Kiinnostuksen ilmoittaminen pilottiyhteistyöhön osallistumisesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kiinnostuksen ilmoittaminen pilottiyhteistyöhön osallistumisesta"

Transkriptio

1 1 (20) Kiinnostuksen ilmoittaminen pilottiyhteistyöhön osallistumisesta Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakuntaliitot ilmoittavat yhdessä yhteysvälien kuntien kanssa olevansa kiinnostuneita osallistumaan pilottiyhteistyöhön uuden ostoliikennesopimuksen ja velvoitepäätöksen valmistelussa ja toteutuksessa. Junaliikenteen pilottiyhteydeksi esitetään kokonaisuutta Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä. Lisäksi pilotissa tulisi selvittää Seinäjoki-Lapua-Kauhava-Alahärmä-Kokkola yhteysvälin kytkemistä esitettyyn osto- ja velvoiteliikennekokonaisuuteen. Seinäjoki-Kokkola - yhteysvälin osalta tulee pilotin ensivaiheessa selvittää, mahdollistaako pääradan kapasiteetti kunnille erittäin tärkeiden raideliikenteen vuorojen lisäämisen mm. työmatka- ja opiskeluliikenteen ruuhkatunneille sekä kaukoliikenteen syöttöliikenteenä. Keski-Pohjanmaan liitto on jättänyt oman ilmoituksensa, joka ministeriön niin katsoessa voidaan liittää osaksi tätä ilmoitusta. Liitot esittävät, että alueellista osto- ja velvoiteliikennettä sekä junaliikenteen aikatauluja ja palvelukykyä pohditaan mahdollisimman laajasti. Liitot ovat valmiita keskustelemaan pilottikohteen laajuudesta, mikäli ministeriö haluaa rajata, laajentaa tai yhdistää eri pilottihakemuksia yhdeksi kokonaisuudeksi. Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä - yhteysvälistä on laadittu LVM:n, alueen maakuntaliittojen sekä kuntien kanssa yhteistyössä selvitys osto- ja velvoiteliikenteen kehittämisestä (Selvitys alueellisen junaliikenteen järjestämisen edellytyksistä, 2018). Tämän ilmoittautumisen liitteeksi on tuotettu karttamateriaali niistä teemoista, joita ei ole karttoina esitetty selvityksessä. Muun kartta- ja tilastomateriaalin osalta viitataan selvityksessä laadittuun materiaaliin. Kysyntäpotentiaalia on kattavasti arvioitu selvityksessä. Liittojen tavoitteena on kehittää liikennöintiä nykyisestä Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa (2017) on joukkoliikenteen palvelutavoitteeksi asetettu mm. nopeat työmatkat ja sujuvat matkaketjut mm. Vaasaan sekä hyvä opiskelijoiden viikoittaisten kaukoliikenteen matkaketjujen palvelutaso keskeisillä Seinäjoen kautta hoidettavilla opiskelumatkoilla.

2 2 (20) Liikennejärjestelmäsuunnitelmassa todetaan, että pääradan junayhteyksien rinnalla on varmistettava toimivat liityntäyhteydet mm. Vaasan lentoasemalle, minkä suunnan yhteyksien merkitys on kasvanut, koska välimatka on lyhyt ja Vaasan lentoaseman vuorotarjonta hyvä. Seinäjoen työssäkäynti- ja työmatkavyöhykkeillä kehitetään raideliikennettä keskeisenä joukkoliikenteen kulkumuotona. Junaliikenteen vuorotarjonnan kehittämisen rinnalla tulee kehittää juna- ja linja-autoliikenteen yhteiskäyttöisiä lipputuotteita ja informaatiota ottaen huomioon valtakunnallinen ja uusien liikkumispalvelujen kehitys. Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa (2015) lähtökohdat ja tavoitteet ovat saman suuntaiset Etelä-Pohjanmaan suunnittelutavoitteiden kanssa. Tavoitteena ovat nopeat työ- ja työasiamatkat maakuntakeskusten ja suurimpien kaupunkien välillä. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa ja lisätä joukkoliikenteen käyttöä työssäkäyntialueella liikennemuotona maakuntakeskusten ja pienempien kuntien välisessä liikenteessä. Eräänä tavoitteena on mahdollistaa monipuolinen asuminen niin kaupunkien keskustoissa kuin maaseutumainenkin asuminen. Pitkällä aikavälillä asemien ja solmupysäkkien lähistöllä on tavoitteena tiivistää asumista ja luoda sinne myös palveluita, jolloin joukkoliikenteen lisäämiselle ja toimimiselle markkinaehtoisesti, on paremmat mahdollisuudet. Pohjanmaan maakuntasuunnitelmassa 2040 sekä Pohjanmaan maakuntaohjelmassa vuosille on maakunnan tavoitteeksi asetettu hiilidioksidineutraali liikenne vuoteen 2040 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin myös valtion ja ajoneuvovalmistajien toimia mm. päätettäessä käyttövoimasta kuin teknisistä ratkaisuitakin. Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma on vuodelta Sen mukaan joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä parannetaan ja liikennetarjontaa vahvistetaan. Kehitettäviin suuntiin kuuluu Jyväskylä-Keuruu väli. Vuonna 2017 hyväksytyssä ja voimassa olevassa maakuntakaavassa Jyväskylä-Keuruu-Haapamäki väli on valta- /rautateiden kehittämisakseli, toiminnallisesti merkittävä liikennekäytävä. Kehittämisakselin rautatien todetaan vahvistavan kasvupotentiaalia asemien läheisyydessä ja mahdollistaa teollisuusyritysten sijoittumista alueelle. Kehittämisakselit ovat myös joukkoliikenteen laatukäytäviä, joiden liityntäyhteyksiä ja -pysäköintiä tulee kehittää taajamissa ja kunta- ja palvelukeskuksissa sekä akselien muissa kehittämiskohteissa.

3 3 (20) Nykyinen liikenne ja pilotilla saavutettava potentiaali Seinäjoki-Vaasa -yhteysvälin liikenne on tällä hetkellä markkinaehtoista liikennettä. Näkemyksemme mukaan markkinaehtoista liikennettä, joka ei täytä haluttuja palvelutavoitteita, tulee voida täydentää osto- tai velvoiteliikenteellä. Välillä mahdollisesti toteutettava ostoliikenne lisäisi palvelutarjontaa ja mahdollistaisi entistä paremmin joukkoliikenteeseen perustuvan pendelöinnin ja opiskeluun liittyvät matkat maakuntakeskusten (Vaasa, Seinäjoki, Jyväskylä) välillä. Nykyiset aikataulut haittaavat tai jopa estävät normaalimittaisen työpäivän aikana tehtävää pendelöintiä. Seinäjoki-Jyväskylä -yhteysvälin liikenne on tällä hetkellä kokonaisuudessaan osto ja velvoiteliikennettä. Välillä toteutettava osto ja velvoiteliikenteen hankinta parantaisi, kehittäisi ja lisäisi palvelutarjontaa. Tarkoituksena olisi pilotin yhteydessä tarkastella laajemmin koko alueen liikenneyhteyksien järjestämistä niin, että julkisen ja raideliikenteen kulkutapaosuutta voidaan nostaa kaikkien maakuntien alueella. Toimiva raideliikenne mahdollistaisi mm. työssäkäyntialueen laajentamisen, erityisesti Seinäjoki-Vaasa sekä Seinäjoki- Alavus/Ähtäri väleillä, opiskelijaliikenteen sujuvoittaminen eri oppilaitosten ja niiden koulutusyksiköiden välillä, väliasemien uudelleen hyödyntämisen sekä matkailun mahdollistamisen (esim. reitit Uumaja - Wasaline(laivayhteys) - Vaasa - Seinäjoki - Tuuri - Ähtäri(Pandat) - Jyväskylä sekä Seinäjoki - Alahärmä(Powerpark)). Maakunnat toivovat lisäksi, että pilotin yhteydessä voidaan ideoida laajemminkin raideliikenteen kehittämistä kyseisten maakuntien ja koko Suomen alueella. Yhteisten tavoitteiden lisäksi maakunnilla on omien erityispiirteidensä ansiosta omia tavoitteita: Kaikkien maakuntien alueella julkisen liikenteen kulkutapaosuus on pieni ja sen nostamiseen on potentiaalia. Vaikka matkustajamäärät joukkoliikenteessä ovatkin monen maakunnan alueella kasvaneet, ovat myös liikennemäärät maanteillä tehneet samoin. Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen liikennejärjestelmien päivitystyöt alkavat vuonna 2019 ja pilotin suunnitteluvaiheen ajatuksia on mahdollista ottaa myös maakuntien liikennejärjestelmäsuunnitelmiin ja viedä sitä kautta osaksi valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa.

4 4 (20) Pohjanmaalla on liikennejärjestelmä suunnitelman hankkeiden ja toimenpidelistojen päivitys käynnissä. Tätä työtä on tehty rinnakkain uuden maakuntakaavan kanssa, jossa tarkoitus on ottaa huomioon maankäyttöön eniten vaikuttavat liikenne hankkeet. Liikennejärjestelmäsuunnitelman strategista puolta ja suuntaviivoja ei ole vielä ollut suunnitelmissa päivittää, mutta olemme tunnistaneet selkeä tarpeen tuoda suunnitelmaan enemmän palvelutasolähtöistä ajattelua fyysisten toimenpiteiden rinnalle. Strategiaosan ja palvelutaso asioiden päivittäminen lienee ajankohtaista, kun valtakunnallinen LJS-työ on saatu kunnolla käyntiin maakunnissa. Yhtenä selkeänä suuntaviivana pyrimme enenevissä määrin mahdollistamaan erilaiset kokeilut ja pilotoinnit liikenteessä ja niiden palveluissa. Esimerkkejä matkailun kannalta keskeisistä kohteista Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä - osuudelta.

