KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 5. PALVELUVERKON LÄHTÖTIETOJEN YLLÄPITO JA MUUTOSTEN HALLINTAMENETELMÄ 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 5. PALVELUVERKON LÄHTÖTIETOJEN YLLÄPITO JA MUUTOSTEN HALLINTAMENETELMÄ 2013"

Transkriptio

1 KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUM ENTOINTI 5. PALVELUVERKON LÄHTÖTIETOJEN YLLÄPITO JAA MUUTOSTEN HALLINTAMENETELMÄ 2013

2 Kymppi-Moni: Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi 1. Kymppi R -toimintamalli 2. Kaavavarantotietojen ylläpidon menetelmä 3. Kaavavarannon toteutuksen ajoitusmenetelmä 4. Alueellinen väestöarvio 5. Palveluverkon lähtötietojen ylläpito ja muutosten hallintamenetelmä Laatija: Anna Isopoussu, kaavoitustutkija Jyväskylän kaupunki Heinäkuu 2013

3 SISÄLLYSLUETTELO MAANKÄYTÖN JA PALVELUVERKKOJEN YHTEENSOVITTAMINEN... 4 PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKON LÄHTÖTIEDOT... 6 TOIMIPISTEET... 6 MUU LÄHTÖTIETOAINEISTO... 8 NYKYINEN JA TULEVA KAUPUNKIRAKENNE... 8 VÄESTÖTIEDOT... 9 PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKON MUUTOSTEN HALLINTAMENETELMÄ PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKKOSELVITYKSET PÄIVÄKOTIEN JA KOULUJEN ASIAKASREKISTERITARKASTELUT SAAVUTETTAVUUS- JA SIJAINNINOPTIMOINTITARKASTELUT SKENAARIOTARKASTELUT PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKON SEURANTAMALLI YT:N PALVELUVERKKOTYÖKALU... 22

4 4 MAANKÄYTÖN JA PALVELUVERKKOJEN YHTEENSOVITTAMINEN Kymppi R -toimintaympäristössä palveluverkkojen tarkastelussa on keskitytty erityisesti dynaamisiin palveluverkkoihin (kts. lisää raportista Kymppi R -toimintamalli s. 18). Käsitteellä tarkoitetaan palveluja, joiden alueellinen kysyntä voi muuttua väestörakennemuutosten johdosta nopeasti. Näitä ovat erityisesti pienten lasten palvelut: päiväkodit ja koulut. Asiakas käyttää palveluita joka arkipäivä. Maankäytön toteuttamisella on suuri merkitys alueellisen palvelutarpeen kehittymiseen. Kymppi R -toimintamallin yksi keskeinen tavoite on varmistaa maankäytön, asumisen ja palvelujen yhteensovittaminen siten, että palvelut ovat saavutettavissa ja taloudellisesti hallittavissa. Tässä kuvauksessa palveluverkko-käsitteellä viitataan jatkossa nimenomaan päiväkoti- ja koulupalveluihin. Kuva 1. Palveluverkkosuunnittelu osana Kymppi R -toimintamallin menetelmiä.

5 5 Yhteensovittamistyön periaatteita ja tavoitteita ovat: - Olemassa olevan palveluverkon ja nykyisten tilojen käytön tehostaminen sekä ennalta varautuminen tuleviin investointitarpeisiin ja lakkauttamisiin - Terveelliset, turvalliset ja toimivat tilat ja kunkin asuinalueen tarpeisiin mitoitettu päiväkotija kouluverkko - Pitkäjänteinen tarkastelunäkökulma, alueiden ja niiden päiväkoti- ja kouluverkon tarkastelu kokonaisuutena Kymppi R -toimintamallissa palveluverkkoprosessia ohjaa Kymppi R -palveluverkkoryhmä (kts. lisää raportti Kymppi R -toimintamalli s. 19). Palveluverkot ovat jatkuvasti vähittäisen muutoksen alaisia. Päiväkoti- ja kouluverkon muutosten hallinnan keskeisiä työkaluja ovat 2-4 vuoden välein päivitettävät päiväkoti- ja kouluverkkoselvitykset, joissa analysoidaan verkon nykytila ja kehittämiskohteet ja yhteensovitetaan niitä maankäyttöön. Kyse ei ole ainoastaan uuden suunnittelusta vaan kokonaisvaltaisesti myös olemassa olevan verkon muutostarpeiden hahmottamisesta (kuva 2). Kymppi R -toimintamallin eri vaiheissa tuotettu aineisto kaavavarannosta, sen toteuttamisen ajoituksesta ja vaikutuksesta väestökehitykseen toimivat palveluverkkosuunnittelun keskeisenä lähtötietoaineistoina. Palveluverkkoon liittyvät realiteetit ja palvelujen riittävyys toimivat reunaehtoina myös maankäytön toteutuksen ohjelmoinnille. Kyseessä on kaksisuuntainen prosessi. Tässä raportissa kuvataan Kymppi R -toimintamallin palveluverkkosuunnittelun edellyttämät keskeiset lähtötietokokonaisuudet ja menetelmät, joiden avulla on päästy johtopäätöksiin siitä, mitä muutoksia palveluverkkoon tulee tehdä. Palveluverkkoselvitysten lisäksi kuvataan myös muita toimintamallissa käytettyjä menetelmiä kuten väestöskenaario-, sijainninoptimointi- ja saavutettavuusanalyysitarkasteluja. Kymppi R -toimintamallissa palveluverkkosuunnittelun on todettu olevan vaikeimmin hallittavissa oleva kokonaisuus. Tähän liittyy myös eniten kehittämistarpeita. Näitä on esitetty dokumentoinnin yhteydessä. Väestön ikärakenteen muutoksen myötä nousee selkeästi tarve erityisesti ikääntyvän väestön palveluverkkotarkastelujen kehittämiseen. Kuva 2. Palveluverkkoselvityksen lähtötiedot.

6 6 PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKON LÄHTÖTIEDOT Palveluverkkosuunnittelu edellyttää ajantasaista tietoa palveluverkon nykytilasta ja muutostarpeisiin vaikuttavista tekijöistä kuten kaupunkirakenteen muutoksista ja väestöstä. Seuraavassa on kuvattu Kymppi R -toimintamallissa käytettävät keskeiset lähtötiedot ja niiden tietolähteet. TOIMIPISTEET Palveluverkon toimipisteillä tarkoitetaan päiväkoteja ja kouluja. Näistä ylläpidetään seuraavat tiedot. Tiedot ylläpidetään sekä MapInfo- että excelmuodossa (kuva 3 ja kuva 6 s. 12). OMINAISUUSTIETO TIEDON SISÄLTÖ TIETOLÄHDE Toimipiste Sijainti Toimipisteen nimi Osoite ja alue Varhaiskasvatuspalvelut ja opetustoimi pitävät nettisivuillaan yllä ajantasaista listausta toimipisteistä Palvelusisältö Päiväkoti Päiväkoti-koulu Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulu osoitteineen. Omistus Mitoitus / kapasiteetti Kaupungin / yksityisen Päiväkodit: Päivähoitopaikkojen ja ryhmien laskennallinen määrä Varhaiskasvatus: päivähoidon asiakastietojärjestelmä. Järjestelmästä saadaan tulostettua excel-muotoisiin tilastoihin toimintayksiköittäin seuraavat mm. tiedot Koulut: Oppilaspaikkojen määrä 4 Perusopetusryhmien määrä ryhmien määrä laskennallinen paikkamäärä 1 maksimi paikkamäärä 2 täyttöaste 3 Perusopetuspalvelut: asiakastietojärjestelmä, josta kootaan kouluittain excel-muotoisiin tilastoihin luokittain oppilaiden ja pienopetusryhmien määrä.

7 7 Tilan kunto / muutostarve Tilan muutostarpeen ajankohta Nykyinen toimipiste, ei peruskorjaustarvetta Nykyinen toimipiste, peruskorjaustarve Uudishanke Laajennus Poistuva Muutostarpeen ajankohta, vuosi Tilapalvelun investointiohjelmassa oleva / esitettävä ajoitus 1 laskennallinen paikkamäärä kuvaa toimipisteen tilallista paikkamäärää ja 2 maksimimäärä todellista paikkamäärää, missä huomioidaan mm. pienten lasten ryhmien maksimikoot. Esim. 5 ryhmän päiväkodissa paikkoja voi olla yhteensä 105, joista kolme on 21-hengen ryhmiä ja 2 pienempien lasten 12-hengen ryhmää. Maksimipaikkamäärä on tällöin 87. Palvelukapasiteettilaskelmien perustana on käytetty siten maksimi paikkamäärää. 3 Täyttöaste kuvaa käytössä olevien päivähoitopaikkojen (lasten määrää) suhdetta laskennallisten paikkojen määrään. 4 Selkeitä maksimipaikkamääriä / koulu on vaikea osoittaa yksiselitteisesti, sillä tilantarpeeseen vaikuttavat monet tekijät. Oppilaspaikkojen määrä on riippuvainen mm. perusopetusryhmien koosta. Jyväskylässä laskennalliset mitoitusperiaatteet perusopetusryhmien koolle ovat: 1 2 luokille 22 oppilasta / ryhmä ja 3 9 luokille 24 oppilasta / ryhmä. Esimerkiksi palveluverkkoselvityksissä on käytetty tapauskohtaisesti sekä koulujen nykyisiä oppilasmääriä että maksimipaikkamääriä riippuen koulun nykyisestä oppilasmäärästä suhteessa tilaväljyyteen. Kuva 3. Päiväkoti- ja kouluverkon lähtötiedot MapInfo-muodossa. PK-mitoitus = päiväkotipaikkojen määrä, AK = alakoulupaikat, YK = yläkoulupaikat.

8 8 MUU LÄHTÖTIETOAINEISTO NYKYINEN JA TULEVA KAUPUNKIRAKENNE Vuosittain laadittava Kymppi R -ohjelma sisältää maankäytön toteuttamisaikataulun seuraavalle kymmenelle vuodelle. Ohjelmaan kirjataan jo kaavoitettujen ja kaavoituksen kohteeksi tulevien asuinalueiden mitoitus, vaiheistus ja toteuttamisjärjestys pitkällä aikajänteellä (kts. raportti kaavavarannon ajoitusmenetelmä). Kymppi R -ohjelman ajoituskartat toimivat myös palveluverkkosuunnittelun lähtökohtana (kuva 4). Minne uusia asuinalueita on tulossa ja millä aikataululla? Sijoittuvatko asuinalueet olemassa olevan päiväkoti- ja kouluverkon piiriin. Kuva 4. Kymppi R -ohjelman alueet päiväkoti- ja kouluverkkosuunnittelun lähtötietona.

9 9 VÄESTÖTIEDOT Päiväkoti- ja kouluverkkosuunnittelussa hyödynnetään tietoja 0-6- sekä 7-12-vuotiaiden nykymäärästä ja arvioita tulevasta väestökehityksestä alueittain (esim. kuva 5). Väestöarvioiden pohjana on arvio maankäytön toteutumisesta ja se tarkistetaan vuosittain Kymppi R - maankäytön toteutusohjelman laadinnan yhteydessä ja 7-12-vuotiaiden määrän kehityksestä laaditaan pienalueittaiset arviot (yhteensä 173 pienaluetta) vuoteen 2030 saakka. Väestöarvion laadinnan periaatteista on kerrottu raportissa Alueellinen väestöarvio. Kuva 5. Alueellinen väestöarvio päiväkoti- ja kouluverkkosuunnittelun lähtötietona, esimerkkinä 0-6- vuotiaat.

10 10 KATU- JA JOUKKOLIIKENNEVERKOSTO Palveluverkon toimipisteet, nykyinen ja tuleva kaupunkirakenne sekä väestöarviotiedot muodostavat keskeisen lähtökohdan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnittelulle. Muista lähtötietoaineistoista keskeisiä ovat tiedot katu-, kevyt- ja joukkoliikenneverkosta. Tavoitteena on sijoittaa uudishankkeet mahdollisimman sujuvasti saavutettaviin paikkoihin. Mm. sijainninoptimointitarkastelut edellyttävät tietoa katuverkosta, myös suunnitellusta verkostosta. Lähtötietoina on käytetty mm. maastotietokannan katuverkostoaineistoa ja keskeisten uusien kaavasuunnitelmien kokoojakatulinjoja. Joukkoliikennereittitiedot pidetään yllä TeklaGIS-järjestelmässä.

11 11 PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKON MUUTOSTEN HALLINTAMENETELMÄ Palveluverkon muutosten hallinnan keskeisiä työkaluja Jyväskylässä ovat palveluverkkoselvitykset, joissa analysoidaan verkon nykytila ja kehittämiskohteet ja yhteensovitetaan niitä maankäyttöön. Selvityksiä on päivitetty tarpeen mukaan 2-4 vuoden välein ja ne palvelevat erityisesti Tilapalvelun investointiohjelmaa ja Kymppi R -ohjelman ajoituksen laadintaa. Selvitykset on viety tiedoksi lautakunnille (Tilapalvelun johtokunta, kaupunkirakennelautakunta, sivistyslautakunta). Välivuosina on laadittu kevyempiä alueellisia tarkasteluja sen pohjalta, mitä muutoksia Kymppi R - ohjelmassa on tapahtunut edelliseen ohjelmaan nähden ja miten tämä vaikuttaa alueellisiin väestöarvioihin. Päiväkoti- ja kouluverkkokapasiteetista tehdään tällöin tarkempia tarkasteluja etenkin kriittisimmiltä alueilta. Selvitysten lisäksi palveluverkkotyössä on laadittu mm. alueellisia väestönkehitysskenaarioita sekä sijainninoptimointi- ja saavutettavuustarkasteluja. PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKKOSELVITYKSET Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksissä mallinnetaan päiväkoti- ja kouluverkon nykytila ja palvelujen kysynnän kehitys. Tämän jälkeen tarkastellaan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista ja muodostetaan johtopäätökset päiväkoti- ja kouluverkon kehittämistarpeista. Päiväkoti- ja koulupalvelujen kysyntää ja tarjontaa on tarkasteltu suuralueittain. Päiväkotipaikkojen määrän tarvetta arvioidaan alueittaisilla mitoitusprosenteilla. Jyväskylässä päiväkotipaikkojen mitoitus perustuu palvelujen nykyiseen käyttöön, jossa noin 41 % 0-6-vuotiaista on kunnallisissa päiväkodeissa. Lisäksi yksityinen päiväkoti- ja ryhmäperhepäivähoito tarjoavat hoitopaikkoja 8-10 %:lle päiväkoti-ikäisistä. Alueittainen päiväkotipaikkojen tarve vaihtelee alueen väestörakenteen suhteen. Suuralueittaisen mitoitusprosentin muodostamiseksi on tutkittu päivähoitopalvelujen käyttöä eri alueilla. Kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen tarkastelussa välineinä toimivat Kymppi R -palveluverkkoryhmän yhteisesti työstettävät excel-muotoiset aluetaulukot. Kuvassa 6 on esimerkki vuoden 2011 päiväkotija kouluverkkoselvityksen yhdestä aluetaulukosta. Taulukot löytyvät kaupungin yhteisestä dokumentinhallintajärjestelmästä. Taulukoihin on koottu seuraavat tiedot: 0-6- ja 7-12 ja vuotiaiden määrä (nykytilanne, 2015, 2020) ja alueellisesta mitoitusprosentista johdettu päiväkotipaikkojen tarvearvio. Toimipisteet, niiden päivähoito- ja oppilaspaikat ja ryhmien määrä (nykytilanne, vuosi 2015, vuosi 2020). Huomioita-sarakkeeseen on kerätty tietoa mm. toimipisteen tilan kunnosta ja toiminnallisista seikoista. Päivähoito- ja oppilaspaikkojen määrää vertaillaan palvelutarvearvioon (lisätarve kenttä). Miinusmerkkiset luvut merkitsevät liikaa paikkoja, positiiviset luvut merkitsevät lisätarvetta. Taulukkoon on lisätty jo rakenteilla olevat hankkeet sekä palveluverkkotarkastelun johtopäätöksinä toteutettavaksi esitettävät uudet hankkeet. Tuloksena nähdään, miltä kysyntä ja tarjonta näyttävät suunniteltujen toimenpiteiden jälkeen.

12 Kuva 6. Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen suuralueittainen taulukko. Esimerkkinä Huhtasuo. 12

13 13 PÄIVÄKOTIEN JA KOULUJEN ASIAKASREKISTERITARKASTELUT Päiväkoti- ja kouluverkkoselvitysten yhtenä haasteena on mm. tarkoituksenmukaisten aluekokonaisuuksien muodostaminen, joiden puitteissa muutostarpeita tulee tarkastella. Jyväskylässä ei ole käytössä esimerkiksi virallisia oppilaaksiottoalueita. On todettu, että suuralueittainen tarkastelutaso ei kaikilta osin palvele päiväkotien ja koulujen toiminnallisia rajoja. Lisäksi joillain suuralueilla väestörakenteen sisäinen kehitys on erisuuntaista, minkä vuoksi on ollut ollut tarpeen tarkastella palvelutarpeen kehitystä pienempien aluekokonaisuuksien puitteissa. Näiden aluekokonaisuuksien muodostamiseksi on tehty päiväkotien ja koulujen asiakasrekisteritarkasteluja, joiden lopputuloksena on saatu kartalle tieto koulujen alueellisesta vaikuttavuudesta (kuva 7). Kuva 7. Kuokkalan koulujen oppilaskertymä. SAAVUTETTAVUUS- JA SIJAINNINOPTIMOINTITARKASTELUT Palveluverkkotyössä tehdään myös uudishankkeiden sijaintisuunnittelua. Tätä ovat avustaneet saavutettavuus- ja sijainninoptimointitarkastelut. Näitä on hyödynnetty Tyyppälän päiväkotikouluhankkeen ja Lohikosken nykyisen päiväkodin korvaavan uudishankkeen tarkasteluissa. Lähtökohtana oli tutkia, onko mahdollista yhdistää kaksi suunniteltua hanketta yhdeksi siten, että toimipiste on molempien asuinalueiden kannalta hyvin saavutettavissa. Tarkastelussa huomioitiin erityisesti tuleva väestökehitys. Vaihtoehtojen tarkastelun myötä todettiin, että yhdellä hankkeella on tarvittaessa mahdollista pärjätä (kuvat 8 ja 9, vaihtoehto 3).

14 Kuva 8. Uuden päiväkotihankkeen sijainninoptimointitarkasteluja, vaihtoehdot 1 ja 2. 14

15 Kuva 9. Uuden päiväkotihankkeen sijainninoptimointitarkasteluja, vaihtoehdot 3 ja 4. 15

16 16 Sijainninoptimoinnin lisäksi on laadittu karttoja toimipisteiden vaikutusalueista tieverkkoa pitkin (kuva 10). Tarkastelut osoittavat mm. asuinalueet, jotka sijoittuvat useamman toimipisteen vaikutusalueelle tai jäävät alueiden väliselle katvealueelle. Kuva 10. Tieverkkoa pitkin lasketut 1,5 km ja 3 km vaikutusalueet alakouluista.

17 17 SKENAARIOTARKASTELUT Päiväkoti- ja kouluverkkosuunnittelussa on erityisesti hankesuunnitelmien yhteydessä laadittu mitoituksen pohjaksi vaihtoehtoisia skenaarioita alueen väestökehityksestä ja vaikutuksesta päiväkoti- ja koulupalvelujen kysyntään. Skenaariotarkasteluja on laadittu myös perusopetuksen kouluyksiköitä koskevien kriteerien päivitystyön yhteydessä, jossa tarkasteltiin mm. alueen maankäytön ja kaavoituksen suunnitelmia sekä arvioita tulevasta väestökehityksestä. Esimerkkinä Oravasaaren koulun vaikutusalueen (kuvat 11 ja 12). Kuva 11. Esimerkki skenaariotarkastelusta. Oravasaaren alueen rakentaminen, 0-6- ja 7-12-vuotiaiden määrän kehitys sekä kaavoitustilanne.

18 18 Kuva 12. Esimerkki skenaariotarkastelusta. Vaihtoehtoisia kehityskulkuja Oravasaaren alueen 0-6- ja vuotiaiden määrän kehitykselle. PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKON SEURANTAMALLI Nykyisessä käytännössä päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksiä päivitetään 2-4 vuoden välein. Palveluverkkoon kohdistuu koko ajan vähittäisiä muutospaineita. Asuinalueiden toteutusaikataulut ja väestöarviot muuttuvat. Yllättävät peruskorjaustarpeet nostavat esille nopeita tarkastelutarpeita. Onko toimipisteen korjaaminen kannattavaa? Onko korvaava uudishanke kannattava suhteessa kysynnän kehityksen? Voidaanko oppilaiden koulupolut ohjata toisella tavalla saavutettavuus ja muiden koulujen kapasiteetti huomioiden? On tilanteita, missä yhdellä alueella tehtävät ratkaisut heijastuvat laajemman alueen palveluverkkoon ja sen riittävyyteen. Päiväkoti- ja kouluverkkoselvitysten tuottama tieto vanhenee nopeasti, jos selvityksen lähtötiedoissa tapahtuu useita muutoksia. Seuraava Kymppi R :n päiväkoti- ja kouluverkkoselvitys on suunniteltu päivitettäväksi vuoden aikana. Tavoitteena on muodostaa visio verkosta vuoteen 2025 saakka ja hahmottaa päiväkotija kouluverkon kannalta kestäviä uusien asuinalueiden avausajankohtia erityisesti vuoden 2020 jälkeen. Selvitys on alustavasti suunniteltu laadittavaksi siten, että siitä muodostetaan vuosittain Kymppi R -ohjelman yhteydessä päivitettävä työkalu.

19 19 Seurantamallissa käydään läpi vuosittain kuvassa 13 mallinnettu prosessi. Kuva 13. Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen seurantamalli, laadintaprosessi. Tavoitteena on joustavan työkalun kehittäminen raporttimuotoisen selvityksen sijaan. Seurantamallissa mallinnetaan ensimmäisessä vaiheessa päiväkoti- ja kouluverkon nykytilanne ja toisessa vaiheessa siihen kohdistuvat muutospaineet. Malli osoittaa, mitä alueen päiväkoti- ja kouluverkolle tapahtuu jos verkkoon ei tehdä mitään muutoksia. Kolmannessa vaiheessa analysoidaan mahdolliset

20 20 muutostoimenpiteet ja esitetään tämän pohjalta johtopäätökset tehtävistä muutoksista. Pohjana tässä toimisi suuralueittaisen excel-taulukon kaltainen yhteenveto (kuva 14). Kuva 14. Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen seurantamallitaulukko, alustava idea. Esimerkkinä Huhtasuo. Taulukkoon liitetään lyhyt yhteenveto tilanteesta, mahdollisista muutostoimenpiteistä ja jatkotarkastelutarpeista. Taulukon lisäksi jokaiseen alueeseen liittyy myös kartta toimipisteiden sekä uusien asuinalueiden sijainnista (kuva 15). Vuosittain päivitettävällä seurantamallilla varmistetaan, että palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena ja systemaattisesti eivätkä palvelutarpeessa tapahtuvat muutokset tule yllätyksenä. Kymppi R -palveluverkkoryhmässä käydystä keskustelusta jää vuosittain yhteenvetodokumentti, joka toimii myös esittelymateriaalina ja mahdollistaa tiedon välittämisen sitä tarvitseville.

21 Kuva 15. Huhtasuon alueen päiväkodit ja koulut 2020 sekä uudet asuinalueet. 21

22 22 YT:N PALVELUVERKKOTYÖKALU Päiväkoti- ja kouluverkkosuunnittelussa haasteena on kaikki vaikuttaa kaikkeen -ilmiö. Muutostarpeita ei voida tarkastella vain yhden alueen tai hankkeen puitteissa. Esimerkiksi yhden hankkeen toteuttamatta jättäminen heijastuu laajemman alueen palvelujen kysyntään. Erilaisten aluetaulukkojen (kuvat 6 ja 14) ongelmana on, että niissä jumiudutaan muutosten tarkasteluun ennalta määriteltyjen aluerajojen puitteissa. Käytännön suunnittelutyössä on tarpeen tarkastella palvelujen riittävyyttä erilaisilla alueyhdistelmillä. YT-järjestelmän väestöarviotyökalun yhteyteen (kts. raportti Alueellinen väestöarvio s. 17) on ideoitu palveluverkkotyökalua. Nykyisessä väestöarviotyökalussa on toiminto, joka mahdollistaa yksittäisten alueiden poimimisen, joista ohjelma laskee koko väestön ja ikäryhmittäiset summat (kuva 16). Kuva 16. YT:n väestöarviotyökalu.

23 23 Palveluverkkotyökalussa käyttäjä voi lisätä kartalle toimipisteitä ominaisuustietoineen (kuva 17). Toimipisteet näkyvät kartalla erilaisella symbolilla riippuen palvelusisällöstä. Käyttäjä voi valita kartalta pienalueita samaan tapaan kuin väestöarviosovelluksessa. Ohjelma laskee yhteen valittujen alueiden palvelukapasiteetin kuvan 18 mukaiseen taulukkoon ja vertaa sitä väestöarvion tietoihin. Päivähoitopaikkojen tarve lasketaan mitoitusprosentilla, jonka käyttäjä voi muuttaa lennosta alueen mukaan. Tällainen työkalu palvelisi nopeita tarkastelutarpeita, kun halutaan nähdä miten palvelujen riittävyys muuttuu eri alueilla ja voidaanko jonkin alueen palvelutarvetta ohjata toiselle alueelle. Tämä mahdollistaa alustavien tarkastelujen laatimisen saman tien esim. Kymppi R -palveluverkkoryhmän kokouksessa kun tarkastelutarpeita nousee esille. Kuva 17. YT:n palveluverkkotyökalun toimipisteiden ominaisuustiedot.

24 Kuva 18. YT:n palveluverkkotyökalun kapasiteettilaskelma. 24

25

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja 31.5.2012 Anna Isopoussu Taustaa Kuntien yhdistyminen vuonna 2009 (Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän maalaiskunta

Lisätiedot

Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa

Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa YT kehitysprojektin tuotokset ja uudet menetelmäideat Anna Isopoussu, Jyväskylän kaupunki

Lisätiedot

Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä

Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä Palveluinnovaatiot ja tuottavuus seminaari 21.11.2011 Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä Anna Isopoussu Jyväskylän kaupunki, kaavoitustutkija Taustaa

Lisätiedot

1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf

1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 4. ALUEELLINEN VÄESTÖARVIO 2013 Kymppi-Moni: Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi 1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf

Lisätiedot

Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus

Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus Jyväskylän kaupunki Anna Isopoussu 1 Kymppi R toimintaympäristön prosessikuvaukset Kymppi R toimintaympäristön prosessikuvaukset ovat osa Kymppi R maankäytön suunnittelumenetelmän

Lisätiedot

Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä

Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä Kymppi Moni työpaja 22.3.2012 Leena Rossi ja Anna Isopoussu Jyväskylän väestöarvio Koko kaupungin väestöarvio Käsitteistö: väestöennuste,

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIVERKKO VUOTEEN

PÄIVÄKOTIVERKKO VUOTEEN PÄIVÄKOTIVERKKO VUOTEEN 2020 Kymppi - Moni / Tilannekatsaus 31.5.2012 Ulla Rannanheimo aluekeskuksen palvelut aluekeskuksen palvelut Ydinkeskustan palvelut aluekeskuksen palvelut Maaseutukylä lähikeskus

Lisätiedot

Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä

Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä Kymppi Moni työpaja 16.2.2012 Anna Isopoussu ja Mika Koliseva Maankäytön toteuttamisen ajoitus Lähtötietoina

Lisätiedot

1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf

1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 1. KYMPPI R -TOIMINTAMALLI 2013 Kymppi-Moni: Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi 1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf

Lisätiedot

Jyväskylän Kymppi R suunnittelumenetelmä

Jyväskylän Kymppi R suunnittelumenetelmä Jyväskylän Kymppi R suunnittelumenetelmä Kymppi Moni tulosseminaari 21.3.2013 Tampere Anna Isopoussu Jyväskylän kaupunki Kymppi Moni työpaketit & esityksen sisältö 1. Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi:

Lisätiedot

Palveluverkon suunnittelun näkökulma yhdyskuntarakenteen ja palveluverkon yhteensovittamiseen

Palveluverkon suunnittelun näkökulma yhdyskuntarakenteen ja palveluverkon yhteensovittamiseen Palveluverkon suunnittelun näkökulma yhdyskuntarakenteen ja palveluverkon yhteensovittamiseen Suunnittelupäällikkö Sisko Hiltunen Tampereen kaupunki, tilaajaryhmä 15.3.2011 Hyvinvointipalvelujen palveluverkon

Lisätiedot

Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista. Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9.

Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista. Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9. Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9.2017 7.9.2017 Lähtökohdat (1) Palveluverkkoja kehitetään sekä alueiden että

Lisätiedot

Päiväkoti-kouluverkkoselvitys 2014. Varhaiskasvatuspalvelujen asiakasraati 24.3.2014

Päiväkoti-kouluverkkoselvitys 2014. Varhaiskasvatuspalvelujen asiakasraati 24.3.2014 Päiväkoti-kouluverkkoselvitys 2014 Varhaiskasvatuspalvelujen asiakasraati 24.3.2014 25.3.2014 TAVOITE Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen 2014 tavoitteena on päivittää edellisen selvityksen pohjalta päiväkotien

Lisätiedot

Palveluverkkotyö Hyvinkäällä

Palveluverkkotyö Hyvinkäällä Palveluverkkotyö Hyvinkäällä 5.3.2018 kaupungintalon aula 19.00 Tilaisuuden avaus Tuula Vanhatalo, opetuslautakunnan puheenjohtaja 19.05 Aikataulun läpikäynti, sivistystoimen suunnittelija Hanna-Mari Kujala

Lisätiedot

Kymppi Moni: hankkeen tavoitteet ja välituloksia

Kymppi Moni: hankkeen tavoitteet ja välituloksia Kymppi Moni: hankkeen tavoitteet ja välituloksia Tampere 4.12.2012 Leena Rossi Anna Isopoussu Jyväskylän kaupunki HANKKEEN TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT: Jyväskylän paikkatietopohjainen Kymppi R menetelmä herättänyt

Lisätiedot

JOENSUUN MAANKÄYTÖN TOTEUTUSOHJELMA MATO-20

JOENSUUN MAANKÄYTÖN TOTEUTUSOHJELMA MATO-20 JOENSUUN MAANKÄYTÖN TOTEUTUSOHJELMA MATO-20 MATO-20-OHJELMAN TARKOITUS Vuosittain laadittavan ohjelman tarkoituksena on: sovittaa yhteen ja ennakoida maankäytön toteuttamista, palveluverkkoja, kunnallistekniikkaa,

Lisätiedot

MAL verkosto Yhdyskuntarakenne ja palveluverkko teemaryhmä

MAL verkosto Yhdyskuntarakenne ja palveluverkko teemaryhmä MAL verkosto Yhdyskuntarakenne ja palveluverkko teemaryhmä 5.11.2010 Maankäytön ja palveluiden yhteensovittaminen: Jyväskylän maankäytön toteuttamisohjelma Kymppi R Jyväskylän kaupunki Leena Rossi yleiskaavapäällikkö

Lisätiedot

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos Päiväkoti- ja Kouluverkko Toinen luonnos 6.11.2009 Sipoon kunnan kasvustrategiassa varaudutaan 35 000 uuteen asukkaaseen vuoteen 2025 mennessä. Kaavoitusohjelman mukaiset asukasmäärälisäykset ja palveluiden

Lisätiedot

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Keskusta-Ounasjoen palveluverkkoselvitys Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Koulutuslautakunta 17.12.2015 148 Ylikylän Vennivaaran alueen

Lisätiedot

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014 Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys Luonnos 31.3. 2014 LÄHTÖKOHTIA Kivistön kauppakeskuksen päämarkkina-alue on Kivistön suuralue. Muu lähimarkkina-alue kattaa seuraavat alueet: Myyrmäen

Lisätiedot

Kymppi-Moni hanke Vantaalla:

Kymppi-Moni hanke Vantaalla: Kymppi-Moni hanke Vantaalla: Tavoitteena paikkatietojen monipuolinen hyödyntäminen kaupunkisuunnittelussa HSY:n paikkatietoseminaari 29.3.2012 Ari Jaakola ja Tomi Henriksson maankäytön ja ympäristön toimiala

Lisätiedot

KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 3. KAAVAVARANNON TOTEUTUKSEN AJOITUSMENETELMÄ 2013

KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUMENTOINTI 3. KAAVAVARANNON TOTEUTUKSEN AJOITUSMENETELMÄ 2013 KYMPPI-MONI JYVÄSKYLÄN NYKYMENETELMÄN DOKUM ENTOINTI 3. KAAVAVARANNON TOTEUTUKSEN AJOITUSMENETELMÄ 2013 Kymppi-Moni: Jyväskylän nykymenetelmän dokumentointi 1. Kymppi R -toimintamalli http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppimoni/kymppir-toimintamalli.pdf

Lisätiedot

Sivistystoimialan palveluverkon valmistelu Tilannekatsaus

Sivistystoimialan palveluverkon valmistelu Tilannekatsaus Sivistystoimialan palveluverkon valmistelu 2018 Tilannekatsaus Tuomas Koskiniemi / 7.3.2018 Sisällysluettelo 1. Toimeksianto 2. Hyväksytty investointiohjelma TA2018-2021 3. Tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessissa

Lisätiedot

Palveluverkkotyö Jyväskylässä

Palveluverkkotyö Jyväskylässä Palveluverkkotyö Jyväskylässä Erityinen kuntajakoselvitys Selvitystyöryhmä 29.10.2013 Risto Kortelainen muutosjohtaja risto.kortelainen@jkl.fi 30.10.2013 1 Palveluverkkosuunnittelun lähtökohdat Kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Paikkatiedot palveluverkkosuunnittelussa -Optimointimenetelmien hyödyntäminen Vantaalla

Paikkatiedot palveluverkkosuunnittelussa -Optimointimenetelmien hyödyntäminen Vantaalla Paikkatiedot palveluverkkosuunnittelussa -Optimointimenetelmien hyödyntäminen Vantaalla HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Joni Heikkola (Kaupunkisuunnittelu, yleiskaavasuunnittelija) Helsingin Sanomat

Lisätiedot

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut. Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10.

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut. Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10. Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10.2013 28.10.2013 Tietoja pähkinänkuoressa 0-6 - vuo(aita n. 11 300

Lisätiedot

Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely

Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely Hyvä vastaaja, Tämä kysely tarkoituksena on kerätä tietoa päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen valmisteluun sekä päätöksentekoon. Voit halutessasi vastata

Lisätiedot

Jyväskylän päiväkotiverkko. Tavoitteena alueellinen päiväkotiverkko

Jyväskylän päiväkotiverkko. Tavoitteena alueellinen päiväkotiverkko Jyväskylän päiväkotiverkko Tavoitteena alueellinen päiväkotiverkko Tilojen nykytilan analysointi ja tilankäytön tehostaminen vanhojen kohteiden korjaustarve uusien tilavaihtoehtojen hankinta/rakentaminen

Lisätiedot

Sivistyspalvelujen kehitysnäkymät Keljonkangas-Säynätsalo alueella. Eino Leisimo Toimialajohtaja

Sivistyspalvelujen kehitysnäkymät Keljonkangas-Säynätsalo alueella. Eino Leisimo Toimialajohtaja Sivistyspalvelujen kehitysnäkymät Keljonkangas-Säynätsalo alueella Eino Leisimo Toimialajohtaja 8.12.2016 8.12.2016 Lähtökohdat (1) Palveluverkkoja kehitettävä aina niin alueiden kuin koko kaupungin näkökulmasta

Lisätiedot

Maankäytön ja palveluverkon suunnittelun yhteensovitus toteutettua ja tulevaa. Marja Uusivuori

Maankäytön ja palveluverkon suunnittelun yhteensovitus toteutettua ja tulevaa. Marja Uusivuori Maankäytön ja palveluverkon suunnittelun yhteensovitus toteutettua ja tulevaa Marja Uusivuori 20.6.2016 KymppiMoni Tampereella Taustalla PALM-suunnittelun kehittämistarve PALM= Palvelut, Asuminen, Liikenne,

Lisätiedot

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen 8.10.2014 Outi Salo linjanjohtaja Peruskoulut Helsingissä 1.8.2014 yhteensä 143 Peruskoulun oppilasmäärät Helsingissä 20.9.2014

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 10.2.2016 12.2.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää

Lisätiedot

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Kymppi-Moni -hanke Väestöennusteen laatiminen Vantaalla Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Väestöennusteen laadinta Vantaalla väestöennuste laaditaan Vantaalla

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

Kokonaisuuden hallinta merkitys kunnille

Kokonaisuuden hallinta merkitys kunnille Kokonaisuuden hallinta merkitys kunnille Ritva Laine Kokonaisuuden näkeminen välttämätöntä Erilaisia ilmiöitä - ilmastonmuutos, niukkeneva julkinen talous, väestön ikääntyminen, erilaistumiskehitys Pelikenttä

Lisätiedot

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA Kaupunginvaltuuston informaatio to 9.12.2010 Rakennemallien vaihtoehdot Lähtötilanne ja tavoitteet Perusselvitykset Mitoitus Vyöhykkeet ja osa-alueet

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2014-2025 KYMPPI R -PALVELUVERKKOTYÖRYHMÄ LUONNOS 20.2.2014

PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2014-2025 KYMPPI R -PALVELUVERKKOTYÖRYHMÄ LUONNOS 20.2.2014 PÄIVÄKOTI- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2014-2025 KYMPPI R -PALVELUVERKKOTYÖRYHMÄ LUONNOS 20.2.2014 SISÄLTÖ DIA Työryhmä 3 Johdanto 4 Selvityksen tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi 5 Palvelulinjaukset

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON PALVELUVERKKOSELVITYS 2009-2010 -> VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSTOIMEN PALVELUVERKKOSELVITYS

JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON PALVELUVERKKOSELVITYS 2009-2010 -> VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSTOIMEN PALVELUVERKKOSELVITYS 2.11.2010 JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON PALVELUVERKKOSELVITYS 2009-2010 -> VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSTOIMEN PALVELUVERKKOSELVITYS Tarve selvitykselle kuntaliitoksista -> Tietoa kokonaisuudesta Muuttunut

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu 2018, esitys Nastolan alue 25.4.2018 Oppilaaksiottoalueet keskiviikko, 11. huhtikuuta 2018 5 Koulujen oppilasennusteet,

Lisätiedot

(Väli )Yhteenvetoa. Kymppi Moni Työpaja Tampereella 27.8.2012 Leena Rossi

(Väli )Yhteenvetoa. Kymppi Moni Työpaja Tampereella 27.8.2012 Leena Rossi (Väli )Yhteenvetoa Kymppi Moni Työpaja Tampereella 27.8.2012 Leena Rossi Jyväskylä 1999 2000 Ns. pilottiprosessi: maankäytön toteutusohjelma tehtiin vallitsevissa tiedonhallintakäytännöissä Havaintojen

Lisätiedot

TILASTA TILAAN - päiväkotien palveluverkon suunnittelu. Carola Harju 31.5.2012

TILASTA TILAAN - päiväkotien palveluverkon suunnittelu. Carola Harju 31.5.2012 TILASTA TILAAN - päiväkotien palveluverkon suunnittelu Carola Harju 31.5.2012 Lasten päivähoidon stuualueen organisaatio 31.12.2012 asti Sosiaalilautakunta Lapsi- ja perhejaosto Sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen

Lisätiedot

Perusopetuksen kouluverkkoselvitys 2015 (Yleisötilaisuus ) LUONNOS

Perusopetuksen kouluverkkoselvitys 2015 (Yleisötilaisuus ) LUONNOS Perusopetuksen kouluverkkoselvitys 2015 (Yleisötilaisuus 30.11.2015) LUONNOS Kuulemistilaisuus 30.11.2015 Tilaisuuden tarkoitus on kertoa perusopetuksen kouluverkkoon esitettävistä muutoksista Koulujen

Lisätiedot

Porin kaupunkiseudun kuntarakenneselvitys

Porin kaupunkiseudun kuntarakenneselvitys Porin kaupunkiseudun kuntarakenneselvitys Varhaiskasvatus ja perusopetus Puheenjohtajapalaveri 10.1.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päiväkodit Ryhmikset PPH kotona Kust. / lapsi / vuosi /

Lisätiedot

± ± ± ± ±± ± ± ±± ± ± ± ƒ

± ± ± ± ±± ± ± ±± ± ± ± ƒ ± ± ± ± ±± ± ± ±± ± ± ± ƒ ± ± ±± ± ± ± ƒ ± ± ± ±± ± ƒ ±± ± ƒ ; ± ; ) ± ± ; ) 1.1 Yleiskaavan toteuttamisohjelman tavoite ja tehtävät... 4 1.2 Yleiskaavan toteuttamisohjelman lähtökohdat... 5 1.2.1 Kaupungin

Lisätiedot

Tonttituotannon ja palveluverkon yhteensovittaminen ja YT-järjestelmän pilotointi

Tonttituotannon ja palveluverkon yhteensovittaminen ja YT-järjestelmän pilotointi Tonttituotannon ja palveluverkon yhteensovittaminen ja YT-järjestelmän pilotointi Kymppi-Moni hankkeen tulosseminaari Tampere 21.3.2013 Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Maankäytön toteuttamisen

Lisätiedot

Palvelukonseptin suunnittelulla uudenlaiseen palveluverkkoon

Palvelukonseptin suunnittelulla uudenlaiseen palveluverkkoon Palvelukonseptin suunnittelulla uudenlaiseen palveluverkkoon Kuntamarkkinat 11.9.2013 CASE 1: Ohjaavatko väestön muuttuvat palvelutarpeet myös uusien palveluverkkojen ja -tapojen muodostumista? Erityisasiantuntija

Lisätiedot

MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015. Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia

MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015. Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015 Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia 3.2.2015 Jyväskylä pähkinänkuoressa Jyväskylä on saanut kaupunkioikeudet 22.3.1837, Jyväskylän kaupunki, maalaiskunta

Lisätiedot

TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE

TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE SIVISTYSLAUTAKUNTA Kaupunginhallitus valitsi kokouksessaan 5.10.2015 ( 281) Lemminkäinen talo Oy:n elinkaarihankkeiden palvelutuottajaksi. Palvelusopimus Porvoon kaupungin ja

Lisätiedot

Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen

Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen 11.2.2014 muutettu dioja 7 ja 23 iltakoulun keskustelun

Lisätiedot

TAMMELAN KOULUVERKKOPÄÄTÖKSEN KUSTANNUSVAIKUTUKSET

TAMMELAN KOULUVERKKOPÄÄTÖKSEN KUSTANNUSVAIKUTUKSET TAMMELAN KOULUVERKKOPÄÄTÖKSEN KUSTANNUSVAIKUTUKSET Tammelan kunnanvaltuuston päätös 6.2.2017 4 SELVITYS PÄÄTÖKSEN PERUSTEENA KÄYTETYN FCG:N RAPORTIN TALOUSTIETOJEN VIRHEISTÄ Tiedoksi sivistyslautakunnalle

Lisätiedot

Digiroad - Kuntaylläpito. Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon

Digiroad - Kuntaylläpito. Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon Digiroad - Kuntaylläpito Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon DIGIROAD - KUNTAYLLÄPITO Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon DIGIROAD - YLLÄPITO Digiroad on aineistokokonaisuus, johon kerätään

Lisätiedot

Elinvoimaa lähiöihin klinikka

Elinvoimaa lähiöihin klinikka Elinvoimaa lähiöihin klinikka Erkki Aalto Lähiöiden kehittäminen ja kerrostalojen korjaaminen ovat merkittävä kansallinen haaste www.rakli.fi/klinikat/elivoimaa-lahioihin-turku RAKLIn klinikka kokoaa toimijat,

Lisätiedot

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Jyväskylän kaupunki Kaupallinen palveluverkkoselvitys Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Tiivistelmä, kesäkuu 2010 Selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

YT-järjestelmän pilotointi (Yhdyskunta suunnitelun tukijärjestelmä)

YT-järjestelmän pilotointi (Yhdyskunta suunnitelun tukijärjestelmä) YT-järjestelmän pilotointi (Yhdyskunta suunnitelun tukijärjestelmä) Pilotointi Tarkoituksena oli käytännön avulla selvittää käsitteiden eroavuutta ja siitä aiheutuvia YT-ohjelman toimintojen sovellettavuutta,

Lisätiedot

Perusopetuksen palveluverkkoselvitys Eli kouluverkkoselvityksen toteuttamisaikataulu, sisältö ja tavoitteet

Perusopetuksen palveluverkkoselvitys Eli kouluverkkoselvityksen toteuttamisaikataulu, sisältö ja tavoitteet Perusopetuksen palveluverkkoselvitys Eli kouluverkkoselvityksen toteuttamisaikataulu, sisältö ja tavoitteet Kuntalaisinfo 27.2.2014 Jarno Moisala Kokemäen kaupunki Palveluverkkoselvitys ja tavoitteet!

Lisätiedot

SKANSSIN KOULUN JA PÄIVÄKODIN TARVESELVITYS Osa B

SKANSSIN KOULUN JA PÄIVÄKODIN TARVESELVITYS Osa B SKANSSIN KOULUN JA PÄIVÄKODIN TARVESELVITYS Osa B Tarveselvitysryhmä 6.11.2013 1 SKANSSIN KOULUN JA PÄIVÄKODIN TARVESELVITYS 7 100 ASUKKAAN KASVUTAVOIT- TEESSA 1. Väestönkasvun vaikutus peruskoulupaikkojen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (7) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (7) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2013 1 (7) 355 Kiinteistölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta koskien varhaiskasvatusta 2014-2016 HEL

Lisätiedot

Salon kaupungin kouluverkkoselvitys

Salon kaupungin kouluverkkoselvitys Salon kaupungin kouluverkkoselvitys Asukas-, kotiseutu- ja kyläyhdistysten ja kaupunginjohtajan tapaaminen Halikko, 21.11.2013 Kehityspäällikkö Janne Hyvärinen Strategisen kehittämisen osasto Koulu alueen

Lisätiedot

Fingridin verkkoskenaariot x 4. Kantaverkkopäivä 2.9.2013 Jussi Jyrinsalo Johtaja

Fingridin verkkoskenaariot x 4. Kantaverkkopäivä 2.9.2013 Jussi Jyrinsalo Johtaja Fingridin verkkoskenaariot x 4 Kantaverkkopäivä 2.9.2013 Jussi Jyrinsalo Johtaja 2 Sisällysluettelo Kantaverkon kymmenvuotinen kehittämissuunnitelma Esimerkki siitä, miksi suunnitelma on vain suunnitelma:

Lisätiedot

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys Vaasan kaupunki Suomenkielinen koulutoimi Lokakuussa 2015 Sisällys: 1. Lautakunnan toimeksianto 2. Alueen 1 alakoulujen

Lisätiedot

HELSINGIN JA ESPOON KAUPUNKIEN VÄESTÖENNUSTEET. Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori 21.3.2012

HELSINGIN JA ESPOON KAUPUNKIEN VÄESTÖENNUSTEET. Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori 21.3.2012 HELSINGIN JA ESPOON KAUPUNKIEN VÄESTÖENNUSTEET Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori 21.3.2012 Ennusteiden laadinta Helsingin, Espoon ja koko Helsingin seudun väestöennusteiden laadintaan käytetään

Lisätiedot

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT Tutkitut vaihtoehdot Nykyverkko, parannettuna VE 0 + Kahden koulun malli VE 1 Kolmen koulun malli VE 2 Neljän koulun malli VE 3 Huom! Molemmat eivät

Lisätiedot

Kuntapalveluiden kokonaisuuden hallinta ja tulevaisuus - palveluohjelman laadinta. 10.9.2014 klo 13.00 13.45 Aija Tuimala, Taina Ketola

Kuntapalveluiden kokonaisuuden hallinta ja tulevaisuus - palveluohjelman laadinta. 10.9.2014 klo 13.00 13.45 Aija Tuimala, Taina Ketola Kuntapalveluiden kokonaisuuden hallinta ja tulevaisuus - palveluohjelman laadinta 10.9.2014 klo 13.00 13.45 Aija Tuimala, Taina Ketola Kuntapalvelut Talous Tuottajat Käyttäjät Kohteet, tilat Tehostuspotentiaali

Lisätiedot

Kaavajärjestelmä Kymppi R -ohjelma

Kaavajärjestelmä Kymppi R -ohjelma Kaavajärjestelmä Kymppi R -ohjelma Luottamushenkilökoulutus 24.1.2013 Leena Rossi Yleiskaavapäällikkö 24.1.2013 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAKI (MRL) Alueidenkäytön suunnittelujärjestelmä: VALTAKUNNALLISET

Lisätiedot

La nsialueen palveluverkon liikenneja rjestelyt

La nsialueen palveluverkon liikenneja rjestelyt 1 La nsialueen palveluverkon liikenneja rjestelyt 2 La nsialueen palveluverkon liikenneja rjestelyt Kaikki kehittämistoimenpiteet palvelevat molempien vaihtoehtojen (1A ja 1B) tarpeita, niin jalankulku-

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040. Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040. Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040 Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012 Lähtökohdat Mitoitusselvityksessä tarkastellaan uusien asuntojen ja työpaikkaalueiden rakentamisen

Lisätiedot

Laskentamallin perusteet. Keskusta-Ounasjoen palveluverkko

Laskentamallin perusteet. Keskusta-Ounasjoen palveluverkko Laskentamallin perusteet Keskusta-Ounasjoen palveluverkko 13.4.2015 Perusväestö Keskusta-Ounasjoen alue. (Sisältää Keskustatoimintojen, Ratantauksen, Lapinrinteen, Karinrakan ja Ylikylän tilastoalueet).

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi

Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Alustava hankesuunnitelma Laura Käsmä 8.10.2013 Palveluverkkoselvitys Mikkeli sote Palveluverkkoselvityksen tavoitteena on tuottaa 1. Tietoa

Lisätiedot

TAMMELAN KOULUVERKKOPÄÄTÖKSEN KUSTANNUSVAIKUTUKSET

TAMMELAN KOULUVERKKOPÄÄTÖKSEN KUSTANNUSVAIKUTUKSET TAMMELAN KOULUVERKKOPÄÄTÖKSEN KUSTANNUSVAIKUTUKSET Tammelan kunnanvaltuuston päätös 6.2.2017 4 SELVITYS PÄÄTÖKSEN PERUSTEENA KÄYTETYN FCG:N RAPORTIN TALOUSTIETOJEN VIRHEISTÄ Tiedoksi sivistyslautakunnalle

Lisätiedot

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä Sivistys- ja kulttuurilautakunnan lausunnosta Asukkaiden näkökulmasta Matotyön vaikutus heijastuu nopeimmin lakisääteisten varhaiskasvatus- ja perusopetuspalvelujen

Lisätiedot

Kouluverkkoselvityksen. julkistus. Kaupunginjohtaja Matti Pennanen

Kouluverkkoselvityksen. julkistus. Kaupunginjohtaja Matti Pennanen Kouluverkkoselvityksen julkistus Kaupunginjohtaja Matti Pennanen Kaupunginvaltuuston toimeksianto talousarviopäätöksen yhteydessä (7.12.2015/kh 15.2.2016) Sivistys- ja kulttuuripalveluita kootaan ehyiksi

Lisätiedot

Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa

Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa 29.3.2012 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Saavutettavuus joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä 2008 Vyöhyke: I II III

Lisätiedot

Putkilahden kyläselvitys

Putkilahden kyläselvitys Putkilahden kyläselvitys Kyläilta 2.6.2015 Arto Sipinen Jyväskylän kaupunki / yleiskaavoitus LÄHTÖKOHTIA Korpilahden maankäytön esiselvitys ESSU vuonna 2008 Olemassa olevan tiedon kerääminen maankäytön

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 Siltamäen en koulun johtokunta Suutarilan en koulun johtokunta Töyrynummen en koulun johtokunta Suutarilan yläasteen koulun johtokunta Maatullin en koulun johtokunta

Lisätiedot

Palveluverkkotyö. Tilannekatsaus 4.6.2009

Palveluverkkotyö. Tilannekatsaus 4.6.2009 Palveluverkkotyö Tilannekatsaus 4.6.2009 koulutus alakoulut 1.-6.lk yläkoulut 7.-9.lk lukio varhaiskasvatus päivähoito esikoulu iltapäivätoiminta nuorisopalvelu kirjasto ja tietopalvelut museopalvelut

Lisätiedot

Kuulemistilaisuudet. Nojanmaan ja Nätkin koulujen 6.-luokkalaisten siirtyminen Mertalan kouluun alkaen

Kuulemistilaisuudet. Nojanmaan ja Nätkin koulujen 6.-luokkalaisten siirtyminen Mertalan kouluun alkaen Kuulemistilaisuudet Nojanmaan ja Nätkin koulujen 6.-luokkalaisten siirtyminen Mertalan kouluun 1.8.2013 alkaen Perusopetuksen oppilasmäärän kokonaisennakointi 3500 3000 2963 2929 2860 2770 2709 2500 2634

Lisätiedot

Maankäytön toteutuksen ohjelmointi ja kunnallisteknisten investointien ennakointi. Kalle Sivén Kymppi-Moni tapaaminen 16.2.

Maankäytön toteutuksen ohjelmointi ja kunnallisteknisten investointien ennakointi. Kalle Sivén Kymppi-Moni tapaaminen 16.2. Maankäytön toteutuksen ohjelmointi ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Kalle Sivén Kymppi-Moni tapaaminen 16.2.2012 Tampere Maankäytön toteutuksen ohjelmointi Joensuussa laaditaan maankäytön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2019 1 (5) 102 Päiväkoti Isoniityn korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelma Päätös hyväksyi Kumpulaan rakennettavan, päiväkoti Isoniityn korvaavan päiväkodin uudisrakennuksen

Lisätiedot

Korson alueen kouluverkkosuunnitelman tiedotus- ja kuulemistilaisuus klo

Korson alueen kouluverkkosuunnitelman tiedotus- ja kuulemistilaisuus klo Korson alueen kouluverkkosuunnitelman tiedotus- ja kuulemistilaisuus 11.9.2017 klo 18.00-20.30 Ohjelma tilaisuuden puheenjohtajana Katja Syvärinen Tarveselvityksen ja kouluverkkoasian käsittely Ilkka Kalo

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen alkaen 26.10.2016 Sivu 1 / 1 4198/2016 00.01.02.02 177 Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen 1.8.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Eeva-Kaisa Ikonen, puh.

Lisätiedot

Saavutettavuustarkastelut

Saavutettavuustarkastelut HLJ 2011 Saavutettavuustarkastelut SAVU Saavutettavuustarkastelut SAVU Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman HLJ 2011 jatkotyönä tehdyissä saavutettavuustarkasteluissa (SAVU) on kehitetty analyysityökalu,

Lisätiedot

HOLLOLAN STRATEGINEN YLEISKAAVA RAKENNEMALLIT YLEISÖTILAISUUS TEEMARYHMIEN TYÖPAJA MARKUS HYTÖNEN

HOLLOLAN STRATEGINEN YLEISKAAVA RAKENNEMALLIT YLEISÖTILAISUUS TEEMARYHMIEN TYÖPAJA MARKUS HYTÖNEN HOLLOLAN STRATEGINEN YLEISKAAVA RAKENNEMALLIT YLEISÖTILAISUUS TEEMARYHMIEN TYÖPAJA OHJELMA 16:00 Avaus ja esittely Prosessi, Strateginen yleiskaava? Lähtökohtia ja tavoitteita Rakennemallit ja vertailu

Lisätiedot

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET Anne Karlsson johtava yleiskaavasuunnittelija 4.3.2013 HELSINGIN YLEISKAAVA Suunnittelu- ja selvityshankkeet: tarkasteluja eri mittakaavatasolla koko Helsingin

Lisätiedot

Mistä hyvä kouluverkkoselvitys muodostuu? Page 1

Mistä hyvä kouluverkkoselvitys muodostuu? Page 1 Mistä hyvä kouluverkkoselvitys muodostuu? 2016 17.8.2016 Page 1 Palveluverkkoselvityksen eteneminen Tehtävän määrittely ja rajaaminen Toimintaympäristön muutosten analysointi Muuttuvien palvelutarpeiden

Lisätiedot

Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto

Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko 12.5.2015 Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto Miksi Myllypuron alueella tarkastellaan kouluverkkoa? Väestö alueella kasvaa, ja koulutilaa tarvitaan

Lisätiedot

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008 Hausjärven kunta ohjelma 2008 Ehdotus 2.12.2008, hyväksyminen: Kvalt 16.12.2008 104 1 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...2 1.1 MAAPOLITIIKAN YLEISET MÄÄRITELMÄT... 2 1.1.1 Maapolitiikka... 2 1.1.2 Maankäyttöpolitiikka...

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi

Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi Koulutuslautakunta 60 13.08.2014 Koulutuslautakunta 65 08.09.2014 Koulutuslautakunta 76 23.09.2014 Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi 395/02.01.00/2014 Koulutuslautakunta

Lisätiedot

MATTI. Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan

MATTI. Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan MATTI Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan Yleiskaavasuunnittelija Sakari Jäppinen HSY Paikkatietoseminaari 22.3.2017 06 / 2015 Intro ENTER MATTI MATTI-hankkeen tausta MAankäytön

Lisätiedot

KOULUVERKKOSELVITYSTYÖRYHMÄN VÄLIKATSAUS 2016

KOULUVERKKOSELVITYSTYÖRYHMÄN VÄLIKATSAUS 2016 KOULUVERKKOSELVITYSTYÖRYHMÄN VÄLIKATSAUS 2016 KOULUVERKKOSELVITYSTYÖRYHMÄN VÄLIKATSAUS Kouluverkkoselvitys on osa sivistysverkkoselvitystä, joka valmistuu syksyllä 2016 Tämän välikatsauksen tarkoituksena

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän alueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelma

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän alueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Kunnanhallitus 228 16.09.2013 Kunnanvaltuusto 47 24.09.2013 Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän alueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 2014-2017 143/00.01.02/2013

Lisätiedot

LUONNOS : TOLKIS SKOLAN JA PÄIVÄKODIN RAKENTAMINEN

LUONNOS : TOLKIS SKOLAN JA PÄIVÄKODIN RAKENTAMINEN LUONNOS 12.5.2016: TOLKIS SKOLAN JA PÄIVÄKODIN RAKENTAMINEN Valmistelu ja lisätiedot: toimitilajohtaja Börje Boström, 040-5804131, borje.bostrom@porvoo.fi projektipäällikkö Tony Lökfors, 040-5449037 tony.lokfors@porvoo.fi

Lisätiedot

MUISTIO. Kyllösen asemakaava Limingassa liikenneselvitys

MUISTIO. Kyllösen asemakaava Limingassa liikenneselvitys MUISTIO Projekti Asiakas Limingan maankäytön kehittäminen vaikutukset valtatien Sweco Ympäristö Päivämäärä 30.9.2014 Laatija Tuomo Vesajoki, Jouko Hintsala, Vesa-Pekka Saunakangas Kyllösen asemakaava Limingassa

Lisätiedot

TOIMITILOJEN SUUNNITTELUPERUSTEET

TOIMITILOJEN SUUNNITTELUPERUSTEET TOIMITILOJEN SUUNNITTELUPERUSTEET Toimintamalli tarveselvitys ja hankesuunnitteluvaiheissa KV seminaari 14.9.2015 Tekninen johtaja Anu Näätänen MIKSI OHJEITA PÄIVITETÄÄN Edelliset ohjeet vuodelta 2002

Lisätiedot

Paikkatiedon hyödyntäminen palveluverkkosuunnittelussa Oulun kaupungissa

Paikkatiedon hyödyntäminen palveluverkkosuunnittelussa Oulun kaupungissa Paikkatiedon hyödyntäminen palveluverkkosuunnittelussa Oulun kaupungissa Anna Keskitalo, HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Esityksen sisältö Uusi Oulu Oulun palvelumalli 2020 Muita esimerkkejä Haasteet

Lisätiedot

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 16.9.2013 VARHAISKASVATUS Kaupungin päiväkoteja 32 Ostopalvelupäiväkoteja 13 Perhepäivähoitajia 45 Kaupungin ryhmäperhepäiväkoteja 3 Avointa päiväkotitoimintaa 6 toimipisteessä

Lisätiedot

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö Yli-Maarian koulu YMA ja Moision yksikkö 1.8.2018 Kaupunginvaltuuston 18.4.2011 hyväksymäyli-maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma Alun perin Yli-Maarian koulu mitoitettiin vain

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012 Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Kuntaliitto selvitti keväällä 2012, kuinka monessa Manner-Suomen kunnassa

Lisätiedot

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus 3 eri vaihtoehtoa VE1 koulun laajennus ja säilytettävien osien (2007-siipi ja liikuntasali) peruskorjaus VE2 koulun laajennus ja

Lisätiedot

Kouluverkkoselvitys. Tammi-maaliskuu 2016

Kouluverkkoselvitys. Tammi-maaliskuu 2016 Kouluverkkoselvitys Tammi-maaliskuu 2016 Kaupunginvaltuuston toimeksianto talousarviopäätöksen yhteydessä (7.12.2015) Sivistys- ja kulttuuripalveluita kootaan ehyiksi palvelukokonaisuuksiksi palvelukeskittymittäin.

Lisätiedot