KANJONINKATU 2-4, HERVANTA, ASEMAKAAVA 8417 HULEVESISUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANJONINKATU 2-4, HERVANTA, ASEMAKAAVA 8417 HULEVESISUUNNITELMA"

Transkriptio

1 Vastaanottaja HH-kiinteistöpalvelut Oy Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma, ID Päivämäärä Lokakuu 2013 KANJONINKATU 2-4, HERVANTA, ASEMAKAAVA 8417 HULEVESISUUNNITELMA

2 1 Tarkastus Päivämäärä Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Laura Inha, Päivi Paavilainen Päivi Paavilainen Kimmo Hell Suunnitelmaselostus Viite Kannen kuva , ID Kanjoninkatu 2-4, , Ramboll

3 2 Sisältö 1. Johdanto Hankkeen taustaa Terminologia 3 2. Suunnittelualue Nykytila Hydrologia Maaperä ja luontoarvot Tuleva tilanne 5 3. Hulevesien hallinnan lähtökohdat ja reunaehdot 5 4. Hulevesien hallinnan mitoitusperusteet Hallintamenetelmien valinta Maankäytön muutokset Hallintatoimenpiteiden mitoitusperusteet 7 5. Esitys hulevesien hallinnasta Hallintamenetelmät Tulvareitit Hulevesien purkaminen maastoon Jatkosuunnittelussa huomioitavia asioita Geotekniikka Maanalaiset johtolinjat Korkeajännitelinja Tulvareitit Rakentamisen aikaisten hulevesien hallinta Ehdotus kaavamääräykseksi Yhteenveto 10 LIITTEET Liitekartat Piirustusnro Sisältö Piirustuslaji Mittakaava Päiväys Liite 1 Nykytilanne Yleiskartta 1: Liite 2 Hulevesien hallinta Yleiskartta 1:

4 3 1. JOHDANTO 1.1 Hankkeen taustaa Työn tarkoituksena oli laatia hulevesitarkastelu Kanjoninkatu 2-4 asemakaavan muutoshanketta varten. Kaavan muutosalue muodostuu kahdesta tontista, jotka tullaan muutoksessa yhdistämään yhdeksi tontiksi. Kaavamuutoksen myötä tontin käyttötarkoitusta muutetaan ja rakennusoikeutta kasvatetaan. Työssä tarkasteltiin eri toimenpide-ehdotuksia hulevesien hallintaan. Lähtökohtana työlle oli Tampereen hulevesiohjelman toimenpidesuositukset Vihiojan valuma-alueella, joiden mukaan jo nykyään eroosioherkällä Vihiojan valuma-alueella hulevesivirtaamia ei saa lisätä. Hulevesien hallintamenetelmissä korostui Tampereen hulevesiohjelman mukainen hulevesien ehkäisy, luonnonmukainen käsittely ja johtaminen sekä hallinnan hajauttaminen syntypaikoille. Hankkeen työryhmä oli seuraava: HH-kiinteistöpalvelut Oy Hannu Salonen kiinteistöneuvos Arkkitehtitoimisto AR-Vastamäki Oy Ismo Rellman arkkitehti Ramboll Finland Oy Kimmo Hell Laura Inha Päivi Paavilainen projektipäällikkö hulevesisuunnittelu hulevesisuunnittelu 1.2 Terminologia BMP Biopidätys, biosuodatus Hulevesi Hulevesien hallinta-alue Kosteikko Best Management Practise eli esimerkiksi ympäristön kannalta parhaan käytännön mukainen menettely. Veden suodattaminen ja puhdistaminen orgaanisissa maakerroksissa. Hulevedet johdetaan kasvipeitteiseen painanteeseen (engl. rain garden, bioretention, biofiltration); vesi pidättyy ja puhdistuu painanteessa, josta se suodattavan maakerroksen läpi imeytetään maaperään tai johdetaan hulevesijärjestelmään Maan pinnalta, rakennuksen katolta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettava sade- tai sulamisvesi Hulevesien määrälliseen ja/tai laadulliseen hallintaan varattu alue. Alueelle voidaan sijoittaa esimerkiksi biopidätysalue tai viivytyspainanne. Hulevesien käsittelymenetelmä, jossa hulevesi johdetaan hitaasti virtaavaan, matalaan lammikkoon, viipymä lammikossa luokkaa 1 vuorokausi. Kosteikon vesialue rakennetaan siten, että vesialue muodostuu pysyväksi. Haitta-aineita poistuu hulevedestä laskeutumalla ja pidättymällä kosteikon kasvillisuuteen. Kosteikko voi olla luonnollinen, rakennettu tai näiden yhdistelmä. Viivytyspainanne Hulevesien hallintamenetelmä, jossa hulevesivirtaamaa hidastetaan ja pidätetään. Hulevedet varastoidaan painanteeseen tietyksi aikaa ja vapautetaan vähitellen eteenpäin. Viivytyspainanteessa ei ole pysyvää vesipintaa vaan se kuivuu sadetapahtumien välissä. Määrittelyt Kuntaliiton hulevesioppaan (2012) mukaisesti.

5 4 2. SUUNNITTELUALUE 2.1 Nykytila Suunnittelukohde sijaitsee Etelä-Tampereella Hervannan kaupunginosassa Kanjoninkadun ja Hervannan valtaväylän risteyksessä rajautuen pohjoisessa Hervannan kanjonin Koivusenojannotkoon (kuva 2.1). Kanjonin rinteen reunalla sijaitsevalla tontilla on HH-kiinteistö Oy:n toimisto- ja varikkotiloja. Vihioja Suunnittelukohde Hervannan valtaväylä Koivusenojannotko Hervanta Kuva 2.1 Suunnittelukohteen sijainti. Kartta Paikkatietoikkuna. Tontin nykyinen maankäyttö ja voimassa oleva asemakaava on esitetty kuvassa 2.2. Kuva 2.2 Suunnittelukohteen nykytilanne ja voimassa oleva asemakaava, jota on tarkoitus muuttaa. Ilmakuva ja asemakaava Paikkatietoikkuna Hydrologia Suunnittelukohteena oleva tontti kuuluu Vihiojan valuma-alueeseen ja laskee Hervannan valtaväylän ali Vihiojan kautta Pyhäjärveen. Tampereen kantakaupungin hulevesiohjelmassa (2012) on todettu, että Vihiojan nykyistä eroosio-ongelmaa tulee vähentää pienentämällä hulevesivaluntaa uuden rakentamisen yhteydessä.

6 5 Hulevesien johtumissuunnat on esitetty tarkemmin liitteessä Maaperä ja luontoarvot Suunnittelualueen maaperä on GTK:n maaperäkartan perusteella osin kalliota, osin kartoittamatonta maaperää (liite 1), eikä siten sovellu hulevesien imeytysratkaisuille. Suunnittelukohteena oleva tontti ei sijaitse pohjavesialueella eikä pohjaveden muodostumisalueella. Suunnittelualueella ei ole tiedossa erityisiä luontoarvoja, mutta suunnittelualueen hulevedet johtuvat Hervannan kanjoniin, joka on geologisesti ja maisemallisesti merkittävä murroslaakso. Kanjoni kuuluu Etelä-Hämeen lehtokeskukseen: sen rinteessä on monipuolista lehtokasvillisuutta ja se on luokiteltu arvokkaaksi hyönteisalueeksi. (Kantakaupungin ympäristö- ja maisemaselvitys, Tampereen kaupunki, 2008). 2.2 Tuleva tilanne Tontin länsiosassa osa nykyisistä rakennuksista puretaan ja niiden tilalle rakennetaan uutta toimisto- ja pysäköintitilaa. Tonttia laajennetaan nykyiselle metsäalueelle. Tontin itäosan nykyinen pysäköintialue jää uuden 6-kerroksisen toimistorakennuksen alle. Pysäköintiä siirretään pääosin maanalaiseen pysäköintihalliin. Tontin tulevan maankäytön havainnekuva on esitetty alla (kuva 2.3) ja tarkemmin liitteessä 2. Kuva 2.3 Tontin havainnekuva, luonnos (Arkkitehtitoimisto AR-Vastamäki Oy). 3. HULEVESIEN HALLINNAN LÄHTÖKOHDAT JA REUNAEH- DOT Suunnittelualueella hulevesien hallinnan lähtökohtana on Tampereen kaupungin hulevesiohjelma: - Eroosio-ongelmaa tulee vähentää pienentämällä hulevesivaluntaa. - Hulevesien hallinnan prioriteetteina ovat huleveden muodostumisen ehkäiseminen ja sen jälkeen hulevesien hyödyntäminen, puhdistus, viivytys ja pois johtaminen tässä järjestyksessä Lähtökohtiin perustuen suunnittelualueella on voimassa seuraavat reunaehdot: - Hulevesien muodostumista ehkäiseviä ratkaisuja tulee kannustaa kaavamääräyksellä, joka sitoo hulevesien hallintatarpeen niitä muodostavien pintojen määrään. - Suunnittelualue sijaitsee kallioisella tontilla jyrkän rinteen reunalla, jyrkät rinteet ovat herkkiä eroosiolle, minkä vuoksi hulevesien viivytykseen on erityisesti kiinnitettävä huomioita seuraavasti:

7 6 o o o Pysäköintialueilla muodostuvia hulevesiä tulee ensisijaisesti viivyttää ja mahdollisuuksien mukaan parantaa niiden laatua luonnonmukaisesti. Katoilla muodostuvia puhtaita hulevesiä tulee viivyttää. Viheralueilla muodostuvat hulevedet imeytyvät paikalla ja ylimääräinen vesi kuivatetaan ensisijaisesti pintakuivatuksella nurmipainanteilla. 4. HULEVESIEN HALLINNAN MITOITUSPERUSTEET 4.1 Hallintamenetelmien valinta Hulevesien hallintamenetelmät määritettiin hyvän hallinnan periaatteen (BMP, Best Management Practise) ja hulevesien määrällisestä ja laadullisesta kuormituksesta aiheutuvien haittojen minimoinnin kannalta. 4.2 Maankäytön muutokset Asemakaavan muutoshankkeen aiheuttama muutos kattojen, piha- ja viheralueiden kokonaispinta-alassa nykytilaan verrattuna on esitetty kuvassa 4.1. Todellisuudessa tontin koko kasvaa nykyisestä rakentamisen yhteydessä, mutta tarkastelussa nykytilan tontin kokona on käytetty tontin tulevaa kokonaisalaa, jotta todelliset muutokset alueella saadaan näkyviin Nykytila Tuleva tila Piha-alue, asfaltti Piha-alue, hiekka Katto Viheralue yhteensä Kuva 4.1 Maankäytön muutokset suunnittelualueella kokonaispinta-alan muutoksena, kun tontin pintaala on nykytilassa esitetty yhtä suurena kuin tulevaisuudessa. Tulevassa tilassa on oletettu, että kaikki piha-alueet asfaltoidaan eikä hiekkapintaisia piha-alueita jää tontille. Vettä läpäisemättömän pinnan muutoksen selvittämiseksi määritettiin eri toiminnoille valumakerroin (taulukko 4.1). Valuntakerroin kertoo, miten suuri osuus sadannasta ei imeydy pinnan läpi. Taulukko 4.1 Laskennassa käytetyt valumakertoimet. Piha-alueet, asfaltti Piha-alueet, hiekka Katto Viheralueet Valumakerroin 90 % 40 % 100 % 5 % Vettä läpäisemättömän pinnan muutos suunnittelualueella nykytilaan verrattuna on esitetty kuvassa 4.2.

8 Nykytila Tuleva tila Piha-alue, asfaltti Piha-alue, hiekka Katto yhteensä Kuva 4.2 Maankäytön muutokset suunnittelualueella vettä läpäisemättömän pinta-alan muutoksena, kun tontin pinta-ala on nykytilassa esitetty yhtä suurena kuin tulevaisuudessa. Vettä läpäisemättömien pintojen laskennassa ei ole huomioitu viheralueita. Suunnittelukohteessa vettä läpäisemättömästä pinnasta noin 25 % sijaitsee tontin itäosassa ja 75 % länsiosassa. 4.3 Hallintatoimenpiteiden mitoitusperusteet Hulevesien hallintatoimenpiteiden mitoituksessa huomioitiin vain vettä läpäisemättömät pinnat eli piha-alueet ja katot. Viheralueilla muodostuvat vedet imeytyvät paikalla ja ylimääräinen vesi kuivatetaan ensisijaisesti pintakuivatuksella nurmipainanteissa. Hallintatoimenpiteiden mitoitusperusteiden valinnassa tarkasteltiin - minimimitoitusta, jolla tuleva, tarkastelukohteesta ilman viivytystä johtuva hulevesien määrä vastaa vähintään nykyistä valuntaa ja - Tampereen hulevesiohjelman mukaista mitoitusta, jolla nykyistä eroosio-ongelmaa vähennetään pienentämällä hulevesivaluntaa uuden rakentamisen yhteydessä. (Kuva 4.3). 80 Nykytila Tarkastelualueelta johtuva huleveden määrä (m3) 10 mm sateella Tulevaisuus (ei toimenpiteitä) Tulevaisuus (minimimitoitus: viivytys 0,35 m3 /100 m2) Tulevaisuus (Tampereen hulevesiohjelman mukainen mitoitus: viivytys 1,0 m3 /100 m2) --> tarkastelualueelta ilman viivytystä johtuva huleveden määrä 10 mm sateella on 0 m3 Kuva 4.3 Tarkastelualueelta hulevesiverkostoon ilman viivytystä johtuvien hulevesien määrä yhteensä [m3] 10 mm sateella, kun tontin pinta-ala on nykytilassa esitetty yhtä suurena kuin tulevaisuudessa. Mitoitusperusteeksi ehdotetaan lähtökohtaisesti Tampereen hulevesiohjelman mukaista mitoitusta, joka on tarkemmin esitetty liitteen 2 selitteessä. Mitoitus vastaa noin kerran kolmessa vuodessa toistuvaa 10 minuutin sadetta, jonka rankkuus on 170 l/s/ha. Mitoituksessa on huomioitu ilmastonmuutoksesta aiheutuva 20 % lisäys sateen rankkuuteen.

9 8 5. ESITYS HULEVESIEN HALLINNASTA Ehdotus hulevesien hallinnasta tontilla on esitetty liitteessä 2. Hulevesien hallinnassa on pyritty mahdollisuuksien mukaan luonnonmukaiseen ja hajautettuun, hulevesien syntypaikoilla tapahtuvaan hulevesien hallintaan. 5.1 Hallintamenetelmät Suunnittelualueen hulevedet johtuvat tontilta maastoon, josta ne paikallisen uoman välityksellä johtuvat vastaanottavaan Vihiojaan. Maaston jyrkkyyden aiheuttaman eroosioriskin ja vastaanottavan vesistön eroosioherkkyyden vuoksi hulevesien hallintamenetelmät keskittyvät erityisesti hulevesien viivyttämiseen. Hulevesiä pyritään kuitenkin mahdollisuuksien mukaan viivyttämään myös luonnonmukaisesti viherpainanteissa. Esimerkiksi suurin osa kattovesistä voidaan johtaa maastoon viherpainanteiden kautta. Tavoitteena on hulevesien hajautettu purku, millä pienennetään eroosiota. Pihassa muodostuvia hulevesiä ja osaa kattovesistä voidaan viivyttää maanalaisissa rakenteissa kuten putkisäiliöissä tai kaseteissa, koska kohteen hulevesien ei arvioida olevan erityisen likaisia ja koska ne johtuvat vesistöön maaston kautta. Louhekenttiä ei tavallisesti suositella maanalaisessa hulevesien hallinnassa niiden heikon huollettavuuden vuoksi, mutta suunnittelukohteessa kallion louhinnan yhteydessä syntyvää louhetta voidaan harkita yhtenä vaihtoehtona hulevesien viivytykseen ja imeyttämiseen. Louheen hyödyntämistä voidaan harkita, koska muut maanalaiset viivytysmenetelmät, kuten hulevesikasetit vaativat tässä kohteessa joka tapauksessa louhimista. Louheen hyödyntämisessä on kuitenkin huomioitava, että irtilouhittavan kallion määrä tulee sen tyhjätilavuuden vuoksi olla ainakin nelinkertainen tarvittavaan viivytystilavuuteen nähden. Mikäli kattovesien viivytykseen käytetään hulevesikasetteja, on niiden sijoittelussa huomioitava riittävä etäisyys rakennuksiin (5 m) ja kellaritiloihin (6 7 m) sekä maksimipeitesyvyys 4,0 m ja maksimiasennussyvyys 7,0 m. Minimipeitesyvyys kaseteilla on 10 kn/m 2 kuormituksella 0,8 m. (Wavin Labko Oy, hulevesikasetin tekniset tiedot). Mikäli viivytyssäiliö toteutetaan umpinaisena se voidaan sijoittaa lähemmäs rakennuksia. Pysäköintialueelta syntyvissä hulevesissä on huomioitava erityisesti mahdollinen raskas liikenne, joka heikentää hulevesien laatua enemmän kuin henkilöautoliikenne. Raskaan liikenteen alueet olisi pyrittävä pitämään erillisinä ja siten, etteivät niiden hulevedet sekoitu muualla piha-alueilla syntyviin hulevesiin. Öljynerotuksesta määrää tarvittaessa ympäristöviranomainen. Kustannustasoltaan hulevesien viivyttäminen maan pinnalla painanteissa ja suodatinrakenteissa on selkeästi maanalaisia järjestelmiä edullisempaa. Kuntaliiton hulevesioppaan (2012) mukaan viherpainannetta vastaavan rakenteen kustannus on luokkaa 100 /m 3 hulevettä, kun maanalaisilla järjestelmillä toteutettuna kustannus on noin viisinkertainen. 5.2 Tulvareitit Tulvareitin tarkoituksena on johtaa rankkasateen muodostamat hulevedet hallitusti vastaanottavaan vesistöön ja ehkäistä siten tulvavahinkojen syntymistä. Tulvareitin valitseminen riippuu oleellisesti maastonmuodoista ja se voi kulkea esimerkiksi viheralueella, parkkipaikalla, tiellä tai kevyenliikenteenväylällä. Suunnittelukohteessa rakennukset muodostavat tontin itä- ja länsiosaan erilliset piha-alueet, joista kummaltakin on oltava omat tulvareittinsä. - Kiinteistöllä läntisen tontin osan tulvareitti on osoitettu autokatoksen läpi, mikä on huomioitava mahdollisessa seinärakenteessa jättämällä tulvareitti avoimeksi. - Itäosassa tulvareitti voidaan tilanpuutteen ja maanalaisen pysäköintihallin vuoksi tehdä myös tulvakaivolla ja tulvaputkella. Tulvareitit on huomioitava myös pihan tasausta suunniteltaessa ja niiden purkupisteisiin on rakennettava eroosiosuojaus. Kiinteistön alustavat tulvareitit on merkitty liitteeseen 2.

10 9 5.3 Hulevesien purkaminen maastoon Hulevedet on purettava maastoon niin, ettei purkuvirtaama aiheuta eroosiota. Purku voidaan toteuttaa esimerkiksi rakentamalla hulevesilinjojen purkupäähän karkealla sepelillä täytetty imeytyskaivo, josta on hyvin eroosiosuojattu ylivuoto. Viivytetyt vedet imeytyvät näin hitaasti rinteen maaperään ja puhdistuvat siellä. Ilman viivytystä imeytyminen ei rinteen jyrkkyyden vuoksi onnistu. Hulevesien purku suositellaan toteutettavaksi hajautetusti, jotta purkuvirtaaman kuormitus jakaantuu pienempiin osiin. 5.4 Jatkosuunnittelussa huomioitavia asioita Geotekniikka Suunnittelualueen maaperä on GTK:n maaperäkartan perusteella osin kalliota, osin kartoittamatonta maaperää. Hulevesien hallintarakenteiden jatkosuunnittelussa on selvitettävä millaisia geoteknisiä vaatimuksia (esim. luiskakaltevuus, perustaminen) maaperä edellyttää, jotta hulevesien hallintarakenteet toimivat tarkoituksen mukaisesti Maanalaiset johtolinjat Jatkosuunnittelussa on tarkistettava nykyään tiedossa olevien maanalaisten johtolinjojen sijainti. Lisäksi on varmistettava nykyisten linjojen mahdolliset siirtämissuunnitelmat ja uusien linjojen sijoittuminen hulevesisuunnitelmaan nähden. Hulevesien hallintajärjestelmien takia ei ole tarkoituksenmukaista siirtää johtolinjoja Korkeajännitelinja Suunnittelukohteen pohjoispuolella kulkee korkeajännitelinja, joka ei vaikuttane tontin maankäytön muutoksiin, ellei tonttia jatkossa tulla levittämään kanjoniin päin Tulvareitit Kiinteistön oma tulvareitti tulee säilyttää avoimena ja esteettömänä, ympäristöään alempana olevana painanteena. Myös kulkureitit ja liikenneväylät voivat palvella tulvareitteinä. Mikäli suunnitelmassa esitetyille tulvareiteille tullaan rakentamaan jotain, joka estää veden kulun, on tulvareitti suunniteltava uudelleen. Suunnittelukohteen tulvareitit johtuvat tontin pohjoispuolelle kanjoniin. Reitit ja niiden toimivuus on selvitettävä tarkemmin jatkosuunnittelussa. 5.5 Rakentamisen aikaisten hulevesien hallinta Ennen kiinteistön rakennustöiden aloittamista tulee kiinnittää huomioita rakentamisen aikaisten hulevesien hallintaan. Rakentamisen aikaisten hulevesien haitta-ainekuormitus on moninkertainen normaaliin verrattuna, erityisesti kiintoaineen osalta. Rakentamisesta aiheutuvan kuormituksen on arvioitu kestävän noin 1,5 vuotta: juuri valmistuneiden alueiden hulevesihuuhtouma on vanhempia alueita suurempi, koska kasvillisuus puuttuu tai on vielä nuorta (Vakkilainen et al Rakennetun ympäristön valumavedet ja niiden hallinta, Suomen ympäristö 776, Ympäristönsuojelu). Rakentamisen aikaisten hulevesien hallinnassa ensisijainen menetelmä on eroosion ehkäiseminen, johon voidaan vaikuttaa lähinnä työmaan suunnittelulla. Kiintoainespitoisten hulevesien käsittelyssä käyttökelpoisimpia ovat työmaaoloissa laskeutus- ja imeytyspainanteet, joihin johdetaan mahdollisimman vähän työmaan ulkopuolisia vesiä virtaamakuormituksen vähentämiseksi. Painanteiden mitoitus voidaan jättää kohtalaisen pieneksi esim. 1 % työmaa-alueen pinta-alasta, koska voimakkaan rankkasateen tapahtumistodennäköisyys työmaan rajallisen keston aikana on melko pieni. Imeytys- ja laskeutuspainanteet tulisi rakentaa heti työmaan alussa, mieluiten niin, että niihin ehtii kehittymään kasvillisuutta. Kasvillisuuden ilmaantumista voi vauhdittaa edullisesti esim. maatuvalla eroosiosuojamatolla johon tehdään nurmikylvö. Painanteilta rakennetaan ylivuoto verkostoon tai maastoon. Rakennustyömaan valmistuttua painanteet voidaan jatkotarpeiden mukaan kunnostaa lopputilanteen hulevesien hallinta-alueiksi, käyttää istutusalueina tai täyttää.

11 Ehdotus kaavamääräykseksi Kaavamääräykseksi ehdotetaan kaupungin usein käyttämää hule-9 sääntöä (Tampereen kaupungin hulevesiä koskevat määräykset): Vettä läpäisemättömiltä pinnoilta tulevia hulevesiä tulee viivyttää alueella siten, että viivytyspainanteiden, -altaiden tai -säiliöiden mitoitustilavuuden tulee olla yksi kuutiometri jokaista sataa vettä läpäisemätöntä pintaneliömetriä kohden (1 m 3 /100 m 2 ). Viivytyspainanteiden, -altaiden tai -säiliöiden tulee tyhjentyä 12 tunnin kuluessa täyttymisestään ja niissä tulee olla suunniteltu ylivuoto. (Tampereen kaupungin hulevesiä koskevat määräykset) 6. YHTEENVETO Hankkeen tarkoituksena oli kartoittaa hulevesiä koskevat lähtökohdat ja reunaehdot kaavoituksen tueksi sekä esittää hulevesien hallintatoimenpiteitä. Hulevesien hallintamenetelmissä korostui erityisesti hulevesivirtaamien hallinta, koska vastaanottava uomaverkosto on todettu eroosioherkäksi (Tampereen hulevesiohjelma, 2012). Hulevesien hallinnassa pyritään luonnonmukaiseen ja hajautettuun, hulevesien syntypaikoilla tapahtuvaan hulevesien hallintaan Suunnittelualueen hulevedet johtuvat tontilta rinteeseen, jonka jyrkkyyden aiheuttaman eroosioriskin ja vastaanottavan vesistön eroosioherkkyyden vuoksi hulevesien hallintamenetelmät keskittyvät erityisesti hulevesien viivyttämiseen. Hulevesiä pyritään kuitenkin mahdollisuuksien mukaan viivyttämään myös luonnonmukaisesti viherpainanteissa. Pihassa muodostuvia hulevesiä ja osaa kattovesistä voidaan viivyttää maanalaisissa rakenteissa kuten putkisäiliöissä, säiliöissä tai kaseteissa, koska kohteen hulevesien ei arvioida olevan erityisen likaisia ja koska ne johtuvat vesistöön maaston kautta. Raskaan liikenteen pysäköintialueet olisi pyrittävä pitämään erillisinä ja siten, etteivät niiden hulevedet sekoittuisi muualla pihaalueilla syntyviin hulevesiin. Öljynerotuksesta määrää tarvittaessa ympäristöviranomainen. Hulevesien hallinnan kaavamääräykseksi ehdotetaan kaupungilla käytössä olevaa hule-9 määräystä. Määräyksen mukaisesti hallinta-alueilla hallitaan tavanomaisia tai kohtalaisia sademääriä. Mitoitussateet ylittäviä rankkasateita varten kiinteistöllä tulee olla toimivat tulvareitit, joita pitkin rankkasateen synnyttämät hulevedet johtuvat hallitusti yleisten alueiden tulvareiteille eli käytännössä tontin pohjoispuolella sijaitsevaan kanjoniin. Suunnittelualueen läntisen osan tulvareitti johdetaan autokatoksen läpi, minkä vuoksi mahdollisiin katoksen seinärakenteisiin on jätettävä avoin reitti tulvareitille. Itäosassa tulvareitti voidaan toteuttaa tilanahtauden vuoksi maanalaisesti. Tulvareitti on huomioitava myös kohteen pihakaltevuuksia suunnitellessa. Tulvareittien purkupisteet on eroosiosuojattava. Kanjoninkatu 2-4 tontit tullaan jatkossa yhdistämään yhdeksi tontiksi (Salonen, Veijola, Kotilainen, Pulkkinen ), joten kaavamääräystä esitetään toteutettavaksi koko tontilla. Jatkosuunnittelussa on huomioitava suunnittelualueen maanalaiset johtolinjat ja rakentamisen aikaisten hulevesien hallinta erityisesti kiintoainekuorman osalta.

12 Vihiojaan Merkintöjen selitykset Suunnittelualueen raja Nykyinen avouoma Nykyinen hulevesiviemäri Hulevesien johtumissuunta Maalaji merkinnät Kallio Moreeni Ei sovellu huleveden imeytykseen Ei sovellu huleveden imeytykseen Saraturve Kartoittamaton Hervannan valtaväylä Maaperäkartan perusteella suunnittelualueella ei ole hyvin vettä läpäiseviä maalajeja. Myös kartoittamattoman suunnittelualueen voidaan pohjakartan perusteella olettaa olevan ainakin pääosin kalliota. Hulevesien keskitetty maahan imeyttäminen tontilla ei onnistu, vaan imeyttämismahdollisuuden rajoittuvat läpäisevien päällysteiden käyttöön. Hervannan valtaväylä Kanjoninkatu Insinöörinkatu k.osa/ kylä Hervanta Rakennust oimen pide Hulevesiselvitys R akennus kohte en nimi ja osoite kor tteli/ tila HH-kiinteistöpalvelut Kanjoninkatu 2-4 Ton tti/ Rn:o Viranom aisen merkint öjä Piirus tuslaji Asemapiirustus Piirust uksen sisältö Mittak aava Nykytila, maaperä ja hydrologia 1:1500 Su unn. (nimi, tutkinto, all ekirj. ) Laura Inha Ramboll PL 718, Pakkahuoneenaukio Tampere puh fax Suunn. ala VHT Piirus tusnro Piirt. Työn ro Hyv. Piirus tuksia 1 2 Tiedosto Muutos Pvm LInh

13 Hulevesien hallinnan mitoitus: - Viivytys mitoitetaan 10 mm sademäärälle, ts. tontilla viivytetään 1 m³ hulevettä jokaista 100 m² vettä läpäisemätöntä pintaa kohden. Merkintöjen selitykset Suunnittelualueen raja Vedet johtuvat Vihiojaan - Tontilla on vettä läpäisemätöntä pintaa maankäyttöluonnoksen ( ) mukaan noin 7300 m², josta noin 25 % sijaitsee tontin itäosassa ja 75 % tontin länsiosassa. --> viivytysvelvollisuus on yhteensä noin 73 m³ Nykyinen avouoma Nykyinen hulevesiviemäri Tulvareitin purkupisteen eroosiosuojaus. - Koko tontin viivytyksen tilantarve voidaan jyvittää katto- ja pihavesien osalta seuraavasti: --> kattovesien osuus on yhteensä noin 38 m³ --> pysäköintialueiden vesien osuus on yhteensä noin 35 m³ Hulevesien johtumissuunta, kattovesien osalta suuntaa antava Tulvareitti Viherpainanne Pinta-ala noin 200 m² Tilapäinen vesisyvyys noin 0,1 m Vesitilavuus noin 20 m³ 4 ap Tontin länsiosa itäosa Viherpainanteet Pinta-ala yhteensä noin 150 m² Tilapäinen vesisyvyys noin 0,1 m Vesitilavuus yhteensä noin 15 m³ Tulvareitin purkupisteen eroosiosuojaus. --> Pysäköintialueiden hulevesille ehdotetaan maanalaista viivytystä virtaamapiikkien tasaamiseksi ja siten eroosioriskin pienentämiseksi. Mahdollisen raskaan liikenteen käyttämät alueet olisi rajattava niin, ettei niillä syntyvät, likaisemmat hulevedet sekoitu muualla piha-alueilla syntyviin hulevesiin. Viivytyksestä hulevedet johdetaan maastoon. Kartassa on esitetty esimerkkinä hulevesikasettien vaatima tilantarve, mutta muitakin maanalaisia menetelmiä voidaan käyttää. --> Kattovesiä voidaan pääosin johtaa viherpainanteisiin kallistamalla kattoja kanjoniin päin. Se osa kattovesistä, joita ei voida johtaa viherpainanteisiin, viivytetään maanalaisesti. - Viivytystilavuutta ja hallintarakenteiden tilantarvetta on mahdollista pienentää käyttämällä kohteessa vettä läpäiseviä päällysteitä ja pienentämällä siten läpäisemättömän pinnan alaa. Uusi avouoma Viherpainenne, veden johtaminen hallitusti ja hajautetusti, muoto viitteellinen Nykyinen rakennus Maanalaisten tilojen rajaus (maankäyttöluonnoksen mukaan) asiakaspysäköinti 13 katospaikkaa 4 ap 2. krs krs K ma 4. krs krs krs krs K VI Hallintarakenteelle tulee toteuttaa viivytystilavuuden lisäksi myös virtaamaa pienentävä, kuristava purkurakenne sekä hallittu ylivuoto. Viherpainanteessa maakerros toimii virtaamaa hidastavana rakenteena. Säiliöratkaisussa virtaaman kuristus tulee toteuttaa esimerkiksi ahtaaksi mitoitetulla purkuputkella. Viivytysrakenteiden tyhjenemisen tulee kestää vähintään 3 tuntia, mutta rakenteen tulee tyhjentyä viimeistään 12 tunnin kuluessa sateen päättymisestä. Hallintaraketeiden purkupisteet tulee eroosiosuojata. Periaatekuva: Viherpainanne, ylivuoto kanjoniin 4 ap 13 ap 13 ap asiakaspysäköinti 26 katospaikkaa 13 ap 4 ap 2. krs krs asiakaspysäköinti 12 ap 1,5-2,0 m Tilapäinen lammikoituminen nurmipainanteessa tai sadepuutarhassa Ylivuoto cm korkeudella pohjasta Tulvaputki, esim. DN500 Maanalainen hulevesien viivytys Vaadittava vesitilavuus yhteensä noin 46 m³. Sijainti ja jaottelu viitteellisiä. Huom! Tontin itäosassa maanalainen hallinta on toteutettava umpinaisena lähellä sijaitsevien rakennusten ja maanalaisten tilojen vuoksi. Kanjoninkatu Tulvakaivo esim. 800 mm * 800 mm - maanalaisten tilojen ulkopuolella - toimii myös normaalin hulevesikaivona min. 20 cm Kaltevuus noin 2 %. Vedet johdetaan viherpainanteeseen maanpintaa pitkin (esim. kourut, kivetyt painanteet), korkeustasojen salliessa voidaan käyttää myös putkea Ylivuoto Vettä läpäisevä kasvualusta esim. hiekka/multa 1:1 Kanjoniin k.osa/ kylä Hervanta Rakennust oimen pide Hulevesiselvitys R akennus kohte en nimi ja osoite Su unn. (nimi, tutkinto, all ekirj. ) kor tteli/ tila HH-kiinteistöpalvelut Kanjoninkatu 2-4 Asemakaava 8417 Laura Inha Ton tti/ Rn:o Viranom aisen merkint öjä Ramboll PL 718, Pakkahuoneenaukio Tampere puh fax Piirus tuslaji Asemapiirustus Piirust uksen sisältö Suunn. ala VHT Piirus tusnro Piirt. Työn ro Hyv. Piirus tuksia 2 2 Pvm Mittak aava Hulevesin hallinta 1:500 Tiedosto Muutos LInh

TAMPEREEN KAUPUNKI LAPPI TOAS, AK 8521 HULE- VESISUUNNITELMA

TAMPEREEN KAUPUNKI LAPPI TOAS, AK 8521 HULE- VESISUUNNITELMA Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma Päivämäärä Marraskuu 2016 TAMPEREEN KAUPUNKI LAPPI TOAS, AK 8521 HULE- VESISUUNNITELMA TAMPEREEN KAUPUNKI, LAPPI TOAS AK. 8521, HULEVESISUUNNITELMA

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN LAAJENNUS HULEVESISUUNNITELMA JA NATURA 2000 TARVEHARKINTASELVITYS

YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN LAAJENNUS HULEVESISUUNNITELMA JA NATURA 2000 TARVEHARKINTASELVITYS Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki / Seppo Reiskanen Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelma ja Natura 2000 -tarveharkintaselvitys Päivämäärä 15.9.2014 REV. 22.12.2014 YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 974 144 Sisällysluettelo Sivu 1 (5) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI Donna id: 1616211 Infran hankenumero: 4050406 Tampereen Infra Pekka Heinonen 24.8.2016 Tampereen

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 327 102 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 486 244 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID 1559459 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia ja

Lisätiedot

OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B. Oy Teboil Ab. Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus

OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B. Oy Teboil Ab. Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Vastaanottaja Oy Teboil Ab Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Päivämäärä Tammikuu 2017 OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B Tarkastus

Lisätiedot

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Luonnos 14.8.2013 Viite 1510006406 VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA, VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Asemakaavan 8648 muutos Elina Teuho 1.0 19.6.2017 Tarkistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty 19.6.2017 YKK62642 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 19.6.2017 1 (4) SISÄLTÖ

Lisätiedot

TOAS PAPPILA, HULEVESISELVITYKSEN PÄIVITYS

TOAS PAPPILA, HULEVESISELVITYKSEN PÄIVITYS Vastaanottaja Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 8.2.2017 TOAS PAPPILA, HULEVESISELVITYKSEN PÄIVITYS 1 Päivämäärä 8.2.2017 Laatija Kuvaus Päivi Paavilainen,

Lisätiedot

Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma. Suunnittelupalvelut

Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma. Suunnittelupalvelut Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro. 8528 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma Donna id: 1435805 Infran hankenumero: 4044918 Tampereen Infra Pekka Heinonen Tampereen Infra

Lisätiedot

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma Alueen nykytila Suunnittelualue on Sulan osayleiskaava-alue, joka on pinta-alaltaan n. 510 hehtaaria. Alueesta noin hieman alle 200 ha on asemakaavoitettu asumisen ja työpaikkojen alueiksi. Kaavoittamattomat

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 2 060 630 Sisällysluettelo Sivu 1 (6) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

YIT RAKENNUS OY ITÄINEN JOKITIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS. Vastaanottaja YIT Rakennus Oy

YIT RAKENNUS OY ITÄINEN JOKITIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS. Vastaanottaja YIT Rakennus Oy Vastaanottaja YIT Rakennus Oy Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Päivämäärä Toukokuu 2017 YIT RAKENNUS OY ITÄINEN JOKITIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS Tarkastus Laatija

Lisätiedot

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys TOIVAKAN KUNTA Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28204 Raportti 1 (5) Saviranta Sonja Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Valuma-alueet ja -reitit... 1

Lisätiedot

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Rose-Marie Backström Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.3.2016 JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Päivämäärä 2.3.2016 Laatija Nathan Gaasenbeek

Lisätiedot

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys NCC Rakennus Oy 30.4.2013 Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys 2 (7) 30.4.2013 SISÄLTÖ ALKUSANAT... 3 1 LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Selvityksen tavoitteet...

Lisätiedot

PIEKSÄMÄKI, JOROISTENTIEN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESISELVITYS

PIEKSÄMÄKI, JOROISTENTIEN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Pieksämäen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Marraskuu 2013 PIEKSÄMÄKI, JOROISTENTIEN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESISELVITYS JOROISTENTIEN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESISELVITYS Tarkastus

Lisätiedot

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Kuntien 7. ilmastokonferenssi, 8.5.2014 Jaana Suur-Askola Uponor infra Oy Tuotehallintapäällikkö Hulevesien muodostuminen Hulevesi on erilaisilta pinnoilta valuvaa

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY TYÖ: 12235 1.2.2017 HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O 837 325 6525 0001 TARATEST OY Turkkirata 9 A 33960 Pirkkala p. 03 368 3322 www.taratest.fi Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Suunnittelualueen

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS

YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Syyskuu 2012 YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS alivirtaamat saattavat pienentyä jonkin verran. Pohjaveden muodostumisalueen

Lisätiedot

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Raholan asemakaavan nro 8436 Donna id: 1188925 Infran hankenumero: 4043090 Tampereen Infra Erikoissuunnittelija Pekka Heinonen Tampereen Infra PL 487 33101 Tampere Käyntiosoite Frenckellinaukio 2E Puhelin

Lisätiedot

LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN. Tilaaja Lidl Suomi Ky. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä

LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN. Tilaaja Lidl Suomi Ky. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Tilaaja Lidl Suomi Ky Asiakirjatyyppi Päivämäärä 15.12.2017 Viite 1510037649 LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN Tarkastus Päivämäärä 15.12.2017 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus

Lisätiedot

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE Vastaanottaja Espoon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2013 HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE HANNUSJÄRVEN VALUMA-ALUE SELVITYS, NYKYTILANNE Tarkastus Hanna-Leena Ventin

Lisätiedot

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 1 (10) Liite 1 Hulevesien hallintamenetelmien tyyppi- ja esimerkkikuvia. Sisältö Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 Läpäisevät pinnoitteet... 4 Viherkatot... 6 Huleveden viivyttäminen

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS

YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Syyskuu 2012 YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS Tarkastus 7.9.2012 Päivämäärä

Lisätiedot

VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA. Antti Harju Sami Marttila Suunnitelmaselostus. Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA. Antti Harju Sami Marttila Suunnitelmaselostus. Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelma Päivämäärä 6.3.2018 VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Laatija Hyväksyjä Kuvaus Antti Harju Sami

Lisätiedot

HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA

HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 30.12.2015 HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA Tarkastus Päivämäärä 30.12.2015 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Niina Siitonen Jari Laihonen, Kimmo Hell,

Lisätiedot

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Raportti ID 1 599 179 9.5.2016 9.5.2016 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnitteluorganisaatio... 2 2 SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Asemakaavan 8538 hulevesiselvitys ja -suunnitelma. Tampereen kaupunki Asemakaava 8538

Asemakaavan 8538 hulevesiselvitys ja -suunnitelma. Tampereen kaupunki Asemakaava 8538 Asemakaavan 8538 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Päiväys Projekti Tilaaja Kohde ID 2 070 625 Tampereen kaupunki Asemakaava 8538 Raportti 1/7 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Selvitysalue ja sen nykytila...

Lisätiedot

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy 2.4.2014 Leena Sänkiaho, Pöyry Finland Oy 1 Suunnittelun lähtökohdat Valuma-aluelähtöinen selvitys Yleiskaavataso Asemakaavatasoisissa

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 20601255 22.9.2017 1 JOHDANTO Kaava-alueelta hulevesiä puretaan Komppikujaa pitkin koilliseen, Hakiantieltä länteen ja Svengipuiston viivytysrakenteen kautta etelään. Tässä tarkastelussa

Lisätiedot

Övergårdsvägen. Soukankaari

Övergårdsvägen. Soukankaari K8 K86 K87 K7 K68K7 K69 K70 L6 :50 P5 K P P0 5 0 008 00 09 0 0 0 0 96.00 96.00.00 9.5 9.58.00 0.90 0.00 0.90 6.00.00.00.79 9.9 5.85 7.00 8.08 6.00 8.00 0.9.00 6.00 K 6.66 r0.00 5.00.00 r60.00 r5.00.0 95.67

Lisätiedot

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 28.6.2012 Viite 82143065 ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS HOLLOLAN PORTTI, ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.6.2012, päivitetty

Lisätiedot

OULUNSALONRANNAN ITÄOSAN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESIEN HALLINTASUUN- NITELMA

OULUNSALONRANNAN ITÄOSAN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESIEN HALLINTASUUN- NITELMA Vastaanottaja Jukka Aitto-oja Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä Helmikuu 2019 OULUNSALONRANNAN ITÄOSAN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESIEN HALLINTASUUN- NITELMA OULUNSALONRANNAN ITÄOSAN ASEMAKAAVA-ALUE Päivämäärä

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 11.10.2018 Luonnos Viite 1510040746 MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS SIPOON KUNTA, KERAVAN ENERGIA OY,

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus

Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus Asemakaava, Tampereen kaupunki Tiina Okkonen... Tistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty.. YKK Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus.. () SSÄLTÖ

Lisätiedot

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Rakennetun, vettä läpäisemättömän pinnan lisääntyminen muuttaa sadevesien luontaista kiertoa ja äärevöittää hydrologisia olosuhteita. Se kasvattaa pintavalunnan

Lisätiedot

Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Viite KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS

Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Viite KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä Asiakirjatyyppi Päivämäärä 18.5.2018 Viite 1510037488 KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS Tarkastus Päivämäärä 18.5.2018 Laatija Tarkastaja Roy Snellman Salla Hostikka

Lisätiedot

Niemenranta 3: Hulevesien hallinnan suunnitelmaselostus

Niemenranta 3: Hulevesien hallinnan suunnitelmaselostus LUONNOS Niemenranta 3: Hulevesien hallinnan suunnitelmaselostus Päivämäärä 28.4.2017 Laatija Kuvaus Lassi Lahti, Päivi Paavilainen Hulevesien hallinnan periaatteet Hankkeen taustaa Tässä suunnitelmaselostuksessa

Lisätiedot

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma HÄMEENKYRÖN KUNTA Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37527 Raportti 1 (8) Emmaleena Krankkala Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalueen nykytila...

Lisätiedot

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Pöyry Finland Oy 2.4.2014, Pöyry Finland Oy 1 Perinteinen Kokonaisvaltainen Tavoitteet Menetelmät Tulvasuojelu Kuivatus Esteettisyys Maankäytön tehostaminen

Lisätiedot

Päijänrannan asemakaava

Päijänrannan asemakaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JÄMSÄN KAUPUNKI Päijänrannan asemakaava Hulevesiselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.6.2014 P17610 Hulevesiselvitys 1 (8) Antti Smolander 2.6.2014 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Viheralan hulevesipäivä 6.11.2012 Lahti, FCG 6.11.2012 Page 1 Hulevesien viivyttäminen keskitetyillä ratkaisuilla 6.11.2012 Page 2 Hulevesien viivytystarve Rakentaminen

Lisätiedot

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu Pöyry Finland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa, Finland Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 26600 www.poyry.fi Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden LUONNOS

Lisätiedot

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma ISONKYRÖN KUNTA Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26653 Raportti 1 (12) Krankkala Emmaleena Sisällysluettelo

Lisätiedot

Ruskon Laakerintien kaupan suuryksikkö

Ruskon Laakerintien kaupan suuryksikkö Ruskon Laakerintien kaupan suuryksikkö Hulevesitarkastelu 20.12.2016 20.12.2016 Page 1 Valuma-alue Päivi Määttä Suunnittelualue sijoittuu Perämeren rannikkoalueen valuma-alueelle (84), missä edelleen Kuivasojan

Lisätiedot

ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA

ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA Vastaanottaja Mänttä-Vilppulan kaupunki Asiakirjatyyppi Suunnitelmaselostus Päivämäärä Joulukuu 2015 ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMA ISONNIEMEN TEOLLISUUSALUE,

Lisätiedot

TUOMARILAN KOULU HULEVESISELVITYS

TUOMARILAN KOULU HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Matti Kaurila, Espoon tilakeskus Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 20.1.2017 TUOMARILAN KOULU HULEVESISELVITYS TUOMARILAN KOULU HULEVESISELVITYS 2 Päivämäärä 20.1.2017 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

ESPOON ASUNNOT ESPOON LOKIRINNE 1, HULEVESISELVITYS

ESPOON ASUNNOT ESPOON LOKIRINNE 1, HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Espoon asunnot Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Elokuu 2016 ESPOON ASUNNOT ESPOON LOKIRINNE 1, HULEVESISELVITYS Päivämäärä 31.8.2016 Laatija Kuvaus Ramboll Finland Oy Suunnitelmaselostus

Lisätiedot

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 8.3.2018 Luonnos Viite 1510036511 KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS RIIHIMÄEN KAUPUNKI KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI NORMAALIKOULUN ASEMAKAA- VAMUUTOKSEN NRO 8577 HULEVESISELVITYS

TAMPEREEN KAUPUNKI NORMAALIKOULUN ASEMAKAA- VAMUUTOKSEN NRO 8577 HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Syyskuu 2016 ID 1 588 910 TAMPEREEN KAUPUNKI NORMAALIKOULUN ASEMAKAA- VAMUUTOKSEN NRO 8577 HULEVESISELVITYS NORMAALIKOULUN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN

Lisätiedot

ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA

ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA ASUKASTILAISUUS 20.4.2017 RAVINTOLA WERSTAS, LAHTI OSMO NIIRANEN MARJO VALTANEN RADANVARREN TULEVA MAANKÄYTTÖ KAAVA-ALUEEN

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN ASEMAKAAVAN NRO 8549 HULEVESISELVITYS JA HALLINTASUUNNITELMA

HIPPOSKYLÄN ASEMAKAAVAN NRO 8549 HULEVESISELVITYS JA HALLINTASUUNNITELMA Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys ja hulevesien hallintasuunnitelma Päivämäärä Lokakuu 2018 ID 1 889 141 HIPPOSKYLÄN ASEMAKAAVAN NRO 8549 HULEVESISELVITYS JA HALLINTASUUNNITELMA

Lisätiedot

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA Perttu Hyöty, Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät Sadannasta valunnaksi Interseptio

Lisätiedot

Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia. MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG

Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia. MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG Hulevesien määrä tulee kasvamaan Syitä on kaksi: kaupunkirakenteen

Lisätiedot

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola IGS-FIN allasseminaari 11.10.2016 Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola 1 Hulevedet Hulevesi on rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyviä sade-

Lisätiedot

Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma

Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma 20.11.2012 Hulevesien hallinta SUUNNITTELUN AIKAINEN ORGANISAATIO: Tilaaja: Konsultti: WSP Finland Oy Petri Saarikoski (projektipäällikkö Niemenranta2)

Lisätiedot

Hatanpään sairaalan asemakaavan nro 8578 ehdotusvaiheen hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Donna id:

Hatanpään sairaalan asemakaavan nro 8578 ehdotusvaiheen hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Donna id: Hatanpään sairaalan asemakaavan nro 8578 ehdotusvaiheen Donna id: 1951431 Kaupunkiympäristön suunnittelu Pekka Heinonen 27.10.2017 27.10.2017 1(8) Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Tampereen kantakaupungin hulevesiohjelma

Lisätiedot

Pappilan asemakaavan nro 8492 hulevesiselvitys- ja suunnitelma

Pappilan asemakaavan nro 8492 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Pappilan asemakaavan nro 8492 Donna id: 1194949 Infran hankenumero: 4043222 Tampereen Infra Erikoissuunnittelija Pekka Heinonen Tampereen Infra PL 487 33101 Tampere Käyntiosoite Frenckellinaukio 2E Puhelin

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI Kalevanrinteen yleissuunnitelma-alue 8433 ja asemakaava-alueet 8477, 8478 ja 8479 RAPORTTI

TAMPEREEN KAUPUNKI Kalevanrinteen yleissuunnitelma-alue 8433 ja asemakaava-alueet 8477, 8478 ja 8479 RAPORTTI RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Kalevanrinteen yleissuunnitelma-alue 8433 ja asemakaava-alueet 8477, 8478 ja 8479 Hulevesiselvitys ja suunnitelma Donna ID 638 408 Revisio B Alkuperäinen Dokumentin pvm Laatija/asema/allekirj.

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Olli Jaakonaho, Uudenmaan ELY-keskus SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA KAAVOITUS, RAKENTEET, TOIMIVUUS JA HUOLTO

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID 1 157 799 Sivu 1 (13) Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI Viialan Nuijatie 31:n asemakaavan nro 8627 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

TAMPEREEN KAUPUNKI Viialan Nuijatie 31:n asemakaavan nro 8627 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Viialan Nuijatie 31:n asemakaavan nro 8627 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 576 083 Sivu 1 (16) Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys. Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta

Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys. Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta Etelä-Siilinjärvi -Vuorela, Toivala ja Jännevirta Etelä-Siilinjärven yleiskaava - hulevedet Tavoitteena

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI AK8297: PELLERVON KOULUN JA TREDUN TONTTIEN HULEVESISELVITYS JA HULE- VESIEN HALLINTASUUNNITELMA. Vastaanottaja Tampereen kaupunki

TAMPEREEN KAUPUNKI AK8297: PELLERVON KOULUN JA TREDUN TONTTIEN HULEVESISELVITYS JA HULE- VESIEN HALLINTASUUNNITELMA. Vastaanottaja Tampereen kaupunki Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys ja hulevesien hallintasuunnitelma Päivämäärä 6.11.2017 ID-numero (Donna) 577 871 TAMPEREEN KAUPUNKI AK8297: PELLERVON KOULUN JA TREDUN

Lisätiedot

Marja-Vantaan hulevesien hallinta

Marja-Vantaan hulevesien hallinta Marja-Vantaan hulevesien hallinta Huleveden käsittelystä ja viivytyksestä tulvareitteihin Marika Orava, suunnitteluinsinööri, DI Marja-Vantaan sijainti Marika Orava 2 Marja-Vantaa * Kotikaupunki n. 30

Lisätiedot

MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS

MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS SALON KAUPUNKI MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29948 Raportti 1 (12) Syvälä Riitta/ Pekka Raukola Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn lähtökohdat

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI MULTISILLAN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN NRO 8647 HULEVESISELVITYS ID Vastaanottaja Tampereen kaupunki

TAMPEREEN KAUPUNKI MULTISILLAN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN NRO 8647 HULEVESISELVITYS ID Vastaanottaja Tampereen kaupunki Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Marraskuu 2018 ID 3 043 672 TAMPEREEN KAUPUNKI MULTISILLAN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN NRO 8647 HULEVESISELVITYS 1 Tarkastus Laatija

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA 5.1.2018 SISÄLLYSLUETTELO Visulahden alueen nykytilan kuvaus... 1 Alueen yleiskuvaus... 1 Vesistöt... 1 Maaperä... 1 Hulevesien hallintasuunnitelma...

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys

HULEVESISELVITYS KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 24.7.2014 / Täydennetty 29.10.2014 Viite 1510002480-003 KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS VIITASAAREN

Lisätiedot

LIITE ESPOON KAUPUNKI. Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys

LIITE ESPOON KAUPUNKI. Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys LIITE 2 26.5.2014 ESPOON KAUPUNKI Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys Sisältö 2 1 JOHDANTO 3 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet 3 2 SUUNNITTELUALUE 3 2.1 Pinnanmuodot ja maaperä 4 3 VALUMA-ALUEET

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I)

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I) Liite 6 TYÖNUMERO: 20602005 KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN (VAIHE I) SWECO YMPÄRISTÖ OY Turku Muutoslista VALMIS FIANRY FIANRY FIJSUH LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

KAPULI III HULEVESISELVITYS

KAPULI III HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Mäntsälän kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 7.2.2014 Viite 1510009612 KAPULI III HULEVESISELVITYS MÄNTSÄLÄN KUNTA, KAPULI III HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.2.2012 Laatija

Lisätiedot

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 SUUNNITTELUALUEEN NYKYTILA 2.1 Maankäyttö 2.2 Valuma-alueet ja virtausreitit 2.3 Maaperä ja pohjavedet 3 SUUNNITELLUN MAANKÄYTÖN

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Anna Räisänen / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 30.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Kuvaa ei voi näyttää nyt. Taustaa

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 30.6.2014 Viite 1510007986 NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS NASTOLAN KUNTA ESISELVITYS Päivämäärä 30.6.20014

Lisätiedot

Hervantajärven asuinalueen asemakaavan nro 8192 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut

Hervantajärven asuinalueen asemakaavan nro 8192 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut Hervantajärven asuinalueen asemakaavan nro 8192 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI Donna id: 1373961 Infran hankenumero: 4045811 Tampereen Infra Pekka Heinonen Tampereen

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Vastaanottaja Hollolan kunta Asiakirjatyyppi Tilanvaraussuunnitelma Päivämäärä 7.12.2016 Viite 1510030125 HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Päivämäärä 7.12.2016 Laatija

Lisätiedot

Hervannan pohjoisakselin asemakaava-alueen kunnallistekniikan ja hulevesien hallinnan yleissuunnitelma

Hervannan pohjoisakselin asemakaava-alueen kunnallistekniikan ja hulevesien hallinnan yleissuunnitelma Hervannan pohjoisakselin asemakaava-alueen kunnallistekniikan ja hulevesien hallinnan yleissuunnitelma Raporttiluonnos Päiväys: Tilaaja: Laatija: Hyväksynyt: Tampereen kaupunki: Ilkka Kotilainen Sinikka

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Tuuli Vesanto / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 17.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Taustaa Turun kaupungin hulevesiohjelma

Lisätiedot

Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma

Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma TERVAJOEN KUNTA Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma Raportti, LUONNOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25776 Raportti, LUONNOS 1 (14) Havulinna Ella Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

Lielahtitalo, tontti , Teivaalantie 1, Tampere HULEVESI- SELVITYS Työnro

Lielahtitalo, tontti , Teivaalantie 1, Tampere HULEVESI- SELVITYS Työnro Lielahtitalo, tontti 837-263-2479-1, Teivaalantie 1, Tampere HULEVESI- SELVITYS 31.3.2011 Työnro 416058 2 (14) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät... 3 1.2 Aikaisemmat

Lisätiedot

INKOONPORTTI I HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA

INKOONPORTTI I HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA INKOON KUNTA INKOONPORTTI I HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA RAPORTTI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 13.12.2017 P29342P006 RAPORTTI 1 (11) 13.12.2017 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 SUUNNITTELUALUE...

Lisätiedot

Aunankorvenkadun teollisuustonttien laajentamisen asemakaavan nro 8537 hulevesiselvitys- ja suunnitelma

Aunankorvenkadun teollisuustonttien laajentamisen asemakaavan nro 8537 hulevesiselvitys- ja suunnitelma TAMPEREEN KAUPUNKI Aunankorvenkadun teollisuustonttien laajentamisen asemakaavan nro 8537 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Raportti, ID 1 453 423 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P27997 FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Kuva: Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut. Lapinrauniontie 3, Kaakkuri. Hulevesiselvitys

Kuva: Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut. Lapinrauniontie 3, Kaakkuri. Hulevesiselvitys Kuva: Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut Lapinrauniontie 3, Kaakkuri 23.5.2018 ALKUSANAT Lapinrauniontie 3:n hulevesiselvitys on laadittu palvelemaan kohteen asemakaavan laadintaa. Selvityksessä

Lisätiedot

PIEKSÄMÄKI, VANHA VARIKKOALUE HULEVESISELVITYS

PIEKSÄMÄKI, VANHA VARIKKOALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Pieksämäen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Heinäkuu 2012 PIEKSÄMÄKI, VANHA VARIKKOALUE HULEVESISELVITYS PIEKSÄMÄKI, VANHA VARIKKOALUE HULEVESISELVITYS Tarkastus 4.7.2012

Lisätiedot

YIT RAKENNUS OY AVIA KORTTELI HULEVESIEN YLEISSUUNNITELMA HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA

YIT RAKENNUS OY AVIA KORTTELI HULEVESIEN YLEISSUUNNITELMA HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA YIT RAKENNUS OY AVIA KORTTELI 52125 HULEVESIEN YLEISSUUNNITELMA HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA 2.9.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT JA SUUNNITTELUKOHDE... 3 1.1. ALUEEN YLEISKUVAUS... 4 1.1.1. Valuma-alue

Lisätiedot

JENSENINKADUN KAAVA-ALUEEN NRO 8550 HULEVESIEN HALLIN- TASUUNNITELMA

JENSENINKADUN KAAVA-ALUEEN NRO 8550 HULEVESIEN HALLIN- TASUUNNITELMA Vastaanottaja Yksityinen Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 7.2.2018 Donna ID 1 965 048 JENSENINKADUN KAAVA-ALUEEN NRO 8550 HULEVESIEN HALLIN- TASUUNNITELMA JENSENINKADUN KAAVA-ALUEEN NRO 8550

Lisätiedot

OULUNPORTTI. Hulevesiselvitys

OULUNPORTTI. Hulevesiselvitys Kesäkuu 2018 Taitto: Plaana Oy Kansikuva: Oulunportin yleissuunnitelmaluonnos, Oulun kaupunki/yyp. Kartat: Oulun kaupunki, Plaana Oy Alkusanat Oulunportin hulevesiselvitys on laadittu palvelemaan kohteen

Lisätiedot

YIT RAKENNUS OY AVIA KORTTELI HULEVESIEN YLEISSUUNNITELMA HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA

YIT RAKENNUS OY AVIA KORTTELI HULEVESIEN YLEISSUUNNITELMA HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA YIT RAKENNUS OY AVIA KORTTELI 52125 HULEVESIEN YLEISSUUNNITELMA HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA 2.6.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT JA SUUNNITTELUKOHDE... 3 1.1. ALUEEN YLEISKUVAUS... 4 1.1.1. Valuma-alue

Lisätiedot

Työpaketti 5: Taajamien rankkasadetulvien hallinnan parantaminen

Työpaketti 5: Taajamien rankkasadetulvien hallinnan parantaminen Työpaketti 5: Taajamien rankkasadetulvien hallinnan parantaminen VERTI - Vesihuoltoverkostojen tila ja riskienhallinta Outi Raudaskoski, Nora Sillanpää, Harri Koivusalo Rakennetun ympäristön laitos Vesi-

Lisätiedot

Hulevesien hallintasuunnitelma. Tietäjäntie 4, Espoo

Hulevesien hallintasuunnitelma. Tietäjäntie 4, Espoo Tietäjäntie 4, Espoo 3.0.206 3.0.206 (3) SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 2 HULEVESIEN HALLINNAN YLEISET PERIAATTEET... 2 3 SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS... 3 3. Nykyinen maankäyttö ja topografia... 3 3.2 Maaperäolosuhteet...

Lisätiedot

Hulevesien luonnonmukainen käsittely

Hulevesien luonnonmukainen käsittely 1 Hulevesien luonnonmukainen käsittely Hulevesien hallinta maankäytön suunnittelussa 27.2.2013 OULU MAISEMA-ARKKITEHTI ANTTI-JAAKKO KOSKENNIEMI 2 HULEVESIEN HALLINTA MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA Esityksen

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy

HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy 12.6.2018 LVI-suunnittelu KRAMOX Kalle Uuramo, Puh. 040 5919902 kalle.uuramo@kramox.fi Nanson Kiinteistöt Oy Hulevesiselvitys 2/17 Sisällys 1. JOHDANTO... 4 2. ALUEEN

Lisätiedot

Tampereen kaupungin julkisoikeudellinen hulevesimaksu. Esiselvitys ja työryhmän esitys hulevesimaksun määräytymisperusteista

Tampereen kaupungin julkisoikeudellinen hulevesimaksu. Esiselvitys ja työryhmän esitys hulevesimaksun määräytymisperusteista Tampereen kaupungin julkisoikeudellinen hulevesimaksu Esiselvitys ja työryhmän esitys hulevesimaksun määräytymisperusteista 5.9.2017 Sisällys 1 Tampereen kaupungin hulevesijärjestelmä... 2 2 Tampereen

Lisätiedot

KEMIJÄRVI BB HULEVESIEN MITOITUS

KEMIJÄRVI BB HULEVESIEN MITOITUS KEMIJÄRVI BB 26.6.2018 1 SADETILASTOT Ilmatieteenlaitoksen 1981-2010 vuositilastojen perusteella Kemijärven alueella sataa vuodessa keskimäärin 550-600 mm. Sademäärä vastaa 18-20 mm sademäärää kuukaudessa

Lisätiedot

Lielahden päiväkodin asemakaavan nro 8625 luonnosvaiheen hulevesiselvitys

Lielahden päiväkodin asemakaavan nro 8625 luonnosvaiheen hulevesiselvitys TAMPEREEN KAUPUNKI Lielahden päiväkodin asemakaavan nro 8625 luonnosvaiheen hulevesiselvitys 1 889 137 Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 9.3.2018 P33720 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Loppuraportti

Lisätiedot