Tekla BIM käytännössä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekla BIM käytännössä"

Transkriptio

1 Tekla BIM käytännössä Kastellin monitoimitalo OULU

2 Tietomallipohjaista yhteistyötä elinkaarihankkeessa a Yhteistyö rakennushankkeessa etenee seuraavalle tasolle, kun käyttöön otetaan BIM-työkalut, yhdessä sovitut toimintatavat ja ihmiset, jotka tosissaan haluavat tehdä yhteistyötä yhteisen päämäärän eteen.

3 P Lemminkäinen rakentaa Ouluun monitoimitaloa elinkaarihankkeena. Kastellin monitoimitaloon tulee monipuoliset oppimis-, kulttuuri- ja harrastetilat 1500 ihmiselle. Rakennuksen pintaala on yhteensä noin neliömetriä, sen rakentaminen on aloitettu kesällä 2012, ja se otetaan käyttöön elokuussa Hankkeen kokonaisarvo on noin 86 miljoonaa euroa. Rakennukseen tulee päiväkoti, peruskoulu, lukio, aikuislukio, kirjasto, auditorio, neljä liikuntasalia ja tilat nuorisotoiminnalle. TIETOMALLI ELINKAARIHANKKEESSA P Oulun kaupunki on hankkeen tilaaja ja rakennuttaja on Lemminkäinen PPP Oy, joka on Lemminkäisen elinkaarihankkeita varten perustama projektiyhtiö. Rakennuttajalla on kokonaisvastuu hankkeen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta aina vuoteen 2039 asti. Lemminkäisellä on pitkä kokemus tietomallihankkeista, joten heille oli alusta pitäen selvää, että Kastelli suunnitellaan mallintamalla, ja tietomallia hyödynnetään rakentamisessa. Oulun kaupunki järjesti arkkitehtikilpailun, jonka voittajasuunnitelma oli tarjouskilpailun perusteena. Lemminkäisen voitettua urakan suunnittelua jatkettiin voittajatyön pohjalta. Vaikka arkkitehtimallia ei luovutettu laskentavaiheessa urakoitsijoiden käyttöön, Lemminkäisellä päätettiin mallintaa suunniteltu arkkitehtuuri kohteen tarjouslaskentaa ja myöhempää työnsuunnittelua varten. Näin syntynyt Revitmalli vietiin Vico Officeen, jossa tarkistettiin määrälaskentaa ja laadittiin hankkeen aikataulu.

4 TEHOKASTA SUUNNITTELUA v Rakenne- ja elementtisuunnittelusta vastasi WSP Finland Oy, jonka Tekla-käyttö alkoi lähes 20 vuotta sitten. Vaikka kokemus on pitkä, yhteistyöprojekteissa opitaan aina uutta. Tähän asti mallintamista on tehty etupäässä omaa hyötyä varten, eivätkä urakoitsijan mahdolliset tarpeet tietomallille ole olleet itsestään selviä. Monitoimitalo oli monimutkainen ja geometrialtaan haasteellinen pyöreine muotoineen ja korkeine rakennekorkeuksineen, mutta Tekla Structures antoi eväät vaikeimpienkin geometrioiden mallintamiseen. Suunnittelu haasteita kohdattiin katon puurakenteissa, koska puu mallintamisen vakiointi (nimeäminen, CLASS, jne.) oli vasta tekeillä. Teklassa puurakenteet voi mallintaa joko teräs- tai betonityökaluilla. Materiaalina käytetään tällöin puun lujuusluokkia. - Kun vauhtiin päästiin, huomattiin Tekla-mallinnuksen tehokkuus vaikean geometrian kanssa, kertoo 3D-kehityspäällikkö Kai Häkkinen WSP Finland Oy:stä. Pääsimme käytännössä lähes virheettömään suunnitteluun. Projektin alussa määriteltiin tarkasti mitä mallinnetaan. Määrittelyn tukena käytettiin YTV2012-tietomallivaatimuksia. Kohteessa on betonielementtejä, paikallavalua, terästä ja puuta, ja kaikki rakenteet mallinnettiin. Tässä projektissa päädyttiin kuitenkin siihen, että paikallavalubetonin raudoituksia ei mallinneta. Seuraavalla kerralla mallinnetaan myös raudoitukset, sanoo tuotantoinsinööri Mikko Mäläskä Lemminkäinen Talo Oy:stä. Koska raudoituksia ei mallinnettu, muutokset eivät päivittyneet raudoitussuunnitelmaan. Lemminkäinen Talo Oy:n Mikko Mäläskällä on tietomalli ahkerassa käytössä

5 AULA YHDISTÄÄ NELJÄ LOHKOA v Rakennus on pääosin kaksikerroksinen, ja se on perustettu yli 2000 paalun varaan. Alapohjassa on kantava betonilaatta sekä ryömintätilallinen ontelolaatta. Väli- ja yläpohjissa on ontelolaattaa ja paikallavalua. Päärunko on betoninen pilari-palkkirunko. Avarassa aulassa on 22 paikallavalettua sienipilaria. Rakennus on jaettu neljään lohkoon, joista jokaisella on oma IV-konehuone toisessa tai kolmannessa kerroksessa. Lohkot yhdistyvät toisiinsa aulatilalla. Työmaalla mallista oli suuri apu erityisesti lohkorajoilla. Piirustuksissa esitetään aina vain yksi lohko kerrallaan, mutta tietomallista työmaamestarit pystyivät katsomaan eteenpäin ja saivat paremman kokonaiskuvan hankkeesta. Tietomallien käyttö monipuolistuu koko ajan, kysyntä työmaalla on kova ja hyödyt ilmeisiä. Mikko Mäläskä, Lemminkäinen Talo Oy BIM TYÖMAALLA v Työmaamestareilla on Tekla BIMsight ahkerassa käytössä. Tietomallin visuaalisuudesta ja havainnollisuudesta on todella paljon hyötyä työmaalla. - Tässä kohteessa esimerkiksi liikuntasalien sandwich-elementtien asennusjärjestys saatiin selvitettyä mallin avulla, vaikka piirustuksista katsomalla jäätiin päätä raapimaan, kertoo Mikko Mäläskä. Julkisivuelementtiasennuksessa huomattiin, ettei tasokuvista tai pdf-kaavioista saatu tarvittavia piilokonsoleiden sijainteja riittävän luotettavasti. Niinpä päätettiin kokeilla koordinaattien ottamista suoraan mallista. Tekla Structuresin Layout Managerilla mittapisteiden tiedot vietiin suoraan mittalaitteille, ja asennus saatiin tehtyä. BIM-työkaluilla on suunniteltu runkovaiheen asennus, elementtitehtaan toimitusaikataulu, työmaa-aikataulu, laskettu määrät ja tehdään loppuselvitys. Nostosuunnittelu on tehty Tekla Structuresilla. Kohteen suljetut sisäpihat ja pitkät nostosäteet vaikeuttivat työmaan suunnittelua verrattuna tavallisempaan kaksikerroksiseen kohteeseen.

