Pohtiolammen kosteikon toimenpidesuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohtiolammen kosteikon toimenpidesuunnitelma"

Transkriptio

1 Pohtiolammen kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistasuunnittelija Timo Niemelä

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot Toimenpiteiden yleiskuvaus ja tavoitteet Kosteikon sijainti Toteutus-, hoito- ja rahoitusvastuut Kosteikon perustamiseen liittyvät sopimukset ja maanomistajilta hankitut suostumukset Osallistaminen Suunnittelualueen tila Alueen yleiskuvaus Ympäristön infrastruktuuri Suojelualueet ja muut luontoarvot Pohjavesialueet Muinaisjäännökset Ojitus- ja perkausyhtiöt sekä uuden vesilain mukaiset vesioikeudelliset yhteisöt Toteutus Kosteikon yksilöity toteutustapa ja aika Kosteikon mitoitustiedot Selvitys kosteikon vaikutusalueesta ja padotuskorkeuksista Kosteikon patopenkereet, laitteet ja muut vedenjohtamisrakenteet Selvitys kosteikkoalueen rakenteesta Hankkeen toteutukseen liittyvät turvallisuusmääräykset Puuston ja kasvillisuuden käsittely kosteikon lähiympäristössä Hankkeen vaikutusten arviointi Kosteikon perustamisen vaikutukset vesi- ja ympäristönsuojelulain näkökulmasta Arvio kosteikon perustamisen vaikutuksista viljelyksille ja lähiympäristön muulle maankäytölle Kosteikon perustamisen vaikutukset Elenia Oy:n omistamaan sähköverkkoon Natura-arvioinnin tarveharkinta Kosteikon seurannat ja jatkohoito Kosteikon hoitoseuranta ja jatkohoidon järjestäminen Pienpetojen pyyntisuunnitelma Vaikuttavuusseurannat Vesilintulaskennat Saalisseuranta osana riistavarojen kestävän käytön ohjausta Hankkeen kustannusarvio Hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat viranomaisluvat Paikallisen ELY-keskuksen lausunto hankkeesta Hankkeen luvanvaraisuus Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen maisematyölupa Liitteet 1-3

3 1 1 Hankkeen perustiedot 1.1 Toimenpiteiden yleiskuvaus ja tavoitteet Kangasalan kunnassa sijaitsevan Vääksyn tilan maille rakennettujen kalankasvatusaltaiden paikalle on tarkoitus perustaa monivaikutteinen kosteikko (kuvat 1 ja 2). Toimenpiteiden tavoitteena on lisätä vesilinnuille tärkeiden poikue-elinympäristöjen määrää sekä edistää luonnon monimuotoisuutta. Kosteikko kuuluu Suomen riistakeskuksen valtakunnallisessa Kotiseutukosteikko Life+ -hankkeessa rakentuvaan vesilintu- ja kosteikkoelinympäristöjen hoidon mallikohteiden verkostoon. 1.2 Kosteikon sijainti Lääni: Länsi-Suomi Maakunta: Pirkanmaa Kunta: Kangasala Kylä: Huutijärvi Kiinteistöt: Vääksy Keskipisteen koordinaatit (ETRS-TM35FIN) N: , E: Kuva 1. Kosteikkokohteen sijainti ja lähestymiskartta mittakaavassa 1: , Pohjakartta Maanmittauslaitos lupa nro 326/MML/13.

4 2 Kuva 2. Pohtiolammen kosteikkokohteen sijainti maastokartalla 1:2000 ja punaisella viivalla merkitty kosteikkosuunnittelualue, Pohjakartta Maanmittauslaitos lupa nro 326/MML/ Toteutus-, hoito- ja rahoitusvastuut Kosteikkohankkeen toteuttaja: Kosteikkosuunnittelu: Rahoitusvastuu: Työmaan työnjohtaja: Kosteikon hoitovastuu: Vesilintulaskennat: Sääksisäätiö Suomen riistakeskus, Timo Niemelä Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life -hanke Suomen riistakeskus Sääksisäätiö Sääksisäätiö Kosteikkoalueelta mahdollisesti tehtävästä puuston poistosta vastaa Sääksisäätiö tai maanomistajan allekirjoittamassa puukauppasopimuksessa mainittu hakkuuoikeuden haltija. Kosteikkohankkeen toteutus perustuu Huutijärven kalankasvatuslaitosta varten rakennettujen altaiden ja Vääksynjoen padon hyödyntämiseen, jonka seurannasta ja kunnossapidosta ovat vastanneet kalankasvatustoiminnan päättymisen jälkeen Sääksisäätiö ja alueella toimiva yritys. Asiasta on sovittu alueen ja padon omistavan Vääksyn kartanon kanssa. Suomen riistakeskus ei korvaa kosteikkorakentamisesta aiheutuvia vettymishaittoja tai muutoksia kosteikon lähiympäristön kuivatustilassa.

5 3 1.4 Kosteikon perustamiseen liittyvät sopimukset ja maanomistajilta hankitut suostumukset Kosteikon perustamista varten hankittu maanomistajan suostumus on kirjattu sopijaosapuolten laatimaan hankkeen toteuttamisen esisopimukseen (ks. liite 1). Esisopimuksessa kuvatut vastuut ja alustavat suostumukset vahvistuvat sitoviksi toimenpidesuunnitelman hyväksyttämisen yhteydessä. 1.5 Osallistaminen Suomen riistakeskuksen Kotiseutukosteikko Life+ -hankkeessa tuetaan yksityismaanomistajien mailla toteutettavia kosteikkohankkeita, mikä edellyttää paikallislähtöistä ja osallistavan suunnittelun periaatteita kunnioittavaa lähestymistapaa. Maanomistajan oikeudellista asemaa hankkeen toteutuksessa turvaava suunnitteluprosessi on avoin ja monivaiheinen. Työtavan tavoitteena on innostaa paikallisia toimijoita mukaan kohteen suunnittelun eri vaiheisiin, jolloin heidän näkemyksiä ja toiveita voidaan ottaa paremmin huomioon hankkeen toteutuksessa. Ajatus Pohtiolammen kosteikkohankkeen toteuttamisesta lähti liikkeelle Sääksisäätiön edustajien aloitteesta , jolloin he kävivät esittelemässä hanketta projektipäällikkö Mikko Alhaiselle. Ensimmäinen yhteinen maastokatselmus Pohtiolammen kosteikkokohteella suoritettiin Hankkeen toteutukseen liittyvien reunaehtojen selvittelyä jatkettiin Pirkanmaan ELY-keskuksessa Palaveriin osallistuivat Suomen riistakeskuksen edustajien lisäksi hankkeen toteutustahoa edustanut Sääksisäätiön puheenjohtaja Juhani Lokki sekä vesilain valvontatehtävissä ELY-keskuksessa toimiva Hannu Majuri. Varsinainen maanomistajapalaveri pidettiin Vääksyn kartanolla. Palaverissa esiteltiin Kotiseutukosteikko Life -hankkeen tavoitteita ja toimintatapaa sekä käytiin läpi tarkemmin hankkeen pelisääntöjä ja sopimusasioita.

6 4 2 Suunnittelualueen tila 2.1 Alueen yleiskuvaus Pohtiolammen kosteikkokohde sijaitsee Vääksynjoen varrella, jonka kautta Vesijärven vedet laskevat Längelmäveden Villikanlahteen luvulla Vääksynjokeen rakennettiin pato sekä joen molemmille puolille Huutijärven kalankasvatuslaitoksen toimintaa palveleva maauoma-altaiden verkosto, jonka käyttö lupaehtojen mukaiseen toimintaan loppui vuonna Vesioikeuden päätöksiin sisältyneet pato- ja vedenjuoksutusrakenteet ovat kuitenkin edelleen käytössä ja niitä on tarkoitus hyödyntää myös tässä suunnitelmassa esitellyn monimuotoisuuskosteikon vedenotossa. Kosteikkosuunnittelualueen vieressä toimii Sääksisäätiön ylläpitämä sääksikeskus, jossa on mahdollisuus seurata sääksien kirjolohien saalistusta. Sääksikeskus ja Huutijärven kalankasvatusaltaat sijaitsevat laajan ja melko yhtenäisen viljelyalueen länsilaidalla. 2.2 Ympäristön infrastruktuuri Huutijärven kalankasvatusaltaille on Sahalandentieltä huoltotie, joka sivuaa länsilaidalla allasaluetta. Allasalueen keskiosan yli on rakennuttu itä-länsisuunnassa Elenia Oy:n omistama 20 kv:n voimalinja. Kohteen nykyinen ilmajohtoverkko on tarkoitus korvata lähiympäristöön rakennettavalla maakaapeliverkolla (kuva 3.) Päätös sähkölinjan maakaapeloinnista hyväksyttiin Elenia Oy:n investointikomitean kokouksessa Linjan muutostyöt toteuttaneen vuoden 2014 ja talven 2015 aikana, mikäli työn toteuttamiselle ei tule esteitä ja viivytyksiä maankäyttöasioista johtuen (liite 2). 2.3 Suojelualueet ja muut luontoarvot Varsinaisella toimenpidealueella tai sen välittömässä lähiympäristössä ei ole sellaisia luontoarvoja, joita kosteikkohanke voisi vaarantaa tai heikentää. Keisarinharjun-Vehoniemenharjun (SCI-FI ) Natura-alue sijaitsee kosteikkokohteen eteläpuolella noin kilometrin päässä. Toinen suunnittelualueen lähiympäristössä (noin 1,5 kilometrin päässä) sijaitseva Natura-alue on Kirkkojärven alue (FI ), joka koostuu viidestä rehevästä ja kansainvälisesti arvokkaasta kosteikko- ja lintuvedestä. Suunnittelualuetta lähinnä sijaitseva järvi on nimeltään Säkkölänjärvi. Yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi perustettu Halen lehto (YSA045358) sijaitsee puolestaan kosteikkokohteen koillispuolella vajaan kilometrin etäisyydellä. Suunnitellulla kosteikkohankkeella on kokonaisuutena arvioiden suotuisa vaikutus luonnon monimuotoisuuteen ja maisemaan.

7 5 Kuva 3. Suunnitelma nykyisen ilmajohtoverkon korvaamisesta maakaapeliverkolla. Kartassa sinisellä purettava vanha ilmajohtoverkko ja punaisella uuden rakennettavan maakaapeliverkon sijainti. Elenia Oy. 2.4 Pohjavesialueet Kosteikkokohde ei sijaitse pohjavesialueella, eikä suunniteltu kosteikkohanke aiheuta minkään lähialueen pohjavesiesiintymien pilaantumista. 2.5 Muinaisjäännökset Suunnittelualueen välittömässä lähiympäristössä on Suomen hienoimpia tunnettuja ja eräs sisämaan tärkeimmistä kivikauden asuinpaikoista. Sarsan alue on ollut asuttu ainakin 5000 vuoden ajan. Sarsan uoman ympäriltä tunnetaan yli 20 esihistoriallista asuinpaikkaa. Paikka on myös antanut nimensä Sarsan keramiikkana tunnetulle tekstiilikeramiikalle. Sarsan muinaismuistoalueella on historiallisten asuinpakkojen jäännösten lisäksi nähtävissä vanhoja rantaterasseja. Pohtiolammen entisten kalankasvatusaltaiden alueelle keskittynyt kosteikkohanke ei uhkaa tai aiheuta vahinkoa lähialueen suojelluille muinaisjäännöksille.

8 6 2.6 Ojitus- ja perkausyhtiöt sekä uuden vesilain mukaiset vesioikeudelliset yhteisöt Suunnittelualueella ei ole tiettävästi ojitus- tai perkausyhtiötä, eikä uuden vesilain tarkoittamaa vesioikeudellista yhteisöä.

9 7 3 Toteutus 3.1 Kosteikon yksilöity toteutustapa ja aika Kosteikko perustetaan Vääksynjoen varteen 1960-luvulla rakennettujen maauoma-altaiden paikalle siten, että hankkeen toteutuksessa voidaan hyödyntää kohteella olemassa olevia pato- ja vedenjuoksutusrakenteita. Ennallistamistyö toteutetaan muotoilemalla ja täyttämällä entisiä kalankasvatusaltaita sekä laskemalla altaiden nykyistä padotuskorkeutta. Hankkeen kaikki vaikutukset kohdistuvat yksinomaan Vääksyn kartanon maille, jonka omistaja on antanut suostumuksensa hankkeen toteuttamiselle tässä suunnitelmassa esitetyllä tavalla. Kosteikon rakennustyöt on tarkoitus toteuttaa alivirtaamakauden aikana kesällä Kosteikon mitoitustiedot Vääksynjoen patopaikalla joen valuma-alue on 221 km 2 ja järvisyys 20,6 %. Vesijärven säännöstelyn muuttamista koskevan selvityksen (2009) mukaan joen ylivirtaamiksi oli arvioitu HQ 1/20 = 7,5 m 3 / s ja MHQ = 4,4 m 3 / s, ja keskivirtaamaksi MQ = 1,8 m 3 / s. Vesioikeuden antaman päätöksen mukaan kalankasvatusaltaille johdettavaksi sallittu suurin lupaehtojen mukainen vesimäärä on enintään 1,5 m 3 / s. Kosteikkoon johdetaan vesiä Vääksynjokeen rakennetun padon yläpuolelta 600 mm suuruisen rumpuputken kautta, jonka päähän on tarkoitus asentaa säätömunkki. Säätömunkin avulla voidaan säädellä tarkemmin kosteikkoon johdettavaksi haluttuja vesimääriä. Kosteikkoon on tarkoitus juoksuttaa vesiä Vääksynjoesta enintään noin 0,150 m 3 / s. Taulukossa 1. on esitetty suurimpaan suunniteltuun mitoitusvirtaamaan perustuvat kosteikon mitoitustiedot. Taulukko 1. Kosteikon keskeiset mitoitustiedot suurimman tulovirtaaman mukaisesti esitettynä. Taulukossa käytetyt kaavat perustuvat Jouko Hämäläisen (Pohjois-Savon metsäkeskus) laatiman laskeutusaltaan mitoitusohjelman laskumalleihin. Ohjelman kaavat Vesihallituksen alkuperäisjulkaisusta Pohjapatojen suunnittelu, nro 336/1985, s.11 alk. LASKEUTUSALTAAN MITOITUS Hanke: Pohtiolammen kosteikko Hankkeen nro 9 Kunta Kangasala VALUMA-ALUE F 60 ha 0,60 km2 KESKIYLIVALUMA (MHq) 250 l/s/km2 SUUNNIT. PINTAKUORMA vlsuunn 1 m/h 0,28 mm/s (suositus 1 m/h, hieno hieta, # >0,02 mm ) KESKIYLIVIRTAAMA MHQ 150 l/s 0,15 m3/s ALTAAN LEVEYS, B 76 m Suositus pituus / leveys 3:1-10:1

10 8 vesipinta ALTAAN PITUUS, vesipinta L 240 m VESISYVYYS h 0,5 m + LIETEVARA hliete 0 m LUISKAN KALTEVUUS lk 1 : 12 * Suositus PITUUDEN JA LEVEYDEN SUHDE 3,2 Suositus 7-10 ( 3-7 ) ALTAAN LEVEYS pohjasta b 64 m VESIPINTA-ALA A m2 VESIPOIKKIL. ALA, lietepesän yläp. a 35,0 m2 TILAVUUS, lietepesä 0 m3 TILAVUUS, vesi 8196 m3 PINTAKUORMA ( laskeutumisnop. ) vl 0,03 m/h 0,01 mm/s Suositus max. 1 m/h, hieno hieta VEDENNOPEUS vv 0,43 cm/s Suositus max. 1 cm/s (<1 cm/s), (1-2cm/s **) VIIPYMÄ 15,18 h Suositus > 1 h ( >1 h ), (>1 h **) Tulovirtaus / allas-m2 0,01 l/s Suositus 0,22-0,16 l/s Pinta-ala 304,00 m2/ha Suositus 2-5 m2/ha, (3-8 m2/ha **) tilavuus 136,60 m3/ha Suositus 2-5 m3/ha lietetilavuus 0,00 m3/ha Suositus 1-2 m3/ha, (2-5m3/ha **) 3.3 Selvitys kosteikon vaikutusalueesta ja padotuskorkeuksista Kotiseutukosteikko Life + -hankkeen riistasuunnittelija Timo Niemelä ja Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen alueen Vs. riistasuunnittelija Otto Hölli toteuttivat kosteikkosuunnittelun edellyttämät maaston vaaitusmittaukset Geotrim LL400 tasolaserin avulla Käytetty vaaitusmenetelmä perustuu suunnittelualueen suhteellisiin korkeuseroihin, eikä kuvassa 4 esitettyjä mittaustuloksia ole tämän vuoksi sidottu valtakunnalliseen korkeusjärjestelmään. Kosteikko perustetaan alueella olemassa olevien kalankasvatusaltaiden paikalle siten, että hankkeen toteutuksessa hyödynnetään jo aiemmin suunnittelualueelle rakennettuja patopenkereitä ja vedenjohtamisrakenteita. Kosteikkohankkeen toteuttaminen ei edellytä myöskään Vääksynjoen padon rakenteellista muuttamista tai vesioikeuden antamassa päätöksessä määriteltyihin ylimpiin sallittuihin padotuskorkeuksiin tehtäviä muutoksia. Pohtiolammen kosteikon noin 2 hehtaarin suuruinen vesialue on esitetty suunnitelmakartalla kuvassa 4. Kosteikon rakentamisen lähtökohtana on määrittää kohteelle sellainen padotuskorkeus, jolla saavutetaan optimaalisin vesilintukosteikon vesisyvyyden ja pinta-alan suhde. Tarkka vedenkorkeuden määritys voidaan kuitenkin tehdä vasta kosteikkoalueella toteutettujen

11 9 muokkaustöiden jälkeen. Suuntaa-antavana arviona on, että alivirtaamakauden aikaista kosteikon padotuskorkeutta laskettaneen noin cm altaiden nykyisestä vedenkorkeuden tasosta. Kuva 4. Pohtiolammen kala-altailta mitattuja suhteellisia korkeuksia , Pohjakartta Maanmittauslaitos lupa nro 326/MML/ Kosteikon patopenkereet, laitteet ja muut vedenjohtamisrakenteet Kosteikon perustamisessa hyödynnetään alueella olemassa olevia patopenkereitä, eikä hankkeen toteuttamiseksi ole tarve rakentaa uutta patopengertä. Vesien johtaminen kosteikkoon toteutetaan 600 mm rumpuputken kautta, jonka päähän asennetaan säätömunkki. Muut alueelle vesiä johtavat rakenteet poistetaan, ja niiden kohdat patopenkereessä tiivistetään huolellisesti. Säätömunkin avulla voidaan säädellä tarkemmin kosteikkoon johdettavaksi haluttua vesimäärää, mikä voi vaihdella muutamasta kymmenestä litrasta enimmillään noin 150 l/s. Vesien poistaminen kosteikosta toteutetaan 400 mm suuruisen rumpuputken kautta, jonka kosteikon puoleiseen päähän asennetaan säätömunkki. Vesien hallittu johtaminen pois kosteikosta varmistetaan erillisellä ylivuotoputkella, jonka alapinta asennetaan kosteikon suurimman suunnitellun padotuskorkeuden tasolle. Muut kalankasvatusaltaiden tyhjennysputket tukitaan kosteikkoalueen muokkaustöiden yhteydessä kaivamalla ne ylös penkereen puolivälistä, tukkimalla putki puutapilla ja täyttämällä putken ympärys tiiviisti patopenkereen maamassoilla.

12 Selvitys kosteikkoalueen rakenteesta Kosteikkosuunnittelun lähtökohtana on luoda alueesta sekä merkittävä vesilintujen suosima ravinnonhankinta- ja poikue-elinympäristö että muutonaikainen levähdysalue. Perustettava kosteikko on yleisominaisuuksiltaan matala keskisyvyyden ollessa vain noin 50 cm:n luokkaa. Syvänteiksi jäävien vesialueiden ohella kosteikon syvyysvaihteluita lisätään muotoilemalla kosteikkoalueelle mm. vedenalaisia matalikkoja, erimuotoisia saaria sekä loivapiirteisiä ja mutkittelevia kahlaajarantoja. Tällaiset yksityiskohdat lisäävät tuntuvasti myös puolisukeltajasorsien suosiman reunavyöhykkeen ja erilaisten pienelinympäristöjen määrää. Kosteikkoalueen suuntaa-antava muoto ja rakenteelliset yksityiskohdat on esitetty suunnitelmakartalla kuvassa 5. Kuva 5. Suunnitelmakartta. Kosteikkoalueella toteutetaan erilaisia kaivutöitä, joiden tavoitteena on parantaa erityisesti vesi- ja kahlaajalintujen viihtyvyyttä, Pohjakartta Maanmittauslaitos lupa nro 326/MML/ Hankkeen toteutukseen liittyvät turvallisuusmääräykset Sähkölinjan läheisyydessä työskenneltäessä tulee noudattaa suurinta mahdollista varovaisuutta ja seuraavia työskentelyn varoetäisyyksiä: - varoetäisyys alla vähintään 2 metriä - varoetäisyys sivulla vähintään 3 metriä - linjan päälle ei saa mennä millään koneella/laitteella Merkittäviä kaivutöitä ei tulisi suorittaa myöskään alle 3 metrin etäisyydellä pylväistä, jottei pylväiden perustus heikkene.

13 Puuston ja kasvillisuuden käsittely kosteikon lähiympäristössä Viime vuonna allasalueen itäpuolelta raivattiin sinne muodostunutta lehtipuustoa, jonka tavoitteena oli lisätä ympäristön avoimuutta ja parantaa sitä kautta vesilintujen viihtyvyyttä alueella. Kosteikon lähiympäristö on syytä ylläpitää jatkossakin riittävän avoimena, ja huolehtia mm. rantavyöhykkeiden säännöllisestä niittämisestä.

14 12 4 Hankkeen vaikutusten arviointi 4.1 Kosteikon perustamisen vaikutukset vesi- ja ympäristönsuojelulain näkökulmasta Vääksynjoki on vesilain 1 luvun 3 :n 1 momentin 4 kohdan määritelmän mukaan virtaavan veden vesistö. Jokeen rakennettiin aikoinaan pato kalankasvatustoimintaa varten, jonka mitoituksesta, padotuskorkeuksista ja tarkkailuvelvoitteista on määrätty tarkemmin vesioikeuden päätöksillä ( ja ) annetuissa lupaehdoissa. Kosteikkohankkeen toteuttaminen ei edellytä Vääksynjoen padon rakenteellista muuttamista tai vesioikeuden antamassa päätöksessä määriteltyihin ylimpiin sallittuihin padotuskorkeuksiin tehtäviä muutoksia. Kosteikkoon johdetaan vesiä Vääksynjokeen rakennetun padon yläpuolelta 600 mm suuruisen rumpuputken kautta, jonka päähän asennetaan säätömunkki. Säätömunkin avulla voidaan säädellä tarkemmin kosteikkoon johdettavaksi haluttuja vesimääriä. Kosteikkoon on tarkoitus juoksuttaa vesiä Vääksynjoesta enintään noin 0,150 m 3 / s, mikä alittaa selvästi vesioikeuden päätöksellä ( ) johdettavaksi sallitun veden enimmäismäärän eli 1,5 m 3 / s. Pohtiolammen kosteikon kaivinkonetyöt liittyvät lähinnä kalankasvatusaltaiden täyttämiseen ja perustettavan kosteikon rantaviivan uudelleenmuotoiluihin. Kosteikon rakennustöiden ajaksi kalankasvatusaltaat on tarkoitus tyhjentää kokonaan ja estää vesien kulku kosteikkoon Vääksynjoen kautta. Kaivutyöt eivät ole luonteeltaan vesialueen ruoppaamista, eikä mainittu hanketyyppi kuulu myöskään muihin vesilain 3 luvun 3 :n 1 momentissa tarkoitettujen aina luvanvaraisiksi säädettyjen vesitaloushankkeita joukkoon. Kosteikon perustamisesta seuraavat vesiympäristön muutokset eivät myöskään aiheuta sellaisia vesilain yleisessä luvanvaraisuussäännöksessä (VL 3:2 ) tarkoitettuja seurauksia, joista aiheutuisi hankkeen toteuttamiseksi hankittuja suostumuksia laajempi yleisen tai yksityisen edun loukkaus. Tässä suunnitelmassa esitetyt kosteikon kaivutyöt voidaan toteuttaa pääosin kuivakaivuna, jolloin rakentamisvaiheen aikana syntyvät lyhytaikaiset ja väistyvät vesistövaikutukset jäävät kohteella erittäin vähämerkityksellisiksi. Hankkeen toteuttamisesta ei voida siten katsoa aiheutuvan myöskään ympäristönsuojelulain 4 luvun 28 :n 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettua vesistön pilaantumista. 4.2 Arvio kosteikon perustamisen vaikutuksista viljelyksille ja lähiympäristön muulle maankäytölle Kosteikko perustetaan alueelle aikaisemmin rakennettujen kalankasvatusaltaiden paikalle, eikä vesilintukosteikon perustaminen aiheuta muutoksia lähiympäristön nykyiseen kuivatustilaan.

15 Kosteikon perustamisen vaikutukset Elenia Oy:n omistamaan sähköverkkoon Kosteikon rakentamistyöt voidaan toteuttaa suunnitellun aikataulun mukaan, kunhan ilmajohtoverkon purkamista varten jätetään kaivinkoneen liikkumisen mahdollistava maakannas. 4.4 Natura-arvioinnin tarveharkinta Kosteikon suunnittelualueen eteläpuolella noin 1 kilometrin etäisyydellä sijaitseva Keisarinharju Vehoniemenharjun (FI ) Natura-alue on valtakunnallisesti arvokas harjualue ja sen ehdottomasti tärkeimpänä suojeluperusteena on harjumuodostumien metsäisten luontotyyppien suojeleminen. Toinen alueella harvinaisena tavattava luontotyyppi on Alnus glutinosa ja Fraxinus excelsior -tulvametsät. Lisäksi alueella esiintyy lintudirektiivin liitteen I -lajeista pyy (Bonasa bonasia). Toinen suunnittelualueen lähiympäristössä (noin 1,5 kilometrin päässä) sijaitseva Natura-alue on Kirkkojärven alue (FI ), joka koostuu viidestä rehevästä ja kansainvälisesti arvokkaasta kosteikko- ja lintuvedestä. Suunnittelualuetta lähinnä sijaitseva järvi on nimeltään Säkkölänjärvi. Natura-alueen suojeluperusteina mainituista luontodirektiivin luontotyypeistä alueella esiintyy ravinteisia järviä, vaihettumissoita sekä rantasoita. Lisäksi alueella tavataan lukuisia lintudirektiivin liitteen I -lajeja, joista useimmat ovat kosteikkojen ja rantaluhtien tyyppilajeja. Molemmat suunnittelualueen lähiympäristön Natura-alueet sijaitsevat perustettavasta kosteikkokohteesta vähintään 1 kilometrin päässä. Perustettavan kosteikon vedet laskevat Längelmäveden Villikanlahteen, joten kosteikon perustamisesta edes teoriassa aiheutuvat vesistövaikutukset eivät voi aiheuttaa haittaa Natura-alueille. Kaivinkoneen työskentelystä syntyvä melu on sekin niin vähäistä ja lyhytkestoista, ettei siitäkään voi välillisesti aiheutua edes kuviteltavissa olevaa haittaa Natura-alueen suojeluperusteissa mainituille luontoarvoille. Pohtiolammen vesilintukosteikko tukee vaikutuksillaan lähiympäristön Natura-alueiden arvokkaiden lintuvesien vaikuttavuutta ja yleisiä monimuotoisuusvaikutuksia, eikä hanke heikennä miltään osin edellä mainituin perustein niitä luontoarvoja, joiden suojelemiseksi mainitut alueet on liitetty Natura verkostoon.

16 14 5 Kosteikon seurannat ja jatkohoito 5.1 Kosteikon hoitoseuranta ja jatkohoidon järjestäminen Hankkeen toteuttaja on vastuussa perustettavan kosteikon ylläpidosta kaikkine siihen liittyvine hoito- ja seurantatöineen. Kosteikon perustamista seuraavien vuosien aikana ja erityisesti tulvien jälkeen on tärkeää tarkkailla kosteikon padon kuntoa ja patolaitteiden toimintaa. Kaikki patorakenteissa havaitut pienetkin vuotokohdat on korjattava viipymättä. Kosteikon syvänteisiin kertyvien massojen määrää kannattaa niin ikään seurata aika ajoin. Mikäli lietevara on täyttynyt, on altaat ruopattava ja niistä kertyvät ravinteikkaat massat läjitettävä riittävän kauas kosteikosta. Kosteikon hoitotöistä huolehtiminen parantaa ennen kaikkea kosteikon pitkänajan tuottavuutta sekä ylläpitää kosteikon kykyä sitoa kiintoainetta ja ravinteita valumavesistä. Paikalliselle toteuttajataholle annetaan tarvittaessa lisäohjeita kosteikon toiminnan ja tuottavuuden ylläpidon kannalta tärkeiden hoito- ja kunnossapitotöiden toteuttamisesta. 5.2 Pienpetojen pyyntisuunnitelma Mallikosteikkokohteille laadittavan tehostetun pienpetojen pyyntisuunnitelman tavoitteena on motivoida paikalliset kosteikonhoitajat lisäämään vierasperäisiin pienpetoihin kohdistamaa pyyntipainetta kosteikoilla ja niiden lähiympäristöissä. Pienpetopyynnin huomioon ottaminen on erittäin tärkeää, jotta vesilintuelinympäristöjen parantamiseen tähtäävien toimenpiteiden positiiviset vaikutukset eivät valuisi hukkaan runsastuvien pienpetokantojen aiheuttaman saalistuspaineen kasvun myötä. Kuva 6. Kosteikon lähiympäristöön viritetty KaNu loukku soveltuu erinomaisesti esimerkiksi supikoirien pyyntiin.

17 Vaikuttavuusseurannat Vesilintulaskennat Vesilintulaskentojen tarkoituksena on mitata kosteikon luontaisten ravintovarojen linnustovaikutuksia sekä tuottaa vertailuaineistoa erilaisten kunnostushankkeiden vaikuttavuudesta. Vesilinnut soveltuvat indikaattorilajeina erinomaisesti hankkeen luontovaikutusten mittaamiseen, sillä niiden runsausmuutokset kuvastavat lahjomattomasti kosteikkoympäristön laadun muutoksia ja antavat siten viitteitä myös laajemmista lajistovaikutuksista. Kosteikolle on perustettu vesilintujen laskentapiste Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ohjeiden mukaisesti. Laskentaohjelmaan sisältyy toukokuussa toteutettavat vesilintujen parilaskennat (2 kpl), kesä-heinäkuun aikana tehtävä poikuelaskenta sekä elokuun puoliväliin mennessä toteutettava vesilintujen kertymälaskenta. Laskennat tehdään sekä ennen että jälkeen kosteikon perustamista. Laskentaohjelma ulottuu vuoden 2015 loppuun asti, jonka aikana laskentojen käytännön toteuttamisesta vastaa Sääksisäätiö tai säätiön valtuuttama henkilö. Vertailukelpoisten ja vääristymättömien laskentatulosten saamiseksi ruokintaa ei saa aloittaa kosteikolla ennen elokuun alkupuolella tehtävää vesilintujen kertymälaskentaa. Mahdollisessa metsästyskauden aikaisessa houkutteluruokinnassa tulisi pysyä kohtuudessa ja ruokkia vain sen verran kuin linnut syövät. Liiallinen ruokinta kosteikoilla saattaa aiheuttaa ravinnekuormitusta Saalisseuranta osana riistavarojen kestävän käytön ohjausta Vesilintujen metsästyskuolleisuutta seurataan kosteikolla saalisseurannan avulla. Saalistietoja hyödynnetään mm. metsästyksen vaikutuksia arvioitaessa sekä kestävän metsästysverotuksen mitoittamisessa. Metsästysoikeuden haltija pitää kirjaa kosteikkokohteelta metsästyskauden ( ) aikana saadusta saaliista. Perusseurannassa saadun saaliin lukumäärä kirjataan ylös lajeittain (x sinisorsaa, x tavia jne.).

18 16 6 Hankkeen kustannusarvio Kosteikon rakentamisen kustannusarvio ja materiaaliluettelo on esitetty taulukossa 2. Taulukko 2. Kosteikon perustamisesta aiheutuvat kustannukset työvaiheittain esitettynä.

19 17 7 Hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat viranomaisluvat 7.1 Paikallisen ELY-keskuksen lausunto hankkeesta Hankkeen toteutukseen liittyvien esteiden ja rajoitteiden selvittelyä on tehty Pirkanmaan ELYkeskuksessa järjestetyssä palaverissa. Palaveriin osallistuivat Suomen riistakeskuksen edustajien lisäksi hankkeen toteutustahoa edustanut Sääksisäätiön toiminnanjohtaja Juhani Koivu sekä vesilain valvontatehtävissä ELY-keskuksessa toimiva Hannu Majuri. Palaverissa asiasta saatujen tietojen perusteella hankkeen toteuttamiselle ei ole vesilaista johtuvia esteitä tai rajoitteita. Valmis toimenpidesuunnitelma lähetään sopimuksen mukaisesti vielä lausunnolle Pirkanmaan ELY-keskukseen. 7.2 Hankkeen luvanvaraisuus Hankkeen toteuttamiseen ei tarvita vesilain mukaista lupaa (Pirkanmaan ELY-keskuksessa vesilain valvontatehtävissä toimivan yli-insinööri Hannu Majurin palaverissa antama suullinen tieto). Myöskään suunnitteluprosessin yhteydessä ei ole tullut esille mitään sellaista tekijää tai vaikutusta, joka voisi synnyttää luvantarpeen. Hankkeen oikeudellisia edellytyksiä on arvioitu tarkemmin tämän suunnitelman kohdassa Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen maisematyölupa Kosteikon suunnittelualueella on voimassa Vehoniemen harjualueen osayleiskaava, jonka perusteella alue on osoitettu maatalousalueeksi (MT). Kaavamääräyksen mukaan alueella ei tarvita maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 128 :ssä tarkoitettua maisematyölupaa (ks. liite 3).

20 Liite 1 Liite 2

21 Liite 1 Liite 2

22 Liite 1 Liite 2

23 Liite 2

24 Liite 3

Härmälän kosteikon toimenpidesuunnitelma

Härmälän kosteikon toimenpidesuunnitelma Härmälän kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 20.06.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Isoahteen kosteikon toimenpidesuunnitelma

Isoahteen kosteikon toimenpidesuunnitelma Isoahteen kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 26.08.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Isoahteen kosteikon toimenpidesuunnitelma

Isoahteen kosteikon toimenpidesuunnitelma Isoahteen kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 26.08.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Kulmalan kosteikon toimenpidesuunnitelma

Kulmalan kosteikon toimenpidesuunnitelma Kulmalan kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 22.11.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Järvelän kosteikon toimenpidesuunnitelma

Järvelän kosteikon toimenpidesuunnitelma Järvelän kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 06.07.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Järvelän kosteikon toimenpidesuunnitelma

Järvelän kosteikon toimenpidesuunnitelma Järvelän kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 06.07.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Vuorelan kosteikon toimenpidesuunnitelma

Vuorelan kosteikon toimenpidesuunnitelma Vuorelan kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 06.02.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Kiimanevan kosteikon toimenpidesuunnitelma

Kiimanevan kosteikon toimenpidesuunnitelma Kiimanevan kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistasuunnittelija Timo Niemelä - 14.06.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden yleiskuvaus

Lisätiedot

Vuorelan kosteikon toimenpidesuunnitelma

Vuorelan kosteikon toimenpidesuunnitelma Vuorelan kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 06.02.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Jokirannan kosteikon toimenpidesuunnitelma

Jokirannan kosteikon toimenpidesuunnitelma Jokirannan kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 10.12.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Kulmalan kosteikon toimenpidesuunnitelma

Kulmalan kosteikon toimenpidesuunnitelma Kulmalan kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 22.11.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Myllärinniityn kosteikon toimenpidesuunnitelma

Myllärinniityn kosteikon toimenpidesuunnitelma Myllärinniityn kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 16.07.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Perräisen kosteikon toimenpidesuunnitelma

Perräisen kosteikon toimenpidesuunnitelma Perräisen kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 19.06.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Perräisen kosteikon toimenpidesuunnitelma

Perräisen kosteikon toimenpidesuunnitelma Perräisen kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 19.06.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Salo, Vuorelan kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke Salo, Vuorelan kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Salo, Vuorelan kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Alueen lähtötilanne 14.10.2011 Hankkeen tavoitteet ja rakentamisen

Lisätiedot

Ylhäisen kosteikon toimenpidesuunnitelma

Ylhäisen kosteikon toimenpidesuunnitelma Ylhäisen kosteikon toimenpidesuunnitelma Suomen riistakeskus, Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä 18.02.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Salon Järvelän kosteikon perustaminen Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi www.riista.fi

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Härmälän kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke Härmälän kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Härmälän kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Sauvon Härmälän kosteikon perustaminen Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Sauvon Härmälän kosteikon perustaminen Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi www.riista.fi

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Ruovesi, Kulmalan kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke Ruovesi, Kulmalan kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Ruovesi, Kulmalan kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Alueen lähtötilanne, 2011 Kuva: Juha Kuukka Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Kotka, Saviponnin kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke Kotka, Saviponnin kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Kotka, Saviponnin kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti SAVIPONNIN KOSTEIKON (2,5 HA) TOIMENPITEET JA KUSTANNUKSET Kosteikon

Lisätiedot

Ruokosuon kosteikon toimenpidesuunnitelma

Ruokosuon kosteikon toimenpidesuunnitelma Ruokosuon kosteikon toimenpidesuunnitelma riistasuunnittelijat Antti Piironen & Timo Niemelä - 12.06.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden yleiskuvaus ja tavoitteet... 1

Lisätiedot

SIIKALATVAN VANHANMAJAN KOSTEIKKOJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA

SIIKALATVAN VANHANMAJAN KOSTEIKKOJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SIIKALATVAN VANHANMAJAN KOSTEIKKOJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Juha Siekkinen 20.3.2012 1 HANKKEEN YLEISKUVAUS Lomakkeella selvitetään

Lisätiedot

Kosteikkojen toteutus käytännön esimerkein

Kosteikkojen toteutus käytännön esimerkein Kosteikkojen toteutus käytännön esimerkein RIISTAKOSTEIKKO PÄIVÄ 19.1.2012 Suomen riistakeskus Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi 2 1 Raaseporin

Lisätiedot

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto 82139565 NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO Johdanto Nurmijärven Viirinlaaksossa on tarkoitus maankäytön kehittymisen myötä putkittaa nykyinen oja taajama-alueen läpi.

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life Kiuruvesi, Lahnasen kosteikko

Kotiseutukosteikko Life Kiuruvesi, Lahnasen kosteikko Kotiseutukosteikko Life Kiuruvesi, Lahnasen kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Piirrokset: Jari Kostet, Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi -

Lisätiedot

Parkanon Vuorennevan kunnostussuunnitelma

Parkanon Vuorennevan kunnostussuunnitelma Parkanon Vuorennevan kunnostussuunnitelma Askel Riistametsään hanke Askel Riistametsään -hanke: Timo Vesanto, Suomen metsäkeskus Timo Niemelä, Suomen riistakeskus SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot...

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Hausjärvi, Jokirannan kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke Hausjärvi, Jokirannan kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Hausjärvi, Jokirannan kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Kuva: Timo Niemelä Alueen lähtötilanne 09.06.2011 Kuva: Timo

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands

Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands Life+ info ja työpaja 2014 Mikko Alhainen Erikoissuunnittelija Suomen riistakeskus Piirrokset: Jari Kostet, Tom Björklund, MKJ Kuvat: Mikko Alhainen,

Lisätiedot

Viranomaislaskelmat, mitoitus ja vesiensuojelullinen hallinnollinen tarkastelu ELY-keskuksen y- vastuualueen näkökulmasta

Viranomaislaskelmat, mitoitus ja vesiensuojelullinen hallinnollinen tarkastelu ELY-keskuksen y- vastuualueen näkökulmasta Viranomaislaskelmat, mitoitus ja vesiensuojelullinen hallinnollinen tarkastelu ELY-keskuksen y- vastuualueen näkökulmasta Ruokaviraston järjestämä kosteikkokoulutus sopimuskäsittelijöille ja valvojille

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Kirkkonummi, Myllärinniityn kosteikko

Kotiseutukosteikko Life hanke Kirkkonummi, Myllärinniityn kosteikko Kotiseutukosteikko Life hanke Kirkkonummi, Myllärinniityn kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Alueen lähtötilanne 27.04.2012 Alueen lähtötilanne

Lisätiedot

Suon ennallistamissuunnitelma tilalle Tervashakkio 58:6

Suon ennallistamissuunnitelma tilalle Tervashakkio 58:6 Suon ennallistamissuunnitelma tilalle Tervashakkio 58:6 Askel Riistametsään hanke Askel Riistametsään -hanke: Timo Vesanto, Suomen metsäkeskus Timo Niemelä, Suomen riistakeskus SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen

Lisätiedot

Maatalouden kosteikot Kosteikkopäivä 25.4.2013. Tarja Stenman 1

Maatalouden kosteikot Kosteikkopäivä 25.4.2013. Tarja Stenman 1 Maatalouden kosteikot Kosteikkopäivä 25.4.2013 1 Kosteikot yleensä Kosteikkoja on Suomen maapinta-alasta noin 25 % Kosteikkoja ovat esimerkiksi märät maa-alueet, suot, matalat järvet ja merialueet sekä

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Taipalsaari, Tankkan kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke Taipalsaari, Tankkan kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Taipalsaari, Tankkan kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti TANKKAN KOSTEIKON (1,5 HA) TOIMENPITEET JA KUSTANNUKSET Kosteikon

Lisätiedot

RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA

RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA TOIMENPIDESELITYS 29.9.2014 Heli Kanerva-Lehto, Jussi Niemi, Heidi Nurminen 1 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Suunnittelualueen kuvaus Paskajärvi sijaitsee

Lisätiedot

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (7) Hankkeen tavoitteena on vähentää Vatjusjärven valuma-alueitten metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta

Lisätiedot

SIIKALATVAN LAMMENNEVAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA

SIIKALATVAN LAMMENNEVAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA SIIKALATVAN LAMMENNEVAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Juha Siekkinen 10.10.2012 1 Yleiskuvaus Lomakkeella ovat alueen yleistiedot,

Lisätiedot

Patorakenteiden periaatekuvia

Patorakenteiden periaatekuvia Patorakenteiden periaatekuvia Piirrokset: Jari Kostet, MKJ Kuvat: Mikko Alhainen, Marko Svensberg, Marko Muuttola, Harri Hepo-Oja, Jarkko Nurmi, Reijo Orava, MKJ Patorakenteet Munkin ja tulvauoman sijoittaminen

Lisätiedot

SEINÄJOEN KURJENNEVAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA

SEINÄJOEN KURJENNEVAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA SEINÄJOEN KURJENNEVAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Juha Siekkinen 22.10.2012 1 HANKKEEN YLEISKUVAUS Lomakkeella selvitetään hankkeen

Lisätiedot

Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus. Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus. Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 29.01.2014 1 VL 5. Luku (Ojitus) 3 Ojituksen luvanvaraisuus Ojituksella sekä ojan käyttämisellä

Lisätiedot

Kosteikon suunnitteleminen: Rakennepiirrokset ja mitoitus

Kosteikon suunnitteleminen: Rakennepiirrokset ja mitoitus Kosteikon suunnitteleminen: Rakennepiirrokset ja mitoitus Tuen vaatimukset Valuma-alueelta löydyttävä vähintään 10 % peltoa Kosteikon ja jo olemassa olevien kosteikkojen yhteispinta-ala vähintään 0,5 %

Lisätiedot

Kosteikot tutuksi tilaisuus Vuokko Mähönen / POSELY

Kosteikot tutuksi tilaisuus Vuokko Mähönen / POSELY Kosteikot tutuksi tilaisuus 4.10.2018 Kosteikot POSELYn alueella Rahoitus raamit EU kautta Kosteikkojen ja laskeutusaltaiden hoito Ympäristötuki korvaus vuodesta 1995 -> Ympäristökorvaus järjestelmän tuki

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life -hanke Hämeenlinna, Vitikankorven kosteikko

Kotiseutukosteikko Life -hanke Hämeenlinna, Vitikankorven kosteikko Kotiseutukosteikko Life -hanke Hämeenlinna, Vitikankorven kosteikko Elinympäristöt Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Valuma-alueiden ravinnehuuhtoumat hallintaan; Kosteikkoesitelmä

Lisätiedot

KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi

KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi Yleissuunnitelma Sisällysluettelo 1. Suunnitelman tavoitteet ja taustatiedot... 3 1.1 Sijainti... 3 1.2 Maastotutkimukset... 4 1.3 Hankkeen tausta ja tavoitteet...

Lisätiedot

ristöjen hoito - Vesilinnut

ristöjen hoito - Vesilinnut Elinympärist ristöjen hoito - Vesilinnut Vesilintuelinympärist ristöt t = vesiensuojelu + maisema + luonnon Piirrokset: Jari Kostet ja MKJ Kuvat: Mikko Alhainen, Marko Svensberg, Marko Muuttola, Harri

Lisätiedot

Nevanperän valtaojan kosteikkosuunnitelma Kunta: 005, Alajärvi Kylä: 401, Alajärvi

Nevanperän valtaojan kosteikkosuunnitelma Kunta: 005, Alajärvi Kylä: 401, Alajärvi Nevanperän valtaojan kosteikkosuunnitelma Kunta: 005, Alajärvi Kylä: 401, Alajärvi Ojajärven pohjoispää huhtikuulla 2018. 2 Sisällys 1. Hankkeen tiedot 1.1 Hankkeen yleiskuvaus 3 1.2 hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Uusi vesilaki ja asetus astuivat voimaan 1.1.2012 Mikä muuttuu? Ylitarkastaja Arto Paananen

Uusi vesilaki ja asetus astuivat voimaan 1.1.2012 Mikä muuttuu? Ylitarkastaja Arto Paananen Uusi vesilaki ja asetus astuivat voimaan 1.1.2012 Mikä muuttuu? Ylitarkastaja Arto Paananen Pirkanmaan ELY-keskus Ympäristövalvontayksikkö Vesilaki yleistä Yleiskäyttöoikeudet Vesistössä kulkeminen, veden

Lisätiedot

Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen

Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen 1 LUONNONSUOJELUALUEET Suomen pinta-alasta suojeltu noin yhdeksän prosenttia luonnonsuojelu- ja erämaalailla. Lisäksi suojelutavoitteita tukevia muita alueita sisältyy

Lisätiedot

Kosteikoilla. eloa maisemaan. elinympäristöt tarvitsevat hoitoa

Kosteikoilla. eloa maisemaan. elinympäristöt tarvitsevat hoitoa KOSTEIKOILLA ELOA Kosteikoilla MAISEMAAN eloa maisemaan elinympäristöt tarvitsevat hoitoa elinympäristöt tarvitsevat hoitoa Hoidettu kosteikko tuo eloa maisemaan ja houkuttelee lintuja Kosteikot ovat erittäin

Lisätiedot

Nuutajärven kartanon kosteikko

Nuutajärven kartanon kosteikko Nuuta-, Ruta- ja Kortejärven suojeluyhdistys ry 29.11.2018 1 (9) SISÄLTÖ 1 YHTEYSTIEDOT... 2 2 KOHDE... 2 3 SUUNNITTELUALUEEN TILA... 2 4 KOSTEIKON VALUMA-ALUE... 2 5 KUORMITUS... 3 6 NUUTAJÄRVEN VEDENPINNAN

Lisätiedot

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Janne Ruokolainen Raportti nro 6/2015 Sisällys 1 Kohteen yleiskuvaus ja hankkeen tavoitteet... 2 2 Toimenpiteet... 2 2.1 Joutsiniementien

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

Hirsjärvi. Kosteikkosuunnitelma. Työnum. 17

Hirsjärvi. Kosteikkosuunnitelma. Työnum. 17 Hirsjärvi Kosteikkosuunnitelma Työnum. 17 Suunnittelukohteen nimi ja osoite Pvm. Hirsjärvi Kiinteistötunnus: 834-413-1-117 31.10.2013 Työn ja piirustuksen numero Piirustuksen sisältö Työnumero: 17 Kosteikkosuunnitelma

Lisätiedot

Vesiensuojelua ja elinympäristöjä

Vesiensuojelua ja elinympäristöjä Vesiensuojelua ja elinympäristöjä kuva: Veli-Matti Pekkarinen Suomen riistakeskus www.riista.fi 1 Riistanhoito merkittävä motiivi maa- ja metsätalousympäristön luonnonhoidossa Metsäkanalinnuille - Poikasympäristöjä

Lisätiedot

Kosteikot riistataloudessa ja vesiensuojelussa

Kosteikot riistataloudessa ja vesiensuojelussa Kosteikot riistataloudessa ja vesiensuojelussa Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti YHA -KOULUTUS 28.04.2014 Riistasuunnittelija Timo Niemelä Suomen riistakeskus

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands

Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari Lahti 16.8.2013 Piirrokset: Jari Kostet, Tom Björklund, MKJ Kuvat: Mikko Alhainen, Marko Svensberg, Marko

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 15.2.2007

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 15.2.2007 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b 7 LAUSUNTO PORVARINLAHDEN ETELÄRANNAN LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISESITYKSESTÄ SEKÄ HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITELMASTA Kslk 2007-56, Ylk 2 9.1.2007 Karttaruudut L6,

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life+ hankkeen tilannekatsaus Life+ Return of Rural Wetlands

Kotiseutukosteikko Life+ hankkeen tilannekatsaus Life+ Return of Rural Wetlands Kotiseutukosteikko Life+ hankkeen tilannekatsaus Life+ Return of Rural Wetlands Suomen riistakeskus Juha Siekkinen Piirrokset: Jari Kostet, MKJ Kuvat: Juha Siekkinen Kartat ja ilmakuvat: Maanmittauslaitos

Lisätiedot

Suunnitelma laskeutusaltaan sijoittamisesta ja mitoittamisesta

Suunnitelma laskeutusaltaan sijoittamisesta ja mitoittamisesta SUUNNITELMA 1 (4) Suunnitelma laskeutusaltaan sijoittamisesta ja mitoittamisesta Lähtökohdat suunnitelmalle Suunnitelma altaasta Lemminkäiselle on myönnetty lupa maanläjitykseen Kajaaniin tilalle Mustalahti

Lisätiedot

Ei-tuotannollinen investointi: Kosteikkoinvestoinnit

Ei-tuotannollinen investointi: Kosteikkoinvestoinnit Ei-tuotannollinen investointi: Kosteikkoinvestoinnit Kosteikot ovat pysyvästi ja tulva-alueet mahdollisesti vain osan vuotta veden peittämiä alueita, joiden tavoitteena on hidastaa vesien virtaamaa sekä

Lisätiedot

+77.75 +77.91 +77.97 +77.70 +77.93 +78.03 +77.95 +81.03 56.25 76.25 +77.82 +77.79 +78.27 +77.78. Op+76.60 +77.95 +77.63 +77.77 +77.

+77.75 +77.91 +77.97 +77.70 +77.93 +78.03 +77.95 +81.03 56.25 76.25 +77.82 +77.79 +78.27 +77.78. Op+76.60 +77.95 +77.63 +77.77 +77. +77.93 +77.94 Rummunharja+78.42 78.73 +78.49Op+76.57 +78.7 +77.82 +77.85 +77.93 6 1 Uoma 6a+77.75 +78.17 +77.91 +78.12 7 2 1 8 3 2 9 +77.57 Eristysoja +81.3 +78.3 Op+76.3 +77.95 +77.65 +77.68 +77.66 +77.82

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Parainen 9.5.2012 9.5.2012/ Lähtökohta (VL 2:6): Yleisen oikeuden mukaisen ruoppauksen toteuttamiseen ei tarvitse

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Salo 6.3.2013 Oikeus vesialueen ruoppaukseen VL 2:6: Lietteestä, matalikosta tai muusta niihin verrattavasta

Lisätiedot

LAVIAN KARHIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kylän Haunia tila: Peltomäki 413-403-7-171 LUONNOSVAIHE 20.10.

LAVIAN KARHIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kylän Haunia tila: Peltomäki 413-403-7-171 LUONNOSVAIHE 20.10. LAVIAN KUNTA LAVIAN KARHIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Kylän Haunia tila: Peltomäki 413-403-7-171 LUONNOSVAIHE 20.10.2014 Ilmari Mattila Kaavoitus- ja Arkkitehtipalvelu Mattila Oy

Lisätiedot

RIISTAKOSTEIKKO -PÄIVÄ

RIISTAKOSTEIKKO -PÄIVÄ RIISTAKOSTEIKKO -PÄIVÄ Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Riistanhoidonsuunnittelija Timo Niemelä Sivujen piirroskuvat: Jari Kostet Kuvat: Timo Niemelä

Lisätiedot

SIMON ISO KIVIJÄRVEN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA

SIMON ISO KIVIJÄRVEN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA SIMON ISO KIVIJÄRVEN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA Juha Siekkinen Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ 9.12.2013 1 HANKKEEN YLEISKUVAUS Lomakkeella selvitetään hankkeen yleistiedot ja sijainti

Lisätiedot

Riistakolmiolaskennat ja vesilintulaskentojen kehittäminen

Riistakolmiolaskennat ja vesilintulaskentojen kehittäminen Riistakolmiolaskennat ja vesilintulaskentojen kehittäminen Matti Kervinen riistasuunittelija Suomen riistakeskus Pohjois-Savo Eräilta, Kuopio 23.1.2019 Riistakolmiot 2 31.1.2019 Talvilaskenta käynnissä

Lisätiedot

Sivu 1/13. Kiinteistötietopalvelu, Karttatuloste, Tulostettu 19.03.2014

Sivu 1/13. Kiinteistötietopalvelu, Karttatuloste, Tulostettu 19.03.2014 Sivu 1/13 Tulosteen keskipisteen koordinaatit (ETRS-TM35FIN): N: 7231852 E: 449462, Tuloste ei ole mittatarkka. Maanmittauslaitos, lupa nro 1480/MML/14 NELJÄ KIINTEISTÖÄ: KALLENSORA RN:O 28:99, VÄLIPALA

Lisätiedot

Pienvedet ja uusi vesilaki. tulkinnat pienvesien suojelusta. Sinikka Rantalainen

Pienvedet ja uusi vesilaki. tulkinnat pienvesien suojelusta. Sinikka Rantalainen Pienvedet ja uusi vesilaki tulkinnat pienvesien suojelusta Sinikka Rantalainen Vantaan pienvesiselvitys 2009 Jatkotoimenpiteet: 1. Järjestetään inventointitietojen hallinnointi ja päivitysvastuu sekä muodostetaan

Lisätiedot

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on vähentää Haukipuron valuma alueen metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta Kitkajärveen

Lisätiedot

Säännöstelyluvan muuttaminen

Säännöstelyluvan muuttaminen Säännöstelyluvan muuttaminen Näkökulmana Pirkanmaan keskeiset järvet Oikeudelliset edellytykset Tarvitaanko säännöstelyluvan muuttamiseen lupa? VL2:2 4 mom Lupa tarvitaan myös luvan saaneen vesitaloushankkeen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Lausunto aluehallintovirastolle Äänekosken Energia Oy:n hakemuksesta Ala-Keiteleeseen rakennettavan raakavesiputken Syvälahti - Häränvirta

Lisätiedot

Työtä ja toimeentuloa luonnonhoitotöistä Vesiensuojeluhankkeet (vesiensuojeluhanketyöt) Juha Jämsén Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut

Työtä ja toimeentuloa luonnonhoitotöistä Vesiensuojeluhankkeet (vesiensuojeluhanketyöt) Juha Jämsén Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut Työtä ja toimeentuloa luonnonhoitotöistä Vesiensuojeluhankkeet (vesiensuojeluhanketyöt) Juha Jämsén Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut Metsäluonnon hoitohankkeet Luonnonhoitohankkeet ovat tärkeä osa

Lisätiedot

Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012

Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012 Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012 Visa Niittyniemi 24.5.2012 1 Järvien luokittelu Environment Centre / Presentation / Author Lovasjärvi 2 24.5.2012 Simpelejärven länsiosan fosforikuormitus

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus luonnos

HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus luonnos HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 21.6.2017 luonnos Tullut vireille: 15.6.2017 Luonnosaineisto nähtävillä MRA 30 : Ehdotusaineisto nähtävillä

Lisätiedot

Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen

Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen Petteri Tolvanen, WWF 19.3.2015 Petteri Tolvanen WWF:n esitys toukokuu 2014 Porkkalan uudelleenperustaminen; erittäin monipuolinen luontokokonaisuus vanhoista

Lisätiedot

PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO. Padaslokl, Auttolnen. Yleissuunnitelma

PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO. Padaslokl, Auttolnen. Yleissuunnitelma PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO Padaslokl, Auttolnen Yleissuunnitelma Si sällvsluettelo 1. Suunnitelman tavoitteet ja taustatiedot... '...'..'...'...'.. '..3 1.1 Sijainti......3ja4

Lisätiedot

Kosteikon rakentaminen eituotannollisena

Kosteikon rakentaminen eituotannollisena Kosteikon rakentaminen eituotannollisena investointina Maatalousalueilla Matti Salminen Hämeen ELY keskus Kosteikolla tarkoitetaan pysyvästi veden osittain peittämää aluetta, joka toimii kiintoaineksen

Lisätiedot

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä.

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä. 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kunta Kylä Tilat Kaavan nimi Kaavan laatu Keuruu Pihlajavesi 249-407-2-59 Hakemaniemi 249-407-2-97 Eemelinranta Pihlajaveden osayleiskaava Osayleiskaavan muutos

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA, 1 NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TILA 18:16 Kaavaselostus

RAUTALAMMIN KUNTA, 1 NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TILA 18:16 Kaavaselostus RAUTALAMMIN KUNTA, 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...2 1.2 Rantaosayleiskaavan muutos...2 1.3 Rantaosayleiskaavan toteuttaminen...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 Selvitys suunnittelualueen

Lisätiedot

KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ

KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ 1 (5) KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ Hankkeen tavoitteet Hanke on osa Liminkaojan valuma-alueen kunnostusta, jonka tavoitteena on vesiensuojelun parantaminen ja metsäojitustoiminnan

Lisätiedot

Juha Laasonen 26.8.2013

Juha Laasonen 26.8.2013 1 (6) LOHIJÄRVEN MAAPADON MÄÄRÄAIKAISTARKASTUS V.. PTL 19.2 MUKAINEN YHTEENVETO EDELLISEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSEN JÄLKEEN TEHDYISTÄ TÖISTÄ, TARKASTUKSISTA JA MITTAUKSISTA SEKÄ ALUSTAVA ARVIO PADON KUNNOSTA

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA 2000 -VERKOSTON ALUEISIIN 2007 1. Taustaa Natura 2000 verkosto on Euroopan Unionin kattava luonnonsuojelulle tärkeiden

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN LATVALAMMEN KUNNOSTUKSEN TOIMENPIDESUUNNITELMA

SUOMUSSALMEN LATVALAMMEN KUNNOSTUKSEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SUOMUSSALMEN LATVALAMMEN KUNNOSTUKSEN TOIMENPIDESUUNNITELMA Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Juha Siekkinen 28.10.2011 1 Hankkeen yleiskuvaus Lomakkeella selvitetään

Lisätiedot

LIMINGAN ANKKALINNAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA

LIMINGAN ANKKALINNAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA LIMINGAN ANKKALINNAN KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Juha Siekkinen 9.4.2014 1 HANKKEEN YLEISKUVAUS Lomakkeella selvitetään hankkeen yleistiedot, tavoitteet,

Lisätiedot

KANGASALAN KIRKKOJÄRVEN NATURA-ALUE MAANKÄYTÖN MUUTOKSET NATURA-VERKOSTOON LIITTÄMISEN JÄLKEEN LAATIJA: JUSSI MÄKINEN TARKASTAJA: MARKETTA HYVÄRINEN

KANGASALAN KIRKKOJÄRVEN NATURA-ALUE MAANKÄYTÖN MUUTOKSET NATURA-VERKOSTOON LIITTÄMISEN JÄLKEEN LAATIJA: JUSSI MÄKINEN TARKASTAJA: MARKETTA HYVÄRINEN KANGASALAN KIRKKOJÄRVEN NATURA-ALUE MAANKÄYTÖN MUUTOKSET NATURA-VERKOSTOON LIITTÄMISEN JÄLKEEN LAATIJA: JUSSI MÄKINEN TARKASTAJA: MARKETTA HYVÄRINEN 30.1.2017 TARKASTELUN TAUSTA, TAVOITE JA MENETELMÄ Pirkanmaan

Lisätiedot

Vesiensuojelulliset ja riistanhoidolliset kosteikot metsästyksen näkökulmasta

Vesiensuojelulliset ja riistanhoidolliset kosteikot metsästyksen näkökulmasta Vesiensuojelulliset ja riistanhoidolliset kosteikot metsästyksen näkökulmasta 23.10.2013 Joensuun Tiedepuisto Reijo Kotilainen 29.10.2013 Suomen riistakeskus 1 Hyvä vesilintukosteikko 50 % avovettä 50

Lisätiedot

Hannu Korhonen, +358 (0) 440 531175

Hannu Korhonen, +358 (0) 440 531175 KOTISEUTUKOSTEIKKO: Karstula, Isokylä, Isonniityn kosteikko Maanmittauslaitos, lupa nro 326/MML/11 1. Toteuttajat: Suomen riistakeskus - Life+Return of Rural Wetlands, Kotiseutukosteikko hanke Heli ja

Lisätiedot

Säätösalaojakaivo kosteikkorakentamisessa

Säätösalaojakaivo kosteikkorakentamisessa Teksti ja kuvat: riistasuunnittelija, Timo Niemelä, Suomen riistakeskus Säätösalaojakaivo kosteikkorakentamisessa Säätösalaojakaivon rakenne ja valmistaja Tässä työohjeessa esitellään Pohjanmaan Tervajoella

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands

Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands Omaehtoinen riistakosteikkotyö etenee Mikko Alhainen Erikoissuunnittelija Suomen riistakeskus Piirrokset: Jari Kostet, Tom Björklund, MKJ Kuvat: Mikko

Lisätiedot

OJITUS & LUVAT. MTK-Varsinais-Suomi Sallmén Ari

OJITUS & LUVAT. MTK-Varsinais-Suomi Sallmén Ari OJITUS & LUVAT MTK-Varsinais-Suomi 4.4.2019 23.10.2018 OJITUSILMOITUS Ojitushankkeesta vastaavan on kirjallisesti ilmoitettava muusta kuin vähäisestä ojituksesta valtion valvontaviranomaiselle vähintään

Lisätiedot

Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa.

Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa. 26.6.2018 Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa Lahti, Nastola Lahden kaupunki Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami

Lisätiedot

Erityispiirteinen Puruvesi Natura 2000-vesistönä PURUVESI-SEMINAARI 20.7.2013

Erityispiirteinen Puruvesi Natura 2000-vesistönä PURUVESI-SEMINAARI 20.7.2013 Erityispiirteinen Puruvesi Natura 2000-vesistönä PURUVESI-SEMINAARI 20.7.2013 Esityksen sisältö Puruveden erityispiirteet suojeluohjelmissa Natura 2000 suojelun toteuttaminen Suuntaviivoja Puruveden vesiensuojeluun

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands

Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands Kotiseutukosteikko Life Life+ Return of Rural Wetlands Soiden ennallistaminen ja jälkikäytön näkökulma -seminaari Helsinki 15.10.2013 Mikko Alhainen Erikoissuunnittelija Suomen riistakeskus Piirrokset:

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO Kaavaselostus 20.2.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 7.10.2011 39 Kaavan hyväksyminen:

Lisätiedot

HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA

HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA Ympäristö ja luonnonvarat, Vesien tila, Anni Karhunen 25.4.2012 1 YLEISSUUNNITTELU MMM rahoittaa, suunniteltu vuodesta 1999 joka vuosi yksi

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN VÄLITALON KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA

PUDASJÄRVEN VÄLITALON KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA PUDASJÄRVEN VÄLITALON KOSTEIKON TOIMENPIDESUUNNITELMA Suomen riistakeskus Kotiseutukosteikko Life+ Riistanhoidonsuunnittelija Juha Siekkinen 26.8.2011 1 Yleiskuvaus Lomakkeella ovat alueen yleistiedot,

Lisätiedot

Vesilain uudistus ja sen vaikutukset ojittamiseen ja ojien kunnossapitoon

Vesilain uudistus ja sen vaikutukset ojittamiseen ja ojien kunnossapitoon Vesilain uudistus ja sen vaikutukset ojittamiseen ja ojien kunnossapitoon Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus seminaari 29.10.2012 HAMK Tommi Muilu Taustaa Vesilain uudistuksella tehostetaan vesitalousasioiden

Lisätiedot

Parkanon Kirvesniemennevan kunnostussuunnitelma

Parkanon Kirvesniemennevan kunnostussuunnitelma Parkanon Kirvesniemennevan kunnostussuunnitelma Askel Riistametsään -hanke: Timo Vesanto, Suomen metsäkeskus Timo Niemelä, Suomen riistakeskus SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankkeen perustiedot... 1 1.1 Toimenpiteiden

Lisätiedot