MANNER-NAANTALIN OSAYLEISKAAVAN RAIDE- JÄRJESTELYT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MANNER-NAANTALIN OSAYLEISKAAVAN RAIDE- JÄRJESTELYT"

Transkriptio

1 MANNER-NAANTALIN OSAYLEISKAAVAN RAIDE- JÄRJESTELYT

2 MANNER-NAANTALIN OSAYLEISKAAVAN RAIDEJÄRJESTELYT Tarkastus Päivämäärä Laatija Tuomo Lapp Ramboll PL 25 Säterinkatu ESPOO P F

3 ESIPUHE Tässä työssä on tarkasteltu uusia mahdollisia sijainteja Naantalin keskustan läheisyydessä sijaitsevalle raiteistolle. Samalla on tarkasteltu uuden henkilöliikennelaiturin toteuttamismahdollisuuksia. Työtä on ohjannut ohjausryhmä, johon ovat kuuluneet: Elise Lehikoinen Mika Hirvi Birit Keva Jukka Kylmäoja Heidi Mäenpää Naantalin kaupunki Naantalin kaupunki Naantalin kaupunki Naantalin satama Liikennevirasto Työn aikana on lisäksi kuultu seuraavia sidosryhmien edustajia: Yrjö Vainiala Naantalin satama Heikki Jaakkola Turun seudun energia Antti Wettenstrand Tata Steel Nina Mähönen VR Transpoint Martti Uuttu RRM Selvitys on laadittu Ramboll Finland Oy:ssä, jossa siitä ovat vastanneet Tuomo Lapp, Hannele Vartia ja Maija Lahtinen.

4 SISÄLTÖ 1. TYÖN TAUSTA JA TAVOITTEET 1 2. NYKYINEN RATA 2 3. NAANTALIN RADAN LIIKENTEEN KEHITYSNÄKYMÄT 3 4. VAIHTOEHTOJEN MUODOSTAMINEN JA ARVIOINTI Suunnittelun reunaehdot Ve 0: kääntöjen suorittaminen Raisiossa tai Naantalin satamassa Vaihtoehto A Vaihtoehto B Vaihtoehto C Vaihtoehto D Maaperäolosuhteet Vaihtoehtojen kustannukset JOHTOPÄÄTÖKSET JA ETENEMISPOLKU 11

5 1 1. TYÖN TAUSTA JA TAVOITTEET Naantalin keskusta-alueen läheisyydessä sijaitsee ratapiha, jota on käytetty Naantalin sataman ja Naantali Steel Service Centren (entinen Rautaruukki Oy / ASVA Oy, nykyinen TATA Steel Oy) rautatiekuljetuksissa vetureiden ympäriajoon ja vaunujen irrotukseen / yhteen kytkemiseen. Manner-Naantalin osayleiskaavan laatimisen yhteydessä on noussut esille kysymys junien kääntömahdollisuuden toteuttamisesta toiseen paikkaan, jolloin raiteiston alueelle voitaisiin suunnitella uutta maankäyttöä. Samalla on tuotu esille mahdollisuus henkilöliikennelaiturin toteuttamisesta. Laituri mahdollistaisi alkuvaiheessa sesonkiluontoisten Muumimaailman matkailua palvelevien henkilöjunien liikennöinnin Naantaliin. Pitkällä tähtäimellä se mahdollistaisi lähijunaliikenteen aloittamisen osana Turun seudun / Varsinais-Suomen lähijunaliikennettä. Mahdollisen henkilöjunaliikenteen toteuttamisedellytyksiä ei ole tässä työssä erikseen selvitetty. Raisioon/Turkuun Satamaan Kuva 1. Nykyisen kääntöraiteen sijainti.

6 2 2. NYKYINEN RATA Naantalin rata on 6 km pitkä sähköistämätön rata Raisiosta Naantalin kautta Naantalin satamaan. Liikenneviraston ja Naantalin sataman hallinnollinen raja kulkee Järveläntien tasoristeyksessä, josta eteenpäin raiteisto on sataman omistuksessa. Radan suurin sallittu nopeus on 50 km/h ja akselipaino 22,5 t. Rata on suojastamaton eikä sillä ole automaattista kulunvalvontaa. Radan päällysrakenneluokka on B ja liikenne on sallittu ainoastaan vaihtotyönä. Naantalissa sijaitsevaa raiteistoa (kuva 2) on käytetty sekä satamassa että Naantali Steel Service Centressä käyvien junien vetureiden ympäriajoon ja vaunujen irrotukseen / yhteen kytkemiseen. Raiteisto käsittää kolme raidetta, joista pisimmän käyttöpituus on 481 m. Naantaliin tuodut vaunut on erotettu vaunuryhmistä Turussa, josta ne on tuotu dieselveturilla vaihtotyönä Naantaliin. Junat ovat olleet tavallisesti maksimissaan 6 10 vaunun kokoisia. Raiteiston lounaispuolella sijaitsevassa Järveläntien tasoristeyksessä on puolipuomilaitos, jonka eristysjakso ulottuu 230 metrin päähän lähimmistä puomeista. Junan kulku eristysjatkoksen yli aiheuttaa hälytyksen ja puomien sulkeutumisen. Tasoristeyksessä junien suurin sallittu nopeus on 20 km/h. Kuva 2. Naantalin raiteistokaavio. Liikennevirasto laati keväällä 2015 hankearvioinnin Uudenkaupungin radan sähköistämisestä. Sähköistyshankkeeseen ei sisältynyt Naantalin radan sähköistäminen. Uudenkaupungin radan sähköistäminen todettiin kannattamattomaksi, mutta tilanne voi muuttua Turun VAK-ratapihan käytön vähentämis- tai poistotavoitteiden myötä. Liikennevirasto laatii parhaillaan Turun raiteiston tarveselvitystä, jossa tarkastellaan myös VAK-ratapihan siirtoa.

7 3 3. NAANTALIN RADAN LIIKENTEEN KEHITYSNÄKYMÄT Naantali Steel Service Centren rautatiekuljetukset päättyivät keväällä 2015, jonka jälkeen Naantalin radalla ei ole ollut säännöllistä liikennettä. Viimeisinä vuosina teräksen kuljetuksia oli noin tonnia vuodessa. Kuljetusmäärässä ei ole odotettavissa merkittävää kasvua tulevina vuosina. Kuorma-autokuljetus on nykyisellä kuljetusmäärällä rautatiekuljetusta edullisempi, jonka vuoksi rautatiekuljetusten alkamista uudelleen ei pidetä todennäköisenä. Myöskään Naantalin satamaan ei ole ollut kuljetuksia viime vuosina. Aikaisemmin satamaan kuljetettiin pääasiassa viljaa Suomen Viljavan varastolle. Naantalin satamalla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia rautatiekuljetusten aloittamisesta. Satama kuuluu TEN-T -verkkoon ja se on huoltovarmuussatama, jonka vuoksi sataman raiteistoa ylläpidetään liikennöitävässä kunnossa. Henkilöjunaliikenne Naantalin satamaan päättyi vuonna Myös näiden junien vetureiden ympäriajo suoritettiin Naantalin raiteistolla. Muumimaailma kokeili sesonkiluontoista henkilöjunaliikennettä 1990-luvun lopussa, mutta toimintaa ei jatkettu kokeilujen jälkeen. Vuonna 2008 valmistuneessa Varsinais-Suomen paikallisjunaliikenteen kehittämisselvityksessä (RHK 2008) ei suunniteltu liikennöintiä Naantaliin. Turun seudun energia rakentaa parhaillaan sataman läheisyyteen uutta monipolttoainevoimalaitosta, joka korvaa nykyisen kivihiilivoimalan. Alustavien arvioiden mukaan voimalaitos tulisi käyttämään haketta noin 1,7 miljoonaa kuutiota vuodessa, joka vastaa noin 0,6 miljoonaa tonnia. Hakkeen kuljetuksia ei ole vielä suunniteltu, mutta todennäköisimmät vaihtoehdot ovat merikuljetus ja tuonti lähialueilta kuorma-autoilla. Rautatiekuljetus on kilpailukykyinen vaihtoehto jos haketta aletaan tuoda kauempaa, yli 200 km etäisyyksiltä. Rataverkolla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä tarkoitukseen sopivaa lastaus-/terminaaliverkkoa. Tämänhetkisen näkemyksen mukaan Naantaliin tai Naantalin satamaan ei siis ole odotettavissa säännöllisiä rautatiekuljetuksia. Henkilöliikenne voi jossain vaiheessa alkaa sesonkiluontoisena, mutta säännöllisen lähijunaliikenteen alkaminen Naantalissa tai yleensä Varsinais-Suomessa vielä seuraavien kymmenen vuoden aikana on epätodennäköistä liikenteen vaatimien suurten investointien vuoksi.

8 4 4. VAIHTOEHTOJEN MUODOSTAMINEN JA ARVIOINTI 4.1 Suunnittelun reunaehdot Naantalin rautatiekuljetukset ovat olleet pituudeltaan tavallisesti maksimissaan 6 10 vaunun mittaisia. Tarvittava raiteen käyttöpituus on tällöin maksimissaan noin 200 metriä. Sijoitusvaihtoehtojen suunnittelussa raiteen tavoitteellisena käyttöpituutena on käytetty 250 metriä. Tarkasteluissa on suunniteltu yksi sivuraide. Vaihtoehdot mahdollistaisivat myös toisen raiteen, mutta yksi raide on tässä kohtaa katsottu riittäväksi. RATO:n mukainen suositus uuden sivuraiteen pituuskaltevuudesta on 1,5. Naantalin nykyisen raiteiston vaihdeyhteyksien itäpuolella radan pituuskaltevuus on noin 6. Tämä estää uuden sivuraiteen toteuttamisen nykyisen raiteiston itäpuolelle. Naantalin radalla ei ole suojastusta tai junien kulunvalvontaa. Tämän vuoksi turvalaitekysymyksiä ei ole tarkasteltu tässä työssä. Jos säännöllinen henkilöjunaliikenne Naantaliin alkaa, edellyttää se kulunvalvonnan toteuttamista. 4.2 Ve 0: kääntöjen suorittaminen Raisiossa tai Naantalin satamassa Vaihtoehdossa nolla raiteistolle ei toteuttaisi korvaavaa vaihtoehtoa, vaan junien käännöt suoritettaisiin joko satamassa tai Raision ratapihalla. Seuraavassa näiden vaihtoehtojen soveltuvuutta on kuvattu tarkemmin. Naantalin satama Naantalin sataman raiteisto mahdollistaisi periaatteessa junien käännöt. Raiteisto on kuitenkin suurelta osin heikkokuntoista ja alueella on paljon muita toimintoja, joita vaihtotöiden suorittaminen haittaisi ja joille se muodostaisi turvallisuusriskin. Tämän vuoksi sataman käyttöä junien kääntöihin ei voida pitää suositeltavana ratkaisuna. Myös sataman kanta kääntöjen tekemiseen sen raiteistolla on kielteinen. Mikäli energiapuun rautatiekuljetukset satamaan alkavat, on sataman raiteisto uudistettava käyttötarvetta vastaavaksi. Tällöin näiden junien kääntömahdollisuus on järkevää toteuttaa sataman alueelle. Kuva 3. Sataman raiteistoa, etualalla Suomen Viljavan viljasiilon purkuasema.

9 5 Kuva 4. Sataman raiteistoa. Raisio Raision ratapihan käyttö Naantalin junien kääntöihin edellyttäisi junien työntämistä vaihtotyönä Naantalista Raisioon noin 4 km matkan (tai vastaavasti Raisiosta Naantaliin satamaan suuntautuvissa kuljetuksissa). Lähtökohtaisesti junia tulisi aina vetää, sillä ohjaajalla tulee olla esteetön näkyvyys liikennöitävään suuntaan. Joissain tapauksissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ja junia joudutaan työntämään. Trafin määräykset eivät estä tällaista toimintamallia, mutta VR Transpointin mukaan 4 km matka Naantalista Raisioon on liian pitkä työntämiselle. Tämän vuoksi on tulkittu, että satunnaisissa kuljetuksissa voidaan käyttää Raision ratapihaa, mutta jos kuljetukset alkavat säännöllisinä, kääntömahdollisuus tulee toteuttaa Naantaliin. Kuva 5. Raision ratapiha.

10 6 4.3 Vaihtoehto A Vaihtoehdossa A matkustajalaituri sijoittuisi nykyiselle raiteistolle. Laiturin pituus on kuvassa RATO:n mukainen suositus 250 m, joka on riittävä esimerkiksi kolmen Sm5-yksikön mittaiselle junalle. Käytännössä laiturin ei tarvitse olla näin pitkä; jos lähijunaliikenne tai muu junaliikenne Naantaliin alkaa, riittää todennäköisesti yhden yksikön mittainen eli noin m pitkä laituri. Kuva 6. Sijoitusvaihtoehto A. Laituri voidaan myös sijoittaa raiteen 002 jatkeelle (kuva 7), jolloin sen sijainti olisi lähempänä keskustaa. Raidetta voidaan jatkaa nykyisen pysäköintialueen yli, jolloin laiturin länsipää saadaan Ratakadun eteläpuolelle saakka. Laituri voidaan sijoittaa sekä raiteen etelä- että pohjoispuolelle. Kuva 7. Sijoitusvaihtoehto A2, laiturin paikka pidennetyllä pistoraiteella.

11 7 4.4 Vaihtoehto B Vaihtoehdossa B uusi kääntöraide sijoittuisi nykyisen linjaraiteen eteläpuolelle ja laituri linjaraiteen varteen. Tämä edellyttää linjaraiteen suoristamista. Vaihtoehdon ongelmana on, että länsipuolen vaihde sijoittuu Järveläntien tasoristeyksen eristysjakson (230 m) sisälle. Eristysjakson sisällä työskentely laukaisee aina tasoristeyksen hälytyksen ja sulkee puomit. Vaihtotyö aiheuttaisi näin tarpeetonta haittaa Järveläntien liikenteelle. Hälytys olisi mahdollista poistaa käyttämällä erillistä poistopainiketta. Poistopainikkeen käyttö vaihtotyössä kasvattaa kuitenkin turvallisuusriskiä, eikä ole suositeltava ratkaisu. Vaihtoehdon toisena ongelmana on, että linjaraiteella sijaitsevalle laiturille pysähtyvä henkilöjuna estää raiteen käytön muuhun liikennöintiin. Tällöin esimerkiksi satamaan kulkevan junan olisi kuljettava sivuraiteen kautta. Myös vaihtoehdossa B laituri voidaan toteuttaa lyhyempänä kuin kuvassa on esitetty. Kuva 8. Sijoitusvaihtoehto B. 4.5 Vaihtoehto C Vaihtoehto C on muuten sama kuin vaihtoehto B, mutta siinä sivuraide sijoittuu nykyisen radan pohjoispuolelle ja laituri sen varteen. Näin Naantalissa pysähtyvä henkilöjuna ei estäisi linjaraiteen käyttöä. Kuvassa nykyinen linjaraide on suoristettu, mutta tämä ei ole välttämätön toimenpide, vaan nykyistä linjausta voidaan todennäköisesti hyödyntää.

12 8 Kuva 9. Sijoitusvaihtoehto B. Myös vaihtoehdossa C länsipuolen vaihde sijoittuu tasoristeyksen eristysjakson sisälle. Tämän osalta tutkittiin mahdollisuutta lyhentää Järveläntien tasoristeyksen eristysjaksoa, jolloin länsipään vaihdeyhteys ei sijoittuisi sen sisälle. Eristysjakson pituus määräytyy tasoristeyksen suurimman sallitun nopeuden perusteella. Tasoristeyksen suurin sallittu nopeus on jo nykyisin 20 km/h, joten sitä laskemalla eristysjaksoa ei voida enää lyhentää. 4.6 Vaihtoehto D Vaihtoehdossa D kääntöraide sijoittuu linjaraiteen varteen, mutta siten ettei sen käyttö vaadi ajamista eristysjakson sisälle. Raiteen käyttöpituus pienenee tällöin ollen noin 290 metriä. Laituri sijoittuu erilliselle pistoraiteelle linjaraiteen pohjoispuolelle. Vaihtoehdossa laituri voidaan sijoittaa myös pohjoisemmaksi. Radan viereen sijoitettuna se kuitenkin vapauttaisi eniten tilaa muulle maankäytölle.

13 9 Kuva 10. Sijoitusvaihtoehto D. Vaihtoehdosta D laadittiin myös vaihtoehto, jossa erillistä pistoraidetta ei ole ja laituri sijoittuu sivuraiteelle. Tämä vaihtoehto on toteutuskustannuksiltaan edullisempi, mutta samalla laituri sijoittuu kauemmaksi keskustasta. Kääntöraiteen itäpään vaihdeyhteyksiä on siirretty nykyisten vaihteiden itäpuolelle, mikä saattaa edellyttää radan pituuskaltevuuden tasaamista. Kuva 11. Sijoitusvaihtoehto D2, laiturin sijainti sivuraiteella.

14 Maaperäolosuhteet Naantalin ratapiha-alueen ja satamaraiteen alueen pohjamaata on arvioitu maaperäkartan ja Liikenneviraston arkistosta saatujen vanhojen pohjatutkimusleikkausten perusteella. Arkistosta saadut dokumentit ovat 1960-luvulta ja niitä on pyritty kohdistamaan oikeille paikoille ratakilometrien perusteella. Alue on kuitenkin kokenut muutoksia raiteiden sijainnin suhteen. Käytettävissä olleet pohjatutkimustiedot sijoittuvat ratapihan ja satamaan johtavan raiteen väliin. Pohjamaa on alueella yleisesti 5-15 m syvää savista pehmeikköä. Maaperäkartan perusteella alue on suurelta osin rakennettua ja maanpinnassa on täyttömaata. Kartalla on myös savikoita ja kallioalueita. Kilometrivälillä pohjamaa on m syvää savista pehmeikköä. Kilometriltä aina kilometrille pohjamaa on suurelta osin kantavaa hiekkaa, soraa ja kalliota. Kilometrivälillä kallio on maan pinnassa. Kilometriltä eteenpäin pohjamaa on 5 15 m syvää savista pehmeikköä. Alueen pehmeiköt ovat pehmeitä luvulla tehdyissä siipikairauksissa suljettu leikkauslujuus on noin 5 10 kpa. Syvemmällä yli 10 m syvyydessä saattaa olla myös noin 20 kpa leikkauslujuuksia. Kantavuuden puolesta paras paikka raiteiden/laiturin perustamiselle on kilometriväli , missä pohjamaa on pääosin kantavaa. Kilometriväli sijoittuu siten, että alkupiste on suunnilleen nykyisen läntisimmän vaihteen kohdalla ja loppupiste pysäköintialueen itäreunan kohdalla. Vaihtoehdot sijoittuvat aika hyvin tälle välille, mutta vaihtoehdoissa D ja D2 vaihteita joudutaan siirtämään itään päin ja tämä voi vaatia enemmän pohjanvahvistustoimenpiteitä kuin muut vaihtoehdot. Kantavan alueen keskellä on mahdollisesti paikkoja, joita joudutaan vahvistamaan esim. 1 4 m syvillä massanvaihdoilla. Tämän alueen ulkopuolella pohjamaa on 5 15 m syvää pehmeikköä ja uusien, nykyisen maanpinnan yläpuolelle tulevien rakenteiden perustaminen vaatii joko paalutusta (paalulaatta) tai esikuormitusta. Tarkempien pohjanvahvistustoimenpiteiden ja -tarpeiden selvittäminen vaatii lisäpohjatutkimusten tekemistä ja näytteenottoa. 4.8 Vaihtoehtojen kustannukset Vaihtoehtojen toteutuskustannuksia arvioitiin rakennusosalaskennalla. Kaikissa vaihtoehdoissa käytettiin laituripituutena 110 metriä, jotta tulokset olisivat sen osalta vertailukelpoisia. Laiturissa oletuksena on B-tyypin reunaelementti, pintana asfaltti ja kalusteina kaksi linja-autopysäkin tyyppistä tuulensuojakatosta. Lisäksi oletettiin, että laiturille tulisi sadevesilinja ja ratarakenteeseen salaoja. Vaihtoehtojen kustannusarviot ovat (MAKU 110,60; 2010=100): VE A2: 0,4 milj. VE B: 1,0 milj. VE C: 0,9 milj. VE D: 1,2 milj. VE D2: 0,8 milj. Nykyistä satamaan johtavaa raidetta on pyritty hyödyntämään eri vaihtoehdoissa mahdollisuuksien mukaan. Laskenta ei pidä sisällään sähköistystä (vaihteenlämmitystä tai valaistuksia yms.), turvalaitetöitä eikä myöskään pohjanvahvistuksia (massanvaihdot, pohjarakenteet). Vaihtoehdot D ja D2 voidaan toteuttaa ilman laituria, jolloin ne ovat käytännössä sama vaihtoehto (D:ssä myös pistoraide jää tällöin pois). Toteutuskustannukset ovat tällöin 0,7 milj..

15 11 5. JOHTOPÄÄTÖKSET JA ETENEMISPOLKU Naantaliin tai Naantalin satamaan ei tällä hetkellä ole näköpiirissä uusia rautatiekuljetuksia. Yleiskaavassa rautatiekuljetusten vaatimalle kääntöraiteelle on kuitenkin säilytettävä tilavaraus, jotta mahdollisuus kuljetusten uudelleen alkamiselle säilyisi. Tässä selvityksessä tarkastellut vaihtoehdot mahdollistavat rautatiekuljetusten uudelleen alkamisen samanlaisella junakoolla, mitä ne viimeisinä vuosina ennen lakkauttamista olivat, eli maksimissaan noin 6 10 vaunun mittaisina junina. Alkuvaiheessa, kun uusia kuljetuksia ei ole näköpiirissä, nykyinen raiteisto voidaan poistaa ilman korvaavan raiteiston toteuttamista. Satunnaisissa kuljetuksissa junat voidaan työntää vaihtotyönä Naantalista Raision ratapihalle tai vastaavasti Raisiosta Naantaliin. Trafin määräykset eivät estä tällaista toimintamallia, mutta VR Transpointin näkemyksen mukaan matka Naantalista Raisioon on liian pitkä työntämiselle. Tämän vuoksi suositellaan, että jos kuljetukset alkavat uudelleen säännöllisinä, Naantaliin toteutetaan uusi kääntöraide. Tarkastelluista vaihtoehdoista toteuttamiskelpoisimpia ovat vaihtoehdot D ja D2. Näissä vaihtoehdoissa raiteiston länsipään vaihdeyhteys on Järveläntien tasoristeyksen eristysjakson itäpuolella, jolloin raiteen käyttö ei vaikuta tasoristeyksen toimintaan. Jos henkilöjunaliikennettä ei ole toteuttamishetkellä näköpiirissä, voidaan raiteisto toteuttaa ilman matkustajalaituria. Jos matkustajalaituri toteutetaan, se voidaan sijoittaa joko sivuraiteelle tai erilliselle pistoraiteelle. Jälkimmäisessä tapauksessa laituri saadaan lähemmäs keskustaa, mutta kustannukset ovat jonkin verran suuremmat. Valintaa vaihtoehtojen D ja D2 välillä ei ole välttämätöntä tehdä vielä yleiskaavassa vaan tilavaraus voidaan tehdä niin, että se mahdollistaa molemmat ratkaisut. Jos rautatiekuljetukset Naantaliin alkavat laajamittaisina esimerkiksi uuteen monipolttoainevoimalaitokseen, on junille järkevää toteuttaa kääntömahdollisuus sekä muut asianmukaiset raiteet suoraan sataman tai voimalaitoksen alueelle. Jos tällaisessa tilanteessa Naantaliin halutaan toteuttaa ainoastaan matkustajalaituri, voidaan se toteuttaa joko vaihtoehtona D2 tai siten, että toteutetaan ainoastaan vaihtoehdossa D esitetty pistoraide. Uuden kääntöraiteen ja matkustajalaiturin toteutuksen ajankohta ja kustannusjako ovat Liikenneviraston ja Naantalin kaupungin erikseen neuvoteltavia asioita.

16 12 LÄHTEET Varsinais-Suomen paikallisjunaliikenne, Ratatekninen ja liikenteellinen selvitys. RHK 2008.

Kerassa ja Koivuhovissa edellyttää. laitureiden kulkuyhteydet. Espoon kääntöraide. rakennetaan kokonaisuudessaan.

Kerassa ja Koivuhovissa edellyttää. laitureiden kulkuyhteydet. Espoon kääntöraide. rakennetaan kokonaisuudessaan. ESPOON KAUPUNKIRATA YLEISSUUNNITELMA 2003 LIITE 1. Alustavat työvaiheet 1 (3) ALUSTAVAT TYÖVAIHEET Ensimmäinen vaihe Liikennöinti tapahtuu nykyisiä raiteita ja kaikilla asemilla matkustajien käytössä ovat

Lisätiedot

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki 27.8.2014 1 Taustatiedot Suonenjoen kaupungin keskustassa on käynnissä asemakaavatyö, jonka

Lisätiedot

Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset

Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset Liite 1: Asemakortit Sito Oy 9.9.2013 Lahti, Lahti käytössä (Lahti-Heinola-rataosa) Raiteita (joista sähköistetty) 5 (5) Matkustajapalvelut asemalla Odotustilat

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SEUTU RAAKAPUUKUORMAUSPAIKAN SIJAINTISELVITYS

HÄMEENLINNAN SEUTU RAAKAPUUKUORMAUSPAIKAN SIJAINTISELVITYS HÄMEENLINNAN SEUTU RAAKAPUUKUORMAUSPAIKAN SIJAINTISELVITYS 19.10.2017 TARKASTELU Tarkoituksena oli selvittää Hämeenlinnan seudulta soveltuvia kohteita raakapuunkuormauspaikaksi noin 200 000 tonnin vuotuiselle

Lisätiedot

LAKARIN TEOLLISUUSRAITEISTON TILAVARAUSTARKASTELU Rauman kaupunki

LAKARIN TEOLLISUUSRAITEISTON TILAVARAUSTARKASTELU Rauman kaupunki Rauma, Lakarin teollisuusraiteisto 1 (5) LAKARIN TEOLLISUUSRAITEISTON TILAVARAUSTARKASTELU Rauman kaupunki Rauma, Lakarin teollisuusraiteisto 2 (5) SISÄLTÖ 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 3 2 TYÖMENETELMÄT...

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI VIRRANPUISTO LIIKENNEMELUSELVITYS

IISALMEN KAUPUNKI VIRRANPUISTO LIIKENNEMELUSELVITYS Vastaanottaja Iisalmen kaupunki Tekninen keskus/kaupunkisuunnittelu Jukka Virtanen PL 10 74101 Iisalmi Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 20.5.2015 Viite 1510017219_B IISALMEN KAUPUNKI VIRRANPUISTO LIIKENNEMELUSELVITYS

Lisätiedot

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Erika Helin, Liikennevirasto & Tuomo Lapp, Ramboll Finland Oy 24.1.2018 Selvityksen tausta Riihimäki Tampere-rataosa on Suomen rataverkon vilkkaimmin liikennöityjä.

Lisätiedot

Rautatieliikenteen kehitysnäkymät liittyen Vuosaaren sataman avautumiseen. VR Osakeyhtiö, VR Cargo Matti Andersson 2008-04-17

Rautatieliikenteen kehitysnäkymät liittyen Vuosaaren sataman avautumiseen. VR Osakeyhtiö, VR Cargo Matti Andersson 2008-04-17 Rautatieliikenteen kehitysnäkymät liittyen Vuosaaren sataman avautumiseen VR Osakeyhtiö, VR Cargo Matti Andersson 2008-04-17 VR Cargo 2007 Kuljetukset 40,3 miljoonaa tonnia Liikevaihto 342,9 MEUR Markkinaosuus

Lisätiedot

Renotech Oy / Logistiikkaprojekti loppuesitelmä

Renotech Oy / Logistiikkaprojekti loppuesitelmä Renotech Oy / Logistiikkaprojekti loppuesitelmä Tuhkan hyötykäyttöön liittyvän logistisen ketjun suunnittelu Ville-Pekka Johansson Projektiin liittyvä verkosto Renotech Oy Turun AMK Varsinais-Suomen liitto

Lisätiedot

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje HUOM! Käyttäjän tulee lukea käyttöohje ennen käytön aloittamista. 1. YLEISKUVAUS Kapasiteetti Max. haarukoiden korkeus Min. haarukoiden korkeus Haarukoiden pituus Vaunun

Lisätiedot

Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus

Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus Sisällysluettelo 1 Yleistä 1.1 Johdanto ja tarkoitus 1.2 Oikeudellinen merkitys 2 Rataverkolle pääsy 2.1 Rataverkolle pääsyn edellytykset 2.1.2 Yleiset rataverkolle

Lisätiedot

4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä?

4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä? 4 Autopaikan ja autotallin käyttö 4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä? Välillä taloyhtiöissä esiintyy erimielisyyttä siitä, saako autopaikalle pysäköidä esimerkiksi matkailuajoneuvon, pakettiauton tai

Lisätiedot

Rataverkon raakapuun terminaali- ja kuormauspaikkaverkon kehittäminen. Timo Välke 12.12.2014

Rataverkon raakapuun terminaali- ja kuormauspaikkaverkon kehittäminen. Timo Välke 12.12.2014 Rataverkon raakapuun terminaali- ja kuormauspaikkaverkon kehittäminen Timo Välke 12.12.2014 Yhteinen suunnitelma Metsäteollisuuden, metsähallituksen, rautatieyrityksen ja Liikenneviraston yhteistyönä pyritään

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS

KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS 1 15.7.2014 KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS 1 Yleistä Kuopion kaupungin Kelloniemen kylään tilalle Kuopion urheilualueet 297-23-9904-0 on haettu rakennuslupaa DNA Oy: n

Lisätiedot

Ratahanke Seinäjoki-Oulu

Ratahanke Seinäjoki-Oulu Ratahanke Seinäjoki-Oulu Mediatilaisuus 20.6.2016 20.6.2016 Ratahanke Seinäjoki-Oulu Mediatilaisuus 24.8.2015 Ohjelma: 11:00 Ratahankkeen yleisinfo, Tommi Rosenvall (Liikennevirasto) Kempele: Kempeleen

Lisätiedot

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Liikennejärjestelmäasiantuntija Erika Helin 17.11.2017 Selvityksen tekemisestä Selvitys käynnistynyt alkuvuonna 2017, valmistuu loppuvuonna 2017. Kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla

Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla Jarmo Nirhamo ja Heidi Mäenpää Liikennevirasto 12.5.2014 Sisältö Nykytilanne Ratahankkeet Pasilan alueella Läntinen lisäraide 2 Nykytilanne

Lisätiedot

NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere

NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere RAKENNETTAVUUSSELVITYS ASEMAKAAVAN MUUTOSTA VARTEN 1. YLEISTÄ Selvityksen kohde on asemakaava-alue Tampereen keskustan

Lisätiedot

Rautateiden suunnittelu. Suunnittelupäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto

Rautateiden suunnittelu. Suunnittelupäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto Rautateiden suunnittelu Suunnittelupäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto 5.11.2018 Ratalaki 8, Yleistä rautatien suunnittelusta Suunnitelmia tehtäessä radanpitäjä toimii yhteistyössä maakunnan liittojen

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Teemu Saarelainen Tietotekniikka teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet Stallings, W. Operating Systems Haikala, Järvinen, Käyttöjärjestelmät Eri Web-lähteet Muistinhallinta

Lisätiedot

MUISTIO. Lähtökohdat ja suunnitteluratkaisut

MUISTIO. Lähtökohdat ja suunnitteluratkaisut MUISTIO.. () HYVINKÄÄN NS. HANGON RATAPIHAN ALUEVARAUSSELVITYS Tavoite Työn tavoitteena oli määritellä rautatieliikenteen ja radanpidon toimintojen vaatimat aluetarpeet Hyvinkään ns. Hangon ratapihan alueella.

Lisätiedot

S24 Sipoonlahden ranta Kaavamuutoksen liikenneselvitys

S24 Sipoonlahden ranta Kaavamuutoksen liikenneselvitys Mika Tuominen, Juha Järvinen 20.3.2015 20.3.2015 1 (9) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TARKASTELUALUE... 2 1.1 Tarkastelun lähtökohdat... 2 1.2 Tarkastelualueen sijainti... 2 1.3 Sipoonlahden rannan kaava...

Lisätiedot

P-Frami sopimusasiakkaan käyttöohje

P-Frami sopimusasiakkaan käyttöohje TALON KÄYTTÄJÄT - 1- ja 2- kerros ammattikorkeakoulun henkilökunta (+vieraspysäköinti) - 1-kerrokseen kulku sekä pohjois- että eteläpäästä - 2-kerrokseen suositellaan kulkua pohjoispäästä (kierrerampin

Lisätiedot

Helsinki-Turku nopea junayhteys

Helsinki-Turku nopea junayhteys Helsinki-Turku nopea junayhteys 28.9.2017 Hankkeen tavoitteet 28.9.2017 Heidi Mäenpää 2 Kasvua kansainväliseen kilpailukykyyn Junayhteys vahvistaa Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta sijoittajille ja

Lisätiedot

Pori Tampere raideliikenteen jatkokehittäminen

Pori Tampere raideliikenteen jatkokehittäminen Pori Tampere raideliikenteen jatkokehittäminen Esittely Tenho Aarnikko tenho.aarnikko@sito.fi 28.11.2012 SATAKUNTAVALTUUSKUNTA 2 TYÖRYHMÄ Jäsenet: Porin kaupunki: apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus, työryhmän

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 2.12.2016 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa?

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Tuomo Alasoini Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Teknologinen kehitys muuttaa työtä vauhdilla. Digitaaliset alustat tarjoavat uusia mahdollisuuksia jakaa työtä ja tehdä työtarjouksia ihmisille,

Lisätiedot

LENTORADAN LISÄTARKASTELUT KUUMA-KUNTIEN ALUEELLA TOINEN OSIO

LENTORADAN LISÄTARKASTELUT KUUMA-KUNTIEN ALUEELLA TOINEN OSIO LENTORADAN LISÄTARKASTELUT KUUMA-KUNTIEN ALUEELLA TOINEN OSIO 19.4.2011 Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella, osa2 1 ESIPUHE Työ on jatkoa Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella

Lisätiedot

40. Ratahallintokeskus

40. Ratahallintokeskus 40. Ratahallintokeskus S e l v i t y s o s a : Radanpidon tavoitteena on edistää rautatieliikenteen toimintaedellytyksiä tehokkaana, turvallisena ja ympäristöystävällisenä osana kotimaista ja kansainvälistä

Lisätiedot

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO...3 2.YLEISTIETOA...3 2.1 Vastuut ja yhteystiedot...3 2.2 Julkaiseminen...4 3.RATAVERKOLLE PÄÄSY...4 3.1Rataverkon käyttö...4 3.2 Liikennöintiä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vaasan sairaanhoitopiirin ky 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Göran Honga 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella lisätarkastelut Oikoradan osalta

Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella lisätarkastelut Oikoradan osalta 1 Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella lisätarkastelut Oikoradan osalta 7.6.2011 TIMO HUHTINEN 2 Työn tavoitteet Työn tarkoituksena oli selvittää millä alueilla Lahden Oikoradalla Ristikydön

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVAN TÄRINÄSELVITYS ARVIOINTITASO 2, RAIDELIIKENNETÄRINÄ. Vastaanottaja Nastolan kunta, kaavoitus

NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVAN TÄRINÄSELVITYS ARVIOINTITASO 2, RAIDELIIKENNETÄRINÄ. Vastaanottaja Nastolan kunta, kaavoitus Vastaanottaja Nastolan kunta, kaavoitus Asiakirjatyyppi Tärinäselvitys Päivämäärä 31.12.2013 NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVAN TÄRINÄSELVITYS ARVIOINTITASO 2, RAIDELIIKENNETÄRINÄ NASTOLAN KUNTA

Lisätiedot

RAUMA, LEIKARIN SEISAKKEEN (MATKUSTAJALAITURI) ALUSTAVA YLEISSUUNNITELMA

RAUMA, LEIKARIN SEISAKKEEN (MATKUSTAJALAITURI) ALUSTAVA YLEISSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 1 (9) RAUMA, LEIKARIN SEISAKKEEN (MATKUSTAJALAITURI) ALUSTAVA YLEISSUUNNITELMA Yleistä Rataosa Kokemäki Rauma avattiin liikenteelle 1897 yksityisenä ratana ja se siirtyi valtion omistukseen

Lisätiedot

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ Yhtiön X SISÄPIIRIOHJE, LIITE 3 1 (5) PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ FINANSSIVALVONNALLE TOIMITETTAVAT TIEDOT HUOM.: Finanssivalvonnalle toimitetaan alla olevat tiedot ainoastaan sellaisesta

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

SUUNNITTELUPERUSTEET TAMPEREEN JA TURUN MODERNI RAITIOTIE

SUUNNITTELUPERUSTEET TAMPEREEN JA TURUN MODERNI RAITIOTIE TAMPEREEN JA TURUN MODERNI RAITIOTIE 31.12.2013 Suunnitteluperusteisiin on koottu tärkeimmät tiedot raitiotien linjauksen yleissuunnittelua varten. Ohje perustuu Saksalaiseen BOStrab ohjeeseen ja sisältää

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 8.12.2017 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

Päivitetty markkina-analyysi Pohjois-Savo Rautalampi -hankealueen tukikelpoisuudesta

Päivitetty markkina-analyysi Pohjois-Savo Rautalampi -hankealueen tukikelpoisuudesta Analyysi Dnro: 11.4.2016 1276/940/2014 Päivitetty markkina-analyysi Pohjois-Savo Rautalampi -hankealueen tukikelpoisuudesta 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Pohjois-Savon maakunnan

Lisätiedot

ORITKARIN KOLMIORAIDE, RATASUUNNITELMA, OULU. Yleisötilaisuus

ORITKARIN KOLMIORAIDE, RATASUUNNITELMA, OULU. Yleisötilaisuus ORITKARIN KOLMIORAIDE, RATASUUNNITELMA, OULU Yleisötilaisuus 14.11.2018 Yleisötilaisuuden sisältö Liikenneviraston rooli ja tehtävät Ratasuunnitelma Hankkeen taustat ja lähtökohdat Kaavoitustilanne Hankkeen

Lisätiedot

40. Ratahallintokeskus

40. Ratahallintokeskus 40. Ratahallintokeskus S e l v i t y s o s a : Radanpidon tavoitteena on edistää rautatieliikenteen toimintaedellytyksiä tehokkaana, turvallisena ja ympäristöystävällisenä liikennemuotona niin kotimaassa

Lisätiedot

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ MAA0 Määritä se funktion f: f() = + integraalifunktio, jolle F() = Määritä se funktion f : f() = integraalifunktio, jonka kuvaaja sivuaa suoraa y = d Integroi: a) d b) c) d d) Määritä ( + + 8 + a) d 5

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 1.6.2019 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4 Yhteystiedot...

Lisätiedot

RATAVERKON VERKKOSELOSTUS

RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Vaasan kaupunki 1 RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Asiakirjan versiohallinta Versio Pvm Sisältö/muutos 1.0 20.1.2017 Vaasan kaupungin rataverkon verkkoselostus 2018 2.0 19.12.2017 Vaasan kaupungin rataverkon

Lisätiedot

Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015

Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015 Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015 Vuoden 2017 eläkeuudistus: Taustalla julkisen talouden kestävyysvaje ja keskimääräisen

Lisätiedot

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 11 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että niitä perusteita, joilla soviteltua työttömyysetuutta

Lisätiedot

Riskiraportti. Akaan raakapuuterminaali, ratasuunnitelma

Riskiraportti. Akaan raakapuuterminaali, ratasuunnitelma Riskiraportti, ratasuunnitelma 13.3.2018 Riskiraportti 1/6 Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Yleistä... 1 1.2 Riskien arvioinnin rajaukset ja oletukset... 1 1.3 Hankkeen kuvaus...virhe. Kirjanmerkkiä ei ole

Lisätiedot

HSL-alueen suurten joukkoliikenneinvestointien vaikutus HSL:n talouteen, lippujen hintoihin ja kuntaosuuksiin Raide-Jokeri

HSL-alueen suurten joukkoliikenneinvestointien vaikutus HSL:n talouteen, lippujen hintoihin ja kuntaosuuksiin Raide-Jokeri HSL-alueen suurten joukkoliikenneinvestointien vaikutus HSL:n talouteen, lippujen hintoihin ja kuntaosuuksiin Raide-Jokeri 11.4.2016 Jukka Kaikko Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Raide-Jokerin vaikutus

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO TUOTEKEHITYSPAINOTTEISET OPINNOT JA YRITYSYHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET EERO NOUSIAINEN eero.nousiainen@oamk.fi

Lisätiedot

RATAVERKKOSELOSTUS PIETARSAAREN SATAMA. (LJ-C56, , versio 1)

RATAVERKKOSELOSTUS PIETARSAAREN SATAMA. (LJ-C56, , versio 1) PIETARSAAREN SATAMA (LJ-C56, 09.12.2016, versio 1) SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 1.1. Esittely 1.2. Yhteystiedot 1.3. Julkaiseminen 1.4. Rataverkon välinen yhteistyö 2. RATAVERKOLLE PÄÄSY 2.1. Yleiset edellytykset

Lisätiedot

Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen.

Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen. Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen. Spv tehty vuonna 2008, jolloin tuotantosuunta vaihtui viljatilasta emolehmätilaksi. Rotuina puhtaita herefordeja ja anguksia sekä näiden risteytyksiä. Vuodesta 2011 eteenpäin

Lisätiedot

Raportti. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus. Kanavavaihtoehdot 67050263.SU 10.1.2006

Raportti. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus. Kanavavaihtoehdot 67050263.SU 10.1.2006 Raportti 67050263.SU 10.1.2006 Naantalin kaupunki Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus Kanavavaihtoehdot 1 YLEISTÄ Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistukseen

Lisätiedot

(x 0 ) = lim. Derivoimissääntöjä. Oletetaan, että funktiot f ja g ovat derivoituvia ja c R on vakio. 1. Dc = 0 (vakiofunktion derivaatta) 2.

(x 0 ) = lim. Derivoimissääntöjä. Oletetaan, että funktiot f ja g ovat derivoituvia ja c R on vakio. 1. Dc = 0 (vakiofunktion derivaatta) 2. Derivaatta kuvaa funktion hetkellistä kasvunopeutta. Geometrisesti tulkittuna funktion derivaatta kohdassa x 0 on funktion kuvaajalle kohtaan x 0 piirretyn tangentin kulmakerroin. Funktio f on derivoituva

Lisätiedot

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Saara Lohi 2007 Suunnittelu ja tavoitteet Suunnittelun lähtökohtana oli kuva pihlajanmarjoista pajumatolla. Tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa

Lisätiedot

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 BKT asukasta kohden vuonna 2012 ( ) 50 000 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 40 000 47 957 Bruttokansantuote laski vuonna 2012 huomattavasti Varsinais-Suomessa, kuten muissakin Etelä- Suomen

Lisätiedot

AKM 224 YRITYSPERÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Tärinäselvitys RAKENNUSLIIKE S.OJALA & POJAT. Snellmaninkatu 10 53100 Lappeenranta

AKM 224 YRITYSPERÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Tärinäselvitys RAKENNUSLIIKE S.OJALA & POJAT. Snellmaninkatu 10 53100 Lappeenranta S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A Snellmaninkatu 10 53100 Lappeenranta RAKENNUSLIIKE S.OJALA & POJAT AKM 224 YRITYSPERÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS Tärinäselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19860 Raportti

Lisätiedot

MAAKUNNAN TAHTOTILA KAKSOISRAIDE LUUMÄKI-IMATRA-VALTAKUNNANRAJA

MAAKUNNAN TAHTOTILA KAKSOISRAIDE LUUMÄKI-IMATRA-VALTAKUNNANRAJA MAAKUNNAN TAHTOTILA KAKSOISRAIDE LUUMÄKI-IMATRA-VALTAKUNNANRAJA Matti Viialainen 14.9.2015 9.9.2015 1 LUUMÄKI-IMATRA IMATRANKOSKI KAKSOISRAIDE ON KÄRKIHANKE Yhteysväli on priorisoitu ensimmäiseksi Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

Henkilöliikenteen asemapaikkojen ja rata-alueiden kehittämistarpeet ylijohtaja Kari Ruohonen 14.5.2014

Henkilöliikenteen asemapaikkojen ja rata-alueiden kehittämistarpeet ylijohtaja Kari Ruohonen 14.5.2014 Henkilöliikenteen asemapaikkojen ja rata-alueiden kehittämistarpeet ylijohtaja Kari Ruohonen 14.5.2014 Kaupungit kasvaneet ja kehittyneet ratapihojen ympärille Asuminen ja muun maankäyttö sijaitsee ratapihojen

Lisätiedot

Raakapuukuljetukset rataverkolla

Raakapuukuljetukset rataverkolla Raakapuukuljetukset rataverkolla Timo Välke Ratahallintokeskus 17.3.2009 17.3.2009 TV/M-LR 1 Esityksen sisältö Ennuste rataverkolla kuljetettavan raakapuun määrästä Rataverkon terminaali- ja kuormauspaikkaverkon

Lisätiedot

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Rohkeus uudistua ja kasvaa Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Euroopan erikoisliikeketjut 2015 Olemme tänään Euroopan neljänneksi suurin omalla alallamme 227 112 115

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

PISARARATA. Sisältö. Yhteystiedot Mikä on Pisararata Asemat ja tunnelireitti Erityispiirteitä Hankkeen vaiheet 22.10.2014

PISARARATA. Sisältö. Yhteystiedot Mikä on Pisararata Asemat ja tunnelireitti Erityispiirteitä Hankkeen vaiheet 22.10.2014 PISARARATA 22.10.2014 Jussi Lindberg projektipäällikkö Sisältö Yhteystiedot Mikä on Pisararata Asemat ja tunnelireitti Erityispiirteitä Hankkeen vaiheet 22.10.2014 2 2 Yhteystiedot Liikennevirasto Projektipäällikkö

Lisätiedot

Etelä Karjalan tärkeimmät liikenteen kehittämishankkeet

Etelä Karjalan tärkeimmät liikenteen kehittämishankkeet Etelä Karjalan tärkeimmät liikenteen kehittämishankkeet Rajanylityspaikkojen ja liikenneinfran kehittäminen Raja asemien ja liikenneväylien kapasiteetti tulee rakentaa lähimmän viiden vuoden ajanjaksolla

Lisätiedot

Kokkolan Satama Oy Rautateiden verkkoselostus 2018

Kokkolan Satama Oy Rautateiden verkkoselostus 2018 1 (5) Kokkolan Satama Oy Rautateiden verkkoselostus 2018 Julkaistu 9.12.2016 2 (5) Sisällysluettelo Yleistietoa... 3 Esittely... 3 Johdanto... 3 Tarkoitus... 3 Oikeudellinen merkitys... 3 Vastuut ja yhteystiedot...

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Suunnistaminen peukalokompassilla Peukalokompasseissa on eroa

Suunnistaminen peukalokompassilla Peukalokompasseissa on eroa Suunnistaminen peukalokompassilla Peukalokompasseissa on eroa Pyörivä neularasia Kiinteä neularasia, Vain neula pyörii. Eikä mitään ylimääräisiä merkintöjä. Vain tuo musta suuntaviiva levyn reunassa. Pyörivällä

Lisätiedot

Uudenkaupungin edusta. Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000

Uudenkaupungin edusta. Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000 Uudenkaupungin edusta Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000 Kuvia sisääntuloväylien varrelta Uuteenkaupunkiin tulee kolme väylää Hylkimyksen väylä on eteläisin, suojaisin ja veneilijöiden

Lisätiedot

Keskustaajaman asemakaavan päivitys

Keskustaajaman asemakaavan päivitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA Osmontie 34 PL 950 00601 Helsinki PARIKKALAN KUNTA Keskustaajaman asemakaavan päivitys Tärinäselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19440 Raportti Matti Hakulinen Sisällysluettelo

Lisätiedot

HELSINGIN SATAMA OY RATAVERKON VERKKOSELOSTUS

HELSINGIN SATAMA OY RATAVERKON VERKKOSELOSTUS HELSINGIN SATAMA OY RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Sisällysluettelo 1 Yleistä 1.1 Johdanto ja tarkoitus 1.2 Oikeudellinen merkitys 2 Rataverkolle pääsy 2.1 Rataverkolle pääsyn edellytykset 2.1.2 Yleiset rataverkolle

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

Tavarajunien mäkeenjääntien vähentäminen

Tavarajunien mäkeenjääntien vähentäminen Tavarajunien mäkeenjääntien vähentäminen Tero Savolainen 24.1.2018 Kuva: VR Group TYÖN TAUSTA Diplomityö: Peltola, M. 2010. Tavarajunien mäkeenjääntien estäminen. Mäkeenjääntikokeet Toijalassa 2011. Karvian

Lisätiedot

Minifutuurit - Vipua sijoitukseen

Minifutuurit - Vipua sijoitukseen Minifutuurit - Vipua sijoitukseen Minifutuurit ovat arvopaperisoituja sijoitusinstrumentteja, jossa sijoittaja pääsee käyttämään osakkeen liikkeen täysimääräisesti hyödykseen ilman, että sijoittaa koko

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

Asia T-237/00. Patrick Reynolds vastaan Euroopan parlamentti

Asia T-237/00. Patrick Reynolds vastaan Euroopan parlamentti Asia T-237/00 Patrick Reynolds vastaan Euroopan parlamentti Henkilöstö Tilapäinen siirto muihin tehtäviin yksikön edun mukaisesti Henkilöstösääntöjen 38 artikla Poliittinen ryhmä Siirron ennenaikainen

Lisätiedot

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt :n osan 1 YLEISET PERUSTEET Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Teknisen yksikön päällikkö Markku Nummelin Korvaa edellisen 1. osan. Voimassa

Lisätiedot

Niemenkulman vanha koulu. Yhdistysten talot ja tilat ilta 3.5. Vartsala Terhi Ajosenpää

Niemenkulman vanha koulu. Yhdistysten talot ja tilat ilta 3.5. Vartsala Terhi Ajosenpää Niemenkulman vanha koulu Yhdistysten talot ja tilat ilta 3.5. Vartsala Terhi Ajosenpää Niemenkulman koulu yi Koulun käyttötarkoitus muotoutunut vuosien saatossa tilanteiden mukaan o Rakennettu kansakouluksi

Lisätiedot

Raideliikenteen näkymiä. Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi

Raideliikenteen näkymiä. Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi Raideliikenteen näkymiä Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi Sitten aloitusseminaarin Liikenneverkon kehittäminen Liikenne- ja viestintäministeriö käynnistää valmistelun liikenneverkon

Lisätiedot

HAAPAMÄEN MUSEOVARIKON RAITEISTON KUVAUS

HAAPAMÄEN MUSEOVARIKON RAITEISTON KUVAUS RAITEISTON KUVAUS Voimassa alkaen toistaiseksi HAAPAMÄEN MUSEOVARIKON RAITEISTON KUVAUS Muutoshistoria: Muutos Päivämäärä Hyväksyjä Hyväksytty käyttöön 1.1.2013 Ratapäällikkö Päivitys Turvallisuusjohtaja

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Sampo-Alajärven osayleiskaavan kunnallistekninen kustannusarvio

Sampo-Alajärven osayleiskaavan kunnallistekninen kustannusarvio Sampo-Alajärven osayleiskaavan kunnallistekninen kustannusarvio Kunnallistekninen kustannusarvio laadittiin Rapal Oy:n Fore-palvelun avulla. Palvelussa olevalla hankeosalaskennalla (HOLA) voidaan arvioida

Lisätiedot

1 / 11. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto. Pikaopas Maxwelliin. ARK-A2500 DA-alkeet Elina Haapaluoma, Heidi Silvennoinen Syksy 2015

1 / 11. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto. Pikaopas Maxwelliin. ARK-A2500 DA-alkeet Elina Haapaluoma, Heidi Silvennoinen Syksy 2015 1 / 11 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Pikaopas Maxwelliin Miksi Maxwell? 2 / 11 Enemmän säätövaraa kuin Brazilissa. Varsinkin jos on harrastanut valokuvausta, Maxwell voi olla hyvä

Lisätiedot

Kokemäki-Rauma, esiselvitys mahdollisuudesta käynnistää henkilöjunaliikenne. Mikko A. Heiskanen, Liikennevirasto

Kokemäki-Rauma, esiselvitys mahdollisuudesta käynnistää henkilöjunaliikenne. Mikko A. Heiskanen, Liikennevirasto Kokemäki-Rauma, esiselvitys mahdollisuudesta käynnistää henkilöjunaliikenne Mikko A. Heiskanen, Liikennevirasto 14.10.2015 Yleiskartta Kokemäki-Rauma rataosa 14.10.2015 Mikko Heiskanen 2 Rataosan kuvaus

Lisätiedot

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 LO M ATO I M I S TO N K E V ÄT K Ä R P Ä N E N ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 TYÖTE RV

Lisätiedot

Sonic Boom BD4000. Käyttöohje

Sonic Boom BD4000. Käyttöohje Sonic Boom BD4000 Käyttöohje Tärkeää: Lue nämä käyttöohjeet ensin huolella läpi jotta saat kaiken hyödyn laitteestasi. Säästä ohjeet tulevia tarpeita varten. Käytä ainoastaan laitteen mukana tullutta verkkolaitetta

Lisätiedot

Turun Matkakeskus -hanke

Turun Matkakeskus -hanke Turun Matkakeskus -hanke Seudullinen moderni yhteisterminaali ja viihtyisä monipuolinen palvelukeskus Kuva Johanna Mustonen 01.06.2016 Kiinteistöliikelaitos Mika Rajala Turun Matkakeskus -hanke Aarne Niemelä

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA, MAANKÄYTTÖPALVELUT MÄNNIKÖN JATKE, ASEMAKAAVAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYS

MÄNTSÄLÄN KUNTA, MAANKÄYTTÖPALVELUT MÄNNIKÖN JATKE, ASEMAKAAVAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYS Vastaanottaja Mäntsälän kunta, Maankäyttöpalvelut Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.3.2015 MÄNTSÄLÄN KUNTA, MAANKÄYTTÖPALVELUT MÄNNIKÖN JATKE, ASEMAKAAVAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYS MÄNTSÄLÄN KUNTA, MAANKÄYTTÖPALVELUT

Lisätiedot

HSL:n matkatutkimuksen tulokset syksyltä 2014 Tutkimus on osa suurten liikennehankkeiden vaikutustutkimuksia 2014 17

HSL:n matkatutkimuksen tulokset syksyltä 2014 Tutkimus on osa suurten liikennehankkeiden vaikutustutkimuksia 2014 17 HSL:n matkatutkimuksen tulokset syksyltä 2014 Tutkimus on osa suurten liikennehankkeiden vaikutustutkimuksia 2014 17 25.11.2015 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Ennen jälkeen-tutkimus tehdään, koska

Lisätiedot

VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE - PIETARSAAREN SATAMA OY

VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE - PIETARSAAREN SATAMA OY VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE - PIETARSAAREN SATAMA OY 1. Soveltamisala ja määritelmät Ohjetta noudatetaan Pietarsaaren Satama Oy:n yksityisraiteilla ja hallinnoimalla

Lisätiedot

Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi

Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi Kaupungin jory 23.1.2018 Yhteistyötapaaminen 5.2.2018 Esityksen lähteinä mm. Pirkanmaan liiton materiaalia 1 15.2.2018 Mikko Nurminen EU:n prioriteetti-käytävät

Lisätiedot

Liite 1 Venäjän suuralueiden tuonti ja vienti. Venäjän suuralueiden tuonti 2003 (1 000 tonnia/v)

Liite 1 Venäjän suuralueiden tuonti ja vienti. Venäjän suuralueiden tuonti 2003 (1 000 tonnia/v) 87 LIITTEET Liite 1 n suuralueiden ja n suuralueiden 2003 (1 000 tonnia/v) 50 000 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 Kontitettu tavara Puutuotteet Kappaletavara Kuiva bulk Nestebulk 10 000

Lisätiedot

Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto

Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu 9.12.2016 Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto Nopean ratayhteyden kokonaisuus Uusi nopea Helsinki Turkurata rakentuu

Lisätiedot

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Protecting the irreplaceable f-secure.com Sovelluksen lataus Tilattuaan Mobiiliturva palvelun, asiakas saa Android-laitteeseensa latauslinkin*, jota klikkaamalla sovellus

Lisätiedot

Palvelut nyt ja tulevaisuudessa

Palvelut nyt ja tulevaisuudessa Yleiskaavatyö 2013 2016 Yleiskaavaluonnos 2014 Palvelut nyt ja tulevaisuudessa Nettikysely 13.11. 15.12.2014 vastaajia 1 339 Palvelut Lahdessa nyt ja tulevaisuudessa Lahden kaupungin maankäyttö toteutti

Lisätiedot

Lausunto NCC Roads Oy:n kierrätysterminaalihankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Lausunto NCC Roads Oy:n kierrätysterminaalihankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 1214/11.01.00.02/2013 22 Lausunto NCC Roads Oy:n kierrätysterminaalihankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta Maankäyttöpäällikkö Outi Pekkala, terveystarkastaja

Lisätiedot

HIRVAAN OSAYLEISKAAVA

HIRVAAN OSAYLEISKAAVA LIITE Rovaniemen kaupunki HIRVAAN OSAYLEISKAAVA Mitoituslaskelma rakennusoikeuden jakamisesta kaava-alueella Suunnittelupalvelut 2009 HIRVAAN OSAYLEISKAAVA Mitoitus laskelma HIRVAAN osayleiskaavan rakennusoikeuden

Lisätiedot

Rautatieinfrastruktuurin rahoitusvälineet ylijohtaja Kari Ruohonen 13.12.2010

Rautatieinfrastruktuurin rahoitusvälineet ylijohtaja Kari Ruohonen 13.12.2010 Rautatieinfrastruktuurin rahoitusvälineet ylijohtaja Kari Ruohonen 13.12.2010 Liikennevirasto on monialainen liikenteen asiantuntijaorganisaatio, joka vastaa Suomen liikenneväylistä ja liikennejärjestelmän

Lisätiedot

Lisää segmenttipuusta

Lisää segmenttipuusta Luku 24 Lisää segmenttipuusta Segmenttipuu on monipuolinen tietorakenne, joka mahdollistaa monenlaisten kyselyiden toteuttamisen tehokkaasti. Tähän mennessä olemme käyttäneet kuitenkin segmenttipuuta melko

Lisätiedot

Sipoonlahden ranta Kaavamuutoksen liikenneselvitys

Sipoonlahden ranta Kaavamuutoksen liikenneselvitys Mika Tuominen, Juha Järvinen 18.11.2015 18.11.2015 1 (9) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TARKASTELUALUE... 2 1.1 Tarkastelun lähtökohdat... 2 1.2 Tarkastelualueen sijainti... 2 1.3 Sipoonlahden rannan kaava...

Lisätiedot