[B] 111 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT C (45) Patentti cl» -_,'nnetty li Patent medde1.t (51) K~.C1.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "[B] 111 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 55 1 9 0. C (45) Patentti cl» -_,'nnetty li 06 1979 Patent medde1.t (51) K~.C1."

Transkriptio

1 [B] 111 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT (45) Patentti cl» -_,'nnetty li Patent medde1.t (51) K~ D 213/79 SUOMI FINLAND (F I) Patentti- ja rekisterlhallitus Patent- och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus PatentansöknIng (22) HakemIspilv11 AnsöknInpdag (2.3) Alkupalvi GlItlghetsclag (41) Tullut Julkiseksi BlIvIt offentllg (44) NihtivIllulpanon ja kuul.julkalsun pvm. Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad 1045/ (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus Begtrd prioritet Japani-Japan(JP) 23892/71, 95282/71 Toteennäytetty-Styrkt (71)Banyu Pharmaceutical o., Ltd., 7-8, 2-chome, Nihonbashi Honcho, huo-ku, Tokyo, Hiroyoshi Hidaka, Kowaso, 2-26, Kawanahoncho, Showa-ku, Nagoya-shi, Aichi-ken, Japani-Japan(JP) (72)Hiroyoshi Hidaka, Aichi-ken, Ikuo Matsumoto, Tokyo, Junji Yoshizawa, Tokyo, Japani-Japan(JP) (74) Oy Kolster Ab (54) Menetelmä terapeuttisesti vaikuttavien uusien pikoliinihappojohdannaisten valmistamiseksi - Förfarande för framställning av terapeutiskt verksamma nya pikolinsyraderivat Keksinnön kohteena on menetelmä terapeuttisesti vaikuttavien pikoliinihappojohdannaisten valmistamiseksi, joiden kaava on 4 s II R 2 (I) N jossa R I on ( i - 4 )-alkyyliryhmä ja R 2 on vetyatomi tai ( i - 4 )- alkyyliryhmä, tai R 1 ja R 2 muodostavat piperidyyliryhmän yhdessä sen typpiatomin kanssa, johon ne ovat sitoutuneet.

2 2 Keksinnölle on tunnusomaista, että 5 - (halogeenimetyyli)- pikoliinihappoesteri, jonka kaava on ",/ H 2 X (II) RO 2 N jossa R on ( 1-4 )-alkyyliryhmä ja X on halogeeniatomi, saatetaan reagoimaan kaavan (III) mukaisen ditiokarbamiinihapon metallisuolan tai amiinisuolan kanssa R 1 R 2 NSH " (III) jossa kaavassa R 1 ja R 2 tarkoittavat samaa kuin edellä, inertin liuottimen läsnäollessa ditiokarbamaattijohdannaisen saamiseksi, jonka kaava on /N7 R0 2 (V) jossa R, R 1 ja R 2 tarkoittavat samaa kuin edellä, minkä jälkeen 2-asemassa oleva esteriryhmä hydrolysoidaan selektiivisesti alkalin vesiliuoksella, joka mandollisesti sisältää alkoholia, ja neutraloidaan hapolla sekundäärisen hydrolyysin estämiseksi. Kaavassa (I) R 1 on edullisesti metyyli-, etyyli-, propyyli- tai isopropyyliryhmä ja R 2 on edullisesti metyyli- tai etyyliryhmä ja X on edullisesti kloori- tai bromiatomi. 5-(halogeenimetyyli)pikoliiniesterit ovat uusia yhdisteitä, joita voidaan valmistaa saattamalla tionyylikloridi reagoimaan 5-(hydroksimetyyli)pikoliiniesterin kanssa, jonka kaava on H 2 OH ( IV ) RO 2 jossa R tarkoittaa samaa kuin kaavassa (II).

3 3 5-(hydroksimetyyli)pikoliiniesteri voidaan valmistaa esteröimällä 5-(hydroksimetyyli)pikoliinihappo, jonka kaava on H 2 OH ja jota voidaan valmistaa seuraavan reaktiokaavion mukaan: ):::re H 2 OH H OH Se0 2 2 k joi I HOH 2 OH H OH H I Edellä esitetyssä reaktiossa hapetetaan 2,5-dihydroksimetyyli-pyridiinin 2-asemassa oleva hydroksimetyyliryhmä selektiivisesti käyttämällä 0,5 mooliekvivalenttia Se0 2, jolloin saadaan 2-formyyli-5-hydroksimetyyli-pyridiini. 2-formyyliryhmä hapetetaan karboksyyliryhmäksi käyttämällä vetyperoksidia ilman katalysaattoria alhaisessa lämpötilassa ja 5-(hydroksimetyyli)-pikoliinihappo voidaan saada helposti eroitettavassa muodossa. Ditiokarbamiinihapon suoloja voidaan valmistaa saattamalla hiilidisulfidi reagoimaan 2 mooliekvivalentin kanssa amiinia, jolloin 1 mooliekvivalentti amiinia voidaan korvata jollain muulla emäksisellä yhdisteellä, kuten alkalimetallihydroksidilla tai trietyyliamiinilla. Käytettäessä 1 mooliekvivalenttia natriumhydroksidia saadaan ditiokarbamiinihapon natriumsuola R 1 R 2 1 NH + S 2 + NaOH R 2 N(:S)SNa R 1 ja R 2 tarkoittavat reaktiokaaviossa samaa kuin kaavassa (I). Na-suola on edullinen, mutta S-alkyloimisaineena voidaan myös käyttää ditiokarbamiinihapon Ag-, Zn-, Mn- tai Pb-suolaa. On edullista käyttää inerttiä neutraalia liuotinta, joka mainitussa S-alkyloimisreaktiossa voi liuottaa halogeeniesterin.

4 Liuotin on edullisesti vesipitoinen tai kuivattu asetoni tai ( 1-4 ) - alkoholi. Reaktio suoritetaan lämpötilassa noin 0 o lyhyen ajan kuluessa. Laimennettaessa reaktioseos vedellä voidaan saada suurinsaannoin ditiokarbamaattijohdannainen, jonka kaava on: "_---- H 2 SNR 1 R 2 RO2 (V) jossa R tarkoittaa samaa kuin kaavassa (II) ja R 1 ja R 2 tarkoittavat samaa kuin kaavassa (I). Yhdiste (V) hydrolysoidaan happamessa tai alkaalisessa liuoksessa, edullisesti alkalin vesiliuoksessa, joka mandollisesti sisältää alkoholia, minkä jälkeen neutraloidaan hapolla sekundäärisen hydrolyysin estämiseksi, jolloin kaavan (IV) mukainen yhdiste ennen hydrolysointia mandollisesti erotetaan, ja jolloin ainoastaan pyridiinirenkaan 2-asemassa oleva esteriryhmä hydrolysoituu ja saadaan kaavan (I) mukainen pikoliinihappojohdannainen. Hydrolyysissä käytetty alkali voi olla jokin tavanomaisessa esterin hydrolyysissä käytetty alkali kuten natriumhydroksidi, kaliumhydroksidi tai bariumhydroksidi. Kaavan (I) mukaisen yhdisteen sekundäärisen hydrolyysin estämiseksi on edullista suorittaa hydrolyysireaktio suhteellisen alhaisessa lämpötilassa laimeassa, 1,1-1,5 mooliekvivalenttia alkalia sisältävässä liuoksessa ja neutraläida hydrolysoitu tuote varhaisessa vaiheessa. Neutraloimalla saatu, kaavan (I) mukainen yhdiste on helposti puhdistettavissa uudelleen kiteyttämällä yhdisteen saannon ollessa jopa yli 95 %. Keksinnön mukaiset uudet yhdisteet ovat tehokkaita aktiiviaineita hoidettaessa verenkiertojärjestelmän ja hermojärjestelmän häiriötä tai sairauksia, ja allergiaa estäviä aineita; erikoisesti niitä käytetään hoidettaessa ylijännitystä, parkinsonin tautia, alkoholismia, skitsofreniaa ja maanisdepressiivisiä tiloja. Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistetut uudet yhdisteet estävät in vitro kokeitten mukaan Dopamiini-F-hydroksylaasin vaikutuksen erittäin alhaisissa väkevyyksissä seuraavalla tavalla:

5 5 Väkevyys 1 x 10-6 M 88 5 x 10-6 M 82 1 x 10-7 M 60 Dopamiini-P-hydroksylaasin estonopeus (%) 5 x 10-8 M 20 On todettu, että voidaan myös vaikuttaa kudoksissa olevaan katekoliamiiniin antamalla keksinnön mukaista yhdistettä. Näin ollen keksinnön mukainen yhdiste on tehokas parannettaessa sellaisia sairauksia, jotka aiheutuvat kudoksessa olevasta katekoliamiinista, kuten verenkiertojärjestelmän sairauksia, jollaisia ovat esim. ylijännitys ja hermojärjestelmän sairaudet, kuten parkinsonin sairaus ja maanis-depressiivinen psykoosi. Katekoliamiinien määrän muutos aivoissa aiheuttaa muutoksia kasvuhormoonin tai ATH: n vapautumisessa (aivolisäkkeestä) ja näin ollen keksinnön mukainen yhdiste on myös tehokas käytettynä epätavallisissa sisäisen hormoonierityksen aiheuttamissa sairauksissa. Annettaessa keksinnön mukaista yhdistettä hiirille (Wistarkanta) pienenee katekoliamiinimäärä aivojen, sydämen, lis~uaisten jne kudoksissa. Esim. katekoliamiinin määrä aivoissa, sydämessä ja lisämunuaisissa pieneni annettaessa suun kautta seu- raavaa yhdistettä 50 mg/kg suuruisena annoksena rotalle 3 tunnin kuluttua verrattuna vertailueläimiin. H 2 SN(H 3 ) 2 Noradrenaliinia Dopamiinia kudoksessa kudoksessa (pg/g kudosta) pg/g kudosta) Aivot 25%:n pieneneminen 20%:n kasvu Sydän 20%:n pieneneminen 10%:n kasvu Lisämunuaiset 30%:n pieneneminen 25%:n kasvu Yhdistettä (I) annettiin suun kautta kaniineille (austraalialainen kanta) annoksena 50 mg/kg, jolloin verenpaine alkoi alentua 15 minuutin kuluttua annostuksen aloittamisesta ja oli alentunut 20 % 1 tunnin kuluttua ja 30 % 3 tunnin kuluttua, ja verenpaineen aleneminen jatkui 5 tuntia ja tämän jälkeen verenpaine palautui normaaliarvoihin. Tämä verenpaineen pieneneminen oli tilastollisesti huomattava ja se osoittaa keksinnön mukaisen yhdisteen tehokkuuden. mandollistamiseksi. Seuraavat esimerkit esitetään keksinnön täydellis~n ymmärtämisen

6 6. Esimerkki 1 5-(kloorimetyyli)-pikoliinihappoetyyliesterin valmistus. 1,0 g 5 - (hydroksimetyyli)-pikoliinihappoetyyliesteriä sekoitettiin 5 ml:n kanssa tionyylikloridia ja kuumennettiin 1 tunti. Tämän jälkeen tionyylikloridi haihdutettiin pois ja lisättiin vettä ja liuos neutraloitiin natriumvetykarbonaatilla. Tuote uutettiin kloroformilla ja kloroformiuute tislattiin, jolloin saatiin 1,0 g 5-(kloorimetyyli)-pikoliinihappoetyyliesteriä (saanto 91%). Yhdisteen kiehumispiste oli 117 /1 mm Hg. Saadun yhdisteen hydrokloridisuola, joka kiteytettiin uudelleen metanolin ja etyyliesterin seoksesta, oli väritön, neulasmaisina kiteinä saatu yhdiste, sp Alkuaineanalyysi ( 9H101 NO 2.H1) l Laskettu arvo 45,79% 4,70% 5,93% 30,03% Analysoitu arvo 45,54% 4,61% 5,93% 30,15% Pikoliinihappo-ditiokarbamaattijohdannaisen valmistus. 1,2 g natrium-n,n-dimetyyliditiokarbamaattia liuotettiin 10 ml:aan vesipitoista asetonia (veden ja asetonin tilavuussuhde 2:10) ja jäähdytettiin lämpötilaan ,5 g 5-(kloorimetyyli)-pikoliinihappoetyyliesteriä liuotettiin 5 ml:aan asetonia ja lisättiin tipottain tähän liuokseen. Seosta sekoitettiin lämpötilassa minuuttia ja reaktioseos laimennettiin vedellä. Tällöin saostui välituotteen hydraatti-yhdiste, jolla on alla oleva kaava: Tuotteen, joka kiteytettiin uudelleen vesipitoisesta etanolista, sp. oli

7 Saarto 1,8 g (80 %). Vedetön yhdiste, joka valmistettiin kuivaamalla alipaineessa, oli öljymainen. H SN(H ) Alkuaineanalyysi ( 12H16N ) Laskettu arvo 47,68% 6,00% 9,27% 21,17% Analysoitu arvo 48,27% 5,57% 9,38% 21,16% 1,42 g mainittua välituotetta suspendoitiin 24 ml:aan 0,25-n NaOH ja sekoitettiin huoneen lämpötilassa 2 tuntia. Yhdiste hydrolysoitiin sen liuottamiseksi. Reaktioseos neutraloitiin kloorivetyhapolla. Sakka kiteytettiin uudelleen vesipitoisesta etanolista, jolloin saatiin ditiokarbamaatti, jolla oli seuraava kaava: H SN(H ) 2 fl 3 2 Sp Saarto 1,1 g (92 %) Alkuaineanalyysi lu 12N202S2) H N S Laskettu arvo 46,88% 4,72% 10,93% 24,98% Analysoitu arvo 46,98% 4,70% 10,92% 24,82% Esimerkki 2 1,0 g natriumrn,n-pentametyleeni-ditiokarbamaattia liuotettiin 10 ml:aan vesipitoista asetonia (veden ja asetonin tilavuussuhde 2:10) ja jäähdytettiin lämpötilaan ,0 g 5-(kloorimetyyli)-pikoliinihappoetyyliesteriä, liuotettiin 4 ml:aan asetonia ja lisättiin tipottain tähän liuokseen. Seosta sekoitettiin

8 551')0 lämpötilassa minuuttia ja reaktioseos laimennettiin sitten ja yhdiste uutettiin kloroformilla. Uute kuivattiin ja kloroformi haihdutettiin pois, jolloin saatiin 1,6 g väritöntä öljymäistä välituotetta, jolla oli seuraava kaava H,SN rt 1,6 g mainittua välituotetta liuotettiin 12 ml:aan etanolia. Liuokseen lisättiin 12 ml 0,5-n NaOH ja se saatettiin reagoimaan huoneen lämpötilassa samalla sekoittaen 2 tunnin ajan. Reaktioseos neutraloitiin kloorivetyhapolla ja laimennettiin vedellä. Sakka kiteytettiin uudelleen vesipitoisesta *Betonista, jolloin saatiin sellainen ditiokarbamaattijohdannainen, jolla on seuraava kaava: H, c SN ft (---) Sp. 142 Saanto 1,25 g (84,5%) Alkuaineanalyysi ( ) H N S Laskettu arvo 52,70% 5,44% 9,46% 21,60% Analysoitu arvo 52,21% 5,58% 9,44% 21,58% Esimerkki 3 1,1 g natrium-n-isopropyyli-ditiokarbamaattia liuotettiin 10 ml:aan vesipitoista asetonia (veden ja asetonin tilavuussuhde 2:10) ja jäähdytettiin lämpötilaan 0-5. Sitten liuotettiin 1,1 g 5-(kloorimetyyli)-pikoliinihappoetyyliesteriä 4 ml:aan asetonia ja lisättiin tipottain tähän liuokseen. Seosta sekoitettiin lämpötilassa minuuttia ja reaktioseos laimennettiin vedellä.

9 9 Sakka kiteytettiin uudelleen metanolista, jolloin saatiin 1,5 g välituotetta, jolla oli seuraava kaava, sp , saanto 1,5 g (96 %) H2SNHH(H 3 ) 2 Alkuaineanalyysi (13H18N202S2) Laskettu arvo 52,34% 6,08% 9,39% 21,46% Analysoitu arvo 52,08% 6,07% 9,38% 21,58% 0,3 g mainittua välituotetta suspendoitiin 3,0 ml:aan 25 p/p %:sta rikkihappoa ja kuumennettiin palautusjäåhdytyslämpötilassa 2 tuntia. Reaktioseos neutraloitiin ph-arvoon 3,5 10 %:11a natriumkarbonaatin vesiliuoksella. Sakka kiteytettiin uudelleen etanolista, jolloin saatiin ditiokarbamaattijohdannainen, jolla oli seuraava kaava: H2SNHH(H ) It 3 2 S Ho 2 c sp , saanto 0,26 g (95 %) Alkuaineanalyysi N S Laskettu arvo Analysoitu arvo 48,89% 5,22% 10,37% 23,68% 49,16% 5,25% 10,18% 23,54%

10 1 0 Esimerkki 4 Kuten esimerkissä 5 natrium-n-butyyliditiokarbamaatti saatettiin reagoimaan 5-(kloorimetyyli)-pikolinaatin kanssa ja reaktiotuote hydrolysoitiin 25-paino-%:isella rikkihapolla ja tuote kiteytettiin uudelleen etanolin vesiliuoksesta, jolloin saatiin yhdiste, jonka kaava on ",-H,SNH(H 2 ) 3 H 3 4 It sp Alkuaineanalyysi: (12H16N202S2) H N S Laskettu arvo 50,68 5,67 9,85 22,25 Analysoitu arvo 50,66 5,66 9,81 22,32 Esimerkki 7 Kuten esimerkissä 5 natrium-n,n-dibutyyliditiokarbamaatti saatettiin reagoimaan etyyli-5-(kloorimetyyli}pikolinaatin kanssa ja reaktiotuote hydrolysoitiin 25-paino-%:isella rikkihapolla ja tuote kiteytettiin uudelleen etanolin vesiliuoksesta, jolloin saatiin yhdiste, jonka kaava on " H 2 SNL-(H 2 ) 3 H tt sp Alkuaineanalyysi: ( 10 24N S 2 ) H N S Laskettu arvo 56,46 7,11 8,23 18,80 Analysoitu arvo 56,55 7,14 8,22 18,73.

11 11 Patenttivaatimus: - Menetelmä terapeuttisesti vaikuttavien pikoliinihappojohdannaisten valmistamiseksi, joiden kaava on...,h 2 SNR 1 R 2 ///// N / jossa R 1 on ( 1-4 )-alkyyliryhmä ja R 2 on vetyatomi tai ( 1-4 )-alkyyliryhmä, tai R ja R muodostavat piperidyyliryhmän yhdessä sen typpiatomin kanssa, johon ne ovat sitoutuneet, t u n n e t t u siitä, että 5-(halogeenimetyyli)pikoliinihappoesteri, jonka kaava on "_--H 2 X s (I) (II) R0 2 jossa R on ( 1-4 )-alkyyliryhmä ja X on halogeeniatomi, saatetaan reagoimaan kaavan (III) mukaisen ditiokarbamiinihapon metallisuolan tai amiinisuolan kanssa 1 2 " R R NSH (III) jossa kaavassa R 1 ja R 2 tarkoittavat samaa kuin edellä, inertin liuottimen läsnäollessa ditiokarbamaattijohdannaisen saamiseksi, jonka kaava on RO 2 jossa R, R 1 ja R 2 tarkoittavat samaa kuin edellä, minkä jälkeen 2-asemassa oleva esteriryhmä hydrolysoidaan selektiivisesti alkalin vesiliuoksella, joka mandollisesti sisältää alkoholia, ja neutraloidaan hapolla sekundäärisen hydrolyysin estämiseksi. (V)

12 12 Patentkrav: Förfarande för framställning av terapeutiskt verksamma pikolinsyraderivat med formeln H 2 SNR 1 R 2 (I) vari R 1 är en ( 1-4 )-alkylgrupp och R 2 är en väteatom eller en ( 1-4 )-alkylgrupp, eller R och R biidar en piperidylgrupp tillsammans med den kväveatom som de är bundna vid,känneteckn a t därav, att en 5-(halogenmetyl)pikolinsyraester med formeln "_ H 2 X RO 2 vari R är en ( 1-4 )-alkylgrupp och X är en halogenatom, omsättes med ett metallsalt eller aminsalt av en ditiokarbaminsyra med formeln R 1 R 2 NSH " (III) vari R 1 och R 2 har ovan angiven betydelse, i närvaro av ett inert lösningsmedel för erhållande av ett ditiokarbamatderivat med formeln,h 2 SNR 1 R 2 et (II) tn (V) RO 2 vari R, R 1 och R 2 har ovan angiven betydelse, varefter estergruppen i 2-ställningen hydrolyseras selektivt med en alkalivattenlösning, vilken eventuelit innehåller alkohol, och neutraliseras med en syra för att hindra sekundär hydrolys. Viitejulkaisuja-Anförda publikationer Julkisia suomalaisia patenttihakemuksia:-offentliga finska patentansökningar: 319/68. Patenttijulkaisuja:-Patentskrifter: Sveitsi-Schweiz(H) USA(US)

1 Tehtävät. 2 Teoria. rauta(ii)ioneiksi ja rauta(ii)ionien hapettaminen kaliumpermanganaattiliuoksella.

1 Tehtävät. 2 Teoria. rauta(ii)ioneiksi ja rauta(ii)ionien hapettaminen kaliumpermanganaattiliuoksella. 1 Tehtävät Edellisellä työkerralla oli valmistettu rauta(ii)oksalaattia epäorgaanisen synteesin avulla. Tätä sakkaa tarkasteltiin seuraavalla kerralla. Tällä työ kerralla ensin valmistettiin kaliumpermanganaatti-

Lisätiedot

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. - (51) Kv.lk.4 "-' A 61K 39/12. (24) Alkupäivä Löpdag 01.06.84

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. - (51) Kv.lk.4 -' A 61K 39/12. (24) Alkupäivä Löpdag 01.06.84 (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT C (45) PAÖntti Myörinetty Paten't - beviljats - (51) Kv.lk.4 "-' A 61K 39/12 (21) Patenttihakemus Patentansökning 842215 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

TITRAUKSET, KALIBROINNIT, SÄHKÖNJOHTAVUUS, HAPPOJEN JA EMÄSTEN TARKASTELU

TITRAUKSET, KALIBROINNIT, SÄHKÖNJOHTAVUUS, HAPPOJEN JA EMÄSTEN TARKASTELU Oulun Seudun Ammattiopisto Raportti Page 1 of 6 Turkka Sunnari & Janika Pietilä 23.1.2016 TITRAUKSET, KALIBROINNIT, SÄHKÖNJOHTAVUUS, HAPPOJEN JA EMÄSTEN TARKASTELU PERIAATE/MENETELMÄ Työssä valmistetaan

Lisätiedot

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA KOHDERYHMÄ: Soveltuu lukion KE1- ja KE3-kurssille. KESTO: n. 1h MOTIVAATIO: Työskentelet lääketehtaan laadunvalvontalaboratoriossa. Tuotantolinjalta on juuri valmistunut erä aspiriinivalmistetta.

Lisätiedot

5 LIUOKSEN PITOISUUS Lisätehtävät

5 LIUOKSEN PITOISUUS Lisätehtävät LIUOKSEN PITOISUUS Lisätehtävät Esimerkki 1. a) 100 ml:ssa suolaista merivettä on keskimäärin 2,7 g NaCl:a. Mikä on meriveden NaCl-pitoisuus ilmoitettuna molaarisuutena? b) Suolaisen meriveden MgCl 2 -pitoisuus

Lisätiedot

Kemian koe kurssi KE5 Reaktiot ja tasapaino koe

Kemian koe kurssi KE5 Reaktiot ja tasapaino koe Kemian koe kurssi KE5 Reaktiot ja tasapaino koe 1.4.017 Tee kuusi tehtävää. 1. Tämä tehtävä koostuu kuudesta monivalintaosiosta, joista jokaiseen on yksi oikea vastausvaihtoehto. Kirjaa vastaukseksi numero-kirjainyhdistelmä

Lisätiedot

Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto. Syntetiikan töitä

Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto. Syntetiikan töitä Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto Syntetiikan töitä Orgaanisen kemian työmenetelmistä Reuksointi Reuksointi käsittää reaktioseoksen keittämisen palautusjäähdyttimen alla niin, että höyrystyvät reagenssit

Lisätiedot

Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille

Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille 22.1.2015 Kemian tehtävät Kirjoita nimesi, luokkasi ja lukiosi tähän tehtäväpaperiin. Kirjoita vastauksesi selkeällä käsialalla tehtäväpaperiin vastauksille

Lisätiedot

vi) Oheinen käyrä kuvaa reaktiosysteemin energian muutosta reaktion (1) etenemisen funktiona.

vi) Oheinen käyrä kuvaa reaktiosysteemin energian muutosta reaktion (1) etenemisen funktiona. 3 Tehtävä 1. (8 p) Seuraavissa valintatehtävissä on esitetty väittämiä, jotka ovat joko oikein tai väärin. Merkitse paikkansapitävät väittämät rastilla ruutuun. Kukin kohta voi sisältää yhden tai useamman

Lisätiedot

Tehtävä 1. Valitse seuraavista vaihtoehdoista oikea ja merkitse kirjain alla olevaan taulukkoon

Tehtävä 1. Valitse seuraavista vaihtoehdoista oikea ja merkitse kirjain alla olevaan taulukkoon Tehtävä 1. Valitse seuraavista vaihtoehdoista oikea ja merkitse kirjain alla olevaan taulukkoon A. Mikä seuraavista hapoista on heikko happo? a) etikkahappo b) typpihappo c) vetykloridihappo d) rikkihappo

Lisätiedot

Kondensaatio ja hydrolyysi

Kondensaatio ja hydrolyysi Kondensaatio ja hydrolyysi REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Määritelmä, kondensaatioreaktio: Kondensaatioreaktiossa molekyylit liittyvät yhteen muodostaen uuden funktionaalisen ryhmän ja samalla molekyylien väliltä

Lisätiedot

c) Tasapainota seuraava happamassa liuoksessa tapahtuva hapetus-pelkistysreaktio:

c) Tasapainota seuraava happamassa liuoksessa tapahtuva hapetus-pelkistysreaktio: HTKK, TTY, LTY, OY, ÅA / Insinööriosastot Valintakuulustelujen kemian koe 26.05.2004 1. a) Kun natriumfosfaatin (Na 3 PO 4 ) ja kalsiumkloridin (CaCl 2 ) vesiliuokset sekoitetaan keske- nään, muodostuu

Lisätiedot

NIMI: Luokka: c) Atomin varaukseton hiukkanen on nimeltään i) protoni ii) neutroni iii) elektroni

NIMI: Luokka: c) Atomin varaukseton hiukkanen on nimeltään i) protoni ii) neutroni iii) elektroni Peruskoulun kemian valtakunnallinen koe 2010-2011 NIMI: Luokka: 1. Ympyröi oikea vaihtoehto. a) Ruokasuolan kemiallinen kaava on i) CaOH ii) NaCl iii) KCl b) Natriumhydroksidi on i) emäksinen aine, jonka

Lisätiedot

Seokset ja liuokset. 1. Seostyypit 2. Aineen liukoisuus 3. Pitoisuuden yksiköt ja mittaaminen

Seokset ja liuokset. 1. Seostyypit 2. Aineen liukoisuus 3. Pitoisuuden yksiköt ja mittaaminen Seokset ja liuokset 1. Seostyypit 2. Aineen liukoisuus 3. Pitoisuuden yksiköt ja mittaaminen Hapot, emäkset ja ph 1. Hapot, emäkset ja ph-asteikko 2. ph -laskut 3. Neutralointi 4. Puskuriliuokset Seostyypit

Lisätiedot

Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa

Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa Tuotantomenetelmät Kasviöljyjen vaihtoesteröinti Kasviöljyjen hydrogenointi Fischer-Tropsch-synteesi Kasviöljyt Rasvan kemiallinen rakenne Lähde: Malkki, Rypsiöljyn

Lisätiedot

2CHEM-A1210 Kemiallinen reaktio Kevät 2017 Laskuharjoitus 7.

2CHEM-A1210 Kemiallinen reaktio Kevät 2017 Laskuharjoitus 7. HEM-A0 Kemiallinen reaktio Kevät 07 Laskuharjoitus 7.. Metalli-ioni M + muodostaa ligandin L - kanssa : kompleksin ML +, jonka pysyvyysvakio on K ML + =,00. 0 3. Mitkä ovat kompleksitasapainon vapaan metalli-ionin

Lisätiedot

12. Amiinit. Ammoniakki 1 amiini 2 amiini 3 amiini kvarternäärinen ammoniumioni

12. Amiinit. Ammoniakki 1 amiini 2 amiini 3 amiini kvarternäärinen ammoniumioni 12. Amiinit Amiinit ovat ammoniakin alkyyli- tai aryylijohdannaisia. e voivat olla primäärisiä, sekundäärisiä tai tertiäärisiä ja lisäksi ne voivat muodostaa kvaternäärisiä ammoniumioneja. Ammoniakki 1

Lisätiedot

PATENTTIJULKAISU PATENTSKRI FT (10) FI 106025 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 15.11.2000. (51) Kv.lk.7 - Int.kl.7

PATENTTIJULKAISU PATENTSKRI FT (10) FI 106025 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 15.11.2000. (51) Kv.lk.7 - Int.kl.7 111 1 1 11 F I 000B (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRI FT (10) FI B SUOMI - FINLAND (FI) (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 15.11.2000 (51) Kv.lk.7 - Int.kl.7 CO7D 241/04, 401/12, 401/06, 217/26,

Lisätiedot

( B ) (11) KUULUTUSJ'ULKÅISU UTLAGGNINGSSKRIFT 89172. .. - (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5 C 07H 15/04, C 07K 3/08, A 61K 39/385 // C 07H 11/04

( B ) (11) KUULUTUSJ'ULKÅISU UTLAGGNINGSSKRIFT 89172. .. - (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5 C 07H 15/04, C 07K 3/08, A 61K 39/385 // C 07H 11/04 ( B ) (11) KUULUTUSJ'ULKÅISU UTLAGGNINGSSKRIFT 89172 C /1:3) P3,',y.. - (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5 C 7H 15/4, C 7K 3/8, A 61K 39/385 // C 7H 11/4 -- SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus Patent-

Lisätiedot

Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille

Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille 28.1.2016 Kemian tehtävät Kirjoita nimesi, luokkasi ja lukiosi tähän tehtäväpaperiin. Kirjoita vastauksesi selkeällä käsialalla tehtäväpaperiin vastauksille

Lisätiedot

8. Alkoholit, fenolit ja eetterit

8. Alkoholit, fenolit ja eetterit 8. Alkoholit, fenolit ja eetterit SM -08 Alkoholit ovat orgaanisia yhdisteitä, joissa on yksi tai useampia -ryhmiä. Fenoleissa -ryhmä on kiinnittynyt aromaattiseen renkaaseen. Alkoholit voivat olla primäärisiä,

Lisätiedot

MITÄ SIDOKSILLE TAPAHTUU KEMIALLISESSA REAKTIOSSA

MITÄ SIDOKSILLE TAPAHTUU KEMIALLISESSA REAKTIOSSA MITÄ SIDOKSILLE TAPAHTUU KEMIALLISESSA REAKTIOSSA REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Kaikissa kemiallisissa reaktioissa atomit törmäilevät toisiinsa siten, että sekä atomit että sidoselektronit järjestyvät uudelleen.

Lisätiedot

Lukion kemiakilpailu

Lukion kemiakilpailu MAL ry Lukion kemiakilpailu/avoinsarja Nimi: Lukion kemiakilpailu 11.11.010 Avoin sarja Kaikkiin tehtäviin vastataan. Aikaa on 100 minuuttia. Sallitut apuvälineet ovat laskin ja taulukot. Tehtävät suoritetaan

Lisätiedot

Kemia s10 Ratkaisut. b) Kloorin hapetusluvun muutos: +VII I, Hapen hapetusluvun muutos: II 0. c) n(liclo 4 ) = =

Kemia s10 Ratkaisut. b) Kloorin hapetusluvun muutos: +VII I, Hapen hapetusluvun muutos: II 0. c) n(liclo 4 ) = = 1. 2. a) Yhdisteen molekyylikaava on C 6 H 10 : A ja E b) Yhdisteessä on viisi CH 2 yksikköä : D ja F c) Yhdisteet ovat tyydyttyneitä ja syklisiä : D ja F d) Yhdisteet ovat keskenään isomeereja: A ja E

Lisätiedot

KE5 Kurssikoe Kastellin lukio 2012 Valitse kuusi (6) tehtävää. Piirrä pisteytystaulukko.

KE5 Kurssikoe Kastellin lukio 2012 Valitse kuusi (6) tehtävää. Piirrä pisteytystaulukko. KE5 Kurssikoe Kastellin lukio 01 Valitse kuusi (6) tehtävää. Piirrä pisteytystaulukko. 1. a) Selvitä, mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä lyhyesti sanallisesti ja esimerkein: 1) heikko happo polyproottinen

Lisätiedot

Jaksollinen järjestelmä

Jaksollinen järjestelmä Jaksollinen järjestelmä (a) Mikä on hiilen järjestysluku? (b) Mikä alkuaine kuuluu 15:een ryhmään ja toiseen jaksoon? (c) Montako protonia on berylliumilla? (d) Montako elektronia on hapella? (e) Montako

Lisätiedot

Luku 3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph

Luku 3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph Luku 3 Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph 1 MIKÄ ALKUAINE? Se ei ole metalli, kuten alkalimetallit, se ei ole jalokaasu, vaikka onkin kaasu. Kevein, väritön, mauton, hajuton, maailmankaikkeuden yleisin

Lisätiedot

2. Täydennä seuraavat reaktioyhtälöt ja nimeä reaktiotuotteet

2. Täydennä seuraavat reaktioyhtälöt ja nimeä reaktiotuotteet /Tapio evalainen Loppukuulustelun..00 mallivastaukset. imi: vsk:. Piirrä karboksyylihapporyhmän ja aminoryhmän rakenteet ja piirrä näkyviin myös vapaat elektroniparit. soita mikä hybridisaatio karboksyyli-

Lisätiedot

POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ

POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ MUSTIKKATRIO KOHDERYHMÄ: Työ voidaan suorittaa kaikenikäisten kanssa, jolloin teoria sovelletaan osaamistasoon. KESTO: n. 1h MOTIVAATIO: Arkipäivän ruokakemian ilmiöiden tarkastelu uudessa kontekstissa.

Lisätiedot

Määritelmät. Happo = luovuttaa protonin H + Emäs = vastaanottaa protonin

Määritelmät. Happo = luovuttaa protonin H + Emäs = vastaanottaa protonin Hapot ja emäkset Määritelmät Happo = luovuttaa protonin H + Emäs = vastaanottaa protonin Happo-emäsreaktioita kutsutaan tästä johtuen protoninsiirto eli protolyysi reaktioiksi Protolyysi Happo Emäs Emäs

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C5-0224/2003 2001/0212(COD) FI 14/05/2003 YHTEINEN KANTA vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen antamiseksi lannoitteista

Lisätiedot

I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i

I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i F I00008 111111 il I I Ill (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 91688. L.-*, 1.-Lu-..IC " _ b./ n * I. - A I... I. 1. n!. : :,.:. (17) :-

Lisätiedot

d) Klooria valmistetaan hapettamalla vetykloridia kaliumpermanganaatilla. (Syntyy Mn 2+ -ioneja)

d) Klooria valmistetaan hapettamalla vetykloridia kaliumpermanganaatilla. (Syntyy Mn 2+ -ioneja) Helsingin yliopiston kemian valintakoe: Mallivastaukset. Maanantaina 29.5.2017 klo 14-17 1 Avogadron vakio NA = 6,022 10 23 mol -1 Yleinen kaasuvakio R = 8,314 J mol -1 K -1 = 0,08314 bar dm 3 mol -1 K

Lisätiedot

Liukeneminen 31.8.2016

Liukeneminen 31.8.2016 Liukeneminen KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Kertausta: Kun liukenevan aineen rakenneosasten väliset vuorovaikutukset ovat suunnilleen samanlaisia kuin liuottimen, niin liukenevan aineen rakenneosasten välisiä

Lisätiedot

LIUOTTAMISEEN, ANNOSTELUUN JA ANTAMISEEN

LIUOTTAMISEEN, ANNOSTELUUN JA ANTAMISEEN Tärkeää tietoa lääkevalmisteen LIUOTTAMISEEN, ANNOSTELUUN JA ANTAMISEEN VELCADE (bortetsomibi) 3,5 mg injektiopullo ihon alaiseen tai laskimon sisäiseen käyttöön OIKEA LIUOTTAMINEN, KUN VALMISTE ANNETAAN

Lisätiedot

Kemian tehtävien vastaukset ja selitykset Lääketieteen ilmainen harjoituskoe, kevät 2017

Kemian tehtävien vastaukset ja selitykset Lääketieteen ilmainen harjoituskoe, kevät 2017 Kemian tehtävien vastaukset ja selitykset Lääketieteen ilmainen harjoituskoe, kevät 2017 Alla on esitetty vastaukset monivalintaväittämiin ja lyhyet perustelut oikeille väittämille. Tehtävä 3 A 2 B 5,8

Lisätiedot

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS sivu 1/6 Kohderyhmä: Työ on suunniteltu lukiolaisille Aika: n. 1h + laskut KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS TAUSTATIEDOT tarkoitaa veden sisältämien kemiallisesti hapettuvien orgaanisten aineiden määrää. Koeolosuhteissa

Lisätiedot

Määräys STUK SY/1/ (34)

Määräys STUK SY/1/ (34) Määräys SY/1/2018 4 (34) LIITE 1 Taulukko 1. Vapaarajat ja vapauttamisrajat, joita voidaan soveltaa kiinteiden materiaalien vapauttamiseen määrästä riippumatta. Osa1. Keinotekoiset radionuklidit Radionuklidi

Lisätiedot

Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta.

Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta. Helsingin yliopiston kemian valintakoe 10.5.2019 Vastaukset ja selitykset Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta. Reaktio

Lisätiedot

N:o 697 3725 REGENEROIDUN SELLULOOSAKALVON MÄÄRITELMÄ

N:o 697 3725 REGENEROIDUN SELLULOOSAKALVON MÄÄRITELMÄ N:o 697 3725 Liite 1 REGENEROIDUN SELLULOOSAKALVON MÄÄRITELMÄ Regeneroitu selluloosakalvo on ohut levymäinen materiaali, joka on valmistettu kierrättämättömästä puusta tai puuvillasta saadusta puhdistetusta

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE: TIETOA KÄYTTÄJÄLLE. Cerezyme 200 U infuusiokuiva-ainekonsentraatti, liuosta varten Imigluseraasi

PAKKAUSSELOSTE: TIETOA KÄYTTÄJÄLLE. Cerezyme 200 U infuusiokuiva-ainekonsentraatti, liuosta varten Imigluseraasi PAKKAUSSELOSTE: TIETOA KÄYTTÄJÄLLE Cerezyme 200 U infuusiokuiva-ainekonsentraatti, liuosta varten Imigluseraasi Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste.

Lisätiedot

a) Puhdas aine ja seos b) Vahva happo Syövyttävä happo c) Emäs Emäksinen vesiliuos d) Amorfinen aine Kiteisen aineen

a) Puhdas aine ja seos b) Vahva happo Syövyttävä happo c) Emäs Emäksinen vesiliuos d) Amorfinen aine Kiteisen aineen 1. a) Puhdas aine ja seos Puhdas aine on joko alkuaine tai kemiallinen yhdiste, esim. O2, H2O. Useimmat aineet, joiden kanssa olemme tekemisissä, ovat seoksia. Mm. vesijohtovesi on liuos, ilma taas kaasuseos

Lisätiedot

Vinkkejä opettajille ja odotetut tulokset SIVU 1

Vinkkejä opettajille ja odotetut tulokset SIVU 1 Vinkkejä opettajille ja odotetut tulokset SIVU 1 Konteksti palautetaan oppilaiden mieliin käymällä Osan 1 johdanto uudelleen läpi. Kysymysten 1 ja 2 tarkoituksena on arvioida ovatko oppilaat ymmärtäneet

Lisätiedot

Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot. CHEM-A1250 Luento

Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot. CHEM-A1250 Luento Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot CHEM-A1250 Luento 9 Sisältö ja oppimistavoitteet Johdanto sähkökemiaan Hapetusluvun ymmärtäminen Hapetus-pelkistys reaktioiden kirjoittaminen 2 Hapetusluku

Lisätiedot

Prosenttilaskentaa osa 2

Prosenttilaskentaa osa 2 Prosenttilaskentaa osa 2 % 1 9. Perusarvon laskeminen Perusarvo = alkuperäinen arvo Esimerkki 1. Mikä on a) luku, josta 72 % on 216 b) aika, josta 40 % on 38 min c) matka, josta 5 % on 400 m Esimerkki

Lisätiedot

Hapetus-pelkistymisreaktioiden tasapainottaminen

Hapetus-pelkistymisreaktioiden tasapainottaminen Hapetus-pelkistymisreaktioiden tasapainottaminen hapetuslukumenetelmällä MATERIAALIT JA TEKNO- LOGIA, KE4 Palataan hetkeksi 2.- ja 3.-kurssin asioihin ja tarkastellaan hapetus-pelkistymisreaktioiden tasapainottamista.

Lisätiedot

REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot

REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot Kertausta: Alun perin hapot luokiteltiin aineiksi, jotka maistuvat happamilta. Toisaalta karvaalta maistuvat

Lisätiedot

Kemian perusteet farmasiassa osa II: orgaaniset yhdisteet/tapio Nevalainen Loppukuulustelu b) ketoni

Kemian perusteet farmasiassa osa II: orgaaniset yhdisteet/tapio Nevalainen Loppukuulustelu b) ketoni /Tapio evalainen Loppukuulustelu 16.1.05 imi: vsk: 1. Laadi rakennekaava ja anna nimi seuraavien yhdisteryhmien moolimassaltaan pienimmälle yhdisteelle: a) esteri, b) ketoni, c) amiini, d) tyydyttymätön

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVIÄ Mitkä ruoka-aineet sisältävät valkuaisaineita eli proteiineja? Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine?

ENNAKKOTEHTÄVIÄ Mitkä ruoka-aineet sisältävät valkuaisaineita eli proteiineja? Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine? TÄS ON PROTSKUU! TAUSTAA Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin ja nautit päivittäin niitä sisältäviä ruokia. Mitkä ruoka-aineet sisältävät proteiineja ja mihin niitä oikein tarvitaan? ENNAKKOTEHTÄVIÄ

Lisätiedot

Neutraloituminen = suolan muodostus

Neutraloituminen = suolan muodostus REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Neutraloituminen = suolan muodostus Taustaa: Tähän asti ollaan tarkasteltu happojen ja emästen vesiliuoksia erikseen, mutta nyt tarkastellaan mitä tapahtuu, kun happo ja emäs

Lisätiedot

HAPPO-EMÄSTITRAUS ANALYYSIMENETELMÄNÄ. Copyright Isto Jokinen

HAPPO-EMÄSTITRAUS ANALYYSIMENETELMÄNÄ. Copyright Isto Jokinen HAPPO-EMÄSTITRAUS ANALYYSIMENETELMÄNÄ HAPPO-EMÄSTITRAUS ANALYYSINÄ PINTAKÄSITTELYLINJOILLA Happo-emäs-titraus on yksinkertainen analyysikeino jolla voidaan selvittää pintakäsittelyissä käytettävien kylpyjen

Lisätiedot

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali Hapot ja emäkset 19 Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali happamuuden aiheuttavat oksoniumionit Monet marjat, hedelmät ja esimerkiksi piimä maistuvat happamilta. Happamuus seuraa siitä kun happo

Lisätiedot

125,0 ml 0,040 M 75,0+125,0 ml Muodostetaan ionitulon lauseke ja sijoitetaan hetkelliset konsentraatiot

125,0 ml 0,040 M 75,0+125,0 ml Muodostetaan ionitulon lauseke ja sijoitetaan hetkelliset konsentraatiot 4.4 Syntyykö liuokseen saostuma 179. Kirjoita tasapainotettu nettoreaktioyhtälö olomuotomerkintöineen, kun a) fosforihappoliuokseen lisätään kaliumhydroksidiliuosta b) natriumvetysulfaattiliuokseen lisätään

Lisätiedot

TKK, TTY, LTY, OY, TY, VY, ÅA / Insinööriosastot Valintakuulustelujen kemian koe 31.5.2006

TKK, TTY, LTY, OY, TY, VY, ÅA / Insinööriosastot Valintakuulustelujen kemian koe 31.5.2006 TKK, TTY, LTY, Y, TY, VY, ÅA / Insinööriosastot Valintakuulustelujen kemian koe 1.5.006 1. Uraanimetallin valmistus puhdistetusta uraanidioksidimalmista koostuu seuraavista reaktiovaiheista: (1) U (s)

Lisätiedot

Kertaustehtävien ratkaisut LUKU 2

Kertaustehtävien ratkaisut LUKU 2 Kertaustehtävien ratkaisut LUKU 1. Neutraoitumisen reaktioyhtäö: H (aq) NaOH(aq) Na (aq) H O(). Lasketaan NaOH-iuoksen konsentraatio, kun V(NaOH) 150 m 0,150, m(naoh),40 ja M(NaOH) 39,998. n m Kaavoista

Lisätiedot

KE5 Kurssikoe Kastellin lukio 2014

KE5 Kurssikoe Kastellin lukio 2014 KE5 Kurssikoe Kastellin lukio 014 Valitse kuusi (6) tehtävää. Piirrä pisteytystaulukko. 1. a) Selvitä, mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä lyhyesti sanallisesti ja esimerkein: 1) heterogeeninen tasapaino

Lisätiedot

3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph

3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph 3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph Happo Happo on protonin (H+) luovuttaja Esim. suolahappo (tässä vesi on emäs) Happo luovuttaa vetyionin ja syntyy oksoniumioni H₃O+ Maistuu happamalta, esim. karboksyylihapot

Lisätiedot

S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6

S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6 S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6 Kv. lk./int. Cl. C 12 k 5/00 (5:» Uc./KI. 30 h 6 Patentti myönnetty Patent meddelat 11 IX 1972 Patenttihakemus Patentansökning 547 /6 9

Lisätiedot

Reaktiosarjat

Reaktiosarjat Reaktiosarjat Usein haluttua tuotetta ei saada syntymään yhden kemiallisen reaktion lopputuotteena, vaan monen peräkkäisten reaktioiden kautta Tällöin edellisen reaktion lopputuote on seuraavan lähtöaine

Lisätiedot

Erilaisia entalpian muutoksia

Erilaisia entalpian muutoksia Erilaisia entalpian muutoksia REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Erilaisille kemiallisten reaktioiden entalpiamuutoksille on omat terminsä. Monesti entalpia-sanalle käytetään synonyymiä lämpö. Reaktiolämmöllä eli

Lisätiedot

Rasvattoman maidon laktoosipitoisuuden määritys entsymaattisesti

Rasvattoman maidon laktoosipitoisuuden määritys entsymaattisesti Rasvattoman maidon laktoosipitoisuuden määritys entsymaattisesti 1. Työn periaate Esikäsitellyn näyteliuoksen sisältämä laktoosi hajotetaan (hydrolysoidaan) entsymaattisesti D-glukoosiksi ja D-galaktoosiksi

Lisätiedot

ss Philip Morris Incorp9rated, 100 Pa.rk Ayenue, New Xa rk, PT, 'r. -.11001;, yhdysy;llat. i i _. ~.

ss Philip Morris Incorp9rated, 100 Pa.rk Ayenue, New Xa rk, PT, 'r. -.11001;, yhdysy;llat. i i _. ~. ss Philip Morris Incorp9rated, 100 Pa.rk Ayenue, New Xa rk, PT, 'r. -.11001;, yhdysy;llat. i i _. ~..llt W l- K ~ T.~7 FIL SEP 7 1978 Menetelma savuketuotteen valniistmiseksi -,FQrfs,rande for framstillni

Lisätiedot

Seoksen pitoisuuslaskuja

Seoksen pitoisuuslaskuja Seoksen pitoisuuslaskuja KEMIAA KAIKKIALLA, KE1 Analyyttinen kemia tutkii aineiden määriä ja pitoisuuksia näytteissä. Pitoisuudet voidaan ilmoittaa: - massa- tai tilavuusprosentteina - promilleina tai

Lisätiedot

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus Huomaat, että vedenkeittimessäsi on valkoinen saostuma. Päättelet, että saostuma on peräisin vedestä. Haluat varmistaa, että vettä on turvallista juoda ja viet sitä tutkittavaksi laboratorioon. Laboratoriossa

Lisätiedot

Törmäysteoria. Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa

Törmäysteoria. Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa Törmäysteoria Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa tarpeeksi suurella voimalla ja oikeasta suunnasta. 1 Eksotermisen reaktion energiakaavio E

Lisätiedot

HIILIVOIMA JA HAPPAMAT SATEET

HIILIVOIMA JA HAPPAMAT SATEET Johdanto HIILIVOIMA JA HAPPAMAT SATEET Happosateesta alettiin huolestua 1960- luvulla. Pohjois- Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa havaittiin järvieliöiden kuolevan ja metsien vahingoittuvan happosateiden

Lisätiedot

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy)

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy) Pesukemian perusteet Veden pesuominaisuudet 1. kostuttaa 2. liuottaa (dipoli) 3. laimentaa 4. liikkuva vesi tekee mekaanista työtä 5. kuljettaa kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm.

Lisätiedot

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Acticam 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml Acticam 5 mg/ml injektionesteliuosta sisältää: Vaikuttavat aineet Meloksikaami

Lisätiedot

Liittymis- eli additioreaktio Määritelmä, liittymisreaktio:

Liittymis- eli additioreaktio Määritelmä, liittymisreaktio: Liittymis- eli additioreaktio Määritelmä, liittymisreaktio: REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Liittymis- eli additioreaktiossa molekyyliin, jossa on kaksois- tai kolmoissidos, liittyy jokin toinen molekyyli. Reaktio

Lisätiedot

Joensuun yliopisto Kemian valintakoe/3.6.2009

Joensuun yliopisto Kemian valintakoe/3.6.2009 Joesuu yliopisto Kemia valitakoe/.6.009 Mallivastaukset 1. Selitä lyhyesti (korkeitaa kolme riviä), a) elektroegatiivisuus b) elektroiaffiiteetti c) amfolyytti d) diffuusio e) Le Chatelieri periaate. a)

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta

Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta 1 (33) LUONNOS 2 -MÄÄRÄYS STUK SY/1/2017 Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään säteilylain ( / ) 49 :n 3

Lisätiedot

Source: http://industrydocuments.library.ucsf.edu/tobacco/docs/kmpc0106

Source: http://industrydocuments.library.ucsf.edu/tobacco/docs/kmpc0106 t PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENTTI OSAS'I'0 Hakemus : 921078 Luokka : A 24B 015/26 Tutkij a : Hakija : Asiamies : KR Philip Morris Products Inc. Oy Borenius & Co Ab / Pia Hjelt, puh. 492593 Asiamiehen

Lisätiedot

SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt43094

SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt43094 SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt Kv. lk./int. Cl. C 1 2 k 7/00 Lk./KI. 30 h 6 CO Patentti myönnetty 11 11971 Patent meddetat Patenttihakemus Patentansökning 2099/66 Hakemispkiivä Ansökningsdag

Lisätiedot

b) Laske prosentteina, paljonko sydämen keskimääräinen teho muuttuu suhteessa tilanteeseen ennen saunomista. Käytä laskussa SI-yksiköitä.

b) Laske prosentteina, paljonko sydämen keskimääräinen teho muuttuu suhteessa tilanteeseen ennen saunomista. Käytä laskussa SI-yksiköitä. Lääketieteellisten alojen valintakokeen 009 esimerkkitehtäviä Tehtävä 4 8 pistettä Aineistossa mainitussa tutkimuksessa mukana olleilla suomalaisilla aikuisilla sydämen keskimääräinen minuuttitilavuus

Lisätiedot

Alumiinista alunaa TAUSTAA

Alumiinista alunaa TAUSTAA KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu yläkouluun tai lukion kursseille KE3 ja KE4. Teorian laajuus riippuu siitä mille kohderyhmälle työ vedetään. KESTO: Noin 1-1,5h. Kesto riippuu siitä, tehdäänkö tuotteelle imusuodatus

Lisätiedot

MERENKULKUHALLITUKSEN TIEDOTUSLEHTI. masto perä punainen sivu vihreä sivu yhdistetty punainen/vihreä

MERENKULKUHALLITUKSEN TIEDOTUSLEHTI. masto perä punainen sivu vihreä sivu yhdistetty punainen/vihreä MERENKULKUHALLITUKSEN TIEDOTUSLEHTI 15.8.1981 Helsinki No 22/81 S TYYPPIHYVÄKSYTYT MERKKILYHDYT (KULKUVALOT) Kansainvälisten sääntöjen yhteentörmäämisen ehkäisemiseksi merellä 1972 (Meriteiden säännöt

Lisätiedot

Reagenan farmakopeareagenssit Apteekeille / Tutkimukseen / Teollisuuteen

Reagenan farmakopeareagenssit Apteekeille / Tutkimukseen / Teollisuuteen Apteekeille / Tutkimukseen / Teollisuuteen Reagena valmistaa korkealaatuiset, kotimaiset laboratoriokemikaalit terveydenhuollon, teollisuuden ja tutkimuksen käyttöön. Valikoimastamme löytyvät Ph.Eur. reagenssit,

Lisätiedot

MOOLIMASSA. Vedyllä on yksi atomi, joten Vedyn moolimassa M(H) = 1* g/mol = g/mol. ATOMIMASSAT TAULUKKO

MOOLIMASSA. Vedyllä on yksi atomi, joten Vedyn moolimassa M(H) = 1* g/mol = g/mol. ATOMIMASSAT TAULUKKO MOOLIMASSA Moolimassan symboli on M ja yksikkö g/mol. Yksikkö ilmoittaa kuinka monta grammaa on yksi mooli. Moolimassa on yhden moolin massa, joka lasketaan suhteellisten atomimassojen avulla (ATOMIMASSAT

Lisätiedot

15. Kemiallisesti kovettuvat epäorgaaniset sideaineet

15. Kemiallisesti kovettuvat epäorgaaniset sideaineet 15. Kemiallisesti kovettuvat epäorgaaniset sideaineet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 15.1 Vesilasi Vesilasihiekkoja käytetään sekä muottien että keernojen valmistukseen. Niitä voidaan

Lisätiedot

Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot. CHEM-A1250 Luento

Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot. CHEM-A1250 Luento Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot CHEM-A1250 Luento 5 25.1.2017 Hapettuminen ja pelkistyminen Alun perin hapettumisella tarkoitettiin aineen yhtymistä happeen l. palamista: 2 Cu + O 2 -> 2

Lisätiedot

KEMIA HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET

KEMIA HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET BILÄÄKETIETEEN enkilötunnus: - KULUTUSJELMA Sukunimi: 20.5.2015 Etunimet: Nimikirjoitus: KEMIA Kuulustelu klo 9.00-13.00 YVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET Tehtävämonisteen tehtäviin vastataan erilliselle vastausmonisteelle.

Lisätiedot

Syntymäaika: 2. Kirjoita nimesi ja syntymäaikasi kaikkiin sivuille 1 ja 3-11 merkittyihin kohtiin.

Syntymäaika: 2. Kirjoita nimesi ja syntymäaikasi kaikkiin sivuille 1 ja 3-11 merkittyihin kohtiin. 1 Helsingin, Jyväskylän ja Oulun yliopistojen kemian valintakoe Keskiviikkona 15.6. 2011 klo 9-12 Nimi: Yleiset ohjeet 1. Tarkista, että tehtäväpaperinipussa ovat kaikki sivut 1-12. 2. Kirjoita nimesi

Lisätiedot

Kemiaa tekemällä välineitä ja työmenetelmiä

Kemiaa tekemällä välineitä ja työmenetelmiä Opiskelijalle 1/4 Kemiaa tekemällä välineitä ja työmenetelmiä Ennen työn aloittamista huomioi seuraavaa Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat aineet ja välineet. Kirjaa tulokset oikealla tarkkuudella

Lisätiedot

joka voidaan määrittää esim. värinmuutosta seuraamalla tai lukemalla

joka voidaan määrittää esim. värinmuutosta seuraamalla tai lukemalla REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Happo-emästitraukset Määritelmä, titraus: Titraus on menetelmä, jossa tutkittavan liuoksen sisältämä ainemäärä määritetään lisäämällä siihen tarkkaan mitattu tilavuus titrausliuosta,

Lisätiedot

KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat. Patenffihakemus Patentansökning 2303/63

KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat. Patenffihakemus Patentansökning 2303/63 SUOMI FINLAND Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 Kv. IkJlnt. Cl. A 61 k 3/60 Uc/KI. 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat Patenffihakemus

Lisätiedot

Tehtävä 2. Selvitä, ovatko seuraavat kovalenttiset sidokset poolisia vai poolittomia. Jos sidos on poolinen, merkitse osittaisvaraukset näkyviin.

Tehtävä 2. Selvitä, ovatko seuraavat kovalenttiset sidokset poolisia vai poolittomia. Jos sidos on poolinen, merkitse osittaisvaraukset näkyviin. KERTAUSKOE, KE1, SYKSY 2013, VIE Tehtävä 1. Kirjoita kemiallisia kaavoja ja olomuodon symboleja käyttäen seuraavat olomuodon muutokset a) etanolin CH 3 CH 2 OH höyrystyminen b) salmiakin NH 4 Cl sublimoituminen

Lisätiedot

Kemian perusteet, osa II: orgaaniset yhdisteet (3.0 ov, 4.5 op) Vastaukset luentomonisteen 2011 tehtäviin

Kemian perusteet, osa II: orgaaniset yhdisteet (3.0 ov, 4.5 op) Vastaukset luentomonisteen 2011 tehtäviin Kemian perusteet, osa II: orgaaniset yhdisteet (3.0 ov, 4.5 op) Vastaukset luentomonisteen 2011 tehtäviin 1.4 Tehtävä. Täydennä nuolella osoitettujen atomien vapaat elektroniparit ja muodolliset varaukset

Lisätiedot

( ) Oppikirjan tehtävien ratkaisut. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph

( ) Oppikirjan tehtävien ratkaisut. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph Oppikirjan tehtävien ratkaisut Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph 45. Laske liuosten hydroksidi-ionikonsentraatio (5 C), kun liuosten oksoniumionikonsentraatiot ovat a) [H O + ] 1, 1 7 mol/dm b) [H

Lisätiedot

Fysiikan, kemian, matematiikan ja tietotekniikan kilpailu lukiolaisille

Fysiikan, kemian, matematiikan ja tietotekniikan kilpailu lukiolaisille Fysiikan, kemian, matematiikan ja tietotekniikan kilpailu lukiolaisille 25.1.2018 Kemian tehtävät Kirjoita nimesi ja lukiosi tähän tehtäväpaperiin. Kirjoita vastauksesi selkeällä käsialalla tehtäväpaperiin

Lisätiedot

Väittämä Oikein Väärin. 1 Pelkistin ottaa vastaan elektroneja. x. 2 Tyydyttynyt yhdiste sisältää kaksoissidoksen. x

Väittämä Oikein Väärin. 1 Pelkistin ottaa vastaan elektroneja. x. 2 Tyydyttynyt yhdiste sisältää kaksoissidoksen. x KUPI YLIPIST FARMASEUTTISE TIEDEKUA KEMIA VALITAKE 27.05.2008 Tehtävä 1: Tehtävässä on esitetty 20 väittämää. Vastaa väittämiin merkitsemällä sarakkeisiin rasti sen mukaan, onko väittämä mielestäsi oikein

Lisätiedot

Osio 1. Laskutehtävät

Osio 1. Laskutehtävät Osio 1. Laskutehtävät Nämä palautetaan osion1 palautuslaatikkoon. Aihe 1 Alkuaineiden suhteelliset osuudet yhdisteessä Tehtävä 1 (Alkuaineiden suhteelliset osuudet yhdisteessä) Tarvitset tehtävään atomipainotaulukkoa,

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 2 13.2.2015 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207

KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207 KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207 (45) :1 1 (51) Kv.W. 4/IntC1. 4 A 61 H 33/06 SUOMI-FINLAND (F1) Patentti- ja rekisterlhallitus Patent- och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus Patentansökning

Lisätiedot

10. Karbonyyliyhdisteet. Karboksyylihapot ja niiden johdannaiset

10. Karbonyyliyhdisteet. Karboksyylihapot ja niiden johdannaiset 10. Karbonyyliyhdisteet. Karboksyylihapot ja niiden johdannaiset Karboksyylihapot ja niiden johdannaiset ovat karbonyyliyhdisteitä, joilla on karbonyylihiileen liittynyt elektronegatiivinen atomi. Niillä

Lisätiedot

niin monta nisäkäs-siirtoktilkua, ettei niiden hengitystien epiteelissä

niin monta nisäkäs-siirtoktilkua, ettei niiden hengitystien epiteelissä SUOMI-FINLAND (I» KUULUTUSJOLKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 41428 Kv. lk./int. Cl. A 61 k 23/00 30 h 6 ;inn3tt:r 10 ZI 1?(.) Patenttihakemus Patentansökning 983/65 Qit Hakemispäivä Ansökningsdag 22 IV 1965 Alkupäivä

Lisätiedot

REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Ekso- ja endotermiset reaktiot sekä entalpian muutos

REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Ekso- ja endotermiset reaktiot sekä entalpian muutos ympäristö ympäristö 15.12.2016 REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Ekso- ja endotermiset reaktiot sekä entalpian muutos Kaikilla aineilla (atomeilla, molekyyleillä) on asema- eli potentiaalienergiaa ja liike- eli

Lisätiedot

KE4, KPL. 3 muistiinpanot. Keuruun yläkoulu, Joonas Soininen

KE4, KPL. 3 muistiinpanot. Keuruun yläkoulu, Joonas Soininen KE4, KPL. 3 muistiinpanot Keuruun yläkoulu, Joonas Soininen KPL 3: Ainemäärä 1. Pohtikaa, miksi ruokaohjeissa esim. kananmunien ja sipulien määrät on ilmoitettu kappalemäärinä, mutta makaronit on ilmoitettu

Lisätiedot

8. Alkoholit, fenolit ja eetterit

8. Alkoholit, fenolit ja eetterit 8. Alkoholit, fenolit ja eetterit Alkoholit ovat orgaanisia yhdisteitä, joissa on yksi tai useampia -ryhmiä. Fenoleissa -ryhmä on kiinnittynyt aromaattiseen renkaaseen. Alkoholit voivat olla primäärisiä,

Lisätiedot

Cederroth First Aid Ensiapu silmävammoihin

Cederroth First Aid Ensiapu silmävammoihin Cederroth First Aid Ensiapu silmävammoihin Oikeiden tuotteiden avulla voi t todennäköisesti pelastaa näkösi Todistetusti tehokkaampi kuin keittosuolaliuos neutraloimaan emäksisiä ja happamia roiskeita.

Lisätiedot