Sosiaalitoimen suunnitelman hallintokunnan toiminnan suunnittelun pohjaksi vuosille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaalitoimen suunnitelman hallintokunnan toiminnan suunnittelun pohjaksi vuosille 2014-2016"

Transkriptio

1 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen suunnitelman hallintokunnan toiminnan suunnittelun pohjaksi vuosille Kunnanjohtaja on lähettämässään viestissä hallintokunnille pyytänyt hallintokuntia tekemään esityksiä taloutensa tasapainottamiseksi/sopeuttamiseksi a) lyhyellä aikavälillä (vuodet ) ja b) keskipitkällä aikavälillä (vuosi 2014-, ml. mahdolliset menojen kasvua hillitsevät palvelurakenteen uudistukset). Esityspyynnössä todetaan, että vuoden 2012 tilinpäätös että alkuvuoden talousseuranta osoittavat, että Muonion kunnan talouden tervehdyttämiseksi on tarpeen tehdä talouden tasapainottamistoimenpiteitä. Talousarviossa pysyminen on äärimmäisen tärkeää ja lisäksi tarvitaan toimenpiteitä, jolla kunnan velkamäärän kasvu saadaan ensin taittumaan ja sitten pienenemään. Lyhyen aikavälin toimilla tarkoitetaan kuluvan vuoden talousarvion tasapainottamistoimia ja toimenpiteitä, joita voidaan ottaa huomioon jo vuoden 2014 talousarvion valmistelussa. Keskipitkän aikavälin toimet voivat tulla osaksi jo vuoden 2014 toiminnan ja talouden suunnittelua, mutta niillä tähdätään tuloksiin ensi sijassa vasta vuosina 2015 ja Hallintokuntien esitykset kootaan yhteen ja niitä arvioidaan. Ne toimivat pohja-aineistona ja starttina syksyllä tapahtuvaa kunnan talouden tasapainottamisohjelmatyöhön, jota valtuusto on toivonut. Sosiaalitoimen viranhaltijat ovat käsitelleet talouden sopeuttamista tiimipalaverissaan ja erikseen kullakin valtuustotason tehtäväalueella. Suunnitelmassa kukin valtuustotason tehtävä on käsitelty erikseen ja kunkin kohdalle on lopuksi ranskalaisilla viivoilla listattu toimenpiteet, joihin on syytä ryhtyä vuosina mutta joista useimpien taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset näkyvät myöhempinä vuosina. Sosiaalitoimi kokonaisuutena Vuodelle 2013 sosiaalitoimen yhteenlasketut toimintamenot ovat milj., toimintakate milj. Sosiaalitoimeen kuuluvat valtuustotason tehtävinä hallinto, sosiaalityö, vanhustyö ja kotipalvelu, vammaispalvelut ja toimeentuloturva. Sosiaalitoimen hallinto v ulkoiset toimintamenot milj. toimintakate milj. Sosiaalitoimen hallinnossa työskentelevät sosiaalijohtaja ja toimistosihteeri. Molemmat käyttävät työaikaansa myös välittömiin asiakaspalvelutehtäviin. Nykyisessä organisaatiossa hallinnon resursointi on riittävä päivittäiseen työhön mutta pitkäjänteistä työskentelyä vaativat tehtävät jäävät rästiin tai tehdään vain välttämättömin ja kiireellisin (dokumentointi, suunnittelu, seuranta, kehittämistoiminta). Sosiaalitoimen tiimipalaveri kokoontuu kerran kuukaudessa käsittelemään hallintokunnan yhteisiä asioita.

2 Hallintokunnan omien ja kunnan yhteisten selkeiden toimintaprosessien ja hallinnon rutiinien kehittäminen edesauttaa tehokasta toimintaa ja ajankäyttöä. 2 -Sosiaalitoimen hallinnon kulujen sisäistä kohdentamista tarkistetaan vuoden 2014 budjetissa, mutta sillä ei ole vaikutusta kokonaismenoihin. -Vuonna 2014 päivitetään sosiaalitoimen johtosääntö -Sosiaalitoimeen laaditaan yhteinen perehdyttämiskansio, jota täydennetään yksikkökohtaisella aineistolla Sosiaalityö v ulkoiset toimintamenot milj., toimintakate milj Sosiaalityön tehtäväalueella suurimmat kulut ovat lastensuojelun ja asumispalveluiden ostopalvelut ( yht eur). Lastensuojelun sijaishuollon kustannuksiin on varattu Lastensuojelussa yhden perhekotisijoituksen hinta on n euroa/vuosi. On tarkoituksenmukaista huolehtia kunnan omista resursseista, joilla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa voidaan tukea perheitä. Lasten- ja perheiden palveluissa kunnan omana resurssina on osa sosiaaliohjaajan ja johtajan työpanoksesta sekä kokotyöaikainen perhetyöntekijä. Asumispalveluihin on varattu , josta on Karpalon asumispalveluyksikön kuluja. Asumispalveluilla on yhteys erityisesti vammaispalveluihin. Seuraavasssa kuviossa on kuvattu eri menoerien keskinäiset suhteet sosiaalityön tehtäväalueella. Sosiaalityöhön kuuluu päihdetyö yhtenä kokonaisuutena mutta käytännössä sitä tehdään hyvin vähän. Huomisenpolun päihdeongelmaisille aikoinaan rakennetut kuusi asuntoa ovat lähes tyhjillään odottamassa peruskorjausta ja jatkosuunnitelmia. Avustukset 1 % Tarvikkeet 0 % Muien palveluiden ostot 9 % Vuokrat 3 % Henklöstökulut 15 % Asiakaspalveluid en ostot 72 % Kuvio 1. Kustannusten jakautuminen sosiaalityön tehtäväalueella. Toimenpiteitä -tällä hetkellä näköpiirissä ei ole uusia lastensuojelun sijaishuollon tarpeita, joten vuoden 2014 sijaishuollon menot ennakoidaan pienemmiksi kuin v (lastensuojelun kokonaisuudessa n eur). On kuitenkin huomioitava että tarpeet voivat vaihdella äkillisestikin. -mikäli sijaishuollon tarpeita tulee, selvitetään ensisijaisesti perhehoidon käyttö. Muoniossa on kaksi v Pride-koulutettua sijaisperhettä.

