Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen."

Transkriptio

1 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta, mulla on kyllä tosi kurja olo. Kamala nuha, kurkku kipeä ja 39 astetta kuumetta. Täytyy kai ilmoittaa töihin, että jään tänään kotiin.

2 Lasse: Niin, ei sille mitään voi. Nyt onkin kuulemma paljon flunssaa liikkeellä. FAN SOITTAA TYÖPAIKALLE Fan Zheng tässä, huomenta! Saanko Liisa Mäkäräiselle? Sihteeri: Hetkinen, yhdistän Sihteeri: Haloo? Valitettavasti hän ei ole vielä paikalla. Haluatko jättää hänelle soittopyynnön vai soitatko myöhemmin uudestaan? Soittopyynnön? Anteeksi, nyt en ymmärrä! Sihteeri: Ai, ei se mitään. Siis pyydänkö minä, että hän soittaa sinulle, kun hän tulee? Vai millaista asiaa sinulla on? Haluatko jättää viestin? En oikein tiedä Olen sairaana ja haluan ilmoittaa, että en pääse tänään töihin. Sihteeri: Ahaa. No, jospa minä välitän hänelle viestin? Kiitos, kiva juttu. Sihteeri: Sulla taitaa olla kova nuha? Joo, niin on. Mulla on myös aika korkea kuume. Sihteeri: No, sitten olet varmaan myös huomenna poissa. Onko sulla jo aika työterveyteen? Ei vielä. Mä soitan sinne kohta. Sihteeri: Hyvä. Ilmoittele sitten heti, kun tiedät jatkosta. Joo, totta kai! Riittääkö muuten sairaanhoitajan todistus? Sihteeri: Kyllä se riittää. Okei, palataan myöhemmin asiaan. Sihteeri: Palataan. Kiitos soitosta ja pikaista paranemista. Hei hei! Hei! SOITTO TYÖTERVEYTEEN Työterveys, ajanvaraus. Täällä on Fan Zheng, huomenta! Mä oon poissa töistä ja tarvitsen sairauslomatodistuksen. Saanko ajan lääkärille tai sairaanhoitajalle? Huomenta! Sanotko sinun sosiaaliturvatunnuksen? Joo, se on B.

3 Hetkinen, siis Zheng, Fan. Paavolan vanhainkoti, lähihoitaja, kotiosoite Aleksanterinkatu 2 C 4. Pitävätkö entiset yhteystiedot edelleen paikkansa? Joo, kyllä ne ovat samat. Selvä. Ja minkälaista vaivaa sinulla on? Mulla on nuhaa, kurkkukipua ja 39 astetta kuumetta. Eli tavalliset flunssan oireet. Milloin kuume alkoi? Viime yönä. Käynti sairaanhoitajalla varmaan sitten riittää tässä vaiheessa. Täällä on vapaa aika varttia vaille kahdeltatoista. Ehditkö siihen? Joo, ihan hyvin. Tiedätkö, missä me olemme? No, suunnilleen. Jossain Hämeenkadulla? Mikä se tarkka osoite on? Tämä on Hämeenkatu 15. Ja kolmas kerros. Sairaanhoitaja Lahtinen ottaa vastaan huoneessa numero 3. Toinen ovi vasemmalla. Hetkinen, mä kirjoitan ylös kolmas kerros, Lahtinen. Selvä. Kiitos paljon ja hei hei! Hei!

4 6.2 Sanasto aika ajan ß aika ajanvaraus asiaa ß asia ehditkö ß ehtiä en pääse ß päästä etsii ß etsiä flunssaa ß flunssa haluatko ß haluta heti hetkinen huonosti ß huono hänelle ß hän ilmoittaa ilmoittele ß ilmoitella jatkosta ß jatko jospa jossain jättää jään ß jäädä kamala kerros kipeä kirjoittaa ylös kiva juttu kohta korkea kova kurja kurkku kuulemma kuume kuumeen ß kuume kuumemittarin ß kuumemittari kuumetta ß kuume liikkeellä ß (liike) lääkärille ß lääkäri mulla ß mä (minä) myöhemmin nenä nuha nukkuu ß nukkua oikein olo ottaa paikalla ß paikka palelee ß palella poissa pyydänkö ß pyytää riittää sairaana ß sairas sairaanhoitajalle ß sairaanhoitaja sairauslomatodistuksen ß sairauslomatodistus sille ß se sinne sitten soitatko ß soittaa soittopyynnön ß soittopyyntö sulla ß sä (sinä) suunnilleen taitaa tarkka tarvitsen ß tarvita tiedät ß tietää tukossa ß (tukos) työterveyteen ß työterveys tässä ß tämä täällä töihin ß työ uudestaan vaiheessa ß vaihe valitettavasti vanhainkoti varmaan vasemmalla ß vasen vastaan vielä

5 viestin ß viesti välitän ß välittää yhdistän ß yhdistää

6 6.3. Harjoituksia HARJOITUS 1 SAIRAUSFRAASEJA Yhdistä oikea teksti ja kuva.

7 1. Kirurgi leikkaa potilasta. 2. Lääkäri tutkii kurkkua. 3. Hoitaja laittaa siteen käteen. Hänellä on haava kädessä. 4. Hän ottaa lääkettä. 5. Hoitaja ottaa verikokeen. 6. Hoitaja kuuntelee keuhkoja. 7. Hänellä on nuha. 8. Äiti katsoo kurkkuun. 9. Häntä pyörryttää. 10. Hän soittaa lääkärille. 11. Hänellä on kuumetta. 12. Hoitaja mittaa verenpaineen. 13. Ambulanssi vie potilaan sairaalaan. 14. Lääkäri kuuntelee sydäntä. HARJOITUS 2 SANELU Kirjoita, mitä opettaja puhuu. HARJOITUS 3 Kirjoita Olet sairauslomalla. Kirjoita pomolle tekstiviesti. Kerro, että olet sairas. Kerro, mikä sinua vaivaa ja kuinka monta päivää sinulla on sairaslomaa. HARJOITUS 4

8 PUHEENYMMÄRTÄMINEN Kuuntele dialogi ja vastaa kysymyksiin (valitse oikea vaihtoehto). Ajanvaraus 1. Mihin Fan soittaa? a) Kaupungin terveyskeskukseen b) Lahden terveystaloon c) Pekka Toivoselle 2. Mikä Fania vaivaa? a) keuhkoputkentulehdus b) kurkkumätä c) kuume 3. Fanin työpaikkalääkärin nimi on a) Pekka Toivo b) Pekka Toivonen c) Pekka Toivose 4. Fan saa ajan lääkärille a) puoli yhdeltä b) kahdeltatoista c) puoli kahdeltatoista 5. Millä kadulla terveysasema on? a) Rautatiellä b) Rautatienkadulla c) Rautakadulla Ilmoittautumisessa 1. Onko Terveystalo Lahti Fanille tuttu paikka? a) kyllä b) ei 2. Fanin henkilötunnus on a) P b) B c) B 3. Fan a) menee odottamaan, että lääkäri sanoo hänen nimen. b) odottaa ilmoittautumisessa, että lääkäri kirjoittaa hänen nimen. c) istuu lääkärin edessä odottamassa.

9 Lääkärissä 1. Fan on lääkärissä, koska a) hän haluaa antibioottikuurin pitkään flunssaan. b) hän haluaa sairauslomatodistuksen. c) hän haluaa jutella lääkärin kanssa. 2. Fan on ollut sairas a) monta päivää. b) alle päivän. c) kolme yötä. 3. Fan on normaalisti a) ihan terve. b) sairas. c) terveellinen. 4. Fanin sairasloma on a) perjantaista sunnuntaihin. b) kolme päivää ja sen lisäksi viikonloppu. c) keskiviikosta torstaihin. HARJOITUS 5 TEKSTINYMMÄRTÄMINEN Lue teksti ja valitse oikea vaihtoehto Hidasta hoitoa Kun Lasse herää aamulla, hänellä on kurkku kipeä, ja häntä yskittää. Hän mittaa kuumeen. Hänellä on 38,4 astetta kuumetta. Hän ajattelee, että hänellä on flunssa. Lasse soittaa työpaikalle ja kertoo, että hän on sairas. Sitten hän menee heti kahdeksalta työterveyteen. Hän on tosi väsynyt, ja hänellä on huono olo. Ajanvarauksessa hoitaja sanoo, että ensimmäinen vapaa aika sairaanhoitajalle on vasta kello Lasse lähtee kotiin odottamaan. Hoitaja tutkii Lassen. Hän sanoo, että Lassen täytyy käydä lääkärissä. Hoitaja ajattelee, että Lassella voi olla keuhkoputkentulehdus. Lasse menee taas ajanvaraukseen. Lääkärinaika on vasta Lasse lähtee taas kotiin. Kello Lasse istuu taas työterveydessä. Lääkäri on myöhässä. Vasta yhdeltä lääkäri ottaa Lassen vastaan. Hän kuuntelee Lassen keuhkoja ja sanoo, että Lassella on

10 ihan normaali flunssa. Lasse saa kolme päivää sairaslomaa. Hän toivoo, että hän paranee nopeasti, koska töissä on helpompi olla kuin työterveydessä. 1. Lassella on a) keuhkoputkentulehdus. b) pää kipeä. c) yskä. 2. Aamulla Lasse a) soittaa työterveyteen. b) menee työterveyteen. c) jää kotiin nukkumaan. 3. Lääkäriaika on a) kello b) kello c) kello Lääkäri a) on myöhässä. b) mittaa kuumeen. c) ei anna Lasselle sairaslomaa.