KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 23.

3 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sanoilla ja sanayhtymillä. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Paviaanit (0) Korkeasaaren paviaaneista (1)... iso skandaali, kun eläintarha ilmoitti lopettavansa eläimet. Eläintarhan mukaan paviaanien (2)... tila eli entinen leijonalinna on vanhanaikainen, (3)... täytä eläinten pidolle asetettavia vaatimuksia; Korkeasaaren paviaanit eivät kestä olla ulkoilmassa talvella ja näin olla esillä Korkeasaaren vierailijoille läpi vuoden. Eläintarhan johto on laskenut, että paviaanien arvo ei ole tarpeeksi suuri ja se miettii uusien apinalajien tuomista, jotka voisivat olla esillä talvellakin. Tuntuu se kova kapitalismi jylläävän eläintarhoissakin. Paviaanit hankittiin Korkeasaareen 40 vuotta (4). Korkeasaaren paviaaneja on tarhan mukaan (5)... muihin eläintarhoihin jo vuosien ajan. Mikään niistä ei kuitenkaan ole huolinut Korkeasaaren (6)... Tämän perusteella eläintarhassa päätettiin lopettaa paviaanit (7)... ja hankkia uusia apinoita tilalle remontin valmistumisen jälkeen. Samalla tavalla toimittiin muutama vuosi sitten (8)... kanssa, kun karhulinna joutui remonttiin. Eläintarhan ilmoituksen jälkeen sanomalehtien yleisönosastot täyttyivät vihaisten ihmisten kirjoituksista. Suuri mainostoimisto (9)... myös Helsingin Sanomissa ilmoituksen, jossa se etsi paviaanien (10)... Lopulta kansanliike voitti ja (11)... pelastuivat. Leijonalinna on kuitenkin niin huonossa kunnossa, että se on pakko korjata tämän talven aikana. Lyhyen remontin ajaksi paviaanit muuttavat saaren karanteenitiloihin, jossa yleisö ei niitä näe. Paviaanit (Papio) ovat ihmisapinoita lukuun ottamatta suurikokoisimpia apinoita. Sukuun kuuluu viisi lajia, vaippapaviaani (Papio hamadryas), sfinksipaviaani (Papio papio), anubispaviaani eli oliivipaviaani(papio anubis), keltapaviaani (Papio cynocephalus) ja karhupaviaani (Papio ursinus). Paviaanit elävät avoimessa maastossa Afrikan savannilla. Ne ovat kaikkiruokaisia mutta pääosa niiden ravinnosta on kasvisperäistä. Ne liikkuvat vanhan uroksen johtamissa yksilön laumoissa. Luonnossa paviaanit elävät noin 30-vuotiaiksi. (Lähteet: Selkouutiset 10/2004; (A) eläimet (B) eikä (C) vaarassa (D) julkaisi (E) nousi (F) sitten (G) nukuttamalla (H) nykyinen (I) pelastajaa (J) karhujen (K) paviaaneja (L) tarjottu C Max. Elért 11 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 23.

