituminen Kasvihuoneilmiö

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET SMG-4500 Tuulivoima Toisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

Tehtävä 1.1. Kerro lyhyesti, minkälaisia laattatektonisia ympäristöjä merkityt alueet edustavat? (2 p)

Tehtävä 1.1. Kerro lyhyesti, minkälaisia laattatektonisia ympäristöjä merkityt alueet edustavat? (2 p) TEHTÄVÄ 1. (10 p) Nimi: Henkilötunnus: Oheiseen maailmankarttaan on merkitty kolme aluetta (A, B ja C), joista on seuraavilla sivuilla tarkemmat karttakuvat. Vastaa alueista esitettyihin kysymyksiin. Vastaustesi

Lisätiedot

Suomen kallioperä. Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat

Suomen kallioperä. Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat Suomen kallioperä Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat Arkeeinen alue Arkeeinen = 4000 2500 miljoonaa vuotta sitten Pääosa Itä- ja Pohjois-Suomesta Ensimmäinen päävaihe 2840 2790

Lisätiedot

Tehtävä 1. MONIVALINATEHTÄVÄ: Yksi neljästä väittämästä on virheellinen. Ympyröi ko. väärä väittämä. 0,5p/tehtävä. (10p)

Tehtävä 1. MONIVALINATEHTÄVÄ: Yksi neljästä väittämästä on virheellinen. Ympyröi ko. väärä väittämä. 0,5p/tehtävä. (10p) Tehtävä 1. MONIVALINATEHTÄVÄ: Yksi neljästä väittämästä on virheellinen. Ympyröi ko. väärä väittämä. 0,5p/tehtävä. (10p) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. a. Pohjaveden liikakäyttö saattaa aiheuttaa maan vajoamista.

Lisätiedot

1. Vuotomaa (massaliikunto)

1. Vuotomaa (massaliikunto) 1. Vuotomaa (massaliikunto) Vuotomaa on yksi massaliikuntojen monista muodoista Tässä ilmiössä (usein vettynyt) maa aines valuu rinnetta alaspa in niin hitaasti, etta sen voi huomata vain rinteen pinnan

Lisätiedot

DEE Tuulivoiman perusteet

DEE Tuulivoiman perusteet DEE-53020 Tuulivoiman perusteet Aihepiiri 2 Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

Tiivistelmä: kappaleet 1-8 ja 10-11

Tiivistelmä: kappaleet 1-8 ja 10-11 Tiivistelmä: kappaleet 1-8 ja 10-11 Suomi on pohjoinen valtio (kpl1) - Suomessa on 6 lääniä, joihin kuuluu 19 maakuntaa - Forssa kuuluu Kanta-Hämeen maakuntaan, joka puolestaan kuuluu Etelä-Suomen lääniin

Lisätiedot

Aurinko. Tähtitieteen peruskurssi

Aurinko. Tähtitieteen peruskurssi Aurinko K E S K E I S E T K Ä S I T T E E T : A T M O S F Ä Ä R I, F O T O S F Ä Ä R I, K R O M O S F Ä Ä R I J A K O R O N A G R A N U L A A T I O J A A U R I N G O N P I L K U T P R O T U B E R A N S

Lisätiedot

Luku 8. Ilmastonmuutos ja ENSO. Manner 2

Luku 8. Ilmastonmuutos ja ENSO. Manner 2 Luku 8 Ilmastonmuutos ja ENSO Manner 2 Sisällys ENSO NAO Manner 2 ENSO El Niño ja La Niña (ENSO) ovat normaalista säätilanteesta poikkeavia ilmastohäiriöitä. Ilmiöt aiheutuvat syvänveden hitaista virtauksista

Lisätiedot

kansi Luku 1 Suomi on osa Pohjolaa KM Suomi Luku 1

kansi Luku 1 Suomi on osa Pohjolaa KM Suomi Luku 1 kansi Luku 1 Suomi on osa Pohjolaa Suomen sijainti Mitkä a) leveyspiirit b) pituuspiirit rajaavat Suomea? Mitkä valtiot luetaan pohjoismaihin? Suomi, Ruotsi, Islanti, Tanska ja Norja. Fennoskandia on laaja

Lisätiedot

Luvut 4 5. Jääkaudella mannerjää peitti koko Pohjolan. Salpausselät ja harjut syntyivät mannerjäätikön sulaessa. KM Suomi Luku 4 5