3 3 -parhaiten lastensuojelun kustannuksiin vaikutetaan kunnan hyvillä ja oikein mitoitetuilla lasten- ja perheiden palveluilla. -asumispalveluiden käyttöön voi yksittäistapauksissa vaikuttaa kevyemmillä itsenäiseen asumiseen annetuilla palveluilla kuten työpajatoiminnalla, päiväpalveluilla, henkilökohtaisen avustajan käytöllä, jotka myönnetään vammaispalveluista. -ostopalveluiden ja oman palvelutuotannon laatu- ja hintavertailua tulee tehdä säännöllisin väliajoin. -Hyvinvointi hakusessa riipuvuus riskinä hankkeessa kuntaan laaditaan päihde- ja mielenterveystyön srtategia -päihdepalveluden järjestäminen tulee ratkaista yhdessä terveystoimen kanssa. Vanhustyö, kotipalvelu v ulkoiset toimintamenot milj., toimintakate milj. Vanhustyötä tehdään kotiin annettavissa palveluissa, palvelukeskus Marjapaikassa ja hoivaosastolla. Yhdeksänpaikkainen hoivaosasto on väliaikaisissa tiloissa terveyskeskuksessa ja sen korvaa suunnitteilla oleva 12-paikkainen muistisairaiden asumispalveluyksikköön kun se valmistuu v Kotikuntalain ja sosiaalihuoltolain vuoden 2011 muutoksen jälkeen pitkäaikaisessa laitoshoidossa, asumispalveluissa tai perhehoidon toimintayksikössä asuva henkilö voi muuttaa kotikuntaa. Kustannukset, joista on vähennetty asiakasmaksu ja valtionosuus, säilyvät kotikunnalla. Yli 75-vuotiaden määrä lisääntyy Muoniossa tulevina vuosikymmeninä. Vanhuspalveluissa kustannukset tulevat vuoteen 2030 asti kasvamaan ja painopiste on nyt suunnattava kasvun hillitsemiseen. Vuosi vuotta täyttäneitä 75 -vuotta täyttäneiden määrän kehitys Lähde: Vanhuspalveluissa on tärkeätä pystyä kehittämään palvelutarpeita vastaava kustannustehokas palvelurakenne. Vanhusten palveluita tarkasteltaessa on syytä huomioida myös terveydenhuollon palvelut kuten kotihoito ja ympärivuorokautinen laitoshoito. Seuraavalla sivulla olevissa taulukoissa on vanhustenhuollon rakenteeseen liittyvillä indikaattoreilla verrattu Muoniota lähikuntiin (taulukko1). Taulukossa 2. on verrattu vanhusten palveluiden valtakunnallisen laatusuosituksen ja Muonion palvelutilannetta vuonna 2013 ja ennakoitu laatusuosituksen mukaista palvelutarvetta vuonna Verrattuna naapurikuntiin ja valtakunnallisiin vanhusten palveluiden laatusuosituksiin Muonion palvelurakenne painottuu laitoshoitoon. Kotihoitoa ja omaishoidontukea on käytetty vähemmän kuin muissa kunnissa. Numerotietojen perusteella näyttää siltä että Muoniossa siirrytään naapurikuntia nopeammin alkuperäisestä kodista suoraan laitokseen. Kotihoidon piirissä olevien määrä on Muoniossa pienempi verrattuna naapurikuntiin ja laatusuosituksiin (ks. taulukot 1 ja 2.). Vanhainkodeissa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla olevat ovat Muoniossa sosiaalitoimen hoivaosastolla (9 henkilöä) ja terveyskeskuksen vuodeosastolla (6 henkilöä).

4 4 SEURATTAVAT INDIKAATTORIT Enontekiö Kolari Pello Kittilä Muonio Kotona asuvat 75 vuotta täyttäneet, % vastaavanikäisestä väestöstä 98,7 93,5 91,4 87,6 88,2 Säännöllisen kotihoidon piirissä olleet 75 vuotta täyttäneet asiakkaat, % vastaavanikäisestä väestöstä Omaishoidon tuen 75 vuotta täyttäneet asiakkaat vuoden aikana, % vastaavanikäisestä väestöstä Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen 75 vuotta täyttäneet asiakkaat , % vastaavanikäisestä väestöstä 17,9 11,9 11,2 16,9 9,7 16,7 8,2 7,7 8,7 3,6 0 3,7 3,0 8,4 6,2 Vanhainkodeissa tai pitkäaikaisessa laitoshoidossa terveyskeskuksissa olevat 75 vuotta täyttäneet , % vastaavanikäisestä väestöstä 2,8 5,6 3,8 5,6 Taulukko 1. Valtakunnallisesti seurattavat vanhustenhuollon tavoitteet Muoniossa ja lähikunnissa, tiedot Lähde: LAATUSUOSITUS 75 vuotta täyttäneiden palveluista Laatusuosituksen mukaan v. täyttäneitä 204 henkilöä Tilanne kesällä 2013 Muoniossa *) 75 v. täyttäneitä 204 henkilöä Laatusuosituksen mukaan v.2020 Muoniossa 75 v. täyttäneitä 280 henkilöä % asuu kotona itsenäisesti tai riittävien palveluiden turvin henkilöä 87 % % säännöllisen kotihoidon piirissä henkilöä 16 henkilöä henkilöä henkilöä 8 % 6-7% saa omaishoidontukea henkilöä 12 henkilöä 6% henkilöä 6-7 % asuu ikääntyneiden tehostetussa palveluasumisessa 2-3 % asuu vanhainkodissa tai pitkäaikaisessa laitoshoidossa henkilöä 12 henkilöä 6% 4-6 henkilöä 15 henkilöä **) 7 % henkilöä 6-8 henkilöä terveyskeskuksessa *) Tilanne Muoniossa on kesän 2013 lukujen mukainen. Sotkanetissä seurataan vuoden viimeisen päivän tilannetta, viimeisin saatavilla oleva tilastotieto olisi ollut **) Mukana 15:ssa ovat 9 hoivaosastolta ja 6 terveyskeskuksesta. Taulukko 2. Vanhusten palveluiden valtakunnallisten tavoitteiden toteutuminen v ja suositusten mukainen tavoitetaso vuodelle Lähde:

5 5 Suositusten mukainen tehostetun palveluasumisen paikkamäärä vuodelle 2020 on Vuonna 2020 Muoniossa on 27 tehostetun palveluasumisen paikkaa (Marjapaikka 15 ja uusi muistisairaiden yksikkö 12). Vuonna 2030 tehostetun palveluasumisen paikkoja tarvitaan suositusten mukaan ja vuonna Muoniolla on vuosina suositusten mukainen määrä tehostetun palveluasumisen paikkoja ja etenkin tarkastelujakson alkupuolella kunnassa on laskennallista ylikapasiteettia tehostetun palveluasumisen paikoista. Tarkastelujaksolla suositusten mukainen laitospaikkojen tarve vanhainkodissa tai vuodeosastolla yli 75-vuotiaille lisääntyy 6-8:sta (2013) 8-12:een (2040). Edellä esitetty tehostetun palveluasumisen ja laitospaikkojen tarve edellyttää, että muu palvelurakenne on suositusten mukaisesti painottunut kotiin annettaviin palveluihin. Numeroita tarkasteltaessa on muistettava, että suosituksissa on kyse keskimääräisistä luvuista, pienessä kunnassa muutamankin henkilön palvelutarpeen muutos aiheuttaa erityisiä haasteita. Vanhusten palveluissa on kuitenkin ilmeinen tarve palveluiden rakennemuutokselle laitospainotteisista palveluista kotiin annettaviin palveluihin. Palveluiden painottaminen kotiin annettaviin palveluihin on yleisesti vanhusten oman toiveen mukaista, se vastaa lainsäädäntöä ja valtakunnallisia laatusuosituksia ja on ympärivuorokautista laitos- tai asumispalvelua edullisempi tapa järjestää palvelut. Kunnan omien palveluiden puutteellisuus voi myös lisätä vanhusten ja heidän omaistensa halukkuutta hakea laitos- tai asumispalvelupaikkaa kunnan ulkopuolelta, jolloin kaikki tai osa kustannuksista jää Muonion maksettavaksi. Palvelurakenteen muutos tulee tehdä tiiviissä yhteistyössä terveydenhuollon kanssa ja vaiheistaa muutos siten, ettei samaan aikaan ole päällekkäistä palvelutarjontaa. Sosiaali- ja terveystoimella on kerran kuukaudessa yhteinen SAS (selvitä-arvioi-sijoita) palaveri, jossa käsitellään yhteisiä asioita. Asiakaskohtaisen yhteistyön lisäksi tarvitaan poliittinen ratkaisu, miten palvelurakennetta uudistetaan. Vanhusten palvelurakenteen uudistamiseen liittyy kiinteästi myös asuntotilanne. Kunnassa on liian vähän sopivan kokoisia liikuntaesteisille sopivia asuntoja. Omalla tuvalla asuville vanhuksille on järjestetty toimivat kotipalvelut, mutta vastaavan tyyppisiä asumisratkaisuja tarvittaisiin nykyistä enemmän. Onkin suunniteltu, että Huomisenpolun asunnot kunnostetaan vanhusten asunnoiksi. Vanhuspalveluissa on runsaasti tilapäisen työvoiman tarvetta. Työntekijöiden rekrytointiin ja työvuorojen järjestelyihin käytetään paljon työaikaa, joka on pois varsinaisesta palvelutehtävästä. Vuoden 2014 talousarviota varten selvitetään, olisiko tarkoituksenmukaista palkata yksi ns. rekrytyöntekijä, joka tekee sijaisuuksia Marjapaikassa, hoivaosastolla ja kotipalvelussa. Kuntouttavan työotteen kehittäminen vaatii jatkuvaa kouluttautumista ja innostusta kehittää uudenlaista vanhuskäsitystä ja työskentelytapaa. Viriketoimintaa ja vanhusten päiväpalvelutoimintaa tarvitaan nykyistä enemmän. Toimenpiteitä: -Muonio on Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen kautta saanut rahoituksen hankkeeseen, jossa neljän kuukauden aikana laaditaan vanhuspalveluiden suunnitelma. Suunnitelma ja tuleva palvelurakenne-ehdotus laaditaan yhteistyössä terveydenhuollon ja muiden vanhustyötä tekevien tahojen kanssa. Suunnitelman laaditaan 10/2013-2/ kunnanhallitus on hyväksynyt sopimuksen ASPA asumispalvelusäätiön kanssa tehtävästä yhteistyöstä muistisairaiden asumispalveluyksikön rakentamisessa. Kunta tuottaa palvelut yksikköön itse. Yksikkö valmistuu v

6 6 -siivouksen palveluseteli on otettu käyttöön elokuussa omaishoidon kriteerit on otettu käyttöön kesällä Omaishoitoa on tarkoituksenmukaista lisätä koska se tukee kotona asumista. -Huomisenpolun asuntojen peruskorjaukseen on vuodelle 2013 varattu määräraha investointeihin. Määrärahalla laaditaan 2013 suunnitelma asuntojen peruskorjaamiseksi vanhusten asunnoiksi. -selvitetään kotipalvelun yöpartiotoiminnan aloittamista -kotipalvelun henkilöresurssin lisääminen yhdellä henkilöllä vuoden 2014 talousarvioon. -Marjapaikkaan ja hoivaosastolle/muistisairaiden asumispalveluyksikköön nimetään toimintayksiköiden vastuuhenkilöt ja vanhuspalveluohjaajan resursseja kohdennetaan vanhuspalveluiden kotihoitoon ja palveluiden kehittämiseen. -selvitetään ns. vakinaisen rekrytyöntekijän palkkaaminen vanhustyöhön -kodinhoitajat tekevät 80 vuotta täyttäneille ei-palveluiden piirissä oleville palvelutarvekartoituksen jotta kotiin annettavilla palveluilla voidaan ehkäistä ja siirtää ympärivuorokautisen hoidon tarvetta. -Viriketoiminnan ja päiväpalveluiden lisäämistä vanhuksille selvitetään, yhteistyön lisääminen järjestöjen, kansalaisopiston ja liikuntapalveluiden kanssa. Vammaispalvelu v ulkoiset toimintamenot milj. toimintakate milj. Vammaispalveluihin kuuluvat mm toimintakeskus Kaarnikka, vammaispalvelulain mukaiset palvelut ja kehitysvammaisten laitoshoito. Vammaispalveluilla on toiminnallinen ja taloudellinen yhteys sosiaalityön tehtäväalueella oleviin palveluihin, erityisesti asumispalveluihin. Vammaispalveluissakin avohuoltoa ja asiakkaiden itsenäistä selviytymistä ja toimintakykyä tukevat palvelut ovat asiakkaiden ja kunnan kannalta tarkoituksenmukaisia. Ympärivuorokautisen hoidon ja palveluiden tarpeen ehkäisy on parhaimmillaan sekä inhimillistä että kustannustehokasta toimintaa. Toimenpiteitä: -selvitetään voidaanko kehitysvammaisen itsenäistä asumista tukea kotiin annettavien palveluiden avulla. -vahvistetaan kunnan oman kehitysvammatyön ja toimintakeskuksen resursointia. -noudatetaan huolellista arviointia ostopalveluiden hankinnassa -kannustetaan kehitysvammaisten itsenäistä tai saatettua kulkemista asumispalveluyksiköstä toimintakeskukseen ilman kuljetuspalvelua Toimeentuloturva v ulkoiset toimintamenot milj., toimintakate milj. Muonion työllisyystilanne on suhteellisen hyvä mutta työttömyys on tavanomaisin peruste toimeentulotuen tarpeelle. Toimeentuloturvan toimintamenoihin sisältyy työmarkkinatuen kuntaosuus. Sosiaalitoimi maksaa sosiaalityön tehtäväalueelta Tunturi-Lapin kehitykselle yksilövalmentajan palkkakuluja Askel-projektissa. Yksilövalmentaja tukee asiakkaiden työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Sosiaalitoimella on vakiintunut yhteistyö työhallinnon ja etsivän nuorisotyön kanssa. Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmä on yhteinen Enontekiön kunnan kanssa.

7 7 Työttömyyden ohella velkaantuminen ja hoitamattomat talous- ja velka-asiat näkyvät sosiaalitoimessa. Velkaantuneisuus vaikuttaa talouden lisäksi terveyteen, työkykyyn ja motivaatioon. Ylivelkaantuneiden asiakkaiden ongelmia ei pystytä toimeentulotuella ratkaisemaan, tarvitaan yksilöllisen talous- ja velkaneuvonta aktiivista työotetta. Myös toimeentulotuessa on noussut esille, että kunnasta puuttuu pieniä asuntoja. Asiakkailla on ylisuuria asuntoja, joiden kaikkia asumiskuluja ei voida huomioida kelan asumistuessa eikä toimeentulotuessa. Toimeentuloturvan ongelmiin kietoutuu usein syrjäytymistä tai sen uhkaa, mielenterveys- ja päihdeongelmia. Parhaiten toimeentuloturvan menoja voidaan pienentää panostamalla tarpeen taustalla oleviin syihin yhdessä terveydenhuollon, työhallinnon ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Työttömyyteen voidaan vaikuttaa sosiaalityön ja erilaisten koulutus-, ohjaus- ja työllistämisratkaisujen avulla. Toimeentuloturvan tehtävä kuuluu loogisesti sosiaalityön kokonaisuuteen, joten se on syytä seuraavan talousarvion valmistelussa siirtää osaksi sosiaalityötä. Toimenpiteitä: -jatketaan yhteistyötä syrjäytymistä ehkäisevien projektien ja muiden yhteistyökumppanien kanssa -kehitetään uudenlaisia työllistämistapoja ja työelämään tukevia toimia hankkeiden ja työpajan kanssa yhteistyössä. -selvitetään yksilökohtaisen intensiivisen talous- ja velkaneuvonnan järjestämistä Yhteenveto Yhteenvetona todetaan että sosiaalitoimen on vaikea osoittaa välittömiä kohteita menojen pienentämiseen. Lähiajan toiminnallisesti ja taloudellisesti merkittävin työ on vanhusten palvelurakenteen uudistaminen. Ikääntyvän väestön määrän kasvu nostaa väistämättä vanhuspalveluiden tarvetta seuraavien vuosikymmenien aikana. Vanhuspalveluiden suunnitelma laaditaan talven aikana. Suunnitelluilla rakenteellisilla toimenpiteillä menojen kasvua voidaan hallita ja ennakoida. Tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluissa kustannusten ohella suuri haaste on osaavan työvoiman saaminen. Suurien ikäluokkien eläköityminen lisää työvoiman tarvetta ja samaan aikaan koko maassa tarvitaan paljon työvoimaa erityisesti vanhuspalveluihin. Monet sosiaalitoimen palvelut liittyvät sopivien asuntojen puuttumiseen. Kun Huomisenpolun asunnot osoitetaan vanhusten käyttöön, tarvitaan asumisratkaisu päihdeongelmaisille ihmisille, joiden on vaikea sopeutua tavanomaiseen rivitaloasumiseen. Myös kuntaan ja yksityiselle sektorille rekrytoitavat työntekijät lisäävät pienten vuokra-asuntojen kysyntää. Sosiaalitoimi on omassa toiminnassaan riippuvainen siitä, mitä muualla kunnassa tapahtuu. Sosiaalitoimen palveluiden ja kustannusten kannalta on tärkeätä, että sosiaali- ja terveyspalvelut on oikein porrastettu, kunnassa on sopivan kokoisia asuntoja eri väestöryhmille, asiointiliikenne palvelee reuna-alueita, päivähoito- ja koulu huolehtivat lasten ja nuorten hyvinvoinnista, työhallinto ehkäisee omilla toimillaan syrjäytymistä ja yritykset työllistävät kuntalaisia. Tämä suunnitelma on luonteeltaan yleinen ja alustava. Esitetyt toimenpiteet ovat ehdotuksia ja niitä tulee yhdessä muokata ja kehitellä eteenpäin.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

2016 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi

2016 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi sosiaalilautakunta 8.10.2015 76 2016 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2.6 Sosiaalilautakunta 1 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; Sosiaalitoimen hallinto, Sosiaalityö, Vanhustyö/kotipalvelu sekä Vammais. Sitovuustasoihin

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

2015 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi

2015 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi 1 2015 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT 2019 Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT S i v u 1 SOSIAALITOIMEN YLEISET TAVOITTEET VUODELLE 2019 Sosiaalilautakunnan tehtävänä on järjestää lakisääteiset sosiaalipalvelut ja kehittää

Lisätiedot

2016 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi, toteuma ajalta

2016 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi, toteuma ajalta Sosiaalilautakunta 18.10.2016 68 2016 Toimintasuunnitelma/sosiaalitoimi, toteuma ajalta 1-9.2016 Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. 1 2015 Toimintasuunnitelman toteutuminen ajalta 1.1.-31.8.2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018

Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018 Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018 SHL 21 :n mukaista tehostettua asumispalvelua henkilöille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautinen palvelusuunnitelman mukaisesti

Lisätiedot

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2013 1 Sosiaalilautakunta 3.10.2013

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2013 1 Sosiaalilautakunta 3.10.2013 MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2013 1 Sosiaalilautakunnan kokous klo 18:00-20.15 pykälät otsikko 52 Talousarvion toteuma ajalta 1.1. 31.8.2013 ja talousarvion ylitysesitys valtuustolle 53 Sosiaalitoimen

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Johanna Lohtander Muutosagentti, I & O- kärkihanke, Maakunta- sote valmistelu Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Lapin maakunnan Ikäihmisten sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Palveluasumisen asiakasmaksujen uudistusnäkymät

Palveluasumisen asiakasmaksujen uudistusnäkymät Palveluasumisen asiakasmaksujen uudistusnäkymät Sosiaali- ja terveydenhuollon maksut ongelmia ja uudistusnäkymiä SSOS:n yleisötilaisuus Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman kirjaus asiakasmaksujärjestelmän

Lisätiedot

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Tampere-talo 4.5.2015 Kari Hakari johtaja tilaajaryhmä

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 %

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 % KOLARI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 840 23,2 % 4 168 4 247 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 901 (23%) 1 312 (32%) kasvu 411 hlöä 75

Lisätiedot

Muonion sosiaalitoimen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet vuodelle 2013

Muonion sosiaalitoimen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet vuodelle 2013 Sosiaalilautakunta Muonion sosiaalitoimen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet vuodelle 2013 Sosiaalitoimen suurimmat haasteet v. 2013 Suuret rakenteelliset valtakunnalliset haasteet: 1. Sosiaali-

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SOSIAALILAUTAKUNTA

TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SOSIAALILAUTAKUNTA 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SOSIAALILAUTAKUNTA Sosiaalilautakunnan talousarvioon kuuluu viisi valtuustotasolla sitovaa tehtävää: hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu, vammaispalvelut ja terveystoimi.

Lisätiedot

Lapin läänin kuntien ikä ja palvelurakenteen kuvaus vuonna 2007 sekä ennuste vuoteen 2020

Lapin läänin kuntien ikä ja palvelurakenteen kuvaus vuonna 2007 sekä ennuste vuoteen 2020 Lapin läänin kuntien ikä ja palvelurakenteen kuvaus vuonna 27 sekä ennuste vuoteen 22 Lapin seniori ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke 27 29 Sauli Juupaluoma Timo Nurmela SISÄLLYS Johdanto Kaavion numero

Lisätiedot

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön SELVITYS TALOUSTOIMIKUNNALLE PERUSTURVAPALVELUT/Eeva-Sirkku Pöyhönen TOTEUTUNEET SÄÄSTÖT 2014 2015 Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti

Lisätiedot

Koko kunta ikääntyneen asialla

Koko kunta ikääntyneen asialla 1 Kuka hoitaa ikäihmiset tulevaisuudessa? 21.9.2010 Rita Oinas palvelujohtaja Vanhuspalvelut Oulun kaupunki Koko kunta ikääntyneen asialla 2 Oulun kaupungin vanhustyötä ohjaa kaupungin strateginen tavoite,

Lisätiedot

Vanhojen ihmisten pitkäaikaishoidon trendit. Leena Forma tutkijatohtori tutkijakollegium Kollegiumluento 12.11.2013

Vanhojen ihmisten pitkäaikaishoidon trendit. Leena Forma tutkijatohtori tutkijakollegium Kollegiumluento 12.11.2013 Vanhojen ihmisten pitkäaikaishoidon trendit Leena Forma tutkijatohtori tutkijakollegium Kollegiumluento 12.11.2013 Case Tampere Tampere myllää perusteellisesti vanhuspalvelunsa (Yle 18.9.2013) Asiakkaalle

Lisätiedot

Sosiaalitoimen toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2013

Sosiaalitoimen toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2013 1 Sosiaalitoimen toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2013 Sosiaalitoimen suurimmat haasteet v. 2013 Suuret rakenteelliset valtakunnalliset haasteet: 1. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen

Lisätiedot

VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto Gun Sirén

VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto Gun Sirén VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Gun Sirén Toiminta Toimintaa ohjaa vuosiksi 2011 2015 laadittu vanhuspoliittinen strategia, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.4.2011. Toiminta käsittää

Lisätiedot

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2012 1 Sosiaalilautakunta 22.10.2012

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2012 1 Sosiaalilautakunta 22.10.2012 MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2012 1 SOSIAALILAUTAKUNNAN KOKOUS Aika klo 18.00 19.30 Paikka Sosiaalitoimisto Kokoushuone Läsnä x Vuollo Markku, pj puheenjohtaja Sinikumpu Airi x Seppänen Pekka,

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1 Marika Silvenius Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 1 Selvityksessä mukana olevat 21 Lapin kuntaa 1. Enontekiö 12. Ranua 2. Inari 13. Rovaniemi 3. Kemi 14. Salla 4. Kemijärvi 15. Savukoski, 5. Keminmaa

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2010 lopussa Suositus, 2008 Asui

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016: tilinpäätösraportointi

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016: tilinpäätösraportointi OPERATIIVINEN SOPIMUS : tilinpäätösraportointi Vanhus- ja vammaispalvelut Taloudelliset tavoitteet 1.1 Määrärahat 1.000 TP TAM TP Tulot 34 738 33 824 33 640 Menot 179 494 180 327 176 929 Netto 144 756

Lisätiedot

Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat

Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat Kuntamarkkinat 14.9.2011 Palveluasumisen järjestäminen kunnissa va. sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Sami Uotinen Asumispalvelujen järjestäminen

Lisätiedot

1 Sosiaalilautakunta Toimintasuunnitelman toteutuminen SOSIAALILAUTAKUNTA

1 Sosiaalilautakunta Toimintasuunnitelman toteutuminen SOSIAALILAUTAKUNTA 1 Sosiaalilautakunta 19.9.2017 64 Toimintasuunnitelman toteutuminen 1-6 2017 SOSIAALILAUTAKUNTA Sosiaalilautakunnan talousarvioon kuuluu viisi valtuustotasolla sitovaa tehtävää; sosiaalitoimen hallinto,

Lisätiedot

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä)

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä) KITTILÄ 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 6 470 18,7 % 7 476 7 835 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 211 (19%) 1 798 (24%) kasvu 587 hlöä

Lisätiedot

PERUSTURVALAUTAKUNTA Perusturvalautakunta Liite nro 1. Sosiaali- ja terveyspalvelut

PERUSTURVALAUTAKUNTA Perusturvalautakunta Liite nro 1. Sosiaali- ja terveyspalvelut PERUSTURVALAUTAKUNTA Perusturvalautakunta 23.1.2018 Liite nro 1. Sosiaali- ja terveyspalvelut Sosiaalihuollon ja terveyspalvelujen järjestäminen asukkailleen on kunnan lakisääteinen tehtävä. Monipuolisilla

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 24.1.2017 Liisa Niiranen 10,1 % 9 % 7,5 % 11,3 % Timo Aro 2016 Lapin väestöennuste Ennuste 2040 Ennuste 2030 Ennuste 2020

Lisätiedot

Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille

Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille 2009-2030 Tavoitteena hyvinvoinnin tasa-arvo Jokaiselle on turvattava oikeus hyvään vanhuuteen Valtakunnallinen Ikäihmisten palvelujen laatusuositus 2008 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin organisaatio

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta OPERATIIVINEN SOPIMUS seuranta 1.1.-30.6. Vanhus- ja vammaispalvelut Taloudelliset tavoitteet 1.1 Määrärahat 1.000 TP 15 TAM Ennuste Tulot 34 738 33 824 33 891 Menot 179 494 180 299 180 326 Netto 144 756

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelma

Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelma Sosiaalilautakunta 2 27.01.2015 Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelma 7/02.07.01/2015 Sosltk 2 Kunnanvaltuusto on 1.12.2014 67 hyväksynyt vuoden 2015 ta lousar vion so si

Lisätiedot

Lasten päiväkotihoito

Lasten päiväkotihoito Lasten päiväkotihoito Lasten päiväkotihoito Lapsia kokopäivähoidossa päiväkodeissa yhteensä 31.12. alle 1-vuotiaita lapsia kokopäivähoidossa 1-vuotiaita lapsia kokopäivähoidossa 2-vuotiaita lapsia kokopäivähoidossa

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

Hallintokuntien johtajat ja puheenjohtajat ottavat kantaa alustavasti.

Hallintokuntien johtajat ja puheenjohtajat ottavat kantaa alustavasti. Perusturvalautakunta 60 28.08.2014 Perusturvatoimen vuoden 2015 talousarvio (ohm 13 ja 14) Ptltk 60 Tase 28.4.2014 Kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 18.12.2013 aikataulun, jonka mukaan menoraamia

Lisätiedot

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Sosiaalilautakunta 6.3.2014. 1 Sosiaalitoimen talouden ja toiminnan katsaus 1.1 28.2.

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Sosiaalilautakunta 6.3.2014. 1 Sosiaalitoimen talouden ja toiminnan katsaus 1.1 28.2. MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Sosiaalilautakunnan kokous 6.3.2013 klo 17:00 19:27 pykälät otsikko 1 Sosiaalitoimen talouden ja toiminnan katsaus 1.1 28.2.2014 2 Sosiaalitoimen toiminnallisten

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 2 1 Toiminta- ajatus 2 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen vastuualueen toiminta- ajatuksena on järjestää kunnan asukkaille palveluja tarpeen mukaan sekä ylläpitää

Lisätiedot

Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO :13:25

Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO :13:25 Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO 14.10.2019 13:13:25 Muut suoritt. myyntituotot Yleishallinnon maksut Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot

Lisätiedot

Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO :12:57

Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO :12:57 Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO 4.10.2017 11:12:57 Korvaukset kunnilta ja kyltä Muut suoritt. myyntituotot -702-640 -560-12,5-560 -560

Lisätiedot

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA ASUKASFOORUMI 15.3.2011 Minna-Maria Behm, Teija Malinen, Erja Inkiläinen & Eeva-Liisa Saarinen Vanhusten palvelut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa Vanhusten

Lisätiedot

12.11.2008. Antti Peltokorpi Anne Kaarnasaari. Nordic Healthcare Group Oy. Presiksen nimi, pvm

12.11.2008. Antti Peltokorpi Anne Kaarnasaari. Nordic Healthcare Group Oy. Presiksen nimi, pvm Kansallinen Ikääntymisen foorumi 12.11.2008 Antti Peltokorpi Anne Kaarnasaari Nordic Healthcare Group Oy Presiksen nimi, pvm 1 YHTEENVETO 1. Katsaus perustuu Tilastokeskuksen väestöennusteeseen vuosille

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä) KEMIJÄRVI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 7 892 31,9 % (2617 hlöä) 6 517 6 068 Ikääntynden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 2 544 (32%) 2 901 (45%) kasvu

Lisätiedot

Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä. 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja. Järvenpään kaupunki 1

Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä. 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja. Järvenpään kaupunki 1 Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja 1 30.9.2010 Miksi tarvittiin palvelurakenteen keventäminen? Kaupunginhallitus päätti v. 2007, että kaikkien hoidon

Lisätiedot

SOTE VALMISTELU TOUKOKUU Potilaan oikeusturvakeinot ja niihin vastaaminen

SOTE VALMISTELU TOUKOKUU Potilaan oikeusturvakeinot ja niihin vastaaminen SOTE VALMISTELU TOUKOKUU 2017 Potilaan oikeusturvakeinot ja niihin vastaaminen 12.5.2017 Kymenlaakson Sote-uudistuksen esivalmisteluvaiheen organisointi SOTE projektijohtaja Annikki Niiranen SOTE projektiryhmä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki 1 (5) Perusturvan palvelualue 2.12.2015

Kuopion kaupunki 1 (5) Perusturvan palvelualue 2.12.2015 Kuopion kaupunki 1 (5) Strategisia linjauksia asumispalveluiden toiminnallisiin muutoksiin ja kasvavaan asumispalveluiden tarpeisiin 1.1.2017 alkaen / palveluiden järjestäjänä vastaa kunnan tehtäväksi

Lisätiedot

Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO 1.10.2015 10:28:39

Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO 1.10.2015 10:28:39 Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO 1.10.2015 10:28:39 Muut suoritt. myyntituotot -425-180 -400 122,2-400 -400 Yleishallinnon maksut Tuet

Lisätiedot

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun Lähtökohdat talousarvion valmisteluun Tilaajajohtaja Kari Hakari Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 5.5.2014 Toimintaympäristö 2 Väestö Väestön kasvun osatekijät 3500 3000 2500 2000 1500

Lisätiedot

Muonion kunta Talousarvio 2018 Taloussuunnitelma

Muonion kunta Talousarvio 2018 Taloussuunnitelma 30 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalilautakunnan talousarvioon kuuluu viisi valtuustotasolla sitovaa tehtävää: hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu, vammaispalvelut ja terveystoimi. Toimialaan kuuluvien

Lisätiedot

Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa:

Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa: Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa: Lasten ja nuorten palvelut, peruspalvelut Palveluvastaava sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19. :n mukaisesta lapsiperheiden

Lisätiedot

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella?

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Maisema-seminaari 23.04.2009 Helsinki Tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta Ikäihmisten palvelujen ydinprosessi Tampereen kaupunki

Lisätiedot

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011 KOTIA KOHTI Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla Hanna Sallinen 17.2.2011 Asumispalvelut Vantaalla -Asumispalveluiden toimintayksikkö on osa aikuissosiaalityötä -Asumispalvelujen toimintayksikkö

Lisätiedot

Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO :29:45

Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO :29:45 Muonion kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tehtävä: 22 SOSIAALITOIMEN HALLINTO 11.10.2016 7:29:45 Korvaukset kunnilta ja kyltä Muut suoritt. myyntituotot -691-400 -640 60,0-640 -640

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä) PELKOSENNIEMI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 947 29,9 % (296 hlöä) 807 766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 289 (30%) 354 (44%) kasvu

Lisätiedot

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa Mirja Kangas, palvelualuepäällikkö, aikuisten ja työikäisten palvelut Rovaniemen kaupunki AIKUISTEN JA TYÖIKÄISTEN PALVELUALUE Tehtäväalueen

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS Toimielin Tehtäväalue Toiminta-ajatus Perusturvalautakunta Vanhusten palvelut Vanhusten palvelujen tulosyksikön tehtävänä on tuottaa ja kehittää vanhuksille ja pitkäaikaissairaille

Lisätiedot

Muonion kunta Suunnitelma 1 (18) Kunnanvaltuusto 13.10.2014

Muonion kunta Suunnitelma 1 (18) Kunnanvaltuusto 13.10.2014 Muonion kunta Suunnitelma 1 (18) Kunnanvaltuusto 13.10.2014 Ikääntyneiden palveluiden järjestämissuunnitelma 2014 2017 Vanhus- ja veteraaniasiain neuvottelukunta 4.2.2014 Sosiaalilautakunta 6.3.2014 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

Eksoten palvelut 2010-2013. 28.7.2014 Annaleena Rita

Eksoten palvelut 2010-2013. 28.7.2014 Annaleena Rita Eksoten palvelut 2010-2013 28.7.2014 Annaleena Rita 1 PALVELUJEN PEITTÄVYYS JA KUSTANNUSKEHITYS 28.7.2014 Annaleena Rita 2 Lasten ja nuorten palvelut 2010-2013; suoritteet 2010 2011 2012 2013 Lastensuojelun

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

FORSSAN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ SOSIAALIHUOLLON PALVELUJEN TUOTTEISTUSPERIAATTEET VUONNA 2016

FORSSAN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ SOSIAALIHUOLLON PALVELUJEN TUOTTEISTUSPERIAATTEET VUONNA 2016 FORSSAN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ FORSSAN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ SOSIAALIHUOLLON PALVELUJEN TUOTTEISTUSPERIAATTEET VUONNA 2016 1 Sisällys TUOTTEISTUKSEN LÄHTÖKOHDAT... 3 HALLINNON KUSTANNUSTEN

Lisätiedot

Ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon (YAH) palveluseteli. 12.5.2014 Vanhusneuvoston kokous

Ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon (YAH) palveluseteli. 12.5.2014 Vanhusneuvoston kokous Ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon (YAH) palveluseteli 12.5.2014 Vanhusneuvoston kokous YAH:n asiakkuus Asiakas on oikeutettu ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon palveluihin silloin, kun asiakas

Lisätiedot

Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet

Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet Hyvä ikääntyminen mahdollisuuksien Seinäjoella seminaari, 6.9.2010 Peruspalveluministeri Paula Risikko TAVOITTEET

Lisätiedot

Palveluasumisen nykytila seurantatutkimuksen. Sari Kehusmaa tutkimuspäällikkö

Palveluasumisen nykytila seurantatutkimuksen. Sari Kehusmaa tutkimuspäällikkö Palveluasumisen nykytila seurantatutkimuksen valossa Sari Kehusmaa tutkimuspäällikkö Tutkimus on osa I&O-kärkihankkeen seurantaa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Lisätiedot

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TERVEYDEN JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄMISEN SEKÄ IKÄIHMISTEN PALVELUIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ Säännön nimi Tetola 20.01.2009 Terveyden ja

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,1 % (544 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,1 % (544 hlöä) MUONIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 2 375 22,1 % (544 hlöä) 2 313 2 297 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 527 (22%) 658

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA

IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen eeva-sirkku.poyhonen@paimio.fi Kemiönsaaren valtuustoseminaari 31.12.2016 Paimiossa oli 75 vuotta täyttäneitä

Lisätiedot

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 216 Väestöennuste Huoltosuhde 21 ja ennusteet 21, 22 ja 24 9 8418 8 71,7 7,1 8 7 7 6 9,8 61, 62, 6 4 2 2947 214 21 22 22 2 2 24 4 2 1 1914 84 6721 641 2441-6 7-14 1-64

Lisätiedot

Tehostettu palveluasuminen

Tehostettu palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen Miten asutaan? Tehostetussa palveluasumisessa asiakkaat asuvat omissa kodeissaan työntekijöiden ja asiakkaiden yhteistilan välittömässä läheisyydessä. Asiakkaan kotona tapahtuvassa

Lisätiedot

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 1.1.2014 Raahe-Siikajoki-Pyhäjoki Väestö 34.570 Henkilöstö

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Miten turvataan sosiaalipalvelujen osuus sosiaali- ja terveyspiirissä? Anu Olkkonen-Nikula Koti- ja asumispalvelujen johtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Muonion kunnan suunnitelma ikääntyneiden palveluiden järjestämiseksi

Muonion kunnan suunnitelma ikääntyneiden palveluiden järjestämiseksi Muonion kunnan suunnitelma ikääntyneiden palveluiden järjestämiseksi vuosille 2014-2017 Hyväksytty: Vanhusneuvosto, 4.2.2014, 4 Sosiaalilautakunta, 6.3.2014 3 kunnanhallitus, pvm kunnanvaltuusto, pvm Sisällys

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma 2016 Säkylän kunta Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Asumispalveluiden laatusuositus... 2 3. Asumispalveluiden nykytilanne Säkylässä... 2 4. Suunnitelmissa/rakenteilla

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä) SAVUKOSKI 2. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 1 103 28 % (317 hlöä) 986 943 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 315 (28 %) 453

Lisätiedot

IÄKKÄIDEN PALVELUIDEN RIITTÄVYYDEN JA LAADUN ARVIOINTI SULKAVALLA

IÄKKÄIDEN PALVELUIDEN RIITTÄVYYDEN JA LAADUN ARVIOINTI SULKAVALLA IÄKKÄIDEN PALVELUIDEN RIITTÄVYYDEN JA LAADUN ARVIOINTI SULKAVALLA 5.11.2015 IÄKKÄIDEN PALVELUIDEN RIITTÄVYYDEN JA LAADUN ARVIOINTI 1.Taustaa 2.Väestön kehitys 3.Iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaali-

Lisätiedot

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Ikääntyvien asumispalvelut Pitkäaikaisen laitoshoidon vähentäminen aloitettiin, kun Senioripihan tehostetun asumispalvelun yksikkö valmistui.

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna)

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YKSILÖJAOSTO HYVINVOINTIJAOSTO SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perusturva HALLINTO Perusturva Toimistopalvelut Talousasiat Terveyspalvelujen

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Tuula Kärkkäinen sh yamk Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen ja johtaminen

Lisätiedot

Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin

Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin Sosiaali- ja terveyslk 50 11.10.2011 Kunnanhallitus 317 07.11.2011 Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin 351/030.033/2010 SOSTE 50 Sosiaali-

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Vairinen-Salmela, Johanna, j. 7 Paasonen, Jaana, vj. - Sosiaali- ja terveyslautakunta. TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Toiminta-ajatus

Vairinen-Salmela, Johanna, j. 7 Paasonen, Jaana, vj. - Sosiaali- ja terveyslautakunta. TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Toiminta-ajatus TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Vastuuhenkilö Sosiaali- ja terveyslautakunta Hallinto Pentti Taimen Toiminta-ajatus Sosiaali- ja terveyslautakunnan tehtävänä on vastata tarpeellisten sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

Iäkäs ihminen, asuminen, hoito ja huolenpito

Iäkäs ihminen, asuminen, hoito ja huolenpito Iäkäs ihminen, asuminen, hoito ja huolenpito RAI-seminaari 24.3.2011 Kirsi Kiviniemi TtT, kehittämispäällikkö Sisältö Ihmislähtöisen asumisen sekä hoidon ja huolenpidon yhdistäminen Iäkäs ihminen Asuminen

Lisätiedot

suomalaisille? Lappi Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1

suomalaisille? Lappi Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1 Millaisia palveluja vanhoille suomalaisille? Lappi 28.11.2014 28.11.2014 Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1 Muutosten tuulia 2014 Vanhoja ihmisiä on vuosi vuodelta enemmän Hyvinvoivia vanhoja

Lisätiedot

Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma

Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma 1 Liite nro 2 Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma Sitovat toiminnalliset tavoitteet 311 01 Sosiaalivirasto 1. Käytössä

Lisätiedot

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Vanhustyö 2015 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Lähde: Laatusuositus 2013 2 Tavoitteena ikäystävällinen Suomi Seitsemän teema-aluetta ikäystävällisen Suomen rakentamiseksi

Lisätiedot

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde 3 ja ennusteet, ja 4 3 346, 4,6 3 4 8 79,8 8,9 8, 77 6 3 3 4 4 6 8 483 36 64-6 7-4 -64 6-74 7-84 8- yhteensä 3 4 4 *Tilastokeskus *Tilastokeskus

Lisätiedot

Perusturvatoimen vuoden 2016 talousarvion muuttaminen - esitys valtuustolle (ohm. 120)

Perusturvatoimen vuoden 2016 talousarvion muuttaminen - esitys valtuustolle (ohm. 120) Perusturvalautakunta 73 25.08.2016 Kunnanhallitus 167 12.09.2016 Perusturvalautakunta 85 29.09.2016 Kunnanhallitus 207 17.10.2016 Perusturvatoimen vuoden 2016 talousarvion muuttaminen - esitys valtuustolle

Lisätiedot

Kehitysvammaiset. 12,0 Palveluasuminen (ohjattu asuminen) 4,0. 4,0 Tuettu asuminen (tukiasuminen) 3,0 5,0 % 5,0 % 5,0 %

Kehitysvammaiset. 12,0 Palveluasuminen (ohjattu asuminen) 4,0. 4,0 Tuettu asuminen (tukiasuminen) 3,0 5,0 % 5,0 % 5,0 % KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN LAUSUNTO ARAN AVUSTUSHAKEMUKSEEN Kunta Orivesi 562 Kuntakoodi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) edellyttää kunnan sosiaali- ja terveystoimen lausunnon hankkeesta

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien käyttökustannukset 1) tehtävittäin 1997-2013, mrd.

Kuntien ja kuntayhtymien käyttökustannukset 1) tehtävittäin 1997-2013, mrd. Kuntien ja kuntayhtymien käyttökustannukset 1) tehtävittäin 1997-2013, mrd. 50 45 40 35 Käyttökustannukset yht. Sosiaali- ja terveystoimi 2) Opetus- ja kulttuuritoimi 2) Muut tehtävät 30 25 20 15 10 5

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Talousarvion noudattamista koskevat ohjeet Talousarvion sitovuuden osalta kaupunginhallitus esittää noudatettavaksi

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 29.6.216] KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Toukokuu 216 TOUKOKUU PÄHKINÄNKUORESSA Toukokuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot