Kainuun liikennebiokaasutiekartta Mika Arffman, Aluekehityssäätiö, Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kainuun liikennebiokaasutiekartta Mika Arffman, Aluekehityssäätiö, 044 745 9770 Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy, 044 303 5006 18.11."

Transkriptio

1 Kainuun liikennebiokaasutiekartta Mika Arffman, Aluekehityssäätiö, Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy,

2 Kainuun biokaasutiekartan rakenne Biokaasun tuotannon volyymi Suomessa Biometaanin jalostuslaitokset ja tankkauspisteet Suomessa Kainuun biokaasupotentiaali ja vertaus Suomessa tehtyihin alueellisiin potentiaaleihin Arvio biometaanin tuotannosta Kainuussa 2020 Potentiaaliset asiakkaat ja jakelijat (soittokierros)

3 Sanasto 1 - RES-direktiivi: (2009/28/EY): Direktiivi uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä. RES direktiivissä on mm. uusiutuvan energian maakohtaiset velvoitteet energian loppukulutuksesta (Suomi 38 %) sekä tavoite biopolttoaineiden käytön lisäämiselle (EU 10 %, Suomen kansallinen tavoite 20 %). - ILUC: Liikenteen biopolttoaineiden epäsuorat maankäyttömuutokset. ILUC-direktiivin tavoitteena on rajata ruokaraaka-aineisiin perustuvien biopolttoaineiden käyttöä sekä tukea kehittyneiden kuten metsäraakaaineisiin perustuvien biopolttoaineiden käyttöä. - Tupla-tai kaksoislaskenta: Suomessa on biopolttoaineiden jakeluvelvoitteesta annettu laki 446/2007. Biopolttoaineiden energiasisällön osuus moottoribensiinin, dieselin ja biopolttoaineiden kokonaisenergiasisällöstä tulee olla 20 % vuonna Biopolttoaineen energiasisältö lasketaan täyttävän jakeluvelvoitetta kaksinkertaisena, mikäli biopolttoaine on tuotettu jätteistä tai tähteistä tai syötäväksi kelpaamattomista selluloosasta tai lignoselluloosasta. (6) Liikenteen perusennusteessa oletetaan, että vuonna 2020 liikenteen polttoaineista (32): 5 % on perusvaatimukset täyttävää polttoainetta ja 7,5 % tuplalaskennan täyttävää biopolttoainetta, Jolloin biopolttoaineiden osuus nousee 20 %:iin.

4 Sanasto 2 - Monofuel kaasuajoneuvo: Ovat pelkästään biometaanin (puhdistetun biokaasun) tai maakaasun käyttöön tarkoitettuja ajoneuvoja. - Bifuel kaasuajoneuvo: Ovat yleisesti ottomoottorilla varustettuja ajoneuvoja, jotka toimivat biometaanilla ja nestemäisellä polttoaineella, yleisesti bensiinillä. Kaasun ja nestemäisen polttoaineen käyttö ovat toisistaan riippumattomia, polttoaineiden käyttöä voidaan vaihtaa (nappia painamalla). Jos kaasu loppuu, käyttö muuttuu automaattisesti bensiinille. - Dualfuel kaasuajoneuvo: Ovat dieselmoottoreilla varustettuja, ajoneuvot toimivat yleisesti myös pelkällä dieselillä. Sytytys tapahtuu nestemäisellä dieselpolttoaineella, biometaanin käyttöosuus on noin %, lopun ollessa dieseliä.

5 Biokaasulla tuotetun energian kehitys Suomessa Reaktorilaitosten tuotta energiamäärä Suomessa (GWh) Sähköä Lämpöä Mekaanista energiaa YHTEENSÄ Lähde: Biokaasurekisterit vuosilta Suomessa reaktorilaitoksilla tuotetut energiamäärät yhteensä ovat vuoden GWh:ntasosta kasvaneet vuoteen GWh:n tasolle. Mekaaninen energia mm. jäteveden puhdistamon ilmastusmoottorit. *) *) Tilastoinnista ja siihen tehdystä kyselystä ei käy suoranaisesti ilmi, sisältyykö mekaaninen energia myös liikennepolttoaineeseen. Selvitystyön laatijoiden huomiona on, että kaavion mekaanisen energian osuus tarkoittanee liikennepolttoainetta, koska tilastokyselyssä ko. tuotannon on ilmoittaneet yhteiskäsittelylaitokset sekä tuotettu määrä (8,1 GWh) vastaa tilastoitua biometaanin kulutusta Suomessa (10,8 GWh). (30)

6 Biokaasun tuotanto Suomessa Biokaasulla tuotettu energia Suomessa 2013 Biokaasulla tuotetun energian alkuperä (GWh/2013) Reaktorilaitoksilla tuotetun biokaasuenergian alkuperä Suomessa (GWh/2013) GWh 0 GWh Reaktorilaitokset Kaatopaikat Reaktorilaitoksilla tuotettu energia Suomessa; 260 GWh(10) Kaatopaikkakaasulla tuotettu energia Suomessa; 294 GWh(10) Yhdyskuntien JV-puhdistamot Yhteismädättämöt Teollisuus Maatilat Nykytilanne Kainuussa (syksy 2014); - Vuoden 2014 tilastossa ei ole mukana Kainuun toista maatilakokoluokan laitosta (0,1 GWh) - Sotkamon MTT:n tutkimusasemalla otetaan käyttöön biokaasulaitos, jonka kapasiteetti on noin 0,3 GWh.

7 Biokaasun tuotanto Suomessa Kaatopaikkalaitosten tuottamat energiat Suomessa Kaatopaikoilla tuotettu energia Suomessa (GWh/2013) GWh Sähköä Lämpöä Mekaanista energiaa Kaatopaikkalaitoksilla tuottama energia vuonna GWh. (10)

8 Biokaasun tuotanto Suomessa Reaktorilaitosten tuottamat energiat Suomessa Reaktorilaitoksilla tuotettu energia Suomessa (GWh/2013) GWh Sähköä Lämpöä Mekaanista energiaa Mekaaninen energia; - Reaktorilaitoksissa tuotettu mekaanista energiaa vuonna ,1 GWh. Mekaaninen energia on tuotettu kokonaisuudessaan yhteismädättämöissä. (10)

9 Biokaasun tuotanto Suomessa Biometaanin tuotannon ja käytön kehitys vuoden 2001 jälkeen Biometaanin loppukulutus liikenteessä sekä jalostamoiden, tankkauspaikkojen ja kaasuajoneuvojen määrän kehitys Suomessa. (10) Kulutus vuodessa GWh Julkiset ja yksityiset jalostamot / kpl Tankkausasemia yhteensä (julkiset ja yksityiset) Kaasuajoneu-voja , , , , , , , , , , ,028 (806) 4 (53) 17 (195) 1300 (44000) , / Vuoden 2012 osalta suluissa vastaavat tiedot Ruotsista vuoden 2012 osalta.

10 Biokaasun tuotanto Suomessa Biometaanin tuotanto ja käyttö liikenteessä Biometaania tuotettiin Suomessa; ,6 GWh(10) ,8 GWh(10) Biometaanin käyttö liikenteessä Suomessa; ,0 GWh(2) ,8 GWh(10) Vuoden 2013 osalta tuotanto kasvoi enemmän kuin kulutus, osa kaasusta vietiin ulkomaille (10) Kaikki tuotettu biometaani on jäteperäistä, joten oikeuttaa tuplalaskentaan (-> käyttömäärä 21,6 GWh) (10)

11 Ilmasto- ja energiastrategian linjauksia Ilmasto- ja energiastrategian linjauksia; Maatalouspohjaisen biomassan energiakäytön edistämisessä painotetaan erityisesti muiden kuin ruoaksi käytettävien kasvien tai kasvinosien tuotantoa ja käyttöä sekä elintarvikeketjun sivujakeiden ja jätteiden (ml. lanta) käyttöä (4, suora lainaus).

12 Biopolttoaineen jakeluvelvoite Biopolttoaineiden jakeluvelvoite (3, 6) Suomessa biopolttoaineiden jakeluvelvoitteeksi on annettu laki 446/2007. Biometaani ei sisälly jakeluvelvoitteen piiriin (koskee nestemäisiä polttoaineita) (3) Vuonna 2011 voimaan tullut uusi laki nostaa jakeluvelvoitteen Suomessa vuoteen 2020 vaiheittain 20 %:iin liikenteen polttoaineista. Velvoitteen täyttämisessä huomioitavien polttoaineiden tulee täyttää RES- direktiviin mukaiset kestävyyskriteerit.

13 RES-direktiivi ja biopolttoaineiden kestävyys RES-direktiivi edellyttää biopolttoaineiden olevan kestävyyskriteereiden mukaisia (RES muuttaminen ns. ILUC-muutos menossa). Suomessa Laki 393/2013 astunut voimaan 7/2013 (laki biopolttoaineista ja bionesteistä). (7) Valmistelussa oleva ILUC-muutos ottaa kantaa myös kestävyyskriteereiden piiriin kelpaavien polttoaineiden raaka-aineisiin.(3) ILUC direktiivin valmistelussa esitettyjä (8); Peltobiomassan osuutta mahdollisesti rajataan. Jätepohjaisten biopolttoaineiden kerroin nostetaan kahdesta neljään. Esim. Ekoenergiamerkkiä tuotetulle sähkölle ei ole mahdollista saada, mikäli raakaaineena on kasvipohjaisia jakeita. Maatalouden lannat ovat hyväksytty raaka-aine, samoin jätepohjaiset jakeet.(9)

14 RES-direktiivi ja biopolttoaineiden kestävyys RES-direktiivi edellyttää biopolttoaineiden ja bionesteiden olevan kestävyyskriteerien mukaisia, kun(7, suora lainaus) -biopolttoaine tai bioneste lasketaan RES-direktiivissä asetettuun kansalliseen uusiutuvan energian sitovaan tavoitteeseen -sovelletaan biopolttoaineita tai bionesteitä koskevia kansallisia velvoitejärjestelmiä (esim. biopolttoaineiden jakeluvelvoite) -biopolttoaineen tai bionesteen käyttöä tuetaan taloudellisesti (esim. energiatuki tai veroetu).

15 RES-direktiivi ja biopolttoaineiden kestävyys RES-direktiivin kestävyyskriteereitä ovat (6): - Kasvihuonekaasupäästöjen vähennys biopolttoaineen valmistuksen elinkaaren päästöjen vähenemä verrattuina korvaavan fossiilisen polttoaineen päästöihin 1) Vähintään 35 % pienemmät 2) vähintään 50 % pienemmät 3) vähintään 60 % pienemmät, jos biopolttoaine tai neste tuotetaan jälkeen rakennetussa laitoksessa. - Biologinen monimuotoisuus - Raaka-aine ei saa olla alueilta, joiden käyttömuoto on ollut vuoden 2008 tammikuussa tai sitä myöhemmin; aarniometsä, luonnonsuojelualue, biologisesti monimuotoinen alue. - Maankäytön muutos (pysyvä) - Raaka-aine ei saa olla peräisin alueelta, joka on ollut vuoden 2008 tammikuussa tai jälkeen mm. a) kosteikko b) pysyvästi metsän peittämä alue - Turvemaiden kuivattaminen - Raaka-aine ei saa olla turv ta, jonka kuivattaminen on tehty vuoden 2008 tammikuun jälkeen. - Maatalouden raaka-aine - Raaka-aineen tuotannossa tulee noudattaa ympäristöä ja kasvinsuojelua koskevia hoitovaatimuksia sekä hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksia.

16 Soittokierros ministeriöihin (TEM) Tavoitteena keskustella tulevaisuuden näkymistä biometaanin tuotannossa Jukka Saarinen, TEM (puhelinkeskustelu ): - Saarisen mukaan ILUC direktiivi ei tuo isoja muutoksia kansalliseen kestävyyskriteerilainsäädäntöön, mutta tulee osaltaan määrittelemään, mitkä raakaaineet hyväksytään perusvaatimukset täyttäviin biopolttoaineisiin ja mitkä raakaaineet kuuluvat ns. tuplalaskennan piiriin. - Valmistelussa oleva ILUC direktiivin selkeydyttyä ministeriössä on pohdittu, että tehdään kansallinen uudelleen tarkastelu jakeluvelvoitteesta, missä biokaasu mahdollisesti myös huomioidaan. - Esille nousi, että on vaikea ennustaa, millainen biopolttoainepolitiikka on EU:ssa vuoden 2020 jälkeen ja miten se heijastaa käytännön tuotantoon. - Investointien kansallisten energiatukien osuudet ovat pienentymässä.

17 Soittokierros ministeriöihin (LVM) Tavoitteena keskustella tulevaisuuden näkymistä biometaanin tuotannossa Saara Jääskeläinen (Puhelinkeskustelu ); LVM:ssämenossa selvitys (laatii asetettu työryhmä) bensiinille ja dieselille vaihtoehtoisten polttoaineiden (sähkö, vety, metaani, etanoli ja biodiesel) jakeluverkoista. Jääskeläisen mukaan jäsenmaiden tulee laatia suunnitelma vaihtoehtoisten polttoaineiden jakeluverkoista 2016 mennessä. Ensimmäinen suunnitelma toimenpiteistä Suomessa 2014/2015. Tavoitteena on, että 2020 mennessä päätieverkolla pystytään liikennöimään kaasulla ja sähköllä. Tässä vaiheessa (soittokierroksen aikaan) metaanin tarkastelu rajoittuu pitkälti maakaasuverkon vaikutuspiiriin. Jääskeläisen mukaan biokaasu tullaan ottamaan voimakkaammin tarkasteluun selvitystyön aikana. Kaasualan toimijoiden 2020 visio löytyy osoitteesta:

18 Vaihtoehtoisten liikennepolttoaineiden infrastruktuuridirektiivi (2014/94/EU) Infrastruktuuridirektiivi (2014/94/EU) on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä lokakuun lopussa. Keskeisiä sisältöasioita (34); Direktiivi edellyttää tankkausverkoston luomisen kaikkiin jäsenmaihin puhtaimmille liikenteen käyttövoimille; uusiutuva sähkö, vety ja metaani. Jäsenmaiden on saatettava direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä mennessä. Metaanin tankkausverkosto on rakennettava koko maahan EU-maissa. Tankkausasemaverkoston aikatauluraami: 2020 mennessä: julkiset CMG (paineistettu metaanikaasu)-asemat kaupunkitaajamissa, esikaupunkialueilla ja muilla tiheästi asutuilla alueilla mennessä: julkinen CMG-asemaverkko koko maassa, sisältäen myös maantiet. Uusiutuvien saatavuutta tankkauspaikoille ei velvoiteta, mutta niiden merkitystä korostetaan. Paineistetun metaanin tankkauspaikkojen etäisyyksiksi on viitteellinen ohjearvo 150 km mutta se ei ole velvoittava. Ei ole myöskään määrällistä minimiehtoa.

19 Soittokierros ministeriöihin (MMM) Tavoitteena keskustella tulevaisuuden näkymistä biometaanin tuotannossa Veli-Pekka Reskola (puhelinkeskustelu ) ja Hanna Mattila ( ) Tavoitteena on yrittää saada maatiloista mahdollisimman energiaomavaraisia. Reskolan mukaan yrittäjyys on myös keskiössä. Reskolan mukaan kestävyyskriteereiden määrityksessä biokaasun tuotanto on välimaastossa suhteessa esim. nestemäisiin peltopohjaisiin (esim. vilja) biopolttoaineisiin. Reskolan näkemyksen mukaan tuotantomuodot eivät ole suoriltaan verrattavissa keskenään. ILUC direktiiti tulee osaltaan linjaamaan peltobiomassan pohjautuvan biokaasun tuotantoa EUtasolla. Mattilan mukaan kun puhutaan, että kun puhutaan peltobiomassoista energiantuotannon raaka-aineina ja tavoitteellisena tilana on painottua jakeisiin, jotka eivät ole ruuantuotantoketjussa (mm. ILUC) niin tämä linjaus pohjaa mm. keskieurooppalaiseen toimintamalliin, jossa ihmisravinnoksi kelpaavaa maissia käytetään biokaasuntuotantoon -> Mattilan näkemyksen mukaan linjaus olisi nimenomaan raaka-aineista, jotka on mahdollisia ihmisen ruuantuotannon raaka-aineita. Tuonut esille työryhmissä, että maatilat voisi olla potentiaalisia biometaanin tuottajia tuotantoverkostossa (osa tuotanto-/jakeluketjua).

20 Biometaanin tuotanto Suomessa 2014 Laitos Tilastointi Jalostuskapasiteetti (Nm³/h / GWh) (sisään tuleva raakakaasu) Jakelu Huomiot MetenerOy, Laukaa Mukana 2013 tilastoissa 35 Nm³/h, laajennus vuonna Nm³/h:ssa (10) Oma julkinen jakelupiste. Maksukäteisellä tai erillisellä maksukortilla (ei pankki/luottokortilla). (11). Jalostus MetenerOy:n kehittämällä vesipesuun pohjautuvalla menetelmällä. Jalostuskapasiteetti laajenee 60 Nm³/h vuonna (10) Kymen BioenergiaOy, Kouvola. Jalostamo käynnistynyt Mukanavuoden 2012 tilastoissa 300 Nm³/h. (10) Tuotantokapasiteetti7 GWh. (1) Biometaanin injektointi maakaasuverkkoon. Biometaanin tankkaus Gasumin kaasun tankkauspisteissä. Kymen bioenergiaoy:n tuottama kaasu jalostetaan KSS Energian jalostamossa. Gasumostaa tuotetun biometaanin (1). Jalostus perustuu vesipesuun. Jalostuslaitteisto Greenlane Kanuka, kapasiteetti on 300 Nm³/h. (10,12)

21 Biometaanin tuotanto Suomessa 2014 Laitos Tilastointi Jalostuskapasiteetti (Nm³/h / GWh) (sisään tuleva raakakaasu) Jakelu Huomiot Suomenojanjäteveden puhdistamo, Espoo. Tuotanto käynnistynyt Jalostuksesta vastaa Gasum. (1) Mukana vuoden2013 tilastoissa. Biometaanin tuotantokapasiteetti 20 GWh.(1, 12). Jalostuskapasiteetti 300 Nm³/h. (10) Kaasu myydään pääasiassa Ruskeasuon bussivarikon yksityisellä tankkausasemalla.siirto maakaasuverkon kautta myös muille tankkauspisteille. tankkauspisteille. (12) JakeluHaminan Energian oman julkisen jakelupisteen kautta. (2) Jakelupiste on Haminan St1 asemalla. (13) Haminan Energia ensimmäinen kunnallinen biokaasuaseman operaattori. Asemalla myydään vain biometaania (ei maakaasua).² Maksu luotto-tai pankkikortilla. Jalostuslaitteisto perustuu vesipesuun, laitteiston valmistaja on Malmberg, kapasiteetti 600 Nm³/h. (12)

22 Biometaanin tuotanto Suomessa 2014 Laitos Tilastointi Jalostuskapasite etti (Nm³/h / GWh) (sisään tuleva raakakaasu) Jakelu Huomiot Joutsan Ekokaasu Oy. Otettu käyttöön Ei ole mukana vuoden 2013 tilastoissa. Jalostuskapasiteetti 60 Nm³/h. (10) Omajulkinen tankkauspiste. Tankkaus luotto-tai pankkikrotilla. Menetelmänä MetenerOy:n kehittämä vesipesuun perustuva laitteisto.(16) JeppoGraft. Laitos käynnistynytsyksyllä Ei ole mukana vuoden 2013 tilastoissa. Jalostuskapasiteetti 400 Nm³/h. (10) Laitoksella biometaani jalostetaan vesipesuun pohjautuvalla menetelmällä (Malmberg) (10). EnvorBiotechOy. On mukanavuoden 2012 tilastoissa (sähkön-ja lämmöntuotanto). N.6 Nm³/h, tavoitteena kasvattaa tuotantoa.(15) Oma EG BiogasStation tankkausasema tuotantolaitoksen vieressä. Biokaasu jalostetaan membraanikalvosuodatintekniikalla. Tankkaus omalla EG biogas tankkauskortilla. (14,15)

23 Biometaanin tuotanto Suomessa 2014 Laitos Tilastointi Biometaanin tuotantokapasit eetti Jakelu Huomiot Labio Oy Lahti. Ei ole mukana vuoden 2013 tilastoissa. Jalostuskapasiteetti 1 100Nm³/h. (10). Energiana 50 GWh. Gasumjalostaa biokaasun biometaaniksiaja injektoi sen maakaasuverkkoon. (19) Pesu perustuu vesipesuun. PesurinaMalmbergin valmistama laitteisto (10).

24 Biometaanin tuotanto Suomessa 2014 Laitos Tilastointi Biometaanin tuotantokapasiteetti Jakelu Huomiot Haapajärvi, ammattiopiston maatilalla oleva tuotanto-ja jalostuslaitteisto. On vuoden 2013 tilastoissa mukana (lämmöntuotanto). Tuotantokapasiteettion noin 10 Nm³/h. Kohteessa ei ole julkista tankkausasemaa. Tuotetun biokaasun energiasisältö noin 0,28 GWh. (1) Jalostus perustuu vesipesuun (Metaenergia Oy). Junttila tila Nivala. On vuoden 2013 tilastoissa mukana (lämmöntuotanto). Kohteessa ei ole julkista tankkausasemaa. Kehittääpienen mittakaavan biometaanin tuotanoyksikköä. Perustuu nanokalvotekniikkaan. (17). Tuotetun biokaasun energiasisältänoin 0,34GWh. (1)

25 Biometaanin julkiset tankkauspisteet Suomessa Kuvan lähteet: 21 ja Gasumillatavoite laajentaa maakaasuverkon piirissä olevaa tankkausverkostoa 30 asemaan vuoteen 2020 mennessä.(20) Taulukon lähde: 21. BIOMETAANIN JULKISET TANKKAUSPISTEET, syksy 2014 Tankkuaspaikkakunta Gasumin maakaasuverkon Tuotantolaitoksen yhteydessä piirissä Espoo X Espoo X Helsinki X Helsinki X Helsinki X Hyvinkää X Kotka X Kouvola X Lahti X Lohja X Lappeenranta X Porvoo X Riihimäki X Tampere X Imatra X Lohja X Helsinki X Tampere X Hamina, St1 St1 Leppävesi, Metener Metener Oy Forssa, Envor Group Oy Envor Biotech Oy Joutsa, Joutsan Ekokaasu Oy Joutsan Ekokaasu Oy Jepua, Jeppo Graft Jepua, Jeppo Graft Mäntsälässä St1 aseman yhteydessä voi tankata vain maakaasua. Operaattorina Mäntsäkän sähkö. Espoon Ruskeasuossa ykstyinen tankkauspiste, jossa sijaitsee HKL: bussivarikko.

26 Kainuun biokaasu- ja biometaanipotentiaali Kainuun teoreettinen biometaanipotentiaali pohjaten Kainuun keskeisiin syötemateriaalehin (arvio perustuu lähteisiin 23-27) Biometaanipontentiaali Energia m³ CH4 /v GWh/v Yhdyskuntalietteet ,7 Biojätteet ,9 Maatalouden lannat - Naudat ,6 - Hevoset ,8 Peltobiomassat - HVP -pellot ( ,9 - Ruokohelpi ( ,3 - Arvio rehunurmen tuotantopinta-alasta 10 %( ,5 YHTEENSÄ ,6 1) HVP pellot = hoidettu viljelemätön pelto (viherkesanto, suojakaista, luonnonhoitopelto nurmi). Pinta-ala Kainuussa 2900 ha. 2) Ruokohelven pinta-ala Kainuussa 398 ha. 3) Rehunurmen kokonaispinta-ala Kainuussa ha. Arvojen lähteet; 24, 35. Vuonna 2013 Kainuun liikennöintiin käytetty energiamäärä (28): - BENSA 32,8 milj. l = 290 GWh - DIESEL 49,3 milj. l = 495 GWh YHTEENSÄ: 790 GWh Kainuun biometaanipotentiaali on noin 16 % liikenteen polttoaineiden käytöstä vuonna 2013.

