TYÖNUMERO: SWECO INDUSTRY SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖNUMERO: SWECO INDUSTRY SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU"

Transkriptio

1 KAIDI FINLAND BIODIE SELLAITOS VESI- JA RANTAKASVILLISUUD EN SEURANTARAPORTTI TYÖNUMERO: SWECO INDUSTRY SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

2 2 (30)

3

4 Sisältö 1 JOHDANTO MENETELMÄT Natura-luontotyypit, vesi- ja rantakasvillisuus Upossarpio Raportointi TULOKSET Ajoksen pohjoisranta Linjojen sijainti ja kuvaus Natura-luontotyypit Upossarpio Muut huomionarvoiset lajit Tuomilahti Linjojen sijainti ja kuvaus Upossarpio Takalahti Linjojen sijainti ja kuvaus Upossarpio Murhaniemi Linjojen sijainti ja kuvaus Natura-luontotyypit Upossarpio Muut huomionarvoiset lajit Ykskuusi Linjojen sijainti ja kuvaus Huomionarvoiset lajit VALOKUVAUS OHJEITA SEURANNAN JATKOON LÄHTEET LIITTEET: LIITE 1 VALOKUVAT LIITE 2 SEURANTALOMAKKEET S w e co Y m p ä r is t ö O y PL 88, Helsinki Mäkelininkatu 17 A, Oulu PL 453, Tampere PL 669, Turku w ww. s we c o. fi etunimi.sukunimi@sweco.fi puh Y-tunnus

5 1 JOHDANTO Sunshine Kaidi New Energy Group omistaman Kaidi Finlandin Ajokseen suunnitteleman biodiesellaitoksen Natura-arvioinnista annetussa lausunnossa (Lapin Elinkeino-, Liikenneja Ympäristökeskus ) velvoitetaan seuraamaan hankkeen vaikutuksia erityisesti upossarpion esiintymiin. Lisäksi seurantaohjelmaan tulee lausunnon mukaan sisältyä vesija rantakasvillisuuden seuranta Murhaniemen alueella ja Ajoksen pohjoisosassa olevalla Perämeren saaret (FI ) Natura-alueella. Seurannasta on tehty suunnitelma (Sweco Ympäristö Oy 2016), jossa kuvataan käytetyt menetelmät. Seurantasuunnitelma koskee hankkeen vaikutusten seurantaa Perämeren saaret (FI ) A) Natura-alueen suojelun perusteena oleviin luontotyyppeihin ja lajeihin ja Natura-alueen ulkopuolella B) upossarpioon. Natura-alueella seurantasuunnitelma koskee vesi- ja rantakasvillisuutta, joihin mahdollisilla veden laadun tai virtaamien muutoksilla voi olla vaikutusta. Seuranta on aloitettu kesällä Tässä raportissa kuvataan seurannan tulokset. Seurannan maastotyöt kesällä 2016 on tehnyt FM biologi Aija Degerman Sweco Ympäristö Oy:stä. Seurantavälineet ja maastomuistiinpanot ovat Sweco Ympäristö Oy:n Oulun toimistolla (Mäkelininkatu 17 A) ja aineisto sähköisenä sekä valokuvat Swecon verkkolevyllä: P:\FIOLU04\WE\ _Sweco_Industry Luontoselvitys_2016\000\C Selvitykset 1 (26)

6 2 MENETELMÄT 2.1 Natura-luontotyypit, vesi- ja rantakasvillisuus Vesi- ja rantakasvillisuuden seurantaa tullaan tekemään Perämeren saaret Natura-alueen Ajoksen ja Murhaniemen osa-alueilla. Natura-alueen ulkopuolella vertailualueena on Ykskuusen niemessä noin 11 km Ajoksesta itään sijaitseva yksityisten maalla oleva suojelualue Tiironhiekan eteläinen merenrantaniitty (LTA130034). Natura-alueelle Ajoksen pohjoisosaan seurantalinjoja on perustettu kaksi kappaletta noin 250 m etäisyydelle toisistaan ja Murhaniemeen kaksi kappaletta noin 125 m etäisyydelle toisistaan. Vertailulinjat (2 kpl) sijaitsevat Ykskuusen niemessä Tiironhiekan eteläisellä merenrantaniityllä noin 100 m välein. Natura-alueen ulkopuolella linjoja on lisäksi upossarpion esiintymisalueilla Tuomilahdessa ja Takalahdessa. Seurantalinjojen sijainti on esitetty kuvissa 1-3. Kuva 1. Seurantalinjojen sijainnit. Natura-alue Perämeren saaret on esitetty vihreällä rajauksella. 2 (26)

7 Kuva 2. Seurantalinjojen sijainti Ajoksen niemessä. 3 (26)

8 Kuva 3. Seurantalinjojen sijainti Ykskuusen niemessä Tiironhiekan alueella. 4 (26)

9 Ranta- ja vesikasvillisuuden seurantaa varten on perustettu pysyviä linjoja (kuva 4), joilla lajistoa ja sen peittävyyksiä arvioidaan. Kuva 4. Kasvillisuuden seurantalinja. Linjat on vedetty maalta merelle päin, rantaniityn yläreunasta (lepikon reuna) vesikasvillisuuden ulkorajaan saakka. Linjojen alkupää on merkitty pysyvästi keltaiseksi maalatulla lyhyellä metalliputkilla. Puissa on alkupisteessä keltaisia maalimerkkejä ja punaista kuitunauhaa. Linjat on vedetty suuntaansa gps:n/kompassin avulla (kuva 5). Ruudut sijaitsevat linjalla 3 m välein seuraavasti: ruutu m, ruutu m, ruutu m jne. Kuva 5. Kompassisuunnat asteina. 5 (26)

10 Seuranta tullaan suunnitelman mukaisesti toistamaan vuonna 2017, sen jälkeen kolmen vuoden päästä ja siitä viiden vuoden välein. 2.2 Upossarpio Upossarpion ja muun vesikasvillisuuden seurantaa tehdään Perämeren Natura-alueella Ajoksen ja Murhaniemen osa-alueilla ja Natura-alueen ulkopuolella Takalahdessa. Linjojen sijainti on esitetty kuvassa 1. Seuranta on aloitettu kesällä Maastokäynnillä on tarkistettu upossarpion esiintymien tila em. alueilla. Upossarpion esiintymisen vuosittaisvaihtelu on suurta, joten on mahdollista että kasvuston koko ja yksilömäärä vaihtelee. Rantavoimien ja maankohoamisen vuoksi kasvupaikat myös ajan kuluessa muuttuvat. Upossarpion esiintymistä kartoitettiin myös aikaisemmin rajatun esiintymispaikan ympäristöstä. Upossarpion seurantaan on kesällä 2016 perustettu Natura-alueelle Ajoksen pohjoisosaan kaksi linjaa noin 250 m etäisyydelle toisistaan (samat linjat kuin kpl 2.1 ja kuvat 1-3). Molempien linjojen alueella kasvaa upossarpiota. Natura-alueen ulkopuolelle Tuomilahteen upossarpion esiintymisalueelle perustettiin kaksi linjaa noin 110 m etäisyydelle toisistaan. Takalahden eteläpuoleiseen merenlahdelmaan perustettiin upossarpion esiintymisalueelle kaksi linjaa noin 125 m välein. Seuranta toistetaan aloitusvuotta seuraavana vuonna (2017), sen jälkeen kolmen vuoden päästä (2020) ja siitä viiden vuoden välein. Upossarpioseuranta tehdään loppukesällä lajin kukinnan aikaan. Muun vesikasvillisuuden seuranta tehdään samoilla maastokäynneillä. 2.3 Raportointi Ranta- ja vesikasvillisuusseuranta ja upossarpioseuranta ja -kartoitus raportoidaan seurantavuosina. Raportissa esitetään linja/ruutukohtaiset tulokset sekä yleiskuvaus seuranta-alueilta valokuvineen (liite 1). Alkuperäiset maastolomakkeet ja maastomuistiinpanot ovat Sweco Ympäristö Oy:n Oulun toimistolla. Valokuvat sähköisenä ovat Sweco Ympäristö Oy:n Oulun verkkolevyllä. 3 TULOKSET 3.1 Ajoksen pohjoisranta Linjojen sijainti ja kuvaus Linja 1 sijaitsee Natura-alueella. Linjan alkupiste on 6 (26)

