STRATEGIAN TOTEUTUMISEN RAPORTTI 1-8/2015. Salon kaupunki Tehdaskatu 2, SALO PL 77, SALO Y-tunnus:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "STRATEGIAN TOTEUTUMISEN RAPORTTI 1-8/2015. Salon kaupunki Tehdaskatu 2, 24100 SALO PL 77, 24101 SALO www.salo.fi kirjaamo@salo.fi Y-tunnus: 0139533-1"

Transkriptio

1 STRATEGIAN TOTEUTUMISEN RAPORTTI 1-8/2015 Salon kaupunki Tehdaskatu 2, SALO PL 77, SALO Y-tunnus:

2 1 Kaupunginhallitus... 2 Hyvinvointipalvelut... 9 Terveydenhuollon palvelut Vanhuspalvelut Sosiaalityön palvelut Lasten ja nuorten palvelut Vapaa-ajan palvelut Kaupunkikehityspalvelut Kehittämis-, elinkeino- ja työllisyyspalvelut Tekniset palvelut Maankäyttöpalvelut Rakennus- ja ympäristövalvonta Liikelaitos Salon Vesi Konserniyhtiöt Tuloslaskelma... 34

3 2 Kaupunginhallitus Asiakkaat Kaupungin palvelurakenne sopeutetaan toimintaympäristön muutokseen 1. Tehokkaasti ja laadukkaasti järjestetyt hyvinvointipalvelut 1.1. Ennaltaehkäisevien ja avohoitopainotteisen toiminnan kehittäminen tukemaan kuntalaisen itsenäistä suoriutumista ja omahoitoa (perhetyö, riskiryhmät, kotona asumisen tukeminen) 1.2. Palveluvalikkoa tuetaan ostopalveluilla 1.3. Tarveharkinnan lisääminen ei-lakisääteisissä palveluissa Kustannusvertailun tulokset keskisuurten kaupunkien ryhmässä, tavoitetasona edullisin kolmannes Ulkoisen auditoijan myöntämä laaduntunnustus terveys- ja vanhuspalveluissa Toteutetut tarjouskilpailut. Palvelusetelin käyttöönotto vanhuspalveluissa ja varhaiskasvatuksessa Palvelukustannukset vähenevät ja kaupungin järjestämät palvelut vähenevät Lapsiperheiden kotipalvelun piirissä on ollut 45 perhettä. Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2014 kustannusvertailun tulokset on julkaistu. Salon kaupungin sos.- ja terveystoimen ikävakioidut kokonaiskustannukset (3182 euroa/asukas) olivat vertailukuntien (19) seitsemänneksi pienimmät. Kustannukset olivat 3,7 prosenttia keskimääräistä pienemmät Vanhuspalveluiden laatujärjestelmälle myönnettiin sosiaalija terveyspalveluiden laatuohjelman kriteeristön mukainen SHQS-laaduntunnustus numero 112/2015. Laaduntunnustus kattaa koko organisaation ja se on voimassa saakka. Terveyspalveluissa toteutettiin ylläpitoauiditointi ja laaduntunnustus on voimassa vuoteen 2016 saakka Päätös palvelusetelin käyttöönotosta alkaen varhaiskasvatuksessa on tehty opetuslautakunnassa Sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä lasten- ja nuortenpalveluissa kaikki harkinnanvaraiset palvelut on lakkautettu.

4 3 Kaupungin elinvoima vahvistuu, työllisyys paranee ja väestökehitys kääntyy positiiviseksi 2. Kaupungin kilpailukyvyn ja vetovoiman kehittäminen hyvä yrittäjyysilmapiiri elinkeinorakenteen monipuolistaminen osaamisen määrätietoinen vahvistaminen rakennemuutoksen jatkohoito kaupunki kehityskumppanina 1.4. Kolmannen sektorin toimijoiden osallistaminen kohdennettujen hyvinvointipalvelujen toteuttamiseen: kulttuuri kirjasto liikunta koulun kerhotoiminta 2.1. Rakennemuutoksen hoitoon tarvittavien toimenpiteiden kehittäminen, resursointi ja toteuttaminen 2.2. Tehokkaat yhden luukun periaatteella toimivat sijoittumispalvelut, Team Salo 2.3. Yrityssalon neuvontapalveluihin panostaminen ja palvelukyvyn varmistaminen Asiakastyytyväisyyskysely yhteistyön toimivuudesta valitulle kohderyhmälle, tavoite 50 % vastaa kyselyyn tasolla kiitettävä Team Salo toimintamallin kuvaus Asukasluvun kehitys, tavoite asukasluvun kasvu/ kaupunginhallitus Team Salon toimenpiteillä uusia työpaikkoja 100 kpl / kaupunginhallitus Toteutetaan kaksi asiakasraatia. Laaditaan kattavan asiakasarviointimalli Asiakastyytyväisyyskysely toteutetaan syksyn aikana. Koulun kerhotoimintaan on tehty yhteistyösopimukset kuuden kolmannen sektorin toimijan kanssa Toimintamallia on alettu kehittää kaupunkikehityspalveluiden ja Yrityssalon yhteistyönä Asukasluku on , joten tilanne on suunnilleen ennallaan Alkuvuoden aikana on syntynyt vajaa 20 uutta työpaikkaa, invest insijoittumispalvelun asiakkaille Yrityssalo on kokoamassa asiakasraatia arvioimaan omaa toimintaansa, marraskuun alussa. Prosessit Kaupungin palvelurakenne sopeutetaan toimintaympäristön muutokseen 1. Selkeä tahtotila sote-uudistuksen tulevasta toimintajärjestelmästä 1.1. Aktiivinen osallistuminen kaikilla rintamilla hallinnon ja palvelujen järjestämissuunnitelman valmistelussa Kaupungin tahtotilan toteutuminen järjestämissuunnitelman valmistelussa Terveydenhuollon suunnitelmatyö on käynnissä.

5 4 Kaupungin elinvoima vahvistuu, työllisyys paranee ja väestökehitys kääntyy positiiviseksi 2. Asiakaslähtöisten ja kustannustehokkaiden palvelukokonaisuuksien luominen. 3. Sopeuttamisohjelmassa päätettyjen toimenpiteiden toteuttaminen 4. Kaupungin kilpailukyvyn ja vetovoiman kehittäminen toimiva kaavoitus ja lupamenettelyt monipuoliset yrityspalvelut keskitetty työllisyyden hoito kaupungin organisaatiossa 2.1. Rajat ylittävien prosessien kehittäminen Lean -toimintatavan hyödyntäminen 2.2. Päivähoitoyksiköiden minimikoon tavoitteena 3-6 lapsiryhmää ja perusopetuksessa yksisarjaisuus 3.1. Palveluverkon ja palveluiden mitoittaminen taloudellisten resurssien mukaiseksi 4.1. Nopea reagointi kaavoitus- ja lupahankkeisiin sekä selkeät aikataululupaukset eri palveluille, toiminnan kehittäminen Kussakin palvelukokonaisuudessa vähintään yksi rajat ylittävä prosessi on työstetty Toteutuneet muutokset Ohjelman toteutuminen /Kh Kaavoitus- ja lupahankkeiden läpimeno hankekohtaisesti asetetuissa tavoiteaikatauluissa / Kaupunkisuunnittelultk Kaavoitettuja yritystontteja viiden vuoden tarvetta vastaava määrä / kaupunkisuunnittelultk Varhaisen perhetyön prosessikuvaustyö on aloitettu. Iäkkäiden päivystyksen suurkuluttajien prosessin arviointi on alkanut vanhuspalveluiden ja terveyspalveluiden yhteistyönä Päivähoitoyksiköitä on yhdistelty syksyllä Uusia yhdistämisiä ei ole voitu tehdä, koska vaatii investointeja. Päätös kuntakeskusten kouluyksiköistä ja koulujen yksisarjaisuustavoite on todettu haasteelliseksi toteuttaa yhtäaikaisesti Alueellisen erikoissairaanhoidon palvelujen rakennemuutoksista neuvotteluja on käyty synnytystoiminnan ja lastentautien, päivystyksen ja mielenterveyspalvelujen osalta Kaavoitus edennyt kaavoitusohjelman mukaisesti ja suunnitellussa aikataulussa kaupungin toimenpiteiden osalta. Luvat on käsitelty sovituissa aikatauluissa Kaavoitettuja asuin- ja yritystontteja on poikkeuksellisen huonosta kysyntätilanteesta johtuen yli 10 vuoden tarve.

6 Yritysmyönteisen toimintakulttuurin korostaminen koko organisaation toiminnassa sekä kaupungin toimiminen kehitysalustana / tuotekehityskumppanina 4.3. Kaupungin aktiivinen työllisyydenhoito Jokainen on elinkeinoasiamies - ajattelutavan lanseeraus. Tuotekehityskumppanuushankkeet: oppimisteknologia, kuljetuspalvelut ja expert village toiminta sekä uusien hankkeiden aktiivinen etsintä Työllisyysohjelman toteuttaminen Kaupungin siivoustalkoot pidettiin kesäkuussa. Lisäksi yrityksiä esittelevä Salo Showroom ja videot Salon elinkeinohistoriasta ja nykyisyydestä valmistuivat kesällä. Kaupunki päätti osallistua älykästä valaisua kehittävään CevCityhankkeeseen Työllisyyden hoitoon paneutuva Voitto-hanke, esr) alkoi elokuussa. Samalla aloitettiin Salon työllisyyden toimintamallin suunnittelutyö. Yhteistyötä yhdistysten kanssa on jatkettu ja vuoden 2016 toimintoja on suunniteltu. Työttömien aktivointiin ja polutukseen liittyvä Walttivalmennushanke jatkuu ja uusi Party-hanke aloitti kesäkuussa. Party -hanke kohdistuu 300 päivää työmarkkinatukea saaneisiin. Johtaminen, osaaminen ja henkilöstö Kaupungin palvelurakenne sopeutetaan toimintaympäristön muutokseen Kaupungin elinvoima vahvistuu, työllisyys paranee ja väestökehitys kääntyy positiiviseksi Kaupungin talous tasapainossa vuoteen 2017 mennessä 1. Johtamisen, osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittäminen 1.1. Johtamisperiaatteiden mukaisen toiminnan varmistaminen ja esimiesten sitouttaminen niihin Kehittämisperiaatteiden määrittely esimiestyön lähtökartoitusten perusteella Johtoryhmä päätti, että esimiesten lähtökartoitus siirretään loppuvuoteen.

7 Valmennus- ja kehittämisohjelman laatiminen ja toteutus Odottaa lähtökartoitusta Seuranta ja arviointisysteemin luominen Odottaa lähtökartoituksen perusteella laadittavaa valmennus- ja kehittämisohjelmaa Henkilöstöohjelma Työhyvinvoinnin kehittyminen ja aktiivinen eläköitymisen hyödyntäminen rakenneratkaisuissa Henkilöstöohjelman laatimista ei ole aloitettu Henkilöstömäärän kehitys Vuodelle 2015 hyväksytyssä henkilöstösuunnitelmassa uusia vakansseja on 11 ja lakkautettavia yhteensä 76. Tehtäviä jätetään täyttämättä sitä mukaa kuin niitä vapautuu. Uusia on täytetty siten, että vakinaisen henkilöstön määrä on vuoden alusta vähentynyt seitsemällä työntekijällä. Kokonaishenkilömäärä on supistunut 150 työntekijällä Johtamisperiaatteiden käsittely kehittämiskeskusteluissa ja kehityskeskustelujen kattavuus 100 % Sujuva-raportin 1/2015 mukaan kehityskeskustelujen kattavuus on ollut 43 % Lean-toimintatavan käyttöönotto ja resurssointi Toteutuneet hankkeet ja niiden onnistuminen Lean-työ etenee; hanketta on esitelty kansallisissa verkostoissa, uusia hankkeita on aloitettu ja syksyn konsulttihankkeen suunnittelu on aloitettu. Myös viestintää ja koulutuksia on suunniteltu ja pidetty.

8 7 Talous Kaupungin palvelurakenne sopeutetaan toimintaympäristön muutokseen Kaupungin elinvoima vahvistuu, työllisyys paranee ja väestökehitys kääntyy positiiviseksi Kaupungin talous tasapainossa vuoteen 2017 mennessä 1. Talousarvion toteutumisen seuranta ja talouden raportointi 1.1. Talouslukujen seuraaminen ja vertaaminen talousarvioon Hallituksen kuukausiraportti, talousarvion vuosikate / kaupunginhallitus 1.2. Vuosikate Tuloslaskelma, talousarviossa määritelty taso / Kh 1.3. Veroprosentti Veroprosentti korkeintaan 1,0 prosenttia yli koko maan painotetun keskiarvon / Kh Vuosien taloustavoitteiden toteutuminen edellyttää valtuuston hyväksymän sopeuttamisohjelman täysimääräistä toteuttamista. Ohjelman tavoitteena on sopeuttaa kaupungin palvelurakenne siten, että talous saadaan tasapainoon vuonna Sopeuttamisohjelma on otettu huomioon vuoden 2016 talousarvioraameissa Elokuun ennuste tukee aikaisempia havaintoja menojen osalta. Ne tulevat ylittämään talousarvion yli 3,0 milj. euroa. Lisätalousarvio on valmisteltu syyskuun valtuustolle. Tulot toteutunevat budjetoidusti. Ennusteen mukaan vuosikate on toteutumassa vähintään budjetin mukaisena. Loppuvuoden tulo- ja menokehitykseen vaikuttavat työllisyystilanteen ja väkiluvun muutoksen kehitys. Microsoftin irtisanomiset eivät ehdi merkittävästi vaikuttamaan kuluvan vuoden tulokertymään Tuloveroprosentti 20,75. Verotulot kertynevät vähintään talousarvion mukaisesti. Väkiluvun jatkuva väheneminen ja heikko työllisyystilanne heijastuvat loppuvuoden oikaisutilityksiin.

9 Tilikauden yli- /alijäämä Kiinteistöveroprosentit lain salliman vaihteluvälin puolessa välissä / Kh Tase, taseen yli-/alijäämätili positiivinen vuoden 2017 lopussa. Vuosi 2015 on suunnittelukauden ainoa alijäämäinen vuosi, tavoite noin -4,2 milj. euroa / Kh 1.5. Velka/asukas Velka, alle maan keskimääräisen / Kh 1.6. Suhteellinen velkaantuneisuus Kiinteistöveroprosentit: Vakituinen asunto 0,55 %, yleinen 0,90 %, vapaaajan asunto 1,15 % ja rakentamaton rakennuspaikka 3,0 %. Verottajan ilmoituksen mukaan kaupungille tilitetään kiinteistöveroja 14,2 milj. euroa. Kertymäarviota on oikaistu syyskuun lisätalousarviossa Tilikauden tulos jää ennusteen mukaan vain lievästi alijäämäiseksi, koska Liikelaitos Salon Kaukolämmön yhtiöittämisestä syntynyt myyntivoitto kirjataan tilikauden tuloksi. Tämä kirjaus on otettu huomioon syyskuun lisätalousarviossa Lyhytaikaista kassalainaa ei ole otettu. Pitkäaikaisia lainoja on lyhennetty tammi-elokuussa 6,9 milj.euroa. Pitkäaikaista lainaa ei ole nostettu. Pitkäaikaista lainaa oli elokuun lopussa 107,1 milj.euroa eli euroa/asukas Alle 50 % / Kh Rahavarat olivat 26,0 milj.euroa. Nettokassavirta oli 5,1 milj. euroa positiivinen.

10 9 Hyvinvointipalvelut Asiakkaat Ennaltaehkäiseviä palveluita vahvistetaan keinoina perhetyö, tukiperheet ja tukihenkilöt Asukkaiden aktiivista elämäntapaa edistetään helposti saavutettavilla vapaa-aikapalveluilla Vanhemman väestönosan kasvavaan palveluntarpeeseen vastataan ensisijaisesti kotiin annettavilla palveluilla ja tukemalla toimintakykyä Asukkaiden omatoimisuus säilytetään mahdollisimman pitkälle Asukkaiden akuutti- ja suurten sairasryhmien seurantahoito ja kuntoutus sekä muut lakisääteiset palvelut turvataan toimivina lähipalveluina myös toimintaympäristön muutoksissa Lasten ja nuorten hyvinvointia edistetään kehittämällä varhaiskasvatuksen ja opetuksen palveluverkkoa sekä laajentamalla yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa Koulutuspalveluissa hyödynnetään digitaalisia opetusratkaisuja ja varmistetaan tulevaisuuden osaamispääomaa 1. Tehokkaasti ja laadukkaasti järjestetyt hyvinvointipalvelut Vanhemman väestönosan kasvavaan palveluntarpeeseen vastataan ensisijaisesti kotiin annettavilla palveluilla ja tukemalla toimintakykyä 1.1. Ennaltaehkäisevien ja avohoitopainotteisen toiminnan kehittäminen tukemaan kuntalaisen itsenäistä suoriutumista ja omahoitoa (perhetyö, riskiryhmät, kotona asumisen tukeminen, liikuntaneuvonta) Sote -kustannusvertailun tulokset keskisuurten kaupunkien ryhmässä, tavoitetasona edullisin kolmannes. Liikuntaneuvonnan asiakaskontaktien määrä, neuvonnan kautta aloitetun liikunnan terveysvaikutusten mittaaminen. Omahoitoa tukevien ryhmien/osallistujien määrän lisääntyminen. Neuvolan perhetyön piirissä olevien määrä lisääntyy viidenneksellä. Kotona toteutuneen kuntoutuksen määrä (käynnit/asiakkaat) Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2014 kustannusvertailun tulokset on julkaistu. Salon kaupungin sos.- ja terveystoimen ikävakioidut kokonaiskustannukset (3182 euroa/asukas) olivat vertailukuntien(19) seitsemänneksi pienimmät. Kustannukset olivat 3,7 prosenttia keskimääräistä pienemmät. Lapsiperheiden kotipalvelua on saanut toiminnan aikana 45 perhettä. Ankkuritoiminta on lisännyt poliisin tekemien lastensuojeluilmoitusten määrää ja mahdollistanut nopean puuttumisen nuoren tilanteeseen. Liikuntaneuvonnan uusia asiakkaita on ollut touko-elokuun aikana 64 kpl eli yhteensä koko alkuvuoden aikana vuonna 152 kpl. Kotikuntoutuksen asiakkaat : yksilöllisiä terapiaja/tai apuvälinekontakteja oli 1698 ja 654 ryhmäkäyntiä 75 ryhmäkerran aikana. Arkeen voimaa vertaisryhmät jatkuvat ja palaute on ollut hyvää.

11 Ulkoisen auditoijan myöntämä laaduntunnustus terveys- ja vanhuspalveluissa Vanhuspalveluiden laatujärjestelmälle myönnettiin sosiaali-ja terveyspalveluiden laatuohjelman kriteeristön mukainen SHQS-laaduntunnustus numero 112/2015. Laaduntunnustus kattaa koko organisaation ja se on voimassa saakka. Terveyspalveluissa toteutettiin ylläpitoauditointi ja laaduntunnustus on voimassa vuoteen Palveluvalikkoa täydennetään ostopalveluilla 1.3. Yhteistyön vahvistaminen kolmannen sektorin ja kaupungin muiden toimijoiden kanssa kohdennettujen hyvinvointipalvelujen toteuttamisessa: kulttuuri kirjasto kansalaisopisto liikunta Toteutetut tarjouskilpailut. Palvelusetelin käyttöönotto tehostetussa palveluasumisessa vanhuspalveluissa. Palvelusetelin käyttöönotto varhaiskasvatuksessa. Lakisääteiset palvelujen saatavuusajat toteutuvat Yhteistyönä suunniteltujen ryhmien ja palvelujen määrä lisääntyy Päätös palvelusetelin käyttöönotosta alkaen on tehty opetuslautakunnassa Palvelujen lakisääteiset saantoajat eivät ole toteutuneet täysin lastensuojelussa ja aikuissosiaalityössä. Aikuissosiaalityön tilanne on AVI:n harkinnassa uhkasakon langettamisen osalta, vaikka vain alle 3 % on alkuvuoden aikana käsitelty myöhässä. Vanhuspalveluissa ostetaan 45 tehostetun palveluasumisen paikkaa, palvelusetelejä on myönnetty viisi Syksyn 2015 aikana tapahtuvan Vaski-kirjasto -yhteistyöhön liittymisen kireän aikataulun vuoksi Salon kirjastopalvelut eivät osallistu tässä vaiheessa Parempi pyy -hankkeen toteuttamiseen. Hankkeen koordinaattorin ja

12 11 koulun kerhotoiminta ikäkeskustoiminta vertaistuki/ryhmätoiminta aluehallintoviraston kanssa on asiasta sovittu. Hankkeeseen osallistumista tarkastellaan uudestaan vuoden 2016 alusta. Vaski-yhteistyöhön liittyminen on tähän mennessä suurin koskaan Salon kirjastopalveluiden toimintaan vaikuttaneista muutoksista. Tämän muutoksen valmistelu ja toteuttaminen menevät tällä hetkellä muiden suunniteltujen ja vireillä olevien hankkeiden ohi. Kulttuuriasianyksikkö tekee konkreettista kolmannen sektorin yhteistyötä avustusten ja ostopalvelun kautta. Avustuksia myönnettiin 47 eri toimijalle ja palvelusopimuksia on tehty kymmenen kpl. Kulttuuripalveluiden strategiassa on yhtenä tavoitteena paikallismuseoiden kehittäminen yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Salon historiallisen museon SA- MUn Meritalon museolla on käynnistynyt koulukasvimaaprojekti yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Kansalaisopisto toteuttaa hyvinvointipalveluita yhteistyössä eri tahojen kanssa seuraaville kohderyhmille: Maahanmuuttajat - 3 OTSO-ohjelman kurssia. Ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille 10 liikunta-, tanssi- tai joogakurssia. Lasten ja nuorten teatterikurssit - Salon teatterin kanssa 11 kurssia ja Teatteri Provinssin

13 12 kanssa 1 kurssi. Lisäksi 1 kurssi yhteistyössä Muurlan kotiseutuyhdistyksen kanssa. Kaupungin lapsiperheiden palveluiden, MLL:n Varsinais- Suomen piirin ja Salon alueen MLL:n yhdistysten kanssa on tehty yhteistyötä lapsiperheiden ehkäisevän työn ja vertaistuen käytäntöjen vahvistamiseksi. Paukkulan urheilupuisto kehittyy Salon palloilijoiden keinonurmihankkeen muodossa. Neuvotteluiden tuloksena vuokrataan Salpa ry:n käyttöön vanha yleisurheilukenttä. Jalkapalloilijoiden olosuhteet paranevat huomattavasti hankkeen yhteydessä. Pahkavuoren frisbeegolf-rata laajentunut ja uudet kenttäkartat toteutettu seuran työnä kaupungin avustaessa materiaaleilla. Vanhuspalveluiden ikäkeskustoiminnassa, jota toteutetaan yhdistysten vapaaehtoisten kanssa, ovat eri ryhmien kävijämäärät kasvaneet jatkuvasti. Yhteistyö Filha ry:n kanssa iäkkäiden hengityselinsairaiden omahoidon kehittämisessä jatkuu Toimivat palkeet hankkeessa. Koulun kerhotoimintaan on tehty yhteistyösopimukset kuuden kolmannen sektorin toimijan kanssa.

14 Vapaa-aikapalveluiden lähipalveluiden säilyttäminen 1.5 Olemassa olevat lähipalveluiden toimipisteet säilyvät ja niitä tuetaan etäpalveluilla Uudet toteutumismuodot Asiakastyytyväisyyskysely vapaaaikapalveluiden sisällöstä ja saatavuudesta, tavoite 50 % vastaa kyselyyn tasolla kiitettävä. Terveyspalveluiden asiakaspalaute kehittyy positiiviseen suuntaan Toimipisteiden määrä Etäkonsultaatioita pilotoidaan/määrää seurataan MLL:n lapsiperheiden tukiverkostotoiminta on käynnistynyt, lisäksi kylämummi- ja vaaritoimintaa aloitettu Asiakastyytyväisyyskysely toteutetaan syksyn aikana Kansalaisopistolla on ollut toimintaa 48 toimipisteessä eri puolilla kaupunkia. Kirjastopalveluilla on pääkirjaston lisäksi yhdeksän lähikirjastoa ja kaksi kirjastoautoa Prosessit Asukkaiden akuutti- ja suurten sairasryhmien seurantahoito ja kuntoutus sekä muut lakisääteiset palvelut turvataan toimivina lähipalveluina myös toimintaympäristön muutoksissa Lasten ja nuorten hyvinvointia edistetään kehittämällä varhaiskas- 1. Selkeä tahtotila sote-uudistuksen tulevasta toimintajärjestelmästä 1.1. Aktiivinen osallistuminen kaikilla rintamilla sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämissuunnitelman valmistelussa Salon kaupunki on tuotantovastuullinen yksikkö sote-alueella Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys on valmis ja hyväksytty opetuslautakunnassa.

15 14 vatuksen ja opetuksen palveluverkkoa sekä laajentamalla yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa 2. Asiakaslähtöisten ja kustannustehokkaiden palvelukokonaisuuksien luominen. 3. Palveluverkon ja palveluiden mitoittaminen taloudellisten resurssien mukaiseksi 2.1. Rajat ylittävien prosessien kehittäminen 3.1. Päivähoitoyksiköiden minimikoon tavoitteena 3-6 lapsiryhmää ja perusopetuksessa yksisarjaisuus ja nykyistä suurempi luokkakoko. Entisissä kuntakeskuksissa on kuitenkin yksi koulu ja yksi varhaiskasvatusyksikkö Kussakin palvelukokonaisuudessa palveluissa on työs Sosiaalityön vähintään yksi rajat tetty sosiaalihuoltolain mukaista palve- ylittävä prosessi on työstetty lutarpeen arviointiprosessia. Terveys-sosiaali- ja vanhuspalvelut työstävät yhdessä vastuutyöntekijämallia Hoito- ja odotusaikaseurannat eri palveluissa ja ikäryhmissä Todennettu rakennekehitys Vanhuspalveluiden keskimääräiset odotusajat : Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu 28 vrk, omaishoidon tukipalkkio 17 vrk, tehostettu palveluasuminen 76 vrk ja hoivakoti 55 vrk. Odotusaika terveyskeskussairaalaan on 1-5 vrk. Avoterveydenhuollon lakisääteiset palveluiden järjestämisajat on pääosin saavutettu Päivähoitoyksiköitä on yhdistelty syksyllä Uusia yhdistämisiä ei ole voitu tehdä, koska vaatii investointeja. Perusopetuksessa Rekijoen koulun lakkautus toteutui syksyllä 2015, tämä aiheutti Hiiden ja Komisuon koulujen osalta oppilasmäärän ja ryhmäkokojen muutoksia. Terveyskeskuksen yöpäivystyksestä luopumista on valmisteltu ja se toteutuu pilottina alkaen.

16 Ennakoivan perhetyön prosessin kehittäminen terveyspalvelujen ja yhteistyötahojen kanssa Ennakoivan perhetyön prosessin kuvaus ja toteutus moniammatillisesti Varhaisen perhetyön prosessia kehitetään yhdessä terveys- ja sosiaalipalveluiden kanssa Ennakoivan perhetyön piirissä ovien perheiden määrä lisääntyy Varhaisen perhetyön asiakkaana on ollut 45 perhettä. Johtaminen, osaaminen ja henkilöstö Koulutuspalveluissa hyödynnetään digitaalisia opetusratkaisuja ja varmistetaan tulevaisuuden osaamispääomaa Kaupungin elinvoima vahvistuu, työllisyys paranee ja väestökehitys positiiviseksi 1. Oppimisympäristöjen, opetushenkilöstön pedagogisen osaamisen, tvt-valmiuksien ja työelämäyhteyksien kehittäminen hankeyhteistyössä 1.1. Kaikki oppilaat käyttävät säännöllisesti tieto- ja viestintätekniikkaa eri oppiaineissa ja monipuolisia oppimisympäristöjä 1.2. Oppimisympäristöön ja opetusteknologiaan liittyvien opetushenkilöstön koulutuksien toteuttaminen yhteistyössä yhteistyökumppanien ja kumppanuushankkeiden kautta Office365 asennettu ja käytössä kaikilla kouluilla Toteutuneet kumppanuushankkeet ja järjestetyt koulutukset Office 365 käyttöönottoa vahvistetaan edelleen syksyllä toteutettavalla täydennyskoulutussuunnitelmalla, joka rahoitetaan Osuma -hankkeella Turun Yliopiston kanssa tehtävä pedagoginen yhteistyö laajenee eri oppiaineisiin ja useampaan kouluyksikköön. Majakka- ja NPDL-koulujen kehittämistä jatketaan yhteistyössä kouluttajaorganisaatioiden ja Microsoftin kanssa. Talous Kustannustehokas palvelutuotanto 1. Palvelutuotannon sopeuttaminen vallitsevaan taloustilanteeseen Sote kustannusvertailun tulokset keskisuurten kaupunkien ryhmässä, tavoitetasona edullisin kolmannes Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2014 kustannusvertailun tulokset on julkaistu. Salon kaupungin sosiaali- ja

17 16 terveystoimen ikävakioidut kokonaiskustannukset (3182 euroa/asukas) olivat vertailukuntien (19) seitsemänneksi pienimmät. Kustannukset olivat 3,7 prosenttia keskimääräistä pienemmät Varhaiskasvatuksen täyttöaste Täyttöaste 95,44 % Päivähoitopaikan hinta vertailukuntien tasoa Vertailukuntien hinnat käytössä syksyllä Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannukset / oppilas vertailukuntien tasoa Seitsemästä vertailukunnasta, joista oli saatavissa tiedot Kouluikkuna - ohjelmasta, Salossa perusopetuksen käyttömenot/oppilas olivat toiseksi alhaisemmat euroa ( euroa). Lukiokoulutuksen osalta käyttömenot/oppilas olivat Salossa vertailukuntien puolivälissä euroa ( euroa) Kulttuuri- ja kirjastopalvelujen sekä liikunta- ja nuorisopalvelujen nettokustannukset / asukas enintään vertailukuntien tasoa Kulttuuri-, liikunta-, kirjasto- ja nuorisopalvelujen osalta vertailuluvut ovat käytettävissä syksyllä. Kirjastopalveluiden toiminta on erittäin kustannustehokasta. Lainaus on aktiivista. Verrokkikuntiin nähden Salossa palvelut tuotetaan tehokkaasti ja edullisesti. Terveydenhuollon palvelut Terveyspalveluiden omaa toimintaa on toteutettu toimintasuunnitelmien mukaisesti. Terveyspalvelujen oman toiminnan osalta henkilöstökuluja on , sijaismäärärahaa on kulunut oleellisesti arvioitua enemmän sairauspoissaolojen lisäännyttyä merkittävästi. Toimintakulujen kasvu selittyy suurelta osin henkilöstömenojen kasvulla, toteuma 70,3 %. Henkilöstökuluja on osaltaan kasvattanut mm. vakanssien mukainen lääkärien ja hammaslääkärien rekrytointitilanne, joka edellisvuotta parempi. Palvelujen ostot ovat edellisvuoden tasolla lukuun ottamatta ostoja sairaanhoitopiiriltä, toteuma 67,3 %. Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden osalta toteuma 60.9 %. Myös toimintatuotot (

18 17 ) ovat lisääntyneet, toteuma 73 % ja ennuste ylittää arvioidun n Henkilöstön sairauspoissaolot ovat lisääntyneet ja sijaisten tarve on ollut oleellisesti suurempaa, kuin edellisvuonna. Erityisesti tuki- ja liikuntaelinsyyt sairauspoissaolojen taustalla ovat lisääntyneet. Myös hengityselinsairaudet ovat lisääntyneet. Sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet ongelmia useissa toimipisteissä ja niiden selvittely vie voimavaroja. Perniön toimipisteen hammashoitolassa sisäilmaongelmat ovat johtamassa toimipisteen sulkemiseen. Sairauspoissaolojen lisääntyminen selittyy osaltaan muuttuneeseen käytäntöön sairauden alkaessa loman aikana. Apuvälinepalveluiden ja hoitotarvikejakelun uusien toimitilojen käyttöönotto toteutui suunnitelmien mukaisesti. Toiminta uudessa toimipisteessä käynnistyi ja asiakaspalvelu on sujuvoitunut. Siirtyminen tarkoituksenmukaisiin tiloihin luo aikaisempaa paremmat edellytykset palveluiden toteutukselle ja tehostaa henkilöstön työajan käyttöä. Mielenterveyspotilaiden kuntouttavat asumispalvelut kaupungin omana toimintana ovat vakiintuneet. Mielenterveyskuntoutuksen asumispalveluiden ostot ja näistä seuraavat kustannukset ovat vähentyneet suunnitellusti. Varhaiselle perhetyölle osoitetut voimavarat on saatu käyttöön ja asiakasperheitä on ollut (1.315 käyntiä). Lapsiperheiden kotipalvelua on järjestetty 111 perheelle (306 käyntiä). Toiminnan keskittäminen ja terveysasemien sulkemiset kesällä 2015 toteutuivat edellisvuotta vastaavalla laajuudella ja pahoilta ruuhkautumisilta vältyttiin. Vastaanottotoiminnassa hoitoon pääsy on toteutunut edellisvuotta paremmin lääkärien rekrytoinnin onnistuttua paremmin. Vuokratyövoimaa ei ole enää käytetty. Hoitoon pääsyn säädösten mukaiset tavoiteajat ovat toteutuneet. Talousvaikeudet, työttömyys ja päihdeongelmat heijastuvat palvelukysyntään. Alle 300 päivää työttömänä olleille on velvoitteen mukaisesti järjestetty terveystarkastuksia. Elokuun lopun tilastojen perusteella lääkärikäyntien määrä (37.408) alkuvuodesta avoterveydenhuollon vastaanotoilla oli edellisvuotta suurempi, ja hoitajakäyntien määrä terveysasemilla väheni, -2,9 %. Keskitetyssä päivystyspisteessä käynnit päiväaikaan ovat lisääntyneet. Päivystysalueella käyntejä oli yhteensä , joista lääkärikäyntejä Päivystyskäynnit lääkäreillä ovat lisääntyneet 6,7 % ja hoitajakäynnit päivystyksessä lisääntyivät 9,7 %. Ulkopaikkakuntalaisten päivystyskäyntejä oli ja ei kiireellistä käyntiä. Suun terveydenhuollon suoritteet (35.581) ovat lisääntyneet 12 % edellisvuoden alkupuoleen verrattuna hammaslääkärien rekrytoinnin parannuttua. Kotisairaalan hoitopäivät ovat lisääntyneet, hoitopäiviä 2.097, kasvu 3,6 %. Terveyskeskussairaalan hoitopäiviä on ollut , kuormitus lähes 100 %, keskimääräinen hoitoaika on 21,8 pv, pidentynyt. Toiminnan kehittämisessä on painotettu omahoidon ohjausta, hoitojen suunnitelmallisuutta, Lean-periaatteiden mukaisesti. Hankkeet ovat toteutuneet tavoitteiden mukaisesti. Arkeen-voimaa toimintaohjelman vertaisryhmät toteutuivat, palaute oli hyvää ja toimintasuunnitelma loppuvuodelle on. Vanhuspalvelut ja terveyspalvelut ovat tehneet tiivistä yhteistyötä kotikuntoutuksen kehittämiseksi toimintaan kohdennetulla henkilöstöresurssilla. Vanhuspalveluiden kotihoidon ja kotisairaalan yhteistyönä toteutettava kotiutustiimi-toiminta on jatkunut ja tukee päivystys- ja sairaalasta kotiutumistilanteita vanhuspalveluiden ja terveyspalveluiden yhteistyönä. VSSHP:n siirtoviiveraportin perusteella siirtoviivepotilaita on 1-7/2015 ollut 157 potilasta (631 vrk). Laskennalliset kokonaiskustannukset siirtoviivepäivistä on aiempaa enemmän. Sairaalakohtaista tietoa ao. päivien kohdentumisesta ei VSSHP raportoi. Erikoissairaanhoidon osalta suoriteperusteiset kustannukset ovat tammi-maaliskuun osalta viime vuoden vastaavaa aikaa suuremmat. Yksikkökustannukset ovat kasvussa. VSSHP:n laskutustiedot perustuvat toistaiseksi tasaerälaskutukseen. VSSHP:n talousarvioraportin perusteella toteuma 1-7/2015, 35,7 milj. on 6,6 % ja n. 2,2 milj. enemmän, kuin v.2014 vastaavana aikana. Hoitojaksot ovat vähentyneet -2 % ja pkl-käynnit ovat lisääntyneet 2,7 %. Somaattisen erikoissairaanhoidon poliklinikkakäynnit ovat vähentyneet -5,5 % ja hoitojaksot -3,7 % edellisvuoden vastaavaan aikaan verraten, samalla kun

19 18 Vanhuspalvelut somaattisen sairaanhoidon kustannukset ovat kasvaneet 1,7 %. Ensihoito- ja päivystysliikelaitoksen laskutus on ollut n. 2,2 milj. edellisvuotta enemmän kuin v Vertailupohjaa ei ole. Psykiatrian tulosalueella poliklinikkakäynnit ovat lisääntyneet 4 % ja hoitojaksot lisääntyneet. Psykiatrisen erikoissairaanhoidon kokonaiskustannukset alkuvuodelta olivat 0,8 % pienemmät kuin edellisvuonna. Erikoissairaanhoidon suoriteperusteinen ennakkoraportti laskutuksesta poikkeaa tasaerälaskutuksesta alkuvuoden osalta + 1,9 %. VSSHP:n Yksi sairaala organisaatiomuutokseen liittyen VSSHP ei enää erikseen raportoi seutusairaaloiden käyttöä. Huolestuttava skenaario on mahdollisuus, että erikoissairaanhoidon käytön kasvu olisi seurausta peruspalvelujärjestelmän ohenemisesta ja raskaampien palveluiden tarpeen lisääntymisestä tästä syystä. Palvelutarpeiden kausivaihtelu, työnjaon muutokset sekä VSSHP:n organisaatiomuutokset Yksi sairaala ja Salon aluesairaalan erikoissairaanhoidon päivystyksen siirtyminen Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokselle - vaikeuttavat vertailuja aiempaan. VSSHP:n lisälaskutus tasaerälaskutuksen tarkistuksen jälkeen loppuvuodesta on ennakoitavissa. Ikäkeskustoiminnassa hyvinvointia edistävä kysely riskiryhmien tunnistamiseksi lähetettiin 344:lle tänä vuonna 80 vuotta täyttäneelle salolaiselle. Kyselyyn vastasi 299 ja vastausprosentiksi tuli 87 %. Kyselyn tulosten perusteella vastanneiden toimintakykyyn ja terveyteen liittyvät jatkotarkastelut jakaantuivat seuraavasti: vanhuspalveluiden kuntoutus noin 100 kpl, lääkärin arviointi noin 90 kpl, aikuisneuvonta noin 100 kpl, suun terveydenhuolto 70 kpl, vanhuspalveluiden muistikoordinaattori noin 100 kpl, omaishoito noin 20 kpl sekä ikäkeskus-/neuvontatoiminta noin 250 kpl. Jatkotarkastelun jälkeen varsinaisia toimintakykyä ja terveyttä edistäviä toimenpiteitä kohdentuu huomattavasti suppeammalle joukolle. Elokuun alussa on toimintansa aloittanut omaishoidon tukihenkilö, jonka työpanos kohdentuu omaishoidettavan kotona hoitamiseen omaishoitajan vapaan aikana. Lisäksi on yhdessä terveyspalveluiden kanssa käynnistetty omaishoitajien hyvinvointitarkastukset. Asiakkaan kotona asumisen tukemiseksi on poikkihallinnollisessa työryhmässä aloitettu työstämään vanhuspalvelulain mukaista vastuutyöntekijämallia, kohderyhmänä ovat päihde- ja mielenterveysasiakkaat sekä runsaasti päivystyspalveluita käyttävät asiakkaat. Lisäksi on käyttösuunnitelman mukaisesti lähdetty kartoittamaan kotihoidon toiminnanohjausmallin toteutusmahdollisuuksia sekä yöajan käyntien järjestämismalleja. Ympärivuorokautisessa hoidossa on käytössä parhaillaan 483 paikkaa, joista ostetaan 45 paikkaa. Ostopalveluissa on käytetty uuteen kilpailutukseen liittyvää minikilpailutusta hyvin tuloksin. Palveluseteli on myönnetty viidelle asiakkaalle. Määrärahaa ei ko. toimintaan ei lisätty, vaan uusi toimintamalli toteutetaan yhä vähenevillä määrärahoilla. Talouden tasapainottamisohjelman mukaan on kolme ostopalvelupaikkaa jätetty täyttämättä. Kevään aikana on lisäksi hoidettu Mathildakotin lakkaamisesta johtuva asukkaiden uudelleen sijoitus. Vanhuspalvelulain mukaan palvelut tulee myöntää kolmen kuukauden määräajassa ja odotusajat tulee julkaista vähintään puolivuosittain. Ympärivuorokautisen hoidon, omaishoidon ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten odotusajat julkaistaan kolmannes vuosittain kaupunkitiedotteessa ja kaupungin kotisivuilla. Keskimääräiset odotusajat olivat : - Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu: 28 vrk - Omaishoidon tukipalkkio: 17 vrk - Tehostettu palveluasuminen: 76 vrk - Hoivakoti: 55 vrk Vanhuspalveluluiden toimintayksiköiden omavalvontasuunnitelmat ovat valmistuneet ja ne ovat luettavissa kaupungin kotisivuilla sekä yksiköiden ilmoitustauluilla.

20 19 Salon vanhuspalveluille on rakennettu laadunhallintajärjestelmää vuodesta 2009 lähtien laatuohjelman mukaisesti. Vanhuspalveluiden laatujärjestelmälle myönnettiin sosiaali- ja terveyspalveluiden laatuohjelman kriteeristön mukainen SHQS-laaduntunnustus numero 112/2015. Laaduntunnustus kattaa koko organisaation ja se on voimassa saakka. Investoinneissa Hintan hoivakodin hoitajakutsujärjestelmä on kilpailutettu ja hankintapäätös tehty. Sosiaalityön palvelut Salon kaupunki on mukana valtakunnallisessa PARTY-hankkeessa, jossa kehitetään uusia palveluja työttömille työnhakijoille. Hanketta osarahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä Euroopan Sosiaalirahasto. Hanke on virallisesti alkanut STM:n esipäätöksellä. Hankkeen palvelut on tarkoitettu kaikille 300 päivää työmarkkinatukea saaneille ja sisällössä painottuu kuntouttavan työtoiminnan ryhmien sekä toimintakyvyn arvioinnin menetelmien kehittäminen. Salossa kehittämistyö on alkanut hanketyöntekijöiden rekrytoinnin myötä. Heinäkuussa aloitettiin asiakkaiden alkuhaastattelut ja elokuussa ensimmäiset ryhmätoiminnat käynnistyivät kuntouttavan työtoiminnan sopimuksilla. Lapsiperheiden kotipalvelun perhetyöntekijät aloittivat maaliskuussa ja perhetyönohjaaja toukokuussa. Vaikutuksia ei näin lyhyen ajanjakson aikana pysty mittamaan, mutta palvelulle on selvästi ollut tarvetta, palvelua on käyttänyt 45 perhettä. Lapsiperheiden kotipalvelu tuotetaan yhdessä terveyspalveluiden kanssa ja neuvolan perhetyö on yhdistetty varhaisen perhetyön kokonaisuuteen. Kasvatus- ja perheneuvola Keväällä 2015 kehittämiskohteeksi nostettiin asiakkaiden oikea-aikainen pääsy perheneuvonnan palveluihin ja purettiin asiakasjono. Syksyllä otettiin käyttöön uusien asiakkaiden ensikäyntiaika eli perheet saavat kaksi aikaa mahdollisimman pian ajanvarauksen jälkeen. Lasten ja perheen tilanteen selvittelyn jälkeen tehdään tarvittaessa jatkohoitosuunnitelma. Samalla luovuttiin nopeutetusta ajasta vauva- ja pikkulapsiperheille. Tilannetta seurataan ja arvioidaan syksyn aikana. Aikuissosiaalityö Lakisääteisissä käsittelyajoissa pysyminen on mennyt parempaan suuntaan, mutta elokuun loppuun mennessä toimeentulotukihakemuksista 2,8 % (186) on käsitelty myöhässä. Aluehallintovirasto on puuttunut uudelleen asiaan ja vaatii Salolta selvitystä ja sitä, etteivät käsittelyajat saa yhtään ylittyä. Tähän vaateeseen varaudutaan tekemällä ylitöitä ja/tai rekrytoimalla tarpeen mukaan. Aikuissosiaalityöstä eläköityi keväällä yksi sosiaaliohjaaja ja kesällä yksi etuuskäsittelijä. Heidän vakanssinsa olivat pitkään täyttämättä heidän ollessaan vuosilomalla. Nyt vakansseissa on hoitajat. Työvoiman palvelukeskuksen Tehtaankadun tilojen sisäongelmien vuoksi TYP joutui vuoden alussa muuttamaan tilapäistiloihin, missä he ovat edelleen. Tilat sijaitsevat Salorankadulla Salon seudun koulutuskuntayhtymältä vuokratuissa tiloissa. Walttihalli muutti toukokuussa samoihin tiloihin. Tilat remontoitiin sitä ennen heille sopiviksi. Monialaisen yhteispalvelun organisoitumista Varsinais-Suomeen on valmisteltu ja Turun kaupungin organisaatioon sijoittuva koko TYP:in ma. johtajan tehtävä on rekrytointivaiheessa syyskuussa. Talousarviossa hyväksyttiin MLL:n anomus lapsiperheiden ehkäisevästä tuesta tavoitteena kytkeä yhdistysten tekemä ehkäisevä työ entistä suunnitelmallisemmin osaksi kaupungin lapsiperhepalveluja. Yhteistyötä ja tiedottamista tukemaan perustettiin yhteistyöryhmä, missä on kaupungin työntekijöitä sekä MLL:n edustajia. Ryhmä on kokoontunut kolme kertaa. MLL:n Salon alueen yhdistykset ovat suunnitelleet ja jo toteuttaneet uudenlaista toimintaa mm. lapsiperheiden tukiverkostotoimintaa ja Leikkilää kauppakeskuksessa.

21 20 Lastensuojelutyö Uusi sosiaalihuoltolaki astui pääosiltaan voimaan Käytännössä sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen arviointi lasten ja perheiden osalta on lähtenyt käyntiin lastensuojelussa asiakassuunnitelmien tarkistuksien yhteydessä sekä myös uusien yhteydenottojen perusteella. Osana palvelutarpeen arviointia on tällöin tehty myös lastensuojelutarpeen selvitys. Sosiaalihuoltolain mukaisia palvelutarpeen arviointeja on lastensuojelussa tehty elokuun loppuun 129. Poliisiasemalla aloittanut moniammatillinen Ankkuri-tiimi on myös tehnyt selvityksiä ja arviointeja osana arviointitiimin toimintaa. Ankkuriin saapuneita lastensuojeluilmoituksia on ollut 79, joista 29 tapauksessa selvitystä ei aloitettu (ohjaus esim. Valomerkkiin). Tehtyjä lastensuojelutarpeen selvityksiä on ollut 11 ja sosiaalihuoltolain mukaisia palvelutarpeen arviointeja 10. Ankkuri-tiiminä on tehty selvitystä myös esim. tilanteissa, joissa koulussa väkivaltatilanne. Asiasta ei välttämättä ole tehty poliisiasiaa mutta asia luonteeltaan sellainen, että poliisin läsnäolo ollut hyödyllinen. Jatkossa työtä tullaan tekemään myös lähisuhdeväkivaltatilanteissa. Lisäksi Ankkuritoiminnan parissa on tehty poliisiasemalla akuuttia sosiaalityötä, joka muuten tulisi virka-ajan päivystäjän tehtäväksi. Sosiaalihuoltolain mukaisiin arviointeihin sisältyviä lastensuojelutarpeen selvitysten määräaikoja ei aivan kaikilta osin ole saavutettu, mutta tilanne on mennyt parempaan suuntaan. Ajalla lastensuojelutarpeen selvitykset saatiin vireille 93,5 % osalta 7 arkipäivän määräajan puitteissa, kun alkuvuonna tilanne oli 89 %. Lastensuojelutarpeen selvitykset valmistuivat toisen kolmanneksen aikana 95 %:n osalta asetetussa 3kk:n määräajassa (vrt. alkuvuosi 86 %). Sijoitettujen lasten vertaisryhmätoiminta on aloitettu keväällä Pesäpuun kehittämän Mäyrä-toimintamallin mukaisesti. Lisäksi ryhmämuotoisesti on alkuvuodesta toteutettu edellisvuoden tapaan perheohjausta ja nuorten vertaisryhmätoimintaa. Elokuun loppuun mennessä vastaanotettiin lastensuojeluilmoituksia, -pyyntöjä ja -hakemuksia yhteensä 811, avohuollon sijoituksia tehtiin 31, kiireellisiä sijoituksia 38 ja huostaanottoja 23. Kahdeksan huostaanottoa purettiin. Lastensuojelussa on kartoitettu alkusyksyn aikana erityisesti ostopalveluja saavien asiakkaiden tilanteita ja ostopalvelujen myöntämiselle on laadittu ohjaavia kriteeristöjä, sekä vahvistettu työntekijöiden kustannustietoisuutta. Vammaistyö Kehitysvammahuolto: Salon työ- ja toimintakeskuksessa otettiin kesäkuun alussa käyttöön lisätiloja, mikä mahdollisti pienryhmien toiminnan uudelleen järjestelyn ja erilaisten asiakasryhmien tarpeiden huomioimisen. Lisätilan myötä kokonaan uutena ryhmänä aloitti Paja-toiminta, jossa asiakkaat tekevät pienimuotoista tarvekalujen kunnostusta ja valmistusta sekä ulkotöitä. Kehitysvammaisten henkilöiden avotyötoimintaan saatiin muutama lisäpaikka, jonka myötä avotyöpaikkojen kokonaismäärä on nyt 20. Kaikki työ- ja toimintakeskukset sekä päivätoimintayksikkö olivat kiinni kesällä 4-5 viikon ajan. Koululaisten loma-ajan hoitoa järjestettiin kesä- ja elokuussa Hakastaron ja Marian kouluilla, jolloin koulunkäynnin ohjaajat palkattiin kehitysvammahuollon puolelle. Lisäksi loma-ajan hoitoa järjestettiin koko heinäkuun ajan tilapäishoitoyksikkö Elmerissä sekä viikon ajan päivätoimintayksikkö Helmessä. KTO:n laitosasukkaista on kesän aikana siirretty kolme asiakasta muihin asumispalveluihin, joten laitosasukkaiden kokonaismäärä on 13 (KTO ja muut laitokset). Lisäksi KTO:n asumispalveluyksiköissä on kolme salolaista asukasta. Uuden Lehmuskodin rakennushanke on kesän aikana edennyt suunnitellusti.

22 21 Tukiasumisen ohjaajien työssä keskitytään entistä enemmän asiakkaisiin ja asiakasperheisiin, jotka tarvitsevat hyvin monimuotoista tukea asumisen tueksi. Ohjaajien työn tueksi hankittiin kannettavat tietokoneet, jotta kirjaaminen voidaan toteuttaa asiakkaiden luona. Vammaispalvelut: Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluasiakkaiden määrä oli alkuvuonna 983 henkilöä ja elokuun lopussa 967 henkilöä. Viime vuoden puolella käyttöön otettu Likuma - järjestelmä on helpottanut matkojen seurantaan ja laskutukseen liittyvää työtä. Lisäksi kuljetuspalveluyksikkö on kilpailuttanut koulu- ja päivähoitokuljetukset (sopimus alkaen) sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakaskuljetusten hankinnan (sopimus alkaen). Niiden koululaisten kuljetukset, joille ei sovellu ryhmäkuljetukset ja muut yksittäiset vammaispalvelulain mukaiset kuljetukset on minikilpailutettava puitesopimukseen kuuluvien taksiyrittäjien kesken. Minikilpailutus-prosessi on työllistänyt erityisen runsaasti kesällä ja etenkin koulujen alkaessa. Henkilökohtaisen avun asiakasmäärät (272 asiakasta; alkuvuoden aikana 28 asiakasta lisää) ja palveluasumisen asiakasmäärät (64 asiakasta; alkuvuoden aikana 5 asiakasta lisää) ovat kasvussa vuoden 2014 tilanteeseen verrattuna. Etenkin henkilökohtaisen avun asiakkaiden määrän kasvu on merkittävä. Palveluasumista voidaan myöntää joko kotiin tai yksityisen palveluntuottajan asumisyksikköön. Hieman yli puolet palveluasumisen päätöksen saaneista asuu kotona. Alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuen saajien määrä on lisääntynyt muutamalla henkilöllä. Huomioitavaa on, että omaishoidon tuen avulla hoidettavat henkilöt saattavat olla myös henkilökohtaisen avun ja/tai kotiin myönnettävän palveluasumisen piirissä. Lasten ja nuorten palvelut Hallintoa on työllistänyt talousarviolaskelmien laatiminen ja sopeuttamistoimenpiteiden löytäminen ohjelman mukaisesti palveluyksiköiden toimintaa rampauttamatta. Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys hyväksyttiin toukokuun opetuslautakunnassa. Päätös palvelusetelin käyttöönotosta päiväkotihoidossa alkaen on tehty ja palvelusetelin sääntökirja valmistuu syyskuussa. Tuntiperusteisen mobiilikirjauksella toimivan ja päivittäiseen hoitoaikaan perustuvan päivähoitolaskutuksen pilotointeja on valmisteltu. Elokuun alusta muuttui esiopetus velvoittavaksi ja uusi varhaiskasvatuslaki astui voimaan. Viimeinen ryhmäperhepäiväkoti Merituuli suljettiin elokuun alusta alkaen. Opetuspalvelut Opetuspalveluissa on jatkettu rehtoriverkoston tarkastelua pedagogis-hallinnollisista lähtökohdista käsin. Opetuksen digitalisoinnin myötä myös työvuoden suunnittelu on siirretty sähköiselle alustalle. Muutoksen avulla peruskouluyksiköiden toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys huoltajia kohtaan paranee merkittävästi. Opetussuunnitelmatyöprosessi on edelleen käynnissä ja se tuottaa pedagogisia kehittämishankkeita ja muutoksia perus- ja lukiokoulutuksessa. Musiikkiopisto Musiikkiopistossa annetaan taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukaista valmennus-. perus- ja opistotason opetusta pääasiassa lapsille ja nuorille. Opetuksessa noudatetaan opetushallituksen opetussuunnitelman perusteita. Opetustuntien lisäksi musiikkiopisto järjesti tammi-toukokuun aikana mm. soivan viikon sekä yhteensä yli 30 muuta oppilasiltaa tai konserttia. Huhtikuussa järjestettiin lukuvuoden pääsykokeet.

23 22 Arvioidut Oppilasmäärät: musiikkileikkikoulu n. 170, soitinvalmennus, perus- ja opistotaso n Yhteensä n.470 oppilasta. Tarkka oppilasmäärä lukuvuodelle selviää laskentapäivänä Arvioitu opetustuntimäärä lukuvuoden alussa on / lukuvuosi ja 383 / viikko. Nuorisopalvelut Vapaa-ajan palvelut Nuorisotilatyötä on toteutettu 15:sta nuorisotilalla. Nuorten pajatoimintaan on tammi-elokuussa osallistunut 48 nuorta. Etsivällä nuorisotyöllä on tammi-elokuussa ohjattu 102 nuorta Vapaa-aikapalveluissa on valmisteltu talousarviota sopeuttamisohjelman sekä kaupunginhallituksen hyväksymän raamibudjetin pohjalta. Kulttuuripalvelut Kulttuuriasianyksikkö tekee konkreettista kolmannen sektorin yhteistyötä avustusten ja ostopalvelun kautta. Avustuksia myönnettiin 47 eri toimijalle ja palvelusopimuksia on tehty 10 kpl. Kulttuuriasiain yksikkö järjesti taidemuseo Veturitalliin kolme Archi di Salon klassista kamarikonserttia ja kaksi jazz-konserttia, Helsinki-Paris jazz transit 2015 ja Duo Manuel Dunkel. Halikon ja Salon lukioihin järjestettiin runo-musiikkiesitys Balladi Ihantalasta ja Muurlan kirkkoon iltapäiväkonsertti. Bio Salossa esitettiin kuusi laatuelokuvaa ja Bio Jännässä neljä oopperataltiointia. Konserttimatkoja tehtiin kaksi, Nabucco -oopperamatka Tampereelle ja matka Colorado Children s Choralen konserttiin Helsinkiin. Opastettuja kierroksia Salossa tehtiin kaksi. Osallistujia konsertteihin, tilaisuuksiin, kulttuurimatkoihin ja opastettuihin retkiin oli yhteensä henkilöä. Salon museopalveluissa otettiin käyttöön museokortti toukokuussa. Taidemuseoon ja elektroniikkamuseoon oli vapaa pääsy joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Taidemuseo Veturitallissa jatkui saakka Nick Brandtin valokuvanäyttely On This Earth, A Shadow Falls, joka keräsi vajaassa kolmessa viikossa yli kävijää, näyttelyn kokonaiskävijämäärän ollen kävijää, moninkertaisesti enemmän kuin koskaan mikään aiemmin Salon taidemuseossa nähty näyttely. Omaa tuotantoa oleva, avattu ja edelleen jatkuva Leena Luostarinen, Kaukainen rakkaus muistonäyttely on kerännyt katsojaa elokuun loppuun mennessä. Lukuun sisältyy museon tiloissa järjestettyjen omien tapahtumien ja ulkopuolisten tapahtumien kuten Kemiön musiikkijuhlien ja Kuninkaantien muusikoiden konserttien kävijäluvut. Kesänäyttelyyn tuotettiin julkaisu ja museokasvatusta tukevat taiteilijan varhaistuotantoa esittelevä video, ja taideteoksia esittelevä audio-opastus mobiilisovelluksineen. Elektroniikkamuseon perusnäyttelyn ensimmäinen vaihetta Loisto Toisto radionäyttely keräsi toukokuussa 256 kävijää ja elokuun loppuun mennessä se ja perusnäyttelyn toinen vaihe, avattu Televisio Auki! näyttely keräsivät yhteensä kävijää. Meritalon museossa oli esillä Salo-Uskelan seuran kanssa yhteistuotantona valmistettu näyttely Uskelasta Saloon vanhoja valokuvia. Raportointikautena näyttelyssä on ollut katsojaa mutta sitä pidetään edelleen avoinna sopimuksesta ryhmille. Toukokuussa Meritalon koulun oppilaat istuttivat perunaa ja kurpitsaa sekä kylvivät kehäkukkia Meritalon museon kasvimaalle. Kesäkuussa paikallismuseoista olivat (ostopalveluina tuotettuna) avoinna Kiikalan ja Suomusjärven kotiseutumuseot sekä Halikon, Meritalon ja Perniön museot ja Trömperin kestikievari. Kesänäyttelyt Kiikalan ja Suomusjärven kotiseutumuseoissa sekä Meritalon museossa. Heinäkuussa oli edellisten lisäksi avoinna Kiskon kotiseutumuseo kesänäyttelyineen. Heinäkuussa paikallismuseoiden kävijämääriä lisäsivät erityisesti tapahtumapäivät. Elokuussa olivat SAMUn paikallismuseot edelleen avoinna ja lisäksi Varsinais-Suomen museopäivään osallistuivat Kiikalan,

24 23 Kiskon ja Suomusjärven kotiseutumuseot sekä Meritalon ja Perniön museot. Paikallismuseokohteissa oli seurantakautena kävijää. Historiallisen museon kokonaiskävijämäärä touko-elokuussa oli henkilöä. Kirjastopalvelut Talousarvioon kirjastopalveluille varatuista eurosta on vuoden toisen kolmanneksen jälkeen käytetty , joka on 71 % kokonaissummasta. Vuonna 2015 aineistomäärärahaa on talousarvioon varattu euroa. Aineistomäärärahaa on käytetty toisen kolmanneksen jälkeen , joka on 82,2 % kokonaissummasta. Aineistomäärärahan kuluminen selittyy sillä, että aineistojen tilaukset tehdään kevään ja syksyn ennakkolistojen perusteella. Tämän vuoksi aineistomäärärahaa ei ole vuoden viimeisten kuukausien aikana enää paljoa jäljellä. Säästösyistä johtuen ulkomaisten sanomalehtiä ei enää tilata. Asiakkailla on edelleen mahdollisuus lukea ulkomaisia sanomalehtiä sähköisinä versioina Press Display palvelun kautta. Myös kotimaisten sanoma- ja aikakauslehtien tilauksia on karsittu. Kotimaisia sanomalehtiä, joiden tilaukset on lopetettu, voi kirjastoissa lukea edelleen epress-palvelun kautta. Kaupunginkirjastossa on tehty tammielokuun välisenä aikana lainausta. Kirjastopalveluiden toiminnassa on kuluvan vuoden aikana tehty tiivistä yhteistyötä koulujen ja päiväkotien sekä alueen oppilaitosten kanssa. Asiakkaille on järjestetty kirjavinkkausta sekä kirjasto- ja tietopalvelujen esittelyjä ja käytön opetusta. Kirjastojen työntekijät ovat käyneet myös kouluissa ja päiväkodeissa tekemässä kirjavinkkausta. Kouluille ja päiväkodeille on toimitettu opettajien mukaisesti tehtyjä kirjatilauksia (kirjakasseja, joiden sisältöön kuuluu muun muassa koulujen kirjasarjat). Samoin kirjaston kotipalvelu on toimittanut kirjastoaineistoa sekä kotona että hoitolaitoksissa asuville vanhuksille. Eri asiakasryhmille suunnatussa toiminnassa on painotettu kokoelmien avaamista. Käytännössä tämä on näkynyt eri teemoja sisältävän ajankohtaisen aineiston esillepanossa ja yleisötapahtumien muodossa. Varsinaisen kirjastotoiminnan lisäksi on järjestetty ajankohtaisista aiheista yleisötapahtumia ja näyttelyjä. Muun muassa 6.5. merihistorioitsija Olli Huhtamies kävi luennoimassa pääkirjastossa merenkulun historiasta teoksensa Pohjolan Atlantis pohjalta. Lähikirjastoissa on järjestetty samanlaista toimintaa. Kirjastoissa kokoontui myös lukupiirejä. Osa näistä on kirjastojen työntekijöiden, osa asiakkaiden itsensä järjestämiä. Lapsille ja lapsiperheille on järjestetty eriaiheisia satuhetkiä. Vaikeutetun rekrytoinnin vuoksi sijaisia ei ole palkattu. Henkilökunnan vuosi- ja sairauslomien aikana rekrytointikielto on näkynyt asiakkaille supistuneina aukiolotunteina. Kesän 2015 aikana pääkirjaston aukioloaikoja supistettiin. Tänä aikana kirjasto oli avoinna maanantaista perjantaihin. Kesälauantaisin kaikki kirjastot olivat kiinni. Yksiköiden auki- ja kiinnioloja pyrittiin vuorottelemaan siten, että eri alueiden asukkailla oli kohtuulliset etäisyydet lähimpään auki olevaan kirjastoon. Liikuntapalvelut Urheilupuiston peruskorjaus käynnistyi toukokuussa ja on edennyt koko kesän hyvin joutuisasti. Kesällä käynnistyi nopealla aikataululla myös yksityinen keinonurmihanke, kun Salon palloilijat ry vuokrasi Paukkulan yleisurheilukentän käyttöönsä aikomuksenaan rakentaa oma keinonurmikenttä. Urheilupuistossa tapahtuu lisäksi viherpalveluiden puolesta kun perhepuiston aluetta parannetaan. Salon kiekkohait ostivat Salon squash-hallin joka turvaa lajin jatkumisen Salon urheilupuistossa edelleen. Pahkavuoren frisbeegolf-rataa on paranneltu ja laajennettu yhteistyössä liikuntapalveluiden ja frisbeegolf-seuran kanssa. Kesän suurin urheilutapahtuma oli klassisen voimannoston MM-kisat Salohallissa joka toi Salolle merkittävää kansainvälistä näkyvyyttä urheilukaupunkina. Kilpailijat ja kisaturistit näkyivät kaupungissa ja koko kaupungin majoituskapasiteetti oli ääriään myöten täynnä. Lisäksi Salossa järjestettiin katukoriskisat ja Salo horse-show urheilupuistossa. Salo-volley järjestettiin onnistuneesti Moision koulun kentällä ja piha-alueella.

Mittarit, arviointi ja tavoitetaso 2015 / vastuutaho

Mittarit, arviointi ja tavoitetaso 2015 / vastuutaho 2015 - Hyvinvointipalvelut Asiakkaat Ennaltaehkäiseviä palveluita vahvistetaan keinoina perhetyö, tukiperheet ja tukihenkilöt Asukkaiden aktiivista elämäntapaa edistetään helposti saavutettavilla vapaa-aikapalveluilla

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI HEINÄKUU 1 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT JOHTAMINEN, OSAAMINEN JA HENKILÖSTÖ Tammi-heinäkuussa 1 on kirjattu henkilöstökuluja n., milj. euroa (, %) viimevuotista enemmän. Muutos johtuu työllistämistuella

Lisätiedot

Suun terveydenhuollon suoritteet ovat vähentyneet -0,5 % edellisvuoden alkupuoleen verrattuna henkilöstöresurssin vähenemisen seurauksena.

Suun terveydenhuollon suoritteet ovat vähentyneet -0,5 % edellisvuoden alkupuoleen verrattuna henkilöstöresurssin vähenemisen seurauksena. SEURANTARAPORTTI 1 4 / 2015 Terveyspalveluiden osavuosikatsaus 1/2015 Terveyspalveluiden omaa toimintaa on toteutettu suunnitelmien mukaisesti. Terveyspalvelujen oman toiminnan osalta toimintakuluja on

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI TOUKOKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo Kaupunginhallituksen tuloskortin strategiset tavoitteet: 1. Elinvoima ja työpaikat

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

STRATEGIAN TOTEUTUMISEN RAPORTTI

STRATEGIAN TOTEUTUMISEN RAPORTTI SALON KAUPUNKI STRATEGIAN TOTEUTUMISEN RAPORTTI 1-4/2015 1 Kaupunginhallitus 3 Konsernipalvelut 8 Hyvinvointipalvelut 9 Terveydenhuollon palvelut 13 Vanhuspalvelut 14 Sosiaalityön palvelut 15 Lasten ja

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI HEINÄKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo Kaupunginhallituksen tuloskortin strategiset tavoitteet: 1. Elinvoima ja työpaikat

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI ELOKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo Kaupunginhallituksen tuloskortin strategiset tavoitteet: 1. Elinvoima ja työpaikat Salon

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen

Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Tulos / Mittari / arviointikriteeri Seuranta 31.10. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus paranee vähintään 1,8 % Kotihoidon asiakaspalvelutunnin

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.4.2017 Omistajaohjausryhmä/Kuntajohto Yhtymähallitus Pyhäjoen kunnanhallitus Raahen kaupunginhallitus Siikajoen kunnanhallitus 1 Osavuosikatsaus

Lisätiedot

Yhteistyöryhmä

Yhteistyöryhmä Yhteistyöryhmä 17.11.201 1. Perusterveydenhuolto 2. Aikuissosiaalipalvelut 3. Palveluasuminen 4. Kotihoito. Hyvinvointineuvola & kouluasiat 6. Muut asiat Happy or not Pyhtää elokuu ja lokakuu 201 Potilasjono

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI HUHTIKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo 216 215 214 213 212 211 tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI MAALISKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo 216 215 214 213 212 211 tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Valtuuston talous- ja strategiaseminaari 4.6.2018 Johtaja Taru Kuosmanen 1 AL 29.5.2018 Tilanteen johdosta tullaan esittämään lisätalousarviota ennustettujen

Lisätiedot

2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI

2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI 2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Talousarvion toteutuminen... 3 2.1 Nuva-kuntayhtymä... 3 2.2 Sosiaali ja terveyspalvelujen talouden toteutuminen 1.1. 30.6.2016... 6 3. Toiminnan

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018 Yhtymähallitus 30.10. 156 LIITE 1 OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Sairaanhoidossa saapuneiden lähetteiden määrät sekä käyntimäärät ovat lisääntyneet edelliseen

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

Kolmannesvuosiraportti 1-8. Terveyspalvelut

Kolmannesvuosiraportti 1-8. Terveyspalvelut Kolmannesvuosiraportti 1-8 Terveyspalvelut Hoitoonpääsyn odotusajat kuntouttavissa palveluissa ylittivät hoitotakuun. Vanhuspalvelut ja terveyspalvelut ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ja toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tilauksen toteutuminen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tilauksen toteutuminen Sosiaali- ja terveyspalveluiden tilauksen toteutuminen Osavuosikatsaus 03/2014 Keskeiset huomiot Yksityiskohtaiset tilaustaulukon toteumat raportoitu kaupunginhallitukselle, löydettävissä kaupungin nettisivuilta

Lisätiedot

Sivistystoimen tuloskortti 2012

Sivistystoimen tuloskortti 2012 Sivistystoimi Sivistystoimen tuloskortti 2012 NÄKÖKULMA JA KESKEISET TAVOITTEET 2012 OPERATIIVISET TOIMET JA MITTARIT JA TAVOITETASO 2012 SEKÄ VASTUUTAHO ASIAKKAAT 1. Sivistystoimen palvelut tukevat jatkumoa

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta OPERATIIVINEN SOPIMUS seuranta..-0.6. Perhe- ja sosiaalipalvelut Taloudelliset tavoitteet. Määrärahat.000 TP 205 TAM Ennuste Tulot 20 29 20 2 9 72 Menot 90 59 9 09 90 66 Netto 70 7 70 925 70 95 2 Resurssien

Lisätiedot

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön SELVITYS TALOUSTOIMIKUNNALLE PERUSTURVAPALVELUT/Eeva-Sirkku Pöyhönen TOTEUTUNEET SÄÄSTÖT 2014 2015 Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 7.2.218] KUUKAUSIRAPORTTI JOULUKUU 217 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/17 Joulukuu 217 JOULUKUU PÄHKINÄNKUORESSA Joulukuun 217 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa.

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa. Osavuosikatsaus 1-8/2017 40 Sivistystoimi / Virolahden kirjanpito Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden ja Miehikkälän

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.211 Maakunnan talousarvio 211 ja toimintasuunnitelma 211 214 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 29.11.21 74. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015 Horisontti 14/2016 7 000 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 14/2016 ja 5 000 4 000 3 000 1 000 809 1 654 205 765 154 363 1 582 121 1 652 3 573 1 649 4 551 841 2 920 242 594

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi TOIMIELIN SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä. Sosiaalityön tehtävänä on asiakkaan

Lisätiedot

LASTENSUOJELU LOIMAALLA ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO

LASTENSUOJELU LOIMAALLA ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO LASTENSUOJELU LOIMAALLA 2017 - ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ - Jo peruspalveluissa tulisi tehdä valtaosa ennaltaehkäisevästä

Lisätiedot

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT TERVEYSPALVELUT OPTS 215 3.6.215 Kustannukset ja tuottavuustavoitteet Mittari Toteuma 213 Tavoite 214 Toteuma 214 Tavoitetaso 215 1. Taloustavoitteet Menot - 136 633 993 Tulot - 2 87 6 Netto - 115 826

Lisätiedot

Horisontti: Osavuosikatsaus, tammi-elokuu 2016 Perhepalvelut

Horisontti: Osavuosikatsaus, tammi-elokuu 2016 Perhepalvelut Horisontti: Osavuosikatsaus, Perhepalvelut Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset nuoret (perhehoito, lyhytaikaiset avohuollon sijoitukset, laitoshoito ja ammatilliset perhekodit) Määrä yhteensä (lapset

Lisätiedot

VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto Gun Sirén

VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto Gun Sirén VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Gun Sirén Toiminta Toimintaa ohjaa vuosiksi 2011 2015 laadittu vanhuspoliittinen strategia, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.4.2011. Toiminta käsittää

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP Horisontti 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 5 000 4 000 3 000 1 000 1 161 649 263 600 518 271 1 749 542 960 2 288 1 384 4 348 960 3 261 120 365 600 2 165 14 TP14 14

Lisätiedot

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous 15.12.2018 Perusturvan talous menolajeittain TP 2017 TOT 10 / 2017 TA 2018 TOT 10 / 2018 Tot-%

Lisätiedot

Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri

Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri 2.6.2014 1 Mitä Turun PTH tekee huolehtii noin 180 000

Lisätiedot

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Perhepalvelut: seudullinen katsaus Toimii hyvin, tavoitteisiin päästy Toimeentulotuen Kela-siirtoon valmistauduttu

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Hyvinvointitoimiala Palvelualue: Perhe ja sosiaalipalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivisessa sopimuksessa määritellään palvelualueen tavoitteet palveluiden järjestämiseen,

Lisätiedot

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde 3 ja ennusteet, ja 4 3 346, 4,6 3 4 8 79,8 8,9 8, 77 6 3 3 4 4 6 8 483 36 64-6 7-4 -64 6-74 7-84 8- yhteensä 3 4 4 *Tilastokeskus *Tilastokeskus

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja TP Simo Simo TP 2016

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja TP Simo Simo TP 2016 Horisontti 7 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 6 5 1 89 4 3 116 328 1 24 1 44 3 463 1 56 4 795 761 2 76 6 48 365 1 92 12 649 472 1 445 Perhehoidon ja lyhytaikaisen avohuollon

Lisätiedot

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Joensuu 12.1.2012 Kumppanuudella tuloksiin Pekka Utriainen Uudet askeleet Kunnan järjestämisvastuulla

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 29.6.216] KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Toukokuu 216 TOUKOKUU PÄHKINÄNKUORESSA Toukokuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Kolmannesvuosiraportti elokuu 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Kolmannesvuosiraportti elokuu 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Katariina Korhonen HÄLSOVÅRD / Förändr.budget /Muutettu talousarvio Förverkligat / Prognos / Social- och hälsovårdsnämnden Käyttö % Ennuste Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Syrjäytymisen kustannukset Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Vantaan kaupunki, perhepalvelut 2 Aikuissosiaalityö: Työttömyysprosentti Vantaalla on 8,9 %, Toimeentulotukea saa vantaalaisista 9,1

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14 Horisontti TP 7 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 2014 6 000 4 000 3 000 1 000 809 649 1 654 1 161 537 1 749 3 573 2 692 4 551 4 456 2 920 3 816 594 365 2 128 2 646 TP15 TP14

Lisätiedot

Vuoden menestyjät - Laatu- ja kehittämispalkinto 2017

Vuoden menestyjät - Laatu- ja kehittämispalkinto 2017 Vuoden menestyjät - Laatu- ja kehittämispalkinto 2017 1. Tulosalue ja vyks Tulosalue - Lapsiperhepalvelut Vastuuyksikkö - Lapsiperheiden tuki 2. Kehittämisen kohde vuoden 2017 menestysteoksi - Hyvinvointikuntayhtymän

Lisätiedot

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 216 Väestöennuste Huoltosuhde 21 ja ennusteet 21, 22 ja 24 9 8418 8 71,7 7,1 8 7 7 6 9,8 61, 62, 6 4 2 2947 214 21 22 22 2 2 24 4 2 1 1914 84 6721 641 2441-6 7-14 1-64

Lisätiedot

Palveluseteli: hyötyä kunnalle ja yrittäjälle palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta

Palveluseteli: hyötyä kunnalle ja yrittäjälle palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Palveluseteli: hyötyä kunnalle ja yrittäjälle palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Pekka Utriainen Apulaiskaupunginjohtaja Kunta / Tuotannon arviointi Seuranta arviointi

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN 81 971 312 (13,3 %) Ltk 15.2.2012 s. 1/6 Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole SOTEN PALVELURYHMÄT

Lisätiedot

PROSESSIKUVAUKSET. Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski

PROSESSIKUVAUKSET. Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski PROSESSIKUVAUKSET Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski PROSESSIKUVAUKSET 21.4. 2015 Peruspalvelut Aikuisten mielenterveyspalveluihin ohjautuminen Erityishuolto-ohjelman piirissä olevan lapsen

Lisätiedot

Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015

Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015 Perusturvalautakunta 24 20.02.2014 Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015 Ptltk 24 Talouspäällikkö Anna-Liisa Vesa on laatinut seuraavansisältöisen Lumijoen kunnan talouden

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

TILAUSKEHYKSEEN SISÄLTYVÄT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT

TILAUSKEHYKSEEN SISÄLTYVÄT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT Vastaanottopalvelut + 0,9 me Hoitoonpääsy ja yhteydensaanti parantunut Tavoite 90 %:n vastausprosentti lokakuussa > tason ylläpitäminen ja parantaminen Siilaisen vastaanottotilojen

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 30.9.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 18.3.214] KUUKAUSIRAPORTTI TAMMIKUU 214 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/23 Tammikuu 214 TAMMIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Tammikuun toiminnan ja talouden toteutumassa vaikuttavat vielä vuoden 213 loppuvuoden

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 31.1.217] KUUKAUSIRAPORTTI SYYSKUU 217 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/17 Syyskuu 217 SYYSKUU PÄHKINÄNKUORESSA Syyskuun 217 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Lastensuojeluilmoitusten ja yhteydenottojen määrä on Naantalissa kasvanut useana vuonna peräkkäin ja alkuvuoden 2019 perusteella kasvu jatkuu.

Lastensuojeluilmoitusten ja yhteydenottojen määrä on Naantalissa kasvanut useana vuonna peräkkäin ja alkuvuoden 2019 perusteella kasvu jatkuu. LAPSIPERHEIDEN SOSIAALITYÖN RAPORTTI 1.1. 30.4.2019 Saapuneet lastensuojeluilmoitukset ja yhteydenotot Naantalin sosiaali- ja terveysvirastossa on tarkasteluvälillä kirjattu yhteensä 262 lastensuojeluilmoitusta,

Lisätiedot

Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä. 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja. Järvenpään kaupunki 1

Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä. 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja. Järvenpään kaupunki 1 Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja 1 30.9.2010 Miksi tarvittiin palvelurakenteen keventäminen? Kaupunginhallitus päätti v. 2007, että kaikkien hoidon

Lisätiedot

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella?

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Maisema-seminaari 23.04.2009 Helsinki Tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta Ikäihmisten palvelujen ydinprosessi Tampereen kaupunki

Lisätiedot

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen.

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen. Sosiaali- ja terveystoimen strategisen palvelusopimuksen mittarit YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä Lastensuojelun asiakkaana

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 2.6.215] KUUKAUSIRAPORTTI HUHTIKUU 215 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/21 Huhtikuu 215 HUHTIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Huhtikuun raportin perusteella voidaan toiminnan osalta todeta seuraavaa: lastensuojelun

Lisätiedot

Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta

Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta 1 (5) Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta Väestö Työllisyys Lokakuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 21 736 henkilöä, joista Lieksassa asui 11 585,

Lisätiedot

Esitys sopeuttamisohjelmaksi vuosille 2016-2018. Tiedotustilaisuus 27.4.2015

Esitys sopeuttamisohjelmaksi vuosille 2016-2018. Tiedotustilaisuus 27.4.2015 Esitys sopeuttamisohjelmaksi vuosille 2016-2018 Tiedotustilaisuus 1 Yleistä Vuosi 2015 on viides peräkkäinen vuosi, jolloin kaupunki tekee alijäämäisen tuloksen Kaupunginhallituksen päätös Tavoite 10 miljoonan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät 20.03.2013 Sivu 1 / 1 890/00.01.01/2013 30 terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät Valmistelijat / lisätiedot: Hietanen Tommi, puh. (09) 816 23001 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Talousarvion noudattamista koskevat ohjeet Talousarvion sitovuuden osalta kaupunginhallitus esittää noudatettavaksi

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2013

Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2013 Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2013 Julkaistu 7.8.2013 Tasainen toteuma (%) Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu 8,3 % 16,7 % 25,0 % 33,3 % 41,7 % 50,0 % 58,3 % 66,7

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI TOUKOKUU 218 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT (koko kaupunki) TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT Kaupunginhallituksen tuloskortin strategiset tavoitteet: 1. Elinvoima ja työpaikat Salon kaupungin merkittävät

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMENPITEISTÄ V. 2007 TALOUSARVIOSSA PYSYMISEKSI

RAPORTTI TOIMENPITEISTÄ V. 2007 TALOUSARVIOSSA PYSYMISEKSI 1 RAPORTTI TOIMENPITEISTÄ V. 2007 TALOUSARVIOSSA PYSYMISEKSI Hallituksen alainen toiminta Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö Yhteiset palvelut Toiminta sopeutuu talousarvion 2007 voimavaroihin vähentämällä

Lisätiedot

Tilausten toteutuminen

Tilausten toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 233 22.8.2016 73 Tilausten toteutuminen 30.6.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 22.8.2016 233 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi kesäkuu

Väestömuutokset, tammi kesäkuu Iitin kunta 546/02.01.02/2015 Talouskatsaus 25.8.2015 Tammi kesäkuu Kunnanhallitus 7.9.2015 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2015 Luonnollinen Kuntien välinen Netto Väestönlisäys Väkiluku väestön lisäys

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA

IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen eeva-sirkku.poyhonen@paimio.fi Kemiönsaaren valtuustoseminaari 31.12.2016 Paimiossa oli 75 vuotta täyttäneitä

Lisätiedot

Salon kaupunki Organisaation uudistaminen 24.6.2013. johtava konsultti Jaakko Joensuu

Salon kaupunki Organisaation uudistaminen 24.6.2013. johtava konsultti Jaakko Joensuu Salon kaupunki Organisaation uudistaminen johtava konsultti Jaakko Joensuu Taustaa Kevään 2013 aikana Salossa on valmisteltu selviytymissuunnitelmaa, jossa tavoitellaan 33 miljoonan euron muutosta kaupungin

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen

Talousarvion toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 294 Talousarvion toteutuminen 31.8.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 6.10.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Äänekosken terveyskeskus. Ylilääkäri Keijo Lukkarinen

Äänekosken terveyskeskus. Ylilääkäri Keijo Lukkarinen Äänekosken terveyskeskus Ylilääkäri Keijo Lukkarinen Shp:n talousarvio 2018 Shp:n talousarviossa on Äänekosken osuus 22,425 miljoonaa euroa ( + 2,2 % verrattuna vuoden 2017 ennusteeseen) Kaupungin raami

Lisätiedot

KHALL Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida talouden toteutumisesta vähintään kahden kuukauden välein.

KHALL Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida talouden toteutumisesta vähintään kahden kuukauden välein. Kaupunginhallitus 217 13.08.2018 Kaupungin talouden toteutuminen / osavuosikatsaus 1-6 / 2018 253/02.02.02/2018 KHALL 13.08.2018 217 Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida

Lisätiedot

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Tilinpäätös 2013 Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen Tilikauden tulos 2013 Tilinpäätös on 3,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen sen jälkeen, kun on huomioitu kunnille palautettava maksuosuus 3,4 miljoonaa euroa

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

Kotihoidon asiakkaat yhtenä päivänä joulukuussa 2001/poikkileikkaustilanne. Säännöllisen kotipalvelun asiakkaat 6 217 933 852 2 333 1 716 12 051

Kotihoidon asiakkaat yhtenä päivänä joulukuussa 2001/poikkileikkaustilanne. Säännöllisen kotipalvelun asiakkaat 6 217 933 852 2 333 1 716 12 051 ESPOO/HELSINKI/TAMPERE/TURKU/VANTAA Vanhuspalvelut 2001 LIITE 1 HELSINKI ESPOO VANTAA TURKU TAMPERE VIISIKKO HUOMAUTUKSET VÄESTÖTIEDOT 1.1.2002 559 718 216 836 179 856 173 686 197 853 1 327 949 KOKO VÄESTÖ

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Ei lisäresurssia, olemassa olevien kohdentaminen. Nykyinen taso säilytetään. Ei lisäresurssia, Nykyinen

Ei lisäresurssia, olemassa olevien kohdentaminen. Nykyinen taso säilytetään. Ei lisäresurssia, Nykyinen Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen perusopetuksen tulosalueella Mahdollistetaan monipuolinen ja korkeatasoinen kasvatus ja opetus Perusresurssien turvaaminen Kaikille lapsille ja oppilaille taataan

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue KÄYTTÖSUUNNITELMAT 2018 Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue Sosiaali- ja terveyslautakunta 20.12.2017 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN PALVELUALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMATAVOITTEET 2018 Terveyden edistäminen

Lisätiedot

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Ryhmän nimi: Sosiaali- ja terveyskeskus TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET TOIMENPITEET JA SEURANTA TOTEUTUMINEN 25.4.2016 1. Sujuvat arjen palvelut Kuntalaiset saavat lain edellyttämät sotepalvelut Palvelut

Lisätiedot

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma

Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma 1 Liite nro 2 Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma Sitovat toiminnalliset tavoitteet 311 01 Sosiaalivirasto 1. Käytössä

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 1.9.216] KUUKAUSIRAPORTTI HEINÄKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Heinäkuu 216 HEINÄKUU PÄHKINÄNKUORESSA Heinäkuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko Sote ja maakuntauudistus Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko 12.5.2017 1 Uusi soterakenne 1.1.2019 2 Lähde:www.alueuudistus.fi Maakuntien tehtävät ja uusi soterakenne 1.1.2019 Valtakunnallinen lupa

Lisätiedot

Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa:

Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa: Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa: Lasten ja nuorten palvelut, peruspalvelut Palveluvastaava sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19. :n mukaisesta lapsiperheiden

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelma Liite 2: Toimialojen kuntalaiskyselyt

Jyväskylän kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelma Liite 2: Toimialojen kuntalaiskyselyt Jyväskylän kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2020 Liite 2: Toimialojen kuntalaiskyselyt Liite 2: Toimialojen kuntalaiskyselyt Yhdenvertaisuuden edistäminen, syrjintä ja osallisuus Perusturva (N=194)

Lisätiedot