Kunnallishallinnon tietotekniikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kunnallishallinnon tietotekniikka 1995-1997"

Transkriptio

1 Kunnallishallinnon tietotekniikka Suomen Kuntaliitto 1996

2 Virhe. Tuntematon valitsimen 2 argumentti. 1. Johdanto Kuntaliitto lähetti tietotekniikan käyttöä ja kehitystä koskevan kyselyn kaikille kunnille ja kuntayhtymille keväällä Kartoituksen kysymykset ja painopistealueet ilmenevät tämän yhteenvedon liitteenä olevalta lomakkeelta. Kyselyn perinteet velvoittavat; sitä on aikaisemmin Kunnallishallinnon tietotekniikkaneuvottelukunta KATKO:n nimellä tehty yhtäjaksoisesti vuodesta 1981 lähtien. Vertailukelpoisuus on pyritty mahdollisuuksien mukaan säilyttämään muun muassa kustannusten, niiden erittelyjen, työasemien sekä henkilöstön osalta. Vuoden 1995 kysely oli edeltäjiin verrattuna "kevyt". Tämä johtui toisaalta siitä, että helppoudella pyrittiin varmistamaan riittävä vastaustaso. Toisaalta aikaisemmin pyrittiin keräämään aineistoa liittojen neuvontapalvelua varten, mutta nyt tämä "kuka myy ja käyttää mitäkin ohjelmistoa" -tieto on ajantasaisempana Kuntaliiton järjestelmissä muulla tavoin toteutettuna. Samoja ratkaisuja on todennäköisesti tehty myös yrityksissä, jotka aikaisemmin käytännössä rahoittivat kartoituksen toteutuksen ostamalla laajan organisaatiokohtaisen aineiston. Kysely lähetettiin 72:lle kunnalle ja kuntayhtymälle. Lisäksi otettiin huomioon Kuntaliiton sairaalapalveluiden erikoissairaanhoitoa koskeva vastaava kartoitus, jonka tulokset on raportoitu myös erillisenä. 1 Vastauksia kertyi 339 eli lähes joka toiselta. Vastausprosentti oli suunnilleen sama niin kunnissa kuin kuntayhtymissä. Aikaisemmilla kyselyillä pyrittiin tietosisällöstä johtuen mahdollisimman suureen kattavuuteen ja siksi useiden "karhukierrosten" jälkeen päästiin lähes 8 prosentin kattavuuteen; tosin vuoden 1993 kyselyn vastausprosentti oli nyt toteutetun kanssa samaa tasoa. Kun tietosisältö toisaalta oli edeltäneitä yleisempi, ei tällaisia jatkokyselyjä katsottu aiheelliseksi, vaan tärkeämpänä pidettiin otoksen toiminnallista ja alueellista edustavuutta. Vinoutumat korjattiin kysymällä henkilökohtaisesti tärkeimmät muuttujat mm. eräistä suurimmista kaupungeista. Peruskyselyn tuloksia on täydennetty muuta kautta kertyneellä tiedolla. Aivan uutena piirteenä on myös kunnallishallintoa koskevien tietojen vertaaminen valtionhallinnon tekemien vastaavien selvitysten kanssa sekä alueellinen näkökulma. 1 Tiedot on raportoitu Kuntaliiton sairaalapalveluiden raportissa Sairaanhoitopiirien ja sairaaloiden tietotekniikka vuonna 1994.

3 Virhe. Tuntematon valitsimen 3 argumentti. 2. Henkilöstö 2.1 Tietotekniikan kehittämisestä vastaavat Erot kuntien tavoissa ratkaista tietotekniikan hallintaan liittyviä asioita poikkeavat hyvin paljon toisistaan. Seuraavassa taulukossa on tarkasteltu kunnan tietotekniikasta vastaavien ( vastuuhenkilö -termi otettiin käyttöön 198-luvulla) ammattinimikkeiden jakautumista: Kunnassa tietotekniikasta vastaavan henkilön ammattinimikkeen jakautuminen 1995 ATK-ammatti 2 31 talousjohtaja tai vast. 19 kunnansihteeri tai vast. 19 suunnittelusihteeri tai vast. 3 7 kunnanjohtaja 7 kanslisti/toimistovirkailija 5 insinööri tai teknikko 3 kirjanpitäjä 3 elinkeinoasiamies 2 opettaja 1 sosiaalijohtaja 1 koulutoimen johtaja 1 muut 1 Viimeisen kahden vuoden aikana ATK-ammattilaisen palkanneiden kuntien määrä on kasvanut nopeasti. Hiljalleen on myös yleistymässä kuntien yhteisten ammattilaisten käyttö. Tietotekniikan laajentuva käyttö ilmenee myös talousalan ammattilaisten osuuden vähentymisenä. Pääsääntöisesti omien ammattilaisten käyttö kasvaa kuntakoon myötä; toisaalta molemmissa päissä tästä säännöstä on myös paljon poikkeuksia. % 2 esimerkiksi atk-päällikkö,tietohallintopäällikkö,mikrotukihenkilö,atk-suunnittelija jne 3 mukana myös henkilöstösihteerit

4 Virhe. Tuntematon valitsimen 4 argumentti. 2.2 ATK-henkilöstö Kunnallishallinnossa päätoimisesti tietotekniikan parissa työskentelevien määrä on vuodesta 1993 kasvanut selvästi. Lisäystä on tapahtunut etenkin keskisuurissa kunnissa sekä kansanterveystyön ja keskiasteen koulutuksen kuntayhtymissä. Tällä hetkellä atk-henkilöstön kokonaismäärä on noin 13. Näistä kunnissa työskentelee noin 86, erikoissairaanhoidon kuntayhtymissä noin 37, keskiasteella noin 4 ja kansanterveystyön kuntayhtymissä 2. 2 Kuntayhtymät Kunnat Kunnallishallinnon tietotekniikka ATK-henkilöstön määrä ARVIO 3. Kustannukset Pienen notkahduksen jälkeen kunnallishallinnon tietotekniikkamenot ovat palanneet lähes 199-luvun alkupuolen tasolle eli 1,5 miljardiin markkaan. Kahden vuoden välein tehdyn kyselymme tavanomaiseen tapaan ensimmäisen vuoden tiedot (1994) ovat tilinpäätöstietoja ja toisen vuoden (1995) budjetoituja menoja. Vaikka ne eivät olekaan sinänsä vertailukelpoisia, ei tällä lopputuloksen luotettavuuteen ole katsottu olevan olennaista merkitystä. Suurempi merkitys varmasti on tietotekniikkamenojen kirjaamisella. Luonnollisesti näistä menoista puuttuu lähes kokonaan merkittävä sivutoimisesti käytetty työpanos, joka on ainakin samaa luokkaa kuin varsinaiset tietotekniikan henkilöstömenot. Samoin suurimmissa yksiköissä on vaikea saada mukaan kyselyyn eri vastuualueiden kustannuksia.

5 Virhe. Tuntematon valitsimen 5 argumentti. Koulujen tietotekniikan jättäminen kyselyn ulkopuolelle vaikuttaa merkittävästi kokonaissummiin. 2 Kunnallishallinnon tietotekniikka Kokonaismenot (1 mk) vuoden 1995 arvossa ARVIO Kunnallishallinnon tietotekniikan kasvu on ollut voimakkainta viime vuosikymmenen toisella neljänneksellä. Sen jälkeen kasvu hidastui ja muuttui 199-luvulla negatiiviseksi. Ensimmäinen positiivinen muutos tällä vuosikymmenellä tapahtuu 1995.

6 Virhe. Tuntematon valitsimen 6 argumentti. 3 % Kunnallishallinnon tietotekniikka Menojen reaaliarvon vuotuinen muutos ARVIO Vuonna 1996 menojen kasvu on arvioitu hieman vuotta 1996 suuremmaksi. Jo sitovien käyttöönottosuunnitelmien perusteella kokonaismenojen arvioidaan kasvavan myös vuonna Laitteistoinvestointeihin ja ohjelmistojen käyttöoikeuksiin ja ylläpitoon käytetään tällä hetkellä kunnallishallinnossa jo lähes yhtä suuri osuus kokonaismenoista (noin 3 prosenttia). Vuosien suurten muutosten aikana ohjelmistopuoli kasvaa kaikkein suurimmaksi. Samoin henkilöstömenojen osuus pysyttelee ainakin nykyisellä 15-2 prosentin tasolla.

7 Virhe. Tuntematon valitsimen 7 argumentti. Kunnallishallinnon tietotekniikkamenot Jakautuminen menolajeittain % 35 3 Laitteet Ohjelmistot Henkilöstö Käyttöpalvelu Huoltopalvelut Koulutuspalvelu Muut menot Muutaman prosenttiyksikön lisäys kokonaismenoissa on tasaisesti kohdistunut kaikkiin menolajeihin. Kasvu on ollut kaikkein suurin käyttöpalvelussa, joka myös putosi eniten vuonna 1994.

8 Virhe. Tuntematon valitsimen 8 argumentti Kunnallishallinnon tietotekniikka Vuosittaiset muutokset eräissä menolajeissa (%) Laitteet Ohjelmistot Henkilöstö Käyttöpalvelu Huoltopalvelut Kunnat käyttävät vuonna 1995 tietotekniikkaan noin puoli prosenttia kokonaismenoistaan. Muutokset vuodesta 1993 ovat melko vähäiset. Vaihtelua, johon vaikuttaa erityisesti investointimenojen ottaminen huomioon, on edelleen melkoisesti. Tosin selvää tasaantumista erikokoisten kuntien välillä ja saman kokoluokan sisällä on tapahtunut. ATK-menojen osuus kokonaismenoista kunnissa vuonna 1995 (1993) keskiarvo minimi maksimi alle 5 asukasta.4 (.42).3 (.9) 1.7 (1.96) 5-15 asukasta.44 (.43).11 (.4) 1.7 (1.52) 15-3 asukasta.49 (.57).17 (.28).98 (1.6) yli 3 asukasta.68 (.7).4 (.27) 1.13 (1.14) KAIKKI.44 (.46).3 (.4) 1.7 (1.96)

9 Virhe. Tuntematon valitsimen 9 argumentti. Kuntayhtymien osalta vaihtelua on selvästi enemmän ja toimialueesta riippuen promillesta yli 1 prosenttiin. 4. Laitteet 4.1 Työasemat Kunnissa ja kuntayhtymissä on ns. hallinnollisessa käytössä tällä hetkellä noin 93. työasemaa, joista mikrotietokoneita on noin 55. (6 prosenttia). Päätteiden lukumäärä on edelleenkin kasvanut erityisesti terveydenhuollossa, mutta tulee jonkin verran vähentymään seuraavina vuosina. Valtionhallinnossa mikrotietokoneiden osuus on selvästi suurempi eli yli 8 prosenttia. 12 Kunnallishallinnon tietotekniikka Työasemat Päätteet Mikrotietokoneet Verrattuna esimerkiksi valtionhallintoon tai johonkin yksityispuolen sektoriin on työasemaasteen 4 määrittely kunnallishallinnossa vaikeaa. Muutama vuosi sitten arvioitiin, että kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee hyvin väljästi määritellyssä hallinnollisessa työssä noin 2. henkilöä eli vajaa puolet koko työvoimasta. Jos oletetaan karsinnan kohdistuneen tähän joukkoon yhtä voimakkaana kuin koko kunnallishallintoon, voidaan työasema-asteeksi arvioida noin 5 prosenttia. 4 työasemien suhde henkilöstön määrään.

10 Virhe. Tuntematon valitsimen 1 argumentti. Tätäkään lukua ei vielä voi rinnastaa esimerkiksi valtionhallinnon 8 prosentin lukuun. Työasema-asteen laskemista vaikeuttaa lisäksi se, että kunnissa ja kuntayhtymissä voi yhteisen työaseman käyttö monesti olla varsin perusteltua. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa sairaalan vuodeosasto, jossa yhtä työasemaa käyttää sujuvasti kolmivuorotyössä hyvinkin suuri henkilöstömäärä. Myös kunnallishallinnossa graafiseen käyttöliittymään perustuvat tietopalvelut ovat nopeasti lisääntymässä ja yleinen markkinatilanne ja ohjelmistokehitys osaltaan luovat omat paineensa. Toisaalta on niin, että käyttämällä kaikki kunnallishallinnossa tällä hetkellä laiteinvestointeihin kuluvat varat päätteiden korvaamiseen mikrotietokoneilla, saataisiin muutos toteutettua noin neljässä vuodessa. Unix-työasemien määrä on noin 5 kappaletta; kasvua parin vuoden aikana on noin 2 kappaletta. Hieman pienempää määrä uusia unix-työasemia on ennakoitu tälle vuodelle (8 kappaletta). Erilaisina palvelimina on lisäksi noin 28 tietokonetta. Uusia mikrotietokoneita kunnallishallintoon hankittiin vuonna 1995 noin 8. kappaletta. Koulupuolen osalta hankintamäärät ovat olleet vielä tätäkin suuremmat. 4.2 Käyttöliittymät Tällä hetkellä noin 4 prosentissa kunnista ja kuntayhtymistä valtaosassa työasemista on käytössä Windows. Saman verran on myös niitä, joissa tätä ei juurikaan käytetä. Huomionarvoista on, että viimeksimainitut ovat yleensä suurempia organisaatioita. Mitään kovin nopeaa muutosta ei ennakoida; kahden vuoden kuluttua Windows olisi pääasiallisessa käytössä noin kahden kolmasosan työasemissa.

11 Virhe. Tuntematon valitsimen 11 argumentti. Windowsin käyttö kunnissa ja kuntayhtymissä 1 % Osuudet kaikista vastanneista 8 Windows työasemien osuus yli 6 % 2-6 % alle 2 % Lähiverkot Lähiverkkojen käyttöjärjestelmistä tulee Windows NT:n suosio kasvamaan nopeasti; tällä hetkellä näyttää siltä, että kasvu on paljon nopeampi, kuin mitä kyselyä tehtäessä pystyttiin ennakoimaan. NT syö olemassa olevaa tai potentiaalista markkinaosuutta ennen kaikkea LanManagerilta mutta myös Novell Netwarelta. Tarkemmin kyseltyjen tuotteiden lisäksi lomakkeella oli kaksikin epämääräisempää ryhmää; "muut" ja "unix-lähiverkot". Useilla kunnilla ja kuntayhtymillä oli käytössään lähes kaikkiin ryhmiin soveltuvia lähiverkkoja. On myös muistettava, että unix-palvelimia käytetään lähiverkossa monella eri tavalla kuten siihen suoraan liittyvien ominaisuuksien avulla tai kyselyssä omiksi tuotteiksi nimettyjen käyttöjärjestelmätuotteiden kautta.

12 Virhe. Tuntematon valitsimen 12 argumentti. Lähiverkon käyttöjärjestelmät kunnissa ja kuntayhtymissä 1 Osuudet kaikista vastanneista % 8 Käyttöjärjestelmien osuus muut NT Netware "unix" Lähiverkkonsa Internetiin oli kunnallishallinnon organisaatioista liittänyt noin 12 prosenttia. Määrä on kyselyn jälkeen kasvanut selvästi. Erilaisia lähiverkkojen yhdistämispalveluja käyttää kunnista ja kuntayhtymistä tällä hetkellä noin kolmannes; suurimmista käytännöllisesti katsoen kaikki. TCP/IP protokollaa lähiverkkossaan käytti kunnista ja kuntayhtymistä vuonna 1993 noin 36 prosenttia, mutta vuonna 1995 määrä oli kasvanut 41 prosenttiin. Tulevaisuuden suunnitelmien perusteella protokollaa käyttää lähiverkossaan parin vuoden kuluttua noin 53 prosenttia. Lähiverkkojen käytettävyyttä Suomessa selvitelleen tutkimuksen mukaan kunnallishallinto sijoittuu keskitasolle lähiverkkoon kytkettyjen työasemien määrässä: 5 5 Huovinen Janne - Laine Petteri: Suomen lähiverkkojen käytettävyys. Maaliskuu 1995

13 Virhe. Tuntematon valitsimen 13 argumentti. Lähiverkkoon kytkettyjen laitteiden lukumäärä toimialoittain % Pankit ja rahoitus 88 Vakuutus ja sijoitus 85 Koulutus 85 Metsäteollisuus 83 Valtionhallinto 82 Kunnallishallinto 8 Kauppa 78 Metalli 77 Muu teollisuus 76 Muut palvelut 75 Moniala 7 Kaikki Sähköposti ja tietopalvelut Sähköpostiosoitteiden (ns. ulkoisten) määrä on vuodesta 1993 kaksinkertaistunut ja kaikkiaan noin 3. kunnallishallinnossa työskentelevää on tavoitettavissa tällä välineellä. Suhteellinen kasvu on vieläkin suurempi kun otetaan huomioon samana aikana tapahtunut kunnallishallinnon henkilöstömäärän vähennys noin 1 prosentilla. Päätepostien (esimerkiksi Telebox tai Elisa-pääteposti) osuus näistä osoitteista on romahtanut noin kolmeen prosenttiin. Sähköpostin käyttöaste kunnallishallinnossa lähentelee tällä hetkellä 1 prosenttia. Kunnallishallinnossa työskentelevistä noin 2. pystyy käyttämään työasemaltaan Internetin WWW-palveluja ja näistä noin 8 prosenttia oman lähiverkkonsa kautta. Kasvu on samaa luokkaa kuin muissakin käyttäjäryhmissä eli kaksinkertaistuu noin puolessa vuodessa. Kuntien omien sivujen lukumäärän kehitys arvioitiin vielä keväällä 1995 melko hitaaksi. Tällä hetkellä niitä on neljännes ennakoitua enemmän eli noin 12.

14 Virhe. Tuntematon valitsimen 14 argumentti Kuntien www-kotisivujen määrä vastaukset arvio Kappaletta vuoden lopussa Tietoturvallisuus Tietoturvallisuuden tilaa ei haluttu tällä kertaa lähestyä perinteisellä tavalla eli kysymällä esimerkiksi turvallisuussuunnitelmien laadinnasta, vaan kysymyksillä tietoturvallisuudesta yleensä ja käyttöoikeuksien myöntämisestä vastaavien nimeämisellä. Tietotekniikan turvallisuudesta vastaa kunnissa yleensä se, joka muutenkin vastaa tietotekniikasta. Kuntayhtymissä puolestaan vastuu turvallisuudesta on useammin yleisjohdon käsissä. Yli 5 prosentissa kunnista ja kuntayhtymistä käyttöoikeuksien myöntämisestä vastaa kyseisen sovelluksen pääkäyttäjä. Seuraavissa kuvissa on esitetty niiden kuntien ja kuntayhtymien osuus kaikista kysymyksiin vastanneista, joissa tietoturvallisuudesta tai käyttöoikeuksien myöntämisestä vastaavaa ei ole lainkaan nimetty. Kohderyhminä on esitetty koko aineisto, kaikki kunnat, alle 5 asukkaan kunnat sekä kansanterveystyön kuntayhtymät. Tietoturvallisuuden osalta paras tilanne on kansanterveystyön kuntayhtymissä, jotka näyttävät hoitaneen tilanteen melko esimerkillisesti. Toisaalta toimiala huomioonottaen kymmenen pro-

15 Virhe. Tuntematon valitsimen 15 argumentti. sentin vastaavaa nimeämättömien osuutta voidaan pitää melko suurena. Heikkona voidaan sen sijaan pitää pienten kuntien tilannetta keskimäärin; lähes puolessa niistä ei ole nimetty ketään vastaamaan kunnan tietoturvallisuudesta ja joka neljännessä ei ole vastuutettu käyttöoikeuksien myöntämistä. 5 % Kuntien ja kuntayhtymien tietoturvallisuus Turvallisuudesta vastaavaa ei nimetty kaikki kunnat alle 5 as.kunnat kansanterv. ky

16 Virhe. Tuntematon valitsimen 16 argumentti. % 3 Kuntien ja kuntayhtymien tietoturvallisuus Käyttöoikeuksista vastaavaa ei nimetty kaikki kunnat alle 5 as.kunnat kansanterv.ky 7. Lähivuosien näkymistä Seuraavan kahden vuoden aikana niin kunnat kuin kuntayhtymätkin pitävät painopisteenä perussovelluksia, ennen kaikkea talous- ja henkilöstöhallintoa ja toimistoautomaatiota. Jälkimmäisistä varsinkin sähköpostin kehittäminen mainittiin erikseen.

17 Virhe. Tuntematon valitsimen 17 argumentti. 5 % Kuntien ohjelmistoinvestointien painopistealueet 1995 ja 1997 Osuus vastanneista sivistystoimi tekninen sektori sosiaali ja terveys yleishallinto muu Kuntien siirtyminen 1997 alusta lähtien uuden kuntalain säädösten mukaisesti kirjanpitolain mukaisiin menettelytapoihin tulee jatkumaan järjestelmien kehittämisessä pitkälle vuoden 1997 puolelle. Mitään uusien yrittäjien ryntäystä ei näille markkinoille ole kuitenkaan odotettavissa lukuunottamatta pieniä ja pienehköjä kuntayhtymiä, joilla ei juurikaan ole tarvetta toimialakohtaiseen räätälöintiin. Kuntien erityistarpeita ovat esimerkiksi arvonlisäveron yksityissektorista poikkeava käsittely, toiminta- ja taloustilaston sekä lukuisten sektoriohjelmien asettamat vaatimukset sekä monimutkainen palkanlaskenta. 8. Kuntien yhteistyö Ainakin jonkintasoista tietotekniikkayhteistyötä muiden kuntien tai kuntayhtymien kanssa tekivät lähes kaikki vastaajat. Kiinteintä kysyttyä yhteistyön muotoa, yhteistä palvelimena toimivaa tietokonetta, oli vastaajista noin 12 prosentilla. Useimmiten näitä hyödynnettiin yhteisissä kirjastoverkoissa. Kyselyn pienenä puutteena voitaneen pitää, ettei kuntien yhteisiä alueverkkoja koskevaa kysymystä oltu otettu erikseen mukaan. Tästä huolimatta monet vastaajat olivat sanallisesti kuvanneet tällaisia hankkeita koskevia suunnitelmiaan. 9. Julkishallinnon tietotekniikka

18 Virhe. Tuntematon valitsimen 18 argumentti. Valtionhallinnossa toteutettiin vastaava kysely muutamaa kuukautta aikaisemmin 6 ja siksi lienee paikallaan sekä lyhyesti selvittää eroja näiden kahden hallinnon eri sektorin välillä että tehdä yhteenveto julkisesta hallinnosta tietotekniikan käyttäjänä. Julkishallinto käyttää tietotekniikkaan noin 3 miljardia markkaa vuodessa molempien sektorien osuuksien ollessa käytännöllisesti katsoen yhtä suuret. Laiteinvestointien määrä on vuodessa vähän alle miljardin markan. Olennainen ero on siinä, että kunnallishallinto käyttää ohjelmistojen ylläpitopalveluihin suhteellisesti rahaa selvästi valtionhallintoa enemmän. Selitys löytyy toisaalta kunnallishallinnon laajemmasta toiminta-alueesta, mutta osittain myös kunnallishallinnon organisaatioiden suuresta lukumäärästä. Päätoimista tietotekniikkahenkilöstöä on yhteensä noin 3.8 eli vajaa yksi prosentti koko henkilöstöstä. Valtionhallinnon osuus kokonaismäärästä on 2/3. Julkishallinnossa on käytössä noin 15. tietokonetta, joista työasemina 14.. Näiden lisäksi päätteitä on noin 55. kappaletta. 1. Yhteenveto eräistä keskeisistä tunnusluvuista Yhteevedonomaisesti ja kuntien omia tilannearvionteja varten on seuraavassa koottu eräitä tunnuslukuja kuntien tietotekniikasta, jotka perustuvat lähinnä aikaisemmin mainitusta kyselystä ja muista lähteistä kerättyyn tilastoaineistoon. Kunnat alle 2. asukasta Päätoiminen ATK-henkilöstö ATK-kokonaismenot mk Hallinnon mikrotietokoneet 8 Hallinnon päätteet 1 Ulkoinen sähköpostiosoite 1 WWW-palvelun käyttömahdollisuus 1 ATK-menot kokonaismenoista,4 prosenttia Mikrotietokoneiden osuus työasemista 88 prosenttia ATK-menot työasemaa kohden 11. mk Työasemien osuus henkilöstöstä 23 prosenttia Ulkoinen sähköpostiosoite henkilöstöstä 1 prosenttia WWW-palvelun käyttömahdollisuus henkilöstöstä prosenttia 6 Vastaukset on raportoitu valtionvarainministeriön hallinnon kehittämisosaston julkaisussa Tietoja valtionhallinnon tietotekniikkatoiminnasta Helsinki 1995.

19 Virhe. Tuntematon valitsimen 19 argumentti. Kunnat asukasta Päätoiminen ATK-henkilöstö 1 ATK-kokonaismenot mk Hallinnon mikrotietokoneet 24 Hallinnon päätteet 4 Ulkoinen sähköpostiosoite 6 WWW-palvelun käyttömahdollisuus 2 ATK-menot kokonaismenoista,4 prosenttia Mikrotietokoneiden osuus työasemista 9 prosenttia ATK-menot työasemaa kohden 12.9 mk Työasemien osuus henkilöstöstä 18 prosenttia Ulkoinen sähköpostiosoite henkilöstöstä,7 prosenttia WWW-palvelun käyttömahdollisuus henkilöstöstä,2 prosenttia Kunnat asukasta Päätoiminen ATK-henkilöstö 1 ATK-kokonaismenot mk Hallinnon mikrotietokoneet 43 Hallinnon päätteet 1 Ulkoinen sähköpostiosoite 26 WWW-palvelun käyttömahdollisuus 4 ATK-menot kokonaismenoista,4 prosenttia Mikrotietokoneiden osuus työasemista 86 prosenttia ATK-menot työasemaa kohden 13.5 mk Työasemien osuus henkilöstöstä 15 prosenttia Ulkoinen sähköpostiosoite henkilöstöstä,8 prosenttia WWW-palvelun käyttömahdollisuus henkilöstöstä.9 prosenttia Kunnat asukasta Päätoiminen ATK-henkilöstö 1,7

20 Virhe. Tuntematon valitsimen 2 argumentti. ATK-kokonaismenot mk Hallinnon mikrotietokoneet 17 Hallinnon päätteet 22 Ulkoinen sähköpostiosoite 14 WWW-palvelun käyttömahdollisuus 1 ATK-menot kokonaismenoista,5 prosenttia Mikrotietokoneiden osuus työasemista 84 prosenttia ATK-menot työasemaa kohden 1.7 mk Työasemien osuus henkilöstöstä 21 prosenttia Ulkoinen sähköpostiosoite henkilöstöstä 2 prosenttia WWW-palvelun käyttömahdollisuus henkilöstöstä 2 prosenttia Kunnat asukasta Päätoiminen ATK-henkilöstö 4,5 ATK-kokonaismenot mk Hallinnon mikrotietokoneet 244 Hallinnon päätteet 254 Ulkoinen sähköpostiosoite 123 WWW-palvelun käyttömahdollisuus 159 ATK-menot kokonaismenoista,6 prosenttia Mikrotietokoneiden osuus työasemista 49 prosenttia ATK-menot työasemaa kohden mk Työasemien osuus henkilöstöstä 3 prosenttia Ulkoinen sähköpostiosoite henkilöstöstä 7 prosenttia WWW-palvelun käyttömahdollisuus henkilöstöstä 4 prosenttia Kunnat yli 5. asukasta Päätoiminen ATK-henkilöstö 2 ATK-kokonaismenot mk Hallinnon mikrotietokoneet 55 Hallinnon päätteet 83 Ulkoinen sähköpostiosoite 1.15 WWW-palvelun käyttömahdollisuus 11 ATK-menot kokonaismenoista,6 prosenttia Mikrotietokoneiden osuus työasemista 38 prosenttia ATK-menot työasemaa kohden 1.77 mk Työasemien osuus henkilöstöstä 28 prosenttia

21 Virhe. Tuntematon valitsimen 21 argumentti. Ulkoinen sähköpostiosoite henkilöstöstä 18 prosenttia WWW-palvelun käyttömahdollisuus henkilöstöstä 3 prosenttia

Kunnallishallinnon tietotekniikka 1997-1998

Kunnallishallinnon tietotekniikka 1997-1998 Sivu 1/7 Kunnallishallinnon tietotekniikka 1997-1998 Suomen Kuntaliitto 1998 1. Johdanto Kuntaliitto lähetti marraskuussa 1997 tietotekniikan käyttöä ja kehitystä koskevan kyselyn kaikille kunnille ja

Lisätiedot

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2008 1

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2008 1 KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2008 KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2008 1 Tiivistelmä Yrittäjien lomat Suomen Yrittäjien huhtikuussa 2008 tekemässä jäsenkyselyssä tiedusteltiin yrittäjiltä

Lisätiedot

Juhta 11.6.2014 Kuntien tietotekniikkakartoituksen esittely. Erityisasiantuntija Elisa Kettunen

Juhta 11.6.2014 Kuntien tietotekniikkakartoituksen esittely. Erityisasiantuntija Elisa Kettunen Juhta 11.6.2014 Kuntien tietotekniikkakartoituksen esittely Erityisasiantuntija Elisa Kettunen Aiheet Tunnusluvut ja tietohallinnon organisointi Toiminnan kehittäminen ja haasteet Avoin data, avoin lähdekoodi

Lisätiedot

Investointitiedustelu

Investointitiedustelu Investointitiedustelu Kesäkuu 218 Kiinteät investoinnit kääntyvät laskuun - taso säilyy hyvänä Investointi- aste noin 12 % Teollisuuden tutkimus- ja kehitystoiminnan odotetaan säilyvän viime vuoden tasolla

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Odotukset loppuvuoden liikevaihdon kehityksestä ovat positiiviset. Liikevaihdon arvioidaan kasvavan 6,3 prosenttia.

Henkilöstöpalvelut. Odotukset loppuvuoden liikevaihdon kehityksestä ovat positiiviset. Liikevaihdon arvioidaan kasvavan 6,3 prosenttia. Liikevaihtotiedustelu Henkilöstöpalvelujen liikevaihto on yhä vuoden takaista pienempi. Tiedustelun tiedot on tarkoitettu jäsenliiton sisäiseen käyttöön, eikä niitä saa julkaista ilman lupaa. Henkilöstön

Lisätiedot

Investointitiedustelu

Investointitiedustelu Investointitiedustelu Kesäkuu 219 Teollisuuden investoinnit vilkastumassa Investointiaste noin 11 % Teollisuuden kiinteiden investointien odotetaan kasvavan viime vuoteen verrattuna Tutkimus- ja kehitysmenojen

Lisätiedot

Perusterveysbarometri Nordic Healthcare Group Oy ja Suomen Lääkäriliitto

Perusterveysbarometri Nordic Healthcare Group Oy ja Suomen Lääkäriliitto Perusterveysbarometri Nordic Healthcare Group Oy ja Suomen Lääkäriliitto Johdanto ja keskeiset tulokset Perusterveysbarometri 2 Nordic Healthcare Group Oy ja Suomen Lääkäriliitto ovat toteuttaneet yhteistyössä

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 19:2016

TILASTOKATSAUS 19:2016 TILASTOKATSAUS 19:2016 21.10.2016 TYÖPAIKAT JA TYÖSSÄKÄYNNIN MUUTOS VANTAALLA, ESPOOSSA, HELSINGISSÄ JA KUUMA-ALUEELLA VIIME VUOSINA Vantaalla oli vuoden 2014 lopussa 107 330 työpaikkaa ja 99 835 henkilöä

Lisätiedot

Kesätyöntekijät ja lomat pk-yrityksissä

Kesätyöntekijät ja lomat pk-yrityksissä Kesätyöntekijät ja lomat pk-yrityksissä YRITTÄJYYS KANTAA SUOMEA SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 TIIVISTELMÄ... 2 1 JOHDANTO... 4 2 YRITTÄJIEN LOMAT... 6 3 KESÄTYÖNTEKIJÄT... 9 Tämän raportin ovat

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 2,1 miljardia vuonna 2012

Rahoitusleasinghankinnat 2,1 miljardia vuonna 2012 Rahoitus ja vakuutus 2013 Rahoitustoiminta Rahoitusleasing 2012 Rahoitusleasinghankinnat 2,1 miljardia vuonna 2012 Rahoitusleasinghankinnat olivat 2,1 miljardia euroa vuonna 2012. Edelliseen vuoteen verrattuna

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013 Hiltunen Heikki Junnila Tiia Luukkonen Aki Sisällysluettelo 1 TUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 2 2 LIIKEVAIHTO... 5 3 TYÖVOIMA... 6 3.1 Henkilöstön määrä... 6 3.2 Rekrytoinnit...

Lisätiedot

Yksityisen sektorin työvoimaselvitys hammaslääkärikohtaiset tulokset

Yksityisen sektorin työvoimaselvitys hammaslääkärikohtaiset tulokset Yksityisen sektorin työvoimaselvitys 2017 hammaslääkärikohtaiset tulokset Yksityisen sektorin työvoimaselvitys loka-marraskuussa 2017 Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner- Suomessa toimiville

Lisätiedot

Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015

Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015 1 Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015 Ari Sainio/Selkokeskus 2015 Selkokeskus teki keväällä 2015 yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa kunnille kyselyn selkokielen tarpeesta. Kyselyllä

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon suunta 2011 kyselytutkimuksen tulokset. Nordic Healthcare Group Oy Suomen Lääkäriliitto 1.4.2011

Perusterveydenhuollon suunta 2011 kyselytutkimuksen tulokset. Nordic Healthcare Group Oy Suomen Lääkäriliitto 1.4.2011 Perusterveydenhuollon suunta 0 kyselytutkimuksen tulokset Nordic Healthcare Group Oy Suomen Lääkäriliitto..0 Johdanto Perusterveysbarometri 0 Nordic Healthcare Group Oy ja Suomen Lääkäriliitto ovat toteuttaneet

Lisätiedot

Talousjohdon haasteet kyselyn tulokset Amy Skogberg Markkinointipäällikkö Business Intelligence and Performance Management

Talousjohdon haasteet kyselyn tulokset Amy Skogberg Markkinointipäällikkö Business Intelligence and Performance Management Talousjohdon haasteet kyselyn tulokset Amy Skogberg Markkinointipäällikkö Business Intelligence and Performance Management 2008 IBM Corporation IBM Cognos: suorituskyvyn johtamisen asiantuntija IBM osti

Lisätiedot

YRITTÄJIEN LOMAT 2007 1

YRITTÄJIEN LOMAT 2007 1 YRITTÄJIEN LOMAT 2007 1 Tiivistelmä Yrittäjien lomat Suomen Yrittäjien kesäkuussa 2007 tekemässä jäsenkyselyssä tiedusteltiin yrittäjiltä lomista ja lomatoiveista sekä kesätyöntekijöiden palkkaamisesta.

Lisätiedot

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ tutkimus KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2009 1 Tiivistelmä Yrittäjien lomat Suomen Yrittäjien maaliskuun 2009 lopussa tekemässä jäsenkyselyssä tiedusteltiin yrittäjiltä lomista ja lomatoiveista

Lisätiedot

BtoB-markkinoinnin tutkimus

BtoB-markkinoinnin tutkimus BtoB-markkinoinnin tutkimus Tiivistelmä tutkimustuloksista Anna-Mari West 19.6.2008 Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää markkinointipäättäjien

Lisätiedot

SISÄLLYS... 1 TIIVISTELMÄ JOHDANTO YRITTÄJIEN LOMAT KESÄTYÖNTEKIJÄT... 9

SISÄLLYS... 1 TIIVISTELMÄ JOHDANTO YRITTÄJIEN LOMAT KESÄTYÖNTEKIJÄT... 9 KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ SISÄLLYS SISÄLLYS... 1 TIIVISTELMÄ... 2 1 JOHDANTO... 4 2 YRITTÄJIEN LOMAT... 6 3 KESÄTYÖNTEKIJÄT... 9 Tämän raportin on koonnut ekonomisti Petri Malinen Suomen

Lisätiedot

Yksityisen sektorin työvoimaselvitys hammaslääkärikohtaiset tulokset

Yksityisen sektorin työvoimaselvitys hammaslääkärikohtaiset tulokset Yksityisen sektorin työvoimaselvitys 2016 hammaslääkärikohtaiset tulokset Yksityisen sektorin työvoimaselvitys loka-marraskuussa 2016 Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner- Suomessa toimiville

Lisätiedot

Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa

Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa Windows 8:lla abeista digiabeja hankkeen aluksi syksyllä 2013 ja lopuksi joulukuussa 2014 teimme opiskelijoille kyselyn heidän

Lisätiedot

Kuntien tietotekniikkakartoituksen toteutus

Kuntien tietotekniikkakartoituksen toteutus Kuntien tietotekniikkakartoituksen toteutus 23.4.2014, Tutkija Tuomas Jalava, FCG 22.4.2014 Sivu 1 FCG Finnish Consulting Group Oy FCG Finnish Consulting Group on Suomen suurimpia monialaisia konsulttiyrityksiä

Lisätiedot

Keskeiset tulokset. Työvoimatiedustelu. Sisällysluettelo. Keskeiset tulokset... 1. Työllisyys ennallaan PT:n jäsenyrityksissä vuonna 2002...

Keskeiset tulokset. Työvoimatiedustelu. Sisällysluettelo. Keskeiset tulokset... 1. Työllisyys ennallaan PT:n jäsenyrityksissä vuonna 2002... Keskeiset tulokset 1. Yksityisten palveluyritysten työllisyys pysyy ennallaan vuonna 2002. Vuoden 2002 aikana Palvelutyönantajien jäsenyritysten ennakoidaan lisäävän työvoiman määrää 2 190 henkilöllä.

Lisätiedot

Investointitiedustelu

Investointitiedustelu Investointitiedustelu Kesäkuu 2015 Investointitiedustelu Kesäkuu 2015 Sisältö Johdanto... 3 Tiivistelmä... 3 Tiedustelumenetelmä, esitettävät kysymykset ja kattavuus... 3 Teollisuuden ja energia-alan

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012 Anetjärvi Mikko Karvonen Kaija Ojala Satu Sisällysluettelo 1 TUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 2 2 LIIKEVAIHTO... 5 3 TYÖVOIMA... 6 3.1 Henkilöstön määrä... 6 3.2 Rekrytoinnit...

Lisätiedot

TAPAHTUMAKARTOITUS 2013

TAPAHTUMAKARTOITUS 2013 TAPAHTUMAKARTOITUS 2013 Tapahtumia Pohjois-Karjalaan hanke 2010-2013 Anna Jetsu Projektikoordinaattori 25.1.2013 1 Tapahtumakartoitus Tapahtumakartoitus toteutettiin 18.12.2012-8.1.2013 Survey Monkey kyselyn

Lisätiedot

L A P I N S U H D A N N E K A T S A U S L A P I N L I I T T O J A L A P I N E L Y - K E S K U S J U L K A I S U

L A P I N S U H D A N N E K A T S A U S L A P I N L I I T T O J A L A P I N E L Y - K E S K U S J U L K A I S U L A P I N S U H D A N N E K A T S A U S 2 0 1 7 - L A P I N L I I T T O J A L A P I N E L Y - K E S K U S J U L K A I S U Lappi avainlukuina Lapin työpaikoista kaikkiaan 63 prosenttia on yksityissektorilla

Lisätiedot

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2013

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2013 KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT 1 KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT 2 KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT SISÄLLYS TIIVISTELMÄ... 3 1. JOHDANTO... 5 2. YRITTÄJIEN LOMAT... 7 3. KESÄTYÖNTEKIJÄT... 10 Suomen Yrittäjät: KESÄTYÖNTEKIJÄT

Lisätiedot

Suomalaisten organisaatioiden kehittämistoiminnassa on paljon parannettavaa

Suomalaisten organisaatioiden kehittämistoiminnassa on paljon parannettavaa Suomalaisten organisaatioiden kehittämistoiminnassa on paljon parannettavaa CxO Mentor Oy tutki hankesalkun hallintaa, projektitoimiston toimintaa ja kokonaisarkkitehtuurityötä maalis-huhtikuussa 2012

Lisätiedot

SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005. Etelä-Suomi

SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005. Etelä-Suomi SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005 Alueellisia tuloksia Liite lehdistötiedotteeseen Etelä-Suomi Kuljetusalan yleiset näkymät ovat jo keväästä 2004 alkaen olleet Etelä- Suomessa huonompia kuin koko maassa

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 1,9 miljardia vuonna 2009

Rahoitusleasinghankinnat 1,9 miljardia vuonna 2009 Rahoitus ja vakuutus 2010 Rahoitusleasing 2009 Rahoitusleasinghankinnat 1,9 miljardia vuonna 2009 Korjattu 17.4.2012. Korjaukset on merkitty punaisella. Rahoitusleasinghankinnat olivat 1,9 miljardia euroa

Lisätiedot

Autokaupan määrävuosiselvitys 2010

Autokaupan määrävuosiselvitys 2010 Kauppa 2012 Autokaupan määrävuosiselvitys 2010 Autokaupassa vähittäis- ja lähes yhtä suuret Vuonna 2010 Tilastokeskuksen mukaan autokaupan tuotteiden lähes 14,5 miljardin euron liikevaihdosta vähittäiskaupan

Lisätiedot

Kuinka haastavaa uusien työntekijöiden rekrytointi on ollut teidän organisaationne kohdalla viimeisen kahden vuoden aikana? /

Kuinka haastavaa uusien työntekijöiden rekrytointi on ollut teidän organisaationne kohdalla viimeisen kahden vuoden aikana? / Profiilittaiset erot arviointikysymyksissä Tarkasteltaessa aineistoa profiileittain jaoteltuna tilastollisesti merkittäviä eroja ryhmien välillä ei esiinny. Henkilöstömäärän mukaan jaoteltuna aineistosta

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstövuokraus. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalveluiden. oli henkilöstövuokrauspalvelut.

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstövuokraus. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalveluiden. oli henkilöstövuokrauspalvelut. Liikevaihtotiedustelu zhenkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto kesäkuussa selvästi vuoden takaista suurempi Tiedustelun tiedot on tarkoitettu jäsenliiton sisäiseen käyttöön, eikä niitä saa julkaista

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUSTEN MARKKINASELVITYS 1997-1998

JULKISIVUKORJAUSTEN MARKKINASELVITYS 1997-1998 TAMPEREEN TEKNILLINEN KORKEAKOULU Rakennustekniikan osasto Rakentamistalouden laitos Kirsi Taivalantti 15.11.1999 JULKISIVUKORJAUSTEN MARKKINASELVITYS 1997-1998 SISÄLTÖ 1 Tutkimuksen toteutus 2 Tutkimuksen

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon. arvo oli 1 019,76 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2014 nähden oli 13,9 prosenttia.

Henkilöstöpalvelut. Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon. arvo oli 1 019,76 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2014 nähden oli 13,9 prosenttia. Liikevaihtotiedustelu Henkilöstöpalvelut zhenkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto oli joulukuussa 95,62 vuoden 214 joulukuuhun verrattuna 28,5 prosenttia. Tiedustelun tiedot on tarkoitettu jäsenliiton

Lisätiedot

RAPORTTI. Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013. Siru Korkala

RAPORTTI. Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013. Siru Korkala RAPORTTI Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013 Siru Korkala Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013 CIMOn kysely oppilaitoksille

Lisätiedot

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kouluille suunnatun

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN VALTAKUNNALLINEN VIITEKEHYS JA UUSI GRADIA

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN VALTAKUNNALLINEN VIITEKEHYS JA UUSI GRADIA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN VALTAKUNNALLINEN VIITEKEHYS JA UUSI GRADIA Vesa Saarikoski Yhdessä kohti uutta Jyväskylän koulutuskuntayhtymän perehdytys- ja talousarvioseminaari 5.10.2017 Valtion talousarvioesitys

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri II/2015

Pirkanmaan yritysbarometri II/2015 Pirkanmaan yritysbarometri II/215 Lokakuu 215 Markus Sjölund Pirkanmaan yritysbarometri ll/215 Yhteensä 361 vastausta Kysely lähetettiin Pirkanmaalla 1 651:lle Vastausprosentti = 22 Osuus vastaajista Pirkanmaan

Lisätiedot

Yleiskuva. Palkkatutkimus 2008. Tutkimuksen tausta. Tutkimuksen tavoite. Tutkimusasetelma

Yleiskuva. Palkkatutkimus 2008. Tutkimuksen tausta. Tutkimuksen tavoite. Tutkimusasetelma Palkkatutkimus 2008 Yleiskuva Tutkimuksen tausta Tutkimuksen tavoite Tutkimusasetelma Tietotekniikan liitto (TTL) ja Tietoviikko suorittivat kesäkuussa 2008 perinteisen palkkatutkimuksen. Tutkimus on perinteisesti

Lisätiedot

Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta

Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta 1 : Yksityiset toimijat yrittäjien tärkein voimavara Kysely toteutettiin yhteistyössä Suomen Yrittäjien

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalvelut

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalvelut j Liikevaihtotiedustelu zvuoden 216 alussa kyselyyn tehtiin muutoksia ja otettiin mukaan kokonaan uusi liikevaihtokategoria. Muutoksista johtuen kaikki vuoden 216 luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia

Lisätiedot

Kysely yritysten valmiudesta palkata pitkäaikaistyötön

Kysely yritysten valmiudesta palkata pitkäaikaistyötön Kysely yritysten valmiudesta palkata pitkäaikaistyötön 18.2.2005 1 KYSELY YRITYSTEN VALMIUDESTA PALKATA PITKÄAIKAISTYÖTÖN 1 1 Yhteenveto Yrityksiltä kysyttiin eri toimenpiteiden vaikuttavuudesta pitkäaikaistyöttömien

Lisätiedot

Tietoja kuntalais- ja valtuustoaloitteista

Tietoja kuntalais- ja valtuustoaloitteista Tietoja kuntalais- ja valtuustoaloitteista Viimeisimmät, vuosien 2015-2017 aloitetiedot Kuntaliiton kyselystä 2018. Ennakkotietoja vuoden 2018 kyselyvastauksista 1.10.2018. Vastanneita 182/311 -> 58,5

Lisätiedot

Kuntaliiton asiakaskysely 2012

Kuntaliiton asiakaskysely 2012 Kuntaliiton asiakaskysely 2012 Tuloksia vuoden 2012 kyselystä ja vertailutietoa vuoden 2011 kyselyn tuloksista Marraskuu 2011 tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom KUNTALIITON ASIAKASKYSELY 2012 KENELLE?

Lisätiedot

Verot ja veronluonteiset maksut 2013

Verot ja veronluonteiset maksut 2013 Julkinen talous 2014 Verot ja veronluonteiset maksut Verokertymä kasvoi vuonna Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 3,9 prosenttia vuonna. Kertymä oli yhteensä 88,2 miljardia euroa.

Lisätiedot

TIEDOTE 3/2014 KUOPION MUUTTOLIIKE

TIEDOTE 3/2014 KUOPION MUUTTOLIIKE KUOPION KAUPUNKI Konsernipalvelu Talous- ja strategiapalvelu Elokuu 214 TIEDOTE 3/214 KUOPION MUUTTOLIIKE Kuopion tulomuutto kasvussa Tilastokeskuksen keväällä julkistettujen muuttajatietojen mukaan Kuopion

Lisätiedot

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi 1 SKAL Kuljetusbarometri 2/2006 Alueellisia tuloksia Liite lehdistötiedotteeseen Etelä-Suomi Kuljetusalan yleiset näkymät ovat kuluvan vuoden aikana selvästi parantuneet. Viime vuoden syksyllä vain 17

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalvelut

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalvelut j Liikevaihtotiedustelu zvuoden 1 alussa kyselyyn tehtiin muutoksia ja otettiin mukaan kokonaan uusi liikevaihtokategoria. Muutoksista johtuen kaikki vuoden 1 luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia vuoden

Lisätiedot

Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä

Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä http://www.yrittajat.fi/fi-fi/suomenyrittajat/tutkimustoiminta/ Koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu

Lisätiedot

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kyselyn 1. vaiheen tulokset 1. Vaiheen kysely Kysely toteutettiin valtionhallinnon organisaatioille 20.6.- 25.8.2017 Maakuntahallinnoille siirtyvien tehtävien

Lisätiedot

Kuntapulssi: Ikäihmisten palvelut

Kuntapulssi: Ikäihmisten palvelut Kuntapulssi: Ikäihmisten palvelut Kysely ikäihmisten palvelujen tilanteesta Maaliskuu 2019 Erityisasiantuntija Mari Patronen Johtaja Tarja Myllärinen 26.3.2019 Kuntapulssi 2019: Ikäihmisten palvelut Kohdejoukkona

Lisätiedot

Suomalaisen Työn Liitto. Joulun kulutus ja suomalaiset -selvityksen tuloksia 2017 ja 2018

Suomalaisen Työn Liitto. Joulun kulutus ja suomalaiset -selvityksen tuloksia 2017 ja 2018 Suomalaisen Työn Liitto Joulun kulutus ja suomalaiset -selvityksen tuloksia 2017 ja 2018 S U OM AL AISEN TYÖN LIITTO Johdanto 2017 ja 2018 tutkimuksiin Tutkimukset on toteuttanut Suomalaisen Työn Liiton

Lisätiedot

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus Kävijäkysely 6.-7.9.007 S&A päivät ät Helsingin Messukeskus Business to Business Mediat Oy Kävijäkysely S & A päivät 6.-7.9.007, Helsingin Messukeskus Vastaajia 5 Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä,

Lisätiedot

11. Jäsenistön ansiotaso

11. Jäsenistön ansiotaso 24 Kuvio 19. 11. Jäsenistön ansiotaso Tutkimuksessa selvitettiin jäsenistön palkkaukseen liittyviä asioita. Vastaajilta kysyttiin heidän kokonaiskuukausiansioitaan (kuukausibruttotulot). Vastaajia pyydettiin

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. verrattuna liikevaihto laski. 0,3 prosenttia. Vuoden 2013 marraskuuhun

Henkilöstöpalvelut. verrattuna liikevaihto laski. 0,3 prosenttia. Vuoden 2013 marraskuuhun Liikevaihtotiedustelu zhenkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto joulukuussa hieman vuoden takaista suurempi Tiedustelun tiedot on tarkoitettu jäsenliiton sisäiseen käyttöön, eikä niitä saa julkaista ilman

Lisätiedot

Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011

Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011 TutkimusYksikön julkaisuja 1/2012 Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011 perälauta suosituin korotusvaihtoehdoista JOHDANTO Metallityöväen Liitto ry ja Teknologiateollisuus ry sopivat lokakuussa 2011

Lisätiedot

Pk-yritysten työllisyysnäkymät ja maahanmuuttajien rekrytointi. Johanna Alatalo Neuvotteleva virkamies TEM/KOY

Pk-yritysten työllisyysnäkymät ja maahanmuuttajien rekrytointi. Johanna Alatalo Neuvotteleva virkamies TEM/KOY Pk-yritysten työllisyysnäkymät ja maahanmuuttajien rekrytointi Johanna Alatalo Neuvotteleva virkamies TEM/KOY Pk-yritysten suhdannenäkymät ovat kääntyneet myönteisempään suuntaan Suhdannenäkymät vuodentakaiseen

Lisätiedot

Investointitiedustelu

Investointitiedustelu Investointitiedustelu Tammikuu 2019 Teollisuuden investoinnit kääntyvät lievään nousuun Investointi- aste noin 11 % Teollisuuden kiinteiden investointien arvon odotetaan kasvavan tänä vuonna 3,9 miljardiin

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 1,6 miljardia vuonna 2010

Rahoitusleasinghankinnat 1,6 miljardia vuonna 2010 Rahoitus ja vakuutus 2011 Rahoitusleasing 2010 Rahoitusleasinghankinnat 1,6 miljardia vuonna 2010 Korjattu 17.4.2012. Korjaukset on merkitty punaisella. Rahoitusleasinghankinnat olivat 1,6 miljardia euroa

Lisätiedot

- Tavoite - Soten vaikutus

- Tavoite - Soten vaikutus Kuntien tuottavuuden parantaminen rakennepoliittisessa ohjelmassa - Tavoite - Soten vaikutus 8.5.2014 Martti Hetemäki 12.6.2014 Martti Hetemäki Rakennepoliittinen ohjelma: - julkisten palvelujen tuottavuus

Lisätiedot

Kouluttautuminen ja työurat. Akavalaisten näkemyksiä - KANTAR TNS:n selvitys 2018

Kouluttautuminen ja työurat. Akavalaisten näkemyksiä - KANTAR TNS:n selvitys 2018 Kouluttautuminen ja työurat Akavalaisten näkemyksiä - KANTAR TNS:n selvitys 1 Aineiston piirteet Akava selvitti akavalaisten näkemyksiä työuralla kouluttautumisesta ja tulevaisuuden työurista toukokuussa

Lisätiedot

Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015

Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015 Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015 Laaja valtakunnallinen otanta Kyselyyn vastasi lähes 1700 kauppakamarien jäsenyritystä eri

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

Seinäjoen koulutoimen kysely syksy Analyysit Kodin ja koulun yhteistyö Edufin, Simo Pokki

Seinäjoen koulutoimen kysely syksy Analyysit Kodin ja koulun yhteistyö Edufin, Simo Pokki Seinäjoen koulutoimen kysely syksy 2007 Analyysit Kodin ja koulun yhteistyö Edufin, Simo Pokki Koko kysely (3 kpl) Normaali koulukohtainen tulos karkealla tasolla: henkilöstö on tyytyväisintä ja vanhemmat

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2015 havainnot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2015 havainnot Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 201 havainnot KYSELYN TAVOITE JA TOTEUTUS Tavoitteena oli selvittää Iisalmen kaupungin elinvoimapalveluiden vuoden 201 aikana asioineiden

Lisätiedot

Verot ja veronluonteiset maksut 2010

Verot ja veronluonteiset maksut 2010 Julkinen talous 2011 Verot ja veronluonteiset maksut Veroaste 42,1 prosenttia vuonna Veroaste eli verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhde bruttokansantuotteeseen oli 42,1 prosenttia vuonna.

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla

Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla Helsingin seudun kauppakamarin selvitys 3/2018 Markku Lahtinen markku.lahtinen@chamber.fi @Fondeo 050 571 3564 Tausta Selvitys toteutettiin

Lisätiedot

YKSITYISEN SEKTORIN TYÖVOIMASELVITYS 2018 HAMMASLÄÄKÄRIKOHTAISET TULOKSET

YKSITYISEN SEKTORIN TYÖVOIMASELVITYS 2018 HAMMASLÄÄKÄRIKOHTAISET TULOKSET YKSITYISEN SEKTORIN TYÖVOIMASELVITYS 2018 HAMMASLÄÄKÄRIKOHTAISET TULOKSET YKSITYISEN SEKTORIN TYÖVOIMASELVITYS LOKA-MARRASKUUSSA 2018 Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner- Suomessa toimiville

Lisätiedot

Kolme neljästä kuntapäättäjästä somessa vihreät ja perussuomalaiset aktiivisimpia

Kolme neljästä kuntapäättäjästä somessa vihreät ja perussuomalaiset aktiivisimpia Antti Mykkänen, asiamies, VTM KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiö Tutkimus kuntapäättäjien some-käyttäytymisestä: Kolme neljästä kuntapäättäjästä somessa vihreät ja perussuomalaiset aktiivisimpia Kolme

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien talous neljännesvuosittain

Kuntien ja kuntayhtymien talous neljännesvuosittain Julkinen talous 013 Kuntien ja kuntayhtymien talous neljännesvuosittain 013, 3. vuosineljännes Kuntien toimintamenot olivat 7,8 miljardia tammi-syyskuussa 013 Vuoden 013 tammi-syyskuussa kuntien toimintamenot

Lisätiedot

MARKKINAKATSAUS 4/2012. Teletoiminta Suomessa

MARKKINAKATSAUS 4/2012. Teletoiminta Suomessa MARKKINAKATSAUS 4/2012 Teletoiminta Suomessa Teleyritysten tulot ja investoinnit 2011 Viestintävirasto 2012 Tiedustelut: markkinaselvitykset@ficora.fi Tietoja lainatessa lähteenä on mainittava Viestintävirasto.

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 14.10.2013 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Valtion tuottavuustilasto 2007

Valtion tuottavuustilasto 2007 Julkinen talous 2008 Valtion tuottavuustilasto 2007 Valtion tuottavuuden kasvu hidastui vuonna 2007 Valtion virastojen ja laitosten tuottavuuskehitys heikkeni vuonna 2007 edellisvuoteen verrattuna. Työn

Lisätiedot

Kysely tehtiin loka-marraskuussa 2016 Kohderyhmänä työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet Vastaajia noin 9 500, vastausprosentti noin 22 Erilaiset

Kysely tehtiin loka-marraskuussa 2016 Kohderyhmänä työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet Vastaajia noin 9 500, vastausprosentti noin 22 Erilaiset Kysely tehtiin loka-marraskuussa 2016 Kohderyhmänä työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet Vastaajia noin 9 500, vastausprosentti noin 22 Erilaiset vastauspolut työmarkkina-aseman mukaan (palkkatyössä olevat,

Lisätiedot

KARSTULA. Paljon erikoissairaanhoidon palveluita käyttävät potilaat. Toteuttajat: Medfiles Oy Proper Oy

KARSTULA. Paljon erikoissairaanhoidon palveluita käyttävät potilaat. Toteuttajat: Medfiles Oy  Proper Oy KARSTULA Paljon erikoissairaanhoidon palveluita käyttävät potilaat Toteuttajat: Medfiles Oy www.medfiles.eu Proper Oy www.proper.fi Tausta Tässä raportissa tarkastellaan paljon erikoissairaanhoidon palveluita

Lisätiedot

Apteekkien kokonaistaloudellinen tilanne

Apteekkien kokonaistaloudellinen tilanne Apteekkien kokonaistaloudellinen tilanne Janne Huovari ja Sami Pakarinen, Pellervon taloustutkimus PTT 8.1.2014 Yhteenveto 1) Vuonna 2012 apteekkien erillisyhtiöitä 132 kpl. Vuoden 2010 jälkeen uusia erillisyhtiöitä

Lisätiedot

OHJE 1 (5) 16.12.2011 VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET. Kyselyn sisältö ja tarkoitus

OHJE 1 (5) 16.12.2011 VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET. Kyselyn sisältö ja tarkoitus OHJE 1 (5) VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET Kyselyn sisältö ja tarkoitus Valmeri-kysely on työntekijöille suunnattu tiivis työolosuhdekysely, jolla saadaan yleiskuva henkilöstön käsityksistä työoloistaan kyselyn

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 2,2 miljardia vuonna 2014

Rahoitusleasinghankinnat 2,2 miljardia vuonna 2014 Rahoitus ja vakuutus 15 1 hankinnat, miljardia vuonna 1 hankinnat olivat, miljardia euroa vuonna 1. Edelliseen vuoteen verrattuna hankinnat kasvoivat 1 prosenttia. vuokria puolestaan maksettiin 1, miljardia

Lisätiedot

Sosiaalitoimen tietojärjestelmät

Sosiaalitoimen tietojärjestelmät Sosiaalitoimen tietojärjestelmät Tilanne valtakunnallisen kyselyn valossa kehittämispäällikkö Jarmo Kärki 6.5.2015 1 Tietojärjestelmien käyttö sosiaalihuollossa? Kuinka paljon asiakasdokumentaatiosta kirjataan

Lisätiedot

VERKOSTOANALYYSI raportti

VERKOSTOANALYYSI raportti Verkostosta Voimaa -projekti VERKOSTOANALYYSI raportti Net Effect Oy 1 Sisällys Yleisiä havaintoja Kysymyksenasettelu Koko verkosto, kaikki yksittäiset toimijat, kaikki suhteet (myös yksisuuntaiset) Aineiston

Lisätiedot

Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2014. vastaanottokohtaiset tulokset

Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2014. vastaanottokohtaiset tulokset Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2014 vastaanottokohtaiset tulokset Yksityisen sektorin työvoimaselvitys loka-marraskuussa 2014 Tutkimus tehtiin yhteistyössä KT Kuntatyönantajien ja sosiaali- ja

Lisätiedot

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 Suomen Parkinson-liitto ry Liikuntatoiminta Taina Piittisjärvi Raportti 17.3.2014 1(4) RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 TULOKSIA Tämä on raportti Suomen Parkinson-liiton

Lisätiedot

Selvitys palveluseteleiden käytöstä kuntien ja yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveyspalveluissa tilanne vuoden 2018 lokakuussa

Selvitys palveluseteleiden käytöstä kuntien ja yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveyspalveluissa tilanne vuoden 2018 lokakuussa Selvitys palveluseteleiden käytöstä kuntien ja yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveyspalveluissa tilanne vuoden 2018 lokakuussa Anu Nemlander Mari Sjöholm Sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelusetelikysely

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan suhdannekysely 2014 Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014

Länsi-Uudenmaan suhdannekysely 2014 Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014 Länsi-Uudenmaan suhdannekysely 2014 Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014 Kyselyn tausta ja toteutus Suomen Yrittäjät, Finnvera Oyj sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekivät yhteistyössä pienten ja

Lisätiedot

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus Kävijäkysely 6.-7.9.2007 Liikelahjat-messut t Helsingin Messukeskus Business to Business Mediat Oy Kävijäkysely Liikelahjat-messut 6.-7.9.2007, Helsingin Messukeskus Vastaajia 242 Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

Verot ja veronluonteiset maksut 2014

Verot ja veronluonteiset maksut 2014 Julkinen talous 2015 Verot ja veronluonteiset maksut Verokertymä kasvoi 1,5 prosenttia vuonna Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 1,5 prosenttia vuonna. Kertymä oli yhteensä 89,9

Lisätiedot

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kyselyn 1. vaiheen tulokset 1. Vaiheen kysely Kysely toteutettiin valtionhallinnon organisaatioille 20.6.- 25.8.2017 Maakuntahallinnoille siirtyvien tehtävien

Lisätiedot

Yritykset ostopäätösten äärellä

Yritykset ostopäätösten äärellä SUOMALAISEN TYÖN LIITTO Yritykset ostopäätösten äärellä Tiivistelmä selvityksen tuloksista 22.11.2018 Taustaa selvityksestä Aula Research Oy toteutti Suomalaisen Työn liiton toimeksiannosta tutkimuksen

Lisätiedot

Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2012

Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2012 Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2012 Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2012 Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Suomessa toimiville yksityishammaslääkärijäsenille, joiden sähköpostiosoite

Lisätiedot

Työmarkkinatutkimus 2017 Yksityissektori

Työmarkkinatutkimus 2017 Yksityissektori Työmarkkinatutkimus 2017 Yksityissektori Työmarkkinatutkimus 2017 Tutkimus toteutettiin internetkyselynä joulukuussa 2017. Vastaajat kutsuttiin tutkimukseen mukaan sähköpostitse ja/tai tekstiviestillä.

Lisätiedot

Yksityisen sektorin työvoimaselvitys vastaanottokohtaiset tulokset

Yksityisen sektorin työvoimaselvitys vastaanottokohtaiset tulokset Yksityisen sektorin työvoimaselvitys 2016 vastaanottokohtaiset tulokset Yksityisen sektorin työvoimaselvitys loka-marraskuussa 2016 Tutkimus tehtiin yhteistyössä KT Kuntatyönantajien ja sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Sipoon väestön terveyspalvelujen tarve on, lähinnä väestön ikärakenteesta ja sairastavuudesta johtuen, keskimääräistä vähäisempää.

Sipoon väestön terveyspalvelujen tarve on, lähinnä väestön ikärakenteesta ja sairastavuudesta johtuen, keskimääräistä vähäisempää. SIPOO Väestökehitys on runsaan 17 100 asukkaan kunta (väkiluku 31.12.1999) itäisellä Uudellamaalla. Kunnan väestö on keskimääräistä nuorempaa, alle 15 vuotiaita on noin 12 % väestöstä eli selvästi enemmän

Lisätiedot

Verot ja veronluonteiset maksut 2012

Verot ja veronluonteiset maksut 2012 Julkinen talous 2013 Verot ja veronluonteiset maksut Verokertymä kasvoi vuonna Veroaste oli 43,6 prosenttia vuonna. Veroaste kuvaa verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen.

Lisätiedot

Ulla Maija Laiho. HYVÄ ohjelman aluekierros, helmikuu 2015

Ulla Maija Laiho. HYVÄ ohjelman aluekierros, helmikuu 2015 MISSÄ SOTE ALALLA MENNÄÄN? Ulla Maija Laiho kehitysjohtaja, TEM HYVÄ ohjelman aluekierros, helmikuu 2015 Esityksen sisältö Toimintaympäristö SOTE alan yritystoiminnan kehitys (Lith 2015) Työvoimakysymys

Lisätiedot

KUOPION TYÖPAIKAT

KUOPION TYÖPAIKAT KUOPION TYÖPAIKAT 2011-2015 Muutokset 5 vuodessa: Työpaikkojen määrä kasvoi viidessä vuodessa noin 200 työpaikalla, 2,5 % - naisilla +600 työpaikkaa / miehillä -400 työpaikkaa Koulutuksen mukaan työpaikkamäärät

Lisätiedot