Seudullisten ICT-toimintojen järjestäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seudullisten ICT-toimintojen järjestäminen"

Transkriptio

1 1 Loppuraportti Päijät-Hämeen liitto Kuntayhteistyön tuki -hanke Seudullisten ICT-toimintojen järjestäminen

2 2 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 SELVITYSPROJEKTIN KUVAUS... 4 YLEISTÄ TAVOITETILASTA... 5 MUUTOKSESSA TAVOITELTAVAT TOIMINNALLISET HYÖDYT... 7 SEUDULLISTEN ICT -TOIMINTOJEN ETENEMISEN VAIHTOEHDOT... 9 Vaiheittainen eteneminen... 9 Nopea eteneminen JATKOTOIMENPITEET SEUDULLISTEN ICT -TOIMINTOJEN PERUSTAMISEKSI... 15

3 3 JOHDANTO Tämä loppuraportti käsittelee Päijät-Hämeen liiton kuntayhteistyön tuki - hankkeessa toteuttamaa selvitystä alueellisen tietohallinnon kehittämiseksi Päijät-Hämeen alueella. Päijät-Hämeen seudun kunnat kuten suurin osa Suomen kunnista ovat perinteisesti kehittäneet ja ylläpitäneet tarvitsemaansa tietohallintoosaamista ja perustietotekniikkaa hyvin itsenäisesti. Tämä on johtanut siihen, että kunnissa tehdään paljon asioita päällekkäin, eikä parasta tietohallinnollista osaamista saada hyödynnettyä kuin parhaimmillaankin vain yhden kunnan toimesta. Selvityksessä hyödynnettiin aikaisemmin toteutettua Lahden seudun ja VM:n ICT -nykytilan kartoitus ja kehityssuunnitelma -projektin tuloksia. Sen mukaan alueen kunnat ja muut toimijat käyttävät vuosittain n. 18 miljoonaa euroa tietotekniikkaan. Analyysin keskeinen tulos on, että lähes koko tuo panostus kohdistuu perustietotekniikkaan ja sen ylläpitoon. Päijät-Hämeen kunnat ovat tehneet seudullista tietohallinnon yhteistyötä yhteistoimintasopimuksen puitteissa, joka ei ole kuitenkaan tuottanut riittävää tulosta. Seudullisen tietohallinnon yhteistyösopimus päättyi Seudullisen tietohallinnon yhteistyön jatkaminen kuntien toiminnan kehittämisen ja tuottavuuden noston mahdollistajana todettiin kuitenkin kehittämiskohteeksi, johon Päijät-Hämeen kuntien tulee jatkossakin panostaa. Kunnat eivät yksin voi toteuttaa kaikilta osin riittävän tehokkaita lain vaatimia tietohallinnon järjestelyitä. Toteutetussa selvityksessä on haettu ratkaisua, jolla kehitetään alueen ICT -järjestelyitä ja edistetään tietohallinnon vaikuttavuutta. Määritelty organisointi- ja päätöksentekomalli tähtää siihen, että kuntien yksittäisten tekemisten sijaan päästään entistä mittavampaan ja vaikuttavampaan alueellisen tekemiseen.

4 4 SELVITYSPROJEKTIN KUVAUS Selvitys tehtiin vaiheittain siten, että kahdessa ensimmäisessä vaiheessa määriteltiin yhteinen näkemys tavoitetilasta: - Vaihe 1. Yhteinen tahtotila, visio ja strategiset päämäärät - Vaihe 2. Yhteistyön organisointi ja päätöksentekomalli Päijät-Hämeen kuntien ICT-palveluiden yhteinen tahtotila, visio ja strategiset päämäärät selvitettiin työpajoissa, joihin osallistuivat Päijät-Hämeen kunnat, PHSOTEY, PHKK ja Päijät-Hämeen liitto. Yhteiset työpajat pidettiin 27.6., 3.9. ja Ensimmäisessä työpajassa oli mukana sekä kuntajohtoa että tietohallintojohtoa. Kahteen viimeiseen työpajaan osallistui lähinnä kuntien ja kuntayhtymien tietohallintojohtoa. Työpajojen tulokset käsiteltiin kuntajohtajakokouksessa , jonka perusteella päätettiin jatkaa vaiheeseen 3 eli palvelutuotannon uuden hallintomallin ja uudelleenjärjestelyn toteuttamissuunnitelman määrittelyyn. Toimintamallia työstettiin kevään 2014 aikana seuraavin askelin: Kuva 1. Vaiheen 3 toteutus

5 5 Vaiheen 3 toteutuksen yhtenä tavoitteena oli sitouttaa eri toimijat uuteen toimintamalliin jo sen määrittelyvaiheessa. Organisaatiokohtaisissa työpajoissa tuli esiin näkökulmia, jotka johtivat toimintamallin rakentamisen painottumisen vaiheittaisen etenemisen vaihtoehtoon. Yhteisen tietohallinnon näkökulmasta keskeisiksi määriteltyjen toimijoiden johdon (esim. PHSOTEY) valmiudet organisoida tietohallintoaan aikaisemmissa vaiheissa määriteltyyn tavoitteelliseen toimintamalliin nopealla aikataululla osoittautuivat oletettua heikommiksi. Toisaalta esiin nousi jo meneillään olevia mm. perustietotekniikkaan liittyviä ulkoistamishankkeita ja muita kansallisen tason hankkeita, jotka osallistujien mielestä rajoittivat valmiuksia lähteä nopeasti toteuttamaan alueellista yhteistä organisointia. YLEISTÄ TAVOITETILASTA Kuvan 2 mukaisesti määritetyllä tavoitetoimintamallilla vahvistetaan alueen tietohallinnon suunnittelu- ja kehittämisosaamista ja siten kuntien toiminnan tarpeisiin pohjautuvaa tietohallintoa. Tavoitteeksi asetettiin malli, jonka avulla alueen panostukset ICT:hen (n. 18 M euroa vuodessa) ja sen vaikuttavuus tuottavuuden nousuun ja kuntien toimintamenojen (n. 1,2 miljardia euroa) kasvun hillintään saataisiin mahdollisimman optimaaliseksi. Lähtökohtaisesti kehittämisen perusresursoinnissa lähdetään nykyisten resurssien uudelleenkohdentamisesta. Tarvittava lisäpanostus määräytyy pitkälle tavoitetilan muutosaikataulun ja tarkempien toteutusvaihtoehtojen kautta. Asetetun tavoitteen mukaisesti etenemismalleissa on käsitelty tietohallintotoimintojen ja perustietotekniikan kehittämistä omina kokonaisuuksinaan kuitenkin siten, että toiminnot ja toimenpiteet mahdollisimman hyvin täydentävät toisiaan.

6 6 Yhteistyömallin tavoitetila Hartola Lahti Tietohallintojohtaja Heinola Nastola Yhteinen tietohallinto Tavoitteena lisätä ICT:n vaikuttavuutta kuntien palvelutuotannossa Verkottuu kansallisesti Padasjoki Asikkala PHKK Hollola Yhteiset tietotekniikkapalvelut Tietotekniikkaa töpselistä Hyödyntää järjestelyissään mahdollisimman tehokkaasti kansalliset järjestelyt PHSOTEY Kärkölä Orimattila Sysmä Hämeenkoski Kuva 2. Yhteistyömallin tavoitetila Tietohallinnon ja substanssin (toimialojen) välisen yhteistyön tiivistyminen nähtiin myös erityisen tärkeänä tavoitteena. Toimiva alueellinen tietohallinto edellyttää kunnilta yhteistä näkemystä kehittämisen tarpeista ja toimenpiteiden priorisoinneista. Vain tietohallinnon ja substanssitoimijoiden kanssa yhteistyössä käynnistyvät kuntien palvelutoiminnan ICT - kehittämishankkeet ovat kuntien kannalta mahdollisimman tehokkaita vaikuttavia. Kuntien välisen yhteistyön tiivistäminen koskemaan myös muita kuin ICT - toimintoja nähtiin myös tärkeänä. Koska selvitys koskee vain tietohallintotoimintoja, pyrittiin toimenpide-ehdotuksissa keskittymään kuitenkin pelkästään tietohallinnon näkökulmaan.

7 7 MUUTOKSESSA TAVOITELTAVAT TOIMINNALLISET HYÖDYT Kuntien ICT-haasteet liittyvät hyvin keskeisesti osaamiseen, sen varmistamiseen ja oikeanlaiseen kohdentamiseen. Tästä johtuen synergiavaikutusten tunnistamiseksi on sovellettu keskeisten ICT-osaamisten viitekehystä. Viitekehys jaottelee ICT-toiminnassa tarvittavan osaamiseen neljään osa-alueeseen, joissa tunnistettuja synergiavaikutuksia on tunnistettu alla. Kuva 3. Keskeisten ICT-osaamisten viitekehys ICT-strategia - Koko aluetta palveleva yhteinen tietohallintostrategia, -budjetti ja - hallinto tukee alueen ICT-palvelujen kehittämistä kokonaisuutena osaoptimoinnin sijaan. - Keskitetty johtaminen vauhdittaa päätöksentekoa sekä yhteisten toimintatapojen ja -periaatteiden juurruttamista käytännön toimintaan. - Toimintakulttuurin ja -tapojen yhtenäistäminen vaatii kuitenkin aikaa ja pitkäjänteistä johtamista. Kokonaisarkkitehtuuri - Kokonaisarkkitehtuuria koskeva päätöksenteko on suoraviivaisempaa. - Järjestelmäkartan yksinkertaistaminen vähentää päällekkäisiä ratkaisuja ja pienentää kokonaiskustannuksia. - Ylläpito ja jatkokehittäminen tehostuvat - kehitetään kerran, hyödynnetään koko alueella.

8 8 - Osaamisen keskittämisen kautta kyky tukea toiminnan kehittämistä paranee. - Valtakunnallisen yhteistyön kautta suunniteltuja ratkaisuja saadaan hyödynnettyä nopeammin ja laajemmin. ICT-toimittajahallinta ja -hankinnat - Kokonaisjohtaminen parantaa toimittajahallinnan edellytyksiä ja mahdollistaa toimittajariskin pienentämisen. - Laajempi hankintaosaaminen pienentää hankintoihin liittyviä riskejä erityisesti monimutkaisissa tietojärjestelmähankinnoissa. - Volyymietuja pystytään hyödyntämään täysimittaisesti hankinnoissa. - Suurempien volyymien kautta vaikutusmahdollisuudet toimittajien suuntaan kasvavat myös yleisemmin. ICT-palvelutuotanto - Resursseja ja osaamista yhdistämällä palvelutuotannon kapasiteetti ja palvelukyky kasvavat (tiimit, sijaisjärjestelyt). - Osaamisen jatkuvuuteen ja resurssien riittävyyteen liittyvät riskit ovat kokonaisuutena paremmin hallittavissa (tiimit, sijaisjärjestelyt). - Päällekkäisyyksien poistuminen vapauttaa resursseja toiminnan kehittämiseen. - Olemassa olevia yhteistyöalustoja (esim. Tiera, Calpro, KuntaPro) saadaan laajemmin ja kustannustehokkaammin hyödynnettyä palvelutuotannossa. Laadullisten hyötyjen lisäksi toimintoja yhdistämällä on mahdollista saavuttaa samanaikaisesti myös kustannussäästöjä. Arvioimalla, että pienempien kuntien perustietotekniikkatoiminnot voitaisiin hoitaa Lahden, PHSOTEY:n ja PHKK:n nykyisillä kokonaiskustannuksilla, olisivat saavutettavat kustannushyödyt n. 10 % koko seudun tämänhetkisistä ICT-menoista, eli vajaa 2 miljoonaa euroa vuosittain. Säästöjen saavuttaminen vaatisi kuitenkin alkuinvestointeja järjestelmä- ja perustietotekniikkakentän harmonisointiin. Onnistuneesti toteutettuna näiden investointien takaisinmaksuaika olisi kuitenkin varsin kohtuullinen.

9 9 SEUDULLISTEN ICT -TOIMINTOJEN ETENEMISEN VAIHTOEHDOT Vaiheittainen eteneminen Vaiheittaisen etenemisen toimenpide-esitykset perustuvat valmistelun aikana todettuihin Päijät-Hämeen alueen lähtötilanteisiin. Suurten ja nopeiden muutosten tekeminen nykytilanteessa on haastavaa. Organisaatiokohtaisissa työpajoissa ilmeni halua pitää tietohallinto-osaaminen itsellään, eikä sitä haluttu siten luovuttaa alueelliseen tekemiseen. Muutostilanteissa korostuu nykytilanteen toimintojen jatkuvuuden turvaaminen ja häiriöttömyys, joka on helpompi varmistaa vaiheittaisessa etenemisessä. Vaiheittaista etenemistä puolsi myös se, että IT-tuotantojärjestelyissä on käynnissä useita kehityssuuntia. Siten nopea yhteiseen suuntaan kääntyminen nykytilanteessa on haastavaa. Alueella jo toimivat toimialojen yhteistyöfoorumit voidaan hyödyntää tietohallinnon ja substanssitoimijoiden yhteistyön rakentamisessa. Selvityksessä ei kuitenkaan saatu tarkempaa tietoa nykyryhmistä ja niiden toimintamalleista, joten ryhmien tehtävien selvittely ja niiden toiminnan kehittäminen on sisällytetty vaiheittaisen etenemisen toimenpiteisiin. Vaiheittaisessa etenemisessä on kaksi toisiaan täydentävää toimenpidettä, jotka on kuitenkin syytä tehdä ehdotetussa järjestyksessä. Ensimmäisessä vaiheessa organisoidaan alueen tietohallinnon suunnittelutoiminnot. Koska tavoitetilassaan kuntien välinen yhteistyö ulottuu myös muulle kuin tietohallinnon alueelle (mm. kiinteistötoimi, materiaalihallinto), tulisi sitä ennen organisoida toimialojen yhteinen laajempi hankekoordinaatio, jota alueellinen tietohallinto on tukemassa (kuva 3). Kuntien toimialat ja toimialan palveluja tuottavat toimijat yhdessä määrittelevät kehittämisen tarpeet sekä esittävät alueellisesti käynnistettävät hankkeet sekä niiden vaikuttavuustavoitteet ja budjetointiehdotuksineen. Alueellisesti organisoitu tietohallinto tukee toimialakohtaista kehittämissuunnittelua tietohallintomallin mukaisilla menettelyillä sekä omalla toimiala- ja markkina- /ratkaisutuntemuksellaan. Tietohallinto tukee toimialatarpeiden koostamista ja jalostamista jatkokäsittelyyn sekä huomioi toimialojen väliset synergiaedut ja mm. kansalliset ICT -mahdollisuudet. Kuntajohtajista koostuva ohjauselin priorisoi hank-

10 keet ja sopii jatkokäsittelyyn ja toimijoiden päätöselimiin menevät esitykset alueellisesti käynnistettävistä hankkeista. 10 Toimenpide 1. Tietohallinnon suunnittelutoimintojen organisointi ja päätöksentekomallin käyttöönotto Kunnanhallitukset / valtuustot / toimialat Päättää ja resursoi alueelliset kehittämistoimet Ohjaa toteutumista Kuntien palvelutoiminnan kehittäminen Kuntien keskushallinnot Kuntien SoTe toimialat, PHSOTEY Hallinnoi sopimuksiaan Järjestää ja kehittää palveluita huomioiden toimialan tarpeet ja kansalliset mahdollisuudet Kuntien sivistystoimet, PHKK Kuntien tekniset toimet Konserniyhtiöt (optio) Alueellinen kehittämissuunnitelma Tuottaa palveluja Esittää alueelliset kehittämistoimet Kuntajohtajat Ohjaa toimintaa Koostaa alueellisen kehittämistoimen esitykset ja synkronoi kansalliseen tekemiseen Määrittelevät ja priorisoivat tarpeet toimialakohtaisesti Nykyisten työryhmien Toimialakoht. Toimi- hyödyntäminen kehittäalakoht. Toimialakoht. Toimimisryhmämisryh- kehittäalakoht. Toimi- kehittämämisryhmämisryh- kehittä- kehittäalakohtmämisryhmät (IT ) palvelutuottajat Kuntakohtaiset kehittämissuunnitelmat (eivät mahdollista toteuttaa seudullisina) Toimialojen yhteinen hankekoordinaatio Koordinaattori - Kiinteistöt - Materiaalihuolto - Kuntien johtoryhmät Ohjaa toteutumista Kuntakohtaiset kehittämistoimet Jota tukee alueellisesti järjestetty tietohallinto Koordinaattori Toimialaosaamisen kehittämisen vastuut, esim: - PHSOTEY (Sote) - PHKK (Sivistys) - Lahti (Keskushallinto) - Lahti (Tekninen) Erikoisosaamisen hankinta - Alueen th- osaajien erikoistuminen - Tukeutuminen kansalliseen verkostoon Toteutusvaihtoehtoja: - Yhteistyön tiivistäminen / seudullinen TH jory - PH Tietohallinto Oy - Tieran PH toimipiste - Tietohallinnon koordinaatio ostopalveluna (jatkoesitys) Kuva 4. Laajemman toimialayhteistyön ja tietohallinnon suunnittelutoimintojen alueellinen organisointi Tietohallinnon yhteiseen tarkempaan organisointitapaan (esim. seudullinen TH jory, PH Tietohallinto Oy, Tieran PH toimipiste, tietohallinnon koordinaatio ostopalveluna) ei tullut työpajoissa selkeää yhteisymmärrystä. Keskustelussa nousi esiin alueellisen kehittämistyön koordinoinnin resursointihaasteet. Tämä johti vaiheittaisessa esityksessä ostopalveluna hankittavan ulkopuolisen koordinaattorin käyttämiseen toimintojen järjestämisen alkuvaiheessa ja sen vauhdittamiseksi. Toimintamalli vaatii hyvää kuntien sitoutumista ja toimialaresurssien kiinnittämistä kehittämistoimintaan. Erityisenä haasteena on eri kuntien toimialojen välisen substanssiyhteistyön käynnistäminen, jos sitä ei jo en-

11 11 tuudestaan ole. Tässä voidaan siis hyödyntää jo aikaisemmin mainittuja ja toiminnassa olevia yhteistyöfoorumeita. Kokonaisuus muodostuu useista osapuolista, ja eri osapuolten tarpeiden synkronointi (mm. ajallisesti) voi olla haastavaa. Toisessa vaiheessa järjestetään alueen perustietotekniikkatoiminnot. Tämän mahdollistaa yhteisten suunnittelutoimintojen tuottamat yhteiset vaatimukset seudullisille perustietotekniikkapalveluille. Yhteinen tietohallinto myös vastaa palveluiden toteutumisen ja kehittymisen seurannasta. Kuvassa 4 on esitetty vaihtoehtoja yhteisten perustietotekniikkapalveluiden toteutustavoista. Niitä ei kuitenkaan tässä selvityksessä ollut tarkoituksenmukaista tai mahdollistakaan lähteä syvemmin avaamaan. Kuntayhteistyön tuki -hanke Kunnat PHKK PHSOTEY Alueellinen tietohallinnon suunnittelu ja ulkopuolinen koordinaattori (Toimenpide 1) Toimenpide 2: Perustietotekniikkatoimintojen siirto Perustietotekniikkapalvelut Yhteinen seudullinen toimija Vaihtoehtoisia toteutustapoja mm. - Lahden Tietotekniikka - Kaupallinen toimija (esim. Fujitsu) - Yhteinen Inhouse toimija (Tiera) - Uusi yhteinen toimija (liikelaitos, Oy, Lahden kaupungin taseyksikkö ) Kuva 5. Perustietotekniikkapalveluiden järjestäminen seudullisesti Vaiheittaisen etenemisen aikataulu tulee kytkeä kuntien talousarviolaadinnan aikatauluihin siten, että muutoksen budjettivaikutukset pystytään ennakoimaan mahdollisimman hyvin. Kuvassa 5 on selvityksen aikainen käsitys realistisesta mutta kuitenkin tiukasta aikataulusta vaiheittaisen muutoksen toteuttamiselle huomioiden kunnalliseen päätöksentekoon liittyvät menettelyt.

12 12 Esitys vaiheittaisesta etenemisestä kohti tehokkaampia alueellisia tietohallintopalveluita Kuntayhteistyön tuki -hanke Päätökset yhteisen tietohallinnon kehittämisestä ja yhteistoimintasopimuksen allekirjoittaminen Mukaan lähtevien osapuolten päätökset tehty ja sopimukset allekirjoitettu Koordinaatiotoiminnan käynnistäminen, kehittämistyöryhmien toiminnan kehittäminen, Tietohallintotoimintojen kehittäminen Perustietotekniikan kehittämissuunnittelu V 2016 budjettikäsittelyt Valmistelu sovittuun toimintamalliin: - Suunnittelupalvelujen käynnistäminen ja sisäänajo - Yhteisten hankkeiden käynnistäminen - Perustietotekniikan kehittämisen tarkempi suunnittelu Sovittu yhteinen (pysyvämpi) toimintamalli käynnistyy Perustietotekniikan uudelleen järjestely käynnistyy Ensimmäiset yhteiset hankkeet käynnissä ja osin jo siirtymässä käyttöönottovaiheeseen 06-08/ / / / / /2016 -> Yhteistoimintasopimus - Ohjausmekanismit ja -tavoitteet - Mittarit ym - Kuntien strategioihin perustuva ehdotus alueellisesta kehittämissuunnitelmasta v budjettikierrosta varten - Esitys tarkemmasta kehittämistoiminnan ja tietohallinnon toimintamallista - Esitys perustietotekniikan kehittämisestä v budjetit ja tavoitteet - Ensimmäisistä yhteisistä hankkeista sopiminen - Tarkemmasta tietohallinnon toimintamallista sopiminen - Perustietotekniikan kehittämisen suuntaviivoista sopiminen v > budjetit ja tavoitteet - Uusista yhteisistä hankkeista sopiminen - Käynnissä olevien hankkeiden vaikuttavuuden seuranta - Perustietotekniikkajärjestelyiden kehittäminen Kuva 6. Vaiheittaisen etenemisen etenemispolku Nopea eteneminen Mikäli kunnat eivät pääse yksimielisyyteen vaiheittaisesta etenemisestä, voi jatkossa tulla eteen tarve hyvinkin nopeille muutoksille. Tähän voivat johtaa esim. vaikeutuva kuntien taloudellinen tilanne ja/tai kuntaliitokset. Tällöin yhdistymiseen liittyy huomattavasti suurempia operatiivisia riskejä. Yhdistäminen tarkoittaa todennäköisesti pakkoa ja kiirettä, jolloin yhdistämistä helpottavat tai vaikeuttavat tekijät korostuvat. Yhdistymisen läpiviennin muutosprojekti on aikataulultaan todennäköisesti lyhyt ja kireä. Tällöin yhdistettävien IT-ympäristöjen samanlaisuus/erilaisuus ja teknologiset tekijät (eroavaisuudet/ yhteneväisyydet) korostuvat ja vaikuttavat osaltaan muutosprojektin aikatauluun ja kustannuksiin. Kuva 6 osoittaa nopeassa etenemisessä tapahtuvaa suurta hyppyä nykytilan kuntakohtaisesta tekemisestä kohti yhteistä tietohallinnon strategista

13 13 johtamista ja perustietotekniikkajärjestelyitä. Vaiheittaisen etenemisen toimenpiteet pienentävät tätä hyppyä, vähentävät riskejä ja ovat siten valmistavia toimenpiteitä mahdollisille pakollisille muutoksille. Suoraan kohti yhteisiä järjestelyitä Kuntayhteistyön tuki -hanke Johtaminen ja tietohallinnon järjestäminen Yhteinen strateginen johtaminen Organisoitu yhteistyö ja kehittäminen Erillinen Toimenpide 1 Erillinen Vaiheittainen kehittäminen Suora eteneminen Nykytila Toimenpide 2 Yhteisesti määritellyt ja/tai osin yhteiset palvelut IT-palvelutuotanto Vaiheittainen kehittäminen Yhteinen Kuva 7. Nopean etenemisen kautta tapahtuva suora hyppy kohti yhteisiä järjestelyitä Nopeaan etenemiseen voi johtaa alati kasvavat paineet tietotekniikan mahdollistamien tuottavuushyötyjen ulosmittaamiseksi kunnissa, jotka vaativat aiempia ja nykyisiä väljiä yhteistyömalleja selvästi konkreettisempia ratkaisuja. Lähtökohtana tulee olla, että kuntien tietohallintoa suunnitellaan ja kehitetään seudullisesti, ja että perustietotekniikan palveluita tuotetaan tehokkaasti skaalaedut hyödyntäen. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää seudullista tietohallintofunktiota ja perustietotekniikan toimittajaa, joihin kootaan kuntien nykyiset tietohallinnon resurssit. Erottelemalla tietohallinto ja perustietotekniikkapalvelut voidaan edesauttaa sitä, että seudullisella tietohallinnolla on mahdollisuus paneutua myös substanssitoimialojen kehittämishaasteisiin.

14 14 Seudulliselle tietohallintofunktiolle tulee antaa kunnianhimoiset tavoitteet seudullisen tietohallinnon kehittämiseksi ja riittävät valtuudet ja resurssit niiden saavuttamiseksi. Käytännössä tarvitaan toimija, jolla on yksittäisistä kunnista erillinen budjetti ja henkilöstö. Vain siten on mahdollista tarkastella tietohallintoa seudullisesti ilman, että joudutaan aina löytämään kuntien kesken pienin yhteinen nimittäjä. Seudullinen tietohallinto voidaan järjestää joko kuntayhtymänä tai osakeyhtiönä, jossa osallistuvilla kunnilla on kokonsa mukainen painoarvo ja edustus. On myös mahdollista hyödyntää olemassa olevia organisaatiota, kuten Kuntien Tieraa. Seudulliseen perustietotekniikkatoimijaan tulee koota yhteen kaikki kuntien nykyinen perustietotekniikkaa tuottava henkilöstö. Yhdeksi uuden seudullisen tietohallintotoimijan ensimmäisistä tavoitteista ja tehtävistä tulee antaa kuntien perustietotekniikan järjestämisen suunnittelu. Seudulla on tällä hetkellä hyvin hajanainen perustietotekniikkakenttä, jossa lähes kaikilla kunnilla on omaa palvelutuotantoa ja ulkoistettuja palveluita. Lahden kaupunki ja PHSOTEY ovat parhaillaan arvioimassa, miten niiden perustietotekniikkapalvelut tulisi järjestää tulevaisuudessa. Olisi suotavaa, että näissä arvioissa otettaisiin koko seudun tarpeet huomioon. Tämä on mahdollista vain, jos arvioinnin toteuttaa seudullinen tietohallintotoimija. On todennäköistä, että seudullisesti suunniteltuna kuntien perustietotekniikka voidaan toteuttaa nykyistä laadukkaammin nykyisiä kustannuksia halvemmalla. Tämä vaatii kuitenkin alkuinvestointeja yhteisiin ratkaisuihin siirtymiseksi. Vaikka lyhyellä tähtäimellä on perusteltua, että seudullinen tietohallintotoimija keskittyy perustietotekniikkaratkaisuiden yhtenäistämiseen, tulee organisaation kehittämistä suunnata mahdollisimman nopeasti kuntien substanssitoimialojen kehittämiseen. Perustietotekniikkapalveluissa saavutettavat tuottavuushyödyt ovat marginaalisia kuntien kokonaistaloudessa verrattuna kuntien ydintehtäviin. Seudullinen tietohallinto voi tarjota kunnille mahdollisuuden kehittää ja hyödyntää seudullisia tai valtakunnallisia yhteisiä ratkaisuja, joiden avulla kunnat voivat harmonisoida, automatisoida ja tehostaa toimintaansa.

15 15 JATKOTOIMENPITEET SEUDULLISTEN ICT -TOIMINTOJEN PERUSTAMI- SEKSI Esitettyyn ratkaisuun etenemiseksi on jokaisen kunnan ensimmäiseksi tehtävä periaatepäätös siitä, että yhteiset tietohallinto- ja perustietotekniikan toimijat perustetaan. Periaatepäätöksen osana tulee tehdä päätös perustamisprojektiin ja sen kustannuksiin osallistumisesta. Perustamisprojektin keskeisenä tehtävänä on kuntien kesken tehtävän sitovan yhteistyösopimuksen laatiminen. Yhteistyösopimuksessa päätetään yhteiseen toimintamalliin siirtymisestä ja tarvittaessa uusien organisaatioiden perustamisesta. Sopimuksessa kuvataan seudullisten tietohallintoja perustietotekniikkatoimijoiden toiminta- ja hallintamalli, kuvataan pitkän aikavälin tavoitteet ja hyödyt, ja määritetään kunkin kunnan osalta yhteisiin tietohallinto- ja perustietotekniikkatoimijoihin siirtyvä henkilöstö ja kuntien osuus seudullisen organisaatioiden vuosibudjetista. Kun sopimus on hyväksytty kaikissa kunnissa tarvittavalla päätöksentekotasolla, käynnistetään yhteisten toimijoiden perustamistoimenpiteet ja laaditaan kuntien ja seudullisten toimijoiden väliset palvelusopimukset. Sopimuksessa määritetään toimijoiden konkreettiset tavoitteet ensimmäiselle kahdelle vuodelle ja sovitaan tarkastuspisteet, jolloin edistymistä seurataan. Suurimmat hyödyt seudullisista ICT-toiminnoista saadaan, jos seudun kaikki kuntatoimijat osallistuvat yhteistyöhön. Mikäli tämä ei kuitenkaan osoittaudu poliittisesti mahdolliseksi, voidaan seudullisten ICT-toimijoiden perustaminen käynnistää suppeammankin kuntatoimijaryhmän toimesta.

Alueellisen tietohallinnon järjestäminen - valmisteluprojektin tulokset

Alueellisen tietohallinnon järjestäminen - valmisteluprojektin tulokset Alueellisen tietohallinnon järjestäminen - valmisteluprojektin tulokset Tietohallinnon alueellisen järjestämisen taustaa IT toiminnan kehityssuuntia» Valtakunnallisella tasolla suuntaus yhteisiin ratkaisuihin

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet

Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Työpaja 3 : ICT tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Ohjelma klo 13.30 15.15 Porin seudun ICT-ympäristön nykytilan tulosten esittely

Lisätiedot

INFOTILAISUUS HENKILÖSTÖLLE

INFOTILAISUUS HENKILÖSTÖLLE PAKETTI - KUNTIEN PALVELURAKENTEIDEN KEHITTÄMISPROJEKTI INFOTILAISUUS HENKILÖSTÖLLE Päijät-Hämeen henkilöstö- ja talouspalvelukeskus - HETA 25.11.2011 Roope Rauhalinna Katrina Harjuhahto-Madetoja FCG Finnish

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Työryhmäraportti. Tietohallinto. Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen

Työryhmäraportti. Tietohallinto. Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen Työryhmäraportti Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen Tietohallinto päiväys 13.03.2014 1 Yhteenveto Kotkan ja Haminan tietohallintoyksiköt vastaavat

Lisätiedot

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin?

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Kauko Hartikainen, Kuntaliitto Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät 10.2.2012 Tavoiteltavat toteutukset Realistisia ja konkreettisia Hyötyjä jo

Lisätiedot

Forssan seudun 4 kunnan kuntaliitosselvitys ICT selvitys

Forssan seudun 4 kunnan kuntaliitosselvitys ICT selvitys 1 Loppuraportti 22.9.2014 Forssan seudun 4 kunnan kuntaliitosselvitys ICT selvitys 2 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 TIETOHALLINNON NYKYTILA... 4 Kuntien ICT henkilöstö ja kustannukset... 4 Tietohallinnon

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki

Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki Loppuraportti: ICT ympäristön yleiskuvaus ja kehitystarpeet Tampereen kaupunkiseudun 9 kuntaa (Hämeenkyrö, Kangasala,

Lisätiedot

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Vastausten ja tulosten luotettavuus Vastaukset 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Luotettavuusnäkökohdat Kokemukset ja soveltamisesimerkit

Lisätiedot

Vaasan seudun kuntarakennelain mukainen selvitys ICT-selvitys

Vaasan seudun kuntarakennelain mukainen selvitys ICT-selvitys 1 Loppuraportti 5.12.2014 Vaasan seudun kuntarakennelain mukainen selvitys ICT-selvitys 2 Sisällysluettelo YHTEENVETO... 3 JOHDANTO... 4 TIETOHALLINNON NYKYTILA... 5 Kuntien ICT-henkilöstö ja kustannukset...

Lisätiedot

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Liikenneväyliä ja yleisiä alueita koskeva mittariprojekti Päijät-Hämeen kunnissa PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO PAKETTI Kuntien palvelurakenteiden kehittämisprojekti

Lisätiedot

< Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013

< Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013 < Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013 ICT ympäristön yleiskuvaus Esityspohjien sisältö 1. ICT ympäristön yleiskuvauspohja: toimijat, henkilöstömäärät, budjetit 2. Tietohallinnon / ICT:n hallintomalli

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN KUNTIEN DIGITAALISET PALVELUT Palveluiden tarjonnan ja käytön edistäminen kunnissa

KESKI-SUOMEN KUNTIEN DIGITAALISET PALVELUT Palveluiden tarjonnan ja käytön edistäminen kunnissa 1 KESKI-SUOMEN KUNTIEN DIGITAALISET PALVELUT Palveluiden tarjonnan ja käytön edistäminen kunnissa ICT-strategian Digitaalinen Keski-Suomi -teeman osaselvitys Tenho Jokelainen, Kuntien Tiera Oy 25.02.2015

Lisätiedot

Uusi ratkaisumalli kuntakentän ICT-haasteisiin

Uusi ratkaisumalli kuntakentän ICT-haasteisiin 1 Uusi ratkaisumalli kuntakentän ICT-haasteisiin Vaatimukset kuntien palveluille kasvavat Kunnat kohtaavat lähivuosina merkittäviä haasteita, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan uusia keinoja työn tuottavuuden

Lisätiedot

SADe-ohjelman terveiset

SADe-ohjelman terveiset SADe-ohjelman terveiset SADe-ohjelman sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuuden kevätseminaari, Helsinki 23.4.2013 Ohjelmapäällikkö Marjukka Saarijärvi Raportointi ohjelman etenemisestä: hallituksen

Lisätiedot

Maakuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus

Maakuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Maakuntien talous ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus 1 25.1.2017 Mikko Salmenoja Mitä on hyvä oivaltaa? Kunkin maakunnan oma taloushallinto ja HR on keskeinen toiminnallinen kokonaisuus, joille yhteinen

Lisätiedot

ICT-työryhmän tilannekatsaus

ICT-työryhmän tilannekatsaus ICT-työryhmän tilannekatsaus Maakuntauudistuksen ohjausryhmä 24.4.2017 Juhani Heikka Pääteemat 1. Esivalmistelun eteneminen 2. POP-IT hankkeen keskeisimpiä tuloksia 3. ICT-palvelujen järjestäminen 4. Rahoitusmahdollisuudet

Lisätiedot

Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa

Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa Juhani Heikka & Markku Huotari, Oulun kaupunki 11.6.2014 TAVOITTEITA TIETOHALLINTOYHTEISTYÖLLE

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Tuottavuuden tunnusluvut Eteva. Markku Niemelä, toimitusjohtaja, Eteva Ossi Aura, työhyvinvoinnin tutkimus- ja kehitysjohtaja, Terveystalo

Tuottavuuden tunnusluvut Eteva. Markku Niemelä, toimitusjohtaja, Eteva Ossi Aura, työhyvinvoinnin tutkimus- ja kehitysjohtaja, Terveystalo Tuottavuuden tunnusluvut Eteva Markku Niemelä, toimitusjohtaja, Eteva Ossi Aura, työhyvinvoinnin tutkimus- ja kehitysjohtaja, Terveystalo Eteva kuntayhtymä 47 omistajakuntaa 26 kunnan alueella 150 toimipaikkaa

Lisätiedot

Espoon kaupungin omistajapolitiikka

Espoon kaupungin omistajapolitiikka Espoon kaupungin omistajapolitiikka ESPOON KAUPUNGIN OMISTAJAPOLITIIKKA 2016 2 (5) Sisällysluettelo 1 Tausta... 3 2 Omistajapolitiikan päämäärä... 3 3 Omistajapolitiikan tavoitteet... 4 4 Ohjausperiaatteet...

Lisätiedot

Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit

Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit (lukuja ei ole päivitetty uusimpiin tietoihin, tiedot koottu sote- ja kuntauudistussuunnitelmien valmistelutyössä) Ylöjärvi Ylöjär

Lisätiedot

Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti

Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti Sisältö Tarve kuntien ja alueiden väliseen yhteistoimintaan tiedonhallinnan kehittämisessä

Lisätiedot

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Johtavien viranhaltijoiden kokous 16.5.2017 KUNTIEN TIETOHALLINTO- JA ICT-PALVELUT MAAKUNNAN TIETOHALLINTO JA ICT- PALVELUT Hankkeen päävaiheet

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ. Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP

OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ. Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP 26.11.2014 MITEN YHTEISTYÖTÄ ON TEHTY TÄHÄN ASTI? - Tuotekohtainen yhteistyö, ns. toimittajalukitus - Sairaanhoitopiirien tietohallintojohtajien

Lisätiedot

Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon

Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon organisointi Karri Vainio Pohjois-Savon maakuntatilaisuus 16.5.2018 ICT-muutoksen onnistumisen edellytykset 1.Tunnistetaan maakunnittain eroava lähtötilanne,

Lisätiedot

www.hankintatoimi.fi 21.06.2010 Juha-Pekka Anttila VTT

www.hankintatoimi.fi 21.06.2010 Juha-Pekka Anttila VTT www.hankintatoimi.fi 21.06.2010 Juha-Pekka Anttila VTT Hankintatoimen kehittäminen teknologiateollisuudessa - VTT mukana kehitystyössä VTT:n Liiketoiminta ja teknologian johtaminen -osaamiskeskuksen toteuttamissa

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013 Tietohallinnon nykytilan analyysi Analyysimenetelmä (sovitettu Tietomallista) 9.10.2013 Haastattelurunko Kerättävät perustiedot Budjetti (edellisvuoden) Henkilöstökustannukset IT-ostot Muut Liite - Kypsyysanalyysin

Lisätiedot

Matkalla uuteen maakuntaan

Matkalla uuteen maakuntaan 1 Matkalla uuteen maakuntaan LAPIN MAAKUNTAUUDISTUKSEN ESIVALMISTELUN OHJAUSRYHMÄN KOKOUS Projektisuunnitelman toteutuminen ja tarkennukset Budjetti vuodelle 2017 ja muut rahoitushakemukset Valmistelutoimielin,

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä 7.5.2019 Teemapaja: Ammatillisen koulutuksen johtaminen Opetushallitus Tuula Sumkin Vaikuttavuus vaikuttavuusketju (Sitra) 16/05/2019 Opetushallitus

Lisätiedot

Forssan seudun 4 kunnan kuntaliitosselvitys ICT-selvitys

Forssan seudun 4 kunnan kuntaliitosselvitys ICT-selvitys 1 Loppuraportti 22.9.2014 Forssan seudun 4 kunnan kuntaliitosselvitys ICT-selvitys 2 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 TIETOHALLINNON NYKYTILA... 4 Kuntien ICT-henkilöstö ja kustannukset... 4 Tietohallinnon

Lisätiedot

Tietohallintoyhteistyö Pohjois-Suomessa

Tietohallintoyhteistyö Pohjois-Suomessa Tietohallintoyhteistyö Pohjois-Suomessa (Alueellinen) yhteentoimivuus Länsi- ja pohj. alueen sote johtajat Pohtimolampi 13.11.2014 FM, HTT, Harri Ihalainen tietohallintojohtaja CV:stä - Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Palvelukeskusvalmistelun tilanne

Palvelukeskusvalmistelun tilanne Palvelukeskusvalmistelun tilanne Sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta 23.2.2017 Urpo Karjalainen 1 13.12.2016 ICT palvelukeskus maakunnille 2 13.12.2016 Lähtökohdat ja tavoitteet Palvelukeskusten perustamisella

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön

Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön Terveydenhuollon atk-päivät 12.-13.5.2015 Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö Esityksen sisältö Sote-uudistuksen

Lisätiedot

POP SOTE ICT toimialasidonnaiset järjestelmät. Sote johton kokous Merja Hauhtonen Pekka Kantola

POP SOTE ICT toimialasidonnaiset järjestelmät. Sote johton kokous Merja Hauhtonen Pekka Kantola POP SOTE ICT toimialasidonnaiset järjestelmät Sote johton kokous 8.6.2018 Merja Hauhtonen Pekka Kantola Tilannekatsaus Sosiaalihuollon asiakastietomalli ja asiakirjat maakunnan käyttöön Sote ICT muutosohjelma

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Valtion erityinen kuntajakoselvitys

Valtion erityinen kuntajakoselvitys Valtion erityinen kuntajakoselvitys Päijät Hämeen UusiKunta Kunnanvaltuustojen seminaari Lahti 3.11.2009 Ylijohtaja Päivi Laajala Kuntien yhdistymiset 2008 2009 ja yhdistymisselvitykset Yhdistymisselvitys

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto JUHTA 11.6.2014 sosiaali- ja terveydenhuollossa toiminnalliset tarpeet

Lisätiedot

Lapin ja Länsi-Pohjan sotejohdon

Lapin ja Länsi-Pohjan sotejohdon Lapin ja Länsi-Pohjan sotejohdon seminaari Lapin- ICT 1 Soten tekoa aiottu jo vuosia 2 Soten kalvoista tuttu mantra 3 Ei tämä mitään rakettitiedettä ole Jos ongelmat olisivat rakettitiedettä, ne olisivat

Lisätiedot

Maakuntien ja kuntien kansallinen ja alueellinen yhteistyö. Maakuntien Sote ICT muutos isokuva. Selvityshenkilö Pekka Kantola 24.5.

Maakuntien ja kuntien kansallinen ja alueellinen yhteistyö. Maakuntien Sote ICT muutos isokuva. Selvityshenkilö Pekka Kantola 24.5. Maakuntien ja kuntien kansallinen ja alueellinen yhteistyö Maakuntien Sote ICT muutos isokuva Selvityshenkilö Pekka Kantola 24.5.2016 Kansallinen AKUSTI -foorumi STM THL VM KELA www.kunnat.net/akusti Pohjois-Suomi

Lisätiedot

ICT-muutostukiohjelman vaikuttavuus muutosten pyörteissä

ICT-muutostukiohjelman vaikuttavuus muutosten pyörteissä ICT-muutostukiohjelman vaikuttavuus muutosten pyörteissä Ohjelmapäällikkö Ossi Korhonen valtiovarainministeriö, JulkICT-toiminto Kuntien ICT-muutostuen päätösseminaari, 25.11.2015 Selvitys tehty 21 selvitysalueella,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen 26.1.2014 Joulukuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen hyödyntämistä ja tietohallintoa koskeva kysely Tomi Dahlberg Karri Vainio Sisältö 1. Kysely, sen toteutus,

Lisätiedot

Kunta- ja palvelurakennemuutosten. Lahden seutu. Tommi Oikarinen 29.10.2013

Kunta- ja palvelurakennemuutosten. Lahden seutu. Tommi Oikarinen 29.10.2013 Kunta- ja palvelurakennemuutosten ICT tuki Lahden seutu Tommi Oikarinen 29.10.2013 Muutosprosessi ja ICT-muutostuki Yhdistymispäätös Yhdistymissopimuksen hyväksyntä Uuden kunnan päätöksentekojärjestelmän

Lisätiedot

20 suurimman kaupungin tuottavuusohjelma, kärkihanke 2 Yhteinen ICT- ja sähköisen asioinnin kehittäminen

20 suurimman kaupungin tuottavuusohjelma, kärkihanke 2 Yhteinen ICT- ja sähköisen asioinnin kehittäminen 20 suurimman kaupungin tuottavuusohjelma, kärkihanke 2 Yhteinen ICT- ja sähköisen asioinnin kehittäminen 17.11.2010 VM/HKO/KuntaIT Sitra/Kuntaohjelma Kärkihanke 2 vetovastuu on ollut Valtiovarainministeriön

Lisätiedot

Kuntien Tiera Oy. 13.12.2011 Kohti oppijan verkkopalveluita: Kuntien yhteisten toimintamallien ja parhaiden käytäntöjen kehittäminen Markku Rimpelä

Kuntien Tiera Oy. 13.12.2011 Kohti oppijan verkkopalveluita: Kuntien yhteisten toimintamallien ja parhaiden käytäntöjen kehittäminen Markku Rimpelä Kuntien Tiera Oy 13.12.2011 Kohti oppijan verkkopalveluita: Kuntien yhteisten toimintamallien ja parhaiden käytäntöjen kehittäminen Markku Rimpelä Syyskuussa 2010 perustetun Tieran omistajina on tällä

Lisätiedot

Yhteistyön etenemisehdotus

Yhteistyön etenemisehdotus Yhteistyön etenemisehdotus Johtajatapaaminen 1.6.2016 Rauno Ihalainen sairaanhoitopiirin johtaja 1 6.6.2016 Eteneminen Miten tähän on tultu UNA Hanko Kiila Kiila 2. vaiheen suunnittelu G4-alueet + Kiila

Lisätiedot

TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET. 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy

TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET. 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy Kunnan teknisen toimen palvelut ovat tärkeitä asukkaille Kiristyneessä kuntataloudessa kunnilla on ollut vaikeuksia teknisen

Lisätiedot

Palvelukeskusten toimintaperiaatteet ja talousvaikutukset. Vimana Oy. Hallituksen puheenjohtaja Mirjami Laitinen

Palvelukeskusten toimintaperiaatteet ja talousvaikutukset. Vimana Oy. Hallituksen puheenjohtaja Mirjami Laitinen Palvelukeskusten toimintaperiaatteet ja talousvaikutukset Vimana Oy Hallituksen puheenjohtaja Mirjami Laitinen 7.9.2017 1 31.1.2017 Ministerivaliokunnan linjaukset ICTpalvelukeskuksista Toimijoiden vastuut

Lisätiedot

KA-opit hyötykäyttöön. Kokonaisarkkitehtuuri toiminnan muutosvoimana Kangasniemen kunnassa

KA-opit hyötykäyttöön. Kokonaisarkkitehtuuri toiminnan muutosvoimana Kangasniemen kunnassa KA-opit hyötykäyttöön Kokonaisarkkitehtuuri toiminnan muutosvoimana Kangasniemen kunnassa Lähtötilanne - Täysin hajautettu tietohallinto, jossa toimialoilla omat IT-tukihenkilöt, yksi ATKsuunnittelija

Lisätiedot

sivistystoimen kehittäminen Päijät-Hämeen kunnissa vuosina

sivistystoimen kehittäminen Päijät-Hämeen kunnissa vuosina Käsitelty ja hyväksytty sivistystoimenjohtajien ohjausryhmässä 16.5.2012. Sopimus päivitetty Hollolan ja Hämeenkosken kuntaliitoksen sekä Lahden ja Nastolan uuden kunnan muodostamisen osalta 1.1.2016 vuoden

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN LOGISTIIKKA-ALUEIDEN MP HANKE-IDEAN ESITTELY

PÄÄKAUPUNKISEUDUN LOGISTIIKKA-ALUEIDEN MP HANKE-IDEAN ESITTELY PÄÄKAUPUNKISEUDUN LOGISTIIKKA-ALUEIDEN MP HANKE-IDEAN ESITTELY TAVOITE - LOGISTIIKAN TEHOKKUUDEN JA KILPAILUKYVYN KEHITTÄMINEN Tarvitaan vahvempia ja tehokkaampia keskittymiä logistiikan kansainvälisen

Lisätiedot

VÄLIRAPORTTI ICT TYÖRYHMÄ

VÄLIRAPORTTI ICT TYÖRYHMÄ VÄLIRAPORTTI ICT TYÖRYHMÄ 30.11.2016 www.ekarjala.fi 1 TYÖRYHMÄ JA SEN TYÖSKENTELY / Osallistujat: / Mia Hokkanen, Saita, puheenjohtaja / Toni Suihko, Eksote / Kari Perälä, Imatra / Matti Backman, Ruokolahti

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN Vaikutukset ICT-yhteistyön sisältöön ja organisointiin Maritta Korhonen 5.5.2015 Taustaa Sote-rakenneuudistuksen valmistelu käynnissä jo kahden edellisen vaalikauden aikana.

Lisätiedot

Kehittämisen omistajuus

Kehittämisen omistajuus Kehittämisen omistajuus Kuntaliitto 18.4.2013 Tuottava ja hallittu kehittämistoiminta kunnissa hanke (KUNTAKEHTO) Pasi-Heikki Rannisto Kehityspäällikkö, HT Tampereen Palveluinnovaatiokeskus (TamSI) Kehittämistyön

Lisätiedot

Digitalisoituvan yhteiskunnan edellytykset Tavoite 2025 JUHTA-työpaja

Digitalisoituvan yhteiskunnan edellytykset Tavoite 2025 JUHTA-työpaja Digitalisoituvan yhteiskunnan edellytykset Tavoite 2025 JUHTA-työpaja JUHTA 21.03.2018 13.03.2018 Petteri Ohvo Tunnistetut käynnissä olevat tulevaisuus-työt Tavoite 2025 Juhta Kuntatoimijat Hallinnonalat

Lisätiedot

Digipäivä, Hallintoryhmä. 25.8.2015 Sipoo

Digipäivä, Hallintoryhmä. 25.8.2015 Sipoo Digipäivä, Hallintoryhmä 25.8.2015 Sipoo NURMIJÄRVEN SÄHKÖINEN ASIOINTI 2 Tero Kulha Taustaa Sähköisestä arkistoinnista on puhuttu Nurmijärvellä kauan ja se ollut budjetissakin useampana vuonna. Nyt teema

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa. Selvitysvaiheen tehtävät

ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa. Selvitysvaiheen tehtävät ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa Selvitysvaiheen tehtävät Kunta- ja palvelurakennemuutos Selvitysvaiheen tehtävät 1.0. Selvitysvaiheen projektointi Suunnittelu 1.1. Nykytilan kuvaaminen 1.2.

Lisätiedot

Lausunto Palvelut ja tiedot käytössä - Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia

Lausunto Palvelut ja tiedot käytössä - Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia JulkICT strategia Kotkan kaupunki Tietohallinto Asia: Lausunto Palvelut ja tiedot käytössä - Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia 2012-2020 Viite: VM:n lausuntopyyntö VM 155:00/2011 1. Vastaajan

Lisätiedot

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi 13.11.2018 Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Palveluintegraation muutosohjelmaa koskevia linjauksia Palveluintegraation muutosohjelma kokoa

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Miksi asiakkuusstrategia? Asiakkuusstrategian lähtökohtina ovat hallitusohjelmassa esitetyt linjaukset sekä Hallintopolitiikan suuntaviivat

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle

Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle 11.12.2017 Mikko Tanhuamäki vastuuvalmistelija, tukipalvelut Tanja Penninkangas, vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Sisältö Tausta Työryhmän raportti, kevät

Lisätiedot

Hiihtomuseon auditorio Anjariitta Carlson

Hiihtomuseon auditorio Anjariitta Carlson Hiihtomuseon auditorio 6.5.2013 Anjariitta Carlson Yhteistoimintasopimuksen (2013-2016) tarkoitus: kehittää kunnallisia sivistyspalveluita yhteistyössä, ennakoiden ja osaamisresurssia jakamalla yhteneväisen

Lisätiedot

Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu

Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu Muuta ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnosta ja digitalisaatiosta 26.8.2015 Maritta Korhonen Sisältö Vaiheistusasetus, luonnoksen esittely

Lisätiedot

ONION-hanke. Tiivistelmä

ONION-hanke. Tiivistelmä ONION-hanke Tiivistelmä ONION-HANKE 2013 aloitettu ONION-hanke hahmotti, OYS ervalle kokonaisvaltaista tietojärjestelmäarkkitehtuuria ja vaihtoehtoisia toteutustapoja sille. Työhön kuului: ❶ ❷ Nykytilan

Lisätiedot

kokemuksia palvelusetelistä

kokemuksia palvelusetelistä Päijäthämäläisiä kokemuksia palvelusetelistä 31.5.2010 Pirjo Nieminen toiminnanjohtaja Päijät-Hämeen hyvinvointipalvelujen i i l kehitys ry Palveluneuvontaa ikääntyville Taustaa Lahden seudun palvelusetelikokeilu

Lisätiedot

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus AMMATILLISEN PERUS- JA LISÄKOULUTUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN 2014 ALOITUSTILAISUUS 11.9.2014 Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus Opetusneuvos Vaikuttavuus Ei ole vain yhtä määritelmää siitä, mitä

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3. Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.2019 Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh: 040 685 4041

Lisätiedot

KATe-hanke. (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut

KATe-hanke. (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut KATe-hanke (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut KATe-hankkeen taustaa Tällä hetkellä pääsääntöisesti kukin ammattikorkeakoulu suunnittelee, hankkii, toteuttaa

Lisätiedot

Palvelukeskusten perustaminen Talous- ja henkilöstöhallinto

Palvelukeskusten perustaminen Talous- ja henkilöstöhallinto Palvelukeskusten perustaminen Talous- ja henkilöstöhallinto Johtaja Mikko Salmenoja KEHA- keskus 26.10.2016 http://www.keha-keskus.fi 22.9.2016 1 Yleistä molemmista palvelukeskuksista Ja SOTE ICT vielä

Lisätiedot

G4 Yliopistosairaaloiden ja keskuskaupunkien yhteistyö. Yrjö Koivusalo tietohallintojohtaja VSSHP

G4 Yliopistosairaaloiden ja keskuskaupunkien yhteistyö. Yrjö Koivusalo tietohallintojohtaja VSSHP G4 Yliopistosairaaloiden ja keskuskaupunkien yhteistyö Yrjö Koivusalo tietohallintojohtaja VSSHP Mikä ihmeen G4? Yliopistosairaanhoitopiirit paitsi HUS: Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois- Pohjanmaa,

Lisätiedot

Kehittämismalli yhteistyön

Kehittämismalli yhteistyön CASE Turku 18.5.2017 Kehittämismalli yhteistyön Sari Hannila, kehittämispäällikkö voimalla tuloksiin 18. toukokuuta 2017 Sari Hannila, kehittämispäällikkö Kaupunkikonserni KONSERNIHALLINTO Hallintoryhmä

Lisätiedot

Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus. Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi

Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus. Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus 1. Tampereen seutukunta 2. Volyymit 3. Miksi hankkia yhdessä 4. Seudullinen tietohallintoyhteistyö

Lisätiedot

Tietomallien käyttöönotto Liikennevirastossa LiViBIM 2012 2014. Timo Tirkkonen 26.1.2012

Tietomallien käyttöönotto Liikennevirastossa LiViBIM 2012 2014. Timo Tirkkonen 26.1.2012 Tietomallien käyttöönotto Liikennevirastossa LiViBIM 2012 2014 Timo Tirkkonen 26.1.2012 Taustaa TAHTOTILA Tilaajat ja palvelutoimittajat yhdessä yhteistyönä tekevät Suomen infra-alasta Euroopan tehokkaimman

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Aika: Keskiviikko 11.11.2009 klo 12.00 13.20 Paikka: Lahden kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone

Sisällysluettelo. Aika: Keskiviikko 11.11.2009 klo 12.00 13.20 Paikka: Lahden kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone PAKETTI KUNTIEN PALVELURAKENTEIDEN KEHITTÄMISPROJEKTI Ohjausryhmä 11/2009 PÖYTÄKIRJA Aika: Keskiviikko klo 12.00 13.20 Paikka: Lahden kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/

Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/ Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/11 28.10.2011 Karri Vainio Sisältö Arkkitehtuurinhallinnan tavoitteet Rajaukset Lähtötilanne

Lisätiedot

Antti Ylä-Jarkko Tietohallintojohtaja Vantaan kaupunki. Epäsovinnaisia tuottavuusratkaisuja kuntakentässä 15.1.2015

Antti Ylä-Jarkko Tietohallintojohtaja Vantaan kaupunki. Epäsovinnaisia tuottavuusratkaisuja kuntakentässä 15.1.2015 Antti Ylä-Jarkko Tietohallintojohtaja Vantaan kaupunki Epäsovinnaisia tuottavuusratkaisuja kuntakentässä 15.1.2015 Miten lisätä tuottavuutta ITn avulla? Rakenteet murroksessa Metropolikaupunki Poliittisen

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Pelastustoimen strategia 2025 Pelastustoimen visio 2025: Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Toiminta-ajatus: Parannamme yhteiskunnan

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Ajankohtaista Lahden kaupungista

Ajankohtaista Lahden kaupungista Ajankohtaista Lahden kaupungista Vanhusneuvostojen seminaari 23.5.2016 Mikko Komulainen Taustaa Hyvinvointikuntayhtymän tarkoituksena on koota maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen yhdeksi

Lisätiedot

Digitalisaatio sote- ja maakuntauudistuksessa

Digitalisaatio sote- ja maakuntauudistuksessa Digitalisaatio sote- ja maakuntauudistuksessa Varsinais-Suomen kuntapäivä 17.3.2016 Minna Saario Projektipäällikkö, AKUSTI-foorumi Aineisto: www.kunnat.net/maakuntatilaisuudet Muutoksen lähtökohtia Miten

Lisätiedot

Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti. Toteutussuunnitelma

Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti. Toteutussuunnitelma 7.1.2014 Liite 1 Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti Toteutussuunnitelma Versio 0.2 7.1.2014 Jyväskylän seudun kunnat Valtiovarainministeriö 2 (16) Sisällys Sisällys... 2 Dokumentin

Lisätiedot

Arjen turvaa kunnissa

Arjen turvaa kunnissa Arjen turvaa kunnissa Turvallisuusyhteistyön kehittäminen kunnissa Alueellinen sisäisen turvallisuuden yhteistyö Vaasa 25.9.2012 Marko Palmgren, projektipäällikkö Lapin aluehallintovirasto 1.10.2012 1

Lisätiedot

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Tilannekatsaus Kurttu 2.10.2012 Miksi kokonaisarkkitehtuuri? Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurilla tavoitellaan» Yhteentoimivuutta, tietojärjestelmissä, niiden

Lisätiedot

TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013

TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013 TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013 Ajankohtaista TORI-palvelukeskuksen strategiakarttaa työstettiin työpajassa 5.2.2013 TORI-palvelukeskuksen ja asiakkaan rooleja, tehtäviä ja vastuita

Lisätiedot

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Ohjelman hallinto, verkostoituminen ja viestintä Reijo Keränen 22.1.2013 Aluksi Esitys keskittyy ohjelman hallintoon ml. verkostot ja viestintä Taustalla

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Karri Vainio, Kuntaliitto

Kommenttipuheenvuoro Karri Vainio, Kuntaliitto Kommenttipuheenvuoro Karri Vainio, Kuntaliitto Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Kokemukset ja soveltamisesimerkit Suomessa, SFS seminaari 22.10.2014 26.9.2014 Jyväskylä Tietohallinto Saumattoman

Lisätiedot

Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana. Copyright Kuntien Tiera Oy 0

Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana. Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Tiera lyhyesti Tiera on kuntatoimijoiden omistama osakeyhtiö, joka järjestää palveluita omistajilleen

Lisätiedot

Palvelusetelihanke Kehitysjohtaja Tuomo Melin

Palvelusetelihanke Kehitysjohtaja Tuomo Melin Palvelusetelihanke Kehitysjohtaja Tuomo Melin Toimialat ja projektikokonaisuudet palvelusetelihankkeessa Palvelusetelihankkeessa on tällä hetkellä neljä toimialaa Hammashoito Terveyspalvelut Vanhuspalvelut

Lisätiedot

Forssan-seudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitys

Forssan-seudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitys Forssan-seudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitys ICT-selvitys Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (Fshky), Forssan Ammatti-instituutti (FAI), Loimijoen

Lisätiedot

Sote ICT - yhteishankintamalleja. Tapio Koivisto ICT-hankintapäällikkö KL-Kuntahankinnat Oy

Sote ICT - yhteishankintamalleja. Tapio Koivisto ICT-hankintapäällikkö KL-Kuntahankinnat Oy Sote ICT - yhteishankintamalleja Tapio Koivisto ICT-hankintapäällikkö KL-Kuntahankinnat Oy Kuntahankinnat, kunta-alan yhteishankintayksikkö Julkiset ICT-hankinnat Sote ICT -yhteishankinnat Esimerkkejä

Lisätiedot

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1 Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit 7.9.2018 Motiva 1 Toimintamalli 1. ryhmien kokoaminen ja sitouttaminen 8. Viestintä ja vertaistuki 2. Green Deal sopimuksen solmiminen 7. Sopimuskauden aikainen

Lisätiedot

Kestävä Kerava -konsultointi. Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010

Kestävä Kerava -konsultointi. Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010 Kestävä Kerava -konsultointi Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010 1 Gaia lyhyesti Liiketoiminnan periaatteet Kestävät ratkaisut Syvällistä ja monialaista asiantuntemusta

Lisätiedot

Perustaako PMO. PM Club Turku, Tuire Mikola Kehittämispäällikkö.

Perustaako PMO. PM Club Turku, Tuire Mikola Kehittämispäällikkö. Perustaako PMO PM Club Turku, 26.8.2015 Tuire Mikola Kehittämispäällikkö Sisältö Medbit:n esittely Projektien hallinnan nykytilanteesta Medbit:ssä Perustaako PMO, Tavoitetilan hahmottelua 00.00.2015 Esittäjän

Lisätiedot

kehittämismallilla tuloksia

kehittämismallilla tuloksia Toimialat ylittävällä 18.5.2017 kehittämismallilla tuloksia Sari Hannila, kehittämispäällikkö - EFQM Committed to Excellence 2 star 13. joulukuuta 2017 Sari Hannila, kehittämispäällikkö Turun kaupunki

Lisätiedot

MAAKUNTAVERKKO ESISELVITYKSEN PROJEKTISUUNNITELMA

MAAKUNTAVERKKO ESISELVITYKSEN PROJEKTISUUNNITELMA Pohjois-Savon liitto MAAKUNTAVERKKO Sivu 1 MAAKUNTAVERKKO ESISELVITYKSEN PROJEKTISUUNNITELMA Pohjois-Savon liitto MAAKUNTAVERKKO Sivu 2 1. Tausta Pohjois-Savon liitto rahoitti ajalla 1.2.2006 28.2.2007

Lisätiedot