TOIMINTAKERTOMUS 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUS 2016"

Transkriptio

1 1 (10) TOIMINTAKERTOMUS 2016 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi, joka vastaa lääkärien jatkokoulutuksen koordinaatiosta erityisvastuualueella, on yksi osa HUS:n perusterveydenhuollon yksikköä, jonka muihin tehtäviin kuuluu terveyden edistämisen lisäksi terveydenhuoltolain määrittelemät toiminnot. Helsingin yliopiston, erityisvastuualueen kuntien ja HUS:n keskinäisissä koulutussopimuksissa HUS:n perusterveydenhuollon yksikön yleislääketieteen koulutustoiminnan tehtävät on määritelty seuraavasti: suunnitella, kehittää ja koordinoida yleislääketieteen perusopetusta terveyskeskuksissa kehittää ja koordinoida terveyskeskusten kanssa yleislääketieteen erityiskoulutusta ja 9 kk mittaista eri erikoislääkäritutkintoihin kuuluvaa terveyskeskuskoulutusta, varmistaa koulutuksen laatua ja arvioida sen toimivuutta sekä kouluttaa näiden vaiheiden lääkäreiden terveyskeskuksissa toimivia ohjaajalääkäreitä järjestää koulutusta yo. vaiheita suorittaville lääkäreille kehittää ja koordinoida terveyskeskusten kanssa yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta, varmistaa sen laatua ja arvioida sen toimivuutta sekä kouluttaa erikoistuvien lääkäreiden kouluttajalääkäreitä järjestää koulutusta yleislääketieteeseen erikoistuville lääkäreille kehittää ja toteuttaa tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä terveyskeskusten kanssa sekä niiden ja HUS:n välillä. Edellä mainittuja tehtäviä on toteutettu läheisessä yhteistyössä Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston kanssa (kuvassa molempien yksiköiden henkilökuntaa). RAHOITUS Yleislääketieteen koulutustoiminta rahoitettiin sopimuspohjaisesti kuntien valtiolta saamista yleislääketieteen erityiskoulutusvaiheen, 9 kk terveyskeskuspalvelun ja erikoislääkärikoulutuksen koulutuskorvauksista. EVOkorvauksen suuruus oli vuoteen 2015 saakka 1350 euroa/henkilö/kuukausi. Vuonna 2015 korvaus oli 1070 euroa ja 2016 se laski 810 euroon. Kunnilta laskutettiin budjetin mukaisesti Tarkistetut toimintakulut olivat kuitenkin vähäisemmät, , ja väli hyvitettiin kunnille. Vuosien 2013, 2014 ja 2015 toimintakulut olivat vastaavasti , ja Laskutusprosentti kuntien hakemista sopimuksen mukaisista, vuonna 2016 kohteena olleista EVO-korvauksista oli 14,9 %.

2 2 (10) HENKILÖSTÖ Koulutustoimintaan osallistui kaksi sivuvirkaista ylilääkäriä, koulutusylilääkäri, koulutussuunnittelija, osa-aikainen (50 %) koulutussihteeri sekä osa-aikaisia (60 % vakanssipohja) koulutusylilääkäreitä. Sivuvirkaisina ylilääkäreinä toimivat professorit Kaisu Pitkälä ja Johan Eriksson. Koulutusylilääkärin vakanssipohjaa hoiti Arja Helin- Salmivaara ja koulutussuunnittelijana toimi Maija Hartikainen 9/2016 lähtien (siihen saakka hänen vanhempainvapaan sijaisenaan Laura Kärppä). Koulutussihteerinä toimi Sirpa Korpela (50 %). Osa-aikaisen, määräaikaisen koulutusylilääkärin tehtävä jaettiin Anni Peuran, Kaija Hannulan ja Johanna Anttila-Bondestamin kesken. Mari Leppikangas hoiti osa-aikaisena, määräaikaisena koulutussihteerin tehtäviä perusopetuksen harjoittelupaikkojen järjestämiseksi (50 % koulutussihteeri 10-12/2016). Koulutustoiminnan kustannuspaikalta rahoitettiin lisäksi Sujuvat prosessit -toiminnan vetäjän, suunnittelija Henna Kortteen palkkakustannukset. Toiminnan varsinaiset toimintakulut rahoitettiin puolestaan Perusterveydenhuollon yksikön hallinnon kustannuspaikalta. PERUSTERVEYDENHUOLLON KOULUTUSRAKENTEET YLEISLÄÄKETIETEESSÄ KOULUTUSSOPIMUKSET Koulutussopimus oli voimassa lähes kaikkien alueen kuntien kanssa. Mehiläisen Espoon keskuksen ja Puolarmetsän/Matinkylän Omalääkärisi -asemien kanssa oli voimassa yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen eriytyvää vaihetta koskeva sopimus, joka koski kahta erikoistumispaikkaa per asema. ALUEELLISET KOULUTUSYLILÄÄKÄRIT HUS:n erityisvastuualueen kunnissa oli yhdeksän alueellisen koulutusylilääkärin vakanssia seuraavilla alueilla: Länsi-Uusimaa: tehtävä avoinna (isäntäkuntana Lohja) Espoo-Kauniainen-Kirkkonummi: Satu-Maaria Walle 8/2016 saakka, sen jälkeen Jaana Lahtonen (isäntäkuntana Espoo) Hyvinkää: Susanna Satuli-Autere Helsinki: Pirkko Salokekkilä Vantaa: Leena Krooks Itä-Uusimaa: Annika Franzen (isäntäkuntana Sipoo) Kotka: Raimo Rissanen Kouvola: Päivi Matsi Eksote: Johanna Tulonen-Tapio Alueellisen koulutusylilääkärin vakanssin rahoituksesta puitesopimuksen kunta/kunnat hoitivat yhteistyössä 75 % ja loput 25 % kustannuksista maksoi HUS:n perusterveydenhuollon yksikkö. Alueelliset koulutusylilääkärit ovat koordinoineet oman alueensa YEK- ja runkokoulutusvaiheen lääkäreiden yhteistä koulutusta sekä yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta. He ovat verkostoineet ohjaaja- ja kouluttajalääkäreitä sekä tukeneet heidän toimintaansa. Alueelliset koulutusylilääkärit kokoontuivat vuonna 2016 neljä kertaa PTH-yksikön YLE-tiimin kutsumana: yksi kokous pidettiin Hyvinkäällä.

3 3 (10) TERVEYSASEMAT OPPIMISYMPÄRISTÖINÄ HANKE Vuosien arviointihanke oli neljä vuotta aikaisemmin toteutetun hankkeen toisinto. Päätavoitteena oli arvioida lääkärien jatkokoulutuksen laatua koulutussopimukseen perustuvien kriteerien perusteella Hyksin erityisvastuualueen terveysasemilla. Tavoitteena oli myös selvittää, millaisia muutoksia viimeisen viiden vuoden aikana koulutustoiminnassa oli tapahtunut, ja erityisesti miten edellisen arvioinnin aikana esille nousseisiin ryhdistäytymiskohteisiin oli tartuttu. Tietoa kerättiin sähköisillä kyselyillä 2015 ja vierailemalla terveysasemilla Sähköiset kyselyt laadittiin erikseen toimipaikkojen ylilääkäreille/johtaville lääkäreille, kouluttajille/ohjaajille ja jatko-opiskelijoille. Keväällä 2016 vierailtiin 29 ja syksyllä 2016 kahdella terveysasemalla. Vierailuilla pyrittiin kattamaan koko erityisvastuualue saaden maantieteellinen poikkileikkaus jatkokoulutuksen käytännöistä. Vierailuilla haastateltiin kaikkien kyselyiden vastaajaryhmien edustajia. Edellisen laadunarvioinnin ryhdistämiskohteista lokikirjan käyttö oli huomattavasti aktiivisempaa kuin aikaisemmin (aikaisemmin puolet ohjaajista ilmoitti hyödyntävänsä lokikirjaa, nyt 95 % heistä raportoi käyvänsä loppukeskustelun). Viikoittaiset tutortunnit löytyivät nyt terveyskeskusjakson suorittajien työohjelmista kaikilla vierailuasemilla. Tutortunneista oli laadittu aikaisempaa useammin kirjallinen suunnitelma ja konsultaatio-tuntien lisäksi oli siirrytty varsinaiseen ohjaukseen, jatko-opiskelijan ammatillisen kehittymisen tukemiseen. Valtion maksama koulutuskorvaus kanavoitui yli puolessa terveysasemista tarkoituksensa mukaiseen käyttöön. Kyselyjen vastaaja-ryhmien vastaukset pisteytettiin ja terveysasemakohtaiset yhteispisteet julkaistiin verkossa toukokuussa 2016 osoitteessa Hankkeen raportti julkaistiin samalla sivulla joulukuussa Kyselyn perusteella palkitsimme Myyrmäen terveysaseman (ylhäällä vasemmalla) ja lisäksi Samarian (ylhäällä oikealla) ja Myllypuron (alla) terveysasemat saivat kunniamaininnat ryhdistäytymisestä jatkokoulutuksen saralla.

