TOIMINTAKERTOMUS 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUS 2017"

Transkriptio

1 1 (10) TOIMINTAKERTOMUS 2017 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi vastaa yhdessä Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston kanssa lääkärien jatkokoulutuksen koordinaatiosta erityisvastuualueella. Tiimi kuuluu HUS:n perusterveydenhuollon yksikköön, jonka muita tehtäviä ovat mm. hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja terveydenhuoltolain määrittelemät toiminnot. Helsingin yliopiston, erityisvastuualueen kuntien ja HUS:n keskinäisissä koulutussopimuksissa HUS:n perusterveydenhuollon yksikön yleislääketieteen koulutustoiminnan tehtävät on määritelty seuraavasti: suunnitella, kehittää ja koordinoida yleislääketieteen perusopetusta terveyskeskuksissa kehittää ja koordinoida terveyskeskusten kanssa yleislääketieteen erityiskoulutusta ja 9 kk mittaista eri erikoislääkäritutkintoihin kuuluvaa terveyskeskuskoulutusta, varmistaa koulutuksen laatua ja arvioida sen toimivuutta sekä kouluttaa näiden vaiheiden lääkäreiden terveyskeskuksissa toimivia ohjaajalääkäreitä järjestää koulutusta yo. vaiheita suorittaville lääkäreille kehittää ja koordinoida terveyskeskusten kanssa yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta, varmistaa sen laatua ja arvioida sen toimivuutta sekä kouluttaa erikoistuvien lääkäreiden kouluttajalääkäreitä järjestää koulutusta yleislääketieteeseen erikoistuville lääkäreille kehittää ja toteuttaa tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä terveyskeskusten kanssa sekä niiden ja HUS:n välillä. RAHOITUS Yleislääketieteen koulutustoiminta rahoitettiin sopimuspohjaisesti kuntien valtiolta saamista yleislääketieteen erityiskoulutusvaiheen, 9 kk terveyskeskuspalvelun ja erikoislääkärikoulutuksen koulutuskorvauksista. Kuntien saama koulutuskorvaus oli 900 euroa/henkilö/kuukausi vuonna Kunnilta laskutettiin yleislääketieteen koulutustoiminnan taloussuunnitelman mukaisesti ,74. Tarkistetut toimintakulut olivat kuitenkin vähäisemmät, ,85, joten kunnille hyvitettiin yhteensä ,89. Vuosien 2014, 2015 ja 2016 toimintakulut olivat vastaavasti , ja Kuntien aluehallintovirastolta hakemien koulutuskorvausten laskutusosuus oli 17,1 % vuonna 2017 (sopimus mahdollistaa laskutuksen 25 %:iin saakka). HENKILÖSTÖ Koulutustoimintaan osallistuivat seuraavat henkilöt: Vakituinen henkilöstö: Ylilääkäri Johan Eriksson (sivuvirka) Ylilääkäri Kaisu Pitkälä (sivuvirka, virkavapaalla , sijaisena Merja Laine) Koulutusylilääkäri Arja Helin-Salmivaara Koulutussuunnittelija Maija Hartikainen Koulutussihteeri Sirpa Korpela (50 %) Määräaikainen henkilöstö: Koulutusylilääkäri (60 % vakanssipohja)

2 2 (10) - Anni Peura (20 %) - Annika Franzén (20 %, ) - Kaija Hannula (noin 10 %) - Johanna Anttila-Bondestam (noin 10 %) Koulutussihteeri Mari Leppikangas (50 %, perusopetuksen asiat) Koulutustoiminnan kustannuspaikalta rahoitettiin lisäksi seuraavien määräaikaisten henkilöiden palkkakustannukset: Suunnittelija Henna Korte (Sujuvat prosessit -toiminta, 01 10/2017) Emil Heinäaho: Tehtävät Päivystysapu kehittämistyöryhmässä: toiminta perusterveydenhuollon ja yleislääketieteen asiantuntijana sekä yhteyshenkilönä perusterveydenhuoltoon Itä-Uudenmaan pilotissa. PERUSTERVEYDENHUOLLON KOULUTUSRAKENTEET YLEISLÄÄKETIETEESSÄ KOULUTUSSOPIMUKSET Koulutussopimus oli voimassa lähes kaikkien alueen kuntien kanssa. Mehiläisen Espoon keskuksen ja Matinkylän Omalääkärisi -asemien kanssa oli voimassa yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen eriytyvää vaihetta koskeva sopimus, joka koski kahta erikoistumispaikkaa per asema. Päijät-Häme liittyy HUS:n erityisvastuualueeseen Sen myötä aikaisemmat yleislääketieteen koulutussopimuksen Tampereen yliopiston ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön kanssa irtisanottiin. Vuonna 2017 Päijät-Hämeen terveydenhuolto järjesteltiin uudelleen siten, että suurin osa maakunnan terveydenhuollosta järjestetään Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymästä. Osa kunnista jäi kuitenkin sen ulkopuolelle ja osa hyvinvointikuntayhtymän palvelutuotannosta on ulkoistettu. Teimme koulutuspaikkasopimukset Heinolan terveyskeskuksen ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yleislääketieteen toimintojen kanssa pois lukien ulkoistetut terveysasemat. ALUEELLISET KOULUTUSYLILÄÄKÄRIT HUS:n erityisvastuualueen kunnissa toimi kahdeksan alueellista koulutusylilääkäriä: Espoo-Kauniainen-Kirkkonummi: Jaana Lahtonen 03/2017 saakka ja sen jälkeen Satu-Maaria Walle (isäntäkuntana Espoo) Hyvinkää: Susanna Satuli-Autere Helsinki: Pirkko Salokekkilä Vantaa: Leena Krooks Itä-Uusimaa: Annika Franzen (isäntäkuntana Sipoo) Kotka: Raimo Rissanen Kouvola: Päivi Matsi Eksote: Johanna Tulonen-Tapio Alueellisen koulutusylilääkärin vakanssin rahoituksesta puitesopimuksen kunta/kunnat hoitivat yhteistyössä 75 % ja loput 25 % kustannuksista maksoi HUS:n perusterveydenhuollon yksikkö. Solmimme Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kanssa sopimuksen 50 % -osa-aikaisesta alueellisesta yleislääketieteen koulutusylilääkäristä samoilla periaatteilla.

