KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A vizsgázó először figyelmesen olvassa el az adott feladat utasítását, majd nézze meg a nullával (0) jelölt mintamegoldást! Az utasítást és a mintamegoldást pontosan követve a megfelelő helyre írja be megoldását! A nem megfelelő helyre és nem egyértelműen leírt, illetőleg nem egyértelműen olvasható megoldásokat a javító tanár az értékeléskor nem veheti figyelembe. Ha a vizsgázó ugyanarra a kérdésre egymást kizáró tartalmú megoldásokat ad, azokra nem kap pontot. Mivel minden feladat eredeti finn szöveghez kapcsolódik, előfordulhat, hogy a vizsgázó több szót nem ismer. Az ismeretlen szavak egy részének szövegbeli jelentését a szövegkörnyezetből kikövetkeztetheti, de megértésük nem feltétlenül szükséges a feladat helyes megoldásához. Ezért csak azokat az információkat keresse meg a szövegben, amelyekre a feladat rákérdez! Ahol a feladat megoldásához táblázat készült, a vizsgázó kizárólag a táblázatba írja be megoldását. Csak akkor írjon a szövegbe, ha az utasítás és a mintamegoldás kifejezetten erre utal! Ahol a vizsgázónak saját szavaival kell válaszolnia a kérdésekre, ügyeljen arra, hogy válasza a szövegre támaszkodjon, és tömör legyen, de terjedjen ki minden kért információra! A vizsgázó az egyes feladatok megoldása után olvassa el még egyszer az egész szöveget úgy, hogy az a megoldásokkal együtt teljes egészet alkosson! A vizsgázó módosíthatja a már leírt megoldását. Ebben az esetben egyértelműen húzza át, és jól megkülönböztethetően írja mellé a módosított megoldást, mert csak az így azonosítható módosítás fogadható el az értékeléskor! A vizsgázó megválaszthatja a feladatok megoldásának sorrendjét. A feladatok megoldásához segédeszköz nem használható. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 24.

3 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sanoilla ja sanayhtymillä. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Sherlock Holmes Sherlock Holmes on 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun fiktiivinen (0), jonka on luonut brittiläinen kirjailija ja lääkäri Arthur Conan Doyle. Holmes on tunnettu kyvystään käyttää logiikkaa tapausten ratkaisemiseen. Holmes esittäytyi (1) romaanissa "Tulipunainen tutkielma" (A Study in Scarlet). Holmesin sanotaan asuneen Baker Street 221B:ssä (kerrostaloasunto Baker Street 221:ssä; varhaisissa tarinoissa sitä sanotaan Upper Baker Streetiksi), (2) hän harjoitti ammattiaan monia vuosia ystävänsä ja kollegansa tohtori Watsonin (3). Vaikka kyseessä oli vain harrastus, Holmes oli myös erinomainen viulisti, (4) säveltäjänäkin hän oli keskivertoa parempi. Kirjoissa Sherlock Holmes kuvailee itseään konsultoivaksi salapoliisiksi. (5) tarkoitetaan sitä, että ihmiset saapuvat hakemaan häneltä apua ongelmissaan (6), että hän menisi heidän luokseen. Kerrotaan myös, (7) Holmes pystyy usein ratkaisemaan ongelman kotoaan poistumatta. Holmes on erikoistunut selvittämään epätavallisia tapauksia, (8) hän käyttää ilmiömäisiä havainto- ja deduktiotaitojaan. Yleisen, vaikkakin virheellisen, käsityksen (9) Sherlock Holmes synnytti koko murhamysteerikirjallisuuden. Salapoliisikirjallisuuslaji oli kuitenkin olemassa ennen Holmesiakin: Holmes ja Watson -kaksikko ja tarinoiden rakenne on lainattu melko suoraan Edgar Allan Poen C. Auguste Dupin -tarinoista, joissa sivuhenkilönä oli poliisin tarkastaja Dupin. (10) Sherlock Holmes on maailman ensimmäinen neuvotteleva yksityisetsivä. Monet fiktiiviset salapoliisit ovat jäljitelleet Holmesin loogisia menetelmiä ja seuranneet hänen jalanjälkiään (11). Muutamia kuuluisia Holmesin perintöä jatkavia fiktiivisiä salapoliiseja ovat Hercule Poirot, Ellery Queen, Perry Mason, Columbo, Dick Tracy ja jopa sarjakuvalehtien supersankari Batman. (Lähde: A) jossa B) tällä C) salapoliisihahmo D) että E) ja F) kuitenkin G) joissa H) ensimmäisen kerran I) monin eri tavoin J) mukaan K) kanssa L) sen sijaan C Max. Elért 11 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 24.

4 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraavat tekstit, jotka ovat pätkiä artikkeleista. Etsi sitten alhaalla olevasta listasta sopiva otsikko/nimi artikkeleille. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Nuoret muuttavat vanhempien luota yleensä vuokralle, mutta yhä useampi pitää vuokralla asumista väliaikaisena. Elämän vakiinnuttua vuokra-asunnosta siirrytään omistusasuntoon. (Lähde: (12) 98 prosentilla suomalaisista on matkapuhelin, Viestintäviraston teettämä tuore tutkimus kertoo. Pelkästään matkapuhelinta käyttää noin 47 prosenttia suomalaisista, ja pelkkää lankapuhelinta enää noin kaksi prosenttia suomalaisista. Noin puolella on sekä lanka- että matkapuhelin. (Lähde: (13) Kyselyn mukaan hätänumeron 112 tuntee 93 prosenttia väestöstä. Alle 34-vuotiaiden ikäryhmässä hätänumeron tuntevat lähes kaikki. Sen sijaan eläkeläisistä numeron tiesi vain 86 prosenttia kyselyyn vastanneista. (Lähde: (14) Tupakointi tarjoilutiloissa aiotaan lopettaa, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo. Hallituksen tekemän esityksen mukaan tupakkaa saisi polttaa vain erikseen tupakointia varten tehdyssä tilassa. (Lähde: (15) Japanilainen keksintö tuli Suomeen 1990-luvun alussa. Siinä taustamusiikki tulee levyltä ja laulaja laulaa mikrofoniin. Laulun sanat hän näkee televisioruudulta. (Lähde: (16) Jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla henkilöllä on oikeus metsästää yleisellä vesialueella merellä. Se on myös sallittu tällaisella alueella olevilla valtion saarilla tai luodoilla. Lupa tarvitaan kuitenkin maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. (Lähde: (17) STUK testasi viime vuonna viisitoista puhelinta lisää, eikä yhdenkään kännykän niin kutsuttu SAR-arvo ylittänyt kansainvälisesti määriteltyä raja-arvoa kaksi wattia kiloa kohti. Puhelimista mitataan nimenomaan SAR-arvoa, koska se kuvaa parhaiten puhujan altistumista säteilylle. (Lähde: (18) Työpaikat lisääntyivät muun muassa teollisuudessa, rakentamisessa, vähittäiskaupassa ja sosiaalipalveluissa. Ansiotyössä olevia oli marraskuussa enemmän kuin vuotta aiemmin, Tilastokeskus kertoi tiistaina. Palkansaajien määrä kasvoi, kun taas yrittäjien määrä pysyi lähes ennallaan. (Lähde: írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 24.

5 A) Karaoke suomalaisten suosima harrastus B) Ravintolat muuttumassa kokonaan savuttomiksi C) Työllisten määrä kasvanut D) Opiskelijat muuttavat pois kotoa yhä aikaisemmin E) Metsästysoikeus F) Kännyköiden säteily ei ylitä enimmäisarvoa G) Lähes kaikilla suomalaisilla on kännykkä H) Lähes kaikki suomalaiset tietävät, mihin ongelmatapauksessa pitää soittaa D Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 24.

6 TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava teksti. Päätä sitten, ovatko tekstin alla olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta eli oikein. Kirjoita taulukkoon V-kirjain, jos lause ei ole totta eli se on väärin. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Oluen historia Oluen historia on yhtä pitkä kuin sivistyksen historia. Aivan varmaa on, että olutta on nautittu jo 4000 ekr. Mesopotamiassa. Olut oli suosittu juoma myös faaraoiden Egyptissä. Ensimmäiset panimot rakennettiin Saksaan 800-luvulla. Teollisissa mitoissa oluen valmistus käynnistyi kuitenkin vasta 1700-luvun Englannissa. Vanhin edelleen valmistettava oluttyyppi on belgialainen lambic, joka kypsytetään viinien tapaan puutynnyreissä. Suomessa uskotaan olutta valmistetun yhtä kauan kuin maassa on ollut asutusta. Olut oli suosittu pitojuoma pakana-aikoina, ja 1500-luvulla suomalainen olut oli erityisen arvostettua Ruotsin hovissa. Oluella oli myös tärkeä taloudellinen merkitys, sillä Suomi sai maksaa osan veroistaan oluena. Oluen kulutus olikin tuolloin suurta sitä nautittiin Ruotsi- Suomessa henkeä kohti 15 kertaa enemmän kuin nykyään. Sotilaan päiväannos oli kaksi ja puoli litraa, ja pyhäpäivisin annos kaksinkertaistui. Pohjoismaissa nykyisin toimivista panimoista vanhimman perusti Nikolai Sinebrychoff Helsinkiin (Lähde: (0) Olutta on tehty ainakin 6000 vuotta. (19) Faaraoiden Egyptissä ei juotu lainkaan olutta. (20) Saksassa tehtiin olutta jo ennen Kristuksen syntymää. (21) Belgialaista oluttyyppiä, lambicia, tehdään nykypäivinäkin. (22) Luultavasti jo ensimmäiset asukkaat joivat olutta Suomen alueella. (23) Myös 1500-luvun Ruotsin hovissa pidettiin suomalaisesta oluesta. (24) Suomalaiset juovat nykyään paljon enemmän olutta kuin Ruotsi-Suomen aikana. (25) Sunnuntaisin sotilaat saivat juoda jopa viisi litraa olutta päivässä O Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 24.

7 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava kirje. Etsi kirjeestä annettujen sanojen/ilmausten synonyymit. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Hei Kati! Anteeksi, etten ole kirjoittanut sinulle pitkään aikaan ja nytkin kirjoitan suomeksi. Täällä Kajaanissa on syksy jo pitkällä, mutta lunta ei ole vielä. Etelä-Suomessa oli eilen lumituisku, mutta täällä ei satanut ollenkaan. Erikoista! Mitä sinulle kuuluu? Onko sinulla edelleen paljon töitä? Elokuun matkalta meille jäi taas niin mukavat muistot, että usein ajattelemme, milloin pääsisimme taas uudelleen Unkariin. Ensi kesäksi on ainakin suunniteltu perhevierailua Nyíregyházaan. Vuosi 2006 on juhlavuosi: Kajaanin ja Nyíregyházan ystävyyskaupunkisuhde perustettiin 25 vuotta sitten. Ehkä samalla matkalla juhlitaan sitäkin. Haluaisimme tietysti Jarmon kanssa käydä Budapestissä ja Somlóssa jo ennen perhevierailua, mutta emme vielä tiedä lomista. Toivottavasti se onnistuu vaikkapa keväällä, ja samalla voisimme ottaa mukaan muutamia tuttuja. Muuten meille ei kuulu mitään erikoista. Kävin Tallinnassa Suomi-Unkari Seuran neuvottelupäivillä. Siellä oli mukana eräs budapestiläinen nuori opiskelija, joka on seuran Helsingin toimistossa harjoittelijana. Valitettavasti en nyt muista hänen nimeään, mutta hän tunsi sinut. Ehkäpä tiedätkin, kuka hän on. Toivottavasti myös isäsi ja äitisi voivat hyvin. Terveisiä heille ja oikein hyvää syksyä ja talvea. Terveisiä myös kaikille muillekin tutuille. Kirjoitellaan, Riitta (0) lumipyry = lumituisku (26) Miten menee? = (27) ikävä kyllä = (28) tuttava = (29) Kummallista! = (30) ilman muuta = (31) kokouspäivät = (32) mahdollisesti = (33) esimerkiksi = Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 24.

8 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 8 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 24.

9 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... Fontos tudnivalók A vizsgázó először figyelmesen olvassa el az adott feladat utasítását, majd nézze meg a nullával (0) jelölt mintamegoldást! Az utasítást és a mintamegoldást pontosan követve a megfelelő helyre írja be megoldását! A nem megfelelő helyre és nem egyértelműen leírt, illetőleg nem egyértelműen olvasható megoldásokat a javító tanár az értékeléskor nem veheti figyelembe. Ha a vizsgázó ugyanarra a kérdésre egymást kizáró tartalmú megoldásokat ad, azokra nem kap pontot. Mivel minden feladat eredeti finn szöveghez kapcsolódik, előfordulhat, hogy a vizsgázó több szót nem ismer. Az ismeretlen szavak egy részének szövegbeli jelentését a szövegkörnyezetből kikövetkeztetheti, de megértésük nem feltétlenül szükséges a feladat helyes megoldásához. Ezért csak azokat az információkat keresse meg a szövegben, amelyekre a feladat rákérdez! Ahol a feladat megoldásához táblázat készült, a vizsgázó kizárólag a táblázatba írja be megoldását. Csak akkor írjon a szövegbe, ha az utasítás és a mintamegoldás kifejezetten erre utal! Ahol a vizsgázónak saját szavaival kell válaszolnia a kérdésekre, ügyeljen arra, hogy válasza a szövegre támaszkodjon, és tömör legyen, de terjedjen ki minden kért információra! A vizsgázó az egyes feladatok megoldása után olvassa el még egyszer az egész szöveget úgy, hogy az a megoldásokkal együtt teljes egészet alkosson! A vizsgázó módosíthatja a már leírt megoldását. Ebben az esetben egyértelműen húzza át, és jól megkülönböztethetően írja mellé a módosított megoldást, mert csak az így azonosítható módosítás fogadható el az értékeléskor! A vizsgázó megválaszthatja a feladatok megoldásának sorrendjét. A feladatok megoldásához segédeszköz nem használható. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 24.

11 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Kaurismäen uusi elokuva kertoo (0)... Aki Kaurismäen uusi elokuva on nimeltään Laitakaupungin valot. Elokuvan nimi mukailee Charles Chaplinin ikivihreän elokuvan Kaupungin valot nimeä. Elokuvia yhdistää myös se, että (1)... päähenkilö tuntuu olevan hiukan hukassa kovassa nykymaailmassa. Chaplinilla harhailee pikku kulkuri, Kaurismäellä taas yövartijana leipänsä hankkiva Koistinen. Laitakaupungin valot päättää Kaurismäen elokuvien Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä aloittaman Suomi-sarjan. Elokuvista ensimmäinen kertoi työttömyydestä ja toinen asunnottomuudesta. Laitakaupungin valot kertoo yksinäisyydestä. Kaikki ovat erityisen (2)... aiheita, joita (3) varsin harvoin nykyisissä elokuvissa. Kaurismäen edellinen elokuva Mies vailla menneisyyttä sai runsaasti kiitosta niin katsojilta kuin arvostelijoiltakin sekä (4) että maailmalla. (5) palkittiin useaan otteeseen. Laitakaupungin valojen päähenkilö Koistinen kokee kovia. Hän suhtautuu (6) ja ihmisiin vilpittömästi ja avoimesti. Vastineeksi häneltä viedään sekä työ, vapaus että haaveet. Elokuvassa (7) tumma kuva nykymaailmasta. Aivan valoton elokuva ei kuitenkaan ole. 48-vuotias Aki Kaurismäki toteaa leikkimielisesti: Päähenkilön onneksi elokuvan tekijä on tunnetusti hellämielinen vanhus. Siksi voimme olettaa jonkinlaisen toivonkipinän valaisevan loppukohtauksen. Laitakaupungin valot saa ensi-iltansa perjantaina 3. helmikuuta. (Lähde: www. papunet.net/selko/selkouutiset, 2006) B (0) A) yksinäisyystä B) yksinäisyydestä C) yksinäisyydeltä D) yksinäisyyttä (1) A) molempien B) molemmat C) molempaan D) molemman (2) A) tärkeää B) tärkeätä C) tärkejä D) tärkeitä (3) A) käsitellään B) käsittelevät C) käsittellään D) käsittelemme (4) A) kotimailla B) kotimaalla C) kotimaassa D) kotimaissa (5) A) Elokuva B) Elokuvaa C) Elokuvan D) Elokuvia (6) A) maailmaahan B) maailmaan C) maailman D) maailmaaseen (7) A) piirrätään B) piirtään C) piirreteen D) piirretään Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 24.

12 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 2 Alla on lueteltu sanoja. Kirjoita niistä lause. Jokaisen lauseen aikamuodon täytyy olla PERFEKTI. Käytä jokaista sanaa. Voit (joskus sinun pitääkin) muuttaa sanojen järjestystä. Huomaa myös kysymysmerkit. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Petri / sinä / soittaa? Oletko sinä soittanut Petrille? tai Onko Petri soittanut sinulle? (8) minä / ei / koskaan / käydä / Lontoo. (9) lämmin / syödä / te / pizza? (10) kuinka / monta / vuosi / sinä / opiskella / suomi? (11) tuo / ei / hän / punainen / huomata / auto? (12) me / asua / Ruotsi / jo / viisi / vuosi. (13) syntyä / mikä / vuosi / sinä? (14) Tuomo / onneksi / olla / jo / herätä Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 24.

13 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 3 Pane sulkeissa annetut sanat komparatiiviin. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Viime kesänä me muutimme (0) suurempaan (suuri) asuntoon, koska meille syntyi viime talvena vauva ja me tarvitsimme (15) (paljon) tilaa. Meidän uusi asuntomme sijaitsee eräässä lähiössä kaupungin ulkopuolella. Matka keskustaan on ikävä kyllä nyt paljon (16) (pitkä). Bussimatka kestää kauemmin. Tämän nykyisen asunnon huoneet ovat (17) (kaunis) ja (18) (valoisa) kuin edellisen asuntomme huoneet. Huoneisto on (19) (hyvä) kunnossa. No, sehän on selvä! Onhan tämä talo paljon (20) (uusi)! Asunnossa on neljä huonetta, keittiö, eteinen, kylpyhuone ja parveke. Siinä on yhteensä 98 neliömetriä. Me emme omista tätä asuntoa. Asumme vuokralla. Tämän nykyisen asunnon vuokra on muuten (21) (halpa) kuin meidän edellisen asuntomme vuokra. Se johtuu siitä, että nyt asumme paljon kauempana keskustasta. Vuokran lisäksi on sähkö- ja vesilasku. Valitettavasti me emme saa asumistukea eli me maksamme koko vuokran itse. Talossa on neljä autotallia, kellari, pesutupa ja sauna. Meillä on saunavuoro perjantaisin kello Minusta tällä alueella on mukavampi asua kuin keskustassa. Olen erittäin onnellinen, että muutimme tänne. (Lähde: Kenttälä, M.: Kieli käyttöön. Muokattu.) Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 24.

14 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 4 Laita sulkeissa olevat sanat oikeaan muotoon. Käytä passiivin imperfektiä. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Viikinkien ruokavalio Viikingit söivät paljon lihaa: naudanlihaa, sikaa, lammasta ja vuohta. Eläimet (0) teurastettiin (teurastaa) yleensä syksyllä. Viikinkiaikaiset lehmät olivat pieniä ja niiden maidontuotanto ehtyi aikaisin syksyllä. Maidosta (22) (valmistaa) juustoa, joka säilyi maitoa paremmin. Juustot olivat viikinkien ylellisyysruokaa. Mitä enemmän ja mitä erilaisempia juustoja vieraille (23) (tarjota), sen rikkaampi ja vieraanvaraisempi talo oli. Tuorejuustoa (24) (maustaa) yrteillä, ja heraa (25) (käyttää) juomana. Kuivatut ja paistetut juustot olivat talven varalle ja niitä (26) (syödä) erityisesti jouluisin. Tuore kala paistettiin, savustettiin tai (27) (keittää). Viikingit söivät herneitä, papuja ja sipulia. Kaalin viljelyn viikingit oppivat englantilaisilta. Kasviksia ei nautittu kovinkaan paljon. Leipää ja puuroa (28) (tehdä) vehnästä, rukiista, kaurasta ja ohrasta. Vehnäleipä oli kallista rikkaiden herkkua. (Lähde: Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 24.

15 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 24.

16 Finn nyelv középszint Név:... osztály:... maximális pontszám 1. feladat 7 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 7 Feladatpont összesen 28 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 24.

17 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Fontos tudnivalók A vizsgázó először figyelmesen olvassa el az adott feladat utasítását, majd nézze meg a nullával (0) jelölt mintamegoldást! Az utasítást és a mintamegoldást pontosan követve a megfelelő helyre írja be megoldását! A nem megfelelő helyre és nem egyértelműen leírt, illetőleg nem egyértelműen olvasható megoldásokat a javító tanár az értékeléskor nem veheti figyelembe. Ha a vizsgázó ugyanarra a kérdésre egymást kizáró tartalmú megoldásokat ad, azokra nem kap pontot. Ahol a feladat megoldásához táblázat készült, a vizsgázó kizárólag a táblázatba írja be megoldását! Ahol a vizsgázónak saját szavaival kell válaszolnia a kérdésekre, ügyeljen arra, hogy válasza az elhangzó szövegre támaszkodjon, és tömör legyen, de terjedjen ki minden kért információra! A vizsgázó módosíthatja a már leírt megoldását. Ebben az esetben egyértelműen húzza át, és jól megkülönböztethetően írja mellé a módosított megoldást, mert csak az így azonosítható módosítás fogadható el az értékeléskor! A feladatok megoldásához segédeszköz nem használható. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 24.

19 TEHTÄVÄ 1 Kuulet viestin puhelinvastaajasta. Tero soittaa Boglárkalle ja kertoo yksityiskohtia Unkarin matkastaan. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita alla olevaan taulukkoon kysytyt tiedot. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa tutustua taulukkoon. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Teron puhelinnumero (0) Budapestin lennon päivä Budapestin lennon saapumisaika Hotellin nimi (1) (2) (3) (4) Milloin ryhmä on Nyíregyházassa? Ryhmän koko Ryhmän aikuisten ikäjakauma Kiertoajelun päivä Budapestissä Milloin Boglárkan pitäisi tavata teatterilla koko ryhmä? (viikonpäivä ja kellonaika) (5) (6) (7) (8) (9) Ryhmässä on 3 alle 20- vuotiasta. Kuinka vanhoja he ovat? Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 24.

20 TEHTÄVÄ 2 Kuulet dialogin, jossa Sami ja Minna keskustelevat. Sami on juuri tullut kotiin, ja Minna kertoo hänelle uutisia. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A-, B-, tai C-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea kysymykset. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Miksi Minna on vihainen Samille? A) Koska Sami on juonut alkoholia. B) Koska Sami ei ole soittanut, että hän tulee näin myöhään. C) Koska Sami ei ole käynyt kaupassa. (10) Miksi Sami ei voinut soittaa? A) Koska heillä oli paljon töitä. B) Koska hän kävi pankissa. C) Koska hän oli sairas. (11) Minna ei voi liikkua, koska A) hän on sairas. B) hän on kuullut jotain todella odottamatonta. C) hänellä on jalka kipeä. (12) Minnan ystävät ovat voittaneet lotossa A) noin euroa. B) noin euroa. C) noin euroa. (13) Minna on kuullut lottovoitosta A) Teemulta. B) Lauralta. C) Juhalta. (14) Mitä Minna ja Sami tekevät seuraavana iltana? A) He menevät syömään ravintolaan. B) He menevät syömään Lauran ja Juhan luo. C) He käyvät vierailulla Teemun luona. (15) Mitä Sami tekisi, jos heillä olisi euroa? A) Hän pitäisi ainakin lomaa ja ostaisi uuden auton. B) Hän pitäisi ainakin lomaa ja ostaisi uuden asunnon. C) Hän ei missään tapauksessa lopettaisi töitä. (16) Miksi Minna tulee taas vihaiseksi? A) Koska Sami haluaa ostaa hänelle uuden asunnon. B) Koska Sami haluaa lähteä lomalle. C) Koska Sami ei ajattele häntä B Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 24.

21 TEHTÄVÄ 3 Kuulet radiouutisen maailman suurimmasta laivasta. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein, eli se on totta, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin, eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Alus rakennetaan Norjassa. (17) Brittiläinen Queen Mary II on suurempi matkustajalaiva kuin Turussa valmistettava Genesis. (18) Suomesta valmistuu jo ennen Genesistä laiva, joka on valmistuessaan maailman suurin. (19) Genesis on korkeampi kuin Helsingin Olympiastadionin torni. (20) Laivan rakentaminen antaa monelle suomalaiselle työmahdollisuuden V Max. Elért 4 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 24.

22 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 24.

23 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 24.

24 maximális pontszám 1. feladat 9 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 7 3. feladat 4 Feladatpont összesen 20 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 24.

25 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 Fontos tudnivalók A vizsgázó először figyelmesen olvassa el az adott feladat utasítását, irányító szempontjait, és csak azután lásson a feladat megoldásához! Ajánlatos piszkozatot írni, de időt kell hagyni a tisztázat leírására is. Természetesen a piszkozat is csak finn nyelven készülhet. A tisztázat leírása után a piszkozatot egyértelműen és teljes terjedelmében át kell húzni. Az értékelés kizárólag a tisztázat alapján történik. Ha a vizsgázó nem írt piszkozatot, akkor természetesen az tekintendő tisztázatnak, amit leírt. A feladat kidolgozásakor a vizsgázó törekedjen a megadott kommunikációs cél elérésére, és érintsen minden irányító szempontot! Ügyeljen a minimális terjedelem elérésére, de ne haladja meg jelentősen a maximális terjedelmet sem! Szótárt csak végső esetben használjon, igyekezzen saját aktív szókincsére támaszkodni! Felhasználhatja az irányító szempontokban megjelenő kifejezéseket is. A fölösleges szótárhasználat sok időt vesz el, és megnöveli a tévedés lehetőségét. A vizsgázó megválaszthatja a feladatok megoldásának sorrendjét. A feladatok megoldásához nyomtatott szótár használható. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 24.

27 TEHTÄVÄ 1 Haluat antaa asuntosi vuokralle. Kirjoita sanomalehteen ilmoitus, jossa kerrot tärkeimmät tiedot asunnostasi. Ota esille seuraavat asiat: Kuinka monta neliömetriä asunnossa on? Onko asunto valoisa? Montako huonetta asunnossa on ja mitkä ne ovat? Missä asunto sijaitsee? Sijaitseeko asunto hyvien liikenneyhteyksien päässä? Millä julkisilla kulkuneuvoilla sinne pääsee? Kuuluuko asuntoon autotalli? Entä autopaikka pihalla? Mikä on asunnon kuukausivuokra? Kirjoita sanaa.... írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 24.

28 TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta! A ) Olet lukenut seuraavan artikkelin suomalaisesta vapusta. Vapun juhlinta jatkuu piknikeillä ja marsseilla Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi ovat ottaneet vastaan perinteiset vapputervehdykset Presidentinlinnalla. Muutoinkin vappua on vietetty perinteisin menoin. Helsingissä juhlijat ovat kokoontuneet piknikille Tähtitorninmäelle, Turussa Vartiovuorenmäelle ja Jyväskylässä Harjulle. Oulussa vappupäivän piknikkiä vietetään Linnansaaressa aurinkoisessa säässä. Helsingissä työväki marssi Hakaniemestä kohti keskustaa aamupäivällä. Myös muissa kaupungeissa on järjestetty vappumarsseja. (Lähde: Ilta-Sanomat, ) Haluaisit kirjoittaa tähän lehteen lukijakirjeen siitä, miten vappua vietetään Unkarissa. Ota kirjeessäsi esille seuraavat seikat: Mitä juhlitaan 1.5. eli vappuna? Kerro, mitä silloin tavallisesti tehdään. Kerro myös, että vuodesta 2004 lähtien tämä päivä on ollut myös Unkarin Euroopan unioniin liittymisen juhlapäivä. Kerro, millaisia tilaisuuksia sen kunniaksi pidetään. Kerro, mitä unkarilaiset vapun päivän piknikillä tavallisesti syövät ja juovat. Kerro, miten itse vietät vappua. Kirjoita sanaa. B) Olet saanut seuraavan sähköpostiviestin suomalaiselta ystävältäsi Jounilta. Moi hyvä ystäväni, Kuoromme sai mahdollisuuden tulla Unkariin! Alustavasti ollaan tulossa 3.8. ja lähdössä Aluksi ajateltiin mennä myös Hollantiin, mutta bussimatka olisi ollut liian pitkä, joten jäljelle jäi tärkein eli Unkari. Kysyisin, voisitko toimia meidän oppaanamme? Voitko suunnitella meille ohjelmaa koko viikoksi? Odotan innolla vastaustasi. Iloisin kevätterveisin, Jouni Vastaa Jounille. Ota kirjeessäsi esille seuraavat seikat: Kerro, kuinka iloinen olet siitä, että kuoro pääsee Unkariin. Kerro, mitä sinulle kuuluu ja kysy kuulumiset. Anna Jounin kysymykseen positiivinen vastaus: kirjoita, että voit toimia kuoron oppaana. Keksi kuorolaisille ohjelmaa koko viikoksi, ja kirjoita siitä yksityiskohtaisesti. Hyvästele. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 24.

29 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 24.

30 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 24.

31 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 24.

32 Feladat Értékelési szempont elérhető pont A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 1. Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 Összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 2. Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 Összesen 22 IV. Íráskészség pontszáma 33 elért pont javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 24.

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 25. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

6. lecke. KÓKAI KRISZTINA FINNUGOR NYELVTUDOMÁNYI TANSZÉK krisztina.kokai87@gmail.com FINN NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ 1. 2014/15. I. FÉLÉV. I.

6. lecke. KÓKAI KRISZTINA FINNUGOR NYELVTUDOMÁNYI TANSZÉK krisztina.kokai87@gmail.com FINN NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ 1. 2014/15. I. FÉLÉV. I. FINN NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ 1. 2014/15. I. FÉLÉV KÓKAI KRISZTINA FINNUGOR NYELVTUDOMÁNYI TANSZÉK krisztina.kokai87@gmail.com 6. lecke I. Kirpputorilla Asiakas: Mitä tämä pusero maksaa? Myyjä: Se maksaa 4 euroa.

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Koska naapurit olivat kaataneet puun meidän pihalle, he korjasivat sen pois.

Koska naapurit olivat kaataneet puun meidän pihalle, he korjasivat sen pois. JATKA LAUSETTA. PLUSKVAMPERFEKTI + IMPERFEKTI Kun minä olin syntynyt, olin pieni vauva. Kun me olimme kuorineet perunat, keitimme ne. Sitten kun perunat olivat kiehuneet, söimme ne kastikkeen kanssa. Koska

Lisätiedot

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com 6. ÓRA IGEI CSOPORTOK 1. puhua-típusú igék: az ide tartozó igék infinitívusza -a/-ä, ragozáskor levágjuk az igéről,

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kappale 2. Tervetuloa!

Kappale 2. Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 17 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 18 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Hei, kuka sinä olet? Minä olen Joonas Virtanen.

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

REFERATIIVINEN LAUSEENVASTIKE

REFERATIIVINEN LAUSEENVASTIKE MIKÄ ON LAUSEENVASTIKE? Lauseenvastikkeeksi sanotaan rakennetta, joka korvaa sivulauseen. Lauseenvastike merkitsee samaa kuin sivulause. Lauseenvastikkeita on erilaisia. Päälause + sivulause Päälause +

Lisätiedot

TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1

TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1 TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1 Lukiessa -rakenne (2. infinitiivin inessiivi) Temporaalinen lauseenvastike 1 korvaa kun-lauseen, jonka toiminta on samanaikaista päälauseen toiminnan kanssa. Verbityyppi

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

1. Nyelvismereti feladatsor Maximális pontszám: 15

1. Nyelvismereti feladatsor Maximális pontszám: 15 1. Nyelvismereti feladatsor Maximális pontszám: 15 Válassza ki a helyes megoldást! 1. Lapissa on kesällä... yölläkin. A/ valoisa B/ valkoista C/ valoisaa D/ valkoinen 2. Hänellä ei ole vielä.... A/ matkalippua

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Mitä tämä vihko sisältää?

Mitä tämä vihko sisältää? Asuntotoiveeni Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Milloin haluan muuttaa omaan asuntoon? 5 3. Mihin haluan muuttaa? 5 4. Millaisessa asunnossa haluan asua? 6 5. Millaisella asuinalueella

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot