KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / október 21.

3 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sanoilla tai sanayhtymillä! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Metsänsuojelu Metsäluonto tarvitsee suojelua. Metsistä löytyy eniten uhanalaisia lajeja maassamme. (0) Etelä-Suomessa vain pari prosenttia metsistä on suojeltu. Metsäluonto voidaan turvata vain luomalla riittävän laaja ja hyvälaatuinen suojelualueverkosto. (1) suojelua tarvitsevat arvokkaat metsäalueet tulee löytää ja kartoittaa. Suomessa hävitetään jatkuvasti arvokkaita metsäalueita. Syynä tähän on usein tiedon puute: arvokkaita metsiä ei tunnisteta eikä siksi saada suojelun piiriin. Suomen valtio on METSO-ohjelman kautta varannut merkittäviä summia metsien suojelualueiksi ostamista varten. Valtio ei kuitenkaan tee selvityksiä arvometsien sijainnista. Tällaista tietoa ei ole koskaan koottu systemaattisesti, (2) arvokkaita metsäkohteita tuhoutuu koko ajan erilaisista syistä. (3) suojelun arvoinen metsäalue on paikallistettu, selvitämme sen omistajan. (4) maanomistaja haluaa suojella metsäänsä, aloitetaan neuvottelut alueellisen ympäristökeskuksen kanssa. Päätöksen suojeluun ryhtymisestä tekee maanomistaja. Metsänsuojelualueella esimerkiksi metsänhakkuut ja rakentaminen ovat yleensä kiellettyjä, (5) erilaista virkistyskäyttöä, marjastusta ja ulkoilua ei ole tarvetta rajoittaa. Metsänsuojelusta maanomistajille viime vuosina maksetut korvaukset ovat viime vuosina olleet keskimäärin euroa hehtaarilta. Metsänomistaja voi myös myydä metsänsä valtiolle suojelualueeksi. Yleisempää on kuitenkin yksityisen suojelualueen perustaminen, (6) metsän omistusoikeus säilyy ennallaan. (Lähde: A) kun B) sitä varten C) silti D) jolloin E) jos F) mutta G) minkä vuoksi C Max. Elért 6 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / október 21.

4 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraavat tekstit, jotka ovat pätkiä artikkeleista. Sinun tehtäväsi on etsiä artikkelien otsikot. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Kesämökkejä on Päijät-Hämeessä verraten tiheästi. Tilastokeskuksen mukaan Päijät-Hämeessä yhdellä neliökilometrillä kesämökkejä on keskimäärin neljä, kun koko maassa jäädään 1,6 kesämökkiin neliökilometrillä. Kesämökkejä Päijät-Hämeessä on kaikkiaan noin Koko maassa kesämökkejä on Kesämökkien keskikoko Suomessa on 47 neliötä. (Lähde: muokattu) (7) Tulevan Unkarin-matkan ajankohtaa ja matkakohdetta suunnitellessa kannattaa tutustua eri puolilla maata järjestettävien festivaalien ohjelmiin. Tarjolla on musiikkia barokkilinnan tiloissa esitettävästä oopperasta ulkoilmafestareiden rockiin ja jazziin. Urheilun harrastaja voi osallistua uintikisaan Balatonjärven yli tai maratonjuoksuun ja penkkiurheilija mennä jännittämään Hungaroringin formulakisoihin. (Lähde: muokattu) (8) Alvar Aalto näyttelyn avajaiset pidetään Debrecenissä Alvar Aalto näyttelyn yhteydessä järjestetään Kölcsey-keskuksessa arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnitteluseminaari Debrecenin seminaarin kunniavieraaksi saapuu maailmankuulu unkarilainen arkkitehti Imre Makovecz. (Lähde: muokattu) (9) Tärkeä uudistus kevään aikana on ollut nettisivujen ilmeen uusiminen ja rakenteen kehittäminen. Toivotaan, että uudet nettisivut löytävät runsaan yleisön. Syyskauden Finnagorassa aloittaa Ilmari Tapiolan saamelaiskäsitöitä esittelevä näyttely, joka avataan 8.8. osana Kansatieteen museon suurta Suomi-näyttelyä. Näyttely on nähtävillä Kansatieteen museossa asti. (Lähde: muokattu) (10) Kansatieteen museon Suomi unkarilaisten silmin näyttelykokonaisuuden huipentaa Finnagoran osalta Ilmari Tapiolan saamelaiskäsitöiden näyttely Näyttely koostuu saamelaisten perinteidensä mukaan koristelluista puu- ja sarvikäsitöistä. (Lähde: muokattu) (11) Haapio-näyttely on saanut niin innostuneen vastaanoton Pécsin kulttuuripääkaupungissa, että se jatkaa kulkuaan Pécsissä ja lähialueilla syyskuun puoliväliin asti. Ensimmäisiä avajaisia vietettiin Pécsin yliopiston tiloissa ja sen jälkeen näyttely on ollut nähtävillä Orfűssä. Heinäkuussa näyttely siirtyy Kővágószőlősin kylään ja syyskuussa Orimattilan ystävyyskuntaan Kozármislenyiin. (Lähde: muokattu) (12) Puputyttö-näytelmä keräsi Sirály-teatterissa täyden katsomon kaikkina esitysiltoinaan ja sai erittäin myönteiset arvostelut. Ensi-illan yhteydessä kuultiin kirjailija Saara Turusen omia näkemyksiä näytelmän taustasta ja tulkinnoista. Ilahduttavaa on se, että näytelmä tulee saamaan jatkoesityskertoja Budapestissä. (Lähde: muokattu) (13) Aku Ankan taskukirjat juhlistaa 40-vuotista taivaltaan Tripla-taskarilla. Peräti 768 sivua sisältävä Tripla on maailman ankkahistorian suurin taskukirja. Tripla tarjoaa 29 Suomessa ennen julkaisematonta sarjakuvaa. (Lähde: írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / október 21.

