KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A vizsgázó először figyelmesen olvassa el az adott feladat utasítását, majd nézze meg a nullával (0) jelölt mintamegoldást! Az utasítást és a mintamegoldást pontosan követve a megfelelő helyre írja be megoldását! A nem megfelelő helyre és nem egyértelműen leírt, illetőleg nem egyértelműen olvasható megoldásokat a javító tanár az értékeléskor nem veheti figyelembe. Ha a vizsgázó ugyanarra a kérdésre egymást kizáró tartalmú megoldásokat ad, azokra nem kap pontot. Mivel minden feladat eredeti finn szöveghez kapcsolódik, előfordulhat, hogy a vizsgázó több szót nem ismer. Az ismeretlen szavak egy részének szövegbeli jelentését a szövegkörnyezetből kikövetkeztetheti, de megértésük nem feltétlenül szükséges a feladat helyes megoldásához. Ezért csak azokat az információkat keresse meg a szövegben, amelyekre a feladat rákérdez! Ahol a feladat megoldásához táblázat készült, a vizsgázó kizárólag a táblázatba írja be megoldását. Csak akkor írjon a szövegbe, ha az utasítás és a mintamegoldás kifejezetten erre utal! Ahol a vizsgázónak saját szavaival kell válaszolnia a kérdésekre, ügyeljen arra, hogy válasza a szövegre támaszkodjon, és tömör legyen, de terjedjen ki minden kért információra! A vizsgázó az egyes feladatok megoldása után olvassa el még egyszer az egész szöveget úgy, hogy az a megoldásokkal együtt teljes egészet alkosson! A vizsgázó módosíthatja a már leírt megoldását. Ebben az esetben egyértelműen húzza át, és jól megkülönböztethetően írja mellé a módosított megoldást, mert csak az így azonosítható módosítás fogadható el az értékeléskor! A vizsgázó megválaszthatja a feladatok megoldásának sorrendjét. A feladatok megoldásához segédeszköz nem használható. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 24.

3 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sanoilla ja sanayhtymillä. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Sherlock Holmes Sherlock Holmes on 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun fiktiivinen (0), jonka on luonut brittiläinen kirjailija ja lääkäri Arthur Conan Doyle. Holmes on tunnettu kyvystään käyttää logiikkaa tapausten ratkaisemiseen. Holmes esittäytyi (1) romaanissa "Tulipunainen tutkielma" (A Study in Scarlet). Holmesin sanotaan asuneen Baker Street 221B:ssä (kerrostaloasunto Baker Street 221:ssä; varhaisissa tarinoissa sitä sanotaan Upper Baker Streetiksi), (2) hän harjoitti ammattiaan monia vuosia ystävänsä ja kollegansa tohtori Watsonin (3). Vaikka kyseessä oli vain harrastus, Holmes oli myös erinomainen viulisti, (4) säveltäjänäkin hän oli keskivertoa parempi. Kirjoissa Sherlock Holmes kuvailee itseään konsultoivaksi salapoliisiksi. (5) tarkoitetaan sitä, että ihmiset saapuvat hakemaan häneltä apua ongelmissaan (6), että hän menisi heidän luokseen. Kerrotaan myös, (7) Holmes pystyy usein ratkaisemaan ongelman kotoaan poistumatta. Holmes on erikoistunut selvittämään epätavallisia tapauksia, (8) hän käyttää ilmiömäisiä havainto- ja deduktiotaitojaan. Yleisen, vaikkakin virheellisen, käsityksen (9) Sherlock Holmes synnytti koko murhamysteerikirjallisuuden. Salapoliisikirjallisuuslaji oli kuitenkin olemassa ennen Holmesiakin: Holmes ja Watson -kaksikko ja tarinoiden rakenne on lainattu melko suoraan Edgar Allan Poen C. Auguste Dupin -tarinoista, joissa sivuhenkilönä oli poliisin tarkastaja Dupin. (10) Sherlock Holmes on maailman ensimmäinen neuvotteleva yksityisetsivä. Monet fiktiiviset salapoliisit ovat jäljitelleet Holmesin loogisia menetelmiä ja seuranneet hänen jalanjälkiään (11). Muutamia kuuluisia Holmesin perintöä jatkavia fiktiivisiä salapoliiseja ovat Hercule Poirot, Ellery Queen, Perry Mason, Columbo, Dick Tracy ja jopa sarjakuvalehtien supersankari Batman. (Lähde: A) jossa B) tällä C) salapoliisihahmo D) että E) ja F) kuitenkin G) joissa H) ensimmäisen kerran I) monin eri tavoin J) mukaan K) kanssa L) sen sijaan C Max. Elért 11 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 24.

4 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraavat tekstit, jotka ovat pätkiä artikkeleista. Etsi sitten alhaalla olevasta listasta sopiva otsikko/nimi artikkeleille. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Nuoret muuttavat vanhempien luota yleensä vuokralle, mutta yhä useampi pitää vuokralla asumista väliaikaisena. Elämän vakiinnuttua vuokra-asunnosta siirrytään omistusasuntoon. (Lähde: (12) 98 prosentilla suomalaisista on matkapuhelin, Viestintäviraston teettämä tuore tutkimus kertoo. Pelkästään matkapuhelinta käyttää noin 47 prosenttia suomalaisista, ja pelkkää lankapuhelinta enää noin kaksi prosenttia suomalaisista. Noin puolella on sekä lanka- että matkapuhelin. (Lähde: (13) Kyselyn mukaan hätänumeron 112 tuntee 93 prosenttia väestöstä. Alle 34-vuotiaiden ikäryhmässä hätänumeron tuntevat lähes kaikki. Sen sijaan eläkeläisistä numeron tiesi vain 86 prosenttia kyselyyn vastanneista. (Lähde: (14) Tupakointi tarjoilutiloissa aiotaan lopettaa, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo. Hallituksen tekemän esityksen mukaan tupakkaa saisi polttaa vain erikseen tupakointia varten tehdyssä tilassa. (Lähde: (15) Japanilainen keksintö tuli Suomeen 1990-luvun alussa. Siinä taustamusiikki tulee levyltä ja laulaja laulaa mikrofoniin. Laulun sanat hän näkee televisioruudulta. (Lähde: (16) Jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla henkilöllä on oikeus metsästää yleisellä vesialueella merellä. Se on myös sallittu tällaisella alueella olevilla valtion saarilla tai luodoilla. Lupa tarvitaan kuitenkin maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. (Lähde: (17) STUK testasi viime vuonna viisitoista puhelinta lisää, eikä yhdenkään kännykän niin kutsuttu SAR-arvo ylittänyt kansainvälisesti määriteltyä raja-arvoa kaksi wattia kiloa kohti. Puhelimista mitataan nimenomaan SAR-arvoa, koska se kuvaa parhaiten puhujan altistumista säteilylle. (Lähde: (18) Työpaikat lisääntyivät muun muassa teollisuudessa, rakentamisessa, vähittäiskaupassa ja sosiaalipalveluissa. Ansiotyössä olevia oli marraskuussa enemmän kuin vuotta aiemmin, Tilastokeskus kertoi tiistaina. Palkansaajien määrä kasvoi, kun taas yrittäjien määrä pysyi lähes ennallaan. (Lähde: írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 24.

5 A) Karaoke suomalaisten suosima harrastus B) Ravintolat muuttumassa kokonaan savuttomiksi C) Työllisten määrä kasvanut D) Opiskelijat muuttavat pois kotoa yhä aikaisemmin E) Metsästysoikeus F) Kännyköiden säteily ei ylitä enimmäisarvoa G) Lähes kaikilla suomalaisilla on kännykkä H) Lähes kaikki suomalaiset tietävät, mihin ongelmatapauksessa pitää soittaa D Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 24.

6 TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava teksti. Päätä sitten, ovatko tekstin alla olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta eli oikein. Kirjoita taulukkoon V-kirjain, jos lause ei ole totta eli se on väärin. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Oluen historia Oluen historia on yhtä pitkä kuin sivistyksen historia. Aivan varmaa on, että olutta on nautittu jo 4000 ekr. Mesopotamiassa. Olut oli suosittu juoma myös faaraoiden Egyptissä. Ensimmäiset panimot rakennettiin Saksaan 800-luvulla. Teollisissa mitoissa oluen valmistus käynnistyi kuitenkin vasta 1700-luvun Englannissa. Vanhin edelleen valmistettava oluttyyppi on belgialainen lambic, joka kypsytetään viinien tapaan puutynnyreissä. Suomessa uskotaan olutta valmistetun yhtä kauan kuin maassa on ollut asutusta. Olut oli suosittu pitojuoma pakana-aikoina, ja 1500-luvulla suomalainen olut oli erityisen arvostettua Ruotsin hovissa. Oluella oli myös tärkeä taloudellinen merkitys, sillä Suomi sai maksaa osan veroistaan oluena. Oluen kulutus olikin tuolloin suurta sitä nautittiin Ruotsi- Suomessa henkeä kohti 15 kertaa enemmän kuin nykyään. Sotilaan päiväannos oli kaksi ja puoli litraa, ja pyhäpäivisin annos kaksinkertaistui. Pohjoismaissa nykyisin toimivista panimoista vanhimman perusti Nikolai Sinebrychoff Helsinkiin (Lähde: (0) Olutta on tehty ainakin 6000 vuotta. (19) Faaraoiden Egyptissä ei juotu lainkaan olutta. (20) Saksassa tehtiin olutta jo ennen Kristuksen syntymää. (21) Belgialaista oluttyyppiä, lambicia, tehdään nykypäivinäkin. (22) Luultavasti jo ensimmäiset asukkaat joivat olutta Suomen alueella. (23) Myös 1500-luvun Ruotsin hovissa pidettiin suomalaisesta oluesta. (24) Suomalaiset juovat nykyään paljon enemmän olutta kuin Ruotsi-Suomen aikana. (25) Sunnuntaisin sotilaat saivat juoda jopa viisi litraa olutta päivässä O Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 24.

7 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava kirje. Etsi kirjeestä annettujen sanojen/ilmausten synonyymit. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Hei Kati! Anteeksi, etten ole kirjoittanut sinulle pitkään aikaan ja nytkin kirjoitan suomeksi. Täällä Kajaanissa on syksy jo pitkällä, mutta lunta ei ole vielä. Etelä-Suomessa oli eilen lumituisku, mutta täällä ei satanut ollenkaan. Erikoista! Mitä sinulle kuuluu? Onko sinulla edelleen paljon töitä? Elokuun matkalta meille jäi taas niin mukavat muistot, että usein ajattelemme, milloin pääsisimme taas uudelleen Unkariin. Ensi kesäksi on ainakin suunniteltu perhevierailua Nyíregyházaan. Vuosi 2006 on juhlavuosi: Kajaanin ja Nyíregyházan ystävyyskaupunkisuhde perustettiin 25 vuotta sitten. Ehkä samalla matkalla juhlitaan sitäkin. Haluaisimme tietysti Jarmon kanssa käydä Budapestissä ja Somlóssa jo ennen perhevierailua, mutta emme vielä tiedä lomista. Toivottavasti se onnistuu vaikkapa keväällä, ja samalla voisimme ottaa mukaan muutamia tuttuja. Muuten meille ei kuulu mitään erikoista. Kävin Tallinnassa Suomi-Unkari Seuran neuvottelupäivillä. Siellä oli mukana eräs budapestiläinen nuori opiskelija, joka on seuran Helsingin toimistossa harjoittelijana. Valitettavasti en nyt muista hänen nimeään, mutta hän tunsi sinut. Ehkäpä tiedätkin, kuka hän on. Toivottavasti myös isäsi ja äitisi voivat hyvin. Terveisiä heille ja oikein hyvää syksyä ja talvea. Terveisiä myös kaikille muillekin tutuille. Kirjoitellaan, Riitta (0) lumipyry = lumituisku (26) Miten menee? = (27) ikävä kyllä = (28) tuttava = (29) Kummallista! = (30) ilman muuta = (31) kokouspäivät = (32) mahdollisesti = (33) esimerkiksi = Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 24.

8 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 8 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 24.

9 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... Fontos tudnivalók A vizsgázó először figyelmesen olvassa el az adott feladat utasítását, majd nézze meg a nullával (0) jelölt mintamegoldást! Az utasítást és a mintamegoldást pontosan követve a megfelelő helyre írja be megoldását! A nem megfelelő helyre és nem egyértelműen leírt, illetőleg nem egyértelműen olvasható megoldásokat a javító tanár az értékeléskor nem veheti figyelembe. Ha a vizsgázó ugyanarra a kérdésre egymást kizáró tartalmú megoldásokat ad, azokra nem kap pontot. Mivel minden feladat eredeti finn szöveghez kapcsolódik, előfordulhat, hogy a vizsgázó több szót nem ismer. Az ismeretlen szavak egy részének szövegbeli jelentését a szövegkörnyezetből kikövetkeztetheti, de megértésük nem feltétlenül szükséges a feladat helyes megoldásához. Ezért csak azokat az információkat keresse meg a szövegben, amelyekre a feladat rákérdez! Ahol a feladat megoldásához táblázat készült, a vizsgázó kizárólag a táblázatba írja be megoldását. Csak akkor írjon a szövegbe, ha az utasítás és a mintamegoldás kifejezetten erre utal! Ahol a vizsgázónak saját szavaival kell válaszolnia a kérdésekre, ügyeljen arra, hogy válasza a szövegre támaszkodjon, és tömör legyen, de terjedjen ki minden kért információra! A vizsgázó az egyes feladatok megoldása után olvassa el még egyszer az egész szöveget úgy, hogy az a megoldásokkal együtt teljes egészet alkosson! A vizsgázó módosíthatja a már leírt megoldását. Ebben az esetben egyértelműen húzza át, és jól megkülönböztethetően írja mellé a módosított megoldást, mert csak az így azonosítható módosítás fogadható el az értékeléskor! A vizsgázó megválaszthatja a feladatok megoldásának sorrendjét. A feladatok megoldásához segédeszköz nem használható. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 24.

11 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Kaurismäen uusi elokuva kertoo (0)... Aki Kaurismäen uusi elokuva on nimeltään Laitakaupungin valot. Elokuvan nimi mukailee Charles Chaplinin ikivihreän elokuvan Kaupungin valot nimeä. Elokuvia yhdistää myös se, että (1)... päähenkilö tuntuu olevan hiukan hukassa kovassa nykymaailmassa. Chaplinilla harhailee pikku kulkuri, Kaurismäellä taas yövartijana leipänsä hankkiva Koistinen. Laitakaupungin valot päättää Kaurismäen elokuvien Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä aloittaman Suomi-sarjan. Elokuvista ensimmäinen kertoi työttömyydestä ja toinen asunnottomuudesta. Laitakaupungin valot kertoo yksinäisyydestä. Kaikki ovat erityisen (2)... aiheita, joita (3) varsin harvoin nykyisissä elokuvissa. Kaurismäen edellinen elokuva Mies vailla menneisyyttä sai runsaasti kiitosta niin katsojilta kuin arvostelijoiltakin sekä (4) että maailmalla. (5) palkittiin useaan otteeseen. Laitakaupungin valojen päähenkilö Koistinen kokee kovia. Hän suhtautuu (6) ja ihmisiin vilpittömästi ja avoimesti. Vastineeksi häneltä viedään sekä työ, vapaus että haaveet. Elokuvassa (7) tumma kuva nykymaailmasta. Aivan valoton elokuva ei kuitenkaan ole. 48-vuotias Aki Kaurismäki toteaa leikkimielisesti: Päähenkilön onneksi elokuvan tekijä on tunnetusti hellämielinen vanhus. Siksi voimme olettaa jonkinlaisen toivonkipinän valaisevan loppukohtauksen. Laitakaupungin valot saa ensi-iltansa perjantaina 3. helmikuuta. (Lähde: www. papunet.net/selko/selkouutiset, 2006) B (0) A) yksinäisyystä B) yksinäisyydestä C) yksinäisyydeltä D) yksinäisyyttä (1) A) molempien B) molemmat C) molempaan D) molemman (2) A) tärkeää B) tärkeätä C) tärkejä D) tärkeitä (3) A) käsitellään B) käsittelevät C) käsittellään D) käsittelemme (4) A) kotimailla B) kotimaalla C) kotimaassa D) kotimaissa (5) A) Elokuva B) Elokuvaa C) Elokuvan D) Elokuvia (6) A) maailmaahan B) maailmaan C) maailman D) maailmaaseen (7) A) piirrätään B) piirtään C) piirreteen D) piirretään Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 24.

12 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 2 Alla on lueteltu sanoja. Kirjoita niistä lause. Jokaisen lauseen aikamuodon täytyy olla PERFEKTI. Käytä jokaista sanaa. Voit (joskus sinun pitääkin) muuttaa sanojen järjestystä. Huomaa myös kysymysmerkit. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Petri / sinä / soittaa? Oletko sinä soittanut Petrille? tai Onko Petri soittanut sinulle? (8) minä / ei / koskaan / käydä / Lontoo. (9) lämmin / syödä / te / pizza? (10) kuinka / monta / vuosi / sinä / opiskella / suomi? (11) tuo / ei / hän / punainen / huomata / auto? (12) me / asua / Ruotsi / jo / viisi / vuosi. (13) syntyä / mikä / vuosi / sinä? (14) Tuomo / onneksi / olla / jo / herätä Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 24.

13 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 3 Pane sulkeissa annetut sanat komparatiiviin. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Viime kesänä me muutimme (0) suurempaan (suuri) asuntoon, koska meille syntyi viime talvena vauva ja me tarvitsimme (15) (paljon) tilaa. Meidän uusi asuntomme sijaitsee eräässä lähiössä kaupungin ulkopuolella. Matka keskustaan on ikävä kyllä nyt paljon (16) (pitkä). Bussimatka kestää kauemmin. Tämän nykyisen asunnon huoneet ovat (17) (kaunis) ja (18) (valoisa) kuin edellisen asuntomme huoneet. Huoneisto on (19) (hyvä) kunnossa. No, sehän on selvä! Onhan tämä talo paljon (20) (uusi)! Asunnossa on neljä huonetta, keittiö, eteinen, kylpyhuone ja parveke. Siinä on yhteensä 98 neliömetriä. Me emme omista tätä asuntoa. Asumme vuokralla. Tämän nykyisen asunnon vuokra on muuten (21) (halpa) kuin meidän edellisen asuntomme vuokra. Se johtuu siitä, että nyt asumme paljon kauempana keskustasta. Vuokran lisäksi on sähkö- ja vesilasku. Valitettavasti me emme saa asumistukea eli me maksamme koko vuokran itse. Talossa on neljä autotallia, kellari, pesutupa ja sauna. Meillä on saunavuoro perjantaisin kello Minusta tällä alueella on mukavampi asua kuin keskustassa. Olen erittäin onnellinen, että muutimme tänne. (Lähde: Kenttälä, M.: Kieli käyttöön. Muokattu.) Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 24.

14 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 4 Laita sulkeissa olevat sanat oikeaan muotoon. Käytä passiivin imperfektiä. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Viikinkien ruokavalio Viikingit söivät paljon lihaa: naudanlihaa, sikaa, lammasta ja vuohta. Eläimet (0) teurastettiin (teurastaa) yleensä syksyllä. Viikinkiaikaiset lehmät olivat pieniä ja niiden maidontuotanto ehtyi aikaisin syksyllä. Maidosta (22) (valmistaa) juustoa, joka säilyi maitoa paremmin. Juustot olivat viikinkien ylellisyysruokaa. Mitä enemmän ja mitä erilaisempia juustoja vieraille (23) (tarjota), sen rikkaampi ja vieraanvaraisempi talo oli. Tuorejuustoa (24) (maustaa) yrteillä, ja heraa (25) (käyttää) juomana. Kuivatut ja paistetut juustot olivat talven varalle ja niitä (26) (syödä) erityisesti jouluisin. Tuore kala paistettiin, savustettiin tai (27) (keittää). Viikingit söivät herneitä, papuja ja sipulia. Kaalin viljelyn viikingit oppivat englantilaisilta. Kasviksia ei nautittu kovinkaan paljon. Leipää ja puuroa (28) (tehdä) vehnästä, rukiista, kaurasta ja ohrasta. Vehnäleipä oli kallista rikkaiden herkkua. (Lähde: Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 24.

15 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 24.

16 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... maximális pontszám 1. feladat 7 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 7 Feladatpont összesen 28 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 24.

17 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Fontos tudnivalók A vizsgázó először figyelmesen olvassa el az adott feladat utasítását, majd nézze meg a nullával (0) jelölt mintamegoldást! Az utasítást és a mintamegoldást pontosan követve a megfelelő helyre írja be megoldását! A nem megfelelő helyre és nem egyértelműen leírt, illetőleg nem egyértelműen olvasható megoldásokat a javító tanár az értékeléskor nem veheti figyelembe. Ha a vizsgázó ugyanarra a kérdésre egymást kizáró tartalmú megoldásokat ad, azokra nem kap pontot. Ahol a feladat megoldásához táblázat készült, a vizsgázó kizárólag a táblázatba írja be megoldását! Ahol a vizsgázónak saját szavaival kell válaszolnia a kérdésekre, ügyeljen arra, hogy válasza az elhangzó szövegre támaszkodjon, és tömör legyen, de terjedjen ki minden kért információra! A vizsgázó módosíthatja a már leírt megoldását. Ebben az esetben egyértelműen húzza át, és jól megkülönböztethetően írja mellé a módosított megoldást, mert csak az így azonosítható módosítás fogadható el az értékeléskor! A feladatok megoldásához segédeszköz nem használható. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 24.

19 TEHTÄVÄ 1 Kuulet viestin puhelinvastaajasta. Tero soittaa Boglárkalle ja kertoo yksityiskohtia Unkarin matkastaan. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita alla olevaan taulukkoon kysytyt tiedot. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa tutustua taulukkoon. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Teron puhelinnumero (0) Budapestin lennon päivä Budapestin lennon saapumisaika Hotellin nimi (1) (2) (3) (4) Milloin ryhmä on Nyíregyházassa? Ryhmän koko Ryhmän aikuisten ikäjakauma Kiertoajelun päivä Budapestissä Milloin Boglárkan pitäisi tavata teatterilla koko ryhmä? (viikonpäivä ja kellonaika) (5) (6) (7) (8) (9) Ryhmässä on 3 alle 20- vuotiasta. Kuinka vanhoja he ovat? Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 24.

20 TEHTÄVÄ 2 Kuulet dialogin, jossa Sami ja Minna keskustelevat. Sami on juuri tullut kotiin, ja Minna kertoo hänelle uutisia. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A-, B-, tai C-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea kysymykset. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Miksi Minna on vihainen Samille? A) Koska Sami on juonut alkoholia. B) Koska Sami ei ole soittanut, että hän tulee näin myöhään. C) Koska Sami ei ole käynyt kaupassa. (10) Miksi Sami ei voinut soittaa? A) Koska heillä oli paljon töitä. B) Koska hän kävi pankissa. C) Koska hän oli sairas. (11) Minna ei voi liikkua, koska A) hän on sairas. B) hän on kuullut jotain todella odottamatonta. C) hänellä on jalka kipeä. (12) Minnan ystävät ovat voittaneet lotossa A) noin euroa. B) noin euroa. C) noin euroa. (13) Minna on kuullut lottovoitosta A) Teemulta. B) Lauralta. C) Juhalta. (14) Mitä Minna ja Sami tekevät seuraavana iltana? A) He menevät syömään ravintolaan. B) He menevät syömään Lauran ja Juhan luo. C) He käyvät vierailulla Teemun luona. (15) Mitä Sami tekisi, jos heillä olisi euroa? A) Hän pitäisi ainakin lomaa ja ostaisi uuden auton. B) Hän pitäisi ainakin lomaa ja ostaisi uuden asunnon. C) Hän ei missään tapauksessa lopettaisi töitä. (16) Miksi Minna tulee taas vihaiseksi? A) Koska Sami haluaa ostaa hänelle uuden asunnon. B) Koska Sami haluaa lähteä lomalle. C) Koska Sami ei ajattele häntä B Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 24.

21 TEHTÄVÄ 3 Kuulet radiouutisen maailman suurimmasta laivasta. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein, eli se on totta, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin, eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Alus rakennetaan Norjassa. (17) Brittiläinen Queen Mary II on suurempi matkustajalaiva kuin Turussa valmistettava Genesis. (18) Suomesta valmistuu jo ennen Genesistä laiva, joka on valmistuessaan maailman suurin. (19) Genesis on korkeampi kuin Helsingin Olympiastadionin torni. (20) Laivan rakentaminen antaa monelle suomalaiselle työmahdollisuuden V Max. Elért 4 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 24.

22 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 24.

23 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 24.

24 maximális pontszám 1. feladat 9 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 7 3. feladat 4 Feladatpont összesen 20 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 24.

25 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 Fontos tudnivalók A vizsgázó először figyelmesen olvassa el az adott feladat utasítását, irányító szempontjait, és csak azután lásson a feladat megoldásához! Ajánlatos piszkozatot írni, de időt kell hagyni a tisztázat leírására is. Természetesen a piszkozat is csak finn nyelven készülhet. A tisztázat leírása után a piszkozatot egyértelműen és teljes terjedelmében át kell húzni. Az értékelés kizárólag a tisztázat alapján történik. Ha a vizsgázó nem írt piszkozatot, akkor természetesen az tekintendő tisztázatnak, amit leírt. A feladat kidolgozásakor a vizsgázó törekedjen a megadott kommunikációs cél elérésére, és érintsen minden irányító szempontot! Ügyeljen a minimális terjedelem elérésére, de ne haladja meg jelentősen a maximális terjedelmet sem! Szótárt csak végső esetben használjon, igyekezzen saját aktív szókincsére támaszkodni! Felhasználhatja az irányító szempontokban megjelenő kifejezéseket is. A fölösleges szótárhasználat sok időt vesz el, és megnöveli a tévedés lehetőségét. A vizsgázó megválaszthatja a feladatok megoldásának sorrendjét. A feladatok megoldásához nyomtatott szótár használható. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 24.

27 TEHTÄVÄ 1 Haluat antaa asuntosi vuokralle. Kirjoita sanomalehteen ilmoitus, jossa kerrot tärkeimmät tiedot asunnostasi. Ota esille seuraavat asiat: Kuinka monta neliömetriä asunnossa on? Onko asunto valoisa? Montako huonetta asunnossa on ja mitkä ne ovat? Missä asunto sijaitsee? Sijaitseeko asunto hyvien liikenneyhteyksien päässä? Millä julkisilla kulkuneuvoilla sinne pääsee? Kuuluuko asuntoon autotalli? Entä autopaikka pihalla? Mikä on asunnon kuukausivuokra? Kirjoita sanaa.... írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 24.

28 TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta! A ) Olet lukenut seuraavan artikkelin suomalaisesta vapusta. Vapun juhlinta jatkuu piknikeillä ja marsseilla Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi ovat ottaneet vastaan perinteiset vapputervehdykset Presidentinlinnalla. Muutoinkin vappua on vietetty perinteisin menoin. Helsingissä juhlijat ovat kokoontuneet piknikille Tähtitorninmäelle, Turussa Vartiovuorenmäelle ja Jyväskylässä Harjulle. Oulussa vappupäivän piknikkiä vietetään Linnansaaressa aurinkoisessa säässä. Helsingissä työväki marssi Hakaniemestä kohti keskustaa aamupäivällä. Myös muissa kaupungeissa on järjestetty vappumarsseja. (Lähde: Ilta-Sanomat, ) Haluaisit kirjoittaa tähän lehteen lukijakirjeen siitä, miten vappua vietetään Unkarissa. Ota kirjeessäsi esille seuraavat seikat: Mitä juhlitaan 1.5. eli vappuna? Kerro, mitä silloin tavallisesti tehdään. Kerro myös, että vuodesta 2004 lähtien tämä päivä on ollut myös Unkarin Euroopan unioniin liittymisen juhlapäivä. Kerro, millaisia tilaisuuksia sen kunniaksi pidetään. Kerro, mitä unkarilaiset vapun päivän piknikillä tavallisesti syövät ja juovat. Kerro, miten itse vietät vappua. Kirjoita sanaa. B) Olet saanut seuraavan sähköpostiviestin suomalaiselta ystävältäsi Jounilta. Moi hyvä ystäväni, Kuoromme sai mahdollisuuden tulla Unkariin! Alustavasti ollaan tulossa 3.8. ja lähdössä Aluksi ajateltiin mennä myös Hollantiin, mutta bussimatka olisi ollut liian pitkä, joten jäljelle jäi tärkein eli Unkari. Kysyisin, voisitko toimia meidän oppaanamme? Voitko suunnitella meille ohjelmaa koko viikoksi? Odotan innolla vastaustasi. Iloisin kevätterveisin, Jouni Vastaa Jounille. Ota kirjeessäsi esille seuraavat seikat: Kerro, kuinka iloinen olet siitä, että kuoro pääsee Unkariin. Kerro, mitä sinulle kuuluu ja kysy kuulumiset. Anna Jounin kysymykseen positiivinen vastaus: kirjoita, että voit toimia kuoron oppaana. Keksi kuorolaisille ohjelmaa koko viikoksi, ja kirjoita siitä yksityiskohtaisesti. Hyvästele. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 24.

29 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 24.

30 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 24.

31 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 24.

32 Feladat Értékelési szempont elérhető pont A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 1. Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 Összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 2. Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 Összesen 22 IV. Íráskészség pontszáma 33 elért pont javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 24.

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen Eva Lönnbäck Svetlana Myhkyrä Laura Tikkanen Mari Ruohonen (toim.) 1 Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja -sarja Tekijät:

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1 Harjoitusten vastauksia KAPPALE 1 Harjoitus 1 sivu 20 1. Isabelita on filippiiniläinen. 2. Halvar on islantilainen. 3. Pavel on tšekkiläinen. 4. Susanne on sveitsiläinen.

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

SELVÄ! Suomea palvelualoile

SELVÄ! Suomea palvelualoile SELVÄ! Suomea palvelualoile SELVÄ! Suomea palvelualoille Käsikirjoitus: Leea Kröger (luku 2) ja Päivi Vartiainen-Ora Kuvitus ja taitto: Sakari Sarho Toimitus: Päivi Vartiainen-Ora Paino: Multiprint Oy,

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu 1 2 Kuva: Taru Kalvi MURROS 2. NUMERO Sisältö 04 Pääkirjoitus: Aikuiseksi tulemisen haasteet 05 Askel baariin vai velvollisuuksien maailmaan? 06 Alkoholi on myrkky, mutta miksi sitä käytetään? 08 Hei,

Lisätiedot

Suomikodin Sanomat. Julkaisija: Koti Suomalaisille Vanhuksille - Yhdistys Vastaava toimittaja: Marja-Liisa Sairanen Numero 3 / 2013

Suomikodin Sanomat. Julkaisija: Koti Suomalaisille Vanhuksille - Yhdistys Vastaava toimittaja: Marja-Liisa Sairanen Numero 3 / 2013 Suomikodin Sanomat Julkaisija: Koti Suomalaisille Vanhuksille - Yhdistys Vastaava toimittaja: Marja-Liisa Sairanen Numero 3 / 2013 Kuva: Elsa Isaksson Kuva: Elsa Isaksson Koti Suomalaisille Vanhuksille

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 Joukkokirje RADIO DEIN JA KRISTITYT YHDESSÄ RY:N UUTISLEHTI Julkaisija: Kristityt Yhdessä ry, Ilmalankuja 2 i, 00240 Helsinki, 9. vuosikerta N:o 4/2006 Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 RADIO DEI

Lisätiedot

kuva:tuula Hortamo ... vuotta Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006

kuva:tuula Hortamo ... vuotta Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006 auppisviesti kuva:tuula Hortamo.. 50 vuotta.kauppisten su kuseura..... Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006 2 KauppisViesti SISÄLLYS SIVU Pääkirjoitus...3 Marjatta Teittinen, 40 vuotta

Lisätiedot

Hanna Tani KIELO. Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan

Hanna Tani KIELO. Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan Hanna Tani KIELO Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan Hanna Tani KIELO Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 01/2014, 23.12.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 5/2015, 08.06.2015 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

TAPOLA. Talvi 04/05. Tapolan 30-vuotisjulkaisu

TAPOLA. Talvi 04/05. Tapolan 30-vuotisjulkaisu TAPOLA Talvi 04/05 L E H T I Tapolan 30-vuotisjulkaisu Hyvät Tapolan ystävät! Ihmisen saavuttaessa kolmenkymmenen vuoden iän, näemme me, että se tuo mukanaan elämäntapojen lujittumista, sellaista lujittumista,

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 2/2015, 23.02.2015 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

SUOMEKSI TYÖPAIKALLA. Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen

SUOMEKSI TYÖPAIKALLA. Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen SUOMEKSI TYÖPAIKALLA Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen Sisältö Minä... 1 Työharjoittelupaikkani... 4 Kurssit... 5 Ensimmäinen päivä työpaikalla... 6 Työaika... 8 Työmatka...

Lisätiedot

POIMINTOJA SISÄLLÖSTÄ

POIMINTOJA SISÄLLÖSTÄ LIIKASTEN SUKUSEURA RY:N JÄSENLEHTI 1/2013 POIMINTOJA SISÄLLÖSTÄ Maurits Liikanen Oulujoelta s. 7 Teija Sopanen Liikasia hänkin s. 11 Oma lippu ja viiri s. 12 Pieksämäen, Puumalan ja Juvan Liikasia 1540-luvulta

Lisätiedot

Hyvää ja siunattua alkanutta vuotta 2012!

Hyvää ja siunattua alkanutta vuotta 2012! Blogi kirjoitukset 2012 2.1. Uusi vuosi (Mari) Hyvää ja siunattua alkanutta vuotta 2012! Mennyt vuosi 2011 oli meidän perheessä monien muutosten vuosi. Lopetimme mm. kielikoulun, aloitimme työt seurakunnassa,

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

Heli Sorjonen Pizzeria Finlandia

Heli Sorjonen Pizzeria Finlandia Pizzeria Finlandia Heli Sorjonen Pizzeria Finlandia Taiteen maisterin tutkinnon opinnäyte Valokuvataiteen koulutusohjelma Median laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto Kevät 2012

Lisätiedot

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI TAPOLA Talvi 2003/04 LEHTI Lumihiutale Sinä valkoinen, hentoinen Pitsinen hohtavainen pieni Kevyt ilmassa leijäten. Alas pilven reunalta Leijailet tänne jonnekin. Loiste, joka valaisee. Läpi pimeyden tuoden

Lisätiedot