1. Kymppi R -toimintamalli

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf"

Transkriptio

1 KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 4. ALUEELLINEN VÄESTÖARVIO 2013

2 Kymppi-Moni: Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi 1. Kymppi R -toimintamalli 2. Kaavavarantotietojen ylläpidon menetelmä 3. Kaavavarannon toteutuksen ajoitusmenetelmä 4. Alueellinen väestöarvio 5. Palveluverkon lähtötietojen ylläpito ja muutosten hallintamenetelmä Laatija: Anna Isopoussu, kaavoitustutkija Jyväskylän kaupunki Heinäkuu 2013

3 SISÄLLYSLUETTELO VÄESTÖARVIO OSANA TONTTITUOTANTO- JA PALVELUVERKKOPROSESSIEN YHTEENSOVITTAMISTA... 4 KOKO KAUPUNGIN VÄESTÖARVIO... 5 ALUEELLINEN VÄESTÖARVIO... 7 NYKYINEN ASUNTOKANTA... 8 UUSI ASUNTOKANTA... 9 NYKYISEN JA UUDEN ASUNTOKANNAN VÄESTÖMÄÄRÄN YHDISTÄMINEN IKÄRYHMITTÄISEN VÄESTÖARVION LAADINTA UUSIA MENETELMIÄ VÄESTÖKEHITYKSEN ANALYSOINTIIN JA HAVAINNOLLISTAMISEEN YT-JÄRJESTELMÄN VÄESTÖARVIOTYÖKALU RUUTUMUOTOINEN VÄESTÖARVIOAINEISTO... 18

4 4 VÄESTÖARVIO OSANA TONTTITUOTANTO- JA PALVELUVERKKOPROSESSIEN YHTEENSOVITTAMISTA Alueellinen väestöarvio toimii keskeisenä työkaluna maankäytön toteutuksen ohjelmoinnin ja palveluverkon muutosten rajapinnassa (kuva 1). Jyväskylässä käytetään nimitystä väestöarvio erotuksena väestöennusteesta tai suunnitteesta, joissa korostuvat mm. menneen kehityksen trendimäinen jatkuminen tai alueen väestönkehityksen tavoitteellisuus. Väestöarvio on nimensä mukaisesti arvio. Tarkoituksena on kaupungin eri osien demografisen muutoksen ymmärtäminen, arviointi ja ennustaminen. Väestökehityksen taustalla vaikuttaa useita taloudellisia ja demografisia tekijöitä, joiden ennustaminen on kaikissa olosuhteissa epävarmaa. Väestömuutosten suunnan ja volyymin arviointi on kuitenkin tärkeää, sillä vaihtoehtoina on tehdä päätöksiä nykytilanteeseen tai näppituntumaan pohjautuen. Näkemys maankäytön toteuttamisen aikataulusta on oleellinen lähtökohta alueellisen väestöarvion laadinnassa. Oleellista ennusteessa ei ole se, toteutuuko se todella vai ei, vaan se, miten ennuste kykenee vaikuttamaan tämän hetken päätöksentekoomme. (Haukkasalo 1998) Kuva 1. Alueellinen väestöarvio osana Kymppi R -toimintamallin menetelmiä.

5 5 Kymppi R -toimintamallin väestöarvio on kaksiportainen: 1) Koko kaupungin väestöarvio 2) Alueellinen väestöarvio Koko kaupungin väestöarvio pohjautuu Tilastokeskuksen julkaisemaan väestöennusteeseen. Alueellisessa väestöarviossa koko kaupungin väestöennuste jyvitetään kaupungin eri alueiden kesken. Alueellinen väestöarvio päivitetään säännöllisesti joka vuosi Kymppi R -ohjelman laadinnan yhteydessä. Tässä yhteydessä tarkistetaan myös koko kaupungin väestöennusteen suunta toteutuneeseen kehitykseen peilaten. Alueellisten väestöarvioiden laadinnassa panostetaan erityisesti 0-6- ja vuotiaiden ikäryhmiin, sillä maankäytön toteuttaminen heijastuu ensimmäisenä näiden ikäryhmien väestömäärään ja edelleen päiväkoti- ja koulupalvelujen alueelliseen kysyntään. Virallisen väestöarvion lisäksi tonttituotanto- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamistyössä on tarpeen laatia erilaisia skenaariotarkasteluja, mitä jos? -asiantuntijaspekulaatioita. Näissä tarkastellaan pienempien aluekokonaisuuksien sisällä esimerkiksi vaihtoehtoisten tontinluovutusaikataulujen vaikutusta väestökehitykseen. Tällaisia tarkasteluja on kuvattu tarkemmin raportissa Palveluverkon lähtötietojen ylläpito ja muutostenhallintamenetelmä. Väestöarvion tarkkuudessa tähtäin on seuraavassa kymmenessä vuodessa, mutta väestöarvio näyttää tämän jälkeenkin odotettavissa olevan väestörakenteen kehityksen suunnan. Väestöarviota hyödynnetään kaupungin sisäisesti monella eri sektorilla. Keskeisin hyödyntämisalue on palveluverkkosuunnittelu. Tarkoituksena ei ole arvioida täsmällisiä henkilömääriä esim. yksittäisen vuonna alakoulun aloittavien määrästä vaan tuottaa tietoa väestömuutoksen suuruusluokasta mm. palveluinvestointipäätösten tueksi. Pienten lasten ja alakouluikäisten määrän arvioinnin ohella yhä tärkeämmäksi tarpeeksi on nousemassa ikääntyvien määrän kehityksen alueellinen arviointi. KOKO KAUPUNGIN VÄESTÖARVIO Jyväskylässä kaupungin hallintokeskus on vastannut koko kaupungin väestöennusteen laadinnasta ja tarkastamisesta. Nykyisin tämän tarkastamisesta vastaa maankäytön strategisen suunnittelu - palveluyksikön kaavoitustutkija. Koko kaupungin väestöarvion lähtökohtana on Tilastokeskuksen arvio Jyväskylän väestökehityksestä, jota tarkistetaan todelliseen kehitykseen peilaten. Tilastokeskus päivittää väestöennustettaan kolmen vuoden välein. Ennustetiedot on saatavissa 1- vuotisikäryhmittäin. Laskelmien taustalla on oletus, jonka mukaan väestönkehitys jatkuu nykyisellään. Tilastokeskuksen väestöarvion tehtävänä on tarjota työkaluja sen arvioimiseksi, tarvitaanko toimia, joilla kehitykseen voidaan vaikuttaa. Ennustetta ei siten tulkita väistämättömänä kehityssuuntana. Tilastokeskuksen väestöennuste on kokonaisväestömäärän osalta vastannut hyvin toteutunutta väestökehitystä. Aikaisempina vuosina lasten määrä on kasvanut hieman ennakoitua nopeammin, joten ennustetta on korjattu tältä osin kaupungin toimesta (kuva 2).

6 6 Kuva 2. Arvioita Jyväskylän väestökehityksestä vuosilta Kaupungin väestöarviota tarkistetaan vuosittain menneeseen kehityksen ja Tilastokeskuksen arvioihin peilaten.

7 7 ALUEELLINEN VÄESTÖARVIO Alueellisen väestöarvion laadinnassa käytetään Tilastokeskuksen tilastollista aluejakoa. Aluejako perustuu kaupungin määrittämiin aluerajauksiin ja nämä tarkistetaan vuosittain. Alueellinen väestöarvio laaditaan pienalueittain, joista johdetaan tilasto- ja suuralueittaiset väestöarviot. Virallisesti julkaistaan vain suuralueittaiset arviot ikäryhmittäin. Kaupungissa on yhteensä 14 suuraluetta, 54 tilastoaluetta ja 173 pienaluetta. Tarpeeksi tarkka aluetaso mahdollistaa tarvittaessa tietojen yhdistämisen joustavasti erilaisten toiminnallisten aluejakojen mukaan. Alueellinen väestöarvio laaditaan kerrosalapohjaisesti asumisväljyyksiin pohjautuen. Mennyt kehitys, alueiden ominaispiirteiden tuntemus ja näkemys maankäytön toteuttamisesta ovat oleellisia lähtökohtia. Alueellinen väestöarvio laaditaan excelillä. Tarkastelu tehdään viisivuotisina jaksoina vuoteen 2030 saakka. Arviossa työstetään erikseen 1) nykyisissä ja 2) uusissa asunnoissa asuvien määrän kehitystä. Pienalueittaisten väestömäärien yhteenlaskettu summa on sama kuin koko kaupungin väestöarviossa (kuva 3). Laadinnassa ei huomioida kuolleisuus-, hedelmällisyys tai muuttoliikekertoimia. Tämä on yksi selkeä kehittämistarve jatkossa. Kuva 3. Alueellisen väestöarvion laadintaprosessi

8 8 NYKYINEN ASUNTOKANTA Nykyisissä asunnoissa asuvan väestömäärän kehitystä arvioidaan kerrosalapohjaisesti (kuva 4). Lähtötietoina käytetään Tilastokeskuksen pienalueittaisia tietoja toteutuneesta väestömäärästä sekä TeklaGIS-järjestelmän rakennus- ja huoneistorekisteristä saatavaa tietoa asuinrakennusten kerrosalan määrästä / pienalue. Kuva 4. Nykyisessä asuntokannassa asuvan väestömäärän kehityksen arviointi.

9 9 Nykyisissä asunnoissa asuvien määrän oletetaan vähenevän asuntojen poistuman ja asumisväljyyden yleisen kasvun myötä. Asumisväljyyden oletetaan kasvavan väestörakenteen muutoksen myötä, sillä asuntokuntien koko pienenee väestön ikääntyessä. Jokaisesta pienalueesta lasketaan nykyinen asumisväljyys (asuinrakennusten kerrosala k-m 2 / väestömäärällä). Asumisväljyyskerrointa kasvatetaan esim. oletuksella vuoteen 2015 kasvu = nykyinen asumisväljyys + 1,4 k-m 2. Vuoden 2015 arvio alueen nykyisten asuntojen väestöstä saadaan jaettuna nykyinen asuinrakennusten k-m 2 määrä vuoden 2015 asumisväljyydellä. Nykyisten asuntojen osalta asumisväljyyskerrointa on systemaattisesti nostettu pitkällä tarkastelujaksolla kaavoitustutkijan arvioon perustuen. Asumisväljyyskerrointa on myös säädetty alueellisen vaihtelun mukaan riippuen mm. alueen asuntokannan tyyppijakaumasta. Asumisväljyyskertoimen muutokseen vaikuttaa myös alueellinen muuttoliike. Esimerkiksi omakotitalovaltaisilla alueilla, joissa väestörakenne on ikääntyvä, voidaan ennakoida jollain aikavälillä lapsiperheiden tulomuuttoa, mikä voi hidastaa asumisväljyyden kasvua toisiin alueisiin nähden. UUSI ASUNTOKANTA Uuden asuntokannan vaikutusta väestömäärään arvioidaan erikseen omakotitalojen sekä kerros- ja rivitalojen suhteen. Arvioinnissa käytetään eri asumisväljyyskertoimia talotyypistä riippuen. Lisäksi ikäryhmittäisessä väestöarviossa talotyyppi vaikuttaa oleellisesti siihen, minkä ikäistä väestöä uusiin asuntoihin muuttaa. Arvio uusien asuntojen vuosittain valmistuvasta kerrosalan määrästä pienalueittain saadaan YTjärjestelmän raporteista AO-tuotanto ja AK+AR-tuotanto, joihin tulostuvat tiedot suoraan YT:n ajoituksesta (kts. Kaavavarannon toteutuksen ajoitusmenetelmä s. 24). Raportin tiedot kopioidaan väestöarvioexceliin, jossa lasketaan viisivuotissummat valmistuvan kerrosalan määrästä (kuvat 5 ja 6). Lukema jaetaan asumisväljyyskertoimella. Myös uusissa asunnoissa asumisväljyyskertoimen on oletettu kasvavan nykyiseen tasoon nähden.

10 Kuva 5. Uudessa pientaloasuntokannassa asuvan väestömäärän kehitys. 10

11 Kuva 6. Uudessa kerros- ja rivitaloasuntokannassa asuvan väestömäärän kehitys. 11

12 12 NYKYISEN JA UUDEN ASUNTOKANNAN VÄESTÖMÄÄRÄN YHDISTÄMINEN Väestöarvio saadaan yhdistämällä nykyisen ja uuden asuntokannan väestömäärät (kuva 7). Kuva 7. Nykyisen ja uuden asuntokannan väestömäärien yhdistäminen. Uuden asuntokannan väestömäärään on yhdistetty uusien pientalojen sekä kerros- ja rivitalojen väestömäärä huomioituna asumisväljyyden kasvulla.

13 13 Myös uusissa asunnoissa asuvien määrään vaikuttaa pitkällä ajanjaksolla asumisväljyyden kasvu, joka huomioidaan asumisväljyyden kasvukertoimella. Esimerkiksi Mannisenmäen uuden asuntokannan väestömääräkertymä vuoteen 2012 nähden saadaan kokonaisuudessaan seuraavasti: Vuonna 2015 uusissa asunnoissa väestöä = Vuosina valmistuvien kerros- ja rivitaloasuntojen väestömäärä: Vuosina valmistuvien pientaloasuntojen väestömäärä: 68 Yhteensä 255 asukasta Vuonna 2020 uusissa asunnoissa väestöä= Vuoden 2015 uuden asuntokannan väestömäärä huomioituna asumisväljyyskertoimella: 255 x 0,84 = Vuosina valmistuvien uusien kerros- ja rivitaloasuntojen väestömäärä: 59 + Vuosina valmistuvien uusien pientaloasuntojen väestömäärä: 165 Yhteensä: 255 x 0, = 438 Vuonna 2025 uusissa asunnoissa väestöä = Vuoden 2020 uuden asuntokannan väestömäärä huomioituna asumisväljyyskertoimella: 438 x 0,83 = Vuosina valmistuvien uusien kerros- ja rivitaloasuntojen väestömäärä: 0 + Vuosina valmistuvien uusien pientaloasuntojen väestömäärä: 100 Yhteensä: 438 x 0, = 464 Vuonna 2030 uusissa asunnoissa väestöä = Vuoden 2020 uuden asuntokannan väestömäärä huomioituna asumisväljyyskertoimella: 464 x 0,82 = Vuosina valmistuvien uusien kerros- ja rivitaloasuntojen väestömäärä: 0 + Vuosina valmistuvien uusien pientaloasuntojen väestömäärä: 0 Yhteensä: 464 x 0, = 380

14 14 IKÄRYHMITTÄISEN VÄESTÖARVION LAADINTA Pienalueittaisesta väestöarviosta johdetaan myös ikäryhmittäiset väestöarviot. Pienalueellisia arvioita on laadittu ainoastaan 0-6- ja 7-12-vuotiaiden määrästä, sillä näissä ikäryhmissä voi tapahtua nopeita alueellisia väestömuutoksia, mikä heijastuu nopeasti myös päiväkoti- ja koulupalvelujen kysyntään. Kuva 8. Ikäryhmittäisen alueellisen väestöarvion laadinta. Esimerkkinä 0-6-vuotiaat.

15 15 Ikäryhmittäisen alueellisen väestöarvion laadinnassa lähtökohtana on koko kaupungin väestöarvio kyseisen ikäryhmän väestömäärästä yhteensä (kuva 8). Koko väestön alueellisista väestöarvioista arvioidaan kyseisen ikäryhmän osuus sekä nykyisen että uuden asuntokannan väestön osalta (kuvat 9 ja 10). Uusissa asunnoissa asuvien ikärakenteeseen vaikuttaa oleellisesti asuntotyyppi. Etenkin pientalojen rakentamisen on todettu vaikuttavan merkittävästi 0-6- ja 7-12-vuotiaiden määrästä alueelliseen sijoittumiseen. Pienalueittaisessa ikäryhmittäisessä väestöarviossa arvioidaan kertoimet ko. ikäryhmän osuudelle kokonaisväestöstä. Kyseessä on kaavoitustutkijan arvio. Osuuksia on arvioitu perustuen alueen rakennuskantaan. Lasten osuudet ovat korkeimmillaan uusilla AO-alueilla. Kerros- ja rivitalovaltaisilla alueilla osuudet ovat selvästi pienempiä. Vanhoilla alueilla arviot osuuksista vaihtelevat paljon riippuen alueen rakennuskannan iästä ja tyypistä. Pääsääntö arviossa on, että lasten määrä vähenee asuntokannan iän myötä. Kuva 9. Ikäryhmittäisen alueellisen väestöarvion laadinta, nykyinen asuntokanta. Esimerkkinä 0-6-vuotiaat.

16 Kuva 10. Ikäryhmittäisen alueellisen väestöarvion laadinta, uusi asuntokanta. Esimerkkinä 0-6-vuotiaat. 16

17 vuotiaiden määrän väestöarvion laadinnassa hyödynnetään tietoja myös 0-6-vuotiaiden väestömäärän toteutuneesta kehityksestä ja arviosta, jotta arviot ovat linjassa toisiinsa nähden. Tietyillä alueilla 7-12-vuotiaiden määrä on vaikeammin johdettavissa toteutuneen kehityksen pohjalta, sillä muuttoliikkeen vaikutus voi olla merkittävä. Väestön ikääntymisen myötä yhä oleellisempaan rooliin nousee myös ikääntyvien alueellinen arviointi. Tässä oleellisena lähtökohtana on tarkoituksenmukaisen tarkastelutason löytäminen. Esim. yksittäisten palvelutaloasumishankkeen toteutuminen / toteutumatta jääminen saattaa vaikuttaa yksittäisen pienalueen ikääntyvän väestön määrään merkittävästi. Oleellisempaa voisi olla arvioida väestön ikääntymisen trendejä nykyisen asuntokannan pohjalta ja tarvittaessa yhdistettynä tulevan asuntokannan vaikutukseen. UUSIA MENETELMIÄ VÄESTÖKEHITYKSEN ANALYSOINTIIN JA HAVAINNOLLIS- TAMISEEN Väestöarviomenetelmän kehittämisessä on todettu tarpeelliseksi ottaa jatkossa mukaan tarkasteluihin erilaisia alueellisia parametrejä kuten hedelmällisyys, kuolleisuus ja muuttoliike. Tarpeelliseksi on todettu myös alueellisten väestöarvioiden laajentaminen useampia ikäryhmiä kattavaksi pienten lasten lisäksi. Työssä tarvitaan myös välineitä nopeiden tarkastelujen mahdollistamiseksi ja aineistoja, jotka mahdollistavat paikkatietomenetelmien kuten sijainninoptimoinnin ja saavutettavuusanalyysien tehokkaamman hyödyntämisen. Ensimmäisestä esimerkkinä on YT-järjestelmään kehitetty väestöarviotyökalu. Jälkimmäisten menetelmien hyödyntämisen pohjaksi on laadittu alustava tarkastelu ruutumuotoisen väestöarviotiedon muodostamisesta. YT-JÄRJESTELMÄN VÄESTÖARVIOTYÖKALU Väestöarvio laaditaan pienaluepohjaisesti. Näistä on tarpeen laatia erilaisia alueyhdistelmiä erilaisten toiminnallisten rajojen mukaan. Väestöarviotiedot aluerajoineen voidaan siirtää YT-järjestelmään. YTjärjestelmästä on kerrottu tarkemmin raporteissa kaavavarantotietojen ylläpidon menetelmä ja kaavavarantotietojen toteutuksen ajoitusmenetelmä. Ohjelmassa on toiminto joka mahdollistaa yksittäisten alueiden poimimisen, joista ohjelma laskee koko väestön ja ikäryhmittäiset summat (kuva 11). Tämä työkalu mahdollistaa nopeiden yhdistelmien laatimisen, joita aikaisemmin laadittiin excelpohjaisesti.

18 18 Kuva 11. Ikäryhmittäisen alueellisen väestöarvion laadinta, uusi asuntokanta. Esimerkkinä 0-6-vuotiaat. RUUTUMUOTOINEN VÄESTÖARVIOAINEISTO Nykyinen väestöarviomenetelmä on pienaluepohjainen. Tämä on monen käyttötarkoituksen suhteen tarkka aluetaso. Palveluverkkosuunnittelussa saavutettavuusanalyysien ja uusien hankkeiden sijainninoptimointitarkastelussa tarvitaan tarkkaan paikkaan sidottua väestöarvioaineistoa. Tähän tarkoitukseen pienalueet ovat joiltain osin liian laajoja eivätkä ne kuvaa alueen sisäistä väestöjakaumaa. Jatkossa palveluverkkosuunnittelussa tulee tutkia mahdollisuutta muuntaa pienaluetasoinen väestöarviotieto esimerkiksi ruututietomuotoon. Alustavien tarkastelujen pohjalta aineisto olisi muodostettavissa seuraavista lähtötietoaineistoista. 1. Jyväskylän kaupungin yleiskaava Jyväskylän kaupungin vireillä olevaa yleiskaavan aluevaraukset osoitetaan ruututietomuodossa (250m x 250m). Yleiskaavassa osoitetaan mm. kaupunkirakenteen pitkän tähtäimen laajentumisalueet ja asemakaavoitettavat alueet. Yleiskaava muodostaa siten raamit väestön sijoittumiselle pitkällä tähtäimellä.

19 19 2. Kymppi R -ohjelman alueet Yleiskaavassa ei oteta kantaa uusien asuinalueiden toteuttamisjärjestykseen, vaan välineenä tähän toimii Kymppi R -ohjelma. Ohjelmassa ratkaistaan uusien asuinalueiden toteutusjärjestys seuraavalle kymmenelle vuodelle. 3. Pienalueellinen väestöarvio Väestöarvio laaditaan Kymppi R -ohjelman pohjalta. Väestöarviossa arvioidaan erikseen uuden asuntokannan (pientalot, kerros- ja rivitalot) tuomaa väestömäärää ja nykyisen asuntokannan väestökehitystä. Uuden asuntokannan väestömäärän sijoittuminen voidaan paikallistaa pienaluetta tarkemmin Kymppi R -ohjelman alueisiin. 4. Nykyisen väestön sijainti Jyväskylän rakennus- ja huoneistorekisteristä ja väestörekisteristä saatavan aineiston avulla saadaan nykyinen väestö paikallistettua kartalle rakennuksen tarkkuudella. Tätä aineistoa voidaan hyödyntää arvioitaessa nykyiseen asuntokannan tulevaa väestömäärän alueellista sijoittumista kartalla. Ruutumuotoisen väestöarvioaineiston muodostamista on testattu Läntisen Kangasvuoren pienalueen osalta. Ruutujen nykyisen asuntokannan väestömäärän kehitys perustuu oletukseen väestömäärän kehittymisestä samassa suhteessa pienalueen kokonaisväestökehitykseen (kuva 12). Uuden asuntokannan tuomaa väestömäärää tarkastellaan erikseen pientalojen ja kerros- ja rivitalojen suhteen (kuva 13). Väestömäärä jaetaan tasaisesti niiden ruutujen kesken johon uutta pientalo- tai kerros- ja rivitalorakentamista kohdistuu. Esimerkkitarkastelussa uuden asuntokannan väestömäärä / ruutu on laskettu käsin. Menetelmä on työläs, mikäli kaikki pienalueet käydään tällä tavoin läpi. Jatkossa tulee tutkia, miten laskennan voisi automatisoida. Uuden asuntokannan suhteen ongelmana on myös kerros- ja rivitalorakentamisen tarkastelu yhtenä kokonaisuutena. Mikäli uusien kerros- ja rivitalojen tuoma väestömäärä jaetaan tasaisesti kaikkien niiden ruutujen kesken, joihon kerros- ja rivitalorakentamista kohdistuu, saattaa tämä aiheuttaa vääristymää, mikäli rakentaminen ei todellisuudessa kohdistu ruutujen kesken tasan. Kerrostalorakentamisella on suurempi vaikutus väestömäärään kuin rivitalorakentamisella. Isoissa aluekokonaisuuksissa tulee huomioida myös vaiheistus. Esimerkiksi ensimmäisen viiden vuoden ajan rakentaminen voi kohdistua vain yhden ruudun alueelle, kun taas vuoteen 2030 mennessä rakentamista on tapahtunut kolmen ruudun alueella. Ruututietojako ei noudattele täysin pienaluerajoja. Esimerkkitarkastelussa ruudun pienalue ratkaistiin sen pohjalta, mille pienalueelle tämä suurimmalta osalta ulottuu. Tästä johtuen ruutujen yhteenlaskettu väestömäärä ei kaikissa tapauksissa vastaa väestöarvion pohjalla käytettyä Tilastokeskuksen tietoa pienalueen nykyisestä väestömäärästä. Tämä ei kuitenkaan aiheuttane saavutettavuus- ja sijainninoptiomointitarkasteluissa suurta virhettä, joka heikentäisi aineiston käyttökelpoisuutta.

20 Kuva 12. Nykyisen asuntokannan väestömäärän kehityksen arviointi ruututietopohjaisesti. 20

21 Kuva 13. Uuden asuntokannan väestömäärän kehityksen arviointi ruututietopohjaisesti. 21

22 Kuva 14. Ruutujen kokonaisväestömäärä vuonna 2030 sekä ruutuun liittyvät ominaisuustiedot. 22

23

Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä

Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä Kymppi Moni työpaja 22.3.2012 Leena Rossi ja Anna Isopoussu Jyväskylän väestöarvio Koko kaupungin väestöarvio Käsitteistö: väestöennuste,

Lisätiedot

Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa

Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa YT kehitysprojektin tuotokset ja uudet menetelmäideat Anna Isopoussu, Jyväskylän kaupunki

Lisätiedot

KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 5. PALVELUVERKON LÄHTÖTIETOJEN YLLÄPITO JA MUUTOSTEN HALLINTAMENETELMÄ 2013

KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 5. PALVELUVERKON LÄHTÖTIETOJEN YLLÄPITO JA MUUTOSTEN HALLINTAMENETELMÄ 2013 KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUM ENTOINTI 5. PALVELUVERKON LÄHTÖTIETOJEN YLLÄPITO JAA MUUTOSTEN HALLINTAMENETELMÄ 2013 Kymppi-Moni: Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi 1. Kymppi R -toimintamalli

Lisätiedot

HELSINGIN JA ESPOON KAUPUNKIEN VÄESTÖENNUSTEET. Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori 21.3.2012

HELSINGIN JA ESPOON KAUPUNKIEN VÄESTÖENNUSTEET. Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori 21.3.2012 HELSINGIN JA ESPOON KAUPUNKIEN VÄESTÖENNUSTEET Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori 21.3.2012 Ennusteiden laadinta Helsingin, Espoon ja koko Helsingin seudun väestöennusteiden laadintaan käytetään

Lisätiedot

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Kymppi-Moni -hanke Väestöennusteen laatiminen Vantaalla Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Väestöennusteen laadinta Vantaalla väestöennuste laaditaan Vantaalla

Lisätiedot

KASSU-työkalu kuntien kokonaisvaltaisessa asumisen suunnittelussa

KASSU-työkalu kuntien kokonaisvaltaisessa asumisen suunnittelussa KASSU-työkalu kuntien kokonaisvaltaisessa asumisen suunnittelussa Anna Strandell Suomen ympäristökeskus SYKE Tulevaisuuden asuntotuotannon suunnittelu -seminaari 13.12.2017 KASSU2-työkalun kehittämishanke

Lisätiedot

Kunnan väestöennustemalli

Kunnan väestöennustemalli Kunnan väestöennustemalli VENNI kuntasuunnittelun työkaluna 2009 Tieto Corporation Markku Koskela Tieto Finland Oy markku.koskela@tieto.com Kunnan väestöennustemalli VENNI Venni on tilastokuutioilla toteutettu

Lisätiedot

Laskentamallin perusteet. Keskusta-Ounasjoen palveluverkko

Laskentamallin perusteet. Keskusta-Ounasjoen palveluverkko Laskentamallin perusteet Keskusta-Ounasjoen palveluverkko 13.4.2015 Perusväestö Keskusta-Ounasjoen alue. (Sisältää Keskustatoimintojen, Ratantauksen, Lapinrinteen, Karinrakan ja Ylikylän tilastoalueet).

Lisätiedot

Kuntien asumisen suunnittelun työkalu (KASSU2) Suomen ympäristökeskus SYKE Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Kuntien asumisen suunnittelun työkalu (KASSU2) Suomen ympäristökeskus SYKE Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA Kuntien asumisen suunnittelun työkalu (KASSU2) Suomen ympäristökeskus SYKE Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA 29.6.2016 Hankkeen tausta Kassu2-työkalun kehittämisen taustalla on ARAssa jo vuonna

Lisätiedot

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja 31.5.2012 Anna Isopoussu Taustaa Kuntien yhdistyminen vuonna 2009 (Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän maalaiskunta

Lisätiedot

Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä

Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä Kymppi Moni työpaja 16.2.2012 Anna Isopoussu ja Mika Koliseva Maankäytön toteuttamisen ajoitus Lähtötietoina

Lisätiedot

Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus

Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus Jyväskylän kaupunki Anna Isopoussu 1 Kymppi R toimintaympäristön prosessikuvaukset Kymppi R toimintaympäristön prosessikuvaukset ovat osa Kymppi R maankäytön suunnittelumenetelmän

Lisätiedot

VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2015 RUOTSINKIELINEN VÄESTÖ. Koko kaupungin ennuste Osa-alue-ennuste

VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2015 RUOTSINKIELINEN VÄESTÖ. Koko kaupungin ennuste Osa-alue-ennuste VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2015 RUOTSINKIELINEN VÄESTÖ Koko kaupungin ennuste 2016-2040 Osa-alue-ennuste 2016-2025 Julkaisija Kannen kuva: Vantaan kaupunki, tietopalveluyksikkö Sakari Manninen, Vantaan kaupungin

Lisätiedot

VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2008 Ruotsinkielinen väestö

VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2008 Ruotsinkielinen väestö Vantaan kaupunki A 5 : 2008 Tilasto ja tutkimus VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2008 Ruotsinkielinen väestö Koko kaupungin ennuste 2008-2040 Suuralueiden ennuste 2008-2018 A5:2008 ISBN 978-952-443-259-7 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Länsimäki-Rajakylä-Vaarala Vanhempainyhdistys

Länsimäki-Rajakylä-Vaarala Vanhempainyhdistys Länsimäki-Rajakylä-Vaarala Vanhempainyhdistys 3.10.2017 Väestöennuste yleistä Ennuste tehdään vuosittain Ennuste tehdään erikseen koko kaupungin tasolla ja osa-aluetasolla, MUTTA... Osa-aluetason ennuste

Lisätiedot

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä Sivistys- ja kulttuurilautakunnan lausunnosta Asukkaiden näkökulmasta Matotyön vaikutus heijastuu nopeimmin lakisääteisten varhaiskasvatus- ja perusopetuspalvelujen

Lisätiedot

Asumisen suunnittelun työkalu, Kassu2. Anna Strandell, Suomen ympäristökeskus, Yhdyskuntien uudistaminen -laivaseminaari, 5.11.

Asumisen suunnittelun työkalu, Kassu2. Anna Strandell, Suomen ympäristökeskus, Yhdyskuntien uudistaminen -laivaseminaari, 5.11. Asumisen suunnittelun työkalu, Kassu2 Anna Strandell, Suomen ympäristökeskus, Yhdyskuntien uudistaminen -laivaseminaari, 5.11.2015 Tausta ARAn kehitystyö 2010- Selvitys kuntien asumisen suunnittelusta

Lisätiedot

VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2018 RUOTSINKIELINEN VÄESTÖ. Koko kaupungin ennuste Osa-alueittainen ennuste

VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2018 RUOTSINKIELINEN VÄESTÖ. Koko kaupungin ennuste Osa-alueittainen ennuste VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2018 RUOTSINKIELINEN VÄESTÖ Koko kaupungin ennuste 2019-2045 Osa-alueittainen ennuste 2019-2028 Harri Sinkko Julkaisija Kannen kuva Vantaan kaupunki, tietopalveluyksikkö Sami Lievonen,

Lisätiedot

Väestö ja työpaikat suunnitetyö.

Väestö ja työpaikat suunnitetyö. Väestö ja työpaikat 2040 -suunnitetyö anniina.heinikangas@pirkanmaa.fi www.pirkanmaa.fi Mitä tehdään, miksi tehdään? Maakuntakaavatyö: väestön ja työpaikkojen kehitysnäkymät. Rinnalle nostettu asuminen.

Lisätiedot

Asunnot ja asuntokunnat 2013 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 23.1.2015

Asunnot ja asuntokunnat 2013 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 23.1.2015 Asunnot ja asuntokunnat 2013 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 23.1.2015 Hyvinkään asumistilastot Asumistilastot tarjoavat tietoa muun muassa Hyvinkään kaupungin asuntotyypeistä, asumisväljyyden muutoksesta

Lisätiedot

KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 3. KAAVAVARANNON TOTEUTUKSEN AJOITUSMENETELMÄ 2013

KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 3. KAAVAVARANNON TOTEUTUKSEN AJOITUSMENETELMÄ 2013 KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUM ENTOINTI 3. KAAVAVARANNON TOTEUTUKSEN AJOITUSMENETELMÄ 2013 Kymppi-Moni: Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi 1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf

Lisätiedot

Asunnot ja asuntokunnat 2017 Hyvinkään kaupunki / Talouspalvelut

Asunnot ja asuntokunnat 2017 Hyvinkään kaupunki / Talouspalvelut Asunnot ja asuntokunnat 2017 Hyvinkään kaupunki / Talouspalvelut 7.5.2019 Hyvinkään asumistilastot Asumistilastot tarjoavat tietoa muun muassa Hyvinkään kaupungin asuntotyypeistä, asumisväljyyden muutoksesta

Lisätiedot

Väestöennusteet Helsingissä

Väestöennusteet Helsingissä Väestöennusteet Helsingissä Kymppi-Moni -työpaja 2 Tampereen yliopisto 22.3.2012 Timo Meuronen, talous- ja suunnittelukeskus Jussi Mäkinen, kaupunkisuunnitteluvirasto (Pekka Vuori, tietokeskus) 00.0.2008

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040. Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040. Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040 Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012 Lähtökohdat Mitoitusselvityksessä tarkastellaan uusien asuntojen ja työpaikkaalueiden rakentamisen

Lisätiedot

Espoon väestöennusteet. Konserniesikunta/ Strategiayksikkö Teija Jokiranta

Espoon väestöennusteet. Konserniesikunta/ Strategiayksikkö Teija Jokiranta Konserniesikunta/ Strategiayksikkö 20.2.2018 Teija Jokiranta Ennustekokonaisuus sisältää: Helsingin seudun väestöennusteet (14 kuntaa) (vuoteen 2050) Helsinki, Espoo, Vantaa (erikseen) + Muu seutu ja Kauniainen

Lisätiedot

Uudenmaan maankäytön kehityskuvavaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt asumisväljyyden herkkyystarkastelu

Uudenmaan maankäytön kehityskuvavaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt asumisväljyyden herkkyystarkastelu TUTKIMUSRAPORTTI Nro VTT R 986 8 27.1.28 ASUMISVÄLJYYDEN VAIKUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖIHIN PERUSVAIHTOEHDOT JA MUUTOKSET 26 24 22 2 18 1 CO2 ekvivalenttitonnia/a 16 14 12 1 8 6 4 2 Perus Muutos Yhteensä

Lisätiedot

Asunto- ja toimitilarakentaminen. Päivitetty

Asunto- ja toimitilarakentaminen. Päivitetty Asunto- ja toimitilarakentaminen Päivitetty 23.9.2013 Rakennuskanta Espoossa, Helsingissä, Vantaalla ja kehyskunnissa 2012 Rakennuskanta Espoossa, Helsingissä, Vantaalla ja kehyskunnissa, Uudellamaalla

Lisätiedot

Turun kaupungin alueelliset väestöprojektiot

Turun kaupungin alueelliset väestöprojektiot Turun kaupungin alueelliset väestöprojektiot 2011 2031 Toimeksiantaja: Turun kaupunginkanslia Tilastot ja tutkimukset Tekijä: Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy 02/2012 2 1 Tausta ja toteutus Väestörakenne

Lisätiedot

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa. Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa. Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä 5.4.2017 Asumistoiveet Asukasbarometrin mukaan kerrostaloasumisen toiveet alkavat selvästi lisääntyä

Lisätiedot

Maankäytön ja palveluverkon suunnittelun yhteensovitus toteutettua ja tulevaa. Marja Uusivuori

Maankäytön ja palveluverkon suunnittelun yhteensovitus toteutettua ja tulevaa. Marja Uusivuori Maankäytön ja palveluverkon suunnittelun yhteensovitus toteutettua ja tulevaa Marja Uusivuori 20.6.2016 KymppiMoni Tampereella Taustalla PALM-suunnittelun kehittämistarve PALM= Palvelut, Asuminen, Liikenne,

Lisätiedot

Kymppi-Moni hanke Vantaalla:

Kymppi-Moni hanke Vantaalla: Kymppi-Moni hanke Vantaalla: Tavoitteena paikkatietojen monipuolinen hyödyntäminen kaupunkisuunnittelussa HSY:n paikkatietoseminaari 29.3.2012 Ari Jaakola ja Tomi Henriksson maankäytön ja ympäristön toimiala

Lisätiedot

Miten väestöennuste toteutettiin?

Miten väestöennuste toteutettiin? Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen (syntyvyys ja kuolleisuus, 2) kuntien väliseen nettomuuttoon

Lisätiedot

Talous- ja suunnittelukeskus

Talous- ja suunnittelukeskus Helsingin kaupunki Talous- ja suunnittelukeskus Kotikaupunkina Helsinki Asumisen ja maankäytön suunnittelun päämäärät ja tavoitteet Asumisen ja maankäytön suunnittelun lähtökohtia Uutta kaupunkia Vuosina

Lisätiedot

Asumisen suunnittelun työkalut

Asumisen suunnittelun työkalut Asumisen suunnittelun työkalut Liiteri ja Kassu2 kuntakyselyn tulokset 2.11.201612.10.2007 Tekijän nimi Asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola ARA-asunnot Liiteriin Liiteri on Suomen ympäristökeskus SYKEn

Lisätiedot

Väestöennusteen vaikutukset alueelliseen kehitykseen

Väestöennusteen vaikutukset alueelliseen kehitykseen Väestöennusteen vaikutukset alueelliseen kehitykseen Tilastokeskuspäivä 4.11.2008 Yliaktuaari Markus Rapo, Tilastokeskus Esityksessäni! Hieman historiaa! Miksi ennusteita laaditaan! Tilastokeskuksen väestöennusteen

Lisätiedot

MUUTAMA HUOMIO LASKELMISTA TUOREIN TRENDILASKELMA POVAA MAAKUNTAAN AIEMPAA HITAAM- PAA VÄESTÖNKASVUA

MUUTAMA HUOMIO LASKELMISTA TUOREIN TRENDILASKELMA POVAA MAAKUNTAAN AIEMPAA HITAAM- PAA VÄESTÖNKASVUA TUOREIN TRENDILASKELMA POVAA MAAKUNTAAN AIEMPAA HITAAM- PAA Tilastokeskus laatii noin kolme vuoden välein ns. trendilaskelman. Laskelmassa arvioidaan väestönkehitystä noin 30 vuotta eteenpäin. Tuoreimman

Lisätiedot

Asuinrakennusten korjaustarve

Asuinrakennusten korjaustarve Asuinrakennusten korjaustarve Asuntoreformiyhdistys (ARY) 28.4.2015 Harri Hiltunen Roolitus Toteuttajat: PTT, VTT, KTI Tilaajat: Suomen Kiinteistöliitto, Kiinteistöalan koulutussäätiö, Rakennusteollisuus

Lisätiedot

Tampereen väestösuunnite Koko kaupunki Suunnitealueet

Tampereen väestösuunnite Koko kaupunki Suunnitealueet Tampereen väestösuunnite 2015-2030 Koko kaupunki Suunnitealueet 14.4.2015 Väestösuunnite vuosille 2015-2030 Kaupungin omasta väestöennusteesta käytetään nimitystä väestösuunnite, koska se on toteutuneeseen

Lisätiedot

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014 Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys Luonnos 31.3. 2014 LÄHTÖKOHTIA Kivistön kauppakeskuksen päämarkkina-alue on Kivistön suuralue. Muu lähimarkkina-alue kattaa seuraavat alueet: Myyrmäen

Lisätiedot

DEMOGRAFINEN ELI VÄESTÖLLINEN HUOLTOSUHDE

DEMOGRAFINEN ELI VÄESTÖLLINEN HUOLTOSUHDE /Jaana Halonen 29.8.2012 DEMOGRAFINEN ELI VÄESTÖLLINEN HUOLTOSUHDE Demografinen huoltosuhde on suhdeluku, joka kertoo kuinka monta ei-työikäistä eli huollettavaa on yhtä työikäistä kohden. Vuoden 2011

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

Kokkolan seudun koko kuva

Kokkolan seudun koko kuva Kannus Kokkola Kruunupyy Toholampi Kaustinen Halsua Lestijärvi Veteli Perho Kokkolan seudun koko kuva Toimintaympäristön tilastoaineiston perustuva koonti Konsultti Anni Antila 19.6.2014 Page 1 Pidemmän

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble

Lisätiedot

Asunto- ja toimitilarakentaminen. Päivitetty 8.9.2014

Asunto- ja toimitilarakentaminen. Päivitetty 8.9.2014 Asunto- ja toimitilarakentaminen Päivitetty 8.9.2014 Rakennuskanta rakennuksen käyttötarkoituksen mukaan ssa, Helsingissä, lla ja kehyskunnissa 31.12.2013 Muut kuin asuinrakennukset Asuinrakennukset 0

Lisätiedot

Vahvat peruskunnat -hanke

Vahvat peruskunnat -hanke Vahvat peruskunnat -hanke Signe Jauhiainen 22.5.2012 Tutkimuskysymykset Syntyykö kuntaliitoksissa elinvoimaisia peruskuntia? Ovatko kunnat elinvoimaisia myös tulevaisuudessa? Millaisia vaikutuksia liitoksilla

Lisätiedot

Kymppi Moni: hankkeen tavoitteet ja välituloksia

Kymppi Moni: hankkeen tavoitteet ja välituloksia Kymppi Moni: hankkeen tavoitteet ja välituloksia Tampere 4.12.2012 Leena Rossi Anna Isopoussu Jyväskylän kaupunki HANKKEEN TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT: Jyväskylän paikkatietopohjainen Kymppi R menetelmä herättänyt

Lisätiedot

YHDISTYMISSELVITYS TUUSNIEMI KUOPIO TOIMINTAYMPÄRISTÖ

YHDISTYMISSELVITYS TUUSNIEMI KUOPIO TOIMINTAYMPÄRISTÖ YHDISTYMISSELVITYS TUUSNIEMI KUOPIO TOIMINTAYMPÄRISTÖ 1 Tuusniemen kunnan ja Kuopion kaupungin toimintaympäristökuvaus Toimintaympäristön muutoshaasteet Tuusniemen kunnan ja Kuopion kaupungin toimintaympäristön

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konsernihallinto, Tutkimus ja tilastot Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble Locus rekisteri, Kaupunkisuunnittelukeskus,

Lisätiedot

Fyysinen ja sosiaalinen kaupunkirakenne Monimuuttujamenetelmät Espoon yleiskaavatyön tukena. Juho Kiuru 13.3.2013

Fyysinen ja sosiaalinen kaupunkirakenne Monimuuttujamenetelmät Espoon yleiskaavatyön tukena. Juho Kiuru 13.3.2013 Fyysinen ja sosiaalinen kaupunkirakenne Monimuuttujamenetelmät Espoon yleiskaavatyön tukena Juho Kiuru 13.3.2013 Johdanto Kytö, Hannu & Kiuru, Juho: Asuinalueiden elinkaari (2013) Vaattovaara, Mari: Pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä

Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä Palveluinnovaatiot ja tuottavuus seminaari 21.11.2011 Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä Anna Isopoussu Jyväskylän kaupunki, kaavoitustutkija Taustaa

Lisätiedot

Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020

Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020 Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020 25 000 22 500 20 000 Ennuste 17 500 väestön määrä 15 000 12 500 10 000 7 500 5 000 2 500 0 1990 1992 1994 1996 1998

Lisätiedot

Jyväskylän Kymppi R suunnittelumenetelmä

Jyväskylän Kymppi R suunnittelumenetelmä Jyväskylän Kymppi R suunnittelumenetelmä Kymppi Moni tulosseminaari 21.3.2013 Tampere Anna Isopoussu Jyväskylän kaupunki Kymppi Moni työpaketit & esityksen sisältö 1. Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi:

Lisätiedot

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE TÄYDENNYSRAKENTAMISEN SEMINAARI 28.5.2014 Keskusta-alueiden

Lisätiedot

Helsingin väestöennuste 1.1.2009-2040

Helsingin väestöennuste 1.1.2009-2040 Helsingin väestöennuste 1.1.2009-2040 Pekka Vuori, tilastot ja tietopalvelu Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Väkiluvun muutos alueittain Helsingin seudulla (14 kuntaa) 1995 2008* 20 000 18 000 16 000

Lisätiedot

Palvelukonseptin suunnittelulla uudenlaiseen palveluverkkoon

Palvelukonseptin suunnittelulla uudenlaiseen palveluverkkoon Palvelukonseptin suunnittelulla uudenlaiseen palveluverkkoon Kuntamarkkinat 11.9.2013 CASE 1: Ohjaavatko väestön muuttuvat palvelutarpeet myös uusien palveluverkkojen ja -tapojen muodostumista? Erityisasiantuntija

Lisätiedot

Asuminen ja rakentaminen

Asuminen ja rakentaminen Asuminen ja rakentaminen Elina Parviainen / n kaupunki elina.parviainen[at]vantaa.fi Päivitetty 12.12.2017 Asuminen ja rakentaminen Asunto- ja toimitilarakentaminen Asuminen Kuvioissa ja taulukoissa käytetyt

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupungin alueelliset väestöprojektiot

Hämeenlinnan kaupungin alueelliset väestöprojektiot Hämeenlinnan kaupungin alueelliset väestöprojektiot 213 23 Toimeksiantaja: Hämeenlinnan kaupunki, Kehittämispalvelut Tekijä: Kaupunkitutkimus TA Oy 3/214 2 1 Tausta ja toteutus Hämeenlinnassa on todettu

Lisätiedot

Kuvio 1. Suomen rahalaitoksista nostetut kotitalouksien uudet asuntolainat ja uusien nostojen keskikorko

Kuvio 1. Suomen rahalaitoksista nostetut kotitalouksien uudet asuntolainat ja uusien nostojen keskikorko Kuvio. Suomen rahalaitoksista nostetut kotitalouksien uudet asuntolainat ja uusien nostojen keskikorko asuntolainat, m keskikorko, %,,,,,, Lähde: Suomen Pankki Kuvio. Suomen rahalaitoksista nostetut kotitalouksien

Lisätiedot

TYÖIKÄINEN VÄESTÖNMÄÄRÄ KASVAA PÄÄASIASSA TURUN SEUDUN ITÄISISSÄ KUNNISSA KUNTIEN VÄESTÖNKASVU MALTILLISTUU UUDEN TRENDILASKELMAN MUKAAN

TYÖIKÄINEN VÄESTÖNMÄÄRÄ KASVAA PÄÄASIASSA TURUN SEUDUN ITÄISISSÄ KUNNISSA KUNTIEN VÄESTÖNKASVU MALTILLISTUU UUDEN TRENDILASKELMAN MUKAAN KUNTIEN VÄESTÖNKASVU MALTILLISTUU UUDEN TRENDILASKELMAN MUKAAN Tuoreimman tulevaisuuden väestökehitystä arvioivan Tilastokeskuksen trendilaskelman mukaan nykyisten väestöltään kasvavien kuntien väestönkasvu

Lisätiedot

Kokkola Kälviä Lohtaja Ullava Kokkola 2009-

Kokkola Kälviä Lohtaja Ullava Kokkola 2009- Kokkolan kantakaupunki 2030 18.9.2008 KR Asuntotuotantotarve nykyisen Kokkolan alueella vuoteen 2030 mennessä 60000 50000 40000 30000 20000 10000 Väestöennuste 2010-2040 / Trendilaskelma (Lähde: Tilastokeskus,

Lisätiedot

Asuminen ja rakentaminen

Asuminen ja rakentaminen Asuminen ja rakentaminen Elina Parviainen / n kaupunki elina.parviainen[at]vantaa.fi Päivitetty 1.3.2017 Asuminen ja rakentaminen Asunto- ja toimitilarakentaminen Asuminen Kuvioissa ja taulukoissa käytetyt

Lisätiedot

Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat

Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat Asuntopolitiikan kehittäminen Fokusryhmä 10.3.2017 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat Alustavia tuloksia ja johtopäätöksiä pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE Tiivistelmä Strategisen maankäytön palvelut 8.6.2015 Kuopion strategia vuoteen 2020 Kuopion kasvusopimus Kuopion väestöennuste vuoteen 2030 Kaupunkirakennesuunnitelma

Lisätiedot

Suomessa on 20 vuoden kuluttua vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua

Suomessa on 20 vuoden kuluttua vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua Suomessa on 20 vuoden kuluttua vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua Kooste kymmenen kaupunkiseudun väestönkehityksestä vuoteen Alueellinen väestöennuste kertoo, että pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 270 000

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2016

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2016 Irja Henriksson 1.3.017 Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 016 Vuonna 016 Lahteen valmistui 35 rakennusta ja 75 asuntoa. Edellisvuoteen verrattuna rakennustuotanto laski yhdeksän prosenttia ja asuntotuotanto

Lisätiedot

JOENSUUN MAANKÄYTÖN TOTEUTUSOHJELMA MATO-20

JOENSUUN MAANKÄYTÖN TOTEUTUSOHJELMA MATO-20 JOENSUUN MAANKÄYTÖN TOTEUTUSOHJELMA MATO-20 MATO-20-OHJELMAN TARKOITUS Vuosittain laadittavan ohjelman tarkoituksena on: sovittaa yhteen ja ennakoida maankäytön toteuttamista, palveluverkkoja, kunnallistekniikkaa,

Lisätiedot

Väestöennusteet suunnittelun välineenä

Väestöennusteet suunnittelun välineenä et suunnittelun välineenä Tilastokeskuksen väestöennusteen luonne ja tulkinta Ennakoinnin ajokortti -koulutus 25.9.2012 Marja-Liisa Helminen, yliaktuaari Tilastokeskus Esityksessäni Hieman väestöennusteiden

Lisätiedot

Paikkatiedon hyödyntäminen Korvensuoran hankesuunnitelmassa. Tammikuu 2012

Paikkatiedon hyödyntäminen Korvensuoran hankesuunnitelmassa. Tammikuu 2012 Paikkatiedon hyödyntäminen Korvensuoran hankesuunnitelmassa Tammikuu 2012 Korvensuoran kouluverkkotarkastelu 18.1.2012 2 Tekijät: Sini Piipponen, Oulun kaupunki Yleiskaavoitus Anna Keskitalo, Oulun seutu

Lisätiedot

KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA / Katri Hiltunen

KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA / Katri Hiltunen KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA 13.12.2017 / Katri Hiltunen 1 KUOPION VÄESTÖNLISÄYS Vehmersalmi 2005 Kuntaliitokset yht. + 20 000 asukasta Karttula

Lisätiedot

ALKUSANAT. Tilasto- ja tutkimustietoa on laajemmin saatavilla Internet-sivuiltamme

ALKUSANAT. Tilasto- ja tutkimustietoa on laajemmin saatavilla Internet-sivuiltamme 2 ALKUSANAT Espoon rakennustuotanto oli vuonna 2001 ennätyksellistä. Kerrosalaa valmistui 555 700 neliömetriä. Syynä tähän oli liikekeskus Ison Omenan valmistuminen Matinkylään. Rakennustuotannon vuositilastoa

Lisätiedot

Johdanto. Aineistojen analysoiminen perustuu paikkatietomenetelmiin.

Johdanto. Aineistojen analysoiminen perustuu paikkatietomenetelmiin. Johdanto Pirkanmaan 1. maakuntakaava on hyväksytty maakuntavaltuustossa 9.3.2005 ja se on vahvistettu valtioneuvostossa 29.3.2007. Maakuntakaavan seuranta perustuu maankäyttö ja rakennuslakiin (MRL). Lain

Lisätiedot

Puitelain 7 :n mukainen kaupunkiseutusuunnitelma Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen

Puitelain 7 :n mukainen kaupunkiseutusuunnitelma Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Puitelain 7 :n mukainen kaupunkiseutusuunnitelma 15.5.2007 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Kaupunkiseutusuunnitelma (7 ) Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien (pääkaupunkiseutu) tulee laatia

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2017

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2017 Irja Henriksson 7..8 Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 7 Vuonna 7 Lahteen valmistui 3 rakennusta ja 78 asuntoa. Edellisvuoteen verrattuna rakennustuotanto laski kolme prosenttia ja asuntotuotanto puolisen

Lisätiedot

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012 asuntokuntia Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 30.9.2013 Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012 Lahdessa oli vuoden 2012 lopussa 53 880 asuntokuntaa, joiden määrä kasvoi vuodessa 558 asuntokunnalla.

Lisätiedot

HYVINKÄÄN. kuntien väestöennuste. KUUMA-johtokunta / Liite 13a

HYVINKÄÄN. kuntien väestöennuste. KUUMA-johtokunta / Liite 13a HYVINKÄÄN kuntien väestöennuste KUUMA-johtokunta 23.5.2019 13 / Liite 13a Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen

Lisätiedot

VÄESTÖENNUSTE

VÄESTÖENNUSTE VÄESTÖENNUSTE 2012-2040 KEHITTÄMIS- JA RAHOITUSOSASTO/ Kaupunki- ja taloussuunnittelu 10 / 2012 Alkusanat Tilastokeskus on julkaissut väestöennusteen joka kolmas vuosi. Tilastokeskuksen väestöennusteet

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN. väestöennuste. KUUMA-johtokunta / Liite 13b

JÄRVENPÄÄN. väestöennuste. KUUMA-johtokunta / Liite 13b JÄRVENPÄÄN väestöennuste KUUMA-johtokunta 23.5.2019 13 / Liite 13b Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Siikajoki 15.8.2014 Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Siikajoki 15.8.2014 Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi 15.8.2014 Tuomas Jalava Raahe Pyhäjoki Raahen seudun selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

Väestöennuste 2012 2060

Väestöennuste 2012 2060 Väestö 2012 Väestöennuste 2012 2060 65 vuotta täyttäneiden määrästä pienenee hieman Tilastokeskuksen uudessa väestöennusteessa 65 vuotta täyttäneiden määrä tulevaisuudessa on hieman edellistä väestöennustetta

Lisätiedot

Tilastokeskuksen väestöennuste Kuolevuuslaskelmat. Markus Rapo, Tilastokeskus

Tilastokeskuksen väestöennuste Kuolevuuslaskelmat. Markus Rapo, Tilastokeskus Tilastokeskuksen väestöennuste Kuolevuuslaskelmat Markus Rapo, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiaa ja taustaa Tilastokeskuksen väestöennuste luonne ja tulkinta Kuolleisuuslaskelmat Tilastokeskuksen

Lisätiedot

Kaupunkitutkimuksen päivät Turku 25.4.2013 Elävä esikaupunki tutkimushanke 2011-2013

Kaupunkitutkimuksen päivät Turku 25.4.2013 Elävä esikaupunki tutkimushanke 2011-2013 Kaupunkitutkimuksen päivät Turku 25.4.2013 Elävä esikaupunki tutkimushanke 2011-2013 Asuinalueiden eriytymiskehitys pääkaupunkiseudulla Hannu Kytö Elävä esikaupunki -tutkimushankkeen aihealueet ja työpaketit

Lisätiedot

Pohjalaismaakuntien väestö ja perheet

Pohjalaismaakuntien väestö ja perheet Pohjalaismaakuntien väestö ja perheet Mihin pohjalaismaakunnat ovat menossa? Pohjalaismaakunnat tilastojen ja tutkimusten valossa -seminaari, Seinäjoki 9.3.212 Jari Tarkoma Esityksen sisältö Väestönkehitys

Lisätiedot

Katsaus Pohjois-Karjalan yhdyskuntarakenteeseen

Katsaus Pohjois-Karjalan yhdyskuntarakenteeseen 10.11.201 5 Katsaus Pohjois-Karjalan yhdyskuntarakenteeseen Timo Korkalainen JOHDANTO ELY-keskus on laatinut vuoden 2015 aikana kuntakohtaiset yhdyskuntarakennekatsaukset Pohjois-Karjalan kunnista. Katsaukset

Lisätiedot

4 SYVÄKANKAAN SUURALUE

4 SYVÄKANKAAN SUURALUE 49 4 SYVÄKANKAAN SUURALUE 41 SYVÄKANKAAN TILASTOALUE Suuralueeseen kuuluvat Vähä-Ruonaojan ja Iso- Ruonaojan väliin sijoittuvat Perämerentien itäpuoliset alueet. Syväkankaan suuralue koostuu Syväkankaan,

Lisätiedot

KERAVAN. väestöennuste. KUUMA-johtokunta / LIITE 13c

KERAVAN. väestöennuste. KUUMA-johtokunta / LIITE 13c KERAVAN väestöennuste KUUMA-johtokunta 23.5.2019 13 / LIITE 13c Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen

Lisätiedot

KIRKKO- NUMMEN. väestöennuste. KUUMA-johtokunta / LIITE 13d

KIRKKO- NUMMEN. väestöennuste. KUUMA-johtokunta / LIITE 13d KIRKKO- NUMMEN väestöennuste KUUMA-johtokunta 23.5.2019 13 / LIITE 13d Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen

Lisätiedot

Tilastokatsaus 7:2013

Tilastokatsaus 7:2013 Tilastokatsaus 6:2012 Vantaa 1 21.8.2013 Tietopalvelu B12:2013 Asuntorakentaminen Vantaalla vuodesta 1970 Asuntokanta vuoden 2013 alussa Vantaalla oli vuoden 2013 alussa 99 620 asuntoa. Niistä 60 835 oli

Lisätiedot

NURMI- JÄRVEN. väestöennuste. KUUMA-johtokunta / LIITE 13f

NURMI- JÄRVEN. väestöennuste. KUUMA-johtokunta / LIITE 13f NURMI- JÄRVEN väestöennuste KUUMA-johtokunta 23.5.2019 13 / LIITE 13f Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen

Lisätiedot

KUUMA-johtokunta / LIITE 13h SIPOON. väestöennuste

KUUMA-johtokunta / LIITE 13h SIPOON. väestöennuste KUUMA-johtokunta 23.5.2019 13 / LIITE 13h SIPOON väestöennuste Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen

Lisätiedot

Jyväskylän seutu. Asuntokatsaus 2012. Seudun kuntien asuntoryhmä 2013. Sisältö:

Jyväskylän seutu. Asuntokatsaus 2012. Seudun kuntien asuntoryhmä 2013. Sisältö: Jyväskylän seutu Asuntokatsaus 2012 Seudun kuntien asuntoryhmä 2013 Sisältö: Asuntoyhteistyö Jyväskylän seudulla Alueen asunto-olot Asuntomarkkinat Asuntorakentaminen Väestönmuutokset ja muuttoliike Asuntomarkkinat

Lisätiedot

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Kunnat ikääntyneiden asumisen ja elinympäristöjen kehittämisessä seminaari 27.9.217 Ikääntyneiden asuinpaikat nyt

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Pyhäjoki 15.8.2014 Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Pyhäjoki 15.8.2014 Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi 15.8.2014 Tuomas Jalava Raahe Siikajoki Raahen seudun selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

312 Hirmunkatu Alueella on vanhaa ja uutta omakotiasutusta. 313 Juusonkatu Pienalue on rautatien ja Perämerentien väliin sijoittuva

312 Hirmunkatu Alueella on vanhaa ja uutta omakotiasutusta. 313 Juusonkatu Pienalue on rautatien ja Perämerentien väliin sijoittuva 3 KIVIKON SUURALUE 31 KIVIKON TILASTOALUE 34 Suuralueeseen kuuluvat Vähä-Ruonaojan ja Kemi- Tornion lentokentän väliin sijoittuvat Kemin koillisosat Tervaharjulta ja Kivikolta Perta-aavalle. Kivikon suuralue

Lisätiedot

TAULUKKO 2. Muu kuin suomi, ruotsi tai saame äidinkielenä / 1000 asukasta

TAULUKKO 2. Muu kuin suomi, ruotsi tai saame äidinkielenä / 1000 asukasta VÄESTÖ VAKKA-SUOMEN SEUTUKUNTA Tähän katsaukseen on kerätty 15.6.2012 mennessä päivittyneet tilastot koskien TIETOHYÖTY-hankkeen väestötilastokokonaisuutta. Kuvioissa olevat arvot pylväissä ovat viimeiseltä

Lisätiedot

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Valmistuneet/ valmistuvat asunnot 70 % asunnoista sijoittui alueille,

Lisätiedot

Asuntojen rakentamis- ja korjaustarve

Asuntojen rakentamis- ja korjaustarve Asuntojen rakentamis- ja korjaustarve - rakennetaanko ja korjataanko Suomessa asuntoja riittävästi Pekka Pajakkala VTT OP-Pohjola-ryhmän Asuntoseminaari, Kuopio 10.8.2010 Pekka Pajakkala 10.8.2010 2 Asuntojen

Lisätiedot

Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste

Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Asuntoyksikkö 5.8.2016 Espoon kaupungin ja Helsingin seudun väestöprojektiot 2015-2050 Kaupunkitutkimus

Lisätiedot

Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU. Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja

Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU. Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja 20.5.2014 1 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelman, asuntostrategian ja liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelun

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN. kuntien väestöennuste. KUUMA-johtokunta / LIITE13e

MÄNTSÄLÄN. kuntien väestöennuste. KUUMA-johtokunta / LIITE13e MÄNTSÄLÄN kuntien väestöennuste KUUMA-johtokunta 23.5.2019 13 / LIITE13e Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen

Lisätiedot