6 YHTEISTYÖN YHTEISET SÄÄNNÖT v Elementtitehtaan kanssa käydyissä neuvotteluissa tietomallin avulla on pystynyt perustelemaan työmaalle tärkeän tuotantojärjestyksen. Se ei aina vastaa elementtitehtaan kannalta järkevintä järjestystä. Kun tietomallilla havainnollistetaan asennusjärjestys, ei lisäselityksiä enää tarvita. Kastellin projektin kaikilla osapuolilla on eri suunnittelualojen referenssimallit käytössään. Yhteistyötä on helpompi tehdä, kun kaikilla on ajantasainen kokonaiskäsitys hankkeesta, tähdentää WSP:n Kai Häkkinen. - Mallien päivityksestä on syytä sopia tarkasti ja periaatteet tehdä selväksi kaikille osapuolille. Suunnittelija tekee tietomalliin vaihtoehtoisia suunnitelmia, jotka eivät ole toisille osapuolille mitenkään hyödyllisiä. Siksi suunnittelutoimiston sisällä malli päivittyy paljon useammin kuin julkaistu yhteistyöhön tarkoitettu tietomalli. TIETOMALLIN UUDET KÄYTTÄJÄRYHMÄT v Talotekniikkamallista saatuja määriä on myös käytetty aikatauluttamiseen ja työn suunnitteluun, ja asentajat ja rakennusmiehet ovat käyttäneet mallista otettuja kuvakaappauksia. Talotekniikan risteilytarkastukset on tehty pienillä toleransseilla ja suunnitelmat ovat siksi helposti toteutuskelpoisia. Myös talotekniikan työnjohtajilla on tietomalli käytössään työmaalla. Lemminkäinen Talotekniikka Oy on osallistunut suunnittelun ohjaukseen ja asentajien näkökulma on osattu ottaa huomioon suunnittelussa. Tietomallit auttavat projektiosapuolia ymmärtämään toisiaan paremmin, mutta loppujen lopuksi kyse on kuitenkin ihmisistä. KVR-hankkeessa, jossa urakoitsija pääsee valitsemaan yhteistyökumppaninsa, on hyvä mahdollisuus harjoitella yhteistyötä ja pyrkiä parhaaseen lopputulokseen, korkealaatuiseen rakentamiseen aikataulu- ja kustannusraameissa yhdessä pysyen. Tietomalleja opitaan hyödyntämään koko ajan paremmin ja paremmin. Tekla BIMsight ilmaisohjelmisto madaltaa uusien käyttäjäryhmien tuloa BIM-kentälle. Myös monitoimitalon tulevat käyttäjäkoulut ovat jo kyselleet tietomallia käyttöönsä toimintansa suunnittelun tueksi.

7 oulun kastelli - Tilaaja: Oulun kaupunki / Liikelaitos Oulun Tilakeskus - Rakennuttaja: Lemminkäinen PPP Oy - Urakoitsijat: Lemminkäinen Talo Oy ja Lemminkäinen Talotekniikka Oy - Laajuustiedot: Kerrosala m2 Huoneistoala m2 Tilavuus m3 - Kohteeseen tulevat tilat: Päiväkoti, peruskoulu, lukio, aikuislukio, kirjasto, auditorio, 4 liikuntasalia ja tilat nuorisotoiminnalle ap joista 65 saattoliikenteelle polkupyöräpaikkaa Tietomallinnus on saavuttanut vakiintuneen aseman suunnitteluketjussa, aivan kuten muutama vuosi sitten toivottiin tapahtuvan. Kai Häkkinen, WSP Finland Oy

8 NÄE MAHDOLLISUUTESI SUURIIN SAAVUTUKSIIN W Teklan teknologia luo rakennusalalle uusia mahdollisuuksia. Tekla tarjoaa urakoitsijoille, suunnittelijoille ja valmistajille BIM-ohjelmistoympäristön (BIM eli Building Information Modeling) projektin koosta, materiaaleista tai monimutkaisuudesta riippumatta. Teklan sisällöltään rikas, yksityiskohtainen ja toteutuskelpoinen 3D-tietomalli on hyödyksi tuotannon ohjauksessa ja projektiyhteistyössä. Tämä lisää tuottavuutta ja vähentää hukkaa ja tekee rakentamisesta ja rakennuksista kestävämpiä. T Tekla on edelläkävijä siirryttäessä digitaalisten tietomallien käyttöön. Yhtiö tarjoaa rakennus, infra ja energiatoimialoille merkittävää kilpailuetuja. TEKLA JA TRIMBLE T Tekla Oy on perustettu vuonna 1966, ja yrityksen pääkonttori sijaitsee Espoossa. Teklalla on asiakkaita 100 maassa, toimisto 15 maassa ja maailmanlaajuinen kumppaniverkosto. Teklasta tuli osa Trimble konsernia heinäkuussa x Trimble Buildings Group linkittää toimiston ja työmaan prosessit ja tiedonkulun. Trimblen tarjonta vastaa omistajien ja rakennusteollisuuden tarpeeseen tuottavuuden ja tehokkuuden kasvusta. teklabimsight.com TEKLA BIMSIGHT W Tekla BIMsight on ilmainen ammattilaisen yhteistyökalu rakennushankkeeseen. Kuka tahansa voi yhdistää malleja, tehdä törmäystarkastelun ja jakaa tietoa käyttäen yhteistä helppokäyttöistä 3D-ympäristöä. Tekla BIM sightin avulla hankkeen osapuolet voivat tunnistaa ja ratkaista ongelman jo suunnittelu vaiheessa. Tekla is a registered trademark of Tekla Corporation in the European Union, the United States and in several other countries.

Tekla BIM käytännössä. helsinki

Tekla BIM käytännössä. helsinki Tekla BIM käytännössä meilahden tornisairaala helsinki Meilahden tornisairaala Korjausrakentamista tietomallin avulla s Yksi Helsingin näkyvimmistä maamerkeistä on parhaillaan kokonaan piilotettu hupun

Lisätiedot

OP-POHJOLA VALLILA 2015

OP-POHJOLA VALLILA 2015 TEKLA BIM KÄYTÄNNÖSSÄ: OP-POHJOLA VALLILA 2015 SUOMI HAASTAVAT RAKENTEET JA TEHOKAS TUOTANTO a Helsingin Vallilaan nousee OP Ryhmän vaikuttavan kokoinen uusi toimitila. Projektissa uudisrakentaminen yhdistyy

Lisätiedot

TEKLA BIM KÄYTÄNNÖSSÄ KAUPPAKESKUS PUUVILLA PORI

TEKLA BIM KÄYTÄNNÖSSÄ KAUPPAKESKUS PUUVILLA PORI TEKLA BIM KÄYTÄNNÖSSÄ KAUPPAKESKUS PUUVILLA PORI TEOLLISUUSHISTORIAA JA TIETOMALLEJA a Vanhaan teollisuuskortteliin Kokemäenjoen rantaan valmistuu Kauppakeskus Puuvilla, jonka suunnittelu ja rakentaminen

Lisätiedot

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Mikko Malaska DI 1996, TkT 2001, Chartered Structural Engineer (CEng) 2004 1.8.2015 Professori, Rakenteiden

Lisätiedot

Kuntalaisten palaute haltuun

Kuntalaisten palaute haltuun Kuntalaisten palaute haltuun Tekla Palaute Kuntamarkkinat, Katariina Nyman Tekla Oyj Mallipohjaisia ohjelmistotuotteita asiakkaille rakentamisessa sekä infra- ja energiatoimialoilla Perustettu 1966 Listattu

Lisätiedot

Tekla STruCTureS käytännössä: MaNSkuN rasti. helsinki. Kannen kuva: Jyrki Vesa

Tekla STruCTureS käytännössä: MaNSkuN rasti. helsinki. Kannen kuva: Jyrki Vesa Tekla STruCTureS käytännössä: MaNSkuN rasti helsinki Kannen kuva: Jyrki Vesa tietomalli tulevaisuudesta s Manskun Rastin työmaa Helsingin Ruskeasuolla on näyteikkuna tulevaisuuteen. Skanska on vienyt tietomalliprosessin

Lisätiedot

TEKLA STRUCTURES käytännössä:

TEKLA STRUCTURES käytännössä: A TRIMBLE COMPANY TEKLA STRUCTURES käytännössä: Derby Business Park espoo Derby Business Park Tietomalli tehokäytössä a Espoossa Turunväylän varrella sijaitseva Derby Business Park vei ykköspalkinnon sekä

Lisätiedot

Kastellin monitoimitalo

Kastellin monitoimitalo Kastellin monitoimitalo Kaikkien Kastelli muunneltava ja kestävä tila toimii tänään ja tulevaisuudessa Kastellin monitoimitalo on Oulun kaupungin oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus, joka palvelee

Lisätiedot

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Timo Lehtoviita Saimaan ammattikorkeakoulu Rakennustekniikka Lehtori, TOKA-projektin projektipäällikkö 11.10.2012 Tietomallikysely: Tietomalliosaaminen

Lisätiedot

Tekla BIM Awards Suomi ja Baltia 2019 kysymykset

Tekla BIM Awards Suomi ja Baltia 2019 kysymykset Yhteystiedot E-mail Etunimi Sukunimi Puhelinnumero Yritys Kilpailuun osallistuvat muut yritykset Projektin tiedot Projektin nimi Valitse sarja - Yleinen sarja - Pienet projektit: Katso tarkempi rajaus

Lisätiedot

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala Proxion 19.10.2015 Proxion BIM historiikkia Kehitystyö lähtenyt rakentamisen tarpeista Työkoneautomaatio alkoi yleistymään 2000 luvulla

Lisätiedot

Rungon suunnittelu Tekla Structures ohjelmistolla

Rungon suunnittelu Tekla Structures ohjelmistolla Rungon suunnittelu Tekla Structures ohjelmistolla Rakennuksen rungon suunnittelu Aalto-yliopisto, 29.9.2015 Riku Laiho, Tekla Oy Sisältö Tekla Oy BIM rakennusprosessissa Termistöä Rungon tietomallintaminen

Lisätiedot

ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ,

ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ, ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ, 2.10.2013 HELSINGIN KAUPUNKI Yleistä Nämä tietomallivaatimukset, -bonukset ja -sanktiot koskevat Isoisänsiltaa

Lisätiedot

Tekla Structures vuosineljänneksen kohde. Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.)

Tekla Structures vuosineljänneksen kohde. Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.) Tekla Structures vuosineljänneksen kohde Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.) Tausta Asiakkaamme tekevät paljon Tekla Structuresilla kohteita Tavalliset Tekla projektit eivät tule ihmisten tietoisuuteen

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

1. Käytettiinkö projektissa yrityksen omia komponentteja (custom componentit, pluginit, makrot)? a. Kyllä b. Ei Minkä tyyppisiä komponentteja

1. Käytettiinkö projektissa yrityksen omia komponentteja (custom componentit, pluginit, makrot)? a. Kyllä b. Ei Minkä tyyppisiä komponentteja 1. Yhteystiedot Yritys / Yritykset Tietoja projektin ilmoittajista Kilpailuun osallistuvat yritykset ja niiden tehtävät hankkeessa Ilmoituksen jättäjän yhteystiedot Etunimi Sukunimi Sähköpostiosoite Puhelin

Lisätiedot

ICNB. Increasing competence in Northern Building. Hankkeen opiskelijatyöt

ICNB. Increasing competence in Northern Building. Hankkeen opiskelijatyöt ICNB Increasing competence in Northern Building Hankkeen opiskelijatyöt Kaisa Lehtinen Aapo Räinä Janne Kanniainen Heikki Rämä Ilkka Hiltula Liudmila Moskaliuk Sisältö Åströmin palvelutalo Artec Eva Pehkosenkulma

Lisätiedot

Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat

Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Esimerkki: rakennussuunnitelmavaihe Liikenneviraston ohjeita 8/2011 Liite Liikennevirasto Helsinki 2011 Siltojen tietomalliohje 3 (7)

Lisätiedot

Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa

Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa JKMM Arkkitehdit Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa Max Levander, Ramboll Tero Ollikainen, Peikko Group Oy Teräsrakennepäivä 2016, Scandic Park 8.11.2016 RAMBOLL SUOMESSA

Lisätiedot

Rakenteiden mallintaminen mallit hyötykäyttöön Case Skanska

Rakenteiden mallintaminen mallit hyötykäyttöön Case Skanska Betonipäivät 2014 Rakenteiden mallintaminen mallit hyötykäyttöön Case Skanska Ilkka Romo Skanska Oy 1 Tietomallintaminen Skanskassa Skanska mallinnuttaa suunnittelijoilla pääsääntöisesti kaikki omat projektikehityshankkeensa

Lisätiedot

KOIRANKOPPI RAK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät)

KOIRANKOPPI RAK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät) Tietomalliseloste Havainnollistuskuva kohteesta KOIRANKOPPI RAK Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät) 20.7.2009 12.1.2010 (selosteen viimeisin muokkaus) Mallintaja Nimi Toni Teittinen Yritys

Lisätiedot

Uusi työkalu toimitusketjun hallintaan ja työn ohjaukseen

Uusi työkalu toimitusketjun hallintaan ja työn ohjaukseen Uusi työkalu toimitusketjun hallintaan ja työn ohjaukseen 1 20.12.2016 Sampo Oksama, Trimble Trimble Connectin uudet työkalut Tuote Julkaistua tietoa pystytään katselemaan, kommentoimaan tietomallipohjaisesti

Lisätiedot

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Infrakit 28.1.2016 Helsinki Markku Mustonen, Oulun kaupunki & Teppo Rauhala, Proxion Infra-alan digitalisoituminen Infra-ala on digitalisoitunut viimeisinä

Lisätiedot

Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne

Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne Infrajohtaminen Tavoitteen määrittely Suunnittelu Eri osa-alueilla ja vaiheilla omat järjestelmänsä ja tietomallinsa Toiminta perustuu tiedonsiirtoon: konversiot

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistön elinkaari Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio. Miten tämän perinteisen alan digitalisaatio käytännössä tapahtuu ja mitä hyötyjä

Lisätiedot

Aloita matkasi hallittuun projektiin

Aloita matkasi hallittuun projektiin Aloita matkasi hallittuun projektiin 29.8.2008 Varmuutta ja riskittömyyttä rakennushankkeeseesi coman 2007 Toc Tocoman-ratkaisu: Kustannushallinnan palvelumalli Ohjaa hanke tavoitteiden mukaiseen toteutukseen

Lisätiedot

Varuskuntaravintola määrä-ala 10951 m 2

Varuskuntaravintola määrä-ala 10951 m 2 Varuskuntaravintola määrä-ala 10951 m 2 Rakennukset myydään siinä kunnossa, kuin se ostohetkellä on. Rakennuksesta on tehty rakennustekninen kunto-arvio vuonna 2002-2003. Tehdyistä toimenpiteistä ei ole

Lisätiedot

buildingsmart Finland

buildingsmart Finland buildingsmart Finland Tero Järvinen buildingsmart Finland Talotekniikkatoimialaryhmä Finnbuild 2014 03.10.2014 TALOTEKNIIKKATOIMIALARYHMÄN KYSELY Kyselyn tarkoitus Kartoittaa talotekniikan tietomallikäytäntöjä

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

Tuottavuusloikka Tietomalleilla

Tuottavuusloikka Tietomalleilla Tuottavuusloikka Tietomalleilla Tilaajat ja tietomallintaminen Tietomallintamisen hyödyntäminen on avainasemassa rakennusalan tuottavuuden ja laadun parantamisessa. Tietomallintamisen tason, tavoitteiden

Lisätiedot

Solmutyöskentely tietomalliprosessin tehostajana

Solmutyöskentely tietomalliprosessin tehostajana RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Solmutyöskentely tietomalliprosessin tehostajana Elina Mäkelä, Hannele Kerosuo, Marko Rajala, Tuomas Laine MODEL NOVA New Business Model Based on Process

Lisätiedot

Siltojen tietomalliohje ( ) Hankekohtaisesti sovittavat asiat

Siltojen tietomalliohje ( ) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Esimerkki: yleissuunnitteluvaihe Liikenneviraston ohjeita 8/2011 Liite Liikennevirasto Helsinki 2011 Siltojen tietomalliohje 3 (7)

Lisätiedot

Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke

Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke KEHTO-FOORUMI Tampereella 8.-9.5.2014 Jari Niskanen 6.5.2014 Jari Niskanen 6.5.2014 Infra TM hanke Taustaa, Infra TM-hanke Vuonna 2009 käynnistyi Infra

Lisätiedot

Iso rakennus inhimillisessä mittakaavassa

Iso rakennus inhimillisessä mittakaavassa Iso rakennus inhimillisessä mittakaavassa Kuvatoimisto Kuvio Oy Sirkka Saarinen, toimittaja Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n ehdotus "Hyrrä" voitti monitoimitalosta järjestetyn kaksivaiheisen

Lisätiedot

C A S E S A T A M A K A T U

C A S E S A T A M A K A T U C A S E S A T A M A K A T U Kaksi lisäkerrosta 8-kerroksisen rakennuksen katolle PUUPÄIVÄ 26.11.2015 - Riina Savikko Mikä A-Insinöörit? Kuka Riina? WWW.AINS.FI CASE SATAMAKATU As Oy Tampereen Puolari 24

Lisätiedot

Tietomallinnuksen käyttömahdollisuudet ja tulevaisuus rakentamisessa TOKA-projektin päätösseminaari 4.12.2014

Tietomallinnuksen käyttömahdollisuudet ja tulevaisuus rakentamisessa TOKA-projektin päätösseminaari 4.12.2014 Tietomallinnuksen käyttömahdollisuudet ja tulevaisuus rakentamisessa TOKA-projektin päätösseminaari 4.12.2014 12.15 12.20 Seminaarin avaus Tutkimuspäällikkö Kirsi Viskari 12.20 13.20 TOKA-projektin tulokset

Lisätiedot

JULKISET RAKENNUKSET HIRRESTÄ

JULKISET RAKENNUKSET HIRRESTÄ JULKISET RAKENNUKSET HIRRESTÄ HIRSIRAKENTAMISTA PUDASJÄRVELLÄ 1700-LUVULLA PUDASJÄRVEN KIRKKO MAAILMAN PISIN KATETTU HIRSIAITA 1370 m 1884 LAKARIN KOULU TOIMII KOULUKÄYTÖSSÄ EDELLEEN 1980-LUVUN HIRSITALOKORTTELI

Lisätiedot

ESPOON SUURIN TOIMISTORAKENNUS

ESPOON SUURIN TOIMISTORAKENNUS 1 Kiinteistö M² ESPOON SUURIN TOIMISTORAKENNUS PK²:n suuri rakennusala on onnistuneesti sijoitettu julkisivultaan ja massoittelultaan puutarhakaupungin mittakaavaan. Maanpäälliset kuusi kerrosta on jaettu

Lisätiedot

HANKESELOSTUS 1 (14) Asunto Oy Helsingin Parrulaituri 26.04.2013. Asunto Oy Helsingin Parrulaituri. Parrulaituri 10

HANKESELOSTUS 1 (14) Asunto Oy Helsingin Parrulaituri 26.04.2013. Asunto Oy Helsingin Parrulaituri. Parrulaituri 10 HANKESELOSTUS 1 (14) Parrulaituri 10 HANKESELOSTUS 2 (14) Yleistä Sijainti 10589 / 14 Parrulaituri 10, Kalasatama 00540 Helsinki Tontti Tontin koko on 1328m 2. Tontti on entistä mereen täyttömaalle tehtyä

Lisätiedot

WSP KAIKKI ALKAA SUUNNITTELUSTA

WSP KAIKKI ALKAA SUUNNITTELUSTA WSP KAIKKI ALKAA SUUNNITTELUSTA Rakennusalan huippuosaamista Oulussa vahvistettava 23.2.2015 Arto Tenhovuori Arto Tenhovuori, DI, Liiketoimintajohtaja, Teollisuus Työhistoria: 1987 1993 Rakennesuunnittelija,

Lisätiedot

Kastellin monitoimitalo Elinkaarihanke

Kastellin monitoimitalo Elinkaarihanke 30.5.2017 Kastellin monitoimitalo Elinkaarihanke Kastellin monitoimitalon alkusysäys Kilpailutettiin elinkaarimallilla toteutettavaksi arkkitehtikilpailun voittajan Hyrrä pohjalta. Hilmassa ilmoitus alkuvuodesta

Lisätiedot

Graniittirakennus Kallio Oy -2013

Graniittirakennus Kallio Oy -2013 Graniittirakennus Kallio Oy -2013 Perustettu 1983, perustajina/omistajina Armas Kallio perheineen 2007 Urakointitoiminnan aloittaminen pääkaupunkiseudulla 2010 Omistusjärjestely yrityksen omistuksen siirtyminen

Lisätiedot

Case Linnankosken lukio. Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen

Case Linnankosken lukio. Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen Case Linnankosken lukio Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen Linnankosken lukio, raapaisu historiasta valmistunut keväällä 1953 koulukäyttöön alkuperäisistä rakenteista:

Lisätiedot

KUIVAKETJU10. Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan

KUIVAKETJU10. Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan KUIVAKETJU10 Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan Kuivaketju10 ajankohtaispäivä Oulu 29.9.2017 Sami Saari Rakentamisen Laatu RALA ry Kukaan ei (kai) tilaa, suunnittele, toteuta,

Lisätiedot

KOIRANKOPPI ARK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Heidi Sumkin. Mallintaja. Kohde

KOIRANKOPPI ARK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Heidi Sumkin. Mallintaja. Kohde Tietomalliseloste Havainnollistuskuva kohteesta KOIRANKOPPI ARK Aloituspvm Mallintaja Kohde Mallinnustarkoitus Käytettävät ohjelmistot, tiedonsiirto Lisätietoja, huomioita yms. 15.5.2009 Nimi Heidi Sumkin

Lisätiedot

Metsä Wood Kerrostalojärjestelmä

Metsä Wood Kerrostalojärjestelmä Kerrostalojärjestelmä Tehokkaaseen kerrostalotuotantoon ja viihtyisään asumiseen 1 kuuluu Metsä Groupiin Metsä Group on vastuullinen metsäteollisuuskonserni, joka keskittyy viiteen ydintoimintoon Pehmo-

Lisätiedot

Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta

Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta Syvälahden monitoimitalo (työnimi SYKA) Tilaaja: KOY Turun Syvälahden koulu SYVÄLAHDEN MONITOIMITALO ALLIANSSIMALLILLA JS 22.1.18 FIKSU JULKINEN RAKENTAMINEN fiksu =

Lisätiedot

SUUNNITTELIJOIDEN JA URAKOITSIJAN YHTEISTYÖ CASE LAHDEN SAIRAALAPARKKI OY

SUUNNITTELIJOIDEN JA URAKOITSIJAN YHTEISTYÖ CASE LAHDEN SAIRAALAPARKKI OY SUUNNITTELIJOIDEN JA URAKOITSIJAN YHTEISTYÖ CASE LAHDEN SAIRAALAPARKKI OY Fira pähkinänkuoressa Fira Oy perustettu 2002, pääkonttori Vantaalla rakennusalan innovatiivinen kasvuyritys fokus: teollisuusrakennukset,

Lisätiedot

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto RIL infrabim seminaari 14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio RIL Tietomallitoimikunnan puheenjohtaja rakennusteollisuuden aloilla, Erkki Mäkinen, Segmenttijohtaja, Infrarakentaminen

Lisätiedot

Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu

Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu Yksityiskohtainen esittely Sisältö Pientalonlaadun kokonaisuuden yleisesittely Seudullisen rakentamisen ja asumisen palvelun yleisesittely Seudullisen

Lisätiedot

Case: Isoisänsilta. Ville Alajoki / Aki Kopra

Case: Isoisänsilta. Ville Alajoki / Aki Kopra Isoisänsilta Case: Isoisänsilta Ville Alajoki / Aki Kopra 15.2.2017 2 Sovellettuna hankintaan - tiedonvaihtoa Suunnittelu Havainnollisuus Tarkastaminen Malli + piirustuksia Urakkatarjous Malli Määrät laskettu

Lisätiedot

HKR-Rakennuttaja. MITÄ OPITTU PILOTOIMALLA Case: LAPINLAHDEN SAIRAALA. RIL-SEMINAARI POSTITALO 26.10.2010 Aulis Toivonen HKR-Rakennuttaja 10/26/2010

HKR-Rakennuttaja. MITÄ OPITTU PILOTOIMALLA Case: LAPINLAHDEN SAIRAALA. RIL-SEMINAARI POSTITALO 26.10.2010 Aulis Toivonen HKR-Rakennuttaja 10/26/2010 MITÄ OPITTU PILOTOIMALLA Case: LAPINLAHDEN SAIRAALA RIL-SEMINAARI POSTITALO 26.10.2010 Aulis Toivonen HKR-Rakennuttaja HKR-Rakennuttaja RAKENNUSALAN PALVELUJEN HANKINTAKESKUS OSTI VUONNA 2009 VAJAALLA

Lisätiedot

TIETOJOHDETTU RAKENNUSPROJEKTI Niko Vironen Kehityspäällikkö Fira Group

TIETOJOHDETTU RAKENNUSPROJEKTI Niko Vironen Kehityspäällikkö Fira Group TIETOJOHDETTU RAKENNUSPROJEKTI Niko Vironen Kehityspäällikkö Fira Group Oy @NikoVironen niko.vironen@fira.fi CASE CAPELLA Tilaaja: Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Pääurakoitsija: Fira Oy Urakka-aika:

Lisätiedot

Mallintamalla suunnittelu, rakentaminen ja elinkaari hallintaan. Kari Ristolainen johtava asiantuntija Senaatti-kiinteistöt

Mallintamalla suunnittelu, rakentaminen ja elinkaari hallintaan. Kari Ristolainen johtava asiantuntija Senaatti-kiinteistöt Mallintamalla suunnittelu, rakentaminen ja elinkaari hallintaan Kari Ristolainen johtava asiantuntija Senaatti-kiinteistöt 1 24.5.2010 Tietomallintamisen kehityspolku Senaatti-kiinteistöissä BIM - kehityshankkeet

Lisätiedot

Asiantuntemuksen näkökulma talonsuunnitteluhankkeissa. Projektipäivät 12.11.2013 Harri Tinkanen

Asiantuntemuksen näkökulma talonsuunnitteluhankkeissa. Projektipäivät 12.11.2013 Harri Tinkanen Asiantuntemuksen näkökulma talonsuunnitteluhankkeissa Projektipäivät 12.11.2013 Harri Tinkanen Wise Group Finland Oy Talonrakennuksen konsultointi-, suunnittelu- ja rakennuttaminen Toimialat RAP, RAK,

Lisätiedot

VR WORKSHOP VR KONSULTOINTIPALVELUT

VR WORKSHOP VR KONSULTOINTIPALVELUT VR WORKSHOP VR KONSULTOINTIPALVELUT Profox Companies Oy on yhteistyössä Virtuaalitodellisuus asiantuntijayritys Collaprime Oy:n kanssa suunnitellut prosessi- ja rakennusteollisuudenalan yrityksille tarkoitetun

Lisätiedot

Lujatalo Oy Puurakentaminen

Lujatalo Oy Puurakentaminen Lujatalo Oy Puurakentaminen Tuija Schmidt 30.11.2017 Suomen suurimpia rakennusalan konserneja Emoyhtiö Liikevaihto 365 M - Uudis- ja korjausrakentaminen - Asunnot ja toimitilat - Hanke- ja kiinteistökehitys

Lisätiedot

Tietomallien käyttö työmaalla

Tietomallien käyttö työmaalla Luottamuksellinen Tietomallien käyttö työmaalla Tietomallit Lujatalossa Matti Tauriainen, tietomalliasiantuntija, TkL 13.4.2016 Hotelli Iso-Valkeinen, Kuopio Luottamuksellinen Osaava suomalainen rakentaja

Lisätiedot

TARKAT SUUNNITELMAT 3D-MALLINNUKSELLA

TARKAT SUUNNITELMAT 3D-MALLINNUKSELLA TARKAT SUUNNITELMAT 3D-MALLINNUKSELLA Näe, miten rakennuksen eri osat sopivat paikoilleen Rakenteiden suunnittelu Tarkat materiaalien määräluettelot Yksityiskohtaiset kuvalliset ohjeet asennustöiden avuksi

Lisätiedot

1 PIENKERROSTALON HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA 1.1 TYÖN TAVOITTEET

1 PIENKERROSTALON HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA 1.1 TYÖN TAVOITTEET 1 PIENKERROSTALON HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA 1.1 TYÖN TAVOITTEET Työn tavoitteena oli laskea suunnitelmien mukainen kokonaishiilijalanjälki pienkerrostalolle rakennesuunnittelijan näkökulmasta. Rakennuksien

Lisätiedot

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015 Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy TIETOMALLIPOHJAISEN HANKKEEN SUUNNITTELU Hankkeen käynnistysvaiheessa tulee suunnitella

Lisätiedot

Sipoon PT-logistiikkakeskustyömaa

Sipoon PT-logistiikkakeskustyömaa Yksi Euroopan moderneimpia Sipoon PT-logistiikkakeskustyömaa Artikkelin valokuvat: Arto Suikka Arto Suikka, dipl.ins. Sipoon Bastukärr iin on rakenteilla uusi S-ryhmän päivittäistavarakeskus. Siitä tulee

Lisätiedot

Asunto Oy Helsingin Malaga

Asunto Oy Helsingin Malaga HANKESELOSTUS 1 (12) Sijainti Tontti 20819 / 2 Malagankatu 8, 00220 Helsinki Jätkäsaari Rakennettava tontti sijaitsee Jätkäsaaressa Hyväntoivonpuiston pohjoispuoleisessa korttelissa ja rajautuu hyväntoivonpuistoon

Lisätiedot

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet Yleinen osa Versio 1.1 18.02.2009 1. YLEISTÄ Projektien mallinnuksen tavoitteena on, että tietomallien sisältämä tieto on hyödynnettävissä rakennushankkeen kaikissa

Lisätiedot

Koulu- ja päiväkotirakentamisen opintomatka

Koulu- ja päiväkotirakentamisen opintomatka Koulu- ja päiväkotirakentamisen opintomatka 28.6. - 29.6.2017 MATKARAPORTTI Johdanto Karelia-ammattikorkeakoulun Teollisen rakentamisen ratkaisut -hanke järjesti puurakentamisen opintomatkan 28.6. - 29.6.2017.

Lisätiedot

Hiukkavaaran monitoimitalon hankinta- ja toteutusmuoto , rakennuttajapäällikkö Mika Huhtala

Hiukkavaaran monitoimitalon hankinta- ja toteutusmuoto , rakennuttajapäällikkö Mika Huhtala Hiukkavaaran monitoimitalon hankinta- ja toteutusmuoto 18.1.2017, rakennuttajapäällikkö Mika Huhtala Hankevalmistelu/ päätöshistoria Tarveselvitys 20.12.2011 Hankesuunnitelma 30.9.2012 Hankesuunnitelman

Lisätiedot

TYKSIN T3-SAIRAALAN KANNEN PROJEKTINJOHTOURAKAN BETONIN LAATUPOIKKEAMA. Timo Seppälä, projektijohtaja

TYKSIN T3-SAIRAALAN KANNEN PROJEKTINJOHTOURAKAN BETONIN LAATUPOIKKEAMA. Timo Seppälä, projektijohtaja TYKSIN T3-SAIRAALAN KANNEN PROJEKTINJOHTOURAKAN BETONIN LAATUPOIKKEAMA Timo Seppälä, projektijohtaja 11.11.2016 Tyksin T3-sairaalan rakennushanke Tyksin T3-sairaalaan sijoitetaan nykyisin U-sairaalassa

Lisätiedot

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Rakennussuunnittelu on muuttunut piirtämisestä rakennusten simuloinniksi. Pelkkä paperikopio ei enää riitä, vaan tilaaja haluaa rakennuksesta usein tietomallin, joka sisältää

Lisätiedot

OYS-Rejlers yritystapaaminen

OYS-Rejlers yritystapaaminen OYS-Rejlers yritystapaaminen 6.2.2018 Rejlers Group insinööritoimisto vuodesta 1942 pörssiyhtiö vuodesta 2003 alkaen konsernissa yli 2100 työntekijää yli 80 toimistossa toimintaa Suomessa, Ruotsissa ja

Lisätiedot

VT8 Sepänkylän ohitustie - väliraportointia (VT8-BIM)!

VT8 Sepänkylän ohitustie - väliraportointia (VT8-BIM)! RYM PRE InfraFINBIM, Pilottipäivä nro 6, 5.2.2013 VTT, Vuorimiehentie 3, Espoo VT8 Sepänkylän ohitustie - väliraportointia (VT8-BIM)! Rauno Heikkilä, Oulun yliopisto! Tausta! Tutkimus- ja pilottikohteena

Lisätiedot

Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)?

Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)? Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)? Kaikki vastaajat (N=1) 1 87 8 73 6 N 3 1/18 15 8 Jokin muu, mikä: Talotekniikka yleisesti (LVIS)

Lisätiedot

Kuntainfran palveluiden. organisoitumista vat Vaihtoehtojen edut ja haitat. organisoitumistavat Vaihtoehtojen edut ja haitat

Kuntainfran palveluiden. organisoitumista vat Vaihtoehtojen edut ja haitat. organisoitumistavat Vaihtoehtojen edut ja haitat Kuntainfran palveluiden organisoitumistavat Vaihtoehtojen edut ja haitat Kuntainfran palveluiden organisoitumista vat Vaihtoehtojen edut ja haitat Mikko Belov, Projekti-insinööri Sisältö Kuntien kadunpidon

Lisätiedot

TY-5 II. e=0,60. Sadevedet johdetaan pysäköinti- ja liikennöitäviltä alueilta öljynerottimen kautta kaupungin hulevesiverkkoon EV-5 +149,0 METALLITIE

TY-5 II. e=0,60. Sadevedet johdetaan pysäköinti- ja liikennöitäviltä alueilta öljynerottimen kautta kaupungin hulevesiverkkoon EV-5 +149,0 METALLITIE TY-5 II Sadevedet johdetaan pysäköinti- ja liikennöitäviltä alueilta öljynerottimen kautta kaupungin hulevesiverkkoon EV-5 e=0,60 Kerrosala varaus 52,6 m2 +19,0 73 58 Asf. 6 915 13 ap 20 000 313 H1 krm²

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

tilat ja muuntelumahdollisuudet

tilat ja muuntelumahdollisuudet Miestentie 1 tilat ja muuntelumahdollisuudet Vuonna 1986 rakennetussa talossa on yhteensä n. 6 500 neliötä vuokrattavaa tilaa. Rakennuksessa on 3 henkilöhissiä ja tavarahissi. Autopaikkoja on yhteensä

Lisätiedot

Tietomallit ylläpidossa, periaatteita

Tietomallit ylläpidossa, periaatteita Tietomallit ylläpidossa, periaatteita TJJ / 14.01.2015 Rakennushankkeen kolme tukijalkaa Tavoitteet Luonnos Sopimus Toteutus Rakentaminen Vastaanotto Ylläpito Allianssi Yhteistoiminta Ajattelutapa Lean

Lisätiedot

TOKA -projekti. Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille. Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012

TOKA -projekti. Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille. Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012 TOKA -projekti Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012 Mikä on tietomalli? BIM = Building Information Model Rakennuksen tietomalli, (myös rakennuksen

Lisätiedot

Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation

Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation kehittäminen (5D-SILTA) Rauno Heikkilä Oulun yliopisto, Rakentamisteknologian tutkimusryhmä Sisältö 1)

Lisätiedot

Aktivoidaan huomioimaan ympäristönäkökulma ja tuodaan esille parhaita käytäntöjä

Aktivoidaan huomioimaan ympäristönäkökulma ja tuodaan esille parhaita käytäntöjä Aktivoidaan huomioimaan ympäristönäkökulma ja tuodaan esille parhaita käytäntöjä Avoin kaikille Rakennusten elinkaarimittarit: Elinkaaren hiilijalanjälki annetuista energia- ja materiaalitiedoista EN-15978-standardin

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Vt 12 Lahden eteläinen kehätie 17.5.2017 Illan ohjelma Kahvit ja tilaisuuden avaus, esittäytyminen Mt167 esittelyvideo, n. 2-3 min Tilannekatsaus Suomen Maastorakentaja Oy:n puheenvuoro Keskustelua ja

Lisätiedot

Graniittirakennus Kallio Oy Taustaa. Tilaajien vaatimukset

Graniittirakennus Kallio Oy Taustaa. Tilaajien vaatimukset MANK PÄIVÄT 24.9.2015 Tietomallit työmaan näkökulmasta missä mennään uuden teknologian soveltamisessa Graniittirakennus Kallio Oy -2013 Taustaa Tilaajien vaatimukset Suurimpien tilaajien (suuret kunnat,

Lisätiedot

KUIVAKETJU10. Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan

KUIVAKETJU10. Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan KUIVAKETJU10 Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan Kuivaketju10 ajankohtaispäivä Oulu 29.9.2017 Sami Saari Rakentamisen Laatu RALA ry Mikään ei ole koskaan täysin valmista Tulevaisuuden

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Teemu Alavenetmäki RI (AMK) Tampereen Tilakeskus Liikelaitos rakennuttajainsinööri Sisältö Suunnittelu Kilpailutus ja urakoitsijoiden valinta Rakentaminen

Lisätiedot

NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka. Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy

NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka. Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy Miksi tarvitsemme arkkitehtuuripolitiikkaa? NCC:n tavoitteena

Lisätiedot

Toimivuutta ja turvaa katolle. Katse kattoon. REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki Jari Suuronen

Toimivuutta ja turvaa katolle. Katse kattoon. REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki Jari Suuronen Toimivuutta ja turvaa katolle Katse kattoon REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki 6.4.2016 Jari Suuronen Nordic Waterproofing Group Liikevaihto n. 200 M Henkilöstöä n. 650 Valmistusta Suomessa, Ruotsissa

Lisätiedot

LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS

LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS S E I N Ä J O E N K A U P U N G I N K I R J A S T O M A A K U N T A K I R J A S T O LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS KATSAUS SEINÄJOEN KIRJASTON LAAJENNUKSEN SYNTYHISTORIAAN APILAN

Lisätiedot

Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi

Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi Tapren perusajatus Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi Tapre - hankkeen tavoite on luoda

Lisätiedot

RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus. Länsimetro Oy 13.10.2011

RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus. Länsimetro Oy 13.10.2011 RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus Länsimetro Oy 13.10.2011 Länsimetro virtuaalisesti 2 Länsimetromalli Tekes hanke 5D- Tietomalli: 3D = rakenteet ja laitteet, 4D = aika, 5D =määrätiedot,

Lisätiedot

TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi. Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä

TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi. Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä Miten tuotemallisuunnittelu eroaa perinteisestä suunnittelusta? Käytännössä

Lisätiedot

Lahden monitoimitalot

Lahden monitoimitalot Lahden monitoimitalot Lahden kaupungin tavoitteet hankintaklinikalle Hankintaklinikan tulosseminaari 20.8.2013 Rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä, Lahden Tilakeskus Lähtökohta Lähtökohta - Kaksi 1970-luvun

Lisätiedot

TIETOMALLIN HYÖDYNTÄMINEN KORJAUSRAKENTAMISESSA

TIETOMALLIN HYÖDYNTÄMINEN KORJAUSRAKENTAMISESSA TIETOMALLIN HYÖDYNTÄMINEN KORJAUSRAKENTAMISESSA OSASTOPÄÄLLIKKÖ ANTTI OLLIKAINEN SWECO ASIANTUNTIJAPALVELUT OY 1 Tulevaisuuden näkymät, suunnittelu Putkiremonttien tarve kasvaa tulevaisuudessa Teollinen

Lisätiedot

Puun uusi tuleminen kuntien rakennuksiin KOHTI HIRSIKAMPUSTA

Puun uusi tuleminen kuntien rakennuksiin KOHTI HIRSIKAMPUSTA Puun uusi tuleminen kuntien rakennuksiin KOHTI HIRSIKAMPUSTA Pudasjärvi Pinta-ala 5 867 km2. Vastaa kooltaan puolta Uudenmaan maakuntaa tai kahta Luxemburgin valtiota. Väestö Asukkaita n. 8 600, joista

Lisätiedot

LASKUAUTOMAATIORATKAISUIDEN VERSIOPÄIVITYS ICT-STRATEGIA LIIKETOIMINNAN KEHITYKSEN YTIMESSÄ 2011 KERKKO KÄMÄRÄINEN

LASKUAUTOMAATIORATKAISUIDEN VERSIOPÄIVITYS ICT-STRATEGIA LIIKETOIMINNAN KEHITYKSEN YTIMESSÄ 2011 KERKKO KÄMÄRÄINEN LASKUAUTOMAATIORATKAISUIDEN VERSIOPÄIVITYS ICT-STRATEGIA LIIKETOIMINNAN KEHITYKSEN YTIMESSÄ SISÄLTÖ 01 Ramboll yleisesittely 02 ICT-strategia 03 Valmistautuminen päivitykseen 04 Versiopäivityksen hyödyt

Lisätiedot

Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM. 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011

Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM. 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011 Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011 AIEMPIA OHJEITA JA VAATIMUKSIA 2004-2005 2007 Jne 2 COBIM 2011, VERTAILUKOHTIA JA LÄHTÖTIETOJA

Lisätiedot

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting. Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.fi Orbionin esittely Pohjoismainen, riippumaton, tietoliikennealan

Lisätiedot

A-INSINÖÖRIT. Tietomallipohjaisen rakennesuunnittelun tilaaminen Petri Talvitie

A-INSINÖÖRIT. Tietomallipohjaisen rakennesuunnittelun tilaaminen Petri Talvitie A-INSINÖÖRIT Tietomallipohjaisen rakennesuunnittelun tilaaminen Petri Talvitie WWW.AINS.FI A-Insinöörit Esittely lyhyesti A-Insinöörit Asiakkaan Ainutlaatuinen Asiantuntijakumppani 60 Parempi rakennettu

Lisätiedot

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1 Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa Manu Marttinen Työpäällikkö 3.6.2015 NCC Roads Oy 1 TIEDONHALINNAN Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi

Lisätiedot

Kaisa Lehtinen TIETOMALLIKOKEMUKSET YLLÄPIDOSSA

Kaisa Lehtinen TIETOMALLIKOKEMUKSET YLLÄPIDOSSA Kaisa Lehtinen TIETOMALLIKOKEMUKSET YLLÄPIDOSSA TIETOMALLIKOKEMUKSET YLLÄPIDOSSA Kaisa Lehtinen Opinnäytetyö Kevät 2018 Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelma Oulun ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ Oulun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

33254 Luutnantinpolku 2, 00410 Helsinki 00550 Helsinki. Asemakaava on vahvistettu 14.02.2012.

33254 Luutnantinpolku 2, 00410 Helsinki 00550 Helsinki. Asemakaava on vahvistettu 14.02.2012. Haso Luutnantinpolku Luonnokset 04.05.2015 Sijainti Tontti 33254 Luutnantinpolku 2, 00410 Helsinki 00550 Helsinki Tontti sijaitsee Malminkartanon rautatieaseman läheisyydessä ja se rajautuu lännestä junarataan.

Lisätiedot