ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2017"

Transkriptio

1 ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2017 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa suomalaisia aikuiskoulutusorganisaatioita liikkuvuushakemuksen laatimisessa. Nämä ohjeet on tarkoitettu käytettäväksi Erasmus+ -ohjelmaoppaan (Programme Guide) sekä muiden, kaikille sektoreille yhteisten ohjeiden kanssa. Tutustu Erasmus+ -ohjelman tavoitteisiin aikuiskoulutuksen alalla CIMOn verkkopalvelussa Erasmus+ liikkuvuushankkeet (KA1) aikuisten oppimisen parissa toimiville: Miten aloitan hakemuksen tekemisen? KA1 hankkeen eteneminen: Rekisteröidy ja hanki PIC-koodi Hakemuksen jättäminen edellyttää hakijaorganisaation rekisteröimistä komission hakujärjestelmään ja PIC-koodin hankkimista. Myös hakemuksessa mukana olevien partnereiden tulee hankkia PICkoodi. Ohje rekisteröitymiseen ja PIC-koodin hakemiseen löytyvät CIMOn verkkosivulta Huom! Organisaatio rekisteröityy järjestelmään vain kerran. Samaa PIC-koodia käytetään kaikissa saman organisaation hakemuksissa. Hakulomake Käytössä on vain sähköinen hakulomake. Hakulomake sekä yksityiskohtaisemmat, kaikille sektoreille yhteiset ohjeet siitä, miten Erasmus+ -hakulomake toimii, löytyvät CIMOn verkkopalvelusta Aikuiskoulutuksen liikkuvuushankkeiden hakulomake on KA104 (Form Version: 4.05). Hakulomake on englanninkielinen. Lomakkeen voi täyttää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Lomake kannattaa täyttää sillä kielellä, jolla pystyy kirjoittamaan sujuvimmin. Hakemuksen jättäminen Erasmus+ -ohjelman liikkuvuuksien hakuaika päättyy klo 13 Suomen aikaa (CET klo 12). Hakemus jätetään vain sähköisesti. Lähetä hakemus mielellään hyvissä ajoin ennen viimeistä hakupäivää. Ainoastaan määräaikaan mennessä sähköisesti lähetetyt hakulomakkeet etenevät arviointiin.

2 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuushankkeissa suomalainen lähettävä organisaatio tai kansallisen konsortion koordinaattori jättää hakemuksen CIMOon. Sama organisaatio tai konsortio voi jättää vain yhden aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuushakemuksen hakukierroksella. Organisaatio voi kuitenkin olla mukana tai koordinoimassa useita eri konsortioita. Hankekausi alkaa välisenä aikana Mikä on aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuushanke? Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuushanke kestää kuukautta ja se voi sisältää erityyppisiä ja -pituisia ulkomaanjaksoja, joihin aikuiskoulutuksen parissa toimiva henkilöstö osallistuu. Työsuhteen laadulla ei ole merkitystä, vaan esim. osa-aikaiset työntekijät ja vapaaehtoiset voivat myös osallistua liikkuvuuksiin. Ulkomaanjakso voi olla Henkilöstön koulutus (staff training): eurooppalainen täydennyskoulutuskurssi, muu koulutus tai job shadowing -jakso ulkomaisessa aikuiskoulutusorganisaatiossa; Opetus-/koulutusjakso (teaching/training assignment): aikuiskouluttaja opettaa, kouluttaa tai ohjaa ulkomaisessa aikuiskoulutusorganisaatiossa. Yksittäisen liikkuvuuden kesto on 2 päivää 2 kuukautta (matkapäivät pois lukien). Liikkuvuuksien tulee olla tarvelähtöisiä ja vastata organisaatiossa tunnistettuihin henkilöstön kehittämistarpeisiin. Hankkeen aikana tulee huolehtia asianmukaisesta osallistujien valinnasta, ulkomailla hankitun osaamisen tunnistamisesta ja opitun levittämisestä ja laajasta hyödyntämisestä omassa organisaatiossa. Ammatillisen aikuiskoulutuksen henkilöstön liikkuvuustukea haetaan pääsääntöisesti ammatillisen koulutuksen Erasmus+ -liikkuvuushaussa (ent. Leonardo da Vinci). Joissakin tapauksissa kuitenkin aikuiskoulutuksen liikkuvuustuki soveltuu myös ammatillisen aikuiskoulutuksen henkilökunnalle. Tällaisia ovat esim. täydennyskoulutuskurssit yleissivistävien aineiden opettajille aikuiskoulutuksen ohjauksen ja neuvonnan parissa työskenteleville erityisryhmien kanssa toimiville, kuten maahanmuuttajaryhmien opettajat. Aikuiskoulutuksen liikkuvuutta ei voi hakea ammattiaineiden opettajien työelämäjaksoihin tai muihin liikkuvuuksiin, joiden tavoitteena on ammattialakohtaisen osaamisen kartuttaminen. Nämä tulee sisällyttää aina ammatillisen koulutuksen liikkuvuushakemukseen. Jos olet ammatillisen aikuiskoulutuksen toimija ja jättämässä aikuiskoulutuksen liikkuvuushakemusta, ota ensin yhteyttä CIMOn aikuiskoulutustiimiin! Osallistuvat organisaatiot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuushanketta voivat hakea aikuiskoulutuksen parissa toimivat julkiset tai yksityiset organisaatiot, esim. aikuisoppilaitokset: aikuislukiot, kansanopistot, kansalaisopistot, kesäyliopistot, opintokeskukset, liikunnan koulutuskeskukset (urheiluopistot) korkeakoulujen aikuiskoulutusta tarjoavat yksiköt, kuten täydennyskoulutuskeskukset ja avoimet yliopistot aikuiskoulutusta tarjoavat yritykset voittoa tavoittelemattomat organisaatiot, järjestöt, säätiöt, kolmannen sektorin toimijat (NGO)