4 4 (10) Kyselyjen tulosten ja käynneillä tehtyjen havaintojen perusteella annoimme seuraavassa taulukossa esitetyt suositukset: 1. Tutortuntien sisällöt - erikoistuvien ja 9 kk tk-jakson suorittajien erilliset tunnit (eri tavoitetasot) - yleislääketieteen erikoislääkärin osaamisalueet systemaattisesti käsittelyyn yleislääketieteeseen erikoistuvilla 2. Jatko-opiskelijoiden määrä ohjaajaa ja kouluttajaa kohti (max) - kuusi ohjattavaa/ohjaaja, jolla vähintään 40 % työaika ohjaukseen (esim. supertutor tai koulutusylilääkäri) - kaksi yleislääketieteen erikoistujaa/kouluttaja (henkilökohtainen, nimetty, suurin osa ohjauksesta henkilökohtaista) - kolme tk-jakson suorittajaa/ohjaaja (aloitus-, väli- ja loppukeskustelut, suurin osa ohjauksesta ryhmässä) - jos erikoislääkäri toimii sekä kouluttajana että ohjaajana, eikä ohjaukseen ei ole erikseen turvattua työaikaa, hänellä voi olla samanaikaisesti korkeintaan kolme ohjattavaa 3. Esimiehen toinen rooli ohjaajana tai kouluttajana - kouluttaja/ohjaajaoikeudet voimassa myönnetyn mukaisesti - jatko-oikeuksia ja osallistumista valmennukseen tarkastellaan tosiasiallisen ohjausmahdollisuuden mukaan 4. Erikoistuneiden ja muiden kokeneiden lääkärien ammatillinen kehittyminen tarkasteluun - Täydennyskoulutusvelvoite (Terveydenhuoltolaki 5 ) - Täydennyskoulutusvelvollisuus ja jatkuva ammatillinen kehittyminen (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöstä 18 ) 5. Lähijohtajuus - esimiestehtävien harjoittelumahdollisuuksien tarjoaminen erikoistuville KOULUTTAJAT JA OHJAAJAT YLE-tiimi on ylläpitänyt tietoja alueensa kouluttajista ja ohjaajista sekä heidän saamastaan valmennuksesta ja kouluttaja- ja ohjaajaoikeuksista. Alueellamme toimi vuoden 2016 lopussa 94 erikoislääkärikouluttaja-oikeuden haltijaa, jotka voivat toimia myös YEK-vaiheen ja 9 kk runkokoulutuksen tk-jakson ohjaajina. Ohjaajaoikeuksien haltijoita oli puolestaan 74. Yliopisto hyväksyy vain näiden ns. akkreditoitujen kouluttajien ja ohjaajien allekirjoittamat koulutustodistukset terveyskeskusjaksoilta. YLE-tiimi on kehittänyt ja koordinoinut terveyskeskusten kanssa terveyskeskuksissa tapahtuvaa yleislääketieteen erityiskoulutusta ja yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta ylläpitämällä paikallisten ohjaaja- ja kouluttajalääkäreiden verkostoa sekä järjestänyt heille valmennusta ja muuta tukea (Liite viimeisellä sivulla). Ohjaaja- ja kouluttajalääkäreille järjestettiin räätälöityä valmennusta seuraavasti: Orientoituminen ohjaukseen -valmennuspäivä pidettiin kolmesti, kaksi päivää kevätlukukauden ja yksi syyslukukauden aikana. Osallistujia oli yhteensä 21 (edellisinä vuosina 47 ja 30). Syksyllä 2015 alkaneet lääkäriohjaajan ja -kouluttajan valmennukset vedettiin kahdessa sarjassa. Toisessa valmennus koostui kolmesta yksipäiväisestä ja yhdestä 2-päiväisestä lähiopetusjaksosta ja toisessa sarjassa oli kaksi 2-päiväistä lähiopetusjaksoa. Syksyllä 2016 alkoi vain yksi valmennussarja. Osallistujia näissä kolmessa valmennussarjassa oli yhteensä 30.

5 5 (10) Lääkäriohjaajan ja -kouluttajan valmennuksen aikaisemmin suorittaneille konkareille lokakuussa järjestettyyn kaksipäiväiseen koulutukseen Asikkalassa osallistui 42 henkilöä (kuva alla) (edellisinä vuosina 40 ja 38). Pedagogisen suunnistuksen avulla kerrattiin sekä teoriaa että käytäntöjä. Ohjaajille ja kouluttajille järjestettiin toukokuussa kaksi saman sisältöistä koulutuspäivää, joiden aamupäivässä käsiteltiin Terveysasemat oppimisympäristöinä -hankkeen tuloksia. Toisen päivän iltapäivänä tutustuttiin ruotsalaiseen tapaan järjestää yleislääketieteen jatkokoulutus, toisessa iltapäivässä käsiteltiin vaikeita ohjaustilanteista draamapedagogi Annamari Laulumaan johdolla. Koulutuspäivillä Vantaan terveyskeskus palkittiin, koska se oli saanut syksyllä 2015 tehdyn koulutuspaikkakyselyn parhaat tulokset. Lisäksi Samarian ja Myllypuron terveysasemille myönnettiin kunniakirjat ryhdistäytymisestä jatkokoulutuksen saralla. YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUS JA RUNKOKOULUTUKSEN 9 KK TERVEYSKESKUSPALVELU Helsingin yliopistossa oli kirjoilla yli 600 YEK-vaiheen suorittajaa. Yksikössä tarkastettiin 45 henkilön YEK-vaiheen suorittamista koskevaa hakemusta ja 90 henkilön runkokoulutusvaiheen 9 kk tk-jaksoa koskevaa hakemusta. LOKIKIRJAN PÄIVITTÄMINEN YEK- ja runkokoulutusvaiheen valtakunnallisen lokikirjan päivitys valmistui vuoden lopussa. Helsingin yliopiston työryhmässä edustivat koulutusylilääkäri Leena Krooks ja supertutor Taina Seppänen Vantaalta. SOSIAALITURVAKOULUTUS Järjestimme toukokuussa YEK-vaiheeseen kuuluvan lakisääteisen, hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään perehdyttävän koulutuksen. Kurssi järjestettiin osaksi verkkokurssina, jolloin lähiopetuspäiviä oli vain yksi. Verkkokurssi tehtiin yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Kelan kanssa. Kurssilla ja lähiopetuspäivässä oli mukana kolme Kelan asiantuntijalääkäriä ja yksi koulutusylilääkärivakanssin haltijoista. Kurssitodistuksen sai 69 henkilöä (edellisinä vuosina 125 ja 110). Kurssipalaute oli pääosin myönteistä.

6 6 (10) KLIININEN PÄÄTÖKSENTEKO -PELI Vastavalmistuneiden lääkäreiden kyky tehdä kliinisiä päätöksiä hektisessä työssä on taito, jota perusopetuksessa ei opeteta. Olemme pohtineet usean vuoden ajan erilaisia lähestymistapoja taitojen kohentamiseksi. Edellisenä syksynä aivoriihessä ideoitu peli sai muotonsa kevään aikana, minkä jälkeen järjestimme kolme koepelaamista vapaaehtoisten ohjaajien ja jatko-opiskelijoiden kanssa kolmella eri terveysasemalla. Peli on suunnattu jatko-opiskelijoille tutussa tutor-ryhmässä käytettäviksi. Pelaamisen tarkoituksena on harjoitella päätöksentekoa tilanteessa, jossa aikaa on rajallisesti, tehdä päätöksenteon taustalla oleva päättely näkyväksi ja samalla arvioida, antaa palautetta ja oppia kanssapelaajilta. Pelaaminen perustuu ääneen ajattelemisen -ideaan. Pelissä ei ole tarkoitus päästä oikeaan ratkaisuun, vaan saada päätös tehtyä ja pystyä perustemaan se. Optimitapauksessa peli kestää noin 60 min ja siinä on neljä kierrosta. Kullakin kierroksella kaikki kuuntelevat saman puhelun, mutta jokaisella on erilainen, arvottu potilastapaus, jota puhelu koskee. Kullekin kierrokselle on laadittu omat tapauksensa (6-7 kpl), joten jokaisen kierroksen alussa osallistujat valitsevat uuden potilastapauksen. Jokainen osallistujista toimii vuorollaan vertaisarvioijana. Nauhoituksen kuuntelun jälkeen jokainen pelaaja kirjaa hoitopäätöksensä ja kertoo sen vuorollaan muille perusteluineen. Tämän jälkeen pelaaja antaa itselleen pisteet päätöksenteon onnistumisesta ja vertaisarvioija arvioi toisten pelaajien päätöksentekoa. Peli julkaistiin Moodle-oppimisalustan Yleportfoliossa. Kouluttaja saa peli-lisenssin osallistuttuaan itse ainakin kerran pelaamiseen. Peliä, sen kehittämistä ja toimivuuden arviointia esiteltiin marraskuussa pidetyssä AMEFpienoiskongressissa. YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS VALMISTAUTUMINEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN MUUTOKSIIN Monituottajamalli ja potilaiden valinnanvapaus tulevassa sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmässä tulee ensimmäiseksi käyttöön perusterveydenhuollossa. Yleislääketieteen erikoislääkärien koulutuksen kytkeminen uuteen järjestelmään ja koulutuksen laadun varmistaminen tulevat vaatimaan ylimääräisiä voimavaroja mm. entistä useampien ja ylipäätään uusittavien koulutussopimusten vuoksi. Tutustuimme vierailulla tammikuussa Tukholman maakäräjien tapaan järjestää alan erikoislääkärikoulutus ja asiaa käsiteltiin laajemmalla foorumilla toukokuun kouluttaja- ja ohjaajapäivässä. Aikaisemmin tekemämme koulutuksen laadun varmistamistyö on hyvä lähtökohta esimerkiksi koulutuspaikkakriteerien uusimiselle. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäri sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksen koordinaatiojaoston toimenpideohjelma erikoislääkärikoulutuksen uudistamiseksi valmistui. Siihen liittyi selvityshenkilön raportti, jossa esitettiin alueellisesti eri alojen erikoislääkärien tarvetta tulevina vuosina. Helsingin yliopistosta valmistuvien yleislääketieteen erikoislääkärien määräksi ehdotetaan 30. Melkein tämä määrä alan erikoislääkäreitä valmistui tosin jo vuonna 2016 ja toisaalta, aloitusseminaareihin osallistui 70 lääkäriä. Näiden pohjalta yksikössä aktivoiduttiin suunnittelemaan toimenpiteitä, joilla varmistetaan muiden kliinisten alojen palvelujen suorittamista. Käynnistimme tutkimuksen erikoistumista vauhdittavista ja hidastavista tekijöistä. Tarkoituksena on lähestyä HY:sta valmistuneita yleislääketieteen erikoislääkäreitä kyselyllä, jonka sisältö rakennetaan kirjallisuuden ja ryhmähaastattelujen pohjalta. Vastuututkija, erikoislääkäri Emil Heinäaho ja erikoistuva lääkäri Laura Granberg saivat yhteensä 5000 euron suuruisen Duodecimin koulutusapurahan tutkimuksen suorittamiseksi. Muut ryhmän jäsenet ovat Johan Eriksson, Pirkko Salokekkilä, Maija Hartikainen ja Arja Helin-Salmivaara Helsingin yliopistossa aloitettiin erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen uudistaminen osaamisperusteiseksi ja koulutusylilääkäri Arja Helin-Salmivaara nimitettiin tämän laaturyhmän puheenjohtajaksi. Osaa-

7 7 (10) misperusteisen koulutusohjelman suunnittelu, toteutus, osaamisen arviointi ja ohjelman evaluaatio perustuvat siihen, millaista osaamista koulutusohjelman suorittaneelta odotetaan. Lähtökohta on koulutuksen jälkeinen osaaminen, joka tyypillisesti kuvataan useita ulottuvuuksia sisältävässä viitekehyksessä. Omassa erikoislääkärikoulutuksessa olemme jo vuodesta 2011 systemaattisesti pyrkineet kohti osaamisperusteisuutta. TEEMAKOULUTUKSET Erikoistuvien aloitusseminaareja ja teemakoulutuksia järjestettiin yhteistyössä yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston kanssa. Aloitusseminaari järjestettiin kolmesti. Seminaareissa oli yhteensä 67 osallistujaa (54 osallistujaa 2015, 2014 oli 38). Aloitusseminaarien jatkona järjestyn Moodle-pohjaisen Y-HOPSkurssin aikana 43 (ed. vuonna 33) henkilöä laati henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Kurssille osallistuminen ja valmis suunnitelma hyväksytään HY:n erikoislääkärikoulutuksen Lähijohtajakoulutuksessa yhdeksi valinnaiseksi kehittymistehtäväksi. Teemakoulutusten työpajat järjestettiin seuraavista aiheesta: - Yleislääkärin rooleja muuttuvassa järjestelmässä - Oma ammattitaito pääomani - Tutkimustiedon kriittisen arvioinnin perusteet - Potilasturvallisuus: ideasta toimeenpanoon Osallistumiskertoja neljässä tilaisuudessa oli yhteensä 147 (2015 viidessä tilaisuudessa yhteensä 182; 2014: 148). Teemakoulutuksiin osallistui 87 eri henkilöä. Kun aloitusseminaarit otetaan mukaan, eri henkilöiden määrä oli 131. NETWORK Vuonna 2016 ei järjestetty tilaisuuksia. YLEPORTFOLIO Erikoistuvien ja heidän ohjauksensa tueksi ja apuvälineeksi tarkoitettu, Helsingin yliopiston Moodle-oppimisalustalla julkaistu Yleportfolio on ollut jatko-opiskelijoiden sekä kouluttajien ja ohjaajien käytössä. Yleportfolion toiminnallista rakennetta yksinkertaistettiin vuoden aikana. Jatko-opiskelijat pääsevät Yleportfolioon yliopiston käyttäjätunnuksilla, kouluttajille ja ohjaajille olemme hankkineet ns. kevyttunnukset, joiden haltijoita oli vuoden päättyessä 141. Erikoistuvien tai heidän kouluttajiensa tekemiä latauksia oli edellisen kauden aikana parhaimmillaan 730 kuukaudessa, tuoreimman tilaston mukaan jopa noin 1200.

