Mekaniikka, osa 2. Perttu Lantto. Luentokalvot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mekaniikka, osa 2. Perttu Lantto. Luentokalvot"

Transkriptio

1 Mekaniikka, osa 2 Perttu Lantto Luentokalvot perustuvat kirjaan: University physics, 13 th International Edition H. D. Young & R. A. Freedman (Pearson, 2012) 20. helmikuuta 2017

2 Osa II Luku 12: Nestemekaniikka

3 Nestemekaniikka Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys 12.1 Tiheys kappale määrittelee materiaalin tiheyden ja kappaleen keskimääräisen tiheyden. Mitä tartoitetaan fluidin paineella ja miten se mitataan? Miten lasketaan fluidin kohdistama nostovoima kappaleeseen, joka on upotettu siihen? kappale käsittelee laminaarisen ja turbulentin virtauksen eroja sekä miten virtauksen nopeus riippuu putken koosta. kappaleessa esitetään miten se kytkee paineen virtausvauhtiin eri kohdissa tietynlaisia virtauksia. kappale käsittelee fluidin sisäisen kitkan, viskositeetin, vaikutuksia virtaukseen.

4 Nestemekaniikka Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Fluidit ovat osa arkeamme: koostumme lähes kokonaan sellaisesta, nautimme niitä sekä hengittämällä että juomalla, minkä lisäksi liikumme niissä esim. uiden, kävellen ja lentäen. Fluidi on mikä tahansa aine, joka voi virrata eli sillä tarkoitetaan sekä nesteitä että kaasuja. Jatkossa käytämme nestettä fluidin synonyymina. Yleensä kaasu on helposti kokoonpuristuvaa ja neste lähes kokoonpuristumatonta mutta poikkeuksiakin on. Nestestatiikka (fluid statics) kuvaa tilanteita, joissa fluidi on levossa tasapainotilanteissa (equilibrium) eli perustuu 1. ja 3. Newton:in lakiin kuten muutkin tasapainotilanteet. Tärkeimpiä suureita ovat tiheys, paine ja noste. Nestedynamiikka (fluid dynamics) on huomattavasti monimutkaisempaa eräs mekaniikan haastellisimmista ja laajimmista aloista. Vaikkakin tutustumme siihen vain hyvin pinnallisesti, voimme onneksi käsitellä muutamia tärkeitä ilmiötä idealisoiduilla malleilla, jotka perustuvat Newton:in lakeihin ja energian säilymiseen. Hain pitää uida jatkuvasti jottei vajoaisi pohjaa mutta trooppisten kalojen ei tarvitse, miksi?

5 12.1 Tiheys Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Eräs tärkeä materiaalin ominaisuus on sen tiheys (density) (ρ, rho) eli massa (m) tilavuusyksikköä (V ) kohti: ρ = m V (12.1) Homogeenisellä eli tasaisesti jakautuneella materiaalilla (jää, metalli) on sama tiheys kaikkialla. Kahdella samasta materiaalista tehdyllä kappaleella on sama tiheys vaikka niillä olisi eri massa ja tilavuus, sillä m -suhde on sama (12.1). V SI-yksikkö on 1 kg/m 3 ja cgs-yksikkö 1 g/cm 3 = 1000 kg/m 3. Osmium (Os) (ρ = kg/m 3 ) on tihein metalli Maassa Samantiheyksiset erikokoiset kappaleet

6 12.1 Tiheys Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Ominaispaino (kiintotiheys, tiheyssuhde, engl. specific gravity) on materiaalin tiheyden suhde veden tiheyteen ρ = 1000 kg/m 3 lämpötilassa T = 4 C. Se on laaduton luku esimerkiksi alumiinille 2.7. Huom! ominaispaino (specific gravity) on huono termi, sillä ei ole kyse painovoimasta: parempi termi on suhteellinen tiheys (relative density). Joidenkin materiaalien tiheys vaihtelee (esim. ilmakehä ja meret), joille yhtälö (12.1) antaa keskitiheyden (average density). Ylesestikin materiaalin tiheys riippuu ympäristön olosuhteista eli paineesta ja lämpötilasta. Tiheyden mittaaminen on tärkeä analyyttinen menetelmä. Esim. mittaamalla rikkihappo (H 2 SO 4 ) -elektrolyytin tiheyttä, voidaan selvittää akun lataustilanne (täysi: kg/m 3, tyhjä: kg/m 3 ), sillä H 2 SO 4 -konsentraatio pienenee sen muodostaessa lyijysulfaattia (PbSO 4 ) akun purkautumisprosessissa.

7 12.1 Tiheys Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Esimerkki 12.1: Mitä painaa huoneellinen ilmaa? Kun T = 20 C, lasketaan huoneessa (P L K = 4.0 m 5.0 m 3.0 m) olevan ilman massa ja paino. Lasketaan lisäksi veden paino samassa tilavuudessa. Tilavuus on V = (4.0 m)(5.0 m)(3.0 m) = 60 m 3, joten ilman massa: m air = ρ air V = (1.20 kg/m 3 )(60 m 3 ) = 72 kg ja paino: w air = m air g = (72 kg)(9.8 m/s 2 ) = N 700 N eli noin aikuisen ihmisen painon verran. Vedelle vastaavat ovat massa: m water = ρ waterv = (1000 kg/m 3 )(60 m 3 ) = kg ja paino: w water = m waterg = ( kg)(9.8 m/s 2 ) = N N Eli vastaa noin 60 tonnin massan painoa, mitä tavallisen rakennuksen lattia ei kestäisi.

8 Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Kun fluidi on levossa, se kohdistaa kosketuksissa olevaa pintaan (astian seinät, upotettu kappale) kohtisuoran voiman. Nesteen muodostavat molekyylit ovat liikkeessä vaikka neste itsessään on levossa. Molekyylien törmäilystä aiheutuu nesteen pintaan kohdistama voima. Kuvitteelliseen pinta-alaan (kuva 12.2) da nesteessä kohdistuu molemmilta puolilta nesteen aiheuttama samansuuruinen mutta vastakkaissuuntainen normaalivoima df. Jos näin ei olisi, pinta olisi kiihtyvässä liikkeessä eli neste ei olisi tasapainossa. Paine (pressure) p määritellään tietyssä pisteessä (kuva 12.3): 12.2 Tasapainossa olevan nesteen pintaan kohdistuvat voimat. p = df da (12.2) 12.3 Paine (skalaari) on kohtisuora Jos paine on sama kaikissa kohdissa äärellistä pintaa A ja voima (vektori) jaettuna pinta-alalla. F on nettonormaalivoima pinnan yhdellä puolella, on paine: p = F (12.3)(SI: 1 pascal = 1 Pa = 1 N/m 2 ) A (1 ilmakehä, atm = Pa)

9 Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Esimerkki 12.2: Ilman voima Lasketaan Esimerkin 12.1 huoneessa olevan ilman alaspäin lattiaan kohdistama voima, kun ilmanpaine on 1.00 atm. Lattia on horisontaalisesti, joten alaspäin suuntautuvat voima on kohtisuorassa sitä vastaan eli F. Koska paine p = 1 atm = N/m 2 on sama kaikkialla, voidaan käyttää yhtälöä (12.3). Nyt lattian pinta-ala on A = (4.0 m)(5.0 m) = 20.0 m 2, joten saadaan: F = pa = ( N/m 2 )(20.0 m 2 ) = N N mikä on enemmän kuin Esimerkin 12.1 veden paino! Lattia ei kuitenkaan romahda F voimasta, sillä lattian alapuolella oleva samanpaineinen ilma aiheuttaa samansuuruisen mutta ylöspäin suuntautuvan voiman. Jos unohdetaan lattian paksuus, ilmanpaineen kohdistama nettovoima lattian pinta-alaan on nolla.

10 Paine, syvyys ja Pascalin laki 12.1 Tiheys Jos nesteen paino voidaan jättää huomiotta, sen paine on kaikkialla sen tilavuudessa sama. Tätä oletusta käytettiin bulkkijännityksen ja -muutoksen yhteydessä kappaleessa Usein fluidin painoa ei voi jättää huomiotta. Esimerkiksi korkealla ilmanpaine on alempi kuin meren pinnan tasolla, joten lentokoneiden matkustamon ilmanpainetta joudutaan tasaamaan. Samoin sukellettaessa, korvissa tuntee nopean paineen kohoamisen syvemmälle mentäessä. Kun neste on levossa, voidaan paineen arvo missä tahansa pisteessä korkeudella y laskea. Oletetaan, että kuvan 12.4(a) ohuen tilavuuselementin alueella nesteen tiheys ρ on sama kaikkialla (uniform) ja että gravitaatiokiihtyvyys g on vakio. Tasapainossa jokainen tilavuuselementti on myös tasapainossa. Nyt kuvan 12.4(a) ohuen tilavuuselementin dv = A dy ala- ja yläpinnat ovat kohdissa y ja y + dy (valitaan referenssitaso kohtaan y = 0), sen massa on dm = ρ dv = ρa dy, ja paino dw = dm g = ρga dy Tasapainossa olevan nesteen tilavuuselementtiin kohdistuvat voimat.

11 Paine, syvyys ja Pascalin laki 12.1 Tiheys Tasapainossa y-suuntaisten voimien, sisältäen paineen ja painon kontribuutiot, pitää kumoutua. Kun positiivinen suunta on ylöspäin saadaan: fy = 0 pa (p + dp)a ρgady = 0 dpa = ρgady Kun jaetaan A:lla ja järjestellään: dp = ρg (12.4) dy Eli odotusten mukaisesti kun nesteessä noustaan ylöspäin, eli y kasvaa, paine p pienenee.

12 Paine, syvyys ja Pascalin laki 12.1 Tiheys Jos ρ ja g ovat vakioita, paine-ero eri korkeuksilla: p 2 p 1 = ρg(y 2 y 1 ) (12.5) Usein on käytännöllistä esittää paine-ero nesteen pinnan (p 0, nollasyvyys kohdassa y 2 ) ja syvyydellä h = y 2 y 1 olevan pisteen (paine p kohdassa y 1 ) välillä: p 0 p = ρg(y 2 y 1 ) = ρgh p = p 0 + ρgh (12.6) Eli vakiotiheyksisen (uniform density) nesteen paine on suurempi kuin p 0 kaikilla syvyyksillä (ρgh). Paine on samalla syvyydellä kaikissa kohdissa sama riippumatta astian muodosta (kuva 12.6) Riippumatta astian muodosta nestepinta on samalla korkeudella Vakiotiheyksisen nesteen paineen vaihtelu.

13 Paine, syvyys ja Pascalin laki 12.1 Tiheys Yhtälöstä (12.6) nähdään, että paineen p 0 kasvattaminen nesteen pinnalla, esim. männän avulla, kasvattaa nesteen painetta p kaikilla syvyyksillä saman verran. Tämän huomasi Blaise Pascal vuonna 1653, joten Pascalin laki: Rajoitettuun nesteeseen kohdistettu paine leviää häviöttömästi kaikkialle nesteeseen ja nesteastian seinämiin. Kuvan (12.7) hydraulinosturi soveltaa Pascalin lakia. Siinä mäntä, jolla on pieni poikkipinta-ala A 1 kohdistaa voiman F 1 nesteeseen (esim. öljyyn). Paine p = F 1 /A 1 välittyy yhteysputken kautta suurempaan mäntään A 2. Koska paine on sama molemmissa sylintereissä: Toisin on kaasuille, joissa tiheys on sama vain hyvin pienillä korkeuseroilla (huone), joten kaavaa (12.6) ei voida käyttää suurille korkeuseroille (merenpinnan taso vrt. Mount Everest). p = F 1 A 1 = F 2 A 2 F 2 = A 2 A 1 F 1 (12.7) Eli pieni voima F 1 saadaan moninkertaiseksi voimaksi F 2 kertoimella, joka on pinta-alojen suhde. Koska nesteet ovat melkein kokoonpuristamattomia (incompressible), niiden tiheys on lähes paineesta riippumaton Hydraulinosturi on Pascalin lain sovellus.

14 Absoluuttinen paine ja ylipaine 12.1 Tiheys Yleensä ilmoitetaan paine-ero suhteessa ilmanpaineeseen, esim. rengaspaineen pitää olla suurempi kuin ulkoinen ilmanpaine. Eli 3 baarin (n. 300 kpa) rengaspaine tarkoittaa että rengaspaine on tämän verran ilmanpainetta suurempi eli paine on n. 400 kpa. Ilmanpaineen ylitystä kutsutaan ylipaineeksi (gauge pressure) ja kokonaispainetta absoluuttiseksi paineeksi (absolute pressure). Jos paine on alle ilmanpaineen, ylipaine eli mittapaine on negatiivinen. Esimerkki 12.3: Absoluuttisen paineen ja ylipaineen määrittäminen. Vesi on 12.0 m syvässä ylhäältä avoimessa tankissa. Mikä on absoluuttinen ja ylipaine tankin pohjalla? Nyt h = 12.0 m ja p 0 = 1 atm = Pa Absoluuttinen paine: p = p 0 + ρgh = ( Pa) + (1000 kg/m 3 )(9.80 m/s 2 )(12.0 m) = Pa = 2.16 atm Ylipaine: p p 0 = ( ) 10 5 Pa = Pa = 1.17 atm Painemittari kalibroidaan todennäköisimmin ulkoisen ilmanpainen suhteen, jolloin sillä mitataan ylipainetta.

15 Painemittarit Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Yksinkertaisin painemittari eli manometri (manometer) on kuvassa 12.8a esitetty avoinputkinen painemittari, jossa putki sisältää nestettä esim. vettä tai elohopeaa. Vasen putki on kytketty säiliöön, missä paine p mitataan ja oikea putki on avoin, joten se kokee ilmanpaineen p 0 = p atm. Paine vasemman putken pohjalla on p + ρgy 1 ja oikean p atm + ρgy 2, joiden pitää olla samat: p + ρgy 1 = p atm + ρgy 2 p p atm = ρg(y 2 y 1 ) = ρgh (12.8) p on absoluuttinen paine, joten p p atm on yli- eli mittapaine, joka on suoraan verrannollinen korkeuseroon h = y 2 y Kaksi erityyppistä painemittaria.

16 Painemittarit Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Elohopeapainemittarissa (mercury barometer) on pitkä toisesta päästä suljettu putki, joka on täytetty elohopealla ja on käännetty ylösalaisin avoin pää elohopea-altaassa (kuva 12.8b). Putken tyhjässä osassa on vain elohopeakaasua, jonka paine on merkityksetön, joten paine on käytännössä p 0 = 0 eli yhtälö (12.6) antaa: p atm = p = 0 + ρg(y 2 y 1 ) = ρgh (12.9) Useat painemittarit sisältävät suljetun putken (kuva 12.9), joka muuttaa muotoaan paineen vaihdellessa. Muodonmuutos luetaan optisesti, sähköisesti tai mekaanisesti. Joten elohopeapatsaan korkeudesta voidaan lukea suoraan ilmanpaine p atm. Paineiden yksikkönä käytetään usein elohopeamillimetriä (mm Hg) sekä torri:a: 1 Torr = 1 mm Hg paine. Nämä yksiköt riippuvat kuitenkin elohopean tiheydestä sekä gravitaatiokiihtyvyyden g arvosta, jotka muuttuvat lämpötilan ja paikan mukaan. Pascal on siis parempi paineen yksikkö Bourdon painemittari.

17 Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Esimerkki 12.4: Kahden nesteen tarina Manometriputki on täytetty osin vedellä. Veteen sekoittumaton öljy kaadetaan oikeaan putken haaraan kunnes vesi-öljy-rajapinta asettuu putken keskipisteeseen (kuva 12.10). Kummatkin putken päät ovat avoimia. Lasketaan nestepatsaiden korkeuksien h oil ja h water suhde. Koska nyt on kaksi eri nestettä, yhtälöä (12.6) ei voi käyttää koko systeemille vaan on kirjoitettava erilliset paine-syvyys yhtälöt kummallekin. Kummankin nestepatsaan paine pohjalla (niiden rajapinnalla) on sama p ja kummankin yläpinnalla on ilmanpaine p Ongelman luonnostelma. Saadaan yhtälöpari, josta voidaan ratkaista korkeuksien riippuvuus: p = p 0 + ρ water g h water p = p 0 + ρ oil g h oil ρ water g h water = ρ oil g h oil h oil = ρwater h water ρ oil Koska öljyn tiheys on pienempi (ρ oil 850 kg/m 3 ) kuin veden (ρ water 1000 kg/m 3 ), öljypatsaan korkeus on suurempi (h oil > h water). Mitä pienempitiheyksistä öljy on, sitä korkeampi patsas, jotta p olisi sama putken pohjalla.

18 Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Fluidin aiheuttama noste (buoyancy) saa kappaleen tuntumaan kevyemmältä (pienempipainoiselta) ja jos kappale on harvempaa kuin neste, se kelluu (esim. ihminen vedessä, heliumpallo ilmassa). Arkhimedeen laki: Fluidi kohdistaa siihen kokonaan tai osittain uponneeseen kappaleeseen ylöspäin suuntautuneen voiman, joka vastaa kappaleen syrjäyttämää fluidimäärää. Kuvassa 12.11a esitetään mielivaltaisen muotoiseen neste-elementtiin kohdistuvia voimia, jotka ympäröivä neste aiheuttaa. Koska koko neste on tasapainossa, elementtiin kohdistuvien y-suuntaisten voimien summa täytyy olla nolla. Tämän seurauksena pintavoimien y-komponenttien summa täytyy olla sama kuin pinnan sisäpuolisen nesteen paino w fluid = mg. Tätä ylöspäin suuntautuvaa voimaa B kutsutaan nostevoimaksi (buoyant force) ja sen vaikutusviiva kulkee syrjäytetyn nesteen (ei välttämättä sama kuin kappaleen) painopisteen kautta Arkhimedeen laki.

19 Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Upoksissa olevan ilmapallon ilmassa tai kalan vedessä täytyy olla samanpainoinen kuin syrjäyttämänsä fluidi eli niiden keskimääräinen tiheys pitää olla fluidin kanssa sama. Nestettä pienempitiheyksinen kappale kelluu osin uponneena nesteen pinnalla. Nostetta käytetään hyväksi hydrometrissä (uppovaaka, tiheysmittari, happomittari, engl. hydrometer), jolla mitataan nesteiden tiheyttä (kuva 12.12a). Siinä kalibroitu kelluke uppoaa nesteeseen, kunnes sen syrjäyttämän nesteen paino vastaa kellukkeen painoa. Uppovaaka kelluu sitä korkeammalla mitä tiheämmissä nesteessä se on, joten sen asteikko antaa suoraan nesteen tiheyden. Kuva 12.2b esittää yleistä tiheysmittaria, jota käytetään esim. happojen tai jäänestoaineiden tiheyden määritykseen. Siinä neste imaistaan putkeen, jossa mitataan sen tiheys Nesteen tiheyden mittaaminen.

20 Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Esimerkki 12.5: Noste. Kultainen patsas (m statue = 15.0 kg) nostetaan meren pohjasta (kuva 12.13a). Mikä on nostokaapelin (oletetaan massattomaksi) jännitys, kun patsas (a) on täysin veden alla levossa tai (b) täysin veden yläpuolelle levossa? Kummassakin tapauksessa kolme voimaa ovat tasapainossa: paino, kaapelin jännitys ja noste, joka vastaa kappaleen syrjäyttämän fluidin, (a) merivesi ja (b) ilma, painovoimaa. Patsaan tilavuus on V = m statue = ρ gold 15.0 kg kg/m 3 = m 3 (a) Tasapainossa nettovoima on nolla: fy = B sw + T sw + ( m statueg) = 0 T sw = m statueg B sw = (15.0 kg)(9.80 m/s 2 ) 7.84 N = 147 N 7.84 N = 139 N (b) Ilman noste on B air = ρ air V g = (1.2 kg/m 3 )( m 3 )(9.80 m/s 2 ) = N Se on mitätön verrattuna patsaan painoon eli mittaustarkkuuden rajoissa T air = m statueg = 147 N Nosteeseen ja siten kaapelin jännitykseen vaikuttaa siis ainoastaan fluidin tiheys. (a) Noste on sama kuin tilavuutta vastaavan meriveden paino: B sw = w sw = m swg = ρ swv g = ( kg/m 3 )( m 3 )(9.80 m/s 2 ) = 7.84 N Nostokaapelin jännitys?

21 Pintajännitys Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) 12.1 Tiheys Vesimittari (kuva 12.14) pysyy veden pinnalla pintajännityksen (surface tension) vuoksi. Siinä nesteen pinnan molekyylit kokevat toisten molekyylien aiheuttaman nettovetovoiman, joka ei ole nolla kuten molekyyleille nesteen sisällä (kuva 12.15). Kuten venytetty kalvo, neste pyrkii siis minimoimaan pinta-alansa ja kannattelee kappaletta ilman että se uppoaa lainkaan siihen. Pintajännitys tekee myös vesipisaroista pallomaisia eli saattaa ne muotoon, jolla on pienin A/V -suhde. Sen vuoksi veden pintajännitystä pitää pienentää lämmittämällä ja saippuoimalla pesuominaisuuksien parantamiseksi Vesimittari kävelee veden pinnalla. Koska pienille pisaroille A V = 4πr2 4/3πr 3 = 3 on suuri, niin on myös r pinta-jännityskin. Suurille vesimäärille A Nesteen pintamolekyylit -suhde on pienehkö ja pintajännitys on kokevat vetovoiman V bulkkiveteen päin, mikä merkityksetön paineen aiheuttamiin voimiin verrattuna. pienentää pinta-alaa ja aiheuttaa pinta-jännityksen.

22 Fluidien liike on yleisesti erittäin monimutkaista (esim. joen pyörteily): eräs fysiikan haasteellisimmista osioista. Eräitä tapauksia voidaan kuitenkin käsitellä idealisoiduilla yksinkertaisilla malleilla. Ideaalineste (ideal fluid) on kokoonpuristumatonta (incompressible) eli sen tiheys ei voi muuttua ja sillä ei ole sisäistä kitkaa eli viskositeettia (viscosity). Useimmissa tapauksissa nesteet ovat kokoonpuristumattomia ja kaasuakin voidaan käsitellä sellaisena, jos painemuutokset käsitellyssä tilavuudessa eivät ole kovin suuria. Nesteen sisäinen kitka aiheuttaa leikkausjännityksiä rajapinnoilla, kuten eri nestekerrosten liikkuessa toistensa suhteen esim. astian seinämien lähellä tai esteiden ympärillä. Joissain tapauksissa nämä jännitysvoimat voidaan jättää huomiotta gravitaation ja paine-erojen aiheuttamiin verrattuna. Yksittäisen hiukkasen kulkemaa reittiä liikkuvassa nesteessä kutsutaan trajektoriksi tai ratakäyräksi (path line, flow line). Jos virtauskuvio ei muutu ajan kuluessa, kyseessä on tasainen virtaus (steady flow). Tasaisessa virtauksessa jokainen tietyn pisteen kautta kulkeva neste-elementti seuraa samaa trajektoria, joten nesteen vauhtijakauma eri pisteissä säilyy vaikka yksittäisen hiukkasen vauhti muuttuu ja muuttaa suuntaa sen liikkuessa. Virtausviivan (streamline) tangentti on joka pisteessä nesteen vauhdin suuntainen. Kun virtauskuviot muuttuvat, virtausviivat eivät ole yhteneviä trajektorien kanssa. Tasaisessa virtauksessa, jota käsittelemme seuraavaksi, nämä ovat identtisiä.

23 Trajektorit, jotka kulkevat nesteessä tietyn kuvitteellisen pinta-alan A läpi (kuva 12.8) muodostavat ns. virtausputken (flow tube). Trajektorin määritelmän mukaisesti tasaisessa virtauksessa neste ei voi ylittää virtausputken sivuseinämiä eli nesteet eri virtausputkissa eivät sekoitu. Kuva esittää laminaarista virtaa (laminar flow) erilaisten esteiden ympäri, jossa vierekkäiset nestekerrokset liikkuvat tasaisesti toistensa ohi ja virtaus on tasaista Virtausputken rajaavat virtausviivat, joiden muodostamaa seinämää neste ei voi läpäistä tasaisessa virtauksessa. Kun virtausnopeus on riittävän suuri tai rajapinnat aiheuttavat akillisiä nopeusmuutoksia, virtaus muuttuu epätasaiseksi ja kaoottiseksi eli turbulenttiseksi virraksi (turbulent flow), jossa ei ole säännöllistä muotoa ja se myös muutuu jatkuvasti (kuva 12.20) Laminaarivirta erimuotoisten kappaleiden ympäri.

24 Jatkuvuusyhtälö Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) Virtaavan nesteen massa ei muutu, mistä seuraa kvantitatiivinen jatkuvuusyhtälö (continuity equation). Kun neste kulkee virtausputkessa kahden erikokoisen poikkipinta-alan A 1 ja A 2 läpi (kuva 12.21) vauhdeilla v 1 ja v 2, se ei läpäise putken seinää, koska nesteen nopeus on tangentiaalinen jokaisessa seinän pisteessä. Pienen aikaintervallin dt aikana neste liikkuu kohdassa A 1 matkan v 1 dt, joten pinnan läpi virtaa dv 1 = A 1 v 1 dt verran nestettä ja vastaavasti A 2 -kohdassa dv 2 = A 2 v 2 dt. Kokoonpuristumattomalle nesteelle tiheys ρ on sama kaikissa kohdissa. Tällöin pinta-alojen läpi virtaavat massat ovat dm 1 = ρa 1 v 1 dt ja dm 2 = ρa 2 v 2 dt. Koska tasaisessa virtauksessa nesteen kokonaismassa virtausputkessa on vakio eli dm 1 = dm 2, jolloin saadaan jatkuvuusyhtälö kokoonpuristumattomalle nesteelle (incompressible fluid): ρa 1 v 1 dt = ρa 2 v 2 dt A 1 v 1 = A 2 v 2 (12.10) Jos neste on kokoonpuristumatonta, tulo Av ei muutu vaikka putken poikkipinta-ala muuttuu.

25 Jatkuvuusyhtälö Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) Tulo Av on siis tilavuuden virtausnopeus dv/dt eli vauhti, jolla tilavuus läpäisee tietyn putken osan: dv dt = Av (12.11) Massan virtausnopeus on siten nesteen tiheys ρ kertaa tilavuuden virtausnopeus dv/dt. Yhtälö (12.10) kertoo, että tilavuuden virtausnopeus on sama putken eri osissa. Kun putken poikkileikkaus pienenee, nesteen vauhti kasvaa ja päinvastoin. Kun putken läpimitta pienenee puoleen, nesteen vauhti v nelinkertaistuu. Jos neste ei ole kokoonpuristumatonta voidaan yhtälö (12.10) yleistää, kun tiedetään nesteen tiheydet ρ 1 ja ρ 2 : ρ 1 A 1 v 1 = ρ 2 A 2 v 2 (12.12) Jos neste on tiheämpää kohdassa 2 (ρ 2 > ρ 1 ), tilavuuden virtausnopeus on pienempi kuin pisteessä 1 (A 2 v 2 < A 1 v 1 ), koska massan virtausnopeus on sama kaikissa osissa putkea.

26 Jatkuvuusyhtälö Luku 12: Nestemekaniikka (Osa 1) Esimerkki 12.6: Kokoonpuristumattoman nesteen virtaus Kokoonpuristamaton öljy (ρ = 850 kg/m 3 ) pumpataan sylinterimäisen putken läpi nopeudella 9.5 l/s. (a) Mikä on öljyn virtausnopeus ja massan virtausnopeus putken ensimmäisessä osassa, jossa halkaisija on 8.0 cm? (b) Entä toisessa osassa, jossa halkaisija on 4.0 cm? Koska öljy on kokoonpuristumatonta, tilavuuden virtausnopeus on sama putken kaikissa osissa eli nestettä ei katoa eikä sitä tulee lisää missään osassa putkea. (a) Yhtälöstä (12.11) saadaan virtausnopeus: dv /dt v 1 = A 1 = 1.9 m/s = (9.5 l/s)(10 3 m 3 /l) π( m) 2 (a) Massan virtausnopeus on: ρ dv/dt = (850 kg/m 3 )( m 3 /s) = 8.1 kg/s. (b) Jatkuvuusyhtälö (12.10) antaa pisteessä 2: v 2 = A 1 v A 1 = π( m) 2 2 π( m) 2 (1.9 m/s) = 7.6 m/s = 4v 1. (b) Tilavuuden ja massan virtausnopeudet ovat samat kuin kohdassa (a). Putken toisen osan halkaisija on puolet ensimmäisen halkaisijasta, joten sen poikkipinta-ala on neljäsosa ensimmäisestä. Tällöin virtausnopeuden pitää olla nelinkertainen, kuten tulokset osoittavat.

27 Jatkuvuusyhtälön mukaan nesteen vauhti voi vaihdella eri kohdissa sen trajektoria. Lisäksi paine voi vaihdella johtuen sekä korkeudesta että virtausnopeudesta. Bernoullin yhtälö yhdistää paineen, vauhdin, ja korkeuden ideaaliselle, kokoonpuristumattomalle nesteelle. Sen avulla voidaan analysoida monia tärkeitä ilmiöitä, kuten pumppaamoita tai lentokoneen lentoa. Koska kokoonpuristumattoman nesteen vauhdin taytyy muuttua eri paksuisissa putken osissa, neste-elementillä on oltava kiihtyvyyttä. Horisontaalissa suunnassa tämän kiihtyvyyden täytyy aiheuttaa ympäröivä neste, joten paineen täytyy muuttua ja riippua putken läpimitasta muuten jokaiseen neste-elementtiin kohdistuva nettovoima olisi nolla. Koska nesteen vauhti kasvaa kapeammassa putkessa, sen täytyy mennä kohti pienemmän paineen aluetta. Tällöin nettovoima eteenpäin kiihdyttää sitä. Jos neste ei liiku pelkästään horisontaalisessa tasossa, myös nesteen korkeuden muutos lisää paine-eroa Bernoullin yhtälö seuraa työstä.

28 Bernoullin yhtälön johtaminen Jotta päädymme Bernoullin yhtälöön, sovelletaan kuvan tilanteeseen työ-energia teoreemaa. Tarkastellaan neste-elementtiä, joka alussa on kahden poikkileikkauspisteen a ja c välillä. Pienen aikaintervallin dt aikana nesteen peräpää liikkuu a b matkan ds 1 = v 1 dt ja vastaavasti etupää c d matkan ds 2 = v 2 dt. Poikkipinta-alat kyseisissä pisteissä on A 1 ja A 2. Koska neste on kokoonpuristumatonta, jatkuvuusyhtälön (12.10) mukaan minkä tahansa poikkipinta-alan läpi ajassa dt liikkuva tilavuus dv on sama eli dv = A 1 ds 1 = A 2 ds 2. Oletetaan, että nesteellä ei ole viskositeettiä, jolloin gravitaation lisäksi ainoat neste-elementtiin työtä tekevät voimat aikavälillä dt ovat ympäröivän nesteen paineen aiheuttamia. Jos neste-elementin päihin kohdistuvat paineet ovat p 1 ja p 2, niiden voimat poikkipinta-aloihin ovat p 1 A 1 ja p 2 A 2. Tällöin ympäröivän nesteen tekemä nettotyö neste-elementtiin on: dw = p 1 A 1 ds 1 p 2 A 2 ds 2 = (p 1 p 2 )dv (12.13) Bernoullin yhtälö seuraa työstä.

29 Bernoullin yhtälön johtaminen Koska edellä johdettu työ dw on muiden voimien kuin konservatiivisen painovoiman aihauttama, se vastaa neste-elementin mekaanisen kokonaisenergian eli kineettisen ja gravitaatiopotentiaalienergian summan muutosta. Mekaaninen energia ei muutu poikkileikkauspisteiden b ja c välillä. Nestettä liikkuu ρ A 1 ds 1 = ρ A 2 ds 2 = ρ dv verran aikavälillä dt. Sen kineettinen energia on alussa (a b): K 1 = 1 2 ρ(a 1ds 1 )v 2 1 = 1 2 ρ dv v2 1 ja lopussa (c d): K 2 = 1 2 ρ(a 2ds 2 )v 2 2 = 1 2 ρ dv v2 2, joten nettomuutos on: dk = K 2 K 1 = 1 2 ρ dv (v2 2 v2 1 ) (12.14) Vastaavasti alussa potentiaalienergia on U 1 = dm g y 1 = ρ dv g y 1 ja lopussa U 2 = dm g y 2 = ρ dv g y 2, joten nettomuutos on: du = U 2 U 1 = ρ dv g(y 2 y 1 ) (12.15) Bernoullin yhtälö seuraa työstä.

30 Bernoullin yhtälön johtaminen Kun yhtälöt (12.13), (12.14) ja (12.15) yhdistetään, saadaan Bernoullin yhtälö: dw = dk + du (12.16) (p 1 p 2 ) dv = 1 2 ρ dv (v2 2 v2 1 ) + ρ dv g(y 2 y 1 ) p 1 p 2 = 1 2 ρ(v2 2 v 2 1) + ρg(y 2 y 1 ) Bernoullin yhtälö voidaan kirjoittaa myös muodossa: p 1 + ρgy ρv2 1 = p 2 + ρgy ρv2 2 (12.17) Eli missä tahansa pisteessä: Sen mukaan ulkopuolisen nesteen tekemä työ yksikkötilavuuteen virtauksen aikana vastaa nesteen kineettisen ja potentiaalienergian muutosta tätä yksikkötilavuutta kohti. Yhtälön jälkimmäisen muodon mukaan painemuutos johtuu toisaalta nopeuden (1. termi oikealla) mutta myös painovoiman muutoksesta eri korkeuksilla (2. termi). p + ρgy ρv2 = vakio (12.18) Jos neste on paikallaan, yhtälöstä (12.17) saadaan levossa olevan nesteen yhtälö (12.5). Bernoullin yhtälö pätee ainoastaan kokoonpuristumattomalle, tasaisesti virtaavalle ja viskositeetittomalle nesteelle!

31 Esimerkki 12.7: Veden paine kotona Veden absoluuttinen paine halkaisijaltaan 2.0 cm tuloputkessa on Pa 4 atm ja virtausnopeus 1.5 m/s. Toisen kerroksen 5.0 m korkeammalla olevaan kylpyhuoneeseen menee halkaisijaltaan 1.0 cm vesiputki. Mikä on veden virtausnopeus, paine ja tilavuuden virtausnopeus kylpyhuoneessa? Koska vesi on käytännössä kokoonpuristumatonta, virtausnopeus toisen kerroksen putkessa saadaan jatkuvuusyhtälöstä (12.10): v 2 = A 1 v A 1 = π( m) 2 2 π( m) 2 (1.5 m/s) = 6.0 m/s Koska putken halkaisija on melko suuri, viskositeetti voidaan unohtaa ja voimme käyttää Bernoullin yhtälöä (12.16) paineen ratkaisemiseen: p 2 = p ρ ( v2 2 1) v2 ρg(y2 y 1 ) = Pa 1 2 (1000 kg/m3 )( ) m 2 /s 2 (1000 kg/m 3 )(9.8 m/s 2 )(5.0 m) = Pa Pa Pa = Pa 3.3 atm Ainemäärän eli tilavuuden virtausnopeus kylpyhuoneessa on: dv dt = A 2v 2 = π( m) 2 (6.0 m/s) = m 3 /s = 0.47 l/s Mikä on veden paine toisen kerroksen kylpyhuoneessa?

32 Esimerkki 12.8: Ulosvirtauksen vauhti Neste poistuu korkeudelle h täytetystä tankista (poikkipinta-ala: A 1 ) alakautta lyhyttä putkea pitkin (poikkipinta-ala: A 2 ). Johdetaan yhtälö nesteen ulosvirtausvauhdille ja tilavuuden virtausvauhdille. Käsitellään systeemiä virtausputkena, jossa liikkuva neste on kokoonpuristumatonta ja viskositeetin rooli on pieni, jolloin Bernoullin yhtälöä voidaan käyttää. Yläpinnalla pisteessa 1 paine on vakio p 0 ja alapinnalla pisteessä 2 p atm. Valitaan y 1 = h ja y 2 = 0 ja koska A 2 A 1 nesteen yläpinta tippuu hyvin hitaasti eli käytännössä v 1 = 0. Ratkaistaan v 2 yhtälöstä (12.17): p ρv2 1 + ρgh = patm + ) 1 2 ρv2 2 + ρg(0) + 2gh ( v2 2 = v p0 p atm ρ Kun v 1 = 0, saadaan virtausvauhdiksi: v 2 = ) + 2gh ( 2 p0 p atm ρ Tilavuuden virtausvauhdiksi saadaan: Vuotovauhti (speed of efflux) riippuu paine-erosta p 0 p atm ja nestekorkeudesta h. Jos tankin yläosa on ilmastoitu, paine-eroa ei ole ja vuotovauhti on v 2 = 2gh. mikä on vapaasti putoavan kappaleen vauhti (Torricellin teoreema) ja dv dt = A 2 2gh Ulosvirtausnopeuden ( ) laskeminen säiliön alaosasta dv dt = v 2A 2 = A 2 2 p0 p atm + 2gh poistuvalle nesteelle. ρ

33 Esimerkki 12.9: Venturimittari Johdetaan yhtälö virtausnopeudelle v 1 Venturimittarissa (Venturi meter), joka riippuu pinta-aloista A 1 ja A 2 sekä nesteen korkeuserosta h kahden vertikaalisen putken välillä. Virtaus on tasaista ja nesteen oletetaan olevan kokoonpuristumatonta sekä lähes viskoositonta (eli ei sisäistä kitkaa), jolloin voidaan käyttää Bernoullin yhtälöä. Koska pisteet ovat samassa tasossa (y 1 = y 2 ), gravitaatiopotentiaalitermit häviävat yhtälöstä (12.17): p ρv2 1 = p ρv2 2 Yhdistämällä tähän jatkuvuusyhtälö: v 2 = A 1 v A 1, saadaan: 2 [ ( ) ] 2 p 1 p 2 = 1 2 ρv2 A1 1 A 1 2 Yhtälön (12.6) mukaan paine-ero p 1 p 2 = ρgh, jolloin saadaan: v 1 = 2gh (A 1 /A 2 ) 2 1 Koska A 1 > A 2, on v 1 < v 2 ja p 1 > p 2. Ennen nielua paine-ero aiheuttaa nettovoiman oikealle, joka kiihdyttää nestettä nielun kohdalla. Nielun jälkeen nettovoima kohdistuu vasemmalle ja hidastaa virtausta Venturimittari virtauksen vauhdin mittaamiseen.

34 Esimerkki 12.10: Lentokoneen siiven noste VIrtausviivat kerääntyvät lentokoneen siiven yläpuolella (Kuva 12.26a), mikä tarkoittaa suurempaa virtausnopeutta ja pienempää painetta kuin siiven alapuolella. Siten ilman siiven alapintaan kohdistama ylöspäin suuntautuva voima on yläpinnalla siipeen kohdistuvaa alaspäin suuntautuvaa voimaa pienempi, joten nettovoima on noste ylöspäin. Paineen lasku yläpinnalla on tärkein nosteen kontribuutio ja siis merkittävämpi kuin siiven alapintaan osuvan ilman impulssi. Ilman liikemäärä on siiven jälkeen ( p f ) alaviistoon verrattuna horisontaaliseen alkuliikemäärään ( p i ). Siipi aiheuttaa alaspäin suuntautuvan voiman, joka muuttaa liikemäärän vertikaalista komponenttia. Voiman vastavoima kohdistuu ylöspäin siipeen. Kuten tietokonesimulaatio kuvassa 12.26b osoittaa, ilma liikkuu nopeammin, mikä edelleen lisää nostetta verrattuna väittämään, että ilma vain liikkuisi Virtaus lentokoneen siiven ohi. pidemmän matkan.

35 Viskositeetti Viskositeetti (viscosity) on fluidin sisäistä kitkaa eli voimia, jotka vastustavat nesteen osien liikkumista toistensa suhteen. Viskositeetin suuruudella on merkitystä monissa käytännön ilmiöissä, kuten esim. veden ja veren virtauksessa sekä moottorin voitelussa. Nesteillä, jotka virtaavat helposti (esim. vesi), on alhaisempi viskositeetti kuin paksuilla nesteillä kuten esim. öljyllä. Viskositeetti on samallakin aineella hyvin lämpötilasta riippuva (kuva 12.27): kaasuilla se kasvaa ja nesteillä pienenee, kun lämpötila kasvaa. Koska moottorien voiteluöljyjen pitää toimia niin kuumissa kuin kylmissäkin olosuhteissa, niiden viskositeetti pyritään tekemään mahdollisimman vähän lämpötilariippuvaiseksi. Normaalilla viskoosilla nesteellä on tapana tarrautua kosketuksissa kiinteään seinämään, jolloin pinnan lähelle muodostuu ns. rajakerros (boundary layer), jossa neste on lähes levossa pintaan nähden (mahdollistaa lian jäämisen suihkutuksen jälkeen pinnalle, esim. auton pesussa) Laava on esimerkki viskoosista nesteestä. Sen viskositeetti pienenee, kun lämpötila kasvaa.

36 Viskositeetti Viskoosittomalle nesteelle voidaan käyttää Bernoullin yhtälöä (12.17). Sen mukaan sylinterimäiselle putkelle, jonka halkaisija on vakio ja päät ovat samalla korkeudella (y 1 = y 2 ), virtausnopeus säilyy (v 1 = v 2 ) ja paine on putken päissä sama (p 1 = p 2 ). Kun nesteen viskositeetti huomioidaan, näin ei enää ole, vaan laminaarisen virtauksen virtausvauhtiprofiili on kuvan mukainen. Eli viskositeetin vuoksi nesteen vauhti on lähellä seinämiä nolla ja suurimmillaan putken keskellä eli tilanne muistuttaa sisäkkäisten putkien liukumista toistensa suhteen niin että keskimmäinen liikkuu nopeimmin uloimman pysyessä paikoillaan. Viskoosit voimat vastustavat putkien liukumista, joten virtauksen ylläpitämiseksi paine pitää olla putken alkupäässä suurempi kuin loppupäässä. Tietyn tilavuusvirtausnopeuden ylläpitämiseksi L-pituisessa ja R-säteisessä putkessa paine-eron pitää olla verrannollinen L/R 4 :een. Jos säde pienenee puoleen paineen pitää olla 2 4 = 16-kertainen. Toisaalta jo verisuonen 10% ahtautuminen (vrt. ateroskleroosi) edellyyttää verenpaineen 52% lisäystä saman virtauksen saamiseksi [(1/0.90) 4 = 1.52] Viskoosin nesteen virtausvauhtiprofiili sylinteriputkessa.

37 Turbulenssi Kun nesteen virtausvauhti ylittää tietyn kriittisen rajan, virtaus ei ole enää laminaarista. Sen sijaan virtauskuvio on hyvin epäsäännöllinen ja monimutkainen, minkä lisäksi se muuttuu jatkuvasti. Tällaista kaoottista virtausta kutsutaan turbulenssiksi (turbulence). Se ei ole enää tasainen, joten sitä ei voi kuvata Bernoullin yhtälöllä. Myös nesteen viskositeetista riippuu, onko nesteen virtaus laminaarista vai turbulenttista. Mitä suurempi viskositeetti, sitä suurempi taipumus nesteellä on virrata laminaarisesti: pieni määrä viskositeettia tarvitaan laminaariseen virtaukseen. Tietyllä viskositeetilla virtausnopeus määrittelee turbulenssin alkamisen: kun virtaus saavuttaa kriittisen nopeuden, neste muuttuu äkisti laminaarisesta turbulenttiseksi (kuva 12.29b) Veden (a) laminaarinen hidas ja (b) turbulenttinen nopea virtaus. Tällöin viskositeetin hitaalla nopeudella vaimentamat turbulenttisuutta aiheuttavat tekijät, kuten virtausputken epäsäännöllisyydet ja nesteen tiheyserot, kasvavat ja näin ollen hävittävät vakaan laminaarisen virtauskuvion (kuva 12.29a).

38 Turbulenssi Pyörimättömän pallon takapuolelle syntyy turbulenssia n. 35 m/s nopeuden yläpuolella. Lähellä pintaa oleva ilmakerros pyörii kierrepallon mukana ja vetää turbulenttista virtausta kierteen suuntaan. Turbulenssin puolella on suurempi ilmanpaine ja siten voima, joka työntää palloa vastakkaiseen suuntaan.

