Stressiä pukkaa yliopistojen opettajat muutosten kourissa Antero Puhakka, Juhani Rautopuro & Visa Tuominen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Stressiä pukkaa yliopistojen opettajat muutosten kourissa Antero Puhakka, Juhani Rautopuro & Visa Tuominen"

Transkriptio

1 Työryhmäkoordinaattorit Jouko Nätti, Tampereen yliopisto, Yhteiskunta- ja kulttuuritutkimuksen yksikkö Timo Anttila, Jyväskylän yliopisto, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Torstai klo , paikka ilmoitetaan myöhemmin Työssä ja umpikujassa Antti Saloniemi Töitä ei tehdä öisin omalla ajalla Satu Ojala Tauko Työaikajoustot meillä ja muualla EU:ssa Irja Kandolin & Maarit Vartia-Väänänen Työaikajoustot ja sairauspoissaolot Jouko Nätti & Timo Anttila Mitä tiedämme tehdyistä vuosityötunneista? Pauli Sumanen Perjantai klo , paikka ilmoitetaan myöhemmin Stressiä pukkaa yliopistojen opettajat muutosten kourissa Antero Puhakka, Juhani Rautopuro & Visa Tuominen Pk-yrittäjän monet roolit ja uudet työn muodot Erica Svärd & Marjut Liias Demola työympäristö uudella tavalla Tiina Ramstedt-Sen

2 Antti Saloniemi Tampereen yliopisto, YKY, Pori Työssä ja umpikujassa Esityksessä tarkastelen joustavuuden kääntöpuolta: tilannetta, jossa halukkuutta toiseen työhön muuttoon on, mahdollisuudet siihen näyttävät heikoilta. Tarkoituksen on hahmotella näiden lukkiutunessa tilanteessa olevien palkansaajien tilannetta. Aineiston muodostaa talvella 2010/2011 kerätty suomalaisia palkansaajia kattavasti kuvaava survey-aineisto (n= 2 522). Käytössä oli kolme lukkiutuneisuuden kriteeriä. (i) Työpaikan vaihtoaikeita oli 14 prosentilla vastaajista. (ii) Mahdollisuuksiaan saada nykyistä vastaava tai parempi työ piti heikkoina useampi kuin joka kolmas (39 %). (iii) Viisi prosenttia vastaajista kuului ryhmään, jota luonnehti sekä halu vaihtaa työpaikkaa, että arvio heikoista mahdollisuuksista löytää vastaavaa työtä. Taustamuuttujina analyysissä olivat ikä, sukupuoli, ammattiasema (ISCO), työsuhdemuotoa, arvio psyykkisestä toimintakyvystä (GHQ) ja tyytyväisyys nykyiseen työhön. Menetelmänä käytettiin logistista regressiota. Työpaikan vaihtoaikeisiin vaikutti yllätyksettömästi ikä ja työsuhdemuoto (nuorimmat ja määräaikaiset halukkaimpia) sekä tyytymättömyys nykyiseen työhön. Sen sijaan yhtä ilmeistä ei ole, että alentunut GHQ oli yhteydessä nimenomaan vaihtohalukkuuteen. Ammatillisella asemalla tai sukupuolella ei ollut itsenäistä yhteyttä vaihtoaikeisin. Arviot heikoista mahdollisuuksista saada nykyistä vastaava työ keskittyivät miehiä useammin naisille ja työntekijä-asemassa oleville palkansaajille. Kytkös ikään oli odotusten mukainen: nuoret ovat vanhoja selvästi optimistisempia. Alentunut psyykkinen toimintakyky oli yhteydessä heikkoihin arvoihin uuden työn saannista, vastaavasti yhteys oli toisen suuntainen keskimääräistä paremman toimintakyvyn suunnalla. Ryhmä, jota luonnehtii sekä vaihtohalukkuus, että arvio heikoista mahdollisuuksista työmarkkinoilla on pienin, mutta ehkä kiinnostavin. Totaaliseen umpikujaan juuttuvat naiset miehiä herkemmin. Tässä tilanteessa olevat palkansaajat arvioivat myös muita useammin psyykkisen toimintakykynsä alentuneeksi. Tulosten perusteella tällaiseen tilanteeseen ajautumista ei selitä sen puoleen ikä kuin ammatillinen asemakaan. Näyttää siis siltä, että erityyppisten lukkeumien tausta on suhteellisen erilainen. Jossain määrin ilmiöllä on luokka ja ikäperustainen luonne, näin erityisesti tapauksessa, jossa tarkastellaan arvioita uuden työn löytämisestä. Sen sijaan lisäpohdintaa edellyttää totaalisimman lukkeuman riippumattomuus niin iästä kuin luokka-asemasta.

3 Satu Ojala Tampereen yliopisto, yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Töitä ei tehdä öisin omalla ajalla Ajankäytön sanotaan haurastuvan, kun työ valtaa paitsi sohvan myös mielen. Tästä huolimatta puolet palkkatyöntekijöistä lähtee työpaikoiltaan arkisin ennen neljää, eivätkä ylemmät toimihenkilöt muodosta kummoistakaan poikkeusta. Tulos perustuu Tilastokeskuksen ajankäyttöpäiväkirjoihin vuosilta 2009 ja Niiden perusteella on mahdollista eritellä, mitä vastaajat tekevät ensi- ja toissijaisesti, mihin kellon aikaan ja kenen kanssa. Olen tutkinut työnteon erilaisia paikkoja ja niissä työskentelyn ajoitusta, erikseen palkansaajilla, yrittäjillä sekä maatalousyrittäjillä. Analyysi paljastaa ennen kaikkea työnteon ajoituksen ja paikkojen konservatiivisuuden. Leimallista kaikelle työnteolle, etenkin palkansaajilla mutta myös yrittäjillä, on sen ajoittaminen yhteiskunnan perinteiseen 8?16-rytmiin. Eniten työskennellään työpaikoilla, toiseksi eniten asiakasyrityksissä tai vastaavissa, kolmanneksi eniten kotona. Jonkin verran työskennellään lisäksi kulkuvälineissä sekä kahviloissa tai vastaavissa. Yrittäjillä työskentely on hieman palkansaajia monitilaisempaa ja koti on useammalla ensisijainen työnteon paikka. Öisin eivät töitä tee sen enempää palkansaajat kuin yrittäjätkään, jos ei olla vuorotöissä. Vihjeitä myös hauraasta ajasta löytyy. Ylemmät toimihenkilöt tarttuvat usein töihinsä vielä iltaisin, iltauutisten aikaan. Samoin viikonloppuisin varsin moni tekee kotona työtä, todennäköisimmin ylityötä, jota ei erikseen korvata. Lopulta maatalousyrittäjien työnteon todellisuus haastaa koko keskustelun työstä ja sen rajoista: heillä työpäivien mitta on useamman tunnin palkansaajia ja myös yrittäjiä pitempi. Viidesosa on töissä vielä kahdeksalta illalla aloitettuaan aamukuudelta. Keskustelut työn ja muun ajan rajaamisesta saattavatkin maatalousyrittäjistä kuulostaa hiukan kummallisilta. Tutkimus on osa Työn tilallinen hajautuminen -tutkimushanketta (Suomen Akatemia ).

4 Irja Kandolin Työterveyslaitos Maarit Vartia-Väänänen Työterveyslaitos Työaikajoustot meillä ja muualla EU:ssa Ajoittain työelämäkeskustelussa nousee esiin kysymys suomalaisen työelämän laadusta mm. siitä, millaisella tasolla työolot ja työn organisointi kuten työaikajoustot ovat Suomessa suhteessa muihin EU-maihin. Tässä tutkimuksessa verrataan työaikajoustoja Suomessa ja EU 27-maissa. Aineistona käytetään Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön (EF) viidettä Euroopan työolotutkimusta (EWCS 2010). Suomalaisista työssä käyvistä kolme neljästä niin miehistä (75 %) kuin naisista (71 %) työskenteli viikoittain 30?40 tuntia, mikä on selvästi enemmän kuin koko EU:ssa (58 %). Kolmannes (32 %) suomalaisista miehistä ja naisista halusi työskennellä nykyistä vähemmän, tilanne oli sama kuin koko EU:n tasolla (31 %). Lyhyempää työaikaa Suomessa toivoivat etenkin ylemmät toimihenkilöt (47 %). Yksilöllinen työaikajousto, eli mahdollisuus käyttää joustoja omiin tarpeisiin on Suomessa ja muissa Pohjoismaissa yleisempää kuin muissa EU-maissa. Vajaa puolet (40 %) palkansaajasta Suomessa kykeni käyttämään joustoja omiin tarpeisiin. Puolella suomalaisista (50 %) ja hieman harvemmalla muiden Pohjoismaiden työssä käyvistä ei ollut työlle määrättyjä aloitus- ja lopetusaikoja, vaan he voivat itse valita nuo ajat. Koko EU:ssa vastaava tilanne oli vain runsaalla kolmanneksella (38 %). Suomessa tällaisen yksilöllisen jouston mahdollisuus työhön tulo- ja lähtöajoissa oli yhtä usein naisilla ja miehillä, kun koko EU:ssa naisilla harvemmin (32 %) kuin miehillä (43 %). Yksilöllistä työaikajoustoa oli useimmin ylemmillä toimihenkilöillä sekä Suomessa että koko EU:n tasolla. Vähiten yksilöllistä joustoa oli Unkarissa (11 %), Maltalla (12 %) ja Bulgariassa (21 %). Suomessa oli myös paremmat mahdollisuudet pitää halutessaan tauko (65 % aina tai useimmiten) verrattuna koko EU:hun (48 % ). Yksilöllisen jouston ohella käytetään myös tuotannollista joustoa eli työajoissa joudutaan joustamaan työtehtävien tai esimiehen vaatimuksesta. EU-tason kyselyssä tätä ei kuitenkaan kartoitettu. Työolotutkimuksen (2008) mukaan Suomessa tuotannollinen jousto on yleisempää kuin yksilöllinen jousto. Puolet palkansaajasta (52 %) jousti tällä tavoin säännöllisesti kuukausittain ja puolet heistä viikoittain. Kuten yksilöllinen jousto myös tuotannollinen jousto kuului useimmin ylempien toimihenkilöiden työn kuvaan (63 %). Tasapaino yhtäältä yrityksen ja toisaalta työntekijöiden tarpeiden mukaisen joustamisen välillä on tärkeää organisaation toiminnan ja työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta. Useissa niin ylempine toimihenkilöiden, työntekijäasemassa toimivien kuin julkisen palvelusektorin vuoden 2011 työehtosopimuksissa on sovittu yksilöllistä joustoa tukevista työaikajoustoista kuten liukuvat työajat ja työaikapankki.

5 Jouko Nätti Tampereen yliopisto, Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Timo Anttila Jyväskylän yliopisto, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Työaikajoustot ja sairauspoissaolot Työaikajoustojen kirjo on laaja ja niitä voidaan jaotella monin tavoin. Tässä tutkimuksessa erottelemme työnantaja- ja henkilöstölähtöiset työaikajoustot sen mukaan, kenen tarpeita työaikajärjestelyt ensisijaisesti palvelevat (ks. esim. Chung 2009; Rubery & Grimshaw 2003; Härmä 2006). Työnantajalähtöisillä järjestelyillä viitataan ylityöhön sekä ilta-, yö-, viikonloppu- ja vuorotyöhön. Henkilöstölähtöisinä joustoina pidetään joustavaa työaikaa sekä mahdollisuutta osaaikatyöhön, tavanomaista pidempiin hoito- ja opiskeluvapaisiin ja osa-aikaeläkkeeseen. Osa näistä järjestelyistä voi hyödyttää molempia osapuolia, kuten liukuva työaika ja osa-aikaeläke (Chung 2009). Tutkimusaineistona on Tilastokeskuksen vuoden 2003 työolotutkimus (n=4102) ja siihen liitetty rekisteriseuranta ( ), joka sisältää tiedot pitkistä (yli 10 päivän) sairauspoissaoloista. Työnantajalähtöisiin joustoihin olemme sisällyttäneet seuraavat kuusi ulottuvuutta: päivätyöstä poikkeava työaikamuoto (kuten ilta-, yö-, viikonloppu- ja vuorotyö), korvaamaton ylityö, työntekijä joutuu tekemään enemmän ylitöitä kuin haluaisi, työntekijä joutuu joustamaan työajoissa esimiehen tai työtehtävän vuoksi, työntekijä joutuu venyttämään työpäivää saadakseen työt tehdyksi sekä työntekijä joutuu luopumaan tauoista työmäärän vuoksi. Työntekijälähtöisiä joustoja ilmentävät seuraavat kuusi ulottuvuutta: mahdollisuudet vaikuttaa tuloja lähtöaikoihin, paljon mahdollisuuksia vaikuttaa työaikoihin, voi käyttää työaikajoustoja omien tarpeidensa mukaisesti, voi poistua työpaikalta hoitamaan omia asioitaan sekä voi pitää riittävästi taukoja työssä. Työnantaja- ja työntekijälähtöisten työaikajoustojen yhteyksiä työntekijöiden sairauspoissaoloihin ( ) analysoimme regressioanalyysin (Poisson) avulla, jolloin voimme kontrolloida keskeisten työntekijöiden ja toimipaikkojen piirteiden (sukupuoli, ikä, pitkäaikaissairaus, sosioekonominen asema, toimiala, työnantajasektori, toimipaikan koko ja aiemmat sairauspoissaolot) vaikutuksen.

6 Pauli Sumanen Mitä tiedämme tehdyistä vuosityötunneista? Aloin tutkia aihetta, koska huomasin, että tehdyistä työtunneista ei varmuudella tiedetä vuositasolla juuri mitään. Edes työnantajia ei näytä kiinnostavan, miten paljon Suomessa tehdään työtä. Tehtyjen työtuntien tilastoimisen suhteen meillä on laissa kaksi porsaanreikää. Ensinnäkin työaikalain 39 :n mukaan esimiesasemassa olevat voivat sisällyttää ylityöansionsa kokonaispalkkaan. Tilastokeskuksen mukaan yli 40 % palkansaajista tekee esimiestöitä. Toiseksi Suomessa työnantajilla ei ole sanktioitua velvollisuutta kerätä tehtyjä työtunteja. Noin 1/3 palkansaajista on sellaisia, joiden työaikaa ei seurata elektronisesti tai manuaalijärjestelmällä. Raija Julkunen, Jouko Nätti ja Timo Anttila julkaisivat kirjassaan Aikanyrjähdys tutkimuksensa korkeakoulutettujen tehdyistä viikkotyötunneista. Koska viikkotyötunneista ei voida mitenkään päätellä tehtyjä vuosityötunteja esimerkiksi eripituisten vuosilomien vuoksi, olen ottanut uuden tarkastelukulman, vuosityötunnit. Olen Tilastokeskuksen eri tilastoja seuraamalla tutkinut erilaisten ryhmien, kuten työnantajasektorien, työntekijän sosioekonomisen aseman, parisuhdestatuksen ja sukupuolten vuosityötunteja. Tulokset ovat hämmästyttäviä ja tilastot ovat toisiinsa nähden ristiriitaisia. Suomessa työskentelee palkansaajina työelämässä suunnilleen sama määrä miehiä ja naisia. Ajankäyttötilaston mukaan miehet tekevät noin 25 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset. Eri tilastoja yhdistelemällä saamme tiedon, että Suomessa kokoaikaisten palkansaajamiesten tehdyt vuosityötunnit olivat noin 19 % suuremmat vuonna 1999 kuin naisten. Ero lienee kaventunut laman vuoksi vuonna 2009, jolloin tehtiin seuraava Ajankäyttötutkimus. Koska yhdessäkään Tilastokeskuksen palkkavertailussa ei oteta huomioon tehtyjä työtunteja, tällä tutkimuksellani on myös vaikutuksensa miesten ja naisten tasa-arvoiseen palkkavertailuun.

7 Antero Puhakka Itä-Suomen yliopisto Juhani Rautopuro Opetushallitus Visa Tuominen Itä-Suomen yliopisto Stressiä pukkaa yliopistojen opettajat muutosten kourissa Suomalainen yliopistomaailma on kokenut suuria muutoksia viimeisen viidentoista vuoden aikana. Ajanjakson aikana on muun muassa siirrytty kokonaistyöaikaan, virkamieskoneistoa on supistettu voimakkaasti valtion tuottavuusohjelman nimissä, tehtävien vaativuuteen perustuva palkkausjärjestelmä on otettu käyttöön, työajan kohdennusjärjestelmät ovat tulleet, on siirrytty neliportaiseen tutkijanuramalliin ja opiskelijoiden ja tutkintojen määrät ovat lisääntyneet merkittävästi. Tämän lisäksi yliopistot on yksityistetty ja sen myötä ne ovat alkaneet haalia yksityistä rahaa. Paineet yliopistojen henkilöstöä kohtaan ovat muutosten myötä jatkuvasti kasvaneet. Opetusta on kehitettävä, julkaisutoimintaa on lisättävä, opiskelijoita on ohjattava tehokkaammin ja saatava yhä useampi valmistumaan määräajassa. Myös yhteiskunnan hyödynnettäväksi on tuotettava innovaatioita. Nämä vaatimukset pirstaloivat akateemista työtä entisestään. Lisääntyneet vaatimukset yhdistettynä yliopistotyöhön kuuluvaan epävarmuuteen työn jatkumisesta vaikuttavat pahimmillaan haitallisesti yliopistotyöntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin. Yliopistossa työskentelevien ihmisten työpahoinvointia on tutkittu varsin vähän. Harvalukuisista tutkimuksista suuri osa näyttää linkittyvän ammattiyhdistysliikkeeseen - joko tutkimuksen kohteena tai tutkimuksen toteuttajana. (Boyd & Wylie 1994; Chalmers 1998; Winefield et al., 2002; Kinman et al., 2006.) Yliopistossa työskentelevien näyttää olevan vaikea tutkia yliopistotyön stressaavuutta, vaikka samaan aikaan yliopistolaiset tutkivat työstressiä muissa työympäristöissä. Esityksessämme selvitämme miten yliopistossa työskentelevien opettajien työ on muuttunut ja miten haitallinen työstressi on muuttunut vuosien mittaan. Analysoimme tilannetta hyödyntämällä Tieteentekijöiden liiton jäsenkyselyjä vuosilta Tutkimuksen tarkoituksena on 1) tunnistaa yliopiston opettajien työstressin lähteet, 2) hahmottaa haitallisen työstressin ulottuvuuksia yliopistoissa sekä 3) analysoida miten opettajien työ ja haitallinen työstressi on suomalaisissa yliopistoissa vuosien mittaan muuttunut.

8 Erica Svärd Jyväskylän ammattikorkeakoulu Patricia Liias Pk-yrittäjän monet roolit ja uudet työn muodot Yrittäjyys on tämän päivän Suomessa tärkeällä sijalla. Pk-yrittäjän näkökulmasta työ hakee uusia muotoja ja yrittäjän on pystyttävä suuntaamaan itsensä erilaisiin rooleihin ja pystyttävä vaihtamaan nopeasti omaa roolitustaan eri tilanteisiin sopivaksi. Tämän artikkelin tarkoituksena on tuoda casen kautta esille asioita millaisessa maailmassa pkyrittäjä elää ja pyörittää liiketoimintaansa. Case tuo esille mielenkiintoisia työelämän ilmiöitä ja kertoo organisaatioiden jäykkyydestä ja sopeutumattomuudesta tämän päivän uusiin liiketoimintamalleihin. Artikkeli on tehty aineistolähtöisesti tuoden esille työelämän arjen ilmiöitä, joita voidaan lähteä tutkimaan tarkemmin ja luoda viitekehystä asian jäsentämiseksi. Aineiston taustalla on kaksi pk-yrittäjää ja heidän kokemuksensa toimia jäykkien ja isojen organisaatioiden kanssa. Maailman muutos on tuonut uusia työn muotoja ja uusia ansaintamalleja, mutta miten työelämän organisaatiot pystyvät vastaamaan näihin haasteisiin. Tämän päivän pk-yrittäjä voi toimia paikallisesti suorittavassa tehtävässä, mutta samanaikaisesti pyörittää kansainvälistä liiketoimintaa. Tällainen tuo yrittäjän näkökulmasta osaamisen haasteen ja haasteen, miten päästä toimimaan rinnakkain isojen organisaatioiden kanssa. Case esimerkin yrittäjät pyörittävät Kiinaan vientitoimintaa ja tällä areenalla he ovat törmänneet isojen organisaatioiden jäykkiin rakenteisiin. Lisätietoja tai muita kommentteja: Aineistoa on 20 casen verran, josta voidaan lähteä miettimään viitekehystä. Ilmiönä työelämän tutkimuspäiville, koska työn luonne muuttuu ja yrittäjyys on entistä tärkeämmällä sijalla. Tämän tyyppinen keskustelu puuttuu vielä.