5 (14) Helsingin Sanomat haluaa lukutaitopäivän kunniaksi rohkaista vanhempia lukemaan lehteä yhdessä lastensa kanssa. Sanomalehtien lukeminen kehittää sellaisia taitoja, jotka edistävät muuta oppimista. Sanomalehteä lukevien on todettu myös pärjäävän koulussa paremmin, yhteyspäällikkö Pirjo-Riitta Puro Sanomalehtien liitosta kertoo. Lukutaitopäivän kunniaksi Helsingin Sanomat julkaisee tänään sarjan juttuja, jotka on tarkoitettu luettavaksi yhdessä perheen ala-asteikäisten kanssa. (Lähde: (15) PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti tekevät kiertueen, jonka aikana he esittävät Ultra Bran kappaleita. Kaksikko laulaa Ultra Bra -hittejä Hei, kuule Suomi -konserteissa, joiden tuotto menee kokonaan hyväntekeväisyyteen. Konserttien tuotot menevät lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tukemiseen. (Lähde: A) Unkarissa festivaalien vuosi B) Aku Ankan juhlataskukirja painaa miltei puoli kiloa C) Arkkitehtuuria näytteillä D) Tänään vietetään lukutaitopäivää E) Mielenkiintoisen näyttelyn kiertomatka F) Ilmari Tapiolan käsityöt esillä Kansatieteen museossa G) Mökkielämä kukoistaa Päijät-Hämeessä H) Hyväntekeväisyyskonserteissa Ultra Bran musiikkia I) Turusen näytelmä jatkaa Budapestissä K) Muutoksia Finnagorassa G Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / október 21.

6 TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava teksti. Päätä sitten, ovatko seuraavalla sivulla olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta eli oikein. Kirjoita taulukkoon V- kirjain, jos lause ei ole totta eli se on väärin. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Hevoskansa unkarilaiset Unkarilaisten ja suomalaisten yhteinen alkukoti 4000-luvulla ennen ajanlaskumme alkua sijaitsi Ob-joen yläjuoksun tienoilla Uralin takana. Sieltä suomalaiset lähtivät jo 3000-luvulla e.kr. parempien maiden etsintään. Unkarilaisten esi-isät lähtivät vaeltamaan pienikokoisten mutta vahvajalkaisten kylmäveristyyppisten hevostensa kanssa n vuotta myöhemmin. Heillä oli jo tuolloin tietämystä hevoskasvatusperinteestä, ja heidän elämäntapansa oli puolipaimentolaista. Uusilla alueilla unkarilaiset törmäsivät vieraisiin kansoihin, ja useimmiten syntyi yhteenottoja ja sotia. Silloin unkarilaiset turvautuivat parhaaseen taitoonsa ratsastukseen. Sekä tytöt että pojat opetettiin ratsastamaan heti kun he siihen kykenivät. Unkarilaiset viettivät kaikki päivät hevostensa kanssa, ja niihin luotettiin ja kiinnyttiin. Tällainen syvä suhde hevosen ja ihmisen välillä oli luultavasti ennennäkemätöntä Euroopassa: hevonen oli tasavertainen kumppani, ei pelkkä käyttöesine. Unkarilaiset myös hautasivat hevoset kaatuneiden soturien vierelle, jotta he voisivat jatkaa yhdessä matkaa ikuisuuteen. Hevonen oli ystävä ja kumppani niin elämässä kuin kuoltuaankin. Tämä historiallinen tausta ja unkarilaisten saapuminen nykyisen Unkarin alueelle ja sen valloitus, ns. maahantulo vuosina on kaikkien unkarilaisten ylpeyden aihe. Unkarilaiset saavat jo ennen kouluun menoa kuulla monet tarinat Árpád-ruhtinaasta, joka johti kansan valkoisella hevosellaan Karpaattien läpi Unkariin. Nykyään Unkarissa kasvatetaan useita kotoperäisiä hevosrotuja, tunnetuimpina unkarilainen lipica eli lipizzanhevonen, shagya-arab, nonius, gidran, furioso, kisbérin puoliverinen ja unkarin kylmäverinen. Unkarilaisilla on pitkä hevoskansan tausta, josta he ovat itsekin tietoisia. Nyky- Unkarissa kuitenkin melko harva osaa ratsastaa. Yhtenä syynä on sosialismin aikainen ratsastuskielto: ratsastusta pidettiin ylimysten huvina. Unkarilaisella talonpojalla oli kuitenkin aina käytössään hevonen vaikka se olisi ollutkin valtion omistuksessa. (Lähde: muokattu) írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / október 21.

7 (0) Unkarilaiset lähtivät matkalle Ob-joen tienoilta ennen suomalaisia. (16) Unkarilaisilla oli jo maahantulon aikaan tiivis suhde hevosiinsa. (17) Ratsastaja ja hevonen haudattiin samaan paikkaan. (18) Unkarissa monet osaavat nykyään ratsastaa. (19) Unkarilaiset lapset eivät tiedä paljoa maahantulosta. (20) Sosialismin aikana ratsastaminen oli kielletty. (21) Sosialismin vaikutuksista johtuen hevoskansa unkarilaiset eivät enää ole ylpeitä historiallisesta taustastaan V Max. Elért 6 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / október 21.

8 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava teksti ja täydennä seuraavalla sivulla oleva taulukko. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Savonlinnassa sijaitsevan Olavinlinnan rakentaminen aloitettiin vuonna Linnan viidestä tornista on nykymuodossa säilynyt kolme. Olavinlinna on rakennettu pienelle Saimaan kalliosaarelle. Nykyään linna tunnetaan erityisesti joka heinäkuisten Savonlinnan oopperafestivaalien tapahtumapaikkana. Oopperafestivaalien aikana ei pääse linnan keskusbastioniin. Turun linnan ensimmäinen rakennusvaihe oli Siihen aikaan ympäröivän veden pinta oli kolme ja puoli metriä korkeammalla kuin nyt ja linna rakennettiinkin pienelle saarelle. Linnan nykyiseen muotoon saattaminen alkoi vuonna 1961 ja valmistui Linnassa on useita näyttelyitä, joissa on esillä muun muassa lasi- ja posliiniesineitä, koruja ja erilaisia vanhoja tavaroita. Lisäksi monet linnan huoneista on sisustettu eri vuosisatojen tyyliin. Hämeen linnan rakentamisen arvellaan alkaneen 1200-luvun lopulla. Poikkeuksena muihin Suomen keskiaikaisiin linnoihin Hämeen linnan ulkoasua hallitsee punatiili. Vuonna 1659 tulipalo aiheutti vakavia vaurioita päälinnassa, ja 1700-luvun puolivälin muutostöiden johdosta linna menetti kaksi torneistaan. Hämeen linna toimi vankilana vuodesta 1837 vuoteen Linna on sisäpuolelta täysin modernisoitu. Raaseporin linna on rakennettu 1300-luvulla ja sijaitsee kalliolla. Alunperin linnaa on ympäröinyt vesi, ja sen vieressä virtaa yhä vieläkin joki. Raaseporin linna hylättiin luvulla ja se raunioitui. Linnaa on restauroitu vuodesta 1890 lähtien, mutta on mahdotonta tietää minkänäköinen se on alunperin ollut. Kreivi Pietari Brahe rakennutti itselleen vuosina nykyisen Ristiinan alueelle erään kukkulan päälle pienen huoneen linnan. Nykyään sitä kutsutaan Brahelinnaksi. Todennäköisesti vuonna 1802 linna purettiin kokonaan ja nykyään jäljellä on vain ympärysmuuri, kellari sekä joitain muita viime aikoina restauroituja osia. Kastelholman linna arvellaan rakennetun 1300-luvun lopulla. Alunperin linna rakennettiin pienelle saarelle ja sitä ympäröi vesi ja vallihaudat. Seuraavien vuosisatojen aikana linna oli strategisesti tärkeä sijaintinsa vuoksi, mutta vähitellen se alkoi menettää merkitystään. Vuonna 1745 linnaa koetteli tuhoisa tulipalo ja se raunioitui. Kastelholman linna on osittain restauroitu ja on nykyään yksi ruotsinkielisen Ahvenanmaan tunnetuimmista nähtävyyksistä. (Lähde: írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / október 21.

