KOHTI PAREMPAA KUSTANNUSTIETOUTTA. Opas kuntapäättäjille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOHTI PAREMPAA KUSTANNUSTIETOUTTA. Opas kuntapäättäjille"

Transkriptio

1 KOHTI PAREMPAA KUSTANNUSTIETOUTTA Opas kuntapäättäjille

2 Lukijalle Kunnallistalouden seuranta, mittaaminen ja raportointi tulisi olla jokaisen kuntapäättäjän tavoite ja päämäärä, sillä kunnallisvaltuustoissa käsitellään päivittäin jokaiseen suomalaiseen liittyviä kysymyksiä. Jostain syystä kunnallistalouden raportit ja työkalut ovat kuitenkin huonommalla tolalla useissa kunnissa verrattuna esimerkiksi yksityiseen sektoriin. Koostimme tämän oppaan auttaaksemme kaikkia suomalaisia kuntapäättäjiä ja julkishallinnon talouden parissa työskenteleviä pohtimaan kuntatalouden yleisimpiä haasteita sekä näkemään ratkaisumahdollisuuksia kohti parempaa kunnallistaloutta ja kustannustietoutta kaikissa Suomen kunnissa. Toivottavasti se tarjoaa vastauksia myös sinun kysymyksiisi ja mietteisiisi. Solenovo Oy

3 Sisällys Kustannusten hallinnan haasteita kunnissa 4 Perinteisen toimintamallin ongelmia 7 Läpinäkyvyyttä kuntien kustannusten hallintaan 8 Kustannuslaskennan automatisoinnin hyödyt 10 Henkilöstökustannusten merkitys kuntataloudessa 13 Awartia Kilpailukykyinen kustannuslaskentajärjestelmä kunnille 15 Lisätietoja aiheesta 17 Solenovo Oy 18

4 Kustannusten hallinnan haasteita kunnissa Tulo- ja menoerien moniulotteisuus. Kustannusten seuranta ja hallinta on kuntatasolla ja ylipäätään julkishallinnossa hyvin erilaista kuin esimerkiksi yritysmaailmassa. Kuntien tulolähteet ovat moniulotteinen kokonaisuus valtionosuuksineen ja verotuloineen. Menoerät taas muodostuvat yksittäisistä suurista eristä ja muuttujia on monia. Kuntien kustannusten hallinta on hankala laji, sillä monista eri suunnista tulee erilaisia toiveita kustannusten optimointiin ja parempaan kohdentamiseen. Veronmaksajat haluavat eri asioita kuin valtio, ja kaikkien osapuolten toiveita on suhteellisen vaikea toteuttaa. Ennustettavuuden puute. Kuntien toiminta rakentuu hyvin monista eri osa-alueista. Pirstaloituneessa ympäristössä menojen ennakointi voi koitua monille kunnille haasteeksi. Budjetointivaiheessa ei esimerkiksi tiedetä, kuinka monta henkilöä kunnassa tulee olemaan tällä budjettikaudella kunnallisen terveydenhuollon piirissä tai millaisia uusia tarpeita vaikkapa maahanmuuttopolitiikka aiheuttaa kunnalliselle terveydenhuollolle. Sote onkin kokonsa vuoksi varmasti yksi vaikeimmista puolista hallita kuntataloudessa, ellei jopa vaikein. Myös suunniteltu ja eduskunnassa käsittelyssä oleva SoTe-uudistus tuo omat lisähaasteensa kokonaisuuden hahmottamiseen.

5 Kustannusten hallinnan haasteita kunnissa Tietoa ei hyödynnetä riittävästi. Monet kunnat toteuttavat kirjanpitoa vain lain edellyttämällä tasolla, ja prosesseja on vaikeaa lähteä yhtäkkiä muuttamaan, vaikka tahtotila olisikin oikea. Toisinaan informaatiota olisi mahdollista saada enemmänkin irti esimerkiksi tuotetuista palveluista tai tuotteista, mutta tätä ei jostain syystä tehdä. Kyse voi olla puhtaasti käytetyistä työkaluista, mutta monesti taustalla on myös raportointiprosessien jäykkyys. Jos tietoa kuitenkin kerätään, miksi sitä ei myös hyödynnettäisi täyteen potentiaaliinsa? Tieto on vanhentunutta. Joissain tilanteissa talousarviot tehdään vanhan tiedon pohjalta, jolloin myös niiden perusteella tehtävät päätökset tehdään vanhentuneen tiedon perusteella. Jos laskentojen perusteena oleva lähtöaineisto ei ole laadukasta tai paikkansapitävää, ei siitä voida myöskään tehdä luotettavia laskelmia. Heikot työkalut. Haasteeksi joidenkin kuntien taloudenpidossa ja kustannusten hallinnassa voivat muodostua myös tarpeisiin soveltumattomat työkalut ja työvälineet. Pahimmillaan budjetteja, laskelmia ja kustannusarvioita pyöritellään Excel-taulukoissa. Vaikka käytössä olisikin Excelin lisäksi jokin toinen raportointityökalu, se ei välttämättä palvele esimerkiksi ennusteisiin ja erilaisten mitä jos -skenaarioiden ja simulointien luomiseen liittyviä tarpeita. Toisaalta taas jotkut työkalut voivat jäädä täysin hyödyntämättä ajanpuutteen tai työkalujen monimutkaisuuden vuoksi.

6 Yleisimpiä haasteita kustannusten hallinnassa kuntapuolella ovat siis mm.: Ennustettavuuden puute Tarpeisiin sopimattomien raportointivälineiden puute Toimintojen moninaisuus ja pirstaloituneisuus Laskennat tehdään vanhentuneen tiedon perusteella Todellisten kustannusten arviointi on hyvin summittaista

7 Perinteisen toimintamallin ongelmat Useimmissa kunnissa perusraportit saadaan ulos jollain työkalulla, mutta tiedon todellinen hyöty jää täysin valjastamatta. Tietoa kerätään ja luokitellaan jo tilastointivelvoitteenkin vuoksi, mutta tietoa ei hyödynnetä riittävästi. Joissain kunnissa laskentojen tekeminen on työkalujen tai ajanpuutteen vuoksi hidasta ja työlästä, ja laskentoja tehdään pahimmillaan vain kerran tai kaksi vuodessa. Tällaiset laskennat ovat monesti auttamattomasti jäljessä nykytilanteesta ja ne perustuvat vain historiatietoon ja tiettynä ajankohtana vallitsevaan tilanteeseen. Useissa kunnissa käytetään Exceliä apuvälineenä joidenkin laskentojen tekemisessä. Manuaalisesti tehtävät laskennat ja taulukot ovat aina ihmisen tekemiä, mikä tekee niistä myös virhealttiita. Yksikin pieni virhe taulukossa voi vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi. Myös muutosten tekeminen laskelmiin on hyvin työlästä, kun se toteutetaan manuaalisesti rakennettuihin taulukoihin. Isoja ja tärkeitäkin päätöksiä käsitellään kunnallisvaltuustoissa pahimmillaan vanhentuneiden ja virheellistenkin tietojen ja laskelmien perusteella. Päättäjät ovat prosessien ja joustamattomien työkalujen armoilla, ja kuntatalouden kehitystä on vaikea toteuttaa ilman ajantasaista ja kuranttia tietoa. Nämä haasteet on kuitenkin voitettavissa ja ratkaistavissa jo pelkästään toimivien työkalujen ja prosessien uudistamisen avulla.

8 Läpinäkyvyyttä kuntien kustannusten hallintaan Kunnallisvaltuustot ja kuntapäättäjät ovat vastuussa veronmaksajien tuottamista varoista. Päättäjät tarvitsevat läpinäkyvyyttä siihen, mitä mikäkin maksaa ja mihin rahat menevät. Yksityiset toimijat ovat tässä jo pitkällä ja julkishallinnon on pysyttävä mukana kilpailussa. Kuntapäättäjille on luotava edellytykset rationaalisten ja oikeaan tietoon perustuvien päätösten tekemiselle. Kun kuntien kustannusten hallintaa halutaan parantaa, ensimmäisenä on tärkeää varmistua työkalujen sopivuudesta, tiedon ajantasaisuudesta ja laskentamallien toimivuudesta. Kun laskentamallit on rakennettu oikein ja järkevästi, on helpompi myös osoittaa jälkikäteen, miten tietty kustannus tai menoerä on laskettu. Näin parannetaan taas läpinäkyvyyttä koko kuntatalouden tasolla. Paremman informaation avulla tehdään parempia päätöksiä ja parannetaan ennusteita siitä, mihin olemme menossa. Kustannusten läpinäkyvyys auttaa kuntia vertaamaan oman toimintansa kustannuksia yksityisen sektorin tarjoamien palvelujen kustannuksiin, kohdentamaan menoja ja tuloja oikein sekä optimoimaan kustannuksia ja siten hyödyntämään monipuolista tuotantorakennetta mahdollisimman tehokkaasti.

9 Hyvien työkalujen, ajantasaisen tiedon ja läpinäkyvämpien laskelmien avulla ymmärrys kuntataloudesta sekä sen kustannuksista lisääntyy, ja kustannustietoisuutta saadaan kasvatettua kaikilla päättäjätasoilla.

10 Kustannuslaskennan automatisoinnin hyödyt Tiedon ajantasaisuus. Tehokkaan ja nykyaikaisen kustannuslaskentajärjestelmän avulla laskelmat päivittyvät automaattisesti reaaliajassa, jolloin manuaalista työtä ei enää tarvita. Aiemmin laskentoja manuaalisesti tehneiden henkilöiden aika vapautuu lisäarvoa tuottaviin tehtäviin ja virheiden riski vähenee. Kokonaiskustannusten hahmottaminen. Hyvä järjestelmä auttaa myös kokonaiskustannusten hahmottamisessa niiden aiheuttamisperiaatteen mukaisesti. Järjestelmä voidaan asettaa automatisoidusti jakamaan esimerkiksi tietyt välilliset kustannukset tietyille kustannuspaikoille oikein suhteutettuina. Tällöin esimerkiksi tilakustannukset saadaan otettua mukaan kustannuslaskentaan, kun ne voidaan jakaa useamman toimijan kesken. Osumatarkkuuden parantaminen. Hyvän kustannuslaskentajärjestelmän avulla kirjanpidon tarkkuutta saadaan parannettua, ja sitä kautta talouden raportoinnista saadaan enemmän irti. Lakisääteisten raporttien ja laskelmien lisäksi saadaan selville esimerkiksi toimintokohtaiset katetuotot ja menoja voidaan kohdistaa entistä tarkemmin. Hyvä järjestelmä mahdollistaa myös tarkempien ennusteiden ja mitä jos -simulointien tekemisen. Tarkemmat vertailut kuntien välillä. Laskentojen automatisointi ja tiedonkeruu auttaa myös laajemmaltikin, kuin vain yksittäisen kunnan taloudenpitoa. Mitä useampi kunta toteuttaa läpinäkyvää, tehokasta kustannuslaskentaa, sitä paremmin voimme vertailla kuntien välisiä eroja. Jos esimerkiksi huomataan, että vanhustenhoidon kustannukset per asiakas ovat toisessa kunnassa huomattavasti alhaisemmat samoilla asiakasmäärillä, voidaan pohtia, mitä voisimme tehdä alentaaksemme omia kustannuksiamme.

11 Esimerkkejä kustannuslaskennan automatisoinnilla saatavasta tiedosta: Mihin rahat todellisuudessa kuluvat? Mistä kustannukset koostuvat? Mikä toiminta syö suurimman osan menoistamme? Mitä toimintoja meidän olisi syytä ulkoistaa? Mitä toimintoja meidän olisi syytä tuottaa itse? Miten tietty kustannus on laskettu? Onko tieto luotettavaa? Onko tieto ajantasaista? Millaisia ovat eri toimintojen katteet? Millainen kustannusrakenteemme on verrattuna muihin kuntiin? Mitä voisimme toiminnassa tehostaa? Millä keinoin? Ovatko eri yksiköiden väliset resurssit tasapainossa?

12 Johdon raportointijärjestelmän integrointi olemassa oleviin työkaluihin on mahdollista ja nykypäivänä myös varsin vaivatonta. Jos tietoa muutenkin kerätään, miksi sitä ei myös hyödynnettäisi?

13 Henkilöstökustannusten merkitys Kuntien ja kuntayhtymien menoista yli puolet on henkilöstömenoja. Kunnat.net verkkosivusto Henkilötyön määrä on merkittävä kuntien kustannuksiin vaikuttava tekijä. Tämän vuoksi käytettyjä työtunteja olisi ensiarvoisen tärkeää seurata ja mitata. Seuranta voi tapahtua jatkuvana prosessina tai tietyin väliajoin kerättävänä datana. Olipa seurannan keino millaista tahansa, henkilötyön määrän seuraaminen auttaa menojen tehokkaammassa kohdentamisessa. Kun työtunteja käytetään kustannusajurina, henkilöstöön kuluvista menoista saadaan läpinäkyvämpää ja tällöin toimintaa voidaan ohjata aiempaa tarkemmin dataan perustuen. Työajanseurannasta saatavan datan tulee kuitenkin olla riittävän laadukasta ja tarkkaa, jotta sen avulla voidaan tehdä oikeita päätöksiä tai muovata toimintatapoja. Kuntien työajanseuranta voi kuitenkin olla hyvin erityyppistä kuin esimerkiksi yrityspuolella, jolloin työajanseurannan työkalut eivät välttämättä tue kuntatason prosesseja. Tavoitteita ja prosesseja tukeva järjestelmä tai työkalu on kriittisen tärkeää päätöksien pohjalla olevan datan keräämiselle. Muista siis varmistua valitsemanne työkalun sopivuudesta julkishallinnon työajanseurantaan. Solenovo on auttanut kuntia paremmassa taloushallinnossa jo vuosien ajan, ja tunnemme myös julkishallinnon työajanseurannan haasteet. Olemmekin kehittäneet SoleTM-työajanseurannan työkalun erityisesti julkisorganisaatioiden tarpeita ja tavoitteita tukevaksi.

14 Esimerkkejä kustannuslaskennan automatisoinnilla saatavasta tiedosta: Tehostetun palveluasumisen kustannus X euroa per asukas Tehostetun palveluasumisen kustannus X euroa per hoitohuone Tilakustannukset per kiinteistössä toimiva yksikkö Jos lääkkeen hinta nousee 0,30 euroa, miten tämä vaikuttaa koko sairaalan toimintakustannuksiin? Tuotetun palvelun kustannukset per tunti Kustannus per palohälytys Kotihoidon kustannus per asiakaskäynti

15 Awartia kilpailukykyinen kustannuslaskentajärjestelmä kunnille Awartia on Solenovon kehittämä kustannuslaskentajärjestelmä, jossa käytettävyys on nostettu etusijalle. Awartia mahdollistaa selkeän, suoraviivaisen talousraportoinnin ja kannattavuuden hallinnan julkisorganisaatioille. Awartian avulla kustannusten hallinta ja erilaiset laskelmat saadaan läpinäkyviksi ja mitattaviksi. Awartian avulla taloutta johdetaan faktaan perustuen, eikä vain mutu-tuntumalla. Järjestelmän avulla kulut ikään kuin korvamerkitään kuuluvaksi sinne, mistä ne koostuvat. Awartia mahdollistaa myös erilaisten simulointien ja mitä jos-analyysien tekemisen. Tällöin talouden ennakointi ja riskienhallinta muuttuu hallitummaksi kokonaisuudeksi, kun eri skenaarioita voidaan vertailla toisiinsa. Järjestelmä tuotetaan SaaS-ratkaisuna pilven välityksellä, jolloin järjestelmä on hyvin kevyt ottaa käyttöön ja pitää toiminnassa. Awartia on rakennettu käytettävyyden maksimoimiseksi ja sen käyttö on hyvin helppoa ja intuitiivista. Yhdessä SoleTMtyöajanseurannan kanssa Awartia soveltuu erinomaisesti kuntatalouden seurantaan, mittaamiseen ja raportointiin. Tutustu Awartia-kustannuslaskentajärjestelmään tarkemmin kotisivuillamme tai pyydä demo asiantuntijaltamme. Awartia mahdollistaa paremman ennakoinnin, kustannustietoisuuden sekä lopulta parempien päätösten tekemisen ajantasaisen ja luotettavan tiedon pohjalta.

16 Awartian ansiosta monimutkaisista kuntatalouden laskelmista saadaan helpommin ymmärrettäviä, ja kannattavuuden hallinnasta sekä kustannuslaskennasta tulee vaivattomasti osa koko julkisorganisaation toimintaa.

17 Lisätietoja aiheesta Toivottavasti tämä opas tarjosi sinulle lisätietoa kuntien taloudenhallintaan ja raportointiin liittyen. Mikäli kaipaat lisätietoja aiheesta, voit kääntyä suoraan meidän puoleemme. Autamme mielellämme kaikissa kuntatalouden parantamiseen liittyvissä kysymyksissä! Ota yhteyttä asiantuntijaan!

18 Solenovo Oy Solenovo Oy on vuonna 1996 perustettu Joensuussa toimiva selainpohjaisia toiminnanohjauksen ja resurssienhallinnan ratkaisuja tarjoava ohjelmistoyritys. Olemme toimineet julkishallinnon kumppanina jo pitkään ja kerryttäneet kokemusta erityisesti koulutussektorilta. Olemme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme innovatiivinen sekä pitkäaikainen kumppani, joka pystyy tarjoamaan johtavaa teknologiaa soveltavia tuotteita sekä palveluja joustavasti ja asiakkaiden tarpeet huomioiden. Toimimme asiakkaidemme ydinprosessien kehittäjänä, ja tämän vuoksi meille on ensiarvoisen tärkeää, että luottamus meidän ja asiakkaidemme välillä säilyy ja syvenee. Solenovo toimii yhä perustamispaikkakunnallaan Joensuussa sekä Helsingissä, mutta palvelee asiakkaitaan valtakunnallisesti. Tällä hetkellä Solenovon joukkoihin kuuluu kolmisenkymmentä asiantuntijaa. Hyödynnämme ratkaisuissamme myös kansainvälisen yhteistyökumppaniverkostomme osaamista.

SOLETION - KANNATTAVUUDEN HALLINTA

SOLETION - KANNATTAVUUDEN HALLINTA SOLETION - KANNATTAVUUDEN HALLINTA Suurennuslasi liiketoiminnan kannattavuuteen Hallitse organisaatiosi toimintaa tehokkaasti ja kokonaisvaltaisesti ilman turhia kuluja OHJAA PAREMMIN Saavuta linjakas

Lisätiedot

Miksi työaikaa kohdennetaan? Onko tässä järkeä?

Miksi työaikaa kohdennetaan? Onko tässä järkeä? Miksi työaikaa kohdennetaan? Onko tässä järkeä? Seija Friman 6.5.2015 Tilaisuus, Esittäjä Työajan kohdentaminen Kiekun myötä Kustannuslaskenta & tuottavuusnäkökulma Työajan kohdentaminen mahdollistaa kustannusten

Lisätiedot

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen Heli Leskinen, lehtori, TAMK heli.leskinen@tamk.fi Agenda Mitä on liiketoimintaosaaminen? Miten sote-uudistus haastaa liiketoimintaosaamista?

Lisätiedot

TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA

TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA Pikaopas TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA Mikä on sähköinen taloushallinto? Sähköinen taloushallinto tarkoittaa yksinkertaistettuna yrityksen taloushallintoon liittyvien tehtävien,

Lisätiedot

Visma Netvisor. Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen. RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet

Visma Netvisor. Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen. RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet Visma Netvisor Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen CRM JA MYYNTI PROJEKTINHALLINTA TYÖAIKA JA KULUT AUTOMATISOITU LASKUTUS RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet

Lisätiedot

UUSI HILKKA KOTIHOIDON JA -PALVELUN DIGITALISOINTI

UUSI HILKKA KOTIHOIDON JA -PALVELUN DIGITALISOINTI UUSI HILKKA KOTIHOIDON JA -PALVELUN DIGITALISOINTI Jääkö liian vähän aikaa hoivatyölle? Kehitimme uuden Hilkka toiminnanohjausjärjestelmän vähentämään papereiden pyörittelyä ja tietokoneella istumista.

Lisätiedot

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut Fiksulla kunnalla on Oikeat kumppanit & parhaat palvelut Fiksusti toimiva pärjää aina. Myös tiukkoina aikoina. Fiksu katsoo eteenpäin Kuntien on tuotettava enemmän ja laadukkaampia palveluita entistä vähemmällä

Lisätiedot

Alkukartoitushaastattelujen alustavia havaintoja

Alkukartoitushaastattelujen alustavia havaintoja Alkukartoitushaastattelujen alustavia havaintoja 12.11.2009 Tero Haahtela Olavi Kallio Pekka Malinen Pentti Siitonen TKK BIT 1 Teknisen sektorin roolin kokeminen Teknistä sektoria ei koeta miellettävän

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Valtorin kustannuslaskennan malli. Marjukka Posio ja Hanna Kuikka

Valtorin kustannuslaskennan malli. Marjukka Posio ja Hanna Kuikka Valtorin kustannuslaskennan malli Marjukka Posio ja Hanna Kuikka Valtorin tarpeet kustannuslaskennalle Valtori toimittaa toimialariippumattomat ict-palvelut valtionhallinnon organisaatioille. Rahoitusmalliltaan

Lisätiedot

Ennustamisen ja Optimoinnin mahdollisuudet

Ennustamisen ja Optimoinnin mahdollisuudet Ennustamisen ja Optimoinnin mahdollisuudet Agenda Mitä optimointi on Ennustamisen mahdollisuudet Optimoinnin eri tasot ja tavoitteet Optimoinnin käyttöönotto Mitä optimointi on Mitä optimointi on? Oikea

Lisätiedot

ESAVI-kirjanpitoyksikön Kieku-kokemuksia

ESAVI-kirjanpitoyksikön Kieku-kokemuksia ESAVI-kirjanpitoyksikön Kieku-kokemuksia Valtiokonttorin Kieku-tilaisuus 02.04.2014 Talouspäällikkö Pasi Katajisto Yleistä Kirjanpitoyksikön virallinen nimi on Etelä-Suomen aluehallintovirasto ESAVI-kpy

Lisätiedot

järjestelmän hankintaan

järjestelmän hankintaan järjestelmän hankintaan Yrityksen toimintojen hallintaan sopivan ohjelmiston miettiminen voi olla haastavaa, varsinkin jos aiempaa kokemusta ei ole. Tästä oppaasta löydät vinkkejä siihen, mitä kannattaa

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Projektin palikat hallintaan! Tehokkaan projektinhallinnan opas. Idea Suunnittelu Käynnistäminen Toteutus Tulos

Projektin palikat hallintaan! Tehokkaan projektinhallinnan opas. Idea Suunnittelu Käynnistäminen Toteutus Tulos Projektin palikat hallintaan! Tehokkaan projektinhallinnan opas Idea Suunnittelu Käynnistäminen Toteutus Tulos 1 Tehokas projektinhallinta on avain tuloksellisuuteen Projektinhallinta on taitolaji. Siinä

Lisätiedot

B2B Cloud. Virtaviivaista sähköistä liiketoimintaa ja yhteistyötä. Basware e-invoicing Forum

B2B Cloud. Virtaviivaista sähköistä liiketoimintaa ja yhteistyötä. Basware e-invoicing Forum B2B Cloud Virtaviivaista sähköistä liiketoimintaa ja yhteistyötä Basware e-invoicing Forum 29.3.2012 Sisältö Basware lyhyesti Transaktiokaaos Mikä ihmeen B2B Cloud Basware lyhyesti Historia Perustettu

Lisätiedot

RAKSAKYMPPI käytännöksi

RAKSAKYMPPI käytännöksi RAKSAKYMPPI käytännöksi Perusteet Käyttö Hyödyt Kokemuksia Tarja Mäkelä VTT RATUKE-seminaari 20.9.2007 RAKSAKYMPPI -uutta ajattelua työturvallisuuteen Lisätietoja: Tarja Mäkelä VTT Puh. 020 722 3308, tarja.makela@vtt.fi

Lisätiedot

Kuntamaisemasta apua omaan päätöksentekoomme. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 25.5.2010 Kuntamaisema Seminaari

Kuntamaisemasta apua omaan päätöksentekoomme. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 25.5.2010 Kuntamaisema Seminaari Kuntamaisemasta apua omaan päätöksentekoomme Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 25.5.2010 Kuntamaisema Seminaari Raisio Asukkaita reilu 24 000 Yrityksiä yli 1400 Sosiaali- ja terveyspalvelut isäntäkuntamallilla

Lisätiedot

Pohjoismaisen JMIhankintaverkoston. kysyntäennusteita hyödyntäen. Eglo-seminaari Helsinki, 30.5.2006 Heli Laurikkala ja Tero Kankkunen

Pohjoismaisen JMIhankintaverkoston. kysyntäennusteita hyödyntäen. Eglo-seminaari Helsinki, 30.5.2006 Heli Laurikkala ja Tero Kankkunen Pohjoismaisen JMIhankintaverkoston kehittäminen kysyntäennusteita hyödyntäen Eglo-seminaari Helsinki, 30.5.2006 Heli Laurikkala ja Tero Kankkunen Sisällys Lähtökohta Osallistujat Tavoitteet Aikataulu Toimenpiteet

Lisätiedot

VIRASTOSTA LIIKELAITOKSEKSI. 1. Toiminnan haasteet kiristyvässä kuntataloudessa

VIRASTOSTA LIIKELAITOKSEKSI. 1. Toiminnan haasteet kiristyvässä kuntataloudessa 1 VIRASTOSTA LIIKELAITOKSEKSI 1. Toiminnan haasteet kiristyvässä kuntataloudessa Kiinteistömassan ylläpidon kustannukset ovat kasvaneet viime vuosina huomattavasti nopeampaa kuin yleinen kustannuskehitys

Lisätiedot

KUN PUHUU SOTESTA, SAAKO PUHUA RAHASTA?

KUN PUHUU SOTESTA, SAAKO PUHUA RAHASTA? KUN PUHUU SOTESTA, SAAKO PUHUA RAHASTA? Yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja Terveystalo terveystalo.com #terveystalo Tehostetun palveluasumisen vuorokausihinta omassa tuotannossa ja ostopalveluissa

Lisätiedot

Sote Integraatio ja yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi ryhmä II

Sote Integraatio ja yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi ryhmä II Sote Integraatio ja yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi ryhmä II pj Tanja Matikainen, Janakkalan kunta siht. Reetta Sorjonen, Hämeen liitto Tehtävä 1. Valitkaa taulukosta

Lisätiedot

Työ on. muuttunut. Digitalisoimme työajanhallinnan.

Työ on. muuttunut. Digitalisoimme työajanhallinnan. Työ on muuttunut Digitalisoimme työajanhallinnan. Työn tulos ei synny sen tekemiseen käytetystä ajasta vaan sen tuottavuudesta. Työ on muuttunut. Digitalisaatio sekä muutokset ympäristössä, yhteiskunnassa

Lisätiedot

Tietojohtamisen arviointimalli

Tietojohtamisen arviointimalli Tietojohtamisen arviointimalli Kesäkuu 2019 Tietojohtamisen arviointimalli Aki Jääskeläinen (Tampereen Yliopisto), Nina Helander (Tampereen Yliopisto), Virpi Sillanpää (Tampereen Yliopisto), Riikka-Leena

Lisätiedot

Welding documentation management WELDEYE -HITSAUKSEN HALLINTAOHJELMISTO

Welding documentation management WELDEYE -HITSAUKSEN HALLINTAOHJELMISTO Welding documentation management WELDEYE -HITSAUKSEN HALLINTAOHJELMISTO 13.01.2018 Welding documentation management VIRTAVIIVAISTETTUA HITSAUSTUOTANNON DOKUMENTAATIOTA, JOKA SISÄLTÄÄ RIKKOMATTOMAN AINEENKOETUKSEN

Lisätiedot

Kustannuslaskennan tarveselvityksen tulokset

Kustannuslaskennan tarveselvityksen tulokset Kustannuslaskennan tarveselvityksen tulokset Segmenteittäin Johtava asiantuntija Gabriella Adlercreutz-Laurin, Valtiokonttori Tilaisuus, Esittäjä Yleistä kyselystä Kysely lähetetty 61 virastolle 10 ministeriölle

Lisätiedot

Yhdessä tekemisen taidot - Yhdessä onnistumme! Merja Mäkisalo-Ropponen, TtT, kansanedustaja, Muistiliiton puheenjohtaja

Yhdessä tekemisen taidot - Yhdessä onnistumme! Merja Mäkisalo-Ropponen, TtT, kansanedustaja, Muistiliiton puheenjohtaja Yhdessä tekemisen taidot - Yhdessä onnistumme! Merja Mäkisalo-Ropponen, TtT, kansanedustaja, Muistiliiton puheenjohtaja Osallisuus edellytyksenä yhdessä tekemiselle ( Jokainen on tärkeä ) Osallisuus on

Lisätiedot

LUONNOS. Maakuntien tiedolla johtaminen. Kustannus-hyötyanalyysi Etunimi Sukunimi

LUONNOS. Maakuntien tiedolla johtaminen. Kustannus-hyötyanalyysi Etunimi Sukunimi LUONNOS Maakuntien tiedolla johtaminen Kustannus-hyötyanalyysi 11.03.2019 1 29.5.2019 Etunimi Sukunimi Kustannus-hyötyanalyysin skenaariot Kustannus-hyötyanalyysissä tunnistettiin neljä mahdollista skenaariota,

Lisätiedot

Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa?

Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa? YHTEENVETO 25.4.2017 Feelback Oy Pieni Robertinkatu 9, 00130 HELSINKI Y-tunnus 1702297-8 www.feelback.com Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa? Tausta!! - Asiakaspolku - Tutkimuksen toteuttaminen

Lisätiedot

Kuntatalouden työkalupakki tutuksi

Kuntatalouden työkalupakki tutuksi Kuntatalouden työkalupakki tutuksi Kuntamarkkinat 13.9.2018 Henrik Rainio vt. johtaja, kuntatalous Kuntakohtainen verotulojen ennustekehikko Kunnilla on mahdollisuus tilata koko maan ennustekehikon tiedoista

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Hyvinvoinnin palvelutarjotin löydä, vertaa ja arvioi arkipäivän lähipalvelusi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kainuun HB-pilotin kohderyhmät 1. Erityislapsiperheet (erityistä tukea tarvitsevat

Lisätiedot

Ethical Leadership and Management symposium

Ethical Leadership and Management symposium www.laurea.fi Ethical Leadership and Management symposium Hyvinvointipalvelut ekosysteemien tietojen mallintaminen 6.10.2016 Dos. Jorma Jokela 2 3 MORFEUS hanke WORKSHOP työskentelyn taustalla yliopettaja

Lisätiedot

Sote- integraatio. pj. Janne Parikka siht. Jukka Lindberg

Sote- integraatio. pj. Janne Parikka siht. Jukka Lindberg Sote- integraatio pj. Janne Parikka siht. Jukka Lindberg Aihe: Sote-integraatio ja asukas- ja asiakaslähtöisyys - Vammaispalveluissa asiakkaat ovat 100% myös terveydenhuollon asiakkaita, ei pidä luukuttaa

Lisätiedot

Sopimusten ja tärkeiden asiakirjojen arkistointi vaivattomasti palveluna

Sopimusten ja tärkeiden asiakirjojen arkistointi vaivattomasti palveluna Löydä nautittavat ratkaisut Sopimusten ja tärkeiden asiakirjojen arkistointi vaivattomasti palveluna 18.11.2010 Kuka puhuu? Elinar Oy Ltd Sisällönhallinta- ja kollaboraatioratkaisut Monipuolinen osaaminen:

Lisätiedot

HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI

HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI Hyvinvointipalveluita asiakkaan parhaaksi Hyvinvointipalvelujen järjestäminen on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä tehtävistä ellei jopa kaikkein tärkein. Onnistuminen tässä

Lisätiedot

Talous. Vastuuvalmistelija Miia Kiviluoto

Talous. Vastuuvalmistelija Miia Kiviluoto Talous Vastuuvalmistelija Miia Kiviluoto Talous-kokonaisuus: valmistelun tavoitteet 1/2 Tahe-toiminnot eli talouden osalta kirjanpidon, laskutuksen ja maksatuksen valmistelu (ns. tilitoimistopalvelut)

Lisätiedot

3 ratkaisua perintää koskeviin haasteisiin

3 ratkaisua perintää koskeviin haasteisiin 3 ratkaisua perintää koskeviin haasteisiin Sisällys Johdanto I Eroon hitaasta kassavirrasta II Taloushallinnon kiire ja resurssivaje kuriin III Parempaa asiakaspalvelua velallisasiakkaille Lisää luettavaa

Lisätiedot

Datalähtöisyydellä kilpailukykyä Jatkuvan parantajan opas prosessiteollisuuteen

Datalähtöisyydellä kilpailukykyä Jatkuvan parantajan opas prosessiteollisuuteen Datalähtöisyydellä kilpailukykyä Jatkuvan parantajan opas prosessiteollisuuteen Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Yksittäiset kehitysprojektit eivät ole aidosti jatkuvaa parantamista 5 3. Jatkuva parantaminen

Lisätiedot

Adaptive Insights Case Tamro Oyj: Pilvipohjaisella järjestelmällä tarkkuutta ja nopeutta talouden suunnitteluun

Adaptive Insights Case Tamro Oyj: Pilvipohjaisella järjestelmällä tarkkuutta ja nopeutta talouden suunnitteluun Adaptive Insights 25.8.2016 Case Tamro Oyj: Pilvipohjaisella järjestelmällä tarkkuutta ja nopeutta talouden suunnitteluun Henri Yli-Ristaniemi Head of Reporting and Financial Controlling Tamro Suomi Esityksen

Lisätiedot

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Cocomms lyhyesti Vahvuuksiamme ovat yritys-, talous-, terveys- ja lääke-

Lisätiedot

Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi.

Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi. Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi. 40 vuotta asiantuntijuutta Meillä on 40 vuoden kokemus sosiaali ja terveydenhuollosta. Haluamme jatkossakin kehittää parhaita ratkaisuja

Lisätiedot

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila Valtion taloushallintopäivä 18.11.2015 Olli Ahonen Valtiokonttori Sisällys Johdanto Visio ja tavoitteet 1. Toiminta-arkkitehtuuri - Palvelut -

Lisätiedot

Kiekun kustannuslaskennan ratkaisu - jakopalkat

Kiekun kustannuslaskennan ratkaisu - jakopalkat Kiekun kustannuslaskennan ratkaisu - jakopalkat Nykytilanne ja jatkosuunnitelmat Juho Ajo Kiekun kustannuslaskennan ratkaisun sisältö: tilanne 2.9.2013 Meno- ja tulokirjaukset siirretään esijärjestelmistä

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetti hanke Varsinais-Suomessa. Pirjo Valtonen Päivitetty

Henkilökohtainen budjetti hanke Varsinais-Suomessa. Pirjo Valtonen Päivitetty Henkilökohtainen budjetti hanke Varsinais-Suomessa Pirjo Valtonen Päivitetty 27.2.2018 Miksi henkilökohtainen budjetin pilotointi? Henkilökohtaisen budjetin pilotointihanketta haetaan Varsinais-Suomessa

Lisätiedot

Julkishallinnon ICT-palveluiden kustannusseurannan kehittäminen

Julkishallinnon ICT-palveluiden kustannusseurannan kehittäminen Julkishallinnon ICT-iden kustannusseurannan kehittäminen Yali Chai Valvoja: Heikki Hämmäinen Ohjaaja: Tero Latvakangas 5.10.2016 Espoo Johdanto Työn tausta Tutkimus Tulokset Työn tausta Kustannustehokkuus

Lisätiedot

Miten arvioida tiedolla johtamisen kustannushyötyjä? Toivo-ohjelman kustannushyötyarvio

Miten arvioida tiedolla johtamisen kustannushyötyjä? Toivo-ohjelman kustannushyötyarvio Miten arvioida tiedolla johtamisen kustannushyötyjä? Toivo-ohjelman kustannushyötyarvio 27.2.2019 1 Agenda Toivo-ohjelman erilaisten hyötyjen logiikka Suorien hyötyjen arviointi Epäsuorien hyötyjen arviointi

Lisätiedot

Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas

Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas 1 (6) Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas Sisällys Mikä on toimintajärjestelmä... 2 Hyvä toimintajärjestelmä... 3 Hyödyt... 3 Toimintajärjestelmän rakentaminen... 4 Autamme sinua... 6 Business

Lisätiedot

Taloushallinnon uusi rooli

Taloushallinnon uusi rooli Taloushallinnon uusi rooli Valtio Expo 2009 Marja Heikkinen-Jarnola liikenne- ja viestintähallinnon controller 7.5.2009 marja.heikkinen-jarnola@lvm.fi 1 Taloushallinnon rutiinit palvelukeskukseen entä

Lisätiedot

Sähköinen talousraportointi - JHS 194 Kuntien ja kuntayhtymien XBRLtaksonomia. JHS XXX Maakuntien XBRL-taksonomia.

Sähköinen talousraportointi - JHS 194 Kuntien ja kuntayhtymien XBRLtaksonomia. JHS XXX Maakuntien XBRL-taksonomia. Sähköinen talousraportointi - JHS 194 Kuntien ja kuntayhtymien XBRLtaksonomia JHS XXX Maakuntien XBRL-taksonomia Elina Koskentalo Agenda Standardoitu talousraportointi & XBRL Kuntien ja maakuntien XBRL

Lisätiedot

Paketoidut toiminnanohjausratkaisut projektiorganisaatioille. Jan Malmström Mepco Oy

Paketoidut toiminnanohjausratkaisut projektiorganisaatioille. Jan Malmström Mepco Oy Paketoidut toiminnanohjausratkaisut projektiorganisaatioille Jan Malmström Mepco Oy Projektiorganisaatioiden haasteita Investoinnin myyminen johdolle ja johdon sitoutuminen Organisaation totuttujen toimintamallien

Lisätiedot

Integrated Management System. www.ims.fi, Ossi Ritola

Integrated Management System. www.ims.fi, Ossi Ritola Integrated Management System www.ims.fi, Ossi Ritola Mitä prosessien tunnistaminen on? Löydämme ja ryhmittelemme organisaation toistettavat työnkulut optimaalisimmalla tavalla organisaation tulevaisuuden

Lisätiedot

Suuntaamo Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT

Suuntaamo Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT Suuntaamo 2.5.2019 Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT Tehtävänä oli: Kartoitetaan pienryhmissä henkilökohtaisen budjetoinnin vahvuuksia ja heikkouksia sekä siihen liittyviä mahdollisuuksia ja

Lisätiedot

Uusi ratkaisumalli kuntakentän ICT-haasteisiin

Uusi ratkaisumalli kuntakentän ICT-haasteisiin 1 Uusi ratkaisumalli kuntakentän ICT-haasteisiin Vaatimukset kuntien palveluille kasvavat Kunnat kohtaavat lähivuosina merkittäviä haasteita, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan uusia keinoja työn tuottavuuden

Lisätiedot

Kustannukset per potilas laskenta ohjaamaan asiakaskeskeistä johtamista

Kustannukset per potilas laskenta ohjaamaan asiakaskeskeistä johtamista Kustannukset per potilas laskenta ohjaamaan asiakaskeskeistä johtamista Petra Kokko, toimialajohtaja 16.2.2017 16.2.2017 Page 1 Petra Kokko Kokonaiskustannuslaskenta Sisältö Välisuoritelaskenta ja potilaskohtainen

Lisätiedot

Welding documentation management

Welding documentation management Welding documentation management WELDEYE -HITSAUKSEN HALLINTAOHJELMISTO "Aiemmin meiltä meni ainakin 1 2 tuntia siihen, että keräsimme hitsaajatiedot ERPjärjestelmästä, tulostimme ja skannasimme pätevyydet

Lisätiedot

TALOUSHALLINTO, JOKA YMMÄRTÄÄ PROJEKTILIIKETOIMINTAA

TALOUSHALLINTO, JOKA YMMÄRTÄÄ PROJEKTILIIKETOIMINTAA TALOUSHALLINTO, JOKA YMMÄRTÄÄ PROJEKTILIIKETOIMINTAA ENEMMÄN AIKAA TYÖLLE, JOLLA ON MERKITYSTÄ Tiimien erilaiset toimintatavat ja tiedon tarpeet aiheuttavat usein turhaa selvittelytyötä ja samaa tietoa

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

Kuntien tuottavuusvertailun tuloksia

Kuntien tuottavuusvertailun tuloksia Kuntien tuottavuusvertailun tuloksia vuoden 2016 tiedoilla Kuntamarkkinat 14.9.2017 Samuel Ranta-aho, projektitutkija, kuntatalous Tuottavuus kunnissa Tuottavuus käsitteenä nivoutuu yksityisen ja julkisen

Lisätiedot

Tietokiri on alkanut tule mukaan!

Tietokiri on alkanut tule mukaan! Tietokiri on alkanut tule mukaan! 2 Mistä Tietokirissä on kyse? #Tietokiri - Julkishallinnon analysointi- ja raportointipalveluiden kehittämishanke käynnistyi marraskuussa 2017 ja jatkuu vuoden 2019 loppuun

Lisätiedot

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Toimintatutkimus? Toimintatutkimus on sosiaalinen prosessi,

Lisätiedot

HR-MITTAREILLA TIETOA YRITYKSEN JA HENKILÖSTÖN TILASTA? Christian Slöör, Virvo Oy Jani Rahja, Silta Oy

HR-MITTAREILLA TIETOA YRITYKSEN JA HENKILÖSTÖN TILASTA? Christian Slöör, Virvo Oy Jani Rahja, Silta Oy HR-MITTAREILLA TIETOA YRITYKSEN JA HENKILÖSTÖN TILASTA? Christian Slöör, Virvo Oy Jani Rahja, Silta Oy Virvo Oy HR-MITTAREILLA TIETOA YRITYKSEN JA HENKILÖSTÖN TILASTA? Miksi mittaaminen on tärkeää? HR-mittareiden

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

Sosiaalihuollon rakenteisten asiakastietojen hyödyntämismahdollisuudet tietojohtamisen näkökulmasta

Sosiaalihuollon rakenteisten asiakastietojen hyödyntämismahdollisuudet tietojohtamisen näkökulmasta Sosiaalihuollon rakenteisten asiakastietojen hyödyntämismahdollisuudet tietojohtamisen näkökulmasta Jaakko Penttinen/ Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Sosiaalityön tutkimuksen päivät 17.2.2017 Tiedolla

Lisätiedot

Palvelukonsepti suurasiakkaille

Palvelukonsepti suurasiakkaille Palvelukonsepti suurasiakkaille Merplast Oy on vuonna 2005 perustettu työpaikkojen työturvallisuuteen ja siihen liittyvään konsultointiin keskittyvä yhtiö. Asiakkaitamme ovat pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

Logistiikan optimointi- ja ohjausjärjestelmä TCS-Opti

Logistiikan optimointi- ja ohjausjärjestelmä TCS-Opti Logistiikan optimointi- ja ohjausjärjestelmä TCS-Opti Taustaa.. Logistiikan ohjaus on fyysisten toimintojen ja koko logistiikan suunnittelua, kehitystä ja valvontaa. Siihen liittyvät järjestelmät voidaan

Lisätiedot

Sote-valmistelu. Kari Nuuttila Kauhajoki

Sote-valmistelu. Kari Nuuttila Kauhajoki Sote-valmistelu Kari Nuuttila 12.5.2016 Kauhajoki Joitakin poimintoja 18 maakuntaa, joilla sote-järjestämisoikeus Laajan päivystyksen sairaalat Ensihoito Terveyskeskukset, joissa klo 8-16 jälkeen ajanvarauksellinen

Lisätiedot

Korkeakoulujen laskentatoimen tila -tutkimuksen välituloksia. Jukka Pellinen Jyväskylän yliopisto

Korkeakoulujen laskentatoimen tila -tutkimuksen välituloksia. Jukka Pellinen Jyväskylän yliopisto Korkeakoulujen laskentatoimen tila -tutkimuksen välituloksia Jukka Pellinen Jyväskylän yliopisto 25.11.2016 Tavoite Kuvailla korkeakoulujen johdon laskentatoimen käytäntöjä kattavasti Tutkimusaineisto

Lisätiedot

Tehyn. avain- sanat. päättäjille

Tehyn. avain- sanat. päättäjille Tehyn avain- sanat päättäjille Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat isoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Myös niitä koskevia muutoksia voi olla vaikea hahmottaa. Siksi Tehy listaa päättäjille viisi

Lisätiedot

Maisema-mallin käyttö sosiaalipalveluissa. 25.5.2010 Maisema-seminaari Tampere peruspalvelujohtaja Eija Kellokoski-Kari

Maisema-mallin käyttö sosiaalipalveluissa. 25.5.2010 Maisema-seminaari Tampere peruspalvelujohtaja Eija Kellokoski-Kari . Maisema-mallin käyttö sosiaalipalveluissa 25.5.2010 Maisema-seminaari Tampere peruspalvelujohtaja Eija Kellokoski-Kari JÄRVIPOHJANMAA YHTEISTOIMINTA-ALUE augiam dolore diamcon umsandiat ALAJÄRVI, SOINI

Lisätiedot

Miten johdan huolto- ja korjaamotoimintaa laadukkaasti? Autokauppa 2015 6.11.2014 Finlandiatalo

Miten johdan huolto- ja korjaamotoimintaa laadukkaasti? Autokauppa 2015 6.11.2014 Finlandiatalo Miten johdan huolto- ja korjaamotoimintaa laadukkaasti? Autokauppa 2015 6.11.2014 Finlandiatalo Keijo Mäenpää Liikkeenjohdon konsultti Diplomi-insinööri Tavoitteena Sujuvasti toimiva kyvykäs organisaatio

Lisätiedot

Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä

Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä Lemonsoft on toiminnanohjausjärjestelmä, joka on tehty liiketoiminnan hallintaan ja kehittämiseen. Lemonsoftin ominaisuudet ovat muokattavissa vastaamaan eri toimialojen

Lisätiedot

Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta

Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta LIITEOSA (liite 16) Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta Selvitysalue, Keuruu, Multia ja Mänttä-Vilppula Lähde: Miettinen/FCG 5/2015 Lähtötiedot Kuntatalouden trendiennusteen lähtötiedot

Lisätiedot

KOLME NÄKÖKULMAA UUTEEN PERINTÄTAPAAN

KOLME NÄKÖKULMAA UUTEEN PERINTÄTAPAAN KOLME NÄKÖKULMAA UUTEEN PERINTÄTAPAAN Miten perintä vaikuttaa yrityksen menestykseen? Pienistä perintäprosessin parannuksista saattaa löytyä yllättävän vaivattomasti ratkaisuja taloushallinnossa tuttuihin

Lisätiedot

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet. OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) Opintojakso Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi

Lisätiedot

Maanteiden suunnitteluprosessin digitalisointi. Hankesuunnittelupäivä Maija Ketola / Sitowise

Maanteiden suunnitteluprosessin digitalisointi. Hankesuunnittelupäivä Maija Ketola / Sitowise Maanteiden suunnitteluprosessin digitalisointi Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018 Maija Ketola / Sitowise Lähtökohdat Maanteiden suunnittelussa tietomallinnus on hyvässä vauhdissa. Mutta muut suunnitelma-aineistot

Lisätiedot

Tuottavuutta ja työhyvinvointia palvelutuoteperusteinen toiminnan ja talouden ohjaus päivähoitopalveluissa

Tuottavuutta ja työhyvinvointia palvelutuoteperusteinen toiminnan ja talouden ohjaus päivähoitopalveluissa Tuottavuutta ja työhyvinvointia palvelutuoteperusteinen toiminnan ja talouden ohjaus päivähoitopalveluissa Palveluinnovaatiot ja tuottavuus -seminaari 21.11.2011 Pirjo Tuosa pirjo.tuosa@jkl.fi Esityksen

Lisätiedot

24.9.2015 24.9.2015 1 Potilasturvallisuusstrategiasta käytännön toiminnaksi Edistämme potilasturvallisuutta yhdessä 2009-2013 Asetus 341/2011 Laadunhallinnasta ja potilasturvallisuuden täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant On mahdollista löytää Se Oikea! Luotanko sattumaan? Onnistuminen on aloitettava heti Onnistumisen kaava on 4 x

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Terveydenhuollon tehokas johtaminen edellyttää parhaat raportointi- ja analysointityövälineet

Terveydenhuollon tehokas johtaminen edellyttää parhaat raportointi- ja analysointityövälineet Terveydenhuollon tehokas johtaminen edellyttää parhaat raportointi- ja analysointityövälineet Tarvitsetko vastauksia seuraaviin kysymyksiin: - miten hoitokustannukset jakautuvat jäsenkuntien kesken? -

Lisätiedot

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalista mediaa hyödynnetään yrityksessäni tällä hetkellä Vastaus Lukumäärä Prosentti

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sote-uudistus - kohti hyvinvointikuntayhtymää 8.10.2015

Päijät-Hämeen sote-uudistus - kohti hyvinvointikuntayhtymää 8.10.2015 Päijät-Hämeen sote-uudistus - kohti hyvinvointikuntayhtymää 8.10.2015 Koko maassa sote-palveluiden nettokustannusten kasvu ei vastaa maksukyvyn kasvua Toteutunut ja ennustettu kustannuskasvu 2004-2020

Lisätiedot

Onnistumisia & epäonnistumisia Kokeilukulttuurin koetinkiviä Kehitysjohtaja Liisa Björklund

Onnistumisia & epäonnistumisia Kokeilukulttuurin koetinkiviä Kehitysjohtaja Liisa Björklund Onnistumisia & epäonnistumisia Kokeilukulttuurin koetinkiviä 16.6.2016 Kehitysjohtaja Liisa Björklund Banksy Kuinka otamme hyvät käytännö t pysyvään käyttöön ja tavoitamme erityisesti haavoittuvat väestöryhmä

Lisätiedot

Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä

Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä Sirpa Huuskonen ja Harri Nikander ISS Palvelut ISS Palvelut Oy 12 000 työtekijää Suomessa Siivous Kiinteistön ylläpito Turvallisuuspalvelut

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Kuntien työhyvinvoinnin johtamista koskeva selvitys

Kuntien työhyvinvoinnin johtamista koskeva selvitys Kuntien työhyvinvoinnin johtamista koskeva selvitys Tiivistelmä Kevalle luovutetusta raportista Vertikal Oy Simo Pokki ja Pirjo Tuosa 30.9.2017 Kevan toimeksianto Deskstudy -tutkimus työhyvinvoinnin ja

Lisätiedot

Tunnuslukujen hyödyntäminen johtamisessa

Tunnuslukujen hyödyntäminen johtamisessa Tunnuslukujen hyödyntäminen johtamisessa Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) Korkeakoulujen KOTA seminaari 22. 23.8.2017 Heikki Malinen, Vararehtori Tero Janatuinen, Laatupäällikkö Musta tuntuu -ajattelusta

Lisätiedot

Asukaslähtöisyys Ryhmä 1. pj. Annukka Kuismin siht. Hanna Hutka-Ojanen

Asukaslähtöisyys Ryhmä 1. pj. Annukka Kuismin siht. Hanna Hutka-Ojanen Asukaslähtöisyys Ryhmä 1. pj. Annukka Kuismin siht. Hanna Hutka-Ojanen Asukas ja/tai käyttäjälähtöisyys Arvona sopii hyvin teemoihin, on looginen Tiedetään mitä asukkaat tarvitsevat Ei keksimällä Helposti

Lisätiedot

Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä

Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä Lemonsoft on toiminnanohjausjärjestelmä, joka on tehty liiketoiminnan hallintaan ja kehittämiseen. Lemonsoftin ominaisuudet ovat muokattavissa vastaamaan eri toimialojen

Lisätiedot

Tulevat säädösmuutokset ja tietosuoja

Tulevat säädösmuutokset ja tietosuoja Tulevat säädösmuutokset ja tietosuoja Denis Galkin, valtiovarainministeriö Kuntatieto-ohjelman koulutusohjelma Ehdotetaan muutettavaksi kuntalakia ja maakuntalakia, valtiokonttorista annettua lakia sekä

Lisätiedot

HOITOTYÖN JOHDON RATKAISUT Mittaritiedon hyödyntäminen johtamisessa

HOITOTYÖN JOHDON RATKAISUT Mittaritiedon hyödyntäminen johtamisessa HOITOTYÖN JOHDON RATKAISUT Mittaritiedon hyödyntäminen johtamisessa 15. 16.9.2016, Kuopio Satu Pulkkinen, erityisasiantuntija FCG Konsultointi Oy 7.9.2016 Page 1 Tieto potilaista/asiakkaista, avun tarpeesta

Lisätiedot

SPB -malli / Vertikal Oy

SPB -malli / Vertikal Oy Päivähoito Jyväskylä Salo Seinäjoki Kouvola Porvoo Pietarsaari Vihti Lohja Siuntio Karjalohja Sipoo Ylöjärvi Kuopio Joensuu Pori SPB Vanhuspalvelut Jyväskylä Ylöjärvi Heinola Perusopetus Jyväskylä Ruokapalvelut

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

Pyörät pyörimään. Raskone yhtiöiden esittely ja Kalustoyhteistyö kaupunkien kanssa

Pyörät pyörimään. Raskone yhtiöiden esittely ja Kalustoyhteistyö kaupunkien kanssa Pyörät pyörimään Raskone yhtiöiden esittely ja Kalustoyhteistyö kaupunkien kanssa Toimittajan puheenvuoro: Raskone yhtiöt, Jyrki Kaskinen Tilaajan puheenvuoro: Lahden kaupunki, Mika Mäkinen Henkilöstön

Lisätiedot

YLEISKUVAUS. OpusCapita Liquidity

YLEISKUVAUS. OpusCapita Liquidity YLEISKUVAUS OpusCapita Liquidity Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Helppokäyttöinen likviditeettiraportointi... 5 2.1 Systemaattinen ennusteprosessi... 6 2.1.1 Lyhyet ennusteet... 7 2.1.2 Pitkät ennusteet...

Lisätiedot

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus 10.2.2016 Hakuprosessi Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin 4. Lataa hakemus osallistujaportaaliin

Lisätiedot

RST-kalusteet perustarpeista vaativiin erikoiskohteisiin. "Asiakaskeskeiset ratkaisut - Palvelemme paremmin!"

RST-kalusteet perustarpeista vaativiin erikoiskohteisiin. Asiakaskeskeiset ratkaisut - Palvelemme paremmin! RST-kalusteet perustarpeista vaativiin erikoiskohteisiin "Asiakaskeskeiset ratkaisut - Palvelemme paremmin!" Miksi VisioMediltä? Ammatilaisosaamista Me VisioMedillä olemme perehtyneet erilaisiin vaativiin

Lisätiedot

Pilviratkaisut ovat entistä suositumpia. Mutta mikä on oikea ratkaisu sinun maailmassasi? Lähde matkalle läpi avaruuden, ajaan ja maalaisjärjen

Pilviratkaisut ovat entistä suositumpia. Mutta mikä on oikea ratkaisu sinun maailmassasi? Lähde matkalle läpi avaruuden, ajaan ja maalaisjärjen Pilviratkaisut ovat entistä suositumpia. Mutta mikä on oikea ratkaisu sinun maailmassasi? Lähde matkalle läpi avaruuden, ajaan ja maalaisjärjen Verkkoratkaisujen tarjoaminen pk-yrityksille muistuttaa hieman

Lisätiedot

Henkilöstötunnusluvut FinFami järjestössä

Henkilöstötunnusluvut FinFami järjestössä Henkilöstötunnusluvut FinFami järjestössä 1 Sisällys 1. Mitä henkilöstötunnusluvut kertovat?... 3 2. Mistä henkilöstötunnuslukuja saa?... 3 3. Miksi henkilöstötunnuslukuja kannattaa seurata?... 3 4. Mitä

Lisätiedot