KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 24.

3 KÄÄNNÄ SIVUA írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 24.

4 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti, jossa toimittaja haastattelee yliopiston opiskelijaa, joka on juuri palannut vaihto-opiskelustaan. Haastattelusta puuttuvat kysymykset. Etsi vastauksiin sopivat kysymykset. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Opiskelija Sanna Miettinen vietti ikimuistoisen vaihto-opintojakson Stellenbosch Universityssä Etelä-Afrikassa syyslukukaudella Hän päätti ottaa askelen mukavuusalueensa ulkopuolelle ja teki kuten hänen useat kaverinsa jo aiemmin lähti vaihtoon. (0)? - Ennen päätöstäni lähteä Etelä-Afrikkaan vaihtoon en tiennyt maasta, tai edes koko Afrikasta, juuri mitään. Samalla kun vaihto alkoi tuntua realistiselta, otin myös enemmän selvää maasta. Tätini oli käynyt Etelä-Afrikassa golfaamassa usean otteeseen, ja häneltä kuulin paljon millaista Kapkaupungin lähistöllä on. Olin myös löytänyt yhden toisen opiskelijan kirjoittaman blogin, joka varsin hyvin kuvasi mikä minua odotti. (1)? - Vaikka kaikki oli uutta saapuessani Etelä-Afrikkaan, suuria yllätyksiä ei kuitenkaan tullut vastaan. Afrikkaan suhtautumiseen saattaa usein liittyä myös pelkoa ja Etelä-Afrikkakin nähdään väkivaltaisena maana. Miettinenkin mainitsee, että rikostilastojen valossa maa todella kuuluu maailman väkivaltaisimpiin maihin, mutta tilanne ei suoranaisesti heijastu turistin arkeen suurempi todennäköisyys on joutua omaisuusrikoksen uhriksi. - Niin sanotulla katuviisaudella pääsee pitkälle, enkä näe rikollisuuden olevan syy jättää matkustamatta Etelä-Afrikkaan, mutta se on kuitenkin huomioitava matkaa tehdessä. (2)? - Useimmat tiesivät suunnilleen missä Suomi on, mutta heillä ei ollut sen tarkempaa mielikuvaa Suomesta tai suomalaisista. (3)? - Moni käytännön asia toimii pitkälti samalla tavalla Stellenboschissa kuin Aallossa, eikä varsinainen opiskelu eronnut juuri mitenkään Suomessa opiskelemisesta. Yllätyin kuitenkin siitä, miten moni opiskelija jatkuvasti kuiskasi henkilökohtaisia asioita luennon aikana, mikä hieman häiritsi sekä minua että luennoitsijaa. Myös tenttien aikana lunttaaminen näytti olevan valitettavan yleistä. írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 24.

5 (4)? - Näin vaihtoni olevan hyvä aika kokeilla kursseja, jotka poikkeavat paljon teknisistä Aallon opinnoista. Tein kaksi taloustieteen kurssia, yhden Afrikaans-kielikurssin, sekä yhden valokuvauskurssin. Kolme näistä oli vaihto-opiskelijoille räätälöityjä kursseja, jotka olivat vaatimuksiltaan ja työmäärältään suhteellisen helppoja. Neljäs kurssi oli logistiikan kurssi, jonka arvioisin olevan samantasoinen kuin vastaava kurssi Aalto-yliopistossa. Olin hyvin tyytyväinen kaikkiin opettajiin. (5)? - Lukujärjestykseni oli hyvin vaihteleva, joten tyypillisestä päivästä on vaikea puhua. Aamuisin kävin kuitenkin yleensä joko lenkillä tai yliopiston kuntosalilla, ja tämän jälkeen oli vuorossa luento. Lounaan söin opiskelijaravintolassa, ja tämän jälkeen otettiin usein kahvit kampuksen nurmikolla. Lounaan jälkeen osallistuin yleensä toiselle luennolle tai vaihtoehtoisesti tein joitain kursseihin liittyviä tehtäviä. Illalla kokattiin jotain yhdessä muiden kämppäkavereiden kanssa, tai mentiin ulos syömään. Usein saattoi myös käydä niin, että minulla oli koko aamu tai ilta vapaana, jolloin esimerkiksi käytiin rannalla, tehtiin pieni vaellus johonkin vuoren huipulle, tai vierailtiin jollain markkinoilla. (6)? - Ystävät ja matkat. Mikäli talven pimeys painaa, ei tarvitse kuin hetken ajan eläytyä parhaisiin hetkiin saadakseen lämpimän tunteen koko kehossa ja hymyn takaisin kasvoille. (Lähde: A) Minkälaisia mielikuvia eteläafrikkalaisilla oli Suomesta? B) Minkälainen oli tyypillinen päiväsi yliopistolla? C) Minkä verran sinä tiesit Etelä-Afrikasta ennen vaihtoon lähtöä? D) Mikä asia/asiat ovat jääneet sinulle erityisesti mieleen vaihtosi ajalta? E) Mitä opintoja teit vaihtosi aikana ja minkälainen oli kurssien toteutus ja taso? F) Osoittautuivatko mielikuvasi Etelä-Afriikasta oikeiksi/vääriksi ja millä tavalla? G) Miten vertaisit vaihtoyliopistoasi Aalto-yliopistoon; mitkä olivat suurimmat erot ja yhtäläisyydet? C Max. Elért 6 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 24.

6 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraavat kommentit, joissa vanhemmat kertovat lastensa ruokailutavoista, ja etsi sopiva kommentti kysymyksiin! Sama kommentti voi olla vastauksena useampiin kysymyksiin. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Vanhemmat nimittävät sitä nirsoiluksi; lapsi sen sijaan saattaa sanoa että ruoka on epäilyttävää tai pelottavaa. Kysyimme lukijoilta, mitä heidän lapsensa jättävät lautaselle ja miksi. A Lapsi ei suostu syömään pieniä ja pyöreitä asioita, kuten marjoja ja herneitä. B Lapsi ei yhtäkkiä halunnut syödä lihaa. Hän sanoi, että hoitokaverin kotona ollaan kasvissyöjiä ja eläimet kärsivät, kun niitä tapetaan. Asia oli unohtunut jo seuraavaan päivään mennessä. C Kasvikset jää lautaselle aina ja syy tähän pojan mukaan on, että ne ovat pahaksi hänelle. Kyseessä siis täysin terve, ei allerginen lapsi. D Meidän lapsi ei yksinkertaisesti syö mitään. Siitä on muodostunut itselleni niin kova stressi, että tänään olin iloinen kun hän suostui syömään hammastahnaa. E Lautaselle jää yleensä perunamuusi pojan mukaan se on "pahaa jäätelöä" ja kieltäytyy syömästä sitä... F Tämä nyt ei ole mikään vastaus kysymykseen, mutta hienoa että otitte ruuan puheeksi. Se on nimittäin itselläni ollut äitiyden yllättävin asia. Että koko elämä pyörii yhtäkkiä ruoan ympärillä. Olin ennen sitä tyyppiä, että olisin mieluiten ottanut ravintoni kerran päivässä otettavalla punaisella pillerillä. Sitten sain lapsen, ison pojan, jolla oli nälkä ihan koko ajan. Jouduin opettelemaan ruoanlaiton. Olimme jatkuvasti syömässä tai syöttämässä. Tai siivoamassa sotkuja. Eli. Elämä on pelkkää syömistä. G Olisi helpompaa sanoa mitä lapsi SUOSTUU syömään. Olen ihan loppu. Viimeiset 3 vuotta ollaan taisteltu tämän ruoka-asian kanssa, kun lapsi ei suostu syömään muuta lämmintä ruokaa kuin tonnikalaa ja makaronia. H Meillä on kaksi tyttöä, joista toinen ei syö tomaattia ja toinen voisi elää tomaateilla. Toinen ei voi sietää kurkkua ja toinen napsii salaatista vain kurkut ja juustot. Kummallekin sipuli pitää olla näkymättömissä, koska näkyvät palaset jäävät lautasen reunalle. Päiväkotiajoista lähtien kotitekoiset kasvissosekeitot ovat olleet kauhistus, koska äiti ei nyt vaan osaa tehdä sitä päiväkodin keittoa. Parhaimmillaan ruokailu kestää yli tunnin eikä kukaan muu perheestä arkena jaksa tai ehdi istua seurana niin kauaa. (Lähde: írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 24.

7 Missä kommentissa puhutaan lapsesta, joka... (0) syö mielellään pastaa? (7) syö paljon ja usein? (8) syö hitaasti? (9) ei tykkää mustikasta? (10) käy tai on käynyt päivähoidossa? (11) söi jotain, joka ei ole ruokaa? (12) syö yleensä vain kylmää ruokaa? (13) väittää, että tomaatti ja kurkku ovat haitallisia terveydelle? (14) kutsuu tiettyä ruokaa väärällä nimellä? (15) kerran muutti ruoakavaliotaan päivästä toiseen? G Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 24.

8 TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava teksti ja täydennä lauseet yhdellä tai kahdella sanalla tekstin perusteella. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Järjestyssääntöjen tarkoitus on huolehtia yhteisestä viihtyisyydestä. Kerrostalojen järjestyssäännöt vaihtelevat, mutta yleisiä sääntöjä ovat esimerkiksi: Ulko-ovien on oltava lukossa myöhään illalla ja yöllä. Tavaroita saa säilyttää vain niille varatuilla paikoilla. Yhteisissä tiloissa ei saa metelöidä eikä tupakoida. Metelöintiä asunnossa on vältettävä erityisesti myöhään illalla ja yöllä. Parveke on pidettävä siistinä. Talossa tai asunnossa huomatuista vioista on ilmoitettava isännöitsijälle. Mattoja ja vuodevaatteita saa tomuttaa vain niille varatuilla paikoilla tiettyyn aikaan. Lautasantenneja saa asentaa vain niille osoitetuille paikoille. Lemmikkieläimet on pidettävä ulkona kiinni. Niitä ei saa viedä lasten leikkipaikoille. Järjestyssääntöjä täytyy noudattaa. Järjestyssääntöjen rikkomisesta voi olla seurauksena varoitus. Kun asukas on saanut useita varoituksia, hänet voidaan häätää asunnosta. Muita häiritsevä asukas voi joutua muuttamaan pois asunnostaan, vaikka hän omistaisi asuntonsa. Kerrostalon yhteisissä tiloissa täytyy noudattaa kerrostalon sääntöjä Portaat ja hissit Portaissa tai hississä ei saa oleskella tai leikkiä. Hississä on kyltti, joka kertoo, kuinka monta ihmistä hississä voi olla kerrallaan kyydissä. Suositellaan, että alle 12-vuotias ei käytä hissiä yksin. Porraskäytävät Porraskäytävässä ei saa säilyttää omia tavaroita. Kynnysmatto ei saa olla porraskäytävän puolella, sillä se häiritsee siivoojan työtä. Lastenvaunuja ei saa säilyttää porraskäytävässä. Lastenvaunujen paikka on tavallisesti erillisessä varastossa, jossa pidetään myös polkupyöriä. Muista huolehtia, että illalla ulkoovi sulkeutuu perässäsi. Pesutupa Pesutuvassa on noudatettava pesutuvan sääntöjä. Yleensä pesutuvassa on kalenteri, josta varataan aika pyykinpesua varten. Mattojen pesu on kielletty tavallisissa pesukoneissa, sillä isot ja raskaat matot rikkovat helposti pesukoneen. Sauna ja pesutilat Muista noudattaa saunavuoroja. Pidä huolta, että sauna ja pesutilat ovat siistissä kunnossa jälkeesi. Pyörävarasto Pyörävarasto on hyvä paikka polkupyörälle. Siellä pyörä on paremmin turvassa varkailta. Lisäksi pyörä pysyy pidemmän aikaa kunnossa, kun se ei ole ulkona sateessa. Lapset eivät saa leikkiä pyörävarastossa. Asuntokohtaiset varastokopit ja kellaritilat Tavaroita voi säilyttää vain sellaisessa varastokopissa, joka on tarkoitettu omalle asunnolle. Varastokopissa ei saa säilyttää helposti syttyviä aineita. Paloturvallisuuden vuoksi käytävillä ei saa säilyttää tavaraa. Kerhohuone Noudata kerhohuoneen sääntöjä. Pidä huolta, että kerhohuone on siistissä kunnossa jälkeesi. Leikkitilat Muista että lemmikkieläimet eivät saa päästä lasten leikkitiloihin, esimerkiksi hiekkalaatikolle. Muista myös, että tupakkalaki kieltää yhteisissä tiloissa tupakoimisen. (Lähde: írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 24.

9 Kerrostaloissa on useita sääntöjä, joita asukkaiden täytyy (0). Asukas, joka rikkoo järjestyssääntöjä, saa ensin (16). Jos sääntöjen rikkominen jatkuu, saattaa olla, että asukkaan täytyy (17) asunnostaan. Ei kannata käyttää hissiä yksin, jos olet (18). Yhteisissä tiloissa, esim. (19), pesutiloissa tai kerhohuoneessa täytyy huolehtia siisteydestä. (20) niissä tiloissa on myös kielletty. (21) tai polkupyöriä ei säilytetä porraskäytävässä vaan erillisessä varastossa. Yksi syy siihen on se, että porraskäytävän puolella jätetyt tavarat häiritsevät (22) työtä. Toinen syy on se, että (23) tavaroita on vaikeampaa varastaa. Käytävillä ei saa säilyttää tavaroita myöskään (24) vuoksi. Jos sinulla on lemmikkieläin, se täytyy pitää ulkona kiinni, eikä sitä saa päästä sinne, missä lapset (25). (0) noudattaa (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) (25) Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 24.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 24.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 24.

12 maximális pontszám 1. feladat 6 I. Olvasott szöveg 2. feladat 9 értése 3. feladat 10 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 24.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 24.

15 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Jari Litmanen kirjoitti (0) Jari Litti Litmanen on kaikkien (1) paras suomalainen jalkapalloilija. Hän voitti Ajaxissa Mestarien liigan. Hollannin mestaruus irtosi viisi (2) Jalkapallolegenda Jari Litmasen omaelämäkerran nimi on Litmanen 10. Litmasen (3) numero oli yleensä numero 10. Litmanen edusti pitkällä urallaan esimerkiksi Ajax Amsterdamia, FC Barcelonaa ja Liverpoolia. Hän (4) pitkään myös Suomen maajoukkueessa. Litmasen kirja ei ole paljastusteos. Älykäs ja hyväkäytöksinen palloilija pyrkii (5) myös vastoinkäymisiä. Silti Litmasta harmittaa edelleen, että hänen pitkän maajoukkueuransa viimeiseksi otteluksi jäi vuoden 2010 marraskuussa EM-karsintaottelu San Marinoa vastaan. Sain kunnian päättää urani synkkänä marraskuun iltana (6) vastaan, joka oli maailman parhaiden jalkapallomaiden listan sijalla 208, Litmanen kirjoittaa. Litmanen on 44-vuotias. Hän (7) jalkapallovalmentajaksi. Litmanen asuu perheensä kanssa Virossa. (Lähde: (0) A) elämästäni B) elämästään C) elämältään D) elämänsä (1) A) aikojen B) ajan C) aikaa D) aikoja (2) A) kertoja B) kerran C) kertaa D) kerta (3) A) pelipaita B) pelipaidan C) pelipaidalla D) pelipaidaksi (4) A) peli B) pelasivat C) pelata D) pelasi (5) A) ymmärsi B) ymmärtämään C) ymmärtäminen D) ymmärtämästä (6) A) maan B) maita C) maata D) maiden (7) A) opiskelee B) opiskellut C) opettaja D) opiskelija B Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 24.

16 TEHTÄVÄ 2 Pane sulkeissa annetut verbit passiiviin (impersonaalimuotoon). Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkon! Sirkus on elämää Uskon, ettei missään muualla (0) eletä (elää) niin idyllistä perhe-elämää kuin sirkuksessa. Sirkuksessa (8) (olla) yhdessä aamusta iltaan. (9) (syödä) yhdessä aamiaista, päivällistä, iltapalaa, (10) (juoda) iltapäiväkahvit. Myös väliajat (11) (viettää) yhdessä. Lapset ovat aina lähellä, sillä sirkus on heidän leikkipaikkansa. Tarvitsee vain kutsua ja he ovat heti paikalla. Alue on aidattu ja turvallinen. Vanhemmat käyvät ostoksilla aamuisin, koska esitys on vasta illalla ja sen jälkeen heillä on aikaa myös lapsilleen. Koko perheen yhteinen tavoite on, että illan esitystä varten (12) (valmistautua) mahdollisimman hyvin. Sen vuoksi (13) (harjoitella) joka aamu yhä uudelleen ja uudelleen. Sirkustaiteilijan tulee viettää säännöllistä elämää pitääkseen itsensä kunnossa, muutoin hän ei pärjää kovassa kilpailussa. Sirkuslaiset avioituvat yleensä toisen sirkuslaisen kanssa ja se on eduksi heidän esitykselleen. Vaimot ovat hyviä talousihmisiä, he laittavat ruokaa perhelleen, pesevät pyykkiä ja korjaavat esiintymispuvut ja huolehtivat myös kaikista muista kotitöistä. Kun jossain asiat ovat pahasti sekaisin, (14) (sanoa) menon olevan silloin yhtä sirkusta. Sanonta ei pidä lainkaan paikkaansa. Se on loukkaus sirkusta kohtaan, koska sirkuksessa asiat ovat järjestyksessä ja meno kurinalaista. (Lähde: Edit Sandor Kleinbarth: Balleriina hevosen selässä. Sivu 143. Gummerus Kirjapaino Oy, Vaajakoski Käännös: Terhi Anttila ja Salme Kotivuori) Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 24.

17 TEHTÄVÄ 3 Pane sulkeissa annetut nominit oikeaan muotoon. Ota huomioon myös numero! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Sibelius syntyi 150 vuotta sitten Sibelius syntyi 8. (0) joulukuuta (joulukuu) vuonna 1865 Hämeenlinnassa. Hän kuoli vuonna 1957 Tuusulassa. Sibelius oli syntyjään suomenruotsalainen, mutta hän kasvoi täysin kaksikieliseksi. Säveltäjä oli kiinnostunut (15) (Kalevala). Sibelius oli erityisen tärkeä henkilö Suomen kansallistunnolle ja itsenäistymiselle. Sibelius opiskeli (16) (musiikki) lapsesta saakka yhdessä sisarustensa Lindan ja Christianin kanssa. Sisarukset soittivat yhdessä kamarimusiikkitriossa. Alun perin Sibeliuksesta piti tulla lakimies. Musiikki vei kuitenkin voiton lakiopinnoista. Säveltäjä aloitti musiikin opiskelun ensin (17) (Helsinki). Sibeliuksen varsinainen läpimurto oli hänen suurteoksensa Kullervo. Sävellys valmistui vuonna Samana vuonna Sibelius meni naimisiin Aino Järnefeltin kanssa. Säveltäjä halusi muuttaa pois Helsingistä, jotta saisi rentoutua ja säveltää rauhassa. Muutto johtui myös siitä, että Sibelius viihtyi välillä liiankin hyvin pääkaupungin (18) (ravintolat) ja yöelämässä. Sibelius rakennutti talon Tuusulaan. Perhe muutti sinne vuonna Talo nimettiin Ainolaksi rouvan etunimen mukaan. Nykyisin Ainola on museo. Sibeliukset saivat kuusi (19) (lapsi), kaikki tyttöjä. Sibelius on merkinnyt paljon suomalaiselle musiikille. Hän on tunnettu myös (20) (ulkomaat). (Lähde: - lyhennetty) Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 24.

18 TEHTÄVÄ 4 Lue teksti perusteellisesti. Valitse aukkoihin sopiva sana alla olevasta listasta. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon! Pakolaiset Euroopassa ( ) Maailmassa on nyt noin 60 miljoonaa pakolaista. Pakolainen on ihminen, (0) täytyy jättää koti ja paeta muualle. Pakolainen pakenee esimerkiksi sotaa tai nälkää. Osa pakolaisista pakenee ulkomaille. Vain pieni osa pakolaisista yrittää päästä Eurooppaan. Tänä vuonna Eurooppaan on tullut enemmän pakolaisia (21) aikaisemmin. Syyrialaiset pakenevat sotaa. Tilanne on niin paha, (22) monien syyrialaisten täytyy lähteä muualle maailmaan. Monet syyrialaiset ovat paenneet Syyrian naapurimaihin. Useat ovat paenneet Turkkiin. Syyriassa on sisällissota (23) syyrialaiset taistelevat toisia syyrialaisia vastaan. Syyrian presidentin kannattajat sotivat presidentin vastustajia vastaan. Syyriassa myös terrorijärjestö Isis tappaa ihmisiä. Syyrian armeija taistelee Isisiä vastaan. Siksi armeija pommittaa paikkoja, (24) asuu myös tavallisia ihmisiä. Ihmiset haluavat tehdä työtä ja elää normaalia elämää, (25) se on vaikeaa, koska on sota. Monet päättävät paeta Syyriasta myös siksi, että myös monet muut ovat paenneet. Ihmiset uskovat, että jossakin muussa maassa on turvallisempaa ja parempi elää. (Lähde: - lyhennetty) (A) eli (B) että (C) mutta (D) joissa (E) jonka (F) kuin E Max. Elért 5 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 24.

19 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 24.

20 maximális pontszám 1. feladat 7 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 7 3. feladat 6 4. feladat 5 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 24.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. Ylioppilastutkinto suomen kieli keskitaso Tervetuloa! Nyt alkaa suomen kielen ylioppilaskokeen puheenymmärtämisosa. Kokeessa on kolme tehtävää. Kuulet kolme tekstiä. Kuulet ne kaksi kertaa. Teksteihin liittyvät tehtävät ovat vihkossa. Jokainen teksti alkaa musiikilla. Musiikin jälkeen kuulet tehtävien ohjeet. Sitten sinulla on vähän aikaa lukea kysymykset läpi. Sen jälkeen kuulet koko tekstin ensimmäisen kerran. Sitten sinulla on vähän aikaa vastata kysymyksiin. Sen jälkeen kuulet tekstin toisen kerran, mutta kolmessa osassa, jotta sinulla olisi vielä tarpeeksi aikaa miettiä vastauksiasi. Lopussa sinulla on taas aikaa tarkistaa vastauksesi. Muista, että jokaisen tehtävän alussa on malli. Koe kestää 30 minuuttia. Onnea kokeeseen! írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 24.

23 TEHTÄVÄ 1 Kuulet radiouutiset. Kuuntele uutiset kaksi kertaa ja vastaa kysymyksiin lyhyesti. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea kysymykset läpi. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. 0. Missä delfinaario on? Särkänniemen huvipuistossa, Tampereella. 1. Milloin delfiinit siirretään toiseen delfinaarioon tai merieläinkohteeseen? 2. Kuinka moni delfinaarion delfiineistä on syntynyt Särkänniemessä? 3. Kannattaako suomalaisten enemmistö Nato-jäsenyyttä? 4. Kuinka suuri osa suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä? 5. Muuttuvatko suomalaisten Nato-mielipiteet usein? 6. Mikä WHO on? 7. Onko makkara WHO:n mukaan terveellistä? 8. Mitä punaisella lihalla tarkoitetaan? 9. Kuka on Daniel Craig? Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 24.

24 TEHTÄVÄ 2 Eldin Jakupović ja Lan Le-Gävert olivat pikkulapsia, kun he saapuivat Suomeen. Nyt he ovat korkeakouluopiskelijoita. Kuulet heidän kertomuksensa siitä, kuinka suomalaiset heidät näkevät ja miten he näkevät itsensä. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Päätä sitten alla olevista väitteistä, kuka on asiasta kertonut haastattelussa. Pane X oikeaan paikkaan. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Eldin Jakupović 0. Olin yksivuotias, kun sotilaat tulivat kotikaupunkiimme. X 10. Perhe lähti hajoavasta Jugoslaviasta pois. 11. Koulussa lapset kiusasivat ja haukkuivat minua. 12. Suomalaiset ystävät ajattelivat, että me tulemme Marsista. 13. Sydän pampattaa kovaa, jos näen isoja maantiekoneita. 14. Isoisäni luki eurooppalaisia lehtiä ja tiesi, että Suomi on hyvä maa elää. 15. Minun piti olla muita parempi, koska olin erilainen. 16. Sukulaisia asuu kaikkialla maailmassa. 17. Olen savolainen. 18. Asun Turussa. Lan Le-Gävert Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 24.

25 TEHTÄVÄ 3 Uniongelmia on erilaisia. Yksi ei saa unta, toinen heräilee yöllä. Turun yliopiston Unitutkimuskeskuksen unihoitaja Kati Lahtinen kertoo vinkit hyviin yöuniin. Kuuntele radiolähetys kaksi kertaa. Päätä sitten alla olevista väitteistä, ovatko ne totta vai ei. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein eli se on totta, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. 0. Suurimmalle osalle kuuden tunnin uniaika on juuri sopiva. 19. Jos ihminen rakastuu, hänellä ei ole uniongelmia. 20. Fyysinen rasitus päivän aikana parantaa unta. 21. Viikonloppuisin kannattaa nukkua pitempään. 22. Liikkuminen vielä viiden aikoihin ei häiritse nukahtamista. 23. Hengitysharjoitukset voivat auttaa unettomuuteen. 24. Jos jollakulla on uniongelmia, unihoitaja suosittelee ottamaan melatoniinia. 25. Unihormonia on saatavissa ilman reseptiä apteekeista V Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 24.

26 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 24.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 24.

28 maximális pontszám 1. feladat 9 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 9 3. feladat 7 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 24.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 24.

31 TEHTÄVÄ 1 Vietät tämän lukukauden Oulussa vaihto-opiskelijana. Olet jo pitkään ajatellut ostaa polkupyörän. Olet löytänyt netistä seuraavan ilmoituksen. Poikien polkupyörä Helkama Myydään. Ilmoitus jätetty 17. lokakuuta 20:58. Tuumakoko: 24 Hinta: 50 euroa Myytävänä poikien 24 tuumainen Helkama 3 vaihteinen polkupyörä. Pyörä on tosi hyvässä kunnossa kaikki toimii, polkimet ovat hiukan huonossa kunnossa, jotka ehkä pitää vaihtaa. Pyörä on Raahessa, mutta kuljetus Ouluun onnistuu. Tästä tosi hyvä suomalaista tekoa oleva polkupyörä hintaan 50 euroa. Jätä ilmoittajalle viesti. Muista ottaa siinä esille seuraavat asiat: - Kysy maksumahdollisuuksista. - Kirjoita oma ajatuksesi siitä, miten ja milloin haluaisit saada/hakea pyörän. - Anna yhteystietosi ja pyydä ilmoittajan vastaus. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 24.

32 TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta! A) Opiskelijaryhmä koulustanne on menossa opintomatkalle Kemiin. Olet saanut tehtäväksesi, että järjestät mielenkiintoisen ohjelman koko ryhmälle. Netissä törmäät seuraavaan ilmoitukseen: SAMPO -iltapäiväristeily Entinen Suomen valtion jäänmurtaja Sampo tarjoaa ainutlaatuisen risteilykokemuksen Perämerellä. Tule Kemiin kokemaan Sampo keskellä arktista merimaisemaa. Iltapäiväristeily lähtee kello 14:00 Kemin Ajoksen satamasta. Matkan aikana tarjoillaan myöhäinen lounas laivan ravintolassa. Ruokailun jälkeen on mahdollisuus huimaan arktiseen uintiseikkailuun hyisessä vedessä, lämpimissä pelastuspuvuissa. Tämä kokemus on unohtumaton! Tarkista päivän hinta verkkokaupastamme! ( Päätätte kokeilla tätä ainutlaatuista elämystä. Tee ryhmälle risteilyvaraus sähköpostitse. Muista ottaa viestissäsi esille seuraavat asiat: - Kirjoita toiveesi risteilyn ajankohdasta ja ilmoita ryhmän kokoonpano. - Kysy hinnasta, mahdollisista alennuksista ja siitä, mitä hinta sisältää. - Pari koulutoveriasi kärsii ruoka-allergiasta. Kysy, onko risteilyn aikana saatavilla erikoisaterioita. - Kysy myös, onko uintiin pituusrajaa eli merkitseekö ihmisen pituus. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 24.

33 B) Olet saanut stipendin Turun yliopistoon. Suunnittelette ystäviesi kanssa lentopallon harrastamista. Harkitsette liikuntatilan varausta kerran viikossa. Yliopiston mainostaululta löytyy seuraava ilmoitus. Yliopistoliikunta Turun yliopistoliikunta tarjoaa Turun yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle paljon erilaisia liikuntamahdollisuuksia: ryhmäliikunta, kuntosali, kurssit, joukkueet liikuntatilavaraukset: yliopistolta on mahdollisuus varata opiskelijaystävälliseen hintaan pelivuoroja yksittäisistä vuoroista koko kauden kattaviin oman joukkueen treenivuoroihin. Ota yhteyttä: liikunta(at)utu.fi (Lähde: Kirjoita sähköpostiviesti annettuun osoitteeseen. Ota siinä esille seuraavat asiat: - Miksi kirjoitat. - Kirjoita omasta porukastanne ja siitä, kuinka usein ja kuinka pitkäksi aikaa te haluatte varata tilan. - Kysy hinnasta. - Tiedustele myös, voiko pelivälineitä (esim. lentopalloverkko) varata omien peliporukoiden harrastuksiin. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 24.

34 Kirjoita tähän valitsemasi aiheen kirjain A tai B: írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 24.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 24.

36 Feladat I. II. Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 2. feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 24.

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 25 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto. Merkitse

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com 6. ÓRA IGEI CSOPORTOK 1. puhua-típusú igék: az ide tartozó igék infinitívusza -a/-ä, ragozáskor levágjuk az igéről,

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Ohjeita lapsiperheille

Ohjeita lapsiperheille Oulun vastaanottokeskus Heikinharjuntie 66 90620 Oulu Puhelin: 0718763100 Ohjeita lapsiperheille Minna Märsynaho Diakonia-ammakorkeakoulu 2 SISÄLLYSLUETTELO LAPSI JA TURVALLISUUS 3 ARJEN PERUSTOIMINNOT

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Taloyhtiön varautuminen asukkaiden ikääntymiseen seminaari, Oulu 23.05.2016 Pasi Orava Pohjois-Suomen paikallisasiamies Suomen Vuokranantajat ry www.vuokranantajat.fi

Lisätiedot

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa 2009-2013 Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa Suomalainen ajankäyttö Suomalainen viestintä ja käytöstavat Suomalainen elämäntapa Aikatauluja ja sovittuja tapaamisaikoja on hyvä noudattaa täsmällisesti.

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta ! 1/! -va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta Esim. Huom! he lukevat -> lukeva he uivat -> uiva he ajattelevat -> ajatteleva he lepäävät -> lepäävä ne sijaitsevat

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 1. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 1. Sisältö Merisuo & Storm 1 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Hiiri räätälinä (kansansatua mukaellen).............. 5 Tiainen ja karhu (kansansatua mukaellen)............ 7 Taikapata (kansansatua

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP + OLE_OPI 1 *1079901* OLESKELULUPAHAKEMUS OPISKELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, jonka oleskelun tarkoituksena on opiskelu suomalaisessa oppilaitoksessa, johon sinut

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot