MaitoManageri: Lean-opit maatalouteen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MaitoManageri: Lean-opit maatalouteen"

Transkriptio

1 MaitoManageri: Lean-opit maatalouteen 1. Pitkän aikavälin suunnittelu Perusta päätökset pitkän aikavälin tavoitteeseen, vaikka se tapahtuisikin lyhyen aikavälin tavoitteiden kustannuksella. Tämä perusperiaate on helposti sovellettavissa maatalousyrityksiin niin suurissa kuin pienissäkin asioissa. Esimerkiksi on parempi pitää selkeä tauko työssä ja selvittää, miksi jokin asia meni rikki, kun korjata tilanne ilmastointiteipillä ja jatkaa työtä eteenpäin. Maatalousyritykset ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle ja usein tavoitteena on saada tila jatkumaan edelleen. Tämä tavoite vaikuttaa siten jokapäiväisessä tekemisessä kuin suuremmassa strategisessa suunnittelussa. 2. Jatkuva prosessivirta Jatkuvan prosessivirran luominen tuo ongelmat esiin. Poista aika, varastot ja muut tekijät, jotka sinulla on varmuuden varalta puskurina. Ne ovat hukkaa, jotka estävät sinua huomaamasta todellisia kehittämiskohteita. Sen sijaan että käyttäisit ylimääräistä aikaa asian tekemiseen reistailusta huolimatta, keskity selvittämään ongelman juurisyy alusta alkaen. Se voi löytyä esim. ennaltaehkäisystä, säännöllisyydestä tai paremmista tilausrutiineista jne. Esimerkiksi 200-lehmän tilalla poikii kaksi lehmää viikossa, kaksi todetaan tiineeksi ja kolme siemennetään. Pienemmät tai suuremmat määrät tarkoittavat lopulta ongelmia eläinvirtojen hallinnassa tai tungosta vasikkaosastolla. (Jos tungosta ei kuitenkaan tule, on vasikkaosasto tarpeettoman suuri). Molemmassa tapauksessa osastolla on hävikkiä ja parannuksia on mahdollista tehdä. Kun päätetään millaisia virtojen tulee olla, mahdollistetaan myös niiden löytäminen. 3. Veto-ohjaus Käytä veto-ohjausta ylituotannon välttämiseksi. Tätä perinteisen elintarviketuotannon periaatetta on vaikeaa soveltaa maataloudessa. Meijeri ajattaa maitoautoja päivästä riippumatta. Biologisista syistä läpimenoajat ovat pitkiä, mikä vähentää mahdollisuutta tuotannon veto-ohjaukseen. Kuitenkin esimerkiksi maatilan suoramyyntipisteessä voidaan arvovirta-analyysin avulla löytää hukkaa käsittelyvaiheessa ja siten lyhentää läpimenoaikoja. Jos läpimenoaika lyhenee uusien tuotteiden valmistuksessa, valmiita tuotteita ei tarvitse varastoida niin paljoa, joka helpottaa puolestaan mukautumista asiakkaan tarpeisiin.

2 4. Tasoittaminen Tasoita työmäärää. On selvää, että työmäärien tasoittaminen vähentää stressiä, parantaa työoloja ja vähentää vammoja ja onnettomuuksia. Stressaavissa työhuipuissa mahdollisuus väärin tekemiselle kasvaa ja laatu usein kärsii. Kun työmäärä on vakaa, lisääntyvät mahdollisuudet vikojen ja parannusten löytämiseen. Maatalousyrityksessä voi tasoittaminen parhaimmillaan olla käytännönläheistä jatkuvaa parantamista säännöllisyyden, järjestyksen ja ennakoivan huollon avulla, joka vähentää odottamattomia töitä esim. erottelumaitoa. Tällainen työmäärän tasoittaminen edellyttää töiden suunnittelua ja täytetöiden pohtimista, joita tehdään kun jokin työ valmistuu ennakoitua aikaisemmin tai jotakin vaihetta joudutaan odottamaan. Esimerkkejä täytetöistä ovat parannusluettelot, työpankit ja käsittelylistat. Näin jokainen tiiminjäsen tietää tärkeimmät asiat juuri nyt ja kykenee varmistamaan, että tarvittavat materiaalit ovat saatavilla töiden tekemistä varten. 5. Pysähdy virheen kohdalla Luo kulttuuri, jossa prosessi keskeytetään ongelmien ratkaisemisen ajaksi. Autotehtailla voi vetää jousesta tai painaa stop-nappia, mutta se ei aina toimi maatalousyrityksessä. Usein on tärkeämpää löytää keinoja kiireettömän ongelman havaitsemiseen, ennen kuin siitä tulee akuutti. Lisäksi tärkeää on järjestää aikaa ongelman juurisyyn löytämiseen, eikä pelkästään rynnätä suin päin ratkaisuun. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa esim. taulupalaverin käyttöä poikkeaman löytämiseksi navetassa, vian löytämiseksi koneessa tai korjattavan asian pellolla. Ongelmanratkaisussa käytetään jäsenneltyä toimintatapaa (kuten PDCA, A3 tai ajatuskartta) juurisyyn löytämiseksi ja eri toimenpiteiden arvioimiseksi. Toyotan tehtailla tämä periaate tarkoittaa, että työntekijän on pyydettävä apua välittömästi kun hän kohtaa ongelman, jota ei voi itse ratkaista kerralla. Joillakin työpaikoilla on vaikeaa pyytää apua toisilta, jos työn keskeyttäminen ja muualle meneminen nähdään hukkana/tuhlauksena. Periaate tarkoittaa, että ihmiset ovat tiimi, jotka työskentelevät yhdessä koko liiketoiminnan puolesta sen sijaan, että kukin optimoi omaa työtään. On toki helpompaa jatkaa työskentelyä sen sijaan, että pysähdytään ratkaisemaan ongelma. Kyse on kuitenkin tarpeellisesta työskentelykulttuurin muutoksesta.

3 6. Standardoitu työ Standardoitu työ on perusta jatkuvaan parantamiseen. Standardimenetelmän käyttämisellä on monia suoria etuja. Esimerkiksi työyhteisön haavoittuvuutta vältetään, koska on helpompi ottaa uutta henkilöstöä ja saavuttaa työssä parempi ja tasaisempi laatu, kun kaikki tekevät työnsä samalla tavalla. Suurin etu standardisoidusta työstä on kuitenkin, se että se on perusta jatkuvaan parantamiseen. Ilman standardisointia on vaikeaa löytää poikkeavuuksia ja edelleen mahdollisia kehityskohteita. Esimerkki voisi olla maito- tai lihatilan työohje appeen sekoittamiseen. Vaikka uudelle työntekijälle näytettäisiin appeen tekeminen, on aloittelijan usein vaikeaa muistaa kaikkea. Apetta tekevät saavat vähitellen erilaisia ideoita sekoittamisen helpottamiseksi sen mukaan, millaista lopputulosta he työltä haluavat. Kaikki voisivat sopia appeen lopullisesta laadusta. Lisäksi voitaisiin sopia, kuinka se ape tulisi jakaa ruokintapöydälle tai tyhjätä siltä, että pöytä olisi helppo pitää puhtaana. Vastaavasti sovittava olisi, miltä rehuvaraston kuuluisi näyttää tai missä järjestyksessä koneiden tulisi olla, kun työ on saatu valmiiksi. Kaikki tämä vähentää hukkaa jatkuvasti. Standardin jatkuva tarkistaminen ja parannusten tekeminen mahdollistaa, että kaikki toimivat samalla tavalla ja eri näkökulmat otetaan huomioon tehtävän loppuun saattamisessa. Hyvä puoli on myös se, että ihmiset tulevat tietoisiksi, millainen merkitys on työohjeen säännöllisestä poikkeamasta. 7. Visuaalinen ohjaus mietittävä esimerkkejä Visuaalisen ohjauksen käyttäminen ei jätä mitään ongelmia piiloon. Tämän periaatteen ideana on löytää poikkeavuuksien avulla parannuskohteita. Visualisointeja ei tule käyttää ilman selkeää tarkoitusta. Esimerkkinä voidaan maitotiloilla käyttää lehmien jalkoihin kiinnitettäviä värillisiä nilkkaremmejä. On erittäin vaikeaa erottaa, kuka lehmistä on ummessa tai kenen maito ei saisi mennä tankkiin, jos lehmää ei ole merkitty. Mutta voisiko tätä hyödyntää myös muissa osissa tuotantoa? Sikatiloilla käytetään usein värimerkintöjä eri hoitojen ja merkintöjen seuraamiseksi. Esimerkiksi porsasryhmissä on mahdollista nähdä sekunneissa, millainen on ryhmän liiketaloudellinen kate. Se ei onnistuisi ilman värimerkintöjä. Voisiko tätä hyödyntää myös muussa tuotannossa? Kuvapankeissa on useita erilaisia esimerkkejä, kuinka hyödyntää visualisointeja ennakoinneissa ja seurannassa. Ajatus on, että jonkin asian tekeminen oikein tai vian huomaaminen olisi mahdollisimman helppoa visualisoinnin avulla.

4 8. Valitse kokeiltu tekniikka Käytä vain luotettavaa ja perusteellisesti testattua tekniikkaa, joka sopii työntekijöille ja prosesseihin. Periaatteena tulisi olla, että käytä vain tarvittava, ei enempää (minimiperiaate). Joko työ tai prosessi määrittää käytettävän tekniikan. Teknologian ostaminen ei itsessään saa olla syy. Tosin harvat myöntävät ostavansa uutta teknologiaa tällä tavoin, mutta esimerkeiksi voidaan nostaa uudet karjamanagementia helpottavat ohjelmistot tai modernit traktorit. Molemmissa on valtava potentiaali, joko käsittelemättömän tiedon hyödyntämiseksi tai asetukset tehokkaimpaan tai polttoainepiheimpään ajoon. Kuitenkin nämä mahdollisuudet ja ominaisuudet jätetään usein käyttämättä, siksi todellisia tarpeita olisi harkittava ennen investointia. 9. Johtajuus Kasvata johtajia, jotka tuntevat yrityksen perusteellisesti, sisäistävät yrityksen filosofian ja opettavat myös toisia tekemään niin. Useimmissa maatalousyrityksissä johtoryhmät, jotka istuvat konttoreissa kaukana tuotannosta, eivät ole ongelma. Korostettava on kuitenkin, että johtajan on toimittava roolimallina ja eräänlaisena opettajana henkilöstölle. Virheisiin puuttuminen ja poikkeamiin tarttuminen on tärkeää. Johtajan pystyttävä puuttumaan ongelmiin ja osoitettava, että ongelman juurisyyn ratkaisemiseksi on käytettävä aikaa. Tietysti kaikkien on myös noudatettava työohjeita ja seurattava niitä. Se että kaikki työntekijät noudattavat yhtiön filosofiaa varmistaa, että kaikki tuntevat filosofian ja sen merkityksen päivittäiseen työhön. Jos kaikki työpaikalla tietävät, mikä on tärkeää ja mitä periaatteet ohjaavat työntekoa, vähentää se johtajalta paljon aikaa yksityiskohtaisiin kysymyksiin vastaamiselta. Kun periaatteet ovat selkeitä, voivat työntekijät priorisoida työtehtäviään ja sparrata omaa ajattelutapaansa. 10. Ihmiset ja joukkueet Kehitä erinomaisia ihmisiä ja tiimejä, jotka noudattavat yrityksen filosofiaa. Tällä periaatteella on paljon yhteistä edellisen kanssa. Se korostaa, että toiminta perustuu työyhteisöön ja siksi kaikki työskentelevät yhdessä parannuksia tehden. Johtajan näkökulmasta tämä tarkoittaa kykyä astua sivuun ja antaa työntekijöiden tehdä ratkaisuehdotuksia. Kun antaa vastuun ratkaisusta työntekijöille, antaa samalla paljon tietoa, kuinka asioita voi tehdä paremmin. Kun työntekijät tietävät, mikä on keskeistä yrityksen näkökulmasta ja mitkä periaatteet ohjaavat työn tekemistä, on heillä suuret mahdollisuudet löytää hyviä ratkaisuja ongelmiin.

5 11. Yhteistyökumppanit ja tavarantoimittajat Kunnioita yhteistyökumppaneita ja tavarantoimittajia haastamalla ja auttamalla heitä tulemaan paremmiksi. Tämä periaate on yhteinen pitkän aikavälin ajattelun kanssa. Noudattamalla periaatetta on mahdollista saada pitkät ja kestävät suhteet yhteistyökumppaneiden ja tavarantoimittajien kanssa ja pitää yllä laatua ja toimitusvarmuutta. Esimerkkinä tästä voidaan pitää palavereita, joissa yhdessä palveluntarjoajan (esim. koneasema) kanssa pyritään löytämään parannuksia, joka parantaa säilörehun laatua (vikoihin varautuminen, parempi kommunikointi, selkeämmät rutiinit jne.). Voi olla, että koneyhteistyössä pohditaan kuinka parantaa jatkuvasti koneiden vikojen huoltoa tai seurantaa. (Huomaa, että tässä koneiden huollolla tarkoitetaan myös muutakin, kuin se että se on tehty. Koneiden huolto sisältää jatkuvaa parantamista huoltotoimenpiteissä, että hukka saadaan mahdollisimman pieneksi.) Lean-yrityksissä on usein paljon avoimia, käynnissä olevia parannustoimenpiteitä. Hyvää esimerkkiä yhteistyökumppaneille näyttämällä, on myös heillä mahdollisuus tulla paremmaksi. Se hyödyttää myös omaa yritystä pienentämällä yhteistyöhön liittyvää hukkaa. Haastaminen voi tarkoittaa, että tavarantoimittajille viestitään, että heiltä odotetaan tiettyä tulosta ja että sen saavuttamiseen on olemassa metodeja. 12. Mene paikanpäälle katsomaan näe omin silmin Mene paikanpäälle ja näe omin silmin ymmärtääksesi tilanteen perin pohjin. Suurissa autotehtaissa tämä periaate tarkoittaa, ettei istuttaisi kokoushuoneessa ja mietittäisi ratkaisuja ongelmiin, jotka ovat poissa tuotannosta. Tällainen on maatalousyrityksissä hyvin harvinaista, sillä useimmiten kaikki osallistuvat päivittäisten töiden tekemiseen. Sen sijaan voi olla, ettei arvata kuinka suuri ongelma on tai mitkä tekijät siihen vaikuttavat ilman mittareita ja seurantaa. Niiden avulla voidaan varmistaa, että työskennellään oikeiden parannusten parissa. Periaate koskee myös ongelmanratkaisua. Tärkeää on löytää ja nostaa esiin ongelman juurisyy, ennen kuin siihen voi puuttua ja parantaa. Vaikeaksi asian tekee, jos ihmiset ajattelevat ja uskovat eritavoin johtuen omista näkökulmistaan. Jos lannanpoistolaitteisto menee rikki, omistaja uskoo sen johtuvan puutteellisesta huollosta. Eläintenhoitajan mielestä kyse on siitä, ettei tarjolla ole oikeaa öljyä lisättäväksi. Koneenkäyttäjä ajattelee puolestaan, ettei kone toimi kunnolla. He voisivat ratkaista ongelman kokoontumalla yhteen ja tarkistaa, kuinka konetta tulisi käyttää, öljyä lisätä ja dokumentoida huoltotoimet, niin että ne tulevat tehtyä mahdollisimman pienellä hukalla.

6 13. Yksimielisyys Tee päätökset hitaasti ja yksimielisesti, punnitse eri vaihtoehtoja ja toteuta asiat nopeasti. Leanin tapa työskennellä ongelmien parissa on usein uusi monissa maatalousyrityksissä. Perinteisesti, kun ongelma ilmenee, ratkaisu pyritään löytämään niin pian kuin mahdollista, jotta voidaan jatkaa työskentelyä. Silloin ongelmaa ei usein ratkaista perin pohjin, vaan jokainen etsii ratkaisun, joka on paras hänen näkökulmastaan. Muiden on vaikeaa pysyä perässä. Tämä periaate voidaan muuttaa siten, että varataan aikaa ongelman pohtimiselle yhdessä. Pohdinnassa voi hyödyntää A3 tai PDCA-välineitä. On ajan ja resurssien tuhlausta miettiä ratkaisuja, jotka eivät ole pysyviä ja jotka vievät aikaa seurata, meneekö uudistus odotetusti. Maatalousyrityksissä tämä periaate edellyttää myös parannusehdotusten tärkeysjärjestykseen asettamista eli päättämistä tekemistä, joihin tulee tarttua ensimmäisenä. Tämä lisää mahdollisuutta, että tärkein uudistus tulee toteutetuksi. Vaihtoehto on, ettei mitään tapahdu, koska kukaan ei tarkalleen tiedä miten parannusehdotuksia käsiteltäisiin. 14. Oppiva organisaatio Oppivaksi organisaatioksi tullaan hellittämättömällä pohdinnalla ja jatkuvalla parantamisella. Myös tämän periaate on vaikeaa sisäistää monissa maatalousyrityksissä. Pelkkä ongelmanratkaisu on loppu viimein vain hukkaa, siitä on myös otettava opiksi. Kun on löydetty hyvä ratkaisu, on myös mietittävä onko ratkaisu hyödynnettävissä myös yhteydessä. Jos jollakin on idea, sitä ei tulisi säilyttää itsellään puhumatta muille, kuinka sitä voisi käyttää. On myös hyvä pohtia, miksi asiat ovat niin kuin ne ovat sekä hyvät että huonot asiat. Kun löytää vastauksen tähän kysymykseen, johtaa se usein parannukseen. Artikkelisuomennos Lean i lantbruket.

Hanna Åström Lean coach, lean methodology The Rural Economy and Agricultural Society of Halland

Hanna Åström Lean coach, lean methodology The Rural Economy and Agricultural Society of Halland Hanna Åström Lean coach, lean methodology The Rural Economy and Agricultural Society of Halland hanna.astrom@hushallningssallskapet.se +46 35 46538 Hushållningssällskapet Halland The Rural Economy and

Lisätiedot

Liiketoiminnan johtaminen

Liiketoiminnan johtaminen MaitoManageri johtaminen ja johtajuus-kysely Liiketoiminnan johtaminen 1. Osaan määrittää yrityksellemme tulevaisuuden vision (tavoitetilan) 2. Viestin siten, että kaikki tilalla työskentelevät ovat tietoisia

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Suomen Lean-yhdistys ry Lean Association of Finland. Lean-ajatusmalli. Valunkäytön seminaari Kalle Arsalo

Suomen Lean-yhdistys ry Lean Association of Finland. Lean-ajatusmalli. Valunkäytön seminaari Kalle Arsalo Suomen Lean-yhdistys ry Lean Association of Finland Lean-ajatusmalli Valunkäytön seminaari 30.03.2017 Kalle Arsalo 19.8.2015 Suomen Lean-yhdistys ry Aatteellinen v. 2009 perustettu henkilöjäsenyhdistys

Lisätiedot

Lean-implementaation tiekartta VSSHP:ssä Heikki Laurila Lean projektijohtaja VSSHP, Kehittämispalvelut

Lean-implementaation tiekartta VSSHP:ssä Heikki Laurila Lean projektijohtaja VSSHP, Kehittämispalvelut Lean-implementaation tiekartta VSSHP:ssä 8.5.2017 Heikki Laurila Lean projektijohtaja VSSHP, Kehittämispalvelut 1 VSSHP strategia 2017-2018, neljä strategista päämäärää Kaiken toiminnan on tuotettava arvoa

Lisätiedot

Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd

Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd Tommi Elomaa MITÄ ON LEAN? 1. ARVO TEHDÄÄN VAIN SITÄ, MIKÄ TUOTTAA ARVOA ASIAKKAALLE. EI TEHDÄ MITÄÄN MUUTA. Leanin keskeinen ajatus on päinvastainen Tarkoitus ei ole

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

Tuotannon luotettavuus

Tuotannon luotettavuus Tuotannon luotettavuus Tuomas Särkilahti Skanska Talonrakennus Oy 1 Sisältö 1. Skanskan Luotettavan Tuotannon Toimintapa (LTT) 2. Miksi tuotannon luotettavuus on tärkeää 3. Miten varmistamme luotettavan

Lisätiedot

Lean johtaminen ja työkalut. Työpaja 16.3.2016

Lean johtaminen ja työkalut. Työpaja 16.3.2016 Lean johtaminen ja työkalut Työpaja 16.3.2016 Lean ja Lean Construction Teoriainformoidut käytännön ihmiset MITÄ ON LEAN? LEAN on johtamisfilosofia joka on koko organisaatiota koskeva laaja-alainen muutosprosessi,

Lisätiedot

Prosessit sujuviksi. Työkaluina A 3 ongelmanratkaisumenetelmä ja arvovirtakuvaus

Prosessit sujuviksi. Työkaluina A 3 ongelmanratkaisumenetelmä ja arvovirtakuvaus Helpotusta arkeen-pienryhmä, ProAgria Pohjois-Karjala 4. tapaaminen, 6.6.2017 Prosessit sujuviksi Työkaluina A 3 ongelmanratkaisumenetelmä ja arvovirtakuvaus Tapaamisen sisältö Kuulumiset: kriittiset kehittämiskohteet

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

LEAN. Enemmän arvoa vähemmällä. Mitä LEAN on? LEAN on filosofia, jolla pyritään hyödyntämään resurssit maksimaalisesti

LEAN. Enemmän arvoa vähemmällä. Mitä LEAN on? LEAN on filosofia, jolla pyritään hyödyntämään resurssit maksimaalisesti LEAN Mitä LEAN on? Enemmän arvoa vähemmällä LEAN on filosofia, jolla pyritään hyödyntämään resurssit maksimaalisesti Keskittyy kyseenalaistamaan ja eliminoimaan kaikkea, joka ei tuo asiakkaalle lisäarvoa

Lisätiedot

LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET

LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET Poista hukka! Lopeta sähläys! LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET Webinaari - Keskiviikko 14.2 klo 09:00-10:00 - Webinaari Webinaarin sisältö klo 09:00-10:00 Avaus ja puhujien / KULMIAN esittely Osallistujien

Lisätiedot

Oivalluksia eri maiden karjamanagementista tavoiteltavat huiput ja varottavat sudenkuopat Maitovalmennus

Oivalluksia eri maiden karjamanagementista tavoiteltavat huiput ja varottavat sudenkuopat Maitovalmennus Oivalluksia eri maiden karjamanagementista tavoiteltavat huiput ja varottavat sudenkuopat Maitovalmennus 6.9.2018 Petri Koivisto projektipäällikkö MaitoLiideri-hanke ProAgria Oulu ASKELMERKKEJÄ, MaitoLiideri

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Hukkahaavit ja Kaizen. Mitä Hukkahaavi ja Kaizen on? Susanna Mantere Välinehuoltotyönohjaaja

Hukkahaavit ja Kaizen. Mitä Hukkahaavi ja Kaizen on? Susanna Mantere Välinehuoltotyönohjaaja Hukkahaavit ja Kaizen Susanna Mantere Välinehuoltotyönohjaaja 7.10.2016 Mitä Hukkahaavi ja Kaizen on? Hukkahaavi prosessin tarkastelua johon osallistuu eri ammattiryhmiä ja useampi työyksikkö Kaizen on

Lisätiedot

Tunnista työstressi etsi ratkaisu ongelmaan. Lyhytohjeet työpaikalle.

Tunnista työstressi etsi ratkaisu ongelmaan. Lyhytohjeet työpaikalle. Tunnista työstressi etsi ratkaisu ongelmaan. Lyhytohjeet työpaikalle. Asiantuntija Tarja Räty Työturvallisuuskeskus TTK Hyödyllinen ja haitallinen stressi Stressi on normaali reaktio, joka pitää ihmisen

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta.

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta. Seuratoiminnan Tulevaisuus Miten meidän urheiluseuramme menestyy muuttuvassa maailmassa? 1 Kokoa tiimi omasta seurasta. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. 2

Lisätiedot

VIRTAUSTEHOKKUUDEN LISÄÄMINEN PATOLOGIAN LABORATORIOSSA

VIRTAUSTEHOKKUUDEN LISÄÄMINEN PATOLOGIAN LABORATORIOSSA VIRTAUSTEHOKKUUDEN LISÄÄMINEN PATOLOGIAN LABORATORIOSSA Mikko Laiho 6.2.2015 TEHOKKUUSMATRIISI LEAN ON TÄHDEN TAVOITTELUA VAIHTELUA VÄHENTÄMÄLLÄ RESURSSITEHOKKUUS VIRTAUSTEHOKKUUS Vaihtelu Voi syntyä mm.

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto RATUKE-seminaari 11.11.2010, Kansallismuseo Tarmo Pipatti Työturvallisuuskannanotto 2010-2015 :n hallitus asetti vuoden 2010 alussa tavoitteen, jonka mukaan

Lisätiedot

Käyttäjätietojen hallintaratkaisujen arkkitehtuurin tehostaminen. Juha Kervinen Lead Architect, Trusteq Oy

Käyttäjätietojen hallintaratkaisujen arkkitehtuurin tehostaminen. Juha Kervinen Lead Architect, Trusteq Oy Käyttäjätietojen hallintaratkaisujen arkkitehtuurin tehostaminen Juha Kervinen Lead Architect, rusteq Oy Aiheet Lopputulos paranee työvaiheiden tehostamisella arkastelemme yrityksen käyttäjätietojen hallintaa

Lisätiedot

Lean-pienryhmä, ProAgria Pohjois-Karjala 3. tapaaminen, Prosessit sujuviksi. Miten työntekijät mukaan?

Lean-pienryhmä, ProAgria Pohjois-Karjala 3. tapaaminen, Prosessit sujuviksi. Miten työntekijät mukaan? Lean-pienryhmä, ProAgria Pohjois-Karjala 3. tapaaminen, 20.4.2017 Prosessit sujuviksi Miten työntekijät mukaan? Päivän sisältö Kuulumiset Lean-ajattelu ihmisten johtamisessa Viikkopalaverit Parannustaulut

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ?

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? Miniopas - Itsearvio Tässä oppaassa on kuvattu hyvän, toimivan ryhmän ominaisuuksia. Arvioi oppaan avulla omien ryhmiesi toimintaa. Verratkaa yhdessä arviointejanne. Millainen

Lisätiedot

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto 925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto Hanke-esittely: Luovan yrityskulttuurin rakentaminen 925 DESIGN 7.3.2014 Yrityksestämme KESTÄVÄ KILPAILUKYKY VAATII ROHKEAA AJATTELUA, FIKSUJA TYÖNTEKEMISEN

Lisätiedot

Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Oy

Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Oy Tapani Ahola Lyhytterapiainstituutti Oy Osaavaa työ- ja työhönvalmennusta hanke 1.1.2008-31.3.2012, Loppuseminaari 9.12.2011 Tavoitteistaminen 1/5 Tavoitteistaminen tekee ongelmista puhumisen helpommaksi.

Lisätiedot

Elämäntaitojen nelikenttä

Elämäntaitojen nelikenttä Polunvalaisija Elämäntaitojen nelikenttä A B Pitkän aikavälin tavoite Lyhyen aikavälin tavoite Nyt Punnitseminen V a l l i t s e v a t a j a t u k s e t T O I S T O K u i n k a u s e i n a j a t t e l

Lisätiedot

SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI

SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI LÄHTÖKOHDAT SAK:n tavoitteena on hyvinvointia rakentava työelämä SAK:n edustajakokous 2011: Työelämän ihmisoikeudet toteutuvat silloin, kun tärkeäksi

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin koulutukset 2017

Työhyvinvoinnin koulutukset 2017 Työhyvinvoinnin koulutukset 2017 Osallistu Elon työhyvinvointiaiheisiin koulutuksiin. Voit osallistua yksittäisille kursseille tai suorittaa työhyvinvoinnin superosaajan opintokokonaisuuden. Kaikki koulutukset

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Tuotantotalous päivittäisessä arjen johtamisessa. Heta Jauhiainen, talousasiantuntija Lauri Tölli, talousasiantuntija ProAgria Oulu

Tuotantotalous päivittäisessä arjen johtamisessa. Heta Jauhiainen, talousasiantuntija Lauri Tölli, talousasiantuntija ProAgria Oulu Tuotantotalous päivittäisessä arjen johtamisessa Heta Jauhiainen, talousasiantuntija Lauri Tölli, talousasiantuntija ProAgria Oulu Usein Lainaa nyt 2 krt liikevaihto Tulikin tehtyä tuo robopihatto x120x2x365

Lisätiedot

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA Tässä luvussa annetaan neuvoja parhaista tavoista tukea ADHD-lasta luokkahuoneessa. Lukuun on sisällytetty myös metodologiaan liittyviä ehdotuksia, joiden avulla voidaan

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Lean Yrityspalvelut. VAKK 15.09.2014 Vakk LEAN Yrityspalvelut Minna Kiviharju

KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Lean Yrityspalvelut. VAKK 15.09.2014 Vakk LEAN Yrityspalvelut Minna Kiviharju KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Lean Yrityspalvelut VAKK 15.09.2014 Vakk LEAN Yrityspalvelut Minna Kiviharju LEAN? VAKK 15.09.2014 Vakk LEAN Yrityspalvelut Minna Kiviharju Millaisia ongelmia LEAN ratkaisee? Hidaste

Lisätiedot

TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ

TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ TEEMU JAUHIAINEN, JONI NORDSTRÖM TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ Metropolia Ammattikorkeakoulu KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKKA Projektisuunnitelma 19.3.2014 Sisällys Lyhenteet 1 Johdanto 1 2 Projektin tavoitteet 1 3

Lisätiedot

Maailma muu(uu meidän on muute(ava toimintatapojamme

Maailma muu(uu meidän on muute(ava toimintatapojamme Maailma muu(uu meidän on muute(ava toimintatapojamme Kanna(ava liiketoiminta vaa5i johtamista mitä se on? (Risto Harisalo) Management asioiden johtamista Suunnittelua Organisointia ja roolitusta Ohjausta

Lisätiedot

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa?

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Seminaari 28.3.2019 Paneeli: Miten vähentää eettistä kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuollossa? Mika Virtanen, projektipäällikkö,

Lisätiedot

LEAN KYSin Kliinisen Fysiologian yksikössä

LEAN KYSin Kliinisen Fysiologian yksikössä LEAN KYSin Kliinisen Fysiologian yksikössä Aoh Leena Taskinen 1 Mitä Lean on? Ø Lean on johtamisjärjestelmä, joka perustuu työn vakioimiseen ja vakioidun työn systemaattiseen ja jatkuvaan kehittämiseen

Lisätiedot

Virtauttaminen. Arto Saari

Virtauttaminen. Arto Saari Virtauttaminen Professori Arto Saari Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustekniikan laboratorio RAIN-tutkimuksen loppuseminaari 11.12.2018, Helsinki Arto Saari 11.12.2018 1 Tutkimusryhmä Tohtorikoulutettava,

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA -

MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA - 2.2.2017 MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA - HUOMIO TYÖN TEHOKKUUTEEN JO NAVETTASUUNNITTELUSSA Kehittämisneuvoja OSK ItäMaito 1 2.2.2017 HUIPPUOSAAJA. MILLÄ EVÄILLÄ..? 2 Valtakunnallinen huippuosaaja Navetan

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Tietosuojan perusteet

Tietosuojan perusteet Tietosuojan perusteet Hei Tietosuoja on liiketoiminnallemme elintärkeä asia. Vuonna 2018 sovellettavaksi tuleva EU:n tietosuoja-asetus korostaa sen merkitystä entisestään. Siksi sinunkin on syytä tuntea

Lisätiedot

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 1 Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ Porvoo 2011 - Borgå 2011 N = 1273 Sukupuoli 100 % 90 % 80 % 81 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 18 % 10 % 0 % mies nainen Ikäryhmä

Lisätiedot

TAVOITTEENA HYVIN JOHDETTU, TULOKSELLINEN JA UUSIEN RATKAISUJEN LÖYTÄMISEEN INNOSTAVA VALTIONHALLINTO

TAVOITTEENA HYVIN JOHDETTU, TULOKSELLINEN JA UUSIEN RATKAISUJEN LÖYTÄMISEEN INNOSTAVA VALTIONHALLINTO TAVOITTEENA HYVIN JOHDETTU, TULOKSELLINEN JA UUSIEN RATKAISUJEN LÖYTÄMISEEN INNOSTAVA VALTIONHALLINTO Valtionhallinnon henkilöstölle suunnatun kyselyn tuloksia 16.03.2012 Koonneet: Virpi Einola-Pekkinen

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

Nykytila Tavoitetila Ihannetila Toimenpiteet Arviointi Mittari/Seurantatapa

Nykytila Tavoitetila Ihannetila Toimenpiteet Arviointi Mittari/Seurantatapa Uudenmaan LAPE / Ketterät kokeilut tuloskortti Ketterän kokeilun nimi:_nuorten vanhempien kohdennettu vertaistuki Kokeilun toteutusalue (maantieteellinen): Hanko Kokeilun ajanjakso: Lokakuu 2017-Huhtikuu2018

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Maitotilayrittäjä Jukka Määttä, Arvolan Karjapiha Oy

Maitotilayrittäjä Jukka Määttä, Arvolan Karjapiha Oy Maitotilayrittäjä Jukka Määttä, Arvolan Karjapiha Oy Lean pilottihanke 2014-2015 Valion alkutuotanto kokoonkutsuja Suomen Yrittäjäopisto järjesti Seinäjoella kolme kokoontumista+opintomatka Tanskaan pienryhmät+oma

Lisätiedot

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa.

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Hyria 2018 Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Strategian avulla toteutamme visiomme. Hyria 2018 Strategia ei anna suoraa

Lisätiedot

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri Julkaistu 9.2.2017 Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri 1/2017 NextMakers-barometri käsittelee kasvuyrityksille kiinnostavia, ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisen

Lisätiedot

DENACODE NUDDIS Käsikirja huoltajalle

DENACODE NUDDIS Käsikirja huoltajalle FINSKA LAPSI- JA KOULUTUSHALLINTO 2018-09-25 DENACODE NUDDIS Käsikirja huoltajalle Mikä on Nuddis? Nuddis on Bollnäsin kunnan digitaalinen läsnäolojärjestelmä esikoululle. Läsnäolojärjestelmän tarkoitus

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Suomen Ekonomien hallitukseen 2018-2020 Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Infoa haastattelijalle Nina Juhava, 29.8.2017 5.9.2017 Hallitushaastattelut Hallitushaastattelut 1. Esityö: Tehtävän

Lisätiedot

Tee siitä totta! Klubiprojektien kehitysopas

Tee siitä totta! Klubiprojektien kehitysopas Tee siitä totta! Klubiprojektien kehitysopas Lionsklubit, jotka järjestävät mielekkäitä palveluprojekteja, vaikuttavat monella tavalla niiden ihmisten elämään, joita he auttavat. Klubijäsenet tuntevat

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

2. Työvälineiden, materiaalien ja menetelmien hallinta

2. Työvälineiden, materiaalien ja menetelmien hallinta Työskentely maatalousalalla 1. Työprosessin hallinta Maatilan tai maaseutuyrityksen työtehtävien tekeminen Tyydyttävä T1 noudattaa työaikoja ja toimii ohjattuna työohjeiden mukaisesti suhtautuu myönteisesti

Lisätiedot

2.4. Oppimistyyleistä

2.4. Oppimistyyleistä 2.4. Oppimistyyleistä 1. Käytännölliset Näin ajattelevilla todellisuus koostuu siitä, mitä he aistivat näkemällä, koskettamalla, kuulemalla, haistamalla ja maistamalla. He huomaavat ja pystyvät palauttamaan

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA

Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti 11.3 2015 Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Robottinavettatutkimus V. 2014 aikana 33 robottinavettaa

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

Miten saan työtiimin ponnistelemaan yrityksen tavoitteen eteen? Kuka innostuu mitenkin?

Miten saan työtiimin ponnistelemaan yrityksen tavoitteen eteen? Kuka innostuu mitenkin? Miten saan työtiimin ponnistelemaan yrityksen tavoitteen eteen? Kuka innostuu mitenkin? Heta Jauhiainen, johtava asiantuntija, ProAgria Keskusten Liitto Timo Viinamäki, maitoyrittäjä, Viinamäen Farmi Oy

Lisätiedot

Tietojärjestelmän kehittäminen syksy 2003

Tietojärjestelmän kehittäminen syksy 2003 Tietojärjestelmän kehittäminen syksy 2003 Ryhmä C2 Väliraportti 2-24.10. Päivi Laiterla Tomas Windahl Toni Nikkanen Antti Lehto 1 Sisällysluettelo Rich Picture...4 Käsitemalli...5 P-tason

Lisätiedot

MITEN SUHTAUDUN MUUTOKSEEN?

MITEN SUHTAUDUN MUUTOKSEEN? MITEN SUHTAUDUN MUUTOKSEEN? Miniopas - Itsearvio Miten suhtaudut muutokseen? Arvioi omia ajattelu- ja toimintamallejasi. Verratkaa arviointejanne yhdessä työkavereidenne kanssa. Ohje tämän oppaan käyttöön

Lisätiedot

Palautteen antamisen kulttuuri

Palautteen antamisen kulttuuri 7.5.2013 Palautteen antamisen kulttuuri Rondo Training Oy/ Leena Nousiainen www.dazzle.fi www.rondotraining.fi 1 Palautteen antamisen kulttuuri 2 Kriittiset menestystekijät Alkuun Story of your shoes Mitä

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Yhteinen asiointipiste Työpaja Muistio Virve Kuorelahti, Gofore

Yhteinen asiointipiste Työpaja Muistio Virve Kuorelahti, Gofore Yhteinen asiointipiste Työpaja 2 9.11.2017 Muistio Virve Kuorelahti, Gofore Työpajan tarkoitus Tunnistaa ja kuvata tärkeimmät asiakastyypit Tunnistaa keskeiset palvelut Tämän työpajan jälkeen jatkatte

Lisätiedot

Työn organisointi uusiksi. Minna Dammert

Työn organisointi uusiksi. Minna Dammert Työn organisointi uusiksi Minna Dammert Vastakkainasettelua tulisi välttää Lisämyyntiä! Miten voisimme tuottaa enennän? Miten pärjäämme olemassa olevin resurssein? Lisäkäsiä! * Ei ehdi, ei kerkiä Pysähdyttävä

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Tausta. Arkisia esimerkkejä Erilaiset yhdistäjät. Hokaa moka. Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät

Tausta. Arkisia esimerkkejä Erilaiset yhdistäjät. Hokaa moka. Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Hokaa moka Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät 6.-7.10.2016, Helsinki Tausta Shigeo Shingo, Toyotan tehtaat 1960-luvulla Poka yoke = virhe vältä Erilaisia keinoja, joiden avulla virheiden tekemisestä

Lisätiedot

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy janne.metsolahti@yit.fi MITÄ ON GEMBA-WALK? Sana gemba tulee japanin kielestä ja tarkoittaa todellista paikkaa, paikkaa jossa arvo tuotetaan

Lisätiedot

Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa. Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke

Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa. Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke elias.aarnio@innopark.fi Palveluiden käyttö sisältää sopimussuhteen Erilaisten sosiaalisen median

Lisätiedot

Kasvilajikohtainen tuottaminen (Nurmentuotanto) 1. Työprosessin hallinta. Valitun kasvin viljelyn suunnitteleminen

Kasvilajikohtainen tuottaminen (Nurmentuotanto) 1. Työprosessin hallinta. Valitun kasvin viljelyn suunnitteleminen Kasvilajikohtainen tuottaminen (Nurmentuotanto) 1. Työprosessin hallinta Valitun kasvin viljelyn suunnitteleminen Tyydyttävä T1 suunnittelee ja arvioi ohjattuna viljelyä ja siihen liittyviä työvaiheita

Lisätiedot

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Anna-Liisa Lämsä KT, TYP-verkostopäällikkö Pohjois-Pohjanmaan työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työnantajakysely

Lisätiedot

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Ekologisen innovaation merkitys Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Meidän kaikkien täytyy ottaa ekologinen innovaatio huomioon Kun 53 % eurooppalaisten yritysten päätöksentekijöistä pitää

Lisätiedot

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Käyttäjien osallistuminen suunnitteluprosessiin

Lisätiedot

LUOTETTAVA JA TASAPAINOTETTU TUOTANTO RAKENNUSALALLA - Tahtiaikatuotannosta uutta ajattelua ohjaukseen

LUOTETTAVA JA TASAPAINOTETTU TUOTANTO RAKENNUSALALLA - Tahtiaikatuotannosta uutta ajattelua ohjaukseen LUOTETTAVA JA TASAPAINOTETTU TUOTANTO RAKENNUSALALLA - Tahtiaikatuotannosta uutta ajattelua ohjaukseen LCIFIN2 Workshop 21.11.2013 Juha Salminen TkT, Kehitysjohtaja, Consti Yhtiöt Kumppanisi korjausrakentamisessa

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Fiksu kasvu Lean ajattelu osana tehokasta projektijohtamista

Fiksu kasvu Lean ajattelu osana tehokasta projektijohtamista Fiksu kasvu Lean ajattelu osana tehokasta projektijohtamista Projektipäivät Lean workshop 01.11.2017 1 Talent Vectia Agenda 1 2 3 Miten tuoda Lean ajattelu osaksi projektijohtamista? Miten luoda fiksua

Lisätiedot

Toimiva työyhteisö DEMO

Toimiva työyhteisö DEMO Toimiva työyhteisö DEMO 7.9.6 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Toimiva työyhteisö DEMO Sivu / 8 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ Toimiva työyhteisö raportti muodostuu kahdesta osa alueesta:

Lisätiedot

Johtajien kehittyminen tuloksellisuuden parantamiseksi

Johtajien kehittyminen tuloksellisuuden parantamiseksi Johtajien kehittyminen tuloksellisuuden parantamiseksi Investoi EBW johtajuustaitoihin EBW työelämän tunneäly järjestelmä antaa johtajuuden voiman sinun käsiisi! Sinä tiedät, millaista johtajuustyyppiä

Lisätiedot

Valitusten, riitautusten ja maksunpalautusten ratkaiseminen. Välillä jotain menee pieleen tilauksessa. Haluamme auttaa sinua, jos näin käy.

Valitusten, riitautusten ja maksunpalautusten ratkaiseminen. Välillä jotain menee pieleen tilauksessa. Haluamme auttaa sinua, jos näin käy. Valitusten, riitautusten ja maksunpalautusten ratkaiseminen Välillä jotain menee pieleen tilauksessa. Haluamme auttaa sinua, jos näin käy. Mahdolliset tilanteet 1 2 Valitukset ja riitautukset Jos asiakas

Lisätiedot

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO LEAN-ajattelun johtaminen #lean 18.5.2016 1 KOULUTUKSEN RUNKO YRITYKSEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN 25.5.2016 10.8.2016 14.9.2016 19.10.2016 16.11.2016 1. STARTTI.

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteuttaminen

Työssäoppimisen toteuttaminen Työssäoppimisen toteuttaminen 1 Sisällöt Määritelmät Valmistautuminen työssäoppimisen ohjaamiseen Mitä meidän työyhteisössä voi oppia? Yhteistyö oppilaitoksen kanssa Tutkinnon perusteiden merkitys työssäoppimisessa

Lisätiedot

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Kokemuksia työnohjauksesta johdon näkökulmasta 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 2 Työnohjauksen peruskysymyksiä

Lisätiedot

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Tässä modulissa kyse on siitä, että kirkastetaan ja haetaan faktoja markkinatilanteesta, jotta tiedämme, missä olemme suhteessa muihin sekä miten voisimme sitten erottua

Lisätiedot

Lean5 Perusleiri. Salossa 12.3. ja 19.3.2015

Lean5 Perusleiri. Salossa 12.3. ja 19.3.2015 Salossa 12.3. ja 19.3.2015 Salossa 12.3 ja 19.3.2015 Puskeeko kiire päälle? Eikö toiminta meinaa pysyä tekemisen tahdissa, tai eikö myyjillä meinaa riittää aika tarjousten vääntämiseen? Loppuvatko tuotannosta

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Asfalttiprosessin tehokas hallinta ja tuottavuuden parantamisen keinot. Asfalttiseminaari 6.3.2008 Lauri Merikallio Vakeva Oy

Asfalttiprosessin tehokas hallinta ja tuottavuuden parantamisen keinot. Asfalttiseminaari 6.3.2008 Lauri Merikallio Vakeva Oy Asfalttiprosessin tehokas hallinta ja tuottavuuden parantamisen keinot Mitä opittavaa meillä on valmistavalta teollisuudelta? Asfalttiseminaari 6.3.2008 Lauri Merikallio Vakeva Oy Alustuksen tavoitteena

Lisätiedot

LCI-PÄIVÄT 2015 RANTASIPI AIRPORT MITEN LEAN CONSTRUCTION LUO UUTTA POTENTIAALIA RAKENNUSALAN KEHITTÄMISEEN

LCI-PÄIVÄT 2015 RANTASIPI AIRPORT MITEN LEAN CONSTRUCTION LUO UUTTA POTENTIAALIA RAKENNUSALAN KEHITTÄMISEEN LCI-PÄIVÄT 2015 RANTASIPI AIRPORT MITEN LEAN CONSTRUCTION LUO UUTTA POTENTIAALIA RAKENNUSALAN KEHITTÄMISEEN KIINTEISTÖJOHTAJA TEPPO SALMIKIVI HELSINGIN YLIOPISTO, TILA- JA KIINTEISTÖKESKUS HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot