ORIMATTILAN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ORIMATTILAN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS"

Transkriptio

1 2014 ORIMATTILAN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS Orimattilan Liikuntapalvelut Erityisliikuntaa kuntiin hanke

2 YHTEENVETO Orimattilassa oli vuonna 2011 karkeasti arvioiden noin henkilöä, jotka kuuluivat erityisliikunnan piiriin eli olivat joko pitkäaikaissairaita, vammaisia tai iäkkäitä, joilla toimintakyky on heikentynyt selvästi. Orimattilassa järjestettiin syksyllä 2013 yhteensä 27 erityisryhmille suunnattua tai heille soveltuvaa liikuntaryhmää. Eniten ryhmiä järjestivät yhdistykset (9 ryhmää), Wellamo-opisto (7 ryhmää) ja liikuntapalvelut (6 ryhmää). Ryhmistä yli puolet oli suunnattu ikäihmisille (15 ryhmää), viisi pitkäaikaissairaille, neljä vammaisille, kaksi erityislapsille sekä yksi päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Orimattilan kaupunki myöntää erityisryhmien liikunta-avustusta yhdistyksille. Yli 65-vuotiaille kuntalaisille myönnettiin seniorikortteja ja erityisryhmille sekä näiden avustajille tai vanhemmille uimakortteja. Erityisryhmät saavat myös alennusta uimahallin maksuista. Erityisryhmien liikuntaa on pyritty kehittämään Orimattilassa vähintään 15 vuoden ajan esimerkiksi osallistumalla Erityisliikuntaa kuntiin -hankkeisiin. Edistysaskelia on otettu vuosien varrella, kun esimerkiksi ymmärrys erityisliikunnasta on kasvanut, uusia ryhmiä on käynnistetty ja yhteistyötä on tehty eri toimijoiden kanssa. Kehittämistyöllä ei ole saavutettu kuitenkaan merkittävää muutosta Orimattilan erityisliikuntapalveluihin. Orimattilan olennaisin ongelma on se, että kaupungista puuttuu selkeä ja pysyvä toimintamalli, jolla erityisliikuntapalvelut järjestettäisiin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Vastuu- ja työnjaot erityisliikunnan järjestämiseksi eivät ole selvät ja toiminnasta puuttuu suunnitelmallisuus. Orimattilan liikuntapalveluissa on osaamista ja kokemusta erityisliikunnasta, mutta niukkojen henkilöstöresurssien takia liikuntapalveluista ei löydy toiminnalle organisoijaa ja koordinoijaa. Orimattilassa ei ole myöskään niin aktiivista kolmatta sektoria, että erityisliikunnan järjestäminen voitaisiin jättää kolmannen sektorin vastuulle. Yhdistykset eivät koe erityisliikuntaa osaksi yhdistyksen toimintaa tai erityisliikunnalle ei ole nähty tarvetta. Orimattila hyötyisi monen muun kaupungin tavoin päätoimisesta erityisliikunnan osaajasta, mikä mahdollistaisi toiminnan pitkäjänteisen suunnittelun ja toteuttamisen. Etenkin näin toiminnan kehittämisvaiheessa kaupungin liikuntapalveluilta tarvittaisiin aktiivista roolia niin toiminnan käynnistäjänä, koordinoijana kuin kouluttajana. Kaikki tämä tulee tehdä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Pysyvän toimintamallin puuttumisen lisäksi muita esille nousseita Orimattilan erityisliikunnan ongelmia ovat sopivien ryhmien puute (esim. kehitysvammaiset ja sosiaalityön asiakkaat), ohjaajapula, toiminnan rahoitusongelmat sekä kuljetusongelmat. Kaiken kaikkiaan Orimattilan erityisliikuntapalvelut ovat järjestäytymättömät ja asukaslukuun suhteutettuna melko kehittymättömät.

3 SISÄLLYSLUETTELO YHTEENVETO JOHDANTO Taustaa Liikunnan erityisryhmäläiset Erityisryhmien liikunnan merkitys Erityisliikuntaa kuntiin hanke ERITYISRYHMÄLÄISTEN MÄÄRÄ ORIMATTILASSA ERITYISLIIKUNNAN RYHMÄT JA OHJAAJARESURSSIT ORIMATTILASSA SYKSYLLÄ Liikuntapalvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut Koulujen soveltava liikunnanopetus Vammais-, kansanterveys- ja eläkeläisjärjestöt sekä urheiluseurat Kansalais- tai työväenopisto Muut toimijat Yhteenveto Orimattilan ryhmistä ERITYISRYHMILLE SOVELTUVAT PÄÄLIIKUNTATILAT Liikuntahallit ja -salit Kuntosalit Uimahalli ja uimapaikat Ulkoliikuntapaikat Muut KYSELY ERITYISLIIKUNNASTA... 16

4 1. JOHDANTO 1.1. Taustaa Orimattilan Erityisliikunnan peruskartoituksessa esitetään erityisliikuntapalveluiden nykytila, voimavarat ja kehittämistarpeet, kuten arvio erityisryhmiin kuuluvien kuntalaisten määrästä, erityisliikuntaryhmät, ohjaajaresurssit ja yhdistysten tarpeet. Lisäksi kartoituksessa esitellään perustietoa erityisliikunnasta, kuten alan käsitteistöä. Peruskartoitus on osa Erityisliikunta kuntiin hanketta, johon Orimattilan kaupunki lähti mukaan keväällä 2013 kuuden muun kunnan kanssa. Kyseessä on kolmas kerta, kun Orimattila on mukana erityisliikunnan kehittämishankkeessa. Ensimmäisen kerran Orimattila oli mukana vuonna toteutetussa Erityisliikuntaa kuntiin - hankkeessa. Orimattilaan syntyi hankkeen tuloksena Erityisryhmien liikuntaa Orimattilan kaupungissa, perusselvitys ja kehittämissuunnitelma Hankkeen myötä Orimattilassa lisääntyi selvästi erityisliikunta-alan ymmärrys. Myös käytännön parannuksia saatiin aikaan esimerkiksi uimahallin saneerauksen yhteydessä, ryhmien lisääntyessä viidestä ryhmästä kymmeneen ja osallistujamäärien kasvaessa 70 liikkujasta 150 liikkujaan. 1 Orimattila osallistui myös toiseen Erityisliikuntaa kuntiin -hankkeeseen, joka toteutettiin vuosina Orimattilan tavoitteena oli perustaa erityisliikunnanohjaajan virka, jonka perustamista perusteltiin muun muassa edellisessä hankkeessa toteutetun peruskartoituksen tietojen avulla. Hankkeen toimintamahdollisuudet Orimattilassa kuitenkin muuttuivat heti hankkeen alussa, kun keväällä 2005 liikuntatoimea uhkasi liikunnanohjaajan viran lakkauttaminen. Selvitysten avulla virka kuitenkin pysyi Orimattilassa. Liikunnanohjaajan toimenkuvaan saatiin myös sisällytettyä 40 % erityisliikunnan ohjausta. Myöhemmin ikäihmisten liikuntaryhmät lisääntyivät Orimattilassa, minkä takia erityisliikunnan ohjauksen määrä nousi noin puoleen liikunnanohjaajan työajasta. Erityisliikuntapalveluiden kehityttyä kaupungin järjestämiin erityisliikuntaryhmiin tuli osallistujia muun muassa kansalaisopiston ryhmistä. Kansalaisopiston ryhmät muokkautuvat koskemaan enemmän keski-ikäistä väestöä. Liikuntatoimi budjetoi myös seura-avustuksista jettavan vuosittain 10 % toimintaavustuksina erityisliikuntaan. Kuitenkin päätavoite eli erityisliikunnanohjaajan viran perustaminen jäi hankkeen aikana saavuttamatta. 2 Kolmannen kerran Orimattilan kaupunki lähti mukaan Erityisliikuntaa kuntiin -hankkeeseen keväällä 2013 silloisen nuoriso- ja liikuntatoimenjohtaja Antti Nousiaisen päätöksellä. Nousiainen esitteli hanketta Orimattilan sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa. Tämän jälkeen Nousiainen siirtyi Orimattilan kaupungilta toisiin tehtäviin, minkä takia kehittämistyö oli Orimattilassa loppukesän ja alkusyksyn 2013 pääosin 1 Vuokko Ponsi: Erityisliikuntaa kuntiin kehittämis- ja konsultointiprojekti Helsinki Toni Piispanen: Yhdessä kehittäen paikallisiin ratkaisuihin Erityisliikuntaa kuntiin kehittämis- ja konsultointiprojekti. Loppuraportti. Helsinki 2007.

5 pysähdyksissä. Ainoana toimenpiteenä tuona aikana hankkeen projektipäällikkö alkoi kerätä tietoja tätä erityisliikunnan peruskartoitusta varten. Kehittämistyö käynnistyi uudestaan marraskuussa 2013, kun uutena nuoriso- ja liikuntatoimenjohtajana aloitti Teemu Mäkipaakkanen. Ensimmäisenä toimenpiteenä Orimattilassa oli kasata erityisliikunnan kehittämistyöryhmä ja saada pidettyä ensimmäinen kokous, lähettää orimattilalaisiin yhdistyksiin kysely näiden erityisliikuntapalveluista sekä saattaa peruskartoitustyö loppuun helmikuuhun 2014 mennessä Liikunnan erityisryhmäläiset Erityisryhmien liikunnalla tarkoitetaan niiden väestöryhmien liikuntaa, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan, ja joiden liikunta vaatii soveltamista ja erityisosaamista. Määritelmällä tarkoitetaan erityisesti vammaisia, pitkäaikaissairaita sekä niitä yli 65-vuotiaita henkilöitä, joiden toimintakyky on heikentynyt selvästi iän, vamman tai pitkäaikaissairauden takia. 3 Erityisryhmien liikunnan kohderyhmään voidaan arvioida kuuluvan noin prosenttia väestöstä, mikä tarkoittaa noin miljoonaa suomalaista. 4 Osa heistä voi käyttää yleisiä liikuntapalveluja, mutta osa tarvitsee heidän erityistarpeensa huomioonottavia liikuntapalveluita. Ohjatussa erityisliikunnassa arvioidaan liikkuvan nykyisin noin henkilöä. Suurimmat erityisryhmäläisten liikuttajat ovat erityisliikuntajärjestöt, kuntien liikuntatoimet, sosiaali- ja terveysalan laitokset sekä eläkeläisjärjestöt. 5 Väestön ikääntymisen myötä erityisryhmien liikuntapalvelujen merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa. Tarkempi määrittely erityisryhmäläisistä Vammaiselle henkilölle ei ole yksiselitteistä määritelmää. Kansainvälisessä määritelmässä vammaisiin henkilöihin kuuluvat ne, joilla on pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma. Vuorovaikutuksessa erilaisten toimintaympäristön esteiden kanssa vamma voi estää yksilön täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisen yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa. 6 Kuntien toimintaa ohjaavassa vammaispalvelulaissa vammaisella henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla on vamman tai sairauden johdosta pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista. Ulkopuolelle on rajattu sairauden 3 Erityisryhmien liikunta 2000-toimikunnan mietintö Erityisryhmien liikunta 2000-toimikunnan mietintö Kari Koivumäki: Erityisliikunnan perustiedosto YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus 2008.

6 aiheuttama vähäisempi tai lyhytaikainen vajaakuntoisuus. Haittaa voidaan pitää pitkäaikaisena aina, kun se arvioidaan kestävän yli vuoden. 7 Pitkäaikaissairaalla on yksi tai useampi pitkäaikaissairaus. Pitkäaikaissairaudet voidaan määritellä monin eri tavoin, kuten sairauden ja hoidon keston sekä sairauden vaikutusten perusteella. Pitkäaikaissairauksiksi voidaan luokitella niin pysyvät ja pysyvää vammautumista aiheuttavat sairaudet kuin myös sairaudet, joiden oireet tai hoidon tarve kestävät vähintään puoli vuotta. Pitkäkestoisuuden lisäksi pitkäaikaissairaudet voivat vaatia kuntoutumista varten erityistä koulutusta, pitkäaikaista ohjausta, tarkkailua tai hoitoa. 8 Pitkäaikaissairauksille on myös tyypillistä, että ne haittaavat sairastuneen jokapäiväistä elämää. 9 Yleisimpiä pitkäaikaissairauksia ovat astma, reuma, sydänsairaudet, diabetes, syöpä ja mielenterveyshäiriöt. 10 Iäkkäillä henkilöillä tarkoitetaan yleisesti yli 65-vuotiaita henkilöitä. Ihmiset ovat erilaisia vanhenemisen suhteen, joten iäkkäiden ryhmä muodostuu toimintakyvyltään hyvin erilaisista yksilöistä. Elämänsä aikana hyvin kunnostaan huolta pitäneen 70-vuotiaan toimintakyky voi olla sama kuin 40-vuotiaan. 11 Toisaalta on arvioitu, että noin puolella 75 vuotta täyttäneistä on ongelmia liikkumisessaan 12. Erityisliikunnan kohderyhmänä ovat ne iäkkäät, joiden toimintakyky on heikentynyt selvästi iän, vamman tai pitkäaikaissairauden takia Erityisryhmien liikunnan merkitys Liikunnasta on todistetusti hyötyä jokaisen yksilön terveydelle, mutta erityisryhmiin kuuluvat voivat hyötyä liikunnan harrastamisesta terveydentilansa ja toimintakykynsä kannalta vielä enemmän kuin muut liikkujat. Yksilötasolla erityisryhmien liikunnalla pyritään parantamaan liikkujien terveyttä ja toimintakykyä sekä edellytyksiä selviytyä mahdollisimman itsenäisesti arjessa 13. Erityisliikunnalla pystytään vaikuttamaan fyysisen terveyden lisäksi myös psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Erityisliikunta muun muassa vähentää ihmisten eristäytymistä, opettaa ryhmässä toimimista, edistää mielenterveyttä ja kehittää itseluottamusta. Yksilön kannalta liikuntamuoto on sitä parempi, mitä useampaan toimintakykyä rajoittavaan tekijään liikuntamuodolla on mahdollista vaikuttaa samanaikaisesti. Eri 7 Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista ja Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista HE 219/1986 vp. 8 Pitkäaikaisiin hoitoihin sitoutuminen Näyttöä toiminnan tueksi. Lääketietokeskus 2004 ja Hopia, Hanna: Somaattisesti pitkäaikaissairaan lapsen perheen terveyden edistäminen. Tampereen yliopisto Vaarama, Marja Moisio, Pasi ja Karvonen, Sakari (toim.): Suomalaisten hyvinvointi THL Mälkiä, Esko - Rintala, Pauli: Uusi erityisliikunta. Liikunnan sovellukset erityisryhmille. Liikuntatieteellinen Seura Rintala, Pauli Huovinen, Terhi Niemelä, Satu: Soveltava Liikunta. Liikuntatieteellinen Seura Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma. OKM Erityisryhmien liikunnan kehittämisohjelma 2003.

7 erityisryhmillä on omia erityistavoitteita, joita liikunnalla halutaan tavoittaa. Esimerkiksi ikäihmisillä tavoitteena on toimintakyvyn ylläpito, reumaatikoilla nivelten liikkuvuuteen vaikuttaminen, liikuntavammaisilla toimivien ruumiinosien lihasvoima ja cp-vammaisilla pakkoliikkeiden vähentäminen ja kehonhallinta. 14 Yhteiskunnan tasolla hyvin järjestetyllä erityisryhmien liikunnalla saavutetaan taloudellisia etuja. Erityisliikunnan avulla voidaan vähentää tarvetta sosiaali- ja terveyspalveluille, lykätä laitoshoitoon joutumista ja nopeuttaa työhön kuntoutumista. Liikunnan järjestäminen ja ylipäänsä ennalta ehkäisevä toiminta on aina halvempaa kuin korjaavat toimenpiteet Erityisliikuntaa kuntiin hanke Erityisliikuntaa kuntiin hankkeen taustalla ovat aikaisemmat Liikuntatieteellisen Seuran toteuttamat samannimiset hankkeet vuosilta , ja Aikaisemmilla hankkeilla on onnistuttu muun muassa vahvistamaan erityisliikunnan asemaa kuntien liikuntatoimen osana, kasvattamaan erityisliikuntaryhmien, -tapahtumien ja -ohjaajien määrää, parantamaan toimijoiden osaamista sekä lisäämään yhteistyötä muiden hallinnonalojen kanssa. Neljäs kuntien erityisliikunnan kehittämiseen kohdistuva hanke on käynnistynyt huhtikuussa 2013 ja hankkeen on tarkoitus kestää joulukuuhun Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanke on kohdennettu niihin jäljellä oleviin yli asukkaan kuntiin, joissa ei ole vielä erityisliikunnanohjaajaa tai joiden erityisliikunnan palveluita kannattaa erityisesti kehittää. Hankkeen yhteistyökunniksi ovat lähteneet mukaan Eura, Huittinen, Loviisa, Orimattila, Mänttä-Vilppula, Alajärvi ja Kalajoki. Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös muiden liikunnan kehittämishankkeiden, kuten Liikkuva Koulu -ohjelman kanssa. Valtakunnallisen hankkeen keskeisenä tavoitteena on luoda erityisryhmille nykyistä tasaarvoisemmat liikuntaedellytykset. Tavoitteena on yhteistyökunnissa toteutettavilla kehittämistoimilla: - Lisätä erityisliikuntatoimijoiden yhteistyötä sekä selkiinnyttää työn- ja vastuunjakoa. - Lisätä ammattitaitoisten erityisliikunnan-ohjaajien määrää ja varmistaa tuntiohjaajien laatu. - Lisätä erityisliikuntaryhmien määrää. - Luoda perusteita resurssien kohdentamiseksi erityisliikuntaan. - Luoda pysyviä toimintakäytäntöjä ja levittää hyviä toimintatapoja kuntatasolla. 14 Kari Koivumäki: Erityisliikunnan perustiedosto Kari Koivumäki Liikunnan erityisryhmät. Teoksessa Kimmo Aaltonen (toim.): Urheilun ja liikunnan oikeus käytännössä.

8 Näiden valtakunnallisten tavoitteiden lisäksi yhteistyökunnat asettavat omat tavoitteet erityisliikunnan kehittämiselle. 2. ERITYISRYHMÄLÄISTEN MÄÄRÄ ORIMATTILASSA Liikunnan erityisryhmiin voidaan siis arvioida kuuluvan noin prosenttia väestöstä. Orimattilassa oli vuonna 2011 asukkaita noin , joten karkeasti arvioiden erityisliikunnan piiriin kuului noin henkilöä. Vertailun vuoksi Orimattilassa oli vuonna 2012 väestöstä 21 % alle 18-vuotiaita, mikä tarkoittaa lasta ja nuorta. Erityisryhmäläisistä puhuttaessa puhutaan siis suurin piirtein samankokoisesta ryhmästä kuin lapsista ja nuorista, kenties jopa isommasta. Erityisryhmiin kuuluvien kuntalaisten määrää voidaan arvioida myös tarkemmin kohderyhmittäin (ikäihmiset, pitkäaikaissairaat ja vammaiset) hyödyntämällä tilastoja. Kovin tarkkaa ja yksiselitteistä arviota ei voida antaa tilastojenkaan perusteella, sillä yksi erityisryhmäläinen voi olla mukana useammassa tilastossa (esimerkiksi vammainen pitkäaikaissairaissa). Iäkkäät Orimattilassa oli vuonna 2011 noin yli 65-vuotiasta henkilöä eli noin 20 prosenttia asukkaista. Vanhuseläkkeellä oli vuonna 2011 Orimattilassa henkilöä. Vuonna 2020 yli 65-vuotiaita on väestöennusteen mukaan yli henkilöä, mikä tarkoittaa noin 25 prosenttia Orimattilan asukkaista. Iäkkäistä henkilöistä erityisryhmiin lasketaan vain henkilöt, joiden toimintakyky on heikentynyt selvästi iän, vamman tai pitkäaikaissairauden takia. Iäkkäistä henkilöistä heikentynyt toimintakyky voidaan katsoa olevan niillä, jotka kokevat vaikeuksia liikkumiskykyä edellyttävissä toiminnoissa. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi puolen kilometrin kävely tai yhden kerrosvälin nouseminen portaita pitkin. Maan keskiarvoihin suhteutettuna tällaisia iäkkäitä oli Orimattilassa vuonna 2011 arviolta noin Pitkäaikaissairaat Erityiskorvattaviin lääkkeisiin oikeutettujen määrä on kohtalaisen hyvä pitkäaikaissairastavuuden indikaattori. Orimattilassa oli vuonna 2011 Kansaneläkelaitoksen tilastojen mukaan henkilöä, jotka olivat oikeutettuja erityiskorvattaviin lääkkeisiin Käytetään vuoden 2011 väestömäärää, koska moni uusimmista tilastoista koskee vuotta Käytetty lukuja teoksesta Koskinen, Seppo - Lundqvist, Annamari - Ristiluoma, Noora (toim.): Terveys, hyvinvointi ja toimintakyky Suomessa: Liikkumiskykyä edellyttävistä toiminnoista vaikeuksia kokevien osuus. 18 Luvut on saatu Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen SOTKAnet - tilasto- ja indikaattoripankista.

9 Pitkäaikaissairaiden määrää voidaan arvioida myös tutkimustulosten perusteella. Tutkimusten mukaan Etelä-Suomen väestöstä oli noin 31 prosentilla vuonna 2009 jokin pitkäaikainen fyysinen tai psyykkinen sairaus tai vamma, joka haittasi heidän jokapäiväistä elämää. Orimattilan asukasmäärään suhteutettuna tämä tarkoittaisi noin henkilöä. 19 Orimattilassa oli vuonna 2011 työkyvyttömyyseläkkeellä 771 henkilöä. 20 Pitkäaikaissairaita voi siis arvioida olevan Orimattilassa noin henkilöä, joista yli 65-vuotiaita on arviolta noin henkilöä. Vammaiset Vammaisuudesta ei ole olemassa yksiselitteistä määritelmää, minkä takia vammaisten määristä esiintyy erilaisia arvioita. Määrittelytavasta riippuen eri tavalla vammaisia henkilöitä arvioidaan olevan suomalaisesta väestöstä noin 5 10 prosenttia. Tämän arvioin mukaan Orimattilassa olisi ollut vuonna 2011 vähimmilläänkin noin 800 henkilöä, jolla on jokin merkittävää haittaa aiheuttava vamma tai toiminnan vajaus. Määrä voi joidenkin arvioiden mukaan nousta jopa noin henkilöön. Vammaisten määrää voi arvioida myös Kansaneläkelaitoksen myöntämien vammaisetuuksien perusteella. Orimattilassa etuuksia jaettiin vuonna 2011 yhteensä 795 henkilölle seuraavasti: - Lasten vammaistukia 137 henkilölle - Aikuisten vammaistukia 22 henkilölle - Eläkkeensaajien hoitotukia 636 henkilölle 21 Kaikki oikeutetut eivät välttämättä ole hakeneet Kelan vammaisetuuksia, joten vammaisten määrä voi olla todellisuudessa suurempi. Eri tavalla vammaisia voi siis arvioida olevan Orimattilassa vähintään noin 800, mutta määrä voi nousta reilusti yli henkilöön. ERITYISRYHMÄ ARVIO Iäkkäät/Joilla toimintakyky on heikentynyt 3 200/ Pitkäaikaissairaat Vammaiset Karkea arvio erityisryhmäläisistä yhteensä Arvio erityisryhmäläisistä Orimattilassa 19 Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut 2009 kysely. 20 Tilastot Suomen eläkkeensaajista kunnittain. Kela Vammaisetuuksien saajat ja väestöosuudet kunnittain. Kela

10 3. ERITYISLIIKUNNAN RYHMÄT JA OHJAAJARESURSSIT ORIMATTILASSA SYKSYLLÄ Liikuntapalvelut Orimattilan liikuntapalvelut järjesti syksyllä 2013 yhteensä 13 liikuntaryhmää työikäisille ja senioreille sekä neljä uimakouluryhmää lapsille eli yhteensä 17 liikuntaryhmää. Liikuntapalveluiden ryhmiä vetää pääasiassa kaupungin liikunnanohjaaja. Yhteen ryhmään osallistuminen maksaa alle 65-vuotiailta 15 euroa per kausi ja kahteen ryhmään tai useampaan 25 euroa per kausi (pois lukien uimakoulu). Jos ryhmässä kävijä on yli 65- vuotias, hän voi ostaa +65-kortin, minkä jälkeen hänen ei tarvitse maksaa erikseen kertamaksuja. Poikkeuksena ryhmien hinnoittelussa ovat monitoimisalin ryhmät (venyttely ja seniorijumppa), joista ei kenenkään tarvitse maksaa kuin kausimaksu (15 ). Keskeisin Orimattilan liikuntapalveluiden erityisryhmille suunnattu liikuntaryhmä on erityisryhmien oma uintivuoro lauantaisin. Vuoro järjestetään ulkopuolella uimahallin aukiolojen. Vuoroa käyttävät invalidit, sydänyhdistys ja kehitysvammaiset. Liikuntapalveluiden varsinaisista ryhmistä yksikään ei ole varsinaista erityisliikuntaa. Esimerkiksi ikäihmisten ryhmissä liikkuu osaksi myös erittäin aktiivisia ikäihmisiä, joilla ei voida sanoa toimintakyvyn heikentyneen selvästi. Kaikki voivat kuitenkin liikkua ryhmissä oman tason ja tahdin mukaan. Liikuntapalvelun ryhmiin onkin mahdollista osallistua myös henkilöiden, joilla on erityistarpeita. Orimattilan liikuntapalvelun erityisryhmille soveltuvia liikuntaryhmiä ovat: Papparyhmä, alkeet Seniorikuntosali, alkeet Senioriryhmä Kehonhuolto ja venyttely Vesijumppa, alkeet Uimakoulu Orimattilan liikuntapalveluissa työskentelee yksi liikunnanohjaaja. Tällä hetkellä liikuntapalveluissa työskentelee liikunnanohjaajan sijainen, jolla on liikuntaneuvojan koulutus sisältäen erityisliikunnan peruskurssit. Kokemusta liikunnanohjaajan sijaisella on niin lasten kuin aikuisten kehitysvammaisten liikuntaryhmistä sekä seniori-ikäisten kuntosalista ja vesijumppa ryhmistä. Liikunnanohjaajan työajasta kuluu 17 tuntia liikuntaryhmien ohjaamiseen. Loppu työaika jakaantuu ylimääräisiin uimakouluihin tai muihin lisäohjauksiin, tuntien suunnitteluun, toimistotöihin ja palavereihin. Orimattilan liikuntapalveluilla on käytettävissään tällä hetkellä liikuntaneuvoja, joka myös ohjaa muutamaa ryhmää. Liikuntaneuvoja ei ole liikuntapalveluiden vakituinen resurssi vaan toimii Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun (PHLU) hankerahoituksella vuoden 2014 loppuun asti. Liikuntaneuvoja tarjoaa orimattilalaisille henkilökohtaista, maksutonta ja vapaaehtoista terveyskuntoa edistävää liikuntaneuvontaa, kuten henkilökohtaisia

11 liikuntasuunnitelmia ja tietoa paikallisista liikuntaryhmistä. Maakunnallisen liikuntaneuvontaprojektin päätavoitteina on vuotiaiden työkyvyn ylläpitäminen ja syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen. Neuvonta on tarkoitettu terveytensä kannalta liian vähän liikkuville ja liikuntaa aloittaville asiakkaille. Asiakkaista lähes jokaisella on jokin TULES-vaiva tai jokin elintavoista johtuva perussairaus/-sairauksia taustalla, joten henkilökohtainen liikuntaneuvonta on osittain myös erityisliikunnanohjausta Sosiaali- ja terveyspalvelut Orimattilan liikuntapalvelut ja PHLU:n Maakunnallisen liikuntaneuvontaprojektin (alkaen syksy ) järjestää yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän kanssa kaksi matalan kynnyksen liikuntaryhmää: Alaselkäongelmaisten jatkoryhmä Diabetes-riskitunnistettujen liikuntaryhmä Alaselkäongelmaisten ja diabetes-riskitunnistettujen ryhmiä vetää liikuntaneuvoja. Ryhmät ovat maksuttomia ja suljettuja ryhmiä. Asiakkaat ohjautuvat ryhmiin joko liikuntaneuvojan vastaanotolta tai fysioterapiasta liikkumis-lähetteellä. Myös 2. tyypin diabetesta ennalta ehkäisevistä elintaparyhmistä tarjotaan asiakkaille mahdollisuutta osallistua Diabetesriskitunnistettujen liikuntaryhmään. Liikuntaneuvoja saa elintaparyhmien ohjaajilta tiedon halukkaista liikuntaryhmään osallistujista, joihin liikuntaneuvoja on yhteydessä. Alaselkäongelmaisten ja diabetes-riskitunnistettujen liikuntaryhmien tarkoituksena on tutustua eri lajeihin, kuten kuntosaliharjoitteluun, vesiliikuntaan, erilaisiin jumppiin sekä ulkoliikuntaan (sauvakävely, kävely, ulkojumppa jne.). Näin saadaan madallettua asiakkaiden kynnystä jatkaa omatoimista liikkumista, kun eri liikuntapaikat ja -lajit ovat tulleet asiakkaille tutuiksi. 23 Orimattilan liikuntapalvelut järjestää lisäksi yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän kanssa matalan kynnyksen ryhmänä Sporttiklubin. Ryhmä on tarkoitettu Sarastuksen asumisyksikössä ja kotona asuville päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Sosiaalitoimen aikuissosiaalityössä on toiminut kevään 2013 aikana sosiaalitoimen ja Sarastuksen asiakkaille niin sanottu työttömien palloiluryhmä, jossa pelattiin sählyä kerran viikossa Nikke-areenalla. Liikuntaryhmä koettiin sosiaalityössä monella tapaa tärkeäksi sen asiakkaille ja ryhmälle oli selkeästi kysyntää, mutta ryhmä ei jatkunut kuitenkaan syksyllä Jatkuakseen ryhmälle tarvittaisiin vetäjä ja paikka. Sarastuksen vastaavan ohjaajan mukaan heidän asiakaskunnassa olisi erityisen suuri tarve tarjota nuorille miehille liikuntaa, 22 Liikuntaneuvojalta sähköpostitse saadut tiedot. 23 Liikuntaneuvojalta sähköpostitse saadut tiedot.

12 jolla ehkäistäisiin syrjäytymistä ja tuettaisiin mielen sekä kehon hyvinvointia. Sarastuksen resurssit eivät tällä hetkellä anna myöten tällaisen ryhmän vetämiseen. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän alaisuudessa toimiva Kuntoutuskeskus tarjoaa fysio- ja toimintaterapiaa, mutta heillä ei ole oman näkemyksensä mukaan käynnissä varsinaisia erityisliikuntaryhmiä. Fysioterapiassa järjestetään lähinnä diagnoosipohjaisesti potilaille ryhmäliikuntaa. Toki joissakin Kuntoutuskeskuksen ryhmissä on myös pitkäaikaissairaita. Orimattilan kaupunki aloitti viime vuonna tuki- ja liikuntaelinsairaille tarkoitetun liikuntaryhmän, jonne Kuntoutuskeskuksen fysioterapeutit ovat voineet ohjata potilaita sen jälkeen, kun he eivät tarvitse enää terapeutin välitöntä ohjausta ja ryhmää. Tämä toiminta on lähtenyt kuntoutuskeskuksen mielestä erittäin hyvin liikkeelle. Suunnitteluvaiheessa vuonna 2012 puhuttiin myös toispuolihalvauspotilaiden ryhmästä, mutta tämän ryhmän käynnistäminen kaupungin liikuntatoimessa on vielä tekemättä. Toispuolihalvauspotilaille olisi tarvetta saada ryhmätoimintaa myös kaupungin liikuntatoimeen. Potilaita on paljon, eivätkä he tarvitse terveystoimen ryhmää ja terapiaa enää vuosien kuluttua sairastumisestaan. Alkuvaiheessa pitää tietenkin järjestää fysio- ja toimintaterapiaa, mutta kun tilanne vakiintuu, riittää liikuntaharrastus. 24 Kehitysvammahuollolla on Nastolassa Kaarisillan tiloissa uinti noin neljä kertaa vuodessa, sählykerho joka toinen viikko ja kesällä Pajulahdessa nelipäiväinen liikuntaleiri. Näihin tapahtumiin on osallistunut muutama henkilö Orimattilasta. Tapahtumien ohjaajat on koottu Nastolan ja Orimattilan asumisyksiköiden ohjaajista. Kehitysvammaisten liikuntamahdollisuudet ovat jakautuneet Orimattilan alueella niin, että jokainen toimintaryhmä tavoittaa osan asiakkaita, mutta mitään kaikkia tavoittavaa ja kaikille yhteistä isompaa kokonaisuutta ei ole tarjolla. Osa kohderyhmästä pystyy osallistumaan itsenäisesti erilaisiin Wellamo-opiston ja esimerkiksi naisvoimistelijoiden liikuntaryhmiin. Orimattilassa olisi kuitenkin tarvetta omalle kehitysvammaisten ryhmälle. 25 Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän alaisuudessa toimiva Veteraanikuntoutus ei järjestä erityisliikuntaryhmiä veteraaneille vaan kyse on yksilöterapiasta ja laitoskuntoutuksesta Koulujen soveltava liikunnanopetus Valtaosa vaativampaa luokkamuotoista erityisopetusta tarvitsevista oppilaista on Orimattilassa Jokivarren koulussa. Koulussa on 13 erityisluokkaa, joista kolmessa opetus on järjestetty toiminta-alueittain (valtaosa oppilaista kehitysvammaisia). Luokkamuotoisen 24 Kuntoutuskeskukselta saatu sähköpostivastaus erityisliikuntakyselyn yhteydessä. 25 Sähköpostiviestit Jarno Häggmannin ja Kati Inkisen kanssa.

13 erityisopetuksen ryhmiä on lisäksi Orimattilan yhteiskoulussa, Myllylän koulussa ja Vuorenmäen koulussa. Jokivarren koulussa on toiminut erityisryhmille Mopa- eli Motoriikka paremmaksi -kerho. Kerho on suunnattu 0-2 -luokkalaisille oppilaille, joilla on motorisia ongelmia. Kerhoa ovat pitäneet pääasiassa erityisopettajat. Kerhoon on saanut ilmoittautua vapaasti ja sen lisäksi terveydenhoitaja tai oma opettaja on saattanut suositella kerhoa lapsille, joilla on huomattavia haasteita motoriikassa. Kerhoa vetävä opettaja on kartoittanut lasten motorista kehitystä. Lisäksi tietoa on kartoitettu motorisista häiriöistä ja lasten terapioista sekä kuntoutuksesta. Kerhoa varten on otettu käyttöön arviointilomake tukemaan motoristen taitojen arviointia, seurantaa sekä tuokioiden suunnittelua. Kerhossa on harjoiteltu perusliikkumisen taitoja, kehontuntemusta, tasapainoa ja erilaisia liikunnan osa-alueita oppilaiden kehitystason mukaan. Kerho on kokoontunut kerran viikossa aamuisin. Kerhon toiminnasta on saatu hyviä tuloksia ja palautetta, mutta kerho ei ole toiminut tänä lukuvuotena Vammais-, kansanterveys- ja eläkeläisjärjestöt sekä urheiluseurat Orimattilalaiset yhdistykset järjestivät kaupungin alueella syksyllä 2013 seuraavia erityisliikuntaryhmiä tai erityisryhmille soveltuvia liikuntaryhmiä: Orimattilan Invalidit ry Orimattilan Eläkkeensaajat ry Eläkeliiton Orimattilan yhdistys Orimattilan Seudun Sydänyhdistys ry Päijät-Hämeen Epilepsiayhdistys Orimattilan Voimistelijat ry Orimattilan Sotaveteraanit Vammaisuinti ja mölkky Boccia Mölkky Allasvoimistelu Keilaus Senioriasahi ja kevyt kuntojumppa Kuntosali Näiden ryhmien lisäksi Kehitysvammaliitto järjesti Orimattilassa kerran viikossa kokoontuvaa kerhoa, jossa on harrastettu joskus myös liikuntaa. Lisäksi joissain yhdistyksissä/seuroissa erityisliikunta ryhmä on sijoitettuna normaaliryhmään. Esimerkiksi Orimattilan Judoseuralla kaikki Dysfasia ja muut vammaisjunioriharrastajat ovat samoissa ryhmissä muiden kanssa (eivät ole kuitenkaan vaikeasti vammautuneita). Yhdistysten ohjaaja- ja vertaisohjaajaresursseista tai heidän koulutustasostaan ei ole tietoa. Tämän kartoituksen perusteella yhdistyksissä toimii joitain eritaustaisia ohjaajia ja ainakin yksi ryhmä toimi ilman varsinaista ohjaajaa. 26 Tiedot saatu sähköpostitse Jokivarren koulun rehtori Antti Ketoselta ja erityisopettaja Päivi Paakkari-Niemeltä.

14 3.5. Kansalais- tai työväenopisto Wellamo-opisto on Lahden kaupungin ylläpitämä kansalaisopisto, jolla on Lahden lisäksi toimintaa muun muassa Orimattilassa. 27 Wellamo-opistolla on erityisliikuntaryhmiä, joita vetävät erityisliikunnanohjaaja Merja Palomäki ja fysioterapeutti Raila Nieminen: Artjärven senioreiden kuntojumppa 60+ miesten ja naisten kuntojumppa Senioritanssi Artjärven senioritanssi Artjärven kehitysvammaisten liikuntakerho Musiikkia, liikuntaa, kuvataidetta kehitysvammaisille Heinämaan kuntojumppa 3.6. Muut toimijat Torikulman fysioterapiassa toimii kerran viikossa kokoontuva Selkävoitto-ryhmä, joka on tarkoitettu selkäongelmista ja selästä aiheutuvista alaraajaongelmista kärsiville. Ryhmään voi tulla joko lääkärin kirjoittamalla fysioterapialähetteellä tai ilman lähetettä. Ryhmää ohjaa virallisen koulutuksen saanut henkilö. 28 Orimattilan seurakunnan Anninkammari on vapaaehtoisille suunnattu kahvila, jossa toimii erilaisia vapaaehtoisten vetämiä ryhmiä. Keskiviikkoisin Anninkammarissa kokoontuu lenkkiporukka, jossa osallistujat ovat iäkkäitä. Silloin tällöin Anninkammarilla järjestetään kuukausitapahtumien yhteydessä jumppahetkiä, kuten tuolijumppaa iäkkäille osallistujille. Myös seurakunnan mielenterveyskuntoutujille tarkoitetuissa ryhmissä voidaan joskus järjestää liikunnallisia hetkiä Yhteenveto Orimattilan ryhmistä JÄRJESTÄJÄ Liikuntapalvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut Koulutuspalvelut RYHMÄT Kuusi (6) erityisryhmille soveltuvaa ryhmää, joista: viisi (5) oli suunnattu pääasiassa ikäihmisille ja yhdessä (1) kävi erityislapsia. Lisäksi uintivuoro, jota hyödyntävät Invalidit, Sydänyhdistys ja Kehitysvammaiset. Kolme (3) varsinaista erityisliikuntaryhmää, joista kaksi (2) oli pitkäaikaissairaille ja yksi (1) päihde- ja mielenterveyskuntoutujille Yksi (1) ryhmä/kerho erityislapsille 27 Wellamo-opiston internetsivut 28 Torikulman fysioterapian internetsivut. 29 Orimattilan seurakunnasta sähköpostitse saadut tiedot.

15 Kansalaisopisto Yhdistykset Seurakunta/Anninkammari Yksityiset toimijat YHTEENSÄ Seitsemän (7) ryhmää, joista viisi (5) oli suunnattu ikäihmisille ja kaksi (2) kehitysvammaisille Yhdeksän (9) ryhmää, joista viisi (5) oli suunnattu ikäihmisille, kaksi (2) vammaisille ja kaksi (2) pitkäaikaissairaille Yksi (1) ryhmä iäkkäille Yksi (1) ryhmä pitkäaikaissairaille 28 ryhmää, joista: 16 ryhmää ikäihmisille 5 ryhmää pitkäaikaissairaille 4 ryhmää vammaisille 2 erityislapsille 1 päihde- ja mielenterveyskuntoutujille 4. ERITYISRYHMILLE SOVELTUVAT PÄÄLIIKUNTATILAT 4.1. Liikuntahallit ja -salit Orimattilan kaupungin keskeisimmät liikuntahallit ja -salit ovat Orimattilan urheilutalon palloiluhalli ja monitoimisali, Artjärven liikuntahallin palloiluhalli sekä kahdeksan koulun salit (Jokivarren koulu, Myllylän koulu, Pennalan koulu, Virenojan koulu, Tönnön koulu, Luhtikylän koulu, Kuivannon koulu ja Erkko-lukio). Näiden lisäksi Koulutuskeskus Salpauksella on oma salinsa ja muutamalla yksityiselle toimijalla omat salinsa (Salibandyhalli Nikke -areena ja Gyn23:n kamppailusali). Urheilutalon alakerran monitoimisaliin on suhteellisen helppo päästä alakerran ovista, jolloin ei tarvitse käyttää portaita. Samoista ovista pääsee kätevästi myös palloiluhalliin. Yläkerran ovista pääsee uimahallin sekä kuntosalin tiloihin. Kuntosali on melkoisen ahdas, koska laitteita on paljon pienessä tilassa. Kokonaisuudessaan urheilutalon tiloissa on kuitenkin suhteellisen helppo liikkua niin kävellen kuin vaikka pyörätuolilla. 30 Urheilutalon soveltuvuudesta on tarkemmin kohdassa 5.3. Uimahalli ja uimapaikat Kuntosalit Orimattilan kaupungilla on kaksi kuntosalia: urheilutalon kuntosali ja Artjärven kuntosali. Urheilutalon kuntosali soveltuu erityisryhmille jossakin määrin. Artjärven kuntosali on pieni ja ahdas. Erityisryhmäläiset pystyvät kuitenkin toimimaan saleilla. 31 Lisäksi kaupungissa on yksi yksityinen Gym23:n kuntosali. 30 Liikunnanohjaajalta sähköpostitse saadut tiedot. 31 Nuoriso- ja liikunnanohjaajalta sähköpostitse saadut tiedot.

16 4.3. Uimahalli ja uimapaikat Orimattilassa on yksi uimahalli, jossa on iso allas (10x25m, 5 rataa, syvyys 1,2/2 m) ja lasten allas (5x10m, syvyys 0,6/0,8m). Ison altaan radat 1-2 on varattu vesijuoksulle, radat 3-4: kuntouimareille ja rata 5 on vapaa vesiliikunta-alue (lapset, hyppijät, sukeltelijat, opettelijat vanhempien kanssa, kuntouinti). Ison altaan matalassa päädyssä hierovat suihkut. Lisäksi altaassa on invanostin, mikä mahdollistaa erityisryhmäläisille vesiliikunnan harrastamisen. Urheilutaloon ja uimahalliin liittyy esteettömyysongelmia. Urheilutalon esteettömyyttä on selvitetty Satakunnan Ammattikorkeakoulun LIEKA-hankkeelle, joka on pyrkinyt selvittämään kaikkien Suomen kuntien pääliikuntapaikkojen (=eniten kävijöitä vuodessa) esteettömyyden. Orimattilan entisen nuoriso- ja liikuntatoimen päällikön Antti Nousiaisen LIEKA-hankkeelle antaman selvityksen mukaan urheilutalon uimahallin esteettömyysongelmiksi nousivat mm. seuraavat kohdat: Urheilutalon sisäänkäynti: - Kulkua pääsisäänkäynnille ei ole opastettu - Sisäänkäyntiä ei ole merkitty opasteella - Sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä ei ole kohteen opastaulua - Sisäänkäynnin yhteydessä ei ole liuskaa - Sisäänkäyntiovessa on kynnys - Sisäänkäynnin ovi ei toimi sähköisellä avauspainikkeella - Oven yhteydessä ei ole ovikelloa, summeria tai ovipuhelinta Urheilutalon kulkuväylät ja portaat: - Kulkuväylien pintamateriaali ei ole kova, tasainen ja märkänäkin luistamaton - Kulkuväylillä ei ole istuimia levähtämiseen - Portaiden askelmat eivät erotu tummuuskontrastilla arvioituna Pukeutumis- ja peseytymistilat - Pukeutumis- ja peseytymistilojen yhteydessä ei ole esteetön wc:ta/invawc:ta Uimahallin lisäksi uintia voi harrastaa kesäisin kaupungin viidellä uimarannalla (Kalliojärvi, Kylänjärvi, Virenoja, Vuorenmäki ja Pyykkinekka). Talviuintipaikkana toimii Salusjärvi Ulkoliikuntapaikat Orimattilan kaupungin ulkoliikuntapaikat koostuvat keskusurheilukentästä, Artjärven urheilukentästä, viidestä nurmikentästä, neljästä tekonurmesta, 16 hiekkakentästä, 13 jääkentästä ja 11 kuntoradasta. Näiden lisäksi neljän koulun yhteydessä on

17 lähiliikuntapaikat. Orimattilassa on myös 23 leikkikenttää. Yleisesti ottaen nämä liikuntapaikat soveltuvat erityisryhmille, mutta niiden esteettömyydestä ei ole tarkempaa tietoa Muut Ämmäntöyrään ja Niinikosken ampumaradat, Frisbeegolf -puisto, Motocrossrata ja Ratsastustallit (3kpl yksityisiä). Näiden liikuntapaikkojen esteettömyydestä ei ole tarkempaa tietoa. 5. KYSELY ERITYISLIIKUNNASTA Orimattilan erityisliikunnan peruskartoitustyön yhteydessä lähetettiin yhdistyksille ja eri julkisen sektorin toimijoille kysely erityisliikunnasta. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää mm. Orimattilassa toimivia ryhmiä, eri toimijoiden erityisliikuntatarpeita ja näkemyksiä erityisliikunnan kehittämiseksi. Sähköistä kyselyä lähetettiin seuraavasti: Toimija Kyselyjä Vastanneita Terveysjärjestöt 4 3 Eläkeläis- ja sotaveteraanijärjestöt 9 3 Liikunta- ja urheiluseurat 16 8 Nuorisoseurat ja -yhdistykset 10 5 Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä 7 3 Kansalaisopisto 1 1 YHTEENSÄ Muutama kyselyyn osallistunut yhdistys, yksi Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän toimija ja kansalaisopisto järjestivät Orimattilassa erityisliikuntaa vuonna Suurin osa vastanneista ei järjestänyt erityisliikuntaryhmiä. Kyselyn perusteella on monia syitä sille, mikseivät erityisesti yhdistykset ole järjestäneet erityisliikuntaa. Pääsyy on, että yhdistykset eivät koe erityisliikuntaa osaksi yhdistyksen toimintaa tai erityisliikunnalle ei ole nähty tarvetta. Vain kolmella yhdistyksellä on liikuntavastaava (3/17). Yhdistysten jäsenten erityisliikunnan tarpeita ei oltu kartoitettu kuin kahdessa yhdistyksessä (2/17). Myöskään sosiaali- ja terveysyhtymän sekä kansalaisopistolta vastanneiden parissa ei ole kartoitettu asiakkaiden erityisliikuntatarpeita. Mahdolliset yhdistysten erityisliikkujat liikkuvat muiden toimijoiden, kuten kaupungin ryhmissä. Kyselyn perusteella Orimattilassa on joitain yhdistyksiä, joilla on kenties mielenkiintoa järjestää tai on jopa suunnitelmissa käynnistää erityisliikuntaa, mutta toiminnalle ei ole vetäjiä tai paikkoja. Kysyttäessä yhdistyksiltä, sosiaali- ja terveysyhtymän toimijoilta sekä kansalaisopistolta tarvetta käynnistää tai lisätä erityisliikuntaryhmiä, vastaukset hajosivat tasaisesti. Noin reilu

18 kolmasosa vastanneista näkee, että Orimattilassa on tarve käynnistää tai lisätä erityisliikuntaryhmiä. Noin kolmasosa ei nähnyt uusille ryhmille tarvetta ja noin kolmasosa ei osannut vastata kysymykseen. Eniten kysyntää on kuntosaliryhmälle, pallopeli-ryhmälle ja kävelylle/sauvakävelylle. Myös uinti- ja vesiliikunta sekä tanssi saivat useampia ääniä. Valtaosa kyselyyn vastanneista ei osannut sanoa, onko heillä mielenkiintoa saada ohjaajakoulutusta erityisliikuntaryhmien ohjaamiseksi. Muutama yhdistys ja yksi sosiaali- ja terveysyhtymän toimija ilmoitti mielenkiintonsa koulutuksia kohtaan, kuten vertaisohjaajakoulutuksiin, ikäihmisten liikunnanohjaukseen liittyviin koulutuksiin, eri liikuntamuotojen ohjaamiseen sekä apuvälineiden käyttöön. Kysyttäessä suurimpia esteitä erityisliikunnan järjestämisessä, ei mikään vastausvaihtoehto noussut selvästi ylitse muiden. Tasaisesti ääniä saivat niin ohjaajapula, rahoitusongelmat, kuljetusongelmat tai pitkät välimatkat kuin yhdistysten kohdalla jäsenistön mielenkiinnon suhtautuminen muualle. Myös soveltuvien tilojen puute sai muutamia ääniä. Avoimissa vastauksissa tuotiin esille kuinka käytettyjen tilojen (NIkke-areena) kustannukset kohdistuvat kokonaisuudessaan toimijalle ja näihin toivottiin helpotusta. Erityisliikunnan järjestämistä haittasi myös se, että samassa tilassa on paljon hoito- yms. kalusteita sekä samaan aikaan tapahtuvaa hoitotoimintaa. Yhdistykset toivovat Orimattilan kaupungilta aktiivisempaa roolia erityisliikunnan järjestäjänä eri puolille Orimattilaa, toimijoiden yhteen kokoajana, kouluttajana ja tilojen tarjoajana. Osa yhdistyksistä oli kuitenkin tyytyväisiä nykyiseen kaupungin ja yhdistysten väliseen yhteistyöhön sekä kaupungin järjestämään toimintaan. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän sekä Wellamo-opiston vastauksissa toivottiin kunnalta ennen kaikkea yhteistyön tekemistä eri toimijoiden kanssa. Kaupungin toivottiin kartoittavan erityisliikunnan tarvetta ja sopivan eri toimijoiden kanssa yhteistyössä kuka järjestää mitäkin toimintaa sekä miten muiden toimijoiden ryhmistä voidaan siirtyä kunnan liikuntaryhmiin. Kaupungilta toivottiin myös isompaa roolia erityisryhmien liikunnan järjestäjänä huomioiden erityisesti liikunnan ennaltaehkäisevä merkitys esimerkiksi mielenterveyden kuntoutumisessa ja ylläpitämisessä sekä päihdehaittojen vähentämisessä. 6. ERITYISLIIKUNNAN ASEMA ORIMATTILAN LIIKUNTAPALVELUISSA Erityisryhmien liikunta on huomioitu Orimattilan liikuntapalveluissa viime vuosien aikana monilla eri tavoin: esimerkiksi erityisliikkujille on järjestetty soveltuvia ryhmiä, avustuksia on jaettu, maksupolitiikassa on huomioitu erityisryhmäläiset ja yhteistyötä on tehty eri toimijoiden kanssa erityisliikunnan järjestämiseksi. Erityisryhmien liikuntaa on pyritty myös kehittämään Orimattilassa jo vuosien ajan esimerkiksi osallistumalla Erityisliikuntaa kuntiin

19 -hankkeisiin. Orimattilan liikuntapalveluilla ei ole kuitenkaan tällä hetkellä voimassa olevaa liikuntastrategiaa tai -suunnitelmaa, joten erityisliikunnalle ei ole määritelty toimenpiteitä tai tavoitteita. Erityisliikunnan kehittämistoiminnalla ei ole saatu vuosien mittaan merkittäviä tuloksia aikaan. Orimattilan liikuntapalveluissa on osaamista erityisliikunnasta. Orimattilan liikunta- ja nuorisotoimenjohtajalla on liikunnanohjaajan ylempi AMK-tutkinto ja opintoja erityisliikunnasta sekä lähes kahdeksan vuoden kokemus käytännöntyöstä erityisryhmien liikunnanohjauksesta eri kunnissa. Myös tällä hetkellä viransijaisena toimivalla liikunnanohjaajalla on niin ikään opintoja erityisliikunnasta ja kokemusta erityisliikuntaryhmien ohjauksesta. Orimattilan liikuntapalveluiden ohjaajaresurssien voi sanoa olevan niukat. Orimattila hyötyisi monen muun kaupungin tavoin kahdesta liikunnanohjaajasta, kuten kunto- ja terveysliikunnan osaajasta sekä erityisliikunnan osaajasta. Niissä kaupungeissa, joissa on vain yksi ohjaaja, päivät koostuvat pitkälti liikunnanohjaamisesta eikä aikaa jää juurikaan suunnitteluun. Kaksi ohjaajaa mahdollistaisi Orimattilassakin liikuntapalveluketjun pitkän tähtäimen suunnittelun ja toteuttamisen, mikä parantaisi palveluketjun toimintaa entisestään ja keventäisi kuntien terveysmenoja pitkällä tähtäimellä. 32 Orimattilan liikuntapalvelut ei järjestä itse tällä hetkellä ryhmiä, jotka olisivat suunnattu varsinaisesti erityisryhmille. Erityisliikkujille soveltuvia ryhmiä on kuitenkin käynnissä. Sen sijaan Orimattilan liikuntapalvelut järjestää yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän kanssa kolme ryhmää, jotka voidaan katsoa erityisliikuntaryhmiksi. Erityisryhmät on huomioitu myös Orimattilan liikuntapalveluissa yhdistysten avustuksissa ja liikuntapaikkojen maksuissa. Orimattilan kaupunki myöntää erityisryhmien liikunta-avustusta harkinnan mukaan orimattilalaisille vammaisyhdistyksille, urheiluseuroille ja liikuntayhdistyksille, joiden toiminnasta osa on liikuntaa, tai muille vammaisyhdistyksille, joiden järjestämä liikuntatoiminta kohdistuu orimattilalaisiin. Harkinnassa otetaan huomioon hakevan järjestön liikuntatoiminnan laajuus ja laatu. Avustusta myönnetään enintään euroa. Vuonna 2013 sivistys- ja vapaa-aikalautakunta myönsi näitä avustuksia yhdelle yhdistykselle 200 euron verran. Orimattilan kaupunki on myöntänyt vuodesta 2011 uimakortin erityisryhmille (esimerkiksi astmaatikot, diabeetikot, lihastautia sairastavat, mielenterveyspotilaat, reumaatikot ja mspotilaat). Uimakortin hinta on 40 euroa per vuosi ja kortti neljä euroa. Kortti myönnetään orimattilalaisille ja se oikeuttaa uimiseen uimahallin aukioloaikoina. Asiakkaalle voidaan myöntää harkinnan mukaan kaksi korttia, joka oikeuttaa yhden aikuisen avustajan sisäänpääsyyn tai kolme kortti, joka oikeuttaa kahteen avustajaan. Alle 10-vuotiaille vammaisille lapsille myönnetään kaksi korttia. 32 Liikuntaneuvojan sähköpostitse antamat tiedot.

20 Erityisryhmäläisille myönnetään myös uimahallin kertamaksuissa ja sarjamaksuissa alennusta. Erityisryhmäläisen kertamaksu uimahalliin on kolme euroa (aikuiset neljä euroa) ja kymmenen kerran sarjamaksu 21 euroa (aikuiset 31 ). Yli 65-vuotiaat orimattilalaiset voivat hankkia seniorikortin, joka maksaa 30 euroa. Seniorikortin haltijoiden ei tarvitse maksaa kausimaksua, mutta kertamaksut täytyy maksaa. Kortti on voimassa kuusi kuukautta ja kortilla pääsee rajattomasti uimaan sekä kuntosalille omalla ajalla. Orimattilan liikuntapaikkojen esteettömyydestä ja soveltuvuudesta erityisryhmille ei ole tällä hetkellä juurikaan tietoa. Orimattilassa on tarkoitus tehdä lähitulevaisuudessa liikuntapaikkakartoitus, jossa tarkastellaan liikuntapaikkoja myös erityisliikunnan kannalta. Erityisliikunnassa on tehty Orimattila tapauskohtaisesti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän Kuntoutuskeskuksen kanssa on aikanaan sovittu yhteistyöstä, jossa kaupunki käynnisti tuki- ja liikuntaelinsairaille tarkoitetun liikuntaryhmän, jonne kuntoutuskeskuksen fysioterapeutit pystyivät ohjaamaan potilaita sen jälkeen, kun eivät tarvitse enää terapeutin välitöntä ohjausta ja ryhmää. Myös yhdistysten kanssa on tehty tapauskohtaisesti yhteistyötä. Orimattilaan ei ole kuitenkaan pystytty luomaan mitään yhteistoimintamallia, jolla erityisliikuntapalveluita tuotettaisiin järjestelmällisesti eri toimijoiden välisenä yhteistyönä. Orimattilan liikuntapalvelut on tiedottanut erityisryhmien liikuntapalveluista lähinnä liikuntapalveluiden internetsivuilla.

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 Erityisliikunnan kehittämishanke Yhteistapaaminen 15.10.2013 Saku Rikala

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 Erityisliikunnan kehittämishanke Yhteistapaaminen 15.10.2013 Saku Rikala ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 Erityisliikunnan kehittämishanke Yhteistapaaminen 15.10.2013 Saku Rikala Esityksen sisältö 1. Hankkeen tavoitteet ja toimintatapa 2. Aiemmat hankkeet 3. Erityisryhmäläiset

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015

Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015 Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015 Mänttä-Vilppulan liikuntapalvelut, Mänttä-Vilppulan vammaisneuvosto ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke 1. ERITYISLIIKUNTA JA

Lisätiedot

Orimattilan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014-2015

Orimattilan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014-2015 2014 Orimattilan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014-2015 ORIMATTILAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JA ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 HANKE TEEMU MÄKIPAAKKANEN Sisällys TIIVISTELMÄ...

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 -HANKKEEN TULOKSET Loppuseminaari 3.12.2015 Saku Rikala Esityksen sisältö 1. Hankkeen perustiedot, tavoitteet ja toteutus kunnissa 2. Hankkeen tulokset ja päätöstoimenpiteet

Lisätiedot

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Pauli Rintala Erityisliikunnan professori Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos ERITYISLIIKUNNAN HISTORIA Ennen v. 1900: Lääketieteellinen voimistelu

Lisätiedot

ORIMATTILAN ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016

ORIMATTILAN ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016 ORIMATTILAN ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016 Erityisliikuntakalenterista löydät Orimattilan eri toimijoiden järjestämät liikuntaryhmät, jotka soveltuvat pitkäaikaissairaiden, eri vammaisryhmien

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015 ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015 Kalajoen erityisliikuntakalenterista löydät alueella toimivat eri toimijoiden järjestämät erityisliikuntaryhmät. Kalenteriin listatut ryhmät soveltuvat pitkäaikaissairaiden,

Lisätiedot

LOVIISAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Loviisan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke

LOVIISAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Loviisan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke LOVIISAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Loviisan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke KESÄ 2014 TIIVISTELMÄ Erityisliikuntapalvelut on kohdennettu väestöryhmille,

Lisätiedot

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto ry Epilepsialiitto ry Hengitysliitto ry Lihastautiliitto ry Mielenterveyden keskusliitto ry Munuais- ja

Lisätiedot

KALAJOEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

KALAJOEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA KALAJOEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Kalajoen erityisliikunnan kehittämistyöryhmä Erityisliikuntaa kuntiin 2013-2015 -hanke Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1. Taustaa... 2 1.2. Erityisliikunnan

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

Huittisten erityisliikunnan kehittämissuunnitelma HUITTISTEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ

Huittisten erityisliikunnan kehittämissuunnitelma HUITTISTEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ Huittisten erityisliikunnan kehittämissuunnitelma HUITTISTEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ Huittisten kaupungin liikuntapalvelut I Kesä 2014 Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1. Taustaa... 2 1.2. Erityisliikuntapalvelut

Lisätiedot

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen Mika Vuori Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen KKI-päivät/ Laatua liikunnan palveluketjuun 18.3.2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen ydinprosessin palvelutilaukset (Tilinpäätösennuste 2014) ennaltaehkäisevät

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013 2015. Vuoden 2013 väliarviointi

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013 2015. Vuoden 2013 väliarviointi ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013 2015 Vuoden 2013 väliarviointi Tammikuu 2014 SISÄLLYS 1. JOHDANTO.2 2. ERITYISRYHMÄLÄISTEN MÄÄRÄ YHTEISTYÖKUNNISSA..4 3. YLEISTÄ HANKKEEN ARVIOINNISTA..6 4. HANKKEEN SUUNNITELTU

Lisätiedot

1. JOHDANTO. 1.1. Taustaa

1. JOHDANTO. 1.1. Taustaa HUITTISTEN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS 2014 2 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 1.1. Taustaa... 3 1.2. Erityisryhmäläisten määrittelyä... 4 1.3. Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 hanke... 5 1.4. Huittisten

Lisätiedot

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Sosiaali -ja terveydenhuollon ja potilasyhdistysten, ehkäisevän päihdetyön, eläinsuojelutyön ja

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö Esittely SoveLin kansanterveys- ja vammaisjäsenjärjestöt ja järjestöjenliikunnasta

Lisätiedot

Wiitaunionin liikuntakysely. Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014.

Wiitaunionin liikuntakysely. Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014. Wiitaunionin liikuntakysely Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014. Wiitaunionin liikuntakyselyssä kartoitettiin Viitasaaren ja Pihtiputaan yli 16-vuotiaiden asukkaiden liikunta-aktiivisuuden

Lisätiedot

LIITE 2. ERITYISLIIKUNNAN JA IKÄIHMISTEN RYHMÄT KEVÄT 2014

LIITE 2. ERITYISLIIKUNNAN JA IKÄIHMISTEN RYHMÄT KEVÄT 2014 1 LIITE 2. ERITYISLIIKUNNAN JA IKÄIHMISTEN RYHMÄT KEVÄT 2014 1.1. Liikuntapalvelut Erityislasten liikuntakerho Sunnuntaisin 12.1., 26.1., 9.2., klo 10.00 11.00 ja 23.2. klo 10.00 11.30 Euran urheilutalo

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS

LOVIISAN KAUPUNGIN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013 2015 - Erityisliikunnan kehittämishanke LOVIISAN KAUPUNGIN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS Loviisan vapaa-aikatoimi 2 Loviisan kaupungin erityisliikunnan peruskartoitus SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus

1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus PERTUNMAAN KUNTA 1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus 3 liikuntatoimen nykytilanne...5 3.1 Tehtävänkuvaus ja toiminta-ajatus

Lisätiedot

Asukasluvultaan pienten kuntien erityisliikunta 2013 Saku Rikala Erityisliikunnan päivät

Asukasluvultaan pienten kuntien erityisliikunta 2013 Saku Rikala Erityisliikunnan päivät Asukasluvultaan pienten kuntien erityisliikunta 2013 Saku Rikala Erityisliikunnan päivät 26. 27.8.2014 Kyselyn kohderyhmän kunnat Erityisliikunnan verkoston ulkopuoliset 207 Manner- Suomen kuntaa: Reilu

Lisätiedot

14.4. 2015 Mai-Brit Salo

14.4. 2015 Mai-Brit Salo 14.4. 2015 Mai-Brit Salo Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) Alueellinen liikunnan ja urheilun järjestö, toimimme 18 kunnan alueella Päijät-Hämeessä Olemme yksi 15 aluejärjestöstä Autamme urheiluseuroja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) 153 Kaupunginhallitukselle annettava lausunto kuntalaisaloitteesta, joka koskee maksuttoman sporttikortin myöntämistä yli 68-vuotiaille HEL 2012-008118 T 12 03

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari Turku 16.9.2014 ohjelmakoordinaattori

Lisätiedot

Alkukartoitus vuodelta 2011: Yleisosio (lomake 1)

Alkukartoitus vuodelta 2011: Yleisosio (lomake 1) 5% valmiina Alkukartoitus vuodelta 2011: Yleisosio (lomake 1) Tervetuloa täyttämään Voimaa vanhuuteen -ohjelman alkukartoituskyselyn yleisosiota. Tämä lomake koostuu seuraavista osioista: 1. Taustatiedot

Lisätiedot

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Työn sisältö Kuntastrategia ja kunnan hyvinvointiohjelma liikuntaa edistämässä Miten eri väestöryhmät liikkuvat ja Hollolan kunta liikunnan edistäjänä Kuvaus Hollolan

Lisätiedot

Erityisliikunnan kehittämissuunnitelma. Järvi-Pohjanmaan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä. Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke

Erityisliikunnan kehittämissuunnitelma. Järvi-Pohjanmaan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä. Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke 2014 Erityisliikunnan kehittämissuunnitelma Järvi-Pohjanmaan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 2 1.1. Taustaa... 2 1.2. Lainsäädännöllinen

Lisätiedot

Erityisen hyvää liikuntaa

Erityisen hyvää liikuntaa Erityisen hyvää liikuntaa Saku Rikala KKI-Päivät 16.-17.3.2016 Soveltava Liikunta SoveLi ry Valtakunnallinen liikuntajärjestö Tavoitteena parantaa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten mahdollisuuksia liikuntaan

Lisätiedot

Kevä tkäusi 2015. Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä.

Kevä tkäusi 2015. Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä. Kevä tkäusi 2015 Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä. 2015 Kevätkausi alkaa 5.1.2015 Tammikuun viides päivä polkaistaan käyntiin kaupungin ohjatut liikuntaryhmät. Tarjolla

Lisätiedot

Ikääntyneiden liikunta / Joensuun kaupungin toimintamalli. Jenni Raassina, Liikunnanohjaaja / Joensuun seudun kansalaisopisto

Ikääntyneiden liikunta / Joensuun kaupungin toimintamalli. Jenni Raassina, Liikunnanohjaaja / Joensuun seudun kansalaisopisto Ikääntyneiden liikunta / Joensuun kaupungin toimintamalli Jenni Raassina, Liikunnanohjaaja / Joensuun seudun kansalaisopisto Joensuun seudun kansalaisopisto Joensuun kaupungin organisaatio Joensuun seudun

Lisätiedot

Erityisliikunta Kalajoella 2014

Erityisliikunta Kalajoella 2014 Kalajoen liikuntapalvelut Erityisliikunta Kalajoella 2014 Erityisliikunnan peruskartoitus Jouko Moilanen Saku Rikala 31.3.2014 1 SISÄLLYS 1. JOHDANTO......3 2. ERITYISRYHMIEN LIIKUNTA...4 2.1. Erityisryhmien

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto

Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2017 yhteensä 12 kuntaa (Kuvio 1), joissa 75 vuotta täyttäneitä ihmisiä on 25 901 (Sotkanet 2016). Heistä

Lisätiedot

SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA. Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329

SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA. Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 LIIKUNTAA IKÄÄNTYVILLE Ikääntyessä säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen

Lisätiedot

Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY

Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs. 2.10.2018 r LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY Seniorihanke Lpr:n liikuntatoimessa Kärkikuntana 1.8.2017 lähtien. Liikuntatoimeen palkattiin liikunnanohjaaja

Lisätiedot

Seniorit. Liikuntatarjotin. Työikäiset. Syksy , kevät (ei vko 43, 10) Ilmoittautumiset ryhmiin alkaen klo 8.

Seniorit. Liikuntatarjotin. Työikäiset. Syksy , kevät (ei vko 43, 10) Ilmoittautumiset ryhmiin alkaen klo 8. Liikuntatarjotin Työikäiset Seniorit Syksy 3.9. 14.12.2018, kevät 7.1. 10.5.2019 (ei vko 43, 10) Ilmoittautumiset ryhmiin 27.8.2018 alkaen klo 8.00 Liikuntatarjotin 2 Seniorit, tiedustelut liikunta-asioissa:

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016 ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016 Kalajoen erityisliikuntakalenterista löydät alueella toimivat eri toimijoiden järjestämät erityisliikuntaryhmät. Kalenteriin listatut ryhmät soveltuvat pitkäaikaissairaiden,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59 10.12.2015 Sivu 1 / 1 4750/2015 02.05.00 59 nuorisopalvelujen maksuperusteet 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Anna Seppänen, puh. 047 382 47350 Ari Jaakkola, puh. 050 522 7521 Mirja Taavila, puh. 046 877

Lisätiedot

Erillissaunavuorot Perhesaunavuorot Erityisryhmien uintivuorot Erityisryhmien kuntosalivuorot

Erillissaunavuorot Perhesaunavuorot Erityisryhmien uintivuorot Erityisryhmien kuntosalivuorot Erillissaunavuorot Perhesaunavuorot Erityisryhmien uintivuorot Erityisryhmien kuntosalivuorot www.vantaa.fi/liikunta Toiminnan järjestäjä pidättää oikeudet muutoksiin. 1 Sisällys Erillisaunavuorot ja perhesaunavuorot

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEET. Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä

IKÄÄNTYNEET. Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä IKÄÄNTYNEET Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä MIHIN TIEDOT PERUSTUVAT? Seniorikyselyyn vastasi 89 yli 65-vuotiasta pieksämäkeläistä. Vastaajiksi on valikoitunut liikunnallisesti erittäin

Lisätiedot

2. luento hallinnollinen näkökulma

2. luento hallinnollinen näkökulma JOHDATUS ERITYISLIIKUNTAAN (LPE.A007) Pauli Rintala, erityisliikunnan professori 2. luento hallinnollinen näkökulma erityisryhmien väestöosuudet liikunnan merkitys eri erityisryhmille erityisliikunnan

Lisätiedot

Liikuntakysely. 1. Sukupuoli. 2. Kotikunta. 3. Syntymävuosi. 4. Koulutustaso. Vastaajien määrä: 480. Vastaajien määrä: 480

Liikuntakysely. 1. Sukupuoli. 2. Kotikunta. 3. Syntymävuosi. 4. Koulutustaso. Vastaajien määrä: 480. Vastaajien määrä: 480 Liikuntakysely 1. Sukupuoli 2. Kotikunta 3. Syntymävuosi Keski-ikä 46,2 4. Koulutustaso 5. Työtilanne ja ammatti 6. Kuinka suuren osan päivittäisestä valveillaoloajasta vietät oman arviosi mukaan passiivisesti

Lisätiedot

Erityisryhmien liikunta Eurassa

Erityisryhmien liikunta Eurassa Erityisryhmien liikunta Eurassa Euran erityisliikunnan peruskartoitus 2014 Tekijät: Pia Malja ja Euran Erityisliikunnan kehittämistyöryhmä Saku Rikala Sisällysluettelo 1. PERUSKARTOITUKSEN YHTEENVETO...2

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS 2013

JÄRVI-POHJANMAAN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS 2013 JÄRVI-POHJANMAAN ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS 2013 Soini- Vimpeli- Alajärvi Alajärven Kaupunki 1 SISÄLLYSLUETTELO YHTEENVETO... 3 1. JOHDANTO... 5 1.1. TAUSTAA... 5 1.2. ERITYISRYHMIEN LIIKUNNAN MERKITYS...

Lisätiedot

SENIORILIIKUNTA KEVÄT 2013

SENIORILIIKUNTA KEVÄT 2013 KEVÄT 2013 Helsingin kaupunki Liikuntavirasto Paavo Nurmen kuja 1 C 00250 Helsinki Puhelin: 09 310 87932 Faksi: 09 310 87771 Sähköp.: minna.ekman@hel.fi Liikuntaviraston kurssitoimintaan voi ilmoittautua

Lisätiedot

Voimaa Vanhuuteen toimintaohjelma JIK :kyssä. ENSIO-projekti, Ensiote ikääntymiseen Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja

Voimaa Vanhuuteen toimintaohjelma JIK :kyssä. ENSIO-projekti, Ensiote ikääntymiseen Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja Voimaa Vanhuuteen toimintaohjelma JIK :kyssä ENSIO-projekti, Ensiote ikääntymiseen Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja Keskeisimmät toimintamuodot Hyvinvointi -75 päivät Kunnon

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT

RAISION KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT RAISION KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT 2016 RAISION KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUIDEN TERVEYS- JA SOVELTAVAN LIIKUNNAN RYHMÄT 2016 Raision kaupungin liikuntapalveluiden kevätkausi alkaa pääsääntöisesti viikolla

Lisätiedot

Pieksämäen Erityisliikunta. Syksy 2015 (7.9. 10.12.2015) Kevät 2016 (11.1. 28.4.2016)

Pieksämäen Erityisliikunta. Syksy 2015 (7.9. 10.12.2015) Kevät 2016 (11.1. 28.4.2016) Pieksämäen Erityisliikunta Syksy 2015 (7.9. 10.12.2015) Kevät 2016 (11.1. 28.4.2016) YHTEYSTIETOJA ERITYISLIIKUNTA Erityisliikunta on tarkoitettu henkilöille, jotka vamman, sairauden ja muun toimintakyvyn

Lisätiedot

EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016

EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016 EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016 Rikas elämä kaiken ikää. 21.2.2011 Sisällysluettelo 1. STRATEGIAN TARKOITUS 3 2. STRATEGIAN TAUSTAA 3 3. STRATEGIAN

Lisätiedot

KESKUSTA - NUOTTASAAREN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET SYKSY 2013

KESKUSTA - NUOTTASAAREN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET SYKSY 2013 Oulun kaupunki /Hyvinvointipalvelut/Ikäihmisten hyvinvointi KESKUSTA - NUOTTASAAREN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET SYKSY 2013 Ohjattuihin liikuntaryhmiin pitää ilmoittautua, ellei erikseen

Lisätiedot

Erityisryhmien liikunta Eurassa

Erityisryhmien liikunta Eurassa Erityisryhmien liikunta Eurassa Euran erityisliikunnan peruskartoitus 2014 Tekijät: Pia Malja ja Euran Erityisliikunnan kehittämistyöryhmä Saku Rikala 1 Sisällysluettelo 1. PERUSKARTOITUKSEN YHTEENVETO...2

Lisätiedot

LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN

LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN 23.9.2016 Matti Kettunen Vapaa-aikajohtaja Asikkalan kunnan toimenpiteet terveysliikuntaprosessissa 2005 2006 2008 2009 2011 Liikuntastrategian

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan erityisliikunta

Mänttä-Vilppulan erityisliikunta Mänttä-Vilppulan erityisliikunta ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS 2014 MÄNTTÄ-VILPPULAN LIIKUNTAPALVELUT ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 -HANKE Sisällys 1. JOHDANTO...2 1.1. Erityisryhmien liikunnan

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTA LIPERIN KUNNASSA PERUSKARTOITUS 2007

ERITYISLIIKUNTA LIPERIN KUNNASSA PERUSKARTOITUS 2007 ERITYISLIIKUNTA LIPERIN KUNNASSA PERUSKARTOITUS 2007 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 1 Valtakunnallisen projektin taustaa 2 Liperin erityisliikunnan peruskartoitus 3 Erityisryhmiin kuuluvien kuntalaisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 115 Sj / Kunnan asukkaan aloite maksuttomasta sporttikortista yli 68- vuotiaille helsinkiläisille HEL 2012-008118 T 12 03 00 Päätös päätti kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. syksy 2019 kevät 2020

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. syksy 2019 kevät 2020 Pieksämäen kaupungin erityisliikunta syksy 2019 kevät 2020 ERITYISLIIKUNTA Erityisliikunnan (= soveltava liikunta) ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joiden vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen

Lisätiedot

Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari Tampere 17.3.2014 ohjelmajohtaja Elina Karvinen,

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. Syksy 2018 Kevät 2019

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. Syksy 2018 Kevät 2019 Pieksämäen kaupungin erityisliikunta Syksy 2018 Kevät 2019 ERITYISLIIKUNTA Erityisliikunnan (= soveltava liikunta) ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joiden vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen

Lisätiedot

KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA. Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen , Jyväskylä Saku Rikala, LTS

KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA. Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen , Jyväskylä Saku Rikala, LTS KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen 8.12.2016, Jyväskylä Saku Rikala, LTS Liikuntatieteen julkaisumäärän kehitys Lähde: Liikuntalääketieteen yhteiskunnallisen

Lisätiedot

Vammaisetuudet. Alle 16-vuotiaan vammaistuki 16 vuotta täyttäneen vammaistuki Eläkettä saavan hoitotuki Ruokavaliokorvaus

Vammaisetuudet. Alle 16-vuotiaan vammaistuki 16 vuotta täyttäneen vammaistuki Eläkettä saavan hoitotuki Ruokavaliokorvaus Vammaisetuudet Vammaisetuuksien tarkoituksena on tukea vammaisten tai pitkäaikaisesti sairaiden selviytymistä jokapäiväisessä elämässä ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Vammaisetuuksia ovat: Alle 16-vuotiaan

Lisätiedot

Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015

Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Minna Säpyskä-Nordberg ja Mika Simonen Kesäkuu 2015 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

TYÖIKÄISET. Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä

TYÖIKÄISET. Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä TYÖIKÄISET Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä MIHIN TIEDOT PERUSTUVAT? Sähköiseen kyselyyn vastasi 321 täysi-ikäistä pieksämäkeläistä, joista 67 prosenttia oli naisia ja 33 prosenttia

Lisätiedot

LIIKKUMISLÄHETE OPAS S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA

LIIKKUMISLÄHETE OPAS S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA LIIKKUMISLÄHETE ASIAKASKAAVAKE (malli). LIIKUNTASUOSITUKSET LAPSET JA NUORET AIKUISET LIIKKUMISLÄHETE OPAS *

Lisätiedot

MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011. Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen

MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011. Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011 Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen PÄIJÄT-HÄMEEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIA 2009-2020 Terveysliikunnan

Lisätiedot

Liikuntapalveluiden liikuntaryhmien ilmoittautumislomake. Nimi Puhelinnumero Ikä

Liikuntapalveluiden liikuntaryhmien ilmoittautumislomake. Nimi Puhelinnumero Ikä Nimi Puhelinnumero Ikä Yhteystiedot saa luovuttaa Orimattilan kaupungin liikuntapalveluille liikuntaryhmiä koskevien peruutusten/muutosten tiedottamiseen (esim. ohjaajan sairastuminen). Kyllä Ei Oletko

Lisätiedot

Erityisliikunnan kesäkalenteri

Erityisliikunnan kesäkalenteri 2013 Erityisliikunnan kesäkalenteri Liikuntapalvelut Nurmijärven kunta Erityisliikunnan kesäkalenteri 2013 Liikuntapalvelut Tämä erityisliikunnan kesäkalenteri pitää sisällään Nurmijärven kunnan alueella

Lisätiedot

HYVINKÄÄN LIIKUNTAPALVELUT KAUSI ALKAA 4.9. Vesijumppa. Tuolijumppa. Kuntosali. Lyhytkurssit. Lajikokeilu. Erityisryhmät.

HYVINKÄÄN LIIKUNTAPALVELUT KAUSI ALKAA 4.9. Vesijumppa. Tuolijumppa. Kuntosali. Lyhytkurssit. Lajikokeilu. Erityisryhmät. L e Lisätietoja: Katarina Kiki Norrena puh. 0400 197150 www.hyvinkaa.fi/liikunta Vesijumppa Tuolijumppa Lyhytkurssit Erityisryhmät HYVINKÄÄN LIIKUNTAPALVELUT KAUSI ALKAA 4.9. LIIKKUEN ILOA ARKEEN! Säännöllinen

Lisätiedot

%ffir. s"äoa. l*t. 'g'( f,ri. Jäsenmäärä. Nimi:

%ffir. säoa. l*t. 'g'( f,ri. Jäsenmäärä. Nimi: s"äoa 'g'( l*t %ffir YHDSTYKSET, YHTESOT EURA L2.9.20L3 Erityisryhmien liikunta on niiden vöestöryhmien liikuntaa, joillo on vammon, soirauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosioalisen tilonteen

Lisätiedot

Ostopalveluna toiminimi Aquasa:lta, opettajana toimii Sari Saarinen.

Ostopalveluna toiminimi Aquasa:lta, opettajana toimii Sari Saarinen. VUOSISUUNNITELMA 2005 LIIKUNTATOIMEN JÄRJESTÄMÄSTÄ OHJATUSTA TOIMINNASTA 1. UIMAKOULUT 1. Uimakoulut uimahalleissa Liikuntatoimi järjestään vuoden aikana Lauritsalan uimahallissa lasten alkeis-, jatko-

Lisätiedot

Liikuntatilojen ja toiminnan hinnasto 1.1.2015

Liikuntatilojen ja toiminnan hinnasto 1.1.2015 Liikuntatilojen ja toiminnan hinnasto 1.1.2015 Orimattilan kaupunki Liikuntapalvelut Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta 14.10.2014 134 LIIKUNTATILOJEN JA TOIMINNAN MAKSUT 1.1.2015 Sisällysluettelo URHEILUTALO...

Lisätiedot

SENIOREILLE SUUNNATUT TERVEYSLIIKUNTARYHMÄT

SENIOREILLE SUUNNATUT TERVEYSLIIKUNTARYHMÄT SENIOREILLE SUUNNATUT TERVEYSLIIKUNTARYHMÄT Senioreille suunnattujen ohjattujen liikuntaryhmien tavoitteena on tukea ja kehittää liikunta- ja toimintakykyä, vastaamaan erityisesti ikääntyneiden terveysliikunnan

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA 5.9.2017 VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut Liikuntatoimen rooli elintapaohjauksessa Liikuntalaki määrittää kunnan tehtävät

Lisätiedot

Vihdin Liikuntapalvelut

Vihdin Liikuntapalvelut Vihdin Liikuntapalvelut Vihdin uimahalli, Hiidenvedentie 3, 03100 Nummela Squash Sali käytössä uimahallin remontin aikana ennakkoon vuoroilla ma to klo 8.00 21.00 pe klo 8.00 18.00 HUOM! Uimahallin kassa

Lisätiedot

Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu?

Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu? Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu? Juha Jolkkonen geriatrian erikoislääkäri osastopäällikkö Helsingin kaupunki sosiaali- ja terveysvirasto sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

Lisätiedot

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Työpajan vetäjä: Sampsa Kivistö /HLU 1 Työpaja 3: Hallintokuntien välisen yhteistyön kehittäminen ja vakiinnuttaminen Tehtävä 1: ESITTÄYTYMINEN

Lisätiedot

Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset Päivi Berg

Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset Päivi Berg Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset 1981 2002 Päivi Berg Vuonna 2002 talvella vähintään kerran viikossa liikkui 87 %, kesällä 88 % väestöstä Nuorten kokonaan liikuntaa

Lisätiedot

TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI

TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI Kaupunginhallitus 97 27.02.2012 TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI 783/012/2011 KH 97 Valtuustoaloite 12.12.2011: Yksi hyvä vaihtoehto ikäihmisten liikunnalle on

Lisätiedot

RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN SEUDULLA

RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN SEUDULLA RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN Seudullisella yhteistyöllä tasapuolisempaa, laadukkaampaa ja tehokkaammin tuotettua liikuntapalvelua Anu Oittinen KUNTIEN TULEVAISUUSFOORUMI Ti 10.4.2018 Kuntatalo, Helsinki

Lisätiedot

Laatua liikuntaneuvontaan

Laatua liikuntaneuvontaan Laatua liikuntaneuvontaan 24.8.2013 Liikuntaneuvonnan asema Terveydenhuoltolaki edellyttää terveysneuvontaa kunnan kaikkiin terveydenhuoltopalveluihin sekä väestön terveyden ja hyvinvoinnin seuraamista.

Lisätiedot

Soveltavan liikunnan kalenteri 2015 2016

Soveltavan liikunnan kalenteri 2015 2016 S O V E L T A V A N L I I K U N N A N K A L E N T E R I 2015 2016 Sisällys Soveltavan liikunnan kalenteri 2015 2016... 1 Seinäjoen Erityisryhmien uinti- ja kuntosalikortti... 2 Seniorikortti 70+... 2 Sotaveteraanit

Lisätiedot

ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT

ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT www.vantaa.fi/liikunta SISÄLLYS Erillisaunavuorot 3 Perhesaunavuorot 4 Erityisuintivuorot 5 Erityisryhmien

Lisätiedot

Liikuntakysely. 1. Sukupuoli. 2. Kotikunta. 3. Syntymävuosi. 4. Koulutustaso. Vastaajien määrä: 288. Vastaajien määrä: 288

Liikuntakysely. 1. Sukupuoli. 2. Kotikunta. 3. Syntymävuosi. 4. Koulutustaso. Vastaajien määrä: 288. Vastaajien määrä: 288 Liikuntakysely 1. Sukupuoli 2. Kotikunta 3. Syntymävuosi Keski-ikä 44,84 4. Koulutustaso 5. Työtilanne ja ammatti 6. Kuinka suuren osan päivittäisestä valveillaoloajasta vietät oman arviosi mukaan passiivisesti

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Liikkeellä voimaa vuosiin Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan! Erityisliikunnan Päivät Jyväskylä 27.8.2014

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Raahe

Alkukartoitus 2016 Raahe Alkukartoitus 2016 Raahe Asukasluku: 25 165, 75 vuotta täyttäneitä: 2 057 (8,2 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI. 19-20 Orimattilan Jymy/uintijaosto Uinti Matti Kaasalainen matti.kaasalainen@phnet.fi 040-5308051 18.8.-31.5.

ORIMATTILAN KAUPUNKI. 19-20 Orimattilan Jymy/uintijaosto Uinti Matti Kaasalainen matti.kaasalainen@phnet.fi 040-5308051 18.8.-31.5. Urheilutalo: Uimahalli Kuntouintiallas Klo Varaaja Käyttötarkoitus Yhteyshenkilö Sposti Puh. Aikaväli Ma 15-15.45 Kaupunki vesijumppa Anne Rajaniemi anne.rajaniemi@orimattila.fi 040-8375095 1.9.-24.4.

Lisätiedot

LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ

LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ 2011 LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ 12.10.2011 Liikunnan arvostus Pieksa ma ella ja sen jäsenseurat(33 kpl) ovat huolissaan Pieksämäen liikunta ja urheilutoiminnan näivettymisestä ja kaupungin liikuntaorganisaation

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

KESKUSTA - NUOTTASAAREN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET KEVÄT 2015

KESKUSTA - NUOTTASAAREN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET KEVÄT 2015 Oulun kaupunki /Hyvinvointipalvelut/Ikäihmisten hyvinvointi KESKUSTA - NUOTTASAAREN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET KEVÄT 2015 Ohjattuihin liikuntaryhmiin pitää ilmoittautua, ellei erikseen

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KIIMINGISSÄ - PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA 2007-

ERITYISLIIKUNTAA KIIMINGISSÄ - PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA 2007- ERITYISLIIKUNTAA KIIMINGISSÄ - PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA 2007- Kari Näppä 2007 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 2. ERITYISRYHMÄT 4 3. ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2007-2009 KEHITTÄMIS- JA KONSULTOINTIPROJEKTI

Lisätiedot

LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO 1.1.2014 ALKAEN

LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO 1.1.2014 ALKAEN LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO 1.1.2014 ALKAEN Sisäliikuntapaikkojen vuokrat Kuntosalien käyttömaksut Ohjaus- ja muut palvelut - 1 - YLÖJÄRVEN SISÄLIIKUNTAPAIKKOJEN VUOKRAUS Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Nuoriso- ja liikuntapalvelut

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Nuoriso- ja liikuntapalvelut UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Nuoriso- ja liikuntapalvelut & Kädessäsi on Uudenkaupungin liikuntatoimen erityisliikunnan opas. Oppaasta löydät tietoa liikuntatoimen, Vakka- Opiston sekä eri vammais-, eläkeläis-

Lisätiedot

SENIORI- LIIKUNTAKALENTERI

SENIORI- LIIKUNTAKALENTERI 1 SENIORI- LIIKUNTAKALENTERI 18.1.2013 Outokummun kaupungin alueen liikuntapalvelut yli 60-vuotiaille Kevät 2013 2 MAANANTAI SENIORISALIRYHMÄT, käyntimaksu 2 - Klo 10.00, ohjaaja Kati Pykäläinen,044 7559573

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta Pieksämäen kaupungin erityisliikunta Syksy 2017 (4.9. 8.12.2017) Kevät 2018 (8.1. 27.4.2018) Syksy 2017 (4.9. 8.12.2017) Kevät 2018 (8.1. 27.4.2018) YHTEYSTIETOJA ERITYISLIIKUNTA Erityisliikunta on tarkoitettu

Lisätiedot

Sähköinen liikuntakalenteri liikkumisreseptin tukena

Sähköinen liikuntakalenteri liikkumisreseptin tukena Sähköinen liikuntakalenteri liikkumisreseptin tukena Liisa Lähdesmäki LitL, projektikoordinaattori, lehtori Liikkumisreseptihanke / EPSHP Mikä on liikkumisresepti? on työkalu terveysliikuntaneuvonnassa

Lisätiedot

LIIKUNTATILOJEN JA -TOIMINNAN HINNASTO ALKAEN

LIIKUNTATILOJEN JA -TOIMINNAN HINNASTO ALKAEN LIIKUNTATILOJEN JA -TOIMINNAN HINNASTO 1.1.2019 ALKAEN Liikuntatilat, joita hinnasto koskee: Orimattila Areena, urheilutalo, Vuorenmäen palloiluhalli, uimahalli, keskusurheilukenttä, pallokentät, urheilukeskuksen

Lisätiedot

Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja

Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja Miksi Voimaa vanhuuteen -ohjelma? Tiedetään, että Liikkumiskyvyn ongelmat, muistisairaudet, alakulo ja yksinäisyys jouduttavat koti- tai laitoshoitoon siirtymistä

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot