TOIMINTAKERTOMUS 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUS 2015"

Transkriptio

1 1 (9) TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi, joka vastaa lääkärien jatkokoulutuksen koordinaatiosta erityisvastuualueella, on yksi osa HUS:n perusterveydenhuollon yksikköä, jonka muihin tehtäviin kuuluu terveyden edistämisen lisäksi terveydenhuoltolain määrittelemät toiminnot. Helsingin yliopiston, erityisvastuualueen kuntien ja HUS:n keskinäisissä koulutussopimuksissa HUS:n perusterveydenhuollon yksikön yleislääketieteen koulutustoiminnan tehtävät on määritelty seuraavasti: suunnitella, kehittää ja koordinoida yleislääketieteen perusopetusta terveyskeskuksissa kehittää ja koordinoida terveyskeskusten kanssa yleislääketieteen erityiskoulutusta ja 9 kk mittaista eri erikoislääkäritutkintoihin kuuluvaa terveyskeskuskoulutusta, varmistaa koulutuksen laatua ja arvioida sen toimivuutta sekä kouluttaa näiden vaiheiden lääkäreiden terveyskeskuksissa toimivia ohjaajalääkäreitä järjestää koulutusta yo. vaiheita suorittaville lääkäreille kehittää ja koordinoida terveyskeskusten kanssa yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta, varmistaa sen laatua ja arvioida sen toimivuutta sekä kouluttaa erikoistuvien lääkäreiden kouluttajalääkäreitä järjestää koulutusta yleislääketieteeseen erikoistuville lääkäreille kehittää ja toteuttaa tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä terveyskeskusten kanssa sekä niiden ja HUS:n välillä. Edellä mainittuja tehtäviä on toteutettu läheisessä yhteistyössä Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston kanssa (kuvassa molempien yksiköiden henkilökuntaa). RAHOITUS Yleislääketieteen koulutustoiminta rahoitettiin sopimuspohjaisesti kuntien valtiolta saamista yleislääketieteen erityiskoulutusvaiheen, 9 kk terveyskeskuspalvelun ja erikoislääkärikoulutuksen EVO-korvauksista. EVO-korvauksen suuruus oli vuoteen 2015 saakka 1350 euroa/henkilö/kuukausi. Vuonna 2015 kunnan saama korvaus oli 1070 euroa. Kunnilta laskutettiin budjetin mukaisesti Tarkistetut toimintakulut olivat kuitenkin vähäisemmät, , ja väli hyvitettiin kunnille. Vuosien 2013 ja 2014 toimintakulut olivat vastaavasti ja Laskutusprosentti kuntien hakemista sopimuksen mukaisista, vuonna 2015 kohteena olleista EVO-korvauksista oli 10,9 %.

2 2 (9) HENKILÖSTÖ Koulutustoimintaan osallistui kaksi sivuvirkaista ylilääkäriä, koulutusylilääkäri, koulutussuunnittelija, osa-aikainen (50 %) koulutussihteeri sekä osa-aikaisia (60 % vakanssipohja) koulutusylilääkäreitä. Sivuvirkaisina ylilääkäreinä toimivat professorit Kaisu Pitkälä ja Johan Eriksson. Koulutusylilääkärin vakanssipohjaa hoiti Arja Helin- Salmivaara ja koulutussuunnittelijana toimi Maija Hartikainen 2/2015 saakka ja sen jälkeen Laura Kärppä. Koulutussihteerinä toimi Sirpa Korpela (50 %). Osa-aikaisen, määräaikaisen koulutusylilääkärin tehtävä jaettiin Anni Peuran, Kaija Hannulan ja Johanna Anttila-Bondestamin kesken. Lisäksi erikoistuva lääkäri Emil Heinäaho toimi osan vuodesta osa-aikaisena asiantuntijatehtävissä. PERUSTERVEYDENHUOLLON KOULUTUSRAKENTEET YLEISLÄÄKETIETEESSÄ KOULUTUSSOPIMUKSET Koulutussopimus oli voimassa lähes kaikkien alueen kuntien kanssa. Yhden kunnan koulutussopimukseen sisältyi vain erikoisalojen runkokoulutuksen 9 kk terveyskeskusjakso ja YEK-vaiheen terveyskeskuspalvelu. Pyhtään kunnan koulutussopimus päättyi vuoden 2014 lopussa terveysaseman ulkoistuksen vuoksi. Mehiläisen (aik. Mediverkko) Espoon keskuksen Omalääkärisi -aseman kanssa oli voimassa yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen eriytyvää vaihetta koskeva sopimus, joka astui voimaan kestäen 1,5 vuotta. Tämä sopimus koski kahta erikoistumispaikkaa. ALUEELLISET KOULUTUSYLILÄÄKÄRIT HUS:n erityisvastuualueen kunnissa oli yhdeksän alueellisen koulutusylilääkärin vakanssia seuraavilla alueilla: Länsi-Uusimaa: tehtävä avoinna (isäntäkuntana Lohja) Espoo-Kauniainen-Kirkkonummi: Satu-Maaria Walle (isäntäkuntana Espoo) Hyvinkää: Susanna Satuli-Autere Helsinki: Pirkko Salokekkilä Vantaa: Leena Krooks Itä-Uusimaa: Annika Franzen (isäntäkuntana Sipoo) Kotka: Raimo Rissanen Kouvola: Päivi Matsi Etelä-Karjala: Johanna Tulonen-Tapio (isäntänä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) Alueellisen koulutusylilääkärin vakanssin rahoituksesta puitesopimuksen kunta/kunnat hoitivat yhteistyössä 75 % ja loput 25 % kustannuksista maksoi HUS:n perusterveydenhuollon yksikkö. Alueelliset koulutusylilääkärit ovat koordinoineet oman alueensa YEK- ja runkokoulutusvaiheen lääkäreiden yhteistä koulutusta sekä yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta. He ovat verkostoineet ohjaaja- ja kouluttajalääkäreitä sekä tukeneet heidän toimintaansa. Koulutusylilääkärit ovat koordinoineet myös omalla alueellaan YEK-vaiheen teemakoulutuksia. Alueelliset koulutusylilääkärit kokoontuivat vuonna 2015 neljä kertaa PTH-yksikön YLE-tiimin kutsumana: yksi kokous pidettiin Kotkassa.

3 3 (9) KOULUTUSPAIKKAKYSELY 2015 Lukuvuonna 2011/12 selvitimme jatkokoulutuksen laatua sopimusterveyskeskuksissamme kaikille lähetetyn sähköisen kyselyn ja 32 toimipaikkakäynnin avulla. Tuolloin sovimme siitä, että vastaava arviointi uusitaan viiden vuoden välein. Niinpä laadimme vuoden 2015 aikana koulutuspaikkojen rakenteita ja toimintaa koskevat kyselyt terveyskeskusten ylilääkäreille, kouluttaja- ja ohjaajalääkäreille sekä jatko-opiskelijoille. Kysymykset perustuivat koulutussopimukseen, joka pohjautuu puolestaan lakiin, asetuksiin ja yliopiston pysyväismääräyksiin. Kysymysten pohjalta laadittiin kriteerit, joiden mukaan vastaukset pisteytetään ja tarkoituksena on julkaista terveysasemakohtaiset, eri vastaajien yhteenlasketut pisteet verkkosivuillamme toukokuussa Lomakkeen käyttökelpoisuus testattiin Itä-Uudenmaan potentiaalisilla vastaajilla ja viimeisteltiin kommenttien jälkeen. Kyselyssä tiedusteltiin marraskuun 1. arkipäivän tai 1. viikon tilanteen mukaista toimintaa koulutuspaikassa. Kyselyn linkki postitettiin sekä lokakuun viimeisellä että marraskuun ensimmäisellä viikolla. Lisäksi ylilääkärit ja ohjaajat/kouluttajat, joilta emme olleet saaneet vastausta marraskuun 3. viikkoon mennessä, saivat henkilökohtaisen muistutuksen. Jatko-opiskelijoita tavoittelimme ohjaajien/kouluttajien kautta ja mikäli terveysasemakohtainen jatko-opiskelijavastaus puuttui marraskuun 3. viikolla, ohjaajat/kouluttajat saivat tästä muistutuksen. Vastausosuudet nousivat hyviksi. Jäimme vaille viiden ylilääkärin vastausta. Toisaalta lääkärimäärässä mitaten, kyselymme kattaa noin 93 % sopimuskuntiemme palveluksessa olevista lääkäreistä. Kuuden aseman ohjaajan/kouluttajan näkemys puuttuu ja toisaalta vastanneiden määrä on noin 80 % kouluttaja- tai ohjaaja-oikeuden haltijoiden määrästä. Noin 45 % jatko-opiskelija-vastaajista otti osaa kyselyyn. Ylilääkärikyselyn tulosten perusteella laskettu juniori-lääkärien osuus kaikista lääkäreistä vaihteli 0-71,4 % ja keskiarvo oli 45,4 % (kuva alla). Edellisen vuoden marraskuun 1. viikolla tehdyssä vastaavassa kyselyssä juniorien osuus oli 47 %. Tosin silloin vastausosuus oli nykyistä alhaisempi.

4 4 (9) KOULUTTAJAT JA OHJAAJAT YLE-tiimi on ylläpitänyt tietoja alueensa kouluttajista ja ohjaajista sekä heidän saamastaan valmennuksesta ja kouluttaja- ja ohjaajaoikeuksista. Alueellamme toimi noin 90 erikoislääkärikouluttaja-oikeuden haltijaa, jotka voivat toimia myös YEK-vaiheen ja 9 kk runkokoulutuksen tk-jakson ohjaajina. Vuoden 2016 alusta edellytämme YEK-vaiheen ohjaajalta yliopiston myöntämää ohjaajaoikeutta ellei hänellä ole em. kouluttajaoikeuksia. Vuoden 2015 loppuun mennessä ohjaajaoikeudet oli saanut 55 erityisvastuualueen terveyskeskuksessa toimivaa yleislääketieteen erikoislääkäriä tai kokenutta terveyskeskuslääkäriä. PTH-yksikön YLE-tiimi on kehittänyt ja koordinoinut terveyskeskusten kanssa terveyskeskuksissa tapahtuvaa yleislääketieteen erityiskoulutusta ja yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta ylläpitämällä paikallisten ohjaaja- ja kouluttajalääkäreiden verkostoa sekä järjestänyt heille valmennusta ja muuta tukea (Liite viimeisellä sivulla). Ohjaaja- ja kouluttajalääkäreille järjestettiin räätälöityä valmennusta seuraavasti: Orientoituminen ohjaukseen -valmennuspäivä pidettiin viisi kertaa, kolme päivää kevät-lukukauden ja kaksi syyslukukauden aikana. Osallistujia oli yhteensä 47 (edellisenä vuonna 30). Lääkäriohjaajan ja -kouluttajan kolmesta yksipäiväisestä ja yhdestä 2-päiväisestä lähiopetusjaksosta muodostuvaan kahteen rinnakkaiseen perusvalmennukseen osallistui 24 henkilöä lukuvuonna 2014/2015 (valmennukset alkoi syksyllä 2014) sekä syksyllä 2015 alkaneeseen kahteen valmennusryhmään yhteensä 22 henkilöä (jatkuu kevääseen 2016). Syksyllä 2015 alkaneissa valmennussarjoissa käytetään aikaisempaa enemmän Moodle-oppimisalustan tarjoamia mahdollisuuksia. Maaliskuussa pidettiin konkariohjaajille ja kouluttajille tarkoitettu työpaja teemasta Kun ohjaussuhde ei toimi. Ulkopuolisena asiantuntijana toimi PsT, psykoterapiakouluttaja, työnohjaaja, yliopistolehtori Katri Kanninen, Åbo Akademi. Tilaisuudessa oli 28 osallistujaa. Lääkäriohjaajan ja -kouluttajan valmennuksen aikaisemmin suorittaneille konkareille järjestettyyn 2-päiväiseen koulutukseen Asikkalassa osallistui 40 henkilöä lokakuussa 2015 (edellisenä vuonna 38) (kuva alla). Teemana oli oman ohjausosaamisen arviointi ja mm. elokuvan käyttö ohjauksessa.

5 5 (9) Kaikki ohjaajat ja kouluttajat kutsuttiin Helsingissä pidettyyn koulutus- ja verkostoitumispäivään, jossa käsiteltiin ajankohtaisia koulutusasioita. Lisäksi ohjelmassa oli Edinburghin yliopistossa toimivan professori Helen Cameronin pitämä pääluento aiheesta Preparedness for Practice What is going on? Tämän jälkeen työpajassa pohdittiin vastavalmistuneen lääkärin ammatillisia valmiuksia ja osaamisen arviointia. Tilaisuus pidettiin HY:n käyttäytymistieteen tiedekunnan Minervatorilla, jolloin pääsimme hyödyntämään erilaisia sähköisiä alustoja. Tilaisuuteen osallistui 84 henkilöä (edellisenä vuonna 80) (kuva alla). YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUS JA RUNKOKOULUTUKSEN 9 KK TERVEYSKESKUSPALVELU Helsingin yliopistossa oli kirjoilla noin 600 YEK-vaiheen suorittajaa. Yksikössä tarkastettiin 54 henkilön YEK-vaiheen suorittamista koskevaa hakemusta ja 51 henkilön runkokoulutusvaiheen 9 kk tk-jaksoa koskevaa hakemusta. YEK- ja runkokoulutusvaiheen valtakunnallisen lokikirjan päivitystyö käynnistyi syksyllä. Helsingin yliopiston työryhmässä edustavat koulutusylilääkäri Leena Krooks ja supertutor Taina Seppänen Vantaalta. Järjestimme YEK-vaiheeseen kuuluvan lakisääteisen, hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään perehdyttävän koulutuksen. Kurssi järjestettiin osaksi verkkokurssina, jolloin lähiopetuspäiviä oli vain yksi. Verkkokurssi tehtiin yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Kelan kanssa. Kurssilla ja lähiopetuspäivässä oli mukana kolme Kelan asiantuntijalääkäriä ja yksi koulutusylilääkärivakanssin haltijoista. Kurssitodistuksen sai 125 henkilöä (edellisenä vuonna 110). Kurssipalaute oli, jälleen kerran, poikkeuksellisen myönteistä. YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS HY:ssä oli vuodenvaihteessa 2015/2016 kirjoilla 421 yleislääketieteeseen erikoistuvaa.

6 6 (9) TEEMAKOULUTUKSET Erikoistuvien aloitusseminaareja ja teemakoulutuksia järjestettiin yhteistyössä yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston kanssa. Aloitusseminaari järjestettiin kahdesti. Seminaareissa oli yhteensä 54 osallistujaa (ed. vuonna 38). Aloitusseminaarien jatkona järjestyn Moodle-pohjaisen Y-HOPS-kurssin aikana 33 (ed. vuonna 26) henkilöä laati henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Kurssille osallistuminen ja valmis suunnitelma hyväksytään HY:n erikoislääkärikoulutuksen Lähijohtajakoulutuksessa yhdeksi valinnaiseksi kehittymistehtäväksi. Teemakoulutusten työpajat järjestettiin seuraavista aiheesta: Työnhallinta ja työhyvinvointi Mitä on terveys ja miten valmennan potilasta muutokseen Väestön terveyden edistäminen Hoitosuhteeseen liittyviä eettis-juridisia ongelmia Lausunnot hoidon ja kuntoutuksen osana Osallistumiskertoja oli yhteensä 182 (ed. vuonna 148). NETWORK Network Yle Helsinki -verkostotapaamisten sarja jatkui huhtikuussa aiheella Yleislääketieteen ytimessä musiikista terveyttä ja hyvinvointia. Ohjaajana toimii taiteellista tohtoritutkintoa valmisteleva musiikkipedagogi Maija Karhinen-Ilo. Syyskuun tilaisuuden teema oli Kehon kielen kertomaa työpaja läsnäolosta ja vuorovaikutuksesta ja ohjaajana toimii FM Taina Mäki-Iso, fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut teatteriohjaaja ja opettaja. YLEPORTFOLIO Erikoistuvien ja heidän ohjauksensa tueksi ja apuvälineeksi tarkoitettu, Helsingin yliopiston Moodle-oppimisalustalla julkaistu Yleportfolio on ollut jatko-opiskelijoiden sekä kouluttajien ja ohjaajien käytössä. Jatkoopiskelijat pääsevät Yleportfolioon yliopiston käyttäjätunnuksilla, kouluttajille ja ohjaajille olemme hankkineet ns. kevyttunnukset, joiden haltijoita oli vuoden päättyessä 133. Noin 20 kouluttajaa hyödyntää Yleportfoliota säännöllisesti. Yleportfolio on herättänyt kiinnostusta muilla erikoisaloilla. Sivuston latauksia on ollut parhaimmillaan 730 kuukaudessa (kuva alla).

7 7 (9) ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRSTANPYLVÄÄT Yleislääketieteeseen erikoistuvan lääkärin osaamisen arvioinnin ja kehittymisen tueksi tarkoitettu apuväline koekäytettiin vuonna Virstanpylväs-lomake laadittiin koulutusylilääkäreistä ja yliopiston ja perusterveydenhuollon yksikön työtekijöistä koostuvassa ryhmässä edellisen vuoden aikana. Siihen valittiin kultakin seitsemältä osaamisalueelta yksi keskeinen osaamistavoite, jolle laadittiin osaamisen asteittaista kehittymistä kuvaavat virstanpylväät. Virstanpylväs-itsearviointilomakkeen täytti 80 kokenutta terveyskeskuslääkäriä, jotka toimivat ohjaajina tai kouluttajina sekä 40 erikoistuvaa lääkäri. Vastaajia pyydettiin myös kommentoimaan lomakkeen sisältöä vapain vastauksin. Avoimet vastaukset käsiteltiin lomakkeen laatineessa ryhmässä ja lomakkeeseen tehtiin pieniä sisällöllisiä muutoksia saatujen kommenttien perusteella. Lomakkeen sisäistä validiteettia arvoitiin tilastollisesti ja se todettiin hyväksi. Seuraavaksi on tarkoitus muokata lomake varsinaista käyttöä varten toimivaksi ja raportoida kehittäminen ja validiteetin tutkiminen. VALMISTUNEET Vuonna 2015 Helsingin yliopistosta valmistui 24 yleislääketieteen erikoislääkäriä. Heitä onniteltiin Helsingin yliopiston logon ryhdittämällä erikoislääkärin nimineulalla. TIEDOTUS JA JULKAISUT Jatko-opiskelijoita koskevat asiat kuten YEK- ja runkokoulutusvaiheen lokikirja sekä koulutustilaisuuksien ilmoittautuminen ja ohjelmat julkaistiin Helsingin yliopiston perusterveydenhuollon ja yleislääketieteen yksikön sivuilla Ohjaajille ja kouluttajille olennaisia asioita julkaisimme puolestaan HUS:n perusterveydenhuollon yksikön sivuilla Lähetimme vuoden aikana kolme sähköistä tiedotetta yleislääketieteeseen erikoistuvien sähköpostilistalle. Yhtä monta tiedotetta lähetettiin myös ylilääkäreistä, kouluttajista ja ohjaajista koostuvalle ryhmälle. Vuoden aikana joko julkaistiin tai valmisteltiin seuraavat artikkelit: Peura A, Hurskainen R, Jokinen E, Helin-Salmivaara A. Lääkärikouluttaja tositoimissa systemaattisesti suunnitellen, joustavasti toteuttaen. Yleislääkäri 2015;(30)4: Helin-Salmivaara A, Cajan-Suokas L, Eriksson J, Ellilä M, Kosunen E, Meriranta P, Mäntyselkä P. Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutus Suomessa 2010-luvulla. Yleislääkäri 2015;(30)8:9-16. Helin-Salmivaara A, Walle SM. Terveyskeskustyön ajankäytön hallinnasta. Nuorilääkäri YLEISLÄÄKETIETEEN PERUSOPETUS TERVEYSKESKUKSISSA Terveyskeskukset opettivat L1-, L3- ja L4 kurssien opiskelijoita, samoin kuin ne järjestivät L5-kurssin kahden viikon harjoittelujakson. Erityisesti tehtävää varten koulutetut, sivuvirkaiset opettajalääkärit (supertutorit) opettivat ja ohjasivat kandidaatteja heidän harjoittelujaksoillaan 11 terveyskeskuksessa. Suurin osa opettajalääkäreistä toimii myös ohjaajana tai kouluttajana, joten he kuuluvat myös HUS:n PTH-yksikön ylläpitämään verkostoon. MUUTA YLE-tiimi järjesti lääketieteellisen tiedekunnan kanssa yhteistyössä info-tilaisuuden L5- ja L6-kandidaateille YEK-vaiheen ja yleislääketieteen erikoislääkäritutkinnon ohjeista ja käytännön toteutuksesta. Tilai-

8 8 (9) suuden yhteydessä järjestettiin näyttely, jossa HUS:n erityisvastuualueen terveyskeskukset esittelivät ja markkinoivat itseään koulutuspaikkana (kuva alla). Tilaisuuteen osallistui noin 120 kandidaattia ja 15 näytteilleasettajaa/terveyskeskusta.

9 9 (9) LIITE. KOULUTUSSOPIMUKSEN MUKAINEN TUOTANTO KOULUTTAJILLE JA OHJAAJILLE SEKÄ JATKO-OPISKELIJOILLE VUONNA 2015

TOIMINTAKERTOMUS 2016

TOIMINTAKERTOMUS 2016 1 (10) TOIMINTAKERTOMUS 2016 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi, joka vastaa lääkärien jatkokoulutuksen koordinaatiosta erityisvastuualueella, on yksi osa HUS:n perusterveydenhuollon

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2018

TOIMINTAKERTOMUS 2018 1 (10) Perusterveydenhuollon yksikkö, yleislääketieteen tiimi TOIMINTAKERTOMUS 2018 1. Yleislääketieteen tiimin tehtävät Yleislääketieteen tiimi vastaa yhdessä Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2017

TOIMINTAKERTOMUS 2017 1 (10) TOIMINTAKERTOMUS 2017 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi vastaa yhdessä Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston kanssa lääkärien jatkokoulutuksen

Lisätiedot

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ 22.8.2018 VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN 25.9.2017 2 TERVEYDENHUOLTOLAKI 35 PERUSTERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa

Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto, HY Perusterveydenhuollon yksikkö, yletiimi, HUS Yleislääketiede lukuina Yle, HY

Lisätiedot

OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA

OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA Yleislääketieteen OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA Perusterveydenhuollon yksikkö, yleislääketieteen tiimi, HUS Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto, HY ESITTELYN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö.

Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö. Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö laura.suojanen@hus.fi www.hyvakierre.fi HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ 3/2019 HUSin toimitusjohtaja 10,5 vakanssia (15 henkilöä)

Lisätiedot

Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa

Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa Jouni Lohi DIAT: Eija Ruottinen, Oulun YO nimi ja pvm Kaksoislaillistuksen poistuminen Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain

Lisätiedot

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena.

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena. YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA KOSKEVAT OHJEET 2011-2012, 2012-2013 1. Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sairasvakuutuksen piirissä Euroopan

Lisätiedot

2 Opinto-oikeuden hakeminen yleislääketieteen erityiskoulutukseen

2 Opinto-oikeuden hakeminen yleislääketieteen erityiskoulutukseen Terveystieteiden tiedekunta Lääketieteen laitos YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA (YEK) KOSKEVAT OHJEET 1.8.2015 alkaen 1 Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle

Lisätiedot

YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson. Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö

YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson. Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson tavoitteet ja toteutus Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö Kun valmistut, rekisteröidy YEK:iin ja/tai

Lisätiedot

3 Hallintojärjestelmä ja päätöksenteko. 4 Koulutuksen tavoitteet. 5 Koulutuksen rakenne ja sisältö

3 Hallintojärjestelmä ja päätöksenteko. 4 Koulutuksen tavoitteet. 5 Koulutuksen rakenne ja sisältö Terveystieteiden tiedekunta Lääketieteen laitos YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA (YEK) KOSKEVAT OHJEET 1.5.2016 alkaen 1 Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle

Lisätiedot

AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM

AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Erikoistumiskoulutus siirtyy STM:n vastuulle mikä muuttuu? AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Esityksen sisältö Erikoislääkärikoulutuksen ohjaukseen liittyvä lainsäädäntö Erikoistumiskoulutuksesta

Lisätiedot

Terveyskeskussopimukset

Terveyskeskussopimukset Terveyskeskussopimukset Toimijat Yleislääketieteen oppiala (yliopisto) Perusterveydenhuollon yksikkö sairaanhoitopiirissä TAYS ERVA: PETE Aksila, Vaasan sairaanhoitopiirin yksikkö jne. Koulutusterveyskeskus

Lisätiedot

Koulutuspaikkasopimus

Koulutuspaikkasopimus Koulutuspaikkasopimus Työterveyshuollon erikoislääkärin tutkintoon johtava koulutusohjelma Tämä sopimus on tehty Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan työterveyshuollon koulutusalan ja alla mainitun

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Näin koulutamme. OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Näin koulutamme. OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi Näin koulutamme OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi Yleislääketieteen yksikkö Perustehtävä Tavoite/visio Suunnitella ja kehittää yleislääketieteen jatkokoulutusta terveyskeskuksissa yhteistyössä Suunnitella

Lisätiedot

Tutkinnon rakenne ja vaatimukset

Tutkinnon rakenne ja vaatimukset Tutkinnon rakenne ja vaatimukset Perusterveydenhuollon lisäkoulutus lakkautettu Yleislääketieteen erityiskoulutus Kaikkien erikoisalojen runkokoulutukseen sisältyvä 9 kk:n terveyskeskuspalvelu Yleislääketieteen

Lisätiedot

Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus

Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus 2019-2020 Valmennuksen (60h) tavoitteena on, että sen jälkeen osallistuja: - hahmottaa erikoislääkärikoulutuksen rakenteen ja erikoislääkärikouluttajan

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla)

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla) Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla) Jouko Suonpää dekaani Ty, lääketieteellinen tdk Lääkärikoulutuksessa kuten kaikissa

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS LÄÄKÄRI- JA HAMMASLÄÄKÄRI- KOULUTUKSEN KORVAUKSEN PERUSTEISTA VUONNA 2016

Lisätiedot

TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT

TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Perusterveydenhuollon yksikkö TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT Kun koulutusta suorittava lääkäri tulee "taloon", pyydä lääkäriä o esittämään todistus

Lisätiedot

YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika

YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika 26.8.-9.9.2019 YLEISTÄ HUSin perusterveydenhuollon yksikön ja Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Erikoislääkärikoulutuksen uudistus. Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE

Erikoislääkärikoulutuksen uudistus. Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE Erikoislääkärikoulutuksen uudistus Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE Erikoislääkärikoulutuksen uudistuksen taustaa Vastuu el-koulutuksen ohjauksesta siirtyi OKM:ltä

Lisätiedot

OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi

OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi Näin koulutamme OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi Yleislääketieteen yksikkö Perustehtävä Suunnitella ja kehittää yleislääketieteen jatkokoulutusta terveyskeskuksissa yhteistyössä

Lisätiedot

PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA

PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA 0 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI Kotiosoite Puhelinnumero Syntymäaika Ylioppilas LL-tutkinnon suoritusaika ja -paikka KOULUTUSPAIKAT Tampere Vastuuhenkilö Seinäjoki Vastuuhenkilö

Lisätiedot

Runkokoulutuksen suoritettuaan erikoistuvan lääkärin tulee hakea päätöstä runkokoulutuksen suorittamisesta.

Runkokoulutuksen suoritettuaan erikoistuvan lääkärin tulee hakea päätöstä runkokoulutuksen suorittamisesta. 2009-2011 Vastuuhenkilö: Prof. Hannele Yki-Järvinen KLL/Sisätautien osasto, Haartmaninkatu 8 Biomedicum huone C426B, PL 700, 00029 HUS Puh. 050 427 1664, hannele.yki-jarvinen@helsinki.fi Runkokoulutuksen

Lisätiedot

Koulutuspaikkojen ohjaus ja arviointikäynnit UEF:n alueella Tilannekatsaus

Koulutuspaikkojen ohjaus ja arviointikäynnit UEF:n alueella Tilannekatsaus Koulutuspaikkojen ohjaus ja arviointikäynnit UEF:n alueella Tilannekatsaus 24.3. 18.11.2010 Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen seminaari 23.11.2010, Helsingin yliopisto Työryhmä:

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa

RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa 2015 2016 Laura Kärppä Maija Hartikainen Emil Heinäaho Johan Eriksson Kaisu Pitkälä Arja

Lisätiedot

YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA

YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA PPSHP Perusterveydenhuollon yksikkö Ulla Isopahkala Koulutussuunnittelija 18.4.2013 SOPIMUS KOULUTUS-, TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISTOIMINNASTA

Lisätiedot

Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin

Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin 20.12.2015 Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin yksityisille terveyspalvelujen tuottajille ja työnantajan

Lisätiedot

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä 1(4) Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti UEF-opiskelijanumero LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä Koulutusohjelma

Lisätiedot

Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta

Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta Kyselyn toteutus Lääkäriliitto selvitti marraskuussa 2014 kansalaisten käsityksiä hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta. Tutkimuksen

Lisätiedot

2 Opetus, arviointi ja ohjaus 2.1 Opetus ja oppiminen 2.2 Oppilaan ja opiskelijan arviointi 2.3 Kerhotoiminta 2.4 Ohjaus

2 Opetus, arviointi ja ohjaus 2.1 Opetus ja oppiminen 2.2 Oppilaan ja opiskelijan arviointi 2.3 Kerhotoiminta 2.4 Ohjaus Töölön yhteiskoulun aikuislukio tekee koulun toiminnan arvioinnissa yhteistyötä Töölön yhteiskoulun kanssa. Yhteistyön pohjana toimii myös yhteistyössä kuuden muun yksityiskoulun kanssa laadittu laatukäsikirja

Lisätiedot

Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016

Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016 Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016 Ilmoittautuneita: 2000 / 78 2001 / 83 2002 / 87 2003 / 72 2004 /

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2015 tai keväällä 2016 aloittaville. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Rautaisia ammattilaisia perusterveydenhuoltoon - terveyskeskuksen vastaanoton osaamisen kehittäminen työyhteisön ja koulutuksen yhteisenä haasteena

Rautaisia ammattilaisia perusterveydenhuoltoon - terveyskeskuksen vastaanoton osaamisen kehittäminen työyhteisön ja koulutuksen yhteisenä haasteena Rautaisia ammattilaisia perusterveydenhuoltoon - terveyskeskuksen vastaanoton osaamisen kehittäminen työyhteisön ja koulutuksen yhteisenä haasteena to 5.5.2011 klo 9.30 16.00, Mediteknia, auditorio, Yliopistonranta

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Vuoden 2011 vuosikokouksessa tehtyjen valintojen mukaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet olivat;

Vuoden 2011 vuosikokouksessa tehtyjen valintojen mukaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet olivat; 17.8.2011 Jäsenkirje 2/2011 Hyvää loppu kesää! Vuosikokous pidettiin Helsingissä 11.3.2011. Puheenjohtajaksi seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi valittiin Pekka Honkanen ja kansainvälisenä sihteerinä toimivaksi

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon

Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon Info-iltapäivä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta ja erikoislääkärikoulutuksesta 9.9.2015 Lääketieteellinen tiedekunta / Anna-Liisa

Lisätiedot

TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS

TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS SUUNNITELMAN PERUSTEET Terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Miten kannattaa palvelut kerätä, kun tavoitteena on valmistua akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi TYKS ERVA alueelta

Miten kannattaa palvelut kerätä, kun tavoitteena on valmistua akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi TYKS ERVA alueelta 1 Miten kannattaa palvelut kerätä, kun tavoitteena on valmistua akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi TYKS ERVA alueelta Akuuttilääketiede hyväksyttiin omaksi erikoisalakseen 1.1 2013 ja samasta päivästä

Lisätiedot

Sairaalakoulutus (väh. 6 kk) Palvelupaikka/Erikoisala Aikaväli Kesto (v, kk, pv) Tiedekunta täyttää:

Sairaalakoulutus (väh. 6 kk) Palvelupaikka/Erikoisala Aikaväli Kesto (v, kk, pv) Tiedekunta täyttää: Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Saapunut / 20 Lähiosoite Postinumero ja postitoimipaikka Henkilötunnus UEF Opiskelijanumero Puhelin päivisin Sähköposti Laillistuspvm (Valvira) Opinto-oikeuden myöntämispäivä

Lisätiedot

Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet. Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki

Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet. Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki Sisältö Perusterveydenhuollon ongelmat tänään Mitä RAMPE tekee

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6.

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6. OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat Raportti 1.6.2010 Mittarityöryhmä Jorma Honkanen Heikki Likitalo Tuula Peura TeWa LiKu TeKu

Lisätiedot

KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016

KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016 KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016 Kangasniemen palvelutuotantoyksikkö, perusturvaosasto Tavoitteena on: Terveydenhuoltolain (30.12.2010/1326, 5 ) mukainen täydennyskoulutusvelvoite täyttyy Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Ulla Ilomäki-Keisala ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 040-189 8959 MIKÄ ON? OPStuki

Lisätiedot

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti Lääketieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi

Lisätiedot

Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2007

Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2007 Kunnallinen työmarkkinalaitos Muistio 1 (5) Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2007 Lainsäädännön muutokset voimaan 1.8.2005 Vuoden 2005 elokuun alusta tuli voimaan sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS

VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS Aika: Keskiviikko klo 16:00 18:00 Paikka: Helsingin yliopisto, Unioninkatu 40, Istuntosali Jäsenet ja varajäsenet: Maritta Törrönen HY

Lisätiedot

1 Johdanto. 1.1 Selvityksen taustaa

1 Johdanto. 1.1 Selvityksen taustaa Yhdyskuntatekniset palvelut 04 3 1 Johdanto 1.1 Selvityksen taustaa Vuonna 1992 toteutettiin ensimmäisen kerran tämän tutkimusasetelman mukainen selvitys asukkaiden teknisiä palveluita koskevista mielipiteistä.

Lisätiedot

Hyvä Rakenteiden Mekaniikan Seura ry:n jäsen, Rakenteiden mekaniikan seura järjestää kevään aikana seuraavaa ohjelmaa:

Hyvä Rakenteiden Mekaniikan Seura ry:n jäsen, Rakenteiden mekaniikan seura järjestää kevään aikana seuraavaa ohjelmaa: Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu Rakentajanaukio 4 A, PL 12100, 00076 Aalto http://rmseura.tkk.fi Y-tunnus: 1108237-1 Jäsentiedote 03.04.2012 JÄSENTIEDOTE 1/2012 Hyvä Rakenteiden Mekaniikan

Lisätiedot

ECVET tulee, oletko valmis!

ECVET tulee, oletko valmis! ECVET tulee, oletko valmis! ECVET EXPERT-toiminto 2012 2013 Oulu 13.3.2013 Leena-Maija Talikka, CIMO 8.2.2013 Bryggen kommunikea 2010 Tavoitteita Ammatillisen koulutuksen vetovoima Ammattitaitokilpailut,

Lisätiedot

Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen

Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen Lääkärifoorumi Helsinki 24.5.2018 24.5.2018 ylilääkäri STM Hyvinvointi- ja palveluosasto ESITYKSEN

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2015 ja kevät 2016

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2015 ja kevät 2016 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2015 ja kevät 2016 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä

Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Pirjo Immonen-Räihä Perusterveydenhuollon yksikön johtaja, VSSHP, SATSHP Geriatrian erikoislääkäri,

Lisätiedot

I ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSTA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 2011 2013

I ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSTA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 2011 2013 I ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSTA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 2011 2013 Erikoislääkärikoulutusta koskevat yleiset määräykset ovat lääketieteellistä opetusta antavien yliopistoyksiköiden yhteisesti sopimia määräyksiä,

Lisätiedot

ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSOPAS 2013 2015

ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSOPAS 2013 2015 Terveystieteiden tiedekunta ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSOPAS 2013 2015 (voimassa 1.8.2013 31.7.2015) 1 ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSTA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 1.8.2013 31.7.2015 Erikoislääkärikoulutusta

Lisätiedot

Käyntien odotusajat Salo, THL AVOHILMO perusterveydenhuollon lääkärit Käynnit Aika: 2015 09/2015 Palvelumuoto: Sairaanhoito Avosairaanhoito

Käyntien odotusajat Salo, THL AVOHILMO perusterveydenhuollon lääkärit Käynnit Aika: 2015 09/2015 Palvelumuoto: Sairaanhoito Avosairaanhoito 276/06.00.00/2016 Vastaus Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön hoitoonpääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa Lounais-Suomen aluehallintoviraston pyytää kirjeellään LSAVI/3818/05.07.03/2015

Lisätiedot

- yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä

- yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä Kouluttajalääkärikoulutus - yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä Susanna Pitkänen, KM, Verkkopedagogi HY, Kansanterveystieteenlaitos IT-Med 13.5.2009 www.tthvyo.fi

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 2/2013 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta lappi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Virpi Vaarala Lapin ELY-keskus, Rovaniemi virpi.vaarala@ely-keskus.fi +358 295 037

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS

VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS Aika: Maanantai klo 9:00 11:00 Paikka: Puhelinkokous: soittonro 0800 136 716, pin 011124# Jäsenet ja varajäsenet: Timo Harrikari HY Varsinainen

Lisätiedot

kouluyhteisössä Jyväskylä 4-5.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla

kouluyhteisössä Jyväskylä 4-5.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä Jyväskylä 4-5.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Mukana olevat kunnat v. 2008-09 *Espoo Hamina *Helsinki Hämeenlinna Iisalmi

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008

Lisätiedot

Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta

Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta Vesihuolto 2014 3.6.2014, Helsinki Projekti-insinööri Henna Luukkonen Suomen Kuntaliitto Vesiosuuskunnat,

Lisätiedot

Kokemuksia Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilusta

Kokemuksia Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilusta Kokemuksia Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilusta 14.6.2017 Valinnanvapauskokeilun toteutus Jyväskylässä Kokeilu käynnistyi Jyväskylässä 20.2.2017 Kaksi palvelutuottajaa hyväksytty (Mehiläinen Oma

Lisätiedot

Kestävän kehityksen opintokokonaisuus

Kestävän kehityksen opintokokonaisuus Kestävän kehityksen opintokokonaisuus Kestävä kehitys Tampereen yliopistossa Tampereen yliopisto on yhteiskunnallisesti vaikuttava sivistysyhteisö, joka kouluttaa maailmaa ymmärtäviä maailman muuttajia.

Lisätiedot

POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle. Ohjausryhmä 13.2.2012 hankejohtaja Erja Oksman

POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle. Ohjausryhmä 13.2.2012 hankejohtaja Erja Oksman POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle Ohjausryhmä 13.2.2012 hankejohtaja Erja Oksman Yleistä POTKU II: päätös helmikuun lopussa POTKU arvioitu hyväksi hankkeeksi! Avin valvonnallinen ohjauskäynti huhtikuussa

Lisätiedot

TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 2007 SKAL:n osio

TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 2007 SKAL:n osio TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 007 SKAL:n osio Taloustutkimus Oy Kesäkuu 007 Kari-Pekka Töyrylä 19.0.007 Katja Louhema Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan toimeksiantajan omaan käyttöön. Raporttia

Lisätiedot

Tähtiseurakahvit. Tammikuu 2019

Tähtiseurakahvit. Tammikuu 2019 Tähtiseurakahvit Tammikuu 2019 Kokemuksia Tähtiseurojen kehittämisprosessista Timo Saarinen Suunnistusliitto Ks. Timon esitys tästä> Kommenttipuheenvuoro aluejärjestöstä 15.1.2019 2 Tiimiharjoitukset Uudet

Lisätiedot

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. HLL-tutkinnon laillistuspvm (Valviran todistus liitteeksi)

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. HLL-tutkinnon laillistuspvm (Valviran todistus liitteeksi) 1(4) Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti UEF-opiskelijanumero HLL-tutkintopvm, yliopisto Koulutusohjelma HLL-tutkinnon laillistuspvm

Lisätiedot

HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty punaisella

HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty punaisella Jyväskylän yliopisto 28.4.2016 Humanistinen tiedekunta 31.12.2016 asti Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta 1.1.2017 alkaen HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty

Lisätiedot

Kirkkohistorian laitoksen pedagoginen kärkihanke

Kirkkohistorian laitoksen pedagoginen kärkihanke Pedagoginen yksikkö Hallintopalvelut Teologinen tiedekunta Kirkkohistorian laitoksen pedagoginen kärkihanke 2007 2009 Hankkeen pääteema: Jatko-opiskelijoiden ohjaaminen erityisesti kansainvälistyminen

Lisätiedot

GERIATRIA. Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, HUS Puh. (09) ,

GERIATRIA. Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, HUS Puh. (09) , 2009 11 GERIATRIA Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, 00029 HUS Puh. (09) 471 73815, reijo.tilvis@helsinki.fi - on pystyttävä hoitamaan vanhuspotilaita, joiden

Lisätiedot

VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUKSET 2010

VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUKSET 2010 VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUKSET 2010 1. VALTAKUNNALLISET KOULUTUKSET Taso 1, vaihe 3: Tennisohjaajakoulutukset Tennisohjaajakoulutukset on tarkoitettu kaikkien alueiden tennisohjaajille. Toteutuksesta

Lisätiedot

VÄISKI suullisen kielitaidon opetuksen kehittämishanke

VÄISKI suullisen kielitaidon opetuksen kehittämishanke VÄISKI suullisen kielitaidon opetuksen kehittämishanke Päivi Virkkunen & Lasse Ehrnrooth LUKKI: Uusia kulmia opetukseen kielet ja kielenopetus ajankohtaisessa tutkimuksessa. 5.3.2019 Tavoite Helsingin

Lisätiedot

Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet

Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet Maija Lampinen, Maire Syrjäkari, Miia Leppänen ja Markus Torkkeli PedaForum 2016, 18.8.2016

Lisätiedot

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ YHTYMÄHALLITUS 6

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ YHTYMÄHALLITUS 6 LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No YHTYMÄHALLITUS 6 KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Muut osallistujat KÄSITELLYT ASIAT Aika Paikka Ossi Stenholm Kati Fonsell -Laurila Eino Järvinen Jaana

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi

Ammatillisen koulutuksen reformi Ammatillisen koulutuksen reformi Reformi työelämän näkökulmasta Työpaikalla tapahtuva koulutus Sosiaali- ja terveysalan uusi tutkinnon peruste 1.8.2018 alkaen Uusi ammatillinen koulutus Henkilökohtainen

Lisätiedot

Tohtoreiden uraseurannan tulokset. Urapalvelut

Tohtoreiden uraseurannan tulokset. Urapalvelut Tohtoreiden uraseurannan tulokset Urapalvelut Aarresaaren uraseuranta Aarresaari-verkosto on suomalaisten yliopistojen ura- ja rekrytointipalveluiden yhteistyöverkosto, johon kuuluu 12 yliopistoa Aarresaari

Lisätiedot

Erikoistuvien lääkäreiden ohjauksessa suuret erot koulutuspaikkojen välillä

Erikoistuvien lääkäreiden ohjauksessa suuret erot koulutuspaikkojen välillä Erikoistuvien lääkäreiden ohjauksessa suuret erot koulutuspaikkojen välillä Listaus Suomen parhaista koulutuspaikoista on jälleen julkaistu Tiedote. Julkaisuvapaa: 09.01.2019, 10:00 Valtakunnallisessa

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y.

TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y. TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y. 1. JOHDANTO HALLINTO Johtokunnan jäsenet kaudella 2014 2015: Puheenjohtaja Joona Knuuti (Petri Hannula osan kautta) Ulkoiset yhteydet, yleinen

Lisätiedot

YHDYSKUNTATEKNISET PALVELUT 2012 Kyselytutkimuksen tulokset 31 kunnassa. 6.9.2012 Heikki Miettinen

YHDYSKUNTATEKNISET PALVELUT 2012 Kyselytutkimuksen tulokset 31 kunnassa. 6.9.2012 Heikki Miettinen Kyselytutkimuksen tulokset 31 kunnassa 20 Heikki Miettinen SISÄLLYS 1 Johdanto Selvityksen taustaa 2 Otos ja vastaukset 3 Vastaajien taustatiedot 4 2 Yhteenveto tuloksista 5 3 Kadut 3 4 Puistojen hoito

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kumpulan Speksi ry 6. maaliskuuta 2015 1 Sisältö 1 Yleistä 3 2 Hallinto 3 3 Yhteistyö 3 4 Toiminta 3 4.1 Produktio 3 4.2 Ympäristötoiminta 3 4.3 Yhdenvertaisuustoiminta

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

Toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutus Toisen asteen koulutus Kymenlaakson maakuntapäivä 13.5.2015 Johtaja, opetus ja kulttuuri Terhi Päivärinta Nykytila Hallituksen esitykset lukion ja ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ja järjestämisluvista

Lisätiedot

MILLAISET OPERATIIVISET TAIDOT PITÄÄ ERIKOISTUMISEN AIKANA TAVOITTAA (VRT. EBCOG- VAATIMUKSET)

MILLAISET OPERATIIVISET TAIDOT PITÄÄ ERIKOISTUMISEN AIKANA TAVOITTAA (VRT. EBCOG- VAATIMUKSET) MILLAISET OPERATIIVISET TAIDOT PITÄÄ ERIKOISTUMISEN AIKANA TAVOITTAA (VRT. EBCOG- VAATIMUKSET) Ewa Jokinen, oyl Hyvinkään sairaala Synnytys- ja naistentautiopin valtakunnallinen opetuskokous 24.5.2016

Lisätiedot

tässä selvityksessä sitä, että kyselyyn vastannut

tässä selvityksessä sitä, että kyselyyn vastannut Yksityishammaslääkärityövoima lokakuussa 2005 ANJA EEROLA, TAUNO SINISALO Hammaslääkäriliitto selvitti julkisen ja yksityisen sektorin hammaslääkärien työvoimatilanteen lokakuussa 2005 kahdella kyselyllä,

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

Oikaristen Sukuseura Ry:n. toimintakertomus 2013

Oikaristen Sukuseura Ry:n. toimintakertomus 2013 Oikaristen Sukuseura Ry:n toimintakertomus 2013 Kuva: Sirpa Heikkinen 2013 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2013 Oikaristen 13-vuotiaan sukuseuran toiminta jatkui edelleen aktiivisena. Seuran

Lisätiedot

1 TERVEELLISEN ELÄMÄN TOIMINTAMALLI -HANKKEEN TAVOITTEET JA ARVI- OINTIKRITEERIT

1 TERVEELLISEN ELÄMÄN TOIMINTAMALLI -HANKKEEN TAVOITTEET JA ARVI- OINTIKRITEERIT Terve Elämä! -kampanjan toimintasuunnitelma 2009-2010 Projektikoordinaattori Tanja Ali-Yrkkö 1.6.2009 1 TERVEELLISEN ELÄMÄN TOIMINTAMALLI -HANKKEEN TAVOITTEET JA ARVI- OINTIKRITEERIT Sivistystoimen johtaman

Lisätiedot

VETURI V. Ryhmätöiden tuotokset

VETURI V. Ryhmätöiden tuotokset VETURI V Ryhmätöiden tuotokset Tuotettu Kurussa 7.-8.4.2006 Teema 1: Callidus-tuutorointi Vetäjät: tutorsihteeri Heidi Kerbs, HAMOK ja tutorvastaava Jari Nurmi, RANKA 1.1 AMK:N ROOLI (rahoitus? yhteistyökumppanit?

Lisätiedot

Sijoittumiskyselyn kooste: suomen kieli

Sijoittumiskyselyn kooste: suomen kieli Sijoittumiskyselyn kooste: suomen kieli Vastausprosentti oppiaineen osalta 37 % Naisia 88 % vastaajista Vastaajien ikä keskimäärin 33 vuotta Opintojen kesto vuosissa keskimäärin 8 vuotta Vastanneissa eniten

Lisätiedot

Tietotaitopaja katetroinnin osaamisen varmistajana. Anne Huovinen kliinisen hoitotyön opettaja, Kuopion yliopistollinen sairaala

Tietotaitopaja katetroinnin osaamisen varmistajana. Anne Huovinen kliinisen hoitotyön opettaja, Kuopion yliopistollinen sairaala Tietotaitopaja katetroinnin osaamisen varmistajana Anne Huovinen kliinisen hoitotyön opettaja, Kuopion yliopistollinen sairaala Koulutussuunnittelun taustalla Perehdytyskoulutusten uudistaminen Palautekyselyt

Lisätiedot

PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella

PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella Kehitysvammahuolto/ Satu Seppelin-Kivelä Sisältö Sisältö 2 Lähtökohta 3 Projektin

Lisätiedot

YLEISLÄÄKÄRINÄ TOIMIMISEN VALMIUDET. Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, Tampereen yliopisto Ylilääkäri, PSHP, perusterveydenhuollon yksikkö

YLEISLÄÄKÄRINÄ TOIMIMISEN VALMIUDET. Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, Tampereen yliopisto Ylilääkäri, PSHP, perusterveydenhuollon yksikkö YLEISLÄÄKÄRINÄ TOIMIMISEN VALMIUDET Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, Tampereen yliopisto Ylilääkäri, PSHP, perusterveydenhuollon yksikkö Taustaa Perusopetuksen ja erikoislääkärikoulutuksen sisältöjä

Lisätiedot