4 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraavat tekstit, jotka ovat pätkiä artikkeleista. Etsi sitten alhaalla olevasta listasta sopiva otsikko/nimi artikkeleille. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Iäkkäistä haastatelluista noin puolet kuvasi itseään ikäänsä nuoremmaksi ja lähes yhtä moni tunsi itsensä ikäisekseen. (12) Oulun yliopistollisen sairaalan tutkimusten mukaan moni kouluikäinen kärsii jatkuvista mahakivuista, joiden aiheuttajana on yllättävän usein lehmänmaitovalkuainen. (13) Pop-oopperakvartetti Il Divon toinen albumi Ancora on heti ilmestyttyään myynyt kultaa Suomessa. (14) Päivälehden museosta varastettu Mika Waltarin muistikirja on löytynyt. Se saapui eilen postissa Helsingin poliisilaitokselle. (15) Liisa Helmisen ohjaama koko perheen elokuva Pelikaanimies on voittanut Chicagon kansainvälisen lastenelokuvafestivaalin yleispalkinnon Best of the fest. (16) Kiinan matkapuhelinmyynti, josta Nokian osuus on yksi viidesosa, nousi ennätykselliseen 20,97 miljoonaan kappaleeseen vuoden kolmannella neljänneksellä. (17) Nightwish-yhtyeestä erotettu Tarja Turunen kertoi suomalaiselle medialle tarkoitetussa lehdistötilaisuudessaan tunnelmistaan yllätyspotkujen jälkeen. (18) Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio oli perjantaina hieman yllättäen hitain KTM-kuski, sillä hänen tallitovereistaan unkarilainen Gábor Talmácsi oli toinen ja espanjalainen Julian Simon kolmas. (A) Kännykkäbuumi Kiinassa (B) Komeiden italialaislaulajien menestys (C) Maitoallergia ei ole vain vauvojen ongelma (D) Turunen on edelleenkin järkyttynyt tapahtuneesta (E) Varas käyttää postia (F) Moottori petti (G) Ikä ei haittaa (H) Festivaalivoitto USA:ssa G Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 23.

5 TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava teksti. Päätä sitten, ovatko alhaalla olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta eli oikein. Kirjoita taulukkoon V-kirjain, jos lause ei ole totta eli se on väärin. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. 4H Oletko jo kuullut nuorten kansainvälisestä 4H-järjestöstä? Järjestön kansainvälinen tunnus tulee neljän sanan alkukirjaimista: harkinta head; harjaannus hands; hyvyys heart; hyvinvointi health. Näihin sanoihin sisältyy 4H-työn perusajatus: edistää lasten ja nuorten kasvamista aikuisiksi, jotka pään harkinnalla, käsien taidoilla ja sydämen hyvyydellä pystyvät luomaan arkipäivän hyvinvointia niin itselleen kuin muille. Tekemällä oppiminen on 4Htoiminnan tärkeä työmenetelmä. Nuorten 4H-kerhot kokoontuvat aina aikuisen kerhonohjaajan opastuksella. Kerhonohjaaja on kerhon primus motor, joka suunnittelee ohjelmat, kokoaa nuoret yhteen, opettaa erilaisia taitoja, pitää järjestyksen ja auttaa kerhon jäseniä kaikessa. Kerhoissa opeteltuja taitoja voi sitten käyttää elämässä. 4H-järjestö tarjoaa erilaisia palveluja niitä tarvitseville. Yksi suosituimmista 4H-palveluista on dogsitterpalvelu. 4H-dogsitterpalvelu tarjoaa apua koirien ja muiden lemmikkieläinten hoitamisessa. Tämä maksullinen palvelu on koirien ulkoiluttamis- ym. hoitopalvelua, joka täydentää esimerkiksi koirahoitoloiden palvelumuotoja. 4H-dogsitterpalvelun kautta lemmikkieläinten omistajat voivat hankkia apua, kun tarvitsevat koulutetun ja luotettavan nuoren esimerkiksi koiran päivittäiseen ulkoiluttamiseen työ- ja lomamatkojen tai sairauden takia. 4H-dogsitterit toimivat myös apuna koiranäyttelyissä. 4H-yhdistys kouluttaa ja ohjaa nuorten dogsittertoimintaa, sekä välittää dogsittereitä koirien ja muiden lemmikkieläinten hoitotehtäviin. (0) Järjestön nimessä oleva H-kirjain tulee neljän sanan alkukirjaimesta. (19) 4H on eläkeläisten kerho. (20) 4H-työn perusajatus on tutustua Suomen luontoon. (21) Kerhojen ohjaajana toimii aina aikuinen. (22) Kerhonohjaajalla on moottoripyörä. (23) Dogsitterpalvelu on hyvin suosittu. (24) Dogsitterpalvelu tarjoaa apua lemmikkieläinten omistajille. (25) Dogsitterpalvelu on ilmainen O Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 23.

6 TEHTÄVÄ 4 Alla olevasta haastattelusta puuttuvat kysymykset. Etsi vastauksiin sopivat kysymykset. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) - Huomisen tuskaa tämän päivän roskaa on nuorten oma ooppera, jota 40-henkinen ryhmä on kasannut marraskuusta asti Valkeakosken lukiossa. (26) - Write An Opera -projekti on amerikkalaisten keksintö New Yorkin Metropolitanista. (27) - Tavoite on saada nuoret innostumaan ja luomaan omia oopperoita. (28) - Musiikinopettajana koulumme ilmaisutaidonopettajan kanssa kävin Englannissa Covent Gardenissa kansainvälisellä kurssilla oppimassa, miten ooppera tehdään ja miten nuoria ohjataan. (29) - Päävastuu on oppilailla. Opettajat vain ohjaavat ryhmien työtä ja auttavat valmiin oopperan ohjaustöissä. (30) - Teosta on paras nimittää rock-oopperaksi, koska nuorilla ei voi olla edes tekniikkaa perinteiseen oopperalauluun. (31) - Musiikissa on balladeja, jazzahtavaa ja rajumpaa rokkiakin. (32) - Tärkeintä on lopulta tekemisen prosessi, ryhmässä toimiminen, kommunikaatio ja tulevan teatteriyleisön kasvattaminen. (33) - Mainiosti! A) Kuka on tämän uuden oopperan tekijä? B) Onko tämä teos perinteinen ooppera? C) Miten ensi-ilta onnistui? D) Kuka vastaa oopperan onnistumisesta? E) Mitä opettajat pitävät tärkeänä tässä valtavan suuressa ryhmätyössä? F) Minkätyylisiä lauluja oopperassa on? G) Mikä oli opettajien tavoitteena? H) Mistä on tullut idea, että opiskelijat kirjoittavat oman oopperan? I) Mistä opettajat ovat hankkineet tietoa oopperan tekemisestä? A Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 23.

7 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 23.

8 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 8 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 23.

9 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 23.

11 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Afrikkalainen ruokavalio maistuu (0)... Afrikka ja Kaakkois-Aasia olivat tämänvuotisen Maailma kylässä -festivaalin (1) runsaimmin edustettuina. Tarjolla oli makuja ainakin Kongosta, Ghanasta, Etiopiasta ja Somaliasta sekä Indonesiasta, Kambodžasta, Malesiasta ja Vietnamista. Järjestöjen (2) ympärillä parveili runsaasti festivaalivieraita (3) eksoottisia herkkuja. Wokatut nuudeliannokset ja riisi papu- tai kanakastikkeen kanssa maistuivat monille, kuten myös kevätkääryleet, paistetut banaanit ja muut jälkiruoat. Afrikkalaisen papumuhennoksen (4) Laura ja Essi olivat mielissään löydettyään järjestöjen ruokateltat. "Oikein hyvää", he totesivat (5). "Oli mukavaa saada aidon makuista papukastiketta, kun siihen tottui Latinalaisessa Amerikassa", Laura sanoi. Kaksikko oli etsimässä nimenomaan jotain afrikkalaista ruokaa. Heidän (6) on mukavaa, kun ruokaa tarjoilemassa on ihmisiä, jotka oikeasti kuuluvat kulttuuriin, jota ruokakin edustaa. Festivaalin sosiaalinen luonne tulee esille myös (7), että eri kulttuureista peräisin olevat ihmiset kokoontuvat oman yhdistyksensä pisteeseen. He tuovat lisäväriä ruokapaikkojen ympäristöön A (0) A) festivaalivieraille B) festivaalivieraaille C) festivaalivieraksille D) festivaalivierasille (1) A) ruokatarjonnaksi B) ruokatarjonnassa C) ruokatarjontassa D) ruokatarjontalla (2) A) ruokakojuiden B) ruokakojua C) ruokakojuja D) ruokakojujen (3) A) tutkia B) tutkimassa C) tutkivat D) tutkivassa (4) A) valitseneet B) valitsenneet C) valinnut D) valinneet (5) A) yhdessä B) yhteensä C) yhdellä D) yksissä (6) A) mielessä B) mielikseen C) mielellään D) mielestään (7) A) sinä B) siinä C) siissä D) se Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 23.

12 TEHTÄVÄ 2 Pane sulkeissa annetut sanat oikeaan muotoon. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Karhu kylvyssä Korkeasaaren uroskarhu Don otti (0) virkistävän kylvyn (virkistävä kylpy) Korkeasaaren ruskeakarhut (8) (kuulua) eläintarhan suosituimpien eläinten (9) (joukko). Saaressa asuu tällä hetkellä neljä (10) (karhu). Uroskarhu on neljävuotias Don ja naaraskarhu viisivuotias Sofia. Karhuparille syntyi kaksi (11) (pentu) viime (12) (talvi). Don-karhu päätti viime kesän helteillä (13) (kylpeä) karhulinnansa vesialtaassa oikein toden teolla. Ponteva karhuherra uiskenteli ja läträsi vedessä oikein sydämensä kyllyydestä. Don myös pesi vedessä tassujaan. Don pitää myös (14) (kaivaminen). (Lähde: Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 23.

13 TEHTÄVÄ 3 Pane sulkeissa annetut sanat imperfektiin. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Kalaretki Kauniilla ilmalla järven jäällä liikkui paljon ihmisiä, sekä hiihtäjiä että kävelijöitä. Mutta jotkut vain istuivat ja (0)tuijottivat (tuijottaa) pientä reikää jäässä. He olivat pilkillä, kuten Jarmo-setäkin. Pilkkiminen eli kalojen onkiminen jään läpi onkin suomalaisten suosituimpia harrastuksia talvella. Ensin Jarmo-setä (15) (kairata) avannon. Sitten hän (16) (puhdistaa) sen pienellä sohjokauhalla ja (17) (ottaa) pilkkiongen. Pilkkionki on lyhyt vapa, jota liikutellaan nykimällä ylös ja alas. Alussa näytti siltä, että kalat eivät (18) (huomata) avannosta tulevaa valoa, mutta sitten ne (19) (ruveta) kokoontumaan avantoon. Yhtäkkiä utelias kala tuli katsomaan edestakaisin liikkuvaa ja hyvänhajuista syöttiä, mutta ei (20) (nielaista) sitä heti. Me odotimme vähän, ja parin sekunnin kuluttua utelias ystävämme (21) (jäädä) kiinni koukkuun. Päivän ensimmäinen saalis oli saatu Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 23.

14 TEHTÄVÄ 4 Laita sulkeissa olevat sanat oikeaan muotoon. Käytä konditionaalia. Huomaa kysymyslauseet! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Jos... Mitä sinä tekisit, jos sinun ei (0) tarvitsisi (tarvita) istua lukusalissa kirjoittamassa suomen kielen koetta? (22) (lähteä) ulos jonnekin? Vai (23) (jäädä) mieluummin kotiin tietokoneen tai television ääreen? Minä (24) (iloita) lahjaksi saadusta vapaapäivästä ja (25) (ajaa) mökille, enkä (26) (laiskotella) hetkeäkään. Luonto on keväällä tavattoman kaunis, ja sitä on syytä ihailla, mutta talon ympärillä töitäkin riittää. Minä (27) (hakata) puita ja raskaan työn jälkeen (28) (saunoa) kunnolla Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 23.

15 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 23.

16 maximális pontszám 1. feladat 7 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 7 ÖSSZESEN FELADATPONT 28 ÖSSZESEN VIZSGAPONT 18 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 23.

17 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 23.

19 TEHTÄVÄ 1 Kuulet tekstin ympäristöasioiden hoitamisesta. Kuuntele teksti kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein, eli se on totta, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin, eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Ympäristönsuojelu on Suomessa korkealla tasolla. (1) Suomessa käytetään uutta tekniikkaa luonnon hoitamiseen. (2) Tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin ympäristöasioiden hoitoa, tietoja kerättiin 146 maasta. (3) Vertailussa toiseksi tuli Uruguay. (4) Taiwanissa ympäristöä hoidetaan hyvin huonosti. (5) Ympäristön tila riippuu kokonaan maan rikkaudesta tai köyhyydestä O Max. Elért 5 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 23.

20 TEHTÄVÄ 2 Kuulet dialogin, jossa äiti ja poika keskustelevat. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A-, B-, tai C-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Pikkupoika ei halua mennä.. luokse. A) setänsä B) tätinsä C) enonsa (6) Poika ei halua lähteä, koska.. A) siellä on kamalasti sääskiä. B) sää on huono. C) siellä on paljon sääntöjä. (7) Pirjolla ei saa. A) tehdä mitään pesemättä käsiä. B) syödä omenoita. C) katsoa televisiota. (8) Äiti lupaa pojalleen, että... A) hän juttelee Pirjon kanssa. B) he eivät lähde mihinkään. C) tämä saa äidiltään rusinoita. (9) Miksi poika ei voi mennä Jukan luokse? A) Koska hänellä on pikkuvauva. B) Koska Jukan äiti on väsynyt. C) Koska Jukka ei ole kotona. (10) Pirjolla on tapana antaa pojalle iltaisin. A) ruusuja. B) päärynöitä. C) pieniä herkkuja B Max. Elért 5 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 23.

21 TEHTÄVÄ 3 Kuulet tekstin Suomen kansallispuvuista. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Vastaa lyhyesti kysymyksiin. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea kysymykset läpi. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Montako vuotta sitten kansallispuku on syntynyt? 120 vuotta sitten. (11) Missä pukujen historiaan liittyvä juhlapäivä järjestettiin ensimmäistä kertaa?... (12) Mikä on kansanpuku?... (13) Minä vuonna ensimmäiset kansallispuvut valmistettiin?... (14) Kuka oli silloin Suomen suurruhtinas, Venäjän keisari?... (15) Mitä suomalaiset naisjärjestöt lahjoittivat tuolloin keisarinnalle?... (16) Mitä läsnä olleiden naisten kansallispuvut edustivat?... (17) Milloin Suomen kansallispukuneuvosto aloitti toimintansa?... (18) Mikä on tuonut muutoksia kansallispukuihin?... (19) Kansallispukuja käytetään myös nykyisin. Milloin?... (20) Ketkä pukeutuvat nykyisin tyypillisesti kansallispukuihin? Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 23.

22 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 23.

23 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 23.

24 maximális pontszám 1. feladat 5 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 5 3. feladat 10 ÖSSZESEN FELADATPONT 20 ÖSSZESEN VIZSGAPONT 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 23.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 23.

27 TEHTÄVÄ 1 Kirjoita valituskirje Suomalaiseen Kirjakauppaan Helsinkiin, koska tilaamasi kirjat (3 kappaletta) eivät ole vieläkään tulleet perille, vaikka tilasit ne jo kuukausi sitten. Tilasit ne Internetin kautta, ja siellä sanottiin, että kirjat saapuvat kahdessa viikossa. Kerro kirjoista ja siitä, miten tärkeää sinulle olisi saada ne pian. Kirjoita sanaa. A feladat teljesítése, szöveg hosszúsága Érthetőség Íráskép Max. Elért 11 írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 23.

28 TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta! A ) Haluat ilmoittautua koulussasi järjestettävälle suomen kielen keskustelukurssille. Koko lukukauden kestävän kurssin järjestää Helsingin Suomi-Unkari Seura. Kirjoita vähän itsestäsi ja kerro siitä, miksi haluat osallistua tälle kurssille. Kerro, montako kertaa viikossa voisit käydä kurssilla ja minä päivinä. Kirjoita sanaa. B) Aiot mennä ystäviesi kanssa pyöräretkelle Suomeen. Kirjoita kirje Suomen matkailukeskukseen. Ota kirjeessäsi esille seuraavat asiat: Esittele itsesi ja kerro, minkälaista matkaa suunnittelette (milloin, kuinka pitkäksi aikaa ja millä matkustaisitte). Pyydä tietoja siitä, mistä voi vuokrata polkupyörät ja mitä se maksaa. Kirjoita vähän ihmisistä, joiden kanssa aiot retkeillä. Kysy majoituksesta. Pyydä nopea vastaus ja kiitä avusta. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 23.

29 Kirjoita tähän valitsemasi aiheen kirjain A tai B: írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 23.

30 ... írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 23.

31 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Hangnem, az olvasóban keltett benyomás Szövegalkotás Szókincs, kifejezésmód Nyelvhelyesség, helyesírás Íráskép Max. Elért 22 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 23.

32 Feladat Értékelési szempont elérhető pont A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 1. Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 Összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 2. Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 Összesen 22 IV. Íráskészség pontszáma 33 elért pont javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 23.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 25. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vieraillessani Langkawin saarella viime vuonna kävin tutustumassa paikalliseen löytöeläinkotiin ja siihen miten kyseisellä saarella

Lisätiedot

LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt:

LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt: 1 LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta.

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta. 2. kappale ( toinen kappale) P ERHE 2.1. Fereshte ja Anna katsovat kuvaa. Fereshte: Tämä on minun perhe. Anna: Kuka hän on? Fereshte: Hän on minun äiti. Äidin nimi on Samiya. Tämä olen minä. Tämä on minun

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan SUOMALAISUUS Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee ja mitä siitä haluat ottaa omaksesi? Mitä et? Miksi? Mitä tarkoittavat

Lisätiedot

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Nuorten työelämätaidot ja syrjimätön työelämä koulutus 9.11.2012 Yritysvierailut eri tarkoituksiin Kysy pois! Tutustutaan yrityksen kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

Minulleko lemmikkilintu?

Minulleko lemmikkilintu? Minulleko lemmikkilintu? Hyvin hoidettuna lintu sopii vastuuntuntoisen ihmisen lemmikiksi. Sen tulee kuitenkin saada elää linnun elämää kotona, eikä kyseessä ole ensisijaisesti sylilemmikki. Ennen oman

Lisätiedot

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com 6. ÓRA IGEI CSOPORTOK 1. puhua-típusú igék: az ide tartozó igék infinitívusza -a/-ä, ragozáskor levágjuk az igéről,

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Arkipäivä kielen kehittäjänä

Arkipäivä kielen kehittäjänä Arkipäivä kielen kehittäjänä Päivi Homanen 18.3.2013 Jyväskylä Ajatusta arkeen se on siinä! Päivä täyttyy lukemattomista tilanteista, joissa voi harjoittaa lapsen kieltä ja kuuloa. Joka päivä Syödään Puetaan

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

ISLP:n Kansainvälinen tilastojen lukutaitokilpailu (International Statistical Literacy Competition of the ISLP) Opettajan nimi: Luokka:

ISLP:n Kansainvälinen tilastojen lukutaitokilpailu (International Statistical Literacy Competition of the ISLP) Opettajan nimi: Luokka: ISLP:n Kansainvälinen tilastojen lukutaitokilpailu (International Statistical Literacy Competition of the ISLP) OPPILAAN NIMI: Ikä: Koulu: Opettajan nimi: Luokka: Alla oleviin kuvioihin on kerätty yli

Lisätiedot