TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE klo OIKEAT VAIHTOEHDOT ON MERKITTY PUNAISELLA. Nimi Henkilötunnus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2013 klo 13-16 OIKEAT VAIHTOEHDOT ON MERKITTY PUNAISELLA. Nimi Henkilötunnus"

Transkriptio

1 klo OIKEAT VAIHTOEHDOT ON MERKITTY PUNAISELLA Mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein? Jokaisessa kysymyksessä on neljä väittämävaihtoehtoa (a-d), joista voi olla oikein yksi, kaksi, kolme tai kaikki neljä. Jokainen kysymys arvostellaan erikseen niin, että vain täysin oikein valittu vaihtoehtojen yhdistelmä antaa pisteitä, yksikin väärä tai puuttuva valinta johtaa pisteiden menetykseen tästä kysymyksestä. Jokainen kysymys on 0.5 pisteen arvoinen, joten tässä kokeessa on mahdollista saavuttaa maksimissaan 30 pistettä. 1. a) Mercatorin karttaprojektio on oikeakulmainen. b) Mercatorin karttaprojektiossa alueiden koko vääristyy päiväntasaajaa kohti. c) Petersin karttaprojektio on oikeapintainen; alueiden pinta-alat ovat toisiinsa verrattuna oikeat. d) Oikeapituisessa karttaprojektiossa sekä pinta-alat että suunnat ovat virheellisiä. 2. a) Aurinko on kaasupallo, jonka ytimessä tapahtuu fissioreaktioita, joissa vety yhdistyy heliumiksi. b) Auringon säteilystä nm:n aallonpituus on näkyvää valoa. c) Protuberanssit ovat Auringosta lähteviä sähköisesti varautuneiden hiukkasten virtoja. d) Auringon toiminta on aktiivisinta noin 11 vuoden välein, jolloin auringonpilkkujen määrä on suurimmillaan. 3. a) Sisäplaneetat (Merkurius, Venus, Maa, Mars) ovat kivipintaisia ja ulkoplaneetat (Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus) nestepintaisia. b) Maan halkaisija on noin 6400km. c) Vuorovesi-ilmiö hidastaa Maan pyörimistä akselinsa ympäri ja vuorokaudet pitenevät vähitellen. d) Maan pinnalle pudonneita avaruuden kappaleita kutsutaan meteoroideiksi. 4. a) Maapallon alkukaasukehä sisälsi mm. ammoniakkia ja metaania, jotka fotosynteesin tuloksena syntyneen hapen vaikutuksesta muuttuivat myöhemmin typeksi, vedeksi ja hiilidioksidiksi. b) Happi O 2 ja siitä muodostunut otsoni O 3 mahdollistivat ensimmäisten eliöiden elämän maalla noin 40 miljoona vuotta sitten. c) Nykyinen ilmakehä sisältää noin 78 % happea ja noin 21 % typpeä. d) Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on noin 0,4 %. 5. a) on talvipäiväntasaus, jolloin aurinko paistaa kohtisuoraan Kauriin kääntöpiirille. b) Tällä hetkellä Maa on kiertoradallaan lähempänä Aurinkoa silloin, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on kesä, mutta vuoden kuluttua tilanne on päinvastoin. c) Maan akselin kaltevuuskulma määrää kääntöpiirien ja napapiirien paikat. d) Maan radan muoto sekä akselin kaltevuuden ja suunnan muutokset noudattavat säännöllistä rytmiä ja vaikuttavat Maan ilmastovaihteluihin. 6. a) Aikaero on 4 minuuttia yhtä meridiaania kohti. b) Suomessa noudatetaan 30 :een pituuspiirin vyöhykeaikaa, mikä merkitsee aikaa GMT+2. c) Siirryttäessä kansainvälisen päivämäärärajan yli länteen esim. Amerikasta Venäjälle, siirrytään ajassa vuorokausi taaksepäin. d) Kun kello on Yhdysvaltain länsirannikolla (esim. 35 N, 120 W) on 8.00, on se itärannikolla (esim. 40 N, 75 W)

2 7. a) Maan ilmakehään yläosaan tulevasta auringonsäteilystä keskimäärin noin puolet imeytyy maahan ja ilmaan lämmöksi. b) Ilmakehän kaasuihin ja pölyyn imeytyvää tulosäteilyn osuutta kutsutaan sironnaksi. c) Ilman kasvihuoneilmiötä troposfäärin keskilämpötila olisi yli 30 C nykyistä kylmempi. d) Lämpenevä ilma kohoaa maanpinnalta ylöspäin, jolloin ilmanpaine maanpinnalla laskee. 8. a) Pohjoisella pallonpuoliskolla puhaltava kaakkoispasaati ja eteläisellä pallonpuoliskolla puhaltava koillispasaati ovat planetaarisista tuulista säännöllisimpiä. b) Suurimmassa osassa Eurooppaa vallitsevat länsi- ja lounaistuulet. c) 30 leveysasteen tienoilla vallitsee enimmäkseen vähätuulinen ja aurinkoinen sää. d) Maan pyörimisestä johtuvan coriolisvoiman suhteellinen voimakkuus kasvaa kohti päiväntasaajaa, koska päiväntasaajalla oleva paikka liikkuu Maan pyöriessä nopeammin kuin lähempänä napaa oleva paikka. 9. a) Etelä- Aasiassa on kuivaa talvimonsuunin aikana. b) Polaaririntamassa esiintyvät syklonit vaikuttavat Välimeren ilmastoon talvella. c) Vuoren ylittäneen kuivan ilman nopea lämpiäminen aiheuttaa föhntuulen. d) Merituuli alkaa tyypillisesti auringonlaskun aikaan ja loppuu pari tuntia auringonnousun jälkeen. 10. a) Kun ilman lämpötila nousee, sen suhteellinen kosteus laskee. b) Maaseudulla on yleensä sumuisempaa ja sateisempaa kuin kaupungeissa. c) Päiväntasaajan ja polaaririntamien aluilla sateita esiintyy ympäri vuoden. d) Suomi sijaitsee suurimmaksi osaksi polaaririntaman eteläpuolella. 11. a) Konvektiosateita esiintyy tyypillisesti mm. Norjan ja Kanadan länsirannikolla. b) Orografisia sateita voi esiintyä kaikilla leveysasteilla. c) Syklonin lämpimässä rintamassa esiintyy rankkoja kuurosateita, kylmän rintaman sateet ovat vaimeita ja pitkäkestoisia. d) Syklonin kylmän rintaman saavuttaessa lämpimän rintaman syntyy okkluusiorintama. 12. a) Meristä haihtuu enemmän vettä kuin sinne sataa. b) Mantereilla sataa enemmän kuin sieltä haihtuu. c) Suurin osa maapallon makeavesivaroista on pohjavesinä. d) Kasvillisuuden vähentäminen toisaalta vähentää sateita ja toisaalta lisää tulvia. 13. a) Mannerjalusta merkitsee kallioperän ja maalajeista koostuvan maaperän yhdessä muodostamaa kerrosta. b) Maannos merkitsee maaperän ylintä kerrosta, jolla on ilmastosta ja kasvillisuudesta riippuen tietynlainen kerroksellinen rakenne. c) Moreeni, sora ja turve ovat kaikki maalajeja. d) Moreeni on maalaji, jossa on sekaisin raekooltaan erilaisia kivennäismaalajeja.

3 14. a) Maanselkä on toinen Suomen päävedenjakajista ja se erottaa Pohjanmaan joet Järvi-Suomen vesistöistä. b) Suomessa on lähes järveä. c) Salpavedeksi kutsutaan Salpausselkien alueella runsaana esiintyviä pohjavesivaroja. d) Suomessa kallioperää peittävä maakerros on useimmiten ohut ja vettä heikosti varastoiva, joten Suomessa pohjavettä syntyy melko vähän. 15. a) Merivirroista syntyy eteläiselle Atlantille suuri pyörre, jossa vesimassat kiertävät vastapäivään. b) Benguelanvirta, Kalifornianvirta ja Länsituultenvirta ovat kaikki kylmiä merivirtoja. c) Perunvirta aiheuttaa Atacaman aavikon, koska kosteus tiivistyy sateeksi jo merivirran yllä eikä kosteutta riitä rannikolle. d) Newfoundlandin matalikolla Kanadan itärannikolla esiintyy kumpuamista. 16. a) Pitkäaikaiset länsituulet voivat työntää suolaista vettä itämereen, jolloin Itämeren hapettomuudesta kärsivien syvänteiden vesi pääsee vaihtumaan, kun raskasta suolaista vettä virtaa tilalle. b) Itämeri ja Välimeri ovat molemmat melko suljettuja merialueita - vain kapea yhteys valtameriin joten molempien vesi on melko vähäsuolaista murtovettä. c) Sekä Kaspianmeri että Kuollutmeri ovat syvänköjen järviä eli sijaitsevat merenpinnan alapuolella. d) Maapallolla on kolme valtamerta. 17. a) Nousuvesi esiintyy tietyllä alueella säännöllisesti tasan 12 tunnin välein eli kaksi kertaa vuorokaudessa. b) Vajaavuoksi esiintyy silloin, kun Kuu ja Aurinko ovat vastakkaisilla puolilla Maata kumoten toistensa vaikutusta. c) Merenpinnan korkeusvaihtelu valtamerien rannikoilla on tavallisesti noin m. d) Ranskan Englannin vastaisella rannikolla on mitattu maailman korkeimpiin kuuluvia vuorovesivaihteluita. 18. a) Tropiikki valaistusvyöhykkeenä merkitsee aluetta, jossa aurinko voi paistaa zeniitistä ja lämpövyöhykkeenä aluetta, jossa minkään kuukauden keskilämpötila ei laske alle +18 C:een b) Lauhkean vyöhykkeen ja subtropiikin raja on siinä, että subtropiikissa vuoden keskilämpötila on yli +10 C ja lauhkeassa vyöhykkeessä alle +10 C c) Pohjois- ja eteläkalotti määritellään alueiksi, joiden keskilämpötila on pysyvästi alle +10 C. d) Etelä-Amerikka kuuluu kokonaisuudessaan trooppiseen ja subtrooppiseen vyöhykkeeseen. 19. a) Päiväntasaajan trooppisessa sademetsäilmastossa sataa ympäri vuoden, mutta eniten maalis- ja syyskuussa. b) Afrikassa päiväntasaajan eteläpuolisilla savannialueilla sadeaika on pohjoisen pallonpuoliskon talvikuukausien aikana. c) Hepoasteilla vallitsee enimmäkseen aavikkoilmasto. d) Välimeren ilmastoa esiintyy sekä Kaliforniassa, Keski-Chilessä, Etelä-Afrikassa että Lounaisja Etelä-Australiassa.

4 20. a) Lauhkean vyöhykkeen aroille on tyypillistä kuumat kesät ja kylmät talvet. b) Lauhkean vyöhykkeen lehtimetsiä on enemmän eteläisellä pallonpuoliskolla kuin pohjoisella, mistä ne on hakattu suurimmaksi osaksi pois. c) Havumetsäilmastossa on talvella pysyvä lumipeite. d) Golf-virran ansiosta Euroopassa ei esiinny lainkaan tundrailmastoa. 21. a) Nykyinen jääkausiaika alkoi noin 2,5 miljoona vuotta sitten. b) Lukuisten jääkausiaikojen välillä maapallolla on ollut niitä pidempiä kokoaan jäättömiä kausia. c) Hitaasti kehittyvien jääkausiaikojen tärkeimpinä aiheuttajina pidetään litosfäärilaatta-liikkeiden mukana liikkuvia mantereita ja niihin liittyviä vuortenpoimutuksia. d) Runsas tulivuoritoiminta voi myös lämmittää ilmastoa. 22. a) Nykyisen jääkausiajan viimeisin jääkausi oli nimeltään Veiksel, jonka jälkeistä lämpökautta nyt elämme. b) Viime jääkaudella ilmasto oli kylmimmillään ja Veiksel jäätikkö laajimmillaan v. sitten, jonka jälkeen se alkoi sulaa suhteellisen nopeasti c) Nykyisen lämpökauden lämpimin vaihe oli noin vuotta sitten. d) Noin vuosien välillä vallitsi pikku jääkaudeksi kutsuttu, väliaikaisesti viileämpi kausi. 23 a) Suurimpana syynä viime vuosikymmenten ilmaston lämpenemiseen pidetään ilmakehän CO 2 :n määrää lisännyttä fossiilisten polttoaineiden polttoa. b) Otsonikerroksen oheneminen lisää maapalloa lämmittävän säteilyn pääsyä maapallolle. c) Ilmaston muutoksen edetessä on todettu metaania alkaneen vapautua ilmaan ikiroudan sulaessa soilta, mikä kiihdyttää lämpenemistä edelleen. d) Sekä meriveden lämpölaajeneminen että vuoristojäätiköiden sulaminen aiheuttavat merenpinnan nousua. 24. a) Tippukiviluolia syntyy helpoimmin kalkkikivikallioon. b) Mineraaleista kvartsi liukenee helpommin veteen kuin maasälpä. c) Kemiallista rapautumista esiintyy kaikkialla paitsi aavikoilla. d) Happamat sateet edistävät kemiallista rapautumista. 25. a) Lämpörapautuminen on kemiallisen rapautumisen yleisin muoto. b) Pakkasrapautuminen on fysikaalisen rapautumisen yleisin muoto, c) Suolakiderapautuminen on tavallista Saharassa. d) Kemiallinen rapautuminen on tehokasta Amazonin sademetsässä. 26. a) Suurin osa aavikoista on tuulen kasaamaa hiekkaa. b) Aavikoiden sienikalliot ovat tuulen kulutustyön tulosta. c) Aavikoiksi määritellään alueet, joilla sataa alle 400mm vuodessa. d) Aavikkomaannoksessa on tyypillistä etenkin kalsiumsuolojen nousu pintaan. 27. a) Kiinan lössi on peräisin aavikolta. b) Norjan vuonot ovat U-laaksoja. c) Maailman laajin delta on Amazonjoella. d) Jyrkimmät meanderit syntyvät nuorien poimuvuoristojen jokiin.

5 28. a) Drumliinit ovat jään reunan suuntaisia jään kasaamia moreeniharjanteita. b) Reunamuodostumien maalaji on pääasiassa moreenia. c) Harjut ovat syntyneet jään sulamisvaiheessa. d) V-laaksot ovat liikkuvan laaksojäätikön vuoristoon kuluttamia poikkikeikkaukseltaan V-kirjaimen muotoisia laaksoja. 29. a) Jään vetäydyttyä Suomesta yli puolet maamme pinta-alasta oli veden alla. b) Muinaisrannoilla esiintyy jääjärven aallokon huuhtomia rakkakivikoita. c) Jääkauden loppuvaiheessa tuuli kuljetti ja kasasi lössiä etenkin Pohjois-Karjalan vaaroille. d) Suomen suurin delta on Kokemäenjoen suulla. 30. a) Ruskomaa on subtrooppisten lehtimetsien maannos. b) Mustaamultaa esiintyy Pohjois-Amerikan preerioilla. c) Trooppisten sademetsien latosolimaannokselle on tyypillistä runsaan kasvillisuuden lahotessa syntyvä paksu multakerros. d) Podsoli on hapan ja vähäravinteinen maannos. 31. a) Litosfääri tarkoittaa samaa kuin kivikehä b) Hydrosfääri kehittyi ennen atmosfääriä c) Atmosfääri kehittyi ennen hydrosfääriä d) Hydrosfääri kehittyi jo noin 1.9 miljardia vuotta sitten 32. a) Elämän ensimmäiset, alkeelliset muodot kehittyivät merissä koska ultraviolettisäteily ei päässyt sinne b) Elämän ensimmäiset, alkeelliset muodot kehittyivät merissä heti otsonikerroksen muodostumisen jälkeen c) Elämän ensimmäiset, alkeelliset muodot kehittyivät merissä jo runsas vuotta sitten d) Elämän ensimmäiset, alkeelliset muodot kehittyivät merissä noin vuotta sitten 33. a) Ilmakehän happi (O 2 ) muodostui otsonin (O 3 ) hajotessa b) Ilmakehän otsoni (O 3 ) muodostui hapesta (O 2 ) c) Ammoniakki ja metaani hävisivät kaasukehästä kun ne kerrostuivat muodostaen nykyisiä fossiilisia polttoainevarantoja. d) Ammoniakki ja metaani hävisivät ilmakehästä mikä hidasti elämän kehitystä vuotta sitten 34. a) Ilmakehän kaasuista yleisin on happi b) Ilmakehän kaasuista yleisin on typpi c) Ilmakehässä oli aiemmin enemmän happea, mutta happea kului mm. raudan hapettumiseen d) Ilmakehässä on heliumia melkein yksi prosentti 35. a) Homosfäärin yläpuolella ilmakehän kaasut ovat kerroksittain painovoiman mukaisesti (kevyimmät ylinnä) b) Homosfäärin yläpuolella ilmakehän kaasut ovat kerroksittain maan pyörimisliikkeen aiheuttaman keskipakoisvoiman mukaisesti (kevyimmät sisempänä) c) Homosfäärin yläosan ja avaruuden raja on noin sadan kilometrin korkeudessa d) Homosfäärin yläosan ja avaruuden raja on vähittäinen

6 36. a) Lämpötila kasvaa Maan kuoren yläosassa alaspäin mentäessä noin kolme astetta kymmenellä kilometrillä b) Lämpötila kasvaa Maan kuoren yläosassa alaspäin mentäessä noin kolme astetta kilometrillä c) Lämpötila kasvaa Maan kuoren yläosassa alaspäin mentäessä noin kolme astetta sadalla metrillä d) Lämpötila kasvaa Maan kuoren yläosassa alaspäin mentäessä noin kolme astetta kymmenellä metrillä 37. a) Maapallo on jäähtynyt sillä litosfääri johtaa hyvin lämpöä Maan sisuksista avaruuteen b) Radioaktiivinen hajoaminen tuottaa Maan sisuksissa koko ajan lisää lämpöä joten Maan sisäosien lämpötila kasvaa jatkuvasti c) Osa Maan sisäosien lämmöstä saattaa olla peräisin Maan syntyajoilta saakka d) Maan keskustan lämpötilaksi on arvioitu noin 5000 C 38. a) Pitkittäiset P- eli primaariaallot ovat maanjäristysaaltoja b) Poikittaiset P- eli primääriaallot ovat maanjäristysaaltoja c) Sekundaariaallot eivät pysty etenemään nesteessä d) Primaariaallot eivät pysty etenemään nesteessä 39. a) Maan rakenteen jako kuoreen, vaippaan ja ytimeen perustuu fysikaalisiin eroihin b) Maan rakenteen jako kuoreen, vaippaan ja ytimeen perustuu kemiallisiin eroihin c) Maan rakenteen jako kuoreen, vaippaan ja ytimeen perustuu hyppäyksittäisiin lämpötilaeroihin d) Maan rakenteen jako kuoreen, vaippaan ja ytimeen perustuu aineen olomuotoeroihin 40. a) Mantereellisen kuoren kivilajeissa on merelliseen kuoreen verrattuna enemmän alumiinia b) Mantereellisen kuoren kivilajeissa on merelliseen kuoreen verrattuna enemmän magnesiumia c) Mantereellisen kuoren kivilajeissa on merelliseen kuoreen verrattuna vähemmän magnesiumia d) Mantereellisen kuoren kivilajeissa on merelliseen kuoreen verrattuna enemmän vaihtelua 41. a) Mantereellisen kuoren paksuus vaihtelee yleensä välillä km b) Mantereellisen kuoren paksuus vaihtelee yleensä välillä km c) Mantereellisen kuoren paksuus vaihtelee yleensä välillä km d) Mantereellisen litosfäärin paksuus vaihtelee yleensä välillä km 42. a) Maan vaipan toinen nimi on astenosfääri b) Astenosfääri on osittain sulassa tilassa c) Astenosfääri on yläosastaan kiinteä, mutta muuttuu alaspäin mentäessä lämpötilan noustessa osittain sulaksi d) Astenosfääri yltää lähes 7000 kilometrin syvyyteen 43. a) Maan ytimen on päätelty olevan suurimmalta osalta rautaa b) Maan ydin koostuu raudasta ja sinkistä c) Maan ytimen tiheys on melkein 5.5 d) Maan ydin on sisimmiltä osiltaan kiinteässä tilassa 44. a) Wegener totesi Maan pinnan koostuvan litosfäärilaatoista b) Wegener todisti ensimmäisenä että litosfäärilaatat kelluvat astenosfäärin päällä c) Wegener todisti ensimmäisenä että litosfäärilaatat liikkuvat toistensa suhteen d) Wegener ei keksinyt laattatektoniikkateoriaa

7 45. a) Litosfäärilaattojen liikenopeus on yleensä cm vuodessa b) Itämeren pohjan ikä on alle 200 miljoonaa vuotta c) Suomi sijaitsee Euraasian listosfäärilaatalla d) Suomea lähin syvänmeren hauta on Norjassa, Atlannin rannikolla 46. a) Syvänmeren haudat sijaitsevat merellisten laattojen erkanemisvyöhykkeillä b) Syvänmeren haudat sijaitsevat alityöntövyöhykkeillä c) Itä-Afrikan hautavajoama on esimerkki syvänmeren haudasta d) Punainen meri on esimerkki syvänmeren haudasta 47. a) Himalajalla törmää parhaillaan mantereellinen Euraasian laatta ja mantereellinen Intian laatta b) Himalajalla törmää parhaillaan mantereellinen Euraasian laatta ja merellinen Intian laatta c) Himalajan korkeus kasvaa edelleen vaikka vuoristo kuluukin pinnaltaan d) Himalajan vuoristosta löytyy entisiä meren pohjan sedimenttejä fossiileineen 48. a) Graniitti on magmakivilaji b) Graniitti on syväkivilaji c) Graniitti on laavakivilaji d) Graniitti muuttunut eli metamorfinen kivilaji 49. a) Vulkaaninen tuhka on itse asiassa pieniä kivihiukkasia b) Maahan satanut vulkaaninen tuhka muodostaa tuffiksi kutsutun kerrostuman c) Maahan satanut vulkaaninen tuhka muodostaa lahariksi kutsutun kerrostuman d) Vulkaaninen tuhka voi nousta jopa astenosfääriin saakka 50. a) Valtamerten keskiselänteiden vulkaaniset purkaukset tapahtuvat räjähdysmäisesti b) Valtamerten keskiselänteillä vulkaaniset purkaukset tapahtuvat aina syvällä meren pohjalla c) Valtamerten keskiselänteillä purkautuu jäykkäliikkeistä laavaa d) Valtamerten keskiselänteillä purkaukset ovat rakopurkaustyyppiä 51. a) Kerrostulivuoren nimi johtuu siitä, että se muodostuu vuorottelevista tuhka ja laavakerroksista b) Islannin tulivuoret ovat tyypillisiä kerrostulivuoria c) Islannin tulivuoret ovat tyypillisiä keilatulivuoria d) Italian Vesuvius on tyypillinen keilatulivuori 52. a) P- ja S-aallot lähtevät hyposentrumista b) P- ja S-aallot lähtevät episentrumista c) Maanjäristysaalloista eniten tuhoja aiheuttavat P-aallot d) Maanjäristysaalloista eniten tuhoja aiheuttavat S-aallot 53. a) Seismogrammit mittaavat kallioperän värähdyksiä b) Seismografit mittaavat kallioperän värähdyksiä c) Maanjäristyksen tapahtumapaikan määrittämiseen tarvitaan vähintään kolmen mittausaseman tiedot d) Maanjäristyksen tapahtumapaikan määrittämiseen tarvitaan vähintään neljän mittausaseman tiedot

8 54. a) Suomen kallioperä on pääasiassa prekambrista b) Suomen kallioperä on pääasiassa kambrista c) Suomen kallioperä on pääasiassa postkambrista d) Suomen kallioperä on pääasiassa sedimenttikivien peitossa 55. a) Fennoskandian kilpi ei ole koskaan ennen historiansa aikana ollut yhtä kaukana pohjoisessa kuin nykyisin b) Fennoskandian kilpi on vaeltanut historiansa ajan keskimäärin noin parin metrin vuosivauhtia c) Fennoskandian kilpi liikkuu tällä hetkellä kohti lounasta d) Fennoskandian kilpi liikkuu tällä hetkellä kohti koillista 56. a) Maan kuoressa on enemmän piitä kuin alumiinia b) Maan kuoressa on enemmän happea kuin piitä c) Maan kuoren massasta melkein puolet on happea d) Maan kuoren massasta noin kolme neljäsosaa on happea ja piitä 57. a) Litosfäärilaatat liikkuvat virtaamaan kykenevän manttelin päällä b) Litosfäärilaatat liikkuvat virtaamaan kykenevän astenosfäärin päällä c) Mantereet liikkuvat virtaamaan kykenevän manttelin päällä d) Mantereet liikkuvat virtaamaan kykenevän astenosfäärin päällä 58. a) Pangaia-manner oli olemassa noin 200 miljoonaa vuotta sitten b) Pangaia-mantereen hajoamisessa syntyi merivedellä täyttynyt repeämä - nykyinen Atlantti c) Pangaia-mantereen hajoamisen syynä olivat astenosfäärin konvektiovirtaukset d) Pangaia-mantereen hajoamisen syynä olivat meteoriitti-iskut 59. a) Kilpialueiksi kutsutaan loivapiirteisiä basalttisia laavatasankoja b) Kilpialueiksi kutsutaan alueita joilla peruskallio yltää kallioperän pintaan saakka c) Kilpialueiksi kutsutaan alueita joilla basalttiset laavatasangot eivät ole sedimenttien peitossa d) Kilpialueiksi kutsutaan alueita joilla peruskallio ei ole merten peitossa 60. a) Metamorfisia kivilajeja voi syntyä magmakivilajeista b) Metamorfisia kivilajeja voi syntyä sedimenttikivilajeista c) Metamorfiset kivilajit ovat ns. lopullisia eli ne eivät voi enää rapautua d) Metamorfiset kivilajit ovat ns. lopullisia eli ne eivät voi enää sulaa

TURUN YLIOPISTO GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 27.5.2014

TURUN YLIOPISTO GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 27.5.2014 TURUN YLIOPISTO GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 27.5.2014 1. Laattatektoniikka (10 p.) Mitä tarkoittavat kolmiot ja pisteet alla olevassa kuvassa? Millä tavalla Islanti, Chile, Japani ja Itä-Afrikka eroavat laattatektonisesti

Lisätiedot

Turun yliopisto Nimi: Henkilötunnus: Geologian pääsykoe 28.5.2015

Turun yliopisto Nimi: Henkilötunnus: Geologian pääsykoe 28.5.2015 Seuraavassa on kolmekymmentä kysymystä, joista jokainen sisältää neljä väittämää. Tehtävänäsi on määritellä se, mitkä kunkin kysymyksen neljästä väittämästä ovat tosia ja mitkä ovat epätosia. Kustakin

Lisätiedot

Geologian pääsykoe 24.5.2011 Tehtävä 1. Nimi: Henkilötunnus

Geologian pääsykoe 24.5.2011 Tehtävä 1. Nimi: Henkilötunnus Tehtävä 1. 1a. Monivalintatehtävä. Valitse väärä vastaus ja merkitse rastilla. Vain yksi väittämistä on väärä. (Oikea vastaus=0,5p) 3 p 1.Litosfääri Litosfäärilaattojen liike johtuu konvektiovirtauksista

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 31.5.2012. Nimi Sotu

TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 31.5.2012. Nimi Sotu 1/8 TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 31.5.2012 Nimi Sotu Mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein? Jokaisessa kysymyksessä on neljä väittämävaihtoehtoa (a d), joista voi olla oikein yksi, kaksi, kolme

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2011

TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2011 TURUN YLIOPISTO, GEOLOGIAN PÄÄSYKOE 24.5.2011 Mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein? Jokaisessa kysymyksessä on neljä väittämävaihtoehtoa (a-d), joista voi olla oikein yksi, kaksi, kolme tai kaikki

Lisätiedot

Turun yliopisto Geologian pääsykoe

Turun yliopisto Geologian pääsykoe Turun yliopisto Geologian pääsykoe 24.5.2017 Nimi: Henkilötunnus: Seuraavassa on kolmekymmentä kysymystä, joista jokainen sisältää neljä väittämää. Tehtävänäsi on määritellä se, mitkä kunkin kysymyksen

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

Tehtävä 1. MONIVALINATEHTÄVÄ: Yksi neljästä väittämästä on virheellinen. Ympyröi ko. väärä väittämä. 0,5p/tehtävä. (10p)

Tehtävä 1. MONIVALINATEHTÄVÄ: Yksi neljästä väittämästä on virheellinen. Ympyröi ko. väärä väittämä. 0,5p/tehtävä. (10p) Tehtävä 1. MONIVALINATEHTÄVÄ: Yksi neljästä väittämästä on virheellinen. Ympyröi ko. väärä väittämä. 0,5p/tehtävä. (10p) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. a. Pohjaveden liikakäyttö saattaa aiheuttaa maan vajoamista.

Lisätiedot

Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta. Kuva NASA

Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta. Kuva NASA Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta Kuva NASA Aurinkokunnan rakenne Keskustähti, Aurinko Aurinkoa kiertävät planeetat Planeettoja kiertävät kuut Planeettoja pienemmät kääpiöplaneetat,

Lisätiedot

Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin

Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin BIOS 3 jakso 3 Hiili esiintyy ilmakehässä epäorgaanisena hiilidioksidina ja eliöissä orgaanisena hiiliyhdisteinä. Hiili siirtyy ilmakehästä eliöihin ja eliöistä ilmakehään:

Lisätiedot

1. Vuotomaa (massaliikunto)

1. Vuotomaa (massaliikunto) 1. Vuotomaa (massaliikunto) Vuotomaa on yksi massaliikuntojen monista muodoista Tässä ilmiössä (usein vettynyt) maa aines valuu rinnetta alaspa in niin hitaasti, etta sen voi huomata vain rinteen pinnan

Lisätiedot

Kosmos = maailmankaikkeus

Kosmos = maailmankaikkeus Kosmos = maailmankaikkeus Synty: Big Bang, alkuräjähdys 13 820 000 000 v sitten Koostumus: - Pimeä energia 3/4 - Pimeä aine ¼ - Näkyvä aine 1/20: - vetyä ¾, heliumia ¼, pari prosenttia muita alkuaineita

Lisätiedot

Luku 8. Ilmastonmuutos ja ENSO. Manner 2

Luku 8. Ilmastonmuutos ja ENSO. Manner 2 Luku 8 Ilmastonmuutos ja ENSO Manner 2 Sisällys ENSO NAO Manner 2 ENSO El Niño ja La Niña (ENSO) ovat normaalista säätilanteesta poikkeavia ilmastohäiriöitä. Ilmiöt aiheutuvat syvänveden hitaista virtauksista

Lisätiedot

Mistä tiedämme ihmisen muuttavan ilmastoa? Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston fysiikan laitos

Mistä tiedämme ihmisen muuttavan ilmastoa? Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston fysiikan laitos Mistä tiedämme ihmisen muuttavan ilmastoa? Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston fysiikan laitos 19.4.2010 Huono lähestymistapa Poikkeama v. 1961-1990 keskiarvosta +0.5 0-0.5 1850 1900 1950 2000 +14.5 +14.0

Lisätiedot

Planeetan määritelmä

Planeetan määritelmä Planeetta on suurimassainen tähteä kiertävä kappale, joka on painovoimansa vaikutuksen vuoksi lähes pallon muotoinen ja on tyhjentänyt ympäristönsä planetesimaalista. Sana planeetta tulee muinaiskreikan

Lisätiedot

Aurinko. Tähtitieteen peruskurssi

Aurinko. Tähtitieteen peruskurssi Aurinko K E S K E I S E T K Ä S I T T E E T : A T M O S F Ä Ä R I, F O T O S F Ä Ä R I, K R O M O S F Ä Ä R I J A K O R O N A G R A N U L A A T I O J A A U R I N G O N P I L K U T P R O T U B E R A N S

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET SMG-4500 Tuulivoima Toisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II

Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II Jupiter ja Galilein kuut Galileo-luotain luotain Jupiterissa NASA, laukaisu 18. 10. 1989 Gaspra 29. 10. 1991 Ida ja ja sen kuu Dactyl 8. 12. 1992 Jupiter 7. 12.

Lisätiedot

Luku 3. Ilmakehä suojaa ja suodattaa. Manner 2

Luku 3. Ilmakehä suojaa ja suodattaa. Manner 2 Luku 3 Ilmakehä suojaa ja suodattaa Sisällys Ilmakehä eli atmosfääri Ilmakehän kerrokset Ilmakehä kaasukoostumuksen mukaan Ilmakehä lämpötilan mukaan Säteilytase ja säteilyn absorboituminen Kasvihuoneilmiö

Lisätiedot

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma Energiaa luonnosta GE2 Yhteinen maailma Energialuonnonvarat Energialuonnonvaroja ovat muun muassa öljy, maakaasu, kivihiili, ydinvoima, aurinkovoima, tuuli- ja vesivoima. Energialuonnonvarat voidaan jakaa

Lisätiedot

Manner 1 sähköisen ylioppilaskokeen harjoitustehtävät

Manner 1 sähköisen ylioppilaskokeen harjoitustehtävät Manner 1 sähköisen ylioppilaskokeen harjoitustehtävät Monivalintatehtävät Valitse oikea vaihtoehto. 1. Kartta a) on oikeapintainen, jos se vääristää muotoja. b) voidaan projisoida tasolle siten, että kulmat

Lisätiedot

- Opettele ilmansuunnat (s. 17) ja yleisimmät karttamerkit (s. 20).

- Opettele ilmansuunnat (s. 17) ja yleisimmät karttamerkit (s. 20). 1 Kartat (kpl 2) - Opettele ilmansuunnat (s. 17) ja yleisimmät karttamerkit (s. 20). - Mittakaava kertoo, kuinka paljon kohteita on pienennetty. Mittakaava 1: 20 00 tarkoittaa, että 1 cm kartalla on 20

Lisätiedot

DEE Tuulivoiman perusteet

DEE Tuulivoiman perusteet DEE-53020 Tuulivoiman perusteet Aihepiiri 2 Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos

Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos 15.4.2010 Sisältöä Kasvihuoneilmiö Kasvihuoneilmiön voimistuminen Näkyykö kasvihuoneilmiön voimistumisen

Lisätiedot

Suomen kallioperä. Erittäin lyhyt ja yksinkertaistava johdatus erittäin pitkään ja monimutkaiseen aiheeseen

Suomen kallioperä. Erittäin lyhyt ja yksinkertaistava johdatus erittäin pitkään ja monimutkaiseen aiheeseen Suomen kallioperä Erittäin lyhyt ja yksinkertaistava johdatus erittäin pitkään ja monimutkaiseen aiheeseen Muutama muistettava asia kallioperästämme Suomi sijaitsee Fennoscandian kilpialueella Kilpialue

Lisätiedot

IPCC 5. ilmastonmuutoksen tieteellinen tausta

IPCC 5. ilmastonmuutoksen tieteellinen tausta IPCC 5. arviointiraportti osaraportti 1: ilmastonmuutoksen tieteellinen tausta Sisällysluettelo 1. Havaitut muutokset Muutokset ilmakehässä Säteilypakote Muutokset merissä Muutokset lumi- ja jääpeitteessä

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston Fysikaalisten tieteiden laitos FORS-iltapäiväseminaari 2.6.2005 Esityksen sisältö Peruskäsitteitä: luonnollinen kasvihuoneilmiö kasvihuoneilmiön

Lisätiedot

Ilmaston ja sen muutoksen

Ilmaston ja sen muutoksen Ilmaston ja sen muutoksen tutkimus Ilona Riipinen 28.9.2006 Helsingin yliopisto, fysikaalisten tieteiden laitos, ilmakehätieteiden osasto Sääjailmasto Sää = ilmakehän hetkellinen tila puolipilvistä, T

Lisätiedot

Tiivistelmä: kappaleet 1-8 ja 10-11

Tiivistelmä: kappaleet 1-8 ja 10-11 Tiivistelmä: kappaleet 1-8 ja 10-11 Suomi on pohjoinen valtio (kpl1) - Suomessa on 6 lääniä, joihin kuuluu 19 maakuntaa - Forssa kuuluu Kanta-Hämeen maakuntaan, joka puolestaan kuuluu Etelä-Suomen lääniin

Lisätiedot

7. Meret lämmittävät ja viilentävät Valtameret Tyynimeri, Atlantti, Intian valtameri, Eteläinen Jäämeri ja Jäämeri Sivumeret

7. Meret lämmittävät ja viilentävät Valtameret Tyynimeri, Atlantti, Intian valtameri, Eteläinen Jäämeri ja Jäämeri Sivumeret 1. Mitä, missä ja miksi Maantiede Yleissivistävä tiede, jossa tutkitaan luontoa ja ihmisen luomia järjestelmiä sekä niiden välisiä vuorovaikutussuhteita ja luodaan synteesejä eli yhteenvetoja Maantieteen

Lisätiedot

Mikä määrää maapallon sääilmiöt ja ilmaston?

Mikä määrää maapallon sääilmiöt ja ilmaston? Mikä määrää maapallon sääilmiöt ja ilmaston? Ilmakehä Aurinko lämmittää epätasaisesti maapalloa, joka pyörii kallellaan. Ilmakehä ja sen ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten paljon lämpöä poistuu avaruuteen.

Lisätiedot

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto Puruveden kehitys ja erityispiirteet Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto PURUVESI KARU JA KIRKASVETINEN SUURJÄRVI Sekä Puruvesi että Pyhäjärvi ovat kirkasvetisiä suurjärviä,

Lisätiedot

Suomen kallioperä. Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat

Suomen kallioperä. Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat Suomen kallioperä Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat Arkeeinen alue Arkeeinen = 4000 2500 miljoonaa vuotta sitten Pääosa Itä- ja Pohjois-Suomesta Ensimmäinen päävaihe 2840 2790

Lisätiedot

Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN

Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN Oppilaiden ennakkokäsityksiä avaruuteen liittyen Aurinko kiertää Maata Vuodenaikojen vaihtelu johtuu siitä,

Lisätiedot

Suomen kallioperä. Svekofenniset kivilajit eli Etelä- ja Keski-Suomen synty

Suomen kallioperä. Svekofenniset kivilajit eli Etelä- ja Keski-Suomen synty Suomen kallioperä Svekofenniset kivilajit eli Etelä- ja Keski-Suomen synty Svekofenninen orogenia Pääosin 1900 1875 miljoonaa vuotta vanha Pohjoisreunaltaan osin 1930 1910 miljoonaa vuotta Orogenia ja

Lisätiedot

Sääilmiöt tapahtuvat ilmakehän alimmassa kerroksessa, troposfäärissä (0- noin 15 km).

Sääilmiöt tapahtuvat ilmakehän alimmassa kerroksessa, troposfäärissä (0- noin 15 km). Sää ja ilmasto Sää (engl. weather) =ilmakehän alaosan, fysikaalinen tila määrätyllä hetkellä määrätyllä paikalla. Ilmasto (engl. climate) = pitkäaikaisten (> 30 vuotta) säävaihteluiden keskiarvo. Sääilmiöt

Lisätiedot

Yyterin luonto Geologia ja maankohoaminen. Teksti: Marianna Kuusela (2014) Toimitus: Anu Pujola (2015)

Yyterin luonto Geologia ja maankohoaminen. Teksti: Marianna Kuusela (2014) Toimitus: Anu Pujola (2015) Yyterin luonto Geologia ja maankohoaminen Teksti: Marianna Kuusela (2014) Toimitus: Anu Pujola (2015) Yyterin alueen peruskallio on muodostunut hiekkakivestä Kallioperä on maapallon kiinteä kuori, joka

Lisätiedot

Luvut 4 5. Jääkaudella mannerjää peitti koko Pohjolan. Salpausselät ja harjut syntyivät mannerjäätikön sulaessa. KM Suomi Luku 4 5

Luvut 4 5. Jääkaudella mannerjää peitti koko Pohjolan. Salpausselät ja harjut syntyivät mannerjäätikön sulaessa. KM Suomi Luku 4 5 Luvut 4 5 Jääkaudella mannerjää peitti koko Pohjolan Salpausselät ja harjut syntyivät mannerjäätikön sulaessa Ennakkokäsityksiä 1. Voiko kylmä talvi kertoa jääkauden alkamisesta? 2. Miten paljon kylmempää

Lisätiedot

Aloitetaan kyselemällä, mitä kerholaiset tietävät aurinkokunnasta ja avaruudesta ylipäänsä.

Aloitetaan kyselemällä, mitä kerholaiset tietävät aurinkokunnasta ja avaruudesta ylipäänsä. LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: AURINKOKUNTA Huom! Valmistele maitopurkit valmiiksi. Varmista, että sinulla on riittävästi soraa jupiteria varten. 1. Alkupohdintaa Aloitetaan kyselemällä, mitä

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen vaikutukset säähän Suomessa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset säähän Suomessa Ilmastonmuutoksen vaikutukset säähän Suomessa Lentosäämeteorologi Antti Pelkonen Ilmatieteen laitos Lento- ja sotilassääyksikkö Tampere-Pirkkalan lentoasema/satakunnan lennosto Ilmankos-kampanja 5.11.2008

Lisätiedot

Kotiseutu. Kotiseutuun samaistumista kutsutaan alueelliseksi identiteetiksi. Joku voi kokea kotiseudukseen kylän, kaupunginosan tai kotikunnan

Kotiseutu. Kotiseutuun samaistumista kutsutaan alueelliseksi identiteetiksi. Joku voi kokea kotiseudukseen kylän, kaupunginosan tai kotikunnan Suomi Kotiseutu Kotiseutuun samaistumista kutsutaan alueelliseksi identiteetiksi. Joku voi kokea kotiseudukseen kylän, kaupunginosan tai kotikunnan Joku taas maakunnan, Suomen, Euroopan tai jopa koko maailman.

Lisätiedot

Ilmastonmuutos tilannekatsaus vuonna 2013

Ilmastonmuutos tilannekatsaus vuonna 2013 Ilmastonmuutos tilannekatsaus vuonna 2013 Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitos Ilmastonmuutos AurinkoATLAS Sää- ja ilmastotietoisuudella innovaatioita ja uutta liiketoimintaa Helsinki 20.11.2013 Esityksen pääviestit

Lisätiedot

Maan ja avaruuden välillä ei ole selkeää rajaa

Maan ja avaruuden välillä ei ole selkeää rajaa Avaruus Mikä avaruus on? Pääosin tyhjiön muodostama osa maailmankaikkeutta Maan ilmakehän ulkopuolella. Avaruuden massa on pääosin pimeässä aineessa, tähdissä ja planeetoissa. Avaruus alkaa Kármánin rajasta

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET SMG-4500 Tuulivoima Ensimmäisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat 1 TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET Tuuli on ilman liikettä suhteessa maapallon pyörimisliikkeeseen.

Lisätiedot

ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI

ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI 622. Kun katsot tähtiä, niin niiden valo ei ole tasaista, vaan tähdet vilkkuvat. Miksi? Jos astronautti katsoo tähtiä Kuun pinnalla seisten, niin vilkkuvatko tähdet tällöinkin?

Lisätiedot

Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun

Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos 15.1.2010 Vuorokauden keskilämpötila Talvi 2007-2008

Lisätiedot

GEOVALINTAKOE 2017/MALLIVASTAUKSET TEHTÄVIIN/UPPGIFTS 1-2. Tehtävä/Uppgift 1A (2 p).

GEOVALINTAKOE 2017/MALLIVASTAUKSET TEHTÄVIIN/UPPGIFTS 1-2. Tehtävä/Uppgift 1A (2 p). GEOVALINTAKOE 2017/MALLIVASTAUKSET TEHTÄVIIN/UPPGIFTS 1-2. Tehtävä/Uppgift 1A (2 p). Hiilikentät ovat muodostuneet trooppisten ja subtrooppisten ilmastovyöhykkeitten kasveista. Niiden on täytynyt ajautua

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

Suomen maantiede 2. luento Suomen kallioperä ja maaperä. kehitysvaiheet merkitys alueellinen levinneisyys

Suomen maantiede 2. luento Suomen kallioperä ja maaperä. kehitysvaiheet merkitys alueellinen levinneisyys Suomen maantiede 2. luento Suomen kallioperä ja maaperä kehitysvaiheet merkitys alueellinen levinneisyys Suomen kallioperän alkuvaiheet vanhaa: Siuruan gneissi 3,5 miljardia vuotta arkeeinen poimuvuoristo

Lisätiedot

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine Termiikin ennustaminen radioluotauksista Heikki Pohjola ja Kristian Roine Maanpintahavainnot havaintokojusta: lämpötila, kostea lämpötila (kosteus), vrk minimi ja maksimi. Lisäksi tuulen nopeus ja suunta,

Lisätiedot

Ilmastonmuutokset skenaariot

Ilmastonmuutokset skenaariot Ilmastonmuutokset skenaariot Mistä meneillään oleva lämpeneminen johtuu? Maapallon keskilämpötila on kohonnut ihmiskunnan ilmakehään päästäneiden kasvihuonekaasujen johdosta Kasvihuoneilmiö on elämän kannalta

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksesta. Lea saukkonen Ilmatieteen laitos

Ilmastonmuutoksesta. Lea saukkonen Ilmatieteen laitos Ilmastonmuutoksesta ja sään ääri ri-ilmiöistä Lea saukkonen Ilmatieteen laitos 9.12.2008 Havaittu globaali lämpötilan muutos 9.12.2008 2 Havaitut lämpötilan muutokset mantereittain Sinisellä vain luonnollinen

Lisätiedot

Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin?

Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin? Mitä jos ilmastonmuutosta ei torjuta tiukoin toimin? Ilmastonmuutos on jo pahentanut vesipulaa ja nälkää sekä lisännyt trooppisia tauteja. Maailman terveysjärjestön mukaan 150 000 ihmistä vuodessa kuolee

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA YK:n Polaari-vuosi ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA Ilmastonmuutos on vakavin ihmiskuntaa koskaan kohdannut ympärist ristöuhka. Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisen voimakkaasti arktisilla alueilla. Vaikutus

Lisätiedot

Antti Peronius geologi, kullankaivaja

Antti Peronius geologi, kullankaivaja Antti Peronius geologi, kullankaivaja antti.peronius@kullankaivajat.fi Primäärijuoniteoriat - maallikot - kulta tullut läheltä tai kaukaa - räjähdys, tulivuori, asteroidi - jättiläistulva, salaperäinen

Lisätiedot

Kysymys 10. poistettu.

Kysymys 10. poistettu. Kysymys 10. poistettu. Helsingin yliopisto Valintakoe 26.5.2014 Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta KOE 5 Metsien ekologia ja käyttö: Maantiede ja matematiikka Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään

Lisätiedot

Mitä ilmastolle on tapahtumassa Suomessa ja globaalisti

Mitä ilmastolle on tapahtumassa Suomessa ja globaalisti Mitä ilmastolle on tapahtumassa Suomessa ja globaalisti Ilmastonmuutosviestintää Suuri osa tämän esityksen materiaaleista löytyy Ilmasto-opas.fi sivustolta: https://ilmasto-opas.fi/fi/ Mäkelä et al. (2016):

Lisätiedot

Maapallon mantereet näyttävät sopivan yhteen kuin palapelin palaset. Nuori geofyysikko Alfred Wegener tutki maailmankarttaa

Maapallon mantereet näyttävät sopivan yhteen kuin palapelin palaset. Nuori geofyysikko Alfred Wegener tutki maailmankarttaa FM Akseli Torppa Geologian laitos Helsingin yliopisto Maapallon mantereet näyttävät sopivan yhteen kuin palapelin palaset. Nuori geofyysikko Alfred Wegener tutki maailmankarttaa Marburgin yliopiston kirjastossa

Lisätiedot

Tehtävä 1. (6 p). Nimi Henkilötunnus Maankuori koostuu useista litosfäärilaatoista. Kahden litosfäärilaatan törmätessä raskaampi mereinen laatta

Tehtävä 1. (6 p). Nimi Henkilötunnus Maankuori koostuu useista litosfäärilaatoista. Kahden litosfäärilaatan törmätessä raskaampi mereinen laatta Tehtävä 1. (6 p). Nimi Henkilötunnus Maankuori koostuu useista litosfäärilaatoista. Kahden litosfäärilaatan törmätessä raskaampi mereinen laatta painuu törmäyssaumassa kevyemmän mantereisen laatan alle.

Lisätiedot

Ilmastonmuutos. Ari Venäläinen

Ilmastonmuutos. Ari Venäläinen Ilmastonmuutos Ari Venäläinen Maapallo on lämmennyt vuosisadassa 0.74 C (0.56 0.92 C). 12 kaikkein lämpimimmästä vuodesta maapallolla 11 on sattunut viimeksi kuluneiden 12 vuoden aikana. Aika (vuosia)

Lisätiedot

Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet

Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet 25/6/2014 Eija Rantajärvi Vivi Fleming-Lehtinen Itämeri tietopaketti 1. Tietopaketin yleisesittely ja käsitteitä 2. Havainnoinnin yleisesittely 3. Havainnointikoulutus:

Lisätiedot

Uusinta tietoa ilmastonmuutoksesta: luonnontieteelliset asiat

Uusinta tietoa ilmastonmuutoksesta: luonnontieteelliset asiat Uusinta tietoa ilmastonmuutoksesta: luonnontieteelliset asiat Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos 3.2.2010 Lähteitä Allison et al. (2009) The Copenhagen Diagnosis (http://www.copenhagendiagnosis.org/)

Lisätiedot

Luku 14. Rapautuminen ja eroosio. Manner 2

Luku 14. Rapautuminen ja eroosio. Manner 2 Luku 14 Rapautuminen ja eroosio Manner 2 Sisällys Rapautuminen Fysikaalinen rapautuminen Kemiallinen rapautuminen Organogeeninen rapautuminen Massaliikunnot Eroosio ilmiönä Virtaava vesi Meanderoiva joki

Lisätiedot

Sisällys. Vesi... 9. Avaruus... 65. Voima... 87. Ilma... 45. Oppilaalle... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan... 5

Sisällys. Vesi... 9. Avaruus... 65. Voima... 87. Ilma... 45. Oppilaalle... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan... 5 Sisällys Oppilaalle............................... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan........ 5 Vesi................................... 9 2. Vesi on ikuinen kiertolainen........... 10 3. Miten saamme puhdasta

Lisätiedot

Lataa Maan ytimestä avaruuteen. Lataa

Lataa Maan ytimestä avaruuteen. Lataa Lataa Maan ytimestä avaruuteen Lataa ISBN: 9789516533714 Sivumäärä: 246 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 18.82 Mb Teos antaa uusimpiin tutkimuksiin perustuvan kuvan siitä, miten laattatektoniikka on kuljettanut

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

Tehtävä 1.1. Kerro lyhyesti, minkälaisia laattatektonisia ympäristöjä merkityt alueet edustavat? (2 p)

Tehtävä 1.1. Kerro lyhyesti, minkälaisia laattatektonisia ympäristöjä merkityt alueet edustavat? (2 p) TEHTÄVÄ 1. (10 p) Nimi: Henkilötunnus: Oheiseen maailmankarttaan on merkitty kolme aluetta (A, B ja C), joista on seuraavilla sivuilla tarkemmat karttakuvat. Vastaa alueista esitettyihin kysymyksiin. Vastaustesi

Lisätiedot

Miksi meillä on talvi? Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitos Ilmastotutkimus ja -sovellukset

Miksi meillä on talvi? Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitos Ilmastotutkimus ja -sovellukset Miksi meillä on talvi? Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitos Ilmastotutkimus ja -sovellukset Esityksen pääaiheet Miksei talvea 12 kk vuodessa? Terminen ja tähtitieteellinen talvi Jääkausista Entä talvi tulevaisuudessa?

Lisätiedot

Planeetat. Jyri Näränen Geodeettinen laitos http://personal.inet.fi/tiede/naranen/

Planeetat. Jyri Näränen Geodeettinen laitos http://personal.inet.fi/tiede/naranen/ Planeetat Jyri Näränen Geodeettinen laitos http://personal.inet.fi/tiede/naranen/ Aiheet l Aurinkokuntamme planeetat, painopiste maankaltaisilla l Planeettojen olemus l Planeettojen sisäinen rakenne ja

Lisätiedot

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa liikunnan olosuhteisiin?

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa liikunnan olosuhteisiin? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa liikunnan olosuhteisiin? Ari Venäläinen Ilmastotutkimus- ja sovellutukset Aineistoa: Ilmatieteen laitos / Ilmasto ja globaalimuutos IPCC ONKO TÄMÄ MENNYTTÄ 1 JA TÄMÄ NYKYISYYTTÄ

Lisätiedot

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle Solun toiminta II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle 1. Avainsanat 2. Fotosynteesi eli yhteyttäminen 3. Viherhiukkanen eli kloroplasti 4. Fotosynteesin reaktiot 5. Mitä kasvit

Lisätiedot

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Metsien ekologia ja käyttö

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Metsien ekologia ja käyttö Tehtävä 1: Pisteet /5 pistettä Vastaa johdonmukaisesti kokonaisilla lauseilla. Älä ylitä annettua vastaustilaa! 1. Mitä ovat paikallistuulet? Kuvaa kahden erilaisen paikallistuulen syntymekanismit. (5

Lisätiedot

Tuulen viemää. Satelliitit ilmansaasteiden kulkeutumisen seurannassa. Anu-Maija Sundström

Tuulen viemää. Satelliitit ilmansaasteiden kulkeutumisen seurannassa. Anu-Maija Sundström Tuulen viemää Satelliitit ilmansaasteiden kulkeutumisen seurannassa Anu-Maija Sundström Henrik Virta, Suvi-Tuulia Haakana, Iolanda Ialongo ja Johanna Tamminen Saasteiden kulkeutuminen ilmakehässä Saasteen

Lisätiedot

AURINKOKUNNAN RAKENNE

AURINKOKUNNAN RAKENNE AURINKOKUNNAN RAKENNE 1) Aurinko (99,9% massasta) 2) Planeetat (8 kpl): Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus - Maankaltaiset planeetat eli kiviplaneetat: Merkurius, Venus, Maa

Lisätiedot

IPCC 5. ARVIOINTIRAPORTTI OSARAPORTTI 1 ILMASTONMUUTOKSEN TIETEELLINEN TAUSTA

IPCC 5. ARVIOINTIRAPORTTI OSARAPORTTI 1 ILMASTONMUUTOKSEN TIETEELLINEN TAUSTA IPCC 5. ARVIOINTIRAPORTTI OSARAPORTTI 1 ILMASTONMUUTOKSEN TIETEELLINEN TAUSTA SISÄLLYSLUETTELO 1. HAVAITUT MUUTOKSET MUUTOKSET ILMAKEHÄSSÄ SÄTEILYPAKOTE MUUTOKSET MERISSÄ MUUTOKSET LUMI- JA JÄÄPEITTEESSÄ

Lisätiedot

Sisällys. Maan aarteet 7

Sisällys. Maan aarteet 7 Sisällys Maan aarteet 7 1 Planeetta kuin aarrearkku...8 2 Kallioperä koostuu kivilajeista...12 3 Kivet rakentuvat mineraaleista...16 4 Maaperä koostuu maalajeista...20 5 Ihminen hyödyntää Maan aarteita...24

Lisätiedot

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa Sami Romakkaniemi Sami.Romakkaniemi@fmi.fi Itä-Suomen ilmatieteellinen tutkimuskeskus Ilmatieteen laitos Ilmasto kuvaa säämuuttujien tilastollisia ominaisuuksia Sää kuvaa

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOSENNUSTEET

ILMASTONMUUTOSENNUSTEET ILMASTONMUUTOSENNUSTEET Sami Romakkaniemi Sami.Romakkaniemi@fmi.fi Itä-Suomen Ilmatieteellinen Tutkimuskeskus Kasvihuoneilmiö Osa ilmakehän kaasuista absorboi lämpösäteilyä Merkittävimmät kaasut (osuus

Lisätiedot

Ilmastonmuutos globaalina ja paikallisena ilmiönä

Ilmastonmuutos globaalina ja paikallisena ilmiönä Ilmastonmuutos globaalina ja paikallisena ilmiönä Muuttuva Selkämeri Loppuseminaari 25.5.2011 Kuuskajaskari Anna Hakala Asiantuntija, MMM Pyhäjärvi-instituutti 1 Ilmasto Ilmasto = säätilan pitkän ajan

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 21.4.2017 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

ETÄISYYS TÄHDESTÄ PYÖRÄHDYSAIKA JA KIERTOAIKA

ETÄISYYS TÄHDESTÄ PYÖRÄHDYSAIKA JA KIERTOAIKA Planeetan fyysisiä ominaisuuksia sekä kiertoradan ominaisuuksia tutkitaan piirrosten, tiedonhaun ja simulaatioiden avulla. Seuratkaa ohjeita tarkasti, pohtikaa ja vastatkaa kysymyksiin. Yhdistäkää lopuksi

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE ÄLÄ KÄÄNNÄ SIVUA ENNEN KUIN VALVOJA ANTAA LUVAN!

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE ÄLÄ KÄÄNNÄ SIVUA ENNEN KUIN VALVOJA ANTAA LUVAN! TEKSTIOSA 6.6.2005 AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE YLEISOHJEITA Valintakoe on kaksiosainen: 1) Lue oheinen teksti huolellisesti. Lukuaikaa on 20 minuuttia. Voit tehdä merkintöjä

Lisätiedot

Hydrologia. Pohjaveden esiintyminen ja käyttö

Hydrologia. Pohjaveden esiintyminen ja käyttö Hydrologia Timo Huttula L8 Pohjavedet Pohjaveden esiintyminen ja käyttö Pohjavettä n. 60 % mannerten vesistä. 50% matalaa (syvyys < 800 m) ja loput yli 800 m syvyydessä Suomessa pohjavesivarat noin 50

Lisätiedot

http://www.space.com/23595-ancient-mars-oceans-nasa-video.html

http://www.space.com/23595-ancient-mars-oceans-nasa-video.html http://www.space.com/23595-ancient-mars-oceans-nasa-video.html Mars-planeetan olosuhteiden kehitys Heikki Sipilä 17.02.2015 /LFS Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista Mikä mahtaa

Lisätiedot

766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4

766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4 766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4 0. MUISTA: Tenttitehtävä tulevassa päätekokeessa: Fysiikan säilymislait ja symmetria. (Tästä tehtävästä voi saada tentissä kolme ylimääräistä pistettä. Nämä

Lisätiedot

Ajankohtaista ilmastonmuutoksesta ja Espoon kasvihuonekaasupäästöistä

Ajankohtaista ilmastonmuutoksesta ja Espoon kasvihuonekaasupäästöistä Kuva: NASA Ajankohtaista ilmastonmuutoksesta ja Espoon kasvihuonekaasupäästöistä Ympäristölautakunnan ja kestävä kehitys ohjelman ilmastoseminaari Espoo 3.6.2014 johannes.lounasheimo@hsy.fi Kuva: NASA

Lisätiedot

Ilmasto muuttuu mitä tapahtuu Suomessa?

Ilmasto muuttuu mitä tapahtuu Suomessa? Ilmasto muuttuu mitä tapahtuu Suomessa? Prof. Yrjö Viisanen Research Director Turning research and technology into high quality services Ilmaston säätelijät 24.11.2016 2 Ilmaston säätelijät Muutos missä

Lisätiedot

Liikkumisvalinnat vaikuttavat ilmastoon. Kasvihuonekaasupitoisuudet ovat lisääntyneet teollistumista edeltävästä ajasta nykyaikaan verrattuna.

Liikkumisvalinnat vaikuttavat ilmastoon. Kasvihuonekaasupitoisuudet ovat lisääntyneet teollistumista edeltävästä ajasta nykyaikaan verrattuna. Ruokailutottumuksilla ei ole merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta. Liikkumisvalinnat vaikuttavat ilmastoon. Aurinko säätelee maapallon lämpötilan yleistä kehitystä. Viime vuosikymmeninä merenpinnan nousu

Lisätiedot

IHMISKUNTA MUUTTAA ILMASTOA

IHMISKUNTA MUUTTAA ILMASTOA IHMISKUNTA MUUTTAA ILMASTOA Kimmo Ruosteenoja Ilmatieteen laitos, Ilmastotutkimusryhmä KASVIHUONEILMIÖ ILMASTONMUUTOSTEN TUTKIMINEN MALLIEN AVUL- LA TULEVAISUUDEN ILMASTO ILMASTONMUUTOSTEN VAIKUTUKSIA

Lisätiedot

ROKUA - JÄÄKAUDEN TYTÄR

ROKUA - JÄÄKAUDEN TYTÄR ROKUA - JÄÄKAUDEN TYTÄR Jari Nenonen Geologian päivä 30.08.2014 Rokua Geopark Rokua on Osa pitkää Ilomantsista Ouluun ja Hailuotoon kulkevaa harjujaksoa, joka kerrostui mannerjäätikön sulaessa noin 12

Lisätiedot

GEOLOGIA. Evon luonto-opas

GEOLOGIA. Evon luonto-opas Evon luonto-oppaan tekemiseen on saatu EU:n Life Luonto -rahoitustukea GEOLOGIA Korkokuva Evon Natura 2000 -alueen pohjois-, itä- ja länsireunoilla maasto kohoaa aina 180 m meren pinnan yläpuolelle asti.

Lisätiedot

Länsiharjun koulu 4a

Länsiharjun koulu 4a Länsiharjun koulu 4a Kuinka lentokone pysyy ilmassa? Lentokoneen moottori Helsinki-Vantaan lentokentällä. Marius Kolu Olimme luonnossa ja tutkimme kuvia. Jokaisella ryhmällä heräsi kysymyksiä kuvista.

Lisätiedot

Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe 24.4.2018 klo 10.00 14.00 Tehtävä 1.a. Hyvän vastauksen piirteet, max. 4 p Tehtävä on pisteytetty oikeaan kuvaan (1,2; 1,3; 1,4) yhdistettyjen oikeiden ominaisuuksien

Lisätiedot

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GEOS 1 Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GIMP-kuvankäsittelyohjelma on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.gimp.org/ Tässä ohjeessa on käytetty GIMP 2.8.16 versiota. Tarvittaessa

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ MEKANIIKKA Nopeus ja keskinopeus 6. Auto kulkee 114 km matkan tunnissa ja 13 minuutissa. Mikä on auton keskinopeus: a) Yksikössä km/h 1. Jauhemaalaamon kuljettimen nopeus on

Lisätiedot

7.4 Alustan lämpötilaerot

7.4 Alustan lämpötilaerot 7.4 Alustan lämpötilaerot Merituulet: Heikko perusvirtaus (Vg < 7 m/s) Hyvin sekoittuneen lämpimän maan päältä virtaa ilmaa merelle, ilma nousee meren neutraalin, viileämmän ilman päälle. Pinnassa virtaakin

Lisätiedot

Hydrologia. Routa routiminen

Hydrologia. Routa routiminen Hydrologia L9 Routa Routa routiminen Routaantuminen = maaveden jäätyminen maahuokosissa Routa = routaantumisesta aiheutunut maan kovettuminen Routiminen = maanpinnan liikkuminen tai maan fysikaalisten

Lisätiedot

Raamatullinen geologia

Raamatullinen geologia Raamatullinen geologia Miten maa sai muodon? Onko maa litteä? Raamatun mukaan maa oli alussa ilman muotoa (Englanninkielisessä käännöksessä), kunnes Jumala erotti maan vesistä. Kuivaa aluetta hän kutsui

Lisätiedot

Tehtävä 1.a Laske systeemin kokonaiskoostumus alkuaineiden (Fe, Si ja O) massaprosentteina (m.%). (0 4 p)

Tehtävä 1.a Laske systeemin kokonaiskoostumus alkuaineiden (Fe, Si ja O) massaprosentteina (m.%). (0 4 p) Geotieteiden valintakoe 2.5.2019 Osa 1 mallivastaukset: Pisteitä osan 1 tehtävissä on annettu oikeista vastauksista, ratkaisutavoista, sekä vastauksen selkeydestä ja luettavuudesta. Viittaukset laajemman

Lisätiedot