9 Tiina Ramstedt-Sen Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu Demola työympäristö uudella tavalla Työn ja työelämän muutosta on tutkittu viime aikoina entistä aktiivisemmin, eivätkä tutkittavat aiheet lopu kesken. Työ on muuttunut entistä enemmän projektiluontoisiksi sykäyksiksi, vakituiseksi määräaikaisuudeksi. Kansainvälisyys on lisääntynyt työyhteisöissä. Myös työaika, - paikka ja työnantaja ovat saaneet uudenlaisia ilmenemismuotoja. Työsuojelurahaston rajoittamassa hankkeessa ollaan kiinnostuneita siitä, miten Hermia Oy:n luotsaaman Demolan avoin innovaatioympäristö käytäntöineen valmentaa ja tukee korkeakoulutettujen nuorten siirtymistä muuttuneeseen työelämään. Mitä Demolan kaltaisesta työkokemuksesta opitaan tulevaa työelämää varten? Asiaa tarkastellaan yhden Demola-tiimin projektista kerätyn laadullisen aineiston sekä Demolassa kerätyn määrällisen kyselyaineiston valossa. Demola on kiinnostava tutkimuskohde jo siitäkin syystä, että sillä on vahva kansainvälisen työskentely-ympäristön imago ja paikallisesti katsottuna merkittävä rooli suomalaisten ja kansainvälisten opiskelijoiden yhdistämisessä erilaisiin innovaatioprojekteihin. Työelämä ei ole pelkästään muutoksessa työntekijän vaan myös työnantajan näkökulmasta. Demola tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden tuoda ongelmakohtiaan avoimeen innovaatioon perustuvaan ympäristöön, jossa niihin haetaan luovia ratkaisuja korkeakouluopiskelijoista kootuissa tiimeissä. Mitä kyseinen työskentelymalli antaa organisaatioille ja miksi ongelmakohdat kannattaa viedä Demolaan sen sijaan, että ne ratkaistaisiin organisaation sisällä? Esityksessä esitellään tuoreita havaintoja syksyllä kerättävästä laadullisesta aineistosta.

14.30 15.00 Etätyö ja ylityö kotona palkansaajilla: perheen vai työn ehdoilla? Satu Ojala, Jouko Nätti & Timo Anttila

14.30 15.00 Etätyö ja ylityö kotona palkansaajilla: perheen vai työn ehdoilla? Satu Ojala, Jouko Nätti & Timo Anttila Työryhmäkoordinaattorit Jouko Nätti, Tampereen yliopisto, Yhteiskunta- ja kulttuuritutkimuksen yksikkö Timo Anttila, Jyväskylän yliopisto, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Torstai 8.11.2012 klo

Lisätiedot

Kaupan alan esimiesten jaksamisbarometri. Kaupan alan esimiesten neuvottelujärjestö

Kaupan alan esimiesten jaksamisbarometri. Kaupan alan esimiesten neuvottelujärjestö Kaupan alan esimiesten jaksamisbarometri Kaupan alan esimiesten neuvottelujärjestö Keskeiset tulokset Kyselyyn vastanneista 27 prosenttia tuntee työn aiheuttamaa stressiä. Työterveyslaitoksen mukaan neljännes

Lisätiedot

Kaikilla mausteilla. Artikkeleita työolotutkimuksesta. Julkistamisseminaari 2.6.2006

Kaikilla mausteilla. Artikkeleita työolotutkimuksesta. Julkistamisseminaari 2.6.2006 Kaikilla mausteilla Artikkeleita työolotutkimuksesta Julkistamisseminaari 2.6.2006 Esityksen rakenne! Mitä työolotutkimukset ovat?! Artikkelijulkaisun syntyhistoria! Sisältöalueet! Seminaarista puuttuvat

Lisätiedot

Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä

Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä Tuija Koivunen & Satu Ojala Tampereen yliopisto Työsuojelurahaston projekti Työssä koettu syrjintä ja myöhempi työura (2015 2017) 1. Tutkimuksessa analysoidaan

Lisätiedot

Asiantuntijatyön ajat ja paikat

Asiantuntijatyön ajat ja paikat Asiantuntijatyön ajat ja paikat Tutkija Joonas Miettinen Tiedotustilaisuus 1.3.1 Yhteenveto Asiantuntijat ja esimiehet joustavat työajoissa muita palkansaajia useammin työtehtävien vaatimuksesta, asiakkaiden

Lisätiedot

Järjestökentän työelämä tutkimuksen valossa

Järjestökentän työelämä tutkimuksen valossa Järjestökentän työelämä tutkimuksen valossa YTT, KTM Petri Ruuskanen Yliopistonlehtori Jyväskylän yliopisto, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Järjestökenttä ~ kolmas sektori Markkinoiden, julkisen

Lisätiedot

Töitä ei tehdä öisin omalla ajalla mutta iltaisin tehdään

Töitä ei tehdä öisin omalla ajalla mutta iltaisin tehdään 12.9.213 Töitä ei tehdä öisin omalla ajalla mutta iltaisin tehdään Sosiaalipolitiikan päivät Jyväskylä 212 Satu Ojala, Jouko Nätti ja Timo Anttila satu.ojala@uta.fi Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Lisätiedot

Paikallinen sopiminen työaika-asioissa

Paikallinen sopiminen työaika-asioissa TIEDOTE 3.5.2007 Paikallinen sopiminen työaika-asioissa Turun yliopiston työoikeuden tutkimusryhmän kyselytutkimuksen osatuloksia Työaika joustaa työpaikoilla Yksityisen sektorin työpaikoilla on käytössä

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

Työllisyysaste Pohjoismaissa

Työllisyysaste Pohjoismaissa BoF Online 2008 No. 8 Työllisyysaste Pohjoismaissa Seija Parviainen Tässä julkaisussa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen Pankin kantaa. Suomen Pankki Rahapolitiikka-

Lisätiedot

Palkkatyössä kolmannella sektorilla

Palkkatyössä kolmannella sektorilla Palkkatyössä kolmannella sektorilla YTT, KTM Petri Ruuskanen Yliopistonlehtori Jyväskylän yliopisto, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Mikä kolmas sektori? Markkinoiden, julkisen sektorin ja kotitalouksien

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia OAJ:n Työolobarometrin tuloksia 31.1.2014 OAJ:n Työolobarometrin perustiedot Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2013 Kyselyn vastaajia 1347 Opetusalan ammattijärjestön ja Finlands Svenska Lärarförbundin

Lisätiedot

Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK /14/2018 Luottamuksellinen 1

Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK /14/2018 Luottamuksellinen 1 Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK 2018 3/14/2018 Luottamuksellinen 1 Taustaa selvityksestä Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen18 29

Lisätiedot

KYSELYN TULOKSIA OSITTAISESTA VANHUUSELÄKKEESTÄ

KYSELYN TULOKSIA OSITTAISESTA VANHUUSELÄKKEESTÄ KYSELYN TULOKSIA OSITTAISESTA VANHUUSELÄKKEESTÄ 18.5.217 SELVITIMME SYITÄ, MIKSI OSITTAINEN VANHUUSELÄKE ON SUOSITTU Osittainen vanhuuseläke on ollut suosittu eläkelaji ja saimme neljännesvuodessa enemmän

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus2006

Aikuiskoulutustutkimus2006 2007 Aikuiskoulutustutkimus2006 Ennakkotietoja Helsinki 21.5.2007 Tietoja lainattaessa lähteenä mainittava Tilastokeskus. Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia

Lisätiedot

Esimiehestä kaikki irti?

Esimiehestä kaikki irti? Esimiehestä kaikki irti? Esimiestyön vaatimukset, aikapaine ja vaikutusmahdollisuudet 2.6.2006 2.6.2006 Johtaminen ja organisaatiot muuttuneet! ENNEN johtamistyylit tavoite- ja tulosjohtaminen, prosessiajattelu

Lisätiedot

NUORET OSAAJAT TYÖELÄMÄSSÄ 2017

NUORET OSAAJAT TYÖELÄMÄSSÄ 2017 NUORET OSAAJAT TYÖELÄMÄSSÄ 2017 GRADUATES AT WORK Millaisia ajatuksia ja odotuksia nuorilla osaajilla on työelämästä? Nuoret Osaajat työelämässä -tutkimus on Studentworkin vuosittain toteuttama selvitys

Lisätiedot

Työelämä Toimintaympäristön seuranta. Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi

Työelämä Toimintaympäristön seuranta. Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi Työelämä 2020 Toimintaympäristön seuranta 2012 2017 Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi Työelämän toimintaympäristön kehitys hankkeen painopisteiden mukaan Kehittämistoimet työpaikalla Vaikutusmahdollisuudet

Lisätiedot

Työaika ja TyöaikajärjesTelmäT sak:laisilla Työpaikoilla

Työaika ja TyöaikajärjesTelmäT sak:laisilla Työpaikoilla SAK:n työolobarometri 2012 Työaika ja TyöaikajärjesTelmäT sak:laisilla Työpaikoilla SAK:n työolobarometri 2012 Työaika ja työaikajärjestelmät SAK:laisilla työpaikoilla 3 ISBN 978-951-714-279-3 Painokarelia

Lisätiedot

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Krista Pahkin Organisatoriset innovaatiot ja johtaminen -tiimi ELDERS -projektin aineisto 1. Kirjallisuuskatsaus 2. HYVIS -aineiston

Lisätiedot

Työnantajien ja työntekijöiden näkemyksiä joustavan eläkeiän toimivuudesta

Työnantajien ja työntekijöiden näkemyksiä joustavan eläkeiän toimivuudesta Työeläkepäivä 14.11.2012, Seminaari 2 Työnantajien ja työntekijöiden näkemyksiä joustavan eläkeiän toimivuudesta Eila Tuominen Vanhuuseläkkeelle siirtyminen yleistynyt v. 2000 2011 Vuonna 2000 kolmasosa

Lisätiedot

Palkansaajien sairauspoissaolot

Palkansaajien sairauspoissaolot Palkansaajien sairauspoissaolot Kaikilla mausteilla Artikkeleita työolotutkimuksesta Julkaisuseminaari 2.6.2006 Marko Ylitalo Asetelma! Tutkimuksessa selvitettiin " omaan ilmoitukseen perustuvien sairauspoissaolopäivien

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

Työaika ja TyöaikajärjesTelmäT sak:laisilla Työpaikoilla

Työaika ja TyöaikajärjesTelmäT sak:laisilla Työpaikoilla SAK:n työolobarometri 2012 Työaika ja TyöaikajärjesTelmäT sak:laisilla Työpaikoilla SAK:n työolobarometri 2012 Työaika ja työaikajärjestelmät SAK:laisilla työpaikoilla 3 ISBN 978-951-714-279-3 Painokarelia

Lisätiedot

Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja

Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja Timo Leino LT, työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri Nuoret ja työ ohjelman koordinaattori Yliopistojen 22. työsuojelupäivät

Lisätiedot

Artikkeleita työolotutkimuksesta Tilastokeskus

Artikkeleita työolotutkimuksesta Tilastokeskus Artikkeleita työolotutkimuksesta Tilastokeskus Julkistamisseminaari 2.6.26 Työelämän tutkija Ulla Aitta AKAVA Artikkelissa käytetyt vertailuasetelmat Ylemmät toimihenkilönaiset 1) ylemmät ylemmät toimihenkilönaiset

Lisätiedot

AKTIIVINEN IKÄÄNTYMINEN. Jaakko Kiander & Yrjö Norilo & Jouni Vatanen 9.2.2012

AKTIIVINEN IKÄÄNTYMINEN. Jaakko Kiander & Yrjö Norilo & Jouni Vatanen 9.2.2012 AKTIIVINEN IKÄÄNTYMINEN Jaakko Kiander & Yrjö Norilo & Jouni Vatanen 9.2.2012 KESKEISET TULOKSET Henkilöt jäivät eläkkeelle ensisijaisesti, koska tunsivat tehneensä osuutensa työelämässä. Eläkkeelle jääneet

Lisätiedot

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA 1 YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA Työmarkkinat ovat murroksessa. Suomea varjostanut taantuma on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Pk-yritysten merkitystä ei tule aliarvioida taantumasta

Lisätiedot

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK Joulukuu 2012

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK Joulukuu 2012 Työaika Suomessa ja muissa maissa Elinkeinoelämän keskusliitto EK Joulukuu 2012 Suomessa työaika on lyhyt työtunteja tarvitaan lisää Lain ja sopimusten mukainen vuosityöaika on Suomessa maailman lyhimpiä

Lisätiedot

Vanhempien työajat ja lasten kanssa vietetty aika onko 24/7 yhteiskunta uhka vai mahdollisuus lapsiperheille?

Vanhempien työajat ja lasten kanssa vietetty aika onko 24/7 yhteiskunta uhka vai mahdollisuus lapsiperheille? Vanhempien työajat ja lasten kanssa vietetty aika onko 24/7 yhteiskunta uhka vai mahdollisuus lapsiperheille? Anneli Miettinen Väestöliitto Väestöntutkimuslaitos Luennon aiheita Kuinka yleistä on vanhempien

Lisätiedot

CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla

CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla http://smallbiztrends.com/2011/09/workshifting-changingway-we-work.html Kiinko Tulevaisuuden kaupunki - työ - asuminen - liikkuvuus 6.2.2014

Lisätiedot

17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1

17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1 17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1 TYÖN JA PERHEEN YHTEENSOVITTAMISEN VERKKOAIVORIIHI Esitys on osa Työterveyslaitoksen koordinoimaa Sosiaali- ja terveysministeriön Työ ja perhe-elämä -ohjelmaa. Marja Etunimi

Lisätiedot

Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia

Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia HAUS kehittämiskeskus Oy Joustavat työaikajärjestelyt valtiolla -teemapäivä 31.10.2017 Anna Kaarina Piepponen Valtion työmarkkinalaitos

Lisätiedot

Luottamusmiesbarometri Yhteenveto tuloksista

Luottamusmiesbarometri Yhteenveto tuloksista Luottamusmiesbarometri 2017 Yhteenveto tuloksista Taustaa Akavan luottamusmiesbarometri on joka toinen vuosi toteutettava kysely akavalaisille luottamusmiehille. Barometri toteutettiin vuonna 2017 toista

Lisätiedot

Työaikoihin liittyvät kuormitustekijät *

Työaikoihin liittyvät kuormitustekijät * Työaikoihin liittyvät kuormitustekijät * Työaikatekijöiden arviointiohje Työaikojen kuormituksen arvioinnin tarkoitus on selvittää, ovatko joko ryhmän ja/ yksilön työajat kunnossa terveyden ja toimintakyvyn

Lisätiedot

15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ. Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.2015

15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ. Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.2015 15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.215 1 VAI 2 VUOTTA? 2 KYSELY 8-VUOTIAILLE VASTAUKSIA 5 Teetimme 5 puhelinhaastattelua vuonna 1935 syntyneille suomalaisille eläkeläisille

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä Kuinka ihmisten johtamista ja töiden organisointia pitää kehittää?

Hyvinvointia työstä Kuinka ihmisten johtamista ja töiden organisointia pitää kehittää? Hyvinvointia työstä Kuinka ihmisten johtamista ja töiden organisointia pitää kehittää? Tuomo Alasoini Teknologiajohtaja, Tekes tuomo.alasoini(at)tekes.fi Vanhushuoltosuhteen (65+/15 64-vuotiaat) kehitys

Lisätiedot

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha Uusi työ on täällä Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä Kirsi Piha Dialogin missiona on parempi työelämä Dialogi mahdollistaa vuoropuhelun työnantajien ja nykyisten ja tulevien työntekijöiden välillä luo

Lisätiedot

SISÄILMAAN LIITETTY OIREILU JA LÄÄKÄRISSÄKÄYNNIT SUOMESSA

SISÄILMAAN LIITETTY OIREILU JA LÄÄKÄRISSÄKÄYNNIT SUOMESSA SISÄILMAAN LIITETTY OIREILU JA LÄÄKÄRISSÄKÄYNNIT SUOMESSA Juha Pekkanen 1,2, Janne Viertävä 2, Katja Borodulin 2, Pekka Jousilahti 2, Tiina Laatikainen 2 1 Kansanterveystieteen osasto, Helsingin Yliopisto

Lisätiedot

Miten jaksamme työelämässä?

Miten jaksamme työelämässä? Miten jaksamme työelämässä? työelämän haasteet Työhyvinvoinnin asiantuntija Tiina Holappa Sisältö: Työelämän haasteet Työelämän tämän hetkiset trendit Tilastoja suomalaisten eläköitymisestä Työurat pidemmiksi

Lisätiedot

Työnteon monet muodot, kommentti. Jouko Nätti Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto

Työnteon monet muodot, kommentti. Jouko Nätti Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Työnteon monet muodot, kommentti Jouko Nätti Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Sisällys Työ elämän kokonaisuudessa Työsuhteiden ajalliset muutokset Työn laatu osa- ja määräaikaistyössä

Lisätiedot

EUROSTUDENT VI - SEMINAARI. Petri Haltia

EUROSTUDENT VI - SEMINAARI. Petri Haltia EUROSTUDENT VI - SEMINAARI Petri Haltia 1.3.2016 Eurostudent FI = Opiskelijatutkimus 2014 Relevanssi kansalliselle koulutuspolitiikalle, Euroopan komissiolle, Bolognan prosessiin Suomen osuus Eurostudent

Lisätiedot

Kansalaistutkimus seksuaalisesta häirinnästä STTK /12/2018 Luottamuksellinen 1

Kansalaistutkimus seksuaalisesta häirinnästä STTK /12/2018 Luottamuksellinen 1 Kansalaistutkimus seksuaalisesta häirinnästä STTK 12.2.2018 2/12/2018 Luottamuksellinen 1 Taustaa selvityksestä Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen työssä käyvien parissa

Lisätiedot

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry. Lausunto

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry. Lausunto Auto ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry Lausunto 31.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne

Lisätiedot

Kauppa vetovoimaisena työnantajana

Kauppa vetovoimaisena työnantajana Kauppa vetovoimaisena työnantajana Puheenjohtaja Ann Selin Vähittäiskaupan ennakointiseminaari 10.3.2015 PAM lukuina Jäseniä 232 381 (31.12.2014) Naisia n. 80 % jäsenistä Nuoria, alle 31-vuotiaita 30 %

Lisätiedot

Työelämän joustavista järjestelyistä 2000-luvulla

Työelämän joustavista järjestelyistä 2000-luvulla ANALYYSIT Työelämän joustavista järjestelyistä 2000-luvulla Onko palkansaajan sukupuolella merkitystä? PÄIVI JÄRVINIEMI Johdanto Vastauksena talouden globalisaation, väestörakenteen muutosten sekä uuden

Lisätiedot

Yksityisen sektorin työntekijöiden työurapolut ja toimipaikkojen liikevaihdon kehitys

Yksityisen sektorin työntekijöiden työurapolut ja toimipaikkojen liikevaihdon kehitys Yksityisen sektorin työntekijöiden työurapolut ja toimipaikkojen liikevaihdon kehitys 2007 2012 Katri-Maria Järvinen, Liudmila Lipiäinen, Satu Ojala, Tiina Saari ja Pasi Pyöriä Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden

Lisätiedot

NAISYRITTÄJÄ TYÖNANTAJANA. Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaisten kyselytutkimus 2014.

NAISYRITTÄJÄ TYÖNANTAJANA. Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaisten kyselytutkimus 2014. NAISYRITTÄJÄ TYÖNANTAJANA Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaisten kyselytutkimus 2014. TAUSTAA Ilmarinen ja Yrittäjänaiset selvittivät verkkokyselyllä naisyrittäjien arkea ja jaksamista Tulokset julkaistiin

Lisätiedot

TYÖAIKA 6.10.2011. Työaika Liukuva työaika ja työajanseuranta. Henkilöstö- ja lakiasiat/ Eija Mallenius Koulutusaineisto www.helsinki.

TYÖAIKA 6.10.2011. Työaika Liukuva työaika ja työajanseuranta. Henkilöstö- ja lakiasiat/ Eija Mallenius Koulutusaineisto www.helsinki. TYÖAIKA 6.10.2011 Työaika Liukuva työaika ja työajanseuranta Henkilöstö- ja lakiasiat/ Eija Mallenius Koulutusaineisto 7.10.2011 1 Opetus- ja tutkimushenkilöstön kokonaistyöaika Soveltamisala Opetus- ja

Lisätiedot

Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus

Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus Mia Teräsaho & Miina Keski-Petäjä Nuoret ja tulevaisuus satavuotiaassa Suomessa -seminaari 7.3.2017 Nuoret eivät tee valintoja tyhjiössä Sukupuoliroolit

Lisätiedot

Nuorten osallisuus, työelämävalmiudet ja hyvinvointi -kyselytutkimuksen tuloksia

Nuorten osallisuus, työelämävalmiudet ja hyvinvointi -kyselytutkimuksen tuloksia Nuorten osallisuus, työelämävalmiudet ja hyvinvointi -kyselytutkimuksen tuloksia Nuoren hyvä arki rakentuu monesta tekijästä, kuten hyvistä ihmissuhteista, voimavaroja tukevista harrastuksista, yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2. Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.2017 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta

Lisätiedot

20-30-vuotiaat työelämästä

20-30-vuotiaat työelämästä Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 20-30-vuotiasta lapsetonta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn

Lisätiedot

SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI

SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI LÄHTÖKOHDAT SAK:n tavoitteena on hyvinvointia rakentava työelämä SAK:n edustajakokous 2011: Työelämän ihmisoikeudet toteutuvat silloin, kun tärkeäksi

Lisätiedot

Vuokratyöntekijätutkimus 2014

Vuokratyöntekijätutkimus 2014 Vuokratyöntekijätutkimus 2014 Reilusti kohti tulevaisuuden työelämää seminaari 7.10.2014 Vastaajia 5552 Pekka Harjunkoski Tutkimuksen tausta Kuudes valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus Tiedonkeruu

Lisätiedot

Työkyky, terveys ja hyvinvointi

Työkyky, terveys ja hyvinvointi Työkyky, terveys ja hyvinvointi Miia Wikström, tutkija, hankejohtaja miia.wikstrom@ttl.fi www.kykyviisari.fi kykyviisari@ttl.fi Mitä työkyky on? Työkyky voidaan määritellä yhdistelmäksi terveyttä, toimintakykyä,

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta tulee käydä ilmi kunnan koko huomioon ottaen ainakin:

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta tulee käydä ilmi kunnan koko huomioon ottaen ainakin: JOROISTEN KUNTA HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 214 1. Johdanto Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa määrää, että kunnassa on laadittava yhteistoimintamenettelyssä vuosittain

Lisätiedot

Näin tutkittiin alle 50-vuotiasta vastaajaa. 75 % vastaajista oli miehiä vuotiaat. 25 % vastaajista oli naisia.

Näin tutkittiin alle 50-vuotiasta vastaajaa. 75 % vastaajista oli miehiä vuotiaat. 25 % vastaajista oli naisia. Näin tutkittiin Loka marraskuu 2018 Kysely toteutettiin verkkokyselynä osana Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimusta. Vastaajat työskentelevät asiantuntijaja esimiestehtävissä. 30 39-vuotiaat

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

Työolojen kehityslinjoja

Työolojen kehityslinjoja Työolojen kehityslinjoja Anna-Maija Lehto anna-maija.lehto@stat.fi Työolotutkimukset! Työolosuhdetiedustelu 1972 - postikysely, koetutkimus! Työolosuhdetiedustelu 1977 - käynti, otos 7500 työllistä - vastausprosentti

Lisätiedot

KSLAPE, -työpaja

KSLAPE, -työpaja Hyvinvointia työstä KSLAPE, Työ@Elämä -työpaja 10.11.2017 Cygnaeustalo 2.krs. kokoustila Anni, Cygnaeuksenkatu 1., Jyväskylä. Marjukka Laine ja Nina Olin 10.11.2017 Työterveyslaitos www.ttl.fi 2 Työpajan

Lisätiedot

ETÄTYÖN EDISTÄMINEN. Agronomiliitto ry:n jäsenten kokemuksia etätyöstä. Mari Raininko

ETÄTYÖN EDISTÄMINEN. Agronomiliitto ry:n jäsenten kokemuksia etätyöstä. Mari Raininko ETÄTYÖN EDISTÄMINEN Agronomiliitto ry:n jäsenten kokemuksia etätyöstä Mari Raininko Tutkimuksen taustaa Etätyöstä ja sen hyödyistä puhuttu paljon, mutta hyödyntäminen ei ole toteutunut odotetulla tavalla

Lisätiedot

Uraanikaivoskiistat ja suomalaisten käsitykset uraaniasioista Uraanikaivoksia vastustavan väen seminaari ja tapaaminen Kolilla

Uraanikaivoskiistat ja suomalaisten käsitykset uraaniasioista Uraanikaivoksia vastustavan väen seminaari ja tapaaminen Kolilla Uraanikaivoskiistat ja suomalaisten käsitykset uraaniasioista Uraanikaivoksia vastustavan väen seminaari ja tapaaminen Kolilla 3-5.8.2007 Tapio Litmanen Akatemian tutkijatohtori Jyväskylän yliopisto Yhteiskuntatieteen

Lisätiedot

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 1 Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ Porvoo 2011 - Borgå 2011 N = 1273 Sukupuoli 100 % 90 % 80 % 81 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 18 % 10 % 0 % mies nainen Ikäryhmä

Lisätiedot

Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa

Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa TIEDOTE 1 (5) Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa Työpaikoilla naiset valikoituvat harvemmin esimiestehtäviin ja sellaisiin työnkuviin, jotka mahdollistavat etenemisen

Lisätiedot

Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia

Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia AIKUISKOULUTUS KANTAA JHL:n koulutuspoliittinen seminaari Kyselyn toteutus Kysely toteutettiin verkkokyselynä 26.11. 7.12.2018 Vastaajiksi kutsuttiin satunnaisotannalla

Lisätiedot

Nuoret Lakimiehet ry Työhyvinvointikysely 2014

Nuoret Lakimiehet ry Työhyvinvointikysely 2014 Lue analyysi kyselyn tuloksista: www.nuoretlakimiehet.fi/0///nula-selvitti-tyooloja-sisalto-ennen-kompensaatiota-ja-glooriaa/ Taustatiedot Sukupuoli 0 8 6 6 Mies Nainen Kaikki (KA:.6, Hajonta:0.9) (Vastauksia:7)

Lisätiedot

Tolkkua työaikoihin kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia. Tarja Arkio Asiantuntija

Tolkkua työaikoihin kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia. Tarja Arkio Asiantuntija Tolkkua työaikoihin kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia Tarja Arkio Asiantuntija 1. Kirjataanko työaikasi työajan seurantajärjestelmään? 10 8 77% Kyllä - erinomaista. Toimiva ja moderni työajanseurantajärjestelmä

Lisätiedot

Voiko henkilöstökuluissa enää säästää

Voiko henkilöstökuluissa enää säästää Voiko henkilöstökuluissa enää säästää Timo Sinervo 13.11.2018 Timo Sinervo / 2017 1 Taustaa Tämän hankkeen sekä mm. Kröger et al. tulokset osoittavat, että kotihoidon henkilöstö on varsin kuormittunutta,

Lisätiedot

Seksuaalinen häirintä työelämässä

Seksuaalinen häirintä työelämässä TUTKIMUSRAPORTTI Seksuaalinen häirintä työelämässä Helmikuu 2018 Tutkimuksen toteutus Tämän tutkimuksen on tehnyt EK:n toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Kysely kohdistettiin työikäiseen väestöön (18 64-vuotiaat),

Lisätiedot

Naiset ja miehet työelämässä. Syyskuu 2019

Naiset ja miehet työelämässä. Syyskuu 2019 Naiset ja miehet työelämässä Syyskuu 2019 Naiset ja miehet työelämässä Työllisyys Työllisyysaste (%) Suomessa heinäkuussa 2018-2019 % 100 2018/07 2019/07 90 80 74,1 74,5 75,4 75,9 72,8 73,1 70 60 50 40

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

AMMATILLISEN OPINTO-OHJAAJAN TYÖNKUVA REFORMIUUDISTUKSEN JÄLKEEN. Erika Perander 2019

AMMATILLISEN OPINTO-OHJAAJAN TYÖNKUVA REFORMIUUDISTUKSEN JÄLKEEN. Erika Perander 2019 AMMATILLISEN OPINTO-OHJAAJAN TYÖNKUVA REFORMIUUDISTUKSEN JÄLKEEN Erika Perander 219 Työpaikkakunnan sijainti Muuttuja N % 9,1 5,7 Nainen 77 88,5 12,5 38,6 Mies 1 11,5 1,1 Yhteensä 87 1 Muuttuja N Min Maks

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset Yhteenveto vuosilta 2011, 201, 2015, 2016 ja 2017 toteutetuista kyselyistä Kunnanhallitus 7.5.2018 Yleistä kyselystä Ranuan työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 2020

Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 2020 Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 22 Tilanne 217 neljän mittarin pohjalta Erno Mähönen Suomen työelämä Euroopan paras 22 Visio saavutetaan, kun työpaikat uudistavat ja kehittävät toimintaansa

Lisätiedot

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä?

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä? Lausunto 01.09.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä, pääpiirteissään

Lisätiedot

Sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä

Sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä Palkkatasa-arvon edistäminen samapalkkaisuusohjelmassa Outi Viitamaa-Tervonen, sosiaali- ja terveysministeriö Ansaitset enemmän! UNI Naiset Finland 1.9.2012 Naisten ja miesten välinen palkkaero on Suomessa

Lisätiedot

Lausunto HE 158/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle työaikalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lausunto HE 158/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle työaikalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Sivu 1 / 5 Lausunto HE 158/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle työaikalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Taustaa Työaikalain tarkoitus on suojata työntekijää takaamalla minimiehdot vuorokautiselle

Lisätiedot

Samapalkkaisuusohjelma Pelastustoimen naisverkosto Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö

Samapalkkaisuusohjelma Pelastustoimen naisverkosto Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö Pelastustoimen naisverkosto 4.5.2016 Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö Sukupuolten palkkatasa-arvo sitkeä ja keskeinen tasa-arvokysymys Naisten ja miesten syrjimätön ja tasa-arvoinen

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro. Tarkastelussa työllistyvyys ja työura kokonaisuutena.

Kommenttipuheenvuoro. Tarkastelussa työllistyvyys ja työura kokonaisuutena. Kommenttipuheenvuoro Tarkastelussa työllistyvyys ja työura kokonaisuutena. Helsinki, toukokuu 2017. Aarresaari-verkoston Uraseurantaraportin julkistamistilaisuus. Visa Tuominen Uraseurannasta, taustaa

Lisätiedot

TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS. Tutkimusjohtaja Mikko Kesä

TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS. Tutkimusjohtaja Mikko Kesä Raportti Tutkimusraportti 3.2.2010 23.3.2010 TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS Tutkimusjohtaja Mikko Kesä Tutkimusjohtaja Tutkija Suvi Kovero Mikko Kesä Innolink Research Oy Oy. 2009-2010 2010 Perustiedot

Lisätiedot

MOLEMPI PAREMPI! Oppisopimus & Koulutussopimuksen joustava ja yksilöllinen yhdisteleminen työpaikalla. Salla Kivelä & Susanne Forsberg

MOLEMPI PAREMPI! Oppisopimus & Koulutussopimuksen joustava ja yksilöllinen yhdisteleminen työpaikalla. Salla Kivelä & Susanne Forsberg MOLEMPI PAREMPI! Oppisopimus & Koulutussopimuksen joustava ja yksilöllinen yhdisteleminen työpaikalla Salla Kivelä & Susanne Forsberg UUDISTUNUT AMMATILLINEN KOULUTUS Yksi tapa suorittaa tutkinto Yhteishaku

Lisätiedot

Valtio-oppi. Tilanne vuosi valmistumisen jälkeen (n=52) Työssä olevista (n=38)

Valtio-oppi. Tilanne vuosi valmistumisen jälkeen (n=52) Työssä olevista (n=38) Valtio-oppi Tampereen yliopistossa on seurattu vastavalmistuneiden maistereiden työllistymistä jo vuodesta 99 lähtien. Seurannan tuottajana on U&R (Ura- ja rekrytointipalvelut). Maisterin tutkinnon suorittaneet

Lisätiedot

Perhemyönteiset käytännöt kuntatyöpaikoilla 2016 kyselyn tulokset

Perhemyönteiset käytännöt kuntatyöpaikoilla 2016 kyselyn tulokset Hyvinvointia työstä Perhemyönteiset käytännöt kuntatyöpaikoilla 2016 kyselyn tulokset Salla Toppinen-Tanner Nina Olin Marjukka Laine 8.11.2016 Työterveyslaitos www.ttl.fi 2 Kyselyn toteutus Nettikysely

Lisätiedot

Työmarkkinatutkimus 1/2014 Lehdistöaamiainen, Ravintola Loiste,

Työmarkkinatutkimus 1/2014 Lehdistöaamiainen, Ravintola Loiste, Työmarkkinatutkimus 1/2014 Lehdistöaamiainen, Ravintola Loiste, 8.4.2014 Pro on Yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista: suurin yksityisen sektorin toimihenkilöliitto ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! Lahden alueen kyselyn kohderyhmänä olivat Lahdessa opiskelevat nuoret. Vastaajat opiskelevat ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

Kansalaistutkimus viikkotyöajoista STTK

Kansalaistutkimus viikkotyöajoista STTK Kansalaistutkimus viikkotyöajoista STTK Kaikki vastaajat, n=1177 Ikäryhmät Alle 35-vuotiaat, n=211 35-50 vuotiaat, n=427 51-65-vuotiaat, n=414 Sukupuoli Naiset, n=746 Miehet, n=422 Ammattiasema Työntekijä,

Lisätiedot

Työolotutkimus 2003. Tiedotustilaisuus 5.10.2004

Työolotutkimus 2003. Tiedotustilaisuus 5.10.2004 Työolotutkimus 3 Tiedotustilaisuus 5..4 13..4 Työolotutkimukset Työolosuhdetiedustelu 1972 - postikysely - koetutkimus Työolosuhdetiedustelu 1977 - käynti, otos 75 työllistä - vastausprosentti 91 % - palkansaajia

Lisätiedot

Työnantaja. Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen?

Työnantaja. Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen? Työnantaja Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen? Jos vastasit kyllä, niin tule mukaan hankkeeseen, josta saat työkaluja toimivan henkilöstöpolitiikan

Lisätiedot

@TEK_akateemiset Tuunia Keränen

@TEK_akateemiset Tuunia Keränen Kysely tehtiin loka-marraskuussa 2017 Kohderyhmänä työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet Vastaajia noin 9200, vastausprosentti noin 22 Erilaiset vastauspolut työmarkkina-aseman mukaan (palkkatyössä olevat,

Lisätiedot

Alle kouluikäisten lasten ja heidän vanhempiensa hyvinvointi

Alle kouluikäisten lasten ja heidän vanhempiensa hyvinvointi Alle kouluikäisten lasten ja heidän vanhempiensa hyvinvointi Valtakunnalliset neuvolapäivät, Helsinki 21..214 Johanna Lammi-Taskula 3..214 Esityksen nimi / Tekijä 1 Lammi-Taskula Johanna, Karvonen Sakari

Lisätiedot

Työelämän tulevaisuus Tehdään siitä yhdessä hyvä Pohjois-Pohjanmaalla!

Työelämän tulevaisuus Tehdään siitä yhdessä hyvä Pohjois-Pohjanmaalla! Työelämän tulevaisuus Tehdään siitä yhdessä hyvä Pohjois-Pohjanmaalla! Työelämä 2020 hankkeen Pohjois-Pohjanmaan alueverkosto POP Muutoksen tuki hanke (ESR) Vuonna 2030 työelämämme on vahvasti polarisoitunutta:

Lisätiedot

Työaika kuormitustekijänä selvittäminen, puuttuminen ja vähentäminen

Työaika kuormitustekijänä selvittäminen, puuttuminen ja vähentäminen Työaika kuormitustekijänä selvittäminen, puuttuminen ja vähentäminen Minna Hälikkä, neuvottelupäällikkö, VT Ylemmät Toimihenkilöt YTN 27.2.2014 Työaikakulttuurin muuttuminen Työntekijät työhön sidottuja

Lisätiedot

AMMATILLISEN IMAGON KOHOTTAMINEN

AMMATILLISEN IMAGON KOHOTTAMINEN BMF SYYSSEMINAARI 14.11.2007 Satu Henttonen, asiamies Palkansaajajärjestö Pardia AMMATILLISEN IMAGON KOHOTTAMINEN 1 Sisältö Asiantuntijuus / ammatillisuus Kasvot imagolle Kirjaston palvelujen markkinointi

Lisätiedot