5 5 (20) Osallistuminen pilottihankkeen toteutukseen Liitoilla on mahdollisuus pilotin suunnitteluvaiheessa käyttää omia henkilöresurssejaan sekä tarvittaessa rajallisissa määrin ostopalveluja pilotin suunnitteluun. Liikennöinnin aloituksen jälkeen mahdollisesti tarvittavista resursseista tulee sopia pilotin suunnitteluvaiheessa. Lopulliset päätökset kustannuksiin sitoutumisesta voidaan tehdä kustannustason selvittyä. Liitot sopivat henkilöresurssikustannusten sekä muiden kustannusten jaosta keskenään. Kunnat ilmoittavat omissa lausunnoissaan, mitkä ovat niiden mahdollisuudet henkilöresurssit pilottiin liittyen. Ennen maakuntauudistusta liittojen rooli raideliikenteen suunnittelussa olisi lähinnä koordinoida alueellisen ja paikallisten tarpeiden ja tahtotilan yhteensovittamista ja toimia yhteistyössä Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) kanssa LVM:n neuvotellessa raideliikenteen osto- ja velvoiteliikenteen hankinnasta. Liitoilla on keskeinen rooli alueellisten liikennejärjestelmien kehittämisessä. Rooli korostuu valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman laadinnassa ja maakuntien ottaessa liittojen vastuun alueiden ja liikenteen suunnittelusta toimivaltaisen joukkoliikenneviranomaisten tehtävien siirtyessä Ely-keskuksilta maakuntien vastuulle. Linja-autoliikenteen lisäksi julkisessa keskustelussa on ollut puhetta myös tiettyjen raideliikenteen järjestämiseen liittyvien viranomaistehtävien siirtymisestä maakunnille. Näiden tehtävien huomioon ottamista voisi myös pohtia pilotin suunnitteluvaiheessa, sillä aiempaa kokemusta tehtävistä, eikä henkilöresursseja tai budjetointeja ole myöskään osoitettu kyseisiin tehtäviin. Etelä-Pohjanmaan Elinkeino- liikenne ja ympäristökeskuksen rooli pilotissa Etelä-Pohjanmaan Elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus asetti keväällä 2018 yhdessä maakuntien liittojen ja kuntien kanssa toimivalta-alueensa joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet vuosille Keskeisiä päätavoitteita on mm. lisätä tarjontaa suuremman kysyntäpotentiaalin alueille, parantaa matkustusinformaatiota ja saada yhteentoimivat lippu- ja maksujärjestelmät parantamaan matkaketjujen houkuttelevuutta. Tässä palvelutasotyössä alueen kunnat tulivat tietoisiksi, että tavoitteiden saavuttaminen edellyttää tulevina vuosina myös kuntien osallistumista liikenteen hankintaan. Koska asetetuissa palvelutasotavoitteissa huomioitiin sekä bussiettä junaliikenteen tarjontaa ja mahdollisuuksia, olisi hyvin kiinnostavaa olla mukana hakemuksen mukaisessa junaliikenteen pilottihankkeessa.

6 6 (20) Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kiinnostus kohdistuu ensisijaisesti lippu- ja maksujärjestelmien kehittämiseen ja lanseeraamiseen, jolloin samat liput kävisivät kaikessa alueen joukkoliikenteessä ja/tai yksi taho myy koko matkaketjulle tarvittavat matkaliput. Yhteiskäyttöisten lippujen potentiaalia on tutkittu selvityksessä Yhteiskäyttöisten lippujärjestelmien käyttäjäpotentiaali, alueelliset yhteysvälitarkastelut (LIITE 5). Mikäli palvelutasoa nostetaan hankkeen tuloksena, on ehkä mahdollista, että ELY-keskus osaltaan rahoittaisi myös lisäliikenteen hankintaa (myös syöttö- ja/tai raideliikennettä), jos se tarkoituksenmukaisella tavalla palvelisi Etelä-Pohjanmaan ELY:n palvelutasotavoitteita. Kuntien rooli pilotissa Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakuntien liitot ovat selvittäneet alueen kuntien kiinnostusta osallistua pilottiin. Yhteenvetona todetaan, että kunnat suhtautuvat pilottiin positiivisesti ja näkevät alueellisen raideliikenteen kehittämisen erittäin tärkeänä. Kuitenkin kunnat voivat tehdä taloudellisia sitoutumispäätöksiä vasta, kun hankittavan liikenteen kustannukset ovat LVM:n ja VR:n välisten neuvotteluiden jälkeen selvillä. Kuntien investointimahdollisuudet rajoittuvat lähinnä kertainvestointeihin asemien ja seisakkeiden ympäristön infran parantamiseksi. Tuoreessa Etelä-Pohjanmaan ELYkeskuksen joukkoliikenteen palvelutasoselvitys vuosille selvityksessä ehdotetaan palvelutason nostosta aiheutuvien kustannusten jyvittämistä kunnille (kuten monissa maakunnissa jo tehdäänkin. Niissä joukkoliikenteen kuntarahoitusosuus on n. 20 %). Osa selvityksessä ehdotetusta lisäliikenteestä koskee tässä mainittuja yhteysvälejä, jolloin rahoitus voidaan ohjata myös raideliikenteeseen. ELY-keskus ei ole vielä tehnyt kunnille esitystä kustannusten jakamisesta, joten kuntien kanta rahoitukseen ei ole tiedossa. On kuitenkin muistettava, että ELY-keskuksen esitys perustuu linja-autoliikenteen kustannusten jakoon, jossa kustannukset ovat tiedossa. Tämän takia kuntia ei voida automaattisesti velvoittaa noin 20 % kustannusvastuuseen raideliikenteen kustannuksista, missä operointikulut ja kulurakenteiden muodostuminen voivat olla täysin toisenlaisia ja suurempia. Kustannustenjako -näkökulmaa olisi pilotin yhteydessä kuitenkin syytä myös pohtia.

7 7 (20) Alueen kuntien ilmoitukset kiinnostuksestaan ja rahoitusmahdollisuuksistaan Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä: Vaasa, Mustasaari, (Vasek), Laihia, Isokyrö: Pohjanmaan liitto on kysynyt kuntien suhtautumista raideliikennepilotin suunnitteluun ja mahdolliseen pilotointiin Pohjanmaan Kuntajohtaja tapaamisessa. Kunnat suhtautuvat suopeasti pilotoinnin suunnitteluun sekä ajatukseen siitä, että asemia voitaisiin ottaa uudelleen liikennekäyttöön sopivalla toimintakonseptilla. Vasek edustaa seudun seitsemää kuntaa: Vaasaa, Mustasaarta, Laihiaa, Korsnäsiä, Maalahtea, Isoakyröä ja Vöyriä. Seinäjoki: Seinäjoen kaupunginhallituksen päätöksen ( ) mukaan: Seinäjoen kaupunki näkee alueellisen junaliikenteen kehittämisen erittäin tärkeäksi. Energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää raideliikenteen merkittävää kasvattamista. Myös palvelut keskittyvät entisestään, minkä vuoksi tehokkaampi julkinen liikenne on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää. On tärkeää, että pääradan lisäksi myös poikittainen henkilöliikenne kehittyy raiteilla. Oleellista on alueellisten tarpeiden tunnistaminen matkaketjujen ja aikataulujen suunnittelussa. Junaliikenteen aikataulujen tulee palvella työmatkaliikennettä, opiskelijoiden tarpeita sekä toimia syöttöliikenteenä pääradan liikennöintiin. Lisäksi merkittävästi kasvanut matkailuliikenne edellyttää poikittaisen henkilöliikenteen palvelutason parantamista. Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman yhtenä kärkihankkeena on Seinäjoki- Jyväskylä liikennekäytävän kehittäminen, jonka keskeisenä toimenpiteenä on radan henkilöliikenteen jatkumisen turvaaminen. Etelä-Pohjanmaan liitto on keskustellut pilotista Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä yhteysvälille sijoittuvien alueen kuntien sekä Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakuntaliittojen kanssa. Seinäjoen kaupunki suhtautuu pilotointiin myönteisesti ja esittää Etelä-Pohjanmaan liittoa alueelliseksi koordinaattoriksi asian valmistelussa.

8 8 (20) Seinäjoen kaupungin lopullisesta sitoutumisesta pilotin toteuttamiseen voidaan päättää vasta hankkeen kustannustason selvittyä. Kaupunki on kuitenkin jo omalta osaltaan sitoutunut asemanseudun merkittävään kehittämisen. [ote päätöksestä, koko päätös hakemuksen liitteenä] (LIITE 10) Alavus: Alavuden kunnanhallituksen päätöksen ( ) mukaan: Alavuden kaupunki on kiinnostunut osallistumaan pilottiyhteistyöhön uuden ostoliikennesopimuksen ja velvoitepäätöksen valmistelussa ja toteutuksessa. Alavuden kaupunki tukee alueen maakuntaliittojen työtä asian puitteissa ja oman maakuntansa osalta esittää, että Etelä-Pohjanmaan liitto voisi toimia alueellisena koordinaattorina hakemuksen valmistelussa. Alavuden kaupunki on halukas osallistumaan maakuntaliiton koordinoimaan valmistelutyöhön. Alavuden kaupunki on valmis osoittamaan henkilöresurssia niin pilotin suunnittelua (10/2018 2/2019) kuin pilotin liikennöintiä 12/2019 6/2022) varten. Kaupungin mahdollisuuteen osallistua rahallisesti pilotin toteuttamiseen voidaan päättää vasta hankkeen kustannustason selvittyä. Erilaisten toiminnallisten edellytysten, kuten rataosien infrastruktuuri, osalta kaupungin osallistuminen niiden parantamiseen voisi myös tulla kysymykseen. [ote päätöksestä, koko päätös hakemuksen liitteenä] (LIITE 6) Ähtäri: Ähtärin kaupunginhallituksen päätöksen ( ) mukaan: Ähtärin kaupunki on kiinnostunut osallistumaan pilottiyhteistyöhön uuden ostoliikennesopimuksen ja velvoitepäätöksen valmistelussa ja toteutuksessa. Ähtärin kaupunki tukee alueen maakuntaliittojen työtä asian puitteissa ja oman maakuntansa osalta esittää, että Etelä-Pohjanmaan liitto voisi toimia alueellisena koordinaattorina hakemuksen valmistelussa. Ähtärin kaupunki on halukas osallistumaan maakuntaliiton koordinoimaan valmistelutyöhön.

9 9 (20) Ähtärin kaupunki on valmis osoittamaan henkilöresurssia niin pilotin suunnittelua (10/2018 2/2019) kuin pilotin liikennöintiä (12/2019 6/2022) varten. Kaupungin mahdollisuudesta osallistua rahallisesti pilotin toteuttamiseen voidaan päättää vasta hankkeen kustannustason selvittyä. Erilaisten toiminnallisten edellytysten, kuten rataosien infrastruktuuri, osalta kaupungin osallistuminen niiden parantamiseen voisi myös tulla kysymykseen. [ote päätöksestä, koko päätös hakemuksen liitteenä] (LIITE 7) Keuruu: Keuruun kaupunginhallituksen päätöksen ( ) mukaan: Keuruun kaupunki on kiinnostunut osallistumaan pilotteihin, joissa; Ensiksi, viedään käytäntöön selvitys, jonka ministeriö teetti jo aiemmin yhdessä Etelä- Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan maakuntien liittojen kanssa. Tässä selvityksessä esitetyt junavuorojen lisäykset ovat erittäin kannatettavia. Lisäksi Keski-Suomen sisäistä liikennettä tulee kehittää sekä aikataulullisesti että tekniikaltaan siten, että mahdollistetaan sujuvat työssäkäyntialueet maakuntakeskuksen (Jyväskylä) ja seutukeskusten (Keuruu) välillä myös vähäpäästöistä sähköistä raideliikennettä käyttäen. Toiseksi, kehitetään Jyväskylä - Petäjävesi - Keuruu - Ähtäri - Alavus - Seinäjoki - Vaasa välistä raiteilla tapahtuvaa henkilö- ja tavaraliikennettä. Yhteysvälillä radan vaikutuspiirissä, 20 km säteellä, asuu n ihmistä. Raideliikenne Merenkurkun ja Keski-Suomeen välillä on tärkeä matkailun (Jyväskylän messut/tapahtumat, lauttayhteys Ruotsiin, Pandat jne.) sekä seutukeskusten ja maakuntakeskusten pendelöinnin näkökulmasta. Suurten kaupunkiseutujen välinen sähköinen raideliikenne tukee osaltaan liikenteeseen kohdistuvia päästövähennystavoitteita. Kehittämistyötä tulee tehdä pitkällä tähtäimellä. Raideliikenteen kulkutapaosuuden kasvattaminen auttaa Suomen ja EU:n pääsemistä sovittuihin tavoitteisiin, kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Keski-Suomen liiton valtuusto on kokouksessaan ottanut kantaa Haapamäen kautta kulkevien ratojen (Jyväskylä Haapamäki Seinäjoki ja Haapamäki Orivesi) sähköistämisen puolesta.

10 10 (20) Petäjävesi: Petäjäveden kunta suhtautuu myönteisesti pilottiyhteistyön kehittämiseen. Petäjäveden kunnan strategiassa raideyhteyksien edistäminen on nostettu korkealle: Kunta tähtää edunvalvonnalla nopeiden liikenneyhteyksien turvaamiseen ja rautatien sähköistämiseen. Jyväskylä: Jyväskylän kaupunki katsoo, ettei sillä ole edellytyksiä osallistua rahallisesti tai henkilöstöresurssien kautta alueellisen junaliikenteen pilottihankkeeseen. Kaupunki näkee kuitenkin, että pitkällä aikavälillä henkilöliikennettä kannattaa pyrkiä siirtämään raiteille. Jyväskylän kaupunkia kiinnostaa junaliikenteen aikataulujen kehittäminen, lippujärjestelmäyhteistyö ja matkaketjuajattelun hyödyntäminen raideliikenteen ja paikallisliikenteen yhdistämisessä siirryttäessä kohti tunnistepohjaisia lippu- ja maksujärjestelmiä. Seinäjoki-Kokkola: Lapua: Lapuan kaupunginhallituksen päätöksen ( ) mukaan: Lapuan kaupunki kannattaa alueellista junaliikennettä Etelä-Pohjanmaalle. Junaliikenteen puolesta puhuvat julkisen liikenteen kasvattamisen lisäksi myös sen ekologisuus ja nopeus yksityisautoiluun nähden. Maakunnalliset palvelut ovat keskittyneet maakuntien keskittymiin, minkä vuoksi tehokkaampi julkinen liikenne antaa autottomille ihmisille, kuten ikääntyvälle väestölle, mahdollisuuden liikkua kaupunkien välillä ja käyttää maakunnan tarjoamia palveluja laajemmin. Etelä-Pohjanmaan liitto on ollut aktiivinen alueellisen junaliikenteen puolestapuhuja. Lapuan kaupunki tekee ministeriön pyytämän ilmoituksen halukkuudesta osallistua pilottihankkeeseen osana Etelä-Pohjanmaan liiton mahdollista ilmoitusta. Lapuan kaupunki kuitenkin toteaa, että ennen lopullista päätöstä alueelliseen junaliikenteen järjestämiseen sitoutumisesta tarvitaan tarkempia tietoja kokonaiskustannuksista ja kustannustenjaosta.

11 11 (20) Lopuksi Lapuan kaupunki pitää tärkeänä, että Vaasa-Jyväskylä-radan kehittämisen lisäksi alueellinen junaliikenne koskee myös väliä Seinäjoki-Alahärmä. Poikittaisliikenne Vaasan ja Jyväskylän välillä on tällä hetkellä vähäistä ja vaatinee junaliikenteen lisäämistä, mutta tehokas alueellinen junaliikenne vaatii koko alueen huomioimista ja kehittämistä. Lapuan ja Kauhavan väestömäärä on sen verran suuri, että alueelliselle junaliikenteelle on tarvetta. Alueella on myös tärkeitä turistinähtävyyksiä, joiden vuoksi joukkoliikennettä eivät käyttäisi pelkästään paikalliset asukkaat, vaan myös alueella vierailevat [ote päätöksestä, koko päätös hakemuksen liitteenä] (LIITE 8) Kauhava: Kauhavan kaupunginhallituksen päätöksen ( ) mukaan: Elinkeinoelämän ja työmatkaliikenteen kulkuyhteyksien kannalta Kauhavan kaupunki pitää merkittävinä kaukoliikenteen junayhteyksinä seuraavia yhteysvälejä Etelä-Suomeen, Pirkanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle sekä edellä mainituista kohteista takaisin Kauhavalle siten, että meno- ja paluu onnistuvat saman työpäivän aikana. Kaukoliikenteen lisäksi Kauhavan kaupunki pitää tärkeänä riittäviä edestakaisia alueellisen liikenteen asiointiyhteyksiä Kauhavalta Lapualle ja Seinäjoelle. Yksi Kauhavan kaupungin strategian kärkihankkeista on yhteyksien parantaminen. Tähän liittyy kiinteästi myös junayhteyksien turvaaminen. Mahdollisuudet julkisen liikenteen käyttöön ovat kuitenkin rajalliset, sillä junat pysähtyvät kaupunkien välillä vain muutaman kerran päivässä. Kauhavan kaupunki kannattaa alueellista junaliikennettä Etelä-Pohjanmaalle erityisesti välille Seinäjoki-Lapua-Kauhava-Härmä. Junaliikenteen puolesta puhuvat julkisen liikenteen kasvattamisen lisäksi myös sen ekologisuus ja nopeus yksityisautoiluun nähden. Maakunnalliset palvelut ovat keskittyneet maakuntien keskittymiin, minkä vuoksi tehokkaampi julkinen liikenne antaa autottomille ihmisille, kuten ikääntyvälle väestölle ja nuorille, mahdollisuuden liikkua kaupunkien välillä ja käyttää maakunnan tarjoamia palveluja laajemmin. Kauhavan kaupunki muistuttaa, että Seinäjoki on yksi Suomen junaliikenteen tärkeimmistä solmukohdista. Alueellinen junaliikenne tarjoaisi Seinäjoen ulkopuolella asuville eteläpohjalaisille mahdollisuuden hyödyntää Seinäjoen kaukojunaliikennettä.

12 12 (20) Alueellinen junaliikenne lisäisi myös kauhavalaisille merkittävän määrän vaihtoehtoja päästä nopeasti pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Vaasaan sekä pohjoisen kaupunkeihin. Kauhavan kaupunki ilmoittaa ministeriölle kiinnostuksesta osallistua alueellisen junaliikenteen kehittämiseen liittyvään pilottihankkeeseen osana mahdollista seudullista yhteistyötä maakuntaliiton ja alueen muiden kuntien kanssa. Kauhavan kaupunki kuitenkin toteaa, että ennen lopullista päätöstä alueellisen junaliikenteen kehittämiseen tai järjestämiseen sitoutumisesta, Kauhavan kaupunki tarvitsee tarkempia tietoja kokonaiskustannuksista, kustannusten jaosta ja pilotin vaatimista henkilöstöresursseista. [ote päätöksestä, koko päätös hakemuksen liitteenä] (LIITE 9) Pilotin tavoite ja kehityssuunnitelma pilottimaakunnissa Selvityksessä alueellisen junaliikenteen järjestämisen edellytyksistä (2018) (LIITE 1) todetaan, että alueiden tahtotilana on junaliikenteen lisääminen työ-, opiskelu- ja matkailuliikkumisen mahdollistamiseksi. Voimassa olevat alueelliset joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet ovat paikoin korkeatasoisia ja tavoitteellisia. Palvelutaso voi koostua juna- ja bussiliikenteestä. Tavoitteena on nostaa julkisen liikenteen kulkutapaosuus nykyisestä 7 %:iin. Vaasan ja Seinäjoen välisen rataosuuden kuntien pendelöintimatkoja tehdään yhteensä noin päivittäin. Luku ei vielä sisällä maakuntakeskuksien välistä, Vaasasta Seinäjoelle eikä Seinäjoelta Vaasaan tehtävää pendelöintiä. Jos junaliikenteen markkinaosuus olisi 7 %, lisääntyisivät junaliikenteen matkamäärät noin tarjonnan mahdollistaessa työmatkaliikenteen. Tästä arviolta puolet voisi olla uutta liikennettä, joka syntyisi Laihian, Isonkyrön ja Ylistaron asemien kautta. Vuonna 2016 Vaasan ja Seinäjoen välisen rataosuuden matkamäärä oli noin matkaa ja 2017 matkamäärä nousi jo matkaan.