3 3 (10) Alueelliset koulutusylilääkärit ovat koordinoineet oman alueensa YEK- ja runkokoulutusvaiheen lääkäreiden yhteistä koulutusta sekä yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta. He ovat verkostoineet ohjaaja- ja kouluttajalääkäreitä sekä tukeneet heidän toimintaansa. Alueelliset koulutusylilääkärit kokoontuivat vuonna 2017 viisi kertaa PTH-yksikön YLE-tiimin kutsumana: yksi kokous pidettiin Porvoossa (kuva seuraavalla sivulla). KOULUTTAJAT JA OHJAAJAT YLE-tiimi on ylläpitänyt tietoja alueensa kouluttajista ja ohjaajista, heidän saamastaan valmennuksesta sekä kouluttaja- ja ohjaajaoikeuksista. Alueellamme toimi vuoden 2017 lopussa 107 erikoislääkärikouluttaja-oikeuden haltijaa, jotka voivat toimia myös YEK-vaiheen ja 9 kk runkokoulutuksen tk-jakson ohjaajina. Ohjaajaoikeuksien haltijoita oli puolestaan 75. Yliopisto hyväksyy vain näiden ns. akkreditoitujen kouluttajien ja ohjaajien allekirjoittamat koulutustodistukset terveyskeskusjaksoilta. YLE-tiimi on kehittänyt ja koordinoinut terveyskeskusten kanssa yleislääketieteen erityiskoulutusta ja yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta ylläpitämällä paikallisten ohjaaja- ja kouluttajalääkäreiden verkostoa sekä järjestänyt heille valmennusta ja muuta tukea (Liite viimeisellä sivulla). Ohjaaja- ja kouluttajalääkäreille järjestettiin räätälöityä valmennusta seuraavasti: Orientoituminen ohjaukseen -valmennuspäivä pidettiin kahdesti, yksi päivä kevätlukukaudella ja yksi syyslukukaudella. Osallistujia oli yhteensä 21 (saman verran kuin vuonna 2016). Erikoislääkärilääkärikouluttajan valmennus koostui kahdesta yksipäiväisestä ja kahdesta kaksipäiväisestä lähiopetusjaksosta (välitehtävineen yht. 60 tuntia). Lukuvuosien ja valmennuksiin osallistui yhteensä 25 lääkäriä. Kouluttajavalmennuksen aikaisemmin suorittaneille konkareille lokakuussa järjestettyyn kaksipäiväiseen koulutukseen Mäntsälän Hirvihaarassa osallistui 56 henkilöä (kuva seuraavalla sivulla) (edellisinä vuosina noin 40 osallistujaa). Koulutuksessa käsiteltiin ammattinäyttelijöiden ja työpajatyöskentelyn avulla haastavia ohjaustilanteita.

4 4 (10) Ohjaajille ja kouluttajille järjestettiin toukokuussa kaksi koulutuspäivää, joiden aamupäivässä käsiteltiin ajankohtaisia asioita sekä uutta YEK/9 kk:n tk-jakson lokikirjaa ja Erikoistuvan etapit -työvälinettä. Toisessa iltapäivässä paneuduttiin haastaviin ohjaustilanteisiin ja ryhdyttiin kehittämään tähän aiheeseen liittyvän pelin suomenkielistä versiota. Toisessa iltapäivässä käsiteltiin yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen tulevia muutoksia ja tutustuttiin kliiniseen päätöksentekopeliin. Osallistujia oli näissä kahdessa päivässä yhteensä 101. ASKELMERKIT OHJAUSTAITOIHIN Ohjaajalta ja erikoislääkärikouluttajalta edellytetään ohjaustaitoja ja niiden jatkuvaa kehittämistä. Taitojen asteittaisen karttumisen määrittäminen samaan tapaan kuin erikoislääkärikoulutusohjelmassa auttaa ja tukee kouluttajaosaamisen kehittämisessä. Kanadalaisen idean pohjalta ryhdyimme syksyn konkaritapaamisessa hahmottelemaan osaamisen asteittaista kehittymistä: mitä noviisilta, perehtyneeltä, edistyneeltä ja ekspertiltä odotetaan ohjattavan osaamisen ja ammatillisen kasvun tukemisessa. Myös koulutussuunnittelu, toteutus ja arviointi sisältyvät kouluttajaosaamiseen. KARUSELLI Ohjaajien käyttöön tarkoitettu Moodle-pohjainen kurssi, joka sisältää eri ohjaajien toteuttamien tutortuntien tai muiden ryhmäkoulutusten aineistoja ja suunnittelumatriiseja. Karuselli toimii yhteisöllisyyden ja vaihtovuoroisuuden periaatteella: luovutettuaan yhden tilaisuuden matriisin Karuselliin, hän saa käyttöoikeudet kaikkiin siellä julkaistuihin aineistoihin. Vuonna 2017 Karusellissa oli 444 käyntikertaa. YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUS JA RUNKOKOULUTUKSEN 9 KK TERVEYSKESKUSPALVELU Helsingin yliopistossa oli kirjoilla vuoden 2017 lopussa 954 YEK-vaiheen suorittajaa. Yksikössä tarkastettiin 52 henkilön YEK-vaiheen suorittamista koskevaa hakemusta ja 133 henkilön runkokoulutusvaiheen 9 kk tk-jaksoa koskevaa hakemusta.

5 5 (10) Yleislääketieteen tiimi laati valtakunnallisessa yhteistyössä muiden yliopistojen yleislääketieteen osastojen ja kansanterveystyön johtajien kanssa ehdotuksen kaikkien erikoisalojen ja YEK-koulutukseen sisältyvästä terveyskeskusjaksosta. Ehdotimme, että kaikkiin erikoisaloihin tulee edelleen sisältyä työskentelyjakso perusterveydenhuollossa siten, että jokainen erikoisala voisi itse määritellä jakson pituuden, jonka minimi olisi kuitenkin 6 kk. YEK-vaiheen terveyskeskusjakson minimipituudeksi ehdotimme 12 kuukautta nykyisen 9 kk sijasta. Ehdotukset saatettiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriöön joulukuussa. SOSIAALITURVAKOULUTUS Järjestimme toukokuussa YEK-vaiheeseen kuuluvan lakisääteisen, hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään perehdyttävän koulutuksen. Kurssi järjestettiin osaksi verkkokurssina, jolloin lähiopetuspäiviä oli vain yksi. Verkkokurssi tehtiin yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Kelan kanssa. Kurssilla ja lähiopetuspäivässä oli mukana kolme Kelan asiantuntijalääkäriä ja yksi alueellinen koulutusylilääkäri. Kurssitodistuksen sai 121 henkilöä (2016 todistuksen sai 69 ja 125 lääkäriä vuonna 2015). Kurssipalaute oli pääosin myönteistä. YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN UUDISTUS Sosiaali- ja terveysministeriön alainen erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäri sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksen koordinaatiojaoston toimenpideohjelma erikoislääkärikoulutuksen uudistamiseksi julkaistiin loppuvuodesta 2016 ( Sen toimenpide-ehdotusten pohjalta yksikössä aktivoiduttiin ryhdistämään yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta sekä omalla erityisvastuualueella että valtakunnallisesti. Koulutusylilääkäri Arja Helin-Salmivaara valittiin koordinaatiojaoston asiantuntijajäseneksi kesällä Helsingin yliopistossa aloitettiin erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen uudistaminen osaamisperusteiseksi vuonna Omassa erikoislääkärikoulutuksessa olemme jo vuodesta 2011 systemaattisesti pyrkineet kohti osaamisperusteisuutta. Koulutusylilääkäri Arja Helin-Salmivaara nimitettiinkin sen vuoksi laaturyhmän puheenjohtajaksi. Osaamisperusteisen koulutusohjelman suunnittelu, toteutus, osaamisen arviointi ja ohjelman evaluaatio perustuvat siihen, millaista osaamista koulutusohjelman suorittaneelta odotetaan. Lähtökohta on koulutuksen jälkeinen osaaminen, joka tyypillisesti kuvataan useita ulottuvuuksia sisältävässä viitekehyksessä. HY:n työryhmä jätti joulukuussa 2017 kehittämisehdotuksensa lääketieteelliselle tiedekunnalle. Teimme keväällä 2017 tutkimuksen erikoistumista vauhdittavista ja hidastavista tekijöistä. Kysyimme niistä HY:sta valmistuneilta yleislääketieteen erikoislääkäreiltä kyselyllä, jonka sisällön teimme tutkimuskirjallisuuden ja ryhmähaastattelujen pohjalta. Vastuullisena tutkijana toimi erikoislääkäri Emil Heinäaho Sipoon terveyskeskuksesta. Erikoistumisen terveyskeskusjaksot ja eri kliinisten erikoisalojen jaksot oli pääsääntöisesti pystytty suorittamaan aikataulullisesti ongelmitta. Henkilökohtaisten kouluttajalääkärien vähäinen määrä vastaajien erikoistumisen aikana näyttäytyy tuloksissa siten, että jatkossa koulutusohjelmalta toivotaan aikaisempaa enemmän henkilökohtaista ja ryhmämuotoista ohjausta sekä selvempää rakennetta. Koulutusväylät erikoistuville tukisivat näitä toiveita. Lähijohtajakoulutus koettiin perhevapaiden lisäksi erikoistumista hidastaneeksi tekijäksi. Raportti valmistui 2017 ja lähetettiin arvioitavaksi Lääkärilehteen tammikuussa Otimme käyttöön aikaisempina vuosina kehitetyn ja testatun työvälineen, Erikoistuvan etapit. Osaamisperustaisen koulutuksen tarpeita silmällä pitäen siihen on koottu yleislääketieteen erikoislääkärin keskeinen osaaminen. Erikoistumista tukevana se sisältää mm. eri osaamistavoitteiden asteittaista karttumista kuvaavat virstanpylväät. Työvälinettä voidaan itsearvioinnin lisäksi käyttää erikoistuvan osaamisen arvioinnissa ja kehittymissuunnitelmien laatimisessa. Työväline on julkaistu Moodlen Yleportfoliossa ja sitä hyödynnetään mm. aloitusseminaarien ennakkotehtävänä.

6 6 (10) Erikoislääkärikoulutukseen sisältyvien muiden kliinisten alojen jaksojen suorittaminen on vaikeutumassa lääkärimäärän kasvun ja joidenkin alojen suosittuuden vuoksi. Ehdotimme sairaanhoitopiirille, että se perustaisi kuusi erikoistuvan lääkärin vakanssia sairaaloihinsa vain yleislääketieteen erikoistuvien käyttöön. Valtuusto päätti perustaa kolme vakanssia, joita rahoitetaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatioon tarkoitetuille varoilla. Tarkoitus on, että uusien vakanssien ja aikaisemmin vain Helsingin tai Espoon kaupungin terveyskeskusten erikoistuvien käytössä olleiden vakanssien käyttö koordinoidaan yleislääketieteen tiimissä. Valintakriteereitä pohdittiin loppuvuoden aikana. YLEISLÄÄKETIETEEN VALTAKUNNALLINEN YHTEISTYÖ KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ Keväällä 2017 perustettiin valtakunnallinen työryhmä uudistamaan alan koulutusta. Tämän GPSuomi ryhmän tehtäviksi määriteltiin ehdotusten tekeminen mm. seuraavista: koulutuksen tavoitteiden ja sisällön uudistaminen, osaamisen arvioinnin uudistaminen sekä koulutusväyliin ja erikoistuvien valintaprosessiin liittyvien asioiden suunnittelu. Ryhmä aloitti maaliskuussa ja kokoontui yhteensä kahdeksan kertaa. Kolme näistä tapaamisista tapahtui kasvokkain, muut Skypen välityksellä. Toimintasuunnitelman laatimisen jälkeen keskityttiin alan käsitteiden yhteiseen määrittelyyn, hahmoteltiin sote-reformin jälkeen käytettäviä koulutuspaikkasopimuksia ja uudistettiin osaamistavoitteita yhdessä alan professorien kanssa. Yliopisto-opettajien kesäkokouksessa elokuussa ideoitiin viestintähanke, jonka tavoitteena on oppialan profiilin nosto ja tunnetuksi tekeminen. Erikoisalamme perusta nojautuu hoidon jatkuvuuteen. Tutkimustietoon perustuvaa näyttöä hoidon jatkuvuuden hyödyistä sekä yhteiskunnalle että yksittäiselle potilaalle on saatavilla. Viimeaikaisissa keskusteluissa tämä on kuitenkin jäänyt varsin vähäiselle huomiolle. Näiden asioiden saamiseksi keskustelun ytimeen laadimme viestintäsuunnitelman, jonka avulla vaikutamme eri kohderyhmien päätöksentekoon. Viestintäsuunnitelman ytimen muodostaa videoklippi ja siihen liitetty tietopaketti, jota on tarkoitus jakaa käytettäväksi laajalti. Muilla asiantuntijoilla täydennetty GPSuomi-ryhmä suunnitteli viestinnän sisältöä (käsikirjoitusta) ja muuta toteutusta syksyllä viestinnän ja käsikirjoittamisen ammattilaisten kanssa. Viestintäprojektin rahoitus koottiin yliopistoilta tai yliopistopaikkakuntien perusterveydenhuollon yksiköiltä, Suomen Yleislääkärit ry:ltä ja Suomen Yleislääketieteen yhdistykseltä. Hankkeen toteutukseen päästään TEEMAKOULUTUKSET Erikoistuvien aloitusseminaareja ja teemakoulutuksia järjestettiin yhteistyössä yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston kanssa. Aloitusseminaari järjestettiin neljästi. Seminaareissa oli yhteensä 70 osallistujaa (2016: 67 ja 2015: 54). Aloitusseminaarien jatkona järjestetyllä Moodle-pohjaisella, 6 viikon kestoisella Y-HOPS-kurssilla 41 henkilöä laati henkilökohtaisen opintosuunnitelman (ed. vuonna 43). Joulukuussa pidetyn aloitusseminaarin osallistujat eivät ehtineet saamaan suunnitelmiaan valmiiksi. Kurssille osallistuminen ja valmis suunnitelma hyväksytään HY:n erikoislääkärikoulutuksen Lähijohtajakoulutuksessa yhdeksi valinnaiseksi kehittymistehtäväksi. Teemakoulutusten työpajat järjestettiin seuraavista aiheesta: - Hoitosuhde ja ammattien välinen yhteistyö potilaan parhaaksi - Yleislääketieteen erikoislääkärin työnhallinta ja työhyvinvointi - Potilaslähtöinen työote - Väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Osallistumiskertoja neljässä tilaisuudessa oli yhteensä 200 (2016 neljässä tilaisuudessa yhteensä 147; vuonna 2015 viidessä tilaisuudessa: 182). Teemakoulutuksiin osallistui 120 eri henkilöä. Kun aloitusseminaarit otetaan mukaan, eri henkilöiden määrä oli 161.

7 7 (10) YLEPORTFOLIO Erikoistuvien ja heidän ohjauksensa tueksi ja apuvälineeksi tarkoitettu, Helsingin yliopiston Moodle-oppimisalustalla julkaistu Yleportfolio on ollut jatko-opiskelijoiden sekä kouluttajien ja ohjaajien käytössä. Jatkoopiskelijat pääsevät Yleportfolioon yliopiston käyttäjätunnuksilla, kouluttajille ja ohjaajille olemme hankkineet ns. kevyttunnukset, joiden haltijoita oli vuoden päättyessä 173. Erikoistuvien tai heidän kouluttajiensa tekemiä latauksia oli vuonna 2017 parhaimmillaan 1200 kuukaudessa (kuvio 1). Kuvio 1. Latauskertojen määrä Moodlen Yleportfolion sivuilta VALMISTUNEET Vuonna 2017 Helsingin yliopistosta valmistui 26 yleislääketieteen erikoislääkäriä. Heitä onniteltiin Helsingin yliopiston logon ryhdittämällä erikoislääkärin nimineulalla. Vuoden alussa yliopistossa oli kirjoilla 472 ja lopussa arvioilta 535 yleislääketieteeseen erikoistuvaa. TIEDOTUS JA JULKAISUT Ohjaajille ja kouluttajille olennaisia asioita julkaisimme HUS:n perusterveydenhuollon yksikön sivuilla Lähetimme vuoden aikana kaksi sähköistä tiedotetta yleislääketieteeseen erikoistuvien sähköpostilistalle. Kolme tiedotetta lähetettiin ylilääkäreistä, kouluttajista ja ohjaajista koostuvalle ryhmälle. Marraskuussa erikoistuvia ja erikoislääkärikouluttajia tiedotettiin erikseen erikoislääkärikoulutuksen tulevista muutoksista, etenkin lähijohtajakoulutuksen muuttumisesta 10 opintopisteen laajuiseksi (aikaisemmin 30 op). Yleislääketieteen erikoislääkärin keskeinen osaaminen on kuvattu Erikoistuvan etapit -mittarissa, jonka kehittäminen ja validointi raportoitiin 2017: Helin-Salmivaara A, Salokekkilä P, Wasenius N, Hartikainen M, Pitkälä K, Eriksson J. Etapit erikoistumisen tukemiseksi Helsingin yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksessa. Duodecim 2017; Vuosina arvioimme terveyskeskuksia oppimisympäristöinä. Kokosimme tietoa kyselyin ja käynnein. Raportti julkaistiin verkkosivuillamme jo 2016, mutta ammattilehteen tarkoitettu käsikirjoitus valmistui vasta Se hyväksyttiin julkaistavaksi Yleislääkärilehdessä 2018.

8 8 (10) Vuoden aikana laadittiin raportti Erikoistumisen vauhdittajista ja hidastajista. Käsikirjoitus lähetettiin heti tammikuun alussa 2018 Lääkärilehteen arvioitavaksi. Syyskuussa yksikössämme vieraili ruotsalainen Munkedahlin terveyskeskus. Koko keskuksen henkilöstö, noin 30 henkeä oli opintomatkalla tutustumassa suomalaiseen perusterveydenhuoltoon. Yksikkömme lisäksi he vaihtoivat kokemuksia Sipoon terveyskeskuksessa. YLEISLÄÄKETIETEEN PERUSOPETUS TERVEYSKESKUKSISSA Terveyskeskukset opettivat L1-, L3- ja L4 kurssien opiskelijoita, samoin kuin ne järjestivät L5-kurssin kahden viikon harjoittelujakson. Erityisesti tehtävää varten koulutetut, sivuvirkaiset opettajalääkärit (supertutorit) opettivat ja ohjasivat kandidaatteja heidän harjoittelujaksoillaan 11 terveyskeskuksessa. Suurin osa opettajalääkäreistä toimii myös ohjaajana tai kouluttajana, joten he kuuluvat HUS:n PTH-yksikön ylläpitämään verkostoon. INFO-TILAISUUS KANDIDAATEILLE YLE-tiimi järjesti lääketieteellisen tiedekunnan kanssa yhteistyössä info-tilaisuuden L5- ja L6-kandidaateille YEK-vaiheen ja yleislääketieteen erikoislääkäritutkinnon ohjeista ja käytännön toteutuksesta (kuva alla). Tilaisuuden yhteydessä järjestettiin näyttely, jossa HUS:n erityisvastuualueen terveyskeskukset esittelivät ja markkinoivat itseään koulutuspaikkana. Tilaisuuteen osallistui noin 120 kandidaattia ja 18 terveyskeskusta näytteilleasettajina.

9 9 (10) SUJUVAT PROSESSIT -TOIMINTA Sujuvat prosessit kurssit 5 ja 6 alkoivat jo vuonna 2016 ja niiden 2 viimeistä seminaaria pidettiin vuonna Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän Hyvä Vastaanotto -valmennus ja Sujuvat prosessit kurssi 7 alkoivat vuonna 2017, ja niistä SP7 jatkuu vielä vuonna Sosiaalitaidon kanssa yhteistyössä toteutettu KKK = Kotona Kotoa Kotiin Lean-valmennus kesti koko vuoden 2017 ja loppui marraskuussa Tiimejä oli mukana 57 ja yksittäisiä osallistujia 378.

10 10 (10) LIITE. KOULUTUSSOPIMUKSEN MUKAINEN TUOTANTO KOULUTTAJILLE JA OHJAAJILLE SEKÄ JATKO-OPISKELIJOILLE VUOSINA 2016 JA 2017 Ohjaajat ja kouluttajat Osallistujia 2017 Osallistujia 2016 Yleislääketieteen lääkärikouluttajan valmennus Yleislääketieteen lääkärikouluttajan valmennus Orientoituminen ohjaukseen -päivä x Ohjaajien ja kouluttajien koulutuspäivä Konkariohjaajien ja -kouluttajien syventävät opinnot (2pv) Yhteensä Jatko-opiskelijat Osallistujia 2017 Osallistujia 2016 Erikoistuvien aloitusseminaari x Teemakoulutukset erikoistuville x Henkilökohtaisia opiskelusuunnitelmia laadittiin YEK-vaiheen hallinnon ja sosiaaliturvan koulutus (16 h, monimuoto-opetus) Info-iltapäivä L5- ja L6-kandeille Yhteensä

TOIMINTAKERTOMUS 2015

TOIMINTAKERTOMUS 2015 1 (9) TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi, joka vastaa lääkärien jatkokoulutuksen koordinaatiosta erityisvastuualueella, on yksi osa HUS:n perusterveydenhuollon

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2016

TOIMINTAKERTOMUS 2016 1 (10) TOIMINTAKERTOMUS 2016 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi, joka vastaa lääkärien jatkokoulutuksen koordinaatiosta erityisvastuualueella, on yksi osa HUS:n perusterveydenhuollon

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2018

TOIMINTAKERTOMUS 2018 1 (10) Perusterveydenhuollon yksikkö, yleislääketieteen tiimi TOIMINTAKERTOMUS 2018 1. Yleislääketieteen tiimin tehtävät Yleislääketieteen tiimi vastaa yhdessä Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja

Lisätiedot

Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa

Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto, HY Perusterveydenhuollon yksikkö, yletiimi, HUS Yleislääketiede lukuina Yle, HY

Lisätiedot

OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA

OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA Yleislääketieteen OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA Perusterveydenhuollon yksikkö, yleislääketieteen tiimi, HUS Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto, HY ESITTELYN SISÄLTÖ

Lisätiedot

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ 22.8.2018 VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN 25.9.2017 2 TERVEYDENHUOLTOLAKI 35 PERUSTERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö.

Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö. Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö laura.suojanen@hus.fi www.hyvakierre.fi HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ 3/2019 HUSin toimitusjohtaja 10,5 vakanssia (15 henkilöä)

Lisätiedot

Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus

Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus 2019-2020 Valmennuksen (60h) tavoitteena on, että sen jälkeen osallistuja: - hahmottaa erikoislääkärikoulutuksen rakenteen ja erikoislääkärikouluttajan

Lisätiedot

YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson. Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö

YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson. Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson tavoitteet ja toteutus Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö Kun valmistut, rekisteröidy YEK:iin ja/tai

Lisätiedot

Terveyskeskussopimukset

Terveyskeskussopimukset Terveyskeskussopimukset Toimijat Yleislääketieteen oppiala (yliopisto) Perusterveydenhuollon yksikkö sairaanhoitopiirissä TAYS ERVA: PETE Aksila, Vaasan sairaanhoitopiirin yksikkö jne. Koulutusterveyskeskus

Lisätiedot

Tutkinnon rakenne ja vaatimukset

Tutkinnon rakenne ja vaatimukset Tutkinnon rakenne ja vaatimukset Perusterveydenhuollon lisäkoulutus lakkautettu Yleislääketieteen erityiskoulutus Kaikkien erikoisalojen runkokoulutukseen sisältyvä 9 kk:n terveyskeskuspalvelu Yleislääketieteen

Lisätiedot

YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika

YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika 26.8.-9.9.2019 YLEISTÄ HUSin perusterveydenhuollon yksikön ja Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon

Lisätiedot

PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA

PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA 0 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI Kotiosoite Puhelinnumero Syntymäaika Ylioppilas LL-tutkinnon suoritusaika ja -paikka KOULUTUSPAIKAT Tampere Vastuuhenkilö Seinäjoki Vastuuhenkilö

Lisätiedot

Erikoislääkärikoulutuksen uudistus. Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE

Erikoislääkärikoulutuksen uudistus. Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE Erikoislääkärikoulutuksen uudistus Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE Erikoislääkärikoulutuksen uudistuksen taustaa Vastuu el-koulutuksen ohjauksesta siirtyi OKM:ltä

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla)

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla) Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla) Jouko Suonpää dekaani Ty, lääketieteellinen tdk Lääkärikoulutuksessa kuten kaikissa

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Näin koulutamme. OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Näin koulutamme. OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi Näin koulutamme OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi Yleislääketieteen yksikkö Perustehtävä Tavoite/visio Suunnitella ja kehittää yleislääketieteen jatkokoulutusta terveyskeskuksissa yhteistyössä Suunnitella

Lisätiedot

Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen

Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen Lääkärifoorumi Helsinki 24.5.2018 24.5.2018 ylilääkäri STM Hyvinvointi- ja palveluosasto ESITYKSEN

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikön uutiskirje, joulukuu 2018

Perusterveydenhuollon yksikön uutiskirje, joulukuu 2018 Perusterveydenhuollon yksikön uutiskirje, joulukuu 2018 Vuosi lähestyy loppuaan ja tässä perusterveydenhuollon yksikön kuluneen syksyn kuulumisia sekä ajankohtaisia asioita ensi vuoden alkuun. Sote-aluesimulaatiot

Lisätiedot

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena.

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena. YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA KOSKEVAT OHJEET 2011-2012, 2012-2013 1. Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sairasvakuutuksen piirissä Euroopan

Lisätiedot

2 Opinto-oikeuden hakeminen yleislääketieteen erityiskoulutukseen

2 Opinto-oikeuden hakeminen yleislääketieteen erityiskoulutukseen Terveystieteiden tiedekunta Lääketieteen laitos YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA (YEK) KOSKEVAT OHJEET 1.8.2015 alkaen 1 Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Runkokoulutuksen suoritettuaan erikoistuvan lääkärin tulee hakea päätöstä runkokoulutuksen suorittamisesta.

Runkokoulutuksen suoritettuaan erikoistuvan lääkärin tulee hakea päätöstä runkokoulutuksen suorittamisesta. 2009-2011 Vastuuhenkilö: Prof. Hannele Yki-Järvinen KLL/Sisätautien osasto, Haartmaninkatu 8 Biomedicum huone C426B, PL 700, 00029 HUS Puh. 050 427 1664, hannele.yki-jarvinen@helsinki.fi Runkokoulutuksen

Lisätiedot

AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM

AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Erikoistumiskoulutus siirtyy STM:n vastuulle mikä muuttuu? AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Esityksen sisältö Erikoislääkärikoulutuksen ohjaukseen liittyvä lainsäädäntö Erikoistumiskoulutuksesta

Lisätiedot

TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT

TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Perusterveydenhuollon yksikkö TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT Kun koulutusta suorittava lääkäri tulee "taloon", pyydä lääkäriä o esittämään todistus

Lisätiedot

3 Hallintojärjestelmä ja päätöksenteko. 4 Koulutuksen tavoitteet. 5 Koulutuksen rakenne ja sisältö

3 Hallintojärjestelmä ja päätöksenteko. 4 Koulutuksen tavoitteet. 5 Koulutuksen rakenne ja sisältö Terveystieteiden tiedekunta Lääketieteen laitos YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA (YEK) KOSKEVAT OHJEET 1.5.2016 alkaen 1 Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle

Lisätiedot

Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon

Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon Info-iltapäivä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta ja erikoislääkärikoulutuksesta 9.9.2015 Lääketieteellinen tiedekunta / Anna-Liisa

Lisätiedot

Sairaalakoulutus (väh. 6 kk) Palvelupaikka/Erikoisala Aikaväli Kesto (v, kk, pv) Tiedekunta täyttää:

Sairaalakoulutus (väh. 6 kk) Palvelupaikka/Erikoisala Aikaväli Kesto (v, kk, pv) Tiedekunta täyttää: Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Saapunut / 20 Lähiosoite Postinumero ja postitoimipaikka Henkilötunnus UEF Opiskelijanumero Puhelin päivisin Sähköposti Laillistuspvm (Valvira) Opinto-oikeuden myöntämispäivä

Lisätiedot

OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi

OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi Näin koulutamme OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi Yleislääketieteen yksikkö Perustehtävä Suunnitella ja kehittää yleislääketieteen jatkokoulutusta terveyskeskuksissa yhteistyössä

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 3.5.2017 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS LÄÄKÄRI- JA HAMMASLÄÄKÄRI- KOULUTUKSEN KORVAUKSEN PERUSTEISTA VUONNA 2017

Lisätiedot

YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA

YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA PPSHP Perusterveydenhuollon yksikkö Ulla Isopahkala Koulutussuunnittelija 18.4.2013 SOPIMUS KOULUTUS-, TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISTOIMINNASTA

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS LÄÄKÄRI- JA HAMMASLÄÄKÄRI- KOULUTUKSEN KORVAUKSEN PERUSTEISTA VUONNA 2016

Lisätiedot

SOPIMINEN VSSHP JA SATSHP PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSTEN JAOSTA

SOPIMINEN VSSHP JA SATSHP PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSTEN JAOSTA SOPIMINEN VSSHP JA SATSHP PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSTEN JAOSTA Pirjo Immonen-Räihä Johtaja, perusterveydenhuollon yksikkö SATSHP HALL PÄÄTÖS 12.12.2011 VSSHP HAL PÄÄTÖS 20.12.2012 Yhteisen yksikön

Lisätiedot

Erikoislääkärikoulutuksen ohjausvastuu siirtyy mitä se tarkoittaa käytännössä? Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM

Erikoislääkärikoulutuksen ohjausvastuu siirtyy mitä se tarkoittaa käytännössä? Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Erikoislääkärikoulutuksen ohjausvastuu siirtyy mitä se tarkoittaa käytännössä? Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Esityksen sisältö Erikoislääkärikoulutuksen ohjaukseen liittyvä nykyinen lainsäädäntö Erikoislääkärikoulutuksen

Lisätiedot

Koulutussairaalat ja kouluttajat:

Koulutussairaalat ja kouluttajat: 2009-2011 SYDÄN- JA RINTAELINKIRURGIA Vastuuhenkilö: Prof. Ari Harjula KLL/Thorax- ja verisuonikirurgia, Haartmaninkatu 4, PL 340, 00029 HUS Puh. (09) 471 72290, ari.harjula@hus.fi Sydän- ja rintaelinkirurgian

Lisätiedot

Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet. Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki

Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet. Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki Sisältö Perusterveydenhuollon ongelmat tänään Mitä RAMPE tekee

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa

Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa Jouni Lohi DIAT: Eija Ruottinen, Oulun YO nimi ja pvm Kaksoislaillistuksen poistuminen Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain

Lisätiedot

II PERUSTERVEYDENHUOLLON LISÄKOULUTUS

II PERUSTERVEYDENHUOLLON LISÄKOULUTUS 21 II PERUSTERVEYDENHUOLLON LISÄKOULUTUS 1. JOHDANTO Perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen (PTL) voi halutessaan suorittaa samanaikaisesti erikoislääkärikoulutuksen kanssa suorittamalla koulutukseen kuuluvan

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) HH/emt 18.6.2014. Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo.stm@stm.fi

Lausunto 1 (4) HH/emt 18.6.2014. Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo.stm@stm.fi Lausunto 1 (4) HH/emt 18.6.2014 Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo.stm@stm.fi Lääkäriliiton lausunto erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen siirtotyöryhmän raportista sekä luonnoksista

Lisätiedot

Risto Raivio Ylilääkäri, Kliinisen osaamisen tuen yksikön päällikkö Projektipäällikkö, Terveydenhuollon avovastaanottotoiminnan palvelusetelikokeilu

Risto Raivio Ylilääkäri, Kliinisen osaamisen tuen yksikön päällikkö Projektipäällikkö, Terveydenhuollon avovastaanottotoiminnan palvelusetelikokeilu Hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollossa Tutkimus Tampereen yliopistollisen sairaalaan erityisvastuualueen ja Oulun kaupungin terveyskeskuksissa. Väitöskirja. Tampereen yliopisto 2016. http://urn.fi/urn:isbn:978-952-03-0178-1

Lisätiedot

GERIATRIA. Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, HUS Puh. (09) ,

GERIATRIA. Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, HUS Puh. (09) , 2009 11 GERIATRIA Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, 00029 HUS Puh. (09) 471 73815, reijo.tilvis@helsinki.fi - on pystyttävä hoitamaan vanhuspotilaita, joiden

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015. 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015. 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta

Lisätiedot

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Johtaja 26.9.2017 Hannu Sulin OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN ASETUS YLEISISTÄ KIRJASTOISTA 1 Asetuksen sisältö Yleistä Yleisistä kirjastoista annetussa laissa (1492/2016)

Lisätiedot

Terveyskeskusten lääkäritilanne Julkaisuvapaa klo 10.00

Terveyskeskusten lääkäritilanne Julkaisuvapaa klo 10.00 Terveyskeskusten lääkäritilanne 5.10.2016 Julkaisuvapaa 26.1.2017 klo 10.00 Lisätietoja Tutkija Piitu Parmanne piitu.parmanne@laakariliitto.fi, p 09 3930 832 www.laakariliitto.fi/tutkimus/laakarityovoima

Lisätiedot

Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa

Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa Päivitetty 30.6.2011 Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa Ohjeita tuutorille ja koulutettavalle Taustaa

Lisätiedot

Katse tulevaisuuteen. ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari Ylitarkastaja Jaana Salmi

Katse tulevaisuuteen. ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari Ylitarkastaja Jaana Salmi Katse tulevaisuuteen ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari 14.1. Ylitarkastaja Jaana Salmi Uusia toimijoita pilottipisteisiin Keskusteluja käyty tähän mennessä Tullin, Maanmittauslaitoksen, oikeusministeriön

Lisätiedot

ERVA-seminaari Henkilöstön riittävyys - Lääkärit

ERVA-seminaari Henkilöstön riittävyys - Lääkärit ERVA-seminaari Henkilöstön riittävyys - Lääkärit 14-15.03.2017 Radisson Blue Kari Haukipuro Lääkärityövoiman rakenne Pienet luvut (50 + 5 alaa) sattumalla suuri merkitys, tilanne elää kokonaismääräarviot

Lisätiedot

Terveyskeskusten lääkäritilanne Julkaisuvapaa klo Lisätietoja

Terveyskeskusten lääkäritilanne Julkaisuvapaa klo Lisätietoja Terveyskeskusten lääkäritilanne 4.10.2017 Julkaisuvapaa 11.1.2018 klo 10.00 Lisätietoja www.laakariliitto.fi/tutkimus/laakarityovoima/ Terveyskeskusten lääkäritilanne 2017 Kyselytutkimus terveyskeskusten

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä 1(4) Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti UEF-opiskelijanumero LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä Koulutusohjelma

Lisätiedot

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. HLL-tutkinnon laillistuspvm (Valviran todistus liitteeksi)

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. HLL-tutkinnon laillistuspvm (Valviran todistus liitteeksi) 1(4) Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti UEF-opiskelijanumero HLL-tutkintopvm, yliopisto Koulutusohjelma HLL-tutkinnon laillistuspvm

Lisätiedot

Miten kannattaa palvelut kerätä, kun tavoitteena on valmistua akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi TYKS ERVA alueelta

Miten kannattaa palvelut kerätä, kun tavoitteena on valmistua akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi TYKS ERVA alueelta 1 Miten kannattaa palvelut kerätä, kun tavoitteena on valmistua akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi TYKS ERVA alueelta Akuuttilääketiede hyväksyttiin omaksi erikoisalakseen 1.1 2013 ja samasta päivästä

Lisätiedot

Erikoislääkärikoulutukseen ehdotetut keskeiset muutokset ja niiden aikataulu

Erikoislääkärikoulutukseen ehdotetut keskeiset muutokset ja niiden aikataulu Erikoislääkärikoulutukseen ehdotetut keskeiset muutokset ja niiden aikataulu Ylilääkäri Teppo Heikkilä, LL (väit.) Sosiaali- ja terveysministeriö Koordinaatiojaoston sihteeri Erikoislääkärikoulutuksen

Lisätiedot

KARDIOLOGIA. Vastuuhenkilö: Prof. Markku Kupari KLL/Sisätaudit/kardiologian klinikka, PL 340, HUS, Puh. (09) ,

KARDIOLOGIA. Vastuuhenkilö: Prof. Markku Kupari KLL/Sisätaudit/kardiologian klinikka, PL 340, HUS, Puh. (09) , 2009 11 KARDIOLOGIA Vastuuhenkilö: Prof. Markku Kupari KLL/Sisätaudit/kardiologian klinikka, PL 340, 00029 HUS, Puh. (09) 471 72200, markku.kupari@hus.fi Tavoitteet Kardiologian koulutusohjelman tavoitteena

Lisätiedot

TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS

TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS SUUNNITELMAN PERUSTEET Terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Johanna Tulonen Tapio, Eksote

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Johanna Tulonen Tapio, Eksote Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus Johanna Tulonen Tapio, Eksote Rationaalisen lääkehoidon tutkimusseminaari 21.8.2018 Tausta ja sidonnaisuudet Terveydenhuollon sekä yleislääketieteen

Lisätiedot

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä.

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä. Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä Yleistä TPY:ssä - 228 jäsentä (toukokuu 2015) - Strategia vuosille 2015 2020 - Yhdistyksen keskeiset toimintaperiaatteet ovat tulevaisuuteen katsominen,

Lisätiedot

Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala ja Itä- Suomen yliopisto

Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala ja Itä- Suomen yliopisto KAIKKIIN SAIRAALOIHIN NIIDEN TOIMINNAN VAATIMAT ERIKOISLÄÄKÄRIT JA OSAAJAT Erikoistumiskoulutuksen järjestäminen uusilla tavoilla Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus

Sote- ja maakuntauudistus Sote- ja maakuntauudistus HE:n päälinjat ja tilannekatsaus Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee 10.10.2016 14.10.2016 1 Valmistelutilanne Hallituksen esitysluonnos lausunnoilla http://alueuudistus.fi/hallituksen-esitysluonnos-31-8-2016

Lisätiedot

- yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä

- yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä Kouluttajalääkärikoulutus - yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä Susanna Pitkänen, KM, Verkkopedagogi HY, Kansanterveystieteenlaitos IT-Med 13.5.2009 www.tthvyo.fi

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 Lausuntopyynnön esittelyn tueksi TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen alueellisen koordinaation painopisteet Pirkanmaalla

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008

Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008 Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008 Selvitys Kysely toteutettiin huhtikuussa 2008 Luonteeltaan selvitys:

Lisätiedot

TTH-Erha. Eija Ruottinen

TTH-Erha. Eija Ruottinen TTH-Erha Eija Ruottinen 12.11.2008 TTH-Erha yleisesti Erikoislääkärikoulutusta antavien yliopistojen, Hus:in ja Kronodoc Oy:n hanke TTH-Erha on kaikkien lääketieteellisten tiedekuntien pilottihanke TTH-Erha

Lisätiedot

Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle

Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle Sosiaali- ja terveysministeriö Pekka Järvinen 2.4.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen Tavoitteet Lyhyt historia Uusi palvelurakenne

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella Elokuu 2019 Uudenmaan ELY-keskus Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla 2018 Elokuu 2019 Heinäkuu 2019 Elokuu Alle 25-v.

Lisätiedot

VESOTE-SEMINAARI

VESOTE-SEMINAARI VESOTE-SEMINAARI Koe, opi ja ota käyttöön! Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen PSHP/ Perusterveydenhuollon yksikkö 1 VESOTE-seminaari Koe, opi ja ota käyttöön Tampere 2 VESOTE- Vaikuttavaa elintapaohjausta

Lisätiedot

Terveyskeskusten lääkäritilanne 1.10.2014 Julkaisuvapaa 11.12.2014 klo 10.00

Terveyskeskusten lääkäritilanne 1.10.2014 Julkaisuvapaa 11.12.2014 klo 10.00 Terveyskeskusten lääkäritilanne 1.10.2014 Julkaisuvapaa 11.12.2014 klo 10.00 Juho Ruskoaho, tutkija Suomen Lääkäriliitto juho.ruskoaho@laakariliitto.fi Terveyskeskusten lääkäritilanne 2014 Kyselytutkimus

Lisätiedot

Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja

Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri on ihmisen, perheen ja yhteisön lääkäri.

Lisätiedot

Tutkimus kehittää terveyskeskustyötä. Akateemisen terveyskeskuksen rekryseminaari Kotkassa

Tutkimus kehittää terveyskeskustyötä. Akateemisen terveyskeskuksen rekryseminaari Kotkassa Tutkimus kehittää terveyskeskustyötä Akateemisen terveyskeskuksen rekryseminaari Kotkassa 29.8.2014 Akateeminen terveyskeskus Tieteestä toiminnaksi Akateeminen terveyskeskus Ensimmäinen perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Työelämärelevanssia akateemisista moduuleista

Työelämärelevanssia akateemisista moduuleista Työelämärelevanssia akateemisista moduuleista Terveysviestinnän monitieteinen ja moniammatillinen koulutus (5 op) Tampereen yliopistossa Heli Parviainen SOC/Terveystieteet Satu Seppä COMS Venla Kuuluvainen

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Pirkanmaan Lapen eteneminen. Ohjausryhmän kokous

Pirkanmaan Lapen eteneminen. Ohjausryhmän kokous Pirkanmaan Lapen eteneminen Ohjausryhmän kokous 3.4.2017 1 18.5.2017 Hankkeen etenemisen tilanne Täydennetty ja saatuun valtionavustukseen sopeutettu hankehakemus toimitettu Sosiaali- ja terveysministeriöön

Lisätiedot

RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa

RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa 2015 2016 Laura Kärppä Maija Hartikainen Emil Heinäaho Johan Eriksson Kaisu Pitkälä Arja

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Hallintopäivät 22.3.2017 Helsinki 1 22.3.2017 Anne Nordblad Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille nykyistä yhdenvertaisemmat sosiaali ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Terveys ja talous 2016

Terveys ja talous 2016 Terveys ja talous 2016 15.9.2016 Tehokkuutta osaamisen kehittämiseen Oppiportin hyödyntämisen mahdollisuuksista Digidigi Digitalisaatio haastaa perinteiset toimintamallit ja muuttaa maailmaa, sosiaali-

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 2

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN KATSAUS HALLITUS PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

KUNTAYHTYMÄN KATSAUS HALLITUS PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ KUNTAYHTYMÄN KATSAUS HALLITUS 3.7.2018 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ . PÄÄTÖKSENTEKOON TULOSSA KU-SOTESSA Päätöksenteko AIKATAULUN RUNKO JA PÄÄTÖKSENTEKOA SYKSY 2018-LUONNOS

Lisätiedot

Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin

Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin 19.6.2017 Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin yksityisille terveyspalvelujen tuottajille ja työnantajan

Lisätiedot

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti Lääketieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi

Lisätiedot

ROKE-projektin tuotoksia ja tuloksia. Henna Kosunen Projektipäällikkö, TtM, laill. ravitsemusterapeutti Keliakialiitto

ROKE-projektin tuotoksia ja tuloksia. Henna Kosunen Projektipäällikkö, TtM, laill. ravitsemusterapeutti Keliakialiitto ROKE-projektin tuotoksia ja tuloksia Henna Kosunen Projektipäällikkö, TtM, laill. ravitsemusterapeutti Keliakialiitto Päämäärä Keliakian hyvä hoitotasapaino, joka saavutetaan motivoimalla keliakiaa sairastava

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008

Lisätiedot

Lapsiystävällinen maakunta pilotti Uusimaa

Lapsiystävällinen maakunta pilotti Uusimaa Lapsiystävällinen maakunta pilotti Uusimaa 18.9.2017 Tapaaminen 18.9. Esittäytymiset Lapsiystävällinen maakunta -pilotti (Ira) Osa LAPEa Palvelukuvaus, toimintatapa Lapsiystävällinen maakunta -ohjeistus

Lisätiedot

Akuuttilääketiede erikoisalana. Johanna Tuukkanen, anest.el vt. ylilääkäri, KSKS päivystysalue

Akuuttilääketiede erikoisalana. Johanna Tuukkanen, anest.el vt. ylilääkäri, KSKS päivystysalue Akuuttilääketiede erikoisalana Johanna Tuukkanen, anest.el vt. ylilääkäri, KSKS päivystysalue Miksi uusi erikoisala? Maailma ja lääketiede sen mukana on muuttunut Muutos on tarpeen Päivystyspalvelut eivät

Lisätiedot

Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset. Pekka Järvinen 27.6.2013

Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset. Pekka Järvinen 27.6.2013 Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset 27.6.2013 Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto sekä perusja erikoistason palvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS

TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS Ala-Mursula Leena, Heikkinen Jarmo, Horppu Ritva, Päätalo Kati & Toivonen Asta Kysy, kuuntele, kannusta ja kehity TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS Leena Ala-Mursula, Jarmo Heikkinen, Ritva Horppu,

Lisätiedot

Kokemuksia Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilusta

Kokemuksia Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilusta Kokemuksia Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilusta 14.6.2017 Valinnanvapauskokeilun toteutus Jyväskylässä Kokeilu käynnistyi Jyväskylässä 20.2.2017 Kaksi palvelutuottajaa hyväksytty (Mehiläinen Oma

Lisätiedot

Päätös. Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 319/2010 vp Hallituksen esitys laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi

Lisätiedot

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä I koulutuskokonaisuus lokakuu 2009 joulukuu 2010 II koulutuskokonaisuus syyskuu 2011 toukokuu 2012 NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSISSÄ VeTe Kurssiohjelma

Lisätiedot

Tervetuloa seminaariin!

Tervetuloa seminaariin! Tervetuloa seminaariin! Kohti yhtenäistä palvelukokonaisuutta Työikäisten terveydenhuolto uudistuu 7.11.2018 Seminaarin järjestää TYÖKE Verkostoilla tehoa SOTEen, työkyvyn tukeen ja työikäisten terveyteen

Lisätiedot

Maakuntien tietoon pohjautuva arviointi

Maakuntien tietoon pohjautuva arviointi Maakuntien tietoon pohjautuva arviointi I&O Seminaari: Parasta elämää kotona II ja näin se tehdään! Pekka Rissanen, THL Taustaa Sote-uudistus keskittää palvelujärjestelmän governanssia Valtionohjaukset

Lisätiedot

Terveyskeskusten lääkäritilanne 2018 Julkaisuvapaa klo 10.30

Terveyskeskusten lääkäritilanne 2018 Julkaisuvapaa klo 10.30 Terveyskeskusten lääkäritilanne 2018 Julkaisuvapaa 10.1.2019 klo 10.30 Lisätietoja: www.laakariliitto.fi/tutkimus/laakarityovoima/ 1 Terveyskeskusten lääkäritilanne 2018 Kyselytutkimus terveyskeskusten

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS OPINTO-OPAS

TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS OPINTO-OPAS TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS OPINTO-OPAS 2007 2008 2008 2009 2 Oppaan toimitus: Pirkko Hervonen Hanna Saressalo ISSN 0786-8782 Tampere 2007 3 SISÄLLYS I ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSTA

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä

Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Pirjo Immonen-Räihä Perusterveydenhuollon yksikön johtaja, VSSHP, SATSHP Geriatrian erikoislääkäri,

Lisätiedot

Kumajan kysely Uudenmaan alueen sosiaali- ja terveysjärjestöille 2019

Kumajan kysely Uudenmaan alueen sosiaali- ja terveysjärjestöille 2019 Kumajan kysely Uudenmaan alueen sosiaali- ja terveysjärjestöille 2019 Kumaja-kumppanuusverkoston tehtävänä on kehittää Uudenmaan järjestöjen keskinäistä yhteistyötä ja lisätä järjestöjen mahdollisuuksia

Lisätiedot

Kansa-koulu. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano. Helsinki 22.01.2016. Hankejohtaja Maarit Hiltunen-Toura Aluekoordinaattori Anna Väinälä

Kansa-koulu. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano. Helsinki 22.01.2016. Hankejohtaja Maarit Hiltunen-Toura Aluekoordinaattori Anna Väinälä Kansa-koulu Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano Helsinki 22.01.2016 Hankejohtaja Maarit Hiltunen-Toura Aluekoordinaattori Anna Väinälä Kansa-koulu-hankkeen tarkoitus Tukea kansallisten luokitusten

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos Liisa Katajamäki

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos Liisa Katajamäki SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos Liisa Katajamäki 18.1.2018 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS TYÖTERVEYSHUOLLON ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN KUSTANNUKSIIN VALTION VAROISTA

Lisätiedot

2 Opetus, arviointi ja ohjaus 2.1 Opetus ja oppiminen 2.2 Oppilaan ja opiskelijan arviointi 2.3 Kerhotoiminta 2.4 Ohjaus

2 Opetus, arviointi ja ohjaus 2.1 Opetus ja oppiminen 2.2 Oppilaan ja opiskelijan arviointi 2.3 Kerhotoiminta 2.4 Ohjaus Töölön yhteiskoulun aikuislukio tekee koulun toiminnan arvioinnissa yhteistyötä Töölön yhteiskoulun kanssa. Yhteistyön pohjana toimii myös yhteistyössä kuuden muun yksityiskoulun kanssa laadittu laatukäsikirja

Lisätiedot