Selvitys: Kiinalaisten markkinapaikkojen myymissä tuotteissa puutteita EU-lainsäädäntöön verrattuna

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Selvitys: Kiinalaisten markkinapaikkojen myymissä tuotteissa puutteita EU-lainsäädäntöön verrattuna"

Transkriptio

1 KOEOSTOT KIINASTA 1 / 11 Selvitys: Kiinalaisten markkinapaikkojen myymissä tuotteissa puutteita EU-lainsäädäntöön verrattuna Tausta Kaupan ala on digitalisaation myötä muuttunut kansainväliseksi, hintavertailu on erittäin helppoa ja kuluttajat tilaavat tuotteita runsaasti verkosta ulkomailta. Suomessa kuluttajien koti- ja ulkomailta tekemät verkko-ostokset ovat jo nyt 19 prosenttia verrattuna erikois- ja tavaratalokaupan arvonlisäverolliseen liikevaihtoon. Lähes puolet ostoksista tilataan Suomen ulkopuolelta. Sääntely on kuitenkin laadittu pitkälti kansallista kivijalkakauppaa silmällä pitäen. Sääntelyä ei kansainvälisessä verkkokaupassa käytännössä valvota tai voida valvoa, mikä asettaa kansalliset toimijat epäreiluun asemaan markkinoilla. Ongelma koskettaa useaa eri politiikkalohkoa. Kuluttajaturvallisuutta ja tuotevaatimuksia koskeva sääntely on EU:ssa pitkälle harmonisoituitua. Tavaroiden kuluttajaturvallisuuslainsäädännön taustalla on EU:n yleinen tuoteturvallisuusdirektiivi, jossa säädetään, että kulutustavaroista ei saa aiheutua vaaraa. Monissa tuoteryhmissä tuotteiden tekniset turvallisuusvaatimukset löytyvät eurooppalaisista standardeista, jotka ovat lähtökohtaisesti vapaaehtoisia, mutta joiden merkitys käytännössä on usein suuri. Tuotteita koskevassa unionin lainsäädännössä säädetään yhteisiä vaatimuksia siitä, miten tuote on valmistettava. Tarkoituksena on varmistaa, että EU:ssa myydään vain turvallisia ja vaatimustenmukaisia tuotteita. Nämä vaatimukset eivät kuitenkaan käytännössä ulotu EU:n ulkopuolisiin toimijoihin, jotka myyvät tuotteitaan verkossa suoraan eurooppalaisille kuluttajille. EU:n ulkopuolella toimivat yritykset saavatkin kilpailuetua esim. suomalaisiin yrityksiin, jotka noudattavat EU:n ja Suomen lainsäädännön vaatimuksia. Selvityksen toteutustapa Kaupan liitto teki syys lokakuussa 2018 koeostoja suomalaistenkin suosimilta AliExpress-, Wish- ja Light in the Box -markkinapaikoilta internetistä. Koeostoissa markkinapaikoilta tilattiin leluja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kosmetiikkaa ja lastenvaatteita. Tuotteiden vaatimustenmukaisuutta EU:n ja Suomen lainsäädäntöön nähden tarkasteltiin tutkimalla tuotteiden pakollisia merkintöjä sekä arvioimalla tuotteiden laatua silmämääräisesti. Tällä tavoin pystyttiin luotettavasti arvioimaan, voitaisiinko kyseistä tuotetta myydä Suomessa laillisesti. Tuotteita ei sen sijaan testattu laboratoriossa, joten esimerkiksi raskasmetallien, muovien pehmentimien tai

2 KOEOSTOT KIINASTA 2 / 11 palonestoaineiden käyttöä ei selvitetty, niin kuin ei myöskään palonkestoa tai sähköiskun vaaraa. Yleiset havainnot Kiinalaisilla markkinapaikoilla on myynnissä selvästi EU-markkinoille suunnattuja tuotteita, jotka eivät täytä EU:n vaatimuksia. Näin toimimalla kiinalaiset yritykset saavat kustannusetua kilpailussa suhteessa suomalaisiin yrityksiin, jotka noudattavat lainsäädännön vaatimuksia. Samalla kuluttajien turvallisuus saattaa vaarantua. Jotta tuote voidaan saattaa myyntiin EU:n markkinoille, sen tulee täyttää sitä koskevien direktiivien vaatimukset. Vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi ja vakuudeksi valmistajan on kiinnitettävä jokaiseen markkinoille saatettavaan laitteeseen mm. CE-merkintä. Mikäli CE-merkintä puuttuu tai se on puutteellinen, voi suurella todennäköisyydellä olettaa, että tuote ei myöskään täytä sille EU:ssa asetettuja turvallisuutta, terveyttä, ympäristöä, kuluttajansuojaa ja energiatehokkuutta koskevia vaatimuksia. Selvityksessä tilatuissa tuotteissa CEmerkinnät olivat puutteellisia lähes kategorisesti. EU-lainsäädännön nojalla CEmerkintä tulee olla sekä sähkölaitteissa että leluissa. CE-merkintä Sähkö- ja elektroniikkalaitteet sekä akut ja paristot on merkittävä erilliskeräysmerkinnällä, jotta ne voidaan saattaa markkinoille. Sähkölaitteille on lisäksi useita muita merkintävaatimuksia, jotka voivat vaihdella laiteryhmän ja sitä koskevan säädöksen mukaan. Tällaisia ovat mm. tunnistamiseen liittyvät tyyppi-, erä- tai sarjanumerot, energiamerkintä, raskasmetallisisältöä osoittavat merkinnät ja IP-luokka (laitekotelon tiiviys). Erityisesti erilliskeräysmerkinnät olivat tilatuissa tuotteissa puutteelliset. Suurimmasta osasta lastenvaatteita puuttuivat asianmukaiset tiedot kuitusisällöstä. Hoito- ja pesuohjeet löytyivät vain osasta tilattuja tuotteita. Säännösten mukaan hoito-ohjemerkinnät pitää kutoa tai painaa kangasetikettiin tai suoraan vaatteeseen. Jos tämä ei ole mahdollista, merkinnät saa tehdä erilliselle lipukkeelle, joka on liitetty pakkaukseen tai tuotteeseen. Tällaisia lipukkeita ei löytynyt niistä tuotteista, joihin ei oltu kudottu tai painettu kangasetikettiä.

3 KOEOSTOT KIINASTA 3 / 11 Pienille vauvoille ja taaperoille tarkoitetuissa paidoissa oli kuristumisvaaran aiheuttavia nyörejä hupunreunuksissa. Jo ostoksia tehdessä oli helppo havaita, ettei kiinalaisissa verkkokaupoissa noudateta tältä osin eurooppalaisia standardeja. Standardi SFS-EN asettaa vaatimuksia kaikille lastenvaatteissa oleville naruille ja nyöreille. Sen tavoitteena on ehkäistä kuristumis- tai muu vaara tilanteessa, jossa naru tai nyöri tarttuu kiinni esimerkiksi kiipeilytelineeseen. Standardin mukaan esimerkiksi 7-vuotiaille ja sitä nuoremmille sekä 134 cm:n pituisille ja sitä lyhyemmille lapsille tarkoitettujen vaatteiden hupussa tai pään alueella ei saa olla lainkaan nauhoja tai kiristysnyörejä Koeostoissa tuotteet tilattiin yhdessä erässä kustakin kolmesta markkinapaikasta. Tuotteet toimitettiin erillisinä lähetyksinä yksittäispakattuina, mikä lisää pakkausjätteen määrää ja kuljetusten ympäristöpäästöjä. Pakkausmerkinnät olivat sekä tuotteen arvon että painon osalta tyypillisesti virheelliset molemmat alakanttiin. Tähän voi olla useita syitä. Arvon merkitsemisellä alle tuotteen todellisen hinnan pyrittäneen välttämään vähäarvoisten tuotteiden maahantuonnin a) tullausrajan sekä b) arvonlisäveron arvorajan ylittymistä. Nämä rajat vaihtelevat eri maissa, mutta Suomessa tullia ei makseta alle 150 euron ja arvonlisäveroa alle 22 euron arvoisista tilauksista. Painon osalta tavaran toimittajan virheellisen merkinnän tavoitteena saattaa olla hyötyminen alhaisemmista postikuluista. YK:n alaisen Maailman postiliiton yleissopimuksessa vahvistettujen sääntöjen mukaan alle kahden kilogramman paketit voidaan toimittaa kirjelähetyksen statuksella, jolloin niiden kansainvälisiä lähetyskuluja subventoidaan sopimuksen nojalla. Erityisesti Kiinan verkkokauppamarkkina hyötyy yleissopimuksesta, sillä Kiina luokitellaan sopimuksessa kehitysmaaksi, jolloin lähetykset Kiinasta kehittyneisiin maihin ovat kiinalaisille toimijoille erittäin edullisia. Järjestelmän johdosta kiinalaiset markkinapaikat tarjoavatkin kuluttajille tyypillisesti maksuttoman toimituksen Kiinasta Suomeen. Koeostoissa tilatut tuotteet toimitettiin kaikki edellä tarkoitettuina kirjeinä ilman postikuluja.

4 KOEOSTOT KIINASTA 4 / 11 Esimerkki kuljetuspakkauksen merkinnöistä. Kyseisen tuotteen myyntihinta oli USD 16,90, kun pakkaukseen merkitty arvo oli USD 1.

5 KOEOSTOT KIINASTA 5 / 11 Selvityksessä tilattuja tuotteita Paristokäyttöinen lelukoira, myyjä AliExpress: Varoitusmerkintä lelun soveltuvuudesta alle 3-vuotiaille puuttuu. Tuotteesta irtoaa pieniä osia (nenä, kaulapannan helistin, paristot), joista voi aiheutua lapsille tukehtumisvaara. SER-direktiivin edellyttämä erilliskeräysmerkintä on virheellinen. Laserosoitin (lelu), myyjä AliExpress: Tuote on myyty lasten leluna. Jos lelu sisältää laserin, niin laserin pitää kuulua turvallisimpaan laserluokkaan eli luokkaan 1. Tuotteessa olevan merkinnän mukaan tuotteessa on luokan 3 laser, jonka säde suoraan silmään osuessaan voi aiheuttaa pysyvän vaurion silmässä. Kaikki tuotteen pakolliset merkinnät puuttuvat ml. lasersäteilyn varoitusmerkki, CE-merkintä ja erilliskeräysmerkintä.

6 KOEOSTOT KIINASTA 6 / 11 Muuntaja, jossa USB-liitäntä. Myyjä AliExpress: CE-merkintä puuttuu. Tuotteessa on kuitenkin 2-napainen eurooppalainen pistoke, eli se on selvästi valmistettu EU-markkinoille. SER-direktiivin edellyttämä erilliskeräysmerkintä puuttuu. Varavirtalähde, jossa USB-liitäntä. Myyjä AliExpress: Tuotteessa ei ole mitään merkintöjä. Toisin sanoen kaikki tuotteen pakolliset merkinnät, kuten CE-merkintä, erilliskeräysmerkintä ja sähkölaitteilta edellytettävät merkinnät puuttuvat.

7 KOEOSTOT KIINASTA 7 / 11 Vauvan lelu, tutinpidike. Myyjä AliExpress: Tuotteessa on naruun pujotettuna puisia kuulia. Tuotteen naru voi katketa tai sen solmut aueta lapsen normaalissa käsittelyssä, jolloin siitä irtoaa pieniä osia, joista voi aiheutua lapselle tukehtumisvaara. Kaikki tuotteen kuulat on luokiteltava tukehtumisvaaran aiheuttaviksi pieniksi osiksi (standardi EN 71-1). CE-merkintä puuttuu. Huom.! Tuotteessa oli toimitettaessa voimakas liiman haju. Paristokäyttöinen muovipallo, myyjä AliExpress: Tuotteesta irtoaa pieniä osia, tukehtumisvaara. Tuotteen mukana ei tullut käyttöohjeita tai varoitusta, josta olisi käynyt ilmi, ettei lelu sovellu alle kolmevuotiaille. CE-merkintä puuttuu.

8 KOEOSTOT KIINASTA 8 / 11 Lasten tarkkuusammuntapeli ja laserpistooli, myyjä AliExpress: Lelupistooli sisältää laserin, jolloin laserin pitäisi kuulua turvallisimpaan laserluokkaan eli luokkaan 1. Tuotteessa tai pakkauksessa ei ole merkintää laserluokasta ja lisäksi siitä puuttuu lasersäteilyn varoitusmerkki. Luokan 1 laserlaitteita tehokkaammat laserit voivat aiheuttaa pysyvän vaurion silmässä. CE-merkintä ja SER-direktiivin mukainen erilliskeräysmerkintä puuttuvat. Taaperon kaksiosainen vaatesetti, jossa Spiderman-kuvio. Myyjä Wish: Puutteelliset kuitumerkinnät ja EU-standardeista poikkeavat hoitoohjemerkinnät EU-standardin vastaisesti nyörit hupun reunuksissa. Nyörien on katsottu voivan aiheuttaa kuristumisvaaran, siksi ne on kielletty pienten lasten vaatteissa.

9 KOEOSTOT KIINASTA 9 / 11 Taaperon kaksiosainen vaatesetti, myyjä Light in the box: Puutteelliset kuitumerkinnät ja EU-standardeista poikkeavat hoitoohjemerkinnät, osa tiedoista vain kiinaksi. EU-standardin vastaisesti nyörit hupun reunuksissa. Nyörit voivat aiheuttaa kuristumisvaaran ja ne on siksi kielletty pienten lasten vaatteissa. Kultahippusia sisältävä, ikääntymistä estävä kollageeni-hyalyronihapposeerumi, myyjä Wish: EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaisia pakkausmerkintöjä ei ole mukana, eikä myöskään ainesosaluetteloa. Vahva epäilys siitä, pitääkö purkissa oleva merkintä 24 karaatin kullasta paikkaansa. Ei käyttöohjeita eikä tietoja valmistajasta, valmistusmaasta tai säilyvyysajasta.

10 KOEOSTOT KIINASTA 10 / 11 Kohottava huulivoide, myyjä Wish: EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaisia pakkaus- tai ainesosamerkintöjä ei löydy sen enempää ulkopakkauksesta kuin huulivoiteen pakkauksestakaan. Ei käyttöohjeita eikä tietoja valmistajasta, valmistusmaasta tai säilyvyysajasta. Hampaita valkaiseva aktiivihiilipuuteri, myyjä Wish: EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaisia pakkaus- tai ainesosamerkintöjä ei löydy sen enempää ulkopakkauksesta kuin puuterin metallipakkauksestakaan. Ei käyttöohjeita eikä tietoja valmistusmaasta, valmistajasta tai säilyvyysajasta.

11 KOEOSTOT KIINASTA 11 / 11 Naisten neulepaita, myyjä Wish: Ei minkäänlaisia hoito-ohjeita tai kuitumerkintöjä tuotteessa tai pakkauksessa. Lisätietoja: Johtava asiantuntija Janne Koivisto, Kaupan liitto , janne.koivisto(at)kauppa.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen 28.10.2013 Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot Sähkölaitteen merkinnät, tiedot ja ohjeet ENNEN SÄHKÖLAITTEEN MARKKINOILLE SAATTAMISTA ON VARMISTETTAVA,

Lisätiedot

"Markkinavalvonta ja etäkaupan riskit".

Markkinavalvonta ja etäkaupan riskit. "Markkinavalvonta ja etäkaupan riskit". Tuottajavastuuiltapäivä 2018 1.11.2018 Tuiri Kerttula Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes Suomalaiset tilaavat yhä enemmän tavaraa kaukomaiden halpisverkkokaupoista

Lisätiedot

Hallinnolliset vaatimukset - Paperit ja merkinnät kuntoon

Hallinnolliset vaatimukset - Paperit ja merkinnät kuntoon Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 8.5.2017 Hanna Mustonen Hallinnolliset vaatimukset - Paperit ja merkinnät kuntoon Tietoiskuiltapäivä: Sähkölaitteiden markkinoille saattaminen 1 Tekniset asiakirjat

Lisätiedot

Joulun lelujen turvallisuus 2008 tiedotustilaisuus 10.12.2008 klo 10.00

Joulun lelujen turvallisuus 2008 tiedotustilaisuus 10.12.2008 klo 10.00 Joulun lelujen turvallisuus 2008 tiedotustilaisuus 10.12.2008 klo 10.00 Ohjelma: Tili Tilaisuuden avaus: jhtj johtaja Tomi Lounema Ajankohtaiskatsaus lelujen turvallisuustilanteesta: johtaja Tomi Lounema

Lisätiedot

Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo. Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10.

Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo. Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10. Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10.2014 Tuiri Kerttula Johtaja Tuote- ja laitteistovalvonta 2 Markkinavalvonta

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika Pirje Lankinen 1 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (Art. 15) vakuutuksessa on ilmoitettava, että liitteessä II olevien sovellettavien olennaisten

Lisätiedot

Rakennustuotteiden -merkintä

Rakennustuotteiden -merkintä Rakennustuotteiden -merkintä Eurooppalainen käytäntö rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseen Rakennustuotteiden CE-merkintä perustuu rakennustuotedirektiiviin Euroopan komission rakennustuotedirektiivin

Lisätiedot

Rakennustuoteasetus CPR. Ja miten se vaikuttaa Rekan kaapeleihin

Rakennustuoteasetus CPR. Ja miten se vaikuttaa Rekan kaapeleihin Rakennustuoteasetus CPR Ja miten se vaikuttaa Rekan kaapeleihin Tärkein ensin: Sinun ei tarvitse huolehtia! Voit huoletta käyttää kaikkia kaapeleitamme, jotka on valmistettu ennen ja jälkeen uusien säännösten

Lisätiedot

Conformité Européenne.