11 (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 290 o (ks. kuva 4) ruudut linjan eteläpuolella Linja alkaa lepikon reunasta. Alkupisteen merkkinä on keltaiseksi maalattu metalliputki. Maalia on myös puiden rungoissa. Puissa on punaista kuitunauhaa. 10 ja 11 m kohdalla linjan alkupäästä kivet, joissa on keltaista maalia. Linjan alkupää on luhtakastikkavaltaista niittyä. Noin 8 11 m linjan alusta alkaa pari metriä leveä saravyöhyke, jonka jälkeen on luikkavyöhyke. Rantaviiva on rikkonainen. Niityllä ei ole ruovikkoa. Vedessä pieniä matalia hiekkasärkkiä, joilla on kasvillisuutta, muuten pohja paljasta hiekkaa. Korkeammilla särkillä kasvaa rantaluikkaa, matalimmilla kasvillisuus hapsiluikkavaltaista. Linja on perustettu alueelle, jolla kasvaa upossarpiota. Ulompana rannasta on pitkä hiekkasärkkä (näkyy peruskartalla). Se meren puolella vesi on syvempää. Linja ja upossarpioesiintymä alueella on kartoitettu Maastokäynnin aikaan vedenkorkeus oli -38 cm ja pohjoistuuli oli kova. Linjan pituus on 100 m. Kovan tuulen vuoksi pintaväreily ja laineet/aallokko esti näkyvyyden syvemmälle. Pyrkimyksenä oli linjoja perustettaessa vetää linjat vesikasvillisuuden ulkorajaan saakka. Kovan tuulen ja aallokon sekä pintaväreilyn linja on sen pituinen, kuin oli mahdollista kasvillisuutta näkyvyyden puolesta kartoittaa. Linjan 2 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 290 o ruudut linjan eteläpuolella Linjan alkupiste on lepikon reunassa. Tällä kohdalla on kapea kivikkoinen luhtakastikkavaltainen niitty. Vesirajassa rantaluikkavyöhyke on rikkonainen. Linjan kohdalla ei kasva järviruokoa. Niitty linjalta etelään on keskiosistaan ruovikoitunut. Linjan pituus on 47 m. Linja on kartoitettu Maastokäynnin aikaan vedenkorkeus oli + 5 cm. Upossarpioesiintymä alueelta on kartoitettu 16.8., jolloin vedenpinta oli -38 cm ja näkyvyys hyvä Natura-luontotyypit Natura-alueella Ajoksen pohjoisrannalla seurantalinjat sijoittuvat luontotyypeille merenrantaniityt (1630 Itämeren boreaaliset rantaniityt) ja vedenalaiset hiekkasärkät (1110) (kuva 6). 7 (26)

12 Kuva 6. Ajoksen pohjoisrannan Natura-alueen seurantalinjat ja Natura-alueen suojelun perusteena olevat luontotyypit. 8 (26)

13 3.1.3 Upossarpio Seurantalinjojen sijainti ilmakuvapohjalla ja upossarpion esiintyminen alueella on esitetty kuvassa 8. Aiemmat havainnot upossarpiosta ovat vuodelta 2012, jolloin pohjoisemman pisteen (Ajos luode a) yksilömääräksi oli laskettu/arvioitu noin 50 ja eteläisemmän (Ajos luode b) yksilöä yksilömääräksi linjan 1 läheisyydessä arvioidaan noin 80 yksilöä. Linjan 2 tuntumassa yksilömäärä oli noin 15. Kartoitusolosuhteet olivat upossarpion kartoitukseen hyvät. Kovan pohjoistuulen ansiosta vesi oli matalalla ja rannan vesikasvillisuus kuivilla ja näin ollen hyvin näkyvillä. Vesikasvillisuuden kartoitusta kova tuuli kuitenkin vaikeutti. Kauempana rannasta veden voimakas väreily ja laineet/aallokko haittasi näkyvyyttä pohjaan. Rannan puolella kova tuuli ja veden liike liikuttivat hiekkaa ja kasvillisuus oli paikoin hiekkaan hautautunutta, kuitenkin nähtävissä. Kuva 7. Upossarpiot olivat kovan tuulen vuoksi paljastuneet veden alta, mutta peittyneet paikoin liikkuvaan hiekkaan. 9 (26)

14 Kuva 8. Ajoksen pohjoisrannan Natura-alueen seurantalinjat ja upossarpion esiintyminen alueella Muut huomionarvoiset lajit 10 (26) Linjan 2 vieressä kasvaa Natura-alueen suojelun perusteena olevaa luontodirektiivin liitteen II lajia ruijanesikkoa muutamia yksilöitä. Lajin esiintymistä ei kartoitettu tarkemmin ja laajemmalta alueelta, mutta linjojen välisellä alueella sitä ei muualla esiinny. Linjoista etelään sitä kasvaa yksittäisinä harvoina laikkuina niityn yläosassa. Aikaisempi havainto

15 lajista on Ympäristöhallinnon Eliölajit-tietokannan mukaan vuodelta Havaintopaikan Uimaranta N kuvauksen mukaan ruijanesikkoa kasvaa 500 m matkalla. Alueella kasvaa myös uhanalaista veripunakämmekkää. Kuva 10. Ruijanesikon ja veripunakämmekän esiintyminen seurantalinjojen läheisyydessä. 11 (26)

16 3.2 Tuomilahti Linjojen sijainti ja kuvaus Linjan 1 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 310 o ruudut linjan länsipuolella Linja alkupää on lepikon reunassa kesämökin hiekkarannan koillispuolella. Tällä kohdalla on kapealti niittyä. Meren puolella on matalia kasvittomia hiekkasärkkiä. Linja on merkitty ainoastaan alkupäästään putkella ja maalimerkein. Linja on kartoitettu Merivedenkorkeus oli kartoituksen aikaan -40 cm ja pohjoistuuli kova, lähes 20 m/s. Linjan pituus on 29 m. Linjan 2 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 350 o ruudut linjan länsipuolella Linjan 2 alkupää on hiekkarannan reunassa lepikon reunassa. Linja on merkitty vain alkupäästään. Linja ylittää hiekkarannan, jonka rannan puolella on myös harvaa kasvillisuutta. Vesikasvillisuutta hiekkarannan edustalla on vain matalilla särkillä. Kasvillisuus on harvaa. Enimmäkseen pohja on kasviton liikkuvan hiekan vuoksi. Linja on kartoitettu Linjan pituus on 45 m. Merivedenkorkeus oli noin + 5 cm ja tuuli hieman. Upossarpiota alueella on kartoitettu molemmilla maastokäynneillä ja Upossarpio Seurantalinjojen sijainti ilmakuvapohjalla ja upossarpion esiintyminen alueella on esitetty kuvassa 11. Aiempi havainto lajista on vuodelta Upossarpiota on Tuomilahden alueelta etsitty vuosina 2004, 2014 ja 2015 mutta sitä ei ole havaittu. Maastokäynnillä kesällä 2016 löytyi kaksi upossarpioyksilöä. Pohja on pääasiassa kasvitonta ja veden virtausten mukana liikkuvaa hiekkaa. Upossarpion kasvupaikaksi sopivaa aluetta on vain hyvin pienialaisesti matalilla kasvillisuuden, lähinnä hapsiluikan peittämillä vedenalaisilla särkillä rannan tuntumassa. Raportin kannessa on kuvattuna upossarpio Tuomilahdessa. 12 (26)

17 Kuva 11. Tuomilahden seurantalinjat. 3.3 Takalahti Linjojen sijainti ja kuvaus Linjan 1 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) 13 (26)

18 suuntaan 250 o ruudut linjan eteläpuolella Linjan 1 alkupää on avokallion vieressä. Lähtöpisteessä on koivu. Linjan alkupäässä on luhtakastikka- ja ruohovaltaista kivikkoista niittyä. Keltaisia maalimerkkejä on alkupisteen lisäksi kivissä linjan varrella. Vesirajassa on kapea luikkavyöhyke. Näkösyvyys kartoituksen aikaan cm, vesi oli sameaa. Linjan pituus on 13 m, tämän jälkeen näkyvyys hävisi kokonaan. Pohjalla oli mattona ristilimaskaa, joka peitti muun kasvillisuuden. Tämä vaikeutti kartoitusta huomattavasti. Tällä kohdalla niityllä ei ole ruovikkoa, sitä kuitenkin on paikoin lahden alueella. Muita lajeja linjan ruuduilla havaittujen lisäksi ovat sinikaisla, osmankäämi ja vesirutto. Kartoitus tehtiin Merivedenkorkeus oli kartoituksen aikaan Ajoksessa -38 cm, suojaisessa Takalahdessa vedenkorkeus oli selvästi ylempänä. Linjan 2 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 150 o ruudut linjan länsipuolella Linja alkaa puuston reunasta. Alkupiste on merkitty metalliputkella. Puissa on maalia ja kuitunauhaa. Ruudut SE puolella linjaa. Niittyä on 5 m puuston reunasta rannan suuntaan. Sen jälkeen on luikkavyöhyke. Linjan pituus on 21 m ja se loppuu keskelle väylää. Sen jälkeen näkyvyys oli huono ja kartoituksen aikaan alkoi lisäksi sataa, joka vaikeutti havainnointia edelleen. 14 (26)

19 3.3.2 Upossarpio Seurantalinjojen sijainti ilmakuvapohjalla on esitetty kuvassa 12. Kuvassa on esitetty myös upossarpion esiintyminen alueella. Kuva 12. Seurantalinjat Takalahdessa. Näkyvyys Takalahdessa oli kartoituksen aikaan huono. Vesi oli tummaa ja sameaa (kuva 13). Pohjakasvillisuuden peitti lähes yhtenäinen ristilimaska matto. Upossarpioyksilöt olivat suojaisessa lahdelmassa suurikokoisia ja sen vuoksi osin nähtävissä kaikesta huoli- 15 (26)

20 matta. Yksilöitä havaittiin 40. Tämä on kuitenkin huomattava aliarvio lahdelman kokonaisyksilömäärästä. Pienen Etukarin ja mantereen välissä upossarpiota esiintyi yksittäin niityn meren puolelta kivikkoisissakin allikoissa. Näissä vesi oli kirkkaampaa ja näkyvyys pohjaan hyvä. Kuva 13. Näkyvyys Takalahdessa oli kartoituksen aikaan huono. 16 (26)

21 3.4 Murhaniemi Linjojen sijainti ja kuvaus Linjan 1 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 190 o ruudut linjan itäpuolella Linjan alkupäässä on pieni leppä suomyrttivyöhykkeen reunalla. Linja sijaitsee sileän avokallion vieressä sen länsipuolella. Alkupisteen lisäksi kivissä linjan varrella on merkkinä keltaista maalia. Alue on avointa niittyä, kasvillisuus on harvaa ja matalia pajuja. Vedenkorkeus oli vaihdellut rajusti ennen kartoitusta myrskyn ja kovien tuulien takia. Niitty oli huuhtoutunut, eli ei juuri kariketta tai kuollutta kasvillisuutta. Kasvillisuus oli maata myöten molempien linjojen alueella. Ranta on kivikkoinen, samoin veden pohja. Linjan pituus on 29 m. Kartoitus on tehty Linjan 2 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 200 o ruudut linjan itäpuolella Linjan alkupäässä on leppä. Kivissä linjan varrella on maalimerkkejä kivissä. Linjan lopussa on iso kivi. Rannassa pohja on kivikkoinen, vesikasvillisuutta ei juuri ole. Linjan pituus on 33 m. Kartoitus on tehty Natura-luontotyypit Natura-alueella Murhaniemessä seurantalinjat sijoittuvat luontotyypille merenrantaniityt (1630 Itämeren boreaaliset rantaniityt) (kuva 14). 17 (26)

22 Kuva 14. Seurantalinjat Natura-alueella Murhaniemessä ja Natura-alueen suojelun perusteena olevat luontotyypit Upossarpio 18 (26) Upossarpiota on alueella havaittu vuosina 1963 ja Esiintymä on tarkistettu vuosina 1986 ja 1990, silloin upossarpiota ei ole paikalla havaittu. Myöskään maastokäynnillä kesällä 2016 upossarpiota ei löytynyt. Ranta on kivikkoinen ja upossarpion kasvupaikaksi sopimaton. Vesikasvillisuus on muutenkin hyvin vähäistä ja harvaa. Linjan 1 länsipuolella on

23 pieni merestä kuroutunut kirkasvetinen lammikko, jossa upossarpiota saattaisi kasvaa. Lammikosta on yhteys ojan kautta mereen. Mahdollisesti lammikko ei kuitenkaan ole upossarpion kasvupaikaksi sopiva makeanveden vaikutuksen vuoksi. Kuvassa 15 on esitetty seurantalinjojen sijainnit ja upossarpion esiintyminen alueella aikaisempien tietojen mukaan. Kuva 15. Seurantalinjat Murhaniemessä. 19 (26)

24 3.4.4 Muut huomionarvoiset lajit Murhaniemessä kasvaa ruijanesikkoa, joka on Natura-alueen suojelun perusteena oleva uhanalainen, luontodirektiivin liitteen II sekä liitteen IV laji. Ruijanesikon esiintyminen seurantalinjojen alueella ja läheisyydessä kesän 2016 maastohavaintojen mukaan on esitetty kuvassa 16. Linjojen kohdalla ruijanesikkokasvusto on laikuttainen, idänpuoleisella linjalla oli vain muutama yksilö. Natura-alueen länsiosassa kasvusto on yhtenäinen/laikuttainen. Ruijanesikkoa kasvaa Murhaniemen etelä ja kaakkoisrannoilla rantaniityillä paikoin runsaasti Eliölajit-tietojärjestelmän mukaan. Kuvassa on esitetty myös maastohavainnot uhanalaisesta veripunakämmekästä. Kuva 16. Ruijanesikon ja veripunakämmekän esiintyminen Murhaniemessä seurantalinjojen läheisyydessä. 20 (26)

25 3.5 Ykskuusi Linjojen sijainti ja kuvaus Linjan 1 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 160 o ruudut linjan itäpuolella Linjan 1 alku on leppävyöhykkeen reunassa. Lepissä on merkkinä punaista kuitunauhaa ja keltaista maalia. Alkupisteessä on maalattu metalliputki ja 20,5 m alkupisteestä kivi, jossa on keltaisia maalimerkkejä. Linja ylittää kiven tästä kohtaa. Linjalla ei muita merkkejä. Ruudut sijaitsevat linjan länsipuolella 3 m välein. Linja on 57 m pitkä. Vesikasveja on harvoina laikkuina senkin jälkeen, mutta ranta on lähes paljasta hiekkaa (kuva 17). Ranta on hyvin matala. Linjan 2 alkupiste on (kkj3, ykj) (etrs, tm35fin) suuntaan 180 o ruudut linjan itäpuolella Linja sijaitsee noin 100 m linjasta 1 länteen. Alkupisteessä on metalliputki isomman lepän alla. Puissa on merkkinä kuitunauhaa ja keltaista maalia. Linjan pituus on 33 m. Vedessä on linjojen välissä hiekkapohjaa, jossa on harva kasvillisuus, lajeina Chara sp., Potamogeton perfoliatus, Eleocharis palustris. Hiekka liikkuu veden mukana. Kartoitus molemmille linjoille on tehty Veden korkeus oli kartoituksen alkaessa + 0 cm ja laski siitä edelleen kovan tuulen vuoksi. Näkyvyys lähes kasvittomalla hiekkarannalla oli veden pohjaan hyvä. Seurantalinjojen sijainti ilmakuvapohjalla on esitetty kuvassa (26)

26 Kuva 17. Seurantalinjat Ykskuusen niemen Tiironhiekalla Huomionarvoiset lajit Tiironhiekan niityllä kasvaa uhanalaista, luontodirektiivin liitteen IV lajia ruijanesikkoa. Lajin esiintymistä ei maastokäynnillä kartoitettu tarkemmin eikä laajemmalta alueelta. Linjojen väliseltä alueella sitä kuitenkin löytyi vain yksi laikku. Ympäristöhallinnon Eliölajit- 22 (26)

27 tietojärjestelmän mukaan (SYKE ) ruijanesikkoa kasvaa laajoina kasvustoina Tiironhiekan niityllä luonnonsuojelualueen ulkopuolella, noin 300 m seurantalinjoilta itään, sekä Ykskuusen itärannalla. Havainnot lajista ovat vuodelta Kuva 18. Ruijanesikon esiintyminen Tiironhiekan niityllä seurantalinjojen läheisyydessä. 4 VALOKUVAUS Kasvillisuuden muutosta seurataan linjojen lisäksi myös valokuvaamalla kasvillisuutta ja maisemaa merkityistä pisteistä. Mahdollinen rehevöityminen voi edistää rantojen ruovikoitumista, jolloin kasvillisuus yksipuolistuu ja maisema muuttuu. Mm. tätä muutosta on mahdollista seurata samoista paikoista otetuista valokuvista. Taulukossa 1 on esitetty kuvauspaikkojen sijainti ja kuvaussuunta. Valokuvat on esitetty liitteessä. 23 (26)

28 Taulukko 1. Kuvauspaikat. etrs, suunta nro kkj3, ykj tm35fin o Pohjoisranta 1 Pohjoisranta 2 Tuomilahti 1 Tuomilahti 2 Takalahti 1 Takalahti NE-N S-SW N-NE N o S-SW-W S-SW S-SW o NE-N S-SW N-NE o SW-W E-NE W o NW SW NW o SW NW 33 SE-S S-SE 24 (26)

29 Murhaniemi 1 Murhaniemi 2 Ykskuusi o o NW-W E-SE o E W SW Ykskuusi N N-NE 25 (26)

30 5 OHJEITA SEURANNAN JATKOON Maastoon tarvitaan mukaan gps, jonka avulla etsitään linjojen alkupisteet ja kompassi, jonka avulla linjan saa vedettyä suuntaansa. Linjojen vetäminen suoraan on helpompaa, jos maastossa on kaksi henkilöä. Pohja maastolomakkeelle löytyy Swecon verkkolevyltä: P:\FIOLU04\WE\ _Sweco_Industry Luontoselvitys_2016\000\C Selvitykset Jos alkupistettä ei löydy, linja aloitetaan gps-pisteestä. Linjojen alkupää on merkitty keltaiseksi maalatuilla metalliputkilla, joiden pituus on noin cm ja jotka on lyöty syvälle maahan, etteivät jäät niitä liikuttaisi. On mahdollista, että jäiden ja rantavoimien vuoksi linjojen merkinnät erityisesti avoimilla rannoilla häviävät. Maastoon kannattaa ottaa mukaan korvaavia metalliputkia mahdollisten hävinneiden tilalle ja leka, jolla putket saa hakattua maahan. Lisäksi tarvitaan keltaista spraymaalia ja punaista kuitunauhaa. Linjan pituuden mittaamiseksi tarvitaan mittanauha. Tarvikkeet löytyvät Swecon Oulun toimistolta. Maastoon kannattaa mennä silloin, kun merivesi on alhaalla ja sää on tyyni. Maastokäynnin aikaan elokuun lopussa 2016 veden tumma väri ja kelluva kasvillisuus vaikeuttivat kartoitusta Takalahdessa ja kova tuuli Ajoksen länsirannalla. Näillä alueilla linjan pituutta voi kasvattaa seuraavina vuosina, jos olosuhteet kartoituksen aikaan ovat paremmat. 6 LÄHTEET Sweco Ympäristö Oy, Kaidi Finland biodiesellaitos. Ranta- ja vesikasvillisuuden seurantasuunnitelma. 26 (26)

31 POHJOISRANTA 1 Liite 1 Kuva 1. Kuva linjan 1 alkupisteestä linjan suuntaisesti (290 o ). Kuva 2. Linjan alkupiste lepikon reunassa. Puissa punaista merkkinauhaa. Kuva 3. Kuva linjan 1 alkupisteestä etelän-lounaan suuntaan. Kuva 4. Kuva linjan 1 alkupisteestä pohjoisen-koillisen suuntaan. Kuva 5. Upossarpiota kasvaa hapsiluikan peittämillä matalilla särkillä. Vesi oli alhaalla seurannan aikaan ja särkät olivat näkyvillä. Kuva pohjoiseen. Kuvassa näkyy peruskartassakin näkyvä itä-länsisuuntainen hiekkasärkkä. Kuva 6. Muuta lajistoa on mm. hentosätkin Ranunculus confervoides. 27

32 POHJOISRANTA 2 Kuva 7. Linjan alkupiste lepikon reunassa pisteessä Kuva 8. Kuva alkupisteestä meren suuntaan. Kuva 9. Kuva linjan alkupäästä etelän-lounaan-lännen suuntaan. Kuva 10. Kuva linjan alkupäästä pohjoiseen/luoteeseen. Kuva 11. Linjan eteläpuolella ja ylempänä niityllä on ruovikkoa. Kuva

33 TUOMILAHTI 1 Kuva 12. Linjan alkupiste lepikon reunassa pisteessä Kuva 13. Linjan alkupisteestä meren suuntaan. Kuva 14. Kuva linjan alkupisteestä koillisen-pohjoisen suuntaan. Kuva 15. Kuva linjalta etelään-lounaaseen. Kuva 16. Kuva rannan suuntaisesti pohjoiseen-koilliseen noin

34 TUOMILAHTI 2 Kuva 17. Kuva linjan 2 alkupisteen suuntaan hiekkarannan reunalta. Kuva 18. Kuva samasta kohdasta linjalta merelle päin. Kuva 19. Kuva linjalta länteen. Kuva 20. Kuva linjalta itään-koilliseen. Kuva 21. Kuva länteen pengertien suuntaan. 30

35 TAKALAHTI 1 Kuva 22. Kuva linjan 1 alkupäästä. Linjan alkupiste Kuva 23. Kuva linjan alkupisteestä lounaaseen lahden suuntaan linjaa pitkin. Kuva 24. Kuva linjalta luoteen suuntaan. Kuvan reunassa Iso Etukarin luoteispuolella oleva tuulivoimala. Kuva 25. Itärannalta lounaaseen Kuvassa keskellä Pienen Etukarin ja Ison Etukarin välinen salmi. Kuva 26. Kuva itärannalta luoteeseen ( ) sataman tuulivoimaloiden suuntaan. Kuva 27. Ristilimaska peitti mattona pohjakasvillisuutta Kuva 28. Lajistoon kuuluu mm. vesirutto. 31

36 TAKALAHTI 2 Kuva 29. Linjan 2 alkupiste on lepikon reunassa. Kuva 30. Kuva linjan 2 alkupisteestä salmen suuntaan. Kuva 31. Kuva linjan 2 alkupisteestä lounaaseen rannan suuntaisesti. Vasemmalla Pienen Etukarin rantaa, oikealla Ison Etukarin. Kuva 33. Kuvassa oikealla Pienen Etukarin saaren itäisin kärki. Kuva 32. Kuva linjalta koillisen suuntaan tuulivoimaloille päin. Kuva 34. Pieni Etukari kuvattuna lahden itärannalta. Vasemmalla saaren ja mantereen väli

37 MURHANIEMI 1 Kuva 35. Linjan 2 alkupisteestä meren suuntaan. Kuva 36. Linjalta lounaan suuntaan. Kuva 37. Linjan ympäristössä kasvaa ruijanesikkoa. MURHANIEMI 2 Kuva 38. Linjan 2 alkupää on lepikon reunassa pisteessä Kuva 39. Linjalta 2 meren suuntaan 33

38 MURHANIEMI 2 Kuva 40. Linjalta 2 luoteen-lännen suuntaan. Kuva 41. Kuva linjalta 2 itään-kaakkoon. Kuva 42. Maalimerkki kivessä linjalla 2. Kuva 43. Vesikasvillisuutta ei juuri ole, pohja on kivinen. 34

39 YKSKUUSI 1 Kuva 44. Linja 1 kuvattuna alkupisteestä merelle päin. Kuva 45. Linja 1 kuvattuna vesirajasta alkupään suuntaan Kuva 46. Vedessä kasvillisuus on harvaa tai puuttuu kokonaan. Kuva 47. Linjan 1 länsipuolella on paljasta hiekkaa. Linjan alkupää kuvassa vas. näkyvän lepikon reunassa Kuva 48. Vesirajassa ja niityllä on ruovikkoa. Kuva länteen 35

40 YKSKUUSI 2 Kuva 49. Linjan 2 alkupiste lepikon ja pensaikon reunassa. Kuva 50. Linja 2 kuvattuna vedestä pohjoiseen alkupään suuntaan Kuva 51. Rannassa on pitkä pohjois-eteläsuuntainen hiekkasärkkä. Kuva pisteestä pohjoiseen-pohjois-koilliseen kesämökin suuntaan. 36

41 LIITE 2 Kasvillisuus seurantalinjoilla pohjoisranta linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis canina 0,5 Alisma wahlenbergii 0,25 0,25 0,25 0,25 Alnus incana 11 Betula pubescens 0,5 Calamagrostis stricta Caltha palustris 1 0,25 0,25 Carex acuta 0,25 Carex aquatilis 0, Carex nigra ssp. juncella 0,5 Elatine hydropiper 0,25 0,25 0,25 0,25 Eleocharis acicularis 0, Eleocharis palustris Epilobium palustre 10 Filipendula ulmaria 0,5 0,25 Galium palustre 0,25 0,25 Leontodon autumnalis 0,25 Lysimachia thyrsiflora 0,25 Myrica gale 15 Parnassia palustris 0,25 Peucedanum palustre 0,25 Potamogeton pusillus 0,25 0,25 Ranunculus confervoides 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 Ranunculus reptans 0,25 ruusukelehtikasvi 0,25 1 0,5 0, ,25 0,25 0,5 0,25 0,25 0,25 1 0,25 0,25 1 Salix phylicifolia 5 Subularia aquatica 0,25 0,25 Valeriana sambucifolia 1 Veronica longifolia 0,25 Zannichellia palustris var.repens 0, ,25 0,25 0,25 0, ,25 sammal , , paljas maa kivi

42 pohjoisranta linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis stolonifera 1 Alnus incana 10 Anthriscus sylvestris 0,25 Betula pubescens 1 Calamagrostis stricta 10 7 Caltha palustris 0,25 Cicuta virosa 0,25 Eleocharis acicularis ,25 5 Eleocharis palustris 2 0, ,25 0,25 0,25 0,25 Euphrasia sp. 0,25 Festuca ovina 0,25 Filipendula ulmaria 2 Galium palustre 0,25 Juncus filiformis 1 Lathyrus palustris 0,5 Leontodon autumnalis 0,25 Lysimachia thyrsiflora 1 Myrica gale 10 0,25 Parnassia palustris 0,25 Ranunculus reptans 0,5 ruusukelehtikasvi 0,25 0,25 0,25 0,5 0,25 2 0,5 0,25 0,25 Schoenoplectus tabernaemontanii 0,25 Subularia aquatica 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 sammal 30 5 paljas maa kivi

43 Tuomilahti linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis stolonifera 0,25 1 Alnus incana 80 Calamagrostis stricta 5 Caltha palustris 0,25 2 0,5 Carex aquatilis Cicuta virosa 0,5 Eleocharis acicularis 0,25 0, Epilobium palustre 0,25 5 Equisetum fluviatile 0, Euphrasia sp. 0,25 Filipendula ulmaria Galium palustre 0,25 0,25 0,25 Lysimachia thyrsiflora 3 2 Parnassia palustris 0,25 0,5 Pedicularis palustre 1 0,25 Poa sp. 0,25 Potamogeton filiformis 10 Potentilla palustris 10 Salix phylicifolia 3 Schoenoplectus tabernaemontanii 7 Valeriana sambucifolia 1 Vicia cracca 2 sammal kivi karike

44 Tuomilahti linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis stolonifera 1 Betula pubescens 0,25 Calamagrostis stricta 10 Callitriche hermaphroditica 0,25 Elatine hydropiper 0,25 Eleocharis acicularis 0,25 0,25 0,25 Epilobium palustre 0,25 2 0,25 3 0,25 0,25 Galium palustre 1 Honckenya peploides 10 Juncus alpinoarticulatus 0,5 Leontodon autumnalis 8 0,25 Leymus arenarius 0,5 Pedicularis palustre 0,25 Salix phylicifolia 10 5 Tanaxetum vulgare 1 Tricloghin palustris 1 Vicia cracca 1 sammal 1 paljas maa kivi karike

45 Takalahti linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis canina 0,25 0,25 Alisma plantago-acuatica 0,25 Alisma wahlenbergii 0,25 Anthriscus sylvestris 15 Betula pubescens Calamagrostis stricta 1 2 Calamagrostis canescens 3 3 Callitriche hermaphroditica 0,25 Caltha palustris 3 7 Carex nigra ssp. juncella Elatine hydropiper 0,25 Eleocharis palustris 5 Epilobium palustre 0,25 Festuca rubra 10 Filipendula ulmaria 1 1 Galium palustre 0,25 0,25 0,5 Lathyrus palustris 0,5 0,5 Lemna trisulca 50 Lysimachia thyrsiflora 0,5 0,5 Lythrum salicaria 2 10 Myriophyllum alterniflorum 0,25 Poa pratensis 0,25 Potentilla palustris 10 0,25 Rhinanthus serotinus 0,25 Rumex aquatilis 1 1 Salix phylicifolia 10 Sparganium sp. 0,25 Tanaxetum vulgare 2 Valeriana sambucifolia 1 1 Veronica longifolia 0,5 0,25 Vicia cracca 0,25 0,5 sammal ,25 paljas maa kivi karike

46 Takalahti linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis canina 0,25 Agrostis stolonifera 0,25 Alisma plantago-acuatica 5 3 Alnus incana 70 Anthriscus sylvestris 5 Calamagrostis canescens 3 60 Callitriche hermaphroditica Caltha palustris 5 3 Cardamine pratensis 0,25 Elatine hydropiper Eleocharis palustris Filipendula ulmaria 10 Galium palustre 0,25 0,25 0,25 Lathyrus palustris 0,25 Lemna minor 0,25 Lemna trisulca 80 Lysimachia thyrsiflora 1 5 Lythrum salicaria 1 Myriophyllum alterniflorum 3 0,25 Poa pratensis 1 Potamogeton gramineus 10 Potamogeton perfoliatus 0,25 Rubus arcticus 1 Rumex aquatilis 5 Salix phylicifolia 10 Schoenoplectus tabernaemontanii 2 2 Tirentalis europaea 1 Valeriana sambucifolia 2 Veronica longifolia 1 Vicia cracca 5 Zannichellia palustris var.repens 0,25 sammal 4 paljas maa kivi 1 karike

47 Murhaniemi linja ruutu etäisyys alkupisteestä m laji Agrostis stolonifera 2 0,25 0,25 Alnus incana 5 Calamagrostis stricta Caltha palustris 0,25 0,25 Carex nigra ssp. juncella Chara sp. 0,25 Eleocharis quinqueflora 0,25 Eleochrais uniglumis 0,25 Epilobium palustre 0,25 Equisetum arvense 0,25 0,25 Filipendula ulmaria Galium palustre 0,25 Juncus balticus 0,5 0,5 Lythrum salicaria ,25 Molinia caerulea 3 Myrica gale 50 Pinguicula vulgaris 0,5 Poa sp. 1 Potamogeton filiformis 0,25 0,25 0,25 Primula nutans 1 0,25 Rhinanthus serotinus 0,25 ruusukelehtikasvi 0,25 Salix phylicifolia 10 1 Valeriana sambucifolia 0,25 Vicia cracca 0,25 0,25 Viola palustris 0,25 0,5 Zannichellia palustris var.repens 0,25 sammal ,25 paljas maa kivi karike

48 Murhaniemi linja 2 ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis canina 0,25 0,25 Agrostis stolonifera 0,25 Calamagrostis stricta Caltha palustris 0,5 0,25 0,25 Carex nigra ssp. juncella 5 5 Chara sp. 0,25 Eleochrais uniglumis 0,25 Epilobium palustre 0,25 0,25 Filipendula ulmaria 2 0,25 0,25 0,25 Galium palustre 0,25 0,25 Glaux maritima 0,25 Juncus balticus 0,25 Juncus gerardii 0, ,25 Leontodon autumnalis 0,25 0,25 0,25 Lythrum salicaria 5 Ophioglossum vulgatum 0,25 Parnassia palustris 0,25 Pedicularis palustre 0,25 0,25 0,25 Phragmites australis 0,25 Potamogeton filiformis 0,25 0,25 Potamogeton perfoliatus 5 Potentilla palustris 0,5 Primula nutans 0,25 0,25 Salix phylicifolia 2 2 0,25 Valeriana sambucifolia 0,25 0,25 0,25 Vicia cracca 0,25 sammal ,25 paljas maa kivi karike

49 Ykskuusi linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis canina Agrostis capillaris 5 Agrostis stolonifera 0,25 0, Alnus incana 80 Betula pubescens 0,25 0,25 Calamagrostis stricta 0, Carex nigra ssp. juncella Eleocharis palustris 0,25 Eleochrais uniglumis 0,25 1 Euphrasia sp. 0,25 0,25 0,25 Festuca rubra 0,25 0,25 Filipendula ulmaria 0,25 2 0,5 1 0,25 Galium palustre 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 Juncus balticus 0, Juncus gerardii 0,25 Lathyrus palustris 0,5 3 Leontodon autumnalis 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 Lysimachia thyrsiflora 0,5 1 Myrica gale Parnassia palustris 0,5 0,25 0,25 1 Pedicularis palustre 0,25 Phragmites australis 0,5 2 0,25 1 0,25 0,25 15 Potentilla palustris 0,25 Salix phylicifolia ,5 1 0,25 Sonchus arvensis var. Maritima 0,25 Valeriana sambucifolia 0,25 Vicia cracca 0,25 0,25 0,25 sammal , ,25 paljas maa kivi 2 karike

50 Ykskuusi linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis canina 1 1 0,5 Agrostis stolonifera 0,25 0,25 Alnus incana 15 Calamagrostis stricta Caltha palustris 0,25 0,25 Carex nigra ssp. juncella 1 0,25 2 Eleochrais uniglumis ,25 Filipendula ulmaria 5 2 Galium palustre 0,25 0,25 0,25 Juncus gerardii 5 1 Lathyrus palustris 0,5 0,25 Leontodon autumnalis 0,25 Lysimachia thyrsiflora 0,5 0,25 Myrica gale Parnassia palustris 0,25 0,25 Pedicularis palustre Phragmites australis 0,25 1 0,5 0,5 60 0,5 0,25 Potamogeton perfoliatus Potentilla palustris 2 Salix phylicifolia Sonchus arvensis var. Maritima 0,25 Tricloghin palustris 0,25 0,25 0,25 Valeriana sambucifolia 2 2 Vicia cracca 1 1 sammal ,25 paljas maa karike

51 Ykskuusi linja ruutu etäisyys alkupisteestä m Agrostis canina 1 1 0,5 Agrostis stolonifera 0,25 0,25 Alnus incana 15 Calamagrostis stricta Caltha palustris 0,25 0,25 Carex nigra ssp. juncella 1 0,25 2 Eleochrais uniglumis ,25 Filipendula ulmaria 5 2 Galium palustre 0,25 0,25 0,25 Juncus gerardii 5 1 Lathyrus palustris 0,5 0,25 Leontodon autumnalis 0,25 Lysimachia thyrsiflora 0,5 0,25 Myrica gale Parnassia palustris 0,25 0,25 Pedicularis palustre Phragmites australis 0,25 1 0,5 0,5 60 0,5 0,25 Potamogeton perfoliatus Potentilla palustris 2 Salix phylicifolia Sonchus arvensis var. Maritima 0,25 Tricloghin palustris 0,25 0,25 0,25 Valeriana sambucifolia 2 2 Vicia cracca 1 1 sammal ,25 paljas maa karike

TYÖNUMERO: SWECO INDUSTRY SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: SWECO INDUSTRY SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU KAIDI FINLAND BIODIE SELLAITOS VESI- JA RANTAKASVILLISUUD EN SEURANTASUUNNITELMA KEMIN AJOKSESSA TYÖNUMERO: 20600783 SWECO INDUSTRY SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU 2 (15) VESI- JA RANTAKASVILLISUUDEN SEURANTASUUNNITELMA

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. kiinteän yhteyden ja tuulipuiston lähialueen kasvillisuusselvitys 2009. Suomen Luontotieto Oy 36/2009 Jyrki Oja, Satu Oja

Suomen Luontotieto Oy. kiinteän yhteyden ja tuulipuiston lähialueen kasvillisuusselvitys 2009. Suomen Luontotieto Oy 36/2009 Jyrki Oja, Satu Oja Oulunsalon-Hailuodon kiinteän yhteyden ja tuulipuiston lähialueen kasvillisuusselvitys 2009 Ruijanesikko on alkukesän kukkija Suomen Luontotieto Oy 36/2009 Jyrki Oja, Satu Oja Sisältö 1. Johdanto... 3

Lisätiedot

LIITE 6. Kasvillisuusselvitykset.

LIITE 6. Kasvillisuusselvitykset. LIITE 6 Kasvillisuusselvitykset. Varessäikän-Siikajokisuiston välisen alueen kasvillisuusselvitys Laidunnettua rantaniittyä Siikajoella. Tanja Jylänki 1.9.2010 Sisältö 1. Johdanto 2. Aineisto ja menetelmät

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. Hoikkahiue - Luodeletto tuulivoimalapuistohankkeen. Suomen Luontotieto Oy 3/2010 Jyrki Oja, Satu Oja

Suomen Luontotieto Oy. Hoikkahiue - Luodeletto tuulivoimalapuistohankkeen. Suomen Luontotieto Oy 3/2010 Jyrki Oja, Satu Oja Hoikkahiue - Luodeletto tuulivoimalapuistohankkeen luotojen putkilokasvillisuusselvitykset 2009. Merikohokki on alueen saarilla yleinen Suomen Luontotieto Oy 3/2010 Jyrki Oja, Satu Oja Sisältö 1. Johdanto...

Lisätiedot

SIIRTOLAPUUTARHAN LUONTOSELVITYS

SIIRTOLAPUUTARHAN LUONTOSELVITYS SIIRTOLAPUUTARHAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän maastokatselmuksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö kartassa 1 kuvatulla alueella sellaisia luontoarvoja, että ne olisi

Lisätiedot

56 merenrantakasvia Helsingissä. Lajeja (24) (110) (177) 1-10 (288) ei tutkittu (12)

56 merenrantakasvia Helsingissä. Lajeja (24) (110) (177) 1-10 (288) ei tutkittu (12) 56 merenrantakasvia Helsingissä Lajeja 31-38 (24) 21-30 (110) 11-20 (177) 1-10 (288) ei tutkittu (12) 56 MERENRANTAKASVIA TIETEELLINEN NIMI SUOMALAINEN NIMI RUUDUT LISÄTIETOJA Juncus gerardii Suolavihvilä

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Luontoinventoinnin täydennys - lammen vesikasvillisuus ja selkärangattomat eliöt

Luontoinventoinnin täydennys - lammen vesikasvillisuus ja selkärangattomat eliöt Luontoinventoinnin täydennys - lammen vesikasvillisuus ja selkärangattomat eliöt 7.7.2016 0,3 Venesatama 0,3 0,6 0,5 0,8 Keittokatos Kovaa ehmeää ohjan kovuus 1 Sisällys 1. Johdanto ja työn tarkoitus 3

Lisätiedot

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi 2011. Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Lappeenrannan Yritystila Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

TYÖNUMERO: OFFSHORE FISH FINLAND OY KALANKASVATTAMO SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: OFFSHORE FISH FINLAND OY KALANKASVATTAMO SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: 20600653 OFFSHORE FISH FINLAND OY KALANKASVATTAMO SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 LAJIN KUVAUS... 3 2.1 Aiemmat havainnot alueella... 5 3 MENETELMÄT... 6 4 TULOKSET... 6 5

Lisätiedot

Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit Aili Tamminen

Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit Aili Tamminen Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit 22.7.2004 Aili Tamminen Kasvit on pyritty tunnistamaan ranta alueella kävellen, välillä piipahtaen vesirajan tuntumassa ja taas siirtyen kauemmas n. 10 15 metrin etäisyydelle

Lisätiedot

Asemakaavamuutosalueen luontoselvitys Nokkalan koulun kohdalla

Asemakaavamuutosalueen luontoselvitys Nokkalan koulun kohdalla n a t a n s o y Kalimenkyläntie 212 90820 Kello Lassi Kalleinen gsm +358 407 592 277 lassi.kalleinen@gmail.com y= 1833650-6 Asemakaavamuutosalueen luontoselvitys Nokkalan koulun kohdalla Asemakaavamuutosalueen

Lisätiedot

Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset

Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset Toimenpidealue 1 kuuluu salmi/kannas-tyyppisiin tutkimusalueisiin ja alueen vesipinta-ala on 13,0 ha. Alue on osa isompaa merenlahtea (kuva 1). Suolapitoisuus oli

Lisätiedot

Kalimenkyläntie 212. Liminka, Tupos, asemakaavoitettavan Ankkurilahden laajennusalueen luontoselvitys

Kalimenkyläntie 212. Liminka, Tupos, asemakaavoitettavan Ankkurilahden laajennusalueen luontoselvitys n a t a n s o y Kalimenkyläntie 212 9 0 8 0 0 O U L U Liminka, Tupos, asemakaavoitettavan Ankkurilahden laajennusalueen luontoselvitys Liminka, Tupos, asemakaavoitettavan Ankkurilahden laajennusalueen

Lisätiedot

INARIJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN JA SEN KEHIT- TÄMISEN VAIKUTUKSET VESIKASVILLISUUTEEN - KOEALOJEN SEURANTATUTKIMUS VUONNA Juha Riihimäki Minna Kuoppala

INARIJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN JA SEN KEHIT- TÄMISEN VAIKUTUKSET VESIKASVILLISUUTEEN - KOEALOJEN SEURANTATUTKIMUS VUONNA Juha Riihimäki Minna Kuoppala 0 INARIJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN JA SEN KEHIT- TÄMISEN VAIKUTUKSET VESIKASVILLISUUTEEN - KOEALOJEN SEURANTATUTKIMUS VUONNA 2008 Juha Riihimäki Minna Kuoppala Suomen ympäristökeskus Vesistöalueiden integroitu

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Luontoselvityksen lisäosa

Luontoselvityksen lisäosa Luontoselvityksen lisäosa Sodankylän asemakaavan laajennusalue, urheilupuisto. Teuvo Pääkkölä Airix Ympäristö Oy Sisällysluettelo Johdanto... 3 2. Uhanalaiset lajit ja perinnebiotoopit... 4 3. Luontotyypit...

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Ramboll 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

LUONTOKARTOITUS Kartoituksen teki Kristiina Peltomaa luontokartoittaja (eat). Työ tehtiin elokuussa 2014

LUONTOKARTOITUS Kartoituksen teki Kristiina Peltomaa luontokartoittaja (eat). Työ tehtiin elokuussa 2014 LUONTOKARTOITUS Kartoituksen teki Kristiina Peltomaa luontokartoittaja (eat). Työ tehtiin elokuussa 2014 Venesjärvi 3:145 Kuvio 1 Mustikkatyyppi (MT) Pääpuulajina tukkipuukokoinen mänty seassa kuusta.

Lisätiedot

Pyhäjoen Hanhikivenniemen vesikasvillisuustarkkailu ja ydinvoimalaitoksen käytönaikaisten vaikutusten arviointi

Pyhäjoen Hanhikivenniemen vesikasvillisuustarkkailu ja ydinvoimalaitoksen käytönaikaisten vaikutusten arviointi ALLECO RAPORTTI N:O 9/2014 Pyhäjoen Hanhikivenniemen vesikasvillisuustarkkailu ja ydinvoimalaitoksen käytönaikaisten vaikutusten arviointi (Korjattu versio 20.1.2015) Juha Syväranta & Jouni Leinikki MARINE

Lisätiedot

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Uurainen 2016 Mia Rahinantti Sisällys 1. Taustaa... 2 2. Maastoinventointi... 2 3. Vaikutusarviointi... 3 4. Kuvia kohteesta... 4 5. Kasvillisuusluettelo...

Lisätiedot

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Vuonna 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi keskittyi Änättijärven rantoihin. Kyseessä oli jatko vuonna 1987 alkaneelle inventointityölle.

Lisätiedot

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 1 Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 Timo Jussila Kustantaja: Nokia Asset Management Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 5 Muinaisjäännös... 6

Lisätiedot

TÄYDENNYSLIITE INARIJÄRVEN YLEISKAAVAN NATURA-ARVIOINTIIN. Aija Degerman, Sweco Ympäristö Oy, Oulussa

TÄYDENNYSLIITE INARIJÄRVEN YLEISKAAVAN NATURA-ARVIOINTIIN. Aija Degerman, Sweco Ympäristö Oy, Oulussa TÄYDENNYSLIITE INARIJÄRVEN YLEISKAAVAN NATURA-ARVIOINTIIN Aija Degerman, Sweco Ympäristö Oy, Oulussa 19.9.2014 Metsähallituksen uudet esitykset kalastustukikohdiksi Metsähallitus on esittänyt Inarin kunnan

Lisätiedot

E = erityisesti suojeltava laji. Lajille tehty/

E = erityisesti suojeltava laji. Lajille tehty/ Pohjois-Pohjanmaan maatalousympäristöjen uhanalaisia putkilokasveja Ympäristöministeriön en suojelu -internet -sivujen mukaan, 2005 luokitus (huomioitu Luonnonsuojeluasetus (160/1997, muutos 913/2005 (voimaan

Lisätiedot

RANTAASEMAKAAVAN MUUTOKSEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS

RANTAASEMAKAAVAN MUUTOKSEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS SULKAVAN HÄMEENNIEMEN RANTAASEMAKAAVAN MUUTOKSEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS www.js-enviro.fi Juha Saajoranta 2011 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUONTOSELVITYKSEN TOTEUTUS 2. RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOSALUEEN LUONNON

Lisätiedot

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.5.2015 P21428P006 Raportti 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

55 vesikasvia Helsingissä. Lajeja (51) 8-12 (144) 5-8 (282) 1-4 (403) ei tutkittu (12)

55 vesikasvia Helsingissä. Lajeja (51) 8-12 (144) 5-8 (282) 1-4 (403) ei tutkittu (12) 55 vesikasvia Helsingissä Lajeja 12-22 (51) 8-12 (144) 5-8 (282) 1-4 (403) ei tutkittu (12) 55 VESIKASVIA TIETEELLINEN NIMI SUOMALAINEN NIMI RUUDUT KARTTA LISÄTIETOJA Alisma plantago-aquatica Ratamosarpio

Lisätiedot

Kyrönjoen vesistön tekojärvien kasvillisuuskartoitus 2010. Anna-Maria Koivisto. Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenneja ympäristökeskuksen julkaisuja

Kyrönjoen vesistön tekojärvien kasvillisuuskartoitus 2010. Anna-Maria Koivisto. Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenneja ympäristökeskuksen julkaisuja Kyrönjoen vesistön tekojärvien kasvillisuuskartoitus 2010 Anna-Maria Koivisto Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenneja ympäristökeskuksen julkaisuja 3/2011 Kyrönjoen vesistön tekojärvien kasvillisuuskartoitus

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Tmi Vespertilio 11.8.2017 Tiivistelmä Kemiönsaaren Nordanå-Lövbölen alueelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa. Varsinais-Suomen ELYkeskus on vuonna

Lisätiedot

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 1 Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: Inkoon kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvia... 6 Alueen luoteisosan

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys 1. Tausta ja tavoitteet Suunnittelualue sijaitsee Kemijärven kaupungin Räisälän kylässä. Suunnitelma koskee Kotikangas nimistä tilaa (75:0). Luontoselvityksen

Lisätiedot

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 1 KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Luontoselvitys Kemin kaupunki. Kiikelin retkeilyalueen kasvillisuuskartoitus. Karita Saravesi FT, biologi

Luontoselvitys Kemin kaupunki. Kiikelin retkeilyalueen kasvillisuuskartoitus. Karita Saravesi FT, biologi Luontoselvitys 15.9.2016 Kemin kaupunki Kiikelin retkeilyalueen kasvillisuuskartoitus Karita Saravesi FT, biologi 040 5717215 1 Johdanto Kiikelin niemi sijaitsee Kemijoen suistoalueella ja rajatuu etelä-

Lisätiedot

Niittotarvekartoitus. Suurijärvi, Savonlinna Kerimäki. Iina Remonen 08/2011

Niittotarvekartoitus. Suurijärvi, Savonlinna Kerimäki. Iina Remonen 08/2011 Niittotarvekartoitus Suurijärvi, Savonlinna Kerimäki Iina Remonen 08/2011 Yleiskuvaus: Suurijärven pohjoisosassa rannat ovat pääosin matalahkoja ja hiekkapohjaisia. Rannat kuitenkin syvenevät melko nopeasti

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUUNNITTELU OY PORIN YYTERIN LOMAKYLÄN ASEMAKAAVA-ALUEEN KASVILLISUUS- SELVITYS 2011 AHLMAN

YMPÄRISTÖNSUUNNITTELU OY PORIN YYTERIN LOMAKYLÄN ASEMAKAAVA-ALUEEN KASVILLISUUS- SELVITYS 2011 AHLMAN YMPÄRISTÖNSUUNNITTELU OY PORIN YYTERIN LOMAKYLÄN ASEMAKAAVA-ALUEEN KASVILLISUUS- SELVITYS 2011 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Tutkimusalue... 4 Tutkimusmenetelmät... 5

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 LEPAKOT JA TUULIVOIMA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4 TULOKSET... 4 5 YHTEENVETO

Lisätiedot

Nokia Vihnusjärven pohjoispuoli muinaisjäännösinventointi 2017

Nokia Vihnusjärven pohjoispuoli muinaisjäännösinventointi 2017 1 Nokia Vihnusjärven pohjoispuoli muinaisjäännösinventointi 2017 Timo Sepänmaa Teemu Tiainen Timo Jussila Tilaaja: Nokian kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Tulos... 3 Lähteet:... 3 Kuvia...

Lisätiedot

Porin Kivijärven vesikasvikartoitus kesällä 2013

Porin Kivijärven vesikasvikartoitus kesällä 2013 Työraportti 2015-38 Porin Kivijärven vesikasvikartoitus kesällä 2013 Kari Lepistö Lokakuu 2015 POSIVA OY Olkiluoto FI-27160 EURAJOKI, FINLAND Tel +358-2-8372 31 Fax +358-2-8372 3809 Työraportti 2015-38

Lisätiedot

Vihdin kunta Enärannan eteläosan asemakaava N 144. Luontoselvitys

Vihdin kunta Enärannan eteläosan asemakaava N 144. Luontoselvitys Vihdin kunta Enärannan eteläosan asemakaava N 144 Luontoselvitys Luontotieto Keiron Oy 24.11.2008 24.11.2008 Enäranta, luontoselvitys 1 (11) Sisältö 1 Johdanto... 2 2 Selvitysalueen sijainti ja yleiskuvaus...

Lisätiedot

Kempele - Oulunsalo Golf-alueen osayleiskaava / luontoselvitys

Kempele - Oulunsalo Golf-alueen osayleiskaava / luontoselvitys n a t a n s o y Kalimenkyläntie 212 90820 Kello Lassi Kalleinen gsm +358 407 592 277 lassi.kalleinen@natans.net y= 1833650-6 Kempele - Oulunsalo Golf-alueen osayleiskaava / luontoselvitys 1. Alueen rajaus

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

Pyhäjärven rantaosayleiskaava

Pyhäjärven rantaosayleiskaava KITEEN KAUPUNKI Pyhäjärven rantaosayleiskaava Viitasammakkoselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10.11.2014 P23479P003 Viitasammakkoselvitys I (I) Partanen Janne 10.11.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

KYLMÄPIHLAJAN PUTKILOKASVIT

KYLMÄPIHLAJAN PUTKILOKASVIT KYLMÄPIHLAJAN PUTKILOKASVIT Lähde: Kylmäpihlajan kasvillisuusselvitys Irmeli Suokas 2001 Piirros: Mariana Ravonius 2002 Kylmäpihlajan kahdeksan hehtaarin saari on lähes puuton, kallioinen ulkoluoto. Tyrnin

Lisätiedot

MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS

MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS Niittysmäki-Konkanmäki tuulipuiston osayleiskaava FT Samuel Vaneeckhout 23.5.2012 Perustiedot Kunta: Leppävirran kunta Kylä: Sahkarlahti Tila: Sorsanpelto 13:2 Tiili 5:35 Lehtokallio

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. välille suunnitellun kiinteän yhteyden ja tuulipuiston rantojen ja. Suomen Luontotieto Oy 39/2009 Jyrki Oja, Satu Oja

Suomen Luontotieto Oy. välille suunnitellun kiinteän yhteyden ja tuulipuiston rantojen ja. Suomen Luontotieto Oy 39/2009 Jyrki Oja, Satu Oja Oulunsalon-Hailuodon välille suunnitellun kiinteän yhteyden ja tuulipuiston rantojen ja luotojen eroosioselvitys 2009 Uudenvuodenmyrskyn 2009 aiheuttamia jäävalleja Oulunselällä Suomen Luontotieto Oy 39/2009

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY VESIKASVIKARTOITUS 16X170583 12.2.2014 TALVIVAARA SOTKAMO OY Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2013 Osa IVb_5 Kolmisopen vesikasvillisuuskartoitus 1 Kolmisopen vesikasvillisuuskartoitus v. 2013 Sisältö

Lisätiedot

TERRAFAME OY OSA VI: PINTAVESIEN BIOLOGINEN TARKKAILU VUONNA 2015 VESIKASVILLISUUDEN LINJASEU-

TERRAFAME OY OSA VI: PINTAVESIEN BIOLOGINEN TARKKAILU VUONNA 2015 VESIKASVILLISUUDEN LINJASEU- Vastaanottaja Terrafame Oy Asiakirjatyyppi Tarkkailuraportti Päivämäärä 2.5.2016 Viite 1510016678-009 TERRAFAME OY OSA VI: PINTAVESIEN BIOLOGINEN TARKKAILU VUONNA 2015 VESIKASVILLISUUDEN LINJASEU- RANNAT

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. Gundbyn Västergårdin tilalla sijaitsevan metsäkohteen. Suomen Luontotieto Oy 2/2014 Jyrki Matikainen

Suomen Luontotieto Oy. Gundbyn Västergårdin tilalla sijaitsevan metsäkohteen. Suomen Luontotieto Oy 2/2014 Jyrki Matikainen Gundbyn Västergårdin tilalla sijaitsevan metsäkohteen luontotyyppitarkastelu 2013 Suomen Luontotieto Oy 2/2014 Jyrki Matikainen Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 3. Tulokset ja johtopäätös...

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

Perämeren kansallispuiston kasvillisuus ja kasvisto

Perämeren kansallispuiston kasvillisuus ja kasvisto Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja A, No 32 Perämeren kansallispuiston kasvillisuus ja kasvisto Pertti Salo ja Ulla Nummela-Salo Metsähallitus Luonnonsuojelu Julkaisun sisällöstä vastaavat

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä. Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja

Suomen Luontotieto Oy. Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä. Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä uhanalaisen putkilokasvilajiston selvitys 2011 Purolitukkaa kasvaa Kylmäpuron ylityskohdassa Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja Sisältö 1. Johdanto...

Lisätiedot

Rantaniittyjen esiselvitys sekä liito-orava- ja liuskapielushavainnot Vassorinlahti

Rantaniittyjen esiselvitys sekä liito-orava- ja liuskapielushavainnot Vassorinlahti Rantaniittyjen esiselvitys sekä liito-orava- ja liuskapielushavainnot Vassorinlahti 13.6. 14.07.2017 Hanna Backman, Marko Takala 18.7.2017 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Vassorinlahti... 2 3. Rantaniityt,

Lisätiedot

Kolari Pasmajärvi muinaisjäännösinventointi 2012

Kolari Pasmajärvi muinaisjäännösinventointi 2012 1 Kolari Pasmajärvi muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Ville Laakso Kustantaja: Maanomistajat 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot:... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset... 5 KOLARI 503 PASMAJÄRVI...

Lisätiedot

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 1 Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Vanhat

Lisätiedot

TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA

TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 liite alkuperäiseen selvitykseen TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA 1. LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENTÄMINEN LISÄALUEIDEN OSALTA Lisäysalueet käsittävät kaksi pienialaista aluetta. Toinen alueista sijaitsee Pienen

Lisätiedot

Tampere Teisko Isosaari muinaisjäännösinventointi 2009

Tampere Teisko Isosaari muinaisjäännösinventointi 2009 1 Tampere Teisko Isosaari muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Plus arkkitehdit 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvia... 5 Kansikuva: rakennettavaa tonttialuetta,

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

Örön putkilokasvikartoitukset 2015

Örön putkilokasvikartoitukset 2015 Örön putkilokasvikartoitukset 2015 Riitta Ryömä Paahde Life (LIFE13NAT/FI/000099) JOHDANTO JA MENETELMÄT Kartoitusten tavoite ja tarkoitus Kartoitusten tarkoitus oli dokumentoida erityisesti merivehnäkasvustojen

Lisätiedot

Gallträsk-järven kunnostus Kasvillisuusseuranta 2017

Gallträsk-järven kunnostus Kasvillisuusseuranta 2017 KAUNIAISTEN KAUPUNKI Gallträsk-järven kunnostus Kasvillisuusseuranta 2017 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P11644 Kasvillisuusseuranta 2017 1 (15) Mäkelä Tiina Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Gallträsk...

Lisätiedot

Hankasalmi Revontulen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2014

Hankasalmi Revontulen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2014 1 Hankasalmi Revontulen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Lomakeskus Revontuli Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi... 5

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT JA POHJAVEDET... 4 5 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

Lahden Kymijärven sekä Hollolan Työtjärven ja Mustajärven vesikasvillisuus 2013

Lahden Kymijärven sekä Hollolan Työtjärven ja Mustajärven vesikasvillisuus 2013 Lahden Kymijärven sekä Hollolan Työtjärven ja Mustajärven vesikasvillisuus 2013 Esa Lammi & Marko Vauhkonen 5.2.2014 . LAHDEN KYMIJÄRVEN SEKÄ HOLLOLAN TYÖTJÄRVEN JA MUSTAJÄRVEN VESIKASVILLISUUS 2013 SISÄLLYS

Lisätiedot

Imatra Ukonniemen alueen sekä sen pohjoispuolisen rantaalueen ja kylpylän ranta-alueen muinaisjäännösinventointi 2012

Imatra Ukonniemen alueen sekä sen pohjoispuolisen rantaalueen ja kylpylän ranta-alueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Imatra Ukonniemen alueen sekä sen pohjoispuolisen rantaalueen ja kylpylän ranta-alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Imatran kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016 VANAJAVESIKESKUS Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016 Reima Hyytiäinen 25/09/2016 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Aineistot ja menetelmät... 3 3 Tulokset...

Lisätiedot

HAAVAISTEN LAHTIEN KASVILLISUUSKARTOITUS JA NIITTOSUUNNITELMA. Lounais-Suomen kalastusalue Terhi Sulonen

HAAVAISTEN LAHTIEN KASVILLISUUSKARTOITUS JA NIITTOSUUNNITELMA. Lounais-Suomen kalastusalue Terhi Sulonen HAAVAISTEN LAHTIEN KASVILLISUUSKARTOITUS JA NIITTOSUUNNITELMA Lounais-Suomen kalastusalue Terhi Sulonen 26.9.2007 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT 4 2.1 Päävyöhykelinjamenetelmä 4 2.2 Niittotarpeen

Lisätiedot

Koskikaltiojoen suu (länsi) /1-;p 01 0311- 3844 03 SUOJANPERÄ x= 7691 52-3, y= 3543 641~ z= n. 120 Inari ) t_/ Suojanperä. 14 f' Of o.

Koskikaltiojoen suu (länsi) /1-;p 01 0311- 3844 03 SUOJANPERÄ x= 7691 52-3, y= 3543 641~ z= n. 120 Inari ) t_/ Suojanperä. 14 f' Of o. TARKASTUSRAPORTTI FM Tiina Äikäs tarkasti seuraavat kohteet Pohjois-, Itä- ja tunturi-lapin alueella 2.7.- 12.7.2007 osana väitöskirjaansa liittyviä kenttätöitä. Apuna kenttätöissä oli fil. yo Siiri Tolonen.

Lisätiedot

Uudenmaan vesikasvikartoitukset päävyöhykemenetelmällä 2016

Uudenmaan vesikasvikartoitukset päävyöhykemenetelmällä 2016 ALLECO RAPORTTI N:O 15/201 Uudenmaan vesikasvikartoitukset päävyöhykemenetelmällä 201 Juha Syväranta MARINE BIOLOGICAL AND LIMNOLOGICAL CONSULTANTS Veneentekijäntie 4 FI-00210 Helsinki, Finland Tel. +358

Lisätiedot

Rantavyöhykkeen kasvillisuuden seuranta

Rantavyöhykkeen kasvillisuuden seuranta Rantavyöhykkeen kasvillisuuden seuranta 1998 2003-2008 Onko säännöstelyn kehittämisellä pystytty lieventämään vaikutuksia rantavyöhykkeeseen? Inarijärven tila ja tulevaisuus seminaari 10.6. 2009 Juha Riihimäki

Lisätiedot

Tampereen kantakaupungin viitasammakkoselvitys 2011 Iidesjärvi Tekolammikot

Tampereen kantakaupungin viitasammakkoselvitys 2011 Iidesjärvi Tekolammikot Tampereen kantakaupungin viitasammakkoselvitys 2011 Iidesjärvi Tekolammikot Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen/ Ympäristönsuojeluyksikkö Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys ry Pekka Rintamäki

Lisätiedot

Ruovesi Visuvesi Vuolleniemi muinaisjäännösinventointi 2010

Ruovesi Visuvesi Vuolleniemi muinaisjäännösinventointi 2010 1 Ruovesi Visuvesi Vuolleniemi muinaisjäännösinventointi 2010 Hannu Poutiainen Kustantaja: Ramboll Finland Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännös... 3 RUOVESI 94 VUOLLENIEMI...

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 10.5.2010 VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 1 Vapo Oy: Lampien viitasammakkoselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 3 3.1 Sammallampi 3 3.2 Ahvenlampi 4 3.3 Haukilampi

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

Vuosaaren satamahankkeen kasvillisuudenseuranta 2008. Lauri Erävuori Kukka Pohjanmies

Vuosaaren satamahankkeen kasvillisuudenseuranta 2008. Lauri Erävuori Kukka Pohjanmies Vuosaaren satamahankkeen kasvillisuudenseuranta 2008 Lauri Erävuori Kukka Pohjanmies Vantaa 2008 1 SISÄLLYS YHTEENVETO... 3 1 JOHDANTO... 4 1.1 SEURANNAN OHJAUS... 4 1.2 SATAMAHANKKEEN RAKENTAMISTILANNE...

Lisätiedot

KANNUSJÄRVEN NIITTOSUUNNITELMA

KANNUSJÄRVEN NIITTOSUUNNITELMA KANNUSJÄRVEN NIITTOSUUNNITELMA Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 286/2014 Laura Kokko YLEISTÄ 15.8.2014 Tämä työ on osa Kymijoen alueen järvikunnostushankkeessa laadittua Kannusjärven

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys

Viitasammakkoselvitys Härkmeren tuulivoimapuiston YVA ja 14.6.2013 1 (8) Härkmeren tuulivoimapuiston YVA ja Viitasammakkoselvitys Heikki Holmén 14.6.2013 14.6.2013 2 (8) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 VIITASAMMAKKO (RANA ARVALIS)...

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitos 22.9.2016 IL Dnro 46/400/2016 2(5) Terminologiaa Keskituuli Tuulen

Lisätiedot

Raahe Pyhtilänkangas Muinaisjäännösselvitysinventointi. Toukokuu FT Samuel Vaneeckhout Osuuskunta Aura

Raahe Pyhtilänkangas Muinaisjäännösselvitysinventointi. Toukokuu FT Samuel Vaneeckhout Osuuskunta Aura Raahe Pyhtilänkangas Muinaisjäännösselvitysinventointi Toukokuu 0 FT Samuel Vaneecout Osuuskunta Aura Muinaisjäännösselvityksen suoritus Alue Raahen Pyhtilänkangas. Suunnittelualue sijaitsee Raahen kaupunginosien

Lisätiedot

Hyrynsalmi Lumivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014

Hyrynsalmi Lumivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014 1 Hyrynsalmi Lumivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista Nurmijärvi 23.5.2018 Lausunto Mika Selin rakennuttamissuunnittelija mika.selin@nuorisosaatio.fi gsm 0400 416 695 NUORISOSÄÄTIÖ I NUORISOASUNTOJEN ISÄNNÖINTI OY Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012

Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartat...

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta (ilmakuva)... 3 Yleiskartta 2... 4 Muinaisjäännökset... 5 KOLARI 28 ÄKÄSJOEN PATO... 5 KOLARI 83 RAUTUJÄRVI... 5 KOLARI 84 AHVENJÄRVI... 8 KOLARI

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus

Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston alueelle harkitaan kaavamuutosta. Alueen luontoarvojen selvittämiseksi

Lisätiedot

Alueella havaittiin runsaasti korentoja, sekä vaalea haikara (mahdollisesti harmaahaikara?) ja haukkoja.

Alueella havaittiin runsaasti korentoja, sekä vaalea haikara (mahdollisesti harmaahaikara?) ja haukkoja. Niittotarveselvitykset Pieksämäki Letvetlampi Letvetlampi on matala, lähes umpeenkasvanut lampi, jonka läpi laskee Törmäjoki Härkäjärvestä Siikalahteen. Vedenkorkeus oli selvitystä tehtäessä noin 20-30

Lisätiedot

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys Liite 2 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA JOUNI RIITAMO JA PIHTIPUTAAAN KUNTA kaavamuutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (6) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

Littoistenjärven lammikkikartoitus

Littoistenjärven lammikkikartoitus Littoistenjärven lammikkikartoitus Lieto ja Kaarina 2012 Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus KTP:n Kasvintarkastuspalvelut Avoin yhtiö Suutarintie 26 69300 Toholampi Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

VELMU. Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma - Meren suojelun ja kestävän käytön hyväksi. Markku Viitasalo SYKE merikeskus

VELMU. Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma - Meren suojelun ja kestävän käytön hyväksi. Markku Viitasalo SYKE merikeskus VELMU Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma - Meren suojelun ja kestävän käytön hyväksi Markku Viitasalo SYKE merikeskus Meremme tähden Rauma 29.5.2018 Mats Westerbom / Metsähallitus Luontopalvelut

Lisätiedot