39 (12.2) pressure applied tofluid an enclosed fluid isoftrans(pressure inof aamaterial (12.5)p = da uid of uniform den- states that the density to the density water.12.4 (See df on Nesteen virtaus Equal normal forces exerted undiminished to every portion of(osa the fluid. Luku 12: Nestemekaniikka 1) da Example 12.1.) p2 5 p0 both sidesdfby surrounding fluid of uniform density) proportional to the mitted 12.5 Bernoullin yhta lo Absolute pressure is the total pressure in a fluid; gauge Luku 12:Pressure Nestemekaniikka (Osa is normal force per unit 2) area. Pascal s law Viskositeetti ja turbulenssi difference between absolute pressurefluid and is transstates that pressure applied to an enclosed 1 and y2. If the pres-pressure is the y 2 y 5 h Equal normal forces exerted on 2 1 undiminished to of every portionisofthe thepasfluid. atmospheric mitted pressure. The SI unit pressure 2rghis the total pressure in a fluid; gauge sible liquid at rest is cal (Pa):p1 = +pressure p1 5 p y 2 both sides by surrounding fluid PaAbsolute =p01 N>m. (See Example 12.2.) pressure is the difference between absolute pressure and 1 y1 greater by an (pressure inpressure. a fluid atmospheric The SI unit of pressure is the(12.6) pas2 cal (Pa): Paarea = The 1 da N>m. (See Example nd 12.4.) Pressures a fluid at1rest: pressure difference of inuniform density) (12.1) Small within fluid at12.2.) rest p2 - p1 = - rg1y2 - y12 Fluid, density r!! 12. luvun yhteenveto (pressure in a fluid (12.5) between points 1 and 2 in a static fluid of uniform dennoste, Arkhimedeen laki: of uniform density) sity r (an incompressible fluid) is proportional to the p2 - p1 = - rg1y2 - y12 Pressures in a fluid at rest: The pressure difference (12.2)between difference the elevations and If the presy. y 1 2 (pressure in a fluid (12.5) between points 1 and 2 in a static fluid of uniform dentiheys ja paine:at the surface A of an incompressible rgh density) dfat!rest is to thep = p0 of+ uniform sity r (an incompressible fluid)liquid is proportional states that when a sure p0, then the pressure adf depth h iselevations greater (12.6) (pressure in a fluid differenceatbetween and y2. If the presy1 an da by m! the per unit volume. (12.1) = Small area da within fluid at rest id exerts an rupward amount rgh. sure (See 12.4.) atexamples the surface12.3 of anand incompressible liquid at restofisuniform V p = density) p0 + rgh has volume V, its! MMARY MARY MARY df! vity is the ratio of p m = itofvolume. da water. (See r = the weight of the V m ume V, its 12.5.) Example nit volume. ea. Pascal s law r = df! p0, then the pressure at a depth h is greater by an (12.2) amount rgh. (See Examples and 12.4.) (12.1) Small area da 12.3 within fluid at rest df! (pressure in a fluid of uniform density) df (12.6)Fluid p2 5 p0 2 Fluid, density r y2 2 y1 5 h p1 5 p p2 5 p0y y1 y2 2 y1 5 h p1 5 p y2 element1 y1 replaced with solid body of the same size Fluid element replaced with df'shape and Fluid element B solid body of ' df! Equal normal forces exerted da that Buoyancy: Archimedes s principle states when aon (12.1) Small area da within fluid at rest B the ratio of p = V both sidesthebyfluid surrounding fluid body is immersed in a fluid, exerts an upward (12.2) lume V, its sed fluid is transbuoyancy: Archimedes s principle states that when a wbody cg da! er. (See df buoyant force on the body equal to the weight of the df Equal normal forces exerted on! ofthe the ratio fluid. of p = body(12.2) is immersed in a fluid, the fluid exerts an upward df da12.5.) both sides surrounding fluid fluid that the body displaces. (Seeby!Example da ter. in a (See fluid; gauge buoyant force on the body equal to thedfweight of the! scal s law and cg with df! thereplaced same size wdf daexample 12.5.) olute pressure ' body fluid that the body displaces. (See B body of id is transandsolid shape ressure is the passcal s law the same size wbody cg Equal normal forces exerted on Levossa olevan nesteen paineet: fluid. le 12.2.) uid is transand shape both sides by surrounding fluid Equal normal forces exerted on uid; fluid.gauge Nesteen virtaus: both sides by surrounding fluid ressure and uid;difference gauge p2 - p1 = - rg1y2 - y12 ure Fluid, density r is uniform the pasressure andden- -(pressure in a fluid (12.5)fluid is incompressible and has no of v2 Fluid flow: An ideal A1 v1 = A2 v2 = - torg1y yuniform 2 no 2 1 v2.) d p 5 p pressible and has A v = A v 2 0 of density) portional the e is the pas1 Fluid 1internal 2An 2ideal c v2 p2a2 Fluid, density r the pathand flow:friction). fluid is incompressible no A1 v1equation, = A2 v2 viscosity (no A flow line is of has (continuity (12.10) 2 d p2a2 d p2a2 e in fluid (12.5) nd presy2. Ifathe c 2.) yfriction). A2 dv c viscosity (no internal (continuity equation, (12.10) 2 2 y1 5 h A flow line is the path of a streamline is pa 5curve tangent at each (12.10) ow line ofa fluid particle; incompressible fluid) (continuity equation, e liquid at restis is the p =path p0 + rgh p y A2 dv 1p2 5 p0 2 a fluid particle; aatstreamline is a curve tangent at each incompressible fluid) rm density) ds dv 2 point to the velocity vector that point. A flow tube is a 1 y1 A2 eater by an p2 peach - rg1y erence (12.6) (pressure a fluid2 - y12 1 = in ds2 rve tangent at incompressible point to the velocity fluid) vector at 2that point. flow tube is a Fluid, r A 12.4.) tube-bounded at (12.5) its sides by flow lines. Indensity flow, dv (pressure fluid form denp2 of - uniform p1 =in a-density) rg1y y12 tube ference hlaminar bounded at itsysides by flow lines. In laminar flow, = Av y 1 5 dv ds 2 Fluid, density r turbup2 other. 5 p0 In layers of fluidlayers slide smoothly past each point. A flow tube is a = Av of uniform density) al to the dt Flow (pressure in a fluid (12.5) iform denof fluid slide smoothly past each other. In turbu+ rgh p1 5 p y 22 dt Flow lent flow, there greatthere disorder and apconstantly changf the presv1 bv (12.11) (volume(volume flow rate) h a constantly changlentisflow, is great density) al to the y1pand 5 es that a of uniform 1 b (12.11) flow rate) 1disorder nes. In laminar flow, yy12 2 awhen fluid y2 y 2 y a adv flowdv pattern. de atin rest is p = p0 + rgh ing(12.6) p1 5 p 2 ing flow pattern. xerts anpresupward If the dv y2 2Fluid y1 5element h 2 = Av A 1 1 yincompressible of mass in an incompressible fluid is fluid is p1a1p1a1 A1 yrm an Conservation of mass (12.6) in a fluid Conservation each other. 1 dweight at density) restof isthe (pressure p In = pturbup1 in 5 an preplaced ywith rgh dt 1 1 df' rgyflow 2 mple 12.5.) ds p + rgy + rv = p + rv ds p + rgy + rv = p + rgy + rv expressed by the continuity equation, which relates the 1 1 expressed equation, B of uniformindensity) 1solid y1 body ofwhich relates the (12.6)by the continuity (pressure a fluid y1 y1 dy ana constantly changsameasize wbody v1 b A2 speeds and for sections twothecross sections v1two v2 cg flow speeds for cross and AA vflow v2flow (12.11) (volume rate) 1 and 2 1 and of uniform density) and shape 1 (Bernoulli s equation) (12.17) (Bernoulli s equation) (12.17) in The a flow tube. The theflow volume flow y2 Avproduct in a flow tube. product equals Av theequals volume a dv dv>dt, rate,rate the rate at which volumea crosses when a rate, dv>dt, the at which volume crosses sectiona section A of theexample tube. (See Example 12.6.) ompressible fluid is of the tube. (See p1a1 1 nwhen upward 12.6.) a th Interna 1 1 Fluid element Bernoulli s equation relates the pressure p, flow speed 2 2 t ofupward the Perttu perustuvat Mekaniikka, osa 2 University Bernoulli s p, flow an v= sible and has nolantto A1 v1 = Athe 2 Fluid ds1 physics, 13 element p Luentokalvot + equation rgy relates + the rvpressure preplaced +speed rgy + rvkirjaan: 2 v2 on, which relates with df

Mekaniikka, osa 2. Perttu Lantto. Luentokalvot

Mekaniikka, osa 2. Perttu Lantto. Luentokalvot Mekaniikka, osa 2 Perttu Lantto Luentokalvot perustuvat kirjaan: University physics, 13 th International Edition H. D. Young & R. A. Freedman (Pearson, 2012) 21. helmikuuta 2016 Osa II Luku 12: Nestemekaniikka

Lisätiedot

Luvun 12 laskuesimerkit

Luvun 12 laskuesimerkit Luvun 12 laskuesimerkit Esimerkki 12.1 Mikä on huoneen sisältämän ilman paino, kun sen lattian mitat ovat 4.0m 5.0 m ja korkeus 3.0 m? Minkälaisen voiman ilma kohdistaa lattiaan? Oletetaan, että ilmanpaine

Lisätiedot

Luento 16: Fluidien mekaniikka

Luento 16: Fluidien mekaniikka Luento 16: Fluidien mekaniikka Johdanto ja käsitteet Sovelluksia Bernoullin laki Luennon sisältö Johdanto ja käsitteet Sovelluksia Bernoullin laki Jatkuvan aineen mekaniikka Väliaine yhteisnimitys kaasuilla

Lisätiedot

Luento 16: Fluidien mekaniikka

Luento 16: Fluidien mekaniikka Luento 16: Fluidien mekaniikka Johdanto ja käsitteet Sovelluksia Bernoullin laki Luennon sisältö Johdanto ja käsitteet Sovelluksia Bernoullin laki Jatkuvan aineen mekaniikka Väliaine yhteisnimitys kaasuilla

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 10 Noste Nesteeseen upotettuun kappaleeseen vaikuttaa nesteen pintaa kohti suuntautuva nettovoima, noste F B Kappaleen alapinnan kohdalla nestemolekyylien

Lisätiedot

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Luku 13 Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Uutta Jatkuvuusyhtälö Bernoullin laki Virtauksen mallintaminen Esitiedot Voiman ja energian käsitteet Liike-energia ja potentiaalienergia Itseopiskeluun jää

Lisätiedot

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Luku 13 Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Uutta Jatkuvuusyhtälö Bernoullin laki Virtauksen mallintaminen Esitiedot Voiman ja energian käsitteet Liike-energia ja potentiaalienergia Itseopiskeluun jää

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Syksy 009 Jukka Maalampi LUENTO 8 Paine nesteissä Nesteen omalla painolla on merkitystä Nestealkio korkeudella y pohjasta: dv Ady dm dv dw gdm gady paino Painon lisäksi alkioon

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Syksy 010 Jukka Maalampi LUENTO 9 Paine nesteissä Nesteen omalla painolla on merkitystä Nestealkio korkeudella y pohjasta: dv Ady dm dv dw gdm gady paino Painon lisäksi alkioon

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu.

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu. Tehtävä 1 Tarkastellaan paineen ajamaa Poisseuille-virtausta kahden yhdensuuntaisen levyn välissä Levyjen välinen etäisyys on 2h Nopeusjakauma raossa on tällöin u(y) = 1 dp ( y 2 h 2), missä y = 0 on raon

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 8 Vaimennettu värähtely Elävässä elämässä heilureiden ja muiden värähtelijöiden liike sammuu ennemmin tai myöhemmin. Vastusvoimien takia värähtelijän

Lisätiedot

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa 8. NESTEEN VIRTAUS 8.1 Bernoullin laki Tässä laboratoriotyössä tutkitaan nesteen virtausta ja virtauksiin liittyviä energiahäviöitä. Yleisessä tapauksessa nesteiden virtauksen käsittely on matemaattisesti

Lisätiedot

TEHTÄVIEN RATKAISUT N = 1,40 N -- 0,84 N = 0,56 N. F 1 = p 1 A = ρgh 1 A. F 2 = p 2 A = ρgh 2 A

TEHTÄVIEN RATKAISUT N = 1,40 N -- 0,84 N = 0,56 N. F 1 = p 1 A = ρgh 1 A. F 2 = p 2 A = ρgh 2 A TEHTÄVIEN RATKAISUT 8-1. Jousivaa an lukema suolavedessä on pienempi kuin puhtaassa vedessä, koska suolaveden tiheys on suurempi kuin puhtaan veden ja siksi noste suolavedessä on suurempi kuin puhtaassa

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2013 Insinöörivalinnan fysiikan koe 29.5.2013, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2013 Insinöörivalinnan fysiikan koe 29.5.2013, malliratkaisut A1 Ampumahiihtäjä ampuu luodin vaakasuoraan kohti maalitaulun keskipistettä. Luodin lähtönopeus on v 0 = 445 m/s ja etäisyys maalitauluun s = 50,0 m. a) Kuinka pitkä on luodin lentoaika? b) Kuinka kauaksi

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai :00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai :00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai 26.5.2017 8:00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin.

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 16.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Translaatioliikkeen kinetiikka (Kirjan luvut 12.6, 13.1-13.3 ja 17.3) Oppimistavoitteet Ymmärtää, miten Newtonin toisen lain

Lisätiedot

Fluidi virtaa vaakasuoran pinnan yli. Pinnan lähelle muodostuvan rajakerroksen nopeusjakaumaa voidaan approksimoida funktiolla

Fluidi virtaa vaakasuoran pinnan yli. Pinnan lähelle muodostuvan rajakerroksen nopeusjakaumaa voidaan approksimoida funktiolla Tehtävä 1 Fluidi virtaa vaakasuoran pinnan yli. Pinnan lähelle muodostuvan rajakerroksen nopeusjakaumaa voidaan approksimoida funktiolla ( πy ) u(y) = U sin, kun 0 < y < δ. 2δ Tässä U on nopeus kaukana

Lisätiedot

g-kentät ja voimat Haarto & Karhunen

g-kentät ja voimat Haarto & Karhunen g-kentät ja voimat Haarto & Karhunen Voima Vuorovaikutusta kahden kappaleen välillä tai kappaleen ja sen ympäristön välillä (Kenttävoimat) Yksikkö: newton, N = kgm/s Vektorisuure Aiheuttaa kappaleelle

Lisätiedot

Vedetään kiekkoa erisuuruisilla voimilla! havaitaan kiekon saaman kiihtyvyyden olevan suoraan verrannollinen käytetyn voiman suuruuteen

Vedetään kiekkoa erisuuruisilla voimilla! havaitaan kiekon saaman kiihtyvyyden olevan suoraan verrannollinen käytetyn voiman suuruuteen 4.3 Newtonin II laki Esim. jääkiekko märällä jäällä: pystysuuntaiset voimat kumoavat toisensa: jään kiekkoon kohdistama tukivoima n on yhtäsuuri, mutta vastakkaismerkkinen kuin kiekon paino w: n = w kitka

Lisätiedot

PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op)

PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op) PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op) Sisältö: Nestevirtaukset Elastiset muodonmuutokset Kineettinen kaasuteoria Termodynamiikan käsitteet Termodynamiikan pääsäännöt Termodynaamiset prosessit Termodynaamiset

Lisätiedot

dl = F k dl. dw = F dl = F cos. Kun voima vaikuttaa kaarevalla polulla P 1 P 2, polku voidaan jakaa infinitesimaalisen pieniin siirtymiin dl

dl = F k dl. dw = F dl = F cos. Kun voima vaikuttaa kaarevalla polulla P 1 P 2, polku voidaan jakaa infinitesimaalisen pieniin siirtymiin dl Kun voima vaikuttaa kaarevalla polulla P 2, polku voidaan jakaa infinitesimaalisen pieniin siirtymiin dl Kukin siirtymä dl voidaan approksimoida suoraviivaiseksi, jolloin vastaava työn elementti voidaan

Lisätiedot

Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima

Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima Jos kaksi eri kappaletta vaikuttavat toisiinsa jollain tavalla, niiden välillä on vuorovaikutus Kahden kappaleen välinen vuorovaikutus saa aikaan kaksi vastakkaista voimaa,

Lisätiedot

Demo 5, maanantaina 5.10.2009 RATKAISUT

Demo 5, maanantaina 5.10.2009 RATKAISUT Demo 5, maanantaina 5.0.2009 RATKAISUT. Lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeissa on usein kaikenlaisia laitteita. Seuraavassa yksi hyvä kandidaatti eli Venturi-mittari, jolla voi määrittää virtauksen

Lisätiedot

Luvun 10 laskuesimerkit

Luvun 10 laskuesimerkit Luvun 10 laskuesimerkit Esimerkki 10.1 Tee-se-itse putkimies ei saa vesiputken kiinnitystä auki putkipihdeillään, joten hän päättää lisätä vääntömomenttia jatkamalla pihtien vartta siihen tiukasti sopivalla

Lisätiedot

Luento 10: Työ, energia ja teho. Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho

Luento 10: Työ, energia ja teho. Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho Luento 10: Työ, energia ja teho Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho 1 / 23 Luennon sisältö Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho 2 / 23 Johdanto Energia suure, joka voidaan muuttaa muodosta toiseen,

Lisätiedot

Luvun 5 laskuesimerkit

Luvun 5 laskuesimerkit Luvun 5 laskuesimerkit Huom: luvun 4 kohdalla luennolla ei ollut laskuesimerkkejä, vaan koko luvun 5 voi nähdä kokoelmana sovellusesimerkkejä edellisen luvun asioihin! Esimerkki 5.1 Moottori roikkuu oheisen

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe :00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe :00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe 16.2.2018 13:00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin. Arvioinnin

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 17.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Energian, työn ja tehon käsitteet sekä energiaperiaate (Kirjan luku 14) Osaamistavoitteet: Osata tarkastella partikkelin kinetiikkaa

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET SMG-4500 Tuulivoima Ensimmäisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat 1 TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET Tuuli on ilman liikettä suhteessa maapallon pyörimisliikkeeseen.

Lisätiedot

Fysiikan perusteet. Voimat ja kiihtyvyys. Antti Haarto

Fysiikan perusteet. Voimat ja kiihtyvyys. Antti Haarto Fysiikan perusteet Voimat ja kiihtyvyys Antti Haarto.05.01 Voima Vuorovaikutusta kahden kappaleen välillä tai kappaleen ja sen ympäristön välillä (Kenttävoimat) Yksikkö: newton, N = kgm/s Vektorisuure

Lisätiedot

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen FYSIIKKA Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille - Laskutehtävien ratkaiseminen - Nopeus ja keskinopeus - Kiihtyvyys ja painovoimakiihtyvyys - Voima - Kitka ja kitkavoima - Työ - Teho - Paine LASKUTEHTÄVIEN

Lisätiedot

Luvun 5 laskuesimerkit

Luvun 5 laskuesimerkit Luvun 5 laskuesimerkit Esimerkki 5.1 Moottori roikkuu oheisen kuvan mukaisessa ripustuksessa. a) Mitkä ovat kahleiden jännitykset? b) Mikä kahleista uhkaa katketa ensimmäisenä? Piirretäänpä parit vapaakappalekuvat.

Lisätiedot

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille]

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] A) p 1, V 1, T 1 ovat paine tilavuus ja lämpötila tilassa 1 p 2, V 2, T 2 ovat paine tilavuus ja

Lisätiedot

Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori!

Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori! 6.1 Työ Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori! Siirtymä s = r 2 r 1 Kun voiman kohteena olevaa kappaletta voidaan kuvata

Lisätiedot

4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten partikkelisysteemiin liittyvän suuren säilyminen esitetään tarkastelualueen taseena ja miten massan

Lisätiedot

PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op)

PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op) PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op) Sisältö: Nestevirtaukset Elastiset muodonmuutokset Kineettinen kaasuteoria Termodynamiikan käsitteet Termodynamiikan pääsäännöt Termodynaamiset prosessit Termodynaamiset

Lisätiedot

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p).

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p). 3. Peruslait 3. PERUSLAIT Hydrauliikan peruslait voidaan jakaa hydrostaattiseen ja hydrodynaamiseen osaan. Hydrostatiikka käsittelee levossa olevia nesteitä ja hydrodynamiikka virtaavia nesteitä. Hydrauliikassa

Lisätiedot

3.4 Liike-energiasta ja potentiaalienergiasta

3.4 Liike-energiasta ja potentiaalienergiasta Työperiaatteeksi (the work-energy theorem) kutsutaan sitä että suljetun systeemin liike-energian muutos Δ on voiman systeemille tekemä työ W Tämä on yksi konservatiivisen voiman erityistapaus Työperiaate

Lisätiedot

Kitka ja Newtonin lakien sovellukset

Kitka ja Newtonin lakien sovellukset Kitka ja Newtonin lakien sovellukset Haarto & Karhunen Tavallisimpia voimia: Painovoima G Normaalivoima, Tukivoima Jännitysvoimat Kitkavoimat Voimat yleisesti F f T ja s f k N Vapaakappalekuva Kuva, joka

Lisätiedot

2.11 Väliaineen vastus

2.11 Väliaineen vastus Jokainen, joka on taistellut eteenpäin kohti kovaa vastatuulta tai yrittänyt juosta vedessä, tietää omasta kokemuksestaan, että väliaineella todellakin on vastus. Jos seisoo vain hiljaa paikoillaan vaikkapa

Lisätiedot

Monissa fysiikan probleemissa vaikuttavien voimien yksityiskohtia ei tunneta

Monissa fysiikan probleemissa vaikuttavien voimien yksityiskohtia ei tunneta 8 LIIKEMÄÄRÄ, IMPULSSI JA TÖRMÄYKSET Monissa fysiikan probleemissa vaikuttavien voimien yksityiskohtia ei tunneta Tällöin dynamiikan peruslain F = ma käyttäminen ei ole helppoa tai edes mahdollista Newtonin

Lisätiedot

Elastisuus: Siirtymä

Elastisuus: Siirtymä Elastisuus: Siirtymä x Elastisuus: Siirtymä ja jännitys x σ(x) σ(x) u(x) ℓ0 u(x) x ℓ0 x Elastisuus: Lämpövenymä ja -jännitys Jos päät kiinnitetty eli ε = 0 Jos pää vapaa eli σ = 0 Elastisuus: Venymätyypit

Lisätiedot

= P 0 (V 2 V 1 ) + nrt 0. nrt 0 ln V ]

= P 0 (V 2 V 1 ) + nrt 0. nrt 0 ln V ] 766328A Termofysiikka Harjoitus no. 7, ratkaisut (syyslukukausi 2014) 1. Sylinteri on ympäristössä, jonka paine on P 0 ja lämpötila T 0. Sylinterin sisällä on n moolia ideaalikaasua ja sen tilavuutta kasvatetaan

Lisätiedot

HARJOITUS 4 1. (E 5.29):

HARJOITUS 4 1. (E 5.29): HARJOITUS 4 1. (E 5.29): Työkalulaatikko, jonka massa on 45,0 kg, on levossa vaakasuoralla lattialla. Kohdistat laatikkoon asteittain kasvavan vaakasuoran työntövoiman ja havaitset, että laatikko alkaa

Lisätiedot

Luvun 8 laskuesimerkit

Luvun 8 laskuesimerkit Luvun 8 laskuesimerkit Esimerkki 8.1 Heität pallon, jonka massa on 0.40 kg seinään. Pallo osuu seinään horisontaalisella nopeudella 30 m/s ja kimpoaa takaisin niin ikään horisontaalisesti nopeudella 20

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmanpaine Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat ILMANPAINE (1/2)

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmanpaine Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat ILMANPAINE (1/2) SMG-4500 Tuulivoima Ensimmäisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmanpaine Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat 1 ILMANPAINE (1/2) Ilma kohdistaa voiman kaikkiin kappaleisiin, joiden kanssa

Lisätiedot

KULJETUSSUUREET Kuljetussuureilla tai -ominaisuuksilla tarkoitetaan kaasumaisen, nestemäisen tai kiinteän väliaineen kykyä siirtää ainetta, energiaa, tai jotain muuta fysikaalista ominaisuutta paikasta

Lisätiedot

on radan suuntaiseen komponentti eli tangenttikomponentti ja on radan kaarevuuskeskipisteeseen osoittavaan komponentti. (ks. kuva 1).

on radan suuntaiseen komponentti eli tangenttikomponentti ja on radan kaarevuuskeskipisteeseen osoittavaan komponentti. (ks. kuva 1). H E I L U R I T 1) Matemaattinen heiluri = painottoman langan päässä heilahteleva massapiste (ks. kuva1) kuva 1. - heilurin pituus l - tasapainoasema O - ääriasemat A ja B - heilahduskulma - heilahdusaika

Lisätiedot

Luento 5: Käyräviivainen liike. Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat θ, ω ja α Yhdistetty liike

Luento 5: Käyräviivainen liike. Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat θ, ω ja α Yhdistetty liike Luento 5: Käyräviivainen liike Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat θ, ω ja α Yhdistetty liike 1 / 29 Luennon sisältö Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat

Lisätiedot

TEHTÄVIEN RATKAISUT. b) 105-kiloisella puolustajalla on yhtä suuri liikemäärä, jos nopeus on kgm 712 p m 105 kg

TEHTÄVIEN RATKAISUT. b) 105-kiloisella puolustajalla on yhtä suuri liikemäärä, jos nopeus on kgm 712 p m 105 kg TEHTÄVIEN RATKAISUT 15-1. a) Hyökkääjän liikemäärä on p = mv = 89 kg 8,0 m/s = 71 kgm/s. b) 105-kiloisella puolustajalla on yhtä suuri liikemäärä, jos nopeus on kgm 71 p v = = s 6,8 m/s. m 105 kg 15-.

Lisätiedot

Ideaalikaasulaki. Ideaalikaasulaki on esimerkki tilanyhtälöstä, systeemi on nyt tietty määrä (kuvitteellista) kaasua

Ideaalikaasulaki. Ideaalikaasulaki on esimerkki tilanyhtälöstä, systeemi on nyt tietty määrä (kuvitteellista) kaasua Ideaalikaasulaki Ideaalikaasulaki on esimerkki tilanyhtälöstä, systeemi on nyt tietty määrä (kuvitteellista) kaasua ja tilanmuuttujat (yhä) paine, tilavuus ja lämpötila Isobaari, kun paine on vakio Kaksi

Lisätiedot

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 3. Bernoullin yhtälön käyttö KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Mitä Bernoullin yhtälö tarkoittaa ja miten sitä voidaan käyttää virtausongelmien ratkaisemiseen? Motivointi: virtausnopeuden

Lisätiedot

5-2. a) Valitaan suunta alas positiiviseksi. 55 N / 6,5 N 8,7 m/s = =

5-2. a) Valitaan suunta alas positiiviseksi. 55 N / 6,5 N 8,7 m/s = = TEHTÄVIEN RATKAISUT 5-1. a) A. Valitaan suunta vasemmalle positiiviseksi. Alustan suuntainen kokonaisvoima on ΣF = 19 N + 17 N -- 16 N = 0 N vasemmalle. B. Valitaan suunta oikealle positiiviseksi. Alustan

Lisätiedot

782630S Pintakemia I, 3 op

782630S Pintakemia I, 3 op 782630S Pintakemia I, 3 op Ulla Lassi Puh. 0400-294090 Sposti: ulla.lassi@oulu.fi Tavattavissa: KE335 (ma ja ke ennen luentoja; Kokkolassa huone 444 ti, to ja pe) Prof. Ulla Lassi Opintojakson toteutus

Lisätiedot

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi Tehtävä 1 Tornadon virtauskenttää voidaan approksimoida kaksiulotteisen nielun ja pyörteen summana Oleta, että nielun voimakkuus on m < ja pyörteen voimakkuus on > (a Määritä tornadon potentiaali- ja virtafunktiot

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai 1.9.2017 klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin.

Lisätiedot

DEE Tuulivoiman perusteet

DEE Tuulivoiman perusteet DEE-53020 Tuulivoiman perusteet Aihepiiri 2 Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

(c) Kuinka suuri suhteellinen virhe painehäviön laskennassa tehdään, jos virtaus oletetaan laminaariksi?

(c) Kuinka suuri suhteellinen virhe painehäviön laskennassa tehdään, jos virtaus oletetaan laminaariksi? Tehtävä 1 Vettä (10 astetta) virtaa suorassa valurautaisessa (cast iron) putkessa, jonka sisähalkaisija on 100 mm ja pituus 70 m. Tilavuusvirta on 15 litraa minuutissa. (a) Osoita, että virtaus on turbulenttia.

Lisätiedot

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016 PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016 Emppu Salonen Lasse Laurson Toni Mäkelä Arttu Lehtinen Luento 2: Kaasujen kineettistä teoriaa Pe 26.2.2016 1 AIHEET 1. Maxwellin-Boltzmannin

Lisätiedot

Kun voima F on painovoimasta eli, missä m on massa ja g on putoamiskiihtyvyys 9.81 m/s 2, voidaan paineelle p kirjoittaa:

Kun voima F on painovoimasta eli, missä m on massa ja g on putoamiskiihtyvyys 9.81 m/s 2, voidaan paineelle p kirjoittaa: 1 PAINE Kaasujen ja nesteiden paineen mittaus on yksi yleisimmistä prosessiteollisuuden mittauskohteista. Prosesseja on valvottava, jotta niiden vaatimat olosuhteet, kuten paine, lämpötila ja konsentraatiot

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET SMG-4500 Tuulivoima Toisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit

Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit Luento 2 https://geom.mathstat.helsinki.fi/moodle/course/view.php?id=360 Luennon tavoitteet: Vektorit tutuiksi Koordinaatiston valinta Vauhdin ja nopeuden ero

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 1 Jäykän kappaleen pyöriminen Knight, Ch 1 Jäykkä kappale = kappale, jonka koko ja muoto eivät muutu liikkeen aikana. Jäykkä kappale on malli.

Lisätiedot

4) Törmäysten lisäksi rakenneosasilla ei ole mitään muuta keskinäistä tai ympäristöön suuntautuvaa vuorovoikutusta.

4) Törmäysten lisäksi rakenneosasilla ei ole mitään muuta keskinäistä tai ympäristöön suuntautuvaa vuorovoikutusta. K i n e e t t i s t ä k a a s u t e o r i a a Kineettisen kaasuteorian perusta on mekaaninen ideaalikaasu, joka on matemaattinen malli kaasulle. Reaalikaasu on todellinen kaasu. Reaalikaasu käyttäytyy

Lisätiedot

NESTEIDEN ja ja KAASUJEN MEKANIIKKA

NESTEIDEN ja ja KAASUJEN MEKANIIKKA NESTEIDEN ja KSUJEN MEKNIIKK Väliaineen astus Kaaleen liikkuessa nesteessä tai kaasussa, kaaleeseen törmääät molekyylit ja aine-erot erot aiheuttaat siihen liikkeen suunnalle astakkaisen astusoiman, jonka

Lisätiedot

Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Käsitteelliset tehtävät Käsitteelliset tehtävät Ulkopuoliset virtaukset Miten Reynoldsin luku vaikuttaa rajakerrokseen?

Lisätiedot

Luento 9: Potentiaalienergia

Luento 9: Potentiaalienergia Luento 9: Potentiaalienergia Potentiaalienergia Konservatiiviset voimat Voima potentiaalienergiasta gradientti Laskettuja esimerkkejä Luennon sisältö Potentiaalienergia Konservatiiviset voimat Voima potentiaalienergiasta

Lisätiedot

Fysiikka 1. Dynamiikka. Voima tunnus = Liike ja sen muutosten selittäminen Physics. [F] = 1N (newton)

Fysiikka 1. Dynamiikka. Voima tunnus = Liike ja sen muutosten selittäminen Physics. [F] = 1N (newton) Dynamiikka Liike ja sen muutosten selittäminen Miksi esineet liikkuvat? Physics Miksi paikallaan oleva 1 esine lähtee liikkeelle? Miksi liikkuva esine hidastaa ja pysähtyy? Dynamiikka käsittelee liiketilan

Lisätiedot

15. Rajakerros ja virtaus kappaleiden ympäri. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

15. Rajakerros ja virtaus kappaleiden ympäri. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 15. Rajakerros ja virtaus kappaleiden ympäri KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten virtaus käyttäytyy fluidiin upotetun kappaleen ympärillä ja erityisesti sen välittömässä läheisyydessä?

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSKOE I Mekaniikka, 8. luokka

FYSIIKAN HARJOITUSKOE I Mekaniikka, 8. luokka FYSIIKAN HARJOITUSKOE I Mekaniikka, 8. luokka Oppilaan nimi: Pisteet: / 77 p. Päiväys: Koealue: kpl 13-18, s. 91-130 1. SUUREET. Täydennä taulukon tiedot. suure suureen tunnus suureen yksikkö matka aika

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Neljännen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan rakenne. Tuuliturbiinin toiminta TUULIVOIMALAN RAKENNE

SMG-4500 Tuulivoima. Neljännen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan rakenne. Tuuliturbiinin toiminta TUULIVOIMALAN RAKENNE SMG-4500 Tuulivoima Neljännen luennon aihepiirit Tuulivoimalan rakenne Tuuliturbiinin toiminta Turbiinin teho Nostovoima ja vastusvoima Suhteellinen tuuli Pintasuhde Turbiinin tehonsäätö 1 TUULIVOIMALAN

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012 Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012 LIIKE Jos vahvempi kaveri törmää heikompaan kaveriin, vahvemmalla on enemmän voimaa. Pallon heittäjä antaa pallolle heittovoimaa, jonka

Lisätiedot

Termodynamiikan suureita ja vähän muutakin mikko rahikka

Termodynamiikan suureita ja vähän muutakin mikko rahikka Termodynamiikan suureita ja vähän muutakin mikko rahikka 2006 m@hyl.fi 1 Lämpötila Suure lämpötila kuvaa kappaleen/systeemin lämpimyyttä (huono ilmaisu). Ihmisen aisteilla on hankala tuntea lämpötilaa,

Lisätiedot

Hydrauliikka: kooste teoriasta ja käsitteistä

Hydrauliikka: kooste teoriasta ja käsitteistä ENY-C003 / S-05 Hydrauliikka: kooste teoriasta ja käsitteistä Sovelletussa hydrodynamiikassa eli hydrauliikassa käsitellään veden virtausta putkissa ja avouomissa sekä maaperässä. Käsitteitä Rataviiva,

Lisätiedot

Fysiikan perusteet ja pedagogiikka (kertaus)

Fysiikan perusteet ja pedagogiikka (kertaus) Fysiikan perusteet ja pedagogiikka (kertaus) 1) MEKANIIKKA Vuorovaikutus vuorovaikutuksessa kaksi kappaletta vaikuttaa toisiinsa ja vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa samanaikaisesti lajit: kosketus-/etä-

Lisätiedot

Puhtaan kaasun fysikaalista tilaa määrittävät seuraavat 4 ominaisuutta, jotka tilanyhtälö sitoo toisiinsa: Paine p

Puhtaan kaasun fysikaalista tilaa määrittävät seuraavat 4 ominaisuutta, jotka tilanyhtälö sitoo toisiinsa: Paine p KEMA221 2009 KERTAUSTA IDEAALIKAASU JA REAALIKAASU ATKINS LUKU 1 1 IDEAALIKAASU Ideaalikaasu Koostuu pistemäisistä hiukkasista Ei vuorovaikutuksia hiukkasten välillä Hiukkasten liike satunnaista Hiukkasten

Lisätiedot

ELEC-A3110 Mekaniikka (5 op)

ELEC-A3110 Mekaniikka (5 op) ELEC-A3110 Mekaniikka (5 op) Yliopistonlehtori, tkt Sami Kujala Mikro- ja nanotekniikan laitos Syksy 2016 1 / 21 Luento 2: Kertausta ja johdantoa Suoraviivainen liike Jumppaa Harjoituksia ja oivalluksia

Lisätiedot

T F = T C ( 24,6) F = 12,28 F 12,3 F T K = (273,15 24,6) K = 248,55 K T F = 87,8 F T K = 4,15 K T F = 452,2 F. P = α T α = P T = P 3 T 3

T F = T C ( 24,6) F = 12,28 F 12,3 F T K = (273,15 24,6) K = 248,55 K T F = 87,8 F T K = 4,15 K T F = 452,2 F. P = α T α = P T = P 3 T 3 76628A Termofysiikka Harjoitus no. 1, ratkaisut (syyslukukausi 2014) 1. Muunnokset Fahrenheit- (T F ), Celsius- (T C ) ja Kelvin-asteikkojen (T K ) välillä: T F = 2 + 9 5 T C T C = 5 9 (T F 2) T K = 27,15

Lisätiedot

y 1 x l 1 1 Kuva 1: Momentti

y 1 x l 1 1 Kuva 1: Momentti BMA58 Integraalilaskenta ja sovellukset Harjoitus 4, Kevät 17 Kaikissa tehtävissä tärkeintä ja riittävää on saada oikea lauseke aikaiseksi. Integraalit eivät tosin ole niin vaikeita etteikö niitä suurimmassa

Lisätiedot

W el = W = 1 2 kx2 1

W el = W = 1 2 kx2 1 7.2 Elastinen potentiaalienergia Paitsi gravitaatioon, myös materiaalien deformaatioon (muodonmuutoksiin) liittyy systeemin rakenneosasten keskinäisiin paikkoihin liittyvää potentiaalienergiaa Elastinen

Lisätiedot

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2017

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2017 PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2017 Emppu Salonen Lasse Laurson Toni Mäkelä Touko Herranen Luento 2: kineettistä kaasuteoriaa Pe 24.2.2017 1 Aiheet tänään 1. Maxwellin ja Boltzmannin

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 23.3.2016 Susanna Hurme Rotaatioliikkeen kinetiikka: hitausmomentti ja liikeyhtälöt (Kirjan luvut 17.1, 17.2 ja 17.4) Osaamistavoitteet Ymmärtää hitausmomentin

Lisätiedot

Luku 8. Mekaanisen energian säilyminen. Konservatiiviset ja eikonservatiiviset. Potentiaalienergia Voima ja potentiaalienergia.

Luku 8. Mekaanisen energian säilyminen. Konservatiiviset ja eikonservatiiviset. Potentiaalienergia Voima ja potentiaalienergia. Luku 8 Mekaanisen energian säilyminen Konservatiiviset ja eikonservatiiviset voimat Potentiaalienergia Voima ja potentiaalienergia Mekaanisen energian säilyminen Teho Tavoitteet: Erottaa konservatiivinen

Lisätiedot

Myös hiekan sideaine vaikuttaa sullonnan määrään. Hartsisideainehiekkojen sullontatarve on huomattavasti vähäisempi kuin bentoniittihiekkojen.

Myös hiekan sideaine vaikuttaa sullonnan määrään. Hartsisideainehiekkojen sullontatarve on huomattavasti vähäisempi kuin bentoniittihiekkojen. 12. Muotin lujuus Raimo Keskinen, Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Muotti joutuu usein alttiiksi suurille mekaanisille rasituksille sulan metallin aiheuttaman paineen ja painovoiman vaikutuksesta. Jotta

Lisätiedot

Luento 7: Voima ja Liikemäärä. Superpositio Newtonin lait Tasapainotehtävät Kitkatehtävät Ympyräliike Liikemäärä

Luento 7: Voima ja Liikemäärä. Superpositio Newtonin lait Tasapainotehtävät Kitkatehtävät Ympyräliike Liikemäärä Luento 7: Voima ja Liikemäärä Superpositio Newtonin lait Tasapainotehtävät Kitkatehtävät Ympyräliike Liikemäärä 1 / 36 Johdanto Dynamiikka tutkii voimia ja niiden aiheuttamaa liikettä Newtonin liikelait

Lisätiedot

Luento 10: Työ, energia ja teho

Luento 10: Työ, energia ja teho Luento 10: Työ, energia ja teho Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho Ajankohtaista Konseptitesti 1 Kysymys Ajat pyörällä ylös jyrkkää mäkeä. Huipulle vie kaksi polkua, toinen kaksi kertaa pidempi kuin

Lisätiedot

Fysiikan valintakoe 10.6.2014, vastaukset tehtäviin 1-2

Fysiikan valintakoe 10.6.2014, vastaukset tehtäviin 1-2 Fysiikan valintakoe 10.6.2014, vastaukset tehtäviin 1-2 1. (a) W on laatikon paino, F laatikkoon kohdistuva vetävä voima, F N on pinnan tukivoima ja F s lepokitka. Kuva 1: Laatikkoon kohdistuvat voimat,

Lisätiedot

1 Eksergia ja termodynaamiset potentiaalit

1 Eksergia ja termodynaamiset potentiaalit 1 PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka, kevät 2017 Emppu Salonen 1 Eksergia ja termodynaamiset potentiaalit 1.1 Suurin mahdollinen hyödyllinen työ Tähän mennessä olemme tarkastelleet sisäenergian

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Mallit laskuharjoitukseen 3 /

Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Mallit laskuharjoitukseen 3 / MS-A3x Differentiaali- ja integraalilaskenta 3, IV/6 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Mallit laskuharjoitukseen 3 / 9..-.3. Avaruusintegraalit ja muuttujanvaihdot Tehtävä 3: Laske sopivalla muunnoksella

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 24.3.2016 Susanna Hurme Rotaatioliikkeen liike-energia, teho ja energiaperiaate (Kirjan luku 18) Osaamistavoitteet Ymmärtää, miten liike-energia määritetään kiinteän

Lisätiedot

kertausta Boltzmannin jakauma infoa Ideaalikaasu kertausta Maxwellin ja Boltzmannin vauhtijakauma

kertausta Boltzmannin jakauma infoa Ideaalikaasu kertausta Maxwellin ja Boltzmannin vauhtijakauma infoa kertausta Boltzmannin jakauma Huomenna itsenäisyyspäivänä laitos on kiinni, ei luentoa, ei laskareita. Torstaina laboratoriossa assistentit neuvovat myös laskareissa. Ensi viikolla tiistaina vielä

Lisätiedot

Energia, energian säilyminen ja energiaperiaate

Energia, energian säilyminen ja energiaperiaate E = γmc 2 Energia, energian säilyminen ja energiaperiaate Luennon tavoitteet Lepoenergian, liike-energian, potentiaalienergian käsitteet haltuun Työ ja työn merkki* Systeemivalintojen miettimistä Jousivoiman

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta

Differentiaali- ja integraalilaskenta Differentiaali- ja integraalilaskenta Opiskelijan nimi: DIFFERENTIAALILASKENTA 1. Raja-arvon käsite, derivaatta raja-arvona 1.1 Raja-arvo pisteessä 1.2 Derivaatan määritelmä 1.3 Derivaatta raja-arvona

Lisätiedot

Luento 11: Potentiaalienergia. Potentiaalienergia Konservatiiviset voimat Voima potentiaalienergiasta gradientti Esimerkkejä ja harjoituksia

Luento 11: Potentiaalienergia. Potentiaalienergia Konservatiiviset voimat Voima potentiaalienergiasta gradientti Esimerkkejä ja harjoituksia Luento 11: Potentiaalienergia Potentiaalienergia Konservatiiviset voimat Voima potentiaalienergiasta gradientti Esimerkkejä ja harjoituksia 1 / 22 Luennon sisältö Potentiaalienergia Konservatiiviset voimat

Lisätiedot

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3.

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3. Ohjeita: Tee jokainen tehtävä siististi omalle sivulleen/sivuilleen. Merkitse jos tehtävä jatkuu seuraavalle konseptille. Kirjoita ratkaisuihin näkyviin tarvittavat välivaiheet ja perustele lyhyesti käyttämästi

Lisätiedot

Tarkastellaan tilannetta, jossa kappale B on levossa ennen törmäystä: v B1x = 0:

Tarkastellaan tilannetta, jossa kappale B on levossa ennen törmäystä: v B1x = 0: 8.4 Elastiset törmäykset Liike-energia ja liikemäärä säilyvät elastisissa törmäyksissä Vain konservatiiviset voimat vaikuttavat 1D-tilanteessa kappaleiden A ja B törmäykselle: 1 2 m Av 2 A1x + 1 2 m Bv

Lisätiedot

Luku 4 SULJETTUJEN SYSTEEMIEN ENERGIA- ANALYYSI

Luku 4 SULJETTUJEN SYSTEEMIEN ENERGIA- ANALYYSI Thermodynamics: An Engineering Approach, 7 th Edition Yunus A. Cengel, Michael A. Boles McGraw-Hill, 2011 Luku 4 SULJETTUJEN SYSTEEMIEN ENERGIA- ANALYYSI Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA VOIMA

VUOROVAIKUTUS JA VOIMA VUOROVAIKUTUS JA VOIMA Isaac Newton 1642-1727 Voiman tunnus: F Voiman yksikkö: 1 N (newton) = 1 kgm/s 2 Vuorovaikutus=> Voima Miten Maa ja Kuu vaikuttavat toisiinsa? Pesäpallon ja Maan välinen gravitaatiovuorovaikutus

Lisätiedot

Teddy 7. harjoituksen malliratkaisu syksy 2011

Teddy 7. harjoituksen malliratkaisu syksy 2011 Teddy 7. harjoituksen malliratkaisu syksy 2011 1. Systeemin käyttäytymistä faasirajalla kuvaa Clapeyronin yhtälönä tunnettu keskeinen relaatio dt = S m. (1 V m Koska faasitasapainossa reaktion Gibbsin

Lisätiedot