8 8 (10) ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN OSAAMISEN KARTTUMINEN VIRSTANPYLVÄDEN VIITOITTAMANA Yleislääketieteeseen erikoistuvan lääkärin osaamisen arvioinnin ja kehittymisen tueksi tarkoitettu apuväline koekäytettiin vuonna 2015 ja seuraava versio vuonna Lomakkeen validiteetti todettiin tutkimuksessa kohtuullisen hyväksi ja tätä koskeva raportti laadittiin VALMISTUNEET Vuonna 2016 Helsingin yliopistosta valmistui 29 yleislääketieteen erikoislääkäriä. Heitä onniteltiin Helsingin yliopiston logon ryhdittämällä erikoislääkärin nimineulalla. Vuoden alussa yliopistossa oli kirjoilla 421 ja lopussa 472 yleislääketieteeseen erikoistuvaa. TIEDOTUS JA JULKAISUT Jatko-opiskelijoita koskevat asiat kuten YEK- ja runkokoulutusvaiheen lokikirja sekä koulutustilaisuuksien ilmoittautuminen ja ohjelmat julkaistiin Helsingin yliopiston perusterveydenhuollon ja yleislääketieteen yksikön sivuilla joiden päivittäminen vaikeutui keväällä yliopistolla tehtyjen henkilöstömuutosten jälkeen. Syksyllä siirsimme yleislääketieteeseen erikoistuvien tilaisuuksien ilmoittautumislinkit perusterveydenhuollon yksikön verkkosivuille. Ohjaajille ja kouluttajille olennaisia asioita julkaisimme HUS:n perusterveydenhuollon yksikön sivuilla Lähetimme vuoden aikana kolme sähköistä tiedotetta yleislääketieteeseen erikoistuvien sähköpostilistalle. Kuusi tiedotetta lähetettiin ylilääkäreistä, kouluttajista ja ohjaajista koostuvalle ryhmälle. Vuoden aikana valmisteltiin raporttia Erikoistuvan etapit -lomakkeen validointitutkimuksesta. YLEISLÄÄKETIETEEN PERUSOPETUS TERVEYSKESKUKSISSA Terveyskeskukset opettivat L1-, L3- ja L4 kurssien opiskelijoita, samoin kuin ne järjestivät L5-kurssin kahden viikon harjoittelujakson. Erityisesti tehtävää varten koulutetut, sivuvirkaiset opettajalääkärit (supertutorit) opettivat ja ohjasivat kandidaatteja heidän harjoittelujaksoillaan 11 terveyskeskuksessa. Suurin osa opettajalääkäreistä toimii myös ohjaajana tai kouluttajana, joten he kuuluvat myös HUS:n PTH-yksikön ylläpitämään verkostoon. INFO-TILAISUUS KANDIDAATEILLE YLE-tiimi järjesti lääketieteellisen tiedekunnan kanssa yhteistyössä info-tilaisuuden L5- ja L6-kandidaateille YEK-vaiheen ja yleislääketieteen erikoislääkäritutkinnon ohjeista ja käytännön toteutuksesta (kuva seuraavalla sivulla). Tilaisuuden yhteydessä järjestettiin näyttely, jossa HUS:n erityisvastuualueen terveyskeskukset esittelivät ja markkinoivat itseään koulutuspaikkana. Tilaisuuteen osallistui noin 140 kandidaattia ja 16 näytteilleasettajaa/terveyskeskusta.

9 9 (10) SUJUVAT PROSESSIT -TOIMINTA Yhteensä 85 tiimiä ja yli 500 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista on valmennettu soveltamaan Leanajattelua ja -menetelmiä toimintansa sujuvoittamiseksi ja parantamiseksi. HUS:n hallinnoimissa Sujuvat prosessit ja Hyvä vastaanotto -valmennuksissa on ollut mukana 55 tiimiä. Valmennukset on toteutettu valmennuskierroksina yhdessä Hyvä vastaanotto -valmentajaverkoston kanssa. Lisäksi sisällön suunnittelun ja toteutuksen osalta HK on osallistunut kahdelle Sosiaalitaidon hallinnoimalle Kotona kotoa kotiin -valmennuskierrokselle. Näissä HK on valmentanut yhteensä 20 tiimiä kotihoidosta ja ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä. Neljälle tiimille on tarjottu yksilöllistä valmennusta erityisesti saatavuuden parantamiseksi. Lisäksi HK on ollut valmennusapuna Espoon hallinnoimissa Ketteräksi kehittäjäksi -valmennuskierroksella ja ODA 1 ja 2 -kierroksilla, joissa hän on vastannut 6 tiimin valmentamisesta.

10 10 (10) LIITE. KOULUTUSSOPIMUKSEN MUKAINEN TUOTANTO KOULUTTAJILLE JA OHJAAJILLE SEKÄ JATKO-OPISKELIJOILLE VUOSINA 2015 JA 2016 Ohjaajat ja kouluttajat Osallistujia 2016 Osallistujia 2015 Lääkäriohjaajan- ja kouluttajan syventävä valmennus Lääkäriohjaajan- ja kouluttajan perusvalmennus Yleislääketieteen lääkärikouluttajan valmennus (ent syventävä valmennus) Orientoituminen ohjaukseen -päivä x Ohjaajien ja kouluttajien koulutuspäivä Konkariohjaajien ja -kouluttajien syventävät opinnot (2pv) Yhteensä Jatko-opiskelijat Osallistujia 2016 Osallistujia 2015 Erikoistuvien aloitusseminaari x Teemakoulutukset erikoistuville x Y-HOPS-kurssin suorittaneet YEK-vaiheen hallinnon ja sosiaaliturvan koulutus (16 h, monimuoto-opetus) Info-iltapäivä L5- ja L6-kandeille Yhteensä

TOIMINTAKERTOMUS 2015

TOIMINTAKERTOMUS 2015 1 (9) TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi, joka vastaa lääkärien jatkokoulutuksen koordinaatiosta erityisvastuualueella, on yksi osa HUS:n perusterveydenhuollon

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2017

TOIMINTAKERTOMUS 2017 1 (10) TOIMINTAKERTOMUS 2017 YLEISLÄÄKETIETEEN TIIMIN TEHTÄVÄT Yleislääketieteen tiimi vastaa yhdessä Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston kanssa lääkärien jatkokoulutuksen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2018

TOIMINTAKERTOMUS 2018 1 (10) Perusterveydenhuollon yksikkö, yleislääketieteen tiimi TOIMINTAKERTOMUS 2018 1. Yleislääketieteen tiimin tehtävät Yleislääketieteen tiimi vastaa yhdessä Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja

Lisätiedot

Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa

Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa Yleislääketieteen opetus, koulutus ja tutkimus Helsingin yliopistossa Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto, HY Perusterveydenhuollon yksikkö, yletiimi, HUS Yleislääketiede lukuina Yle, HY

Lisätiedot

OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA

OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA Yleislääketieteen OPETUS, KOULUTUS JA TUTKIMUS HELSINGIN YLIOPISTOSSA Perusterveydenhuollon yksikkö, yleislääketieteen tiimi, HUS Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto, HY ESITTELYN SISÄLTÖ

Lisätiedot

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ 22.8.2018 VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN 25.9.2017 2 TERVEYDENHUOLTOLAKI 35 PERUSTERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson. Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö

YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson. Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö YEK- ja runkokoulutusvaiheen terveyskeskusjakson tavoitteet ja toteutus Kaisu Pitkälä Yleislääketieteen professori HY Ylilääkäri, HUS - Yleislääketieteen yksikkö Kun valmistut, rekisteröidy YEK:iin ja/tai

Lisätiedot

Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus

Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus Yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajan valmennus 2019-2020 Valmennuksen (60h) tavoitteena on, että sen jälkeen osallistuja: - hahmottaa erikoislääkärikoulutuksen rakenteen ja erikoislääkärikouluttajan

Lisätiedot

Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö.

Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö. Laura Suojanen Kehittämispäällikkö HUS Perusterveydenhuollon yksikkö laura.suojanen@hus.fi www.hyvakierre.fi HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ 3/2019 HUSin toimitusjohtaja 10,5 vakanssia (15 henkilöä)

Lisätiedot

RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa

RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa RAPORTTI Terveysasemat oppimisympäristöinä Lääkärien jatkokoulutus Hyksin erityisvastuualueen terveyskeskuksissa 2015 2016 Laura Kärppä Maija Hartikainen Emil Heinäaho Johan Eriksson Kaisu Pitkälä Arja

Lisätiedot

Terveyskeskussopimukset

Terveyskeskussopimukset Terveyskeskussopimukset Toimijat Yleislääketieteen oppiala (yliopisto) Perusterveydenhuollon yksikkö sairaanhoitopiirissä TAYS ERVA: PETE Aksila, Vaasan sairaanhoitopiirin yksikkö jne. Koulutusterveyskeskus

Lisätiedot

YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika

YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika 26.8.-9.9.2019 YLEISTÄ HUSin perusterveydenhuollon yksikön ja Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla)

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla) Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö erikoistumiskoulutuksessa (eli mitä se on ja mitä sen pitäisi olla) Jouko Suonpää dekaani Ty, lääketieteellinen tdk Lääkärikoulutuksessa kuten kaikissa

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Näin koulutamme. OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Näin koulutamme. OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi Näin koulutamme OYS/Yleislääketieteen yksikkö Jouni Lohi Yleislääketieteen yksikkö Perustehtävä Tavoite/visio Suunnitella ja kehittää yleislääketieteen jatkokoulutusta terveyskeskuksissa yhteistyössä Suunnitella

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Erikoislääkärikoulutuksen uudistus. Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE

Erikoislääkärikoulutuksen uudistus. Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE Erikoislääkärikoulutuksen uudistus Elise Kosunen Yleislääketieteen professori, TaY Ylilääkäri, PSHP, PetE Erikoislääkärikoulutuksen uudistuksen taustaa Vastuu el-koulutuksen ohjauksesta siirtyi OKM:ltä

Lisätiedot

Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen

Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen Koordinaatiojaoston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen toimenpideohjelman jalkauttaminen Lääkärifoorumi Helsinki 24.5.2018 24.5.2018 ylilääkäri STM Hyvinvointi- ja palveluosasto ESITYKSEN

Lisätiedot

Tutkinnon rakenne ja vaatimukset

Tutkinnon rakenne ja vaatimukset Tutkinnon rakenne ja vaatimukset Perusterveydenhuollon lisäkoulutus lakkautettu Yleislääketieteen erityiskoulutus Kaikkien erikoisalojen runkokoulutukseen sisältyvä 9 kk:n terveyskeskuspalvelu Yleislääketieteen

Lisätiedot

Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa

Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa Muutoksia lääkäreiden laillistamisessa ja jatkokoulutuksessa Jouni Lohi DIAT: Eija Ruottinen, Oulun YO nimi ja pvm Kaksoislaillistuksen poistuminen Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain

Lisätiedot

PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA

PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA PSYKIATRIAN KOULUTUSOHJELMA LOKIKIRJA 0 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI Kotiosoite Puhelinnumero Syntymäaika Ylioppilas LL-tutkinnon suoritusaika ja -paikka KOULUTUSPAIKAT Tampere Vastuuhenkilö Seinäjoki Vastuuhenkilö

Lisätiedot

AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM

AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Erikoistumiskoulutus siirtyy STM:n vastuulle mikä muuttuu? AMCH-seminaari 16.10.2014 Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Esityksen sisältö Erikoislääkärikoulutuksen ohjaukseen liittyvä lainsäädäntö Erikoistumiskoulutuksesta

Lisätiedot

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena.

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena. YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA KOSKEVAT OHJEET 2011-2012, 2012-2013 1. Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sairasvakuutuksen piirissä Euroopan

Lisätiedot

TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT

TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Perusterveydenhuollon yksikkö TERVEYSKESKUSKOULUTUKSEN ERI VAIHEISSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT Kun koulutusta suorittava lääkäri tulee "taloon", pyydä lääkäriä o esittämään todistus

Lisätiedot

2 Opinto-oikeuden hakeminen yleislääketieteen erityiskoulutukseen

2 Opinto-oikeuden hakeminen yleislääketieteen erityiskoulutukseen Terveystieteiden tiedekunta Lääketieteen laitos YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA (YEK) KOSKEVAT OHJEET 1.8.2015 alkaen 1 Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle

Lisätiedot

YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA

YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYIS- JA ERIKOISTUMISKOULUTUS OYS ERVASSA PPSHP Perusterveydenhuollon yksikkö Ulla Isopahkala Koulutussuunnittelija 18.4.2013 SOPIMUS KOULUTUS-, TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISTOIMINNASTA

Lisätiedot

3 Hallintojärjestelmä ja päätöksenteko. 4 Koulutuksen tavoitteet. 5 Koulutuksen rakenne ja sisältö

3 Hallintojärjestelmä ja päätöksenteko. 4 Koulutuksen tavoitteet. 5 Koulutuksen rakenne ja sisältö Terveystieteiden tiedekunta Lääketieteen laitos YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA (YEK) KOSKEVAT OHJEET 1.5.2016 alkaen 1 Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikön uutiskirje, joulukuu 2018

Perusterveydenhuollon yksikön uutiskirje, joulukuu 2018 Perusterveydenhuollon yksikön uutiskirje, joulukuu 2018 Vuosi lähestyy loppuaan ja tässä perusterveydenhuollon yksikön kuluneen syksyn kuulumisia sekä ajankohtaisia asioita ensi vuoden alkuun. Sote-aluesimulaatiot

Lisätiedot

Runkokoulutuksen suoritettuaan erikoistuvan lääkärin tulee hakea päätöstä runkokoulutuksen suorittamisesta.

Runkokoulutuksen suoritettuaan erikoistuvan lääkärin tulee hakea päätöstä runkokoulutuksen suorittamisesta. 2009-2011 Vastuuhenkilö: Prof. Hannele Yki-Järvinen KLL/Sisätautien osasto, Haartmaninkatu 8 Biomedicum huone C426B, PL 700, 00029 HUS Puh. 050 427 1664, hannele.yki-jarvinen@helsinki.fi Runkokoulutuksen

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 3.5.2017 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS LÄÄKÄRI- JA HAMMASLÄÄKÄRI- KOULUTUKSEN KORVAUKSEN PERUSTEISTA VUONNA 2017

Lisätiedot

Erikoislääkärikoulutuksen ohjausvastuu siirtyy mitä se tarkoittaa käytännössä? Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM

Erikoislääkärikoulutuksen ohjausvastuu siirtyy mitä se tarkoittaa käytännössä? Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Erikoislääkärikoulutuksen ohjausvastuu siirtyy mitä se tarkoittaa käytännössä? Ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM Esityksen sisältö Erikoislääkärikoulutuksen ohjaukseen liittyvä nykyinen lainsäädäntö Erikoislääkärikoulutuksen

Lisätiedot

OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi

OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi Näin koulutamme OYS/Yleislääketieteen yksikkö Ulla Isopahkala / Jouni Lohi Yleislääketieteen yksikkö Perustehtävä Suunnitella ja kehittää yleislääketieteen jatkokoulutusta terveyskeskuksissa yhteistyössä

Lisätiedot

Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet. Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki

Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet. Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki Terveyshyötyä ja rautaisia ammattilaisia arjessa - perusterveydenhuollon kehittämistarpeet Jouko Hänninen koulutusylilääkäri Mikkelin kaupunki Sisältö Perusterveydenhuollon ongelmat tänään Mitä RAMPE tekee

Lisätiedot

Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon

Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon Lääkärien ammatillinen jatkokoulutus - vinkkejä sääntöviidakkoon Info-iltapäivä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta ja erikoislääkärikoulutuksesta 9.9.2015 Lääketieteellinen tiedekunta / Anna-Liisa

Lisätiedot

II PERUSTERVEYDENHUOLLON LISÄKOULUTUS

II PERUSTERVEYDENHUOLLON LISÄKOULUTUS 21 II PERUSTERVEYDENHUOLLON LISÄKOULUTUS 1. JOHDANTO Perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen (PTL) voi halutessaan suorittaa samanaikaisesti erikoislääkärikoulutuksen kanssa suorittamalla koulutukseen kuuluvan

Lisätiedot

Koulutuspaikkojen ohjaus ja arviointikäynnit UEF:n alueella Tilannekatsaus

Koulutuspaikkojen ohjaus ja arviointikäynnit UEF:n alueella Tilannekatsaus Koulutuspaikkojen ohjaus ja arviointikäynnit UEF:n alueella Tilannekatsaus 24.3. 18.11.2010 Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen seminaari 23.11.2010, Helsingin yliopisto Työryhmä:

Lisätiedot

Sairaalakoulutus (väh. 6 kk) Palvelupaikka/Erikoisala Aikaväli Kesto (v, kk, pv) Tiedekunta täyttää:

Sairaalakoulutus (väh. 6 kk) Palvelupaikka/Erikoisala Aikaväli Kesto (v, kk, pv) Tiedekunta täyttää: Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Saapunut / 20 Lähiosoite Postinumero ja postitoimipaikka Henkilötunnus UEF Opiskelijanumero Puhelin päivisin Sähköposti Laillistuspvm (Valvira) Opinto-oikeuden myöntämispäivä

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015. 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015. 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta

Lisätiedot

Koulutussairaalat ja kouluttajat:

Koulutussairaalat ja kouluttajat: 2009-2011 SYDÄN- JA RINTAELINKIRURGIA Vastuuhenkilö: Prof. Ari Harjula KLL/Thorax- ja verisuonikirurgia, Haartmaninkatu 4, PL 340, 00029 HUS Puh. (09) 471 72290, ari.harjula@hus.fi Sydän- ja rintaelinkirurgian

Lisätiedot

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tänään ja tulevaisuudessa Timo Leino, LT, dos. Työterveyshuollon kliininen opettaja Hjelt instituutti Lääketieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi

Lisätiedot

SOPIMINEN VSSHP JA SATSHP PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSTEN JAOSTA

SOPIMINEN VSSHP JA SATSHP PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSTEN JAOSTA SOPIMINEN VSSHP JA SATSHP PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSTEN JAOSTA Pirjo Immonen-Räihä Johtaja, perusterveydenhuollon yksikkö SATSHP HALL PÄÄTÖS 12.12.2011 VSSHP HAL PÄÄTÖS 20.12.2012 Yhteisen yksikön

Lisätiedot

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSissä I koulutuskokonaisuus lokakuu 2009 joulukuu 2010 II koulutuskokonaisuus syyskuu 2011 toukokuu 2012 NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ ELÄVÄKSI KYSISSÄ VeTe Kurssiohjelma

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Johanna Huovinen 27.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS LÄÄKÄRI- JA HAMMASLÄÄKÄRI- KOULUTUKSEN KORVAUKSEN PERUSTEISTA VUONNA 2016

Lisätiedot

- yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä

- yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä Kouluttajalääkärikoulutus - yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä Susanna Pitkänen, KM, Verkkopedagogi HY, Kansanterveystieteenlaitos IT-Med 13.5.2009 www.tthvyo.fi

Lisätiedot

KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016

KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016 KOULUTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2016 Kangasniemen palvelutuotantoyksikkö, perusturvaosasto Tavoitteena on: Terveydenhuoltolain (30.12.2010/1326, 5 ) mukainen täydennyskoulutusvelvoite täyttyy Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Erikoislääkärikoulutukseen ehdotetut keskeiset muutokset ja niiden aikataulu

Erikoislääkärikoulutukseen ehdotetut keskeiset muutokset ja niiden aikataulu Erikoislääkärikoulutukseen ehdotetut keskeiset muutokset ja niiden aikataulu Ylilääkäri Teppo Heikkilä, LL (väit.) Sosiaali- ja terveysministeriö Koordinaatiojaoston sihteeri Erikoislääkärikoulutuksen

Lisätiedot

Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016

Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016 Kliininen linja Pirjo Lindström-Seppä opintoasiainpäällikkö Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos 2016 Ilmoittautuneita: 2000 / 78 2001 / 83 2002 / 87 2003 / 72 2004 /

Lisätiedot

YLIOPISTOT MUUTOKSEN JOHTAJINA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN UUDISTUKSESSA

YLIOPISTOT MUUTOKSEN JOHTAJINA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN UUDISTUKSESSA YLIOPISTOT MUUTOKSEN JOHTAJINA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN UUDISTUKSESSA -verkostomainen koordinoitu yhteistyö Erikoislääkärikoulutuksen Lääkärifoorumi 2018 24.5.2018 Presentation Name / Firstname Lastname

Lisätiedot

Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin

Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin 19.6.2017 Ohje korvauksen hakemisesta yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisen työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen kustannuksiin yksityisille terveyspalvelujen tuottajille ja työnantajan

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

GERIATRIA. Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, HUS Puh. (09) ,

GERIATRIA. Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, HUS Puh. (09) , 2009 11 GERIATRIA Vastuuhenkilö Prof. Reijo Tilvis KLL/Geriatrian yksikkö, Haartmaninkatu 4, PL 340, 00029 HUS Puh. (09) 471 73815, reijo.tilvis@helsinki.fi - on pystyttävä hoitamaan vanhuspotilaita, joiden

Lisätiedot

Koulutuspaikkasopimus

Koulutuspaikkasopimus Koulutuspaikkasopimus Työterveyshuollon erikoislääkärin tutkintoon johtava koulutusohjelma Tämä sopimus on tehty Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan työterveyshuollon koulutusalan ja alla mainitun

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS OPINTO-OPAS

TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS OPINTO-OPAS TAMPEREEN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUS OPINTO-OPAS 2007 2008 2008 2009 2 Oppaan toimitus: Pirkko Hervonen Hanna Saressalo ISSN 0786-8782 Tampere 2007 3 SISÄLLYS I ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUSTA

Lisätiedot

Lääkäriosion työryhmän kuulumisia. Ohjausryhmän kokous Jouko Hänninen

Lääkäriosion työryhmän kuulumisia. Ohjausryhmän kokous Jouko Hänninen Lääkäriosion työryhmän kuulumisia Ohjausryhmän kokous 26.5.2011 Jouko Hänninen Lääkäriosion teesit Nuori lääkäri opetetaan päivystystyöhön: akuuttitilanteiden hoiden osaaminen tuo varmuutta Nuori lääkäri

Lisätiedot

TTH-Erha. Eija Ruottinen

TTH-Erha. Eija Ruottinen TTH-Erha Eija Ruottinen 12.11.2008 TTH-Erha yleisesti Erikoislääkärikoulutusta antavien yliopistojen, Hus:in ja Kronodoc Oy:n hanke TTH-Erha on kaikkien lääketieteellisten tiedekuntien pilottihanke TTH-Erha

Lisätiedot

Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa. Terveydenhuoltolaki

Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa. Terveydenhuoltolaki Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki Terveydenhuoltolain merkitys Asiakaskeskeisyys julkisen potilaan rooli asiakkaana järjestelmän ohjaaja - valinnanmahdollisuus oman hoidon

Lisätiedot

Tutkimus kehittää terveyskeskustyötä. Akateemisen terveyskeskuksen rekryseminaari Kotkassa

Tutkimus kehittää terveyskeskustyötä. Akateemisen terveyskeskuksen rekryseminaari Kotkassa Tutkimus kehittää terveyskeskustyötä Akateemisen terveyskeskuksen rekryseminaari Kotkassa 29.8.2014 Akateeminen terveyskeskus Tieteestä toiminnaksi Akateeminen terveyskeskus Ensimmäinen perusterveydenhuollon

Lisätiedot

terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki Jukka Mattila, Timo Keistinen, Pirjo Pennanen, Maire Kolimaa, STM

terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki Jukka Mattila, Timo Keistinen, Pirjo Pennanen, Maire Kolimaa, STM Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki 19.9.20139 Jukka Mattila, Timo Keistinen, Anne Nordblad, Riitta-Maija Jouttimäki, Pirjo Pennanen, Maire Kolimaa, STM Terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Valinnanvapaus. Henkilöstöjärjestöjen tiedonvaihtoryhmä

Valinnanvapaus. Henkilöstöjärjestöjen tiedonvaihtoryhmä Valinnanvapaus Henkilöstöjärjestöjen tiedonvaihtoryhmä 9.11.2017 Lausunnot pyydetään toimittamaan sosiaali-ja terveysministeriöön 15.12.2017 klo 16.15 mennessä. Harri Jokiranta Päivi Sillanaukee: Vanhoilla

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS

TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS Ala-Mursula Leena, Heikkinen Jarmo, Horppu Ritva, Päätalo Kati & Toivonen Asta Kysy, kuuntele, kannusta ja kehity TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS Leena Ala-Mursula, Jarmo Heikkinen, Ritva Horppu,

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki. Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011

Terveydenhuoltolaki. Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011 Terveydenhuoltolaki Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011 45 min ESH järjestämisuunnitelma Laatu ja turvallisuus Ensihoito Välitön yhteydensaanti? Aamuiseen palaaminen Kaksoislaillistuksen poisto Potilasrekisterit

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) HH/emt 18.6.2014. Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo.stm@stm.fi

Lausunto 1 (4) HH/emt 18.6.2014. Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo.stm@stm.fi Lausunto 1 (4) HH/emt 18.6.2014 Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo.stm@stm.fi Lääkäriliiton lausunto erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen siirtotyöryhmän raportista sekä luonnoksista

Lisätiedot

Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa

Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa Päivitetty 30.6.2011 Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa Ohjeita tuutorille ja koulutettavalle Taustaa

Lisätiedot

eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre

eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre 1 eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre 2 Hankkeesta lyhyesti Projekti on Hämeen ammattikorkeakoulun hallinnoima (HAMK) ja Etelä-Suomen lääninhallituksen rahoittama ESR-hanke. Projekti aloitettiin

Lisätiedot

Työpajojen ja verkko-osallistujien havainnot ja muutosehdotukset reformin teemoista kesäkuussa 2016

Työpajojen ja verkko-osallistujien havainnot ja muutosehdotukset reformin teemoista kesäkuussa 2016 Työpajojen ja verkko-osallistujien havainnot ja muutosehdotukset reformin teemoista kesäkuussa 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö Opetushallitus Raportti 30.6.2016 Janne Jauhiainen ja Anu Valtari / Fountain

Lisätiedot

KESÄYLIOPISTOJEN TIETOSTRATEGIAHANKE IV 2004-2005

KESÄYLIOPISTOJEN TIETOSTRATEGIAHANKE IV 2004-2005 19.8.2004 Sivu 1/5 KESÄYLIOPISTOJEN TIETOSTRATEGIAHANKE IV 2004-2005 OPTIMA OPPIMISYMPÄRISTÖ -KOULUTUSOHJELMA II Tavoite Hankkeen tavoitteena on edelleen aktivoida ja tukea verkko-opetuksen käynnistämistä

Lisätiedot

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen Hops-ohjausohjaus maatalousmetsätieteellisessä tiedekunnassa Työpaja 18.8.2011 Leena Suominen ja Outi Vlk Valkama www.helsinki.fi/yliopisto 8.9.2011 1 Hops periaatteet HY:ssä (hops-työryhmän loppuraportti

Lisätiedot

KARDIOLOGIA. Vastuuhenkilö: Prof. Markku Kupari KLL/Sisätaudit/kardiologian klinikka, PL 340, HUS, Puh. (09) ,

KARDIOLOGIA. Vastuuhenkilö: Prof. Markku Kupari KLL/Sisätaudit/kardiologian klinikka, PL 340, HUS, Puh. (09) , 2009 11 KARDIOLOGIA Vastuuhenkilö: Prof. Markku Kupari KLL/Sisätaudit/kardiologian klinikka, PL 340, 00029 HUS, Puh. (09) 471 72200, markku.kupari@hus.fi Tavoitteet Kardiologian koulutusohjelman tavoitteena

Lisätiedot

GeroMetro Vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla

GeroMetro Vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla Vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla 4.4.2014 Arja Peiponen VTL, THM, emba Palvelualuejohtaja Helsingin kaupunki, Sote, SHK, Etelän palvelualue Idea pääkaupunkiseudun yhteisestä kehittämisverkostosta

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON LAITTEET JA TARVIKKEET, AMMATTIMAISEN KÄYTÖN TARKISTUSLISTA

TERVEYDENHUOLLON LAITTEET JA TARVIKKEET, AMMATTIMAISEN KÄYTÖN TARKISTUSLISTA TERVEYDENHUOLLON LAITTEET JA TARVIKKEET, AMMATTIMAISEN KÄYTÖN TARKISTUSLISTA Onko tämä vaaka turvallinen ja toimiva? Mika Fiskari Tehtiin neljässä työpajassa Pohjautuu lakiin terveydenhuollon laitteista

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2015 ja kevät 2016

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2015 ja kevät 2016 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2015 ja kevät 2016 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Tilannekartoitus ammatillisen toisen asteen koulutuksen ja AMK:n välisen siirtymävaiheen opintojen ja ohjauksen toteuttamisesta Sanna Lappalainen,

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi

HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi Helsingin yliopiston opintoasiainneuvosto on 22.5.2017 päättänyt seuraavaa opetustaidon arvioinnista: Opetustaito arvioidaan Helsingin

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen. AmKesu syksy 2015

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen. AmKesu syksy 2015 Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen AmKesu syksy 2015 Esa Karvinen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus 1 OPH KOULUTUKSEN JA OSAAMISEN KÄRKIHANKKEET 1. Uudet

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala ja Itä- Suomen yliopisto

Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala ja Itä- Suomen yliopisto KAIKKIIN SAIRAALOIHIN NIIDEN TOIMINNAN VAATIMAT ERIKOISLÄÄKÄRIT JA OSAAJAT Erikoistumiskoulutuksen järjestäminen uusilla tavoilla Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala

Lisätiedot

Osaava Etelä-Kymenlaakso 2015 Maija Mikkilä ja Outi Vainikainen

Osaava Etelä-Kymenlaakso 2015 Maija Mikkilä ja Outi Vainikainen Osaava Etelä-Kymenlaakso 2015 Maija Mikkilä ja Outi Vainikainen Maija Mikkilä 26.7.2012 1 Osaava Etelä-Kymenlaakso 2015 Toteuttajaverkosto: Kotka Hamina Pyhtää Virolahti-Miehikkälä Helsingin yliopisto,

Lisätiedot

VETURI V. Ryhmätöiden tuotokset

VETURI V. Ryhmätöiden tuotokset VETURI V Ryhmätöiden tuotokset Tuotettu Kurussa 7.-8.4.2006 Teema 1: Callidus-tuutorointi Vetäjät: tutorsihteeri Heidi Kerbs, HAMOK ja tutorvastaava Jari Nurmi, RANKA 1.1 AMK:N ROOLI (rahoitus? yhteistyökumppanit?

Lisätiedot

MILLAISET OPERATIIVISET TAIDOT PITÄÄ ERIKOISTUMISEN AIKANA TAVOITTAA (VRT. EBCOG- VAATIMUKSET)

MILLAISET OPERATIIVISET TAIDOT PITÄÄ ERIKOISTUMISEN AIKANA TAVOITTAA (VRT. EBCOG- VAATIMUKSET) MILLAISET OPERATIIVISET TAIDOT PITÄÄ ERIKOISTUMISEN AIKANA TAVOITTAA (VRT. EBCOG- VAATIMUKSET) Ewa Jokinen, oyl Hyvinkään sairaala Synnytys- ja naistentautiopin valtakunnallinen opetuskokous 24.5.2016

Lisätiedot

Miksi tarvitaan erikoislääkärikoulutuksen ohjauksen uudistus? HUS opettaa ja tutkii Professori, lääkintöneuvos Taina Autti

Miksi tarvitaan erikoislääkärikoulutuksen ohjauksen uudistus? HUS opettaa ja tutkii Professori, lääkintöneuvos Taina Autti Miksi tarvitaan erikoislääkärikoulutuksen ohjauksen uudistus? HUS opettaa ja tutkii Professori, lääkintöneuvos Taina Autti Esityksen sisältö Erikoislääkärikoulutuksen ohjauksen nykytila Erikoislääkärikoulutuksen

Lisätiedot

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Hallintopäivät 22.3.2017 Helsinki 1 22.3.2017 Anne Nordblad Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille nykyistä yhdenvertaisemmat sosiaali ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen HUS-KUVANTAMINEN 24.05.2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen HUS-KUVANTAMINEN UUDELLAMAALLA JA KYMENLAAKSOSSA SAIRAALOISSA JA TERVEYSASEMILLA NOIN 60 TOIMIPISTETTÄ,

Lisätiedot

Maija Alahuhta, Merja Jylkkä, Nina Männistö, Oamk

Maija Alahuhta, Merja Jylkkä, Nina Männistö, Oamk Maija Alahuhta, Merja Jylkkä, Nina Männistö, Oamk Haavahoidon erikoistumiskoulutuksen valtakunnalliseen verkostoon kuuluu Salla Seppänen (koordinointi), Päivi Virkki Savonia-amk, Ansa Iivanainen, Mamk,

Lisätiedot

Lääketieteen opiskelijoiden kesätyöt Yhteenveto Lääkäriliiton ja SML:n opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty syksyllä 2016

Lääketieteen opiskelijoiden kesätyöt Yhteenveto Lääkäriliiton ja SML:n opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty syksyllä 2016 Lääketieteen opiskelijoiden kesätyöt 2016 Yhteenveto Lääkäriliiton ja SML:n opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty syksyllä 2016 Tutkimuksen toteutus ja aineisto Aineisto on kerätty sähköisellä

Lisätiedot

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä 1(4) Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti UEF-opiskelijanumero LL-tutkintopvä Laillistuspvä Opinto-oikeuspvä Koulutusohjelma

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN KATSAUS YHTYMÄHALLITUS PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

KUNTAYHTYMÄN KATSAUS YHTYMÄHALLITUS PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ KUNTAYHTYMÄN KATSAUS YHTYMÄHALLITUS 21.11.2018 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ . REKRYTOINNIT REKRYTOINTIEN ETENEMINEN Yhtymäjohto / Strateginen kehittäminen ja tuki Talous- ja

Lisätiedot

Terveyskeskusten lääkäritilanne Julkaisuvapaa klo 10.00

Terveyskeskusten lääkäritilanne Julkaisuvapaa klo 10.00 Terveyskeskusten lääkäritilanne 5.10.2016 Julkaisuvapaa 26.1.2017 klo 10.00 Lisätietoja Tutkija Piitu Parmanne piitu.parmanne@laakariliitto.fi, p 09 3930 832 www.laakariliitto.fi/tutkimus/laakarityovoima

Lisätiedot

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUS (YEK) YLEISET MÄÄRÄYKSET

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUS (YEK) YLEISET MÄÄRÄYKSET Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUS (YEK) YLEISET MÄÄRÄYKSET 2/10 YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUKSEN (YEK) YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 1. KOULUTUKSEEN HAKEUTUMINEN JA

Lisätiedot

Tutkimus ja opetus sotessa

Tutkimus ja opetus sotessa Tutkimus ja opetus sotessa Palvelualuejohtaja, tutkimusjohtaja Esko Vanninen 12.5.2017 1 Tutkimus ja opetus on keskeinen osa KYSin toimintaa Perustuu terveydenhuoltolakiin ja valtion suoraan rahoitukseen

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Tervetuloa Geriatripäiville Kuopioon !

Tervetuloa Geriatripäiville Kuopioon ! Tervetuloa Geriatripäiville Kuopioon 12. 13.2.2019! Hyvää huomenta hyvät kollegat! Eija Lönnroos Suomen Geriatrit ry:n puheenjohtaja Geriatrian professori Itä-Suomen yliopisto MUUTAMA KYSYMYS Oletko Suomen

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op)

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 15.1.2014 31.5.2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Johanna Tulonen Tapio, Eksote

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Johanna Tulonen Tapio, Eksote Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus Johanna Tulonen Tapio, Eksote Rationaalisen lääkehoidon tutkimusseminaari 21.8.2018 Tausta ja sidonnaisuudet Terveydenhuollon sekä yleislääketieteen

Lisätiedot

Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY

Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY Suomen Potilasturvallisuusyhdistys on vuonna 2010 perustettu potilaiden, ammattilaisten ja asiantuntijoiden yhteinen foorumi Yhdistyksen päämäärä on omalla toiminnallaan

Lisätiedot

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä 1 HY/ Päivitetty 19.4.2017 Lehtori Pirkko Raudaskosken opetusura yliopistossa Opettajanurani käynnistyi yliopistossa toimiessani syyslukukausina 1992 ja 1995 Kasvatustieteen laitoksella aikuiskasvatustieteen

Lisätiedot

4) terveyskeskuksella terveyskeskusta, jossa opiskelija suorittaa syventävän käytännön harjoittelun

4) terveyskeskuksella terveyskeskusta, jossa opiskelija suorittaa syventävän käytännön harjoittelun SYVENTÄVÄN KÄYTÄNNÖN HARJOITTELUN PERIAATTEET Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan hammaslääketieteen laitos, Itä Suomen yliopiston terveystieteellisen tiedekunnan hammaslääketieteen yksikkö,

Lisätiedot

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. HLL-tutkinnon laillistuspvm (Valviran todistus liitteeksi)

Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka. Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti. HLL-tutkinnon laillistuspvm (Valviran todistus liitteeksi) 1(4) Henkilötiedot Sukunimi Etunimet Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelin päivisin Sähköposti UEF-opiskelijanumero HLL-tutkintopvm, yliopisto Koulutusohjelma HLL-tutkinnon laillistuspvm

Lisätiedot

TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS

TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS TerveydenhuollonLaatupäivät Helsinki 17.4.2012 Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA ON MAHDOLLISUUS SUUNNITELMAN PERUSTEET Terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Tutkintovastaavan rooli

Tutkintovastaavan rooli Tutkintovastaavan rooli Kouluttaja Katri Hemmilä tutkintovastaava Omnian aikuisopisto Omnian aikuisopisto Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on monialainen ammatillisen koulutuksen järjestäjä Jäsenkunnat

Lisätiedot

Terveys ja talous 2016

Terveys ja talous 2016 Terveys ja talous 2016 15.9.2016 Tehokkuutta osaamisen kehittämiseen Oppiportin hyödyntämisen mahdollisuuksista Digidigi Digitalisaatio haastaa perinteiset toimintamallit ja muuttaa maailmaa, sosiaali-

Lisätiedot