3 kulttuurialan organisaatiot, kirjastot, museot paikalliset, alueelliset ja kansalliset viranomaiset aikuiskoulutuksen ohjausta ja neuvontaa tarjoavat tahot Ulkomaanjaksoille osallistuvien henkilöiden tulee olla aikuiskoulutuksen parissa työskenteleviä: aikuisopettajia, kouluttajia, ohjauksen ja neuvonnan ammattilaisia, johto- tai hallintohenkilöstöä, museoiden pedagogista henkilöstöä jne. Liikkuvuushakemuksen voi tehdä joko yksittäinen organisaatio tai kansallinen konsortio. Jos hakemus tehdään kansallisena konsortiona, hakijana on konsortion koordinaattori. Konsortiossa tulee olla mukana vähintään 3 suomalaista aikuiskoulutusorganisaatiota. Kaikkien organisaatioiden tiedot tulee syöttää hakulomakkeeseen ja siihen tulee liittää mandaattikirjeet kaikilta konsortion jäseniltä. Konsortiota voi suositella esimerkiksi pienille organisaatioille, jotka ovat verkostoituneet paikallisesti tai alueellisesti. Konsortiohakemus sopii hyvin myös niille toimijoille, jotka haluavat kehittää yhteisesti jotakin tiettyä teema-aluetta liikkuvuuksien kautta. Hakulomakkeessa kuvataan liikkuvuushankkeen tavoitteet kunkin organisaation näkökulmasta ja määritellään roolit hankkeen toteuttamisessa. Huom! Jos konsortiossa on mukana useampi saman PIC-koodin alla toimiva organisaatio (esim. saman kunnan kansalaisopisto, aikuislukio tai muu toimija), ei samaan hakulomakkeeseen ole mahdollista syöttää samaa PIC-koodia kuin kerran. Tässä tapauksessa organisaatiot voivat rekisteröidä CIMOn yleisohjeistuksesta poiketen omat PIC-koodit. Jos konsortiossa on jo useampi kuin kolme jäsentä, on vaihtoehtona myös käyttää ohjeistuksen mukaan kunnan PIC-koodia ja eritellä organisaatiot Department-kohdassa, jolloin näitä käsitellään ikään kuin yhtenä konsortion jäsenenä. Suosittelemme ottamaan yhteyttä CIMOon ja pyytämään tarkempaa ohjeistusta. Partneriorganisaatioita eli vastaanottavia organisaatioita ei tarvitse olla tiedossa vielä hakuvaiheessa, mutta budjetin laatimista varten tulee suunnitella alustavasti, mihin maihin liikkuvuudet suuntautuvat. Vastaanottava taho voi olla joko kurssijärjestäjä tai jokin aikuiskoulutuksen alalla toimiva organisaatio. Vastaanottavilta organisaatioilta ei tarvita hakuvaiheessa sitoumuskirjeitä tai muita dokumentteja.

4 Miten tuki määräytyy? Liikkuvuustukea myönnetään matkakuluihin, elinkustannuksiin, hallintoon, kurssimaksuun sekä erityistarpeisiin. Kululuokka Tuen määrä (euroa) Tuen peruste TUKI MATKAKULUIHIN (Travel) Tuki osallistujien matkakuluihin, matkan lähtöpaikasta kohteeseen ja takaisin Matkan pituus km: 20 Matkan pituus km: 180 Matkan pituus km: 275 Matkan pituus km: 360 Matkan pituus km: 530 Matkan pituus km: 820 Matkan pituus 8000 km tai yli: 1300 Tuki myönnetään matkan pituuden mukaan taulukon summien mukaisesti. Matka lasketaan komission välimatkalaskurilla es/erasmusplus/tools/distance_en.htm TÄYDENNYS KORKEISIIN KOTIMAAN SISÄISIIN MATKAKUSTANNUK- SIIN [ainoastaan ohjelmamaiden väliseen liikkuvuuteen] Lisätuki 225 euroa ylittäviin maan sisäisiin matkoihin: Kotimaan sisäinen menopaluumatka jatkoyhteyksiä tarjoavalle lentoasemalle tai päälentoasemalle ja (tai) rautatieasemalle/linjaautoasemalle 180 / osallistuja (edestakainen matka), mikäli maan sisäinen matkakustannus ylittää 225 euroa. Tuen myöntämiselle tulee olla hyvät perusteet osallistujien valinnan jälkeen. (Top up for expensive domestic travel cost) ja/tai vastaanottavan maan sisäinen meno-paluumatka syrjäseudulla sijaitsevaan lopulliseen määränpäähän (jatkoyhteyksiä tarjoavalta lentoasemalta tai päälentoasemalta ja (tai) rautatieasemalta/linjaautoasemalta TUKI HALLINTOON JA VALMENNUKSEEN (Organisational support) Liikkuvuuden hallintoon ja toimeenpanoon liittyvät kulut (pois lukien osallistujien elinkustannukset): pedagoginen, kieli- ja kulttuurivalmennus, seuranta ja tuki ulkomaanjakson aikana, oppimistulosten hyväksiluku osallistujaa: 350 euroa/henkilö yli 100 osallistujaa: 200 euroa/henkilö Tuki myönnetään osallistujien määrän mukaan (euroa/henkilö). TUKI ELINKUSTANNUKSIIN (Individual support) Tuki osallistujien elinkustannuksiin ulkomaanjakson aikana Ensimmäiset 14 päivää: euroa/henkilö/päivä Päivät 15-60: euroa/henkilö/päivä (katso maakohtaiset summat alla olevasta erillisestä taulukosta) Tuki myönnetään ulkomaanjakson keston ja kohdemaan mukaan (euroa/henkilö).

5 TUKI KURSSIMAKSUUN (Course fees) Tuki kurssin osallistumismaksuun 70 euroa/henkilö/päivä, enintään 700 euroa/henkilö Tuen tarve tulee perustella hakulomakkeessa. TUKI ERITYISTARPEISIIN (Special needs support) Tuki myönnetään osallistujan vammaan tai terveydentilaan liittyvien erityistarpeiden perusteella.* 100 % kelpoisten kulujen mukaan Tuki erityistä tukea tarvitseville myönnetään todellisten kulujen mukaan. Tuen tarve perustellaan yksityiskohtaisesti hakulomakkeessa. * Erityistukea tarvitseva henkilö on potentiaalinen osallistuja, joka ei fyysisten, henkisten tai terveydentilaansa liittyvien syiden takia voi osallistua ulkomaanjaksoon ilman taloudellista lisätukea. Erityistarpeeksi katsotaan esim. liikuntaeste tai vamma, joka vaatii avustajan mukaan ottamista matkalle. KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus - TUKI ELINKUSTANNUKSIIN Kohdemaa Päivät 1-14 (euroa/pv) Päivät (euroa/pv) Tanska, Irlanti, Hollanti, Ruotsi, Iso- Britannia Belgia, Bulgaria, Tsekki, Kreikka, Ranska, Italia, Kypros, Luxemburg, Unkari, Itävalta, Puola, Romania, Islanti, Liechtenstein, Norja, Turkki Saksa, Espanja, Latvia, Malta, Portugali, Slovakia, Makedonia Viro, Kroatia, Liettua, Slovenia Elinkustannusten tukea voi hakea myös max. kahdelle matkapäivälle. Miten täytän hakulomakkeen? Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuuteen käytetään hakulomaketta KA104: Adult education staff mobility. Hakulomake sekä ohje siitä, miten sähköinen hakulomake toimii, löytyy CIMOn verkkosivulta Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuushakemuksessa huomioitavaa: hakemuksen täyttökieli voi olla suomi, ruotsi tai englanti Project Start Date: m välinen päivämäärä Valitse kestoksi kuukausien määrä (12-24 kk), jolloin päättymispäivä täyttyy automaattisesti Hakijaorganisaation ja mahdollisten partneriorganisaatioiden tiedot täyttyvät lomakkeen kenttiin automaattisesti, kun olet syöttänyt näiden PIC-koodin. PIC-koodi on organisaatiokohtainen (sama Y-tunnus = sama PIC-koodi) ja esim. kunnalla tulee olla vain yksi PIC-koodi. Voit täyttää oman organisaatiosi/yksikkösi yhteystiedot Legal representative ja Contact person -kohtiin. Hakijana esim. kansalaisopisto: Kunta hankkii PIC-koodin, jolloin Applicant organisation = kunnan tiedot. Legal representative = hakemuksen/sopimuksen allekirjoittaja. Jos allekirjoittaja on esim. opiston rehtori, tulee department-kohtaan laittaa opiston nimi. Laita ruksi kohtaan If the address is different from the one of the organisation, please tick this box, jolloin voit täyttää opiston osoitetiedot (jos eriävät kunnan tiedoista). Contact person = haettavan hankkeen yhdyshenkilö.

