KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / november 6.

3 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / november 6.

4 TEHTÄVÄ 1 Laita tämän kirjeen lauseet oikeaan järjestykseen. Ensimmäinen lause on jo annettu. A) Minä olen valmistanut joulua eikä minulla ole ollut ollenkaan kiire. B) Menemme kuitenkin illalla konserttiin Kuhmo-talolle. C) Sitten nähdään. D) Me voimme aika hyvin. E) Terveiset perheellesi! F) Timo on vain joskus huonovointinen kuten esimerkiksi nyt. G) Siellä on hyvä laulaja ja pianisti esittämässä joululauluja. H) Rakas Irja, I) Rakkain terveisin: Merja ja Timo J) On myös mukavaa, kun sinäkin voit tulla jouluksi Kuhmoon. K) Kiitos joulukortista ja kirjeestäsi! L) Lapsemme tulevat jouluksi ja se on kivaa H ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 11 írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / november 6.

5 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraava teksti ja täydennä listassa olevilla sanoilla. Sinulle on annettu malli. Kysmys: Olen 0)... matkalle Viroon, joka on nyt 12)... Voiko siellä nyt maksaa 13)...? Tarvitaanko passia? Tomi Vastaus: Viron virallinen rahayksikkö on edelleen Viron kruunu. Eurot tulevat 14)... aikaisintaan vasta vuonna Kaupoissa ja 15)... ostokset siis 16)... Viron kruunuilla. Kun suomalainen 17)... Viroon, hänellä on oltava voimassa oleva 18)... tai jälkeen myönnetty virallinen 19)... Jos matkustajalla ei ole kumpaakaan näistä, hänen matkansa päättyy jo Helsingin 20)... Toimitus A) lähdössä B) käyttöön C) satamaan D) maksetaan E) passi F) matkustaa G) EU-maa H) henkilökortti I) euroilla J) ravintoloissa A ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / november 6.

6 TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava ohjelma, joka kertoo suomalaisten matkustajien Unkarin matkasta. Päätä sitten, ovatko alhaalla olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta, eli oikein. Kirjoita taulukkoon V-kirjain, jos lause ei ole totta, eli se on väärin. VIININKORJUUMATKA TOKAJIIN (13 henkilöä) OHJELMA Perjantai klo lento Kajaani Helsinki klo lento Helsinki Budapest klo saapuminen Budapestiin ja bussikuljetus Tokajiin, jonne saavumme yöllä (tuo bussiin ruokaa ja juomista) Lauantai keskiviikko Tokajissa tutustumista viinitilaan ja alueeseen, viininkorjuuta, retkiä lähiympäristössä Viinitilalla aamiaiset, illalliset Keskiviikko Aamiainen Tokajissa, lähtö bussilla Budapestiin Majoittuminen hotelliin (2 hengen huoneet), Hotelli Hófehérke, Szőlő utca 3. lentokentän suunnalla, hyvä metroyhteys keskustaan. Aamiaiset hotellissa sisältyvät hintaan. Illalla vapaata ohjelmaa Torstai Perjantai Lauantai Budapestissä: tutustumista kaupunkiin kävellen, vapaata ohjelmaa. Budapestissä: vapaata ohjelmaa. Aikainen aamiainen hotellissa, lähtö lentokentälle. klo lento Budapest Helsinki klo saapuminen Helsinkiin klo lento Helsinki Kajaani klo saapuminen Kajaaniin írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / november 6.

7 0) Suomalaiset tulevat Unkariin junalla. 21) He menevät saapumisen jälkeen suoraan Tokajiin. 22) Tokajissa turistit yöpyvät 5 yötä. 23) Tokajista he tekevät retkiä lähellä oleville alueille. 24) Suomalaiset eivät saa ruokaa viinitilalla. 25) Budapestiin he matkustavat junalla. 26) Budapestissä he yöpyvät hotellissa neljän hengen huoneissa. 27) Turistien pitää maksaa erikseen, jos he syövät aamiaisen. 28) Perjantaina, jokainen voi tehdä mitä haluaa. 29) He katsovat Budapestin nähtävyyksiä keskiviikkona V ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / november 6.

8 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava artikkeli. Tekstin alla on definitioita. Etsi tekstistä sana, joka tarkoittaa samaa, mikä on definitiossa. Sinulle on annettu malli. Suomalaisilla on taas into matkustaa Viime vuosi oli matkatoimistoille vaikea. Valmiiden matkojen ja lentojen myynti oli vuoden alussa ennätyksellisen heikkoa. Ihmisten matkainto on laskenut. Syyt olivat esimerkiksi vuoden 2001 syksyllä sattuneet terrori-iskut New Yorkissa, Irakissa käyty sota sekä sars-tauti. Syksyllä kuitenkin asia pareni. Tammikuussa pidetyillä matkamessuilla matkoja ostettiin jo hyvin. Messujen suosituimpia kohteita olivat Bulgaria, Kroatia, Romania ja Italia. Kaukokohteista ihmisiä kiinnostivat Sri Lanka ja Thaimaa. Myös muut kuin rantalomat käyvät kaupaksi. Finnairin markkinoinnin mukaan lentoja on varattu hyvin kestosuosikkeihin eli Lontooseen ja Pariisiin. Uusiksi suosikeiksi ovat nousseet Wien ja kotimaan Lappi. Keväällä Finnair alkaa lentää suoraan Helsingistä myös Irlannin pääkaupunkiin Dubliniin. (0) halu tai tahto = into (30) paikka, jossa ihmiset voivat varata matkoja, josta he voivat ostaa lentoliput jne. =.. (31) oikein hirveä tapahtuma, joita nykyään tapahtuu maailmassa aika paljon =. (32) mikä tahansa maa tai kaupunki, johon ihmiset haluavat matkustaa = (33) suuri tapahtuma, jossa käy paljon ihmisiä ja katsoo, mihin voi matkustaa ja mitä se maksaa = ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 4 írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / november 6.

9 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / november 6.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / november 6.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / november 6.

12 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat 9 3. feladat 9 4. feladat 4 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / november 6.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 6. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / november 6.

15 TEHTÄVÄ 1 Laita sulkeissa olevat sanat oikeaan muotoon. Sinulle on annettu malli. Koira pääsee kirjastoon Helsingissä Helsingin kirjastot saavat ehkä pian koiraparkkeja, koirien parkkipaikkoja. Ne ovat koppeja, joissa on katto, seinät, muovimatto ja ovi. Niissä on myös avain ja lukko, eli ne voi sulkea. Sellaisessa (0) kopissa (koppi) koira voi odottaa, kun omistaja käy (1)... (kirjasto). Nykyään vain opaskoirat saavat tulla aina (2)... (kirjasto). (Opaskoira auttaa ihmisiä, jotka eivät näe mitään, eli ovat sokeita.) Muuten koiraa ei saa ottaa mukaan kirjastoon. (3)... (moni) ihmiset ovat koirille (4)... (allerginen). He eivät voi tulla kirjastoon, jos siellä on koira. Joskus koirat eivät osaa olla hiljaa kirjastossa. Ne (5)... (häiritä) kirjaston asiakkaita. Koiran omistajat taas (6)... (pelätä), että koira voidaan (7)... (varastaa), jos se on ulkona. He eivät uskalla jättää koiraa yksin ulos. Koiraparkki voisi olla kaikille hyvä asia. Mutta ongelmiakin on vielä. Ei ole esimerkiksi selvää, kuka siivoaa kopit: koiran omistajat vai kirjaston siivooja? ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / november 6.

16 TEHTÄVÄ 2 Alhaalla on lueteltu sanoja. Kirjoita niistä lause. Jokaisen verbin täytyy olla PREESENSISSÄ. Älä muuta sanojen järjestystä. Sinulle on annettu malli. (0) Kuka / sanakirja / tämä / olla Kenen sanakirja tämä on? 8) Katri / uusi / poikaystävä / nimi /olla / Jarno.... 9) tänään / Joonas / ei / ostaa / tori / kala ) huomenna / minä / matkustaa / Espanja / lentokone ) minun / poika / lähteä / ulkoiluttaa / koira ) minä / puhua / hyvin / suomi / mutta / ei / puhua / saksa ) miten / päästä / Helsinki / Tukholma...? 14) Mirja / mennä / kirjasto / lukea / lehdet / ja / opiskella.... ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / november 6.

17 TEHTÄVÄ 3 Pane tekstin lihavat sanat imperfektiin. Sinulle on annettu malli. Viime tiistaina minä (0) matkustin (matkustan) Ranskaan. Siellä (15)... (tapaan) Yrjön, joka asuu Pariisissa. Lentokone (16)... (lähtee) kello kymmenen ja (17)... (saapuu) Pariisiin kello kaksitoista. Matka (18)... (kestää) siis kaksi tuntia. Pariisissa me (19)... (menemme) ensin syömään erääseen hyvään ravintolaan. Sen jälkeen joimme kahvia ja (20)... (syömme) pullaa eräässä kahvilassa. Keskustelimme kauan, sitten kävelimme Seinen rannalla. Iltapäivällä soitimme Mikolle ja ajoimme polkupyörällä. Illalla me (21)... (haluamme) mennä elokuviin yhdessä. Onneksi minun piti lentää takaisin vasta seuraavana päivänä. Yön vietin vielä Pariisissa. ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / november 6.

18 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Minä (0)... Jyväskylässä. Olen myös asunut täällä koko elämäni. Kun (22)... kuusivuotias, (23)...kouluun. Suoritin ylioppilaskokeen vuonna 1993 ja (24)... opiskella Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä. Kun (25)...kolme vuotta, suoritin atk-suunnittelijan tutkinnon vuonna Pari vuotta aikaisemmin olin tavannut Tuulan, johon (26)... Tuula ja minä aloimme seurustella. (27)... pian, että meillä oli paljon yhteistä: (28)... molemmat hyvästä musiikista ja hyvästä ruoasta. Harrastamme myös koripalloa. (0) A) synnyin B) olen syntynyt C) olin syntynyt D) olet syntynyt (22) A) olen ollut B) olin ollut C) olin D) olen (23) A) menin B) olen mennyt C) olin mennyt D) menen (24) A) olen alkanut B) aloin C) olin alkanut D) alkoin (25) A) opiskelin B) opiskelen C) olen opiskellut D) olin opiskellut (26) A) ihastuin B) olen ihastunut C) olin ihastunut D) ihastun (27) A) Olemme huomanneet B) Huomaamme C) Huomasimme D) Olimme huomanneet (28) A) rakastamme B) pidämme C) inhoamme D) vihaamme B ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / november 6.

19 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / november 6.

20 II. Nyelvhelyesség maximális pontszám 1. feladat 7 2. feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 7 ÖSSZESEN ITEM 28 ÖSSZESEN PONT 18 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / november 6.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 6. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / november 6.

23 TEHTÄVÄ 1 Kuulet keskustelun, jossa Katri ja Jaana juttelevat. Kuuntele teksti kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A- tai B-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. (0) Jaana on työssä... A) kirjastossa B) tavaratalossa (1) Katri on työssä ravintolassa... A) viikonloppuisin B) arkipäivisin (2) Tanja Järvisen nimi on nyt Tanja Virtanen, koska... A) hän muutti nimensä B) hän meni naimisiin (3) Katri on ollut yksin... A) noin kuusi kuukautta B) noin yhden vuoden (4) Katrin sisko meni naimisiin... A) viime viikonloppuna B) viime kesänä (5) Katrin sisko... A) opiskelee B) on jo valmistunut (6) Jaanan pitää mennä, koska... A) hänellä on tapaaminen B) hänen bussinsa lähtee kohta (7) Jaana lupaa soittaa Katrille... A) ensi viikolla B) huomenna A ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / november 6.

24 TEHTÄVÄ 2 Kuulet dialogin, jossa kaksi ystävätärtä keskustelee lomastaan. Kuuntele teksti kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. (0) Naiset keskustelevat.lomastaan. A) talvi- C) pääsiäis- B) kesä- D) syys- (8) Toinen heistä haluaa ensin lähteä.... A) Teneriffalle C) Budapestiin B) Portugaliin D) Kreikkaan (9) Toinen nainen (Pirkko) ei ole koskaan käynyt.... A) Teneriffalla C) Bukarestissa B) Lontoossa D) ulkomailla (10) Lehti-ilmoituksen mukaan yksi viikko Kanarialla maksaa.... A) 250 euroa C) 350 euroa B) euroa D) 35 euroa (11) Naiset eivät voi mennä mökille, koska.... A) se on liian kaukana C) muutkin haluavat mennä sinne B) siellä on vielä liian kylmää D) siellä on tylsää olla (12) Budapestissä he voivat asua.... A) hotellissa C) pensionaatissa B) suomalaisten ystävien luona D) unkarilaisten ystävien luona (13) Ystävättäret jakavat tehtävät: yksi huolehtii... ja toinen varaa lentoliput. A) majoituksesta ja ruoasta C) ohjelmasta ja bussilipuista B) rahanvaihdosta ja hotellista D) majoituksesta ja ohjelmasta C ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / november 6.

25 TEHTÄVÄ 3 Kuulet tekstin suomalaisesta saunasta. Kuuntele teksti kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein, eli se on totta, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin, eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. (0) Suomalainen sauna rakennetaan tavallisesti metsän keskelle. (14) Saunan yhteydessä on yleensä suihku- ja pukuhuone. (15) Saunan uunin toinen nimi on kiuas. (16) Saunassa ihmiset tavallisesti seisovat hiljaa. (17) Kiukaalle heitetään vettä, jotta saadaan löylyä. (18) Koivun oksista tehdyllä vastalla tai vihdalla saunojat lyövät saunassa olevia muita ihmisiä. (19) Lapsetkin saavat käydä saunassa, jos he haluavat. (20) Kauan sitten suomalaiset lapset myös syntyivät saunassa V ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / november 6.

26 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / november 6.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / november 6.

28 III. Hallott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat 7 2. feladat 6 3. feladat 7 ÖSSZESEN ITEM 20 ÖSSZESEN PONT 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / november 6.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 6. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / november 6.

31 TEHTÄVÄ 1 Sinulla on syntymäpäivä ensi lauantaina. Täytät 18 vuotta. Järjestät juhlat / kotibileet, johon haluat kutsua myös suomalaisen ystäväsi. Ystäväsi nimi on Timo. Kirjoita hänelle kutsukortti, jossa on päivämäärä (eli milloin juhlat/kotibileet ovat) paikka (eli osoitteesi) ohjelma (eli mitä te teette). Kirjoita viesti, jossa on sanaa. Aloita näin: KUTSU írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / november 6.

32 TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta: A) Ensi vuodeksi haluat mennä Helsinkiin lastenhoitajaksi tai au-pairiksi. Otit yhteyttä erääseen toimistoon, joka etsii suomea puhuvia ulkomaalaisia nuoria Suomeen au-paireiksi. Täydennä ilmoittautumislomake ja sitten kirjoita sanaa itsestäsi. Esim. missä asut, perheestäsi, missä olet oppinut suomea, pidätkö lapsista, miksi haluaisisit matkustaa Suomeen. Se on sinun elämäkertasi. ILMOITTAUTUMISLOMAKE Sukunimi:... Etunimet:... Syntymäaika:... Syntymäpaikka:... Kansalaisuus:... Kotiosoite:... Puhelinnumero:... Sähköposti:... Kielet, joita puhut:... B) Kirjoita artikkeli koululehteen siitä, miten vuotiaat nuoret voivat viettää vapaaaikaansa. Kirjoita sanaa. Esimerkiksi kirjoita näistä asioista: Mihin voi mennä arkipäivisin? (elokuviin, harrastamaan urheilua jne.) Mihin voi mennä viikonloppuisin? (diskoon, elokuviin jne.) Mitä kotona voi tehdä? (lukea hyvää kirjaa, katsoa televisiota jne.) Miksi on mukavaa keskustella ystävien kanssa? Mitä vaaroja diskoissa on? (huumeet ja liian äänekäs musiikki) Miksi on tärkeää nukkua joka yö vähintään 8 tuntia? írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / november 6.

33 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / november 6.

34 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / november 6.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / november 6.

36 Feladat Értékelési szempont Elérhető pont A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 1. Érthetőség 5 Íráskép 1 Összesen 11 A feladat teljesítése a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 2. Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 Összesen 22 IV. Íráskészség pontszáma 33 Elért pont javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / november 6.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1 Harjoitusten vastauksia KAPPALE 1 Harjoitus 1 sivu 20 1. Isabelita on filippiiniläinen. 2. Halvar on islantilainen. 3. Pavel on tšekkiläinen. 4. Susanne on sveitsiläinen.

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

SUOMI 1 SUOMI 1 KAPPALE 1. Harjoitus 3. sivu 18 Tavutus. Harjoitus 4

SUOMI 1 SUOMI 1 KAPPALE 1. Harjoitus 3. sivu 18 Tavutus. Harjoitus 4 KAPPALE 1 sivu 18 Tavutus Hil-jan hy-vä tu-lee, a-ja-tel-len ai-van kau-nis. Ei saa-mi-nen ri-kas-tu-ta vaan sääs-tä-mi-nen. Kaik-ki te-ke-vän kä- teen tu-lee. Jo-ka pe-lis sä ri-kas-tuu, se ta-vois-sa

Lisätiedot

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Petra Autio Eva Lönnbäck Johanna Piirainen Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen 1 Turun kristillisen

Lisätiedot

Mutta puhutaan taas perheestä. Meille italialaisille perhe on todella tärkeä. Minkälainen perhe sinulla on? Minkälainen on sinun perheesi?

Mutta puhutaan taas perheestä. Meille italialaisille perhe on todella tärkeä. Minkälainen perhe sinulla on? Minkälainen on sinun perheesi? Poslech z http://www.yle.fi/opinportti/supisuomea/ (5. Tv-sarja) Hei!/Ciao! Minä olen Giuseppe La Grassa. Olen italialainen. Olen asunut Suomessa 26 vuotta. Suomi on pohjoinen maa - ja hyvin kaukana minun

Lisätiedot

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen KÄTS Käytännön suomea Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen Käytännön Suomea -oppimateriaalin käyttäjälle KÄTS suomen kielen oppimateriaali on tarkoitettu etenkin hitaasti eteneviin aikuisten

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI TAPOLA Talvi 2003/04 LEHTI Lumihiutale Sinä valkoinen, hentoinen Pitsinen hohtavainen pieni Kevyt ilmassa leijäten. Alas pilven reunalta Leijailet tänne jonnekin. Loiste, joka valaisee. Läpi pimeyden tuoden

Lisätiedot

Hanna Tani KIELO. Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan

Hanna Tani KIELO. Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan Hanna Tani KIELO Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan Hanna Tani KIELO Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

Kappale 7. Oppia ikä kaikki

Kappale 7. Oppia ikä kaikki Kappale 7 Oppia ikä kaikki Yläkoulun vanhempainillassa Leilan ja Saidin postiluukku kolahtaa. Heille tulee kirje. Hyvät 8 A -luokkalaisen vanhemmat! Tervetuloa vanhempainiltaan Kissalan koululle tiistaina

Lisätiedot

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto Paasikivi-Opiston ja Turun kristillisen opiston oppimateriaalia 1 työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle

Lisätiedot

PERUSOPINNOT 3 / ILTAOPINNOT OBJEKTI TEHTÄVIEN VASTAUKSIA PRONOMINITEHTÄVÄ. Haluatko sinä ostaa TÄMÄN KALLIIN KÄNNYKÄN?

PERUSOPINNOT 3 / ILTAOPINNOT OBJEKTI TEHTÄVIEN VASTAUKSIA PRONOMINITEHTÄVÄ. Haluatko sinä ostaa TÄMÄN KALLIIN KÄNNYKÄN? PERUSOPINNOT 3 / ILTAOPINNOT OBJEKTI TEHTÄVIEN VASTAUKSIA PRONOMINITEHTÄVÄ Haluatko sinä ostaa TÄMÄN KALLIIN KÄNNYKÄN? Minä en tarvitse TUOTA TYHMÄÄ KIRJAA. Luin SEN HYVÄN TEKSTIN eilen. Sinun täytyy myös

Lisätiedot

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Matkapäiväkirja Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Teksti, kuvat ja kuvatekstit: jorma.soini@in105.fi Päiväkirjan tekstit on poimittu lähes sellaisenaan

Lisätiedot

Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa

Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa 1 Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa GUNILLA LADBERG 2 Sisällys Kääntäjän kommentti... 3 Pakolainen omassa maassaan... 5 Inger Koko elämäni muuttui kolmessa päivässä... 6 Mahdoton pako... 9 Klas Niin, se

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Kappale 13. Matkalla

Kappale 13. Matkalla Kappale 13 Matkalla Lomalla On heinäkuu ja kesäloma. Aino ja Reino haluavat lähteä matkalle. He haluavat näyttää Suomea Joonakselle, joka on heidän lapsenlapsensa ja Abdille, joka on Joonaksen paras kaveri.

Lisätiedot

Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti

Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti 1 2012 Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti Teemana Mitä EU päättää palkansaajien asioista? Opiskelijavaihdossa Sloveniassa Kumulalainen Su Ran Kim tuntee maahanmuuttajien arjen Kansainvälisyys

Lisätiedot

Kulkueen jälkeen 21:00 alkoi kalasatamassa suuri ja näyttävä ilotulitus.

Kulkueen jälkeen 21:00 alkoi kalasatamassa suuri ja näyttävä ilotulitus. Tammikuu 2008 1.1. HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2008 Vuoden ensimmäinen päivä on mennyt rauhallisesti. Ilotulitteita ovat vielä paukutelleet pitkin päivää jossain päin Puertoa. Päivä oli aamulla pelkkää paistetta,

Lisätiedot

ESIPUHE... 3 PALVELUKUVAUS... 4 PALVELUKUVAUKSIIN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ... 5. Saniteettitilojen siivous: wc-tila ja pukuhuone... 5

ESIPUHE... 3 PALVELUKUVAUS... 4 PALVELUKUVAUKSIIN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ... 5. Saniteettitilojen siivous: wc-tila ja pukuhuone... 5 Sisällys ESIPUHE... 3 PALVELUKUVAUS... 4 PALVELUKUVAUKSIIN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ... 5 Saniteettitilojen siivous: wc-tila ja pukuhuone... 5 Toimistotilojen siivous: toimistotila ja kahvihuone... 9 Hotellisiivous...

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 3/2002

Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 3/2002 Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 3/2002 2 Pääkirjoitus Puheenjohtajalta Kesä oli ja meni. Oikeastaan hitaammin kuin kesät yleensä. Ensimmäistä kertaa en mennyt uuteen kesätyöpaikkaan, vaan jatkoin

Lisätiedot

VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Materiaalin nimi: 1.3. Timo Hyvönen Kyösti Kangas Satu Kallio

VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Materiaalin nimi: 1.3. Timo Hyvönen Kyösti Kangas Satu Kallio Materiaalin nimi: 1.3 Paikallisliikenne ja ExpressBus-liikenne. TEHTÄVÄTYYPIT Kenelle materiaali on tarkoitettu: VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Timo Hyvönen Kyösti

Lisätiedot

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa SILENT REPORTAGE Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa Saksalaisten matkailijoiden haastatteluja Berliinissä ja Düsseldorfissa huhtikuussa 2011 ISBN 978-952- 6632-00- 1 (nid.) ISBN 978-952- 6632-01-

Lisätiedot

Toiviomatkojen laskua muistuttava A4-muotoinen matkalippu vastaa lentolippua.

Toiviomatkojen laskua muistuttava A4-muotoinen matkalippu vastaa lentolippua. 1 Järvenpäässä 24.9.2013 HYVÄT YSTÄVÄT ISRAELIN MATKALLA 20.-27.10.2013 Matkamme lähestyy ja teillä on ollut erilaisia kysymyksiä, joihin olen luvannut etsiä vastauksia matkanjohtajien Helsingissä olleen

Lisätiedot

10-VUOTTA! CURLY TÄYTTÄÄ #38. Jani Toivola on Curly-konkari. Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa. PMMP:n NUORTEN LEHTI NUORILLE

10-VUOTTA! CURLY TÄYTTÄÄ #38. Jani Toivola on Curly-konkari. Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa. PMMP:n NUORTEN LEHTI NUORILLE NUORTEN LEHTI NUORILLE #38 3/07 30.5.2007 11. VUOSIKERTA ISSN 1455-2574 Jani Toivola on Curly-konkari Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa Turtlesit elää? PMMP:n mukana videokuvauksissa CURLY

Lisätiedot

p ä ä k i r j o i t u s

p ä ä k i r j o i t u s Aikaisemmissa Depress Busheissa on ollut esillä asioita huumeista, väkivallasta, seksistä (seksi-teemalla kulkevan lehden julkaisemisen koulun johtoporras tosin kielsi), erilaisista ihmisistä ja ilmiöistä,

Lisätiedot

KIRKONPORTTI. Historia tulvii väkeä ja vilskettä. avoinna sinullekin. Koppaset tapaa kirkon ovilla. Leipää jaetaan Lempäälässä

KIRKONPORTTI. Historia tulvii väkeä ja vilskettä. avoinna sinullekin. Koppaset tapaa kirkon ovilla. Leipää jaetaan Lempäälässä KIRKONPORTTI avoinna sinullekin 1. Lempäälän seurakuntalehti 2. 5/2011 3. 4. 5. 6. 7. Historia tulvii väkeä ja vilskettä Leipää jaetaan Lempäälässä Koppaset tapaa kirkon ovilla Sivu 2 Sivu 3 Paula ja Ulrika

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot