Maakuntastrategia. Heli Seppelvirta, muutosjohtaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maakuntastrategia. Heli Seppelvirta, muutosjohtaja"

Transkriptio

1 Maakuntastrategia Heli Seppelvirta, muutosjohtaja

2 Lakiperusta

3 Maakuntalaki 7 luku Maakunnan johtaminen ja maakuntahallitus 35 Maakuntastrategia Maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Maakunnan strategiassa tulee ottaa huomioon: 1) asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen maakunnan tehtäväalalla; 2) palvelujen järjestämistä ja tuottamista koskevat strategiset linjaukset; 3) maakunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet; 4) alueiden, alueiden käytön, elinympäristön laadun ja alueen elinkeinojen kehittäminen; 5) omistajapolitiikka; 6) henkilöstöpolitiikka; 7) asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet; Maakunnan strategian tulee perustua arvioon maakunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista maakunnan tehtävien toteuttamiseen. Strategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta. Maakuntastrategian ottamisesta huomioon maakunnan talousarvion ja - suunnitelman laatimisessa säädetään 103 :ssä. Strategia tarkistetaan vähintään kerran maakuntavaltuuston toimikaudessa.

4 Maakuntalaki 13 luku Talous 103 Talousarvio ja -suunnitelma Maakuntavaltuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä maakunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon maakuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä maakuntavaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että maakunnan toiminnan ja investointien rahavirta on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään talousarviovuotta seuraavan vuoden eli taloussuunnitelmankauden toisen vuoden päättyessä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään maakunnan ja maakuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Tavoitteiden on toteutettava maakuntastrategiaa. Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Rahoitustarvetta ei voida kattaa pitkäaikaisella lainalla. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Investointiosasta on ilmettävä maakunnan investointien lisäksi maakuntakonsernin toiminnallisesti ja taloudellisesti merkittävimmät investoinnit. Investointisuunnitelman laadinnassa on muutoin huomioitava, mitä 12 :ssä säädetään investointien ohjaamisesta. Maakunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota.

5 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 2 luku Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen 14 Palvelustrategia Maakunnan on laadittava taloutensa ja toimintansa suunnittelua ja johtamista varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategia osana maakuntastrategiaa. Palvelustrategiassa maakunta päättää sen järjestämisvastuulle kuuluvan sosiaali- ja terveydenhuollon pitkän aikavälin tavoitteet. Maakunta päättää palvelustrategiassa myös yksityisiltä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelun tuottajilta hankittavien palvelujen vähimmäismäärää koskevat tavoitteet. Lisäksi palvelustrategiassa on määriteltävä, mikä osa hankinnoista kilpailutetaan palvelujen innovatiivisuutta ja kustannusvaikuttavuutta parantavien uusien ratkaisujen kehittämiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiassa on lisäksi otettava huomioon asiakkaan valinnanvapauden piirissä olevien palvelujen ja muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen sovittaminen yhteen siten, että asiakkaiden tarvitsemat palvelut muodostavat tarpeen mukaisen kokonaisuuden.

6 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 2 luku Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen 15 Maakunnan palvelulupaus Maakunnan palvelulupaus on maakunnan asukkaille osoitettu tahdonilmaisu siitä, miten maakunta toteuttaa sosiaali- ja terveyspalvelut. Palvelulupauksessa maakunta asettaa tavoitteet sille, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut toteutetaan maakunnan asukkaiden tarpeet ja paikalliset olosuhteet sekä edellä 4 :ssä säädetty palvelujen saatavuus ja saavutettavuus huomioon ottavalla tavalla. Maakunnan palvelulupauksessa on otettava huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet. Palvelulupaus voidaan laatia osana maakuntastrategiaa. Maakunnan on julkaistava palvelulupaus julkisessa tietoverkossa ja muilla sen julkisuutta edistävillä tavoilla. Palvelulupaus ei muuta lailla säädettyä maakunnan velvoitetta järjestää sosiaali- ja terveydenhuolto.

7 Maakuntavaltuusto Maakuntalaki 16 Maakuntavaltuuston tehtävät Maakunnalla on maakuntavaltuusto, joka vastaa maakunnan toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää maakunnan päätösvaltaa. Maakuntavaltuusto päättää: 1)maakuntastrategiasta; 2)maakunnan hallintosäännöstä; 3)talousarviosta ja taloussuunnitelmasta; 4)omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta; 5)9 luvussa tarkoitetuista palvelulaitosta koskevista asioista; 6)varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista; 7)sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista; 8)palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista sekä maakunnan järjestämisvastuulle kuuluvista palveluista perittävistä asiakasmaksuista; 9)takaussitoumuksen tai muun vakuuden antamisesta toisen velasta; 10)jäsenten valitsemisesta toimielimiin, jollei jäljempänä toisin säädetä; 11)luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista; 12)maakunnan tilintarkastajien valitsemisesta 13)tilivelvollisten nimeämisestä; 14)maakunnan tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapaudesta; 15)muista maakuntavaltuuston päätettäviksi säädetyistä ja määrätyistä asioista.

8 Maakuntastrategian laadinnan lähtökohdat, osa-alueet ja aikataulu

9 Maakuntastrategian lähtökohdat Maakuntastrategia on rakennettava rahoitusraamin ja maakunnan kantokyvyn mukaiseksi maakuntastrategia muodostaa talousarvion ja toimintasuunnitelman pohjan. Maakuntastrategian tulee olla strateginen, linjaava, ytimekäs ja selkokielinen. Maakuntastrategiaa toteuttavat erilaiset suunnitelmat ja ohjelmat, jotka ohjaavat käytännön toimintaa. Näiden valmistelu vastuutetaan pääosin syyskuussa Maakuntastrategian laadinnasta vastaavat valmistelujohtaja ja vastuuvalmistelijat. Maakuntastrategian valmistelua koordinoi muutosjohtaja Heli Seppelvirta. Maakuntastrategian valmistelua ohjaavat SOTEMAKU-johtoryhmä ja VATE. Strategian eri vaiheet käyvät näissä ryhmissä evästyskeskustelussa. Maakuntastrategian laadintaprosessi laaditaan avoimeksi ja vuorovaikutteiseksi. Henkilöstöä, asukkaita, luottamushenkilöitä ja sidosryhmiä osallistetaan mahdollisuuksien mukaan kullekin kohderyhmälle sopivalla tavalla. Strategian laadinnassa käytetään hyväksi mahdollisimman paljon olemassa olevia työryhmiä.

10 Maakuntastrategian valmisteluun liittyviä näkökulmia (Muutosjohdon Akatemian terveisiä) Maakuntastrategiassa - ilmennetään yhteistä selkeää tahtoa - aukikirjoitetaan, mitä järjestätoiminto tarkoittaa - tulee kertoa, miten konserni toimii ja miten palveluja tuotetaan - linjataan yhteistyöasioita, tukipalvelujen toteuttamista jne. - kirjataan asiat riittävän mahdollistavasti, mutta reunaehdot toiminnalle on luotava. - ja sen laadintaprosessissa tarvitaan uudenlaista ajattelua: monet vakiintuneet käytännöt rajoittavat luovuutta, vahvistavat elitismiä jne. - on olennaista pohtia, miten strategiaa päivitetään - kannattaa myös erottautua ja tehdä eri tyyppisiä irtiottoja Mitä maakuntastrategian laadinnassa tulisi varoa? - Palveluverkon tiukkaa määrittelyä / betonointia> operatiivisen toiminnan rooli on olematon, mikäli palveluverkko betonoidaan ja nämä maakunnat ovat valinnanvapauden häviäjiä. Riittävästi liikkumavaraa. - Ongelmien välttämistä sillä, että asioita määritellään liian ylätasolla > mistään ei linjata mitään - Taloudellisesta epärealistisuutta - Kaikkea lisää. Ei tehdä valintoja vaikka rahoitus pieneni

11 Maakuntastrategian valmisteluun liittyviä näkökulmia (Muutosjohdon Akatemian terveisiä) Ensimmäisen maakuntastrategian laadinnassa pitää olla tarkkana rastilla. Tässä linjataan - järjestäjä-tuottaja ratkaisut - konsernirakenne ja toimielinrakenne - mielikuva, viestinnällinen kuva Ensimmäisen maakuntastrategian aikajänteeksi 2030 (suurin osa tätä mieltä) - Maakuntavaltuustokausittain tarkistetaan Tarvitaan runsaasti lisää tietopohjaa ja analyysiä - Ulkopuoliset analyysit perusteltuja monissa kohdin ja ehkä auttavat päätöksissä - Strategiaprosessiin pitää satsata riittävästi paukkuja! Tuotava uuteen maakuntaan jo nyt näkökulmaa: Tässä on säkki. Jos sinä otat rahaa, se on jostain pois Kannattaa ja pitää käyttää kaikki liikenevä aika maakuntajärjestäjän rakentamiseen! > vaativa tehtävä, jota maakunnissa ei täysin vielä ymmärretä

12 Maakuntastrategian valmisteluun liittyviä näkökulmia (Muutosjohdon Akatemian terveisiä) Maakunnalla pitää olla tilannekuva, missä ollaan ja minne mennään Maakunnan tulee määritellä trendit, skenaariot, visiot, päämäärät Mikä on maakunnan oma tavoitetila ja päämäärä, mitä pitäisi saada aikaan? Tarvitaan vahvaa sitoutumista - jos ei ole johdon sitoutumista ei ole johtajuutta, eikä ole päämäärää - ml henkilöstön sitoutuminen Uudistuksen siirtyessä lähemmäs toimeenpanoa tarvitaan hyvä projektinhallinta Pohdittava, mikä on maakunnan kilpailustrategia - keiden kanssa maakunta liittoutuu kilpailussa? Muiden maakuntien vai ulkopuolisten? - ajatellaanko liiaksi, että kaikki tulevat innolla maakunnan liikelaitoksen palveluun > entä jos näin ei ole? - Käynnistettävä keskustelu palveluiden tuotantotavoista (oma tuotanto / vapaaehtoinen yhtiöittäminen)

13 Uuden maakunnan rakentumiseen liittyvän strategiatyön kokonaisuus MAAKUNTASTRATEGIA: 1. Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen maakunnan tehtäväalalla 2. Palvelujen järjestämistä ja tuottamista koskevat strategiset linjaukset 3. Maakunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet 4. Alueiden, alueiden käytön, elinympäristön laadun ja alueen elinkeinojen kehittäminen 5. Omistajapolitiikka 6. Henkilöstöpolitiikka 7. Asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet Maakuntastrategiaa toteuttavat ohjelmat ja suunnitelmat: SOTE -palvelustrategia Maakunnan palvelulupaus Maakunnan varautumissuunnitelma Osallisuusohjelma Hyte-ohjelma (sis. hyvinvointikertomustyön) Maakuntaohjelma Perustoimintaan liittyvät politiikkaohjelmat: Omistajapolitiikka Konserniohjeet Talouden toimintaohjelma Henkilöstöpolitiikka Viestintäpolitiikka Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Tuotannon toimintaohjelmat: SOTE tuotannon toimintaohjelma PELA tuotannon toimintaohjelma * * *

14 Maakuntastrategian valmistelun valtakunnallinen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnan tavoiteaikataulu Valtakunnallinen Maakuntastrategian tavoiteaikataulu EP:n tavoiteaikataulu

15 Maakuntastrategian osa-alueet Strategian osa-alue Sisältö Aikataulu Arvopohja Toimintaympäristön nykytila ja tulevat muutokset Visio ja strategiset päätavoitteet Strategiset painopistealueet ja linjaukset Indikaattori- ja mittaristotyö Luodaan maakuntakonsernin arvot. Osallistetaan henkilöstö ja luottamushenkilöitä arvojen määrittelyyn. Osallistetaan asukkaat palvelulupauksen määrittelemiseksi. Toteutetaan arvotyöpaja. Muodostetaan tilannekuva toimintaympäristön nykytilasta ja tulevista muutoksista (trendit ja skenaariot). Toteutetaan työpaja -toimintaympäristöä kohtaavista muutoksista ja kehitysnäkymistä (trendit ja skenaariot) -vision, strategisten päätavoitteiden ja strategisten painopistealueiden määrittelemiseksi Painopistealueita linjataan tarkemmin, mitä tulee saada aikaan. Kunkin painopistealueen linjaukselle määritellään mittarit, joita säännöllisesti seurataan / 17 9/17-3/18 12/17-10/18 Strategian toimeenpano Strategian toteutumisen seuranta ja arviointi Pohditaan strategian toimeenpano ja määritellään, millaisia tarkentavia toimeenpano-ohjelmia tarvitaan. Määritellään, miten ja millä aikataululla strategian toteutumista seurataan ja arvioidaan. 4-6/18 4-6/18

16 Aikataulu 9/2017-6/ / / / / /2018 Toimeksianto Vastuuvalmistelijat Vastuuvalmistelijoiden työstö Vastuuvalmistelijoiden työstö Vastuuvalmistelijoiden työstö VATE VATE VATE VATE SM jory Kuntajohtajafoorumi SM jory SM jory Kuntajohtajafoorumi SM jory Kuntajohtajafoorumi Kuntajohtajafoorumi Arvotyöpaja (SM jory, VATE, vastuuvalmistelijat) Strategiatyön koulutus (Kari Neilimo) Työpaja / TILANNEKUVA: toimintaympä-ristön muutokset ja kehitysnäkymät Työpaja / VISIOT JA TAVOITTTEET: vision, strategisten päätavoitteiden ja strategisten painopistealueiden määrittely Tilannekatsaus ohjaaville tahoille Suunnitelma Työsuunnitelman käsittely Strategiatyön valmistelun kokonaisuus ja työnjako Maakuntastrategian osa-alueiden määrittely, prosessikonsultoinnin määrittely ja hankinta Arvojen määrittäminen TILANNEKUVA: Toimintaympäristön nykytila, tulevat muutokset ja kehitysnäkymät (Trendit ja skenaariot) Indikaattori- / mittaristotyön käynnistys Vision ja strategisten päätavoitteiden määrittely Strategiset painopistealueiden ja linjauksien muodostaminen Taloudellisten reunaehtojen tarkastelu (taloussimulaatio jatkuu 2019 vuodelle) Strategian toimeenpanon suunnittelu Strategian seurannan ja arvioinnin määrittely Luonnos strategiasta valmistuu Viestintä ja osallisuus Arvopeli henkilöstölle Osallisuussuunnitelman laadinta valmisteluajalle HYTE-aluekierros Viestintä henkilöstö/ sidosryhmät Asukkaiden osallistaminen (ml. digitaaliset menetelmät, hankkeiden hyödyntäminen) Asukkaiden kuuleminen ja tiedottaminen prosessista ja aikataulusta, mm. kuntakierros Viestintä henkilöstö/ sidosryhmät Tiedottaminen ja viestintä asukkaille Palaute osallistumisesta ja kuulemisesta kuinka otettu huomioon Viestintä henkilöstö/ sidosryhmät Asukkaiden mahdollisuus kommentoida luonnosta Kuntakierros Viestintä henkilöstö/ sidosryhmät

17 Aikataulu 8/2018-4/ / / / / 2019 Toimeksianto Vastuuvalmistelijoiden työstö VATE SM jory Kuntajohtajafoorumi Vastuuvalmistelijoiden työstö Vaalit Uudet maakuntavaltuutetut osallistetaan maakuntastrategian valmisteluun Maakuntavaltuuston valmistelu Maakuntahallituksen valmistelut Maakuntavaltuuston käsittely ja hyväksyntä Suunnitelma Kirjoittaminen Kokoaminen Tekstien muokkaus Taloudelliset ja toiminnalliset linjaukset Kirjoittaminen Kokoaminen Tekstien muokkaus 1 versio maakuntastrategiasta valmis Viimeistely 1 versio maakuntastrategiasta käsittelyyn Maakuntastrategia valmis Luonnoksen käsittely Viestintä ja osallisuus Tiedottaminen ja viestintä asukkaille Tiedottaminen ja viestintä asukkaille Tiedottaminen ja viestintä asukkaille Tiedottaminen ja viestintä asukkaille Palaute kommenteista kuinka otettu huomioon Viestintä henkilöstö/ sidosryhmät Viestintä henkilöstö/ sidosryhmät Viestintä henkilöstö/ sidosryhmät Viestintä henkilöstö/ sidosryhmät

18

7 luku Maakunnan johtaminen ja maakuntahallitus 35 Maakuntastrategia

7 luku Maakunnan johtaminen ja maakuntahallitus 35 Maakuntastrategia Lakiperusta Maakuntalaki 7 luku Maakunnan johtaminen ja maakuntahallitus 35 Maakuntastrategia Maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin

Lisätiedot

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön Heli Seppelvirta 23.3.2018 Maakuntalaki Maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön Heli Seppelvirta 23.3.2018 Maakuntalaki Maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön Heli Seppelvirta 5.4.2018 Maakuntalaki Maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus

Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus Maakunnalliset strategiat ja palvelulupaus Hallituksen esityksessä Maakuntalaiksi 35 :ssä säädetään, että maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Palvelustrategian valmistelu

Palvelustrategian valmistelu Palvelustrategian valmistelu Pirjo Marjamäki Leena Turpeinen Markus Pauni Esivalmistelun SOTE-virkamieskoordinaatioryhmä 17.1.2018 Maakuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien ja suunnitelmien viitekehys

Lisätiedot

Maakunnan strategiat järjestöjen vaikuttaminen maakunnissa

Maakunnan strategiat järjestöjen vaikuttaminen maakunnissa Maakunnan strategiat järjestöjen vaikuttaminen maakunnissa Järjestöt mukana muutoksessa maakuntahankkeiden verkostotapaaminen 11.1.2018 Erityisasiantuntija Minttu Ojanen Maakunnan järjestämisvastuu (HE

Lisätiedot

Maakuntastrategia M A A K U N TA U U D I S T U S

Maakuntastrategia M A A K U N TA U U D I S T U S M A A K U N TA U U D I S T U S Maakuntastrategia Kehittämissuunnittelija Saara Lång, Soite Strategiapäällikkö Marita Mutka, Keski-Pohjanmaan liitto 11.8.2017 17.8.2017 Maakunnallinen näkökulma 1 Maakuntastrategian

Lisätiedot

Mitä uusi Sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa?

Mitä uusi Sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Mitä uusi Sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Soteuttamo 2.0 25.10.2018 Sote-järjestämisen muutosjohtaja Eija Kellokoski-Kari #meidänkeskipohjanmaa 29.10.2018 Maakunnallinen näkökulma 1 Syntyykö

Lisätiedot

Sote-järjestöjen vaikuttamisen tavoitteet maakunnallisissa strategioissa ja palvelulupauksissa

Sote-järjestöjen vaikuttamisen tavoitteet maakunnallisissa strategioissa ja palvelulupauksissa Joryyn 16.6.2017 Sote-järjestöjen vaikuttamisen tavoitteet maakunnallisissa strategioissa ja palvelulupauksissa Tausta: Maakuntalain 35 säädetään, että maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto

Lisätiedot

Tekijän nimi Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida

Tekijän nimi Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Miten

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus. Asko Peltola Valmistelujohtaja

Maakunta- ja sote-uudistus. Asko Peltola Valmistelujohtaja Maakunta- ja sote-uudistus Asko Peltola Valmistelujohtaja 1.2.2018 Historia Miksi uudistus on tehtävä? laaja maa, asutusta joka puolella, suuret ikäpolvet eläkkeelle, syntyvyys vähentynyt jne. Teknologia

Lisätiedot

Vaikuttamistyö Tavoitteet maakunnallisiin strategioihin

Vaikuttamistyö Tavoitteet maakunnallisiin strategioihin Vaikuttamistyö Tavoitteet maakunnallisiin strategioihin (Maakuntastrategia ja sen osana tehtävä sote-palvelustrategia ja palvelulupaus) Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen, 21.6.2017

Lisätiedot

MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS

MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS PH 13.10.17 MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS 4.10.2017 STRATEGIATIIMI Kymenlaakson visio TOIMINTA- YMPÄRISTÖ STRATEGIA SIDOSRYHMÄT Toimeenpanosuunnitelma Kymenlaakson strategian ja maakuntaohjelman yhtymäkohdat

Lisätiedot

MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS

MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS PH 13.10.17 MAAKUNTASTRATEGIAN PROSESSIKUVAUS 20.11.2017 Kymenlaakson visio TOIMINTA- YMPÄRISTÖ STRATEGIA SIDOSRYHMÄT Toimeenpanosuunnitelma Kymenlaakson strategian ja maakuntaohjelman yhtymäkohdat Maakunnan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuolto maakuntastrategiassa

Sosiaali- ja terveydenhuolto maakuntastrategiassa Sosiaali- ja terveydenhuolto maakuntastrategiassa 17.05.2018 Sote-järjestämisen muutosjohtaja Eija Kellokoski-Kari #meidänkeskipohjanmaa 17.5.2018 Maakunnallinen näkökulma 1 Maakuntastrategia Maakunnalla

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan maakuntastrategia: TOTEUTUS JA JATKOVALMISTELU

Keski-Pohjanmaan maakuntastrategia: TOTEUTUS JA JATKOVALMISTELU Keski-Pohjanmaan maakuntastrategia: TOTEUTUS JA JATKOVALMISTELU Strategiapäällikkö Marita Mutka 17.5.18 Kehittämissuunnittelija Saara Lång #meidänkeskipohjanmaa 1 Maakunnallinen näkökulma Maakuntalaki

Lisätiedot

Valtakunnallinen maakunta visio

Valtakunnallinen maakunta visio Valtakunnallinen maakunta 2023 -visio Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin ja vaikuttava julkinen hallinto

Lisätiedot

Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa

Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa Taustoitusta konsernirakenne ja johtaminen -teemaryhmälle Joulukuu 2016 Marko Mäkinen, Pirkanmaan liitto 2.1.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Maakuntastrategia

Lisätiedot

Maakuntalaki maakunnan toiminnan yleislaki

Maakuntalaki maakunnan toiminnan yleislaki Projektiryhmän liite 3 Maakuntalaki maakunnan toiminnan yleislaki Maakuntauudistuksen projektiryhmä 4.10.2016 29.9.2016 1 Maakunnan päätöksenteko, toiminta ja asukkaiden osallistuminen VALTUUSTO Maakuntastrategia

Lisätiedot

Maakuntastrategian aikataulu

Maakuntastrategian aikataulu Maakuntastrategian aikataulu Maakuntavaalit 10/18 Maakuntavaltuuston ja hallituksen järjestäytyminen UUSI MAA- KUNTA KUNTA- 2018 VATE:n 2019 2020 syntyminen 1/2019 SOTE YHTYMÄ ALOITTAA ESI- VALMISTELU

Lisätiedot

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma Elinvoimalautakunta 22.8.2017 Kaupunginhallitus 11.9.2017 Uusi kuntalaki: kuntastrategia johtamisen välineenä Kunnassa on oltava kuntastrategia,

Lisätiedot

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjätoiminto Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjän perusta Maakunta vastaa asukkaan laissa

Lisätiedot

Palvelujen järjestäminen

Palvelujen järjestäminen Palvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Pekka Järvinen, STM 1 Palvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen perustuu laissa säädetyyn järjestämisvastuuseen.

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT ,

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT , KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI 2017-2025 / VALT.SEMINAARIT 24.8.17, 5.9.17 MISSIO (MIKÄ ON KUNNAN TEHTÄVÄ? MIKSI OLEMME TÄÄLLÄ?) Kuntalaki 410/2015 Kuntalain mukaan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja

Lisätiedot

Palvelut asiakaslähtöisiksi - kärkihanke Palvelulupaus -osahanke Minna Saario

Palvelut asiakaslähtöisiksi - kärkihanke Palvelulupaus -osahanke Minna Saario Palvelut asiakaslähtöisiksi - kärkihanke Palvelulupaus -osahanke 1 17.2.2017 Minna Saario Sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeet 2 17.2.2017 Budjetit vahvistetaan vuosittain Uudistetaan sosiaali-

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Henkilöstöjärjestöjen tiedonvaihtoryhmä

Henkilöstöjärjestöjen tiedonvaihtoryhmä Henkilöstöjärjestöjen tiedonvaihtoryhmä 8.3.2017 E-P:n SOTEMAKU -ohjausjärjestelmä SOTEMAKU Kuntajohtajafoorumi SOTE-projektinjohtaja Harri Jokiranta SOTE Työvaliokunta SOTE Työryhmät - Palvelulaitoksen

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot

LAPIN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI. Jouko Luukkonen LAPIN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen

LAPIN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI. Jouko Luukkonen LAPIN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen LAPIN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI Jouko Luukkonen 8.6.2018 8.6.2018 LAPIN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen 1 MAAKUNTAVALTUUSTO 59 jäsentä, pj + X vpj TARKASTUSLTK 11 jäsentä MAAKUNTAVAALILTK

Lisätiedot

Tekijän nimi Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida

Tekijän nimi Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida MIKSI MAAKUNTA- JA SOTE-UUDISTUS TEHDÄÄN? KUVA: Eeva Mäkinen Lapin materiaalipankki Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Tasa-arvo

Lisätiedot

Lapsiystävällinen maakuntastrategia. LAPE-päivät Raija Harju-Kivinen

Lapsiystävällinen maakuntastrategia. LAPE-päivät Raija Harju-Kivinen Lapsiystävällinen maakuntastrategia LAPE-päivät 6.2.2018 Millaisia visioita strategia-asiakirjat sisältävät? Vetovoimaisuus Elinvoimaisuus Hyvinvoiva Talouskasvu Työllisyys Koulutus Lapsiystävällisyys?

Lisätiedot

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 LOIMAAN JUTTU 2020 + Strategian uudistaminen / päivitys 2017- Kh 14.8.2017 oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 Strategia-uudistaminen/päivitys 2017- Uusi valtuustokausi 1.6.2017 2020 Sote-uudistus

Lisätiedot

HYTE -toimijat. Sakari Kela,

HYTE -toimijat. Sakari Kela, HYTE -toimijat Sakari Kela, 21.2.2019 Mitä laki sanoo hyvinvoinnista kunnan näkökulmasta? 1. Terveydenhuoltolaki (voimaan 1.5.2011) - 12 : Kunnan on seurattava asukkaittensa terveyttä ja hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja

Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi Vesien ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten maakunnat valmistautuvat / case Satakunta Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto 5.9.2017,

Lisätiedot

Kaupunkistrategia ja strategiaprosessi - Oulu Strategiapäällikkö Kari-Pekka Kronqvist

Kaupunkistrategia ja strategiaprosessi - Oulu Strategiapäällikkö Kari-Pekka Kronqvist Kaupunkistrategia ja strategiaprosessi - Oulu 2026 Strategiapäällikkö Kari-Pekka Kronqvist Valtuustokoulutus 14.6.2017 Strategia? Valtuuston tehtävät, Kuntalaki 14 Kunnassa on valtuusto, joka vastaa kunnan

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI Hannu Leskinen

POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI Hannu Leskinen POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI 8.12.2016 Hannu Leskinen - Järjestämisvastuu Vastaa asukkaan lailla säädettyjen oikeuksien toteutumisesta (ML 7 ) Pitää huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen

Lisätiedot

Aluekehitys maakuntauudistuksen myllerryksessä Eira Varis

Aluekehitys maakuntauudistuksen myllerryksessä Eira Varis Aluekehitys maakuntauudistuksen myllerryksessä 22.3.2018 Eira Varis Vanhoilla rakenteilla ei turvata ihmisten perusoikeuksia ja palveluja Elämme nyt aivan erilaisessa murroksessa kuin olemme eläneet viime

Lisätiedot

Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten?

Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten? Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten? Tampereen kaupungin johdon yhteinen strategiastartti: Mitä olemme, miten erotumme, mitkä ovat keskeiset muutoshaasteemme? 25.4.2017, Tampere-talo, Maestro-auditorio

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI

PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI 24.10.2017 25.10.2017 Pöytyä tulevaisuusmatkalla Pöytyän strategian rakentaminen: missä haluamme tulevaisuudessa olla ja miten sinne pääsemme? Valtakunnalliset faktat:

Lisätiedot

LAPIN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI LAPIN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen

LAPIN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI LAPIN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen LAPIN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI 8.10.2018 8.10.2018 LAPIN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen 1 MAAKUNTAVALTUUSTO 59 jäsentä, pj + X vpj TARKASTUSLTK 11 jäsentä MAAKUNTAVAALILTK 5 jäsentä

Lisätiedot

Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan mm. seuraavista asioista:

Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan mm. seuraavista asioista: Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan 17.3.2017 mm. seuraavista asioista: Väliaikaisen SOTE kuntayhtymän valmistelua ei jatketa, koska sen perustamiselle ei ole kuntakentässä riittävää

Lisätiedot

Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP. 28 ~9700 htv

Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP. 28 ~9700 htv Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP 3 5 10 1 6 1 1 1 28 ~9700 htv EP Valmisteluvaiheet 21.4.2017 3 Ajankohtaista (1/2) Väliaikaishallinnon rakentaminen Väliaikaisen valmistelutoimielimen

Lisätiedot

Omistajaohjaus ja konserniohje Alustus KoJo teemaryhmän työpajassa Vuokko Ylinen hallintojohtaja, emba

Omistajaohjaus ja konserniohje Alustus KoJo teemaryhmän työpajassa Vuokko Ylinen hallintojohtaja, emba Omistajaohjaus ja konserniohje Alustus KoJo teemaryhmän työpajassa 18.4.2017 Vuokko Ylinen hallintojohtaja, emba 13.4.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi KoJon tavoite tuottaa sisältöä ja linjauksia uuden maakunnan

Lisätiedot

Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen

Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari 19.2.2018 Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen Kuntalaki 37 (410/2015) mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan

Lisätiedot

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo Sote-uudistus muutosjohtaja, STM 16.1.2017 1-20.2.2018 Maakunta 2023 -visio Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia

Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia Markus Pauni Strategiajohtaja Uusimaa2019-hanke Maakuntastrategia on: Selkeyttä

Lisätiedot

Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu. Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto

Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu. Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto Maakunnan palvelulupaus Maakunnan asukkaille osoitettu tahdonilmaisu siitä, miten maakunta toteuttaa

Lisätiedot

Kuntajohtajafoorumi Asko Peltola

Kuntajohtajafoorumi Asko Peltola Kuntajohtajafoorumi 13.10.2017 Asko Peltola Missä mennään? (1/2) Valmistelurahoituksesta on saatu lisäohjeita ja hakemus VM:lle on jätetty viime viikolla (jaossa yhteensä 14,5 me) Hallitus pääsi sopuun

Lisätiedot

Onnistunut kuntastrategia

Onnistunut kuntastrategia Onnistunut kuntastrategia Kuntien ilmastokampanjan juhlatapaaminen 14.11.2017 Jarkko Majava Kehityspäällikkö Kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja

Lisätiedot

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Strategiapäällikkö Marko Karvinen 2.5.2017 asukasilta 1 Kaupunkistrategia Helsingissä Uusi kuntalaki määrää kuntastrategiasta Johtamisjärjestelmän uudistamisessa

Lisätiedot

Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot. Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto

Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot. Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät 7.11.2016 Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäminen Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

Tilannekatsaus

Tilannekatsaus Tilannekatsaus 1.3.2017 Muutoksen laatikot Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet 3 5 10 1 6 1 1 1 28 9700 htv EP Maakunnan päätöksenteko, toiminta ja asukkaiden osallistuminen Liikelaitos

Lisätiedot

Demokratia ja osallistumisoikeudet maakuntalaissa

Demokratia ja osallistumisoikeudet maakuntalaissa Demokratia ja osallistumisoikeudet maakuntalaissa Demokratiapäivä 17.10.2017 Rinnakkaisseminaari 3: Maakunnat ja demokratia Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö 1 Maakuntavaalit Hallitusohjelman

Lisätiedot

VATE Asko Peltola

VATE Asko Peltola VATE 12.10.2017 Asko Peltola Missä mennään? Valmistelurahoituksesta on saatu lisäohjeita ja hakemus VM:lle on jätetty viime viikolla (jaossa yhteensä 14,5 me) Hallitus pääsi sopuun valinnanvapaudesta (julki

Lisätiedot

Maakunnan poliittinen johtaminen

Maakunnan poliittinen johtaminen Maakunnan poliittinen johtaminen Maakuntafoorumi 13.6.2018 Kirsi Mononen, johtava lakimies Kuntaliiton korjaussarja Uudistus on toteutettavissa: https://www.kuntaliitto.fi/tiedotteet/2018/koost e-kuntaliiton-huomioista-maakunta-ja-soteuudistuksen-valmisteluun-toimitusten

Lisätiedot

Elinvoimaohjelman konsepti LUONNOS

Elinvoimaohjelman konsepti LUONNOS Elinvoimaohjelman konsepti LUONNOS 7.11.2018 Maakunnan ohjausasiakirjat ja niiden hierarkia Strategia: sis. maakuntastrategia, palvelustrategia, palvelulupaus Toimintapolitiikat ja -linjaukset: Omistajapolitiikka,

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu

Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Osallisuuden Areenat -seminaari 29.11.2018 Vs. kehitysjohtaja Minna Laitila, SONet BOTNIA Asukkaiden

Lisätiedot

Maakuntastrategia M A A K U N TA U U D I S T U S

Maakuntastrategia M A A K U N TA U U D I S T U S M A A K U N TA U U D I S T U S Maakuntastrategia Kehittämissuunnittelija Saara Lång, Soite Strategiapäällikkö Marita Mutka, Keski-Pohjanmaan liitto 18.8.2017 17.8.2017 Maakunnallinen näkökulma 1 Maakuntastrategian

Lisätiedot

Maakuntakonsernirakenne on laajassa yhteistyössä määritelty pitkällä, tilaajatuottaja- ja toimintamallien hahmotus

Maakuntakonsernirakenne on laajassa yhteistyössä määritelty pitkällä, tilaajatuottaja- ja toimintamallien hahmotus Missä uudistuksen valmistelussa mennään? Katseet ovat kääntyneet väliaikaishallinnon aikakauteen Vapaaehtoinen esivalmisteluvaihe lähenee loppua Raportti monialaisen maakunnan perustamisesta on valmistunut

Lisätiedot

Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta.

Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. LAPIN MAAKUNNAN ELINVOIMA - Aluekehittäminen sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ elinvoiman mahdollistajina OHJELMA 9.00 Avaus Miten maakuntastrategia voi edistää maakunnan kilpailukykyä ja elinvoimaa?

Lisätiedot

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Luonnos

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Luonnos EURAN KUNTASTRATEGIA 2016-2020 voimaan 1.9.2016 Luonnos 21.4.2016 Jalkauttaminen Tiedottaminen Euran kuntastrategia, työsuunnitelma 2015 2016 Lähtökohdat ja Strategiaprosessin tavoitteet/arvot Strategiset

Lisätiedot

Maakuntahallituksen osallistuminen #Uusimaa2019 hankkeen ohjaamiseen. Markus Sovala, muutosjohtaja

Maakuntahallituksen osallistuminen #Uusimaa2019 hankkeen ohjaamiseen. Markus Sovala, muutosjohtaja Maakuntahallituksen osallistuminen #Uusimaa2019 hankkeen ohjaamiseen Markus Sovala, muutosjohtaja markus.sovala@uudenmaanliitto.fi 040-6646091 Sote- ja maakuntauudistuksen eteneminen Maakunnan toiminnan

Lisätiedot

Uusi SOTEn tilanne

Uusi SOTEn tilanne Uusi SOTEn tilanne 5.7.2019 Etelä-Pohjanmaan alueverkosto 27.9.2017 Harri Jokiranta Muutosjohtaja Missä mennään sote-makussa? Mikä on kokonaistilanne ja seuraavat konkreettiset askelmukset? Miten järjestöt

Lisätiedot

MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI

MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Sujuvaa lappilaista arkea ja elinvoimaa arktisesta luonnosta

Lisätiedot

Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45

Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45 Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45 Jarkko Majava FCG Koulutus Oy jarkko.majava@fcg.fi 050 3252306 Uusi kuntalaki on tullut voimaan 1.5.2015 Suuri osa lain säännöksistä

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakkaitamme ja osaamme hyödyntää heidän palautettaan. Onnistumme vain, kun asiakkaat ovat kanssamme kehittämässä

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 5/ (13)

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 5/ (13) POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 5/2018 1 (13) Maakuntauudistuksen johtoryhmä Aika 17.05.2018 klo 12:00-15:10 Paikka OYS, L2, sisäänkäynti B1, Kajaanintie 50, 90220 Oulu Läsnä Harju Pauli puheenjohtaja

Lisätiedot

Toivakan kunta Esityslista 3/2017 1/10. Sivistyslautakunta Aika klo 16:30. Toivakan kirjasto. Käsiteltävät asiat

Toivakan kunta Esityslista 3/2017 1/10. Sivistyslautakunta Aika klo 16:30. Toivakan kirjasto. Käsiteltävät asiat Toivakan kunta Esityslista 3/2017 1/10 Aika 24.10.2017 klo 16:30 Paikka Toivakan kirjasto Käsiteltävät asiat Asia Otsikko Sivu 29 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 30 Esityslistan hyväksyminen 4 31 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Kuntaliiton ja Etelä-Savon maakuntaliiton ajankohtaisseminaari 7.5.2015 Mikkeli Kehittämispäällikkö Sari Korento Uusi kuntalaki (410/2015) Hyväksyttiin eduskunnassa

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Jarno Turunen Muutosjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Järjestöt maakuntauudistuksessa, Joensuu 21.6.2017 Uudistuksen päätavoitteet o maakunnan elinvoima ja kestävä

Lisätiedot

Konsernirakenne. POPmaakunta

Konsernirakenne. POPmaakunta Konsernirakenne Pohjois-Pohjanmaan maakunnan konsernirakenne LOPULLINEN päätös rakenteesta on saatava maakuntavaltuustossa alkuvuodesta 2019 JOTTA muu valmistelu pystytään toteuttamaan hallitusti ja tehokkaasti

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus Asko Peltola 17.4.2018 1 Maakunta- ja sote-uudistusvalmistelu 4 / 2018 Etelä-Pohjanmaan palvelurakenteen selvitystyö seminaari pidetty 27.3. SOTEMAKU-valmistelun

Lisätiedot

KOTKA2025 -työsuunnitelma. Terhi Lindholm, kehitysjohtaja

KOTKA2025 -työsuunnitelma. Terhi Lindholm, kehitysjohtaja KOTKA2025 -työsuunnitelma Terhi Lindholm, kehitysjohtaja 13.2.2018 Kotkan kaupunkistrategian tavoitteet Hyväksytty kaupunginhallituksessa 110917 visio vuoteen 2025, varsinainen strategiakausi 2019-2022

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen

Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen HYTE, TKI, YTA, Ympäristöpoliittinen, Kiinteistö ja arviointi - valmistelua jatkavat 1. vaiheen työryhmät Maakuntavaltuusto

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma

Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma 19.2.2018 Järjestämissuunnitelman sisältö Järjestämissuunnitelma laaditaan Maakuntien järjestäminen valtakunnallisen valmisteluryhmän laatiman järjestämisen

Lisätiedot

Uuden kuntalain vaikutukset konsernijohtamiseen. Markus Kiviaho Johtava konsultti JHTT, CGAP, CRMA

Uuden kuntalain vaikutukset konsernijohtamiseen. Markus Kiviaho Johtava konsultti JHTT, CGAP, CRMA Uuden kuntalain vaikutukset konsernijohtamiseen Markus Kiviaho Johtava konsultti JHTT, CGAP, CRMA Kuntalain uudet säännökset Kuntaliiton johtamisen ja hallinnan suositus Valtuusto johtaa vastaa kunnan

Lisätiedot

kokonaisuudesta alkuvuodeksi 2018.

kokonaisuudesta alkuvuodeksi 2018. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2017 1 (5) 769 V 13.9.2017, Helsingin kaupunkistrategia 2017-2021 HEL 2017-009006 T 00 01 01 Päätös Käsittely esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Sote-järjestämislaki ja sen toteutuksen aikataulu. Aki Linden (diat 2-8) ja (Lauri Tanner) (diat 9-20)

Sote-järjestämislaki ja sen toteutuksen aikataulu. Aki Linden (diat 2-8) ja (Lauri Tanner) (diat 9-20) Sote-järjestämislaki ja sen toteutuksen aikataulu Aki Linden (diat 2-8) ja (Lauri Tanner) (diat 9-20) Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, ns järjestämislaki 65 pykälää, 7 lukua 1-8 Yleiset

Lisätiedot

Maakunnan johtamisjärjestelmä

Maakunnan johtamisjärjestelmä Maakunnan johtamisjärjestelmä Päijät-Häme 30.1.2018 Johtava lakimies Kirsi Mononen Ennakoiva asenne Uudistuksen tarve on tunnustettu Lainsäädäntö avoin Valmistelut vauhdissa Aikataulu on kireä Vaalit tulossa

Lisätiedot

Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu. Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto

Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu. Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto Maakunnan palvelulupaus Maakunnan asukkaille osoitettu tahdonilmaisu siitä, miten maakunta toteuttaa

Lisätiedot

Maakunnan hallintosääntö

Maakunnan hallintosääntö Maakunnan hallintosääntö Maku verkostotapaaminen 18.1.2018 Johtava lakimies Kirsi Mononen Hallintosäännön valmistelu Hallinto- verkosto» Kokoukset helmi- ja maaliskuussa» Lausuntokierros /nettiin kommentoitavaksi»

Lisätiedot

Asikkala Valtuustoseminaari

Asikkala Valtuustoseminaari Asikkala Valtuustoseminaari 25.9.2017 Valtuustoseminaarin ohjelma Maanantai 25.9.2017 klo 16.30 Valtuustoseminaarin avaus Valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi Uuden strategian valmistelu ja kunnan oma

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan SOTE työvaliokunta. Asialista/ Pöytäkirja. Asia Sivu

Etelä-Pohjanmaan SOTE työvaliokunta. Asialista/ Pöytäkirja. Asia Sivu 1 Kokoustiedot SOTE työvaliokunnan kokous Kokousaika Pe klo 12.00 Kokouspaikka Frami D, Siru & Bitti, Seinäjoki Käsiteltävät asiat 1-10 Asia Sivu 1 Kokouksen avaus... 3 2 Kokousmuistio 9.12.2016 tarkastaminen...

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaa erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristöön

Maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaa erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristöön Maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaa erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristöön Merkittävin muutos on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen ja tuotannon sekä rahoituksen kanavoimisen

Lisätiedot

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakkaitamme ja osaamme hyödyntää heidän palautettaan. Onnistumme vain, kun asiakkaat ovat kanssamme kehittämässä

Lisätiedot

Hallintovaliokunta Minna-Marja Jokinen Valtiovarainministeriö

Hallintovaliokunta Minna-Marja Jokinen Valtiovarainministeriö Maakuntalain talous ja tarkastussäännökset Hallintovaliokunta 28.3.2017 MinnaMarja Jokinen Valtiovarainministeriö 1 27.3.2017 Maakunnan taloutta koskevat maakuntalain säännökset Talousarvio ja suunnitelma

Lisätiedot

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus,

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, HB #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 Etunimi Sukunimi Tarve muutokselle - Ikääntyminen Mahdollisuus muutokseen

Lisätiedot

Oma Häme kuntakierros Forssa

Oma Häme kuntakierros Forssa Oma Häme kuntakierros Forssa 23.8.2016 www.omahäme.fi Miksi Sote- ja maakuntauudistus > Hyvinvointi ja terveyserot vähenevät > Asiakaskeskeiset, kustannustehokkaat ja vaikuttavat palvelut Integraatio Sote-palvelut

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Marjukka Manninen Muutosjohtaja p

Marjukka Manninen Muutosjohtaja p Marjukka Manninen Muutosjohtaja p. 050-39 000 66 marjukka.manninen@popmaakunta.fi, @marjukka_m www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta Youtube: POPmaakunta POPmaakunnan strategiatiekartta

Lisätiedot

Sote- ja maakuntavalmistelu pidennetyn esivalmisteluvaiheen aikana Jukka Lindberg, muutosjohtaja

Sote- ja maakuntavalmistelu pidennetyn esivalmisteluvaiheen aikana Jukka Lindberg, muutosjohtaja Sote- ja maakuntavalmistelu pidennetyn esivalmisteluvaiheen aikana 20.10.2017 Jukka Lindberg, muutosjohtaja OMA HÄME VALMISTELU pidennetyn esivalmisteluvaiheen aikana (~1.7.2017-30.6.2018) Hämeen maakuntahallitus

Lisätiedot

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 Sari Korento kehittämispäällikkö Uusi kuntalaki (410/2015) Voimaan 1.5.2015» Taloussäännöksiä sovelletaan vuodesta 2015» siirtymäsäännöksiä

Lisätiedot

Yhteistyösopimuksen laadinta. Itä- ja Keski-Suomen maakunnat

Yhteistyösopimuksen laadinta. Itä- ja Keski-Suomen maakunnat Yhteistyösopimuksen laadinta Itä- ja Keski-Suomen maakunnat 10 Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalue Maakuntien järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista yhteensovittamista, kehittämistä

Lisätiedot

Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle. Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö

Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle. Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö Esityksen teemat Kunnan toiminnan johtaminen kokonaisuutena Kuntastrategia

Lisätiedot

Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa. Kirsi Paasovaara Erityisasiantuntija, STM

Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa. Kirsi Paasovaara Erityisasiantuntija, STM Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa Erityisasiantuntija, STM Lähde: Maakuntakonsernin johtaminen kehittämisaloite, Kuntaliitto 2017 2 Maakunta järjestäjänä vastaa Palvelujen tuottaminen

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus

Sote- ja maakuntauudistus Sote- ja maakuntauudistus 25.8.2017 Kesällä 2017 tapahtunutta Perustuslakivaliokunnan lausunto sote-palvelujen valinnanvapauden toteutustapa (yhtiöittäminen) uudelleen valmisteltavaksi kuntien itsehallinnon

Lisätiedot

Utsjoen kunta Esityslista 10/ Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

Utsjoen kunta Esityslista 10/ Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Utsjoen kunta Esityslista 10/2018 1 Kunnanhallitus Aika 14.12.2018 klo 12:00 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Käsiteltävät asiat Asia Otsikko Sivu 159 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot