TK:N TOP 10. Millaisia potilaita TK:ssa tapaan paljon? Mitä näistä ei opeteta välttämättä muilla jaksoilla? Tapahtuu tänään:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TK:N TOP 10. Millaisia potilaita TK:ssa tapaan paljon? Mitä näistä ei opeteta välttämättä muilla jaksoilla? Tapahtuu tänään:"

Transkriptio

1 Tapahtuu tänään: Terveysporttiknoppologiaa Kalle Romanov Miten ryhmäni laatii hoitosuunnitelman vartissa? Miten muut hoitaisivat? Keisi keisiltä perustellen Päätös TK:N TOP 10 Millaisia potilaita TK:ssa tapaan paljon? Mitä näistä ei opeteta välttämättä muilla jaksoilla? Helena Karppinen, Laura Pykäläniemi, Maarit Nevalainen

2 1. VANHAN HERRAN VIRTSAVAIVA - HAITTAAKS SE? 80-v miehellä ei ole vakituisia lääkkeitä. Yövirtsaamista 2-4 x/yö. Aivastaessa tai muulloinkaan virtsaa ei karkaa, mutta usein jää tunne kuin rakkoon jäisi jotain jäljelle. Joskus aktiivisina päivinä tulee pakonomainen virtsaamistarve tiheästikin, mutta virtsaa tulee vain pikkuisen. Vaiva on pahentunut vuosien aikana. Inspektio ja TPR norm: Ampulla tyhjä, prostata sileä, pehmeä, laakea aristamaton, yläpooli ei oikein palpoidu, hanskaan vähän ruskeaa. Lisäanamneesi? Tarvitsetko lisää statusta? Hoito- ja tutkimussuunnitelmasi?

3 1. VANHAN HERRAN VIRTSAVAIVA SEKÄ BPH ETTÄ ÄRSYTYSOIREITA LISÄANAMNEESI: Aiemmat hoidot tai tutkimukset? Onko virtsaumpea ollut? Laihtumista, ruokahaluttomuutta, muita oireita? Tarvitseeko pinnistää? Katkeileeko suihku? IPSS-kysely LISÄSTATUS: alavatsan palpaatio Tutkitaan: PLV, PSA ja krea. JOS todetaan muita oireita (laihtuminen, aggressiiviset oireet, verivirtsaisuus, kyhmy prostatassa, erityisen nuori pt) myös PVK, LA, AFOS. JOS todetaan hematuria, krea tai PSA on koholla, oireet ovat voimakkaat, rakko palpoituu virtsauksen jälkeen tai lääkitys ei auta tarkistetaan myös virtsateiden uä. HOITOSUUNNITELMA: 5-alfareduktaasin estäjä (esim. finasteridi 5mg x1) hoitavana lääkkeenä. Lisäksi 1-6 kk ajaksi alfa1-salpaaja (esim. tamsulosiini 0.4mg x1) oirelääkkeenä. Lab-tuloksista soittoaika ensi viikolle, hoitovasteesta kuukauden päähän. Yhteys hoitopaikkaan, jos oireet voimistuvat tai muuttuvat. Alfa1-salpaaja on useimmiten myös miesten inkontinenssioireiden ensi lääkitys.

4 2. TAAS MINULLA ON TÄMÄ VTI 65-v nainen. Lääkitys osteoporoosiin, verenpaineeseen ja sydämen vajaatoimintaan. Vuosia sitten edellinen VTI. Nyt viimeisen 5kk aikana ollut 3 virtsatieinfektiota. Oireina dysuria ja pollakisuria. Ei selvää hematuriaa. Kuumetta, selkäkipuja ei ole ollut. Ummetusta ajoittain. Ensimmäinen hoidettiin oireiden perusteella Trimetopriimi kuurilla 300mg x1 5 pv. Oireet uusivat nopeasti. PLV:ssä kasvoi herkkä E Coli 10*5. Pivmesillinaami 200mg x3 3 pv auttoi, ja kontrolli oli puhdas. Kuukausi sitten jälleen VTI oireita. Sai sukulaislääkäriltä reseptin, ei muista lääkkeen nimeä. Gynekologilla 3v sitten. Määräaikaiskontrollissa sydäntautien vuoksi on kävi 3 kk sitten, perusverikokeet kunnossa. EKG:ssa LVH. Nyt hoitajan ohjaamana vastaanotolla, koska kolmatta päivää jälleen dysuriaa. Pyyhkiessäkin vielä aristaa. Lievää pollakisuriaa, ei hematuriaa. Ei yleisoireita. Ponnistusinkontinenssi ollut vuosia ennallaan. Miten etenet?

5 2. TAAS MINULLA ON TÄMÄ VTI. MITÄ LAITETAAN? Onko kyseessä VTI - vai jokin muu? Otetaan plv Onko altistavia tekijöitä: gynekologinen status (laskeumia, limakalvojen tilanne). Vatsan palpaatio. PLV: EI infektion kuvaa - mieti: Syynä ärtyneet kuivat limakalvot Interstitielli kystiitti Sp-tauti ei ole mahdoton PLV: oireet ja löydökset sopivat tulehdukseen, ei pyelonefriittiin viittaavaa. Hoito: oireet kohtalaisen lievät -> odota viljelyvastaus ensin Oireet voimakkaat -> aloita ab ja muuta tarvittaessa herkkyysmäärityksen mukaan kyseessä mitä ilmeisemmin potilaan neljäs VTI nyt kohtalaisen lyhyessä ajassa -> Estolääkitys, esim trimetopriimi 100mg x1 6kk ajaksi Paikallinen estrogeeni herkästi Karpalo/puolukkamehu Naisilla ei toistuvissakaan VTI:ssa ole tarvetta virtsaelinten kuvantamistutkimuksiin

6 3. LONKKAA JUILII MITÄHÄN SÄÄ KYSYT? 76-v virkeä eläkeläismies tulee vastaanotolle kysyen: voisikohan tälle lonkkakulumalle tehdä jotain? Hän kertoo kipujen kestäneen parin kuukauden ajan. Öisinkin vasenta lonkkaa juilii, niin että asennonvaihto on kivulias. Röntgenkuvia ei ole koskaan otettu. Hän näyttää kämmenellään kivun sijoittuvan vasemman lonkan sivulle. Kokeilet selinmakuulla lonkkien fleksion ja rotaatiot, jotka ovat symmetrisesti täydet. Mistä on todennäköisesti kyse? Mitä kysyt? Mitä muuta tutkit? Hoitosuunnitelma?

7 3. LONKKAA JUILII : SITTENKIN TAVALLINEN TROKANTERBURSIITTI Anamneesilisäys Usein ollut ylirasitus, vamma, toisen polven kivut edeltävästi Kipua rasituksessa (ylämäkikävely, portaiden nousu, juoksu) Kipua öisin kylkiasennossa tyyny jalkojen väliin Status Lonkkanivelten liikkeet täydet Lonkan ääriloitonnus aristaa, samoin lonkan vastustettu ulkokierto Seiso 1 jalalla 30sek Palpaatioarkuus trochanter majorin seudussa Hoitosuunnitelma Provosoivan rasituksen välttäminen Kylmähoito paikallisesti, NSAID-geeli Joskus harvoin kipulääkekuuri Injektio maaten terveellä kyljellä bursan alle (esim. steroidi 1 ml + lidocain/bupivacain 4ml) Jos auttaa lyhytaikaisesti, voidaan uusia pari krt 2-4 vk välein Muista arvio: onko lisäksi muuta syytä kipuun / onko syy poistunut?

8 4. MINUA HUIMAA 54-v terveydenhoitaja tulee huimauksen takia. Pari viikkoa aiemmin lievää flunssaa. Melkein aina lievää huimaavaa tunnetta, kun hartiaseutu on jumissa. Nyt aamulla vuoteessa kääntyessä huimaava tunne oli kauhea, erilainen kuin koskaan ennen. Maailma pyörii, oksettaa ja on vaikea liikkua. Mukavinta olisi vain istua paikallaan. Kuumetta ei ole. Mistä on todennäköisesti kyse? Mitä kysyt? Mitä tutkit? Mikä on hoitosuunnitelma?

9 4. TAVALLISIN KIERTOHUIMAUKSEN SYY ON HYVÄNLAATUINEN ASENTOHUIMAUS Dg on kliininen: äkillinen alku, selvä kiertohuimaus ilman tinnitusta ja kuulon alenemaa. Huimauskohtaus max. 1min kerrallaan, kun vaihtaa asentoa, tyypillisimmin makuulle käydessä ja siinä kylkeä kääntäessä. Nystagmus ja tyyppioire tutkittaessa, muuten neur. status normaali. Unterbergin testi ja Rahkon WRW-testit käyttökelpoisia. Koska myös AVH, MS-tauti jne. voivat vastaavia oireita aiheuttaa, neurologinen status on tehtävä! Hoitosuunnitelma: Epleyn manööveri esim. fysioterapeutin ohjeistamana (tai googlaten ohje kirjallisena). Asennonvaihdoksia ei vältetä vaan toistetaan kotona. Ei huimauslääkityksiä. Jos uusia oireita tai vaiva pitkittyy yli viikkoon, uusi arvio tarvittaessa. SVA tarvittaessa pari päivää kerrallaan. Jos muita oireita ilmaantuu / status poikkeava, kyseessä ei ole hyvänlaatuinen asentohuimaus KNK-kollegan konsultaatio

10 HUIMAUSPOTILAS YLEISLÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA KOONNUT HELENA KARPPINEN / LAURA P 2012 Arvio: sama / eri syy? ON Miten tutkittiin? EI VANHA OIRE Onko joskus tutkittu? Minua huimaa Koska alkoi? UUSI OIRE Miten ilmenee? STATUS äänirautakokeet, otoskopia RR istuen, seisten, auskultoi sydän (flimmeri?) ja kaulasuonet (suhahdus; AVH?) neurologia: koko nopea perusstatus! Poikkeavat löydökset ohjaavat diagnostiikassa. Romberg (AVH: laskeutumistaipumus) Unterbergin marssikoe (30 sek tai 40 askelta: kiertyykö yli 45 astetta?) Rahkon WRW (walk-rotate-walk): hyvänlaatuinen asentohuimaus tavallisimmin, jos toiseen suuntaan kääntyessä horjuu niskan ja hartiaseudun palpaatio (lihakset, n. occipitalis major), kompressiotesti (kaularanka) yläkaularangan liikkuvuus Sopiiko tavallisiin syihin? EI EPÄMÄÄRÄINEN OLO, HUOJUU YLIVOIMAISESTI TAVALLISINTA Ylilääkitys!! Bradykardia, antikolinergit jne monitekijäinen huimaus (usein ikääntynyt tai diabeetikko: aivot+ silmät + tasapainoelin+ perif.asentotunto +ortostatismi) jännitysniska pikkuaivoatrofia (esim. ALKO) kaularanka hyperventilaatio paniikkihäiriö MAAILMA PYÖRII : korvaperäinen mihin suuntaan? osaatko näyttää kädellä? Kohtauksittainen Asentoriippuvainen HYVÄNLAATUINEN ASENTOHUIMAUS tavallinen Kohtaus max 1min kerrallaan nystagmus, kliininen dg (Rahko) th: Epleyn manööverit (ft?) asennon muutoksia treenataan kotona Meniere harvoin kohtaus 20 min 2vrk samalla tinnitus ja kuulonalenema audiogrammi tark. kertaalleen Jatkuvampi KAATAVA keskushermostoperäinen TIA (aivorunkoinfarkti / pikkuaivoinfarkti) Niskaperäinen: melko tavallinen Vestibulaarineuroniitti jopa yli viikon Pahoinvointi usein voimakasta spontaaninystagmus jos pitkittyy tark. Audiogr., joka norm. Akustikusneurinooma tosi harvoin audiogrammi on poikkeava Huimaus = tajunnanmenetys sydänperäiset syyt /vasovagaalinen kollapsi Tia / vertebrobasilaarinen verenkiertohäiriö Lähde: Näppituntemus ja Lääkärin käsikirja

11 5. ANTIKOAGULAATIOLÄÄKITYS Olet töissä tk:ssa, missä lääkärin tehtävänä on antaa seuraaville potilaille varfariinin annosteluohjeet sekä määräys seuraavan INR-kokeen ajankohdasta. Lisää oheiselle effican antikoagulaatio-lehdelle määräyksesi. Vinkkejä

12 Määrää Marevanin annos ja kontrolliväli. Ihmetteletkö jotain? Lauantaihin voisi lisätä annosta ad 1 tabl. Muutoin entinen annostus. Seuraava 3-4vk kuluttua. Melko lyhyet INR-välit, vaikka annos on pysynyt ennallaan. Potilas on käynyt sovittuina aikoina kontrollissa.

13 Mitä huomioita? Mansikka-aikan hämminkiä. Liekö syönyt mansikoita/ unohtanut ottaa lääkkeen/ tai olisiko vahingossa tabl-vahvuus ollut vain 3mg, ja sitten taas muuttunut ad 5mg? Tilanne selvitettävä. Jos syy selvillä, entinen annos jatkukoon. Kirjoita ohjeet toimintatavasta yle-lehdelle.

14 Kyseessä 75-v mies, jolle siis esh:ssa Marevan ma lähtien. Ylimmän rivin annostus saatu potilaalta. Mitä annat jatko-ohjeeksi ma 6.2.? Onko edellinen määräys annoksesta ollut sopiva? Miksi? Varfariini on aloitettu äskettäin, ja silti hoitotasolle on päästy näin hyvin. 1vk INRväli on tässä liian pitkä. Parempi olisi ollut esim to 2.2. Nyt 6.2. Marevan-tauko 2pv, sitten ½tabl ja INR sekä potilaalle soitto: varottava kolhuja. Jos äkillisiä vatsakipuja tai näkyvää vuotoa, päivystykseen. Mahdollisesti geneettisesti sellainen henkilö, jolle riittää pienempikin annos.

15 79-V NAINEN, JOLLA 4KK AJAN PYSYVÄ AK-HOITO. MITÄ OHJEEKSI ALARIVILLE? MIKSI? Samalla ohjeella on ollut hoitotasolla jo 1½kk. Sama annos jatkukoon 4-5vk ensin, myöhemmin ad 8vk, jos pysyy ennallaan.

16 v mies. Potilas on saanut ohjeet esh:sta 9.2. asti. Esh-määräyksiä ja arvoja ei TK:ssa yleensä näe. Tavoitetaso todennäköisesti INR 2-3. Hoitaja on kirjannut lehdelle aloituspäivämäärän, lääkevahvuuden, edellisen INR-arvon ja viimeisen ohjeen. TK-kollegasi antoi ohjeen 9.2. Mitä ohjeiksi to 16.2.? Mitä mietit? Haluatko lisätietoja? Koska INR on mukavasti laskemassa hoitotasolle, samaa annosta voisi jatkaa vielä viikon ajan. On hankala arvioida muutostarvetta, ellei ole käytettävissä edellisiä annostuksia ja INR-arvoja.

17

18

19

20

21

22

23 6. NILKAT TURVOKSISSA 83-v naisella on hypertoniaan enalapriili 10mg + hydroklooritiatsidi 12,5mg. RR-taso on pysynyt alle 140/90. Hengenahdistusta ei ole. Hän asuu miehensä kanssa itsenäisenä; kunnan kotisairaanhoitaja kävi vuosi sitten erysipelasantibiootteja antamassa. Kaksi synnytystä 60-luvulla, suonikohjut operoitiin kertaalleen, ja sappirakko on poistettu. Varsinkin vasen nilkka vaikuttaa tosiaan olevan selvästi turpeampi ja hieman kuumottavakin. Se on vähän tummempi kuin oikea. Mikä on tavallisin syy? Mitä muuta kysyt? Mitä tutkit? Mikä on hoitosuunnitelma?

24 6. NILKAT TURVOKSISSA TAVALLISIMMIN LASKIMOIDEN VAJAATOIMINTAA Yleensä kliinisesti poissuljettavat syyt: Syvä laskimotukos Sydämen vajaatoiminta Lääkkeet (ca-salpaajat, nsaid, pioglitatsoni, steroidit, sphormonit) Erysipelas/ toistuvien jälkitila Immobilisaatio Rupturoitunut Bakerin kysta Lantion tuumori Hypoalbuminemia Yön aikana yleensä turvotus laskee Aiemmin usein ollut SLT, säärihaava, ruusuja tai kipsihoito Pitting, pohkeen ympärysmitta Staassiekseema tavallista: tummaa Nilkkaturvotus ei ole diureetin käyttöindikaatio Syynmukainen hoito on paras: kompressio (lääkinnällinen hoitosukka puristusluokka 2 mielellään), jumppa, kohoasento Maksusitoumusta ei hoitosukkiin yleensä saa

25 7. SAIRAUSLOMAN PITUUS EBM: ONKO SITÄ? Miten monta päivää? Miksi? Pohdi sairausloman vaikutuksia: Ylähengitystieinfektio: yskä, nuha, lämpöä 37,4 C. Depressio 36-v opettajalla, jonka masennus laukesi isän kuoleman jälkeen pari kuukautta sitten. 1-v lapsen korvatulehdus: kuumepiikki ollut 2pv sitten. Syö, juo ja leikkii, mutta päiväunilla on nuhan takia vähän levoton. Hoidossa perhepäivähoidossa. 8-v lapsen vatsatauti. Psykiatrin vas. radiuksen hyväasentoinen murtuma

26 7. SVA PITUUS? 2009 sairauspäiviä: 10 pv / työllinen nainen, 8pv / työllinen mies (Tilastokeskus) Työntekijän on esitettävä luotettava selvitys sairaudestaan, mikäli työnantaja sitä pyytää. Laissa EI edellytetä sairauden ja siitä johtuvan työkyvyttömyyden osoittamista lääkärintodistuksella. Oikeus sairausajan palkkaan on yhdeksältä arkipäivältä. Tämän jälkeen saa sairauspäivärahaa. Esim vuodessa tienaava saa 45,50/arkipäivä (ennen ennakonpidätystä) Työnantajalle sairaustyöpäivä maksaa euroa. (lähde: Valtionvarainministeriö), (Teollisuussektorilla hinta korkeampi kuin palvelualoilla; Talouselämä 31/2011) TKL:n käynti n. 135 eur, sh-käynti n. 50 eur jne. Kuka haluaa maksaa sairauslomien kirjoittamisen?

27 8. OLISIKOHAN SE ASTMAA? 41-v perusterve toimistotyötä tekevä nainen tulee pitkittyneen yskän ja lievän rasitushengenahdistuksen takia. Oireilua on kestänyt muutamia kuukausia. Alku liittyi flunssaan, mihin saatu antibioottikuuri vei yskän vain hetkeksi. Harrastaa uintia ja laulua. Uimahallissa on helpompi hengittää. Laulaessa ääni ei enää kanna. Suku: äidillä ja serkulla astma. Allergioita ei tiedossa. PEF-seuranta tehty ennen vastaanottoa sh:n ohjeistamana. Status: keuhkoista kuuluu aavistus pyörteisyyttä yläkentistä, mutta muutoin siisti löydös. Vingahduksia ei kuulu. Sydän: ei sivuääniä, ei poikkeavaa. Suu ja nielu: norm. RHA: ei poikkeavaa. Pituus on 171 cm ja tavoitearvo olisi 470 l/min. Asiallinen tasapainoinen. Kuinka jatkat tutkimuksia? Mitä muuten teet ja sovit hänen kanssaan?

28 8. OLISIKOHAN SE ASTMAA? ASTMAN HOITOSUUNNITELMAA ALUSSA Suunnitelma: otetaan keuhkokuva, jos sitä ei ole viimeisen kahden vuoden aikana otettu. Lisäksi B-PVK+TKD (ja tarvittaessa Ns-Eos). Reseptille hengitettävä kortisonivalmiste: beklometasonia tai budesonidia mikrogr. x 2/päivä tai flutikasonia mikrogr.x2/päivä sekä lyhytvaikutteinen beeta2-agonisti käytettäväksi tarvittaessa hengenahdistukseen. Seuraava kontrolli 2-4 kk:n kuluttua. Jos kortisoniannos on korkeampi (800 x 2/pv tai 500 x 2/pv), tulee potilaalle varata kontrolliaika jo 2 kk:n kuluttua. Kontrolli voidaan tehdä joko vastaanotolla tai puhelimitse, ja ennen sitä potilaan tulisi tehdä 2 viikkoa PEF -mittausta kotona etukäteen. Kontrollissa kerrotaan laboratoriotulokset ja keuhkokuvatulos potilaalle, jos ei ole saanut tietoa aikaisemmin soittoajalla tai hoitajalta lääkärin katsottua ja kommentoitua tulokset koneelle. 6kk kohdalla B-lausunto, jos lääkityksen tarve on jatkuva.

29 9. KYLLÄPÄS TYKYTTÄÄ. SITÄ AINA ILTAISIN KYTTÄÄN 65-v nainen tulee rytmihäiriön takia. Sydän on ajoittain tuntunut lyövän epätasaisesti, kuin lyöntejä jäisi väliin. Ollut ennenkin, mutta nyt potilas huolestui sydämensä tilanteesta. Verenpainetautiin on lääkityksenä Amlodipiini 5 mg x1 ja Ramipril 5 mg x1. Aiemman lääkityksen hyperkolesterolemiaan lopetti sivuvaikutusten vuoksi. Suvussa isällä oli vanhalla iällä jokin sydänongelma. Noin 10kk sitten potilas on viimeksi käynyt perusverikokeissa, jolloin elektrolyytit, krea, pvk ja EKG olivat normaalit. Suorituskyky on hyvä, ei hengenahdistusta eikä varsinaisia rintakipuja. Jumpassa on käynyt ongelmitta. Verenpaine on kotiseurannassa ollut hyvä potilaan kertoman mukaan, mutta edellisestä mittauksesta on pitkä aika. Miten lähdet selvittämään potilaan tilannetta?

30 9. TYKYTTÄÄ Anamneesin tarkennus Onko niin että sydän muljahtaa/ tulee tunne että lyönti jää väliin? Vai onko myös pidempikestoista epätasaista pulssia (flimmeri) ollut tai kovin nopeaa rytmiä? Liittyykö tunne johonkin tilanteeseen, onko stressiä tai huolia? Kuinka usein rytmihäiriötuntemuksia on ollut? Kuinka kauan rytmihäiriöt kestävät? Tulevatko sekä levossa että rasituksessa? Onko liittynyt muita oireita ( kipu, huimaus, tajunnanmenetys tms) Alkoholi? Suvussa vakavia rytmihäiriöitä? Infektion oireita? Status Yleistila Sydämen auskultointi: rytmi nyt, sivuääniä? Keuhkojen, kaulavaltimoiden auskultointi Nilkoissa turvotusta - vajaatoiminnan merkkejä? Verenpaineen kontrollointi (huomioidaan että yö mennyt huolestuneena valvoessa) Kilpirauhasen palpointi Otetaan EKG

31 Mitä opit? Mikä toimi? Mitä jäit kaipaamaan?

tiistaina 6.3. klo seminaarihuone 3, BM1, P-kerros

tiistaina 6.3. klo seminaarihuone 3, BM1, P-kerros Maailman ensi-ilta L5k2012: TK:n TOP 10 tiistaina 6.3. klo 13.00-15.30 seminaarihuone 3, BM1, P-kerros Opetuksen jälkeen vinkit kyseisistä tapauksista ovat nähtävissä digitaalisessa kurssikirjastossa.

Lisätiedot

Huimaaja yleislääkärin vastaanotolla

Huimaaja yleislääkärin vastaanotolla Huimaaja yleislääkärin vastaanotolla Huimaa, heikottaa, tarvitsen tukea, huone pyörii, höntti olo, silmissä mustuu, näkö menee 25.3.2013 KNK huimausteemapäivänä Helena Karppinen, yleislääketieteen kliininen

Lisätiedot

KAATUMISET JA HUIMAUS. Jouko Laurila geriatrian erikoislääkäri Rovaniemen ikäosaamiskeskus

KAATUMISET JA HUIMAUS. Jouko Laurila geriatrian erikoislääkäri Rovaniemen ikäosaamiskeskus KAATUMISET JA HUIMAUS Jouko Laurila geriatrian erikoislääkäri Rovaniemen ikäosaamiskeskus KAATUMISET JA HUIMAUS Jouko Laurila geriatrian erikoislääkäri Rovaniemen ikäosaamiskeskus Sidonnaisuudet: Mundipharma,

Lisätiedot

Sh, reuma- ja luustohoitaja Anne Kosonen Lahden kaupunki 19.5.2015

Sh, reuma- ja luustohoitaja Anne Kosonen Lahden kaupunki 19.5.2015 Sh, reuma- ja luustohoitaja Anne Kosonen Lahden kaupunki 19.5.2015 Taustaa Lahti n. 100 000 asukasta Lahden kaupunki: Pääterveysasema/ vaativa perusterveydenhoito, väestöpohja n. 10 000 sekä Itäinen lähiklinikka

Lisätiedot

Laajempi, erityisesti diabeetikkoa huomioiva terveys- ja hoitosuunnitelma fraasi ja ohje

Laajempi, erityisesti diabeetikkoa huomioiva terveys- ja hoitosuunnitelma fraasi ja ohje Laajempi, erityisesti diabeetikkoa huomioiva terveys- ja hoitosuunnitelma fraasi ja ohje 13.6.2019 10:15, sh NN sairaanhoitajan vastaanotto Hoitosuunnitelma Terveys- ja hoitosuunnitelma pvm läsnä olevat

Lisätiedot

ÄKILLINEN SYDÄNKOHTAUS ACUTE CORONARY SYNDROMES PATOGENEESI ENSIHOITO ÄKILLISEN SYDÄN- KOHTAUKSEN PATOLOGIA

ÄKILLINEN SYDÄNKOHTAUS ACUTE CORONARY SYNDROMES PATOGENEESI ENSIHOITO ÄKILLISEN SYDÄN- KOHTAUKSEN PATOLOGIA 1/5 ÄKILLINEN SYDÄNKOHTAUS ACUTE CORONARY SYNDROMES PATOGENEESI ENSIHOITO ÄKILLISEN SYDÄN- KOHTAUKSEN PATOLOGIA KESKEISET TEKIJÄT: o Sepelvaltimon tukos / ahtautuminen (kuva 1,sivulla 5) o Tromboottinen

Lisätiedot

Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3, tms.): Luokkatunnus (merkitse A, B, C, tms., tai jätä tyhjäksi mikäli ei ole rinnakkaisluokkia):

Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3, tms.): Luokkatunnus (merkitse A, B, C, tms., tai jätä tyhjäksi mikäli ei ole rinnakkaisluokkia): VASTAAJAN TUNNUS: OIREKYSELY Alakoulut Kyselylomakkeen täyttöpäivämäärä: / 20 Lapsen etunimi: Lapsen sukunimi: Lapsen ikä: Sukupuoli: Poika 1 Tyttö 2 Koulun nimi: Kunta: Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3,

Lisätiedot

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle 2 Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Lääkärisi on määrännyt Sinulle Xarelto - lääkevalmistetta. Tekonivelleikkauksen jälkeen laskimotukoksen eli veritulpan riski on tavallista

Lisätiedot

Vanhusten virtsatieinfektio. TPA Tampere: Vanhuksen virtsatieinfektio

Vanhusten virtsatieinfektio. TPA Tampere: Vanhuksen virtsatieinfektio Vanhusten virtsatieinfektio 1 Perustieto Termit Oireeton bakteriuria Vti pitkäaikaishoidossa Oireet ja määritelmä Diagnoosi Haasteet Syventävä tieto Hoito TPA: virtsatieinfektio 2 Bakteriuria eli bakteerikasvu

Lisätiedot

URHEILIJAN TERVEYSKYSELY

URHEILIJAN TERVEYSKYSELY URHLIJAN TERVEYSKYSELY Nimi: Sukupuoli: Sotu: Osoite: Puhelin: Sähköposti: Lähiomainen+puhelinnro: Laji(t): Valmentaja(t): Omalääkäri ja toimipaikka: Mitkä ovat mielestäsi parhaimmat saavutukset urheilussa:

Lisätiedot

UKK-terveysseula LIIKKUMISEN TURVALLISUUDEN JA SOPIVUUDEN ARVIOINTIKYSELY. Nimi Sotu Päiväys

UKK-terveysseula LIIKKUMISEN TURVALLISUUDEN JA SOPIVUUDEN ARVIOINTIKYSELY. Nimi Sotu Päiväys UKK-terveysseula LIIKKUMISEN TURVALLISUUDEN JA SOPIVUUDEN ARVIOINTIKYSELY Hyvä vastaaja! Ole hyvä ja lue huolellisesti terveysseulan kysymykset ja vastaa niihin parhaan tietämyksesi mukaan. Nimi Sotu Päiväys

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Astman diagnostiikka ja hoidon työnjako perusterveydenhuollossa

Astman diagnostiikka ja hoidon työnjako perusterveydenhuollossa Astman diagnostiikka ja hoidon työnjako perusterveydenhuollossa 1.Käynti - lääkärin vastaanotto Astman selvittely - diagnostiikka Oireileva potilas. Ajanvaraus(hoitaja)- Hoidon tarpeen arvio Varataan aika

Lisätiedot

ASTMAN OMAHOITOKORTTI

ASTMAN OMAHOITOKORTTI ASTMAN OMAHOITOKORTTI www.hengitys.fi www.astmatesti.fi www.pef.fi Erikieliset astmatestit löydät osoitteesta: www.asthmacontroltest.com GSK, Piispansilta 9 A 00 Espoo Puh. 00 0 0 0, www.gsk.fi GSK-tuoteinfo

Lisätiedot

Kliinikon odotukset virtsatieinfektioiden laboratoriotutkimuksilta

Kliinikon odotukset virtsatieinfektioiden laboratoriotutkimuksilta SKKY ry:n ja Sairaalakemistit ry:n syyskoulutuspäivät Kliinikon odotukset virtsatieinfektioiden laboratoriotutkimuksilta Maarit Wuorela, LT, oyl Turun kaupungin hyvinvointitoimiala erikoissairaanhoito

Lisätiedot

Aikuisten astmapotilaiden seuranta ja omahoito. M-talon auditorio

Aikuisten astmapotilaiden seuranta ja omahoito. M-talon auditorio Aikuisten astmapotilaiden seuranta ja omahoito M-talon auditorio 30.11.2017 ESH:sta PTH:on, kun Astman hoitotasapaino on tyydyttävä Lääkityksestä on tehty B-lausunto Omahoito-ohjeet on annettu (nuoren)

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Astmapotilaan hoidon aloitus ja hoitopolku Simon terveysasemalla ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Terveyskeskuksessa on jo ennestään käytössä suhteellisen hyvin toimiva astmapotilaan

Lisätiedot

Kaaoksen hallinta (perus)terveydenhuollossa. 17.4.2013 Klas Winell

Kaaoksen hallinta (perus)terveydenhuollossa. 17.4.2013 Klas Winell Kaaoksen hallinta (perus)terveydenhuollossa 17.4.2013 Klas Winell Rakennuspalikat Omien resurssien analyysi Kohdeväestön analyysi Nykyisen toiminnan määrä, laatu, vaikuttavuus ja terveyshyöty analyysi

Lisätiedot

Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta

Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta Tavoitteet Seurannassa pyritään rintasyövän mahdollisen paikallisen uusiutumisen ja vastakkaisen rinnan uuden syövän varhaiseen toteamiseen. Oireettomalle potilaalle

Lisätiedot

Urheilijan terveyskysely

Urheilijan terveyskysely Urheilijan terveyskysely Nimi: Sukupuoli: M N Sotu: Laji(t): Valmentaja(t): Osoite: Sähköpostiosoite: Puhelin: Omalääkäri ja toimipaikka: Lähiomainen + puhelinnumero: Mitkä ovat mielestäsi parhaat saavutuksesi

Lisätiedot

Tietoa eteisvärinästä

Tietoa eteisvärinästä Tietoa eteisvärinästä Mikä eteisvärinä eli flimmeri on? Eteisvärinä on tavallisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö, joka yleistyy 60 ikävuoden jälkeen. Yli 75-vuotiaista noin 10 % sairastaa eteisvärinää

Lisätiedot

Sydän ja ajokyky. Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä

Sydän ja ajokyky. Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä Sydän ja ajokyky Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä 29.3.2017 Sidonnaisuudet Työnantajan määräämä koulutus Boston scientific Medtronic finland St Jude Medical Sydän Ihmisen

Lisätiedot

TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI

TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI TULOSTEN LUOTETTAVUUTEEN VAIKUTTAVAT Leposyke Maksimisyke Puuttuva syketieto tai mittaushäiriöt Mittauksen pituus Sairaudet Lääkitys LEPOSYKE VAIKUTTAA PALAUTUMISEN MÄÄRÄÄN

Lisätiedot

Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen. TPA Tampere: antikoagulanttihoito

Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen. TPA Tampere: antikoagulanttihoito Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen 1 Perustieto Tietää, miksi verenohennushoitoa käytetään Käytettävät lääkkeet Verenohennushoidon komplikaatiot ja niiden hoito

Lisätiedot

LÄÄKEHAITTACASE JA ARVIOINTI. Sirkka-Liisa Kivelä Professori, emerita

LÄÄKEHAITTACASE JA ARVIOINTI. Sirkka-Liisa Kivelä Professori, emerita LÄÄKEHAITTACASE JA ARVIOINTI Sirkka-Liisa Kivelä Professori, emerita MIES 72 v Ongelmat alkaneet kesällä ja pahentuneet syyskesällä ja syksyllä - Laihtuminen, 178 cm, paino 54.6 kg - Käsien vapina, ajoittain

Lisätiedot

Urheilijan terveyskysely

Urheilijan terveyskysely Urheilijan terveyskysely Nimi: Sukupuoli: M N Sotu: Laji(t): Valmentaja(t): Osoite: Sähköposti: Puhelin: Omalääkäri ja toimipaikka: Lähiomainen + puhelinnumero: Mitkä ovat mielestäsi parhaat saavutuksesi

Lisätiedot

Nuoren naisen VIRTSATIETULEHDUS

Nuoren naisen VIRTSATIETULEHDUS Nuoren naisen VIRTSATIETULEHDUS Terveyden edistämisen keskus ry:n arvioima. Julkaisija:Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Töölönkatu 37 A 00260 Helsinki Tilaukset: julkaisutilaukset@yths.fi Kirjoittanut:

Lisätiedot

Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi. Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan.

Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi. Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan. Potilaan opas VALDOXAN Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan. Tässä oppaassa kerrotaan suosituksista maksan haittavaikutusten

Lisätiedot

Tekonivelinfektiot. 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS

Tekonivelinfektiot. 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS Tekonivelinfektiot 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS Lääkelaitos: Endoproteesirekisteri Lääkelaitos: Endoproteesirekisteri Tekonivelinfektio Lonkan ja polven primaaritekonivelistä

Lisätiedot

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta Ensimmäisen GILENYA-annoksen jälkeen lääkärisi pyytää sinua jäämään vastaanotolle vähintään kuuden tunnin ajaksi, jotta tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä, jos

Lisätiedot

Diabeetikon suunnitelmallinen hoito. Loviisan terveyskeskuksessa

Diabeetikon suunnitelmallinen hoito. Loviisan terveyskeskuksessa Diabeetikon suunnitelmallinen hoito Loviisan terveyskeskuksessa Näe suuret linjat, tee pieniä muutoksia kiinalainen sananlasku Taustaa Hoitosuunnitelmien teko aloitettu v. 2004 lääkäri Raija Sihvosen toimesta

Lisätiedot

Opiskelijoiden virtsatieinfektioiden diagnostiikka ja hoitolinjat. 25.10.2007 Kristina Kunttu, LT, yhteisöterveyden ylilääkäri

Opiskelijoiden virtsatieinfektioiden diagnostiikka ja hoitolinjat. 25.10.2007 Kristina Kunttu, LT, yhteisöterveyden ylilääkäri Opiskelijoiden virtsatieinfektioiden diagnostiikka ja hoitolinjat 25.10.2007 Kristina Kunttu, LT, yhteisöterveyden ylilääkäri VIRTSATIEINFEKTIOT NUORILLA NAISILLA Yleisyys Jopa puolet naisista sairastaa

Lisätiedot

Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3, tms.): Luokkatunnus (merkitse A, B, C, tms., tai jätä tyhjäksi mikäli ei ole rinnakkaisluokkia):

Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3, tms.): Luokkatunnus (merkitse A, B, C, tms., tai jätä tyhjäksi mikäli ei ole rinnakkaisluokkia): VASTAAJAN TUNNUS: OIREKYSELY Alakoulut Kyselylomakkeen täyttöpäivämäärä: / 20 Lapsen etunimi: Lapsen sukunimi: Lapsen ikä: Sukupuoli: Poika 1 Tyttö 2 Koulun nimi: Kunta: Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3,

Lisätiedot

MRSA-kantajuuden seuranta

MRSA-kantajuuden seuranta MRSA-kantajuuden seuranta Hygieniahoitaja Minna Nieminen Tays, Infektioyksikkö 400 PSHP:n uudet MRSA-kantajat ikäryhmittäin 2005-2017 (tammi-lokakuu 2017) 350 300 250 200 >65 15-64V

Lisätiedot

KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE

KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE Vaasan kaupunki Vähänkyrön terveysasema Vähänkyröntie 11, 66500 Vähäkyrö puh. 06 325 8500 KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE Sinulle on varattu seuraavat ajat ajokorttitodistukseen

Lisätiedot

TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI

TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI TULOSTEN LUOTETTAVUUTEEN VAIKUTTAVAT Leposyke Maksimisyke Puuttuva syketieto tai mittaushäiriöt Mittauksen pituus Sairaudet Lääkitys LEPOSYKE VAIKUTTAA PALAUTUMISEN MÄÄRÄÄN

Lisätiedot

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille LAPSI SAIRASTAA Opas vanhemmille LUKIJALLE Tässä oppaassa kerrotaan lasten sairauksista. Oppaassa on ohjeita, miten hoidat lasta kotona. Lisäksi neuvotaan, milloin täytyy soittaa terveysasemalle, kun lapsi

Lisätiedot

Tunnista kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet

Tunnista kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Page 1 of 6 JULKAISTU NUMEROSSA 2/2018 JÄRKEÄ LÄÄKEHOITOON Tunnista kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Sirpa Hartikainen, Riitta Antikainen / Kirjoitettu 28.5.2018 / Julkaistu 14.8.2018 Lääkkeitä määrätessä

Lisätiedot

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI Tunne pulssisi Estä aivoinfarkti Tiedätkö, lyökö sydämesi, kuten sen pitää? Onko sydämen syke säännöllinen vai epäsäännöllinen? Epäsäännöllinen

Lisätiedot

Skolioosin kliiniset tutkimukset - Miten tutkin skolioosipotilaan kouluterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa ja erikoissairaanhoidossa?

Skolioosin kliiniset tutkimukset - Miten tutkin skolioosipotilaan kouluterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa ja erikoissairaanhoidossa? Skolioosin kliiniset tutkimukset - Miten tutkin skolioosipotilaan kouluterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa ja erikoissairaanhoidossa? EL Johanna Syvänen, TYKS 22.1.2015 Kouluterveydenhuolto Tavoite

Lisätiedot

Päivystysosasto. Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP

Päivystysosasto. Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP Päivystysosasto Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP Potilaat Päivystysosastolle päivystyspoliklinikan kautta tarkkailuosasto A11, A31, A32 A12, A21, A21 A42 Miksi päivystys osasto aikaa vievä diagnostiikka

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. VEDOS TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta. VEDOS TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminta Perustieto Määritelmä Ennuste Iäkkäiden vajaatoiminta Seuranta Palliatiivisen hoidon kriteerit vajaatoiminnassa Syventävä tieto Diagnostiikka Akuuttien oireiden hoito Lääkehoidon

Lisätiedot

Pikapoli - uusi vastaanoton toimintamalli saatavuuden parantamiseksi. Ylilääkäri Outi Pohjola 28.11.2014 Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Rovaniemi

Pikapoli - uusi vastaanoton toimintamalli saatavuuden parantamiseksi. Ylilääkäri Outi Pohjola 28.11.2014 Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Rovaniemi Pikapoli - uusi vastaanoton toimintamalli saatavuuden parantamiseksi Ylilääkäri Outi Pohjola 28.11.2014 Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Rovaniemi Mikä on pikapoli? Uusi hoitajavetoinen malli tarjota

Lisätiedot

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita?

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? '' Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? Kuinka kauan kipsiä pidetään jalassa? Saako kipeälle

Lisätiedot

Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset huolellisesti ja ota huomioon kysymysten tarkennuspyynnöt!

Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset huolellisesti ja ota huomioon kysymysten tarkennuspyynnöt! TERVEYSKYSELY Täytä kysely huolellisesti ennen lääkärinvastaanottoa. TAUSTATIEDOT 1. Nimi 2. Sukupuoli 3. Mikä on urheilulajisi Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset

Lisätiedot

Lasten virtsatieinfektioiden diagnostiikan ja hoidon kulmakivet

Lasten virtsatieinfektioiden diagnostiikan ja hoidon kulmakivet 25.10.2007 Lasten virtsatieinfektioiden diagnostiikan ja hoidon kulmakivet Ville Peltola TYKS, lastenklinikka Insidenssi Suurin < 1-v: pojat = tytöt, n. 7/1000 1-v: tytöt > pojat 8% tytöistä sairastaa

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot

Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot ULTRAÄÄNITUTKIMUKSET Kiireellisyysluokitus! (päivystys/ei-päivystys). Sovi päivystytutkimuksesta/ajankohdasta tutkimuksen tekevän yksikön kanssa

Lisätiedot

Thorax NSO SISÄLTÖ. röntgenkuvauksen indikaatiot ja. Thorax-röntgenkuvauksen indikaatiot

Thorax NSO SISÄLTÖ. röntgenkuvauksen indikaatiot ja. Thorax-röntgenkuvauksen indikaatiot THX1 kuvantulkinta 2013 SISÄLTÖ Thorax NSO thorax-kuvauksen indikaatiot ja tekniikka (makuu- ja pystythorax) thorax-kuvan systemaattinen analysointi thorax-lausunnon komponentit nenän sivuonteloiden röntgenkuvauksen

Lisätiedot

Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta

Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta Vanhemmille/huoltajille Ensimmäisen annoksen jälkeen lääkäri pyytää lasta jäämään vastaanotolle vähintään kuuden

Lisätiedot

Kainuun omahoitolomake

Kainuun omahoitolomake Kainuun omahoitolomake Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen tuloasi hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Lomake on pohjana, kun yhdessä laadimme Sinulle hoitosuunnitelman, johon kirjaamme

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Rytmin seuranta fysioterapiassa. Leena Meinilä 2016

Rytmin seuranta fysioterapiassa. Leena Meinilä 2016 Rytmin seuranta fysioterapiassa Leena Meinilä 2016 mitä seurataan: syketaajuus, lepoharjoitussyke- maksimi-palautuminen, rytmihäiriöt miksi? sopiva harjoitussyke, mahdollisten rasitukseen liittyvien rytmihäiriöiden

Lisätiedot

Äkillinen yleistilan lasku- toimintamalli HOIDON OHJAUS JA ARVIOINTI

Äkillinen yleistilan lasku- toimintamalli HOIDON OHJAUS JA ARVIOINTI Äkillinen yleistilan lasku- toimintamalli HOIDON OHJAUS JA ARVIOINTI Mistä kyse? Kyse on ollut palveluiden piirissä olevien hoitoprosessin parantaminen toimintamallin avulla sekä terveydentilassa ja toimintakyvyssä

Lisätiedot

URHEILIJAN TERVEYSKYSELY

URHEILIJAN TERVEYSKYSELY Sivu 1 / 6 URHEILIJAN TERVEYSKYSELY Nimi: Sotu: - Osoite: Puhelin: Lähiomainen ja puhelinnumero: Urheilulaji(t): Urheiluseura: Valmentaja: Mitkä ovat mielestäsi parhaat saavutuksesi urheilussa? Mitkä ovat

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE Liite 3

OMAHOITOLOMAKE Liite 3 OMAHOITOLOMAKE Liite 3 Sinulle on varattu seuraava aika: Sairaanhoitajan vastaanotolle: Aika lääkärille ilmoitetaan myöhemmin Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytä tämä omahoitolomake

Lisätiedot

LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008)

LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008) LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008) Kiitos, että olette päättänyt osallistua tutkimukseen, jossa selvitetään nivelrikkovaivaisten koirien

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

1939-1949 syntyneet 3936 kävijää 85-88 % ikäryhmästä

1939-1949 syntyneet 3936 kävijää 85-88 % ikäryhmästä Raahen seudun hyvinvointi- kuntayhtymän aikuisneuvola 2004 alkaen 65 vuotta täyttävät 1939-1949 syntyneet 3936 kävijää 85-88 % ikäryhmästä miesten osuus noussut 40-49 % 10.12.2014 1 Millaisia ovat 65-vuotiaat?

Lisätiedot

Kirjataan tunnistetiedot Kirjataan allergiat/riskitiedot

Kirjataan tunnistetiedot Kirjataan allergiat/riskitiedot POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- MEO 1 (6) Pinnallinen haava (pituus alle 3 cm) Jäykkäkouristusrokote Ei vuoda runsaasti Puhdistus ja syvyyden tarkistaminen (varovaisuutta silmien ja kasvojen alueella) Tarvittaessa

Lisätiedot

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA Sh Eija Ringvall Tules/Artro Tyks Kirurginen sairaala Alaraajapotilaan ortopedinen hoito -koulutus Kevät 2015 Artro-prosessin vuodeosasto 23 vuodepaikkaa Viikko-osasto, auki

Lisätiedot

CASE 1 65-vuotias nainen, jolla puutuu 2-3 sormet ja 4 sormen mediaalireuna oikeasta yläraajasta. Keskikaularangassa ja scapulan angulus inferiorisella alueella särkyä. Lepo helpottaa jonkun verran kipua.

Lisätiedot

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Meloxoral 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Meloksikaami 0,5 mg Apuaine: Natriumbentsoaatti 1,75 mg Täydellinen

Lisätiedot

Tasapaino - huimaus. Hannu Tapiovaara 2016

Tasapaino - huimaus. Hannu Tapiovaara 2016 Tasapaino - huimaus Hannu Tapiovaara 2016 Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu ainakin kerran vuodessa Huimaus on kuudenneksi yleisin syy yleislääkärin vastaanotolle hakeutumiseen.

Lisätiedot

HYVINVOINTIANALYYSI TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI

HYVINVOINTIANALYYSI TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI HYVINVOINTIANALYYSI TULOSTEN LUOTETTAVUUDEN ARVIOINTI TULOSTEN LUOTETTAVUUTEEN VAIKUTTAVAT Leposyke Alkoholi Maksimisyke Sairaudet Lääkitys Puuttuva syketieto LEPOSYKE VAIKUTTAA PALAUTUMISEN MÄÄRÄÄN Mittausjakso

Lisätiedot

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai kumpikin luku on korkeampi. Kohonnut

Lisätiedot

VASTA-AIHEET (kts. tarkemmin Terveysportti Duodecim lääketietokanta )

VASTA-AIHEET (kts. tarkemmin Terveysportti Duodecim lääketietokanta ) MS-TAUDIN IMMUNOMODULOIVA LÄÄKITYS Lähteenä Käypähoito-suositus (3.12.2014, kohdennettu päivitys 16.12.2015). MS-tauti käypähoito suositus Lisäksi hoitojen toteutuksessa ja seurannassa huomioitava sairaalakohtaiset

Lisätiedot

Moniammatillinen yhteistyö

Moniammatillinen yhteistyö Moniammatillinen yhteistyö Case 1: Keitä ammattilaisia osallistuu potilaan hoitoon? Potilas on 78-vuotias yksin omakotitalossa asuva mies. Perussairauksina TDM, RR-tauti, psoriaasi, hyperkolesterolemia,

Lisätiedot

Palveluskelpoisuus, kirurgiset sairaudet Jari Autti Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Palveluskelpoisuus, kirurgiset sairaudet Jari Autti Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Palveluskelpoisuus, kirurgiset sairaudet Jari Autti Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Yleistä Mitään sairautta EI tule jättää hoidettavaksi varusmiespalveluksen aikana Leikkaushoitoja ei pääsääntöisesti

Lisätiedot

EKG-LÖYDÖKSET HÄLYTYSKELLOT SOIMAAN! TÄRKEÄT EKG-LÖYDÖKSET

EKG-LÖYDÖKSET HÄLYTYSKELLOT SOIMAAN! TÄRKEÄT EKG-LÖYDÖKSET EKGLÖYDÖKSET HÄLYTYSKELLOT SOIMAAN! Marja Hedman, LT, Dos Kardiologi KYS/ Kuvantamiskeskus Kliinisen fysiologian hoitajien koulutuspäivät 21.22.5.2015, Valamon luostari TÄRKEÄT EKGLÖYDÖKSET 1. Hidaslyöntisyys

Lisätiedot

INFEKTIOIDEN SEURANTA- MÄÄRITELMÄT PITKÄAIKAIS- HOITOLAITOKSISSA

INFEKTIOIDEN SEURANTA- MÄÄRITELMÄT PITKÄAIKAIS- HOITOLAITOKSISSA Sairaalainfektio-ohjelma (SIRO) INFEKTIOIDEN SEURANTA- MÄÄRITELMÄT PITKÄAIKAIS- HOITOLAITOKSISSA Allison McGeer ym., 1991 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja C 14/2005 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja C11

Lisätiedot

203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet

203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet 1 / 5 27.11.2015 13:07 Yhteistyökumppanit / Lääkärit ja terveydenhuolto / Lääkkeet ja lääkekorvaukset / Lääkkeiden korvausoikeudet / Erityiskorvaus / 203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO DUTASTERIDE RATIOPHARM 0,5 MG PEHMEÄT KAPSELIT Päivämäärä: 16.3.2016, Versio: 2.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä

Lisätiedot

ALL2000_Amendment_2014

ALL2000_Amendment_2014 ALL2000_Amendment_2014 Hoito-ohjelmaa voidaan käyttää yli 15-vuotiaiden T- tai B-ALL-potilaiden hoidossa. ALL2000_amendement_2014 koostuu induktiohoidosta, viidestä konsolidaatiohoidosta ja ylläpitohoidosta.

Lisätiedot

Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017)

Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017) Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017) 1 2 Keston mukaan selkäkipu jaetaan akuuttiin (alle 6 vkoa), subakuuttiin

Lisätiedot

Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki

Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki Valmistelut: Alueen omahoitaja: Terveyskeskuksen lääkelista, tekstit, laboratoriotulokset Hoivakodin hoitaja: Talon lääkelista,

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta. TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminta Perustieto Määritelmä Ennuste Iäkkäiden vajaatoiminta Seuranta Palliatiivisen hoidon kriteerit vajaatoiminnassa Syventävä tieto Diagnostiikka Akuuttien oireiden hoito Lääkehoidon

Lisätiedot

Mikäli vastasit Kyllä, selvitä vastauksesi kyselyn lopussa kohtaan tarkempi selvitys ja mainitse kysymyksen

Mikäli vastasit Kyllä, selvitä vastauksesi kyselyn lopussa kohtaan tarkempi selvitys ja mainitse kysymyksen ODL LIIKUNTAKLINIKKA URHEILIJAN TERVEYSKYSELY Nimi: Sukupuoli: M / N Sotu: - Osoite: Sähköpostiosoite: Puhelin: Omalääkäri ja toimipaikka: Lähiomainen + puhelinnumero: Laji: Valmentaja: Aikaisemmat lajit:

Lisätiedot

Porin Perusturvan Mobiilitoiminnasta ja kotiuttamisesta

Porin Perusturvan Mobiilitoiminnasta ja kotiuttamisesta Porin Perusturvan Mobiilitoiminnasta ja kotiuttamisesta YL Katriina Lähteenmäki Yleislääketieteen ja Akuuttilääketieteen el Ensihoitolääketieteen erityispätevyys Päivystyslääketieteen erityispätevyys mobiilitoiminnan

Lisätiedot

Kroonisen alavatsakivun urologiset syyt LT Jukka Sairanen, urologian klinikka, Vatsakeskus HYKS

Kroonisen alavatsakivun urologiset syyt LT Jukka Sairanen, urologian klinikka, Vatsakeskus HYKS Kroonisen alavatsakivun urologiset syyt LT Jukka Sairanen, urologian klinikka, Vatsakeskus HYKS GKS KOULUTUSPÄIVÄT Biomedicum, Helsinki 24.- 25.9.2015 Sidonnaisuudet viimeisen 2 vuoden ajalta Luennoitsija

Lisätiedot

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta Ensimmäisen annoksen jälkeen lääkärisi pyytää sinua jäämään vastaanotolle vähintään kuuden tunnin ajaksi, jotta

Lisätiedot

Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P)

Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P) Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P) 24.01.2018 Astma Infektio KNK ongelmat Allergia Refluksitauti TIC oire (toiminallinen) YSKÄ Hengenahdistus Bronkioliitti Akuutti obstruktiivinen bronkiitti Infektioastma

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito

Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito Keuhkoahtautmatauti Mahdollisimman varhainen taudin diagnostiikka Diagnoosi on oikea Optimaalinen lääkitys ja hoito: -tupakoinnin lopetus -lääkitys -kuntoutus

Lisätiedot

Virtsatieinfektiot. ivä 12.11.2012. Infektioyhdyshenkilöiden iden koulutuspäiv. Teija Puhto Infektiolää

Virtsatieinfektiot. ivä 12.11.2012. Infektioyhdyshenkilöiden iden koulutuspäiv. Teija Puhto Infektiolää Virtsatieinfektiot Infektioyhdyshenkilöiden iden koulutuspäiv ivä 12.11.2012 Teija Puhto Infektiolää ääkäri Yleistä Virtsatieinfektiot ovat toiseksi yleisin infektio yleislää ääkärin vastaanotolla Suomessa

Lisätiedot

Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen

Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen 1 24.8.2017 Perustieto Tietää, miksi verenohennushoitoa käytetään Käytettävät lääkkeet Verenohennushoidon komplikaatiot ja niiden

Lisätiedot

HENGITYSTIEINFEKTIOON SAIRASTUNEEN LEIKKI-IKÄISEN (1-3 vuotiaan) LAPSEN HOITO KOTONA

HENGITYSTIEINFEKTIOON SAIRASTUNEEN LEIKKI-IKÄISEN (1-3 vuotiaan) LAPSEN HOITO KOTONA HENGITYSTIEINFEKTIOON SAIRASTUNEEN LEIKKI-IKÄISEN (1-3 vuotiaan) LAPSEN HOITO KOTONA Sisältö Johdanto... 3 Yleinen kotihoito... 4 Nuhakuume... 7 Keuhkoputkentulehdus... 8 Kurkunpääntulehdus... 9 Milloin

Lisätiedot

Mies/ Nainen Ikä Paino Ruokavalio D-vit (µg/vrk) kuinka kauan? mittaustulos (S-D-25) Muuta. Nro

Mies/ Nainen Ikä Paino Ruokavalio D-vit (µg/vrk) kuinka kauan? mittaustulos (S-D-25) Muuta. Nro D-vitamiinin saanti ja miten vaikuttanut S-D-25 -mittaustuloksiin Ruokavalion selostus: OMNI = kasvisvoittoinen sekaruoka, VRN VHH = Vähähiilihydraattinen ruokavalio VEGE= Vegaani MUU= Jokin muu ruokavalio

Lisätiedot

Tieto lisää turvallisuutta: Vahingoista oppia toimintaan. Lääkäri

Tieto lisää turvallisuutta: Vahingoista oppia toimintaan. Lääkäri Tieto lisää turvallisuutta: Vahingoista oppia toimintaan Lääkäri 2018 12.1.2018 Prosessikatkokset potilasvahinkoina Hoitovastuu ja sen siirtyminen kenelle? Eero Hirvensalo prof., ortopedian ja traumatologian

Lisätiedot

Henrikka Aito Ylilääkäri, Lastentaudit HUS, Porvoon sairaala

Henrikka Aito Ylilääkäri, Lastentaudit HUS, Porvoon sairaala Henrikka Aito Ylilääkäri, Lastentaudit HUS, Porvoon sairaala 5.4. 2017 Työryhmä Askolan tk Loviisan tk Porvoon tk Sipoon tk Porvoon lääkärikeskus Porvoon apteekki Porvoon sairaala < 12-vuotiaan lapsen

Lisätiedot

LANNESELÄN LIIKEKONTROLLITESTIT. Nikolai Kähkönen ft OMT Ruoholahden Fysioterapia

LANNESELÄN LIIKEKONTROLLITESTIT. Nikolai Kähkönen ft OMT Ruoholahden Fysioterapia LANNESELÄN LIIKEKONTROLLITESTIT Nikolai Kähkönen ft OMT Ruoholahden Fysioterapia MEDIASTA POIMITTUA Yleistä selkäkipua hoidettu vuosia väärin suomalainen tutkija kehitti menetelmän, joka voi mullistaa

Lisätiedot

YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA

YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA 22.09.2017 YLEISIMMÄT TOIMENPITEET OLKAPÄÄ: INPINGEMENT OIREYHTYMÄN AVARRUS, ROTATOR CUFF SUTURATIO, HABITUELLI LUKSAATION KORJAUS, TEKONIVELLEIKKAUS(PERUS/KÄÄNTEINEN)

Lisätiedot

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n Tunne pulssisi ESTÄ AIVOINFARKTI Epäsäännöllinen syke voi johtua eteisvärinästä, jonka vakavin seuraus on aivoinfarkti. Eteisvärinän voi havaita itse pulssiaan tunnustelemalla.

Lisätiedot

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni,

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, Sydän- ja verisuoni sairaudet Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, - Yli miljoona suomalaista sairastaa sydän-ja verisuoni sairauksia tai diabetesta. - Näissä sairauksissa on kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan

Lisätiedot