Conformité Européenne. Conformité Européenne. 11.3.2014 CE-merkintä, harmonisoitu tuotestandardi CE-merkinnällä tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja ilmoittaa viranomaisille, että tuote täyttää Euroopan unionin direktiivien

Lisätiedot

(Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT

(Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT 16.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti L 334/1 I (Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2011/91/EU, annettu 13 päivänä joulukuuta

Lisätiedot

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS - Hyväksyttiin keväällä 2011 - Tavoite rakennustuotteiden kilpailuesteiden poistaminen - Mahdollistaa tuotteiden Ce merkinnän - Erilainen kuin monet muut Ce merkintään tähtäävät

Lisätiedot

ZA5559. Flash Eurobarometer 321 (European Contract Law in Consumer Transactions) Country Questionnaire Finland

ZA5559. Flash Eurobarometer 321 (European Contract Law in Consumer Transactions) Country Questionnaire Finland ZA5559 Flash Eurobarometer 321 (European Contract Law in Consumer Transactions) Country Questionnaire Finland Fl321 FLASH EUROBAROMETER Business attitudes towards cross border business to consumer transactions

Lisätiedot

Radio- ja telepäätelaitteet. Opas myyjille ja maahantuojille. Opas myyjille ja maahantuojille

Radio- ja telepäätelaitteet. Opas myyjille ja maahantuojille. Opas myyjille ja maahantuojille Radio- ja telepäätelaitteet Opas myyjille ja maahantuojille Opas myyjille ja maahantuojille Sisällysluettelo Johdanto... 2 Vaatimustenmukaiset laitteet... 3 Merkinnät laitteessa, pakkauksessa ja käyttöohjeessa...

Lisätiedot

Kiinan verkkokaupan trendit FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin

Kiinan verkkokaupan trendit FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin Kiinan verkkokaupan trendit 2017 FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin Kiinan verkkokauppa Numeroina Kiinan väestömäärä 1,36 miljardia Internet-penetraatio 52 %, kasvu

Lisätiedot

Tuotelainsäädäntö. 2015 / Mika Kapanen

Tuotelainsäädäntö. 2015 / Mika Kapanen Tuotelainsäädäntö 2015 / Mika Kapanen Perusprinsiipit Yritysten toiminnassa lainsäädännön suhteen on kolme perusprinsiippiä : Lainsäädäntö, myös ympäristölait, on yrityksen jokapäiväistä elämää Vastuuta

Lisätiedot

Venäjänverkkokaupan trendit FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin

Venäjänverkkokaupan trendit FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin Venäjänverkkokaupan trendit 2017 FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin Venäjän verkkokauppa Numeroina Venäjän väestömäärä 143,7 miljoonaa Internet-penetraatio 59 % Verkko-ostosten

Lisätiedot

Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (Eviran ohje 17069/1)

Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (Eviran ohje 17069/1) Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (Eviran ohje 17069/1) Marika Jestoi Evira/Tuoteturvallisuusyksikkö Yleistä ohjeistusta aiheesta toivottu jo pitkään miten

Lisätiedot

Tuiri Kerttula 17.10.2012 SFS Forum. Toimintaympäristön turvallisuus markkinavalvonnan näkökulmasta

Tuiri Kerttula 17.10.2012 SFS Forum. Toimintaympäristön turvallisuus markkinavalvonnan näkökulmasta Tuiri Kerttula 17.10.2012 SFS Forum Toimintaympäristön turvallisuus markkinavalvonnan näkökulmasta TUKES ENTISTÄ LAAJEMPI TUOTEVALVONNAN KESKUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) aloitti toimintansa

Lisätiedot

ZA5558. Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland

ZA5558. Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland ZA5558 Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland Fl320 FLASH EUROBAROMETER Business attitudes towards cross border business to business

Lisätiedot

Uusi sähköturvallisuuslaki

Uusi sähköturvallisuuslaki Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 8.5.2017 Hannu Mattila Uusi sähköturvallisuuslaki - talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Uusi sähköturvallisuuslaki mitä? Laki 1135/2016 Asetukset

Lisätiedot

Vaaranpaikat verkko-ostoksilla

Vaaranpaikat verkko-ostoksilla Vaaranpaikat verkko-ostoksilla 4.6.2019 Saija Kivimäki Suomalaiset verkko-ostoksilla noin 80 % suomalaisista ostaa verkosta vähintäänkin vuosittain vuonna 2017 suomalaiset ostivat tavaroita verkosta yhteensä

Lisätiedot

Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi

Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi Tukes valvoo ja edistää tuotteiden, palveluiden ja tuotantojärjestelmien turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Toimintamme kohteita ovat Sähkö ja hissit Kemikaalituotteet

Lisätiedot

Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta

Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta Viimeisin ostamani asia haaveet ja tarpeet hintavertailu rahat tuotetietous muuta Minä mainonnan keskellä 1 Ryhmätyö Näin ostopäätöksiini yritettiin vaikuttaa

Lisätiedot

tuotteita luokan varainkeruuseen?

tuotteita luokan varainkeruuseen? tuotteita luokan varainkeruuseen? Nyt olisi mahdollista myydä joka perheessä tarpeellisia ja Suomessa suunniteltuja ja/tai valmistettuja pipoja ja muita tuotteita ja tienata rahaa luokan retkiin ja leirikouluun!

Lisätiedot

Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat. Jaana Kurjenoja

Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat. Jaana Kurjenoja Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat Jaana Kurjenoja Suomen suurimmat rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden verkkokaupat Arvioitu ensisijainen

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

Sähkölaitteiden markkinoille saattaminen

Sähkölaitteiden markkinoille saattaminen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 3.5.2017 Seppo Niemi Sähkölaitteiden markkinoille saattaminen Markkinavalvonnassa usein havaittuja puutteita 1 Sisältö 1. Muodolliset puutteet (merkinnät, asiakirjat)

Lisätiedot

Verkkokaupan tuoteturvallisuus EU-tasolla - komission toimet Maija Laurila

Verkkokaupan tuoteturvallisuus EU-tasolla - komission toimet Maija Laurila Verkkokaupan tuoteturvallisuus EU-tasolla - komission toimet Maija Laurila Time Magazine 1966 "Online Shopping Will Flop" { Miksi komissio miettii verkkokaupan markkinavalvontaa erikseen? 1. Tuoteturvallisuusdirektiivin

Lisätiedot

Verkkokaupassa annettavat tuotetiedot

Verkkokaupassa annettavat tuotetiedot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 3.-4.5.2017 Marika Keskinen Verkkokaupassa annettavat tuotetiedot Tietoiskuiltapäivä: Sähkölaitteiden markkinoille saattaminen 1 Taustaa Verkkokauppojen suosio

Lisätiedot

Vertaiskauppa verkossa

Vertaiskauppa verkossa Vertaiskauppa verkossa - Marginaali-ilmiöstä ilmiöksi Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla Tutkimukset-osiossa. Sisällys Tausta ja käytetyt määritelmät Vertaiskauppa

Lisätiedot

KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE AIHEUTTAMISTA RISKEISTÄ

KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE AIHEUTTAMISTA RISKEISTÄ KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE AIHEUTTAMISTA RISKEISTÄ KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE AIHEUTTAMISTA RISKEISTÄ 2 KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE

Lisätiedot

HE kaasulaitelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2018 vp) Eduskunta Talousvaliokunta Harri Roudasmaa TEM

HE kaasulaitelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2018 vp) Eduskunta Talousvaliokunta Harri Roudasmaa TEM HE kaasulaitelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2018 vp) Eduskunta Talousvaliokunta 27.4.2018 Harri Roudasmaa TEM HE kaasulaitelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 50/2018

Lisätiedot

Mitä rakennustuotteiden CE-merkintä muuttaa? Rakentajaseminaari 11.6.2013 Jani Kemppainen

Mitä rakennustuotteiden CE-merkintä muuttaa? Rakentajaseminaari 11.6.2013 Jani Kemppainen Mitä rakennustuotteiden CE-merkintä muuttaa? Rakentajaseminaari 11.6.2013 Jani Kemppainen Mikä rakennustuotteiden CE-merkintä on? Rakennustuotedirektiiviin / -asetukseen perustuva vaatimustenmukaisuusmerkintä,

Lisätiedot

Suomalaisen kaupan alan sääntely-ympäristö ja haasteet kansainvälisessä kilpailussa

Suomalaisen kaupan alan sääntely-ympäristö ja haasteet kansainvälisessä kilpailussa 1 / 8 Suomalaisen kaupan alan sääntely-ympäristö ja haasteet kansainvälisessä kilpailussa Kaupan alan sääntely-ympäristössä on useita tekijöitä, joiden vuoksi ulkomainen verkkokauppa saa epäreilua kilpailuetua

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2016 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2016. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Miten terveydenhuollon laitteet on arvioitava ennen markkinointia?

Miten terveydenhuollon laitteet on arvioitava ennen markkinointia? Miten terveydenhuollon laitteet on arvioitava ennen markkinointia? Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Valvira, Jari Knuuttila, ylitarkastaja Jari Knuuttila Tavoite Tavoitteena on kuvata

Lisätiedot

N:o TOIMIJAN TOIMINNAN LAATU JA LAAJUUS SEKÄ RISKINARVIOINTIIN PE- RUSTUVAT TARKASTUSTIHEYDET

N:o TOIMIJAN TOIMINNAN LAATU JA LAAJUUS SEKÄ RISKINARVIOINTIIN PE- RUSTUVAT TARKASTUSTIHEYDET N:o 111 303 Liite 1 TOIMIJAN TOIMINNAN LAATU JA LAAJUUS SEKÄ RISKINARVIOINTIIN PE- RUSTUVAT TARKASTUSTIHEYDET Toimijan toiminnan laatu, toimijaluokitus A. Tukkukauppa, tuonti A1 Tuonti kolmansista maista

Lisätiedot

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA TIETOPAKETTI PÄHKINÄNKUORESSA: CE MERKINTÄ N PERUSTEELLA HUOMIO! Vanha konedirektiivi 98/37/EY on kumottu, mutta se on edelleen voimassa siirtymäaikana. Käyttöönoton siirtymäaika -> 29.12.2009 saakka.

Lisätiedot

Japanin verkkokaupan trendit FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin

Japanin verkkokaupan trendit FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin Japanin verkkokaupan trendit 2017 FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin Japanin verkkokauppa Numeroina Japanin väestömäärä 126 miljoonaa Internet-penetraatio 52 %, kasvu

Lisätiedot

-merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy

-merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy -merkintä käytännössä: Vaatimustenmukaisuus ilmoitetun laitoksen näkökulmasta. CE-seminaari 11.5.2011/SGS Fimko Oy MAAILMAN JOHTAVA TARKASTUS-, VERIFIOINTI-, TESTAUS- JA SERTIFIOINTIYRITYS Yli 64.000 työntekijää

Lisätiedot

NSS Suunnittelijaseminaari Insert owner here 1

NSS Suunnittelijaseminaari Insert owner here 1 NSS Suunnittelijaseminaari 8.9.2017 12.9.2017 Insert owner here 1 Rekan toimintaympäristö Reka Kaapeli on suomalainen kaapelin valmistaja Pääkonttori ja tehtaat Suomessa Myyntikonttorit Skandinaviassa,

Lisätiedot

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde 1. JOHDANTO Tämän asiakirjan

Lisätiedot

Rakennustuotteita koskevien EU säännösten ja merkintöjen toimeenpano Suomessa ajankohtaista/uutta

Rakennustuotteita koskevien EU säännösten ja merkintöjen toimeenpano Suomessa ajankohtaista/uutta Rakennustuotteita koskevien EU säännösten ja merkintöjen toimeenpano Suomessa ajankohtaista/uutta Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Finvac seminaari 25.1.2017 Lainsäädäntöpohja MRL Olennaiset tekniset

Lisätiedot

Huomioitavat asiat päivittäistavarakaupoissa myytävien käyttö- ja kulutustavaroiden turvallisuudesta ostoprosessissa

Huomioitavat asiat päivittäistavarakaupoissa myytävien käyttö- ja kulutustavaroiden turvallisuudesta ostoprosessissa Huomioitavat asiat päivittäistavarakaupoissa myytävien käyttö- ja kulutustavaroiden turvallisuudesta ostoprosessissa 1 Huomioitavat asiat päivittäistavarakaupoissa myytävien käyttö- ja kulutustavaroiden

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 06/XI/2006 K(2006) 5185 lopull. EI JULKAISTAVAKSI KOMISSION LAUSUNTO tehty 06/XI/2006 lelujen turvallisuutta koskevan neuvoston direktiivin 88/378/ETY 7 artiklan soveltamisesta

Lisätiedot

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski [presentation title] via >Insert >Header & Footer KONEEN JATKOAIKA Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Koneen

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2017 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2017. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.3.2019 C(2019) 2030 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.3.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 305/2011 täydentämisestä vahvistamalla

Lisätiedot

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo?

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? SELKOESITE 1 Sisällys Mitä pakkaus kertoo... 3 Elintarvikkeen nimi... 4 Mistä elintarvike on valmistettu... 5 Päiväysmerkinnät... 7 Mistä elintarvike on peräisin...

Lisätiedot

Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan?

Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan? Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan? Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Valvira, Jari Knuuttila, ylitarkastaja Jari Knuuttila Tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

LUVASTA VAPAUTETUT RADIOLAITTEET LVR 1 / 2010 VIESTINTÄVIRASTO

LUVASTA VAPAUTETUT RADIOLAITTEET LVR 1 / 2010 VIESTINTÄVIRASTO LUVASTA VAPAUTETUT RADIOLAITTEET LVR 1 / 2010 VIESTINTÄVIRASTO Luvasta vapautetut radiolaitteet 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 2 2. TÄRKEIMMÄT RADIOLAITTEITA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET... 2 3. RADIOLAITTEITA

Lisätiedot

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n Päätös 1(5) PL 100 00048 FORTUM Asia Asianosainen :n sähkölaskussa annettavat tiedot PL 100 00048 FORTUM Toimenpidepyynnön tekijä Vireilletulo 8.1.2018 Selostus asiasta Energiavirastoon saapui 8.1.2018

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Määritelmiä Talouden toimijalla tarkoitetaan valmistajaa, valtuutettua

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia: sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskeva EU:n politiikka

Kysymyksiä ja vastauksia: sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskeva EU:n politiikka MEMO/05/248 Bryssel 11 elokuuta 2005 Kysymyksiä ja vastauksia: sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskeva EU:n politiikka 1) Miksi sähkö- ja elektroniikkalaiteromu on ongelmallista? Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi 11.5.2011 Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa Sisältö - YLEISTÄ TUKESISTA - MARKKINAVALVONTA - TUKESIN SÄHKÖTUOTEVALVONTA - MARKKINAVALVONNAN

Lisätiedot

Tukesin rooli kosmetiikan turvallisuuden varmistamisessa

Tukesin rooli kosmetiikan turvallisuuden varmistamisessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Tukesin rooli kosmetiikan turvallisuuden varmistamisessa Sovellettava lainsäädäntö Laki kosmeettisista valmisteista 492/2013: 4 : Toimivaltainen viranomainen:

Lisätiedot

Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? - Sic!

Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? - Sic! Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 2/2012 KASVIROHDOSLÄÄKKEET Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? Sari Koski Kasviperäisten valmisteiden pakkaukset näyttävät keskenään usein hyvin

Lisätiedot

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen Kansainvälinen tavarakauppa 6.5.2015 Kati Tamminen Tavaran käsite Arvonlisäverotuksessa sovelletaan eri säännöksiä riippuen siitä, onko kyse tavarakaupasta vai palvelukaupasta. Tavaralla tarkoitetaan (AVL

Lisätiedot

Rakennustuotteita koskevien EU säännösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen. Teppo Lehtinen

Rakennustuotteita koskevien EU säännösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen. Teppo Lehtinen Rakennustuotteita koskevien EU säännösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen Teppo Lehtinen 27.1.2016 Rakennustuoteasetus CE CE-merkinnän vertailu kansallisiin vaatimuksiin

Lisätiedot

Viisi kysymystä tuottajavastuun vapaamatkustuksesta

Viisi kysymystä tuottajavastuun vapaamatkustuksesta Viisi kysymystä tuottajavastuun vapaamatkustuksesta Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Teemu Virtanen 1.11.2017 Mitä vapaamatkustus tarkoittaa? Viranomaisvalvonnan kannalta vapaamatkustaja

Lisätiedot

Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425

Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Pirje Lankinen 1 Tämän osuuden asiat Soveltamisala Henkilönsuojaimen määritelmä Riskiluokat Olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset Standardit 2 Henkilönsuojainasetuksen

Lisätiedot

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon suoramyynti = Alkutuotannon toimijoiden harjoittama omien alkutuotannon tuotteiden myynti Ei vaadi

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp.

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp. Eduskunta Talousvaliokunta 15.9.2016 Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi HE 117/2016 vp. Sami Teräväinen hallitussihteeri, TEM Nykytilanne VOIMASSA OLEVA LAINSÄÄDÄNTÖ 1) Painelaitelaki (869/1999)

Lisätiedot

Karoliina Meurman 9.11.2011. Katsaus käsisammuttimien, tulisijojen ym. valvontaan

Karoliina Meurman 9.11.2011. Katsaus käsisammuttimien, tulisijojen ym. valvontaan Karoliina Meurman 9.11.2011 Katsaus käsisammuttimien, tulisijojen ym. valvontaan Käsisammuttimia koskeva lainsäädäntö Laki pelastustoimen laitteista (10/2007) Sisäasiainministeriön asetus käsisammuttimista

Lisätiedot

Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti

Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti Kuva: Unto Kärkkäinen Työsuojelunäyttely Sivu 2 / 7 Sisällys Tiivistelmä. 3 1 Hankkeen tausta ja tavoite.3 1.1 Hankkeen taustaa 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

CE-MERKINTÄ KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA. Timo Pulkki

CE-MERKINTÄ KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA. Timo Pulkki CE-MERKINTÄ KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Timo Pulkki Mihin CE-merkintä käytännössä perustuu? CE-merkinnän käytön edellytyksenä on eurooppalainen harmonisoitu tuotestandardi tai CPD (1.7.2013 asti): eurooppalainen

Lisätiedot

Nuoret verkkokauppaostoksilla

Nuoret verkkokauppaostoksilla Nuoret verkkokauppaostoksilla Euroopan kuluttajakeskus Saija Kivimäki Suomalaiset verkkokauppaostoksilla Suomalaiset kuluttajat ostivat tuotteita verkosta 3,2 miljardilla eurolla vuonna 2016 Suomalaiset

Lisätiedot

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER DistanceMaster One 36 Laser 650 nm SPEED SHUTTER Laser 02 2 x Typ AAA / LR03 1,5V / Alkaline DistanceMaster One x x y = m 2 y z x y x y z = m 3 03 ! Lue käyttöohje kokonaan. Lue myös lisälehti Takuu- ja

Lisätiedot

KONTAKTIMATERIAALIEN KÄYTÖSSÄ HUOMIOITAVIA ASIOITA Merja virtanen

KONTAKTIMATERIAALIEN KÄYTÖSSÄ HUOMIOITAVIA ASIOITA Merja virtanen KONTAKTIMATERIAALIEN KÄYTÖSSÄ HUOMIOITAVIA ASIOITA Merja virtanen YLEISIÄ OHJEITA KONTAKTIMATERIAALIEN KÄYTÖSTÄ Käytä ruoan valmistuksessa vain sellaisia materiaaleja ja tarvikkeita, jotka on tarkoitettu

Lisätiedot

Tukes pelastustoimen laitteista annetun lain (10/2007) mukainen valvonta

Tukes pelastustoimen laitteista annetun lain (10/2007) mukainen valvonta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 6.10.2016 Karoliina Meurman Tukes pelastustoimen laitteista annetun lain (10/2007) mukainen valvonta Paloklusteri, Lahti 1 Tukesin organisaatio 6.10.2016 Karoliina

Lisätiedot

Koulutuspäivä ensisaapumistoimijoille

Koulutuspäivä ensisaapumistoimijoille Koulutuspäivä ensisaapumistoimijoille 25.9.2018 Etämyynti Ensisaapumisvalvonta ensisaapumisvalvonta@evira.fi Etämyynti usein sähköistä kauppaa Etämyynti Elintarvikkeiden myyntiä etäviestintävälineellä

Lisätiedot

Komission julkinen kuuleminen, jonka määräaika päättyy

Komission julkinen kuuleminen, jonka määräaika päättyy Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM201500311 LAVO Leinonen Antti 24.08.2015 Asia Komission julkinen kuuleminen digitaalisen sisällön ja tavaroiden sähköisen kaupan sopimussäännöistä Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Rakennustuotteita koskevien EU-säädösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen

Rakennustuotteita koskevien EU-säädösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen Rakennustuotteita koskevien EU-säädösten toimeenpano Suomessa sekä tuotteiden kelpoisuuden osoittaminen LVI-tuotteita sitovat EU-määräykset tiistai 6.11.2018, valtion virastotalon auditorio, Pasila Juhani

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.10.2017 C(2017) 6967 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 20.10.2017, tekstiilikuitujen nimityksistä ja niitä vastaavista tekstiilituotteiden kuitukoostumuksen

Lisätiedot

HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio

HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 27.9.2016 Jenni Rantio 1 Esityksen tausta ja tavoitteet Esityksellä pantaisiin täytäntöön laivavarusteita koskevan direktiivin

Lisätiedot

Suomalaisen kaupan alan sääntely-ympäristö ja haasteet kansainvälisessä kilpailussa

Suomalaisen kaupan alan sääntely-ympäristö ja haasteet kansainvälisessä kilpailussa 1 / 8 Suomalaisen kaupan alan sääntely-ympäristö ja haasteet kansainvälisessä kilpailussa Kaupan alan sääntely-ympäristössä on useita tekijöitä, joiden vuoksi ulkomainen verkkokauppa saa epäreilua kilpailuetua

Lisätiedot

Suomalaiset Virossa 2017

Suomalaiset Virossa 2017 Suomalaiset Virossa 2017 - Suomalaisten matkailu ja kulutus Virossa Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen

Lisätiedot

Laki lelujen turvallisuudesta - keskeiset lainkohdat hallituksen esityksestä

Laki lelujen turvallisuudesta - keskeiset lainkohdat hallituksen esityksestä Laki lelujen turvallisuudesta - keskeiset lainkohdat hallituksen esityksestä Keskeiset velvoitteet!! 5. Valmistajan velvollisuus laatia tekniset asiakirjat, osoittaa vaatimustenmukaisuus sekä säilyttää

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI. elintarvike-erän tunnistamismerkinnöistä. (Kodifikaatio)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI. elintarvike-erän tunnistamismerkinnöistä. (Kodifikaatio) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.9.2010 KOM(2010) 506 lopullinen 2010/0259 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI elintarvike-erän tunnistamismerkinnöistä (Kodifikaatio) FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE VASTAUKSET ja PISTEYTYS YLEISOHJE Tehtävät 1-8 ovat neljän (4) pisteen arvoisia. Vähäisistä virhe

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE VASTAUKSET ja PISTEYTYS YLEISOHJE Tehtävät 1-8 ovat neljän (4) pisteen arvoisia. Vähäisistä virhe AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE 31.5.2018 VASTAUKSET ja PISTEYTYS YLEISOHJE Tehtävät 1-8 ovat neljän (4) pisteen arvoisia. Vähäisistä virheistä vähennetään 0.5 pistettä. TEHTÄVÄ 1: Jokainen

Lisätiedot

Arvonlisäverotusta on kehitettävä yritysten kasvua kannustavaksi

Arvonlisäverotusta on kehitettävä yritysten kasvua kannustavaksi Arvonlisäverotusta on kehitettävä yritysten kasvua kannustavaksi Arvonlisäverotuksen kehittäminen kasvuun kannustavaksi on aloitettava heti 1. Arvonlisäverollisen liikevaihdon alaraja on nostettava 35

Lisätiedot

Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan?

Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan? Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan? Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Valvira, Jari Knuuttila, ylitarkastaja Jari Knuuttila Tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

Pakkauksen sisältö. 1. Balance Keyboard 2. Langaton vastaanotin 3. Kaksi AAA-paristoa. Balance Keyboard käyttöohje

Pakkauksen sisältö. 1. Balance Keyboard 2. Langaton vastaanotin 3. Kaksi AAA-paristoa. Balance Keyboard käyttöohje Käyttöohje Pakkauksen sisältö 2 3 1. Balance Keyboard 2. Langaton vastaanotin 3. Kaksi AAA-paristoa 1 /1 Vaihe 1: Poista paristolokeron kansi ja aseta AAA-paristot lokeroon. Poista langaton vastaanotin

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 05.08.2002 KOM(2002) 451 lopullinen 2002/0201 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 95/2/EY muuttamisesta elintarvikelisäaineen E

Lisätiedot

Lainsäädännön taustaa

Lainsäädännön taustaa Viranomaisen näkökulma rehuista annettaviin tietoihin Eeva Saarisalo Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Kasvintuotanto ja eläinravitsemusyksikkö eeva.saarisalo@mmm.fi Lainsäädännön

Lisätiedot

Briefing 3: Euroopan sisämarkkinat

Briefing 3: Euroopan sisämarkkinat Briefing 3: Euroopan sisämarkkinat Taneli Lahti EK:n Brysselin toimiston johtaja Taneli Lahti työskentelee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n EU-edunvalvonnan ja kauppapolitiikan sekä Brysselin toimiston

Lisätiedot

TULLI Tavaroiden maahantuonti EU:n ulkopuolelta

TULLI Tavaroiden maahantuonti EU:n ulkopuolelta OMA YRITYS 19.-20.3.2014 TULLI Tavaroiden maahantuonti EU:n ulkopuolelta Kirsi Azaize Tulliylitarkastaja Tulli 4.4.2014 Tullin koulutus 1 Tullin tehtävät turvaa osaltaan EU:n sisämarkkinoiden häiriöttömän

Lisätiedot

Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot

Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot 1 Tekniset asiakirjat Teknisissä asiakirjoissa on ilmoitettava

Lisätiedot

AUTOMAATTINEN LASER-VAAIITUSLAITE. Malli: ALL-100 www.nomenta.com

AUTOMAATTINEN LASER-VAAIITUSLAITE. Malli: ALL-100 www.nomenta.com AUTOMAATTINEN LASER-VAAIITUSLAITE Malli: ALL-100 www.nomenta.com FI Turvaohjeet Alla olevien ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa aiheuttaa omaisuus- tai henkilövahingon. Lue ja omaksu kaikki ohjeet

Lisätiedot

CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011

CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011 CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011 Timo Pulkki Rakennustuoteteollisuus RTT EU:n sisämarkkinoiden toimintatapa Kansalliset viranomaiset: Päättävät kansallisesti rakentamiseen käytettäviltä

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.3.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 305/2011 täydentämisestä vahvistamalla

Lisätiedot

POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön. Else Peuranen, ympäristöministeriö SYKE, Helsinki

POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön. Else Peuranen, ympäristöministeriö SYKE, Helsinki POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön SYKE, 29.-30.10.2013 Helsinki POP-ainelainsäädäntö ja kv.sopimukset Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 850/2004 pysyvistä orgaanisista yhdisteistä

Lisätiedot

L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti DIREKTIIVIT

L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti DIREKTIIVIT L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti 31.1.2008 DIREKTIIVIT KOMISSION DIREKTIIVI 2008/5/EY, annettu 30 päivänä tammikuuta 2008, muiden kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/13/EY

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0009/55. Tarkistus. Marine Le Pen ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0009/55. Tarkistus. Marine Le Pen ENF-ryhmän puolesta 27.1.2016 A8-0009/55 55 Johdanto-osan A kappale A. toteaa, että TiSA-neuvotteluilla olisi tehostettava kansainvälistä sääntelyä, ei heikennettävä kansallista sääntelyä; A. toteaa, että TiSA-neuvotteluissa

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Pauliina Kanerva Suomen lainsäädännön vaatimukset kuluttajakäyttöön tarkoitettujen tuotteiden tekniselle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Pauliina Kanerva Suomen lainsäädännön vaatimukset kuluttajakäyttöön tarkoitettujen tuotteiden tekniselle Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Pauliina Kanerva Suomen lainsäädännön vaatimukset kuluttajakäyttöön tarkoitettujen tuotteiden tekniselle dokumentoinnille /käyttöohjeille Esityksen rakenne Yleistä

Lisätiedot

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva?

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Toimijan omavalvonta Viranomaisvalvonta Kuluttajat 16.10.2014 Toimijan omavalvonta Lähtökohta: Toimiva omavalvontasuunnitelma Toimija varmistaa vaatimusten toteutumisen

Lisätiedot

Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat

Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat Eurokoodi 2012 seminaari Antti Koponen Rakennustuoteasetus CPR Rakennustuoteasetus julkaistiin OJ:ssa 4.4.2011, astui osittain voimaan 24.4.2011

Lisätiedot

Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt

Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt Puutuotteiden ja puurakenteiden standardisointi - seminaari 31.10.2017 Antti Koponen/Rakennustuoteteollisuus RTT ry Suomessa noudatetaan Suomen lakia ja siihen perustuvia

Lisätiedot

TIETOJA AIRAMIN JOULUTUOTEVALIKOIMASTA. Oy AIRAM ELECTRIC Ab

TIETOJA AIRAMIN JOULUTUOTEVALIKOIMASTA. Oy AIRAM ELECTRIC Ab TIETOJA AIRAMIN JOULUTUOTEVALIKOIMASTA Oy AIRAM ELECTRIC Ab Yleistä Airamista Airam on suomalainen perheyritys. Markkinajohtaja myös joulu- ja koristevaloissa 2009 mallistossa yli 300 tuotetta. Olemme

Lisätiedot

EU:n digiagenda eli hypetyksestä ja höpötyksestä sorvin ääreen. Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko 2017

EU:n digiagenda eli hypetyksestä ja höpötyksestä sorvin ääreen. Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko 2017 EU:n digiagenda eli hypetyksestä ja höpötyksestä sorvin ääreen Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko 2017 EU:n digiagenda Osa Eurooppa 2020 strategiaa, sis: Digitaaliset sisämarkkinat Yhteistoimintakyvyn

Lisätiedot