6 Jos ulkomaiset partneriorganisaatiot (=vastaanottavat organisaatiot) ovat jo tiedossa, voi näiden tiedot täyttää partneritietoihin. Tällöin heillä tulee olla myös PIC-koodi, sillä muutoin tietoja ei voi syöttää hakemukseen. Jos partnereiden PIC-koodeja ei ole hakuvaiheessa saatavilla, voi partnereista antaa tietoa hakemuksen avoimissa vastauskentissä tai kohdassa E. Description of the project. (E-osion avoin kohta tulee näkyviin vasta sitten, kun hakemukseen on lisätty ainakin yksi partneri.) Jos liikkuvuutta haetaan kansallisena konsortiona, tulee kaikilla konsortioon kuuluvilla organisaatioilla olla PIC-koodi. Lisäksi näiltä tarvitaan mandaattikirje, johon löytyy malli CIMOn verkkopalvelusta Vastaa avokysymyksiin mahdollisimman kattavasti, täsmällisesti ja konkreettisesti, äläkä pidä mitään tietoa itsestäänselvyytenä. Arvioinnissa voidaan huomioida vain ne asiat, jotka on kerrottu hakemuksessa. Hankkeen aikana toteutettavat ulkomaanjaksot syötetään kohtaan H.1. Activities details. Activity type: o Job shadowing o Structured courses/training events o Teaching/training assignments abroad Yhteen taulukkoon syötetään kaikki yhteen activity typeen kuuluvat jaksot. Jos hankkeessa on esim. vain kurssiosallistumisia, täytetään vain yksi taulukko Structured courses/training events. Kukin erä lähtijöitä (flow) syötetään omalle rivilleen. Etäisyys lähtö- ja kohdepaikan välillä lasketaan välimatkalaskurin avulla ( ) ja Distance band - sarakkeeseen valitaan nuolesta oikea välimatka. Kilometrimäärä valitaan yhdensuuntaisen etäisyyden mukaisesti, vaikka matkatuki onkin tarkoitettu edestakaiseen matkaan! Kesto ilmoitetaan päivinä. Varsinaisten kurssi- tai vaihtopäivien lisäksi voi syöttää viereiseen sarakkeeseen max. 2 matkapäivää. Huom! Merkitse 0 (nolla) taulukon tyhjiksi jääviin kenttiin. Budjettiosioon täydennetään kurssimaksut ja mahdollinen tuki erityistarpeisiin. Muihin kohtiin tiedot siirtyvät automaattisesti, kun olet syöttänyt ulkomaanjaksot kohtaan H.1. Käytä kurssimaksutaulukossa samaa jaottelua kuin taulukossa H.1. eli yksi flow yhdelle riville. Tämä helpottaa budjetin tarkistamista. Jos hakulomake ei anna syöttää tietoja kurssimaksutaulukkoon, tarkista, että olet valinnut H.1.- kohdan taulukossa aktiviteetiksi Structured courses/training events. Tarkista, että kaikki kohdassa L. Checklist mainitut ehdot täyttyvät. Vain kaikki kelpoisuusehdot täyttävä hakemus siirtyy arviointiin. Declaration of Honour: Hakemuksen allekirjoittaa organisaation nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö (esim. rehtori, johtaja tai vastaava). Tarkista, että allekirjoittaja on sama kuin kohdassa C.1.3. Legal representative. Jos sijainen allekirjoittaa, allekirjoituksen yhteydessä on mainittava, että kyseessä on sijainen. Hakemuksen liitteet Sähköisen hakemuksen liitteeksi skannataan allekirjoitettu Declaration of Honour -sivu (sivun saa tulostettua Print Declaration of Honour painikkeella)

7 mandaattikirjeet kaikilta konsortion jäseniltä, jos liikkuvuutta haetaan kansallisena konsortiona. Hakemuksen lähettäminen Validoi hakemus ennen lähettämistä Validate-painikkeella. Lomake ilmoittaa tällöin, jos pakollisia tietoja puuttuu. Lähetä hakemus Submit Online painikkeella. Hakemus lähetetään vain sähköisesti. Paperiversioita ei hyväksytä. Hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen viimeistä hakupäivää. Jos sähköinen lähetys ei jostain syystä onnistu, voit toimittaa hakulomakkeen (liitteineen) sähköpostin liitetiedostona viimeistään 2 tuntia hakuajan päättymisen jälkeen kansalliseen toimistoon. Sähköpostiin tulee tällöin liittää myös kopio Submission Summary -sivusta (SnapShot tai PrintScreen [AltGr+PrintScreen]), josta näkee lomakkeen lähetystiedot eli että sähköinen lähettäminen ei onnistunut. Hakemus kannattaa tulostaa omaan käyttöön lomakkeen lopussa olevalla Print Form -painikkeella. Valintaprosessi Hakuajan päättymisen jälkeen kaikille hakijoille lähetetään vastaanottovahvistus sähköpostilla. Hakemuksille tehdään kelpoisuustarkastus (eligibility check), jonka jälkeen kelpoiset hakemukset annetaan arvioitavaksi CIMOn valitsemille ulkopuolisille asiantuntija-arvioijille. Erasmus+ - ohjelman arviointirinki on koottu avoimella haulla. Jokaisen hakemuksen arvioi itsenäisesti kaksi asiantuntijaa. Aikuiskoulutuksen liikkuvuushankkeiden arviointikriteerit löytyvät ohjelmaoppaan sivulta 70. Arviointikriteereiden pääkategoriat ovat Relevance of the project (max. 30 pistettä), Quality of the project design and implementation (max. 40p) ja Impact and dissemination (max. 30p). Maksimipistemäärä on täten 100, ja minimivaatimus hyväksyttäväksi ehdotettaville hakemuksille on 60 pistettä. Lisäksi hakemuksen tulee saada vähintään puolet kunkin pääkategorian maksimipistemäärästä. Alin pistemäärä, jolla hakemus tulee hyväksytyksi, riippuu vuosittain käytettävissä olevasta budjetista ja hakemusten määrästä. Vuoden 2016 hakukierroksella saimme 32 hakemusta, joista 14 hyväksyttiin. Näistä hakemuksista konsortiohakemuksia oli 4 (kolme hyväksyttiin). Mistä saan lisätietoa ja apua ongelmatilanteissa? CIMO Aikuiskoulutus Anni Karttunen, puh Päivi Korkea-aho, puh sähköposti: etunimi.sukunimi@cimo.fi tai grundtvig@cimo.fi

ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2014

ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2014 17.3.2014 ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2014 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa suomalaisia aikuiskoulutusorganisaatioita liikkuvuushakemuksen laatimisessa.

Lisätiedot

Yleistä hakulomakkeesta

Yleistä hakulomakkeesta KA2 hakulomake Yleistä hakulomakkeesta Käytössä on sähköinen hakulomake (pdf) paperihakemusta ei lähetetä Tarkista, että käytät oikeaa hakulomaketta: Strategic partnerships for vocational education and

Lisätiedot

Hakulomakkeiden KA102 ja KA116 tekniset asiat. Webinaari osa

Hakulomakkeiden KA102 ja KA116 tekniset asiat. Webinaari osa Hakulomakkeiden KA102 ja KA116 tekniset asiat Webinaari osa 2 11.1.2018 Hakulomake ja opas Hakulomakkeet ovat ladattavissa Opetushallituksen Erasmus+ hakuprosessisivuilla osoitteessa: www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus/hakuprosessi

Lisätiedot

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ Webinaari liikkuvuushanketta suunnittelevalle Ideasta projektiksi osa I 24.11.2015 Erasmus+ ohjelman päätoiminnot (Key Actions)

Lisätiedot

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1: Liikkuvuus. Hakuneuvonta klo cimo.adobeconnect.com/grundtvig

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1: Liikkuvuus. Hakuneuvonta klo cimo.adobeconnect.com/grundtvig Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1: Liikkuvuus Hakuneuvonta 29.1.2015 klo 13-15 cimo.adobeconnect.com/grundtvig Tästä puhutaan: Millaista liikkuvuutta tuetaan, ohjelman rahoitussäännöt Hakuprosessi Arviointi,

Lisätiedot

Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017

Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Erasmus+ -ohjelman päätoiminnot KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus+ -infotilaisuudet Ammatillinen koulutus KA1 ja KA2 KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals 1 Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals)

Lisätiedot

Hakukierros Rahoituksen hakeminen KA116

Hakukierros Rahoituksen hakeminen KA116 Hakukierros 2017 Rahoituksen hakeminen KA116 Rahoitus KA116 KA1-budjetista varataan vuosittain tietty kiintiö (komission katto 70 %) Liikkuvuus (KA1), yhteensä noin 5,1 milj. euroa Opiskelijat ja vastavalmistuneet,

Lisätiedot

Erasmus+ Ammatilliselle koulutukselle KA1 Liikkuvuus 14.2.2014

Erasmus+ Ammatilliselle koulutukselle KA1 Liikkuvuus 14.2.2014 Erasmus+ Ammatilliselle koulutukselle KA1 Liikkuvuus 14.2.2014 Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation

Lisätiedot

Loppuraportin tekninen ohje

Loppuraportin tekninen ohje Loppuraportin tekninen ohje Ammatillinen koulutus KA1 - Liikkuvuus Materiaali MT+ OPAS: Mobility Tool+ Guide for Beneficiaries of the Erasmus+ Programme https://webgate.ec.europa.eu/eac/mobility/ VIDEO:

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset - UKK

Usein kysytyt kysymykset - UKK Versio 15.12.2015 Ammatillisen koulutuksen liikkuvuushankkeet Erasmus+ -ohjelmassa Usein kysytyt kysymykset - UKK Hakijan PIC-koodi Onko PIC-koodi kuntayhtymän vai oppilaitostason tunnus? - PIC-koodi haetaan

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation and the

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Matkaetäisyydellä tarkoitetaan yhdensuuntaista etäisyyttä lähtöpaikan ja kohdepaikan välillä, kun taas korvaus kattaa

Lisätiedot

AKKREDITOINTIHAKU Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille

AKKREDITOINTIHAKU Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille AKKREDITOINTIHAKU 2014 Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 22.5.2014 Liikkuvuusperuskirja yleisesti tarkoitus rohkaista organisaatioita kehittämään kansainvälistymisstrategioitaan

Lisätiedot

AKKREDITOINTIHAKU 2015. Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 27.1.2015

AKKREDITOINTIHAKU 2015. Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 27.1.2015 AKKREDITOINTIHAKU 2015 Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 27.1.2015 Liikkuvuusperuskirja yleisesti tarkoitus rohkaista organisaatioita kehittämään kansainvälistymisstrategioitaan

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Seuraavat korvausmäärät koskevat vapaaehtoistoimintaa, harjoittelua ja työtä: Taulukko 1 - matkatuki Matkaetäisyys Korvaus

Lisätiedot

Erasmus+ ohjelma ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017

Erasmus+ ohjelma ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Erasmus+ ohjelma ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Esityksen sisältö Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle KA1 toimintojen esittely Kysymyksiä ja vastauksia Mitä tahot voivat osallistua?