27 Kainuun biokaasu- ja biometaani; nautaeläimet NAUTAELÄINTEN BIOKAASUPOTENTIAALIN ALUEELLINEN JAKAANTUMINEN KAINUUSSA / GWH KAJAANI; 3,0 HYRYNSALMI; 1,9 RISTIJÄRVI; 1,9 PALTAMO; 2,1 SOTKAMO; 8,2 - Ko. jakeiden energiasisältö on noin 38,6 GWh. - Tuottaisi polttoaineen noin henkilöautolle (4,5 kg biometaania/100 km tai bensaa 7 l/100 km, km/v). SUOMUSSALMI; 3,7 VAALA; 6,8 PUOLANKA; 4,7 KUHMO; 6,2

28 Kainuun biokaasu- ja biometaanipotentiaali; maatalouspohjaisten jakeiden potentiaali NAUTAELÄINTEN, HVP-PELTOJEN SEKÄ RUOKOHELVEN BIOKAASUPOTENTIAALIN KUNNITTAINEN JAKAANTUMINEN KAINUUSSA / GWH PALTAMO; 5,8 KAJAANI; 8,5 HYRYNSALMI; 3,7 RISTIJÄRVI; 4,9 SOTKAMO; 17,6 - Ko. jakeiden osuus kaasun tuotosta noin 64 %. - Ko. jakeiden energiasisältö on noin 81 GWh. - Tuottaisi polttoaineen noin henkilöautolle (4,5 kg/100 km tai 7 l/100 km, km/v). - HUOM! Ei sisällä rehunurmea. VAALA; 14,3 SUOMUSSALMI; 7,8 PUOLANKA; 6,2 KUHMO; 11,9

29 Maakunnallisia biokaasu- ja biometaanipotentiaaleja Vertailuarvoja eri maakuntien potentiaaleihin Alue Jakeet Teoreettinen Energiapotentiaali Kainuu Eläinten lanta ja peltobiomassat (koko nurmen tuotantoalue) Pohjois-Savo Nautaeläinten lanta ja nurmi (hoitamattomat pellot ja kesanto) Pohjoi-Pohjanmaa Eläinten lanta, 10 % perunaviljelyn pintaalasta, 5 % nurmenviljelykäytön pinta-alasta, viljelemättömät pellot, yhdyskuntajäte ja ammattikalastuksen sivutuotteetn. Keski-Suomi Turku, Salo ja Kymenlaakso Kaikki maakunnan biomassat (maatalous, yhdyskunnat, teollisuus). Nurmea ha. Kaikki alueen biomassat. Nurmen määrä arvioitu siten, että ei häiritse ruuantuotantoa. Arvio liikennepolttoaineena Muuta Lähde 370 GWh - Kainuun bioenergiaohjelma GWh Pelkkä Ylä-Savo eläinen lannan mukaan, 180 GWh. Luostarinen, S. MTT ja Karjanlannan käsittelyä koskeva suunnitelma Ylä-Savon alueelle. Envitecpolis Oy GWh Pohjois-Pohjanmaan biokaasupotentiaalin arviointitutkimus. Sankari, T ja Imppola, R. Oulun seudun ammattikorkeakoulu GWh(keskimäärin) GWh Vastaa noin henkilöauton vuosikulutusta. Helsingin seutu Kaikki alueen biomassat. 450 GWh 80 % Helsingin seudun busseista tai yli henkilöauton käyttöön. Pelkän nurmen tuotantopotentiaali 744 GWh. Alueille olisi rakennettavissa noin 50 biokaasulaitosta (1 900 GWh) Biokaasuteknologian alueellinen hyödyntämispotentiaali - esimerkkialueena Keski-Suomen maakunta. Vänttine, V-H Jyväkylän yliopisto. MTT Raportti 49. Suunnitelma liikennebioakasun tuotannon ja käytön edistämiseksi Turun, Salon ja Kymenlaakson seuduilla. 4 biokaasulaitosta ja Ämmässuon MTT Raportti 47. Suunnitelma kaatopaikkakaasu. liikennebioakasun tuotannon ja käytön edistämiseksi Helsingin Seudulla. Huom! Tulee huomioida eri selvitysten rajaukset (mm. energianurmen määrät eri alueilla)

30 Kainuun biokaasu- ja biometaanipotentiaali arvio tulevaisuudesta Biometaanipontentiaali m³ CH4 /v Energia GWh/v Osuus biokaasuntuotantoon % Realistinen arvio biokaasukäytöstä m³ CH4 /v Arvion energiasisältö GWh Yhdyskuntalietteet , ,7 Biojätteet , ,9 Maatalouden lannat 0,0 - Naudat , ,9 - Hevoset , ,2 Peltobiomassat 0,0 - HVP -pellot ( , ,1 - Ruokohelpi , ,1 - Arvio rehunurmen tuotantopinta-alasta 10 % , ,8 YHTEENSÄ , ,5 - Biokaasua käytettiin liikenteessä GWh². - Potentiaali vastaa noin henkilöauton vuosikulutusta (4,5 kg/100 km tai 7 l/100 km, km/v).

31 Lähtökohdat biometaanin tuotannosta Kainuussa Kainuuseen yksi keskitetty yhteiskäsittelylaitos, joka voi jalostaa biometaania. Syötteinä biojätteet, yhdyskuntalietteet, elintarviketeollisuuden sivuvirrat. Muut maakuntaan sijoittuvat laitokset ovat hajautettuja ja pohjaavat pitkälti maatalouden biomassoihin. Hajautetut tuotantolaitokset voivat olla maatilojen yhteislaitoksia tai tilakohtaisia laitoksia. Hajautetuissa laitoksissa voidaan käsitellä myös soveltuvia maatalouden ulkopuolelta tulevia sivuvirtoja kuten elintarviketeollisuuden sivutuotteita.

32 Biometaanin tuotannon 4-kenttäanalyysi Kainuussa VAHVUUDET MTT:n tutkimusasemalle on tulossa liikennebiometaanin tuotantoa ja siihen liittyvää tutkimusta -> vahvistaa paikallisosaamista ja tietoisuutta. Ekokymppi voi toimia veturina biometaanin tuotannolle, jolloin verkosto myös hajautettuun tuotantoon voi avautua. Hajautetussa tuotannossa on jo 3 maatilatason laitosta olemassa, jotka luovat pohjaa toimintojen laajentumiselle. Maatilayrityskentässä on vahvaa mielenkiintoa kaasutusta kohtaan. Kainuussa on autokorjaamokoulutusta, mikä mahdollistaa biokaasun huolto-ja korjaustoiminnan sekä biokaasuajoneuvojen asentamisen (konvertoinnin) kouluttamisen. HEIKKOUDET Biometaanin tuotanto vaatii Kainuussa hajautettua tuotantoa. Hajautettuun tuotantoon, erityisesti maatilatason tuotantoon ei ole vakiintuneita teknisiä ratkaisuja tai ne ovat investoinneiltaan kalliita. Hajautettu tuotanto vaatii kaasun siirtoa ja täten investointeja logistisiin toimenpiteisiin. Kainuun suuret etäisyydet ovat haaste. MAHDOLLISUUDET Kainuussa matkailu Kainuuseen sekä pohjoiseen mahdollistaa asiakaskuntaa myös maakunnan ulkopuolelta. Energianhinnan nousu tulevaisuudessa parantaa tuotannon kannattavuutta. Kainuussa on mahdollista rakentaa hajautettuun tuotantoon paikallista tuotantoa ja käyttöä (esim. maatilatason tuotanto ja asiakkaat lähiympäristöstä). Biokaasun-ja biometaanin tuotanto voi lisätä työpaikkoja sekä tuotantolaitoksissa, urakointiketjuissa sekä laitevalmistuksessa. Toiminnan ympärille voi muodostua palveluliiketoimintaa esim. huolto- ja konvertointi. Biometaanin tuotanto voi käynnistyä siten, että tuotettu biometaani hyödynnetään kohteissa, joissa lämmöntuotanto tapahtuu polttoöljyllä. UHAT Toiminnan käynnistämiseksi ei löydy riittävän suurta käyttäjäkuntaa, jotta on mahdollista lähteä tekemään investointeja. Biometaani joutuu valmisteveron piiriin, joka syö loppukäyttäjillä kilpailuetua. Volyymin kasvattaminen vaatii peltobiomassan hyödyntämistä. Tulevaisuuden linjaukset (mm. ILUC-muutos) voivat rajoittaa peltobiomassan hyödyntämistä biokaasun tuotannossa mm. tukien kautta.

33 Sijainti / Alue Kainuussa toimivat ja suunnittelussa olevat laitoskohteet sekä kohteet, joihin on tehty selvitystyötä. Toimintamalli Toimija Raaka-ainepohja Energiamäärä GWh/v Kajaani Keskitetty käsittely Ekokymppi Erilliskerätyt biojätteet, yhdyskuntalietteet, elintarviketeollisuuden sivuvurrat. Kajaani Tilatason laitos Kainuun ammattiopisto, Seppälä Vaala, kirkonkylä Naudan ja hevosen kuivalanta ja tilan tuottama kasvijäte sekä tilan ulkopuolinen hevosen lanta. Keskitetty laitos. - Maatalouden lietteet ja lannat, rehu, puhdistamoliete, hera, biojäte Vastaa henkilöautoja kpl Tilanne Selvitystyön alla (2014) 0,6 50 Tehty selvitys ,2 177 Tehty julkinen selvitys Vaala, Pelso Maatilojen - Naudan lietelanta, kuivalanta ja 2, Tehty julkinen selvitys keskitetty laitos nurmi. Suomussalmi Maatilan laitos Huutolan tila Naudan lietelanta ja peltobiomassa 0,5 40 Biokaasulaitos toiminnassa. Suomussalmi Maatilan laitos Maatila Naudan lietelanta ja peltobiomassa 0,1 8 Biokaasulaitos toiminnassa. Suomussalmi Maatilan laitos Maatila Naudan lietelanta ja peltobiomassa 1,12 90 Yritysvetoinen selvitys tehty, suunnittelussa. Puolanka Maatilojen yhteinen Maatilat Maatalouden lannat, Yritysvetoiset laitos sekä tilatason laitos peltobiomassa, yhdyskuntaliete. selvitykset käynnissä / tehty yritysvetoisia selvityksiä. Sotkamo Maatilan laitos MTT Sotkamo Peltobiomassa 0,3 24 Biokaasuinvestointi tehty. Rikastuslaitteisto tulossa. YHTEENSÄ 23,

34 Arvio maatilakokoluokan laitoksista Kainuussa lähivuosina. Sijainti / Alue Toimintamalli Toimija Raaka-ainepohja Energiamäärä GWh/v Vastaa henkilöautoja Sotkamo Maatilojen laitos Maatilat Lanta ja peltobiomassa (1 laitos) 0,5 40 Teoreettinen Paltamo Maatilojen laitos Maatilat Lanta ja peltobiomassa (1 laitos) 0,5 40 Teoreettinen Ristijärvi Maatilojen laitos Maatilat Lanta ja peltobiomassa (1 laitos) 0,5 40 Teoreettinen Kuhmo Maatilojen laitos Maatilat Lanta ja peltobiomassa (1 laitos) 0,5 40 Teoreettinen Hyrynsalmi Maatilojen laitos Maatilat Lanta ja peltobiomassa (1 laitos) 0,5 40 Teoreettinen Tilanne YHTEENSÄ 2,5 200 Yhteensä edellä olevien laitoskohteiden tuottaman biokaasun (bruttoenergia) energiasisältö vastaa noin henkilöauton vuosikulutusta.

35 Kainuussa toimivat, suunnittelussa ja selvitetyt laitokset. = biokaasua tuotetaan, maatilat = selvitetty/selvityksessä, toimija tiedossa = alueen potentiaali (yrittäjävetoiset selvitykset), maatilat = teoreettinen tuotanto alueella, maatilat 1 kpl/kunta 5 GWh 0,5 GWh 0,1 GWh 0,9 GWh 2,2 GWh 3,0 GWh 2,5 GWh (Kaikki teoreettisessa arviossa mukana olevat kunnat) 0,6 GWh 9 GWh Kuva: 0,3 GWh

36 Yhteenveto biometaanin tuotannosta Kainuussa Teoreettinen potentiaali Teknistaloudellinen arvio 2020 Selvitetyt / Vireillä olevat hankkeet. - Nurmipinta-alasta 10 %. - Potentiaali 127 GWh - Vastaa 14,1 milj. l bensaa - Arvo bensiininä 22,7 milj. - N henkilöautoa - Potentiaali 54,5 GWh - Vastaa 6,1 milj. l bensaa - Arvo bensiininä 9,7 milj. - N henkilöautoa. - Potentiaali 25,3 GWh - Vastaa 2,8 milj. l bensaa - Arvo bensiininä 4,5 milj. - Investointipotentiaali noin 17 milj. 20 milj. - N henkilöautoa. Henkilöautot tarkoittavat määrää, joiden vuotuisen bensan kulutuksen tuotettu biometaanimäärä kattaisi. Lähtöarvot; kulutus 7 l bensiiniä/100 km = 4,5 kg biometaania/100 km, vuotuinen ajomäärä km.

37 Liikennemäärät Kainuussa Vuoden 2013 keskimääräinen ajoneuvoliikenne ajoneuvoja / vrk Kartta: Kansalaisen karttapaikka Liikennemäärät (

38 Jakelun periaate - Biometaanin tankkausasema (CBG-asema = kaasu paineistettuna) Yleistä tankkausasemasta (29): Tankkauspiste koostuu biometaanin siirtokontista/konteista (paineistettu pullopatteristo), korkeapainekompressorista ja tankkauspisteen korkeapainekaasuvarastosta sekä mittarista ja kortinlukulaitteesta. Siirtokontteja tarvitaan vähintään 2, jolloin toinen on asemalla ja toinen jalostuslaitoksella täytettävänä. Tankkausasemalla voi olla useampi siirtokontti/pullopatteri samanaikaisesti. Tankkausasema voi ottaa vastaan kaasua eri tuotantolaitoksilta. Riittävä kaasun laatu saadaan aikaiseksi mm. vesipesumenetelmällä (esim. keskitetyissä ja hajautetuissa tuotantolaitoksissa), joka on yleisesti käytössä olevaa tekniikkaa.

39 Jakelun periaate Biometaanin tankkausasema (CBG-asema = kaasu paineistettuna) Siirtokontti 1 (pullopatteri) Siirtokontti 2 (pullopatteri) Tankkausasema Korkeapainekompressori Varasto (pullopatteri bar) Mittari ja kortinlukulaite Kuva: Taavitsainen Kuva: Taavitsainen Kuva: Taavitsainen Kuva: Taavitsainen

40 Joutsan Ekokaasu Oy Julkinen maakaasuverkon ulkopuolinen biometaanin tankkauspiste Julkinen biometaanin tankkauspiste Joutsassa. Kuva: Taavitsainen

41 Varajärjestelmä paineistetulle biometaanille (CBG) Julkisessa biometaanin myynnissä on huomioitava kaasun saatavuus (29): Mikäli käytössä on vain monofuel kaasuajoneuvoa (lähinnä raskaampi kalusto, linja-autot), tulee biometaanille olla varajärjestelmä, jotta autot voivat liikennöidä. Monofuel ajoneuvoille vaihtoehtona on käyttää dualfuel kaasuajoneuvoja tai bifuel-kaasuajoneuvoja, jolloin voidaan käyttää polttoaineina myös dieseliä (henkilö- ja pakettiautot sekä raskas kalusto) ja bensiiniä (esim. henkilöautot). Tankkauspisteen kaasunsaanti voidaan varmistaa joko useammalla tuotantolaitoksella (esim. maakunnan ulkopuolinen, CBG) tai perustamalla varajärjestelmä, jossa hyödynnetäännesteytettyä maakaasua (LNG) tai nesteytettyä biokaasua (LBG). Nesteytetyn kaasun energiasisältö on 600 kertainen verrattuna metaanikaasun energiatiheyteen (vertailussa oleva metaani on normipaineessa, ei paineistettuna), joten sen kuljettaminen on mahdollista myös pidemmistä matkoista. LNG:nja LBG:n nesteytyslämpötila on 162, joten vaatii termosastioita. LNG:täja CNG:tävoidaan hyödyntää myös sähkön ja lämmöntuotannossa, tämä on syytä huomioida mm. biometaanin tankkausaseman sijoittamisessa (jos mahdollista).

42 Biometaanin tankkauspisteen varmentaminen Tämä malli tulisi kyseeseen, mikäli käytössä suuri kuluttaja ja jolla on käytössä monofuel kaasuajoneuvoja. Käytettäessä bifueltai dualfuel kaasuajoneuvoja, ajoneuvoja voidaan käyttää vaikka kaasua ei olisi saatavana. Paineistetun biometaanin (CBG) tankkausasema Siirtokontti 1 (pullopatteri) Siirtokontti 2 (pullopatteri) Korkeapainekompressori Varasto (pullopankki) Mittari ja kortinlukulaite Back up järjestelmä nesteytetty maakaasu (LNG) tai nesteytetty biometaani (LBG) Säiliö (termosäiliö) Höyrystin + kaasun lämmitin

43 Biometaanin markkinaselvitys Pohjois-Karjalassa Joensuun Seudun Jätehuolto ja Pohjois-Karjalan liikennebiokaasu verkoston kehityshanke on teettänyt vuonna 2011 kyselytutkimuksen Joensuun, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kotitalouksille (1 183 kpl), henkilö-ja tavarakuljetusyrityksille (143 kpl) kiinnostuksesta siirtyä käyttämään biomeaania. Kyselyn keskeisiä tuloksia (33): 61 % asukkaista oli kiinnostunut hankkimaan biokaasuajoneuvon. 64 % kuljetusalan yrityksistä oli valmiita hankkimaan biokaasuajoneuvon.

44 Soittokierros kaasun mahdollisille jakelijoille (otanta Kainuulaisista polttoaineen jakelijoista) Biometaanin jakelijat (yksityiset toimijat, yleisiä näkemyksiä): Toimijoiden keskuudessa suhtauduttiin positiivisesti biometaanin mahdolliseen jakeluun tulevaisuudessa. Tässä vaiheessa nähtiin, että biometaanin liikennekäyttö lähitulevaisuudessa ei ole vielä laajaa toimintaa. Keskeisenä näkemyksenä on kannattavan logistisen ketjun aikaansaaminen.

45 Soittokierros kaasun mahdollisille käyttäjille (otanta Kainuulaisista toimijoista, joilla on runsaampaa kulutusta) Julkishallinnolliset toimijat (Kainuun ammattiopisto, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kainuun Sote): Ko. toimijat kaikki pitivät ajatusta mielenkiintoisena ja positiivisena. Keskusteluissa esille nousi mm. biometaanin saatavuuden varmistaminen, taloudellinen näkökulma. Osissa kommenteissa asian edistämistä tukevana nähtiin mm. paikallisen tuotannon edistäminen, aluetalousnäkökulma, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä vähähiilisten tuotantomuotojen ja toimintatapojen edistäminen. Esille nousi myös näkemyksiä, että maakunta voisi toimia tässä edelläkävijänä valtakunnan tasolla.

46 Soittokierros kaasun mahdollisille käyttäjille (otanta Kainuulaisista toimijoista, joilla on runsaampaa kulutusta) Jätehuoltotoimijat: Yleisesti nähtiin asia mielenkiintoisena, mutta ko. asiaa ei ole syvällisemmin pohdittu. Kaasun jakelun logistiikka tulee olla hyvin suunniteltu ja sen tulee olla taloudellisesti kannattava. Esitetty kommentti Jätehuollon toimijana tulisi olla pioneerina edistämässä asiaa. Muu yksityinen sektori (Itella, ISS) Yrityskentässä on vahvaakin mielenkiintoa biometaanin hyödyntämisessä ajoneuvoissa. Koko Suomessa toimivat yritykset näkevät, että jakeluverkon kattavuus Suomessa luo mahdollisuuksia kaasun ajoneuvokäytölle. Maatilayrityskentässä on myös vahvaa mielenkiintoa kaasun hyödyntämistä kohtaan sekä ajoneuvoissa että työkoneissa. Edellytyksen toiminnallisesti ja taloudellisesti järkevä kokonaisuus.

47 Johtopäätökset - Kainuun alueella on potentiaalia tuottaa biometaania (=liikennebiokaasu) jakeista, jotka eivät kilpaile ruuantuotannon kanssa. - Teoreettinen biometaanin tuotantomäärä on noin 127 GWhvastaten energiasisällöltään noin 14 miljoonaa litraa bensiiniä. - Toimivien, selvitettyjen ja selvitysvaiheessa sekä maatilojen osalta lähivuosien arvion mukaan biometaanin tuotantokapasiteetti on noin 25,3 GWhvastaten energiasisällöltään noin 3 miljoonaa litraa bensiiniä. - Suunnitteilla ja selvityksissä olevien biokaasulaitosten arvioitu rakentamisen aikainen kokonaistyöllisyysvaikutus on noin 290 htv(te-keskuksen työllisyysvaikutusarvion 2,1 htv/ ) ja käytön aikainen noin 25 htv. Tässä oletuksena on, että hajautetussa maatiloilla tapahtuvassa tuotannossa laitos hoidetaan muun tilalla tapahtuvan toiminnan ohessa.

48 Johtopäätökset - Maakunnassa on jo 3 maatilalla toimivaa biokaasulaitosta, jotka osaltaan luovat pohjaa hajautetuille toimintamalleille maakunnassa. - MTT Sotkamon tutkimusasema kehittää ja edistää biometaanin tuotantoa ja tukee erityisesti hajautettuja tuotantojärjestelmiä, joiden tuotantopotentiaali maakunnassa on merkittävä. - Maakunnassa on voimakasta mielenkiintoa biokaasutusta kohtaan maatilayrityskentässä ja useita investointeja on suunnittelussa. - Maakunnassa biojätteet, yhdyskuntalietteet ja elintarviketeollisuuden sivuvirrat mahdollistavat yhden suuremman biokaasun tuotantolaitoksen, joka voi toimia veturina biometaanin tuotannossa. - Soittokierros mahdollisille biokaasun jakelijoille (ei ketjut) osoitti, että biokaasun jakelu esim. polttoaineen rinnalla voisi olla tulevaisuudessa mahdollista. - Soittokierros jätealan toimijoille sekä yrityksille osoitti, että he pitävät biokaasua mahdollisena tulevaisuuden polttoaineena, kun investointi ja käyttö on kannattavaa. - Julkishallinnolliset organisaatio suhtautuivat biometaanin tuotantoon positiivisesti ja myös mahdollisena, että ajoneuvot voisi tulevaisuudessa hyödyntää biometaania polttoaineena. - Maatilayrityskentässä on myös vahvaa mielenkiintoa sekä tuottaa biometaania että hyödyntää sekä ajoneuvoissa että työkoneissa.

49 - Biometaanin liikennekäytön käynnistäminen edellyttää aluksi kulutuspäähän käyttäjän/käyttäjiä, joilla on suuri polttoaineen vuosittainen kulutus. Toimija voi olla paljon ajoneuvoja omistavat julkiset ja yksityiset toimijat. - Jotta biometaanin tuotanto ja käyttö konkretisoituu käytännöksi, vaatii se tuotantopään (biokaasun tuottajan) ja kulutuspään yhteistyötä, jotta saadaan rakennettua järkevä tuotanto-ja jakeluketju toiminnan aloituksesta myös tulevaisuuden laajempaan biometaaniin jakeluun (yksityiset autoilijat). - Koska biometaanin laajempi tuotanto edellyttää maakunnassa hajautettua tuotantoa, on edistettävä ko. toimintaympäristöön suunniteltavia yritysvetoisia biometaanin tuotannollisia investointeja sekä yritysvetoisia biometaanin tuotantoa edistäviä kehittämistoimenpiteitä. - MTT:n Sotkamon toimintaympäristön tuottaman käytäntöläheisen tiedon jalkautuminen maatilakenttää on tärkeää. - On panostettava paikalliseen biokaasuajoneuvojen asennus-ja huoltotoimintaan sekä tähän liittyvään koulutukseen.

50 Lähteet 1/2 1. Huttunen, M. & Kuittinen, V. Suomen biokaasulaitosrekisteri n:o Biokaasu 2/2013. Suomen Biokaasuyhdistyksen jäsenlehti 2/ Henkilökohtainen tiedonanto. Saarinen, J. TEM TEM, Kansallinen Energia- ja ilmastostrategia 8/ Henklökohtainen tiedonanto. Juvonen, M. Bio10 Oy. 2/ Huttunen, M. & Kuittinen, V. Suomen biokaasulaitosrekisteri n:o Lampinen, A. Biokaasun ja maakaasun tankkausasemaverkosto Suomessa ja Euroopassa Henkilökohtainen tiedontanto; Vesa Jaakkola, Envor Biotech Oy Henkilökohtainen tiedonanto; Jussi Läntelä, Metener Oy

51 Lähteet 2/2 16. Henkilökohtainen tiedonanto; Jussi Läntelä, Metener Oy Henkilökohtainen tiedonanto. Heikki Junttila LVM Julkaisuja 15/2013, Tulevaisuuden polttoaineet liikenteessä, työryhmän loppuraportti daddr=&ll= , &spn= , &z=7&dg=feature 23. Niemeläinen, O. et al. Hoidettu viljelemätön pelto biokaasuksi biomassan sopivuuvsyötteeksi ja korjuun vaikutukset tukiohjelmien muiden tavoitteiden savuttamiseen Henkilökohtainen tiedonanto MTT Sotkamo (Virkkunen, E., Laajala, P.) 9-10/ Henkilökohtainen tiedonanto. Piirainen, E. 8/ Envitecpolis Oy:n kartoitus yhdyskuntalietteen tuotoista Kainuussa (5/2014) 28. Öljy- ja kaasualan keskusliitto. 29. Henkilökohtainen tiedonanto. Lappalainen, M. Sarlin. 10/ Keskustelu Markku. J. Huttusen kanssa. Itä-Suomen yliopisto Kansallinen energia- ja ilmastostrategia, taustaraportti Liikennebiokaasun käyttöönottohalukkuus Pohjois-Karjalassa. Miettinen, A. Feelback OY

BIOENERGIASTA VOIMAA ALUETALOUTEEN SEMINAARI 28.10.2014 Kainuun liikennebiokaasutiekartta liikennebiokaasun tuotanto Kainuussa

BIOENERGIASTA VOIMAA ALUETALOUTEEN SEMINAARI 28.10.2014 Kainuun liikennebiokaasutiekartta liikennebiokaasun tuotanto Kainuussa BIOENERGIASTA VOIMAA ALUETALOUTEEN SEMINAARI 28.10.2014 Kainuun liikennebiokaasutiekartta liikennebiokaasun tuotanto Kainuussa Tausta Tiekartta laadittu Oulun yliopiston/kajaanin yliopistokeskuksen toimeksiantona.

Lisätiedot

Biokaasun mahdollisuudet päästöjen hillitsemisessä

Biokaasun mahdollisuudet päästöjen hillitsemisessä Biokaasun mahdollisuudet päästöjen hillitsemisessä Liikenne ja ilmasto -seminaari 22.9.2009, Jyväskylä Eeli Mykkänen Jyväskylä Innovation Oy www.biokaasufoorumi.fi 1 Biokaasuprosessin raaka-aineet Biohajoavat

Lisätiedot

Kaasun tankkausasemaverkoston kehittyminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä

Kaasun tankkausasemaverkoston kehittyminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä Kaasun tankkausasemaverkoston kehittyminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä Lähivuosien kehitysnäkymät sekä pitkän tähtäimen suunnitelma Julkaisu on laadittu Suomen liikennekaasualan yritysverkoston sekä

Lisätiedot

Kaasun tankkausasemaverkoston kehittyminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä

Kaasun tankkausasemaverkoston kehittyminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä Kaasun tankkausasemaverkoston kehittyminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä Lähivuosien kehitysnäkymät sekä pitkän tähtäimen suunnitelma Julkaisu on laadittu Suomen liikennekaasualan yritysverkoston sekä

Lisätiedot

HE laeiksi jakeluvelvoitelain, kestävyyslain ja Energiavirastosta annetun lain muuttamisesta (HE 17/2017 vp)

HE laeiksi jakeluvelvoitelain, kestävyyslain ja Energiavirastosta annetun lain muuttamisesta (HE 17/2017 vp) HE laeiksi jakeluvelvoitelain, kestävyyslain ja Energiavirastosta annetun lain muuttamisesta (HE 17/2017 vp) Talousvaliokunnan kuuleminen 29.3.2017 Hallitusneuvos Anja Liukko Uusiutuvista lähteistä peräisin

Lisätiedot

24.10.2013 Gasum Jussi Vainikka 1

24.10.2013 Gasum Jussi Vainikka 1 24.10.2013 Gasum Jussi Vainikka 1 BIOKAASULLA LIIKENTEESEEN GASUMIN RATKAISUT PUHTAASEEN LIIKENTEESEEN HINKU LOHJA 29.10.2013 24.10.2013 Gasum Jussi Vainikka 2 Kaasu tieliikenteen polttoaineena Bio- ja

Lisätiedot

Liikenteen biopolttoaineet

Liikenteen biopolttoaineet Liikenteen biopolttoaineet Ilpo Mattila Energia-asiamies MTK 1.2.2012 Pohjois-Karjalan amk,joensuu 1 MTK:n energiastrategian tavoitteet 2020 Uusiutuvan energian osuus on 38 % energian loppukäytöstä 2020

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto ja hyödyntäminen - tilannekatsaus

Biokaasun tuotanto ja hyödyntäminen - tilannekatsaus Biokaasun tuotanto ja hyödyntäminen - tilannekatsaus Sanna Marttinen Jätehuoltopäivät Scandic Hotel Rosendahl, Tampere 5.-6.10.2011 Biokaasun energiapotentiaali Suomessa Teoreettinen 24,4 TWh (metaania

Lisätiedot

Biokaasusta energiaa Keski-Suomeen

Biokaasusta energiaa Keski-Suomeen Biokaasusta energiaa Keski-Suomeen Bioenergiasta elinvoimaa -klusterin tulosseminaari 8.12.2010 Saarijärven kaupungintalo Eeli Mykkänen Jyväskylä Innovation Oy 1 Biokaasusta energiaa Keski-Suomeen -hanke

Lisätiedot

Hallitusneuvos Anja Liukko Liikenne- ja viestintävaliokunta HE 199/2018 vp

Hallitusneuvos Anja Liukko Liikenne- ja viestintävaliokunta HE 199/2018 vp HE laeiksi * biopolttoöljyn käytön edistämisestä * biopolttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetun lain muuttamisesta sekä * biopolttoaineista ja bionesteistä annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Biokaasun mahdollisuudet ja potentiaali Keski-Suomessa Outi Pakarinen, Suomen Biokaasuyhdistys ry

Biokaasun mahdollisuudet ja potentiaali Keski-Suomessa Outi Pakarinen, Suomen Biokaasuyhdistys ry Biokaasun mahdollisuudet ja potentiaali Keski-Suomessa Outi Pakarinen, Suomen Biokaasuyhdistys ry www.biokaasuyhdistys.net Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Sisältö Keski-Suomen biokaasupotentiaali Biokaasun

Lisätiedot

Maatilojen biokaasulaitosten toteuttamismallit. 6.5.2014 Erkki Kalmari

Maatilojen biokaasulaitosten toteuttamismallit. 6.5.2014 Erkki Kalmari Maatilojen biokaasulaitosten toteuttamismallit 6.5.2014 Erkki Kalmari Prosessikaavio Jalostus -Liikenne -Työkoneet Biokaasu -Lämmöntuotanto -CHP Lanta Energiakasvit Jätteet (porttimaksut) Biokaasuprosessi

Lisätiedot

BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi

BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi BIOMODE Ohjelma toteutetaan Vaasan ja Seinäjoen seutujen yhteistyönä, johon osallistuvat alueen kaupungit ja kunnat sekä Merinova Oy ja Vaasan

Lisätiedot

Täyttä kaasua eteenpäin Keski-Suomi! -seminaari ja keskustelutilaisuus. 10.12.2009 Hotelli Rantasipi Laajavuori, Jyväskylä

Täyttä kaasua eteenpäin Keski-Suomi! -seminaari ja keskustelutilaisuus. 10.12.2009 Hotelli Rantasipi Laajavuori, Jyväskylä Täyttä kaasua eteenpäin Keski-Suomi! -seminaari ja keskustelutilaisuus 10.12.2009 Hotelli Rantasipi Laajavuori, Jyväskylä 1 Biokaasusta energiaa Keski-Suomeen Eeli Mykkänen Projektipäällikkö Jyväskylä

Lisätiedot

Biopolttoaineiden ja bionesteiden kestävyysjärjestelmät

Biopolttoaineiden ja bionesteiden kestävyysjärjestelmät kestävyysjärjestelmät 41. Ilmansuojelupäivät 23.- 24.8.2016, Lappeenranta Kestävyysasiantuntija Harri Haavisto Esityksen sisältö Mistä on kyse? kestävyys Mitä vaaditaan? Kestävyysjärjestelmän vaatimukset

Lisätiedot

Hallitusneuvos Anja Liukko Ympäristövaliokunta HE 199/2018 vp

Hallitusneuvos Anja Liukko Ympäristövaliokunta HE 199/2018 vp HE laeiksi * biopolttoöljyn käytön edistämisestä * biopolttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetun lain muuttamisesta sekä * biopolttoaineista ja bionesteistä annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Kestävyysjärjestelmän vaatimukset

Kestävyysjärjestelmän vaatimukset Kestävyysjärjestelmän vaatimukset Harri Haavisto 25.9.2017 Kutsuvierastilaisuus biokaasualan toiminnanharjoittajille ja viranomaisille Keski-Suomen liitto, Cygnaeustalo Sisältö Tausta ja lainsäädäntö Määritelmät

Lisätiedot

2.1 LIIKENNEBIOK A ASUN TUOTANTO JA K ÄY TTÖ VUONNA

2.1 LIIKENNEBIOK A ASUN TUOTANTO JA K ÄY TTÖ VUONNA energialähde, jonka ympäristöedut ovat huomattavat. Yleisimmin biokaasua hyödynnetään lämmön- ja sähköntuotannossa. Metaani on vapaasti ilmakehään päästessään yli 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto tuo työpaikkoja Suomeen

Biokaasun tuotanto tuo työpaikkoja Suomeen BIOKAASUA METSÄSTÄ Biokaasun tuotanto tuo työpaikkoja Suomeen KOTIMAINEN Puupohjainen biokaasu on kotimaista energiaa. Raaka-aineen hankinta, kaasun tuotanto ja käyttö tapahtuvat kaikki maamme rajojen

Lisätiedot

BIOKAASUN NYKYTILA,KEHITTÄMISTOIMENPITEET JA HYÖTYKÄYTÖN EDISTÄMINEN

BIOKAASUN NYKYTILA,KEHITTÄMISTOIMENPITEET JA HYÖTYKÄYTÖN EDISTÄMINEN BIOKAASUN NYKYTILA,KEHITTÄMISTOIMENPITEET JA HYÖTYKÄYTÖN EDISTÄMINEN BIOKAASUN TAUSTAA JA TAVOITTEITA 1) UUSIUTUVAN ENERGIAN EDISTÄMISOHJELMA 2003 2006 Biokaasun hyödyntäminen 2001 0,75 PJ = 208 GWh Tavoite:

Lisätiedot

Biokaasu nyt ja tulevaisuudessa tuottajan näkökulma

Biokaasu nyt ja tulevaisuudessa tuottajan näkökulma Biokaasu nyt ja tulevaisuudessa tuottajan näkökulma JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Kotkassa 30.9.2010 Biovakka Suomi Oy Markus Isotalo Copyright Biovakka Suomi Oy, Harri Hagman 2010 Esitys keskittyy

Lisätiedot

Liikenteen energiamurros - sähköä, kaasua ja edistyneitä biopolttoaineita

Liikenteen energiamurros - sähköä, kaasua ja edistyneitä biopolttoaineita Liikenteen energiamurros - sähköä, kaasua ja edistyneitä biopolttoaineita Ilmansuojelupäivät 18.-19.8.15 Saara Jääskeläinen, Liikenne- ja viestintäministeriö Tieliikenne on yhä lähes täysin riippuvaista

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto ja käyttö Suomessa. Prof. Jukka Rintala Ympäristötieteet Jyväskylän yliopisto

Biokaasun tuotanto ja käyttö Suomessa. Prof. Jukka Rintala Ympäristötieteet Jyväskylän yliopisto Biokaasun tuotanto ja käyttö Suomessa Prof. Jukka Rintala Ympäristötieteet Jyväskylän yliopisto Biokaasuteknoloia On ympäristö- ja eneriateknoloiaa Vertailtava muihin saman alan teknoloioihin / menetelmiin:

Lisätiedot

Sinustako biokaasuyrittäjä?

Sinustako biokaasuyrittäjä? Sinustako biokaasuyrittäjä? Laukaa 24.11.2017 Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen, 1.3.2016 30.4.2018 28.11.20 Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen, 1.3.2016 30.4.2018 28.11.2017

Lisätiedot

Biopolttoainelainsäädäntö ja tukipolitiikka Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto

Biopolttoainelainsäädäntö ja tukipolitiikka Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto Biopolttoainelainsäädäntö ja tukipolitiikka Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto TransEco-seminaari 4.12.2012 Nykyinen biopolttoaineita koskeva lainsäädäntö EU-säädökset RES-direktiivi (2009/28/EY) Vaatimus

Lisätiedot

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Maakaasuyhdistys 23.4.2010 Kymen Bioenergia Oy KSS Energia Oy, 60 % ajurina kannattava bioenergian tuottaminen liiketoimintakonseptin tuomat monipuoliset mahdollisuudet tehokkaasti

Lisätiedot

From waste to traffic fuel (W-FUEL) Erja Heino, MTT Liikennebiokaasu ja Suomi -seminaari 31.5, 2010 Joensuu

From waste to traffic fuel (W-FUEL) Erja Heino, MTT Liikennebiokaasu ja Suomi -seminaari 31.5, 2010 Joensuu From waste to traffic fuel (W-FUEL) Erja Heino, MTT Liikennebiokaasu ja Suomi -seminaari 31.5, 2010 Joensuu PERUSTIETOA HANKKEESTA Nimi: From waste to traffic fuel (W-FUEL) Kesto: 1.9.2009 31.12.2011 Kokonaisbudjetti:

Lisätiedot

Joutsan seudun biokaasulaitos

Joutsan seudun biokaasulaitos Joutsan seudun biokaasulaitos Joutsan biokaasulaitos Alueellinen biokaasulaitos, paikalliset maataloustoimijat sekä ympäristöyrittäjät Alueen jätteenkäsittely uusittava lyhyellä aikajänteellä (Evira) Vaihtoehdot:

Lisätiedot

Biokaasuseminaari 27.2.2014

Biokaasuseminaari 27.2.2014 Biokaasuseminaari 27.2.2014 Mitä on biokaasu tuotantoa maatiloilla. 27.2.2014 Liminganlahden luontokeskus Liminka Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy Envitecpolis Oy lyhyesti: Perustettu vuonna 2008. Sonkajärvi,

Lisätiedot

Biolaitostoiminta osana kiertotaloutta Metener Oy palvelut ja tuotteet. 29.10.2014 Juha Luostarinen

Biolaitostoiminta osana kiertotaloutta Metener Oy palvelut ja tuotteet. 29.10.2014 Juha Luostarinen Biolaitostoiminta osana kiertotaloutta Metener Oy palvelut ja tuotteet 29.10.2014 Juha Luostarinen Tausta Biokaasuntuotanto Laukaassa Kalmarin lypsykarjatilalla alkoi vuonna 1998, tavoitteena mikrobien

Lisätiedot

Johdatus liikennebiokaasun liiketoimintaketjun teknologiaan

Johdatus liikennebiokaasun liiketoimintaketjun teknologiaan 1. Kansallinen liikennebiokaasuseminaari Liikennebiokaasu ja Suomi, Tiedepuisto, Joensuu 31.5.2010 Johdatus liikennebiokaasun liiketoimintaketjun teknologiaan Ari Lampinen, projektipäällikkö Joensuun Seudun

Lisätiedot

BIOKAASU ENERGIALÄHTEENÄ MAATILALLA

BIOKAASU ENERGIALÄHTEENÄ MAATILALLA BIOKAASU ENERGIALÄHTEENÄ MAATILALLA Elina Virkkunen, vanhempi tutkija MTT Sotkamo p. 040 759 9640 Kuvat Elina Virkkunen, ellei toisin mainita MTT Agrifood Research Finland Biokaasu Kaasuseos, joka sisältää

Lisätiedot

Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa. Juha Luostarinen Metener Oy

Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa. Juha Luostarinen Metener Oy Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa Juha Luostarinen Metener Oy Tausta Biokaasulaitos Kalmarin tilalle vuonna 1998 Rakentamispäätöksen taustalla navetan lietelannan hygieenisen laadun parantaminen

Lisätiedot

Kokoeko-seminaari. Kaasutankkausverkoston laajeneminen ja sen edellytykset

Kokoeko-seminaari. Kaasutankkausverkoston laajeneminen ja sen edellytykset Kokoeko-seminaari Kaasutankkausverkoston laajeneminen ja sen edellytykset 12.2.2019 GASUMIN VUOSI 2017 LIIKEVAIHTO 925 milj. LIIKEVOITTO 114 milj. INVESTOINNIT 58,1 milj. MAAKAASULIIKETOIMINNAN MYYNTI

Lisätiedot

Biokaasua Pohjois-Karjalasta nyt ja tulevaisuudessa

Biokaasua Pohjois-Karjalasta nyt ja tulevaisuudessa BioKymppi Oy Biokaasua Pohjois-Karjalasta nyt ja tulevaisuudessa Pohjois-Karjalan Bioenergia Forum, Joensuu, 1 , yrittäjä / toimitusjohtaja BioKymppi Oy, 8 v. (06 ) Toimitusjohtaja 1.7.2009 alkaen Hankevastaava,

Lisätiedot

Luonnonkaasuratkaisuilla puhtaampaan huomiseen

Luonnonkaasuratkaisuilla puhtaampaan huomiseen Luonnonkaasuratkaisuilla puhtaampaan huomiseen Kaasun käytön valvojien neuvottelupäivät Maakaasun käyttäjäpäivät 13.14.9.2011, Tallinna Gasum Oy, Liikennepalvelut, Liiketoimintayksikön päällikkö Jussi

Lisätiedot

Tiekartta uusiutuvaan metaanitalouteen

Tiekartta uusiutuvaan metaanitalouteen Suomen Biokaasuyhdistyksen biokaasuseminaari Missä menet biokaasu Ympäristötekniikan messut, Helsingin messukeskus 11.10.2012 Tiekartta uusiutuvaan metaanitalouteen Ari Lampinen (etunimi.sukunimi()liikennebiokaasu.fi)

Lisätiedot

Biobisnestä Pirkanmaalle

Biobisnestä Pirkanmaalle Biobisnestä Pirkanmaalle Lempäälä 23.2.2017 9.3.2017 Johanna Kalmari/Metener Oy 1 Historia 1998 Biokaasuntuotanto alkoi Kalmarin maatilalla. Biokaasua on tuotettu lannasta, nurmesta ja elintarviketeollisuuden

Lisätiedot

Hanna Kunttu. Alueellinen ilmastotyö liikenteen näkökulma Maakuntafoorumi

Hanna Kunttu. Alueellinen ilmastotyö liikenteen näkökulma Maakuntafoorumi 25.4.2019 Hanna Kunttu Alueellinen ilmastotyö liikenteen näkökulma Maakuntafoorumi 25.4.2019 1 Keski-Suomen ilmasto-ohjelma 2030 Kannustetaan hyvien esimerkkien kautta toimimaan - opitaan muilta. Teemoiksi

Lisätiedot

Liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toimintasuunnitelma. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toimintasuunnitelma. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toimintasuunnitelma Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Jakeluinfradirektiivi (2014/94/EC) Direktiivi vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin

Lisätiedot

Kaasukäyttöisen liikenteen mahdollisuudet. Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä

Kaasukäyttöisen liikenteen mahdollisuudet. Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä Kaasukäyttöisen liikenteen mahdollisuudet Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä 6.4.2017 06/04/2017 Jukka Metsälä 2 KAASUKÄYTTÖINEN LIIKENNE SUOMESSA Tällä hetkellä Suomessa on noin 2 500 kaasua polttoaineena

Lisätiedot

Lisää kaasua Keski-Suomeen?

Lisää kaasua Keski-Suomeen? 10.9.2015 Lisää kaasua Keski-Suomeen? Tausta Biokaasuntuotanto Laukaassa Kalmarin lypsykarjatilalla alkoi vuonna 1998 Sähkön ja lämmön tuotanto Vuonna 2002 ensimmäinen biokaasun puhdistuslaitteisto ja

Lisätiedot

Biopolttoaineiden kestävyyslainsäädännön tilanne kansallisesti ja EU:ssa Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto

Biopolttoaineiden kestävyyslainsäädännön tilanne kansallisesti ja EU:ssa Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto Biopolttoaineiden kestävyyslainsäädännön tilanne kansallisesti ja EU:ssa Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto EMV:n kestävyyskriteeri-info 30.8.2013 Kansallisen kestävyyslainsäädännön tilanne Laki biopolttoaineista

Lisätiedot

Ympäristönäkökohdat - maatalous

Ympäristönäkökohdat - maatalous Ympäristönäkökohdat - maatalous 1. Biokaasun tuotanto ja hyötykäyttö energiaomavaraisuus (riippumaton ulkopuolisesta energiasta) fossiilisten polttoaineiden korvaaminen biokaasun palotuotteena vettä ja

Lisätiedot

Prof Magnus Gustafsson PBI Research Institute

Prof Magnus Gustafsson PBI Research Institute Biokaasun hyödyntäminen liikenteessä Prof Magnus Gustafsson PBI Research Institute Kaasuautojen Edellytykset Suomessa Kaasukäyttöiset autot muodostavat varteenotettavan vaihtoehdon. Päästöt ovat huomattavan

Lisätiedot

Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus

Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus Jyväskylä 25.9.2017 Kutsuvierastilaisuus biokaasualan toiminnanharjoittajille ja viranomaisille Järjestäjät: Keski-Suomen liitto ja Suomen Biokaasuyhdistys

Lisätiedot

Kaasun mahdollisuudet liikenteen päästöjen vähentämisessä. Jukka Metsälä Vice President, Traffic Gasum

Kaasun mahdollisuudet liikenteen päästöjen vähentämisessä. Jukka Metsälä Vice President, Traffic Gasum Kaasun mahdollisuudet liikenteen päästöjen vähentämisessä Jukka Metsälä Vice President, Traffic Gasum LIIKENTEEN POHJOISMAINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ EU- ja kansalliset tavoitteet ohjaavat koko liikennesektoria

Lisätiedot

Biokaasua liikenteeseen Hiilineutraali liikenne Joensuuhun sanoista tekoihin Jukka Metsälä Vice President, Traffic Gasum

Biokaasua liikenteeseen Hiilineutraali liikenne Joensuuhun sanoista tekoihin Jukka Metsälä Vice President, Traffic Gasum Biokaasua liikenteeseen Hiilineutraali liikenne Joensuuhun sanoista tekoihin 4.2.2019 Jukka Metsälä Vice President, Traffic Gasum GASUM KEHITTÄÄ POHJOISMAISTA KAASUEKOSYSTEEMIÄ JA EDISTÄÄ KESTÄVÄÄ KEHITYSTÄ

Lisätiedot

BIOKAASUN LIIKENNEKÄYTÖN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT. Gasum l Ari Suomilammi

BIOKAASUN LIIKENNEKÄYTÖN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT. Gasum l Ari Suomilammi BIOKAASUN LIIKENNEKÄYTÖN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Gasum l Ari Suomilammi 22.10.2015 Gasum Kaasuratkaisut muodostavat sillan kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa Gasum kehittää pohjoismaista kaasuekosysteemiä

Lisätiedot

Pienen mittakaavan liikennebiokaasun tuotanto

Pienen mittakaavan liikennebiokaasun tuotanto Biolaitosyhdistyksen seminaari 7.11.2013 Pienen mittakaavan liikennebiokaasun tuotanto FM Johanna Kalmari-Harju Biokaasuntuotanto Laukaassa Kalmarin tilalla alkoi vuonna 1998, kimmokkeena mm. mikrobien

Lisätiedot

Maatalouden biokaasulaitos

Maatalouden biokaasulaitos BioGTS Maatalouden biokaasulaitos Sähköä Lämpöä Liikennepolttoainetta Lannoitteita www.biogts.fi BioGTS -biokaasulaitos BioGTS -biokaasulaitos on tehokkain tapa hyödyntää maatalouden eloperäisiä jätejakeita

Lisätiedot

Kainuun bioenergiaohjelma 2006-2010 KAIBIO. Timo Karjalainen Joensuu 12.12.2006

Kainuun bioenergiaohjelma 2006-2010 KAIBIO. Timo Karjalainen Joensuu 12.12.2006 KAIBIO Timo Karjalainen Joensuu 12.12.2006 Bioenergiaohjelman lähtötilanne Kainuun puuenergiaohjelma 1999-2006 Ohjelmatyön toteutus Kainuun Etu Oy (hallinnoija) Ohjelman laatija Kajaanin yliopistokeskus

Lisätiedot

Virolahden biokaasulaitokselta biokaasua jakeluverkkoon 12.11.2015

Virolahden biokaasulaitokselta biokaasua jakeluverkkoon 12.11.2015 Virolahden biokaasulaitokselta biokaasua jakeluverkkoon 12.11.2015 Haminan Energia Oy Perustettu 23.3.1901 Maakaasun jakelu aloitettiin 3.12.1982 Haminan Energia Oy:ksi 1.9.1994 Haminan kaupungin 100%

Lisätiedot

Pk -bioenergian toimialaraportin julkistaminen. Toimialapäällikkö Markku Alm Bioenergiapäivät 23.11.2010 Helsinki

Pk -bioenergian toimialaraportin julkistaminen. Toimialapäällikkö Markku Alm Bioenergiapäivät 23.11.2010 Helsinki Pk -bioenergian toimialaraportin julkistaminen Toimialapäällikkö Markku Alm Bioenergiapäivät 23.11.2010 Helsinki Bioenergian toimialaa ei ole virallisesti luokiteltu tilastokeskuksen TOL 2002 tai TOL 2008

Lisätiedot

BioKymppi Oy Kiteen biokaasulaitos. Liikennebiokaasua omista biojätteistä Täyden Kympin Kiertotaloutta

BioKymppi Oy Kiteen biokaasulaitos. Liikennebiokaasua omista biojätteistä Täyden Kympin Kiertotaloutta BioKymppi Oy Kiteen biokaasulaitos Liikennebiokaasua omista biojätteistä Täyden Kympin Kiertotaloutta Hiilineutraali liikenne Joensuuhun sanoista tekoihin Joensuu, 1 , yrittäjä / toimitusjohtaja Työkokemus

Lisätiedot

Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto

Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto Seminaari 6.5.2014 Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö 1 Esityksen sisältö Uudet ja uusvanhat energiamuodot: lyhyt katsaus aurinkolämpö ja

Lisätiedot

Biokaasun tulevaisuus liikennepolttoaineena. Pohjoisen logistiikkafoorumi 28.1.2014 Markku Illikainen, biokaasun tuottaja, Oulun Jätehuolto

Biokaasun tulevaisuus liikennepolttoaineena. Pohjoisen logistiikkafoorumi 28.1.2014 Markku Illikainen, biokaasun tuottaja, Oulun Jätehuolto Biokaasun tulevaisuus liikennepolttoaineena Pohjoisen logistiikkafoorumi 28.1.2014 Markku Illikainen, biokaasun tuottaja, Oulun Jätehuolto Biokaasun hyödyntämiskaavio Ruskossa 2,0 milj. m 3 biokaasua (9

Lisätiedot

Biokaasua Espoon Suomenojalta

Biokaasua Espoon Suomenojalta Biokaasua Espoon Suomenojalta Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous 8.11.2012 Tommi Fred, vs. toimialajohtaja 8.11.2012 1 HSY ympäristötekoja toimivan arjen puolesta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Lisätiedot

Liikennebiokaasu ja Suomi Joensuun tiedepuisto 31.5.2010. Biokaasun jakelu maakaasuverkossa Suomessa

Liikennebiokaasu ja Suomi Joensuun tiedepuisto 31.5.2010. Biokaasun jakelu maakaasuverkossa Suomessa 1 Liikennebiokaasu ja Suomi Joensuun tiedepuisto 31.5.2010 Biokaasun jakelu maakaasuverkossa Suomessa 2 Gasumin perustehtävä Hallitsemme energiakaasuihin perustuvat ratkaisut ja toimimme alan edelläkävijänä.

Lisätiedot

Kestävyyttä koskevan lain valmistelu biopolttoaineille ja bionesteille

Kestävyyttä koskevan lain valmistelu biopolttoaineille ja bionesteille Kestävyyttä koskevan lain valmistelu biopolttoaineille ja bionesteille KESKI-SUOMEN ENERGIAPÄIVÄ 2012 Hallitusneuvos Anja Liukko Biopolttoaineiden ja bionesteiden kestävyys RES-direktiivi Direktiivi 2009/28/EY

Lisätiedot

Suomen visiot vaihtoehtoisten käyttövoimien edistämisestä liikenteessä

Suomen visiot vaihtoehtoisten käyttövoimien edistämisestä liikenteessä Suomen visiot vaihtoehtoisten käyttövoimien edistämisestä liikenteessä Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö TransEco -tutkimusohjelman seminaari Tulevaisuuden käyttövoimat liikenteessä

Lisätiedot

Biopolttoaineet kestävästi tuotantoon

Biopolttoaineet kestävästi tuotantoon Biopolttoaineet kestävästi tuotantoon Uusiutuvan Energian ajankohtaispäivät Harri Haavisto Tekninen asiantuntija Helsinki Congress Paasitorni 3.12.2013 Sisältö Biopolttoaineet ja bionesteet sekä toiminnanharjoittaja

Lisätiedot

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Eikö ilmastovaikutus kerrokaan kaikkea? 2 Mistä ympäristövaikutuksien arvioinnissa

Lisätiedot

BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi

BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi BIOMODE Ohjelma toteutetaan Vaasan ja Seinäjoen seutujen yhteistyönä, johon osallistuvat alueen kaupungit ja kunnat sekä Merinova Oy ja Vaasan

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto ja hyödyntäminen - tilannekatsaus

Biokaasun tuotanto ja hyödyntäminen - tilannekatsaus Biokaasun tuotanto ja hyödyntäminen - tilannekatsaus Sanna Marttinen Jätehuoltopäivät Scandic Hotel Rosendahl, Tampere 5.-6.10.2011 Biokaasun energiapotentiaali Suomessa Teoreettinen 24,4 TWh (metaania

Lisätiedot

Keski-Suomen biokaasuekosysteemi

Keski-Suomen biokaasuekosysteemi 4.4.2017 Outi Pakarinen outi.pakarinen@keskisuomi.fi Keski-Suomen biokaasuekosysteemi 4.4.2017 Uudistuva liikenne, Joensuu 1 Biokaasuekosysteemiä kehitettiin yhteistyössä Sitran kanssa vuonna 2016 Keski-Suomen

Lisätiedot

ENKAT hanke: Biokaasun tuotantoketjun energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt. MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos

ENKAT hanke: Biokaasun tuotantoketjun energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt. MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos ENKAT hanke: Biokaasun tuotantoketjun energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos Biokaasulaitoksen energiatase Energiataseessa lasketaan

Lisätiedot

ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin

ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos Biokaasulaitoksen energiatase

Lisätiedot

Biokaasun jakelu Suomessa

Biokaasun jakelu Suomessa JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Turussa 10.6.2010 12.00-16.00 Biokaasun jakelu Suomessa 2 GASUMIN TUNNUSLUVUT 2009 Maakaasun myynti 40,6 TWh Henkilökunta 220 Siirtoputkiston pituus 1186 km Liikevaihto

Lisätiedot

Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys LOPPURAPORTTI Mika Arffman (Aluekehityssäätiö) ja Toni Taavitsainen (Envitecpolis Oy)

Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys LOPPURAPORTTI Mika Arffman (Aluekehityssäätiö) ja Toni Taavitsainen (Envitecpolis Oy) Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys LOPPURAPORTTI Mika Arffman (Aluekehityssäätiö) ja Toni Taavitsainen (Envitecpolis Oy) Lähtökohta 1. Kainuun biotalousstrategian valmistelu (Kainuun

Lisätiedot

Kaasuautoilu Suomessa ja Keski-Suomessa Gasum Oy:n (ja Biovakka Suomi Oy:n) silmin TÄYTTÄ KAASUA ETEENPÄIN, KESKI-SUOMI! Jyväskylä 10.12.

Kaasuautoilu Suomessa ja Keski-Suomessa Gasum Oy:n (ja Biovakka Suomi Oy:n) silmin TÄYTTÄ KAASUA ETEENPÄIN, KESKI-SUOMI! Jyväskylä 10.12. Kaasuautoilu Suomessa ja Keski-Suomessa Gasum Oy:n (ja Biovakka Suomi Oy:n) silmin TÄYTTÄ KAASUA ETEENPÄIN, KESKI-SUOMI! Jyväskylä 10.12.2009 Gasum Oy Myyntipäällikkö Jussi Vainikka jussi.vainikka@gasum.fi

Lisätiedot

LIIKENNEKAASUT JA ASEMAVERKOSTO PORI 24.05.2016. 24.05.2016 Gasum Oy Jussi Vainikka 1

LIIKENNEKAASUT JA ASEMAVERKOSTO PORI 24.05.2016. 24.05.2016 Gasum Oy Jussi Vainikka 1 LIIKENNEKAASUT JA ASEMAVERKOSTO PORI 24.05.2016 24.05.2016 Gasum Oy Jussi Vainikka 1 24.05.2016 Gasum Oy Jussi Vainikka 2 Gasum s year 2015 24.05.2016 Gasum Oy Jussi Vainikka 3 24.05.2016 Gasum Oy Jussi

Lisätiedot

Jätevirroista uutta energiaa. Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo

Jätevirroista uutta energiaa. Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo Jätevirroista uutta energiaa Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo 1 Etusijajärjestys 1. Määrän ja haitallisuuden vähentäminen 2. Uudelleenkäytön valmistelu 3. Hyödyntäminen

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia VamBion biokaasulaitokselta

Käytännön kokemuksia VamBion biokaasulaitokselta Käytännön kokemuksia VamBion biokaasulaitokselta Lannasta moneksi ravinteita ja energiaa Liedon kunnantalo 7.11.2011 Kaisa Suvilampi VamBio Oy Yhtiömme toiminta-ajatuksena on bioenergian ja lannoitevalmisteiden

Lisätiedot

Biokaasua yritysten kuljetuksiin ja energian tuotantoon Oulun alueella

Biokaasua yritysten kuljetuksiin ja energian tuotantoon Oulun alueella Biokaasua yritysten kuljetuksiin ja energian tuotantoon Oulun alueella Biokaasu liikenteessä, teollisuusprosesseissa ja energiantuotannossa 16.10.2019 Oulu Ari Suomilammi Sisältö - Gasum lyhyesti - Biokaasusta

Lisätiedot

Stormossen Oy. Sähkön, lämmön ja liikennepolttoaineen yhteistuotanto. Leif Åkers

Stormossen Oy. Sähkön, lämmön ja liikennepolttoaineen yhteistuotanto. Leif Åkers Stormossen Oy Sähkön, lämmön ja liikennepolttoaineen yhteistuotanto Leif Åkers Aiheet Ab Stormossen Oy Biokaasun käyttö Suomessa Biokaasun käyttö Stormossenilla Kaasu-/biokaasuvisio Perustettu 1985 Asukkaita

Lisätiedot

HE 17/2017 vp. ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu

HE 17/2017 vp. ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu HE 17/2017 vp ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu Talousvaliokunnan kuuleminen 25.4.2017 Hallitusneuvos Anja Liukko ILUC-direktiivin liite IX, A osa o kohta:

Lisätiedot

BioGTS Biojalostamo - Jätteestä paras tuotto

BioGTS Biojalostamo - Jätteestä paras tuotto BioGTS Biojalostamo - Jätteestä paras tuotto BioGTS Biojalostamo Biohajoavista jätteistä uusiutuvaa energiaa, liikenteen biopolttoaineita, kierrätysravinteita ja kemikaaleja kustannustehokkaasti hajautettuna

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Bioenergiastrategia 2006-2015

Pohjois-Karjalan Bioenergiastrategia 2006-2015 Pohjois-Karjalan Bioenergiastrategia 2006-2015 Bioenergian tulevaisuus Itä-Suomessa Joensuu 12.12.2006 Timo Tahvanainen - Metsäntutkimuslaitos (Metla) Eteneminen: - laajapohjainen valmistelutyö 2006 -

Lisätiedot

Kiertotalous alkaa meistä Bioenergian kestävyyden arviointi Kommenttipuheenvuoro

Kiertotalous alkaa meistä Bioenergian kestävyyden arviointi Kommenttipuheenvuoro Kiertotalous alkaa meistä Bioenergian kestävyyden arviointi Kommenttipuheenvuoro Teija Paavola, Biovakka Suomi Oy Bioenergian kestävyys seminaari, 3.12.2015, Helsinki Kestävyyden osa-alueiden painottaminen

Lisätiedot

Metsäenergian uudet tuet. Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä

Metsäenergian uudet tuet. Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä Metsäenergian uudet tuet Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY) Suomen nostavan uusiutuvan energian osuuden

Lisätiedot

Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07. Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi

Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07. Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07 Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi Esa Marttila, LTY, ympäristötekniikka Jätteiden kertymät ja käsittely

Lisätiedot

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Perinteiset polttoaineet eli Bensiini ja Diesel Kulutus maailmassa n. 4,9 biljoonaa litraa/vuosi. Kasvihuonekaasuista n. 20% liikenteestä. Ajoneuvoja n. 800

Lisätiedot

Biopolttoaineiden käyttö ja niiden kestävyys

Biopolttoaineiden käyttö ja niiden kestävyys Biopolttoaineiden käyttö ja niiden kestävyys Kestävyyskriteeri-Info Pekka Ripatti 23.11.2012 Miksi kestävyyskriteeri-info? EMV:ssa on aloittanut uusiutuvan energian ryhmä EMV on käynnistänyt valmistautumisen

Lisätiedot

Miten bussiliikenne saatiin kulkemaan biokaasulla Vaasassa?

Miten bussiliikenne saatiin kulkemaan biokaasulla Vaasassa? Miten bussiliikenne saatiin kulkemaan biokaasulla Vaasassa? Johan Saarela, Ab Stormossen Oy Puh. +358 (0)50 376 5054 S-posti. johan.saarela@stormossen.fi BioE-logia, Liminka, 25.9.2014 Sisältö Historia

Lisätiedot

Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle

Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle - Lannankäsittelytekniikat nyt ja tulevaisuudessa- Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy 6/30/2009 4/15/2009 12/10/2010

Lisätiedot

Tarjous (21.1.2015) LUOTTAMUKSELLINEN Kainuun liitto Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys

Tarjous (21.1.2015) LUOTTAMUKSELLINEN Kainuun liitto Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys Tarjous (21.1.2015) LUOTTAMUKSELLINEN Kainuun liitto Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys Lähtökohta 1. 8-12/2014 Oulun yliopiston/kajaanin yliopistokeskuksen tilaama Liikennebiokaasun

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kestävyyskriteerit Kommenttipuheenvuoro

Uusiutuvan energian kestävyyskriteerit Kommenttipuheenvuoro Uusiutuvan energian kestävyyskriteerit Kommenttipuheenvuoro Bioenergiaseminaari Hallitusneuvos Anja Liukko Biomassa: Maataloudesta, metsätaloudesta, niihin liittyviltä tuotannonaloilta, kalastuksesta ja

Lisätiedot

BIOPOLTTOAINEPOLUT VN TEAS TUTKIMUSHANKKEEN ESITTELY YMPÄRISTÖVALIOKUNNALLE

BIOPOLTTOAINEPOLUT VN TEAS TUTKIMUSHANKKEEN ESITTELY YMPÄRISTÖVALIOKUNNALLE VN TEAS TUTKIMUSHANKKEEN ESITTELY YMPÄRISTÖVALIOKUNNALLE 8. MARRASKUUTA 2018 PÖYRY MANAGEMENT CONSULTING, VATT, TEC TRANSENERGY CONSULTING SUOMELLA ON HYVÄT MAHDOLLISUUDET SAAVUTTAA TIELIIKENTEEN PÄÄSTÖTAVOITTEET

Lisätiedot

Biokaasusta energiaa maatalouteen -seminaari

Biokaasusta energiaa maatalouteen -seminaari Biokaasusta energiaa maatalouteen -seminaari 22.10.2009 Jyväskylän Paviljonki KoneAgria 2009 -maatalouskonenäyttelyn yhteydessä www.biokaasufoorumi.fi 1 Ohjelma Seminaari klo 15-17 Tilaisuuden avaus. Ajankohtaista

Lisätiedot

Uusiutuvan energian vaikuttavuusarviointi 2015 Arviot vuosilta

Uusiutuvan energian vaikuttavuusarviointi 2015 Arviot vuosilta Uusiutuvan energian vaikuttavuusarviointi 2015 Arviot vuosilta 2010-2014 Suvi Monni, Benviroc Oy, suvi.monni@benviroc.fi Tomi J Lindroos, VTT, tomi.j.lindroos@vtt.fi Esityksen sisältö 1. Tarkastelun laajuus

Lisätiedot

Biokaasun jakelu Suomessa

Biokaasun jakelu Suomessa JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Salossa 7.9.2010 Biokaasun jakelu Suomessa 2 GASUMIN TUNNUSLUVUT 2009 Maakaasun myynti 40,6 TWh Henkilökunta 220 Siirtoputkiston pituus 1186 km Liikevaihto 1 064,7

Lisätiedot

Kaasuvisio energia- ja ilmastotiekarttaan 2050

Kaasuvisio energia- ja ilmastotiekarttaan 2050 Kaasuvisio energia- ja ilmastotiekarttaan 2050 Kohti älykästä energiajärjestelmää Mistä älykäs, fiksu energiajärjestelmä koostuu? Energia- ja ilmastotiekartta 2050 Älykkään energiajärjestelmän

Lisätiedot

Maatilatason biokaasulaitoksen toteutusselvitys. BioG Biokaasun tuotannon liiketoimintamallien kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla -hanke

Maatilatason biokaasulaitoksen toteutusselvitys. BioG Biokaasun tuotannon liiketoimintamallien kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla -hanke 1 Maatilatason biokaasulaitoksen toteutusselvitys BioG Biokaasun tuotannon liiketoimintamallien kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla -hanke 2 Toteutusselvityksen tavoite Selvityksen tavoitteena on esimerkkitilan

Lisätiedot

- Vuonna 2014 Lapissa oli 1 446 maatilaa:

- Vuonna 2014 Lapissa oli 1 446 maatilaa: - Vuonna 2014 Lapissa oli 1 446 maatilaa: - Lypsykarjatiloja 356 - Naudanlihantuotanto 145 - Lammastalous 73 - Hevostalous 51 - Muu kasvin viljely 714 - Aktiivitilojen kokoluokka 30 60 ha - Maataloustuotanto

Lisätiedot

Raportti 1 (6) Alueraportti Keuruu. Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen (BiKa-hanke)

Raportti 1 (6) Alueraportti Keuruu. Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen (BiKa-hanke) Raportti 1 (6) 10.12.2015 Alueraportti Keuruu Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen (BiKa-hanke) Raportti 2 (6) Sisällys 1 Tausta 3 2 Alueelliset ominaispiirteet 3 3 Biokaasuntuotantoon soveltuvat

Lisätiedot

Biokaasun hyödyntäminen liikennepolttoaineena. Informaatiotilaisuus 16.4.2015 Jari Kangasniemi

Biokaasun hyödyntäminen liikennepolttoaineena. Informaatiotilaisuus 16.4.2015 Jari Kangasniemi Biokaasun hyödyntäminen liikennepolttoaineena Informaatiotilaisuus 16.4.2015 Jari Kangasniemi Osakeyhtiö perustettu 1.1.2015, sitä ennen liikelaitoksena vuodesta 1995 Oulun kaupungin 100 %:sti omistama

Lisätiedot

Viite RES-direktiivi (EUVL L 140, , s. 16); ILUC-direktiivi (EUVL L 239, , s.1)

Viite RES-direktiivi (EUVL L 140, , s. 16); ILUC-direktiivi (EUVL L 239, , s.1) 1/6 Viite RES-direktiivi (EUVL L 140, 5.6.2009, s. 16); ILUC-direktiivi (EUVL L 239, 15.9.2015, s.1) TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN ENERGIAOSASTON OHJE: UUSIUTUVISTA LÄHTEISTÄ PERÄISIN OLEVAA ENERGIAA KOSKEVIEN

Lisätiedot

BioGTS Oy BIOKAASU BIODIESEL

BioGTS Oy BIOKAASU BIODIESEL BioGTS Oy BIOKAASU BIODIESEL BIOGTS OY Kotimainen teollinen biokaasu- ja biodiesellaitosvalmistaja. Yritys on perustettu 2011. Biokaasu- ja biodiesel-laitosten suunnittelu, rakentaminen ja operointi sekä

Lisätiedot