13 13 (20) Työpaikkojen sijoittuminen postinumeroalueille suhteessa rataverkkoon ja asemiin. Sekä Seinäjoen ja Ähtärin että Keuruun ja Jyväskylän välisten rataosuuksien kuntien vastaavat pendelöintimatkamäärä ovat noin päivittäin. Vastaavasti arvioiden, vuositasolla junaliikenteen matkamäärät voisivat kasvaa näillä kahdella rataosuudella kummallakin noin matkalla, jos tarjonta mahdollistaisi työmatkaliikenteen. Vuonna 2016 Seinäjoen ja Haapamäen välisen rataosuuden matkamäärä oli noin matkaa ja Haapamäen ja Jyväskylän noin matkaa.

14 14 (20) Yhteenveto tarkasteltavan alueen kysyntäpotentiaalista (karkea arvio) Pilotin kehitysmahdollisuuksia Maakunnat toivovat, että pilotin yhteydessä voidaan pohtia laajasti erilaisia alueellisia, seudullisia ja osin valtakunnallisiakin kysymyksiä joukkoliikenteen kehittämisestä. Jo tässä vaiheessa on esiin noussut ajatuksia ja kysymyksiä, joihin voidaan niin haluttaessa etsiä ratkaisuja pilottikokeilun yhteydessä. - Pendelöintiä rajoittaa myös infra. Sujuvan junaliikenteen toteuttamiseksi tarpeellisia kohtaamispaikkoja ei kaikilla väleillä ole (mm. Vaasa-Seinäjoki -väli). Myös asemien sopivilta kohtaamisraiteilta puuttuu sähköistys, vaikka rataosuus olisi muuten sähköistetty. - Pilotin yhteydessä tulisi tutkia ainakin muutamaa eri palvelutasoa: nopeita pitkämatkaisia junia + paikallisliikennejunien variaatioita, jotka pysähtyvät ja keräilevät myös pienemmiltä asemilta. Voidaan miettiä myös syöttöliikenteitä busseilla ja/tai takseilla. - Vaasassa raideliikenteen kytkös satamaan tulisi selvittää. Voisiko henkilöliikenne jatkua matkustajasatamaan saakka?

15 15 (20) - Voidaanko Vaasan lentoliikenteen liityntäliikenne hoitaa seisakelaiturilta kiitoradan päästä, mistä lentoasemalle kulkisi automatisoitu robottibussi kiitoradan viertä pitkin. Liityntäliikenne olisi synkronisoitu juna ja lentoaikatauluihin sopivaksi. Tällainen sopisi Vaasan energiakeskittymään loistavasti. Vastaavan tyylinen automatiikka voisi toimia hyvin myös keskustasta Vaasan satamaan raidetta pitkin. - Lippujärjestelmien yhteensovittaminen on kulkutapaosuuden kasvattamisen ja joukkoliikenteen houkuttelevuuden kannalta keskeisessä asemassa. Tulevaisuudessa olisi päästävä yhdellä lipulla tehtäviin kokonaismatkaketjuihin (esim. taksi/bussi+juna+laiva). Nykyisin tämä toimii jo ainakin VR:llä Turun satamassa laivamatkojen osalta. Pilottia tukevat toimenpiteet alueella Maakuntien alueen toimijoilla on vahva tahtotila edistää raideliikenteen käyttöä poliittisesti ja toiminnallisesti. Pilottiin mm. kytkeytyy opiskelijajärjestöjen (Vaasan yliopisto, SEAMK) laatima yhteinen visio siitä, miten raideliikennettä kehitettäisiin opiskelijoiden näkökulmasta paremmin toimivaksi. Opiskelijajärjestöjen visiossa painottuva paremmat liikenneyhteydet Vaasa-Seinäjoki välillä, sekä yhteys pohjoiseen, Ouluun. Lisäksi opiskelijajärjestöt kiinnittävät visiossaan erityistä huomiota matkustamisen edulliseen hintatasoon. Alueellinen junaliikenne osana matkaketjuja ja liikennejärjestelmää Etelä-Pohjanmaan alueen kulkutarpeita on selvitetty vuonna 2018 valmistuneessa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen joukkoliikenteen palvelutasoselvitys vuosille raportissa (LIITE 2). Lisäksi vuonna 2015 valmistuneessa Kehityskäytävä välillä Vaasa Seinäjoki, esiselvitys -selvityksessä (LIITE 3) on tutkittu Seinäjoen ja Vaasan välisiä yhteyksiä sekä väylien että liikkumispalveluiden näkökulmasta. Alueen matkaketjuja on tutkittu selvityksessä Matkaketjuselvitys Vaasa-Seinäjoki-Kokkola vuodelta 2016 (LIITE 4). Joukkoliikenteen palvelutasoselvityksessä todettiin, että Joukkoliikenteen kulkutapaosuus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on alhainen, noin 1 %, mutta riittävien joukkoliikenneyhteyksien merkitys alueen kunnille ja asukkaille on kuitenkin suuri. Etelä-Pohjanmaan hajakeskittynyt asutusrakenne mahdollistaa joukkoliikenteen merkittävän kehittämisen, mikäli matkaketjuista saadaan toimivia erityisesti

16 16 (20) pendelöintiin sekä opiskeluliikenteeseen. Hyvät joukkoliikenteen palvelut ovat tärkeä kuntien elinvoimaisuuden mittari. Palvelutasoehdotuksessa tarjontaa esitetään lisättävän erityisesti parhaan kysynnän omaaville yhteysväleille kaupunkiseuduilla ja kaupunkien välillä. Tavoitteena on, että näillä yhteysvälillä joukkoliikennematkustus lisääntyisi erityisesti työmatkoilla. Tähän pyritään aikataulujen hyvällä suunnittelulla ja tiedottamista kehittämällä. Selvityksen johtopäätöksenä todettiin, että on tarkoituksenmukaisinta panostaa joukkoliikenteeseen niillä alueilla, jossa sille on potentiaalista kysyntää ja hyvät kehitysnäkymät. Ehdotuksena on nostaa palvelutasoa uusilla lisävuoroilla joukkoliikenteen seuraavilla yhteysväleillä (tähän otettu välit, jotka voidaan hoitaa myös raideliikenteenä): Laihia Vaasa (V), lisävuoroja 7+1; Kauhava Lapua (VI+), lisävuoroja 5; Ähtäri Alavus Seinäjoki (VI), lisävuoroja 2; ja Alajärvi Seinäjoki (osin) (VI), lisävuoroja 2. (suluissa olevat V-VI -merkinnät palvelutasoselvityksessä päätettyjä palvelutasoluokkia) Palvelutasomääritystyön yhteydessä nousi esiin joukkoliikenteen aikataulujen kehittäminen vastaamaan paremmin mm. opiskelijoiden ja pendelöijien liikkumistarpeita. Erityisesti juna-bussi matkaketjuilla aikatauluja on mietittävä alueen koko liikennejärjestelmätasolla, ei yksi yhden liikkumismuodon kannalta. Keski-Suomen junaliikenteen osalta ongelmana välillä Haapamäki-Jyväskylä ovat junien aikataulut, erityisesti aamuisin Jyväskylän suuntaan. Tämä liittyy niin työmatkaliikenteeseen kuin kaukoliikenteeseenkin. Konsulttitoimisto WSP on tehnyt vuonna 2018 selvityksen Alueellisen junaliikenteen järjestämisen edellytyksistä. Pilottialueena on toiminut Vaasa Seinäjoki Haapamäki Jyväskylä ja Haapamäki Tampere-rataosuudet. Pilottialueen alueellisen junaliikenteen tarjonta ja kysyntä ovat nykyisellään vähäisiä. Kysyntää pitävät alhaalla junayhteyksien vähäinen määrä sekä aikataulut, jotka eivät juurikaan mahdollista esimerkiksi päivittäisiä työmatkoja. Kysyntään vaikuttavat myös alueen väestön ja maankäytön nykytila ja kehitysnäkymät.

17 17 (20) Pilottihankkeen rataosien olemassa oleva infra ja mahdollisuudet uuden infran toteuttamiseen Nykyisin liikennekäytössä olevien asemien laiturit ja asemien infra on riittävä nykyisiin henkilöliikennetarpeisiin. Seinäjoki-Vaasa -välillä olevat, liikennekäytöstä poistetut asemat ovat otettavissa henkilöliikennekäyttöön ilman investointitarpeita tai vähäisin toimenpitein. Rataosat Vaasa-Seinäjoki ja Kokkola-Seinäjoki ovat sähköistettyjä. Rataosa Jyväskylä- Haapamäki-Seinäjoki on sähköistämätön. Rataosuuden sähköistäminen pilotin aikana ei ole mahdollista. Pilotissa tulisi selvittää Isonkyrön kohtaamisraiteen sähköistys/jatkaminen, jotta Seinäjoki-Vaasa -liikennettä voitaisiin kehittää joustavammin. Vaasan asemalla toisen laiturin liikennekäyttöönotolla sekä asemien kohdalla olevilla kohtaamispaikoilla voitaisiin lisätä edullisesti yksiraiteisen radan ratakapasiteettia ja sujuvoittaa huomattavasti myös sen aikataulutusta. Seinäjoen kaupunki tulee kehittämään Seinäjoen asemaa ja koko asemanseutua tulevaisuuden liikenteen solmukohdaksi. Tehtävät investoinnit tulevat lisäämään raideliikenteen houkuttelevuutta Seinäjoella ja mahdollistamaan entistä paremmin MaaS-liikennepalvelut. Pilotin aikana toteutettava infra ei voi olla kovin mittavaa. Liitoilla ei ole mahdollisuutta toteuttaa investointeja, pienten radanvarren kuntien taloudelliset mahdollisuudet ovat rajalliset ja isompien suunnitelmien laatimiseen ja hyväksymiseen (esim. kaavamuutokset) tulee menemään pilottiin varattu aika. Asemien (mm. laiturien) tekniset tiedot on esitetty asiakirjan liitteessä (LIITE 11). Yhteenveto Kuntien ja liittojen ja Etelä-Pohjanmaan ELY:n lausunnoissa ja kannanotoissa sekä eri tahojen välisissä keskusteluissa on tullut selväksi alueen tahtotila osto- ja velvoiteliikenteen kehittämiseen. Pilottia on valmisteltu neljän maakunnan tiiviissä yhteistyössä.

18 18 (20) Maakunnat katsovat, että tässä esitetty kokonaisuus Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä ja sitä täydentävä Seinäjoki-Kokkola -selvitysosuus sopisi osto- ja velvoiteliikenteen kehittämispilotiksi riittävän laajana mutta yhtenäisenä kokonaisuutena. Osallistumishakemus on voimassa saakka. Sähköiset yhteystiedot: lisätietoja: Markus Erkkilä ( ) ja Jani Palomäki ( ) Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen liittojen, sekä pilottiin kiinnostuksensa ilmaisseiden alueen kuntien puolesta: Markus Erkkilä vs. suunnittelujohtaja Jani Palomäki maakuntainsinööri

19 19 (20) Liitteet: LIITE 1: Selvitys alueellisen junaliikenteen järjestämisen edellytyksistä (2018) Kysyntäpotentiaalia selventävää materiaalia LIITE 2: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen joukkoliikenteen palvelutasoselvitys vuosille (2018) Kysyntäpotentiaalia selventävää materiaalia LIITE 3: Kehityskäytävä välillä Vaasa Seinäjoki, esiselvitys (2015) Kysyntäpotentiaalia selventävää materiaalia LIITE 4: Matkaketjuselvitys Vaasa-Seinäjoki-Kokkola (2016) Kysyntäpotentiaalia selventävää materiaalia LIITE 5: Yhteiskäyttöisten lippujärjestelmien käyttäjäpotentiaali, alueelliset yhteysvälitarkastelut (2013) Kysyntäpotentiaalia selventävää materiaalia LIITE 6: Alavuden kaupungin lausunto LIITE 7: Ähtärin kaupungin lausunto LIITE 8: Lapuan kaupungin lausunto LIITE 9: Kauhavan kaupungin lausunto LIITE 10: Seinäjoen kaupungin lausunto LIITE 11: Asemien (mm. laiturien) tekniset tiedot LIITEKARTTA 1.1. Vaasa-Jyväskylä, asemat ja seisakkeet LIITEKARTTA 1.2. Seinäjoki-Ylivieska, asemat ja seisakkeet LIITEKARTTA 2.1. Vaasa-Jyväskylä alue, palvelut ja saavutettavuus LIITEKARTTA 2.2. Seinäjoki-Ylivieska alue, palvelut ja saavutettavuus LIITEKARTTA 3.1. Vaasan aseman saavutettavuus kävellen, oppilaitokset ja virastot LIITEKARTTA 3.2. Seinäjoen aseman saavutettavuus kävellen, oppilaitokset ja virastot LIITEKARTTA 3.3. Jyväskylän aseman saavutettavuus kävellen, oppilaitokset ja virastot

20 20 (20) LIITEKARTTA 3.4. Kokkolan aseman saavutettavuus kävellen, oppilaitokset ja virastot LIITEKARTTA 4.1. Vaasa - Jyväskylä, opiskelijamäärät ja saavutettavuus LIITEKARTTA 4.2. Seinäjoki - Ylivieska, opiskelijamäärät ja saavutettavuus

Esimerkki raideliikenteestä maakuntakaavassa Pirkanmaa Päärata Tampereelta etelään

Esimerkki raideliikenteestä maakuntakaavassa Pirkanmaa Päärata Tampereelta etelään Esimerkki raideliikenteestä maakuntakaavassa Pirkanmaa Päärata Tampereelta etelään 29.11.2017 Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitto Sisältö Pirkanmaan maakuntakaava 2040

Lisätiedot

Viite: Lausuntopyyntö vuoden 2017 osto- ja velvoiteliikenteestä (LVM 1437/08/2016)

Viite: Lausuntopyyntö vuoden 2017 osto- ja velvoiteliikenteestä (LVM 1437/08/2016) KEURUUN KAUPUNKI LAUSUNTO Liikenne- ja viestintäministeriö Viite: Lausuntopyyntö vuoden 2017 osto- ja velvoiteliikenteestä (LVM 1437/08/2016) KEURUUN KAUPUNGIN LAUSUNTO JUNIEN OSTO- JA VELVOITELIIKENTEESTÄ

Lisätiedot

Liikkumiselle asetetut tavoitteet

Liikkumiselle asetetut tavoitteet Liikkumiselle asetetut tavoitteet Pääradan liikkumiselle johdetut tavoitteet 1. Pääradalla tarjotaan korkeatasoisia ja nopeita junayhteyksiä Tampereen kautta pääkaupunkiseudulle on päivittäin useita suoria

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 12/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 12/ Aika: 5.10.2018 klo 8.00-10.15 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Kokouksen jälkeen alkaa ns. pyöreän pöydän neuvottelu MAL4-sopimuksesta. Neuvottelun jälkeen on mahdollisuus

Lisätiedot

Alueellisen junaliikenteen järjestämisen pilottihanke sekä osto- ja velvoiteliikenteen kehittäminen

Alueellisen junaliikenteen järjestämisen pilottihanke sekä osto- ja velvoiteliikenteen kehittäminen 1(5) PAO 11.9.2018 LVM/1620/08/2018 Alueellisen junaliikenteen järjestämisen pilottihanke sekä osto- ja velvoiteliikenteen kehittäminen 2020-2022 Liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee rautateiden

Lisätiedot

Perustelumuistio: Alueellisen junaliikenteen pilottien valinta jatkosuunnitteluun

Perustelumuistio: Alueellisen junaliikenteen pilottien valinta jatkosuunnitteluun Muistio 1(8) PAO/PMA 23.1.2019 LVM/1620/08/2018 Perustelumuistio: Alueellisen junaliikenteen pilottien valinta jatkosuunnitteluun Johdanto Pilottihankkeiden arviointiperusteet Alueellisen junaliikenteen

Lisätiedot

KEURUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/2018 1(5)

KEURUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/2018 1(5) PÖYTÄKIRJA 13/2018 1(5) Kaupunginhallitus 15.10.2018 AIKA 15.10.2018 klo 17:10-18:30 PAIKKA Kaupungintalo, kokoushuone 2 (Hallituksen huone) KÄSITELLYT ASIAT Otsikko 196 Järjestäytyminen 197 Lautakuntien

Lisätiedot

Saavutettava Pirkanmaa Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitto

Saavutettava Pirkanmaa Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitto Saavutettava Pirkanmaa 16.1.2018 Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitto Saavutettavuus Saavutettavuus = kohteen mahdollisimman helppo lähestyttävyys Saavutettavuus palveluissa

Lisätiedot

Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso Anna Saarlo

Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso Anna Saarlo Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso 25.1.2017 Anna Saarlo Raportti: http://www2.liikennevira sto.fi/julkaisut/pdf8/lts_ 2016-34_liikkumisen_palvelui den_web.pdf 2 Sisältö 1. Palvelurakenne

Lisätiedot

Infotilaisuus Keski-Suomen ELY-keskus

Infotilaisuus Keski-Suomen ELY-keskus Infotilaisuus 27.11.2012 Keski-Suomen ELY-keskus 25.11.2012 Eri viranomaisten toimivallassa olevan liikenteen sovittava yhteen Keski-Suomen ELY-keskuksen vastuulla oleva Keski- Suomen sisäinen liikenne

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö

Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö Liikkumispalveluiden työpaja 27.10.2016 Janna Räisänen, aluesuunnittelija KOPIKALIsta ja KAKEPOLIsta Pohjois-Suomen liikenne ja logistiikkastrategiaan Kokkolan,

Lisätiedot

RAAHEN JOUKKOLIIKENNESUUNNITELMA

RAAHEN JOUKKOLIIKENNESUUNNITELMA RAAHEN JOUKKOLIIKENNESUUNNITELMA 19.11.1 Toni Joensuu ja Sonja Aarnio SISÄLTÖ 1. Joukkoliikenteen palvelutaso Palvelutason määritelmä Valtakunnalliset palvelutasoluokat Palvelutaso alueellisella tasolla

Lisätiedot

Lausuntopyyntö Keski-Uudenmaan kuntien ja Uudenmaan ELY-keskuksen henkilöliikenneselvityksestä ja joukkoliikenteen palvelutasomäärittelystä

Lausuntopyyntö Keski-Uudenmaan kuntien ja Uudenmaan ELY-keskuksen henkilöliikenneselvityksestä ja joukkoliikenteen palvelutasomäärittelystä Lausuntopyyntö Keski-Uudenmaan kuntien ja Uudenmaan ELY-keskuksen henkilöliikenneselvityksestä ja joukkoliikenteen palvelutasomäärittelystä KUUMA-johtokunta 5.10.2016 / Jukka-Matti Laakso Joukkoliikenteen

Lisätiedot

Joukkoliikenteen palvelutason vahvistaminen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella

Joukkoliikenteen palvelutason vahvistaminen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Päätös 1 (3) JAKELUN MUKAAN Joukkoliikenteen palvelutason vahvistaminen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella ASIA Joukkoliikenteen palvelutason vahvistaminen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueelle RATKAISU,

Lisätiedot

Pohjanmaan liikenteen suuntautuminen ja saavutettavuus

Pohjanmaan liikenteen suuntautuminen ja saavutettavuus Pohjanmaan liikenteen suuntautuminen ja saavutettavuus Juha Mäkinen SITO POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI 31.1.2012 POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040, SEMINAARI 31.1.2012

Lisätiedot

Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun maakuntaliitot sekä Kouvolan ja Porvoon kaupungit

Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun maakuntaliitot sekä Kouvolan ja Porvoon kaupungit NOPEAT ITÄRADAT OSANA KESTÄVÄÄ ALUEKEHITYSTÄ Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun maakuntaliitot sekä Kouvolan ja Porvoon kaupungit Timo Aro, MDI Rasmus Aro, MDI Timo

Lisätiedot

RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ

RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ 11.9.2018 1 Suomen kasvukolmio on ainutlaatuinen mahdollisuus Pohjoismaiden suurimmat kaupunkikeskittymät ja niiden väliset ratayhteydet Matka-ajat kuvaavat nykytilaa

Lisätiedot

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. MOR Tapio Ojanen

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. MOR Tapio Ojanen Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma MOR 29.10.2013 Tapio Ojanen Taustat ja lähtökohdat Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen on ollut käynnissä laajana sidosryhmien välisenä

Lisätiedot

Ihmiset ja osaaminen sujuvasti liikkeelle kasvukeskusten välillä. Maarakennuspäivä Aleksi Randell

Ihmiset ja osaaminen sujuvasti liikkeelle kasvukeskusten välillä. Maarakennuspäivä Aleksi Randell Ihmiset ja osaaminen sujuvasti liikkeelle kasvukeskusten välillä Maarakennuspäivä 2018 27.9.2018 Aleksi Randell Miksi kasvukeskusten joukkoliikenneyhteyksillä on väliä? Liikenneinfran kehittäminen ja matka-aikojen

Lisätiedot

Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Nykytilan kartoitus

Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Nykytilan kartoitus Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Nykytilan kartoitus Tehtävä: Liikennepalveluiden maakunnallinen kehittäminen ja järjestäminen - Joukkoliikenne - Tehtävien nykytilan kartoitus Lakiperusta: Joukkoliikenteen

Lisätiedot

ASIA. Joukkoliikenteen palvelutason vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (jäljempänä ELY-keskuksen) alueelle

ASIA. Joukkoliikenteen palvelutason vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (jäljempänä ELY-keskuksen) alueelle ASIA Joukkoliikenteen palvelutason vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (jäljempänä ELY-keskuksen) alueelle RATKAISU, SEN VALMISTELU JA PERUSTELUT Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia. Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen

Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia. Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen 27.2.2014 1 1: TAUSTATIETOJA TÄMÄN HETKISESTÄ JOUKKOLIIKENTEESTÄ

Lisätiedot

Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen

Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen 1 Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen käynnistäminen Kuvat: VR ja Savonlinnan kaupunki 2 Lähtökohdat Savonlinnan liikenteellinen asema on ongelmallinen Henkilöjunayhteydet etelään ja itään toimivat

Lisätiedot

Päärata junaliikenteen keskittymänä junaliikenteen palvelutaso. Ari Vanhanen VR Group / Matkustajaliikenne Päärata-seminaari, Järvenpää 20.9.

Päärata junaliikenteen keskittymänä junaliikenteen palvelutaso. Ari Vanhanen VR Group / Matkustajaliikenne Päärata-seminaari, Järvenpää 20.9. Päärata junaliikenteen keskittymänä junaliikenteen palvelutaso Ari Vanhanen VR Group / Matkustajaliikenne Päärata-seminaari, Järvenpää 20.9.2013 Pääradan merkitys Suomen rataverkolla Päärata on Suomen

Lisätiedot

Joukkoliikenteen järjestäminen; rahoituksen riittävyys kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet. Jenni Eskola, Liikennevirasto

Joukkoliikenteen järjestäminen; rahoituksen riittävyys kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet. Jenni Eskola, Liikennevirasto Joukkoliikenteen järjestäminen; rahoituksen riittävyys kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet Jenni Eskola, Liikennevirasto Joukkoliikenneuudistuksen vaikutukset Uudistuksen vaikutuksia Markkinaehtoinen

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Valtiovarainvaliokunta, liikennejaosto Jenni Eskola 19.10.2017 Esityksen sisältö 1. Joukkoliikennerahoituksen tilanne

Lisätiedot

absoluuttisia matkustajamääriä havaitaan kuitenkin huomattavasti suurempi työssäkäyntiliikenteen kasvu Lahden seudun ja pääkaupunkiseudun

absoluuttisia matkustajamääriä havaitaan kuitenkin huomattavasti suurempi työssäkäyntiliikenteen kasvu Lahden seudun ja pääkaupunkiseudun PITKÄN MATKAN TYÖSSÄKÄYNTILIIKENNE HYÖTYY NOPEISTA RATAYHTEYKSISTÄ Liikennemäärät Turun seudun ja pääkaupunkiseudun välillä ovat kasvaneet huomattavasti vuodesta 2005. Myös Lahden ja pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla

Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa tuotu esiin liityntäpysäköinnin kehittämistarpeet erityisesti rautatieasemilla Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 tavoitteena

Lisätiedot

Liite. Liikenteen ajankohtaiskatsaus Mkhall

Liite. Liikenteen ajankohtaiskatsaus Mkhall Liite. Liikenteen ajankohtaiskatsaus Mkhall 26.3.2018 Savonradan kehittäminen on mukana IS:n kärkihankkeissa. Painopiste on ollut nykyisen rataverkon kehittämisessä ja nopeuden nostamisessa, yhteinen edunvalvonta

Lisätiedot

Tältä pohjalta Vakka-Suomen joukkoliikennejärjestelmän kehittämiselle voidaan asettaa seuraavat tavoitteet:

Tältä pohjalta Vakka-Suomen joukkoliikennejärjestelmän kehittämiselle voidaan asettaa seuraavat tavoitteet: JOUKKOLIIKENTEEN KEHITTÄMISTAVOITTEET Joukkoliikennettä koskevien tavoitteiden lähtö-kohtia. Joukkoliikenteen positiiviset vaikutukset yhteiskuntaan. Yksilöiden ja kotitalouksien liikkumismahdollisuudet.

Lisätiedot

Pohjanmaan liikenteen suuntautuminen ja saavutettavuus

Pohjanmaan liikenteen suuntautuminen ja saavutettavuus 1 Pohjanmaan liikenteen suuntautuminen ja saavutettavuus Juha Mäkinen SITO POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI 31.1.2012 2 POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040, SEMINAARI

Lisätiedot

Asemien liityntäpysäköinti- tavoitteet, nykytila ja kustannusjakomallit Liikenne ja maankäyttö 9.10

Asemien liityntäpysäköinti- tavoitteet, nykytila ja kustannusjakomallit Liikenne ja maankäyttö 9.10 Asemien liityntäpysäköinti- tavoitteet, nykytila ja kustannusjakomallit Liikenne ja maankäyttö 9.10 Maija Rekola, asiantuntija, liikennejärjestelmä, Väylä Maija Rekola Liityntäpysäköinnin merkitys nousussa

Lisätiedot

Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella

Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella LIIKENNE JA MAANKÄYTTÖ 2015 8.10.2015 Ruut-Maaria Rissanen Pirkanmaan liitto Käynnissä Pirkanmaan maakuntakaava kokonaismaakuntakaavan

Lisätiedot

Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys

Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys Niko Setälä, 6.9.2013 Ympäristösi parhaat tekijät 2 Selvityksen sisältö Liikenteellinen tarkastelu Mahdolliset liikennöintimallit ja kapasiteettitarpeet

Lisätiedot

Päivittämistarpeen taustalla

Päivittämistarpeen taustalla Päivittämistarpeen taustalla Strategisten painopisteiden hahmottaminen Laajan toimenpidejoukon jäsentäminen ja selkeämpien kehittämiskokonaisuuksien muodostaminen niiden sisällä erilaisia ja eri toteuttamis-

Lisätiedot

Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista. Viisaan liikkumisen verkosto

Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista. Viisaan liikkumisen verkosto Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista Viisaan liikkumisen verkosto 11.5.2017 8.5.2017 Esityksessä luvassa Liikennejärjestelmätyö Itä-Suomessa Kestävän työmatkaliikkumisen

Lisätiedot

Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä

Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä Pohjois-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyön sidosryhmätyöpaja 13.2.2018 Anna Saarlo GLOBAALI VELVOITE VÄHENNYKSIIN PARIISIN ILMASTOSOPIMUKSELLA 2015 PYRITÄÄN

Lisätiedot

Kohti uudenlaista joukkoliikennettä

Kohti uudenlaista joukkoliikennettä Kohti uudenlaista joukkoliikennettä Joukkoliikenne on osa liikennejärjestelmää Liikenteellä ja liikennejärjestelmällä on yhteiskunnassa merkittävä rooli elinkeino elämän kilpailukyvylle ja kansalaisten

Lisätiedot

Arvoisa vastaanottaja

Arvoisa vastaanottaja Lähettäjä: Joel.Karjalainen@lvm.fi Lähetetty: 11. syyskuuta 2018 16:40 Aihe: Ministeriö pyytää näkemyksiä alueellisen junaliikenteen kehittämisestä Liitteet: Lausunto- ja ilmoittautumispyyntö - junapilotti

Lisätiedot

Itäinen Suomi - arvoa koko Suomelle!

Itäinen Suomi - arvoa koko Suomelle! 1 LIITE 1 Itäinen Suomi - arvoa koko Suomelle! Panostukset Itäisen Suomen liikennejärjestelmän kehittämiseen ovat välttämättömiä koko maan kilpailukyvylle. Itäisen Suomen merkitys osana Suomen kilpailukykyä

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueen joukkoliikenteen hankintasuunnitelma

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueen joukkoliikenteen hankintasuunnitelma 26.9.2013 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueen joukkoliikenteen hankintasuunnitelma Yleistä: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on vahvistanut 21.12.2011 toimialueelleen joukkoliikennelain 4 :ssä

Lisätiedot

JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä

JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä Kärkitavoitteet Julkisen liikenteen kehittämishankkeet JOUSI-ohjausryhmän tehtävänä on koordinoida, ohjata ja seurata neljän hankkeen toteutumista.

Lisätiedot

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa Maija Stenvall

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa Maija Stenvall Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa 25.1.2017 Maija Stenvall Palvelutasotavoitteet perustuvat joukkoliikennekysyntään Myös maankäytön kehittämisessä on tavoitteena

Lisätiedot

OULUN SEUDUN LIIKENNE. 11.2.2015 Pasi Heikkilä

OULUN SEUDUN LIIKENNE. 11.2.2015 Pasi Heikkilä 11.2.2015 Pasi Heikkilä SISÄLTÖ Seudulliset kärkihankkeet Vt4, Vt8, satama ja ratapihat Oulun seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma Oulun seudun liikenteen johtoryhmä POHJOIS-POHJANMAAN LIIKENTEEN KÄRKIHANKKEET

Lisätiedot

Ajankohtaista tienpidosta

Ajankohtaista tienpidosta Ajankohtaista tienpidosta Pro Ysitie ry 28.9.2018 Lehtinen Jukka 28.9.2018 Perusväylänpito Runkoverkko Vt 9 Keski-Suomessa 2 Lehtinen Jukka 9/2018 25.9.2018 3 25.9.2018 4 Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Lisätiedot

Itäinen Suomi - arvoa koko Suomelle!

Itäinen Suomi - arvoa koko Suomelle! 1 25.4.2019 LIITE 1 Itäinen Suomi - arvoa koko Suomelle! Panostukset Itäisen Suomen liikennejärjestelmän kehittämiseen ovat välttämättömiä koko maan kilpailukyvylle. Itäisen Suomen merkitys osana Suomen

Lisätiedot

Raideliikenteen kilpailun avaaminen kilpailulle. Joel Karjalainen Keski-Suomen liikennefoorumi

Raideliikenteen kilpailun avaaminen kilpailulle. Joel Karjalainen Keski-Suomen liikennefoorumi Raideliikenteen kilpailun avaaminen kilpailulle Joel Karjalainen Keski-Suomen liikennefoorumi 2018 5.11.2018 1 Henkilöjunaliikenne Suomessa Suomessa toimii tällä hetkellä yksi henkilöliikennepalveluja

Lisätiedot

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu (Maakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma) Maakuntainsinööri Patrick Hublin, Pohjois-Savon liitto Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 31.10.2018 Joensuu Laki

Lisätiedot

PILOTTI EHDOTUS Taajamajunaliikenne Mänttä-Vilppula - Tampere

PILOTTI EHDOTUS Taajamajunaliikenne Mänttä-Vilppula - Tampere PILOTTI EHDOTUS Taajamajunaliikenne Mänttä-Vilppula - Tampere Pilottiehdotus LVM:lle on jätettävä 23.10 klo 16.15 mennessä (LVM /1620/08/2018) TAUSTAMUISTIO Kohateam Oy 15.10.2018 1 Esipuhe Liikenne- ja

Lisätiedot

Raideliikenteen rooli alueiden kehittämisessä. Otto Lehtipuu 19.2.2014

Raideliikenteen rooli alueiden kehittämisessä. Otto Lehtipuu 19.2.2014 Raideliikenteen rooli alueiden kehittämisessä Otto Lehtipuu 19.2.2014 Matkustajamäärät Lähteneet ja saapuneet asemittain Matkat 2013 Matkat 2012 Muutos % Kemi 169 251 168 820 0,3 % Kemijärvi 25 103 26

Lisätiedot

Helsinki-Turku nopea junayhteys

Helsinki-Turku nopea junayhteys Helsinki-Turku nopea junayhteys 28.9.2017 Hankkeen tavoitteet 28.9.2017 Heidi Mäenpää 2 Kasvua kansainväliseen kilpailukykyyn Junayhteys vahvistaa Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta sijoittajille ja

Lisätiedot

Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä. Johtaja Risto Murto

Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä. Johtaja Risto Murto Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä Johtaja Risto Murto 27.02.2018 TEN-T-verkko Päätieverkon jäsentely Lähde: Keskeisen päätieverkon toimintalinjat, Liikennevirasto 2017

Lisätiedot

Ote: Maakuntahallitus Alueellisen junaliikenteen järjestämisen pilottihanke sekä osto- ja velvoiteliikenteen kehittäminen

Ote: Maakuntahallitus Alueellisen junaliikenteen järjestämisen pilottihanke sekä osto- ja velvoiteliikenteen kehittäminen Ote: 22.10.2018 130 Alueellisen junaliikenteen järjestämisen pilottihanke sekä osto- ja velvoiteliikenteen kehittäminen 2020-2022 Läsnäolijat... 1 130 Alueellisen junaliikenteen järjestämisen pilottihanke

Lisätiedot

Päijät-Hämeen liitto pyytää HSL:n lausuntoa Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelmasta 18.10.2013 mennessä.

Päijät-Hämeen liitto pyytää HSL:n lausuntoa Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelmasta 18.10.2013 mennessä. Hallitus 149 22.10.2013 LAUSUNTO PÄIJÄT-HÄMEEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMASTA 326/07/70/700/2013 Hallitus 149 Esittelijä Valmistelija Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Sini Puntanen, p.

Lisätiedot

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue Kestävää liikkumista Pirkanmaalla Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue PIRKANMAAN ELY-KESKUKSEN STRATEGISET PAINOTUKSET 2012 2015 1. Hyvän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehitys

Lisätiedot

Hämeen liitto. Kanta-Hämeen kehittämisen kärjet Eduskuntavaalit Häme, onnellisten ihmisten sydänmaa. Kanta-Häme kartalle 12.3.

Hämeen liitto. Kanta-Hämeen kehittämisen kärjet Eduskuntavaalit Häme, onnellisten ihmisten sydänmaa. Kanta-Häme kartalle 12.3. Hämeen liitto Kanta-Hämeen kehittämisen kärjet Eduskuntavaalit 2019 Häme, onnellisten ihmisten sydänmaa Kanta-Häme kartalle 12.3.2019 Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä Hämeen liiton tehtävät

Lisätiedot

Rataverkon kokonaiskuva

Rataverkon kokonaiskuva Rataverkon kokonaiskuva Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018/ Erika Helin & Kristiina Hallikas 1.2.2018 Työn lähtökohtia ja tavoitteita (1/2) Ajantasainen kokoava käsitys rataverkkoa koskevista tavoitteista,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 7063/08.00.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 7063/08.00. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (1) 3 Asianro 7063/08.00.00/2015 joukkoliikennestrategia 2025 Päätöshistoria 15.12.2016 52 Suunnittelupäällikkö Tanja Leppänen KT-suunnittelu Heinäkuun alussa 2014

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu Sabina Lindström 21.8.2019 1 Hallitusohjelman sisältöä liikennejärjestelmän näkökulmasta (1/3) Väyläverkoston kokonaiskehittäminen linjataan

Lisätiedot

Hankeyhtiöiden rooli ja raideliikenteen kehitysnäkymät valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnittelussa

Hankeyhtiöiden rooli ja raideliikenteen kehitysnäkymät valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnittelussa Hankeyhtiöiden rooli ja raideliikenteen kehitysnäkymät valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnittelussa Tampere 24.4.2019 Kaisa Kuukasjärvi Ratkaisujamme ohjaavat megatrendit Ilmastonmuutos Digitalisaatio

Lisätiedot

Joukkoliikenteen palvelutason määrittely Uudenmaan ELYn alueella. Riihimäen seutu

Joukkoliikenteen palvelutason määrittely Uudenmaan ELYn alueella. Riihimäen seutu Joukkoliikenteen palvelutason määrittely Uudenmaan ELYn alueella Riihimäen seutu Palvelutason määrittelyn tavoitteet Joukkoliikenteen palvelutason määrittelyllä kolme tehtävää 1. Ilmaista yhteinen tahtotila

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Kotimaan liikenteen ennakoitu päästökehitys ja tavoite vuoteen 2030 2 Liikenteen tavoitteet/keinot

Lisätiedot

48 LISÄMÄÄRÄRAHA / KISKOBUSSILIIKENTEEN YHTEYKSIEN PARANTAMISEN KUNTARAHAOSUUS... 98

48 LISÄMÄÄRÄRAHA / KISKOBUSSILIIKENTEEN YHTEYKSIEN PARANTAMISEN KUNTARAHAOSUUS... 98 JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2016 SISÄLLYSLUETTELO 48 LISÄMÄÄRÄRAHA / KISKOBUSSILIIKENTEEN YHTEYKSIEN PARANTAMISEN KUNTARAHAOSUUS... 98 JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2016 97 KUNNANHALLITUS Kokouksen paikka

Lisätiedot

Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla

Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Kehittämissuunnitelma Kuva: Jouko Aaltonen Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Tavoitteena: parantaa matkaketjujen

Lisätiedot

Sipoon kunta ja Sipoon kunnan ja Keravan kaupungin 1 Keravan kaupunki ilmoitus halukkuudesta osallistua pilottihankkeeseen

Sipoon kunta ja Sipoon kunnan ja Keravan kaupungin 1 Keravan kaupunki ilmoitus halukkuudesta osallistua pilottihankkeeseen Sipoon kunta ja Sipoon kunnan ja Keravan kaupungin 1 Sipoon kunta ja Keravan kaupunki hakevat yhdessä nykyisen tavaraliikenteessä olevalle rataosalle välillä Kerava - Nikkilä henkilöliikenteen käynnistämisen

Lisätiedot

Ajankohtaista POS-ELYstä

Ajankohtaista POS-ELYstä Ajankohtaista POS-ELYstä Tiemerkintäpäivät Kuopiossa 16.2.2017 Pohjois-Savon ELY-keskus / Airi Muhonen Sisältö Toimintaympäristö Itä-Suomen liikennestrategia Tienpidon rahoitus Tiehankkeet Pohjois-Savon

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa 11.5.2017 Citizen*ship - kaupunkikehittämisen foorumi Valtteri Laasonen RAJOJA RIKKOVAT TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Maakuntavaltuustoseminaari Jatkuva liikennejärjestelmätyö

Kymenlaakson Liitto. Maakuntavaltuustoseminaari Jatkuva liikennejärjestelmätyö Kymenlaakson Liitto Maakuntavaltuustoseminaari 24.10.2016 Jatkuva liikennejärjestelmätyö 24.10.2016 Esitys Liikennejärjestelmäryhmä ja sen tehtävät Seudulliset liikennejärjestelmäryhmät ja niiden tehtävät

Lisätiedot

Esipuhe. Taustamuistion ovat laatineet DI Anneli Tanttu ja DI Reijo Lehtinen Kohateam Oy:stä.

Esipuhe. Taustamuistion ovat laatineet DI Anneli Tanttu ja DI Reijo Lehtinen Kohateam Oy:stä. Kunnanhallitus 8.10.2018, Liite n:o 6. Mänttä-Vilppulan kaupunki Taustamuistio 3.10.2018 Esipuhe Liikenne ja viestintäministeriö on pyytänyt kunnilta, maakunnilta ja muilta tahoilta ilmoitusta halukkuudesta

Lisätiedot

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa 17.2.2017 Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue Toimialue

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN LAUSUNTO LVM:LLE RAUTATEIDEN OSTO- JA VELVOITELIIKENTEEN KEHITTÄMISESTÄ

ETELÄ-KARJALAN LAUSUNTO LVM:LLE RAUTATEIDEN OSTO- JA VELVOITELIIKENTEEN KEHITTÄMISESTÄ LAUSUNTO 23.10.2018 ETELÄ-KARJALAN LAUSUNTO LVM:LLE RAUTATEIDEN OSTO- JA VELVOITELIIKENTEEN KEHITTÄMISESTÄ Liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee rautateiden osto- ja velvoiteliikenteen seuraavaa

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan liitto

Etelä-Pohjanmaan liitto Etelä-Pohjanmaan liitto Etelä-Pohjanmaan liitossa on 17 kuntaa (vuonna 2004 kuntia oli 27). Etelä-Pohjanmaahan tulossa yksi kunta lisää v. 2020 (?) => Isokyrö (on jo EPSHP:n jäsenkunta) 1 Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja

Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja Tavaraliikenteessä 25%:n markkinaosuus Yhtenäiset 25 tonnin akselipainon reitit tärkeitä esim. tehtaalta satamaan (Jämsänkoski Rauma) Tavaraliikennemarkkina

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö LIVE-tilaisuus 19.11.2013 LVM:n ilmastopoliittinen ohjelma ILPO (2009) Liikenne-

Lisätiedot

Liikennevirasto / ajankohtaisia. Tytti Viinikainen

Liikennevirasto / ajankohtaisia. Tytti Viinikainen Liikennevirasto / ajankohtaisia Tytti Viinikainen 12.4.2018 Pasila Riihimäki 2. vaiheen tilanne Hankekortti https://www.liikennevirasto.fi/documents/20473/23066/hankekortti+3_2018/39a5 9aaa-60d8-4116-ba20-c664d73e6180

Lisätiedot

Joukkoliikenne, rahoituksen riittävyys, erityiset kipupisteet sekä kehittämistarpeet ja - mahdollisuudet

Joukkoliikenne, rahoituksen riittävyys, erityiset kipupisteet sekä kehittämistarpeet ja - mahdollisuudet Asia: HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 Joukkoliikenne, rahoituksen riittävyys, erityiset kipupisteet sekä kehittämistarpeet ja - mahdollisuudet Minna

Lisätiedot

Maakuntakaava Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9.

Maakuntakaava Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9. Maakuntakaava 2040 Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9. Seuraavat askeleet: Ehdotus MH: 11+12/2017 Viranomaislausunnot 2-3/2018 Viranomaisneuvottelu Kaavaehdotus nähtäville Hämeen parasta kehittämistä! Heikki

Lisätiedot

Joukkoliikenteen valtionrahoitus Toni Bärman, Liikennevirasto

Joukkoliikenteen valtionrahoitus Toni Bärman, Liikennevirasto Joukkoliikenteen valtionrahoitus 14.1.2016 Toni Bärman, Liikennevirasto 12.1.2016 2 Joukkoliikenteen määrärahat 2016 Valtion talousarvioesitys 2016 Leikkaukset junaliikenteen ostoihin, toisaalta lisättiin

Lisätiedot

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Liikennejärjestelmäasiantuntija Erika Helin 17.11.2017 Selvityksen tekemisestä Selvitys käynnistynyt alkuvuonna 2017, valmistuu loppuvuonna 2017. Kokonaisvaltainen

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI. Kokouspäivämäärä. Sivu. Kaupunginhallitus Dnro HML/4496/ /2018

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI. Kokouspäivämäärä. Sivu. Kaupunginhallitus Dnro HML/4496/ /2018 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kaupunginhallitus 22.10.2018 1 Dnro HML/4496/08.00.00/2018 407 Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle koskien alueellisen junaliikenteen järjestämisen

Lisätiedot

SUUNNITTELUPERIAATTEET

SUUNNITTELUPERIAATTEET Uudenmaan liitto 10/2017 SUUNNITTELUPERIAATTEET Uusimaa-kaava 2050 Kaavan tärkeä raami: Tavoitteiden, suunnitteluperiaatteiden ja seutujen erityiskysymysten paketti Taustaselvitysten pohjalta Uusimaa-kaavalle

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Parl. työryhmän raportti 13.12.2018 Lainsäädäntö Laatiminen perustuu elokuussa 2018 voimaan tulleeseen lakiin liikennejärjestelmästä ja maanteistä Laki säätää

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään liikennejärjestelmästä ja maanteistä

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Väliraportista saadut lausunnot Jatkosuunnittelu Masto+ LJ -työryhmä 27.3.2014 TYÖ- SUUNNI- TELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LUONNOS EHDOTUS Väliraportista saadut lausunnot JATKOSUUNNITTELU

Lisätiedot

Maakuntakaava. Kuntakierros 2013 PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO

Maakuntakaava. Kuntakierros 2013 PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO Maakuntakaava Kuntakierros 2013 2. Maakuntakaavatyön tilanne KUULEMISEN JÄLKEEN Tunnus: maakuntakaava Salasana: makaphl2010 Maakuntavaltuusto 3.12.2012 MV:n seminaari 19.11.2012 Työneuvottelu YM:ssä 25.10.2012

Lisätiedot

VAASA-SEINÄJOKI-KOKKOLA MATKAKETJUSELVITYS

VAASA-SEINÄJOKI-KOKKOLA MATKAKETJUSELVITYS VAASA-SEINÄJOKI-KOKKOLA MATKAKETJUSELVITYS HENKILÖLIIKENTEEN KYSYNTÄ Matkatuotoksiin vaikuttaa lukuisia yksilöllisiä ja ulkoisia tekijöitä. Suuressa mittakaavassa matkustuskysyntä melko staattista. Hot

Lisätiedot

Nykyinen junatarjonta. Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittäminen: asemien ja liikenteen suunnittelu

Nykyinen junatarjonta. Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittäminen: asemien ja liikenteen suunnittelu Nykyinen junatarjonta Oriveden keskusta Haapamäen kiskobussit 2 vuoroa/arkivrk Oriveden asema Tampere-Jyväskylä IC-junat 6+6 junaa/arkivrk Haapamäen kiskobussit 2 vuoroa/arkivrk kaupunki lähijunaliikenteen

Lisätiedot

Lausunto Tämä on ELY -keskusten ylijohtajien lausunto, joka on käsitelty ylijohtajien kokouksessa

Lausunto Tämä on ELY -keskusten ylijohtajien lausunto, joka on käsitelty ylijohtajien kokouksessa Pohjois-Savon ELY-keskus Lausunto 21.02.2018 Asia: LVM/891/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenne- ja viestintäviraston perustamisesta, Liikennevirastosta annetun lain muuttamisesta ja

Lisätiedot

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Liikennejärjestelmän visio ja kehittämistavoitteet

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Liikennejärjestelmän visio ja kehittämistavoitteet Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma Liikennejärjestelmän visio ja kehittämistavoitteet 2.6.2005 1 Päijät-Hämeen liikennejärjestelmän kehittämisen visio ja tavoitteet VISIO 2025 Päijät-Hämeen valtakunnallinen

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja kuntien osallistuminen Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.2019 1 Uusi strateginen suunnittelutaso pitkäjänteiseen kehittämiseen

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Eurooppa-neuvosto lokakuu 2014 : EU:n 2030 ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet Pariisin

Lisätiedot

Etelä Suomen näkökulmasta

Etelä Suomen näkökulmasta Aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050 Aluerakenteen kh kehitys Etelä Suomen näkökulmasta Suunnittelujohtaja Ari Pietarinen 25.11.2013 Etelä Suomen aluerakenne 2030 Asuminen, ympäristö

Lisätiedot

Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi

Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi Kaupungin jory 23.1.2018 Yhteistyötapaaminen 5.2.2018 Esityksen lähteinä mm. Pirkanmaan liiton materiaalia 1 15.2.2018 Mikko Nurminen EU:n prioriteetti-käytävät

Lisätiedot

Joukkoliikenteen tarjonta muuttui vuonna 2014 useilla seuduilla

Joukkoliikenteen tarjonta muuttui vuonna 2014 useilla seuduilla Joukkoliikenteen tarjonta muuttui vuonna 2014 useilla seuduilla Muutosten vaikutukset matkustajamääriin, palvelutasoon ja kustannuksiin. Kannattiko muutos? Joukkoliikennepäällikkö Minna Soininen, Oulun

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 EU:n päästövähennystavoitteet EU:n komissio antoi heinäkuussa 2016 ehdotuksensa eri EU-maiden

Lisätiedot

Paikallisjunaliikenteen mahdollisuudet

Paikallisjunaliikenteen mahdollisuudet Paikallisjunaliikenteen mahdollisuudet Lempäälä 23.8.2010 Antero Alku, DI, Alkutieto Oy 23.8.2010 Antero Alku, Alkutieto Oy Sivu 1 Esityksen sisältö Nykytila ja miten siihen on tultu Nykyaikainen paikallisjunaliikenne

Lisätiedot

Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen. 30.3.2010 Ulla Koski

Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen. 30.3.2010 Ulla Koski Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen 30.3.2010 Ulla Koski Lähtökohta Kunnat ja maakunnat päättävät alueidenkäytön ratkaisuista. Valtio asettaa tavoitteita ja ohjaa.

Lisätiedot

Laadukasta kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuria investointituen vauhdittamana Mitä tavoitellaan, miksi ja miten?

Laadukasta kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuria investointituen vauhdittamana Mitä tavoitellaan, miksi ja miten? Laadukasta kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuria investointituen vauhdittamana Mitä tavoitellaan, miksi ja miten? Liikenne ja maankäyttö 8.10.2019 Kati Hyvärinen Kestävän liikkumisen asiantuntija TAUSTAA

Lisätiedot