Tervetuloa seuraamaan toimenpidettä leikkausosastolle!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa seuraamaan toimenpidettä leikkausosastolle!"

Transkriptio

1 HYKS Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito OPISKELIJAN TUTUSTUMISKÄYNTI LEIKKAUSOSASTOLLE HAVAINNOINTIOPAS Tervetuloa seuraamaan toimenpidettä leikkausosastolle!

2 Tämän havainnointioppaan tarkoituksena on selventää leikkaussalissa tapahtuvia asioita sekä auttaa sinua kiinnittämään huomiota tärkeisiin hoitotyön toimintoihin. Lisäksi havainnointioppaassa on vinkkejä asioista, joita sinun on hyödyllistä tarkkailla, jotta saat mahdollisimman paljon irti tutustumiskäynnistä leikkausosastolla. Lue tämä havainnointiopas läpi hyvissä ajoin ennen tutustumiskäyntiä, jotta orientoidut tulevaan. Tilanne leikkaussalissa voi muuttua, mutta tämä havainnointiopas toimii yleiskatsauksena salin tapahtumiin. Voit myös palata tähän tutustumiskäyntisi jälkeen, jolloin tämä toimii kertauksen apuna. Tutustumiskäyntiin valmistautuminen Suunnittele yhdessä ohjaajasi kanssa hyvissä ajoin käyntisi leikkausosastolle. Yleensä tulet seuraamaan oman potilaasi leikkausta ja siihen tulee kysyä potilaan suostumus. Lisäksi sovi asiasta leikkausosaston kanssa viimeistään edellisenä päivänä soittamalla leikkausosastolle. Tärkeää on, että perehdyt etukäteen potilaan diagnoosiin ja hänelle tehtävään leikkaukseen. Erityisesti selvitä itsellesi, mitä leikkauksessa tullaan tekemään, esimerkiksi mitä konkreettisesti poistetaan tai miten korjataan. Lisäksi ota selvää, miten elimistö toimii tehdyn leikkauksen jälkeen. Oleellista on kerrata ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa. Leikkausosastolle saapuminen Leikkausosastolla pukeudutaan puhtaisiin työvaatteisiin. Kädet pestään ja desinfioidaan leikkausosastolle tultaessa. Leikkaussalissa käytetään hiukset peittävää hiussuojaa, joita löytyy käsienpesupisteiltä sekä määrätyissä leikkauksissa suu-nenäsuojusta. Leikkaussalissa voit yhdessä salin henkilökunnan kanssa etsiä paikan, josta näet toimenpiteen parhaiten. Noudatathan erityistä huolellisuutta liikkuessasi salissa ja varot steriilejä alueita. Kysy, jos et tiedä, mihin voit koskea ja mistä voit kulkea!

3 Mitä leikkaussalissa tapahtuu? Havainnoitavia asioita ja vinkkejä: Ennen potilaan saapumista: - Salin perusvälineet ja niiden toiminta tarkastetaan päivittäin ennen salin käyttöönottoa. (esim. anestesiakone, defibrillaattori, lääkkeet) Selvitä, tarvitseeko Sinun käyttää suunenäsuojusta salissa eli mikä on leikkauksen puhtausluokka. Mikäli toimenpiteessä käytetään eristystä, niin tarkkaile erityisesti aseptista toimintaa. Mikäli leikkauksen aikana käytetään läpivalaisua, niin huolehdi säteilysuojauksestasi. - Leikkaussalissa työskentelee yleensä: * anestesiahoitaja * instrumentoiva hoitaja * valvova hoitaja ( passari ) * kirurgi ja anestesialääkäri Selvitä, kuka kukin on? - Ennen potilaan tuloa hoitajat tutustuvat potilaan taustatietoihin (mm. allergiat, perussairaudet) ja leikkaussuunnitelmaan (mm. mikä leikkaus on kyseessä, millä menetelmällä leikkaus tehdään ja mikä on leikkausasento). - Instrumentoiva hoitaja ja valvova hoitaja varaavat leikkauksessa tarvittavat instrumentit ja välineet saliin. Anestesiahoitaja valmistelee potilaalle valitun anestesiamuodon mukaiset lääkkeet ja tarkkailuvälineet valmiiksi. Mitä laitteita ja välineitä tunnistat leikkaussalista? Potilaan tullessa leikkaussaliin: - Potilaalle pyritään luomaan turvallinen tunne hänen saapuessaan leikkaussaliin. Potilas autetaan leikkaustasolle ja hänen henkilöllisyytensä varmistetaan sekä toimenpide, johon hän on tulossa. Myös allergiat, perussairaudet, aiemmat toimenpiteet, liikerajoitteet pyritään varmistamaan itse potilaalta. Anestesiahoitaja ottaa tarvittaessa vastaan raportin potilaan tuovalta hoitajalta. Apuna käytetään tarkistuslistaa, check! Leikkauksen alkuvaihe (potilaan saapuminen, anestesian aloitus, leikkausvalmistelujen tekeminen) vaatii usein koko leikkaustiimin huomiota ja tarkkaavaisuutta. Parempi aika kysymyksille voi olla leikkauksen alettua. Havainnoi miten leikkaustiimi käy läpi tarkastuslistaa.

4 Yleisanestesian/puudutuksen aloitus: - Potilas kytketään tarvittaviin valvonta- ja tarkkailulaitteisiin, jotka on valittu potilaan perussairauksien ja suoritettavan toimenpiteen mukaan. Leikkauksen aikana voidaan seurata mm. sydämen ja verenkierron toimintaa (RR, EKG), keuhkojen toimintaa (SpO2, hengitysfrekvenssi, hengityskaasut), lämpötaloutta, verensokeria, elektrolyyttitasoa, diureesia jne. Mitä arvoja tunnistat monitorilta? Mitä tarkoittaa verikaasuanalyysi (arteria-astrup)? Potilaan anestesiamuotona voi olla yleisanestesia eli nukutus tai puudutus (esim. spinaalipuudutus tai paikallispuudutus). - Yleisanestesian eli nukutuksen aluksi potilasta esihapetetaan happinaamarilla ja kanyylin kautta annetaan induktiolääkkeet (mm. anesteetti, analgeetti, lihasrelaksantti). Potilaan relaksoiduttua potilas intuboidaan ja kytketään hengityskoneeseen eli ventilaattoriin. Miten mahdolliseen puudutukseen valmistauduttiin? Potilaan nukahtaessa pyritään varmistamaan salissa rauhallinen tunnelma, vältetään liikkumista saliin ja salista ja ylimääräisten äänien tuottamista. Mitä lääkkeitä potilaalle annettiin nukutuksen (induktion) yhteydessä? Leikkausvalmistelut: - Tarvittaessa nukutuksen jälkeen potilaalle asetetaan lisää tarkkailulaitteita tai esim. keskuslaskimokanyyli tai virtsakatetri. - Potilas asetetaan leikkausasentoon. Huomioidaan, ettei potilaalle tule painaumia tai etteivät raajat ole epäluonnollisessa asennossa. - Tämän jälkeen suoritetaan leikkausalueen desinfektio. Sen jälkeen steriiliksi pukeutunut instrumentoiva hoitaja rajaa leikkausalueen steriiliksi. Instrumenttihoitaja valmistelee instrumentit steriileille pöydille. Jonka jälkeen potilas on leikkausvalmis. Joskus leikkausta valmistelevissa toimissa menee paljon aikaa. Havainnoi kuinka suuri osa potilaan ajasta leikkaussalissa kuluu itse toimenpiteeseen? Tarkkaile potilaan leikkausasennon laittamista. Tunnistatko ko. leikkausasennon? Mitä asioita leikkausasennon laitossa huomioitiin? Kiinnitä huomiota instrumentoivan hoitajan sekä valvovan hoitajan suorittamaan tarkastuslaskentaan ja sen kirjaamiseen. Leikkauksen aikana: - Kirurgin tullessa saliin tehdään tarkistuslistan toinen osio time out. Check! - Leikkauksen aikana instrumentoiva hoitaja avustaa leikkaavaa kirurgia. Usein mukana on useampia kirurgeja sekä leikkausosaston perehtyviä hoitajia tai opiskelijoita. Mitä asioita tässä käydään läpi? Leikkausalueelle voi olla hankalaa nähdä kauempaa, mutta yhdessä salin henkilökunnan kanssa voit etsiä parhaan paikan seurata toimenpidettä.

5 - Valvova hoitaja seuraa ja ennakoi leikkauksen vaiheita. Valvovan hoitajan tehtäviin kuuluu muun muassa toimenpiteen vaiheiden ja näytteiden kirjaaminen tietokoneelle, salin steriliteetin valvominen, tarvittavien välineiden hakeminen saliin, hoitolaitteiden (mm. diatermia, tähystimet) käyttö ja leikkausvuodon tarkkailu. - Anestesiahoitaja ja -lääkäri huolehtivat potilaan voinnista leikkauksen ajan. Potilaan peruselintoimintoja seurataan jatkuvasti ja potilas pidetään unessa (tai puudutettuna), kivuttomana ja tarvittaessa relaksoituna. Toimenpiteen aikana on hyvä kiinnittää huomiota myös: * hoitajien työnkuvaan * instrumentoivan hoitajan ja kirurgin yhteistyöhön * koko leikkaussalitiimin yhteistyöhön * peruselintoimintojen seurantaan ja ylläpitoon * anestesiahoitajan ja lääkärin yhteistyöhön - Anestesiahoitaja kirjaa potilaan voinnin joko potilastietojärjestelmään (jonne osa arvoista siirtyy automaattisesti monitorista) tai erilliselle anestesialomakkeelle. - Leikkaussuunnitelma saattaa muuttua leikkauksen aikana monesta syystä (esim. löydös ei olekaan, se mitä oli odotettu, hankalat anatomiset olosuhteet leikkausalueella tms.) Leikkauksen loppu: - Ennen leikkaushaavan sulkemista suoritetaan tarkastuslaskenta - Leikkauksen lopuksi leikkaushaava yleensä suljetaan joko ompelein tai hakasilla sekä peitellään haavalapuin. Joskus leikkaushaava voidaan myös jättää väliaikaisesti sulkematta. Mikäli näin tehdään, selvitä syy siihen. - Leikkaavalta lääkäriltä varmistetaan potilaan jatkohoito-ohjeet (esim. dreenit, tromboosiprofylaksia tai antibiootit). - Potilas siistitään mahdollisista eritteistä. Anestesian/puudutuksen loppu: - Usein potilas herätetään leikkaussalissa leikkauksen jälkeen, tarvittaessa potilas voidaan viedä nukutettuna heräämöön tai teho-osastolle. - Anesteetin antaminen lopetetaan, jolloin potilas alkaa herätä. Jo etukäteen huolehditaan riittävästä kipulääkityksestä, jotta potilas ei olisi herätessään kovin kivulias. Potilaalla ei yleensä ole muistikuvia heti heräämisvaiheesta. Samoin kuin anestesian alkuvaihe, myös loppuvaihe eli herätys, pyritään pitämään rauhallisina tilanteina. Myös herätys vaatii erityistä huomiota kaikilta salissa olevilta.

6 - Anestesialääkäri poistaa intubaatioputken (ekstubaatio) yleensä potilaan ollessa hyvin hereillä. Tarkkaile miten unen syvyyttä arvioidaan? - Ennen kuin potilas siirretään salista, tehdään tarkastuslistan kolmas osio, Check! - Tämän jälkeen potilas siirretään leikkaustasolta sänkyyn ja viedään post-operatiiviseen seurantaan heräämöön tai teho-osastolle. Millainen on potilaan vointi siirryttäessä heräämöön? Post-operatiivinen seuranta heräämössä: - Leikkauksen jälkeisen seurannan tarkoituksena on varmistaa potilaan toipuminen leikkauksesta ja anestesiasta tai puudutuksesta. Tarkkaile, milloin oma potilaasi voisi siirtyä heräämöstä vuodeosastolle. Havainnoi, mitkä siirtokriteerit (kts. seuraava sivu) täyttyvät. Ota selvää, mitä tapahtuu jos siirtokriteerit eivät täyty?

7 - Potilaan siirtokriteerit heräämöstä vuodeosastolle (Hyks, Operatiivinen tulosyksikkö): * Hengitys (hengitysfrekvenssi rauhallinen (10-20), saturaatio: vertaa leikkausosastolle tullessa, happilisä max. happiviiksillä 3 litraa / venttimaskilla 35%, hengitys ei ole vaivalloista) * Verenkierto (verenkierto on vakaa, MAP on potilaan tavoitealueella, EKG:ssa ei uusia arytmioita eikä iskeemisiä muutoksia, pulssitaso potilaalle ominainen (ei taky/bradykardiaa)) Tutustu myös oheiseen käsikirjaan osoitteessa Lukkarinen H, Virsiheimo T, Hiivala K, Savo M & Salomäki T Käsikirja potilaan heräämövaiheen seurannasta ja turvallisesta siirrosta vuodeosastolle. * Nestetasapaino (katetroidulla potilaalla virtsaneritys 0.5ml-1ml/kg/h; katetroimattomilla potilailla virtsaneritys heräämössä ei ole edellytys siirrolle, mikäli potilas on ollut heräämössä lyhyen aikaa, eikä ole saanut runsaasti nesteitä; huom. munuaisten vajaatoiminnassa yksilölliset tavoitteet) * Kipu (kipu on korkeintaan lievää tai siedettävää (NRS 3 tai alle levossa, yskiessä tai liikkuessa korkeintaan 6); kipu ei estä hengittämistä, nukkumista, yskimistä; jos potilaalla on epiduraalinen kivunhoito, katetri toimii ja annostelussa on joustovaraa osastolla; jos potilaalla on PCAkivunhoitomenetelmä, on hoito aloitettu heräämössä ja potilasta on opastettu PCA:n käytöstä; potilas ei tarvitse enää i.v. opiaatteja; kivunhoito potilaan mielestä riittävä ja potilas tuntee pärjäävänsä kivun kanssa osastolla) * Tajunnantaso (orientaatiotaso on samaa luokkaa kuin leikkausosastolle tullessa, potilas ei ole poikkeuksellisen väsynyt tai levoton/sekava) * Motoriikka (puudutetulla potilailla raajojen liikkuvuus palautumassa) * Pahoinvointi (korkeintaan lievää pahoinvointia) * Lämpötila (lämpötila normaali tai lievästi hyperterminen, potilaalla ei ole uutta/poikkeavaa kuumeilua) * Haavat ja dreenit (leikkaushaava tai dreenit eivät vuoda tai vuoto on vähäistä) * Jatkohoito-ohjeet (jatkohoito-ohjeet laadittu ja kivunhoitokaavakkeet täytetty)

8 Muistiinpanojani Havainnointioppaan ovat tuottaneet: Haapa Toni, Hoitotyön kliininen opettaja, HUS - Meilahden sairaala Ikonen Tatja, Sairaanhoitaja, HUS - Meilahden sairaala Pohjamies Netta, Hoitotyön kliininen opettaja, HUS - Töölön sairaala

Siirtokriteerit heräämöstä vuodeosastolle. Mari Savo, anest sh kesle, anestesia, OYS Jyväskylä 4.10.2012

Siirtokriteerit heräämöstä vuodeosastolle. Mari Savo, anest sh kesle, anestesia, OYS Jyväskylä 4.10.2012 Siirtokriteerit heräämöstä vuodeosastolle Mari Savo, anest sh kesle, anestesia, OYS Jyväskylä 4.10.2012 Lukkarinen Hannele TtT, dosentti, esh, yliopistonlehtori, Oulun yliopisto, Terveystieteiden laitos

Lisätiedot

Elinluovuttajan tunnistaminen ja hoito. Elinluovuttaja leikkausosastolla

Elinluovuttajan tunnistaminen ja hoito. Elinluovuttaja leikkausosastolla Elinluovuttajan tunnistaminen ja hoito 1.10.2015 Elinluovuttaja leikkausosastolla Sh Ritva Riikonen TG4 Toiminta leikkausosastolla TG4 Elinluovuttajan hoidon tavoitteena on siirrettävien elinten turvaaminen

Lisätiedot

PÄIVÄKIRURGISEN KORVALAPSEN HOITOPROSESSI 31.8.2010

PÄIVÄKIRURGISEN KORVALAPSEN HOITOPROSESSI 31.8.2010 Lapsen päiväkirurginen hoitoprosessi, sivu 3 PÄIVÄKIRURGISEN KORVALAPSEN HOITOPROSESSI 31.8.2010 Lapsi potilas Anestesia hoitaja I vaiheen heräämöhoitaja Leikkaava lääkäri, Anestesialääkäri Leikkauss alianestesia

Lisätiedot

KESKUSSAIRAALASSA. Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS

KESKUSSAIRAALASSA. Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS A N E S T E S I A H O I TA JA N T Y Ö K E S K I SUOMEN KESKUSSAIRAALASSA Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS T YÖPISTEET v Leikkaussalit (3 leikkausosastoa) v Kiertohoitajuus v Heräämöt x 3 v Silmäyksikkö

Lisätiedot

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Ohje henkilökunnalle 1 Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Infektioiden torjunta perustuu tartuntareittien katkaisuun. Infektioiden torjunta edellyttää hyvää käsihygieniaa ja aseptisia työtapoja.

Lisätiedot

- Muutokset leikkausosastolla. Anestesiasairaanhoitaja AMK Liisa Korhonen Keski-Suomen keskussairaala

- Muutokset leikkausosastolla. Anestesiasairaanhoitaja AMK Liisa Korhonen Keski-Suomen keskussairaala - Muutokset leikkausosastolla Anestesiasairaanhoitaja AMK Liisa Korhonen Keski-Suomen keskussairaala Nopea hoitomalli Fast- track hoito- ohjelma: Pre- op: potilaan huolellinen esivalmistelu leikkaukseen

Lisätiedot

Mitä leikkausosastolla tapahtuu

Mitä leikkausosastolla tapahtuu Mitä leikkausosastolla tapahtuu Tervetuloa leikkausosastolle Tämän esitteen tarkoituksena on kertoa sinulle lyhyesti, mitä osastollamme tapahtuu, kun olet täällä hoidettavana. Tiedämme, että moni jännittää

Lisätiedot

Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito

Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito www.eksote.fi Olet tulossa leikkaukseen/toimenpiteeseen. Haluamme kertoa lyhyesti anestesiaan ja kivunhoitoon liittyvistä asioista. Kaikille potilaille asennetaan

Lisätiedot

Eristyspotilas leikkaussalissa Anestesiakurssi 2014

Eristyspotilas leikkaussalissa Anestesiakurssi 2014 Eristyspotilas leikkaussalissa Anestesiakurssi 2014 Eija Similä Hygieniavastaava, leikkausosastot Oulun yliopistollinen sairaala eija.simila@ppshp.fi Tavanomainen toiminta Toimintamalli jonka on toteuduttava

Lisätiedot

Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä. Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula

Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä. Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula VARHAINEN MOBILISAATIO vs. LIIKKUMATTOMUUS Varhainen mobilisaatio tarkoittaa varhaista

Lisätiedot

Rintaontelon tähystys HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

Rintaontelon tähystys HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 Rintaontelon tähystys HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 Rintaontelon tähystysleikkaus tehdään keuhkopussin, keuhkon tai välikarsinan sairauden luonteen selvittämiseksi

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA Sh Eija Ringvall Tules/Artro Tyks Kirurginen sairaala Alaraajapotilaan ortopedinen hoito -koulutus Kevät 2015 Artro-prosessin vuodeosasto 23 vuodepaikkaa Viikko-osasto, auki

Lisätiedot

YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA

YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA 22.09.2017 YLEISIMMÄT TOIMENPITEET OLKAPÄÄ: INPINGEMENT OIREYHTYMÄN AVARRUS, ROTATOR CUFF SUTURATIO, HABITUELLI LUKSAATION KORJAUS, TEKONIVELLEIKKAUS(PERUS/KÄÄNTEINEN)

Lisätiedot

Päiväkirurginen laparoskooppinen sappileikkaus. Valkeakosken aluesairaala

Päiväkirurginen laparoskooppinen sappileikkaus. Valkeakosken aluesairaala Päiväkirurginen laparoskooppinen sappileikkaus Valkeakosken aluesairaala Poliklinikkakäynti Potilas Jos MRCP Jos Joskus saapuu pkl:lle lähetteellä tk:sta/ työterveydestä tai osastolta suoraan jonoon. Uä

Lisätiedot

Eristyspotilas leikkaussalissa. Eija Similä Hygieniavastaava, leikkausosastot Oulun yliopistollinen sairaala eija.simila@ppshp.fi

Eristyspotilas leikkaussalissa. Eija Similä Hygieniavastaava, leikkausosastot Oulun yliopistollinen sairaala eija.simila@ppshp.fi Eristyspotilas leikkaussalissa Eija Similä Hygieniavastaava, leikkausosastot Oulun yliopistollinen sairaala eija.simila@ppshp.fi Oulun yliopistollinen sairaala Tavanomainen toiminta Toimintamalli jonka

Lisätiedot

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Toiminta leikkausosastolla. Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys

Toiminta leikkausosastolla. Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys Toiminta leikkausosastolla Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys Leikkausalueen infektio Hoitoon liittyvä infektio Terveydenhuollon toimintayksikössä annetun hoidon aikana tai alkunsa

Lisätiedot

OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE. Mitä leikkausosastolla tapahtuu. En del av Landstinget Gävleborg

OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE. Mitä leikkausosastolla tapahtuu. En del av Landstinget Gävleborg OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE Mitä leikkausosastolla tapahtuu En del av Landstinget Gävleborg Tervetuloa leikkausosastolle Tämän esitteen tarkoituksena on kertoa sinulle lyhyesti, mitä osastollamme tapahtuu,

Lisätiedot

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

PÄIVÄKIRURGIA Alueellinen koulutustilaisuus VSSHP Tuula Manner TOTEK

PÄIVÄKIRURGIA Alueellinen koulutustilaisuus VSSHP Tuula Manner TOTEK PÄIVÄKIRURGIA Alueellinen koulutustilaisuus VSSHP 12.12.2016 Tuula Manner TOTEK Päiväkirurgia Päiväkirurginen toimenpide tehdään leikkaussalissa, ja se edellyttää laskimosedaatiota, yleisanestesiaa tai

Lisätiedot

Hoitoprosessin muuttaminen päiväkirurgiseksi. Suomen päiväkirurgisen yhdistyksen koulutuspäivä Tiina Hellman, sairaanhoitaja Tampere, 18.09.

Hoitoprosessin muuttaminen päiväkirurgiseksi. Suomen päiväkirurgisen yhdistyksen koulutuspäivä Tiina Hellman, sairaanhoitaja Tampere, 18.09. Hoitoprosessin muuttaminen päiväkirurgiseksi Suomen päiväkirurgisen yhdistyksen koulutuspäivä Tiina Hellman, sairaanhoitaja Tampere, 18.09.2015 TAUSTAA Leikkaussalihoitaja n. 20 vuotta Päikissä 15 vuotta

Lisätiedot

TERVETULOA PERIOPERATIIVISEN HOITOTYÖN HARJOITTELUUN!

TERVETULOA PERIOPERATIIVISEN HOITOTYÖN HARJOITTELUUN! TERVETULOA PERIOPERATIIVISEN HOITOTYÖN HARJOITTELUUN! LUE TÄMÄN PEREHDYTYSOPPAAN LISÄKSI HUS YLEISPEREHDYTYS OPISKELIJALLE 2015 Löydät sen osoitteesta: www.hus.fi/opiskelijalle (kohdasta terveysalan opiskelijat)

Lisätiedot

INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA

INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA 39. Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Helsinki Congress Paasitorni Jaana Palosara Hygieniakoordinaattori TAVOITTEET Toimenpiteisiin liittyvien

Lisätiedot

ENDOSKOPIAN TARKISTUSLISTA LUENTOTIIVISTELMÄ OPINTOPÄIVÄ 7.2.2013 Jukka Kornilow

ENDOSKOPIAN TARKISTUSLISTA LUENTOTIIVISTELMÄ OPINTOPÄIVÄ 7.2.2013 Jukka Kornilow LUENTOTIIVISTELMÄ OPINTOPÄIVÄ 7.2.2013 Jukka Kornilow POTILASTURVALLISUUS ENDOSKOPIASSA 1. Potilaan valmistautumien Perusohjeet aina ajanvarauskirjeen mukana Paasto / tyhjennys Ohjeet selkeitä, yksiselitteisiä.

Lisätiedot

Joskus synnytetään keisarileikkauksella

Joskus synnytetään keisarileikkauksella Joskus synnytetään keisarileikkauksella 1 Joskus synnytetään keisarileikkauksella On tilanteita, jolloin päädytään keisarileikkaukseen eli sectioon. Syyt leikkaukseen voivat johtua joko äidistä, sikiöstä

Lisätiedot

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle 1 (7) Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Infektio-sairaalahygieniayksikkö Kirurgian poliklinikka Kirurgian vuodeosasto 4B Leikkaus- ja anestesiaosasto

Infektio-sairaalahygieniayksikkö Kirurgian poliklinikka Kirurgian vuodeosasto 4B Leikkaus- ja anestesiaosasto Infektio-sairaalahygieniayksikkö Kirurgian poliklinikka Kirurgian vuodeosasto 4B Leikkaus- ja anestesiaosasto Ohje henkilökunnalle 1 Preoperatiivinen hoito... 2 LYHKI- yksikkö (1½kk:n - 2 kk:n aikavälillä

Lisätiedot

POSTOPERATIIVISEN HOIDON YLEISOHJEET

POSTOPERATIIVISEN HOIDON YLEISOHJEET POSTOPERATIIVISEN HOIDON YLEISOHJEET OYS Aneva / Heräämö Laatijat: Seppälä Hilkka sh, Laurila Sinikka sh, Hiivala Kaisa sh Tarkistanut: Rimpiläinen Riikka ayl, kivunhoidon osuus Pakanen Vesa vs oyl Hyväksynyt:

Lisätiedot

MEIDÄN VAUVAN SYNTYMÄPÄIVÄ

MEIDÄN VAUVAN SYNTYMÄPÄIVÄ Oulun yliopistollinen sairaala SYNNYTYKSET, NAISTENTAUDIT JA GENETIIKKA Tämä opas antaa tietoa suunnitellusta keisarileikkauksesta, siihen valmistautumisesta ja sen jälkeisestä ajasta. Suomessa keisarileikkauksia

Lisätiedot

2014 Tarvitaanko monitorointisuositusta Suomessa? Jouko Jalonen. jouko.jalonen@utu.fi

2014 Tarvitaanko monitorointisuositusta Suomessa? Jouko Jalonen. jouko.jalonen@utu.fi 1990 2014 Tarvitaanko monitorointisuositusta Suomessa? Jouko Jalonen SAY:n suositukset Suositus anestesiatoiminnan järjestelystä (1997) Suositus valvonnasta anestesian ja leikkauksen jälkeen (1998) Suositus

Lisätiedot

Anestesiasairaanhoitajan työnkuva ja perehdytys Meilahden sairaalan leikkaus- ja anestesiaosastolla

Anestesiasairaanhoitajan työnkuva ja perehdytys Meilahden sairaalan leikkaus- ja anestesiaosastolla Anestesiasairaanhoitajan työnkuva ja perehdytys Meilahden sairaalan leikkaus- ja anestesiaosastolla Aoh, sh Satu Poikajärvi 8.10.2010 Valtakunnalliset anestesiasairaanhoitajien syysopintopäivät, Turku

Lisätiedot

Suomen anestesiasairaanhoitajat ry. ( koonnut Jari Simonen 1996): Anestesiologisesta sairaanhoi - dosta perioperatiiviseen hoitotyöhön

Suomen anestesiasairaanhoitajat ry. ( koonnut Jari Simonen 1996): Anestesiologisesta sairaanhoi - dosta perioperatiiviseen hoitotyöhön ANESTESIAKURSSI 2014 6.3.2014 Mitä Anestesiakurssi on antanut anestesiasairaanhoitajille Kaija Viinamäki,Oh (eläkk) TYKS ANESTESIASAIRAANHOIDON HISTORIAA -tärkeimpiä tapahtumia koottu kirjoista: A.R. Klossner:

Lisätiedot

HIPEC-potilaan hoito. Avanteenhoidon koulutuspäivät Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14

HIPEC-potilaan hoito. Avanteenhoidon koulutuspäivät Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14 HIPEC-potilaan hoito Avanteenhoidon koulutuspäivät 1. 2.11.2018 Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14 1 HIPEC Hyperthermic IntraPEritoneal Chemotherapy Hoitomuoto, jossa

Lisätiedot

Omasairaala. Uuden yksikön käynnistäminen

Omasairaala. Uuden yksikön käynnistäminen Omasairaala Uuden yksikön käynnistäminen Erick Inciarte Villaverde LL. Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Omasairaalan vastaava anestesialääkäri 1 26.11.2015 Omasairaala on OP-Pohjolan omistama

Lisätiedot

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Töölön sairaalan osasto 2 on 25- paikkainen vuodeosasto, jonka erikoisalana on

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys 2013

Asiakastyytyväisyys 2013 Hallitus 3.3.2014, OHEISMATERIAALI 2 Asiakastyytyväisyys 2013 Vastausmäärät kyselyittäin, koko HUS: Vuodeosastot 3909 Lähetepoliklinikat 2332 Tehovalvonta, heräämö, päiväkirurgia 1935 Psykiatria 634 Synnytyssalit

Lisätiedot

Palleatyrä HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

Palleatyrä HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 Palleatyrä HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 Palleatyrässä on kyse tilasta, jossa mahalaukusta osa työntyy pallealihaksessa olevan aukon kautta rintaontelon puolelle.

Lisätiedot

Stimulaattori kivun hoidossa

Stimulaattori kivun hoidossa OPAS Stimulaattori kivun hoidossa 1 Stimulaattorin osat ovat: Stimulaattori mikä se on? Stimulaattori on nykyisin yksi vakiintunut hoitovaihtoehto neuropaattisen eli hermovauriokivun hoidossa silloin,

Lisätiedot

Lapselle anestesiassa suoritettava magneettitutkimus

Lapselle anestesiassa suoritettava magneettitutkimus YHTEYSTIETOJA Lastenlinna, osasto L11 Puh: Hoitajat: 09-471808381 Osaston sihteeri: 09-47180301 Osastohoitaja Tuula Kovalainen: 09-47180361 Osoite: Stenbäckinkatu 28 F, Helsinki PL 280, 00029 HUS Lapselle

Lisätiedot

Case kokemuksia HUS:n hoitologistikko-hankkeesta. Valtakunnalliset välinehuollon esimiesten koulutuspäivät 5.-6.2.2015

Case kokemuksia HUS:n hoitologistikko-hankkeesta. Valtakunnalliset välinehuollon esimiesten koulutuspäivät 5.-6.2.2015 Case kokemuksia HUS:n hoitologistikko-hankkeesta Valtakunnalliset välinehuollon esimiesten koulutuspäivät 5.-6.2.2015 Esityksen sisältö Toimintaympäristö Mistä lähdettiin? Mitä tavoiteltiin? Mitä tehtiin?

Lisätiedot

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 } Muutokset viimeisen 10 vuoden aikana fysioterapia keskittynyt päiväkirurgiassa enemmän ortopedisiin toimenpiteisiin } Leikkausmäärien

Lisätiedot

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma LEIKO Leikkaukseen kotoa - uusi näkökulman kulma Operatiiviset päivät 2005 Ulla Keränen Kirurgiylilääkäri HUS, Hyvinkään sairaala Taustan suunnittelu,, Mikko Keränen Hyvinkään sairaala : väestöpohja 170

Lisätiedot

KÄSIKIRJA POTILAAN HERÄÄMÖVAIHEEN SEURANNASTA JA TURVALLISESTA SIIRROSTA VUODEOSASTOLLE

KÄSIKIRJA POTILAAN HERÄÄMÖVAIHEEN SEURANNASTA JA TURVALLISESTA SIIRROSTA VUODEOSASTOLLE Hannele Lukkarinen, Tuula Virsiheimo, Kaisa Hiivala, Mari Savo ja Timo Salomäki KÄSIKIRJA POTILAAN HERÄÄMÖVAIHEEN SEURANNASTA JA TURVALLISESTA SIIRROSTA VUODEOSASTOLLE Julkaistu 12.6.2012 1 Kirjoittajat

Lisätiedot

PÄIVÄKIRURGIA. OYL Antti Haavisto 15.4.2005. Päijät-Hämeen keskussairaala

PÄIVÄKIRURGIA. OYL Antti Haavisto 15.4.2005. Päijät-Hämeen keskussairaala PÄIVÄKIRURGIA OYL Antti Haavisto 15.4.2005 TILAT 8 leikkaussalia, 1 suu-ja hammastp-huone - gynekologinen sali - korva-, nenä-, kurkkutautien, lasten polulla - thorax-verisuonisali - gastroenterologinen

Lisätiedot

Eturauhasen poistoleikkaus

Eturauhasen poistoleikkaus Eturauhasen poistoleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Eturauhanen sijaitsee lantion pohjassa virtsarakon alapuolella ympäröiden virtsaputkea. Eturauhanen tuottaa osan siemennesteestä. Eturauhasen

Lisätiedot

Kotoa leikkaukseen Ihon puhdistus ja desinfektio ennen leikkausta

Kotoa leikkaukseen Ihon puhdistus ja desinfektio ennen leikkausta Kotoa leikkaukseen Ihon puhdistus ja desinfektio ennen leikkausta Eija Similä Sairaanhoitaja, hygieniavastaava Keskusleikkausosasto Oulun yliopistollinen sairaala eija.simila@ppshp.fi p. 08 3152202 Ihon

Lisätiedot

Päiväkirurgiset koulutuspäivät

Päiväkirurgiset koulutuspäivät Päiväkirurgiset koulutuspäivät Gynekologisen potilaan hoitoprosessi 21.9.2016 Salla Westman Gynekologiset potilaat leikkausjonoon 1. Lääkärin vastaanotolta naistentautien poliklinikalta 2. Erikoislääkärin

Lisätiedot

ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA. Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015

ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA. Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015 ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015 KENESTÄ ELINLUOVUTTAJA Elinluovuttajien tavanomaisia kuolinsyitä SAV ICH aivoinfarkti trauma anoksia

Lisätiedot

Neurokirurgisen haavan hoito

Neurokirurgisen haavan hoito Neurokirurgisen haavan hoito Alueellinen neurohoitotyön iltapäivä 9.5.2017 sh. Laura Louhi, TYKS Neurokirurgian vuodeosasto Miksi neurokirurgisen haavan hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota? Keskushermoston

Lisätiedot

Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle

Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A 12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

KEISARILEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

KEISARILEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Naistentaudit ja synnytykset Tarkastettu 20.12.2017 äiti poliklinikka KEISARILEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN 2 SISÄLTÖ KEISARILEIKKAUS ON YKSI TAPA SYNNYTTÄÄ 4 TULOHAASTATTELU PUHELIMITSE 4 LEIKKAUSVALMISTELUT

Lisätiedot

Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (6) Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A 12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

ANESTESIAHOITAJAN TOIMENKUVA LEIKKAUSSALISSA

ANESTESIAHOITAJAN TOIMENKUVA LEIKKAUSSALISSA ANESTESIAHOITAJAN TOIMENKUVA LEIKKAUSSALISSA Opetus-dvd anestesiahoitajan tehtävistä yleisanestesian aikana LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaali- ja terveysala Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 16.4.2014. Kivuton sairaala projekti vuonna 2013

Anna-Maija Koivusalo 16.4.2014. Kivuton sairaala projekti vuonna 2013 Anna-Maija Koivusalo 16.4.214 Kivuton sairaala projekti vuonna 213 Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin kahdeksannen kerran syksyllä 213 pääosin viikolla 42. Mukana oli niin erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Hyvät kirurgiset tekniikat. Anna Meller

Hyvät kirurgiset tekniikat. Anna Meller Hyvät kirurgiset tekniikat Anna Meller Leikkaustilat Tulisi olla eristetty muista toiminnoista Oma huone, jossa erilliset alueet Eläimen valmistelua ja nukuttamista varten Kirurgin valmistelua varten Varsinainen

Lisätiedot

Pientoimenpiteiden aseptiikka

Pientoimenpiteiden aseptiikka Pientoimenpiteiden aseptiikka 30.11.2016 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Pientoimenpide Invasiivinen toimenpide (=elimistön sisälle ulottuva, kajoava, ihon rikkova), joka vaati hyvää aseptiikkaa hoitoon liittyvien

Lisätiedot

Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle

Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE

TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE 1 Satakunnan keskussairaala Sairaalantie 3, 28500 Pori Lastenkirurgia, osasto A2 Puh. (02) 627 7026 www.satshp.fi lastenkirurgian yksikön kotisivut OSASTOLLE

Lisätiedot

Lasten anestesioiden ja heräämöhoidon erityispiirteet. LL Kati Martikainen Lastenanest ja tehoh erit pätevyys PPSHP ja Oulun yliopisto

Lasten anestesioiden ja heräämöhoidon erityispiirteet. LL Kati Martikainen Lastenanest ja tehoh erit pätevyys PPSHP ja Oulun yliopisto Lasten anestesioiden ja heräämöhoidon erityispiirteet LL Kati Martikainen Lastenanest ja tehoh erit pätevyys PPSHP ja Oulun yliopisto Lasten fysiologiaa Verenkiertoelimistön, hengityselimistön, keskushermoston

Lisätiedot

Tietoa lapselle Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation.

Tietoa lapselle Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation. Tietoa lapselle Pääset pian nielurisaleikkaukseen. Mitä paremmin olet valmistautunut, sitä paremmin voit ennen leikkausta, sen aikana ja sen jälkeen. Siksi on tärkeää, että luet nämä tiedot vanhempiesi

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 26.5.15

Anna-Maija Koivusalo 26.5.15 Anna-Maija Koivusalo 26.5.15 Kivuton sairaala projekti vuonna 214 Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin yhdeksännen kerran syksyllä 214 pääosin Euroopan kipuviikolla (viikko 42). Mukana

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Päiväkirurgisen potilaan kivun hoito Heikki Antila ATOTEK

Päiväkirurgisen potilaan kivun hoito Heikki Antila ATOTEK Päiväkirurgisen potilaan kivun hoito Heikki Antila ATOTEK Elektiivisten hoitojaksojen lukumäärä, suhteutus asukaslukuun ja päiväkirurgiassa tehtyjen toimenpiteiden osuus sairaanhoitopiireittäin 2000 2013

Lisätiedot

Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti Dipoli /INTO-päivät

Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti Dipoli /INTO-päivät Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti 6.- 8.11.2018 Dipoli /INTO-päivät Tiedot ja sidonnaisuudet Kirurgian erikoislääkäri 1996 Thx- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri

Lisätiedot

LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA KIVUNHOITO

LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA KIVUNHOITO LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA KIVUNHOITO HANNU KOKKI ANESTESIOLOGIAN PROFESSORI, UEF HOITAVA TAHO: 2 KYSYMYSTÄ 1. MIKSI MURTUI LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN 2. TOIPUMINEN LEIKKAUKSEN JÄLKEEN KIVUN HOITO

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Miksi käyttää leikkaustiimin tarkistuslistaa

Miksi käyttää leikkaustiimin tarkistuslistaa Miksi käyttää leikkaustiimin tarkistuslistaa GKS 10-vuotiskoulutuspäivät Biomedicum 23.9.2010 Karin Blomgren LT, knk-el HYKS, korvaklinikka Sidonnaisuudet Kansainvälinen koulutusmatka Synthes GSK Luennoitsija

Lisätiedot

Jenna Särkioja & Bea Virtanen POSTOPERATIIVISEN KIRJAAMISEN RUNKO HOIDON JATKUVUUDEN JA POTILASTURVALLISUUDEN TUKENA

Jenna Särkioja & Bea Virtanen POSTOPERATIIVISEN KIRJAAMISEN RUNKO HOIDON JATKUVUUDEN JA POTILASTURVALLISUUDEN TUKENA Jenna Särkioja & Bea Virtanen POSTOPERATIIVISEN KIRJAAMISEN RUNKO HOIDON JATKUVUUDEN JA POTILASTURVALLISUUDEN TUKENA Sosiaali- ja terveysala 2016 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Kivun lääkehoidon seuranta. Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto

Kivun lääkehoidon seuranta. Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto Kivun lääkehoidon seuranta Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto fifthvital singn viides elintärkeä toiminto Pulssi Hengitys Kehonlämpö, Diureesi RR K i p u Kivunhoidon portaat. mukaillen

Lisätiedot

Heräämökooste. Jaana Hirvijoki. Suomen Anestesiasairaanhoitajat ry, Heräämöprojekti 2014

Heräämökooste. Jaana Hirvijoki. Suomen Anestesiasairaanhoitajat ry, Heräämöprojekti 2014 Heräämökooste Jaana Hirvijoki Suomen Anestesiasairaanhoitajat ry, Heräämöprojekti 2014 6.10.2014 Heräämökooste Mukana seuraavat sairaaloiden heräämöt! Oys, keskusleikkausosasto! Pieksamäen sairaala! Mikkelin

Lisätiedot

Aivokasvainkoulutus Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä

Aivokasvainkoulutus Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä Aivokasvainkoulutus 8.3.16 Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä Pre.oper. kirjallinen info / ohjausmateriaali: Polilta ns. jonokirje (sisältää yleistä tietoa / ohjeita leikkausjonoon asetetulle potilaalle)

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista Tietoa nielurisaleikkauksesta Tämän tiedotteen tarkoituksena on auttaa potilasta voimaan mahdollisimman hyvin ja palaamaan normaaliin ruokavalioon ja normaaleihin aktiviteetteihin mahdollisimman nopeasti

Lisätiedot

Kätilöiden operatiivinen täydennyskoulutus Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Kätilöiden operatiivinen täydennyskoulutus Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Kätilöiden operatiivinen täydennyskoulutus Kuopion yliopistollisessa sairaalassa moniammatilliset simulaatiot Kellomäki Marjaana, TtM, kliinisen hoitotyön opettaja, hoitotyön kehittämis-, opetus ja tutkimusyksikkö,

Lisätiedot

Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta. Käsin painaminen

Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta. Käsin painaminen Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta käsin painaminen painolaite sulkulaite Käsin painaminen tutkimuksen jälkeen potilas omalla vuoteella valvontatilaan katetri suonessa ennen painamisen aloittamista

Lisätiedot

Hemodialyysihoitoon tulevalle

Hemodialyysihoitoon tulevalle Hemodialyysihoitoon tulevalle Potilasohje Olet aloittamassa hemodialyysihoidon eli keinomunuaishoidon. Tästä ohjeesta saat lisää tietoa hoidosta. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 01/2016

Lisätiedot

Intraoperatiivinen hoitotyö. Teija Tiusanen Esh, endoproteesihoitaja (amk) TYKS Kirurginen sairaala

Intraoperatiivinen hoitotyö. Teija Tiusanen Esh, endoproteesihoitaja (amk) TYKS Kirurginen sairaala Intraoperatiivinen hoitotyö Teija Tiusanen Esh, endoproteesihoitaja (amk) TYKS Kirurginen sairaala ORTOPEDIA JA GASTROENTEROLOGIA ELEKTIIVINEN LONKAN JA POLVEN TEKONIVELKIRURGIA (REUMAATIKOIDEN HOITO

Lisätiedot

Ortopedisen potilaan postoperatiivinen kivunhoito. LT Antti Liukas

Ortopedisen potilaan postoperatiivinen kivunhoito. LT Antti Liukas Ortopedisen potilaan postoperatiivinen kivunhoito LT Antti Liukas Lähtökohta Sairaalaan tultu kipujen vuoksi Kipujen taustalta löydetty vaiva, johonka operatiivisella hoidolla odotettavissa apua. Tavoite

Lisätiedot

4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA

4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA 4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA 1.3.2018 Tartuntatautilain (1.3.2017) mukaan hoitoon liittyvällä infektiolla (HLI) tarkoitetaan terveyden- ja sosiaalihuollon toimintayksikössä toteutetun tutkimuksen

Lisätiedot

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi Käyttöopas AMS 700 MS sarjan pumpattava penisproteesi 1 AMS 700 MS sarjan pumpattavan penisproteesin käyttö 2-3 Mitä toimenpiteen jälkeen on odotettavissa?..

Lisätiedot

Hätäsektioanestesian erityispiirteitä

Hätäsektioanestesian erityispiirteitä Hätäsektioanestesian erityispiirteitä Antti Väänänen, LT, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri SSAI diploma in advanced obstetric anesthesia Anestesiakurssi, Tampere 17.03.17 Sidonnaisuudet Töissä

Lisätiedot

Päiväkirurginen hoitotyö

Päiväkirurginen hoitotyö Päiväkirurginen hoitotyö Sairaanhoitajaopiskelijan opas perustason harjoitteluun LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaali- ja terveysala Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja AMK Opinnäytetyö Kevät 2017 Katri

Lisätiedot

Päiväkirurgisen postoperatiivisen hoitotyön käsikirja

Päiväkirurgisen postoperatiivisen hoitotyön käsikirja Päiväkirurgisen postoperatiivisen hoitotyön käsikirja Sairaanhoitaja Niina Hakala, niina.hakala@vshp.fi Päiväkirurginen yksikkö, VKS Suomen Anestesiasairaanhoitajien Syyskoulutuspäivät 4.-5.10.2012, Jyväskylä

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle Hengitysliitto Heli ry:n opas Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle 2 Keuhkoleikkaus Olet valmistautumassa keuhkoleikkaukseen, joka tehdään sairauden luonteen selvittämiseksi tai hoitamiseksi. Tässä oppaassa

Lisätiedot

Akuutin kivun vastuuhoitajan toiminta KYSillä. Anu Kokki ja Tuija Leinonen Akuutin Kivun Vastuusairaanhoitajat

Akuutin kivun vastuuhoitajan toiminta KYSillä. Anu Kokki ja Tuija Leinonen Akuutin Kivun Vastuusairaanhoitajat Akuutin kivun vastuuhoitajan toiminta KYSillä Anu Kokki ja Tuija Leinonen Akuutin Kivun Vastuusairaanhoitajat Kivun määrittelyä Kipu on epämiellyttävä aisti- tai tunneperäinen kokemus, joka liittyy tapahtuneeseen

Lisätiedot

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA 1. VIRTSAKATETRI-INFEKTION EHKÄISY 2. KANYYLI-INFEKTION EHKÄISY 3. KEUHKOKUUMEEN EHKÄISY 4. KÄSIHYGIENIA 5. MIKROBILÄÄKKEET 1 VIRTSAKATETRI-INFEKTION EHKÄISYKEINOJA

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma. 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala

Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma. 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala Potilaan vastaanotto Potilaat tulevat kiireellisellä lähetteellä (1-7 vrk) Potilaat tulevat

Lisätiedot

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 28.09.2016 1 Tekonivelleikkaus Tekonivelleikkausjono Kutsu leikkaukseen Esikäynti 28.09.2016 2 Ennen tekonivelleikkausta Kartoitetaan terveydentila,

Lisätiedot

FINPOP 2015 Nina Ma'sson Erikoislääkäri Oyl gyn K- HKS

FINPOP 2015 Nina Ma'sson Erikoislääkäri Oyl gyn K- HKS FINPOP 2015 Nina Ma'sson Erikoislääkäri Oyl gyn K- HKS FINPOP - Taustoja Kohu vaginaalisiin verkkoleikkauksiin lii'yvistä riskeistä FDA:n varoitukset (2011) HALO- katsaus 2012 SHENIHR 2015 Miten meillä

Lisätiedot

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 1. Johdanto 2. Hoito osastolla 3. Hoito leikkauksen jälkeen 4. Fysioterapeutti hoidossa mukana 5. Oman hoidon merkitys 6. Rintaproteesiasiaa

Lisätiedot

TARKISTUSLISTA-suuntautumisjakso

TARKISTUSLISTA-suuntautumisjakso Sivu 1 / 5 TARKISTUSLISTA-suuntautumisjakso Toivomme tämän tarkistuslistan auttavan sinua seuraamaan kehitystäsi harjoitusjaksollasi TEHOlla. Tämä EI ole arviointilomake vaan apuväline. Rastita se osaamistaso,

Lisätiedot

Tulevaisuuden leikkaustoimintaa latoleikkaussalissa. Palvelualuejohtaja, LT Heli Leppikangas

Tulevaisuuden leikkaustoimintaa latoleikkaussalissa. Palvelualuejohtaja, LT Heli Leppikangas Tulevaisuuden leikkaustoimintaa latoleikkaussalissa Palvelualuejohtaja, LT Heli Leppikangas Tampereen yliopistollisen sairaalan uudistamisohjelma 2020 - Uudistamisohjelmasta on muodostunut toiminnan muutosohjelma,

Lisätiedot

Arviointilomake Jyväskylän ammattikorkeakoulun perioperatiivisen hoitotyön syventävän vaiheen harjoitteluun

Arviointilomake Jyväskylän ammattikorkeakoulun perioperatiivisen hoitotyön syventävän vaiheen harjoitteluun Arviointilomake Jyväskylän ammattikorkeakoulun perioperatiivisen hoitotyön syventävän vaiheen harjoitteluun Salla Nyrönen Veera Auvinen Opinnäytetyö Toukokuu 2014 Hoitotyön koulutusohjelma Sosiaali-, terveys-

Lisätiedot

POTILAAN LÄMPÖTALOUS Sh Hannu Koivula

POTILAAN LÄMPÖTALOUS Sh Hannu Koivula POTILAAN LÄMPÖTALOUS Sh Hannu Koivula Ylpeys omasta työstä ja yhteishenki ovat tekemisen lähtökohtia. Potilaan hyvän toipumisen kannalta lämpötaloudesta huolehtiminen on tärkeää koko perioperatiivisen

Lisätiedot