Luvut 4 5. Jääkaudella mannerjää peitti koko Pohjolan. Salpausselät ja harjut syntyivät mannerjäätikön sulaessa. KM Suomi Luku 4 5 Luvut 4 5 Jääkaudella mannerjää peitti koko Pohjolan Salpausselät ja harjut syntyivät mannerjäätikön sulaessa Ennakkokäsityksiä 1. Voiko kylmä talvi kertoa jääkauden alkamisesta? 2. Miten paljon kylmempää

Lisätiedot

Suomen kallioperä. Erittäin lyhyt ja yksinkertaistava johdatus erittäin pitkään ja monimutkaiseen aiheeseen

Suomen kallioperä. Erittäin lyhyt ja yksinkertaistava johdatus erittäin pitkään ja monimutkaiseen aiheeseen Suomen kallioperä Erittäin lyhyt ja yksinkertaistava johdatus erittäin pitkään ja monimutkaiseen aiheeseen Muutama muistettava asia kallioperästämme Suomi sijaitsee Fennoscandian kilpialueella Kilpialue

Lisätiedot

Manner 1 sähköisen ylioppilaskokeen harjoitustehtävät

Manner 1 sähköisen ylioppilaskokeen harjoitustehtävät Manner 1 sähköisen ylioppilaskokeen harjoitustehtävät Monivalintatehtävät Valitse oikea vaihtoehto. 1. Kartta a) on oikeapintainen, jos se vääristää muotoja. b) voidaan projisoida tasolle siten, että kulmat

Lisätiedot

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto Puruveden kehitys ja erityispiirteet Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto PURUVESI KARU JA KIRKASVETINEN SUURJÄRVI Sekä Puruvesi että Pyhäjärvi ovat kirkasvetisiä suurjärviä,

Lisätiedot

7. Meret lämmittävät ja viilentävät Valtameret Tyynimeri, Atlantti, Intian valtameri, Eteläinen Jäämeri ja Jäämeri Sivumeret

7. Meret lämmittävät ja viilentävät Valtameret Tyynimeri, Atlantti, Intian valtameri, Eteläinen Jäämeri ja Jäämeri Sivumeret 1. Mitä, missä ja miksi Maantiede Yleissivistävä tiede, jossa tutkitaan luontoa ja ihmisen luomia järjestelmiä sekä niiden välisiä vuorovaikutussuhteita ja luodaan synteesejä eli yhteenvetoja Maantieteen

Lisätiedot

Mikä määrää maapallon sääilmiöt ja ilmaston?

Mikä määrää maapallon sääilmiöt ja ilmaston? Mikä määrää maapallon sääilmiöt ja ilmaston? Ilmakehä Aurinko lämmittää epätasaisesti maapalloa, joka pyörii kallellaan. Ilmakehä ja sen ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten paljon lämpöä poistuu avaruuteen.

Lisätiedot

Suomen kallioperä. Svekofenniset kivilajit eli Etelä- ja Keski-Suomen synty

Suomen kallioperä. Svekofenniset kivilajit eli Etelä- ja Keski-Suomen synty Suomen kallioperä Svekofenniset kivilajit eli Etelä- ja Keski-Suomen synty Svekofenninen orogenia Pääosin 1900 1875 miljoonaa vuotta vanha Pohjoisreunaltaan osin 1930 1910 miljoonaa vuotta Orogenia ja

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET SMG-4500 Tuulivoima Ensimmäisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat 1 TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET Tuuli on ilman liikettä suhteessa maapallon pyörimisliikkeeseen.

Lisätiedot

Sisällys. Maan aarteet 7

Sisällys. Maan aarteet 7 Sisällys Maan aarteet 7 1 Planeetta kuin aarrearkku...8 2 Kallioperä koostuu kivilajeista...12 3 Kivet rakentuvat mineraaleista...16 4 Maaperä koostuu maalajeista...20 5 Ihminen hyödyntää Maan aarteita...24

Lisätiedot

Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin

Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin BIOS 3 jakso 3 Hiili esiintyy ilmakehässä epäorgaanisena hiilidioksidina ja eliöissä orgaanisena hiiliyhdisteinä. Hiili siirtyy ilmakehästä eliöihin ja eliöistä ilmakehään:

Lisätiedot

Suomen maantiede 2. luento Suomen kallioperä ja maaperä. kehitysvaiheet merkitys alueellinen levinneisyys

Suomen maantiede 2. luento Suomen kallioperä ja maaperä. kehitysvaiheet merkitys alueellinen levinneisyys Suomen maantiede 2. luento Suomen kallioperä ja maaperä kehitysvaiheet merkitys alueellinen levinneisyys Suomen kallioperän alkuvaiheet vanhaa: Siuruan gneissi 3,5 miljardia vuotta arkeeinen poimuvuoristo

Lisätiedot

Ilmastonmuutokset skenaariot

Ilmastonmuutokset skenaariot Ilmastonmuutokset skenaariot Mistä meneillään oleva lämpeneminen johtuu? Maapallon keskilämpötila on kohonnut ihmiskunnan ilmakehään päästäneiden kasvihuonekaasujen johdosta Kasvihuoneilmiö on elämän kannalta

Lisätiedot

Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN

Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN Oppilaiden ennakkokäsityksiä avaruuteen liittyen Aurinko kiertää Maata Vuodenaikojen vaihtelu johtuu siitä,

Lisätiedot

Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos

Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos 15.4.2010 Sisältöä Kasvihuoneilmiö Kasvihuoneilmiön voimistuminen Näkyykö kasvihuoneilmiön voimistumisen

Lisätiedot

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Metsien ekologia ja käyttö

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Metsien ekologia ja käyttö Tehtävä 1: Pisteet /5 pistettä Vastaa johdonmukaisesti kokonaisilla lauseilla. Älä ylitä annettua vastaustilaa! 1. Mitä ovat paikallistuulet? Kuvaa kahden erilaisen paikallistuulen syntymekanismit. (5

Lisätiedot

Kotiseutu. Kotiseutuun samaistumista kutsutaan alueelliseksi identiteetiksi. Joku voi kokea kotiseudukseen kylän, kaupunginosan tai kotikunnan

Kotiseutu. Kotiseutuun samaistumista kutsutaan alueelliseksi identiteetiksi. Joku voi kokea kotiseudukseen kylän, kaupunginosan tai kotikunnan Suomi Kotiseutu Kotiseutuun samaistumista kutsutaan alueelliseksi identiteetiksi. Joku voi kokea kotiseudukseen kylän, kaupunginosan tai kotikunnan Joku taas maakunnan, Suomen, Euroopan tai jopa koko maailman.

Lisätiedot

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi.

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi. Käyttöohje PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveysasteen mukaiseksi. Kellossa olevat kaupungit auttavat alkuun, tarkempi leveysasteluku löytyy sijaintisi koordinaateista. 2. Kello asetetaan

Lisätiedot

Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II

Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II Jupiter ja Galilein kuut Galileo-luotain luotain Jupiterissa NASA, laukaisu 18. 10. 1989 Gaspra 29. 10. 1991 Ida ja ja sen kuu Dactyl 8. 12. 1992 Jupiter 7. 12.

Lisätiedot

Miksi meillä on talvi? Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitos Ilmastotutkimus ja -sovellukset

Miksi meillä on talvi? Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitos Ilmastotutkimus ja -sovellukset Miksi meillä on talvi? Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitos Ilmastotutkimus ja -sovellukset Esityksen pääaiheet Miksei talvea 12 kk vuodessa? Terminen ja tähtitieteellinen talvi Jääkausista Entä talvi tulevaisuudessa?

Lisätiedot

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine Termiikin ennustaminen radioluotauksista Heikki Pohjola ja Kristian Roine Maanpintahavainnot havaintokojusta: lämpötila, kostea lämpötila (kosteus), vrk minimi ja maksimi. Lisäksi tuulen nopeus ja suunta,

Lisätiedot

Kallioperän ruhjevyöhykkeet Nuuksiossa ja. ja lähiympäristössä

Kallioperän ruhjevyöhykkeet Nuuksiossa ja. ja lähiympäristössä Geologian Päivä Nuuksio 14.9.2013 Kallioperän ruhjevyöhykkeet Nuuksiossa ja lähiympäristössä Teemu Lindqvist Pietari Skyttä HY Geologia Taustakuva: Copyright Pietari Skyttä 1 Kallioperä koostuu mekaanisilta

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

GEOLOGIA. Evon luonto-opas

GEOLOGIA. Evon luonto-opas Evon luonto-oppaan tekemiseen on saatu EU:n Life Luonto -rahoitustukea GEOLOGIA Korkokuva Evon Natura 2000 -alueen pohjois-, itä- ja länsireunoilla maasto kohoaa aina 180 m meren pinnan yläpuolelle asti.

Lisätiedot

Ilmaston ja sen muutoksen

Ilmaston ja sen muutoksen Ilmaston ja sen muutoksen tutkimus Ilona Riipinen 28.9.2006 Helsingin yliopisto, fysikaalisten tieteiden laitos, ilmakehätieteiden osasto Sääjailmasto Sää = ilmakehän hetkellinen tila puolipilvistä, T

Lisätiedot

IPCC 5. ilmastonmuutoksen tieteellinen tausta

IPCC 5. ilmastonmuutoksen tieteellinen tausta IPCC 5. arviointiraportti osaraportti 1: ilmastonmuutoksen tieteellinen tausta Sisällysluettelo 1. Havaitut muutokset Muutokset ilmakehässä Säteilypakote Muutokset merissä Muutokset lumi- ja jääpeitteessä

Lisätiedot

Yyterin luonto Geologia ja maankohoaminen. Teksti: Marianna Kuusela (2014) Toimitus: Anu Pujola (2015)

Yyterin luonto Geologia ja maankohoaminen. Teksti: Marianna Kuusela (2014) Toimitus: Anu Pujola (2015) Yyterin luonto Geologia ja maankohoaminen Teksti: Marianna Kuusela (2014) Toimitus: Anu Pujola (2015) Yyterin alueen peruskallio on muodostunut hiekkakivestä Kallioperä on maapallon kiinteä kuori, joka

Lisätiedot

Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe 24.4.2018 klo 10.00 14.00 Tehtävä 1.a. Hyvän vastauksen piirteet, max. 4 p Tehtävä on pisteytetty oikeaan kuvaan (1,2; 1,3; 1,4) yhdistettyjen oikeiden ominaisuuksien

Lisätiedot

PÄIVÄNVALO. Lue alla oleva teksti ja vastaa sen jäljessä tuleviin kysymyksiin.

PÄIVÄNVALO. Lue alla oleva teksti ja vastaa sen jäljessä tuleviin kysymyksiin. ÄIVÄNVALO Lue alla oleva teksti ja vastaa sen jäljessä tuleviin kysymyksiin. ÄIVÄNVALO 22. KSÄKUUTA 2002 Tänään, kun pohjoisella pallonpuoliskolla juhlitaan vuoden pisintä päivää, viettävät australialaiset

Lisätiedot

Kosmos = maailmankaikkeus

Kosmos = maailmankaikkeus Kosmos = maailmankaikkeus Synty: Big Bang, alkuräjähdys 13 820 000 000 v sitten Koostumus: - Pimeä energia 3/4 - Pimeä aine ¼ - Näkyvä aine 1/20: - vetyä ¾, heliumia ¼, pari prosenttia muita alkuaineita

Lisätiedot

Mistä tiedämme ihmisen muuttavan ilmastoa? Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston fysiikan laitos

Mistä tiedämme ihmisen muuttavan ilmastoa? Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston fysiikan laitos Mistä tiedämme ihmisen muuttavan ilmastoa? Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston fysiikan laitos 19.4.2010 Huono lähestymistapa Poikkeama v. 1961-1990 keskiarvosta +0.5 0-0.5 1850 1900 1950 2000 +14.5 +14.0

Lisätiedot

Metsänhoidon perusteet

Metsänhoidon perusteet Metsänhoidon perusteet Kasvupaikkatekijät, metsätyypit ja puulajit Matti Äijö 18.9.2013 1 KASVUPAIKKATEKIJÄT JA METSÄTYYPIT kasvupaikkatekijöiden merkitys puun kasvuun metsätalousmaan pääluokat puuntuottokyvyn

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 21.4.2017 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI

ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI 622. Kun katsot tähtiä, niin niiden valo ei ole tasaista, vaan tähdet vilkkuvat. Miksi? Jos astronautti katsoo tähtiä Kuun pinnalla seisten, niin vilkkuvatko tähdet tällöinkin?

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksesta. Lea saukkonen Ilmatieteen laitos

Ilmastonmuutoksesta. Lea saukkonen Ilmatieteen laitos Ilmastonmuutoksesta ja sään ääri ri-ilmiöistä Lea saukkonen Ilmatieteen laitos 9.12.2008 Havaittu globaali lämpötilan muutos 9.12.2008 2 Havaitut lämpötilan muutokset mantereittain Sinisellä vain luonnollinen

Lisätiedot

Antti Peronius geologi, kullankaivaja

Antti Peronius geologi, kullankaivaja Antti Peronius geologi, kullankaivaja antti.peronius@kullankaivajat.fi Primäärijuoniteoriat - maallikot - kulta tullut läheltä tai kaukaa - räjähdys, tulivuori, asteroidi - jättiläistulva, salaperäinen

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen vaikutukset säähän Suomessa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset säähän Suomessa Ilmastonmuutoksen vaikutukset säähän Suomessa Lentosäämeteorologi Antti Pelkonen Ilmatieteen laitos Lento- ja sotilassääyksikkö Tampere-Pirkkalan lentoasema/satakunnan lennosto Ilmankos-kampanja 5.11.2008

Lisätiedot

Maan ja avaruuden välillä ei ole selkeää rajaa

Maan ja avaruuden välillä ei ole selkeää rajaa Avaruus Mikä avaruus on? Pääosin tyhjiön muodostama osa maailmankaikkeutta Maan ilmakehän ulkopuolella. Avaruuden massa on pääosin pimeässä aineessa, tähdissä ja planeetoissa. Avaruus alkaa Kármánin rajasta

Lisätiedot

Mitä ilmastolle on tapahtumassa Suomessa ja globaalisti

Mitä ilmastolle on tapahtumassa Suomessa ja globaalisti Mitä ilmastolle on tapahtumassa Suomessa ja globaalisti Ilmastonmuutosviestintää Suuri osa tämän esityksen materiaaleista löytyy Ilmasto-opas.fi sivustolta: https://ilmasto-opas.fi/fi/ Mäkelä et al. (2016):

Lisätiedot

Luento Kyösti Ryynänen

Luento Kyösti Ryynänen 1. Aerosolit Luento 21.8.2012 Kyösti Ryynänen 2. Aerosolien lähteet 3. Aerosolit ja kasvihuoneilmiö 4. Pilvien tiivistymisytimet 5. Kosmoklimatologia 1 AEROSOLIT Aerosolit ovat kiinteitä tai nestemäisiä

Lisätiedot

Ilmasto. Maisema-arkkitehtuurin perusteet 1A Varpu Mikola

Ilmasto. Maisema-arkkitehtuurin perusteet 1A Varpu Mikola Ilmasto Maisema-arkkitehtuurin perusteet 1A 16.11.2017 Varpu Mikola Maiseman hengitys Maija Rautamäki Suomen ilmasto Suomi Köppenin ilmastoluokituksen mukaan: Kylmätalviset ilmastot Dfb Lämminkesäinen

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS JA KEHITYSMAAT

ILMASTONMUUTOS JA KEHITYSMAAT KEHITYSYHTEISTYÖN PALVELUKESKUKSEN KEHITYSPOLIITTISET TIETOLEHTISET 9 ILMASTONMUUTOS JA KEHITYSMAAT Ilmastonmuutosta pidetään maailman pahimpana ympäristöongelmana. Vaikka siitä ovat päävastuussa runsaasti

Lisätiedot

Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta. Kuva NASA

Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta. Kuva NASA Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta Kuva NASA Aurinkokunnan rakenne Keskustähti, Aurinko Aurinkoa kiertävät planeetat Planeettoja kiertävät kuut Planeettoja pienemmät kääpiöplaneetat,

Lisätiedot

Ilmastonmuutos tilannekatsaus vuonna 2013

Ilmastonmuutos tilannekatsaus vuonna 2013 Ilmastonmuutos tilannekatsaus vuonna 2013 Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitos Ilmastonmuutos AurinkoATLAS Sää- ja ilmastotietoisuudella innovaatioita ja uutta liiketoimintaa Helsinki 20.11.2013 Esityksen pääviestit

Lisätiedot

Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin?

Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin? Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin? Ilmastonmuutos on jo pahentanut vesipulaa ja nälkää sekä lisännyt trooppisia tauteja. Maailman terveysjärjestön mukaan 150 000 ihmistä vuodessa kuolee

Lisätiedot

Maapallon mantereet näyttävät sopivan yhteen kuin palapelin palaset. Nuori geofyysikko Alfred Wegener tutki maailmankarttaa

Maapallon mantereet näyttävät sopivan yhteen kuin palapelin palaset. Nuori geofyysikko Alfred Wegener tutki maailmankarttaa FM Akseli Torppa Geologian laitos Helsingin yliopisto Maapallon mantereet näyttävät sopivan yhteen kuin palapelin palaset. Nuori geofyysikko Alfred Wegener tutki maailmankarttaa Marburgin yliopiston kirjastossa

Lisätiedot

Avainsanat: Korkeapaine, matalapaine, tuuli, tuulijärjestelmät, tuulen synty. Välineet: Videotykki, PowerPoint-esitys, karttamoniste, tehtävämoniste

Avainsanat: Korkeapaine, matalapaine, tuuli, tuulijärjestelmät, tuulen synty. Välineet: Videotykki, PowerPoint-esitys, karttamoniste, tehtävämoniste ikko iuttu OuLUA, sivu 1 TUULI Avainsanat: orkeapaine, matalapaine, tuuli, tuulijärjestelmät, tuulen synty Luokkataso: Lukio Välineet: Videotykki, PowerPoint-esitys, karttamoniste, tehtävämoniste Tavoitteet:

Lisätiedot

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa Sami Romakkaniemi Sami.Romakkaniemi@fmi.fi Itä-Suomen ilmatieteellinen tutkimuskeskus Ilmatieteen laitos Ilmasto kuvaa säämuuttujien tilastollisia ominaisuuksia Sää kuvaa

Lisätiedot

Susanna Viljanen

Susanna Viljanen Susanna Viljanen 10. 4. 2012 Päivän pasko Hyvä usko Aiheuttaessaan ruskon aurinko nousee ja laskee pilvikerroksen - altostratuksen - läpi, ja pilven mikrokokoiset vesipisarat sirovat valoa. Koska säärintamat

Lisätiedot

Revontulet matkailumaisemassa

Revontulet matkailumaisemassa Revontulet matkailumaisemassa Kuva: Vladimir Scheglov Noora Partamies noora.partamies@fmi.fi ILMATIETEEN LAITOS Päivän menu Miten revontulet syntyvät: tapahtumaketju Auringosta Maan ilmakehään Revontulet

Lisätiedot

GEOVALINTAKOE 2017/MALLIVASTAUKSET TEHTÄVIIN/UPPGIFTS 1-2. Tehtävä/Uppgift 1A (2 p).

GEOVALINTAKOE 2017/MALLIVASTAUKSET TEHTÄVIIN/UPPGIFTS 1-2. Tehtävä/Uppgift 1A (2 p). GEOVALINTAKOE 2017/MALLIVASTAUKSET TEHTÄVIIN/UPPGIFTS 1-2. Tehtävä/Uppgift 1A (2 p). Hiilikentät ovat muodostuneet trooppisten ja subtrooppisten ilmastovyöhykkeitten kasveista. Niiden on täytynyt ajautua

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA YK:n Polaari-vuosi ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA Ilmastonmuutos on vakavin ihmiskuntaa koskaan kohdannut ympärist ristöuhka. Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisen voimakkaasti arktisilla alueilla. Vaikutus

Lisätiedot

IHMISKUNTA MUUTTAA ILMASTOA

IHMISKUNTA MUUTTAA ILMASTOA IHMISKUNTA MUUTTAA ILMASTOA Kimmo Ruosteenoja Ilmatieteen laitos, Ilmastotutkimusryhmä KASVIHUONEILMIÖ ILMASTONMUUTOSTEN TUTKIMINEN MALLIEN AVUL- LA TULEVAISUUDEN ILMASTO ILMASTONMUUTOSTEN VAIKUTUKSIA

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut. Rannikkomerenkulkuoppi

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut. Rannikkomerenkulkuoppi Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 14.12.2018 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Vastaa kaikkiin kysymyksiin. Oheisista kaavoista ja lukuarvoista saattaa olla apua laskutehtäviin vastatessa.

Vastaa kaikkiin kysymyksiin. Oheisista kaavoista ja lukuarvoista saattaa olla apua laskutehtäviin vastatessa. Valintakoe 2016/FYSIIKKA Vastaa kaikkiin kysymyksiin. Oheisista kaavoista ja lukuarvoista saattaa olla apua laskutehtäviin vastatessa. Boltzmannin vakio 1.3805 x 10-23 J/K Yleinen kaasuvakio 8.315 JK/mol

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOSSKENAARIOT JA LUONTOYMPÄRISTÖT

ILMASTONMUUTOSSKENAARIOT JA LUONTOYMPÄRISTÖT ILMASTONMUUTOSSKENAARIOT JA LUONTOYMPÄRISTÖT Kimmo Ruosteenoja Ilmatieteen laitos kimmo.ruosteenoja@fmi.fi MUUTTUVA ILMASTO JA LUONTOTYYPIT -SEMINAARI YMPÄRISTÖMINISTERIÖ 17.I 2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Kasvupaikkatekijät ja metsätyypit

Kasvupaikkatekijät ja metsätyypit Kasvupaikkatekijät ja metsätyypit Sisältö Kasvupaikkatekijöiden merkitys metsänkasvuun Metsätalousmaan pääluokat puuntuottokyvyn ja kasvupaikan (kivennäismaa/turvemaa) perusteella Metsätyyppien merkitys

Lisätiedot

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma Energiaa luonnosta GE2 Yhteinen maailma Energialuonnonvarat Energialuonnonvaroja ovat muun muassa öljy, maakaasu, kivihiili, ydinvoima, aurinkovoima, tuuli- ja vesivoima. Energialuonnonvarat voidaan jakaa

Lisätiedot

7.4 Alustan lämpötilaerot

7.4 Alustan lämpötilaerot 7.4 Alustan lämpötilaerot Merituulet: Heikko perusvirtaus (Vg < 7 m/s) Hyvin sekoittuneen lämpimän maan päältä virtaa ilmaa merelle, ilma nousee meren neutraalin, viileämmän ilman päälle. Pinnassa virtaakin

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston Fysikaalisten tieteiden laitos FORS-iltapäiväseminaari 2.6.2005 Esityksen sisältö Peruskäsitteitä: luonnollinen kasvihuoneilmiö kasvihuoneilmiön

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Metsien ekologia ja käyttö

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Metsien ekologia ja käyttö Helsingin liopisto, 0.5.01 Tehtävä 1: Pisteet /5 pistettä B-OSA, 0 p. Vastaa johdonmukaisesti kokonaisilla lauseilla. Älä litä annettua vastaustilaa! 1. Mitä jäätiköiden etenemisvaiheen merkkejä voit nähdä

Lisätiedot

Luku 14. Rapautuminen ja eroosio. Manner 2

Luku 14. Rapautuminen ja eroosio. Manner 2 Luku 14 Rapautuminen ja eroosio Manner 2 Sisällys Rapautuminen Fysikaalinen rapautuminen Kemiallinen rapautuminen Organogeeninen rapautuminen Massaliikunnot Eroosio ilmiönä Virtaava vesi Meanderoiva joki

Lisätiedot

Kysymys 10. poistettu.

Kysymys 10. poistettu. Kysymys 10. poistettu. Helsingin yliopisto Valintakoe 26.5.2014 Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta KOE 5 Metsien ekologia ja käyttö: Maantiede ja matematiikka Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään

Lisätiedot

AEROMAGNEETTISIIN HAVAINTOIHIN PERUSTUVAT RUHJEET JA SIIRROKSET KARTTALEHDEN 3612, ROVANIEMI ALUEELLA

AEROMAGNEETTISIIN HAVAINTOIHIN PERUSTUVAT RUHJEET JA SIIRROKSET KARTTALEHDEN 3612, ROVANIEMI ALUEELLA . - - - ':&*, =....-.-..-, ARtC,is,-Clr&j,;,ALE Q/22.16/94/1 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Erkki Lanne Pohjois-Suomen aluetoimisto 02.03.1994 TUTKIMUSRAPORTTI AEROMAGNEETTISIIN HAVAINTOIHIN PERUSTUVAT RUHJEET

Lisätiedot

Tuntisuunnitelma Maanjäristykset Kreikassa Työohje

Tuntisuunnitelma Maanjäristykset Kreikassa Työohje Tuntisuunnitelma Maanjäristykset Kreikassa Työohje Johdanto: Kreikassa on Euroopan maista eniten maanjäristyksiä ja se on yksi koko maailman seismisesti aktiivisimmista maista. Siksi tietämys maanjäristysten

Lisätiedot

Tehtävä 1. (6 p). Nimi Henkilötunnus Maankuori koostuu useista litosfäärilaatoista. Kahden litosfäärilaatan törmätessä raskaampi mereinen laatta

Tehtävä 1. (6 p). Nimi Henkilötunnus Maankuori koostuu useista litosfäärilaatoista. Kahden litosfäärilaatan törmätessä raskaampi mereinen laatta Tehtävä 1. (6 p). Nimi Henkilötunnus Maankuori koostuu useista litosfäärilaatoista. Kahden litosfäärilaatan törmätessä raskaampi mereinen laatta painuu törmäyssaumassa kevyemmän mantereisen laatan alle.

Lisätiedot

Ilmastonmuutos. Ari Venäläinen

Ilmastonmuutos. Ari Venäläinen Ilmastonmuutos Ari Venäläinen Maapallo on lämmennyt vuosisadassa 0.74 C (0.56 0.92 C). 12 kaikkein lämpimimmästä vuodesta maapallolla 11 on sattunut viimeksi kuluneiden 12 vuoden aikana. Aika (vuosia)

Lisätiedot

Yleistä. Millaiseksi ilmastomme on muuttumassa?

Yleistä. Millaiseksi ilmastomme on muuttumassa? Millaiseksi ilmastomme on muuttumassa? Espanjan rankkasateet syyskuussa 2019 ttps://yle.fi/uutiset/3-10969538 1 Yleistä Kasvihuoneilmiö on elämän kannalta hyvä asia, mutta sen jatkuva, tasainen voimistuminen

Lisätiedot

Suomen geoenergiavarannot. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi

Suomen geoenergiavarannot. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi Suomen geoenergiavarannot Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi 1 Mitä geoenergia on? Geoenergialla tarkoitetaan yleisellä tasolla kaikkea maaja kallioperästä sekä vesistöistä saatavaa

Lisätiedot

SMG 4500 Tuulivoima. Luentotiivistelmät

SMG 4500 Tuulivoima. Luentotiivistelmät SMG 4500 Tuulivoima Luentotiivistelmät Kurssi ei valitettavasti seuraa yksittäistä oppikirjaa. Prujua ei ole. Rikkaat voivat hankkia kirjan Mukund R. Patel: Wind and Solar Power Systems Tentti perustuu

Lisätiedot

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GEOS 1 Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GIMP-kuvankäsittelyohjelma on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.gimp.org/ Tässä ohjeessa on käytetty GIMP 2.8.16 versiota. Tarvittaessa

Lisätiedot

IPCC 5. ARVIOINTIRAPORTTI OSARAPORTTI 1 ILMASTONMUUTOKSEN TIETEELLINEN TAUSTA

IPCC 5. ARVIOINTIRAPORTTI OSARAPORTTI 1 ILMASTONMUUTOKSEN TIETEELLINEN TAUSTA IPCC 5. ARVIOINTIRAPORTTI OSARAPORTTI 1 ILMASTONMUUTOKSEN TIETEELLINEN TAUSTA SISÄLLYSLUETTELO 1. HAVAITUT MUUTOKSET MUUTOKSET ILMAKEHÄSSÄ SÄTEILYPAKOTE MUUTOKSET MERISSÄ MUUTOKSET LUMI- JA JÄÄPEITTEESSÄ

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmanpaine Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat ILMANPAINE (1/2)

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmanpaine Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat ILMANPAINE (1/2) SMG-4500 Tuulivoima Ensimmäisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmanpaine Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat 1 ILMANPAINE (1/2) Ilma kohdistaa voiman kaikkiin kappaleisiin, joiden kanssa

Lisätiedot

Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa?

Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa? 28.1.2019 Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa? Ari Venäläinen, Ilari Lehtonen, Kimmo Ruosteenoja, Mikko Laapas, Pentti Pirinen Ilmatieteen laitos, Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimus Ilmastonmuutosta

Lisätiedot

Kemiönsaaren kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Kemiönsaaren kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset LIITE Kemiönsaaren kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden - ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue Vesiyksikkö Hanna

Lisätiedot

Lemminkäinen Infra Oy SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ

Lemminkäinen Infra Oy SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ 16UEC0035 1 Lemminkäinen Infra Oy 29.10.2012 Maa-ainesten ottaminen pohjavedenpinnan ala- ja yläpuolelta Alhonmäen alueella, Siikajoki SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ 1.

Lisätiedot

Raamatullinen geologia

Raamatullinen geologia Raamatullinen geologia Miten maa sai muodon? Onko maa litteä? Raamatun mukaan maa oli alussa ilman muotoa (Englanninkielisessä käännöksessä), kunnes Jumala erotti maan vesistä. Kuivaa aluetta hän kutsui

Lisätiedot

Sisällys. Vesi... 9. Avaruus... 65. Voima... 87. Ilma... 45. Oppilaalle... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan... 5

Sisällys. Vesi... 9. Avaruus... 65. Voima... 87. Ilma... 45. Oppilaalle... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan... 5 Sisällys Oppilaalle............................... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan........ 5 Vesi................................... 9 2. Vesi on ikuinen kiertolainen........... 10 3. Miten saamme puhdasta

Lisätiedot

8a. Kestomagneetti, magneettikenttä

8a. Kestomagneetti, magneettikenttä Nimi: LK: SÄHKÖ-OPPI 8. Kestomagneetti, magneettikenttä (molemmat mopit) Tarmo Partanen 8a. Kestomagneetti, magneettikenttä Tee aluksi testi eli ympyröi alla olevista kysymyksistä 1-8 oikeaksi arvaamasi

Lisätiedot

ILMASTOMALLEIHIN PERUSTUVIA ARVIOITA TUULEN KESKIMÄÄRÄISEN NOPEUDEN MUUTTUMISESTA EI SELVÄÄ MUUTOSSIGNAALIA SUOMEN LÄHIALUEILLA

ILMASTOMALLEIHIN PERUSTUVIA ARVIOITA TUULEN KESKIMÄÄRÄISEN NOPEUDEN MUUTTUMISESTA EI SELVÄÄ MUUTOSSIGNAALIA SUOMEN LÄHIALUEILLA ILMASTOMALLEIHIN PERUSTUVIA ARVIOITA TUULEN KESKIMÄÄRÄISEN NOPEUDEN MUUTTUMISESTA EI SELVÄÄ MUUTOSSIGNAALIA SUOMEN LÄHIALUEILLA Tuulen voimakkuuden muutosarviot perustuivat periaatteessa samoihin maailmanlaajuisiin

Lisätiedot