9 (0) Linnan rakentaminen aloitettiin 1400-luvulla. Olavinlinna X Turun linna Hämeen linna Raaseporin linna Brahelinna Kastelholman linna (22) Se sijaitsee Saimaan järven rannalla. (23) Linnan uudistuksen takia sillä on nyt kaksi tornia vähemmän. (24) Se on joen rannalla. (25) Linnaa ympäröivän veden pinta on nyt alempana kuin se oli aikoinaan. (26) Linnan rakennusmateriaali eroaa muiden keskiaikaisten linnojen materiaalista. (27) Ei ole varma, että linna on samannäköinen kuin se on alunperin oli ollut. (28) Linna on ruotsinkielisellä saarella. (29) Kesäisin siellä järjestetään oopperafestivaalit. (30) Linnasta on enää hyvin vähän jäljellä Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / október 21.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / október 21.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / október 21.

12 maximális pontszám 1. feladat 6 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat 9 3. feladat 6 4. feladat 9 Feladatpont összesen 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / október 21.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / október 21.

15 TEHTÄVÄ 1 Pane sulkeissa annetut sanat oikeaan muotoon. Ota huomioon myös rektiot! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Suomi on maailman paras maa! On lottovoitto syntyä Suomeen kuuluu sanonta. Arvostettu yhdysvaltalainen viikkolehti Newsweek päätyy tuoreessa vertailussaan samaan tulokseen: Suomi sijoittuu sadan maan kokonaisvertailussa (0) ensimmäiselle sijalle (ensimmäinen sija). Lehti vertaa (1) (maat) viiden mittarin avulla: koulutusjärjestelmän, terveydenhuollon, elämänlaadun, talouden (2) (dynaamisuus) ja poliittisen ympäristön perusteella. Yhdysvaltalainen aikakauslehti Newsweek pyrkii maanantaina julkaistussa tutkimuksessaan selvittämään, mikä on maailman kaikista maista paras paikka asua ja elää. Lehti pyrki vastaamaan (3) (kysymys): jos syntyisi tänään, mikä maa tarjoaisi parhaan mahdollisuuden turvalliseen, terveeseen ja verrattain vauraaseen elämään. Suomi sijoittuu tässä sadan maan vertailussa ykköseksi. Sveitsi sijoittui toiseksi ja Ruotsi kolmanneksi. Yhdysvallat on kokonaisvertailussa yhdestoista. Koulutusjärjestelmän osalta Suomi sijoittuu ensimmäiseksi. Elämänlaadun osalta olemme neljännellä, poliittisen ympäristön osalta viidennellä, talouden dynaamisuuden osalta kahdeksannella sijalla sekä terveydenhuollon osalta olemme sijalla seitsemäntoista. Koska keskenään (4) (erilainen) maita on vaikea verrata, lehti jaottelee maat vielä erilaisiin (5) (luokat) väestön (6) (koko) ja tulotason mukaan. Näissäkin (7) (vertailut) Suomi on menestyksekäs: paras korkean tulotason maa sekä paras väestöltään pieni maa. (Lähde: Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / október 21.

16 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Mannerheim-elokuvan casting-tilaisuus suurlähetystössä Suurlähetystön monitoimitilasta tuli torstaina 5.8. Renny Harlinin ja Markus Selinin Mannerheim-elokuvan casting-(0)... näyttämö. (8)... tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus päästä osaksi suomalaista kulttuurihistoriaa, kun Suomen suurlähetystö ja Mannerheim-elokuvan tekijäryhmä järjestivät suurlähetystössä casting-tilaisuuden, jossa (9)... suomenkielisiä avustajia suurelokuvaan. Monitoimitilaan kokoontui yli kolmekymmentä innokasta avustajaehdokasta, joista elokuvatiimi tekee valintansa. Kaikki halukkaat saivat mahdollisuuden osoittaa näyttelijänlahjansa yhdessä yhden elokuvan käsikirjoittajista Heikki Vihisen kanssa. Kameran eteen uskaltautui myös suurlähetystön henkilökuntaa, sillä myös suurlähettiläs Jari Vilén ja tällä viikolla työnsä aloittanut ministerineuvos Pasi Pöysäri laittoivat itsensä peliin castingissa. Mannerheim-elokuvan ohjaa Renny Harlin ja tuottavat Markus Selin ja Jukka Helle. Elokuva kertoo (10)... Mannerheimin tarinan lapsuudesta kuolemaan, ja suurin osa elokuvasta (11)... Unkarissa. (Lähde: (0) A) tilaisuuden B) tilaisuuteen C) tilaisuutta D) tilaisuus (8) A) Unkarissa suomalaisille B) Unkarissa suomalaisten C) Unkarin suomalaiselle D) Unkarin suomalaisille (9) A) etsitään B) etsivät C) etsitettiin D) etsittiin (10) A) marsalkan B) marsalkasta C) marsalkka D) marsalkkan (11) A) kuvaa B) kuvataan C) kuvaavat D) kuvattiin A Max. Elért 4 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / október 21.

17 TEHTÄVÄ 3 Pane sulkeissa annetut verbit oikeaan muotoon. Ota huomioon tempukset ja modukset! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Mämmi Mämmi on makea suomalainen perinneruoka, jota (0) nautitaan (nauttia) varsinkin pääsiäisen aikaan. Mämmi on imellettyä puuroa, joka (12) (valmistaa) pääosin vedestä, maltaasta ja ruisjauhosta. Suomessa täysin imelä mämmi oli vanhastaan vain Lounaisen-Suomen ruoka. Muualla maassa ja etenkin idässä (13) (tuntea) sen sijaan hapanimelät mämmit, kuten hapanmämmi ja syötävä taikina. Nämä (14) (olla) myös laajalti tunnettuja itäeurooppalaisia ruokia. Makea, maltaista ja jauhoista imelletty pääsiäismämmi (15) (tulla) tunnetuksi koko Suomessa koulujen ja ruoanlaittokurssien myötä. Nykyään mämmi (16) (tarjota) jäähdytettynä sokerin ja kerman kera, mutta aikaisemmin sokeria ei (17) (käyttää) ja kermakin (18) (olla) hapanta smetana-tyyppistä. Teolliset mämmit (19) (olla) yleensä sesonkituotteita. Tavanomainen myyntiaika on tammikuun alusta pääsiäiseen saakka. Suurista valmistajista vain yksi yritys (20) (valmistaa) mämmejä ympäri vuoden. Mämmiä (21) (myydä) niin kylmätuotteena kuin pakasteenakin. Persialaiset (22) (syödä) samaan tapaan valmistettua "mämmiä" persialaisena uutena vuotena, joka on kevään ensimmäinen päivä. He (23) (kutsua) sitä nimellä Sämänu. (Lähde: Max. Elért 12 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / október 21.

18 TEHTÄVÄ 4 Pane sulkeissa annetut verbit imperfektiin. Ota huomioon modukset! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Suomen sudet 1850-luvulla sudet (0) asuttivat (asuttaa) koko Suomea. Niiden tuolloinen määrä on vain arvioitavissa, mutta susia lienee ollut maassamme noin Vielä 1800-luvun lopulla susia (24) (tavata) Ahvenanmaallakin ja liikkuipa niitä talviaikaan Helsinginkin seuduilla luvun loppupuolella suoritettu laajamittainen, kampanjoitu susien hävitystyö (25) (johtaa) siihen, että 1900-luvun alussa sudet (26) (kadota) valtaosasta maata kokonaan luvulla sudet (27) (olla) maassamme sukupuuton partaalla luvulta aina tähän päivään asti Suomen susikanta on ollut Venäjältä maahamme vaeltaneiden susien varassa. Ilman Venäjää meillä ei olisi ollut liki sataan vuoteen enää ainuttakaan sutta. Vuoden 1850 jälkeen Suomessa on kaadettu laillisten kaatotilastojen mukaan sutta. Valtaosa niistä on ammuttu vuosina Se, kuinka paljon näiden laillisten kaatojen lisäksi susiamme on kaadettu, jää arvioitavaksi. Tämä lukema yli sadan vuoden ajalta on hyvin suuri, sillä arvioidaan, että susiamme salametsästetään vuodessa kappaletta. Aika ajoin Suomeen on suuntautunut Venäjältä suurempia susivaelluksia, kuten vuosina , 1975 ja Vuonna 1984 (28) (ampua) 50 sutta. Sen jälkeen susien vaeltaminen Venäjältä Suomeen on vähentynyt, kun venäläiset ovat rakentaneet rajan suuntaisen raja-aidan 1980-luvun loppupuolella. Aidassa on teiden kohdalla aukkopaikkoja ja muitakin reikiä, joista sudet pääsevät läpi. Suurempia susivaelluksia Suomeen ei kuitenkaan enää suuntaudu. (Lähde: Max. Elért 5 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / október 21.

19 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / október 21.

20 maximális pontszám 1. feladat 7 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 4 3. feladat feladat 5 Feladatpont összesen 28 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / október 21.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / október 21.

23 TEHTÄVÄ 1 Kuulet tekstin Kalevalan päähenkilöistä. Päätä alla olevista väitteistä, mikä kenestäkin kertoo. Huom! Sama väite voi kertoa useammastakin henkilöstä. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet läpi. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Väinämöinen Aino Ilmarinen Joukahainen Lemminkäinen Louhi (0) Hän kosii Pohjolan neitoa. X X X (1) Ainon veli, joka lupaa sisarensa Väinämöiselle vaimoksi. (2) Seppä, joka takoo sammon. (3) Hän on tietäjä. (4) Pohjolan neidosta tulee hänen emäntänsä. (5) Hän lupaa tyttärensä sille, joka takoo sammon. (6) Hän hukkuu veteen. (7) Hän lupaa Pohjolan emännälle sammon Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / október 21.

24 TEHTÄVÄ 2 Kuulet tekstin Unkarissa asuvista suomalaisista. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Sinun pitää päättää, mitkä alla olevista väitteistä ovat totta ja mitkä eivät. Kirjoita taulukkoon O- kirjain, jos lause on oikein, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet läpi. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Arvioiden mukaan Unkarissa asuu yli 600 suomalaista. (8) Unkarissa asuvat suomalaiset tekevät työtä pääasiassa yrityksissä, mutta heitä on myös opettajina ja tutkijoina. (9) Vain kolmessa unkarilaisessa yliopistossa opetetaan suomea. (10) Unkarilaiset, jotka opiskelevat unkaria yliopistossa, joutuvat opiskelemaan suomen kieltä. (11) Ystävyyskaupunkipareja on yli 50. (12) Finnagora on Budapestissä toimiva Suomen kulttuurin, tieteen ja talouden keskus. (13) Ystävyyskaupunkitoimintaa koordinoi Kalevala-ystävyyspiiri. (14) Kalevala-ystävyyspiiri toimii Debrecenissä. (15) Vuonna 2007 Unkariin saapui Suomesta noin 7,5 tuhatta turistia V Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / október 21.

25 TEHTÄVÄ 3 Kuulet Renny Harlinin haastattelun. Kuulet sen kaksi kertaa. Sinun tehtäväsi on jatkaa tai täydentää lauseita. Kirjoita taulukkoon A-, B- tai C-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Mannerheim-elokuva maksaa noin... A) 20 miljoonaa euroa. B) 10 miljoonaa euroa. C) 9 miljoonaa euroa. (16) Renny Harlin saapui Suomeen... A) tapaamaan poikaansa. B) lomalle. C) filmaamaan. (17) Elokuvaa kuvataan pääosin... A) Unkarissa. B) Suomessa. C) Yhdysvalloissa. (18) Mannerheim-elokuvan kuvaukset... A) aloitettiin 10 vuotta sitten. B) aloitetaan vasta tänä vuonna. C) kestivät 10 vuotta. (19) Renny Harlinin poika on... vuotta vanha. A) 13 B) 30 C) 31 (20) A) Luukas on urheilija. B) Luukas ja Renny pelaavat yhdessä pallopelejä. C) Renny ei pelaa jalkapalloa poikansa kanssa. (21) Renny Harlin... A) ei kuuntele poikansa mielipidettä. B) kuuntelee innolla poikansa kommentteja. C) ei anna poikansa katsoa elokuviaan. (22) Uutuuselokuva Georgia kertoo... A) toisesta maailmansodasta. B) Georgian ja Suomen välisista suhteista. C) Georgian ja Venäjän välisesta sodasta vuonna B Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / október 21.

26 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / október 21.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / október 21.

28 maximális pontszám 1. feladat 7 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 7 Feladatpont összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / október 21.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / október 21.

31 TEHTÄVÄ 1 Viime viikolla olit luokkaretkellä. Luokanvalvoja on pyytänyt sinua kirjoittamaan retkestä lyhyesti koulun nettisivuille. Ota kirjoituksessasi esille seuraavat asiat: o Kerro, missä kävitte. o Kerro siitä, mitä kaikkea teitte ja näitte. o Kerro majoituksesta. o Kerro, kuinka viihdyitte. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / október 21.

32 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / október 21.

33 TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta! A) Olet muuttanut kerrostalon vuokra-asunnosta omakotitaloon. Kirjoita sähköpostiviesti suomalaiselle ystävällesi, jossa kerrot muutosta. Ota viestissäsi esille seuraavat asiat: o Kerro, miksi olet muuttanut omakotitaloon. o Kerro, miten viihdyt uudessa talossa. o Kerro, kummassa on parempi asua ja miksi. o Kerro omakotitalossa asumisen eduista ja haitoista. Kirjoita sanaa. B) Kirjoita koululehteen artikkeli Internetin käytöstä. Muista ottaa siinä esille seuraavat asiat: o Kerro lukiolaisten Internetin käyttötavoista. o Kerro, kuinka usein ja mihin tarkoituksiin teini-ikäiset käyttävät Internetiä. o Kerro, minkälaisilla nettisivuilla sinä mielelläsi käyt. o Kerro Internetin eduista. o Kerro, mitä vaaroja mielestäsi netin käytössä on. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / október 21.

34 Kirjoita tähän valitsemasi aiheen kirjain A tai B: írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / október 21.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / október 21.

36 Feladat Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 2. feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / október 21.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 25. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan SUOMALAISUUS Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee ja mitä siitä haluat ottaa omaksesi? Mitä et? Miksi? Mitä tarkoittavat

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Älä luule, ota selvää!

Älä luule, ota selvää! Älä luule, ota selvää! Tekijä Elämä ilman kulttuuria on tylsää 1 Yhdistä tekijä ja teos. laulaja kirjailija kuvittaja ohjaaja säveltäjä 2 Kirjoita omin sanoin kehykseen mikä teos on. 3 Täydennä ajatuskarttaan

Lisätiedot

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Pietarin Katulapset ry Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Ihmisarvoinen lapsuus on erittäin suuri asia. Valitettavasti kaikille lapsille Venäjällä se ei ole mahdollista. Omien vanhempiensa hylkäämiä

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Mitä tiedät Suomesta?

Mitä tiedät Suomesta? Sida 1 av 5 Suomen kieli

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2015. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

1. Tehtäväsarja. Keskustele kokeen pitäjän kanssa hänen ehdottamastaan aiheesta!

1. Tehtäväsarja. Keskustele kokeen pitäjän kanssa hänen ehdottamastaan aiheesta! 1. tétel 1/2. oldal 1. Tehtäväsarja Suullinen koe koostuu kolmesta arvioitavasta osasta. Tehtävissä 2 ja 3 kokeen suorittajalla on noin puoli minuuttia aikaa tehtävien miettimiseen. Koe alkaa johdattelevalla

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

Tehtäviä. Teemu Saarinen: Pallosankari Unski

Tehtäviä. Teemu Saarinen: Pallosankari Unski Teemu Saarinen: Pallosankari Unski JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi 2012

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Kansainvälinen kulttuuritapahtuma

Kansainvälinen kulttuuritapahtuma Kansainvälinen kulttuuritapahtuma Case: Savonlinnan Oopperajuhlat Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring 3.6.2011. Historiaa Ensimmäiset oopperajuhlat Olavinlinnassa pidettiin kesällä

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2014. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen.

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. FINLAND: 1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. Pentti, 2-vuotias poika Pentti syntyi seitsemän viikkoa etuajassa ja vietti neljä

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Entisajan vaatteissa. Tehtävät koululle

Entisajan vaatteissa. Tehtävät koululle Entisajan vaatteissa Tehtävät koululle Työpajassa tutustutaan arkipukeutumiseen 1900-luvun alussa. Keski-Suomi sijaitsee itäisen ja läntisen kulttuurialueen rajalla, mikä on johtanut kulttuuripiirteiden

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku Iso alkukirjain seuraaviin: nimet, maat, kaupungit Pieni alkukirjain seuraaviin: viikonpäivät, kielet, kuukaudet 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Lisätiedot

Monimuotoisuuden suojelu

Monimuotoisuuden suojelu Monimuotoisuuden suojelu Metson keinoin i Ylitarkastaja Leena Lehtomaa, Lounais-Suomen ELY-keskus METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008-2016 1 Esityksen sisältö METSO turvaa monimuotoisuutta

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ

TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: OSA1: OSA 2: 1. Mikä oli kuninkaan ja kuningattaren suurin toive? 2. Millainen uusi kuningatar oli? 3. Mistä uusi

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 keskusteltiin ilmastonmuutoksesta. Tutkija Kimmo Ruosteenoja, ympäristöjohtaja Pekka Kansanen ja kansanedustaja Tarja Cronberg alustivat.

Lisätiedot

Ainejärjestölehtien vertailu

Ainejärjestölehtien vertailu Artikkeli on julkaistu alunperin Turun Yliopiston Kemistien ainejärjestön, TYK ry:n lehdessä Tykissä 2/2009. Ainejärjestölehtien vertailu Jorma Kim Lähes kaikkia asioita voidaan vertailla toisiinsa: tietokoneita,

Lisätiedot

Golf Digest lukijatutkimus

Golf Digest lukijatutkimus Golf Digest Golf Digest lukijatutkimus Toteutettu web-kyselynä toukokuussa 8 Vastaajat ovat Golf Digest lehden tilaajia ja lukijoita Vastaajia n = 479 Lehden jutut luetaan tarkkaan Luen lehden jutut Vastaajista

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Zonation ja luonnonhoidon tilatason suunnittelu yksityismetsissä

Zonation ja luonnonhoidon tilatason suunnittelu yksityismetsissä Zonation ja luonnonhoidon tilatason suunnittelu yksityismetsissä Paikkatieto maankäytön suunnittelussa esimerkkinä METSO ja Zonation Seminaari, Heureka 30.10.2014 Saara Lilja-Rothsten Metsätalouden kehittämiskeskus

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Kenguru 2014 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosikurssi)

Kenguru 2014 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosikurssi) Kenguru 2014 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Kielipuntari. Porttitehtävät. Avuksi oikean arviointitehtäväpaketin valitsemiseen. Aurora Vasama (toim.) Anu Hakola Kristel Hiltunen Inkeri Kaipiainen

Kielipuntari. Porttitehtävät. Avuksi oikean arviointitehtäväpaketin valitsemiseen. Aurora Vasama (toim.) Anu Hakola Kristel Hiltunen Inkeri Kaipiainen Kielipuntari Porttitehtävät Avuksi oikean arviointitehtäväpaketin valitsemiseen Aurora Vasama (toim.) Anu Hakola Kristel Hiltunen Inkeri Kaipiainen Piirrokset: Anniina Hankkio, Anna-Riitta Jussila Taitto:

Lisätiedot

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt:

LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt: 1 LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot