Käyttöturvallisuustiedotteiden

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käyttöturvallisuustiedotteiden"

Transkriptio

1 Käyttöturvallisuustiedotteiden altistumistietojen käsittely Pääaiheet: Yrityksen REACH vaatimustenmukaisuustarkastus vastaanotetuille kemikaaleille ja niiden altistumisskenaariot sisältäville käyttöturvallisuustiedotteille. Suositukset viestinnästä toimitusketjussa eteenpäin altistumisskenaarion sisältävän käyttöturvallisuustiedotteen osalta.

2 Johdanto Brenntag Nordic on laatinut tämän oppaan yhteistyössä Kemi & Life Science:n kanssa yhdistyksen jäsenille, asiakkaille ja muille teollisille kemikaalien käyttäjille. Tämä opas on tarkoitettu yrityksen REACH vastaavalle, jolla on perustiedot REACH:stä sekä käyttöturvallisuustiedotteiden ja altistumisskenaarioiden käsittelystä. Oppaan ensimmäisessä osassa annetaan suosituksia REACH vaatimustenmukaisuuden tarkastukseen; miten yritys käsittelee vastaanotettuja kemiallisia aineita ja niiden altistumisskenaariot sisältäviä käyttöturvallisuustiedotteita tarkastaakseen, toimivatko he skenaarioissa määriteltyjen rajojen mukaisesti. Suosituksia voidaan käyttää tarkastettaessa kattaako vastaanotetut altistumisskenaariot sisältävä käyttöturvallisuustiedote oman toiminnan (kuten lastaus/purku bulkkina, pakkaaminen, varastointi jne.). Sivulta 5 alkaen löytyy suosituksia siitä, kuinka yritys voi hoitaa altistumisskenaariot sisältävien käyttöturvallisuustiedotteiden viestintää toimitusketjussa eteenpäin; esimerkiksi silloin, kun samaa kemiallista ainetta ostetaan useammalta valmistajalta. Sillä voi olla suuri merkitys asiakkaiden mahdollisuuksiin käsitellä kemiallisia aineita turvallisesti ja voimassa olevien säännösten mukaisesti. Opas on laadittu yhteistyössä Kemi & Life Science:n teknisten asiantuntijoiden kanssa. Suositukset ovat linjassa Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) ohjeiden kanssa, mitkä suosittelevat toimintatapoja altistumisskenaarioiden käsittelyyn käyttöturvallisuustiedotteissa.

3 KTT:n AS-tietojen käsittely 3 REACH vaatimustenmukaisuuden tarkastaminen Altistumisskenaarion (AS) sisältävä käyttöturvallisuustiedote (KTT) sisältää paljon ja usein myös monimutkaista tietoa. Sen vuoksi voi olla vaikeaa tarkastaa, onko oma kemikaalien käyttö katettu vastaanotetussa AS:ssa ja siten yhdenmukainen turvallisuustoimenpiteiden kanssa, joista toimittaja ilmoittaa. Nykyisen tiedon mukaan suurin osa teollisuudelle tarkoitetuista altistumisskenaarioista on kehitetty ECETOC- TRA 1 työkalun avulla. Tämän perusteella ja viitaten keskusteluihin ja suosituksiin ECHA:n Stakeholder Exchange Network on Exposure Scenarios (ENES) 2. kokouksesta, voidaan asettaa kolme pääkohtaa A, B ja C, jotka yhdessä yleisten valmistelujen kanssa auttavat varmistamaan, että käytöt ovat katettuja. Yleiset valmistelut A) Laajennetun KTT:n vastaanottaminen; tunnista olennaiset AS:t B) Tarkasta vaatimustenmukaisuus ympäröivän ympäristön osalta (teollisuus) C) Tarkasta vaatimustenmukaisuus työympäristön/ työtekijöiden osalta (teollisuus) Yleiset valmistelut luo yleiskatsaus: 1. Aloita käytönkuvaajista, jotka toimialajärjestösi on tunnistanut oleellisiksi (Fecc on Euroopan toimialajärjestö kemikaalien jakelijoille). Kartoita oma käyttö ja omat työprosessit (PROC:t) näiden käytönkuvaajien avulla. 2. Luo yleiskatsaus omiin toimintaolosuhteisiin ja riskinhallintatoimenpiteisiin 3. Tunnista keskeiset henkilöt ja kouluta henkilöstöä niin, että he voivat tehdä vaatimustenmukaisuuden tarkastuksen. 1 ECETOC-TRA: ECETOC Targeted Risk Assessment Tool on työkalu, jota käytetään ympäristön ja ihmisten (ammatillisen, yksityisen tai kuluttajana) altistumisen arviointiin sekä kemiallisten aineiden käytön riskinarviointiin.

4 4 Käyttöturvallisuustiedotteen altistumisskenaariotietojen käsittely Altistumisskenaariot sisältävän käyttöturvallisuustiedotteen vastaanottamisen jälkeen: A. Tunnista oleelliset AS:t a. Valitse ensin AS, joka kattaa oman käyttösi ja prosessisi, perustuen AS:n sisällysluettelossa ja AS:n otsikoissa annettuun tietoon. B. Tarkasta vaatimustenmukaisuus ympäristön osalta b. Keskity tarkastelemaan määrien noudattamista ja onko AS:ssa annettu tehokkaita toimenpiteitä ympäristöriskien hallintaan (katso ENES2 päätelmät). Lähtökohtaisesti ensisijaisena on tarve lukea eteenpäin ja keskittyä muihin parametreihin altistumisen arvioinnissa, jos käytetyt määrät ovat suuremmat tai toimenpiteet ovat erilaiset (vähemmän tehokkaat), silloin skaalausta tai mahdollista jatkokäyttäjän käytön arviointia voidaan harkita. Määrät liittyvät altistumiseen eikä niillä sellaisenaan ole vaikutusta varastointiin suljetuissa pakkauksissa. C. Tarkasta vaatimustenmukaisuus työntekijöiden osalta c. Tarkasta yksittäiset työprosessit (PROC:t), ovatko seuraavat standardivaatimukset / rajoitukset määritelty ja täyttyvätkö minimivaatimukset: i. työajan kesto ii. aineen pitoisuus / aineen muoto / pöly / höyry iii. toiminta ulkona/sisällä ja ilmanvaihto iv. kohdepoisto v. henkilösuojaimet PROC:t itsessään antavat usein viitteitä siitä, kuinka suljettu/avoin prosessi on. Usein AS:ssa voi esimerkiksi henkilösuojainten käyttöön olla yhdistetty työntekijän koulutustarve. Lopuksi vaatimustenmukaisuustarkastus pitää dokumentoida. Vaatimukset voidaan sisällyttää ohjeisiin työpaikalla. Jos tarkastus ei heti osoita vaatimustenmukaisuutta vastaanotetun AS:n kanssa, voit tehdä seuraavaa: Skaalata tarkistaaksesi/osoittaaksesi että käyttöolosuhteet ovat AS:n rajojen sisällä, vaikka ne ovat hieman erilaiset kuin AS:ssa on annettu. PROC hierarkian vuoksi PROC voi joissakin tapauksissa olla katettu, vaikka ko. PROC:a ei nimenomaisesti mainita AS:ssa.

5 KTT:n AS-tietojen käsittely 5 Keskustella toimittajan kanssa, jos puuttuva käyttö on mahdollista lisätä tai toimintaolosuhteita tai riskinhallintatoimenpiteitä on mahdollista muuttaa niin, että käyttösi on katettu. Muuta omaa prosessia/käyttöolosuhteita tai riskinhallintatoimenpiteitä niin, että ne vastaavat AS:ssa kuvattuja Tee oma kemikaaliturvallisuusarvio käytölle, joka puuttuu, toisille toimintaolosuhteille tai riskinhallintatoimenpiteille. Tarkista onko ainetta mahdollista saada vaihtoehtoiselta toimittajalta Korvaa aine toisella aineella. Suositukset viestintään: altistumisskenaariot sisältävän käyttöturvallisuustiedotteen viestintä toimitusketjussa eteenpäin; esimerkiksi kun samaa ainetta on ostettu useammalta eri valmistajalta. Tiedottaminen jakelijan toimittajalta jakelijan asiakkaalle voidaan tehdä usealla tavalla: 1. Jakelija lähettää toimitusketjussa eteenpäin kopion valmistajan laajennetusta käyttöturvallisuustiedotteesta (ext-sds). 2. Jakelija siirtää tiedot valmistajan ext-sds:stä jakelijan tietojärjestelmään. Jakelija lähettää valmistajan tiedot siirrettynä omaan ext-sds formaattiin ja lähettää sen eteenpäin toimitusketjussa. 3. Jakelija ostaa samaa ainetta useammasta lähteestä (useampi valmistaja = REACH rekisteröijä). Jakelija päättää konsolidoida tiedot valmistajien ext-sds:stä yhdeksi ext-sds:ksi, jonka jakelija luo tietojärjestelmäänsä ja lähettää sitten eteenpäin toimitusketjussa. Tehdyt valinnat riippuvat olosuhteista tapauskohtaisesti Esimerkiksi malli 3 voi olla asiaankuuluva, jos jakelija ostaa samaa ainetta useammalta valmistajalta ja varastoi kaikilta ostettuja aineita samassa varastotankissa. Jos jakelija ostaa ainetta suljetuissa pakkauksissa usealta toimittajalta ja käyttää eräseurantaa, voi malli 1 tai 2 olla asiaankuuluva.

6 6 KTT:n AS-tietojen käsittely Jos jakelija ostaa ainetta vain yhdeltä valmistajalta voi malli 1 tai 2 olla asiaankuuluva. Myös asiakaskohtainen viestintä on mahdollista, jolloin yksittäinen asiakas ei saa valmistajan kaikkea tietoa (KTT ja kaikkia AS:oita) vaan vain KTT:n sekä valitut AS:t, jotka ovat merkityksellisiä asiakkaan kannalta. Altistumisskenaarioiden konsolidointi Useilta eri toimittajilta samalle aineelle saatujen ext-sds:ien konsolidoinnissa jakelija vertaa kunkin valmistajan vastaavia tietoja ja: a) Tarkastaa aineen ID/luokitustiedot varmistaakseen, että on kyse samasta aineesta samoilla vaaroilla Selvittää mahdolliset erot valmistajien kanssa, ja mitä ne merkitsevät AS:lle Prosessi ja tulokset dokumentoidaan. b) Tarkastaa, että altistumisskenaarioon sisällytetyt käytöt ( use ) ovat samat Jos yksi valmistaja toimittaa AS:n, joka kattaa erityisen, merkityksellisen käytön ( use ), mutta toinen valmistaja ei sisällytä tätä käyttöä, voidaan valmistajaan olla yhteydessä ja selvittää, onko pois jättäminen tehty tarkoituksella ja pätevin syin. Tämä käyttö voidaan sisällyttää/sulkea pois konsolidoidusta versiosta, riippuen käydyn keskustelun tuloksesta. Prosessi ja tulokset dokumentoidaan. c) Tarkastaa, että toimintaolosuhteet ja riskinhallintatoimenpiteet ovat samat jokaiselle käytölle ( use ) AS:ssa. Jos on eroavaisuuksia, periaatteessa sopivimmat toimintaolosuhteet ja riskinhallintatoimenpiteet sisällytetään konsolidoituun AS:oon. Jos sopivimmat toimintaolosuhteet ja riskinhallintatoimenpiteet eivät samalla ole ne, jotka antavat vähäisimmän altistumisen (tiukimmat), on tärkeää, että: i. Varmistetaan, että halutut toimintaolosuhteet ja riskinhallintatoimenpiteet mahdollistavat turvallisen käytön, vaikka ne eivät ole yhtä tiukat, mitä toinen valmistaja ilmoittaa. ii. Tiedotetaan valmistajalle, että on saatu poikkeavaa tietoa samalle aineelle ja käytölle ( use ), tarkoituksena, että valmistajat harmonisoivat AS:t. iii. Varmistetaan, että tarkastus ja kommunikointi toimittajan kanssa kulkevat pätevän ja toimivaltaisen henkilön kautta. Prosessi ja tulokset dokumentoidaan.

7 KTT:n AS-tietojen käsittely 7 Hyödyllisiä lähteitä (Huom! Luettelo ei ole tyhjentävä): ECHA Guidance for downstream users 2013 version ECHA How downstream users can handle exposure scenarios Practical guide 13, Version 1, June Fecc Mapping of uses of the chemical distribution sector fecc/images/stories/downloads/she/2011/110817_uses%20as%20distributor.pdf Cefic, Ducc, Concawe, Fecc Messages to communicate in the supply chain on extended SDS for substances II, Final version 13 July Documents/IndustrySupport/Cefic%20communication%20on%20extSDS_ pdf Guidance on information requirements and chemical safety assessment Chapter R.12: Use descriptor system, version 2, March documents/10162/13632/information_requirements_r12_en.pdf Yleistä tietoa ECHA:n ENES ryhmästä ECHA:n ENES2 päätelmät

8

22.1.2013 Altistumisskenaariot - Selvitys 2012. REACH tiedolla tehokkaaseen riskinhallintaan - RETRIS 2012-13

22.1.2013 Altistumisskenaariot - Selvitys 2012. REACH tiedolla tehokkaaseen riskinhallintaan - RETRIS 2012-13 22.1.2013 Altistumisskenaariot - Selvitys 2012 REACH tiedolla tehokkaaseen riskinhallintaan - RETRIS 2012-13 Käytönkuvausjärjestelmä (Use description system) 120 100 % - osuus 80 60 40 Käytetty käyttökuvaajajärjestelmän

Lisätiedot

Altistumisskenaariot Mitä, miksi, kuka ja kenelle?

Altistumisskenaariot Mitä, miksi, kuka ja kenelle? Altistumisskenaariot Mitä, miksi, kuka ja kenelle? Jouni Räisänen Kaksi altistumisskenaariota 1 2 Kemikaaliturvallisuusarviointi altistumisskenaario Käyttöturvallisuustiedote, liitteenä altistumisskenaario

Lisätiedot

Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje

Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje TIETOVAATIMUKSET JA KEMIKAALITURVALLISUUSARVIOINTI (OSA D) Viite: ECHA-08-GF-07-FI Päivämäärä: 21/07/2008 Kieli: suomi Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje (ECHA) julkaisee sarjan tiedotteita,

Lisätiedot

Altistumisskenaarioista

Altistumisskenaarioista Altistumisskenaarioista Jouni Räisänen Altistuminen vai altistus? Kaksi kantaverbiä: altistaa ja altistua. Kun ihminen tai ympäristö on kontaktissa kemiallisen tai biologisen aineen tai fysikaalisen energian

Lisätiedot

Altistumisskenaariot toiminnanharjoittajille

Altistumisskenaariot toiminnanharjoittajille Hyvinvointia työstä Altistumisskenaariot toiminnanharjoittajille -Mikä on yritykseni rooli? Niina Kallio Työterveyslaitos 7.12.2015 Työterveyslaitos Niina Kallio www.ttl.fi 2 Mitä toimenpiteitä yrityksissä

Lisätiedot

Toimintamalli kemikaalien jatkokäyttäjille Altistumisskenaariot vertaaminen omaan toimintaan

Toimintamalli kemikaalien jatkokäyttäjille Altistumisskenaariot vertaaminen omaan toimintaan OPAS Toimintamalli kemikaalien jatkokäyttäjille Altistumisskenaariot vertaaminen omaan toimintaan 2 julkaisutiedot Tekstit: Pirjo Heikkilä Riitta Viinanen Aino Pippuri Jouni Räisänen Chemphex RV Chem Oy

Lisätiedot

REACH Roolit ja velvoitteet

REACH Roolit ja velvoitteet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Sari Tuhkunen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Sari Tuhkunen 9.3.2011 REACH Roolit ja velvoitteet Kemikaaliaamu 11.10.2016 Lyhyesti Tukesista Tukes valvoo

Lisätiedot

Jatkokäyttäjät. Tässä asiakirjassa selitetään yksinkertaisesti jatkokäyttäjien velvoitteet REACH-asetuksen noudattamiseksi. Versio 1.

Jatkokäyttäjät. Tässä asiakirjassa selitetään yksinkertaisesti jatkokäyttäjien velvoitteet REACH-asetuksen noudattamiseksi. Versio 1. TOIMINTAOHJEIDEN LYHENNELMÄ Jatkokäyttäjät Tässä asiakirjassa selitetään yksinkertaisesti jatkokäyttäjien velvoitteet REACH-asetuksen noudattamiseksi Versio 1.0 Joulukuu 2013 2 Toimintaohjeiden lyhennelmä

Lisätiedot

Valmistus- ja käyttötietojen

Valmistus- ja käyttötietojen Valmistus- ja käyttötietojen kerääminen Aineiston valmistelu jäsenrekisteröijä HelpNet-verkkoseminaari tietojen toimittamisesta yhteisesti jäsenrekisteröijät 28. ja 29. huhtikuuta 2010 Pedro Roselló Vilarroig

Lisätiedot

Osa 1 Johdanto kemikaaliturvallisuusarviointiin

Osa 1 Johdanto kemikaaliturvallisuusarviointiin Päärekisteröijien verkkoseminaari Kemikaaliturvallisuusarviointi/kemikaaliturvallisuusraportti (CSA/CSR) (I) Osa 1 Johdanto kemikaaliturvallisuusarviointiin 9.3.2010 Wim De Coen, Euroopan kemikaalivirasto

Lisätiedot

Työnantajan vastuut ja muutokset kemikaalilainsäädännössä

Työnantajan vastuut ja muutokset kemikaalilainsäädännössä Kemikaaliturvallisuus Työnantajan vastuut ja muutokset kemikaalilainsäädännössä Tiina Lius 14.3.2017 Sisältö Kuka vastaa kemikaaliturvallisuudesta? Henkilönsuojainten valinta Kemikaalilainsäädännön muutokset

Lisätiedot

REACH- ja CLP-asetusten määräajat toiminnanharjoittajan näkökulmasta. apulaisjohtaja Juha Pyötsiä Kemianteollisuus ry

REACH- ja CLP-asetusten määräajat toiminnanharjoittajan näkökulmasta. apulaisjohtaja Juha Pyötsiä Kemianteollisuus ry REACH- ja CLP-asetusten määräajat toiminnanharjoittajan näkökulmasta apulaisjohtaja Juha Pyötsiä Kemianteollisuus ry 12.10.2010 Juha Pyötsiä 10/27/2010 1 Vuoden 2010 loppu ENSIMMÄINEN TODELLINEN TESTI

Lisätiedot

Arviointi Chesarissa 26. maaliskuuta 2010

Arviointi Chesarissa 26. maaliskuuta 2010 Arviointi Chesarissa 26. maaliskuuta 2010 Chesarin toiminnot 1. Aineiden hallinta 2. Käyttöjen raportointi 3. Arviointien hallinta 4. Altistumisskenaarioiden ja kemikaaliturvallisuusraporttien tuottaminen

Lisätiedot

Jatkokäyttäjän kemikaaliturvallisuusraportin laatiminen Käytännön opas 17

Jatkokäyttäjän kemikaaliturvallisuusraportin laatiminen Käytännön opas 17 Jatkokäyttäjän kemikaaliturvallisuusraportin laatiminen Käytännön opas 17 2 Jatkokäyttäjän kemikaaliturvallisuusarvioinnin ja -raportin laatiminen OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Tässä asiakirjassa selostetaan

Lisätiedot

Chesar toimintaperiaate ja yhteenveto

Chesar toimintaperiaate ja yhteenveto Chesar toimintaperiaate ja yhteenveto 26. maaliskuuta 2010 Chesar - toimintaperiaate ja yhteenveto Chesarin tavoite ja käyttökohde Työkalun rakenne - kuusi toimintoryhmää Yleinen työnkulku Chesarissa Tavoite

Lisätiedot

Uudet kemikaaliasetukset:reach ja CLP, mitä niistä tulee kemian opetuksessa tietää? apulaisjohtaja Juha Pyötsiä Kemianteollisuus ry 17.4.

Uudet kemikaaliasetukset:reach ja CLP, mitä niistä tulee kemian opetuksessa tietää? apulaisjohtaja Juha Pyötsiä Kemianteollisuus ry 17.4. Uudet kemikaaliasetukset:reach ja CLP, mitä niistä tulee kemian opetuksessa tietää? apulaisjohtaja Juha Pyötsiä Kemianteollisuus ry 17.4.2009 Juha Pyötsiä17042009 1 REACH Asetus kemikaalien rekisteröinnistä,

Lisätiedot

REACH-asetus Kemikaalien arviointi ja GLP-vaatimukset

REACH-asetus Kemikaalien arviointi ja GLP-vaatimukset REACH-asetus Kemikaalien arviointi ja GLP-vaatimukset GLP-seminaari, FIMEA 10.2.2010 Kirsi Sihvonen Euroopan kemikaalivirasto - ECHA Sisältö REACH-asetus Prosessit Rekisteröinnin aikataulu Rekisteröintiasiakirja

Lisätiedot

Haasteet/velvollisuudet rekisteröinnin jälkeen. Kemikaaliaamu Helsinki Kenneth Bergroth

Haasteet/velvollisuudet rekisteröinnin jälkeen. Kemikaaliaamu Helsinki Kenneth Bergroth Haasteet/velvollisuudet rekisteröinnin jälkeen Kemikaaliaamu Helsinki 11.10.2016 Kenneth Bergroth Kaikki aineet rekisteröity entä nyt??! 31.5.2018 määräaika = merkittävä virstanpylväs! Muistutus : Mikäli

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä REACH-asetus (EU) N:o 1907/2006 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja

Lisätiedot

Jos asiat ovat kunnossa nykyisen lainsäädännön mukaan, on helpompi siirtyä noudattamaan REACH-asetuksen velvoitteita.

Jos asiat ovat kunnossa nykyisen lainsäädännön mukaan, on helpompi siirtyä noudattamaan REACH-asetuksen velvoitteita. Anna-Liisa Sundquist Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö REACH tärkeä myös PK-sektorille Euroopan Union uusi kemikaaliasetus, REACH, tulee voimaan 1.6.2007. Vaikka konkreettisia toimia

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Sari Tuhkunen 9.3.2011. REACH-asetus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Sari Tuhkunen 9.3.2011. REACH-asetus Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Sari Tuhkunen 9.3.2011 REACH-asetus REACH Asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista. Regulation concerning Registration,

Lisätiedot

Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 45 REACH. Perustietoa työpaikoille EU:n kemikaaliasetuksesta TYÖSUOJELUHALLINTO

Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 45 REACH. Perustietoa työpaikoille EU:n kemikaaliasetuksesta TYÖSUOJELUHALLINTO Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 45 REACH Perustietoa työpaikoille EU:n kemikaaliasetuksesta TYÖSUOJELUHALLINTO Tampere 2008 ISBN 978-952-479-072-7 ISSN 1456-257X Multiprint Oy, Tampere 2008 REACH-asetus

Lisätiedot

Altistumisskenaariot vertaaminen omaan toimintaan Toimintamalli jatkokäyttäjille

Altistumisskenaariot vertaaminen omaan toimintaan Toimintamalli jatkokäyttäjille Altistumisskenaariot vertaaminen omaan toimintaan Toimintamalli jatkokäyttäjille 3.12.2015 P. Heikkilä Chemphex Toimintamalli jatkokäyttäjille Hankkeen toteutus: 10.09.2013-30.09.2014 Rahoitus: STM, Tukes

Lisätiedot

REACH-asetuksen mukainen esirekisteröinti ja rekisteröinti: kysymyksiä ja vastauksia

REACH-asetuksen mukainen esirekisteröinti ja rekisteröinti: kysymyksiä ja vastauksia MEMO/08/240 Bryssel 11. huhtikuuta 2008 REACH-asetuksen mukainen esirekisteröinti ja rekisteröinti: kysymyksiä ja vastauksia EU:n uusi kemikaaliasetus REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia Kysymyksiä ja vastauksia Milloin hypokloriitti hyväksytään aktiiviaineeksi? Biosidivalmistekomitean (BPC) käsittelyyn on työsuunnitelman mukaan tulossa (2016-2017) : Natriumhypokloriitti (2016 joulukuussa)

Lisätiedot

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015. Mistä lisää tietoa kemikaaleista?

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015. Mistä lisää tietoa kemikaaleista? Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015 Mistä lisää tietoa kemikaaleista? Sisältö Tukes? Käyttöturvallisuustiedote Kemikaalien rajoitukset Erityistä huolta aiheuttavat aineet 6.5.2015

Lisätiedot

Altistumisskenaarioiden tarkastaminen. Kati Johansson Asiantuntija, työhygienia

Altistumisskenaarioiden tarkastaminen. Kati Johansson Asiantuntija, työhygienia Altistumisskenaarioiden tarkastaminen Kati Johansson Asiantuntija, työhygienia 3.12.2015 Sisältö Altistumisskenaariot Nesteellä Vaihtoehto 1 Vaihtoehto 2 Yhteistä molemmille vaihtoehdoille Vie lopputulos

Lisätiedot

Osa 3 Tunnistetut käytk Altistumisen arviointi Riskinluonnehdinta Työkalut ja ohjeet

Osa 3 Tunnistetut käytk Altistumisen arviointi Riskinluonnehdinta Työkalut ja ohjeet Päärekisteröijien ijien verkkoseminaari Kemikaaliturvallisuusarviointi/kemi- kaaliturvallisuusraportti (CSA/CSR) (I) Osa 3 Tunnistetut käytk ytöt Altistumisen arviointi Riskinluonnehdinta Työkalut ja ohjeet

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta 27. helmikuuta 2003 PE 321.965/8-16 TARKISTUKSET 8-16 Lausuntoluonnos (PE 321.965) John Purvis Ehdotus Euroopan

Lisätiedot

SIGMA-ALDRICH. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 6.0 Muutettu viimeksi Päiväys

SIGMA-ALDRICH. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 6.0 Muutettu viimeksi Päiväys SIGMA-ALDRICH sigma-aldrich.com KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 6.0 Muutettu viimeksi 23.06.2015 Päiväys 04.10.2017 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen

Lisätiedot

REACH-valvontaopas ympäristönsuojeluviranomaiselle

REACH-valvontaopas ympäristönsuojeluviranomaiselle YMPÄRISTÖHALLINNON OHJEITA 7 2014 REACH-valvontaopas ympäristönsuojeluviranomaiselle YMPÄRISTÖN- SUOJELU Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes YMPÄRISTÖMINISTERIÖ 126 Miljöhandledning 2012 Glesbygdens

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu: 1/5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REF 532015 Kauppanimi FiFo MN 616 1/4, 15,0 cm 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt

Lisätiedot

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön pitää tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Muutettu viimeksi 05.05.2014 Versio 8.1 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero 01-2119457637-27-XXXX CAS-Nro.

Lisätiedot

SIGMA-ALDRICH. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 5.3 Muutettu viimeksi Päiväys

SIGMA-ALDRICH. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 5.3 Muutettu viimeksi Päiväys SIGMA-ALDRICH sigma-aldrich.com KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 5.3 Muutettu viimeksi 21.05.2015 Päiväys 29.09.2017 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen

Lisätiedot

Aineet esineissä ja niitä koskevat velvoitteet

Aineet esineissä ja niitä koskevat velvoitteet Aineet esineissä ja niitä koskevat velvoitteet 6.6.2012, Tieteiden talo Henna Piha Euroopan kemikaalivirasto ECHA Helpdesk Unit Aineet esineissä ja niitä koskevat velvoitteet Johdanto Velvoitteet Usein

Lisätiedot

GHS CLP. Vaarallisten kemikaalien uusi luokitus- ja merkintäjärjestelmä

GHS CLP. Vaarallisten kemikaalien uusi luokitus- ja merkintäjärjestelmä GHS CLP Vaarallisten kemikaalien uusi luokitus- ja merkintäjärjestelmä 2 3 Sisällysluettelo GHS mikä se on...4 CLP mikä se on...4 Muutamia CLP:n mukaisia luokittelun ja merkitsemisen perusteita...5 Vertailutaulukko

Lisätiedot

Altistumisskenaarioiden käsittelemistä koskevat ohjeet jatkokäyttäjille Käytännön opas 13

Altistumisskenaarioiden käsittelemistä koskevat ohjeet jatkokäyttäjille Käytännön opas 13 Altistumisskenaarioiden käsittelemistä koskevat ohjeet jatkokäyttäjille Käytännön opas 13 Annankatu 18, PL 400, 00121 Helsinki Puh. +358 9 686180 Faksi +358 9 68618210 echa.europa.eu OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Turvallisempi arki meille kaikille Tukes ehkäisee henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahinkoja sekä varmistaa tavaroiden ja palveluiden vaatimustenmukaisuutta. STHS-koulutuspäivät 7.2.2018, Oulu 2 KEMIKAALIT

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUKSELLE TOIMITETTAVIEN AINEIDEN TOIMITUSEHDOT

RATAHALLINTOKESKUKSELLE TOIMITETTAVIEN AINEIDEN TOIMITUSEHDOT RATAHALLINTO- 1(5) RATAHALLINTOKESKUKSELLE TOIMITETTAVIEN AINEIDEN TOIMITUSEHDOT Ratahallintokeskus on vahvistanut rataverkon tarpeisiin käytettävien aineiden toimitusehdot 1111/739/99 voimassaoleviksi

Lisätiedot

Tieteellinen tutkimus ja kehittäminen (TT&K) sekä tuote- ja prosessisuuntautunut tutkimus ja kehittäminen (PPORD)

Tieteellinen tutkimus ja kehittäminen (TT&K) sekä tuote- ja prosessisuuntautunut tutkimus ja kehittäminen (PPORD) TOIMINTAOHJEIDEN LYHENNELMÄ Tieteellinen tutkimus ja kehittäminen (TT&K) sekä tuote- ja prosessisuuntautunut tutkimus ja kehittäminen (PPORD) Tässä asiakirjassa selitetään yksinkertaisesti niitä hakijoita

Lisätiedot

Kemikaalien turvallisuus huomisen Euroopassa

Kemikaalien turvallisuus huomisen Euroopassa Kemikaalien turvallisuus huomisen Euroopassa Helsinki kemikaaliviraston kotipaikkana Kai Savolainen REACH Asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelystä ja rajoittamisesta voimaan

Lisätiedot

Kemikaaliriskien hallinta ympäristöterveyden kannalta. Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio

Kemikaaliriskien hallinta ympäristöterveyden kannalta. Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio Kemikaaliriskien hallinta ympäristöterveyden kannalta Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio 1 Riskien hallinta riskinarvioijan näkökulmasta! Sisältö: REACH-kemikaalit/muut kemialliset aineet

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Muutettu viimeksi 11.11.2016 Versio 6.1 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero 01-2119967408-25-XXXX CAS-Nro. 70356-09-1 1.2 Aineen

Lisätiedot

REACH- ja CLP-lainsäädäntö: kemikaalien vaarat, merkinnät ja turvallinen käyttö

REACH- ja CLP-lainsäädäntö: kemikaalien vaarat, merkinnät ja turvallinen käyttö Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Maarit Priha 12.4.2014 REACH- ja CLP-lainsäädäntö: kemikaalien vaarat, merkinnät ja turvallinen käyttö Sisältö EU:n kemikaalilainsäädäntö: o REACH- ja CLP-asetusten

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedotteiden laatimista koskevat ohjeet

Käyttöturvallisuustiedotteiden laatimista koskevat ohjeet T O I M I N T A O H J E E T Käyttöturvallisuustiedotteiden laatimista koskevat ohjeet Versio 2.2 Joulukuu 2014 2 Käyttöturvallisuustiedotteiden laatimista koskevat ohjeet Versio 2.2 - Joulukuu 2014 Versio

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Muutettu viimeksi 08.01.2015 Versio 3.0 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero 01-2119980706-26-XXXX CAS-Nro.

Lisätiedot

REACH-asetukseen perustuva eläinkokeita korvaavien menetelmien käyttö

REACH-asetukseen perustuva eläinkokeita korvaavien menetelmien käyttö Viite: ECHA-11-FS-06-FI ISBN-13: 978-92-9217-602-0 REACH-asetukseen perustuva eläinkokeita korvaavien menetelmien käyttö Eräs tärkeimmistä REACH-asetuksen laatimisen ja hyväksymisen syistä oli se, että

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Muut kauppanimet Pätee myös seuraaviin materiaalinumeroihin: 1035481 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu: 1/5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REF 740917.1 Kauppanimi Buffer AE (1000 ml) 1 x 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt

Lisätiedot

Kemikaalivalvonta-asiat pk-yrityksissä

Kemikaalivalvonta-asiat pk-yrityksissä Kemikaalivalvonta-asiat pk-yrityksissä Yritysneuvojien ympäristökoulutus Hotelli Haaga, Haaga- sali valvonta ja säädökset tunnistaminen varastoinnin vaatimukset 1 TOIMINNANHARJOITTAJAN VELVOLLISUUDET huolehtimisvelvollisuus

Lisätiedot

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön pitää tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

Rekisteröinnin suunnittelu

Rekisteröinnin suunnittelu Rekisteröinnin suunnittelu 1 (11) Rekisteröinnin suunnittelu Johdanto Rekisteröintiprosessi vie a esirekisteröinnistä alkaen siihen asti, kun olet onnistuneesti toimittanut rekisteröintiaineistosi. Rekisteröintiin

Lisätiedot

Yrityksille tietoa TTT-asioista

Yrityksille tietoa TTT-asioista Yrityksille tietoa TTT-asioista Työterveyshuolto, työsuojelutoiminta, perehdytys, riskienarviointi ja kemikaalit työpaikalla. 16.11.2010 Mika Valllius 1 Työterveyshuolto Työterveyshuolto Työterveyshuolto

Lisätiedot

REACH ja CLP asetusten velvoitteet maahantuojalle, jakelijalle ja jatkokäyttäjälle

REACH ja CLP asetusten velvoitteet maahantuojalle, jakelijalle ja jatkokäyttäjälle REACH ja CLP asetusten velvoitteet maahantuojalle, jakelijalle ja jatkokäyttäjälle 1 Sisällysluettelo Keitä REACH ja CLP koskee?... 3 REACH asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista ja lupamenettelystä...

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Anna-Maija Hämäläinen Koulutuspäivä 10.4.2013. Mitä biosidiasetuksen lisäksi pitää tietää ja tehdä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Anna-Maija Hämäläinen Koulutuspäivä 10.4.2013. Mitä biosidiasetuksen lisäksi pitää tietää ja tehdä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Anna-Maija Hämäläinen Koulutuspäivä 10.4.2013 Mitä biosidiasetuksen lisäksi pitää tietää ja tehdä Esityksen sisältö 1. Valmisteen luokitus, merkinnät ja pakkaaminen

Lisätiedot

vaikutukset työterveyteen ja työsuojeluun Anna-Liisa Sundquist

vaikutukset työterveyteen ja työsuojeluun Anna-Liisa Sundquist vaikutukset työterveyteen ja työsuojeluun 20.11.2007 Anna-Liisa Sundquist REACH-asetus 1907/2006 1) Asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelystä ja rajoittamisesta. Regulation concerning

Lisätiedot

REACH ja ECHA - tilannekatsaus

REACH ja ECHA - tilannekatsaus REACH ja ECHA - tilannekatsaus Tukes-talvitapaaminen 2013 Jukka Malm Johtaja Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) 13. helmikuuta 2013 1 Esityksen pääkohdat 1. REACH mitä saavutettu 5 vuodessa 2. Mitä ECHA:lla

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Päiväys: 07.08.2015 Versio 1.0 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero Tälle aineelle ei ole saatavilla rekisteröinti numeroa, koska

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedotteiden ja altistumisskenaarioiden merkitys jakelijoille ja jatkokäyttäjille. Jouni Räisänen

Käyttöturvallisuustiedotteiden ja altistumisskenaarioiden merkitys jakelijoille ja jatkokäyttäjille. Jouni Räisänen Käyttöturvallisuustiedotteiden ja altistumisskenaarioiden merkitys jakelijoille ja jatkokäyttäjille Jouni Räisänen Käyttöturvallisuustiedote (KTT) Asiakirja, jolla välitetään tietoa aineen tai seoksen

Lisätiedot

Tuotelainsäädäntö. 2015 / Mika Kapanen

Tuotelainsäädäntö. 2015 / Mika Kapanen Tuotelainsäädäntö 2015 / Mika Kapanen Perusprinsiipit Yritysten toiminnassa lainsäädännön suhteen on kolme perusprinsiippiä : Lainsäädäntö, myös ympäristölait, on yrityksen jokapäiväistä elämää Vastuuta

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Muutettu viimeksi 28.11.2014 Versio 15.0 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero 01-2119489461-32-XXXX CAS-Nro. 151-21-3 1.2 Aineen

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus REACHja CLP-asetusten toimeenpanoon

Ajankohtaiskatsaus REACHja CLP-asetusten toimeenpanoon Ajankohtaiskatsaus REACHja CLP-asetusten toimeenpanoon KENK infotilaisuus 12.10.2010 HTC Helsinki REACH- ja CLP-asetusten velvoitteet Kemialliset aineet on rekisteröitävä, niitä voidaan arvioida, niille

Lisätiedot

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt FYSIKAALISET VAARATEKIJÄT (F) VAAROJEN TUNNISTAMINEN Yritys: Päiväys: Arvioinnin kohde: Tekijät: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia esiintyy vaaraa tietoa Melu F 1. Jatkuva melu F 2. Iskumelu

Lisätiedot

KEMIKAALIT. valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset. 28.2.2008 Yritysneuvojat Kemikaalit

KEMIKAALIT. valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset. 28.2.2008 Yritysneuvojat Kemikaalit KEMIKAALIT valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset KEMIKAALILAINSÄÄDÄNNÖN VALVONTA Teollinen käsittely ja varastointi Ympäristön suojelu Terveyden suojelu ja työsuojelu Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Kemikaalilainsäädäntö ja hallinto 2012 Auli Kostamo

Kemikaalilainsäädäntö ja hallinto 2012 Auli Kostamo Kemikaalilainsäädäntö ja hallinto 2012 Auli Kostamo Rekisteröintiasiakirjat Tekninen asiakirja(reach liite VI, vähintään 1 t/a) Kemikaaliturvallisuusraportti(REACH liitei, vähintään 10 t/a) Tietovaatimukset

Lisätiedot

Jatkokäyttäjien toimintaohjeet

Jatkokäyttäjien toimintaohjeet Jatkokäyttäjien toimintaohjeet Tammikuu 2008 REACH-asetuksen täytäntöönpanoa koskevat toimintaohjeet OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Tämä asiakirja sisältää REACH-asetusta koskevat toimintaohjeet. Toimintaohjeissa

Lisätiedot

Tietovaatimuksia ja kemikaaliturvallisuusarviointia koskevat ohjeet

Tietovaatimuksia ja kemikaaliturvallisuusarviointia koskevat ohjeet Tietovaatimuksia ja kemikaaliturvallisuusarviointia koskevat ohjeet Luku R.12: Käyttökuvaajajärjestelmä Versio: 2 Maaliskuu 2010 OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Tässä asiakirjassa selostetaan REACH-lainsäädännön

Lisätiedot

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön pitää tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedotteen laatiminen

Käyttöturvallisuustiedotteen laatiminen T O I M I N T A O H J E I D E N L Y H E N N E L M Ä Tässä asiakirjassa selitetään yksinkertaisesti REACH-asetuksen mukaisten käyttöturvallisuustiedotteiden laatimisen ja toimittamisen pääperiaatteet ja

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tämä käyttöturvallisuustiedote valmistetaan vapaaehtoisesti. Sitä ei vaadita asetuksen (EY) No 1907/2006 31 artiklan KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Suomi Kemikaalin ja sen valmistajan, maahantuojan tai muun

Lisätiedot

Tarkastusohjeet. 1. Tuotteen tunneettu käyttöhistoria. 2. Alustavat huomiot. 3. Kuoren tarkastus 1/6. Henkilösuojaimen tarkastus

Tarkastusohjeet. 1. Tuotteen tunneettu käyttöhistoria. 2. Alustavat huomiot. 3. Kuoren tarkastus 1/6. Henkilösuojaimen tarkastus Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön tulisi tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

Tietovaatimuksia ja kemikaaliturvallisuusarviointia koskevat ohjeet Altistumisskenaarion muoto

Tietovaatimuksia ja kemikaaliturvallisuusarviointia koskevat ohjeet Altistumisskenaarion muoto Tietovaatimuksia ja kemikaaliturvallisuusarviointia koskevat ohjeet Altistumisskenaarion muoto osassa D: Altistumisskenaarion laatiminen osassa F: Kemikaaliturvallisuusraportin muoto Versio 2.1 Marraskuu

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Määritelmiä Talouden toimijalla tarkoitetaan valmistajaa, valtuutettua

Lisätiedot

Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi

Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi Tukes valvoo ja edistää tuotteiden, palveluiden ja tuotantojärjestelmien turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Toimintamme kohteita ovat Sähkö ja hissit Kemikaalituotteet

Lisätiedot

Käyttöohje Työturvallisuuskeskus RASSI Riskien arviointi sähköaloille Sisällys Yleistä Liitynnät Sovellusympäristö

Käyttöohje Työturvallisuuskeskus RASSI Riskien arviointi sähköaloille Sisällys Yleistä Liitynnät Sovellusympäristö Käyttöohje 1 (7) RASSI Riskien arviointi sähköaloille Sisällys Yleistä...1 Liitynnät...1 Sovellusympäristö...1 Rassin käyttö...2 Riskien arviointi...3 Riskitarkastelu, vaaraluettelon teko...4 Riskitarkastelu,

Lisätiedot

Koneyhdistelmät. Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina. Turvallisen tekniikan seminaari Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta Suomi. Kiwa Inspecta.

Koneyhdistelmät. Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina. Turvallisen tekniikan seminaari Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta Suomi. Kiwa Inspecta. [presentation title] via >Insert >Header & Footer Koneyhdistelmät Turvallisen tekniikan seminaari 6.6.2018 Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Kiwa & Kiwa Inspecta

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Muutettu viimeksi 13.01.2017 Versio 1.2 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero Tuote on valmiste. REACH-rekisteröintinumero katso

Lisätiedot

Toimintaohjeita koskeva tiedote

Toimintaohjeita koskeva tiedote Viite: ECHA-2010-GF-01-FI Päi vämäärä: 9.6.2010 Kieli: suomi Jätteitä ja hyödynnettäviä aineita koskevat toimintaohjeet (ECHA) julkaisee sarjan tiedotteita, joissa esitetään jäsennelty tiivistelmä kaikista

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Johdanto tietojen yhteiskäytt. yttöön

Johdanto tietojen yhteiskäytt. yttöön Päärekisteröijien webinaari Tietojen yhteiskäyttö ja jakaminen Johdanto tietojen yhteiskäytt yttöön 30.4.2010 Laurence Hoffstadt, ECHA 1 Keskeiset periaatteet Miksi tietoja jaetaan Keneltä tietojen yhteiskäyttöä

Lisätiedot

Kemikaalitieto yhdestä palvelusta

Kemikaalitieto yhdestä palvelusta Kemikaalitieto yhdestä palvelusta Minna Valtavaara Kemikaali-ilmoituksen teko- ohjeistus Kirjautuminen Ota käyttöön Suomi.fi tunnistautuminen ja valtuutukset Katso erilliset ohjeet suomi.fi tunnistautumiseen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Muutettu viimeksi 29.05.2013 Versio 15.1 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero Tuote on valmiste. REACH-rekisteröintinumero katso

Lisätiedot

Kemikaalivaarojen arviointi

Kemikaalivaarojen arviointi Kemikaalivaarojen arviointi Kemikaalivaarojen arviointi Tämä ohje on tehty auttamaan kemikaalivaarojen tunnistamista ja hallintaa työpaikoilla. Ohjeessa on annetaan käytännöllisiä ohjeita kemikaalivaarojen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Muutettu viimeksi 01.11.2016 Versio 2.2 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero CAS-Nro. 100-51-6 01-2119492630-38-XXXX 1.2 Aineen

Lisätiedot

Kansallinen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman selvityspyyntö YM1/461/2010

Kansallinen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman selvityspyyntö YM1/461/2010 Ympäristöministeriö 28.1.2011 Pekka Jalkanen YM1/461/2010 Pirkko Kivelä Kopio: Marilla Lahtinen, STM Kansallinen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman selvityspyyntö YM1/461/2010 Teknisen Kaupan ja

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Abbreviation: Elektrolyt CDM 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita

Lisätiedot

Aineiston luominen ja toimittaminen

Aineiston luominen ja toimittaminen Aineiston luominen ja toimittaminen Mike RASENBERG Rekisteröinti ja IT-työkalut Päärekisteröijien webinaari Perusedellytykset (business rules) 22.4.2010 Työnkulku Rekisteröinnin pääkohdat I 1 Päärekisteröijä

Lisätiedot

Uusi sähköturvallisuuslaki

Uusi sähköturvallisuuslaki Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 8.5.2017 Hannu Mattila Uusi sähköturvallisuuslaki - talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Uusi sähköturvallisuuslaki mitä? Laki 1135/2016 Asetukset

Lisätiedot

Liite IV 2 (5) Sisällysluettelo

Liite IV 2 (5) Sisällysluettelo Liite IV Liite IV 2 (5) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Kunnan kuluttajaturvallisuusvalvontaviranomaisen tehtävät... 3 3. Valvonnan maksullisuus... 4 4. Tarkastukset ja niiden sisältö... 4 5. Valvontakohteiden

Lisätiedot

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA (Euroopan kemikaaliviraston hallintoneuvoston päätös) TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Suomenkielinen versio on epävirallinen konsolidoitu versio Euroopan kemikaaliviraston

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Muutettu viimeksi 15.01.2016 Versio 1.1 KOHTA 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero Tuote on valmiste. REACH-rekisteröintinumero katso

Lisätiedot

Kaasupörssin kaupankäynti-ilmoitussäännöt Versio 1.0

Kaasupörssin kaupankäynti-ilmoitussäännöt Versio 1.0 Kaasupörssin kaupankäynti-ilmoitussäännöt Versio 1.0 v6 Kaasupörssin kaupankäynti-ilmoitussäännöt 1.0 2 (9) Muutokset Versio Pvm Muutos 1 13.9.2017 2 18.11.2017 Vaatimukset taseryhmää koskien lisätty,

Lisätiedot

ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA. Merja Virtanen

ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA. Merja Virtanen ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA Merja Virtanen KONTAKTIMATERIAALIEN OIVA-TARKASTUKSET ELINTARVIKEHUONEISTOSSA 1/5 Tarkastus kohdistetaan elintarvikkeen kanssa kosketukseen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CAS-Nro.: EG-Nro.: 7732-18-5 213-791-2 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Ekosuunnitteludirektiivin perusteella annetut määräykset ja merkinnät Finvac 27.01.2016 Mika Kapanen

Ekosuunnitteludirektiivin perusteella annetut määräykset ja merkinnät Finvac 27.01.2016 Mika Kapanen Ekosuunnitteludirektiivin perusteella annetut määräykset ja merkinnät Finvac 27.01.2016 Mika Kapanen Koskee koko LVI-alaa... - Ekosuunnittelun ja energiamerkinnän perusteet lyhyesti - LVI-alaa koskevia

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedotteen tietojen lisäksi kemikaalituoterekisteriin toimitetaan seuraavat tiedot:

Käyttöturvallisuustiedotteen tietojen lisäksi kemikaalituoterekisteriin toimitetaan seuraavat tiedot: 965/2011 3 OHJEET TIETOJEN TOIMITTAMISEKSI Liite 1 Kemikaalitietojen toimittaminen Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle on kansallinen menettely, jolla samalla toimeenpannaan CLP-asetuksen 45 artiklan

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY COOPER MUURAHAISSPRAY Sivu 1 / 5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY Käyttöturvallisuustiedote täyttää asetuksen (EY) N:o 1907/2006,2015/830

Lisätiedot

Ohjeet ja suositukset

Ohjeet ja suositukset Ohjeet ja suositukset Ohjeet ja suositukset keskusvastapuolten kollegioiden jäsenten välisistä kirjallisista sopimuksista ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris Cedex 07 France Puh. +33 (0) 1 58

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Kemikaaliriskien hallinta työssä ja REACH Tiina Santonen, tiimipäällikkö, Kemikaaliturvallisuus Kemikaaliriskien hallinta työpaikoilla Työturvallisuuslaki (738/2002) ja VNa 715/2001

Lisätiedot