Lisätiedot

Erasmus+ KA2-hakulomake

Erasmus+ KA2-hakulomake Erasmus+ KA2-hakulomake Yleistä hakulomakkeesta Hakulomakkeet ja ohjeet: http://www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus/hakuprosessi Sähköinen hakulomake (pdf) paperihakemusta ei lähetetä. Tarkista, että käytät

Lisätiedot

Erasmus+ yleissivistävälle ja aikuiskoulutukselle KA1. Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus klo

Erasmus+ yleissivistävälle ja aikuiskoulutukselle KA1. Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus klo Erasmus+ yleissivistävälle ja aikuiskoulutukselle KA1 Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 16.9.2016 klo 10-15.30, CIMO Päivän ohjelma 10.00 12.30 13.15 15.30 Tervetuloa! (Nina Rekola, CIMO)

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation and the

Lisätiedot

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet. Väliraportin jättäminen Mobility Tool+ raportointialustalla

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet. Väliraportin jättäminen Mobility Tool+ raportointialustalla KA2 Strategiset kumppanuushankkeet Väliraportin jättäminen Mobility Tool+ raportointialustalla Tarkista hankkeesi tiedot Mobility Toolissa Valitse Home -etusivulla raportoitava hanke (mikäli olet useamman

Lisätiedot

Hakuaika ja hakulomake Comenius koulujen yhteistyöhankkeilla on yksi hakuaika vuodessa. Seuraava hakuaika päättyy 21.2.2012.

Hakuaika ja hakulomake Comenius koulujen yhteistyöhankkeilla on yksi hakuaika vuodessa. Seuraava hakuaika päättyy 21.2.2012. HAKUOHJEET 2012 COMENIUS KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Monen oppilaitoksen väliset hankkeet Kahden oppilaitoksen väliset hankkeet Nämä hakuohjeet koskevat vain suomalaisia kouluja. Ohjeet on tarkoitettu käytettäväksi

Lisätiedot

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1. Kysymyksiä ja keskustelua hanketyöskentelystä

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1. Kysymyksiä ja keskustelua hanketyöskentelystä Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1 Kysymyksiä ja keskustelua hanketyöskentelystä 2.9.2015 Näistä ja muista aiheista: Mobility Tool+ -alustan käyttö Miten liikkuvuus toimii koko oppilaitoksen/organisaation

Lisätiedot

Erasmus+ Youth in Action Rahoitushaun tietopaketti &

Erasmus+ Youth in Action Rahoitushaun tietopaketti & Erasmus+ Youth in Action Rahoitushaun tietopaketti 10.9. & 24.9.2019 Aarne Toivonen Suvi Vilkki / Matti Cantell nuoriso@oph.fi Meillä on uudet verkkosivut EU:n nuoriso-ohjelmat: www.oph.fi/erasmus-nuorisoalalle

Lisätiedot

Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017

Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Erasmus+ KA1 liikkuvuus ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Tervetuloa mukaan! Paula Tyrväinen Ohjelma-asiantuntija Erasmus+ ohjelma Ammatillinen koulutus, CIMO Erasmus+ -ohjelman päätoiminnot

Lisätiedot

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1. Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus klo verkossa

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1. Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus klo verkossa Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1 Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 14.6.2016 klo 13-15 verkossa Ohjelma Hakukierroksen tuloksia Hankehallinto: rahoitussopimus, rahoitussäännöt, raportointi

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

aikataulut, hakulomake

aikataulut, hakulomake HAKEMINEN aikataulut, hakulomake Kumppanuushanketyöpaja 26.11.2010 TIEDONLÄHTEITÄ JA MATERIAALIA HAKIJOILLE Päätös LLP ohjelmasta Ehdotuspyyntö 2011 2013 LLP Guide 2011 Hakulomakkeet www.cimo.fi/leonardo

Lisätiedot

Erasmus+ yleissivistävälle ja aikuiskoulutukselle KA1. Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2.9.2015 klo 10-15.

Erasmus+ yleissivistävälle ja aikuiskoulutukselle KA1. Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2.9.2015 klo 10-15. Erasmus+ yleissivistävälle ja aikuiskoulutukselle KA1 Hyväksyttyjen liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2.9.2015 klo 10-15.30, CIMO Päivän ohjelma 10.00 12.30 13.15 15.30 Tervetuloa! (Nina Rekola, CIMO)

Lisätiedot

Talousasiat. Hankkeen elinkaari 9/11/2015. KA1 - Liikkuvuus 2015 9.9.2015 Aloituskoulutus. Hankekausi 1.6.2015 31.5.2017

Talousasiat. Hankkeen elinkaari 9/11/2015. KA1 - Liikkuvuus 2015 9.9.2015 Aloituskoulutus. Hankekausi 1.6.2015 31.5.2017 Talousasiat KA1 - Liikkuvuus 2015 9.9.2015 Aloituskoulutus Hankkeen elinkaari Hankekausi 1.6.2015 31.5.2017 2016 2017 Mahdollinen paikan päällä tehtävä tarkastus LIIKKUVUUKSIEN SEURANTA JA RAPORTOINTI

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Ammatillinen koulutus Learning Mobility of Individuals. Hakukierros 2016

KA1 Liikkuvuus Ammatillinen koulutus Learning Mobility of Individuals. Hakukierros 2016 KA1 Liikkuvuus Ammatillinen koulutus Learning Mobility of Individuals Hakukierros 2016 Erasmus+ -ohjelman päätoiminnot KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Grundtvig-workshopit aikuisille Hakuohje 2010

Grundtvig-workshopit aikuisille Hakuohje 2010 22.1.2010 Grundtvig-workshopit aikuisille Hakuohje 2010 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa Grundtvig-workshopeja hakevia organisaatioita hakulomakkeen täyttämisessä. Tutustu ensin Grundtvig-workshopien

Lisätiedot

KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA

KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA Versio 6/2/2015 Ammatillisen koulutuksen liikkuvuushankkeet Erasmus+ ohjelmassa KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA Hakijan PIC koodi Kysymys: Onko PIC koodi kuntayhtymän vai oppilaitostason tunnus? Vastaus: PIC koodi

Lisätiedot

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO GRUNDTVIG EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010 Eija Wilen, CIMO Ohjelman tavoitteet kehittää aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet

KA2 Yhteistyöhankkeet KA2 Yhteistyöhankkeet Miten tästä eteenpäin KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa 1: 27.11.2014 & 15.12.2014 Hakemuksen viimeinen jättöpäivä KA2 Alakohtaiset osaamisyhteenliittymät (SSA): 26.2.2015

Lisätiedot

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle Grundtvig Euroopan unionin ohjelma aikuiskoulutukselle Grundtvig-ohjelma Aikuiskoulutuksen Grundtvig-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille aikuiskoulutuksen parissa toimiville. Ohjelman

Lisätiedot

Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous

Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous Leonardo da Vinci -liikkuvuushankkeiden koulutus 2013 Hankkeen elinkaari Hankekausi 1.6.2013 31.5.2015 2014 2015 Mahdollinen paikan päällä tehtävä tarkastus Mahdollinen

Lisätiedot

Hanketyöpaja osa KA2 ammatilliselle koulutukselle

Hanketyöpaja osa KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa 1 2.12.2016 KA2 ammatilliselle koulutukselle Arviointia päivästä Mitä uusia ideoita tai oivalluksia sait päivästä? Mikä oli sinulle tärkeintä päivässä? Minkä konkreettisen asian viet seuraavaksi

Lisätiedot

HAKULOMAKEOHJE ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA104 LIIKKUVUUSHANKKEET

HAKULOMAKEOHJE ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA104 LIIKKUVUUSHANKKEET HAKULOMAKEOHJE ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA104 LIIKKUVUUSHANKKEET Hakuaika päättyy 5.2.2019 klo 13 Suomen aikaa (CET klo 12). Hakulomake KA104 on englanninkielinen mutta sen voi täyttää suomeksi, ruotsiksi

Lisätiedot

Grundtvig-oppimiskumppanuus. Hakuohje 2013

Grundtvig-oppimiskumppanuus. Hakuohje 2013 26.11.2012 Grundtvig-oppimiskumppanuus Hakuohje 2013 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. Tutustu ensin Grundtvig -oppimiskumppanuushankkeen tavoitteisiin, sisältöihin

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

AKKREDITOINTIHAKU Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen akkreditoinnin hakijoille

AKKREDITOINTIHAKU Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen akkreditoinnin hakijoille AKKREDITOINTIHAKU 2016 Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen akkreditoinnin hakijoille 17.3.2016 Liikkuvuusperuskirja yleisesti Tarkoitus rohkaista organisaatioita kehittämään kansainvälistymisstrategioitaan

Lisätiedot

KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA

KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA Versio 1_25/2/2014 Ammatillisen koulutuksen liikkuvuushankkeet Erasmus+ -ohjelmassa KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA Hakijan PIC-koodi Kysymys: Onko PIC-koodi kuntayhtymän vai oppilaitostason tunnus? Vastaus: PIC-koodi

Lisätiedot

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet. Loppuraportin täyttäminen ja lähettäminen Mobility Tool+ raportointialustalla

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet. Loppuraportin täyttäminen ja lähettäminen Mobility Tool+ raportointialustalla KA2 Strategiset kumppanuushankkeet Loppuraportin täyttäminen ja lähettäminen Mobility Tool+ raportointialustalla Tutustu tarkempiin raportointi- ja MT+ täyttöohjeisiin Komission Mobility Tool+ Guide for

Lisätiedot

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 27.5.2014 CIMO 1 Budjetin eri osat Osallistujien lukumäärä [Number of Participants] Hankkeen budjetin kokonaissumma [Total Budget] Myönnetty budjetti

Lisätiedot

Hakulomake Miten täytän lomakkeen

Hakulomake Miten täytän lomakkeen Hakulomake Miten täytän lomakkeen 15.1.2019 Webinaari Lomakkeen avaamiseen/täyttöä varten tarvitset EU-login tunnuksen Tee login-tunnus (jos ei ole vielä): https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi

Lisätiedot

HAKEMUSLOMAKKEEN TÄYTTÖ JA LÄHETYS

HAKEMUSLOMAKKEEN TÄYTTÖ JA LÄHETYS HAKEMUSLOMAKKEEN TÄYTTÖ JA LÄHETYS CALL 2015 KA1 LEARNING MOBILITY OF INDIVIDUALS VET LEARNER AND STAFF MOBILITY Sininen kenttä punaisella reunuksella = pakollinen kenttä Sininen kenttä ilman punaista

Lisätiedot

Töihin Eurooppaan EURES

Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan EURES Työskentely ulkomailla Työskentely ulkomailla houkuttelee yhä useampaa suomalaista työnhakijaa. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut ovat halukkaita muuttamaan ulkomaille töihin.

Lisätiedot

Perustietoa liikkuvuustoiminnosta (KA1) Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle. Hakukierros 2018 Webinaari KA1 / osa I

Perustietoa liikkuvuustoiminnosta (KA1) Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle. Hakukierros 2018 Webinaari KA1 / osa I Perustietoa liikkuvuustoiminnosta (KA1) Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Hakukierros 2018 Webinaari KA1 / osa I 1.11.2017 Erasmus+ -ohjelman päätoiminnot KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals)

Lisätiedot

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011 Nordplus Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 28-211 1 Nordplus puiteohjelma 28-211 Tukee koulutuksen yhteistyötä pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken Tarkoituksena on vahvistaa

Lisätiedot

HAKULOMAKEOHJE ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA104 LIIKKUVUUSHANKKEET

HAKULOMAKEOHJE ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA104 LIIKKUVUUSHANKKEET HAKULOMAKEOHJE ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA104 LIIKKUVUUSHANKKEET Hakuaika päättyy 12.2.2019 klo 13 Suomen aikaa (CET klo 12). Aikaa jatkettu 31.1. Hakulomake KA104 on englanninkielinen mutta sen voi

Lisätiedot

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.2. COM() 85 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Tilannekatsaus Euroopan muuttoliikeagendaan sisältyvien ensisijaisten

Lisätiedot

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta 2014-2017 Erasmus+ lähtevän liikkuvuuden kehitys 2014-2017 2014-2015 2015-2016 2016-2017 4239 4580 4772 1360 1322 1442 1052 1027 985 925 977 970 Opiskelijaliikkuvuus

Lisätiedot

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa

Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa Leonardo-liikkuvuushankkeen budjetti Mobility Toolissa 21.5.2015 CIMO 1 Budjetin eri osat Osallistujien lukumäärä [Number of Participants] Hankkeen budjetin kokonaissumma [Total Budget] Myönnetty budjetti

Lisätiedot

4.3.2014 ERASMUS+ USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET MITEN SELVITÄ PIC-KOODISTA? Case Kissalan ammattiopisto

4.3.2014 ERASMUS+ USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET MITEN SELVITÄ PIC-KOODISTA? Case Kissalan ammattiopisto ERASMUS+ USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET MITEN SELVITÄ PIC-KOODISTA? Case Kissalan ammattiopisto 1 Miten hankin PIC-koodin? Kissalan ammattiopisto 1.Tarkista onko organisaatiollasi jo olemassa PIC-koodi http:/ec.europa.eu/education/participants/portal/

Lisätiedot

Leonardo da Vinci Tilastoja 2011

Leonardo da Vinci Tilastoja 2011 Leonardo da Vinci Tilastoja ISBN 978-95-85-5-8 ISSN 798-6 / Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Sisältö. Yleistä hakukierroksesta. Liikkuvuushankkeet. Liikkuvuushankkeiden hakijaorganisaatiot.

Lisätiedot

Grundtvig-asiantuntijavaihdot Hakuohje 2012

Grundtvig-asiantuntijavaihdot Hakuohje 2012 10.1.2012 Grundtvig-asiantuntijavaihdot Hakuohje 2012 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. Nämä ohjeet on tarkoitettu käytettäväksi Elinikäisen oppimisen ohjelman

Lisätiedot

Hakukierros Akkreditointihaku KA109 Infotilaisuus hakijoille

Hakukierros Akkreditointihaku KA109 Infotilaisuus hakijoille Hakukierros 2017 Akkreditointihaku KA109 Infotilaisuus hakijoille 14.2.2017 Liikkuvuusperuskirja yleisesti Tarkoitus rohkaista organisaatioita kehittämään kansainvälistymisstrategioitaan edelleen Kv- liikkuvuus

Lisätiedot

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III / syyskuu 2016 Mira Pihlström kansainvälisten asioiden koordinaattori 1) Erasmus-opiskelijavaihto 2)

Lisätiedot

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011 Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 25.8.2011 Ulkomaantyöskentely lainvalintaa koskevat säännöt EI SOPIMUSTA EU/ETA -MAA SOPIMUSMAA Suomen kansallinen lainsäädäntö ja toisen maan

Lisätiedot

OHJE Erasmus+ KA229-Hankkeille MOBILITY TOOL+ -raportointialustan käyttöön väliraportointi

OHJE Erasmus+ KA229-Hankkeille MOBILITY TOOL+ -raportointialustan käyttöön väliraportointi OHJE Erasmus+ KA229-Hankkeille MOBILITY TOOL+ -raportointialustan käyttöön väliraportointi Koordinaattorina ja partnerina toimivien organisaatioiden oikeudet Mobility Toolissa: Koordinaattori (yhteyshenkilö)

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

Leonardo da Vinci. Tilastoja 2010

Leonardo da Vinci. Tilastoja 2010 Leonardo da Vinci Tilastoja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, Hakaniemenranta 6 (PL ), Helsinki, Puh. 7 868 (vaihde) Sisältö Yleistä hakukierroksesta Liikkuvuushankkeet. Liikkuvuushankkeiden

Lisätiedot

Kansainväliset pakettipalvelut. Parcel and ecommerce, 5/31/2019

Kansainväliset pakettipalvelut. Parcel and ecommerce, 5/31/2019 1 Parcel and ecommerce, Jouni.lamberg@posti.com 5/31/2019 Paketit ulkomaille nopeasti ja edullisesti Pakettien lähettäminen ja palauttaminen varmasti ja aikataulutetusti. Kun verkkokauppasi tavoittelee

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN

APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Hakemuksen laatiminen, täydentäminen ja lisätietojen lähettäminen. 1. Hakemuksen laatiminen

Hakemuksen laatiminen, täydentäminen ja lisätietojen lähettäminen. 1. Hakemuksen laatiminen Hakemuksen laatiminen, täydentäminen ja lisätietojen lähettäminen 1. Hakemuksen laatiminen Hakemuksella tarkoitetaan verkkoasioinnin hakemuslomakkeen ja sen liitteiden (yleensä ansioluettelon ja muiden

Lisätiedot

Leonardo da Vinci ohjelman kumppanuushankkeet. Hakuohje 2012

Leonardo da Vinci ohjelman kumppanuushankkeet. Hakuohje 2012 Leonardo da Vinci ohjelman kumppanuushankkeet Hakuohje 2012 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. CIMOn sivuilla www.cimo.fi/leonardo löydät tietoa Leonardo da

Lisätiedot

Hankkeen kesto on kk, valitse alasvetovalikosta. Valitse FI01 Finnish National Agency for Education EDUFI

Hankkeen kesto on kk, valitse alasvetovalikosta. Valitse FI01 Finnish National Agency for Education EDUFI HAKULOMAKEOHJE ERASMUS+ YLEISSIVISTÄVÄLLE KOULUTUKSELLE, KA101 TÄYDENNYSKOULUTUSHANKKEET 17.12.2018 Hakuaika päättyy 5.2.2019 klo 13 Suomen aikaa (CET klo 12). Hakulomake KA101 on englanninkielinen mutta

Lisätiedot

COMENIUS-APULAISOPETTAJAHARJOITTELUN HAKUOHJE Hakuaika päättyy 31.1.2011 lukuvuodelle 2011-2012

COMENIUS-APULAISOPETTAJAHARJOITTELUN HAKUOHJE Hakuaika päättyy 31.1.2011 lukuvuodelle 2011-2012 COMENIUS-APULAISOPETTAJAHARJOITTELUN HAKUOHJE Hakuaika päättyy 31.1.2011 lukuvuodelle 2011-2012 YLEISTÄ APULAISOPETTAJAHARJOITTELUSTA Mikä on ohjelman tavoite? Opettajaksi opiskelevat ja vastavalmistuneet

Lisätiedot

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III / lokakuu 2014 Mira Pihlström Kansainvälisten asioiden koordinaattori 1) Erasmus-opiskelijavaihto 2)

Lisätiedot

Hankkeen kesto on kk, valitse alasvetovalikosta. Valitse FI01 Finnish National Agency for Education EDUFI

Hankkeen kesto on kk, valitse alasvetovalikosta. Valitse FI01 Finnish National Agency for Education EDUFI HAKULOMAKEOHJE ERASMUS+ YLEISSIVISTÄVÄLLE KOULUTUKSELLE, KA101 TÄYDENNYSKOULUTUSHANKKEET 17.12.2018 Hakuaika päättyy 5.2.2019 klo 13 Suomen aikaa (CET klo 12). Hakulomake KA101 on englanninkielinen mutta

Lisätiedot

KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA

KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA Versio 17/2/2015 Ammatillisen koulutuksen liikkuvuushankkeet Erasmus+ ohjelmassa KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA Hakijan PIC koodi Kysymys: Onko PIC koodi kuntayhtymän vai oppilaitostason tunnus? Vastaus: PIC

Lisätiedot

Talousasiat. Budjetin kululuokat 9/17/2014

Talousasiat. Budjetin kululuokat 9/17/2014 Talousasiat KA1 - Liikkuvuus 2014 Budjetin kululuokat Yksilötuki (Individual support) maittain apurahataulukon mukaan/pv/e/henkilö Matkatuki (Travel) kilometritaulukon mukaan/matkan pituus/e/ henkilö Organisointituki

Lisätiedot

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Grundtvig -liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat

Lisätiedot

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala 1 European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU 2 neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat rekrytoida ulkomaisen työntekijän 3 EU/ETA-maat

Lisätiedot

Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1) Hankesuunnittelun kulmakivet

Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1) Hankesuunnittelun kulmakivet Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1) Hankesuunnittelun kulmakivet Hakuneuvonta verkossa 16.12.2014 CIMO KA1 Learning Mobility of Individuals Partneriryhmä Hakuneuvonta verkossa 16.12.2014 CIMO Lähtökohtia

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet. Miten tästä eteenpäin KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa 1: &

KA2 Yhteistyöhankkeet. Miten tästä eteenpäin KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa 1: & KA2 Yhteistyöhankkeet Miten tästä eteenpäin KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa 1: 25.11.2015 & 3.12.2015 Hakemuksen viimeinen jättöpäivä KA1 Liikkuvuushankkeet: 2.2.2016 KA2 Alakohtaiset

Lisätiedot

Yleistä. Erasmus+ Final Beneficiary report. Tekninen ohje

Yleistä. Erasmus+ Final Beneficiary report. Tekninen ohje Erasmus+ Final Beneficiary report Tekninen ohje KA102 Learning Mobility of Individuals VET learner and staff mobility Yleistä Erasmus+ -liikkuvuushankkeen loppuraportti täytetään Mobility Tool+ -raportointialustalla

Lisätiedot

Rahoitusperiaatteet ja budjetti. ERASMUS+ KA2 Strategiset kumppanuushankkeet korkeakoulutukselle Hakuneuvonta

Rahoitusperiaatteet ja budjetti. ERASMUS+ KA2 Strategiset kumppanuushankkeet korkeakoulutukselle Hakuneuvonta Rahoitusperiaatteet ja budjetti ERASMUS+ KA2 Strategiset kumppanuushankkeet korkeakoulutukselle Hakuneuvonta 5.3.2014 Budjetti strategiset kumppanuushankkeet korkeakoulutukselle Suomen budjetti 5,7 % kokonaisbudjetista

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / 2(13) AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 2097 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 157 1020 BG

Lisätiedot

ERASMUS+ KA1 YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN OPETUSHENKILÖSTÖN LIIKKUVUUS -HAKUOHJE 25.2.2015

ERASMUS+ KA1 YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN OPETUSHENKILÖSTÖN LIIKKUVUUS -HAKUOHJE 25.2.2015 ERASMUS+ KA1 YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN OPETUSHENKILÖSTÖN LIIKKUVUUS -HAKUOHJE 25.2.2015 (Erasmus+ KA1: Mobility project for school education staff, lomake: KA101: School education staff mobility) Koulu/konsortio

Lisätiedot

Rahoitusperiaatteet ja budjetti

Rahoitusperiaatteet ja budjetti Rahoitusperiaatteet ja budjetti ERASMUS+ KA2 Strategiset kumppanuushankkeet korkeakoulutukselle Hakuneuvonta 5.3.2014 Budjetti strategiset kumppanuushankkeet korkeakoulutukselle Suomen budjetti 5,7 % kokonaisbudjetista

Lisätiedot

MOBILITY TOOL. Tietojen siirto. Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi. LLPLink. Application Form

MOBILITY TOOL. Tietojen siirto. Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi. LLPLink. Application Form Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi MOBILITY TOOL LEONARDO-LIIKKUVUUSHANKKEIDEN KOULUTUS 2013 1 Tietojen siirto Application Form LLPLink Mobility Tool 2 Käyttäjäryhmät Euroopan

Lisätiedot

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2007/ / / / / / / / / 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE - Belgia 88 102 109

Lisätiedot

Erasmus+ aikuiskoulutukselle museoiden toiminnan kehittämisessä. Riika Väliahde, CIMO Valtakunnalliset museopäivät, Lappeenranta 19.5.

Erasmus+ aikuiskoulutukselle museoiden toiminnan kehittämisessä. Riika Väliahde, CIMO Valtakunnalliset museopäivät, Lappeenranta 19.5. Erasmus+ aikuiskoulutukselle museoiden toiminnan kehittämisessä Riika Väliahde, CIMO Valtakunnalliset museopäivät, Lappeenranta 19.5.2015 Erasmus+ aikuiskoulutukselle museoissa Kuinka museot voivat osallistua

Lisätiedot

Hakemuksen laatiminen

Hakemuksen laatiminen 1. Hakemuksen laatiminen Hakemuksella tarkoitetaan verkkoasioinnin hakemuslomakkeen ja sen liitteiden (yleensä tutkimussuunnitelman, ansioluettelon ja muiden liitteiden) kokonaisuutta. Ks. lisätietoja

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE -

Lisätiedot

ALV-yhteenvetoilmoitus

ALV-yhteenvetoilmoitus OHJE 1(5) ALV-yhteenvetoilmoitus n versiossa 7.20 ohjelmaan on lisätty ALV-yhteenvetoilmoitus ja sen korjausilmoitus. Tässä dokumentissa ohjeistamme toiminnon käyttöönottoa. Asetukset Tiedot ALV-yhteenvetoilmoitukseen

Lisätiedot

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 31.8.2010 Eläketurvakeskus KOULUTTAA EU/ETA-maat ja Sveitsi 2 EU:n sosiaaliturva-asetukset 883/2004 ja 987/2009: EU: Belgia, Bulgaria, Espanja,

Lisätiedot

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1 Alkaville hankkeille

Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1 Alkaville hankkeille Erasmus+ aikuiskoulutukselle KA1 Alkaville hankkeille Ohjelma Hakukierroksen tuloksia Hankehallinto: rahoitussopimus, rahoitussäännöt, raportointi Taloushallinto Viestintäohjeet Mobility Tool+ -raportointialustan

Lisätiedot

Hakuohje II. Tämä hakuohje. Vain. Hakukierroksen 2013 ... 4

Hakuohje II. Tämä hakuohje. Vain. Hakukierroksen 2013 ... 4 Leonardo da Vinci ohjelman kumppanuushankkeet Hakuohje 2013 Tämä hakuohje on tarkoitettu Leonardo da Vincii kumppanuushankkeen hakemistaa varten. CIMOn verkkosivuille www.cimo.fi/leonardo on koottu yleistää

Lisätiedot

Liikkuvuushankkeiden partneriyhteistyö. WEBINAARI osa

Liikkuvuushankkeiden partneriyhteistyö. WEBINAARI osa Liikkuvuushankkeiden partneriyhteistyö WEBINAARI osa 1 1.11.2017 Millaisia partnereita mukana hankkeessa? Onko kyseessä yhden koulutuksen järjestäjän hanke vai kotimaisen verkoston hanke? - Jos hakija

Lisätiedot

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita.

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin mallikortit maittain Tässä liitteessä on tietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Mallikortit on kopioitu Internetistä osoitteesta http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot