Kaupunginhallitus Liite MYLLYSIILO-KORTTELI SAGA-PALVELUTALON RAKENNUSOIKEUS ARVIOKIRJA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupunginhallitus Liite MYLLYSIILO-KORTTELI SAGA-PALVELUTALON RAKENNUSOIKEUS ARVIOKIRJA"

Transkriptio

1 Kaupunginhallitus Liite MYLLYSIILO-KORTTELI SAGA-PALVELUTALON RAKENNUSOIKEUS ARVIOKIRJA

2 KOHDE, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA NEWSEC VALUATION OY 2 Arvion kohde Arvion kohteena on Mikkelissä, osoitteessa Mannerheimintie 10 sijaitsevan Myllysiilo-korttelin määräosan rakennusoikeus. Rakennusoikeus luovutetaan määräosana tontista ja tehdään hallinnanjakosopimus. Määräosalle suunniteltu hanke toteutetaan poikkeusluvalla. Asemakaava muutetaan myöhemmin ja määräosa lohkotaan omaksi tontiksi sen ollessa asemakaavan ja tonttijaon mukainen. Arvioitava rakennusoikeus sijaitsee kiinteistöllä Arvioinnin oletukset Arvioinnissa on oletettu, että määräosalle suunnitellun palvelutalon toteuttaminen on mahdollista poikkeusluvalla ja tontti lohkotaan omaksi tontikseen sen ollessa asemakaavan ja tonttijaon mukainen. Arviossa on oletettu, että määräosan autopaikkavelvoite on yhteensä 21 autopaikkaa, jotka toteutetaan pysäköintihalliin suunnitellun taidemuseon alle. Markkina-arvo Kohteen markkina-arvo arvoajankohdassa maaliskuu 2016 on (Miljoona seitsemänsataakolmekymmentä tuhatta). (noin 320 / k-m²) Arvion tarkkuus on +/- 15 %. Helsinki Kohteen markkina-asema Arvioitava kohde sijaitsee Mikkelin keskustassa. Kohteen läheisyydessä sijaitsee mm. kauppakeskus Forum, kävelykatu ja hotelli. Rautatie- ja linjaautoasema ovat Mannerheimintien toisella puolen. Mikkelin keskussairaala sijaitsee noin puolen kilometrin päässä. Mikkelin keskustan rajalla sijaitsee pari palvelukotia, mutta ydinkeskustassa ei tällä hetkellä ole muita kilpailijoita. Useimmat palvelukodit Mikkelissä sijaitsevat keskustan ulkopuolella. Paras ja tuottavin käyttö Arvioitava kohde on nykytilassa parhaassa ja tuottavimmassa käytössä, joka määritellään todennäköisimmäksi käytöksi, joka on fyysisesti mahdollista, tarkoituksenmukaisesti perusteltua, laillisesti luvallista, taloudellisesti toteuttamiskelpoista ja tuottaa korkeimman arvon arvioitavalle kiinteistölle. Kohteen sijoittuminen markkinoilla Vähäinen vuokralaiskysyntä Heikko sijoittajakysyntä Heikko käyttäjäomistajakysyntä Riskisijoitus Kehityskohde Hyvä vuokralaiskysyntä Vahva sijoittajakysyntä Vahva käyttäjäomistajakysyntä Matalariskinen sijoitus Ei kehityspotentiaalia Newsec Valuation Oy Heini Korpela Auktorisoitu kiinteistöarvioija (AKA), Yleisauktorisoitu heini.korpela@newsec.fi Alex Ventin Alex.ventin@newsec.fi

3 TOIMEKSIANTO NEWSEC VALUATION OY 3 Toimeksianto Arvion käyttötarkoitus: Toimeksiantaja: Arvioijat: Katselmus: Kauppa Mikkelin kaupunki, Hannu Peltomaa Analyytikko Heini Korpela (AKA, yleis. DI) Nuorempi analyytikko Alex Ventin (tekn. Yo.) Heini Korpela suoritti kohteella katselmuksen Luottamuksellisuus Tämä lausunto on luottamuksellinen sekä arvioijalle että asiakkaalle. Toimeksisaajan vastuu ei koske kolmansia osapuolia. Tätä arviokirjaa tulee käyttää vain edellä mainittuun käyttötarkoitukseen. Julkaiseminen Arviota ei saa osittain tai kokonaan käyttää eikä niihin saa viitata tai niiden tietoja julkistaa ellei arvioija ole etukäteen kirjallisesti antanut siihen suostumuksensa. Arvion tiedot saa kuitenkin julkistaa arvion käyttötarkoituksen mukaisessa yhteydessä, jolloin on myös julkistettava toimeksisaajan eli Newsec Valuation Oy:n nimi. Arviointi on suoritettu seuraavien toteamusten ja oletusten mukaisesti: Arvion perusteet Arviossa on määritetty kohteen velaton markkina-arvo eikä kiinteistöön mahdollisesti kohdistuvia velkoja ole huomioitu. Kohteen markkina-arvo on sidottu mainittuun arvoajankohtaan eikä arvo välttämättä pidä paikkaansa toisessa ajankohdassa. Arviointimenetelmä Arviointimenetelmänä on käytetty kauppa-arvomenetelmää. Arviossa ei ole huomioitu muita kiinteistön hankintakustannuksia eikä veroseurauksia. Yhteensopivuus arviointistandardien kanssa Arvio on tehty noudattaen Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan sääntöjä, hyvää kiinteistöarviointitapaa koskevia määräyksiä sekä kansainvälisiä kiinteistöarviointistandardeja (IVS). Arvio täyttää laajuudeltaan, tarkkuudeltaan ja tietojen tarkistusvelvollisuuden osalta Keskuskauppakamarin määrittelemät AKA ja KHK-arvioiden vaatimukset. Kaikki arviossa esitetyt lausunnot perustuvat arvioijan parhaaseen mahdolliseen tietoon Tehdyt analyysit ja johtopäätökset pohjautuvat arviokirjassa mainittuihin oletuksiin ja lähtötietoihin Arvion on laatinut riippumaton arvioija, eikä arvioijalla ole eturistiriitoja arvion kohteeseen Arviointipalkkio ei ole riippuvainen arviokirjan sisällöstä Tämä arviointi on tehty toimeksiantajan toimittamien tietojen pohjalta sekä perustuen Newsec Valuation Oy:n liiketoiminnassaan keräämään markkinatietoon Arvioinnissa on oletettu, että määräosalle suunnitellun palvelutalon toteuttaminen on mahdollista poikkeusluvalla ja tontti lohkotaan omaksi tontikseen sen ollessa asemakaavan ja tonttijaon mukainen. Arviossa on oletettu, että määräosan autopaikkavelvoite on yhteensä 21 autopaikkaa, jotka toteutetaan pysäköintihalliin suunnitellun taidemuseon alle.

4 SIJAINTI JA YLEISTIEDOT NEWSEC VALUATION OY 4

5 SIJAINTI JA YLEISTIEDOT NEWSEC VALUATION OY 5 Kohteen yleistiedot Kiinteistötunnus: Osoite: Kaupunginosa: Mannerheimintie 10, Mikkeli Savilahti Kiinteistön pinta-ala: m 2 Omistaja: Mikkelin kaupunki (lainhuuto ) Luovutettavan määräosan pinta-ala: m2 (arvioitu kartasta) Sijainti Kohde sijaitsee Mikkelissä, keskustan eteläpuolella. Kohteen saavutettavuus on hyvä keskustasijainnin ansiosta. Lahden/ Kuopiontie (tie nro 5) parantaa kohteen saavutettavuutta autolla. Kohteen vieressä sijaitseva rautatie- ja linja-autoasema parantavat kohteen saavutettavuutta julkisella liikenteellä. Lähistöllä sijaitsee pääasiassa asuin-, liike- ja toimistorakennuksia. Kohteen vieressä sijaitsee rautatie.

6 KIINTEISTÖ- JA KAAVATIEDOT NEWSEC VALUATION OY 6 Kaavoitus ja pysäköinti Asemakaavassa tontti on merkitty keskustatoimintojen korttelialueeksi, C. Alueelle saa sijoittaa palvelu-, liike-, kulttuuri-, viihde-, hallinto- ja asuinrakentamista. Suunniteltu 5400 k-m 2 palvelutalo ei ole totetutettavissa nykyisellä asemakaavalla rakennusalojen massoittelun vuoksi, vaan se vaatii poikkeusluvan. Kaavakartta Kuvan koko: 8,36 (Height) x 13,26 (Width) Position: Horizontal 15,45 Vertical 2,9 Tilaajalta saadun tiedon mukaan asemakaavan mukaisesta tontista ( ) Mikkelin kaupunki luovuttaa määräosan, jolle haetaan poikkeuslupaa, jonka perusteella määräsosalle voidaan toteuttaa k-m 2 palvelutalo. Tilaajalta saadun tiedon mukaan kohteelle on tarkoitus laatia uusi asemakaava, jossa koko korttelin rakennusoikeus pysyy samana, mutta rakennusalojen rakennusoikeus jaetaan uudelleen. Hanke on kuitenkin tarkoitus toteuttaa nopealla aikataululla ja se tehdään poikkeusluvalla. Luovutettava määräosa lohkotaan omaksi tontikseen sen ollessa asemakaavan ja tonttijaon mukainen. Arviossa on oletettu, että tontille voidaan rakentaa poikkeusluvalla k- m² palvelutalo. Asemakaavan mukaan autopaikkoja tulee olla vähintään 1 ap / 75 k-m². Autopaikkojen sijoittuessa useamman kiinteistön yhteiseen pysäköintihalliin, saa autopaikkojen määrää vähentää 10 % vaaditusta. Tilaajalta saadun tiedon mukaan palveluasumisen autopaikkanormiksi on kaavailtu 1 ap / 190 k-m² ja mikäli se toteutetaan yhteiseen pysäköintihalliin 1 ap / 250 k-m². Tonttikartta Luovutettava määräosa Kuvan koko: 7,31 (Height) x 13,26 (Width) Position: Horizontal 15,45 Vertical 11,8 Tilaajalta saadun tiedon mukaan pysäköintipaikat tullaan toteuttamaan yhteiseen pysäköintihalliin kiinteistön alle. Ajo halliin tulee tapahtumaan Mannerheimintieltä toteutettavan palvelutalon vieressä olevalta ajokaistalta sekä rakennuksen alta. Arviossa on oletettu, että autopaikkavelvoite tulee olemaan noin 21 autopaikkaa, jotka toteutetaan pysäköintihalliin kiinteistön alle. Yksittäisen autopaikan kustannuksesta ei ole saatu arvion yhteydessä tietoa, mutta autopaikkavelvoitteen väljyydestä (1 ap / 250 k-m²) johtuen olemme arvioineet, ettei pysäköinnin toteutuksella ole alentavaa vaikutusta rakennusoikeuden arvoon. Tontilla on korkeuseroja ja se viettää itään. Maansiirtotöistä aiheutuvia mahdollisia ylimääräisiä kustannuksia ei ole huomioitu arviossa.

7 ARVON MUODOSTUMINEN NEWSEC VALUATION OY 7 Vertailukaupat Vertailukaupoiksi haettiin Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisteristä AK-, AL-, K-, C- ja Y-tonttikauppoja vuosilta Vertailukaupoiksi haettiin sekä rakentamattomia tontteja että rakennettuja, joissa oli arvottamia rakennuksia tai rakennukset eivät sisältyneet kauppaan. Y- ja C-tonttien vertailukauppoja ei löytynyt. Liikerakennusten tonteista (K) löytyi kaksi vertailukelpoista kauppaa, molemmat Urpolassa Setrikadulla, noin kilometrin päästä arvion kohteesta. Toinen kauppa on tehty joulukuussa Kohteen maapinta-ala oli hieman yli m 2 ja kauppahinta Vertailukohteessa rakennusoikeutta oli k-m 2, joten rakennusoikeuden hinnaksi tuli 197 /k-m 2. Setrikadulla on myös tehty toinen kauppa, vastaavasta tontista, jossa sijaitsi arvoton rakennus. Tämän kaupan kohteen pinta-ala oli vajaat m 2 ja kauppahinta Rakennusoikeutta oli k-m 2 ja rakennusoikeuden hinta 77,1 / k-m 2. Kauppahintaa on todennäköisesti alentanut arvottoman rakennuksen purkukustannukset. Rakentamattomia AL-tonttikauppoja on tehty kolme, joista yksi on vertailukelpoinen. Vuonna 2011 on Porrassalmenkadulla myyty 2851 m 2 suuruinen tontti hintaan Kohteen rakennusoikeuden määrä oli 1468 k-m 2 ja kerrosneliöhinta 191 / k-m 2. Asemakaavan mukaan myydylle tontilla saadaan toteuttaa enintään 25 % asuntoja. Myydyn tontin sijainti on lisäksi heikompi kuin nyt arvioitavan kohteen. Mikkelin kaupunki on myynyt m 2 AK-tontti Ristiiinassa, Tuuvantiellä vuoden 2014 alussa. Kauppahinta oli ja rakennusoikeutta k- m 2. Rakennusoikeuden hinta oli siis 46 / k-m 2. Tontti sijaitsee reilun 20 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta ja on sijainniltaan huomattavasti heikompi kuin arvion kohde. Graani Oy on myynyt 4 AK-tonttia Tuppuralassa, Graanintiellä syksyllä on tehty kaksi kauppaa, joiden kohteiden pinta-alat olivat m 2 ja m 2. Kohteilla oli rakennusoikeutta k-m 2 ja k-m 2 ja kauppahinnat olivat ja Kauppojen rakennusoikeuksien hinnaksi tuli täten 190 / k-m 2 ja 100 / k-m 2. Vuoden 2012 syksyllä Graanintiellä tehtiin kolmas AK-tonttikauppa, jossa m 2 tontti ostettiin hintaan Tontilla oli rakennusoikeutta k-m 2 eli rakennusoikeuden hinnaksi muodostui 225 / k-m 2. Neljäs AKtonttikauppa Graanintiellä on tehty vuoden 2013 lopussa. Kohteen pinta-ala oli m 2 ja kauppahinta oli Kohteella oli 2625 k-m 2 rakennusoikeutta eli rakennusoikeuden hinnaksi muodostui 280 / k-m 2. Graanintien kohteet sijaitsevat noin 2 km keskustasta ja osa niistä rajoittuu rantaan. Vuonna 2011 on Mikonkadulla tehty AL-kauppa. Kohteen pinta-ala oli 1540 m 2. Rakennusoikeutta kohteella oli 2160 k-m 2 ja kauppahinta oli Rakennusoikeuden hinnaksi muodostui 440 / k-m 2. Kohde sijaitsee Mikkelin keskustassa ja sen rakennusoikeus ja tonttitehokkuus on pienempi kuin arvioitavan kohteen, mikä nostaa sen kerrosneliöhintaa. Toisaalta purettava arvoton rakennus on todennäköisesti vaikuttanut alentavasti tontin hintaan. Vuonna 2012 ja 2013 on tehty samasta AL-tontista kauppa Kaskikujalla. Kohteen pinta-ala oli 4069 m 2 ja rakennusoikeuden määrä k-m 2. Hinta vuonna 2012 oli ja vuonna , mikä tekee rakennusoikeuden hinnaksi 82 / k-m 2 vuonna 2012 ja 123 / k-m 2 vuonna Kohde sijaitsee Sirkolanmäellä, noin 6 kilometriä arvioitavasta kohteesta. Kohteen sijainti on selvästi heikompi kuin arvioitavan kohteen. Tontilla on lisäksi ollut arvottomia purettavia rakennuksia, jotka ovat todennäköisesti vaikuttaneet alentavasti sen hintaan. Vuonna 2013 on tehty AK-tonttikauppa Nuijamiestenkadulla. Tontilla on k-m 2 rakennusoikeutta ja kauppahinta oli Kohteen rakennusoikeuden hinnaksi muodostui tällöin 350 / k-m 2. Myydyn tontin rakennusoikeus ja tehokkuus ovat pienemmät kuin arvioitavan kohteen, joka nostaa sen kerrosneliöhintaa verrattuna nyt arvioitavaan kohteeseen. Tontilla sijaitsi arvottomia rakennuksia. Tontti sijaitsee noin puolen kilometrin päässä Mikkelin torista.

8 ARVON MUODOSTUMINEN NEWSEC VALUATION OY 8 Vertailukaupat Saattotiellä on vuonna 2013 tehty kauppa m 2 suuruisesta AK-tontista. Kauppahinta oli ja rakennusoikeuden määrä k-m 2. Rakennusoikeuden hinnaksi muodostui siis 258 / k-m 2. Toinen AK-kauppa on tehty Puistokadulla vuonna Kaupan rakennusoikeuden määrä oli k-m 2 ja kauppahinta oli joten rakennusoikeuden hinta oli 355 / k-m 2. Tonteilla on ollut arvottomia rakennuksia. Arvioitava kohde on paremmalla sijainnilla. Perustuen vertailukauppahavaintoihin ja analyysiin olemme arvioineet rakennusoikeuden markkina-arvoksi 320 /k-m². Tontin määräosan, joka käsittää k-m² rakennusoikeutta, markkina-arvoksi olemme arvioineet 320 /k-m² * k-m² = noin , oletuksella, että sille voidaan poikkeusluvalla toteuttaa k-m² palvelutalo. Kaksi kauppaa, jossa rakennukset eivät sisältyneet kauppaan, on tehty vuosina 2014 ja Molemmat kohteet sijaitsevat noin 2 kilometriä keskustasta. Nuijamiestenkadulla on tehty kauppa tontin määräosasta, jonka hinta oli ja rakennusoikeuden määrä 405 k-m 2. Tontin pinta-ala oli 675 m 2 ja rakennusoikeuden hinta oli 74 / k-m 2. Pihlajatiellä tehty kauppa AL-tontista, jonka pinta-ala oli 1831 m 2 ja rakennusoikeus 600 k-m 2. Rakennusoikeuden hinnaksi muodostui täten 76 / k-m 2. Asemakaavan mukaan tontilla saadaan rakentaa korkeintaan 25 % asuntoja. Kohteet ovat lisäksi heikommalla sijainnilla kuin arvioitava kohde. Johtopäätökset Nykyisessä asemakaavassa arvioitava kohde on merkitty keskustatoimintojen korttelialueeksi. Kortteliin saa sijoittaa palvelu-, liike-, kulttuuri-, viihde-, hallinto- ja asuinrakentamista. Korkein arvo rakennusoikeudelle saavutetaan asuinkäytössä, jonka kaava myös mahdollistaa. Näkemyksemme mukaan kohteen rakennusoikeuden arvo vastaa AKrakennusoikeuden arvoa. Arvioitavan kohteen autopaikkavelvoitteen väljyydestä (1 ap / 250 k-m²) johtuen olemme arvioineet, ettei pysäköinnin toteutuksella ole alentavaa vaikutusta rakennusoikeuden arvoon. Määräosan kapeus ja ympäröivät rakennusmassat vaikuttavat määräosan rakennettavuuteen ja olemme arvioineet sillä olevan alentava vaikutus rakennusoikeuden arvoon.

9 YHTEENVETO JA LIITELISTAUS NEWSEC VALUATION OY 9 Arvion kohde Arvion kohteena on Mikkelissä, osoitteessa Mannerheimintie 10 sijaitsevan Myllysiilo-korttelin määräosan rakennusoikeus. Rakennusoikeus luovutetaan määräosana tontista ja tehdään hallinnanjakosopimus. Määräosalle suunniteltu hanke toteutetaan poikkeusluvalla. Määräosa lohkotaan omaksi tontiksi sen ollessa asemakaavan ja tonttijaon mukainen. Arvioitava rakennusoikeus sijaitsee kiinteistöllä Arvioinnin oletukset Arvioinnissa on oletettu, että määräosalle suunnitellun palvelutalon toteuttaminen on mahdollista poikkeusluvalla ja tontti lohkotaan omaksi tontikseen sen ollessa asemakaavan ja tonttijaon mukainen. Arviossa on oletettu, että määräosan autopaikkavelvoite on yhteensä 21 autopaikkaa, jotka toteutetaan pysäköintihalliin suunnitellun taidemuseon alle. Markkina-arvo Kohteen markkina-arvo arvoajankohdassa maaliskuu 2016 on (Miljoona seitsemänsataakolmekymmentä tuhatta). Liitteet Katselmuskuvat Lähtötiedot Suomen talous Kiinteistömarkkinakatsaus Termien selitykset Asemakaavaote ja -määräykset Kiinteistörekisteriote Lainhuutotodistus Rasitustodistus Riippumattomuus Palkkiot, mukaan lukien tämä toimeksianto, jotka toimeksiantaja on maksanut Newsec Valuation Oy:lle (tai muille saman konsernin yrityksille Suomessa), muodostavat alle 5 % Newsec Finlandin koko liikevaihdosta. Karttojen lähde: Esri, DeLorme, NAVTEQ, TomTom Intermap, icement P Corp., GEBCO, USGS, FAO, NPS NRCAN,GeoBase, IGN, Kadaster NL, Ordnance Survey, METI, Swisstopo ja GIS User Community. (noin 320 / k-m²) Arvion tarkkuus on +/- 15 %. Helsinki Newsec Valuation Oy Newsec Valuation Oy Mannerheiminaukio 1 A PL Helsinki Puh:

10 LIITE: KATSELMUSKUVAT NEWSEC VALUATION OY 10

11 LIITE: LÄHTÖTIEDOT NEWSEC VALUATION OY 11 Lista pyydetyistä ja saaduista lähtötiedoista Työ perustuu toimeksiantajalta saatuihin tietoihin, julkisiin lähteisiin sekä Newsecin arviointi-, välitys- ja management-toiminnassa saatuihin markkinatietoihin. Newsec Valuation Oy on itse hankkinut seuraavat lähtötiedot: Kiinteistörekisteriote Lainhuuto- ja rasitustodistukset Kaavatiedot Saatu tieto on oletettu oikeaksi, mikäli se vaikuttaa järkevältä. Tietoja ei ole tarkastettu muista lähteistä, eikä esimerkiksi pinta-aloja ole tarkastusmitattu. Mikäli jokin arviointiin liittyvä olennainen tieto puuttuu tai jätetään ilmoittamatta, voi arvion lopputulos olla virheellinen ja arvio tulisi tällöin määrittää uudelleen.

12 LIITE: SUOMEN TALOUS NEWSEC VALUATION OY 12 Vuoden 2015 ennakkotietojen mukaan BKT:n kasvu jäi negatiivista mutta lähelle nollaa. Viennin kasvu jää edelleen maailmankaupan kasvua heikommaksi ja siten markkinaosuuksien menettäminen jatkuu. Vuoden 2016 talouskasvuksi ennustetaan parempaa noin %. Työmarkkinoiden tilanne heikkenee edelleen. Kausitasoittamaton työttömyysaste oli noin 9.2 % Joulukuussa. Työttömyyden rakenne on muuttunut aiempaa vaikeammaksi ja työttömyyden odotetaan kasvavan edelleen vuonna Julkinen talous oli vuonna 2015 alijäämäinen jo seitsemää vuotta peräkkäin. Julkisen talouden epätasapainon sekä kestävyysvajeen hallintaan on ryhdytty jo toimiin uuden hallituksen voimin, mutta hitaasti. Teollisuuden luottamus lähti pienoiseen nousuun vuoden 2015 puolessa välissä, mutta on edelleen alle pitkän ajan keskiarvon. Matalat käyttöasteet tuotantokapasiteeteissä kertovat teollisuuskysynnän heikentymisestä. Teollisuuden tilauskanta on edelleen selvästi alle keskimäärin. Rakentamisen suhdanneodotukset lähtivät pienoiseen nousuun. (EK Suhdannebarometri 2016). Kansantalouden investoinnit näyttivät positiivisia merkkejä vuoden 2015 aikana ja vuoden 2016 alussa. Ulkomaalaisia reaalitalouteen vaikuttavia investointeja uutisoitiin vuonna 2015 ja alkuvuodesta Epävakaana jatkuva talouskehitys vaikuttavat investointien ajoitukseen. Inflaatio oletetaan pysyvän alhaisena lähivuosina. Euroopan keskuspankin toimien odotetaan hallitsevan deflaatiota. Euroopan keskuspankin massiiviset määrälliset elvytykset jatkuvat edelleen ja uusista elvytyspaketeista on vihjailu lisää. Makrotalouden tunnusluvut 012 % 010 % 008 % 006 % 004 % 002 % 000 % -002 % -004 % -006 % -008 % -010 % * 2016* Inflaatio Työttömyysaste BKT:n vuosimuutos vol. Kuluttajien luottamus talouteen on pitkänajan keskiarvon alapuolella selkeästi. Alkuvuodesta 2015 kuluttajien luottamus osoitti positiivisia merkkejä ja luottamusindikaattorin saldoluvut nousivat yli keskiarvon mutta ovat painuneet alkuvuodesta 2016 selkeästi alas. Loppuvuoteen mennessä kuluttajien luottamus lähti voimakkaaseen laskuun.

13 LIITE: KIINTEISTÖMARKKINAKATSAUS Vuosi 2015 on ollut vilkas kiinteistötransaktioiden suhteen. kirjaama transaktiovolyymi oli noin 5,5 miljardia euroa. Hyvien vaihtoehtoisten sijoituskohteiden vähäisyys ja alhaiset tuottotasot päämarkkinoilla Euroopassa ajoivat viime vuonna sijoittajia hakemaan korkeampia tuottoja ja hajautettua riskiä Skandinaviasta ja Suomesta. Vastaavasti kotimainen eläkeraha oli ostajana Suomessa passiivinen ja hajautti riskiä ulkomaisiin kiinteistöihin sekä myös kotimaisiin rahastoihin. Sijoitusaktiviteetin odotetaan pysyvän suhteellisen vilkkaana edelleen vuonna 2016, siitäkin huolimatta että kansantalouden mittarit näyttävät heikoilta ja vuokralaismarkkinat ovat passiiviset. Newsec ennustaa tämän vuoden transaktiovolyymiksi noin 4.5 mrd Euroa; kuluvan vuoden transaktiovolyymi riippuu huomattavasti rahoituksen saannista sekä viime vuoden kaltaisten suurempien kiinteistöjärjestelyiden määrästä. Euroopan kiinteistömarkkinoiden likviditeetti on myös kasvanut. Kiinteistösijoitukset ovat kasvattaneet kiinnostusta investointiallokaatiossa muiden sijoitustyyppien joukossa. Suomen kiinteistömarkkinoiden tuottotasot näyttävät Euroopan mittakaavassa houkuttelevilta, jonka seurauksena ulkomaiset sijoittajat ovat olleet aktiivisia Suomen markkinoilla. Euroopan transaktiovolyymi oli noin 220 miljardia euroa. Suomen kiinteistömarkkinat ovat edelleen painottuneet pääkaupunkiseudulle, joskin merkkejä kiinteistömarkkinoiden piristymisestä on nähty myös Helsingin ulkopuolella. Tämä on näkynyt ns. ABBA-ilmiönä, eli A-alueilta on alettu enemmän hakea B-kohteita ja B- alueilta A-kohteita. Alkuvuoden 2016 ensimmäinen suuri kiinteistökauppa tehtiin Helsingin keskustassa, kun Sponda osti Forumin 6 kiinteistöä noin 576 miljoonalla eurolla. Pinta-alaa kohteilla on yhteensä m 2. Viime vuoden transaktioissa oli mukana useita järjestelyitä. Esimerkiksi Kesko sopi perustavansa yhteisen kiinteistösijoitusyhtiön Ilmarisen sekä ruotsalaisen henkivakuutusyhtiön AMF:n kanssa. Yhteisyritys omistaa, hallinnoi ja kehittää sille hankittavia pääasiassa Kesko-konsernin käytössä olevia kauppapaikkoja. Lisäksi ruotsalainen Balder hankki 27,6 % osuuden Satosta, tullen yhtiön suurimmaksi omistajaksi. NEWSEC VALUATION OY 13 Viime vuoden aikana Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja Sponda Oyj allekirjoittivat Blackstone Real Estate Partners Europe IV rahastoon kuuluvan Tungsten Investment S.à.r.l. kanssa kauppakirjat koskien Certeum Oy:n osakkeiden myyntiä. Varma myi 50 % omistamistaan Certeumin osakkeista ja Sponda Oyj on myynyt kaikki omistamansa Certeumin osakkeet noin 190 miljoonan euron hintaan. Blackstonen rahaston ostamat osakkeet tulevat vastaamaan yhteensä 57,5 % omistusosuutta Certeum Oy:stä. Muutamat viimeisen vuoden aikana solmitut kiinteistökaupat Helsingissä ovat määrittäneet alueen prime-tuottovaatimustason ennätysalhaiseksi selkeästi alle 5 %:iin. Kyseiset transaktiot olivat Brondankulmana tunnetun kiinteistön myynti vuoden 2014 lopussa sekä EY:n pääkonttorina toimivan toimistokiinteistön myynti Töölönlahdella vuoden 2015 alussa. Kauppakeskustransaktiot ovat lisääntyneet vuonna Syksyn aikana Kauppakeskus Kaari myytiin Ruotsalaisen Niamin hallinnoimalle rahastolle. Lisäksi eläkevakuutusyhtiö Etera osti Hartelalta 50 % Kauppakeskus Ristikosta. Vuonna 2014 Sponda osti Tampereen päärautatieaseman vierestä Tullibusiness parkin noin 64 miljoonalla eurolla. Lisäksi Tampereella on myyty alkuvuonna Hippostalo ja toimistokohde Koy Koskitammi sekä Sponda tehnyt liikkeellelähtöpäätöksen Ratinan kauppakeskuksesta. Myös Oulun ja Turun kiinteistömarkkinat ovat aktivoituneet ja transaktiovolyymissä päästiin lähelle pitkän ajan keskiarvoa. Pienemmillä paikkakunnilla hyvällä sijainnilla olevat liikekohteet ovat olleet sijoittajien mielestä kiinnostavia. Näin ollen hyvien liikekohteiden tuottovaatimukset ovat laskeneet.

14 LIITE: KIINTEISTÖMARKKINAKATSAUS NEWSEC VALUATION OY 14 Hoivakiinteistöjen markkinaosuus jatkoi kasvuaan vuoden 2015 aikana. Vuonna 2011 nousuun lähtenyt markkinasegmentti on kehittynyt alati ja vuonna 2014 segmentin osuus transaktioiden kokonaisvolyymistä oli lopulta noin 7 %. Merkittävin hoivakiinteistökauppa vuoden 2015 alkupuolella on ollut Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskusaseman myynti saksalaisen Deka Immobilienin hallinnoimalle erikoissijoitusrahastolle. Logistiikassa nähtiin merkittäviä järjestelyjä vuoden 2015 aikana. NREP myi suuren pohjoismaisen logistiikkaportfolion, osa kiinteistöistä sijaitsi Suomessa. Posti Group myi kiinteistöportfolion, joka koostui lähinnä postikeskuksista, varastosta ja rahtiterminaalista. CapManRE II rahasto myi Tokmannin logistiikka keskuksen Mäntsälästä Yhdysvaltalaiselle sijoittajalle ARC Globalille. Tämä oli Yhdysvaltalaisten ensimmäinen sijoitus pohjoismaihin. Sama toimijia osti myös neljä erikoiskohdetta Helsinki-Vantaan lentoasemalta. ARC Globalin Euroopan toimintaa hoitaa Moor Park Capital Partners LLP. Transaktiovolyymi MEUR Kotimaiset sijoittajat Ulkomaiset sijoittajat Lähde: KTI Kiinteistötieto Ennuste:Newsec Vuokra-asuntomarkkinat ovat pysyneet edelleen aktiivisina useiden asuntosijoitusrahastojen ansioista. Pääkaupunkiseudulla erityisesti pienempien asuntojen vuokratasot alkavat olla kipurajoilla vuokralaisten maksukykyyn suhteutettuna, vaikka asuntovuokrien nousu onkin tasoittunut. Tulevaisuudessa asuntojen sijainti, laatu sekä koko tulevat olemaan merkittäviä tekijöitä. Uudisrakentaminen on vuonna 2015 vähentynyt kaikilla segmenteillä koko maassa. Merkittävin vähennys on tapahtunut toimistokohteiden osalta, joissa vuonna 2015 aloitettavien uudiskohteiden määrä jäi noin neliöön. Luku on alhaisin 2000-luvulla. Pääosa uudisrakentamisesta on asuintuotantoa keskusta-alueilla tai hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kiinteistöjen uudelleenkehittäminen mm. asuinkäyttöön on säilyttänyt suosionsa.

15 LIITE: TERMIEN JA MENETELMIEN SELITYKSET NEWSEC VALUATION OY 15 Markkina-arvo Markkina-arvo määritellään arvioiduksi rahamääräksi, jolla omaisuus arvopäivänä vaihtaisi omistajaa liiketoimeen halukkaiden ja toisistaan riippumattomien myyjän ja ostajan välillä asianmukaisen markkinoinnin jälkeen osapuolten toimiessa asiantuntevasti, harkitusti ja ilman pakkoa (IVS). Kauppa-arvomenetelmä Kauppa-arvomenetelmä tarkastelee samanlaisten tai korvaavien omaisuuserien myyntejä ja niihin liittyviä markkinatietoja ja määrittää arvoestimaatin vertailuprosessin avulla. Yleensä arvioitavaa omaisuuserää (kohdeomaisuus) verrataan samanlaisten omaisuuserien kauppoihin avoimilla markkinoilla. Välityskohteita ja tarjouksia voidaan myös tarkastella. (IVS). Arvion perusteet Arvio perustuu nykyisiin vuokriin, markkinavuokriin, arvioituun pitkänajan vajaakäyttöasteeseen, arvioon markkinaehtoisesta tuottovaatimuksesta sekä todellisten, tapahtuneiden vertailukauppojen analysointiin. Tuottoarvomenetelmä Tuottoarvomenetelmä antaa indikaation arvosta muuttamalla tulevaisuuden kassavirrat yhdeksi nykyhetken pääoma-arvoksi. Tämä arviointimenetelmä tarkastelee tuloja, joita omaisuuserä tuottaa sen pitoajan aikana ja ilmaisee arvon pääomitusprosessin kautta. Pääomitus koskee tulojen muuttamista tarkoituksenmukaisella diskonttokorolla pääomasummaksi. Tulovirta voi perustua tai olla perustumatta sopimuksiin. Tuotto perustuu siten esimerkiksi joko omaisuuserän käyttöön tai omistukseen. Kustannusarvomenetelmä Kustannusarvomenetelmä tarkastelee mahdollisuutta, että vaihtoehtona tietyn hyödykkeen hankinnalle voidaan hankkia nykyaikainen vastaava hyödyke, jolla on vastaava käytettävyys. Kiinteistön yhteydessä tämä sisältää kustannuksen vastaavanlaisen maan hankinnasta sekä vastaavanlaisen uuden rakenteen rakentamisesta. Elleivät ajanpuute, hankaluus ja riski vaikuta asiaan, hinta, minkä ostaja maksaisi arvioitavasta hyödykkeestä, ei olisi enempää kuin nykyaikaisen vastineen kustannus. Arvioitu hyödyke on usein vähemmän kiinnostava kuin uuden samanlaisen kustannus johtuen iästä tai vanhenemisesta. Tämän takia jälleenhankintakustannukseen tarvitaan arvonalennus (IVS). Menetelmät, jotka lukeutuvat tuottoarvomenetelmään ovat: suora pääomitus, jossa sovelletaan yhden edustavan ajanjakson tuloihin kokonaisvaltaista tuottovaatimusta tai tuottovaatimusta, jossa on huomioitu kaikki pääomitukseen liittyvät riskit kassavirta-analyysi, jossa diskonttokorkoa sovelletaan tulevaisuudessa esiintyviin kassavirtoihin diskonttaamalla nämä nykyarvoon erilaiset optiohinnoittelumenetelmät Tuottoarvomenetelmää voidaan soveltaa rasitteisiin ottamalla huomioon näiden ylläpitämiseksi vaadittavat kassavirrat rasitteiden lakkaamiseen asti.

16 LIITE: ASEMAKAAVAOTE JA -MÄÄRÄYKSET NEWSEC VALUATION OY 16

17 LIITE: ASEMAKAAVAOTE JA -MÄÄRÄYKSET NEWSEC VALUATION OY 17

18 LIITE: ASEMAKAAVAOTE JA -MÄÄRÄYKSET NEWSEC VALUATION OY 18

19 LIITE: KIINTEISTÖREKISTERIOTE NEWSEC VALUATION OY 19

20 LIITE: LAINHUUTOTODISTUS NEWSEC VALUATION OY 20

21 LIITE: RASITUSTODISTUS NEWSEC VALUATION OY 21

22

30 AO-TONTISTA MUODOSTUVA VUOKRA-ALUE TERVAKKOKATU, LEMMIKKIKATU JA KAUNOKKIKATU, RAISIO

30 AO-TONTISTA MUODOSTUVA VUOKRA-ALUE TERVAKKOKATU, LEMMIKKIKATU JA KAUNOKKIKATU, RAISIO 1 30 AO-TONTISTA MUODOSTUVA VUOKRA-ALUE TERVAKKOKATU, LEMMIKKIKATU JA KAUNOKKIKATU, RAISIO ARVIOKIRJA 25.1.2016 KOHDE, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA 2 Arvion kohde Arvion kohteena on Raisiossa

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto Liite 3 82 TYÖKESKUKSENKATU 2 MIKKELI ARVIOKIRJA

Kaupunginvaltuusto Liite 3 82 TYÖKESKUKSENKATU 2 MIKKELI ARVIOKIRJA K Kaupunginvaltuusto 13.11.2017 Liite 3 82 TYÖKESKUKSENKATU 2 MIKKELI ARVIOKIRJA 30.9.2016 KOHDE, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA NEWSEC VALUATION OY 2 Arvion kohde Arvion kohteena on Mikkelissä

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite MYLLYSIILO-KORTTELIN TONTTI MANNERHEIMINTIE 10 ARVIOKIRJA

Kaupunginhallitus Liite MYLLYSIILO-KORTTELIN TONTTI MANNERHEIMINTIE 10 ARVIOKIRJA Kaupunginhallitus 6.11.2017 Liite 3 147 MYLLYSIILO-KORTTELIN TONTTI MANNERHEIMINTIE 10 ARVIOKIRJA 4.8.2017 KOHDE, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA Arvion kohde Arvion kohteena on Mikkelissä,

Lisätiedot

ARVIOKIRJA. Raahe, 5. kaupunginosa, kortteli 20 Rakennusoikeuden arvo 30.6.2015

ARVIOKIRJA. Raahe, 5. kaupunginosa, kortteli 20 Rakennusoikeuden arvo 30.6.2015 1 (11) ARVIOKIRJA Raahe, 5. kaupunginosa, kortteli 20 Rakennusoikeuden arvo 30.6.2015 CATELLA PROPERTY OY, HELSINKI, Y-TUNNUS 2214835-6 2 (11) Oulu 30.6.2015 ARVIOKIRJA ARVION KOHDE ARVION TILAAJA Arvion

Lisätiedot

ANNALA PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAN TONTTI

ANNALA PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAN TONTTI 1 ANNALA PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAN TONTTI ARVIOKIRJA 6.10.2017 KOHDE, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA 2 Arvion kohde Arvion kohteena on Tampereella sijaitseva päivittäistavarakaupan tontti. Kohde

Lisätiedot

ASUNTOKOHDE ISO KYLÄTIE 10, SIPOO ARVIOKIRJA

ASUNTOKOHDE ISO KYLÄTIE 10, SIPOO ARVIOKIRJA ASUNTOKOHDE ISO KYLÄTIE 10, SIPOO ARVIOKIRJA 13.2.2017 KOHDE, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA NEWSEC VALUATION OY 2 Arvion kohde Arvion kohteena on Sipoon Nikkilän keskustan alueella, osoitteessa

Lisätiedot

NEWSEC VALUATION OY ALBACKA LAURILANTIE 223, SIPOO SAVIJÄRVEN VAPAA-AJAN RAK. LILLÄNGINTIE 97, SIPOO ARVIOKIRJA 27.2.2015

NEWSEC VALUATION OY ALBACKA LAURILANTIE 223, SIPOO SAVIJÄRVEN VAPAA-AJAN RAK. LILLÄNGINTIE 97, SIPOO ARVIOKIRJA 27.2.2015 1 ALBACKA LAURILANTIE 223, SIPOO SAVIJÄRVEN VAPAA-AJAN RAK. LILLÄNGINTIE 97, SIPOO ARVIOKIRJA 27.2.2015 KOHTEET, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA 2 Arvion kohde Arvion kohteena ovat Sipoossa

Lisätiedot

Timo Laiho. Turun kaupunki. Helsinki, Tarjous Kiinteistöjen arvonmääritys

Timo Laiho. Turun kaupunki. Helsinki, Tarjous Kiinteistöjen arvonmääritys Newsec Valuation Oy Mannerheiminaukio 1A FI- 00101 Helsinki Tel +358 207 420 400 Fax +358 207 420 499 www.newsec.fi Timo Laiho Turun kaupunki Helsinki, 1.7.2015 Tarjous Kiinteistöjen arvonmääritys Työn

Lisätiedot

HINDSBYN ENTINEN KOULU JA YHTEINEN MAA-ALUE HINDSBYNTIE 301, SIPOO

HINDSBYN ENTINEN KOULU JA YHTEINEN MAA-ALUE HINDSBYNTIE 301, SIPOO 1 HINDSBYN ENTINEN KOULU JA YHTEINEN MAA-ALUE HINDSBYNTIE 301, SIPOO ARVIOKIRJA 11.3.2015 KOHDE, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA 2 Arvion kohde Arvion kohteena on Sipoossa, osoitteessa Hindsbyntie

Lisätiedot

SIPOON KUNTA NELJÄ KOHDETTA

SIPOON KUNTA NELJÄ KOHDETTA 1 SIPOON KUNTA NELJÄ KOHDETTA ARVIOKIRJA 27.2.2015 KOHDE, MARKKINA-ARVO JA SIJOITTUMINEN MARKKINOILLA 2 Arvion kohde Arvion kohteina ovat neljä Sipoossa sijaitsevaa kohdetta: (1) ent. Pajakoulu/KOY Sipoon

Lisätiedot

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä Jukka Uusitalo Antti Huotari 24.4.

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä Jukka Uusitalo Antti Huotari 24.4. An International Associate of Technopolis Oyj Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.3.2015 Jukka Uusitalo Antti Huotari 24.4.2015 Muodosta pdf arko-työkalut valikon pdf-napilla!

Lisätiedot

FENNIA VARAINHOITO TONTTIAAMUPÄIVÄ

FENNIA VARAINHOITO TONTTIAAMUPÄIVÄ ? FENNIA VARAINHOITO TONTTIAAMUPÄIVÄ 29.1.2019 MITEN TONTTISIJOITUSTEN ARVOT MÄÄRITETÄÄN? Seppo Koponen / GEM www.gemproperty.fi 2 TONTIN ARVONMÄÄRITYS MARKKINA-ARVO KAUPPA-ARVO & TUOTTOARVO CASE 1: KAUPPA-ARVO

Lisätiedot

Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2012

Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2012 Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2012 Jukka Uusitalo Antti Huotari Seppo Koponen 17.1.2013 An International Associate of Toimeksiannon määritys Toimeksianto Technopolis

Lisätiedot

ARVIOKIRJA KIINTEISTÖISTÄ JA TONTTIIN KAAVOITETUT MÄÄRÄALAT. LandPro Oy. Y-tunnus Kotipaikka Espoo.

ARVIOKIRJA KIINTEISTÖISTÄ JA TONTTIIN KAAVOITETUT MÄÄRÄALAT. LandPro Oy. Y-tunnus Kotipaikka Espoo. ARVIOKIRJA KIINTEISTÖISTÄ 434-405-1-33 JA 434-876-2-0 TONTTIIN 434-4-418-2 KAAVOITETUT MÄÄRÄALAT LandPro Oy. Y-tunnus 2099899-8. Kotipaikka Espoo. 1. Yleistä 1.1 Arvion tarkoitus Kiinteistöarvio on laadittu

Lisätiedot

LAUSUNTO RAKENNUSOIKEUKSIEN TASOSTA

LAUSUNTO RAKENNUSOIKEUKSIEN TASOSTA 1 LAUSUNTO RAKENNUSOIKEUKSIEN TASOSTA LEHTISAARI 14.11.2016 SELVITYKSEN KOHDE JA TOIMEKSIANTO 2 TOIMEKSIANTO Työn tarkoituksena on määrittää Lehtisaaren alueella Helsingin seurakuntayhtymän omistamien

Lisätiedot

Juuan kunta. Arviokirja (AKA -arvio) Teollisuus- ja yritystontit 26 kpl Rivitalotontit. 5 kpl Paritalotontit

Juuan kunta. Arviokirja (AKA -arvio) Teollisuus- ja yritystontit 26 kpl Rivitalotontit. 5 kpl Paritalotontit An International Associate of Juuan kunta Arviokirja (AKA -arvio) Teollisuus- ja yritystontit 26 kpl Rivitalotontit 5 kpl Paritalotontit 2 kpl Asuinliiketontit 3 kpl Lisämaaksi tuleva tontti 1 kpl Juuan

Lisätiedot

Arviokirja. Rakennusoikeus Mannerheimintie 10b Mikkeli

Arviokirja. Rakennusoikeus Mannerheimintie 10b Mikkeli Kaupunginhallitus 22.5.2017 Liite 6 180 Arviokirja Rakennusoikeus Mannerheimintie 10b 50100 Mikkeli 19.5.2017 Laatinut Sibeliuksenkatu 2 A 9 15110 Lahti Yritys ja yhteisötunnus 2407933-1 1 Arviokirja Lahti

Lisätiedot

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä Jukka Uusitalo Henri Timperi Ilkka Nissinen 26.1.

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä Jukka Uusitalo Henri Timperi Ilkka Nissinen 26.1. An International Associate of Technopolis Oyj Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2017 Jukka Uusitalo Henri Timperi Ilkka Nissinen 26.1.2018 Muodosta pdf arko-työkalut

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54 14.05.2012 Sivu 1 / 1 3449/02.07.00/2011 54 Tontin myyminen Laaksolahdesta Kiinteistö Oy Espoon Lähdekeskukselle liikerakennushankkeen rakentamista varten, kortteli 60022 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 7/2015 1 (6) Kiinteistölautakunta Vp/4 31.03.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 7/2015 1 (6) Kiinteistölautakunta Vp/4 31.03.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 7/2015 1 (6) 4 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle kiinteistönkaupan esisopimuksen tekemiseksi ja tonttien myymiseksi (Kaartinkaupunki, Kasarmitori, tontit

Lisätiedot

ASUINTONTTIEN HINTAVYÖHYKKEET

ASUINTONTTIEN HINTAVYÖHYKKEET ASUINTONTTIEN HINTAVYÖHYKKEET TAMPEREEN KAUPUNGISSA 13.7.2018 Newsec Valuation Oy Mannerheiminaukio 1 A PL 52 00101 Helsinki Puh: 0207 420 400 Fax: 0207 420 497 www.newsec.fi Luottamuksellisuus Tämä lausunto

Lisätiedot

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2013 Jukka Uusitalo Antti Huotari Seppo Koponen 28.1.

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2013 Jukka Uusitalo Antti Huotari Seppo Koponen 28.1. An International Associate of Technopolis Oyj Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2013 Jukka Uusitalo Antti Huotari Seppo Koponen 28.1.2014 Muodosta pdf arko-työkalut

Lisätiedot

Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2010

Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2010 Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2010 Kaj Söderman Seppo Koponen Jukka Uusitalo 18.1.2011 Toimeksiannon määritys Toimeksianto Technopolis Oyj (Technopolis) ja Realia

Lisätiedot

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2014 Jukka Uusitalo Antti Huotari Seppo Koponen 22.1.

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2014 Jukka Uusitalo Antti Huotari Seppo Koponen 22.1. An International Associate of Technopolis Oyj Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2014 Jukka Uusitalo Antti Huotari Seppo Koponen 22.1.2015 Muodosta pdf arko-työkalut

Lisätiedot

Kaupunginhallitus liite nro 12 (1/7) Kaupunginvaltuusto liite. skv. Arvio kirja

Kaupunginhallitus liite nro 12 (1/7) Kaupunginvaltuusto liite. skv. Arvio kirja Kaupunginhallitus 22.5.2017 liite nro 12 (1/7) Kaupunginvaltuusto 29.5.2017 liite skv nro 12 (1/7) Arvio kirja Kaupunginhallitus 22.5.2017 liite nro 12 (2/7) Kaupunginvaltuusto 2(7) 29.5.2017 liite nro

Lisätiedot

SENAATTI MYY: MAAKAARENKUJA 2, HELSINKI RAKENNUSPAIKKA HELSINGIN VIIKISSÄ

SENAATTI MYY: MAAKAARENKUJA 2, HELSINKI RAKENNUSPAIKKA HELSINGIN VIIKISSÄ SENAATTI MYY: MAAKAARENKUJA 2, HELSINKI RAKENNUSPAIKKA HELSINGIN VIIKISSÄ Sisällysluettelo Senaatti-kiinteistöt, Maakaarenkuja 2 SISÄLLYSLUETTELO LENTOKENTTÄ VANTAA 1. Johdanto 2. Kohteen yleistiedot 3.

Lisätiedot

Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2011

Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2011 Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2011 Jukka Uusitalo Antti Huotari Seppo Koponen Toimeksiannon määritys Toimeksianto Technopolis Oyj (Technopolis) ja Realia Management

Lisätiedot

NEWSECIN MARKKINAKATSAUS SYKSY 2015

NEWSECIN MARKKINAKATSAUS SYKSY 2015 NEWSECIN MARKKINAKATSAUS SYKSY 2015 TULEVAISUUSSEMINAARI 11.09.2015, KANSALLISSALI, HELSINKI JUHANI REEN, TOIMITUSJOHTAJA NEWSEC ADVICE OY ISO KUVA Sijoituspääomaa lisää kiinteistöallokaatioon, joka on

Lisätiedot

MYYDÄÄN KASARMIRAKENNUS 20

MYYDÄÄN KASARMIRAKENNUS 20 MYYDÄÄN KASARMIRAKENNUS 20 RYKMENTINTIE HYRYLÄ MYYNTIKOHDE Kiinteistöillä 858-15-5728-1 sijaitseva kasarmirakennus osoitteessa Rykmentintie, Tuusula. Rakennus rakennusnumero br-ala m2 RO k-m2 toimistorakennus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli tontti 3 (Kh-asia)

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli tontti 3 (Kh-asia) 09.05.2016 Sivu 1 / 1 1950/2016 02.07.00 49 Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli 82001 tontti 3 (Kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Juha Pulkkinen, puh. 046 877 1881 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 256. Kaupunginhallitus 15.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 256. Kaupunginhallitus 15.09.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 15.09.2014 Sivu 1 / 1 3535/02.07.00/2014 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto 85 8.9.2014 256 Kiinteistö Oy Koskelonteollisuus 3 -nimisen yhtiön myynti Conorin Oy:lle

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 158. Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 158. Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1 1950/2016 02.07.00 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto 49 9.5.2016 158 Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli 82001

Lisätiedot

ARVONMUODOSTUS KIINTEISTÖVEROTUSTA VARTEN

ARVONMUODOSTUS KIINTEISTÖVEROTUSTA VARTEN ARVONMUODOSTUS KIINTEISTÖVEROTUSTA VARTEN Kansainvälinen katsaus ja kehitysnäkymiä Suomessa Arthur Kreivi 4.4.2019 ESITYKSEN SISÄLTÖ Erilaiset kiinteistöverojärjestelmät Verotuksen kohteena oleva kiinteistö

Lisätiedot

Sivu 1 / 5 TARJOUS 21.5.2014. YIT Rakennus Oy Panuntie 11 00620 Helsinki. Realia Management Oy Juha Kivelä. juha.kivela@realia.fi

Sivu 1 / 5 TARJOUS 21.5.2014. YIT Rakennus Oy Panuntie 11 00620 Helsinki. Realia Management Oy Juha Kivelä. juha.kivela@realia.fi Sivu 1 / 5 YIT Rakennus Oy Panuntie 11 00620 Helsinki TARJOUS 21.5.2014 Realia Management Oy Juha Kivelä juha.kivela@realia.fi Hallintorakennus 31, Sipoo, Nikkilä Kiitämme mahdollisuudesta tarjota Sipoon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 73. 73 Kerrostalotontin määräosan myynti Tapiolasta VVO Kodit Oy:lle, korttelin 12220 tontti 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 73. 73 Kerrostalotontin määräosan myynti Tapiolasta VVO Kodit Oy:lle, korttelin 12220 tontti 1 31.08.2015 Sivu 1 / 1 2478/02.07.00/2015 73 Kerrostalotontin määräosan myynti Tapiolasta VVO Kodit Oy:lle, korttelin 12220 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot: Laura Schrey, puh. 040 536 1739 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kauppahinta on kolmesataakahdeksantoistatuhatta kolmesataaneljäkymmentäkuusi ( ) euroa.

Kauppahinta on kolmesataakahdeksantoistatuhatta kolmesataaneljäkymmentäkuusi ( ) euroa. K A U P P A K I R J A MYYJÄ OSTAJA As Oy Kirkkonummen Masalanpuisto, 1745350-8 c/o YIT Rakennus Oy, PL 36, 00621 Helsinki (jäljempänä Myyjä) Kirkkonummen kunta, 0203107-0 PL 20, 02401 Kirkkonummi (jäljempänä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 57

Espoon kaupunki Pöytäkirja 57 02.06.2014 Sivu 1 / 1 2228/02.07.00/2014 57 Asuinkerrostalotontin myynti Niittykummusta Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varmalle, SATO Asunnot Oy:lle ja SRV Rakennus Oy:lle, kortteli 15051 tuleva tontti

Lisätiedot

Kauppahinta on yhdeksänkymmentäseitsemäntuhatta viisisataaneljäkymmentäyhdeksän (97 549) euroa.

Kauppahinta on yhdeksänkymmentäseitsemäntuhatta viisisataaneljäkymmentäyhdeksän (97 549) euroa. K A U P P A K I R J A MYYJÄ OSTAJA Asunto Oy Kirkkonummen Ainola, 0878287-9 c/o YIT Rakennus Oy, PL 36, 00621 Helsinki (jäljempänä Myyjä) Kirkkonummen kunta, 0203107-0 PL 20, 02401 Kirkkonummi (jäljempänä

Lisätiedot

MYYDÄÄN ASUINKERROSTALOTONTTI LAHDESSA

MYYDÄÄN ASUINKERROSTALOTONTTI LAHDESSA MYYDÄÄN ASUINKERROSTALOTONTTI LAHDESSA Rautatienkatu 2 LAHTI TARJOUSPYYNTÖ Senaatti-kiinteistöt pyytää tarjouksia asuinkerrostalotontista Lahdessa, osoitteessa Rautatienkatu 2 sijaitsevasta asemakaan A-2696

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liiketontin myynti Niipperistä Sjaelso Finland Oy:lle, kortteli tontti 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liiketontin myynti Niipperistä Sjaelso Finland Oy:lle, kortteli tontti 1 10.03.2014 Sivu 1 / 1 5071/02.07.00/2011 28 Liiketontin myynti Niipperistä Sjaelso Finland Oy:lle, kortteli 81130 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.k.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

VUORIPOJA NKATU 4, L A H TI

VUORIPOJA NKATU 4, L A H TI S E N A A T T I M Y Y : VUORIPOJA NKATU 4, L A H TI R A K E N N U S PA I K K A L A H D E N N I E M E S S Ä Sisällysluettelo Senaatti-kiinteistöt, Vuoripojankatu 4 SISÄLLYSLUET TELO 1. Johdanto 2. Kohteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 24 Maankäyttösopimus ja esisopimus Kiinteistö Oy Mellunmäen liikeja toimintakeskuksen kanssa (asemakaava nro 12215) HEL 2015-013057 T 10 01 00 Päätös päätti oikeuttaa

Lisätiedot

KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS LUONNOS kh 23.3.2015 kv 30.3.2015

KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS LUONNOS kh 23.3.2015 kv 30.3.2015 KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS LUONNOS kh 23.3.2015 kv 30.3.2015 1(5) KAUPAN OSAPUOLET Myyjä: Ostaja: Vihdin kunta (jäljempänä kunta) PL 13 03101 Nummela Y-tunnus: 0131905-6 Pohjola Rakennus Oy Uusimaa /

Lisätiedot

Metsänomistajan talouskoulu Metsätilan arvonmääritys. Piia Perälä, Mhy Päijät-Häme

Metsänomistajan talouskoulu Metsätilan arvonmääritys. Piia Perälä, Mhy Päijät-Häme Metsänomistajan talouskoulu Metsätilan arvonmääritys Piia Perälä, Mhy Päijät-Häme 044 033 7529 Metsän arvot Metsän arvot (FAO:n luokitus) Suorat käyttöarvot Puutavara Marjat, sienet, ravinto- ja koristekasvit

Lisätiedot

ARVIOLAUSUNTO. Morsiussaaren asemakaava-alueen tonttien arvosta

ARVIOLAUSUNTO. Morsiussaaren asemakaava-alueen tonttien arvosta ARVIOLAUSUNTO Morsiussaaren asemakaava-alueen tonttien arvosta 1 Tehtävän tarkoitus Kohteen kuvaus Tehtävän tarkoituksena on määritellä otsikossa mainitun ja jäljempänä kuvattujen kohteiden kansainvälisen

Lisätiedot

Tilusvaihtosopimus 1 (5) Kirkkonummen kunta/792/ /2016 Ehdotus kunnanhallitukselle

Tilusvaihtosopimus 1 (5) Kirkkonummen kunta/792/ /2016 Ehdotus kunnanhallitukselle Tilusvaihtosopimus 1 (5) TILUSVAIHTOSOPIMUS VAIHDON OSAPUOLET Kirkkonummen kunta Y-tunnus: 0203107-0 Osoite: PL 20, 02401 Kirkkonummi jäljempänä tässä sopimuksessa kunta tilan POHJA-GRUND RN:o 3:98, kiinteistötunnus

Lisätiedot

Lehtisaari, markkinavuokra asuintonteilla

Lehtisaari, markkinavuokra asuintonteilla Lehtisaari, markkinavuokra asuintonteilla LEHTISAARI Hyvä sijainti. Arvokiinteistöistä tunnettujen alueiden keskellä, mutta imago heikompi. Vh Vehreä asuinympäristö äitömeren välittömässä läheisyydessä.

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Y-tunnus ), Kuopio. Ostaja Siilinjärven kunta (Y-tunnus )

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Y-tunnus ), Kuopio. Ostaja Siilinjärven kunta (Y-tunnus ) Julkinen 1 (5) Kiinteistö Oy Isoharjan osakkeiden myynti 1. KAUPAN OSAPUOLET Myyjä n kuntayhtymä (), Ostaja Siilinjärven kunta (Y-tunnus 0172718-0) 2. KAUPAN KOHDE 2.1. Kiinteistö Oy Isoharjan osakkeet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 317. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 317. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 26.10.2015 Sivu 1 / 1 3975/02.07.00/2015 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto 96 19.10.2015 317 Kiinteistö Oy Olarinluoma 15 -nimisen yhtiön myynti Oy Sports Car Center

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (8) Kiinteistölautakunta To/17 01.10.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (8) Kiinteistölautakunta To/17 01.10.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (8) 437 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle kiinteistönkaupan esisopimuksen tekemiseksi Espoon Hannuksenpellossa sijaitsevista tonteista (Espoo,

Lisätiedot

Sipoon kunta. Arviokirja (AKA -arvio) Albacka Omakotitalo /Asuinrakennuspaikka Laurilantie 223 04170 Paippinen, Sipoo.

Sipoon kunta. Arviokirja (AKA -arvio) Albacka Omakotitalo /Asuinrakennuspaikka Laurilantie 223 04170 Paippinen, Sipoo. An International Associate of Sipoon kunta Arviokirja (AKA -arvio) Albacka Omakotitalo /Asuinrakennuspaikka Laurilantie 223 04170 Paippinen, Sipoo Heidi Hanhijärvi 5.3.2015 Muodosta pdf arko-työkalut valikon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kiinteistö Oy Olarinluoma 15 -nimisen yhtiön myynti Oy Sports Car Center Ab:lle (Kh-asia)

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kiinteistö Oy Olarinluoma 15 -nimisen yhtiön myynti Oy Sports Car Center Ab:lle (Kh-asia) 19.10.2015 Sivu 1 / 1 3975/02.07.00/2015 96 Kiinteistö Oy Olarinluoma 15 -nimisen yhtiön myynti Oy Sports Car Center Ab:lle (Kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

MYYDÄÄN KASARMIRAKENNUS 18

MYYDÄÄN KASARMIRAKENNUS 18 MYYDÄÄN KASARMIRAKENNUS 18 RYKMENTINTIE HYRYLÄ MYYNTIKOHDE Kiinteistöllä 858-15-5727-1 sijaitseva kasarmirakennus osoitteessa Rykmentintie, Tuusula. Rakennus rakennusnumero br-ala m2 RO k-m2 toimistorakennus

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN LEMPÄÄLÄN KUNNAN VÄLILLÄ

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN LEMPÄÄLÄN KUNNAN VÄLILLÄ 1 KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN JA LEMPÄÄLÄN KUNNAN VÄLILLÄ 2 1. KAUPAN OSAPUOLET Myyjä Pirkanmaan Osuuskauppa ( Myyjä ), (Y-tunnus: 0536307-0), PL 130, 33101 Tampere Ostaja Lempäälän

Lisätiedot

RAKENNUSTEN ARVIOINTI HELSINGIN TILAKESKUS 26 RAKENNUSTA JA RAKENNELMAA KORKEASAARI HELSINKI

RAKENNUSTEN ARVIOINTI HELSINGIN TILAKESKUS 26 RAKENNUSTA JA RAKENNELMAA KORKEASAARI HELSINKI RAKENNUSTEN ARVIOINTI 24.5.2017 HELSINGIN TILAKESKUS 26 RAKENNUSTA JA RAKENNELMAA KORKEASAARI HELSINKI SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo ja toimeksiannon kuvaus Arviointistandardi ja markkina-arvo Arviointimenetelmien

Lisätiedot

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2015 Jukka Uusitalo Antti Huotari Leena Aaltonen 20.1.

Technopolis Oyj. Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2015 Jukka Uusitalo Antti Huotari Leena Aaltonen 20.1. An International Associate of Technopolis Oyj Lausunto Technopolis Oyj:n sijoituskiinteistöjen arvonmäärityksestä 31.12.2015 Jukka Uusitalo Antti Huotari Leena Aaltonen 20.1.2016 Muodosta pdf arko-työkalut

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (6) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (6) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2015 1 (6) 606 Liiketontin vuokraaminen Lidl Suomi Ky:lle ja esitys kaupunginhallitukselle osto-option lisäämisestä (Suurmetsä, Alppikylä, tontti 41292/1) HEL 2015-013242

Lisätiedot

Kauppahinta on sataneljäkymmentäseitsemäntuhatta seitsemänsataayhdeksäntoista ( ) euroa.

Kauppahinta on sataneljäkymmentäseitsemäntuhatta seitsemänsataayhdeksäntoista ( ) euroa. K A U P P A K I R J A MYYJÄ As. Oy Kirkkonummen Masalanniitty, 0601113-0 c/o YIT Rakennus Oy, PL 36, 00621 Helsinki (jäljempänä Myyjä) OSTAJA Kirkkonummen kunta, 0203107-0 PL 20, 02401 Kirkkonummi (jäljempänä

Lisätiedot

Oulun Medikiinteistöt Oy Osakekannan ja Sairaalarinne 4 maa-alueen myynti Shp:n valtuusto, Jarkko Raatikainen talousjohtaja

Oulun Medikiinteistöt Oy Osakekannan ja Sairaalarinne 4 maa-alueen myynti Shp:n valtuusto, Jarkko Raatikainen talousjohtaja Oulun Medikiinteistöt Oy Osakekannan ja Sairaalarinne 4 maa-alueen myynti Shp:n valtuusto, 24.9.2018 Jarkko Raatikainen talousjohtaja Oulun Medikiinteistöt Oy Oulun Medikiinteistöt Oy (0364005-4) on 100

Lisätiedot

KIINTEISTÖARVIOINTI. Kohde: Yrittäjätalo Företagshuset, Näsby, Houtskari

KIINTEISTÖARVIOINTI. Kohde: Yrittäjätalo Företagshuset, Näsby, Houtskari KIINTEISTÖARVIOINTI Kohde: Yrittäjätalo Företagshuset, Näsby, Houtskari Laatinut Ralf Rehnberg 7.4.2014 1. Yleistä Toimeksiantaja Paraisten kaupunki / kaupungingeodeetti Susanna Lönnberg Arvioitsija Kiinteistöarviointitoimisto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 0201256-6 PL 2200, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 0201256-6 PL 2200, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI KAUPPAKIRJA LUONNOS MYYJÄ Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 0201256-6 PL 2200, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI OSTAJA Kiinteistö Oy Kasarmikatu 21 Y-tunnus 2683399-1 Eteläesplanadi

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 Luonnos Tontti nro 3 Naantalin kaupungin 15. kaupunginosan (Tammisto) korttelissa 15 ( ).

Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 Luonnos Tontti nro 3 Naantalin kaupungin 15. kaupunginosan (Tammisto) korttelissa 15 ( ). Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 1 Myyjä Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2. 2 Ostaja Naantalin Vuokratalot Oy, y-tunnus 08544715. 3 Kaupan kohde Tontti nro 3 Naantalin kaupungin 15. kaupunginosan

Lisätiedot

Turun rooli ja asema Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla

Turun rooli ja asema Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla Turun rooli ja asema Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla Lounais-Suomen Rakennuspäivä 10.2.2017 Hanna Kaleva Esityksen sisältö Kiinteistömarkkinat kasvussa: Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoiden rakenne

Lisätiedot

KIINTEISTÖJEN KAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖJEN KAUPPAKIRJA Sivu 1 / 5 KIINTEISTÖJEN KAUPPAKIRJA KAUPAN OSAPUOLET (Keskustan alue) MYYJÄT puhelin: Heikki Antero Niemisen kuolinpesän osakkaat Raimo Sandberg Jaana Sandberg Jarno Sandberg OSTAJA Mäntsälän kunta y-tunnus:

Lisätiedot

Luonnos Naantalin kaupunki, Käsityöläiskatu 2, Naantali, y-tunnus , jäljempänä myyjä.

Luonnos Naantalin kaupunki, Käsityöläiskatu 2, Naantali, y-tunnus , jäljempänä myyjä. 1 Myyjä Ostaja 9.5.018 Naantalin kaupunki, Käsityöläiskatu, 1100 Naantali, y-tunnus 015457-, jäljempänä myyjä. J & T Pajunen Oy, Navirentie 1, 1100 Naantali, y-tunnus 06719-, jäljempänä ostaja. 1 Kaupan

Lisätiedot

HAKEMUS 16.1 0.2007. Tarvittaessa lisätietoja asiassa antaa Jouni Puhakka, gsm 040-50 6363 8 tai jouni.puhakka@lindstro~ninvest.fi.

HAKEMUS 16.1 0.2007. Tarvittaessa lisätietoja asiassa antaa Jouni Puhakka, gsm 040-50 6363 8 tai jouni.puhakka@lindstro~ninvest.fi. * Lindström v HAKEMUS C-?,!. "Q-$:j.,.c*,.g./ew- 16.1 0.2007 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE Lindström Oy suunnittelee Konalassa osoitteessa Ristipellontie 14, Helsinki sijaitsevan palvelukeskuskiinteistönsä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 30.05.2016 Sivu 1 / 1 3889/2015 10.00.02 176 Vastaus oikaisuvaatimuksiin, jotka koskevat kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston muutettua päätöstä myydä kaksi tonttia

Lisätiedot

KIINTEISTÖNKAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖNKAUPPAKIRJA KIINTEISTÖNKAUPPAKIRJA 1 Tontin myynti perustuu kaupunginhallituksen lainvoimaiseen päätökseen x.x.2015 x. SOPIJAOSAPUOLET Myyjä: Kauniaisten kaupunki (Y-tunnus 0203026-2) Kauniaistentie 10 02700 Kauniainen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Asuinkerrostalotonttien AK /1 ja 2 myynti Jousenpuistosta FinCap Fund I Ky:lle

Espoon kaupunki Pöytäkirja Asuinkerrostalotonttien AK /1 ja 2 myynti Jousenpuistosta FinCap Fund I Ky:lle 13.03.2017 Sivu 1 / 1 5473/2016 02.08.00 27 Asuinkerrostalotonttien AK-1 12221/1 ja 2 myynti Jousenpuistosta FinCap Fund I Ky:lle Valmistelija / lisätiedot: Jouni Lindberg, puh. 043 826 9051 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

ESISOPIMUS KIINTEISTÖN KAUPASTA

ESISOPIMUS KIINTEISTÖN KAUPASTA 15.5.2017, ver 1 Sivu 1 / 7 ESISOPIMUS KIINTEISTÖN KAUPASTA SOPIMUKSEN OSAPUOLET (Kapulin yritysalue / kortteli 2313) y-tunnus: 0129261-5 osoite: Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä puhelin: 019-264 5000 päätös:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. 54 Yleisten rakennusten tontin vuokraaminen Pohjois-Tapiolasta COR Group Oy:lle, kortteli 16091

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. 54 Yleisten rakennusten tontin vuokraaminen Pohjois-Tapiolasta COR Group Oy:lle, kortteli 16091 01.06.2015 Sivu 1 / 1 1370/02.07.00/2015 54 Yleisten rakennusten tontin vuokraaminen Pohjois-Tapiolasta COR Group Oy:lle, kortteli 16091 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Pulkkinen, puh. 046 877 1881 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

3 Valmisteluvaihe L47 ORTHEX 29. KAUPUNGINOSA IMMULA KORTTELIN 1 JA SEN LÄHIYMPÄRISTÖN ASEMAKAAVA, ASEMAKAAVAN JA TONTTIJAON MUUTOS

3 Valmisteluvaihe L47 ORTHEX 29. KAUPUNGINOSA IMMULA KORTTELIN 1 JA SEN LÄHIYMPÄRISTÖN ASEMAKAAVA, ASEMAKAAVAN JA TONTTIJAON MUUTOS Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus KLå 18.06.2015 3 Valmisteluvaihe L47 ORTHEX 29. KAUPUNGINOSA IMMULA KORTTELIN 1 JA SEN LÄHIYMPÄRISTÖN ASEMAKAAVA, ASEMAKAAVAN JA TONTTIJAON MUUTOS 2 VALMISTELUVAIHE

Lisätiedot

Maankäyttösopimus ja maanluovutuksen esisopimus

Maankäyttösopimus ja maanluovutuksen esisopimus Maankäyttösopimus ja maanluovutuksen esisopimus Sopimus osapuolet: Joensuun kaupunki Y-tunnus 0- PL 8 80101 Joensuu ( Myöhemmin tässä sopimuksessa kaupunki) Perustettavan yhtiön tai perustettavien yhtiöiden

Lisätiedot

Kiinteistöliiketoiminta rahastonäkökulmasta

Kiinteistöliiketoiminta rahastonäkökulmasta Helsinki Malmö Helsinki Kööpenhamina Helsinki Espoo Turku Jyväskylä Mäntsälä Tukholma Helsinki Hyvinkää Tukholma Tukholma Helsinki Helsinki Kiinteistöliiketoiminta rahastonäkökulmasta 10.1.2014 Juhani

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA 1. OSAPUOLET MYYJÄ Y-tunnus: 2068177-1 Asunto Oy Järvenpään Ahotie 10 KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA OSTAJA Taaleri Tonttirahasto Ky,jonka puolesta ja lukuun toimii sen vastuunalainen Y-tunnus: 2671111-8 2. KAUPAN

Lisätiedot

TULLIPORTINKATU 50 JA 52 TONTTIEN TARJOUSKILPAILU KILPAILUOHJELMA

TULLIPORTINKATU 50 JA 52 TONTTIEN TARJOUSKILPAILU KILPAILUOHJELMA TULLIPORTINKATU 50 JA 525 TONTTIEN TARJOUSKILPAILU KILPAILUOHJELMA 7.2.20177 KUOPION KAUPUNKI KIINTEISTÖ OY TULLIPORTINKATU 50 1. Yleistä Kuopion kaupunki, Kiinteistö Oy Tulliportinkatu 50 ja yhtiön osakkaat

Lisätiedot

MYYDÄÄN ASUINKERROSTALOT TAMPERE KALKKU

MYYDÄÄN ASUINKERROSTALOT TAMPERE KALKKU MYYDÄÄN ASUINKERROSTALOT TAMPERE KALKKU Tulli Business Park, Åkerlundinkatu 11 A - PL 352-33101 Tampere Puh. 010 5220 100 - Fax 03 222 9835 - www.catella.fi KIINTEISTÖN SIJAINTI Kohde sijaitsee Kalkussa,

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ KARKKILASSA LUOTTAMUKSELLINEN 8/2017

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ KARKKILASSA LUOTTAMUKSELLINEN 8/2017 MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ KARKKILASSA LUOTTAMUKSELLINEN 8/2017 SIJAINTI MYYTÄVÄ KOHDE SIJAITSEE KARKKILAN TEOLLISUUSALUEELLA OSOITE: YRITTÄJÄNTIE 30, KARKKILA KARKKILAN KESKUSTA ~2 km YRITTÄJÄNTIE 30

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Kaupunginvaltuusto päättää seuraavaa:

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Kaupunginvaltuusto päättää seuraavaa: Helsingin kaupunki Esityslista 9/2015 1 (6) 5 Esisopimus ja sopimus kaupungin rakennusviraston käytössä olevan rakennuksen ja tonttien myymisestä Kiinteistö Oy Kasarmikatu 21:lle (Kaartinkaupunki, tontit

Lisätiedot

Turun asukasluku

Turun asukasluku Nyt tuli tarjolle hyvätuottoinen viiden kerrostalokaksion kokonaisuus Turusta! Kyseessä on suuri 92 asunnon 1970-luvulla rakennettu taloyhtiö, joka sijaitsee n. 6,0km päässä Turun keskustasta Lausteen

Lisätiedot

Luonnos /tn KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS

Luonnos /tn KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS Luonnos 25.1.2018/tn KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS 2 A. ESISOPIMUKSEN OSAPUOLET TULEVA MYYJÄ Savonlinnan kaupunki Y-tunnus 166906-4 Osoite: Olavinkatu 27 57130 Savonlinna (jäljempänä Kaupunki) TULEVA OSTAJA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/ (8) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/ (8) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2014 1 (8) 1244 Asuinkerrostalotontin myynti SATOKoti Oy:lle (Katajanokka, tontti 80013/2) HEL 2014-013492 T 10 01 01 01 Esitys A päätti oikeuttaa kiinteistölautakunnan

Lisätiedot

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta Asemakaavan muutos Rajamäki, Kylänpää Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta 29.9.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Kaupan nykytilanne Rajamäellä... 4 3. Kaupan liiketilatarve

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (11) Kaupunginvaltuusto Kaj/12 04.11.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (11) Kaupunginvaltuusto Kaj/12 04.11.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (11) 281 Kiinteistönkaupan esisopimus ja lopulliset sopimukset Espoon Hannuksenpellossa sijaitsevien tonttien ja tontinosien myymiseksi (Espoo, Kaitaa, korttelit

Lisätiedot

Suhdanne 2/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY

Suhdanne 2/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Suhdanne 2/2015 Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA Ennusteen lähtökohdat ja oletukset - Suomea koskevassa ennusteessa on oletettu, että hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 Luonnos Naantalin kaupunki (y-tunnus ), Käsityöläiskatu 2, Naantali

Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 Luonnos Naantalin kaupunki (y-tunnus ), Käsityöläiskatu 2, Naantali Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 1 Myyjä 2 Ostaja 3 Kaupan kohde Naantalin kaupunki (y-tunnus 0135457-2), Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali Jaana Koskivaara-Coniel (henkilötunnus), osoite Naantalin kaupungin

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2016

Asuntotuotantokysely 2/2016 Asuntotuotantokysely 2/2016 Sami Pakarinen Kesäkuu 2016 1 (2) Kesäkuun 2016 asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA 8.7.2014, ver 1 Sivu 1 / 5 KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA KAUPAN OSAPUOLET (Kaunismäen alue / vuokratontti) MYYJÄ Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 osoite: Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä. puhelin: 019-264 5000

Lisätiedot

Tontin myynti perustuu kaupunginhallituksen lainvoimaiseen päätökseen x.x.2014 x.

Tontin myynti perustuu kaupunginhallituksen lainvoimaiseen päätökseen x.x.2014 x. 1 KIINTEISTÖNKAUPPAKIRJA Tontin myynti perustuu kaupunginhallituksen lainvoimaiseen päätökseen x.x.2014 x. SOPIJAOSAPUOLET Myyjä: Kauniaisten kaupunki (Y-tunnus 0203026-2) Kauniaistentie 10 02700 Kauniainen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29 09.03.2015 Sivu 1 / 1 995/02.07.00/2015 29 Tontin määräosan myynti ja yleisen alueen vuokraus Tapiolasta Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköinti -yhtiölle pysäköintilaitoksen rakentamista varten, korttelin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus PL 2200, HELSINGIN KAUPUNKI

Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus PL 2200, HELSINGIN KAUPUNKI KAUPPAKIRJA MYYJÄ Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 02011256-6 PL 2200, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI OSTAJA Kiinteistö Oy Asemapäällikönkatu 12 Y-tunnus 0234529-9 Ratavartijankatu

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma / Vantaan Valo Ky

Yrityskaupan hyväksyminen: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma / Vantaan Valo Ky Päätös 1 (5) Yrityskaupan hyväksyminen: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma / Vantaan Valo Ky Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on 11.9.2019 ilmoitettu

Lisätiedot

10900/25.10.2002 mukaista Hermanninpuistoa varten. Kaupassa noudatetaan seuraavia ehtoja:

10900/25.10.2002 mukaista Hermanninpuistoa varten. Kaupassa noudatetaan seuraavia ehtoja: Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2011 1 (8) 452 Tontti-, puisto- ja katualueiden ostaminen Senaatti-kiinteistöltä Hermannista HEL 2011-004187 T 10 01 00 Päätös A Lautakunta päätti ostaa Suomen valtiolta

Lisätiedot