Tutustumismatka Yhdysvaltojen kalkkunatuotantoon

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tutustumismatka Yhdysvaltojen kalkkunatuotantoon 28.9. - 6.10.2012."

Transkriptio

1 Satafood Kehittämisyhdistys ry MATKAKERTOMUS Sirkka Karikko Tutustumismatka Yhdysvaltojen kalkkunatuotantoon Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen hankkeen puitteissa tehtiin tutustumismatka USA:n kalkkunatuotantoon.. Matkalle osallistui yhteensä 18 henkilöä (suurin osa oli tuottajia sekä muutama henkilö sidosryhmistä). Alun perin matka-ajankohta pyrittiin sovittamaan siten, että sadonkorjuutyöt ovat ohitse näin ei kuitenkaan käynyt, mikä hieman rajoitti lähtijöiden määrää. USA on maailman mahtavin kalkkunatuottaja ja myös kalkkunankulutus on suurta. Vuonna 2010 USA:n kalkkunatuotanto oli milj. kg ja kulutus asukasta kohti 7,4 kg. Samaan aikaa Euroopan suurin tuottaja Saksa tuotti 439 milj. kg kalkkunaa kulutuksen ollessa 6 kg henkilöä kohti. Matkan onnistumiseen myötävaikutti suuresti panostus kalkkunajalostaja Aviagen Turkeysiltä, joka järjesti tutustumiskohteemme rapakon takana. Matkalla saatiin tietoa kalkkunan jalostustyöstä ja nähtiin kalkkunankasvatusta tilatasolla. Lisäksi pääsimme tutustumaan paikalliseen nautatilaan. Matkalaiset keräsivät monenlaisia kokemuksia ja elämyksiä. Perjantai Yhteinen matka alkoi kokoontumisella Helsinki Vantaan lentoasemalle perjantaiaamuna. Lentoja oli kaksi, ensin Kööpenhaminaan, jossa oli pikainen vaihto Washingtonin koneeseen. Päivästä tuli pitkä: vaikka lennot kestivät vaihtoineen lähes 12 tuntia, olimme saman päivän iltapäivänä jo USA:n pääkaupungissa. Lentomatkojen aikana pidensimme päivää 7 tunnin aikaeron verran. Majoittuminen keskustan hotelliin (Capital Hilton) sujui suurien turvajärjestelyjen saattamana: matkatavaramme tutkittiin pommikoirien avulla ennen sisälle pääsyä. Seuraavana aamuna syykin suureen poliisi- ja turvajärjestelymäärään selvisi: presidentti Obama oli vieraillut samassa hotellissa samana iltana vaalikampanjavarojen luovutustilaisuudessa meistä se tuntui ihmeelliseltä, kun sentään kotinsa (Valkoinen talo) oli parin korttelin päässä. Ilta kuluikin nopeasti lennosta toipumiseen. Aikaeroon sopeutumisvaikeudet olivat tietenkin suurimmillaan ensimmäisenä yönä niillä joilla sopeutumisvaikeuksia oli. Lauantai Koska jokainen maa haluaa suojella omaa tuotantoaan ulkopuolelta tulevilta taudeilta, eläintiloille ei pääse, ennekuin on ollut kyseisessä maassa riittävän ajan näin meillä ja myös USA:ssa. Niinpä meille jäi päivä aikaa tutustua Washingtoniin, kun samalla toteutimme karanteenin vaatimuksia. Kävimme Washington DC päänähtävyyksien äärellä oppaan (Tuomas Hiltunen) johdolla. Tämä kierros kesti 4 tuntia bussilla.

2 Moni löysi paikalliseen ruokakaupan, joka oli niin herkullisen oloinen, että sieltä ei olisi malttanut lähteä lainkaan pois. Whole Food Market ketju on hyvin tunnettu painottumisestaan luomuun, luonnonmukaisuuteen, korkeaan laatuun ja kestävään maataloustuotantoon. Ketjulla on yli 300 myymälää USA:ssa ja Iso-Britanniassa. Sunnuntai Saimme täydennystä ryhmäämme Englannista: Richard Hutchinson, Aviagen Turkeys Euroopan myynti- ja markkinointijohtajan sekä Ranskasta Jerome Noiraultin Aviagen Turkeysiltä. Jerome toimii teknisenä päällikkönä. Molemmat ovat vierailleet Suomessa ja olivat osalle tuottajista jo ennestään tuttuja. Matka jatkui aamiaisen jälkeen bussilla kohti Länsi-Virginiaa, jossa Aviagen Turkeys Amerikan toimipiste ja jalostuspalvelut/tilat sijaitsevat. (Toinen jalostuksen pääpaikoista sijaitsee Englannin Chesihressä.) Bussi ja sen kuljettaja Claude oli meidän käytössä seuraavat 4 päivää. Claude palveli ryhmäämme tunnollisesti pitäen kovaa kuria ja järjestystä yllä koko matkan ajan. Iso maa pitkät ajomatkat. Majoituimme illan suussa pienen kaupungin Lewisburgin WV Hampton Inn hotelliin ja tapasimme meidän isäntämme Aviagen Turkeysilta. He olivat tulleet isolla joukolla toivottamaan meidät tervetulleiksi ja viettämään iltaa kanssamme. Nautimme yhdessä päivällisen idyllisessä Bella Casa ravintolassa. Päivällisellä tutustuimme isäntiimme ja lausuimme kiitokset mahdollisuudesta päästä tutustumaan heidän tuotantoonsa. Tuliaisiksi olimme varanneet Mauri Kunnaksen 7 veljestä ja Kalevala kirjoja sekä suomalaista musiikkia. Maanantai Nyt pääsimme vihdoin asiaan. Aviagen Turkeys oli varannut kaupungin näyttelyalueelta tilat sekä luentoja että jalostusvalinnan demonstraatiota varten. Aluksi Bob Edison (Vice President of Operations) toivotti meidät vielä tervetulleiksi ja kertoi meille päivän sisällöstä.

3 Paige Glover (Program Manager jalostuksen kehityspäällikkö) piti esityksen kalkkunan jalostustoiminnasta ja kehitystyöstä. Tämän esityksen jälkeen siirryttiin näyttelytilaan, jonne oli tuotu kalkkunoita. Näiden avulla meille näytettiin ja kerrottiin, kuinka ja millaisilla apuvälineitä käyttäen jalostusvalinta tehdään. Esivanhemmat haudotaan omassa hautomossaan. Munittamoissa munintaa seurataan ja kirjataan tarkasti. Kanan mentyä pesään munimaan, pesän takaportti lukkiutuu ja vasta munan kerääjä aukaisee sen tunnistettuaan emon. Jokaiseen munittuun munaan merkitään emon tunnus, jonka avulla saadaan siitokseen käytetyn kukon tiedot myös. Jokaisen emon munat haudotaan omassa lokerossaan ja sitä kuoriutuneet untuvikot merkitään omalla koodilla siipeen sijoitettuun tunnistemerkkiin. Tämän jälkeen untuvikot sukupuolilajitellaan ja siirretään nuorikkokasvatustiloille.

4 Rehuhyötysuhteen mittaamisessa automaatio on tullut avuksi. Yksilötunnistukseen ja ruokinta-asemien käyttöön perustuva rehuhyötysuhdeseuranta alkoi Jokaisella linnulla on jalassa tunnistin, jonka ruokinta-asemalla oleva vastaanotin tunnistaa ja linnun syötyä rehun määrä siirtyy automaattisesti prosessitietokoneelle. Määräajoin tehtävän yksilöpunnituksen tiedot siirretään ohjelmaan, minkä jälkeen saadaan yksilökohtainen rehuhyötysuhde. Tätä tietoa käytetään yhtenä jalostuslinnun valintaperusteena. Viimevuosina varsinkin rehuraaka-ainehintojen noustua tämän tiedon saaminen ja hyödyntäminen vie jalosteen kehittämistä eteenpäin paremmin rehua hyödyntävänä. RHS mittauksia aloitetaan jo osalla linnuista 6 viikon iässä, pääsääntöisesti mittaukset tehdään 10 viikosta alkaen ja ne päättyvät 22 viikon iässä. Yksilötunnistin Ruokinta-asemat Tiedonkeruu Valinnan apuvälineitä ovat vaakojen lisäksi läpivalaisulaite, joka on erinomainen jalkaterveyden, erityisesti TD:n eli sääriluun kasvuruston luutumishäiriön mittaamisessa, kävelytestin ja jalkapohjien kunnon mittauksen rinnalla. Valitettavasti läpivalaisua meillä ei ollut mahdollisuus nähdä.

5 Linnun rakenteen tarkastelu Lintu tunnistetaan ja tiedot kirjataan paneeliin. Oikealla kävelytesti. Valintaa/karsintaa suoritetaan linjasta riippuen tiettyjen kriteerien mukaan. Liitteenä olevassa Paigen esityksessä enemmän valintaperusteista. Valintaan vaikuttaa yksilön ja sen sukulaisten ominaisuudet. Viereisessä kuvassa olevat kanat ovat 22 viikon ikäisiä. Vasemmalla oleva emonuorikko on kevyen linjan esivanhempi ja oikealla oleva kana on kukkolinjan esivanhempi. Käynnit nuorikko- ja munitustiloilla Windshieldissä Pääsimme käymään yhdellä nuorikkotilalla ja yhdellä munitustilalla. Toki vain näimme rakennukset ulkoapäin, sillä sisällä käynti olisi vienyt aikamme kokonaan suihkussa: rakennuksen sosiaalitiloissa on vain yksi suihku ja 20 hengen ryhmällä sen läpimeno olisi kestänyt. Olimme kuitenkin saaneet erittäin hyvän kuvan aamun demonstraatiossa käytännön työstä jalostuksen valinnassa. Nuorikkokasvatustiloja on 9. Ne on rakennettu noin 20 vuotta sitten ja kaikki tilat ovat samankokoisia. Yhdellä tilalla on 2 rakennusta, joissa kasvatetaan 4 viikon haudonnan untuvikot. Rakennuksen keskellä on käytävä, jonka molemmin puolin sijaitsee karsinat. Yksi henkilö hoitaa aina yhtä tilaa, jossa on n kukkoa ja n kanaa. Untuvikkokasvatus on 6 viikkoa. Linnut kasvatetaan noin 15 linnun ryhmäkarsinoissa. Nuorikkokasvatusaikana tiloilla tehdään valinta- ja karsintatyötä ja kaikki tiedot kirjataan ja tallennetaan tietoihin tarkasti.

6 Kuvassa nuorikkotila Munitusta tehdään 14 eri tilalla. Yhdellä tilalla on aina 4 rakennusta, joista yksi on kukkola ja loput kolme kanaloita. Kukkoja yhdellä tilalla on noin 1000 ja kanoja per rakennus. Ilmastointi toimii alipaineisena - korvausilma otetaan sivuseinistä ja poistot ovat rakennuksen jokaisessa kulmassa sivuseinissä. Kuva alla. Päivän aikana olimme saaneet hyvän kuvan kalkkunan jalostustoiminnasta. Tutustuminen panimoon, Smooth Ambler Illalla meidät vietiin tutustumaan paikalliseen panimoon. Panimo olivat perustaneet nelja vuotta sitten ystävykset, joilla oli kova halu yrittäjiksi. He halusivat yrittää kotiseudullaan ja tehdä jotain sellaista mistä pitävät. Messumatkalle he saivat idean panimon perustamisesta: he pitävät itse viskistä ja yrityksen tuotteilla olisi varma menekki, koska kaikki juovat

7 Viskin valmistus vaatii aikaa saadakseen yrityksen tuottamaan nopeammin, he ottivat viskin rinnalle myös vodkan ja ginin tuottamisen, koska näiden valmistuminen myyntikuntoiseksi ei vaadi niin pitkää aikaa kuin viski. Raaka-aineena käytetään paikallista viljaa, erikoisuutena heillä oli ruisviski. Yritys oli neljässä vuodessa päässyt hyvin vauhtiin. Samaisilla messuilla, josta idea oli vuosia sitten saanut alkunsa, heidän tuotteitaan palkittiin viime vuonna. Tuotteita viedään nyt jo 22 eri osavaltioon. Vienti eri osavaltioihin vaatii paljon lupia ja paperityötä. Meille tarjottiin maalaishenkinen päivällinen: grillattua nautaa ja broileria, lohkoperunoita, parsaa ja salaattia. Ja tietenkin saimme maistaa yrityksen omia tuotteita. Ruokailimme panimolaitteiden keskellä kantrimusiikin soidessa. Tunnelma on rento ja paikalliseen kulttuuriin sopiva: olimme selvästi Hillbillyjen alueella.

8 Tiistai Vuorossa oli nautakarjatilaan tutustuminen. Tila sijaitsi Lewisburgissa kauniiden kumpuilevien maisemien keskellä. Tilaa esitteli meille sen emäntä Jennifer H. Jones, jonka ruotsalainen isoisä oli ostanut tilan Emäntä on menettänyt taitelijapuolisonsa ja hoitaa tilaansa yksin lapset (tytär 28 v ja poika 20 v) ovat muualla eikä ole vielä tietoa, jatkavatko he tilan tuotantoa. Tilalla oli maata 150 eekkeriä (61 ha). Tilan tuotantorakennukset on rakennettu 2. maailmansodan aikana saksalaisten sotavankien toimesta päärakennus oli reilut sata vuotta vanhempi luvulla orjat olivat olleet sitä rakentamassa. Nyt päärakennus oli juhlakäytössä sitä vuokrattiin erilasten juhlien pitopaikaksi. Rakennuksessa oli paljon tilan menehtyneen isännän taideteoksia. Laajassa pihapiirissä kasvoi upeita vanhoja vaahteroita, joista valutettiin vaahterasiirappia. (Swift Level, Route 2 BOX 269, Herns Mills Road, Lewisburg, WV 24901). Kuva oikealla: tilan emäntä Jennifer Jones vasemmalla ja Sandi Hoffman Aviagenilta. Tilalla on joskus ollut kalkkunoita, mutta nykyisin tuotantosuuntana on naudanliha.

9 Ennen paluuta päätoimiseksi viljelijäksi emäntä oli ollut töissä, jossa oli tekemisissä mm. alkionsiirron kanssa. Tilalla kasvatettiin aikaisemmin ratsuhevosia, jotka myytiin 3-4 vuoden ikäisinä. Ratsujen kasvatus jätettiin 6 vuotta sitten heikon tuottavuuden ja pitkäaikaisen pääoman sitovuuden vuoksi. 20 vuotta sitten Jennifer oli aloittanut naudankasvatuksen ja samalla siirtynyt pelkkään viherrehuruokintaan. Väkirehun käyttö jätettiin ja peltojen väkilannoitus lopetettiin kokonaan pellon lannoitus hoituu naudanlannalla ja kompostilla. Vasikat ostetaan kahdelta eri tilalta 6 ja 12 kuukauden ikäisinä ja niiden kasvatusaika on noin 2 vuotta. Painoa tuossa ajassa kertyy 1300 paunaa (n. 600 kg). Eläimiä punnitaan säännöllisesti ennen teuraaksi laittoa, jotta teuraaksi saadaan sopivan painoinen nauta. Ennen teurastustausta laitumen lisäksi annetaan lisäviherrehua (mm. sinimailasta), etenkin kun ilmat kylmenevät nurmen ravintoarvo heikkenee. Talvella voi olla paljon lunta, joskin talvi on lyhyt maaliskuu on kuukausista märkä ja kurainen. Naudat ovat ympäri vuoden ulkona laitumella - niillä on mahdollisuus mennä suojaan sisätiloihin. Emännän mukaan tätä mahdollisuutta ne eivät juuri käytä. Kesällä tehdään kuivaa heinää ja säilörehua. Laidunta vuorotellaan. Rotuna käytetään eurooppalaisia risteytyksiä (Agnus + risteytys), jotka sopeutuvat hyvin nurmiruokintaan. Tila teurastuttaa naudat lähialueen pienteurastamolla itse. Teurastuksia on ympäri vuoden. Teurastuksen jälkeen ruhoja riiputetaan päivää. Tila markkinoi ja myy lihat itse. Oma tuotemerkki on Swift Level Beef. Nettimyynti on viimeaikoina yleistynyt ja lisääntyy koko ajan. Tärkeä ostajakunta ovat ravintolat ja niiden kokit, jotka arvostavat laadukasta lihaa. Luomu ei emännän mukaan ole niin tärkeä tekijä kuin lihan alkuperä ja läpinäkyvyys. Tilan suunnitelmissa on rakentaa savustamo ja lihankäsittelytilat. Alueen tilojen keskinäinen yhteistyö on kiinteää naapuriapu onkin voimissaan työhuippujen aikana tilat antavat apua toisilleen, sillä kausityöntekijöitä on vaikea saada. Esimerkiksi Jonesin naapuri hoitaa tilan heinänteon. Jonesin tila on myös mukana tilojen yhteistyössä mm. juustolan perustamisen suunnittelussa. Mm. tämän ja läpinäkyvyyden avulla haetaan kilpailukykyä alueen pientilojen kannattavuuden parantamiseksi. Emäntä oli saanut keväällä naapurista kanan munia, joista hän hautoi itselleen kanat musiikin säestämänä. Linnuista hän huomasi, että klassinen musiikki oli niille enemmän mieleen kuin rock-musiikki.

10 Seuraavaksi edessä oli pitkä ajo toiseen osavaltioon. Illansuussa noin 6 tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme Pennsylvanian Selingsgroveen. Matkareitti kulki aluksi samaa valtatietä, joita olimme tulleet: maisemat ja ruska oli paikoin henkeäsalpaavan kauniita: ympärillämme kohosi Blue Rocky Mountain, joka kuuluu Appalakkivuoristoon. Keskiviikko Aamiaisen jälkeen lähdimme Kreamer Foodsin tuotantoneuvojan (Dan) opastamana kohti kalkkunatilaa, joka oli noin 20 min. ajomatkan päässä. Mukanamme oli myös Lewisburgin Aviagen Turkeysin tuotantomäärien suunnittelija Jamie. Kreamer Foodsilla on 25 kalkkunan sopimustuottajaa, joiden koko vaihtelee kalkkunaa/tila. Yrityksellä ei ole omaa untuvikkotuotantoa eikä teurastusta, mutta Kreamer Foodsilla on rehutehdas. Tilan omistivat Nelsonin veljekset, joista toinen asui noin 10 mailia tilalta ja toinen vielä kauempana. Tämä lähempänä asuva omistaja oli paikalla. Hän kertoi, että tilan päivittäiset työt hoitaa pariskunta, joka asui tilalla olevassa omakotitalossa. Kuvassa vasemmalla omistaja Kreider Nelson ja Kreamer Foodsin Dan oikealla. Tilalla on luomusertifikaatti ja he tuottavat kalkkunan lisäksi luomumaitoa. Navetassa luomumaitoa lypsää lehmää. Maito noudetaan 5 lypsyn jälkeen. Peltoa tilalla on 80 eekkeriä (32 ha). Kalkkunoita kasvaa kahdessa eri rakennuksessa. Tällä hetkellä tilalla olevat kalkkunat eivät olleet luomulintuja, joskin heillä oli ensimmäistä kertaa hitaasti kasvavia pronssikalkkunoita. Koska tila on luomutila, siellä ei käytetä ennaltaehkäisevää antibioottilääkitystä, vaikka kasvatuksessa olevat linnut eivät juuri sillä hetkellä olisikaan luomutuotantoa. Toisessa (matala) päädyssä oli untuvikkotila 50 x 170 jalkaa (1579 m 2 ) ja toisessa päädyssä varsinainen kasvatustila 50 x 340 jalkaa (789 m 2 ). Näiden tilojen välissä oli huoltotila. Tällä hetkellä rakennuksissa oli kolmen ikäisiä lintuja, mutta Kreamer Foods on suunnittelemassa siirtymistä sopimustiloillaan all in all out systeemiin (kertatäyttö). Amerikassakin kertatäyttösysteemi on yleistynyt huomattavasti, koska siinä tautipaine saadaan pienemmäksi.

11 Tilalla meitä oli odottamassa Kreamer Foodsin toinen tuotantoneuvoja Emily Brown (kuva oikealla), joka vastasi kysymyksiimme asiantuntevasti. Suojavaatetukseen pukeuduimme pihalla, myös kenkäsuojat laitoimme jo rakennuksen ulkopuolella ja huoltotilaan mennessä laitoimme toiset suojajalkineet. Ennen lintutilaan menoa astuimme astiaan, jossa oli rakeistettua klooria (kuva alla). Rakennukset olivat kevytrakenteisia. Luomutuotantolintuja varten koko rakennuksen sivu on aidattu jaloittelualueeksi. Kasvatustilassa sivuseinät olivat avoimet (verkotettu) ja seinästä tulevaa ilmaa säädettiin pressujen avulla. Poistopuhaltimet oli sijoitettu sivuseinille. Kierrätyspuhaltimet olivat käytössä kaikissa kasvatusvaiheissa. Untuvikkotilassa sivuseinä ei kuitenkaan ollut kokonaan avoin. Kaikissa tiloissa oli kaasulämmittimet. Kasvattamoissa oli maalattia. Kuivikkeena käytettiin kutteria. Untuvikot siirretään 5 6 viikon iässä varsinaiseen kasvatushalliin, untuvikkotilan kuivike viedään pois ja tilat pestään.

12 Varsinaisella kasvatuspuolella kuivike vaihdetaan vasta kolmen parven jälkeen. Jos parvessa esiintyy mustapäätautia, kuivike vaihdetaan kuitenkin aina sairastaneen parven lähdettyä (tavanomaisessa kasvatuksessa linnuille annetaan mustapäätautia ennaltaehkäisevä lääkitys tämä ei ole kuitenkaan sallittua luomutuotannossa). Kuiviketta käännetään joka viikko, lisäystä ei tehdä. Tilalle tuleva parvi on joko kukkoja tai kanoja. Kanaparvia toimitetaan 5 viikon välein ja kukkoparvet tulevat 12 viikon välein. Kierto on 3,5 kertaa vuodessa. Käyntihetkellä tilalla oli kolmessa eri ikävaiheessa olevia lintuja. Nuorimmat olivat vajaan 2 viikon ikäisiä. Parvi oli tilan historian ensimmäinen pronssikalkkunaparvi, 3000 kanaa. Ensimmäisen viikon kuolleisuus tällä parvella reilu 1, 2 %. Ensimmäisen viikon kuolleisuus on tavallisesti prosentin luokkaa. Untuvikot saavat hautomolla rokotuksen Newcastlen tautia vastaan ja mahdollisesti kokkidioosirokotuksen (mikäli se on kiertovuorossa). Tilalla annetaan juomaveden mukana HE rokotus 30 päivän iässä (HE= hemorraginen enteriitti). Rakennuksessa, jossa pronssikanat olivat toisessa päässä, toisessa päässä oli 7 viikon ikäinen kanaparvi. Tämä rakennus oli vanhempi ja puurakenteinen. Ruokinnasta huolehti kaikissa halleissa spiraaliruokkija ja juomalaitteina oli nippakuppilinjat. Kaikkien untuvikkojen nokat typistetään hautomolla. Lisäksi kanojen varpaat typistetään myös hautomolla raapaleiden välttämiseksi myöhemmin kasvatuskaudella.

13 Kanaparven koko on 9200 kpl ja niitä kasvatetaan yleensä 13 viikkoa, jolloin elopaino on paunaa (6,3 7,2 kg). Kanojen kuolleisuus vaihtelee ollen 4 6 %. Kukkoja tuodaan vastaavaan tilaan 6300 kpl ja niiden kasvatusaika on viikkoa. Kukot painavat 18 viikon iässä paunaa (17,1 17,6 kg). Kukkojen kuolleisuus on noin 10 %. Luomukukkoja tuodaan samaan kasvatustilaan 4400 kpl. Yllä olevassa kuvassa 6 viikon ikäisiä kanoja. Tilalla pidetään parvesta tarkkaa kirjanpitoa. Tämä tila noudattaa mm. CAP- ja luomusäädöksiä. Sopimuskumppani Kreamer Foodsin neuvoja käy tilalla kerran viikossa ja tekee käynnistä raportin, mikä jää myös tilalle. Linnuilla pidetään 8 h yhtäjaksoinen yö.

14 Ruokinnassa noudatetaan 5 rehun ruokintaohjelmaa. 2-rehussa on loislääke, jota joudutaan käyttämään maapohjan vuoksi. Kokkidioosin ehkäisyssä käytetään rotaatiota: vuoroin rehussa on kokkidiostaatti ja kun sitä ei rehussa käytetä, linnut rokotetaan kokkidoioosin varalta. Probiootteja lisätään kerran viikossa 7 viikkoon saakka. Juomavettä hapatetaan sitruunahapolla. Juomaveteen lisätään myös klooria. Käyttökelpoisen kloorin määrä mitataan juomavedestä, jolloin tiedetään lisäystarve. RHS kanoilla on 2,41 ja kukoilla 2,50 (elopainokiloa kohti). Kuolioisen suolistotulehduksen koettiin olevan toissijainen sairaus. Rintalimakon esiintyvyys jäi epäselväksi asiaa kuitenkin pyritään selvittämään vielä jälkeenpäin olemalla yhteydessä Kreamer Foodsin neuvojaan. Parvesta otetaan verinäyte 51 päivän iässä, josta testataan mm. ND-, HE- ja Bordetellabakteerivasta-aineet. Salmonellatestejä ei tilalla tehdä. Teurastamo saattaa testata salmonellaa, joskaan testi ei ole sielläkään pakollinen. Kreamer Foods markkinoi lihat. Osa tilan linnuista kuljetetaan New Yorkin elävien eläinten markkinoille. Linnut kuljetetaan rekan kiinteissä häkeissä, joiden korkeus 18 ja leveys 44 (tuumaa), pituus on rekan levyinen. Häkkien kappaletäyttö riippuu lintujen koosta. Iltapäivällä ajoimme New Yorkiin keskustaan kuuluisaan Wellington hotelliin. Erosimme heti New Yorikiin saavuttuamme myös Aviagenin eurooppalaisista isännistämme. Kiitimme Richardia ja Jeromea heidän panostuksesta matkan toteutumiseen ja onnistumiseen.

15 Torstai Lauantai Torstaipäivä oli lämmin, mutta kostea ja sumuinen, joten vapaudenpatsaasta saimme ainoastaan silhuettikuvia. Sen sijaan vierailu paikallisessa Whole Foods Marketissa oli antoisa ja siellä näki laajan kirjon kalkkunatarjontaa, kuten kaikkea muutakin tarjontaa, mitä kuvitella saattaa.

16 Kaikkia kalkkunatuotteita ei valitettavasti ehditty maistelemaan. Kuvat valitettavasti eivät anna oikeutta tuotteista ja niiden esillepanosta.

17 Kuvat tähän matkakertomukseen ovat ottaneet: Tiina Pahkajärvi, Eija Kaukonen, Erkki Muilu ja Sirkka Karikko Bussimatkan aikana Aviagen Turkeysin Euroopan myynti- ja markkinointijohtaja kertoi maailman kalkkunamarkkinoista ja tulevaisuudennäkymistä. USA on maailman johtava kalkkunatuottaja ja kuluttaja. USA:n 300 milj. väestö kuluttaa vuodessa 7,4 kg kalkkunalihaa/henkilö. Yksistään kiitospäivänä amerikkalaiset syövät 60 miljoonaa kalkkunaa, lisäksi jouluna kulutetaan 25 milj. kappaletta kalkkunoita. Opintomatkamme suuntautui USA:n itäisiin osavaltioihin, joissa tilakoot eivät ole mitään kovin suuria. Tilat joilla vierailimme, olivat hyvinkin meidän piskuisen Suomen tilakoon luokkaa. Seuraavalla rapakon taakse suuntautuvalla matkalla voisimme tutustuakin sitten niihin isoihin kalkkunatiloihin.

Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa?

Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Luomusiipikarjan syysseminaari Tampere 25.10.2012/ Sirkka Karikko Esityksen sisältö - Hanke: - Hankkeen tausta - Hankkeessa selvitettyä - Haasteet 1 Hanke: Luomukalkkunan

Lisätiedot

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry.

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Kanasta rahaa - siipikarjatuotannon mahdollisuudet tulevaisuudessa Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Siipikarjanlihan markkinat meillä ja muualla Valkoisen lihan menekki kasvaa kaikkialla Maailman

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta Broilerin tuotantoketju Eläinjalostuksen perusteet ja hyvinvointi 20.11.2012 Eija Kaukonen / HK Agri Oy Broilerituotannon asiakasketju Aviagen Ltd Skotlanti

Lisätiedot

MATKARAPORTTI 9.3.2011 Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla

MATKARAPORTTI 9.3.2011 Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla MATKARAPORTTI 9.3.2011 Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla Matkalla mukana: Kalkkunatuottajat Seppo Heikkilä, Juhani Viljakainen ja Fredrik Ström Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka Länsi-Kalkkuna

Lisätiedot

LAIDUNLINNUT Oy Hemmanet Ab 5.6. 4.9.2014

LAIDUNLINNUT Oy Hemmanet Ab 5.6. 4.9.2014 LAIDUNLINNUT Oy Hemmanet Ab 5.6. 4.9.2014 Linnut saapuivat tilalle 5. kesäkuuta. Tavoitteena oli toimittaa tavanomaisesti tuotettavien kasvattamountuvikkotoimituksen yhteydessä ylimääräisiä untuvikkoja,

Lisätiedot

Matkaraportti 26.11.2010 Mira Jääskeläinen

Matkaraportti 26.11.2010 Mira Jääskeläinen Matkaraportti 26.11.2010 Mira Jääskeläinen Eurotier-messut 16-19.11.2010 Kalkkuna tuottajia oli paikalla Jarkko Ja Perttu Eskola, Kirsi ja Hermanni Huhtala, Juho Marttila, Hannu Heikkilä. Tiistaina 16.11.

Lisätiedot

Lisää luomulihaa. Luomupäivä 14.11.2012 Tampere

Lisää luomulihaa. Luomupäivä 14.11.2012 Tampere Lisää luomulihaa Luomupäivä 14.11.2012 Tampere Luomueläintilastoja v. 2010 - lypsylehmiä 4809 - emolehmiä 10473 - lihanautoja 2525-0,24 lihanautaa / emolehmä v. 2011 - lypsylehmiä 5776 - emolehmiä 11865

Lisätiedot

Markkinakehityksestä yleensä

Markkinakehityksestä yleensä Markkinakehityksestä yleensä lihan kulutus kasvaa globaalisti, kaksinkertaistuu vuoteen 2040. Broileri, nauta Eussa kulutus vakaa. Sika laskussa, broiler nousussa. Suomessa vastaava. Mitä Suomessa tapahtuu?

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Simmental rotutavoitteita ja -ominaisuuksia. Katri Strohecker Finn Beef Ay

Simmental rotutavoitteita ja -ominaisuuksia. Katri Strohecker Finn Beef Ay Simmental rotutavoitteita ja -ominaisuuksia Katri Strohecker Finn Beef Ay Simmental Nuori liharotu Suomessa; ensimmäiset tuotu 1990 Alkuperä Sveitsissä; Simme-joen laakso Simmentaleja n. 40-60 miljoonaa

Lisätiedot

TUTUSTUMINEN PUOLAN KALKKUNATUOTANTOON 7. 10.2.2012 Osana Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen -hanketta

TUTUSTUMINEN PUOLAN KALKKUNATUOTANTOON 7. 10.2.2012 Osana Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen -hanketta MATKAKERTOMUS 1.3.2012 TUTUSTUMINEN PUOLAN KALKKUNATUOTANTOON 7. 10.2.2012 Osana Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen -hanketta Hankkeessa verrataan suomalaista kalkkunatuotantoa

Lisätiedot

Kalkkunan hyvinvointi ääriolosuhteissa. Dr Jérôme NOIRAULT

Kalkkunan hyvinvointi ääriolosuhteissa. Dr Jérôme NOIRAULT Kalkkunan hyvinvointi ääriolosuhteissa Dr Jérôme NOIRAULT Suomessa sääolosuhteet ovat erittäin ankarat. Talvella on erittäin kylmää ja kuivaa ja kesällä on kuuma. Ilmastointi on vaikeaa tuhlaamatta energiaa:

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014

Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014 MATKARAPORTTI Elina Kari ja Sirkka Karikko Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014 Vierailu: Kelly Turkeys, Danbury, ESSEX Paul Kelly otti meidät vastaan ja piti tapaamisemme alkuun

Lisätiedot

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 30.9.2010 Mitä lihayritykset tekevät sikojen ja nautojen hyvinvoinnin varmistamiseksi? Matti Perälä Suomen lihateollisuusyhdistys,

Lisätiedot

Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Luomusiipikarjan syysseminaari Tampere 25.10.2012/ Sirkka Karikko

Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Luomusiipikarjan syysseminaari Tampere 25.10.2012/ Sirkka Karikko Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Luomusiipikarjan syysseminaari Tampere 25.10.2012/ Sirkka Karikko Esityksen sisältö - Hanke: Luomukalkkunan tuotantoketjun toiminnan käynnistäminen - Hankkeen

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma

Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma Siipikarjan terveys ja terveydenhuolto Eläinlääkäreiden täydennyskoulutus 2014 Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Suomi ja siipikarjan salmonella EU-lisävakuudet

Lisätiedot

Broilerkasvatus prosessina. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012

Broilerkasvatus prosessina. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Broilerkasvatus prosessina Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Hanna Hamina Eura hannahamina@gmail.com 0505730773 1 Tärkeät periaatteet Broilerien hyvinvoinnista huolehtiminen kaikissa vaiheissa

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus

Eläinten hyvinvointikorvaus Eläinten hyvinvointikorvaus 2017 19.1.2017 1 Ei perusehtoja tai lisäehtoja, toimenpiteet samanarvoisia 1-vuotinen sitoumus Noudatettava kaikissa rakennuksissa (myös eri tiloilla) Korvaus maksetaan eläinryhmäkohtaisesti

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus. Naudat 2015 9.4.2015 1

Eläinten hyvinvointikorvaus. Naudat 2015 9.4.2015 1 Eläinten hyvinvointikorvaus Naudat 2015 9.4.2015 1 Yleistä sitoumuksesta Sitoumus tehdään 1.5.2015 31.12.2016 väliseksi ajaksi Seuraava mahdollisuus hakea sitoumusta 11/2016, koskien vuotta 2017 (vuonna

Lisätiedot

Ajankohtaista siipikarjaterveydenhuollosta. Loimaa Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz

Ajankohtaista siipikarjaterveydenhuollosta. Loimaa Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Ajankohtaista siipikarjaterveydenhuollosta Loimaa 4.4.2019 Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Eläinten terveys ETT 25 vuotta Juhlaseminaari Seinäjoella 29.8.2019 Yhteistyöllä kilpailukykyä suomalaiselle

Lisätiedot

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 9 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI BUSSIMATKA KATOWICEEN 31.8. 8.9.2014 9 KULJETUS: LAUTTA + BUSSI HINTAAN SISÄLTYY LAUTTAMATKAT

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atrian kuulumisia Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atria Suomi Oy Kehittää, tuottaa ja markkinoi suomalaisia tuoreruoka-alan tuotteita ja niihin liittyviä palveluja. Liikevaihdolla mitaten Suomen suurin

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia. Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki

Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia. Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki Tutkimuksen tarkoitus on ymmärtää paremmin kuolioisen suolistotulehduksen syntyä

Lisätiedot

Luomunaudanlihantuotannon talous tilastot ja mallit. Timo Lötjönen, MTT Ruukki Kauko Koikkalainen, MTT Taloustutkimus

Luomunaudanlihantuotannon talous tilastot ja mallit. Timo Lötjönen, MTT Ruukki Kauko Koikkalainen, MTT Taloustutkimus Luomunaudanlihantuotannon talous tilastot ja mallit Timo Lötjönen, MTT Ruukki Kauko Koikkalainen, MTT Taloustutkimus Esityksen sisältö: 1. Johdanto (mm. uusi luomutuki) 2. Luomun kannattavuus tilastojen

Lisätiedot

Toronto, Kanada. Tiistai / 29.12. Aamiainen. Wayne Gretzky International Tournament

Toronto, Kanada. Tiistai / 29.12. Aamiainen. Wayne Gretzky International Tournament ESIMERKKIOHJELMA Lauantai / 26.12 Kokoontuminen Helsinki-Vantaalla 14:20-15:55 Lento Helsinki Reykjavik 17:00-17:55 Lento Reykjavik Toronto Bussi hotellille, päivällinen Sunnuntai / 27.12 Jääharjoitus

Lisätiedot

Katsaus siipikarjatuotannon talouteen

Katsaus siipikarjatuotannon talouteen Katsaus siipikarjatuotannon talouteen Timo Karhula MTT Taloustutkimus Suomen Siipikarjaliiton vuosikokous- ja seminaaripäivä Tampereella 27. 3.2014 Tuotantomäärät ja ennusteet vuoteen 2020 Tuottaja- ja

Lisätiedot

Strategian perusteet

Strategian perusteet Strategian perusteet Visio Suomessa tuotetaan kannattavasti kysyntää vastaava määrä puhdasta ja turvallista, kuluttajien arvostamaa sianlihaa eläinten hyvinvoinnin ja ympäristön kannalta kestävillä tuotantotavoilla.

Lisätiedot

Lammastalous esitys. Eemeli Piesala Tarvaala

Lammastalous esitys. Eemeli Piesala Tarvaala Lammastalous esitys Eemeli Piesala Tarvaala 8.5.2019 Taustani Petäjävedeltä Opiskelen maatalousekonomiaa Helsingin yliopistossa (Agronomi) Aikaisemmin myös biotekniikkaa Piesalantila SPV 2016 v. alussa

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Luomumaitoa Muuruvedeltä 2 10.8.2010 M.Pentikäinen Luomumaitoa Muuruvedeltä

Lisätiedot

Suomen Siipikarjaliitto 31.3.2016 Tampere. Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Eläinten terveys ETT ry

Suomen Siipikarjaliitto 31.3.2016 Tampere. Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Eläinten terveys ETT ry Suomen Siipikarjaliitto 31.3.2016 Tampere Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Eläinten terveys ETT ry Hyvinvointitavoitteet ETU-siipikarja-asiantuntijaryhmien toimesta Munintakanat 2004 Broilerit

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 1 8.9.2014 8 CHARTER LENNOT HKI, TRE JA KUOPIO HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Luomuohjelman arviointi. Sari Rannanpää

Luomuohjelman arviointi. Sari Rannanpää Luomuohjelman arviointi Sari Rannanpää Luomuohjelman arviointi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI & TK-Eval Kesä syyskuu 2018 Aineisto: dokumentti- ja tilastoaineisto, haastattelut (29), luomualan

Lisätiedot

Raisioagro, Merja Holma JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN

Raisioagro, Merja Holma JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN Raisioagro, Merja Holma 21.11.2014 JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN Kaikki Saksan tilat eivät kasvata liikevaihtoaan lehmämäärää lisäämällä. Diers-Hofin tilalla on 300 lehmää, joiden maidosta kolmannes

Lisätiedot

LUOMU POHJOIS-KARJALASSA

LUOMU POHJOIS-KARJALASSA LUOMU POHJOIS-KARJALASSA LUOMUTUOTANNON KEHITYS Pohjois-Karjalassa luomutuotannon kehittämistyötä on tehty kauan. Nyt Pohjois-Karjala on suhteellisesti mitaten johtava luomumaakunta. Viljat, marjat, hunajat

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella.

Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella. Matkapäiväkirja 11.-19.6.2012 Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella. 6th International Folk Festival City of Calella 12.6.2012 tiistai Lähdimme

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

LUOMUSIIPIKARJA NYKYTILA JA MARKKINAT

LUOMUSIIPIKARJA NYKYTILA JA MARKKINAT LUOMUSIIPIKARJA NYKYTILA JA MARKKINAT LUOMUKANANMUNIEN TUOTANTO PIENKANALASSA HY/RURALIA-INSTITUUTTI 28.11.2013 Ulla Holma Luonnonmukainen kotieläintuotanto Luonnonmukaisesti viljellyn maatilan tuotantotapa

Lisätiedot

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Bakteerin ominaisuudet Campylobacter jejuni joskus C. coli Optimilämpötila 42-43 C Ei lisäänny alle 25 C:ssa Kuumennusherkkä,

Lisätiedot

Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva

Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Syyskuun 2015 ohjelma Viikko 37 Maanantai 7.9 8.30 16.00 *Perhekerhoon

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 31.8. 7.9.2014 8 VRK ALK 990 SUORAT CHARTER LENNOT HKI, TRE JA

Lisätiedot

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset Hyvät maitotilayrittäjät Tervetuloa Perinteisen LaatuKlubin 10-vuotisjuhlaseminaariin Riikaan Aika Tiistai torstai 29.11. - 1.12.2011 Paikka Riika, Latvia, Kylpylähotelli Radisson Blu Hotel Latvija Seminaarissa

Lisätiedot

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK)

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK) Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKAT JA NAUDAT YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointifoorumi 2014

Eläinten hyvinvointifoorumi 2014 Eläinten hyvinvointifoorumi 2014 Ontuva broileri Eija Kaukonen 10.12.2014 Broilerin jalkaviat - merkitys Heikentynyt hyvinvointi Kipu Huono ja epätasainen kasvu olosuhteiden ja laitteiden säätö vaikeaa

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015

Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015 Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015 Sisällys Luomupeltoala Luomuviljelyn kehitys 2006-2014 Luomukasvintuotanto Luomukotieläintilat

Lisätiedot

Formulamatka Unkariin. Esittely. Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Hungaroring. Budapest. Miksi valita tämä matka?

Formulamatka Unkariin. Esittely. Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Hungaroring. Budapest. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Esittely Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Lähde jännitämään suomalaisten menestystä Hungaroringin radalle! Tällä matkalla pääset seuraamaan harjoituksia, aika-ajoja sekä tietenkin itse

Lisätiedot

Luomutuotannon kannattavuudesta

Luomutuotannon kannattavuudesta Luomutuotannon kannattavuudesta Kauko Koikkalainen, tutkija Luomuinstituutti, 31.3.2015, Mikkeli Esityksen sisältö Vähän perusteita Vähän maatalouspolitiikkaa Toteutunutta kannattavuutta kannattavuuskirjanpitoaineiston

Lisätiedot

Mitä luomukalkkunan tuottaminen maksaa?

Mitä luomukalkkunan tuottaminen maksaa? Mitä luomukalkkunan tuottaminen maksaa? Timo Karhula ja Jarkko Niemi MTT Taloustutkimus Johdanto Luomulihan tuotanto on Suomessa vähäistä Noin prosentti kaikesta tuotetusta lihasta, luomukalkkunaa vain

Lisätiedot

Laiduntavien kalkkunoiden tautisuojaus. Kitty Schulman, Leena Sahlström Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö Evira Jaakko Heikkilä MTT Taloustutkimus

Laiduntavien kalkkunoiden tautisuojaus. Kitty Schulman, Leena Sahlström Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö Evira Jaakko Heikkilä MTT Taloustutkimus Laiduntavien kalkkunoiden tautisuojaus Kitty Schulman, Leena Sahlström Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö Evira Jaakko Heikkilä MTT Taloustutkimus Sisältö Tautisuojausosion tavoitteet Siipikarjan tautisuojaus

Lisätiedot

Luomukanatalouden ja lihasiipikarjan rehukatsaus. ProAgria Etelä-Pohjanmaa Luomuerikoisneuvoja Ulla Maija Leskinen

Luomukanatalouden ja lihasiipikarjan rehukatsaus. ProAgria Etelä-Pohjanmaa Luomuerikoisneuvoja Ulla Maija Leskinen Luomukanatalouden ja lihasiipikarjan rehukatsaus ProAgria Etelä-Pohjanmaa Luomuerikoisneuvoja Ulla Maija Leskinen Sisältö Tulevaisuuden näkymät luomurehujen käyttö Rehun hygienia-asiat Rehutilanne tänään

Lisätiedot

Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna

Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna Hanke: Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Vasikoita (<6kk) Lypsylehmiä Emolehmiä Muita yht. kpl. nautoja

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Vasikoita (<6kk) Lypsylehmiä Emolehmiä Muita yht. kpl. nautoja Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA JA NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

Eviran ohje 16038/1. Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa

Eviran ohje 16038/1. Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa Eviran ohje 16038/1 Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa Sivu/sivut 1 / 7 Viranomaisen toiminnan tulee perustua laissa olevaan toimivaltaan ja viranomaistoiminnassa tulee tarkoin noudattaa lakia. Viranomaisohjeet

Lisätiedot

SAKSAN ELINTARVIKEMARKKINAT

SAKSAN ELINTARVIKEMARKKINAT SAKSAN ELINTARVIKEMARKKINAT TUTUSTUMISMATKA VÄHITTÄISKAUPPAAN JA VIENTIMAHDOLLISUUKSIIN 2.- 4.6.2015 HAMPURI, ROSTOCK, BERLIINI OHJELMA TIISTAI 2.6. HAMPURI Hampuri vanha hansakaupunki ja kansainvälisen

Lisätiedot

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää?

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen Atria Suomi Oy 1 Mitä tarkoitetaan jäljitettävyydellä ruokaketjussa? Lakisääteinen velvoite on pystyä jäljittämään

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 25.6.2018 Aloitimme neljännen työviikkomme matkustamalla Suomenniemeen, jossa kävimme piristämässä asiakkaita Metsätähden toimintakeskuksella. Aloitimme ohjelman tuttuun tapaan yhteislauluilla,

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN 22. 25.04.2020 Kevään ryhmämatkamme suuntautuu Slovenian pääkaupunkiin, sympaattiseen Ljubljanaan. Lähde mukaan kokemaan uusi, upea ja raikas kaupunkikohde, sen historia

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi

Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi 16.3.2018 s. Kurikka Helsingin yliopisto, MMM Hyönteistalous osana suomalaista alkutuotantoa 2015 Finsect Foto:

Lisätiedot

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Case Tenhon tila historiaa Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Tilan toimintaa Suomalaisen suoramyynnin pioneeritila Suoramyyntiä

Lisätiedot

Metsälaitumien ja luonnonsuojelualueiden hyödyntäminen nautojen ruokinnassa. Päivi Jokinen ProAgria Pohjois-Karjala/ Maa- ja kotitalousnaiset

Metsälaitumien ja luonnonsuojelualueiden hyödyntäminen nautojen ruokinnassa. Päivi Jokinen ProAgria Pohjois-Karjala/ Maa- ja kotitalousnaiset Metsälaitumien ja luonnonsuojelualueiden hyödyntäminen nautojen ruokinnassa Päivi Jokinen ProAgria Pohjois-Karjala/ Maa- ja kotitalousnaiset Luonnonlaitumet viljellyt peltolaitumet - luonnonheinän energiamäärä

Lisätiedot

Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013

Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013 Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013 Saavuimme Tallinnaan keskiviikkona kello 12.30. Heti satamasta siirryimme ensimmäiseen tutustumiskohteeseemme E-profiiliin, joka on Tallinnan suurin, raskaan

Lisätiedot

Eerolan tila, Palopuro SYKSY

Eerolan tila, Palopuro SYKSY 1. Kesän kasvukausi Kesän kasvukausi on takana ja tähkät ovat tuleentuneet eli viljat ovat korjuukypsiä. Kesän aikana maanviljelijä on joutunut ruiskuttamaan viljan tuholaiseläinten ja homeiden yms. aiheuttamien

Lisätiedot

Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset?

Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset? Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset? Juha-Matti Katajajuuri Vanhempi tutkija Biotekniikka- ja elintarviketutkimus juha-matti.katajajuuri@mtt.fi

Lisätiedot

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Liite 15.3.2004 61. vuosikerta Numero 1 Sivu 2 MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Oiva Niemeläinen, MTT Egyptissä olisi ruokittava 70 miljoonaa suuta Suomen peltopinta-alalta. Onnistuuko?

Lisätiedot

Naudanlihan tuotannon näkymät. Rakennetukikesäpäivät Jyväskylä

Naudanlihan tuotannon näkymät. Rakennetukikesäpäivät Jyväskylä Naudanlihan tuotannon näkymät Rakennetukikesäpäivät 6.6.2019 Jyväskylä Toimintaympäristö muutoksessa Naudanlihamarkkina Euroopassa 2030? Ilmastonmuutoskeskustelu kiihtyi suuremmaksi kuin koskaan. Syksyllä

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Satu Raussi, FT, johtava asiantuntija Tiina Kauppinen, FT, erityisasiantuntija www.eläintieto.fi

Lisätiedot

Essi Tuomola / Satafood Kehittämisyhdistys ry 5.2.2010

Essi Tuomola / Satafood Kehittämisyhdistys ry 5.2.2010 Essi Tuomola / Satafood Kehittämisyhdistys ry 5.2.2010 Broilerin sopimustuottajien kilpailukyvyn parantaminen hanke Matkakertomus Lantmännen SweChick AB:n vieraana Malmössä 26.-27.11.2009 Ruotsi Osallistuin

Lisätiedot

Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa

Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa 1 Tiedotusvälineille Julkaisuvapaa 7.7.2006 klo 11:00 Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa Keskimääräinen karavaanariseurue käyttää leirintäaluepaikkakunnilla

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM Eviran ohjaukseen kuuluvat täydentävät ehdot Evira ohjeistaa sekä kirjoittaa

Lisätiedot

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua)

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Sunnuntai - maanantai Sähköjohtoja riittää, vaikka sähkökatkoja onkin usein. Kathmandun maisemia kattoterassilta. Unelmien puutarhassa, joka oli ennen

Lisätiedot

Emolehmätuotanto - elämäntapa vai bisnes?

Emolehmätuotanto - elämäntapa vai bisnes? Emolehmätuotanto - elämäntapa vai bisnes? Juha Ryhänen Asiakkuuspäällikkö AtriaNauta 1 Emolehmät, vasikat välitykseen Emolehmätuotannon tärkeimmät raja-arvot Poikineita tiineytetyistä, % Heikko: Kohtalainen:

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Motek messut, Stuttgart 11.-13.10 2011

Motek messut, Stuttgart 11.-13.10 2011 Motek messut, Stuttgart 11.-13.10 2011 Motek messut 11.-13.10 2011 Matka tehtiin osana pinnoitustekniikan investointi- ja kehittämishankkeen laiteinvestointien suunnittelua. Hankkeessa on tarkoitus suunnitella

Lisätiedot

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha 24.3.-4.4.2014 Kissoja n. 40-50 Koiria n. 15 Koiria ja kissoja löydetään kadulta, metsästä, roskiksista, jätelavoilta... Kissoja pyydystettiin loukkujen

Lisätiedot

Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa. Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo

Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa. Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo 29.11.17 Keitä vastaajat olivat n 417 kpl % Viljelijä 361 87 Eu-avustaja ja viljelijä 15 4 EU-avustaja/asiantuntija/kunnan

Lisätiedot

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Vuoden 2015 World Dairy Expo ammattimatka lähestyy. Matkan pituus on kahdeksan päivää. Ohjelman mukaan matkaan sisältyy yhteensä 8 tilavierailu,

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Marraskuu 2017 Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

TORSTAI 10.8 KESKIVIIKKO 9.8

TORSTAI 10.8 KESKIVIIKKO 9.8 2006 VIIKKO 32 ASUMIS- VALMENNUS MAANANTAI 7.8 TIISTAI 8.8 KESKIVIIKKO 9.8 TORSTAI 10.8 PERJANTAI 11.8 LAUANTAI 12.8 SUNNUNTAI 13.8 OMAT MENOT ITAVA AIHE/ TAVOITE OPETTAJAN HAMPAIDEN PESU AAMU ILTA AAMU

Lisätiedot

SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA. -luotettavin ja laadukkaini

SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA. -luotettavin ja laadukkaini SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA -luotettavin ja laadukkaini 2 Finn Angus tarina Angus-tuottaja etsi toistaan vuosituhannen vaihteessa; Tarttis tehdä jotain! Tila ei elätä perhettä perinteisellä tavalla,

Lisätiedot

Muistoissamme 50-luku

Muistoissamme 50-luku Muistoissamme 50-luku Kuva: Suomen valokuvataiteen museo / Alma Media / Uuden Suomen kokoelma / rajattu 6. Ahkeraa työntekoa Maaseudulla heinäntekoon lähtivät kaikki. Työhön tarvittiin miehet, naiset ja

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

Onnellisten kanojen munia vai luomumunia?

Onnellisten kanojen munia vai luomumunia? Onnellisten kanojen munia vai luomumunia? Mikkeli 1.10.2016 Brita Suokas, projektisuunnittelija Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hanke HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot