ERITYISRUOKAVALIOIDEN JA EETTISTEN RUOKAVALIOIDEN JÄRJESTÄMINEN HELSINGIN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDOSSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ERITYISRUOKAVALIOIDEN JA EETTISTEN RUOKAVALIOIDEN JÄRJESTÄMINEN HELSINGIN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDOSSA"

Transkriptio

1 KASVATUS JA KOULUTUS 1 (13) ERITYISRUOKAVALIOIDEN JA EETTISTEN RUOKAVALIOIDEN JÄRJESTÄMINEN HELSINGIN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDOSSA 1. YLEISTÄ 2 2. ERITYISRUOKAVALIOIDEN VALMISTUKSESSA JA TARJOILUSSA HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA 3 3. SAIRAUKSIEN VAATIMAT ERITYISRUOKAVALIOT Ruoka-aineallergiat Vaikea eli moniallergia Maitoallergia (lehmänmaitoallergia) Vilja-allergia Kananmuna-allergia Palkokasviallergia Soija-allergia Pähkinä- ja manteliallergia Selleriallergia Tomaattiallergia Sitrusallergia Siitepölyallergioihin liittyvät ristiallergiat Lisäaineet Keliakia Laktoosi-intoleranssi Diabetes 9 4 KASVISRUOKAVALIO 10 5 VAKAUMUKSELLISISTA SYISTÄ NOUDATETTAVAT RUOKAVALIOT 10 6 PIENTEN LASTEN RUOKAILUSSA HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA 12 7 HENKILÖKUNNAN JA OPISKELIJOIDEN ERITYISRUOKAVALIOT JA 12 KASVISRUOKA 12 8 LISÄTIETOA ERITYISRUOKAVALIOISTA 13

2 KASVATUS JA KOULUTUS 2 (13) 1. Yleistä Päivähoidossa toteutetaan pääsääntöisesti terveydellisistä syistä noudatettavia erityisruokavalioita. Erityisruokavaliot toteutetaan lasta hoitavan lääkärin, ravitsemusterapeutin ja/tai neuvolan ohjeiden mukaan. Erityisruokavalion saamiseksi vanhempien on toimitettava päiväkotiin lääkärintodistus, jonka on oltava uusi. Lääkärintodistusta ei tarvita kasvisruokavaliosta, vähälaktoosisesta ruokavaliosta eikä uskontoon pohjautuvasta ruokavaliosta. Vanhemmat täyttävät yhdessä päiväkodin johtajan tai hänen valtuuttamansa henkilön kanssa keittiölle toimittavan erityisruokavaliolomakkeen, joka vahvistetaan vanhempien allekirjoituksella. Kun lapsen ruokavaliorajoitusten purkamisen myötä vapautuu raaka-aineita, täytetään uusi erityisruokavaliolomake (ei tarvita lääkärintodistusta). Lomake täytetään suomen kielellä. Kasvatushenkilökunta sopii vanhempien kanssa ruokavalion käytännön toteuttamisesta. Päivähoidossa erityisruokavalio toteutetaan siten, ettei lapsi saa mitään itselleen sopimatonta ruoka-ainetta, mutta ei välttämättä saa kaikkea hänelle sopivaa (esim. erityistuotteita, joiden hankinta tai säilytys on ongelmallista). Päiväkodin johtaja huolehtii päivähoidon toimipisteessä riittävästä tiedottamisesta kaikille erityisruokavalion toteuttamiseen osallistuville henkilöille (kasvatus-, hoito- ja ruokapalveluhenkilöstö). Ruoka tarjotaan kulloinkin voimassaolevan lääkärintodistuksen mukaisesti. Erityisruokavaliot on hyvä tarkistaa vuosittain, ruokaallergioissa useamminkin, koska erityisesti allergia- ja diabetesruokavaliot muuttuvat lapsen kasvaessa. Lapsen ruokavaliota ei muuteta omatoimisesti päiväkodissa. Erityisruokavaliota noudattavan lapsen ruokalistasta laaditaan mahdollisimman paljon päiväkodin peruslistaa muistuttava, jotta erityisruokavaliota noudattava lapsi ei erotu tarpeettomasti muista ryhmän lapsista. Aina se ei raaka-ainehankintojen takia ole mahdollista. Korvaavat raaka-aineet hankitaan sopimustoimittajien valikoimasta. Toimipaikan käytössä olevat erityistuotteet on listattu tuotekirjoille. Diabeetikkolasten ruokavalioista konsultoidaan Lasten ja nuorten sairaalan (HUS) ravitsemusterapeuttia tai diabeteshoitajaa (puh. vaihde 4711).

3 KASVATUS JA KOULUTUS 3 (13) Tilaajaviraston ruokapalveluasiantuntijaan voi tarvittaessa ottaa yhteyttä erityisruokavalioiden järjestämiseen liittyvissä asioissa. Yleisimpiä erityisruokavalioiden syitä lapsilla ovat erilaiset ruokaallergiat. Lapsella voi olla myös diabetes, keliakia tai laktoosiintoleranssi. Internetissä tietoa erityisruokavalioiden toteuttamisesta löytyy: Erityisruokavalioiden valmistuksessa ja tarjoilussa huomioon otettavia asioita Kun valmistetaan erityisruokavaliota noudattavan lapsen ruokaa, tarkistetaan aina käytettyjen elintarvikkeiden ja raakaaineiden tuoteselosteista, ettei valmistuksessa ole käytetty kyseiseen erityisruokavalioon sopimattomia valmistusaineita. Leivottaessa huolehditaan myös siitä, että esimerkiksi allergiselle tai keliakiaa sairastavalle lapselle leivonnaisia valmistettaessa pöytä ja käytettävät välineet on perusteellisesti puhdistettu eikä lähellä käsitellä erityisleivonnaista tarvitsevalle lapselle sopimattomia raaka-aineita (esimerkiksi sopimattomia jauhoja, tms. pölyävää raaka-ainetta). Huolehditaan myös käsien ja työvaatteiden puhtaudesta. Valmistetut erityistuotteet säilytetään ja laitetaan tarjolle huolellisesti suojattuina ristisaastumisen estämiseksi. Ruokailutilanteessa minimoidaan istumajärjestyksen avulla erityisesti pienten lasten kohdalla mahdollisuus, että lapsi saisi suuhunsa sopimatonta ruokaa (esim. ruoan ottaminen toisen lautaselta, maitolasin kaatuminen vaikeassa maitoallergiassa). Päivähoidon henkilökunta ja ruokapalveluhenkilökunta yhdessä tarkastavat erityisruokavalioateriat keittiöstä noudettaessa.

4 KASVATUS JA KOULUTUS 4 (13) 3. Sairauksien vaatimat erityisruokavaliot 3.1 Ruoka-aineallergiat Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine: Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiareaktioiden aiheuttajat. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla lapselle sopivilla ruoka-aineilla. Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Kaikista vaikeita oireita aiheuttavista ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus, vaikka niitä ei korvattaisikaan muulla ruualla. Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma. Päivähoidossa on oltava tieto adrenaliiniruiskeen käytöstä ja siitä, miten lasta hoidetaan, jos hän saa vahingossa vältettävää ruokaainetta. Lievät itsestään ohittuvat oireet: Jos lapsi saa lieviä oireita, huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Lapsi ei tällöin tarvitse erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta. Lieviä itsestään ohimeneviä allergiaoireita kuten suun kutinaa ja ihon lehahtelua aiheuttavia ruoka-aineita ovat tyypillisesti kypsentämättömät kasvikset (tomaatti, porkkana, omena) ja hedelmät etenkin koivun siitepölyallergisilla ja atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat mainiosti kypsennettyinä. Jos kasvikset aiheuttavat hankalia oireita ja niitä pitää välttää ruoanvalmistuksessa, tarvitaan lääkärintodistus. Lisäaine- ja mausteallergiat ovat erittäin harvinaisia ja miedosti maustettu päiväkotiruoka sopii yleensä allergisille lapsille. Ruokailutilanteessa syrjään siirrettävät ruoka-aineet kirjataan erityisruokavaliolomakkeen kohtaan Muuta huomioitavaa. Lomakkeesta lähetetään keittiölle tiedoksi kopio. Näin keittiö osaa huomioida asian lounaan salaattien esille laitossa sekä korvata tarvittaessa aamu- ja välipalan tuoreannoksen. Jos lounaalla joudutaan siirtämään syrjään aterian pääraaka-aine, ratkaistaan korvaaminen tapauskohtaisesti. Mikäli päiväkodissa valmistetaan kasvisruokaa, voidaan sitä tarjota korvaavana pääruokana.

5 KASVATUS JA KOULUTUS 5 (13) Lapsen on tärkeä oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita lapsen ruokavaliossa vältetään, sitä vaikeampaa on saada koostetuksi ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio. Kasvisten, hedelmien ja marjojen laaja välttäminen vähentää useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia ja voi altistaa lapsen lihomiselle. Käypähoito-ohje: Ruoka-allergia (lapset) / potilaalle ( Lasten ruoka-allergia -opas ( Yleistä ruokavalion toteuttamisesta: Uudet ruoka-aineet kokeillaan aina kotona, ei päiväkodissa. Vasta sitten, kun vanhemmat ovat varmistaneet, että lapsi sietää kokeiltavaa ruoka-ainetta, voidaan sitä alkaa käyttää päiväkodissa. Keittiössä ei ole mahdollisuutta toteuttaa ohjeita voi syödä pienen määrän tai voi syödä muulloin kuin siitepölyaikana. Ruokalistoilla olevat soveltuvuusmerkinnät on tehty raakaaineiden tuotetietojen perusteella, eikä niissä ole huomioitu valmistajien saattaa sisältää pieniä määriä -merkintöjä. Vanhemmat merkitsevät erityisruokavaliolomakkeeseen, voidaanko lapselle tarjota saattaa sisältää pieniä määriä merkinnällä varustettuja raaka-aineita. Jos saattaa sisältää merkinnällä olevat raaka-aineet on kielletty, ei niitä käytetä missään muodossa lapsen ruoassa. Jos saattaa sisältää merkinnällä olevat raaka-aineet on sallittu, voidaan niitä tarjota lapselle Vaikea eli moniallergia Pienet lapset voivat olla allergisia monille ruoka-aineille samanaikaisesti. Ruokavalio voi jäädä hyvin suppeaksi sisältäen vain noin kymmenkunta ruoka-ainetta. Tyypillisesti moniruokaallerginen lapsi ei siedä lehmänmaitoa, tavallisia viljoja ja muita allergisoivia ruoka-aineita. Lisäksi hänellä voi olla lukuisia kasvisja hedelmäallergioita. Moniallergisen lapsen ruokavalio toteutetaan mahdollisimman yksilöllisesti. On tärkeää, että hän saa sietämiään ruoka-aineita päiväkodissa mahdollisimman monipuolisesti kasvun ja kehityksen turvaamiseksi.

6 KASVATUS JA KOULUTUS 6 (13) Maitoallergia (lehmänmaitoallergia) Ruokavaliota käytetään, kun lapsi on allerginen lehmänmaidon proteiinille. Ruokavalioon sopivat raaka-aineet, joissa ei ole lehmänmaitoa eikä mitään lehmänmaitovalmisteita missään muodossa. Sopimattomia raaka-aineita tai raaka-aineissa olevia aineosia ovat: maito tai maitovalmisteet kuten maitojauhe, hapanmaitovalmisteet, luomumaito, kerma, rahka, voi, laktoosi, hera, herajauhe tai heraproteiini, laktalbumiini, kaseiini ja kaseinaatit. Vähälaktoosiset ja laktoosittomat maitovalmisteet eivät sovellu lehmänmaitoallergiselle. Kasvirasvasekoitteet ja jäätelöt sisältävät myös lehmänmaidon aineosia. Joskus aivan pienen lapsen ruokavaliosta joudutaan poistamaan myös naudanliha ja naudan sisäelimet. Huoltaja toimittaa keittiölle erityisäidinmaidonkorvikkeet, kliiniset ravintovalmisteet tai niihin verrattavat tuotteet sekä muut lääkärin määräämät yksilölliset tuotemerkit. Korvikkeen käyttötavasta (juomana/ruokien joukossa) sovitaan päiväkodissa vanhempien kanssa. Lapsille, joilla on todettu allergia lehmänmaidolle, voidaan ruokajuomana tarjota täydennettyä soija- tai kaurajuomaa. Riisijuomaa tarjotaan ainoastaan, jos tarjoamisesta on sovittu vanhempien kanssa ja se on kirjattu erityisruokavaliolomakkeeseen. Tuotevalikoiman mukaisesti pyritään tarjoamaan maitoa sisältämättömiä jäätelön, jogurtin ja kermankaltaisia valmisteita. Maitoproteiiniallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat kaksi eri sairautta. Niiden hoidossa käytetyt ruokavaliotkin ovat erilaiset Vilja-allergia Vilja-allergiaa on eniten pienillä lapsilla usein maitoallergian kanssa. Yleisintä on, että herkistytään samanaikaisesti vehnälle, rukiille ja ohralle, mutta periaatteessa lapsi voi olla allerginen mille tahansa viljalle. Vältettävät viljat korvataan ruokavaliossa sopivilla viljalajeilla. Ravintoaineiden saannin kannalta on tärkeää, että kaikkia sallittuja viljoja käytetään mahdollisimman monipuolisesti sekä puuroina että leivonnaisina. Vehnälle allergiselle lapselle ei saa antaa vehnätärkkelyspohjaisia leipäjauheseoksia. Soijakastikkeeksi valitaan vehnätön ja gluteeniton valmiste.

7 KASVATUS JA KOULUTUS 7 (13) Ohralle allergiselle ei saa antaa ohratärkkelystä (Ohrakas). Viljasta valmistettu tärkkelyssiirappi, glukoosifruktoosisiirappi ja maltodekstriini eivät pääsääntöisesti aiheuta oireita, koska niiden sisältämä proteiinimäärä on pieni. Vilja-allergia ja keliakia/ihokeliakia ovat kaksi eri sairautta, vaikka ruokavaliot saattavat olla samankaltaiset joillakin lapsilla Kananmuna-allergia Ruokavalioon sopivat ruoat eivät sisällä kananmunaa, sen valkuaista tai keltuaista eivätkä elintarvikkeita, joiden valmistuksessa on käytetty niitä Palkokasviallergia Oireita palkokasviallergiselle lapselle voivat aiheuttaa herne (herneproteiini), pavut (esim. soijapapu, leikkopapu), linssit, kikherne, maapähkinä, lakritsakasvi (-uute) ja lupiini Soija-allergia Oireita soija-allergiselle lapselle soijapavun ohella aiheuttavat mm. soijajauho, soijaproteiini, tofu, soijakastike ja soijaproteiinihydrolysaatti. Soijaöljy ja soijalesitiini (E322) voivat sisältää epäpuhtautena soijaproteiinia ja aiheuttaa oireita kaikkein herkimmille soija-allergisille Pähkinä- ja manteliallergia Päiväkotiruokailun osalta on linjattu, että päiväkodissa ei tarjota ruokia, jotka sisältävät pähkinää tai mantelia. Tämä linjaus koskee myös kodin toimittamia pähkinä- ja mantelimaitoja. Muskottipähkinä on mauste ja kookospähkinä luetaan palmukasveihin. Nimestään huolimatta ne sopivat pähkinäallergisille, ellei niitä ole erikseen ilmoitettu allergisoiviksi Selleriallergia Tomaattiallergia Selleriallergiassa vältetään juuri- ja varsiselleriä. Sellerin allergiaa aiheuttavat ominaisuudet eivät häviä edes voimakkaassa pitkäaikaisessa kypsentämisessä. Tomaattiallergisen on vältettävä tomaatteja, ketsuppia, tomaattimehua, tomaattipyrettä ym. tomaattipitoisia elintarvikkeita.

8 KASVATUS JA KOULUTUS 8 (13) Sitrusallergia Sitrusallergiassa vältettäviä ovat kaikki sitrushedelmät kuten appelsiini, sitruuna, mandariini, klementiini, satsuma, greippi, limetti, pomelo jne. Sitruunahappo (E330) on lisäaine ja se sopii sitruuna-allergiselle. Sitä käytetään mm. hapettumisenestoaineena elintarvikkeissa Siitepölyallergioihin liittyvät ristiallergiat Siitepölyn ja ruoka-aineen valkuaisaineiden rakenteessa esiintyvät samankaltaisuudet saavat aikaan monenlaisia allergiaoireita. Ilmiötä kutsutaan ristiallergiaksi. Koivun, pujon tai heinän siitepölylle allergiset voivat saada oireita mm. tuoreista hedelmistä, pähkinöistä ja mausteista Lisäaineet Lisäaineyliherkkyys on harvinaista. Oireita saattavat aiheuttaa atsoväriaineet, hapettumisenestoaineet, säilöntäaineet sekä aromivahventeet. Lisäaineet ilmoitetaan ainesosaluettelossa ryhmänimellä, jota täydennetään lisäaineen nimellä tai E-koodilla. Mikäli lapsi on allerginen lisäaineille, tulee kielletyt lisäaineet yksilöidä erityisruokavaliokuvauksessa. 3.2 Keliakia Keliakiaruokavaliota käytetään, kun lapsella on keliakia (= vatsakeliakia) tai dermatitis herpetiformis (ihokeliakia). Ruokavalio on ehdoton ja elinikäinen. Ruokavaliosta poistetaan gluteenia sisältävät vehnä, ruis, ohra sekä elintarvikkeet, joiden valmistuksessa on käytetty edellä mainittuja viljoja. Kiellettyjä ovat mm. mannasuurimot, couscous, bulgur, durum, spelt, triticale ja semolina. Ruoassa ei saa käyttää tavallista vehnätärkkelystä eikä ohratärkkelystä (Ohrakas). Kielletyt viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä, peruna- ja maissitärkkelyksellä sekä niistä valmistetuilla jauhoseoksilla ja muilla gluteenittomilla valmisteilla. Keliakiaruokavalio voi sisältää gluteenitonta kauraa, teollisesti puhdistettua gluteenitonta vehnätärkkelystä sekä tavanomaisia tuotteita, joiden analysoitu gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg (EU-asetus). Tavallinen soijakastike sopii keliaakikolle, koska raaka-aineena käytetyn vehnän gluteeni hajoaa täysin valmistusprosessin aikana (Keliakialiiton asiantuntijaneuvosto).

9 KASVATUS JA KOULUTUS 9 (13) Mikäli lapsen ruokavalio ei saa sisältää gluteenitonta vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa, merkitään se erityisruokavaliolomakkeeseen. Pehmeää gluteenitonta leipää tarjotaan keliakiaruokavaliossa perusruoka listan mukaisesti. 3.3 Laktoosi-intoleranssi Laktoosin määrää ruokavaliossa rajoitetaan, kun lapsella on laktoosi-intoleranssi eli maitosokerin imeytymishäiriö. Maitoproteiiniallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat kaksi eri sairautta, myös niiden hoidossa käytetyt ruokavaliot ovat erilaiset. Laktoosi-intoleranssi aiheutuu laktaasientsyymin vajeesta ja sen aiheuttamasta laktoosin imeytymishäiriöstä. Kyseessä ei ole sairaus vaan perinnöllinen ominaisuus. Laktoosin imeytymishäiriö ilmaantuu vasta noin 5 ikävuoden jälkeen. Tavallisesti 2-3 g laktoosia ei aiheuta oireita. Ruokavaliona on vähälaktoosinen ruokavalio. Laktoosipitoiset maitovalmisteet korvataan vähälaktoosisilla ja ruokajuomana tarjotaan vähälaktoosista maitoa/piimää. Poikkeustapauksissa, joissa lapsi ei voi juoda vähälaktoosista maitoa, tarjotaan laktoositonta maitojuomaa. Näistä poikkeustapauksista sovitaan päiväkodinjohtaja ja palveluntuottajan palvelupäällikön tai ravitsemisasiantuntijan kanssa. Ruokavalion saamiseksi ei tarvita lääkärintodistusta. Vaikeaoireinen synnynnäinen laktaasientsyymin täydellinen puutos on erittäin harvinainen oireyhtymä, jonka oire on vetinen ripuli vastasyntyneisyyskaudella, ja se tutkitaan erikoissairaanhoidossa. Sen vaatimasta täysin laktoosittomasta ruokavaliosta tarvitaan lääkärintodistus, jolloin ruokavaliossa laktoosipitoiset maitovalmisteet korvataan laktoosittomilla tuotteilla ja juomana tarjotaan laktoositonta maitojuomaa/piimää. 3.4 Diabetes Diabeetikkolapset syövät pääasiassa samaa ruokaa ja samaan aikaan kuin muutkin lapset. Aterioiden ja välipalojen ajoitus, ruoka- ja hiilihydraattimäärät sekä mahdolliset ylimääräiset välipalat on merkitty lapsen henkilökohtaisen ateriasuunnitelmaan. Diabeetikolle suositellaan kaikkien terveydelle hyväksi olevaa monipuolista ruokavaliota. Tavallisen sokerin käyttö on sallittua rajoitetusti ruokavalion osana. Sokeria käytetään vain ruoan osana, esimerkiksi leivonnassa ja jälkiruoissa. Sitä ei käytetä esimerkiksi puuron tai viilin päälle siroteltuna. Diabeetikkolapselle tarjotaan tavallista jäätelöä. Päiväkodissa ei käytetä keinotekoisia makeutusaineita eikä niillä makeutettuja tuotteita.

10 KASVATUS JA KOULUTUS 10 (13) 4 Kasvisruokavalio Päivähoidon henkilökunta annostelee diabeetikkolapsen ruoan aterioilla ja välipaloilla henkilökohtaisessa ateriasuunnitelmassa annettujen ohjeiden mukaan. Apuna käytetään ruoka-aineiden vaihtotaulukkoa. Keittiöltä saa tarvittaessa taulukon, johon on koottu ruokalistalla olevien ruokien keskimääräisiä hiilihydraattimääriä.tärkeää on pitää huolta siitä, että lapsi saa kullekin aterialle ja välipalalle suunnitellun määrän hiilihydraatteja. Retkille ja ensiavuksi varataan pillimehua. Tarvittaessa konsultoidaan Lasten ja nuorten sairaalan (HUS) ravitsemusterapeuttia tai diabeteshoitajaa. Lapselle tarjotaan päiväkodissa vanhempien niin halutessa laktoovo-vegetaarinen ruokavalio, joka sisältää maitotaloustuotteita ja kananmunaa energian ja proteiinin tarpeen tyydyttämiseksi. Ruokavalio koostetaan päiväkodin raaka-aineista. Vegaaniruokavaliota tarjotaan lapsille, jotka syövät myös kotona vegaania ruokaa. Ruokajuomana on soija-tai kaurajuoma. 5 Vakaumuksellisista syistä noudatettavat ruokavaliot Moneen uskontoon kuuluu ruokasääntöjä, jotka poikkeavat päiväkodeissa tarjotusta perusruoasta. Ruokasäännöt voivat koskea erilaisten ruoka-aineiden nauttimista, teurastamista, paastoamista, käsien pesua yms. Vakaumukseen perustuvia ruokasääntöjä on mm. Jehovan todistajilla, adventisteilla, juutalaisilla, islaminuskoisilla, buddhalaisilla, hinduilla ja taolaisuutta tunnustavilla. Päiväkotien ruokalista kehitetään mahdollisimman monelle lapselle sopivaksi. Vakaumuksellisista syistä ruokavaliot toteutetaan siten, että ruoka-ainevalinnat eivät vaikuta kaikkien lasten ruokailuun. Esimerkiksi sianlihaa sisältäviä ruokia ei vaihdeta vain naudanlihaa sisältäviksi. Etnisille ryhmille perusruokalistan soveltumattomat ruoat korvataan pääsääntöisesti lakto-ovo-vegetaarisella ruoalla tai vegaaniruoalla. Uskontoihin liittyvien ruokasäädösten noudattaminen on perheissä yksilöllistä. Siksi on aina selvitettävä vanhempien kanssa, miten tiukasti lapsen ruokavaliota on toteutettava päiväkodissa.

11 KASVATUS JA KOULUTUS 11 (13) Jehovan todistajat Jehovan todistajat eivät voi syödä verta eivätkä veriheraa sisältäviä ruokia. Veriheraa voidaan käyttää mm. makkaroiden raaka-aineena. Adventistit Adventistit ovat usein laktovegetaristeja. Juutalaisuus Juutalaisuuden ruokasäännöt perustuvat Vanhan Testamentin Mooseksen lakiin ja sen tulkintaan. Puhtaita (kosher) ruoka-aineita ovat naudan- ja lampaanliha (märehtivät sorkalliset eläimet), suomulliset evälliset kalat ja kana sekä kananmuna. Epäpuhtaita ruoka-aineita ovat esimerkiksi sika, hevonen, veri ja äyriäiset. Tärkeää on myös oikeaoppinen teurastus. Lihaa ja maitoa ei käytetä samalla aterialla, mutta sen sijaan kalaa ja maitoa voi käyttää samanaikaisesti. Islamilaisuus Islaminuskoinen eli muslimi noudattaa koraanissa annettuja ruokasäädöksiä, joiden mukaan kiellettyjä ruoka-aineita (haram) ovat veri ja veriruoat sekä hevosen- ja sianliha ja sikaperäiset aineosat ruoissa (esim. gelatiini jota on myytävänä kaupoissa). Sopivia (halal) ruoka-aineita ovat: * kasvikset, perunat, hedelmät ja marjat * viljat, ryynit, hiutaleet * maito, piimä * kasviöljyt, voi * lammas, nauta, siipikarja * kala, äyriäiset * kananmuna * tee, (kahvi, virvoitusjuomat, kivennäisvedet) * sokeri, suola, mausteet Hindulaisuus ja buddhalaisuus Hindulaisuutta ja buddhalaisuutta tunnustavat ovat usein laktovegetaristeja. Koska hinduille lehmä on pyhä eläin, eivät sekaruokaa syövät hindut voi nauttia naudanlihaa ruokana.

12 KASVATUS JA KOULUTUS 12 (13) 6 Pienten lasten ruokailussa huomioon otettavia asioita Alle 1-vuotiaiden ruokailun erityispiirteitä Ruokavaliossa ei tarjota: - runsaasti nitraattia sisältäviä tuotteita kuten punajuurta, pinaattia, lehtisalaattia (ml. kiinankaali ja rucola), tuoreita yrttejä, lehtikaalia, kyssäkaalia, kurpitsaa, retiisiä, varsiselleriä, fenkolia ja juuresmehuja - sormenpäänkokoisia varhaisperunoita (solaniini ja nitraatti) - makkaroita, nakkeja ja leikkeleitä (nitriitti) - maksaruokia ja maksamakkaraa (A-vitamiini) - hunajaa (botulismivaara) - kaakaota (tanniini) - riisijuomaa (raskasmetallit) - kanelia (kumariini) - pellavansiemeniä (kadmium) - bentsoehappoa (E210) sisältäviä elintarvikkeita (mehujuomat ja hillot) - siemeniä, pähkinöitä ja manteleita Pienten lasten ruokailun erityispiirteitä - leipää korvataan lasten purentakyvyn mukaan vellillä tai puurolla - otetaan huomioon ruokien maustetaso ja tarvittaessa hienompi karkeusaste - äidinmaidonkorvikkeita annetaan lapselle 1-vuoden ikään asti ja sen jälkeen rasvatonta maitoa kk:n ikäisen lapsen ruoanvalmistuksessa voidaan käyttää tavallista maitoa 7 Henkilökunnan ja opiskelijoiden erityisruokavaliot ja kasvisruoka Erityisruokavaliot ovat terveydellisistä syistä toteutettavia ruokavalioita, joiden saanti edellyttää lääkärintodistusta erityisruokavalion tarpeesta sekä säännöllistä ruokailua. Lääkärintodistuksen perusteella päiväkodissa täytetään esimiehen kanssa erityisruokavaliolomake, joka toimitetaan keittiöön ruokapalveluvastaavalle. Päiväkodin johtaja vastaa siitä, että erityisruokavaliokuvas on lääkärintodistuksen mukainen. Erityisruokavalio toteutetaan hyödyntäen ensisijaisesti perus- ja kasvisruokalistan tuotevalikoimia. Tarvittaessa henkilölle tarjotaan korvaava erityisruokavalioruoka tai ateriavaihtoehto. Korvaava ruoka voi poiketa päivän perus- ja kasvisruokalistan tuotevalikoimasta tai ateriakokonaisuudesta. Erityisruokavaliot ja ateriakokonaisuudet valmistetaan monipuolisesti toimipaikassa olevia perusraaka-aineita käyttäen ja ne perustuvat lapsille vastaavissa erityisruokavalioissa tarjottuihin aterioihin. Kasvisruokavalio (lakto-ovo-vegetaarinen) tarjotaan niille, jotka ilmoittautuvat

13 KASVATUS JA KOULUTUS 13 (13) säännöllisiksi kasvisruokailijoiksi. Lisäksi päivähoidossa voidaan toteuttaa ruokavalio, jossa kasvisruokavalion lisäksi on kalaa ja/tai siipikarjaa. Henkilökunnalle ei valmisteta vegaania ruokaa. 8 Lisätietoa erityisruokavalioista Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2016 Seuraavien yhdistysten internet-sivuilta löytyy luotettavaa tietoa erityisruokavalioista: Allergia- ja astmaliitto ry Erimenu - Apua ruokavalion hallintaan Suomen Diabetesliitto ry Suomen Keliakialiitto ry Suomen Sydänliitto ry Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry

Puhelin/sähköposti. Diabetes (henkilökohtainen ateriasuunnitelma tarvittaessa liitteeksi)

Puhelin/sähköposti. Diabetes (henkilökohtainen ateriasuunnitelma tarvittaessa liitteeksi) ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA 1(5) Voimassaolo: / /20 alkaen ei tarvitse uusia (keliakia, diabetes, laktoositon) RUOKAILIJAN PERUSTIEDOT Sukunimi Etunimi Syntymäaika Päiväkoti Koulu Huoltaja Ryhmä Luokka

Lisätiedot

kauraa ei siedä gluteenitonta vehnätärkkelystä Ruoka-aineallergia, jossa vaikeita oireita Adrenaliiniruiske varalääkkeenä

kauraa ei siedä gluteenitonta vehnätärkkelystä Ruoka-aineallergia, jossa vaikeita oireita Adrenaliiniruiske varalääkkeenä RUOKAILIJAN PERUSTIEDOT Alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja täyttää Sukunimi Etunimet Päiväkoti / Koulu Huoltaja Sähköpostiosoite Syntymävuosi Ryhmä / Luokka Puhelinnumero ERITYISRUOKAVALIO TERVEYDELLISISTÄ

Lisätiedot

KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOKAVALIOT SEKÄ EETTISET VAKAUMUKSET

KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOKAVALIOT SEKÄ EETTISET VAKAUMUKSET Airi Rintamäki 1(5) KOULUJN JA OPPILAITOSTN RITYISRUOKAVALIOT SKÄ TTIST VAKAUMUKST 1. rityisruokavalioiden suunnittelun yleiset periaatteet ja ilmoitusmenettely koulu- ja opiskelijaruokapalveluissa 1.1.

Lisätiedot

KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOKAVALIOT SEKÄ EETTISET VAKAUMUKSET

KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOKAVALIOT SEKÄ EETTISET VAKAUMUKSET Airi Rintamäki 1(5) OULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOAVALIOT SEÄ EETTISET VAAUMUSET 1. Erityisruokavalioiden suunnittelun yleiset periaatteet ja ilmoitusmenettely koulu- ja opiskelijaruokapalveluissa

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS Kouluruokailun tavoitteena on tukea nuoren kasvua, kehitystä sekä terveellisiä ruokailutottumuksia. Tarvittaessa opiskelijalle tarjotaan allergian, muun

Lisätiedot

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Palautetaan oman koulun terveydenhoitajalle. Käytä tätä lomaketta silloin, kun ruokavalioon liittyy monia rajoituksia. Ruokailijan nimi

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010. Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset

Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010. Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010 RUOKAVALIOT JA NIIDEN KUVAUKSET Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset Nimi Perusruokavalio (perus) Vähälaktoosinen ruokavalio

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

OPPIMISPÄIVÄKIRJA. (Tavoitteet ei tarvitse kirjoittaa) Mitä opin/tein? Aihe. Pvm. Fiilis. Marjapiirakka KT7 s.176 ja vaniljakastike s.

OPPIMISPÄIVÄKIRJA. (Tavoitteet ei tarvitse kirjoittaa) Mitä opin/tein? Aihe. Pvm. Fiilis. Marjapiirakka KT7 s.176 ja vaniljakastike s. OPPIMISPÄIVÄKIRJA Pvm 28.8. (Tavoitteet ei tarvitse kirjoittaa) Mitä opin/tein? Marjapiirakka KT7 s.176 ja vaniljakastike s. 157 Kerrata pikataikina ja kokonestesuurustus Esim. rikoin kananmunan, tiskasin

Lisätiedot

Milloin kirjoitan allergiaruokavaliotodistuksen lapselle?

Milloin kirjoitan allergiaruokavaliotodistuksen lapselle? Milloin kirjoitan allergiaruokavaliotodistuksen lapselle? Erkka Valovirta, Prof. Asiantuntijalääkäri, Filha ry Lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Kliinisen allergologian dosentti

Lisätiedot

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää)

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) 1 Lasten ruoka-allergiatutkimus Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE C. Kotona täytettävä, palautus postitse palautuskirjekuoressa. VASTAUSOHJE Vastatkaa taulukkomuotoisiin kysymyksiin

Lisätiedot

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Mistä vegaaniruokavalio koostuu? Vegaaniruokavaliossa käytetään monipuolisesti Viljavalmisteita Palkokasveja Kasviksia Marjoja Hedelmiä Sieniä

Lisätiedot

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 Ravintoloiden ja kahviloiden sekä suurtalouksien ja leipomoiden itse valmistamien gluteenittomien leivonnaisten gluteenipitoisuudet olivat vaatimusten

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET ASTMA- JA ALLERGIAPÄIVÄT TO 22.1.2015 MERJA AATOLA YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRI

VALTAKUNNALLISET ASTMA- JA ALLERGIAPÄIVÄT TO 22.1.2015 MERJA AATOLA YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRI PORVOON MALLI - RUOKA-ALLERGIAT Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå VALTAKUNNALLISET ASTMA- JA ALLERGIAPÄIVÄT TO 22.1.2015 MERJA AATOLA YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRI MITÄ TARKOITETAAN, KUN PITÄÄ

Lisätiedot

tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta

tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta Kasvisruokavaliot Kasvisruokavalioissa tulee sekaruokavalion tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta vastaavasta ruokamäärästä. Kun lapsi tai

Lisätiedot

Milloin kirjoitan erityisruokavaliotodistuksen ruokaallergian

Milloin kirjoitan erityisruokavaliotodistuksen ruokaallergian Milloin kirjoitan erityisruokavaliotodistuksen ruokaallergian takia? Erkka Valovirta, Prof. Asiantuntijalääkäri, Filha ry Lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Kliinisen allergologian

Lisätiedot

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille Palveluesimies Päivi Ylönen

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille Palveluesimies Päivi Ylönen Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille 5.9.2016 Palveluesimies Päivi Ylönen Mikkelin Ruoka- ja puhtauspalvelu tunnuslukuina v. 2016 Liikevaihto 12,5 milj., henkilöstöä 200 Asiakkaina päiväkodit,

Lisätiedot

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa 1 (6) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.3. Päivähoitoruokailun sisältö Päivähoitoruokailun ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on ylläpitää ja edistää lasten hyvinvointia ja terveyttä tyydyttää

Lisätiedot

Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa

Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa Syödään ja opitaan yhdessä koulutus Seinäjoki 30.8.2017 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Sisältö

Lisätiedot

Eroon aiheettomista allergiaruokavalioista. Erja Tommila

Eroon aiheettomista allergiaruokavalioista. Erja Tommila Eroon aiheettomista allergiaruokavalioista Erja Tommila 8.2.2018 Allergia-ohjelman tavoitteet ruoka-allergiassa mitään ei vältetä varmuuden vuoksi vältön tarve pitää osoittaa ja sitä pitää seurata aiheettomat

Lisätiedot

Merja Hietanen 1. Epäily lapsen ruokaaineallergiasta. perusterveydenhuollossa oikeasta diagnoosista allergiaruokavalion purkuun

Merja Hietanen 1. Epäily lapsen ruokaaineallergiasta. perusterveydenhuollossa oikeasta diagnoosista allergiaruokavalion purkuun Epäily lapsen ruokaaineallergiasta perusterveydenhuollossa oikeasta diagnoosista allergiaruokavalion purkuun Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LL, lastentautien- ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Lisätiedot

Milloin kirjoitan allergiaruokavaliotodistuksen lapselle?

Milloin kirjoitan allergiaruokavaliotodistuksen lapselle? Milloin kirjoitan allergiaruokavaliotodistuksen lapselle? Erkka Valovirta, Prof. Asiantuntijalääkäri, Filha ry Lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Kliinisen allergologian dosentti

Lisätiedot

Allergiaruokavaliot - tilannekatsaus. Erja Tommila projektivastaava, esh Filha ry

Allergiaruokavaliot - tilannekatsaus. Erja Tommila projektivastaava, esh Filha ry Allergiaruokavaliot - tilannekatsaus Erja Tommila projektivastaava, esh Filha ry Allergia-ohjelman tavoitteet ruoka-allergiassa mitään ei vältetä varmuuden vuoksi allergiadieettiä tarvittaessa vältön tarve

Lisätiedot

Valio Oy LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO

Valio Oy LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO MITÄ ON LAKTOOSI? Laktoosi on maitosokeria. Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia. lehmänmaidossa n. 4,8

Lisätiedot

LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle:

LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle: Lasten ruoka-allergiatutkimus 1 Lomake nro (A- tai A0-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle: I II Huoltaja palauttaa kyselylomakkeen. KYSY:

Lisätiedot

Allergiaruokavaliot. Erja Tommila, Filha ry Anu Mikkola, Kymijoen Ravintopalvelut Oy

Allergiaruokavaliot. Erja Tommila, Filha ry Anu Mikkola, Kymijoen Ravintopalvelut Oy Allergiaruokavaliot Erja Tommila, Filha ry Anu Mikkola, Kymijoen Ravintopalvelut Oy Allergia-ohjelman tavoitteet ruoka-allergiassa mitään ei vältetä varmuuden vuoksi vältön tarve pitää osoittaa ja sitä

Lisätiedot

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8)

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) 8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) Mitä leipä on? Kivennäisaineita Magnesiumia Rautaa Kaliumia Hivenaineita Sinkkiä Seleeniä Vettä Energiaa Hiilihydraatteja Proteiineja

Lisätiedot

Leikki-ikäisen ruokavalio

Leikki-ikäisen ruokavalio Leikki-ikäisen ruokavalio Makumieltymykset ja ruokailutottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät usein aikuisuuteen saakka. Näin ollen juuri lapsuus on tärkeä ajankohta tehdä terveyttä edistäviä ruokavalintoja.

Lisätiedot

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Mitä on laktoosi? Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia eli maitosokeria. Lehmänmaidossa on n. 4,8 % maitosokeria

Lisätiedot

Tehostettu ruokavalio. 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti

Tehostettu ruokavalio. 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti Tehostettu ruokavalio 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti Hyvä ravitsemustila on terveyden, toipumisen ja hyvinvoinnin edellytys. Sairaus altistaa vajaaravitsemuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (9) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (9) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2016 1 (9) 40 Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Leo Straniuksen ym. valtuustoaloitteesta vegaaniruuan saamiseksi kaupungin päiväkodeissa HEL 2014-010501

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Mitä on laktoosi? Maidon luonnollinen hiilihydraatti, jota kutsutaan myös maitosokeriksi. Äidinmaidossa laktoosia n. 7 g/100 g, lehmänmaidossa n. 4,8 g/100

Lisätiedot

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy Painonhallinnan perusteet. Painonhallinta onnistuu Painonhallinnan periaate on yksinkertainen: paino tippuu, jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Käytännössä onnistuminen vaatii suunnittelua ja sitoutumista

Lisätiedot

Ruoka-allergioiden allergioiden ja yliherkkyyksien esiintyvyys

Ruoka-allergioiden allergioiden ja yliherkkyyksien esiintyvyys Ruoka-allergioiden allergioiden ja yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät --vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus TUTKIMUSRYHMÄ Kaisa Pyrhönen LL, tutkija, KTTYL /Oulun yliopisto

Lisätiedot

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänystävällinen, terveellinen ravinto 12.9.2017 Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänliiton ravitsemussuositus Sydänterveyttä edistävä eli sydänystävällinen ruoka on kaikille suositeltavaa

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Ikääntyneen ruokavalio

Ikääntyneen ruokavalio Ikääntyneen ruokavalio Iän myötä ruokamäärät usein pienenevät ja ruokavalion laatu heikkenee. Ravintoaineiden tarve pysyy kuitenkin ennallaan tai jopa kasvaa. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio ylläpitää

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

RUOKASEIKKAILU ALKAA! Millainen on alle 1-vuotiaan ruokavalio? Marttaliitto, 2019

RUOKASEIKKAILU ALKAA! Millainen on alle 1-vuotiaan ruokavalio? Marttaliitto, 2019 RUOKASEIKKAILU ALKAA! Millainen on alle 1-vuotiaan ruokavalio? Marttaliitto, 2019 IMEVÄISIKÄISEN LAPSEN RAVINTO Useimmille lapsille äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi puolen vuoden ikään D-vitamiinia

Lisätiedot

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 1 VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 2 VIIKKO 1 - Johdanto Tällä ensimmäisellä viikolla käymme läpi ravitsemuksen perusteet. Käymme läpi kolme perusravintoainetta. Niitä kutsutaan usein nimellä makroravinteet.

Lisätiedot

Allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet Haapavesi 12.3.2015. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset Soila Hiltunen

Allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet Haapavesi 12.3.2015. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset Soila Hiltunen Allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet Haapavesi 12.3.2015 Oulun Maa- ja kotitalousnaiset Soila Hiltunen Elintarviketietoasetus- yhteenvetoa oleellisista muutoksista Tekstin vähimmäiskoko määritelty

Lisätiedot

TUTKIMUSRYHMÄ ESTÖ TUTKIMUSVÄEST PILOTTITUTKIMUKSEN TARKOITUS. Kangasalla asuvat lapset, joiden syntymäaika oli:

TUTKIMUSRYHMÄ ESTÖ TUTKIMUSVÄEST PILOTTITUTKIMUKSEN TARKOITUS. Kangasalla asuvat lapset, joiden syntymäaika oli: Ruoka-allergioiden allergioiden ja yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät t --vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus TUTKIMUSRYHMÄ Kaisa Pyrhönen LL, tutkija, KTTYL /Oulun yliopisto

Lisätiedot

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat suoritusta harjoituksissa

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat

Lisätiedot

Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017

Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017 I NNOSTUTA A N UUDESTA SO R MIRUO KAILU T UTUKSI Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017 MITÄ ON SORMIRUOKAILU? Sormiruokailussa lapsen annetaan syödä itse Lapsi pääsee tutustumaan ruokaan kaikin aistein

Lisätiedot

Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija

Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa 15.4.2019 Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija Suositusten vuosi 2010 Ikääntyneiden ravitsemussuositukset Ravitsemushoitosuositus Ruoan rakennemuutokset

Lisätiedot

RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO

RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO - PIKAOPAS - Ruokavalio raskauden aikana (Valio 2017.) MIKSI? Terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa äidin omaan hyvinvointiin sekä kohdussa kasvavan sikiön hyvinvointiin,

Lisätiedot

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Lahti 21.4.2016/ Arja Lyytikäinen https://www.julkari.fi/handle/10024/129744 Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Hyvinvointioppiminen ja ruoka

Lisätiedot

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kaisa Härmälä Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kotimainen vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle. Lähellä tuotettua. Sesongin mukaista. Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalio Oliiviöljy

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Neuvolaikäisten ja koululaisten erityisruokavaliot Kirkkonummella 2016. Tähän tarvittaessa otsikko

Neuvolaikäisten ja koululaisten erityisruokavaliot Kirkkonummella 2016. Tähän tarvittaessa otsikko Neuvolaikäisten ja koululaisten erityisruokavaliot Kirkkonummella 2016 Tähän tarvittaessa otsikko Taustalla olevat kansalliset ohjeistukset Valtion ravitsemussuositukset Kansallinen Allergiaohjelma Käypä

Lisätiedot

Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä

Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä 2 3 1 1. Elintarvikkeen nimi: Piparkakkuja 2. Ainesosaluettelo: vehnäjauho, kasvirasva, sokeri, siirappi, nostatusaineet (E 500), mausteet (kaneli, kaardemumma,

Lisätiedot

Lasten ja nuorten erityisruokavaliokäytännön yhtenäistäminen Kainuussa

Lasten ja nuorten erityisruokavaliokäytännön yhtenäistäminen Kainuussa Lasten ja nuorten erityisruokavaliokäytännön yhtenäistäminen Kainuussa Filha 12.10.2017 Liisa Kalliokoski, ayl, Kaks 13.10.2017 Päiväkodin ja esi-/peruskoulun ruokailu Terveellinen, tarkoituksenmukainen,

Lisätiedot

Ruokapäiväkirjaa pidetään: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero:

Ruokapäiväkirjaa pidetään: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero: CHFRH_v2 Liite 1. RUOKAPÄIVÄKIRJA Täytetään kotona Lomake tarkistettu: Tutkittavan tunnus: Lapsen nimi: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero: Ruokapäiväkirjaa pidetään: Otathan yhteyttä, jos joku päivistä

Lisätiedot

GLUTEENITON RUOKA - ASIAKKAANA KELIAAKIKKO. Heli Pyrhönen laill. ravitsemusterapeutti, THM Heimari

GLUTEENITON RUOKA - ASIAKKAANA KELIAAKIKKO. Heli Pyrhönen laill. ravitsemusterapeutti, THM Heimari GLUTEENITON RUOKA - ASIAKKAANA KELIAAKIKKO Heli Pyrhönen laill. ravitsemusterapeutti, THM 14.5.2019 Heimari Keliakia Perinnöllinen sairaus, jossa gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolessa. Autoimmuunisairaus.

Lisätiedot

Imeväisiän ruokavalio

Imeväisiän ruokavalio Imeväisiän ruokavalio Perusta terveelliselle ruokavaliolle muodostetaan jo imeväisiässä. Nälän, kylläisyyden ja tyytyväisyyden havainnointi ja tunnistaminen ovat tärkeitä tekijöitä pienen imeväisen ruokailussa.

Lisätiedot

Ruokapalvelut Vanttilassa

Ruokapalvelut Vanttilassa Kouluruokailu Ruokapalvelut Vanttilassa Keittiössä työskentelee neljä henkilöä Ruokasalissa ruokailee päivittäin n. 480 lasta ja henkilökuntaan kuuluvaa Ruokaa valmistetaan koulun lisäksi Vanttilan, Vantinkulman

Lisätiedot

Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut. Kymijoen Ravintopalvelut Oy

Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut. Kymijoen Ravintopalvelut Oy Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut Kymijoen Ravintopalvelut Oy Sisällys 1 Ravitsemuskäsikirjan tarkoitus ja käyttö... 3 2 Ravitsemussuositukset... 3 3 Päiväkotiruokailu... 4 3.1 Erityisruokavalioiden

Lisätiedot

OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA

OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa

Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 384/12.01.03/2017 121 Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa historia Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen

Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen Lasten ja nuorten terveydeksi! koulutuspäivä Jyväskylä 29.8.2017 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Sisältö

Lisätiedot

Tavallisimmat ongelmat Suomessa

Tavallisimmat ongelmat Suomessa Terveyttä ravinnosta Ursula Schwab FT, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Lääketieteen laitos / Kliininen ravitsemustiede, Itä-Suomen yliopisto Medisiininen keskus / Kliininen ravitsemus, KYS

Lisätiedot

4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ

4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ II Terveyden voimavaroja 4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ s. 42 54 1 Ravinnosta terveyttä Ravitsemussuosituksen pääperiaatteet (tuntityöskentely) Ravitsemussuosituksen noudattamisen terveydellinen merkitys (tuntityöskentely)

Lisätiedot

Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit

Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit Päivitetty 2011 Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit diabeetikoiden ja MBO-potilaiden kuntoutusta järjestävissä laitoksissa Diabeetikoiden ja MBO-potilaiden (metabolista oireyhtymää sairastavien)

Lisätiedot

OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN

OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa otetaan

Lisätiedot

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015 Johanna Kleemola Luennon sisältö Voimistelijan ruokavalio Voimistelijan päivän eri ateriat aamupala, lounas/päivällinen, välipalat

Lisätiedot

Ajankohtaista asiaa allergioista ja muista ruokarajoitteista SATU PARKKINEN RAVITSEMUSTERAPEUTTI

Ajankohtaista asiaa allergioista ja muista ruokarajoitteista SATU PARKKINEN RAVITSEMUSTERAPEUTTI Ajankohtaista asiaa allergioista ja muista ruokarajoitteista SATU PARKKINEN RAVITSEMUSTERAPEUTTI 14.5.2019 Miksi tämä aihe? - tietoa - ymmärrystä - keinoja - kilpailukykyä Saakohan täältä sopivaa ruokaa?

Lisätiedot

Lasten raskasmetallialtistus riskinhallinnan näkökulmasta. Marika Jestoi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Tuoteturvallisuusyksikkö

Lasten raskasmetallialtistus riskinhallinnan näkökulmasta. Marika Jestoi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Tuoteturvallisuusyksikkö Lasten raskasmetallialtistus riskinhallinnan näkökulmasta Marika Jestoi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Tuoteturvallisuusyksikkö Riskianalyysi terveydensuojelun perustana Lainsäädäntö rajoittaa määriä

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa. LT Teemu Kalliokoski OYL

Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa. LT Teemu Kalliokoski OYL Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa LT Teemu Kalliokoski OYL 21.2.2018 Ei sidonnaisuuksia ANAMNEESI ON KAIKKEIN TÄRKEIN RUOKA-ALLERGIAN TUTKIMUS Ruokayliherkkyys Ruokayliherkkyys

Lisätiedot

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustyötä osa oppilashuoltoa, tavoitteenaan: tukea oppilaan kasvua

Lisätiedot

Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut

Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut Kymijoen Ravintopalvelut Oy Päivitetty: 25.3.2011 Sivu 1/34 Sisällys 1 Ravitsemuskäsikirjan tarkoitus ja käyttö...3 2 Ravitsemussuositukset...3 3 Päiväkotiruokailu...4

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

JUDOKAN RAVINTO-OPAS. 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen. Joen Yawara ry Valmennus

JUDOKAN RAVINTO-OPAS. 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen. Joen Yawara ry Valmennus JUDOKAN RAVINTO-OPAS 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen Joen Yawara ry Valmennus SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUSTIETOA...1 2 RAVINTOAINEET...1 2.1 Hiilihydraatit...1 2.2 Proteiinit...2

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

TUOTEKEHITYSTYÖ: RUNEBERGINTORTTU 1. TUOTEKEHITYS IDEAN SYNTYMINEN JA ARVIONTI 1/5

TUOTEKEHITYSTYÖ: RUNEBERGINTORTTU 1. TUOTEKEHITYS IDEAN SYNTYMINEN JA ARVIONTI 1/5 1/5 TUOTEKEHITYSTYÖ: RUNEBERGINTORTTU 1. TUOTEKEHITYS IDEAN SYNTYMINEN JA ARVIONTI Runebergin päivää vietetään 5.2.. Päiväkodeissa, kouluissa, työpaikkaruokaloissa, vanhustenhuoltolaitoksissa tarjotaan

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12. PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA Tiina Lahti Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.2009 Aikaa: 11 vrk Tiistai 1.12 - Keskiviikko 9.12 Aamupaino: 76,5kg Iltapaino:

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut Kymijoen Ravintopalvelut Oy

Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut Kymijoen Ravintopalvelut Oy Ravitsemuskäsikirja Päiväkodit ja koulut Kymijoen Ravintopalvelut Oy Tehnyt: Anu Mikkola 21.10.2009 Päivitetty: 1.10.2012 Sivu 1/31 Sisällys 1 Ravitsemuskäsikirjan tarkoitus ja käyttö... 3 2 Ravitsemussuositukset...

Lisätiedot

TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO

TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO JOHDANTO Projektin tavoitteena oli tehdä pienellä otoksella tasokartoitus gluteenittomina tarjoiltavien ruokien

Lisätiedot

Erityisruokavaliot. Sisältö. Laktoosi-intoleranssi Maitoallergia Keliakia Vilja-allergia Muna-allergia.

Erityisruokavaliot. Sisältö. Laktoosi-intoleranssi Maitoallergia Keliakia Vilja-allergia Muna-allergia. Erityisruokavaliot 1 Laktoosi-intoleranssi Maitoallergia Keliakia Vilja-allergia Muna-allergia Sisältö 1 3 Laktoosi-intoleranssi Laktoosi-intoleranssia sairastava henkilö ei siedä maitosokeria eli laktoosia

Lisätiedot

Soseista sormiruokaan

Soseista sormiruokaan Soseista sormiruokaan Kiinteiden ruokien aloittaminen on yksi kehityksellinen merkkipaalu vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Tästä merkkipaalusta alkaa vaiheittainen vieroittuminen rinnasta tai äidinmaidonkorvikkeesta

Lisätiedot

LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA

LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA TAVOITE 20/2020 julkisten keittiöiden tarjoamasta ruoasta 20 % tulee olla luomua vuoteen 2020 mennessä Julkinen sektori toimii kestävien hankintojen edelläkävijänä ja esimerkkinä

Lisätiedot

Dialyysipotilaan ruokavalio

Dialyysipotilaan ruokavalio Dialyysipotilaan ruokavalio Keski-Suomen munuaiskoulutus 4.12.2018 Kati Venäläinen, ravitsemusterapeutti Dialyysipotilaan ravitsemushoidon tavoitteena Hyvän ravitsemustilan ja voinnin ylläpito Riittävästi

Lisätiedot

Minun keliakiani. - ensitietoa keliakiasta -

Minun keliakiani. - ensitietoa keliakiasta - Minun keliakiani - ensitietoa keliakiasta - Villellä on ollut vatsakipua jo jonkin aikaa. Välillä hänellä on ollut myös ripulia ja häntä on väsyttänyt enemmän kuin ennen. Ville meni äitinsä kanssa lääkäriin,

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa!

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lapsesi hyvä ravitsemustila parantaa jaksamista, edistää toipumista ja turvaa kasvun Kun lapsi ei syö riittävästi tavallista ruokaa Sairastuneen lapsen voi

Lisätiedot

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Anna elämän maistua 1 Tarvitset reilusti energiaa ja ravintoaineita Monipuolinen ruokavalio tarjoaa riittävästi energiaa ja ravintoaineita kasvuun ja kehittymiseen, liikunnan

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät Ravitsemustietoa tule-terveydeksi Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät 23.11.2018 Reumasairaudet ja ravitsemus Reumasairaus vaikuttaa ravitsemukseen monin

Lisätiedot

Maito ravitsemuksessa

Maito ravitsemuksessa Maito ravitsemuksessa Sisältö Ravitsemussuositukset kehottavat maidon juontiin Maidon ravintoaineet Mihin kalsiumia tarvitaan? Kalsiumin saantisuositukset Kuinka saadaan riittävä annos kalsiumia? D-vitamiinin

Lisätiedot

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous.

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Syöminen. Miten maailman yksinkertaisimmasta asiasta tuli maailman monimutkaisin? Joudumme jatkuvasti erilaisten ohjeiden, suositusten ja valintojen

Lisätiedot

Puuttuuko mummon lautaselta proteiini?

Puuttuuko mummon lautaselta proteiini? Puuttuuko mummon lautaselta proteiini? Teija Penttilä Laillistettu ravitsemusterapeutti Ravitsemusasiantuntija, Valio Oy Ateria 4.11.2014 Mistä saadaan? Proteiinit koostuvat 20 aminohaposta 10 aminohappoa

Lisätiedot