TALOUSARVIO 2015 TALOUSSUUNNITELMA Hallitus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TALOUSARVIO 2015 TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017. Hallitus 7.11.2014"

Transkriptio

1 TALOUSARVIO 2015 TALOUSSUUNNITELMA Hallitus Yhtymäkokous

2 Toimintaympäristö Kansantalouden taantuma jatkuu edelleen ja merkit elpymisestä ovat heikot. Kansantalouden pitkäaikainen taantuma on heikentänyt julkista taloutta, koska verotulojen kasvu verojen ja maksujen korotuksista huolimatta on vähäistä. Kuntasektorilla tulojen ja menojen epäsuhta riittää kattamaan poistot, muttei nettoinvestointeja. Kuntatalouden tila ei ole kohenemassa. Menojen kasvu uhkaa jatkua tulojen kasvua suurempana. Näkymät ovat huolestuttavia. Palvelutarve kasvaa ikääntymisen myötä. Tarve rakenteellisille uudistuksille on suuri ja niiden lisäksi tarvitaan kuntien omia toimenpiteitä. Kuntien verotulojen arvioidaan kasvavan keskimäärin alle 2 %. Asiakasmaksuja korotetaan merkittävästi. Valtionosuuksia vähennetään. Samalla valtionosuusuudistuksen myötä toiset kunnat menettävät valtionosuuksia ja toiset saavat enemmän valtionosuuksia, kun sairastavuus on otettu mukaan kriteerinä. Kymenlaaksossa kuntatalous on edelleen epätasapainossa. Työpaikkojen väheneminen on vähentänyt verotuloja. Väestön ikärakenne ja korkea sairastavuus edellyttävät kuitenkin palveluita. Kunnat ovatkin joutuneet uudistamaan erityisesti koulu sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, koska kuntien menot ovat valtaosin hyvinvointisektorilla. Myös sote-uudistus aiheuttaa paineita. Poliittisten johtajien sopima sote-uudistus odottaa toteuttamista, mutta lausuntokierroksen jälkeen monia asia on vielä auki. Kaikki edellä mainittu vaikuttaa merkittävästi kuntayhtymän toimintaedellytyksiin. Kymenlaakson kuntien talousongelmat ovat johtaneet kuntayhtymän tiukkaan talousraamiin, jonka seurauksena kuntayhtymässä on käynnistetty yt-neuvottelut. Neuvottelujen tavoitteena on vähentää kuntayhtymän kuluja 10 miljoonalla eurolla. Kuntayhtymän strategia vuosille Kuntayhtymän vastuulla on erikoissairaanhoidon palvelujen järjestäminen ja palvelujen tuottaminen päivystykseen saapuville ja kuntayhtymään lähetetyille potilaille. Kehitysvammahuollossa kuntayhtymä vastaa kuntien osoittamien asiakkaiden palvelujen tuottamisesta. Perustehtävät säilyvät ennallaan, mutta kuntayhtymän yksiköissä on sopeuduttava toiminnallisiin ja taloudellisiin muutoksiin. Keskeisenä tavoitteena sosiaali- ja terveyspalveluissa on, parantaa peruspalvelujen toimivuutta ja volyymia, jolloin osa kuntayhtymän tehtävistä siirtyy peruspalvelujen vastuulle. Kuntayhtymän yksiköiden on omalla toiminnallaan ja asiantuntemuksella tuettava tätä kehitystä osallistumalla muutoksen toteuttamiseen ja löydettävä uudet toimintamallit palveluketjussa. Kuntayhtymässä keskitytään erikoissairaanhoitoa vaativien potilaiden ja erityishuoltoa vaativien asiakkaiden hoitoon. Erityisasiantuntemusta vaativissa tapauksissa tukeudutaan HUS-piirin palveluihin.

3 Keskussairaala Keskussairaalan uusien toimitilojen suunnittelu on käynnissä. Hankkeessa uudistetaan keskussairaalan toiminta sekä rakennetaan keskussairaalalle uudet toimitilat. Suunnittelun aikana tarkennetaan keskussairaalan ja Kouvolan Ratamo-keskuksen työnjako erikoissairaanhoidossa, koska kilpavarustelu Kymenlaaksossa ei ole tarkoituksenmukaista. Keskussairaalan strategiana on toimia Kymenlaakson 24/7 päivystävänä sairaalana. Päivystävän sairaalan taloudellisuuden edellytyksenä on, että sairaalassa on lisäksi riittävä määrä ei-kiireellistä, suunniteltua erikoissairaanhoitoa. Muutoksen onnistumiseksi keskussairaalassa on ryhdytty muuttamaan toimintaa ja ottamaan käyttöön uudet toimintamallit, jotta taloudelle asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa tulevina vuosina. Psykiatria Psykiatria vastaa lastenpsykiatrian, nuorisopsykiatrian sekä aikuispsykiatrian sairaalahoidon palveluista. Aikuisten avopalvelut ovat kuntien vastuulla. Psykiatriaa kehitetään maakunnallisena kokonaisuutena, jossa avohuollon palveluja lisätään ja kehitetään, jotta ne voivat vastata nykyistä enemmän potilaiden hoidosta. Aikuisten sairaalahoitoa voidaan vähentää, jos tässä kehitystyössä onnistutaan. Sosiaalipalvelut Sosiaalipalveluissa toteutetaan valtakunnallisen ohjelman tavoitteita, jossa kehitysvammaisten palveluasumista lisätään ja laitoshoidon määrää vähennetään. Kuntayhtymän ja kuntien palvelujen työnjakoa tarkennetaan muutoksen yhteydessä. Kuntayhtymän sosiaalipalvelut sopeutuvat uuteen työnjakoon. Tukipalvelut Kuntayhtymän ydinpalvelujen, erikoissairaanhoito ja erityishuolto, tuottavuutta parannetaan prosesseja tehostamalla. Tukipalvelujen tehtävänä on tukea ydinpalvelujen toimintaa, jonka vuoksi tukipalvelujen palvelutuotanto on suunniteltava ydin-palvelujen ehdoilla uusiksi. Tukipalveluissa tehdään yhteistyötä erityisvastuualueen kanssa toiminnan turvaamiseksi sekä palvelujen laadun parantamiseksi ja kustannusten alentamiseksi.

4 Tavoitteena on edelleen tuottaa tukipalvelut myös alueen kunnille, koska se on taloudellisesti tarkoituksenmukaista. Hoitotakuu Kuntayhtymän palvelut tuotetaan aina hoitotakuun edellyttämässä ajassa. Tavoitteeksi asetetaan odotusaikojen lyhentäminen selvästi alle hoitotakuun aikamäärien. Kuntayhtymän kuluja vähennetään vuosina Seuraavina vuosina lähtökohtana on edelleen kuntayhtymän tuottavuuden parantaminen keskimäärin 3 % vuodessa. Kun jäsenkuntien laskutusta halutaan vähentää, kuntayhtymässä joudutaan sopeuttamaan toimintaa ja kuluja. Tuottavuusohjelman vaatimat toimenpiteet hyväksytään kunkin vuoden talousarvion yhteydessä. Hyväksyttyjen tavoitteiden toteutumista seurataan kuukausittain ja tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi, jos tuottavuusohjelma tavoitteet eivät toteudu. Kuntayhtymä ei yksin pysty toteuttamaan tuottavuusohjelmaa, vaan se on täysin riippuvainen peruspalveluissa tehdyistä toimenpiteistä. Tämän vuoksi toimenpiteet on tehtävä yhdessä jäsenkuntien kanssa. Tuottavuuden parantamisen keskeisenä toimenpiteenä on käynnistää ja toteuttaa keskussairaalan peruskorjaushankkeessa asetetut toiminnalliset tavoitteet. Talousarvion laadinnan lähtökohdat Kuntayhtymän vuoden 2014 tilinpäätöksen ennustetaan olevan kuusi miljoonaa euroa alijäämäinen, josta neljä miljoonaa euroa johtuu potilasvakuutuksen varausten yllättävästä kasvusta. Kasvu johtuu sairaanhoidossa vammautuneiden vammaispalvelujen kustannusten siirtämisestä potilasvakuutusjärjestelmän vastuulle. Vuoden 2015 talousarvion laadinnan kannalta oleellista on, että vuoden 2015 toiminnallisen tuloksen arvioidaan olevan kaksi miljoonaa euroa alijäämäinen. Kuntayhtymän kuntalaskutuksen määrää on suunniteltu vähennettäväksi vuoden 2014 ennustetusta toteumasta 2,7 % eli jäsenkuntalaskutuksen suuruudeksi on arvioitu 173,3 miljoonaa euroa. Vuoden 2014 talousarvioon verrattuna kuntalaskutus vähenee 6,2 %. Kunnilta perittävää jäsenmaksua ehdotetaan korotettavaksi edellisen vuoden 48,25 eurosta/asukas 49,09 euroon/asukas. Jäsenmaksu jakautuu erityisvelvoitteiden (potilasvakuutus, myrkytystietokeskus, tartuntatautien vastustaminen ja terveyden edistämisen kustannukset) jäsenmaksuun 14,08 euroa/asukas ja ensihoidon jäsenmaksuun 35,01 euroa/asukas. Korotus johtuu pääasiassa ensihoidon palkkakustannusten noususta.

5 Kuntayhtymän taloudellisena rasitteena on siten edellisen vuoden 2014 alijäämä kaksi miljoonaa euroa sekä kustannusten nousu, jonka suuruudeksi on arvioitu 0,8 %. Kun jäsenkuntalaskutus vähenee 2,7 %, kuntayhtymän on jatkettava ja tehostettava tuottavuusohjelmaa kulujen karsimiseksi. Vuonna 2015 tavoitteeksi ehdotetaan asetettavaksi vähintään 8 miljoonaa euron kulujen karsiminen, jonka keskeisenä keinona on yt-neuvotteluilla saavutettavat säästöt henkilöstössä ja muut kustannussäästöt. 10 miljoonan euron säästötavoitteeseen ei päästä, koska suunnitellut irtisanomiset voidaan pitkien irtisanomisaikojen vuoksi toteuttaa vasta keväällä 2015, jolloin kustannusvaikutus jää vähäisemmäksi. Tavoitteet talousarviovuodelle Kuntayhtymä turvaa erikoissairaanhoidon ja erityishuollon palvelut kymenlaaksolaisille, mutta tavoitteeksi asetetaan palvelutuotannon supistaminen päivystyskäynneissä, jatkohoidossa, kontrollikäynneissä ja osastohoidossa yhteistyössä kuntien kanssa. 2. Erikoissairaanhoito järjestetään vähintään hoitotakuun edellyttämällä tasolla, mutta samalla hoidon odotusaikoja pyritään lyhentämään. 3. Keskussairaalan peruskorjauksen hankesuunnitelma saadaan valmiiksi keväällä Päätös investoinnin toteuttamisesta ja investoinnin rahoituksesta tehdään yhtymäkokouksessa. 4. Kuntayhtymä jatkaa useamman vuoden tuottavuusohjelmaa, jonka tavoitteena on alentaa kuntayhtymän kulujen kasvu jäsenkuntien edellyttämälle alemmalle tasolle. Keskussairaalan sopeutustarve on 3,5 miljoonaa euroa, jonka keskeisenä keinona on tuottavuuden parantaminen vuodeosasto- ja leikkaustoiminnoissa sekä päivystys- ja avohoitotoiminnan edelleen kehittäminen. Psykiatria karsii tarpeettomia kuluja eurolla. Sosiaalipalvelujen sopeutustarve euroa, joka toteutetaan siirtämällä kuntien vastuulle asiakkaiden palveluja. Johto ja yhteiset palvelut sisältää johdon lisäksi erilaisia konsernipalveluita, joiden henkilöstökuluista ja kuluista on tarkoitus vähentää euroa pysyvästi. Liikelaitosten sopeutumiskeinoina ovat palveluhintojen alentaminen, jolloin kuntayhtymän kustannukset alenevat miljoonalla eurolla. Liikelaitosten tavoitteeksi asetetaan talouden sopeuttaminen lähelle 0-tulosta. Kastek Oy toiminnalle on asetettu tavoite, että yhtiön kokonaislaskutus kuntayhtymän vähenee eurolla pääasiassa vuokria alentamalla ja tulos painuu lähelle 0-tulosta.

6 Vuoden 2015 tuloslaskelmaosa, investointiosa ja rahoituslaskelmaosa Kuntayhtymän toimintatuotoiksi on arvioitu euroa. Toimintakuluiksi on arvioitu euroa. Kuntayhtymän tilinpäätöksen arvioidaan muodostuvan 1,6 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Investointien suuruus on 3,7 miljoonaa euroa. Kuntayhtymän maksuvalmius säilyy edelleen huonona ja kuntayhtymä joutuu tukeutumaan lyhytaikaisiin lainoihin. Tavoitteet suunnitelmakaudelle Keskussairaalan toiminta uudistetaan ja peruskorjaushankkeen 1. vaiheen rakentaminen aloitetaan Psykiatriassa kehitetään alueellista ja verkostomaista palvelujärjestelmää kuntien kanssa. Sosiaalipalvelujen palveluasuntoja lisätään ja laitoshoitoa vähennetään yhdessä kuntien kanssa. Kuntayhtymän kulukehitys saatetaan tuottavuusohjelmalla Kymenlaakson palvelujärjestelmän edellyttämälle tasolle. Kuntayhtymä laatii suunnitelman tyhjistä ja tarpeettomista toimitiloista ja kiinteistöistä luopumisesta. Jäsenkuntalaskutuksen ja palvelujen hinnoittelun periaatteet Kuntayhtymä luopuu ennakoiden perimisestä jäsenkunnilta ja siirtyy tuotelaskutukseen, joka tehdään kaksi kertaa kuukaudessa. Lisäksi kuntayhtymä perii jäsenkunnilta asukaslukuperusteista jäsenmaksua, jolla katetaan kuntayhtymän kaikille kunnille kuuluvia yhteisiä kuluja. Kalliin hoidon kustannusten tasauksessa raja on edellisen vuoden tapaan euroa. Kalliin hoidon kustannusten tasaus kuntien kesken tehdään tilinpäätöksessä. Kalliin hoidon kustannuksista ja tasauksesta raportoidaan kuukausittain. Palvelujen hinnoitteluperusteet säilyvät edellisten vuosien mukaisina. Yleislääketieteen potilaan hoito (ns. jatkohoitopotilas) laskutetaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien vuoden 2014 tapaan.

7 Talousarvion sitovuus Yhtymäkokous hyväksyy kuntayhtymätasoisen määrärahan, tuloarvion sekä määrärahan perusteena olevat palvelutavoitteet sekä hyväksyy liikelaitosten ja tytäryhtiöiden tulostavoitteet. Hallituksella ja toimitusjohtajalla on kuntayhtymän ja sen konsernin toiminnan sekä talouden kokonaisvastuu ja rahoitusvastuu. Vastuualueen johtajaa sitovia tavoitteita ovat palvelutuotannon kokonaistavoitteet. Sitovia kuluja ovat ulkoiset kustannukset ja sisäiset kustannukset (muut kuin yleiskustannuksiksi luettavat). Vastuualueen johtajan on valvottava, että palvelutuotannon volyymeja noudatetaan. Liikelaitosten ja tytäryhtiöiden tulostavoitteet Kymenlaakson sairaalapalvelujen liikelaitoksen tulostavoitteena on euron tulos. Kymenlaakson sairaala-apteekin liikelaitoksen tulostavoitteena on eurontulos. Kastek Oy:n tulostavoite on 0-tulos. Sairaalanmäen Vuokratalot Oy:n tulostavoite on 0-tulos. Carea Sairaalat Oy:n tulostavoite on 0-tulos.

8 Käyttösuunnitelma 2015 KESKUSSAIRAALA Vuonna 2015 Kymenlaakson keskussairaala tuottaa tuotantosuunnitelmansa mukaisesti Carean toiminta-alueen väestölle vaativan erikoissairaanhoidon palvelut osana alueellista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukokonaisuutta. Vuoden 2014 budjettiin verrattuna keskussairaalalle on asetettu 3,5 miljoonan euron sopeuttamistarve vuonna Jotta vaativan tason erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat saadaan edelleen hoidettua säästöistä huolimatta, on tarve edelleen parantaa tuottavuutta ja toiminnan taloudellisuutta. Keskussairaalassa jatketaan jo aiemmin aloitettua kehittämistä avohoitopainotteiseen suuntaan. Vuodeosastopaikkoja vähennetään 32 sairaansijaa (osasto 6A sulkeminen, sairaansijavähennykset osastoilla 5, 8B ja Lastenosasto) ja synnyttäneiden osastolla 3 sairaansijaa muutetaan perhepaikoiksi. Osastopaikkoja vähennettäessä drg-jaksoja siirtyy muille osastoille ja drgjaksojen kestoa lyhennetään toimintaprosesseja kehittämällä. Leikkaustoiminnan tuottavuutta parannetaan tuottamalla palvelut yhden leikkaustiimin verran vähemmillä henkilöstöresursseilla parantamalla toiminnanohjausta. Toiminnan muuttuessa säästöjä arvioidaan tulevan muista kuin henkilöstövähennyksistä ja henkilöstövähennyksistä Lääkäripalvelujen ostoja vähennetään tuottamalla palveluja entistä enemmän omalla henkilöstöllä. Henkilötyöpanosta keskussairaalassa vähennetään yhteensä 46 työntekijän verran, lisäksi keskussairaalan hallinnossa vähennetään henkilöstöä. Vähennykset kohdistuvat kaikkiin ammattiryhmiin, yksikköjä yhdistämällä myös esimiesten määrä vähenee. Jatkossa on edelleen tarpeen koko ajan arvioida henkilöstön käyttöä ja määriä kriittisesti sekä edistää henkilöstön yhteiskäyttöä yksiköitten kesken. Vuonna 2014 jatkohoitopäivien määrää on saatu vähennettyä kuntien parannettua valmiuttaan jatkohoidon järjestämiseen. Vähennettäessä keskussairaalan sairaansijoja edelleen ja lyhennettäessä hoitojaksojen kestoa tulee hoidonporrastuksen jatkossa toimia vielä aiempaa paremmin, minkä osalta jatketaan yhteistä kehittämistyötä alueen kuntien kanssa. Mikäli hoidonporrastuksessa tulee ongelmia esimerkiksi laajempien infektioepidemioiden vuoksi, saattaa se aiheuttaa riskiä sairaansijojen riittävyydelle ja jopa elektiivisen palvelutuotannon toteuttamiselle. Osaltaan riskiä pyritään hallitsemaan tarvittavilla tilaratkaisuilla. Palvelutuotannon tehostamiseksi tarvittavien muutosten nopeus voidaan myös todeta riskitekijäksi. Palvelujen tuotantosuunnitelma 2015 Drg-hoitojaksot 2013 Laskenn. ennuste 2014 M % 2013/2014 Budjetti 2015 M % 2014/2015 Keskussairaala yhteensä ,4 % ,6 % Sisätaudit Kirurgia Naistentaudit ja synnytykset Lastentaudit Silmätaudit Korva, nenä ja kurkkutaudit Hammas-, suu- ja leukasairaudet Syöpätaudit ja sädehoito Neurologia Lastenneurologia Keuhkosairaudet Hoitokeskus , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,0

9 Avohoitokäynnit Keskussairaala yhteensä 2013 Laskennall. M-% Budjetti M % ennuste / / ,5 % ,8 % Sisätaudit Kirurgia Naistentaudit ja synnytykset Lastentaudit Silmätaudit Korva, nenä ja kurkkutaudit Hammas-, suu- ja leukasairaude Iho- ja sukupuolitaudit Syöpätaudit ja sädehoito Neurologia Lastenneurologia Keuhkosairaudet Fysiatria Päivystys (Kevyt linja ) , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,9 Päivystysosasto ,7 Infektiosairaudet , ,0 Leiko , ,1 Hoitokeskus , ,7 Hengityshalvaushoito (hoitopäivä) Neurologia Lastentaudit

10 Talousarvio 2015 Keskussairaalan käyttösuunnitelma 2015 TA 2014 TOT Enn tot-% TA 2015 M-% TA 2015 Q1 ENNUSTE 2014 Rullaava budjetti enn14-ta15 (1-3kk) Vahvistetaan TOIMINTATUOTOT Myyntituotot , , Maksutuotot , , Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot , , TOIMINTATUOTOT YHT , , TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut , , Palkat , , Henkilöstösivukulut , , Palvelujen ostot , , Aineet, tarvikkeet ja tavarat , , Muut toimintakulut , , TOIMINTAKULUT YHT , , SISÄISET KUSTANNUSLAJIT , , TOIMINTAKATE RAHOITUSTUOTOT JA -KULUT 0 0,0 POISTOT KÄYTTÖOMAISUUDESTA , , TILIKAUDEN TULOS HENKILÖSTÖ 767,5 673,0-12,3 (lkm, työaikaprosentilla huom) ( ) Sairaalanjohtajaa sitova taso

11 Käyttösuunnitelma 2015 PSYKIATRIA AIKUISPSYKIATRIA Aikuispsykiatrian vastuuyksikkö käsittää 80-paikkaisen sairaalayksikön Pohjois-Kymen sairaalan välittömässä läheisyydessä (Kymenlaakson psykiatrinen sairaala, KYPS) ja keskussairaalan somaattisia erikoisaloja palvelevan yleissairaalapsykiatrian poliklinikan. KYPS:n viisi psykiatrista osastoa tuottavat alueen väestön tarvitsemat psykiatriset osastohoitopalvelut. Akuuttipsykiatriset osastot jakautuvat kahteen psykoosiosastoon (osastot 1 ja 2), mielialaosastoon (osasto 4) ja geropsykiatriseen osastoon (osasto 7). Osasto 6 tuottaa kuntouttavaa hoitoa mukaan lukien myös ns. kriminaalipäätöksellä valtion mielisairaaloista jatkohoitoon tulevat potilaat. Osastot kehittävät pienimuotoisesti kotisairaalatoimintaa, jonka tarkoituksena on lyhentää osastohoitoja viemällä kotiuttamisvaiheessa osaston henkilökunnan toimesta lyhytaikaisesti tiiviitä palveluja potilaan kotiin. Hoito suunnitellaan yhteistyössä avohoidon kanssa. Magneettistimulaatiohoidon käyttöön ottoa esitetään, kohderyhmänä tulisivat olemaan ensisijaisesti masennuspotilaat. Kriittisenä tekijänä sairaalan toiminnan jatkumiseksi on osaavan lääkärihenkilökunnan rekrytoinnin onnistuminen. Sairaalan lääkärihenkilökunta on ollut suurelta osin vaihtuvaa ja osa-aikaista, mikä aiheuttaa suuria haasteita hoidon jatkuvuuden turvaamiselle. Vuoden 2014 lopulla erityisesti erikoislääkäreiden rekrytointivaje on suuri. Aikuispsykiatrialla on erikoislääkärikoulutussopimus Helsingin yliopiston kanssa. Toiminnallisen kuntoutuksen yksikkö palvelee kaikkia psykiatrian vastuuyksiköitä. Yksikön kokoa on syksyllä 2014 yt-neuvottelujen yhteydessä suunniteltu pienennettäväksi. Sen tarjoamien palvelujen valikoimaa ja kohdentamista on tarkasteltava alkuvuodesta 2015 uudelleen. Vuonna 2015 tulee käyttöön aikuis- ja nuorisopsykiatrian alaa koskien Mielenterveystalo nettiportaali, josta asukkaat saavat tietoa mielenterveys- ja päihdehäiriöistä, niiden oireista ja hoitopaikoista NUORISOPSYKIATRIA Nuorisopsykiatrian vastuuyksikkö antaa nuorisopsykiatrista erikoissairaanhoitotasoista tutkimusta ja hoitoa Kymenlaakson ja alueella asuville nuorille perhe- ja verkostokeskeisesti. Avohoito toteutuu nuorisopsykiatrian poliklinikoilla Kotkassa ja Kouvolassa ja osastohoito 10-paikkaisella akuuttiosastolla (osasto 8) Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa Kuusankoskella. Nuorisopsykiatrista osastohoitoa myydään edelleen sopimuksen mukaisesti Eksotelle, mikäli osaston pienenevät resurssit sen mahdollistavat. Avohoidon kehittämishanke Ension tavoitteen on kehittää liikkuvaa polikliinistä työtä työparityöskentelynä yhdessä perustason kanssa ja tehostettua kotona tehtävää avohoitoa. Luodaan alueellinen nuorten syömishäiriöiden ja neuropsykiatristen häiriöiden hoitomalli yhdessä perusterveydenhuollon ja somaattisten erikoisalojen kanssa. Nuorisopsykiatrisen osaston paikkaluku laskee 2 paikalla verrattuna vuoteen 2014 ja henkilökuntaresurssit pienenevät samassa suhteessa. Talousarvio siltä osin supistuu. Erikoislääkäreitä ei ole saatu rekrytoiduksi riittävästi, mihin pyritään jatkossa panostamaan. Lääkäreiden rekrytointia ja koulutusta edistetään myös tekemällä erikoistumiskoulutussopimus Helsingin yliopiston kanssa. LASTENPSYKIATRIA Lastenpsykiatrinen hoito koko Kymenlaakson alueella järjestetään Kouvolan ja Kotkan poliklinikoilla ja lastenpsykiatrian 6-paikkaisella viikko-osastolla (osasto 10) ja sen yhteydessä toimivassa kotisairaalassa. Lastenpsykiatrialle ei ole tulossa merkittäviä toiminnallisia tai henkilöstömuutoksia. Osastolla on siirrytty 4-päiväiseen viikkoon, jossa perjantaipäivisin tehdään tiivistä yhteistyötä lapsen kodin, koulun, päiväkodin ja muiden hoitavien tahojen kanssa. Kotisairaalassa hoidetaan yhtä aikaa lasta ja näin ollen hoito on painottumassa yhä enemmän avohoidon suuntaan. Pienten lasten psykiatrisen hoidon osaamisen kehittäminen on alkanut v ja jatkuu edelleen. Neuropsykiatrista, mieliala- ja tunne-elämän ongelmien kuin käyttäytymisen ja traumakokemusten osaamista kehitetään työryhmissä. Yliopistollisen sairaalan tarvittava tuki HYKS:n kautta.

12 Palvelujen tuotantosuunnitelma 2015 Avohoitokäynnit 2013 Laskennallinen ennuste 2014 M-% 2013/2014 Budjetti 2015 M-% 2014/2015 Yhteensä , ,4 Psykiatria , ,4 Nuorisopsykiatria , ,3 Lastenpsykiatria , ,9 Hoitopäivät 2013 Laskennallinen ennuste 2014 M-% 2013/2014 Budjetti 2015 M-% 2014/2015 Yhteensä , ,4 70 Psykiatria , ,9 74 Nuorisopsykiatria , ,4 75 Lastenpsykiatria , ,0 Talousarvio 2015 Psykiatrian käyttösuunnitelma 2015 TA 2014 TOT Enn tot-% TA 2015 M-% TA 2015 Q1 ENNUSTE 2014 Rullaava budjetti enn14-ta15 (1-3kk) VAHVISTETAAN TOIMINTATUOTOT Myyntituotot , , Maksutuotot , , Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot ,7 0 0 TOIMINTATUOTOT YHT , , TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut , , Palkat , , Henkilöstösivukulut , , Palvelujen ostot , , Aineet, tarvikkeet ja tavarat , , Muut toimintakulut , , TOIMINTAKULUT YHT , , SISÄISET KUSTANNUSLAJIT , , TOIMINTAKATE RAHOITUSTUOTOT JA-KULUT POISTOT KÄYTTÖOM. JA MUISTA TILIKAUDEN TULOS HENKILÖSTÖ (lkm, työaikaprosentilla huom) 252,9 241,2-4,6 ( ) Sairaalanjohtajaa sitova taso

13 Käyttösuunnitelma 2015 SOSIAALIPALVELUT Sosiaalipalvelujen vastuualue tuottaa erityispalveluita vuosittain noin 800 eri henkilölle, joista avohuollon asumispalveluita tuotetaan 180 ja laitoshoitoa 50 eri henkilölle. Osallisuutta tukevat työ- ja päivätoiminnan sekä työllisyyttä edistävien palvelujen piirissä on noin 200 eri henkilöä. Lisäksi palvelun käyttäjiä on tulkkaus, poliklinikka ja peruskoulun osalta. ASUMISPALVELUT Palvelutuotannon kehittäminen on suuntautunut avohuollon palvelurakenteisiin. Asumispalvelujen osalta Vuodelle 2015 palvelutuotannon rakennetta muutettiin toiminnan- ja talouden osalta siten, että eri palveluyksiköitä yhdistettiin hallinnollisesti suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Tämän muutoksen tavoitteena on tehostaa henkilöstön käytettävyyttä ja tiivistää asumispalvelujen hallinnollista työtä. Tällä varmistetaan henkilöstökulujen kohtuullinen käyttö. Lisäksi mittavat henkilöstövähennykset edellyttävät toiminnan uudelleen organisointia yksiköissä, koska avohuoltoon siirryttäessä palvelujen käyttäjien tarvitsema hoidettavuus säilyy ennallaan. Tavoitteena on, että avohuollon asupaikkojen määrän säilyy ennallaan. LAITOSHOITO Laitoshoidon palveluita tuotetaan erityistä hoitoa tai tutkimusta tarvitseville henkilöille. Toiminnallinen palvelurakenne on tiivistetty kahteen eri laitoshoidon asumispalvelujen yksikköön, jossa tarjotaan moniammatillista osaamista palvelujen käyttäjien tueksi. Tavoitteena on, että laitoshoidon paikkojen määrä säilyy ennallaan, koska alueellinen palvelurakennemuutos on toteutunut odotettua nopeammin eikä vaativaa hoito- ja huolenpitoa tarvitseville ole tarjolla avohuollon hoitoyksiköitä. ERITYISHUOLLON POLIKLINIKKA Erityishuollon poliklinikan palvelurakennetta on tiivistetty siten, että sosiaali- ja psykologityötä on vähennetty laitoshoidon purkamisen myötä. Tavoitteena on, että kehitysvammaisia asiakkaita ohjataan enenevissä määrin perusterveydenhuollon palvelurakenteisiin. Poliklinikan toiminnan tehostamisen tavoitteena on saavutettavuuden parantaminen ja liikkuvuuden kehittäminen. TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA SEKÄ TYÖLLISYYTTÄ TUKEVAT PALVELUT Toiminnallisista ja rakenteellisista uudistuksista johtuen palveluita tuotetaan enenevästi avohuollon palvelunkäyttäjille ja laitoshoidon osuus on vähentynyt. Toimintaa on laajennettu kuntakeskuksiin palvelurakennesuunnitelman mukaisesti työllisyyttä tukevien palvelujen osalta. Tavoitteena on valtakunnallisen suunnitelman mukaisesti edelleen kehittää työllisyyttä tukevia toimintamalleja heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille. CAREA-KOULU Carea-koulussa järjestetään vaikeasti kehitysvammaisten opetusta ja tarvittaessa myös lisäopetusta neljässä eri ryhmässä. Lisäksi oppilaille järjestetään aamu- ja iltapäivätoimintaa sekä tarvittaessa myös muu tuki asumisyksiköistä. Opetus järjestetään toiminta-alueittain, joita ovat: motoristiedolliset taidot, kieli ja kommunikaatio, sosiaaliset taidot sekä päivittäiset taidot. Opetusta toteutetaan yksilö- tai ryhmäopetuksena. PROSESSIEN KEHITTÄMINEN Vuodelle 2015 on asetettu tavoitteeksi rakentaa sosiaalipalvelujen vastuualueen prosessikuvaukset IMS-järjestelmää hyödyntäen ja tämän avulla kehittää entisestään asiakkaiden palveluohjausta sekä vastuualueen kokonaistoimintaa. Alueen kuntien kanssa on tavoitteena vuodelle 2015 päivittää erityishuollon palveluiden järjestämissuunnitelma, huomioiden toimintaan kohdentuvat muutokset SOTE-uudistuksen myötä. Toiminnan- ja talouden tehostetulla seurannalla ja toimialueen tavoitteiden avulla pyritään entistä kokonaistaloudellisempaan toimintaan hyödyntäen eri asiantuntijoita, tilanteen niin vaadittaessa. Toiminnan- ja talouden riskinä ovat kuntien palveluiden kilpailuttamiskäytännöt, jotka voivat muuttaa täysin palvelutuotannon rakenteet sekä vaikeuttaa palveluiden kokonaistaloudellisen tuottamisen alueen erityispalveluita tarvitseville kehitysvammaisille.

14 Palvelujen tuotantosuunnitelma 2015 Käyttöpäivä / Käyttökerta 2013 Laskennallinen ennuste 2014 M-% 2013/2014 Budjetti 2015 M-% 2014/2015 Yhteensä , ,4 Carea-koulu , ,9 Poliklinikka , ,0 Asumispalvelut , ,2 Laitoshoito , ,4 Päivätoiminta , ,0 Talousarvio 2015 Käyttösuunnitelma 2015 TA 2014 TOT Enn tot-% TA 2015 M-% TA 2015 Q1 Rullaava (1-3kk) ENNUSTE 2014 budjetti enn14-ta15 VAHVISTETAAN TOIMINTATUOTOT Myyntituotot , , Maksutuotot , , Tuet ja avustukset , ,0 0 Muut toimintatuotot , , TOIMINTATUOTOT YHT , , TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut , , Palkat , , Henkilöstösivukulut , , Palvelujen ostot , , Aineet, tarvikkeet ja tavarat , , Muut toimintakulut , , TOIMINTAKULUT YHT , , SISÄISET KUSTANNUSLAJIT , , TOIMINTAKATE RAHOITUSTUOTOT JA-KULUT POISTOT KÄYTTÖOM. JA MUISTA , , PITKÄVAIK MENOISTA TILIKAUDEN TULOS HENKILÖSTÖ (lkm, työaikaprosentilla huom) 428,1 382,6-10,6 ( ) Vastuualueenjohtajaa sitova taso

15 Käyttösuunnitelma 2015 OSTETUT HOITOPALVELUT Carea ostaa hoitopalveluja potilaan sairauden ja hoidon tarpeen perusteella. Vaativimmat hoidot ostetaan pääsääntöisesti omasta yliopistosairaalasta eli HYKS:ta. Työnjakoa määrittelee lakisääteinen erikoissairaanhoidon järjestämissopimus. Vuonna 2015 ei ole odotettavissa toiminnassa sellaisia merkittäviä muutoksia, jotka johtaisivat ostettujen hoitopalvelujen lisääntymiseen HUS:sta tai muualtakaan. Ostot sairaala Ortonista oletettavasti vähenevät edelleen, ostoissa HUS:ssa päädyttäneen samalla tasolle kuin v Talousarvio 2015 Käyttösuunnitelma 2015 TA 2014 TOT Enn tot-% TA 2015 M-% TA 2015 Q1 Rullaava (1-3kk) ENNUSTE 2014 budjetti enn14-ta15 VAHVISTETAAN TOIMINTATUOTOT Myyntituotot Maksutuotot Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot TOIMINTATUOTOT YHT , , TOIMINTAKULUT Palkat Henkilöstösivukulut Palvelujen ostot , HUS yhteensä , , Sairaala Orton , , Muut palveluntuottajat , , Aineet, tarvikkeet ja tavarat Muut toimintakulut TOIMINTAKULUT YHT , , SISÄISET KUSTANNUSLAJIT TOIMINTAKATE RAHOITUSTUOTOT JA-KULUT POISTOT KÄYTTÖOM. JA MUISTA 0 PITKÄVAIK MENOISTA TILIKAUDEN TULOS Vastuualueen johtajaa sitova taso

16 Käyttösuunnitelma 2015 KONSERNIN JOHTO JA YHTEISET PALVELUT 720 Konsernin johto 752 Sairaalalogistiikka 759 Toimistopalvelut Tukipalvelut kehittää edelleen toimintaansa niin, että ydintoimintojen tuottavuuden parantamiseen tarvittavat toiminnalliset ja rakenteelliset ratkaisut turvataan. Kuntayhtymä on käynnistänyt ICTarkkitehtuurin perusratkaisujen uudistamisen. Ensimmäiset osiot valmistuvat 2015 ja kokonaisuudessaan ratkaisu on käytössä Osana kuntayhtymän kustannussäästöjä on juoksevia ICTkustannuksia alennettu vuodelle 2015 n euroa kohdistuen mm. potilastietojärjestelmään, perustietotekniikkaan ja poistuvaan raportointijärjestelmään. Toimistopalvelujen kehittämistoimenpiteet seuraavat tiivisti ydintoiminnoissa tapahtuvat prosessimuutoksia, ja tarpeellisia toimenpiteitä tehtäväkokonaisuuksiin ja resursseihin toteutetaan vuoden 2015 aikana. Henkilöstömäärää on supistettu ja henkilöitä on siirretty kiertäviksi sihteereiksi palvelemaan useita yksiköitä. Samoin arkiston henkilöstömäärää on vähennetty, ja edelleen vuoden 2015 aikana tehtäviä tarkastellaan ja järkeistetään. Uutena toimintana keskussairaalassa aloittaa keskitetty asiakaspalvelupiste. Logistiikkapalveluissa vähennetään v työpanoksia kolme henkilötyövuotta, ja toimintaa järjestetään siten, että ydintoiminnon kriittiset palvelut toimivat saumattomasti. Vuoden 2015 aikana valmistellaan täydelliseen varastointiyhteistyöhön siirtymistä HUS-Logistiikan kanssa v alusta, ja käynnistetään hoitologistikko-hanke yhteistyössä keskussairaalan kliinisen toiminnan kanssa. TALOUSARVIO 2015 Käyttösuunnitelma 2015 TA 2014 TOT Enn tot-% TA 2015 M-% TA 2015 Q1 Rullaava (1-3kk) ENNUSTE 2014 budjetti enn14-ta15 VAHVISTETAAN TOIMINTATUOTOT Myyntituotot , , Maksutuotot , , Tuet ja avustukset , , Muut toimintatuotot , , TOIMINTATUOTOT YHT , , TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut , , Palkat , , Henkilöstösivukulut , , Palvelujen ostot , , Aineet, tarvikkeet ja tavarat , , Avustukset ,0 0 Muut toimintakulut , , TOIMINTAKULUT YHT , , SISÄISET KUSTANNUSLAJIT , , TOIMINTAKATE RAHOITUSTUOTOT JA-KULUT POISTOT KÄYTTÖOM. JA MUISTA PITKÄVAIK MENOISTA , , TILIKAUDEN TULOS HENKILÖSTÖ (lkm, työaikaprosentilla huom) 205,5 187,3-8,9 ( ) Vastuualueenjohtajaa sitova taso

17 Hallitus KYMENLAAKSON SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ T u l o s l a s k e l m a o s a TALOUSARVIO 2015 Kuntayhtymä ilman liikelaitoksia Muutos-% Muutos-% Tilinpäätös TALOUSARVIO TA2014 TALOUSARVIO TA TA TS TS Totenn-% 2015 TA2015 ENN TOIMINTATUOTOT Myyntituotot , ,7-2,6 Myyntitulot jäsenkunnilta , ,2-2,7 Maksut , ,0 7,8 Tuet ja avustukset , ,3 2,5 Muut toimintatuotot , ,0-0,6 TOIMINTATUOTOT YHT , ,3-2, ,0 0,0 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut , ,6-3,6 Palkat , ,6-3,6 Työnantajan henkilöstösivukulut , ,6-3,6 Palvelujen ostot , ,2-3,0 Aineet ja tarvikkeet , ,8-2,9 Avustukset Muut toimintakulut , ,2-18,2 TOIMINTAKULUT YHT , ,2-3, ,0-1,0 TOIMINTAKATE RAHOITUSTUOTOT JA -KULUT Korkotuotot Muut rahoitustuotot Korkokulut Muut rahoituskulut RAHOITUSTUOTOT JA KULUT YHT , , VUOSIKATE POISTOT KÄYTTÖOM. JA , , M PITKÄVAIK MENOISTA SATUNNAISET TUOTOT JA KULUT Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut SATUNNAISET TUOTOT JA KULUT Tilikauden tulos Poistoeron vähennys TILIKAUDEN YLI/-ALIJÄÄMÄ Tunnusluvut Toimintakate % 2,1-0,4 1,6 2,6 3,6 Vuosikate / Investoinnit % -25,3-28,3 80,0 132,2 184,8 Kertynyt yli/-alijäämä M -33,4-39,5-41,1-40,2-37,6 Kertynyt yli/-alijäämä M (ml. liikelaitokset) -24,9-31,0-32,6-31,7-29,1

18 Hallitus KYMENLAAKSON SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ TALOUSARVIO 2015 INVESTOINTIOSA Kuntayhtymä ilman liikelaitoksia TP 2013 TA 2014 TA 2015 Ts 2016 Ts 2017 AINEETTOMAT HYÖDYKKEET Tulot Menot Nettomeno MAA- JA VESIALUEET Tulot Menot Nettomeno Keskeneräiset hankkeet Tulot 0 Menot Nettomeno RAKENNUKSET Tulot Menot Nettomeno KIINTEÄT RAKENTEET JA LAITT Tulot Menot Nettomeno KONEET JA KALUSTO Tulot Menot Nettomeno OSAKKEET JA OSUUDET Tulot Menot Nettomeno INVESTOINNIT YHT Tulot Menot Nettomeno

19 Hallitus KYMENLAAKSON SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ TALOUSARVIO 2014 RAHOITUSLASKELMAOSA Kuntayhtymä ilman liikelaitoksia Tp 2013 TA 2014 TA 2015 Ts 2016 Ts 2017 Toiminnan rahavirta Vuosikate +/ Satunnaiset erät +/ Tulorahoituksen korjauserät +/ Investointien rahavirta Investointimenot Rahoitusosuudet investointeihin Käyttöomaisuuden myyntituotot Toiminta ja investoinnit netto +/ Rahoitustoiminta Antolainojen muutokset Antolainojen lisäys Antolainojen vähennys Lainakannan muutokset Pitkäaikaisten lainojen lisäys Pitkäaikaisten lainojen vähennys Lyhytaikaisten lainojen muutos Oman pääoman muutokset Muut maksuvalmiuden muutokset VAIKUTUS MAKSUVALMIUTEEN Tunnusluvut Toiminnan ja investointien rahavirran kertymä Lainanhoitokate 5,1-1,0 3,8 5,5 8,3 Kassan riittävyys (pv) 9,7 0,4 5,7 2,8 3,7

20 PALVELUJEN TUOTTEISTUKSEN JA HINNOITTELUN PERIAATTEET alkaen Perussopimuksen mukaan kuntayhtymän tulot muodostuvat jäsenkuntien palvelumaksuista ja kuntayhtymän muista tuloista. Kuntien palvelumaksut määräytyvät kuntien käyttämien palvelujen mukaan. Palvelujen hinnoitteluperusteet päättää yhtymäkokous ja hinnat määrää hallitus. Sopimuskuntien, ulkokuntien ja muiden maksajien laskutuksessa sovelletaan samoja laskutusperiaatteita kuin jäsenkuntien laskutuksessa, jollei sairaanhoitopiirien, sopimuskuntien tai muiden maksajien välillä ole muuta sovittu. 1. TUOTTEISTUKSEN PERIAATTEET Kuntien palvelumaksut määräytyvät hinnoiteltujen tuotteiden perusteella. Tuotteistusta käytetään apuna kuntien suunnittelussa sekä kuntayhtymän yksiköiden tuotannon suunnittelussa ja seurannassa. Tuotteistuksessa noudatetaan samoja periaatteita kuntayhtymän kaikissa yksiköissä erikseen mainituin poikkeuksin Vuodeosastohoidon tuotteistus Somaattisten erikoisalojen vuodeosastohoito ja päiväkirurgia sekä siihen verrattavissa oleva muu lyhythoitotoiminta tuotteistetaan hoitojaksoperusteisesti NordDRG-ryhmityksellä. Psykiatrian erikoisalojen vuodeosastohoito tuotteistetaan hoitopäivinä Avohoidon tuotteistus Avohoidon tuotteistus perustuu hintaryhmiin, joita on erikoisalasta riippuen Lisäksi somaattisessa erikoissairaanhoidossa on tuotepaketteja, jotka perustuvat tutkimukseen tai toimenpiteeseen käytettyyn työaikaan, materiaaleihin, laite- ja yleiskustannuksiin.

21 1.2. Sosiaalipalvelujen tuotteistus Sosiaalipalvelujen tuotteistus perustuu laitoshoidossa ja asumispalveluissa asukkaiden toimintakyvyn pisteytyksen perusteella laadittuihin tuotteisiin. Polikliiniset tuotteet perustuvat hintaryhmiin. 2. TUOTEHINNOITTELUN PERIAATTEET Hinnoittelu tapahtuu omakustannusperiaatteella. Omakustannusarvot määritellään yhteisesti sovituin kustannuslaskennan säännöin. Samoja hinnoitteluperiaatteita noudatetaan sekä jäsenkuntien että ulkokuntien kohdalla. Hinnoittelun tulee osaltaan tukea kuntayhtymässä annettavan erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen kustannusten oikeudenmukaista jakautumista kuntien kesken. Kuntayhtymä tuottaa laskutettavia palveluja seuraavilla erikoisaloilla ja toiminnallisissa yksiköissä: Kymenlaakson keskussairaala: Sisätaudit Kirurgia Naistentaudit ja synnytykset Lastentaudit Lastenneurologia Silmätaudit Korva-, nenä- ja kurkkutaudit Hammas- ja suusairaudet Ihotaudit Syöpätaudit Keuhkosairaudet Neurologia Kuntoutuspalvelut Päivystys Päiväkirurgian yksikkö Hoitokeskus Leiko-yksikkö Psykiatria Akuuttipsykiatria Pitkäaikaispsykiatria Lastenpsykiatria Nuorisopsykiatria Yleissairaalapsykiatria

22 Sosiaalipalvelut Erityishuollon poliklinikkapalvelut Asumispalvelut Lyhtyaikaishoidon palvelut Toiminta- ja tulkkauspalvelut Carea-koulu Sairaalapalvelut Erikoissairaanhoidon apuvälineet Sädehoitoyksikkö 2.1. Vuodeosastohoidon hinnoittelu Erikoissairaanhoidon vuodeosastotoiminta hinnoitellaan pääsääntöisesti sairaala- ja erikoisalakohtaisesti. Kiinteä NordDRG-ryhmäkohtainen hinta lasketaan muutamin poikkeuksin niille NordDRG-ryhmille, joita suunnitellaan tuotettavan kuntayhtymässä yli 24 hoitojaksoa vuodessa, ja joiden keskimääräinen kustannus ei poikkea merkittävästi kyseisen hinnoittelevan yksikön hoitojakson keskihinnasta. Lukumäärältään pienemmille NordDRG-ryhmille lasketaan erikoisaloittain kiinteät hinnat NordDRG-ryhmien keskikustannusten avulla kolmelle hintakategorialle seuraavasti: kalliit NordDRG-hoitojaksot, keskihintaiset NordDRG-hoitojaksot ja huokeat NordDRG-hoitojaksot. Psykiatrian vuodeosastohoitopäivien hinnat lasketaan omakustannusperiaatteella Avohoidon hinnoittelu Erikoissairaanhoidon avohoidon hinnoittelu on sairaala- ja tuotantoyksikkökohtainen Sosiaalipalvelujen hinnoittelu Sosiaalipalvelujen hinnoittelu on vastuualue- ja toimintokohtainen Tutkimukset ja toimenpiteet Erillisillä sopimuksilla myytävien tutkimusten ja toimenpiteiden hinnoittelussa noudatetaan kustannusvastaavuuden periaatteita.

23 3. LASKUTUSPERUSTEET 3.1. Jäsenkuntalaskutus Erikoissairaanhoidon tuotelaskutus Kuntayhtymä luopuu vuoden 2015 alusta lukien ennakoiden perimisestä, ja siirtyy tuoteperusteiseen laskutukseen. Jäsenkuntia laskutetaan kaksi kertaa kuukaudessa palvelujen käytön ja palveluhinnaston mukaisilla tuotehinnoilla. Jäsenmaksu erityisvelvoitteista Kuntayhtymän erityisvelvoitteiksi katsottavat palvelut laskutetaan jäsenkunnilta asukaslukuun perustuvalla jäsenmaksulla. Jäsenmaksu sisältää potilasvakuutuksen, myrkytystietokeskuksen, tartuntatautien vastustamisen, terveyden edistämisen kustannukset. Erityisvelvoitteiden jäsenmaksu vuonna 2015 on 14,08 euroa/asukas. Jäsenmaksu laskutetaan kerran kuukaudessa. Ensihoidon jäsenmaksu Jäsenmaksulla katetaan terveydenhuoltolain ja ensihoitoasetuksen mukaiset hätäkeskuksen välittämät ensihoitopalvelut sekä hoitolaitossairaankuljetuspalvelut. Asukaskohtainen maksu vuodelle 2015 on ennakkosumma, joka tasataan tilinpäätöksessä todellisiin kuluihin perustuvaksi, kun KELA ja muut palvelutoimintaan saatavat korvaukset ovat tiedossa. Jäsenmaksu vuonna 2015 on 35,01 euroa/asukas. Ensihoidon jäsenmaksu laskutetaan kerran kuukaudessa. Erityisvelvoitteiden ja ensihoidon jäsenmaksut määräytyvät jäsenkunnittain TA 2015 seuraavasti: BUDJETTI 2014 BUDJETTI 2015 Jäsenkunta Asukasluku Jäsenmaksu Ensihoito Asukasluku Jäsenmaksu Ensihoito 14,00 e/as 34,25 e/as ,08 e/as 35,01 e/as Muutos jäsenmaksut yht HAMINA KOTKA KOUVOLA MIEHIKKÄLÄ PYHTÄÄ VIROLAHTI YHTEENSÄ Kalliiden potilaiden

24 Tasausjärjestelmän kautta tasataan hoitolaskutukseltaan yli euroa maksavat potilaskohtaiset hoidot aikuispsykiatria mukaan lukien sekä ulkomaalaisten hoidon kustannukset niiltä osin kuin korvausta ei ole mahdollista saada muualta. Sosiaalipalvelujen asiakkaat eivät sisälly kalliin hoidon tasausmenettelyyn. Hoitokustannukset tasataan asukaslukumäärään perustuen jäsenkuntien kesken tilinpäätöksen yhteydessä. Tasauslaskelmat esitetään tilinpäätöksen liitetiedoissa. Sosiaalipalvelujen laskutus Sosiaalipalvelujen laskutus perustuu palvelujen tuotteistukseen ja laskutetaan jäsenkunnalta käyttöön perustuvana. Yleislääketieteen potilaiden laskutus Yleislääketieteen potilas on henkilö, joka erikoissairaanhoidon yksikössä saamansa hoidon jälkeen ei selviydy vielä kotihoidossa vaan tarvitsee perusterveydenhuollon vuodeosastohoitoa eikä siirto perusterveydenhuoltoon ole järjestynyt sovitussa ajassa. Erikoissairaanhoidon hoitopaikalla jatkohoidossa olevista yleislääketieteen potilaista laskutetaan jäsenkuntaa hoitopäiväperusteisesti niin, että hoitopäivät 1-7 laskutetaan hoitopäivän todellisiin kustannuksiin perustuvina, ja jota sen jälkeen korotetaan 50%. Yleislääketieteen potilaaksi kirjaaminen edellyttää hoitavan lääkärin päätöstä asiasta, ja kirjaaminen YLE-potilaaksi potilasjärjestelmään tehdään heti kun lääkäri on tehnyt asiasta päätöksen (aikaisemmin 2pv kuluttua ilmoituksesta kuntaan). Hoitavan yksikön tulee edelleen olla asiasta yhteydessä potilaan kotikuntaan jatkohoidon järjestämiseksi Muut maksajat Sopimuskuntien, ulkokuntien ja muiden maksajien laskutuksessa sovelletaan tuotepohjaista laskutusperiaatetta, jollei sairaanhoitopiirien, sopimuskuntien tai muiden maksajien välillä ole muuta sovittu Laskutusperusteet somaattinen vuodeosastohoito Tuotteistus- ja laskutusperusteena somaattisessa vuodeosastohoidossa ovat NordDRG-hoitojaksot. NordDRG-hoitojakso syntyy, kun potilaan hoitojakso päättyy ja potilas uloskirjoitetaan erikoisalalta. Kiinteä NordDRGryhmäkohtainen hinta lasketaan muutamin poikkeuksin niille NordDRGryhmille, joita suunnitellaan tuotettavan kuntayhtymässä yli 24 hoitojaksoa vuodessa, ja joiden keskimääräinen kustannus ei poikkea merkittävästi ky-

25 seisen hinnoittelevan yksikön hoitojakson keskihinnasta. Lukumäärältään pienemmille NordDRG-ryhmille lasketaan erikoisaloittain kiinteät hinnat NordDRG-ryhmien keskikustannusten avulla kolmelle hintakategorialle seuraavasti: kalliit NordDRG-hoitojaksot, keskihintaiset NordDRG-hoitojaksot ja huokeat NordDRG-hoitojaksot. Kiinteästä NordDRG-hoitojaksolaskutuksesta muodostavat poikkeuksen seuraavat kaksi laskutusryhmää: A. Mikäli erikoissairaanhoitoa vaativan potilaan hoitojakso pitkittyy katkaistaan hoitojakso 20 hoitopäivän kohdalla. Tämän katkaisupisteen jälkeen erikoissairaanhoitoa vaativan potilaan hoito laskutetaan hoitopäiväperusteisesti erikoisalan keskihinnalla. B. Hengityshalvauspotilaiden hoidosta laskutetaan hoitopäiväperusteisesti todellisia kustannuksia vastaavasti. Avohoidon laskutusperusteena ovat tuotteistetut hintaryhmiin perustuvat avohoitokäynnit sekä tutkimus- ja toimenpidepaketit Psykiatrian erikoisalat 3.5. Apuvälineet 3.6. Sosiaalipalvelut Psykiatrian vuodeosastohoidon laskutusperusteena ovat erikoisalakohtaiset hintaryhmiin perustuvat vuodeosastohoitopäivät. Psykiatriassa voi olla hoidollisista ja potilaasta johtuvista syistä poissaolopäiviä ja lomia, joista pääsääntöisesti ei laskuteta kuntaa (tarkempi määrittely sairaanhoitopiirin suoritekäsikirjassa). Avohoidon laskutusperusteena ovat tuotteistetut hintaryhmiin perustuvat avohoitokäynnit. Apuvälineiden laskutusperusteena ovat käyttöpäiviin perustuvat hintaryhmäkohtaiset päivävuokrat. Sosiaalipalvelujen laskutus perustuu käyttöpäiviin, polikliinisiin hintaryhmiin ja toimintapalvelujen käyttökertoihin. Käyttöpäiviin perustuva laskutus pohjautuu asiakkaan toimintakyvyn pohjalta laadittuun pisteytykseen. Käyttöpäivähintoja muodostetaan palvelusasumiseen, tehostettuun palveluasumiseen, laitoshoitoon ja erittäin vaativaan laitoshoitoon. Polikliiniset palvelut perustuvat hintaryhmiin ja toimintapalvelut päivä- ja puolipäivähinnoitteluun Muiden palveluntuottajien tuottamat palvelut Kuntayhtymän ulkopuolelta ostopalveluna hankittavat sairaanhoitopalvelut laskutetaan kunnalta palvelun tuottajan veloittamalla hinnalla laskun mukaan.

26 Ostopalveluina hankittavia palveluja ovat mm. hoitopaketit, hoitojaksot, hoitopäivät, avohoitokäynnit, lääkinnällisen kuntoutuksen palvelut ja apuvälineet. Muualla hoidettujen oikeuspsykiatristen potilaiden hoidosta aiheutuneet kustannukset laskutetaan kunnalta potilaskohtaisesti palveluntuottajan veloittamalla hinnalla laskun mukaan Suoritekohtainen laskutus Kuntayhtymän yksiköt voivat myydä terveyskeskuksille tai muille asiakkaille pelkästään tutkimuksia ja toimenpiteitä silloin, kun potilas on vuodeosasto- tai avohoidossa muussa laitoksessa. Tällaisia palveluja ovat mm. laboratoriotutkimukset, radiologian tutkimukset sekä tukiyksiköiden tuottamat palvelut.

KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013

KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013 KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013 Hallitus 11.1.2013 Sivut Käyttösuunnitelmat 1-5 Suoritteet 6-8 ERIKOISSAIRAANHOIDON VASTUUALUE Keskussairaalan käyttösuunnitelma 2013 10/2012 ENNUSTE 2012 enn121-ta13 Myyntituotot

Lisätiedot

TA Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

TA Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä TA-2017 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä TA17 LÄHTÖKOHDAT Perustamissuunnitelma 1/2016: Kuntayhtymän tavoitteena on saavuttaa keskiarvoisesti ennakoitavaan kustannuskehitykseen nähden

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Tuloslaskelma 2012 2011, ulkoinen koko kunta osa I 2012 2011 kasvu % Toimintatuotot Myyntituotot 51 644 46 627 10,8 % Maksutuotot 8 451 8 736-3,3 % Tuet ja avustukset

Lisätiedot

Rahan yksikkö: tuhatta euroa TP 2016 TA 2017 Kehys Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys

Rahan yksikkö: tuhatta euroa TP 2016 TA 2017 Kehys Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys Rahan yksikkö: tuhatta euroa 1 000 TP 2016 TA 2017 Kehys 2018 2019 2020 2021 2022 Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys 2018 2019 2020 2021 2022 TOIMINTATUOTOT 72 115 84 291 80 261 63 621 63 535 63 453 63

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Keskeiset tunnusluvut 2014 TP2013 TP 2014 TA 2015 Tuloveroprosentti 20,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,50 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Talousarvion tuloslaskelmaosan toteutumisvertailu 2011 osa I Sisältää liikelaitoksen, sisältää sisäiset erät, keskinäiset sisäiset eliminoitu Alkuperäinen Talousarvio-

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2016 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2019 6kk = 50% Verotulojen kertymä 30.6.2018 Talousarvio 30.6.2019 30.6.2019 Tot. % Kunnallisverot 3 846 943 3 456 000 3 727 292 53,9 Kiinteistöverot 35 134 373 500 8 904

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2017 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät Luettelot

Lisätiedot

Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset

Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset 2019-2023 29.5.2018 1 Järvenpään kaupunki ja Järvenpään Vesi yhteensä, tuloslaskelma TP 2017 TPE 2018 Kehys 2019 2020 2021 2022 2023 Tuloslaskelma TP 2017 TPE 2018

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI TIIVISTÄ TIETOA KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkuntiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon palveluja

Lisätiedot

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta TULOSLASKELMA JA SEN TUNNUSLUVUT 2018 2017 2016 2015 2014 1 000 1 000 1 000 1 000 1 000 Toimintatuotot 8 062 8 451 7 781 7 800 7 318 Valmistus omaan käyttöön 60 56 47 67 96 Toimintakulut -53 586-51 555-51

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2018 6kk = 50% Verotulojen kertymä Kunnallisverot 3 859 476 3 300 000 3 846 943 58,3 Kiinteistöverot 9 718 367 500 35 134 4,8 Yhteisöverot 533 625 382 500 356 007 46,5 Yhteensä

Lisätiedot

ERIKOISSAIRAANHOITO TULOSLASKELMA

ERIKOISSAIRAANHOITO TULOSLASKELMA TULOSLASKELMA Suunnitelma Toteutunut Tot. % Toteutunut Muutos 2011 31.05.2011 31.05.2010 % SUORITTEET 1.1-31.5.2011 Hoitopäivät, yleissairaudet 52428 18504 35,3 20363-9,1 Hoitopäivät, psykiatria 15150

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös Mediatiedote 6. huhtikuuta 2017 Vuoden 2016 tilinpäätös ennustettua parempi ja mahdollistaa jonkin verran myös varautumista tulevaan Tilinpäätös on 0,2 miljoonaa

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä

Hämeenlinnan kaupunki Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä Asukasmäärä 31.12. 67 806 67 497 Verotuloprosentti 19,50 % 19,50 % Toimintakate -327,7 M -327,1 M Toimintakatteen kasvu 0,18 % 4,8 % Verotulot 254,3 M 237,4 M Verotulojen

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014 ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014 Historiallisen hyvä tulos Ylijäämää kertyi 5,5 miljoonaa euroa, jolloin kumulatiivista ylijäämää taseessa on noin 7,4 miljoonaa euroa. Se on enemmän kuin riittävä puskuri

Lisätiedot

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3.

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3. TP 2016 Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä Alavieskan kunta 3.3.2017 JY Päivitetty 10.3.2017 ja 13.3.2017 Päivitetty 27.3.2017 Asukasluvun

Lisätiedot

Käyttötalousosa 2016 Määräraha Muutettu Toteutunut tot.% Tuloarvio Muutettu Toteutunut tot.%

Käyttötalousosa 2016 Määräraha Muutettu Toteutunut tot.% Tuloarvio Muutettu Toteutunut tot.% Dialyysi,ostopalv Hammas-ja suurair.- Ihotaudit-ostopalvelu Keuhkosairaudet- Kirurgia-ostopalvelu Korva-,Nenä-,kurkkus- Kuntoutus-ostopalvelut Lastenpsykiatria- Lastentaudit-ostopalvelu Naistentautien-ostopalvelu

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi marraskuu Kh Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi marraskuu Kh Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 10.2.2014 Tammi marraskuu Kh. 17.2.2014 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto. Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö

Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto. Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä 13.4.2016 Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Maan viidenneksi suurin

Lisätiedot

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTTI 1 12 KK Satakunnan sairaanhoitopiiri johdon raportti 1-12 kk Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Hoitopäivien määrä on toteutunut 103,9 verrattuna talousarviolukuun ja kasvanut

Lisätiedot

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin Valtuustoseminaari 12. 13.6.2019 Talousjohtaja Elisa Kusmin TA 2018 TA muutos Muutettu TA 2018 TP 2018 Ero Toteuma% MÄÄRÄTAVOITTEET Avohoito kuntalask.käynnit, omat * 236 507 13 640 250 147 276 584 26

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi-syyskuu

Väestömuutokset, tammi-syyskuu Iitin kunta Talouskatsaus Tammi-syyskuu 71/2.1.2/216 2.1.216 Kunnanhallitus 31.1.216 Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Syntyn Kuolleet eet vuosi21 63 1 1 nelj. 16 2 nelj

Lisätiedot

TA2018 valmistelu Palvelusopimusneuvottelut syksy 2017

TA2018 valmistelu Palvelusopimusneuvottelut syksy 2017 TA2018 valmistelu Palvelusopimusneuvottelut syksy 2017 TA2018 valmistelu Lappeenrannan kaupunginhallituksen 4.9.2017 linjauksen ja kuntajohtajien neuvottelukunnassa aiemmin käydyn keskustelun pohjalta

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 30.9.2013 Tammi-elokuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

Väestömuutokset 2016

Väestömuutokset 2016 Iitin kunta 715/2.1.2/216 Talouskatsaus 21.11.216 Tammi-lokakuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku Syntyn

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI ELOKUU 2017

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI ELOKUU 2017 OSAVUOSIKATSAUS TAMMI ELOKUU 2017 TOIMINNAN KEHITYS TAMMI-ELOKUU 2017 Lähetteitä kertyi tammi-elokuussa 6,2 % enemmän, kuin vuonna 2016 vastaavana ajanjaksona. Palveluja saaneiden eri henkilöiden lukumäärä

Lisätiedot

Väestömuutokset 2016

Väestömuutokset 2016 Iitin kunta 715/2.1.2/216 Talouskatsaus 29.12.216 Tammi-marraskuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO -JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KIURU

KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO -JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KIURU KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO -JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KIURU ERIKOISSAIRAANHOITO SUORITTEET Suunnitelma Toteutunut Tot. % Toteutunut Muutos 2013 30.04.2013 30.04.2012 % Hoitopäivät, yleissairaudet

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi-huhtikuu

Väestömuutokset, tammi-huhtikuu Iitin kunta Talouskatsaus Tammi-huhtikuu 715/.1./16 31.5.16 Kunnanhallitus 6.6.16 Väestön kehitys ja väestömuutokset 16 Luonnollinen väestön lisäys Syntyn Kuolleet eet vuosi15 63 15 tammi16 helmi16 6 Kuntien

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit 2015-2017 Sopimusohjausneuvottelu 23.9.2014 Seututerveyskeskus ja Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen Taustaa ja ohje

Lisätiedot

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014 31.3.2015 Minna Uschanoff Tilinpäätös 2014 Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluku nousi hieman. Valkeakoskelaisia oli vuoden 2014 lopussa 21 162 eli 33 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Valkeakosken

Lisätiedot

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen Tilinpäätös 2010 14.4.2011 Jukka Varonen Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluvun kasvu voimistui: valkeakoskelaisia oli vuoden lopussa 20 844 eli 213 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin Työttömyysaste

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös Mediatiedote 8. huhtikuuta 2019 Vuoden 2018 tilinpäätös Plussat: Hyvät palvelut säilyivät Talousarviossa pysyttiin, hyvää työtä toimialoilla Menojen kasvu alle

Lisätiedot

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin Valtuustoseminaari 13. 14.6.2018 Talousjohtaja Elisa Kusmin MÄÄRÄTAVOITTEET Avohoito Tilinpäätös 2017 TA 2017 TA muutos Muutettu TA 2017 TP 2017 Ero Toteuma% kuntalask.käynnit, omat * 223 815-6 526 217

Lisätiedot

Huhtikuu 4/2017. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Huhtikuu 4/2017. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Huhtikuu 4/2017 Osavuosikatsaus I Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto

Lisätiedot

1 000 eur KV Konsernipalvelut Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate

1 000 eur KV Konsernipalvelut Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate LIITE: Vuoden 2017 talousarvion muuttaminen Henkilöstön sivukulujen tarkennus: Konsernipalvelut Toimintatuotot 27 593 27 593 Toimintakulut 30 477-92 30 385 Toimintakate -2 884 92-2 792 Sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kuukausiraportti. Tammikuu 2019

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kuukausiraportti. Tammikuu 2019 Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kuukausiraportti Tammikuu 2019 Yleistä Yhtymä raportoi 2019 talousarvion toteumasta ja toimialojen toiminnallisista tavoitteista tämän raportin sisällön mukaisessa muodossa

Lisätiedot

KSSHP TASKUTIETOA 2017

KSSHP TASKUTIETOA 2017 KSSHP TASKUTIETOA 2017 KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkun tiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon palveluja, perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon

Lisätiedot

KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät

KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät Kari Janhonen, 14.03.2018 5.4.2018 1 Tilinpäätös 2017 5.4.2018 2 5.4.2018 3 Sitovat tavoitteet Valtuusto muutokset talousarvioon 22.5.2017, 10 (suun

Lisätiedot

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTTI 1 10 KK Satakunnan sairaanhoitopiiri johdon raportti 1-10 kk Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Hoitopäivien määrä on toteutunut 86,8 verrattuna talousarviolukuun ja kasvanut

Lisätiedot

5.5 Konsernituloslaskelma ja sen tunnusluvut

5.5 Konsernituloslaskelma ja sen tunnusluvut 5.5 Konsernituloslaskelma ja sen tunnusluvut 1000 1000 Toimintatuotot 81 901 80 382 Toimintakulut -234 338-223 246 Osuus osakkuusyht. voitosta (tappiosta) 33 7 Toimintakate -152 403-142 858 Verotulot 124

Lisätiedot

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTTI 1 8 KK Satakunnan sairaanhoitopiiri johdon raportti 1-8 kk Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Hoitopäivien määrä on toteutunut 68,2 verrattuna talousarviolukuun ja kasvanut

Lisätiedot

Toiminta-alueiden käyttösuunnitelmat

Toiminta-alueiden käyttösuunnitelmat v POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Toiminta-alueiden käyttösuunnitelmat 2014 Yhtymähallitus 27.1.2014 6 KÄYTTÖSUUNNITELMA 2014 1 (14) SISÄLLYSLUETTELO: Sivu Kuntayhtymän

Lisätiedot

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH Tilinpäätös 2009 Yleinen kehitys Kouvolan kaupungin ja koko Kymenlaaksossa näkyi maailmantalouden taantuma ja kasvun epävarmuus. Kouvolaisia oli vuoden 2009 lopussa tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2015 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-30.6.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.6.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1-30.6.2017

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI www.ksshp.fi KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkun tiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon palveluja

Lisätiedot

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3.

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3. TP 2016 Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä Alavieskan kunta 3.3.2017 JY Päivitetty 10.3.2017 ja 13.3.2017 Päivitetty 27.3.2017 ja 19.5.2017

Lisätiedot

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall liite 2

Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall liite 2 Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall 4.12.2017 240 liite 2 Yleishallinto Tulot 175 433 175 433 Palkat ja palkkiot -603 049 15 000-588 049 Henkilösivukulut -330 205 3 000-327 205 Muut kulut -1 983

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO -JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KIURU

KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO -JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KIURU KESKI-POHJANMAAN -JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KIURU SUORITTEET Suunnitelma Toteutunut Tot. % Toteutunut Muutos 2012 31.07.2012 31.07.2011 % Hoitopäivät, yleissairaudet 51850 25596 49,4 26112-2,0 Hoitojaksot,

Lisätiedot

Kuukausikatsaus tammi-heinäkuu 2019

Kuukausikatsaus tammi-heinäkuu 2019 Kuukausikatsaus tammi-heinäkuu 2019 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä 18.9.2019 Yleistilanne Tulokertymä hieman parantunut Kuntien maksuosuuksien muutosta ei ole huomioitu Henkilöstökulut

Lisätiedot

Talousarvion toteumaraportti..-..

Talousarvion toteumaraportti..-.. Talousarvion toteumaraportti..-.. 4kk = 33,3% Kokonaisuutena huhtikuun lopussa talousarvio on toteutunut taloudellisesti ja toiminnallisesti pitkälti arvion mukaisesti. Viime vuoteen verrattuna vuosikate

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-syyskuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-syyskuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 28.11..2013 Tammi-syyskuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS NAKKILAN KUNTA VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito 30.4.17 Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS TOIMINTAMENOT/-TULOT KESKUSVAALILAUTAKUNTA

Lisätiedot

Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015

Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015 1.12.2015 Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015 TA muutokset 2015 TA siirrot 2015 TA yhteensä 2015 TA 2016 TS 2017 TS 2018 TS 2019 Toimielin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunt Määrärahat Käyttötalousosa

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018 Yhtymähallitus 30.10. 156 LIITE 1 OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Sairaanhoidossa saapuneiden lähetteiden määrät sekä käyntimäärät ovat lisääntyneet edelliseen

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS Kaupunginhallitus 12.2.2018 SISÄLLYSLUETTELO Sitovuustason olennaiset ylitykset... 1 Yhdistelmä... 2 Pitkä- ja lyhytaikaiset lainat... 3 Verotulot... 4 Palkat

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi kesäkuu

Väestömuutokset, tammi kesäkuu Iitin kunta 546/02.01.02/2015 Talouskatsaus 25.8.2015 Tammi kesäkuu Kunnanhallitus 7.9.2015 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2015 Luonnollinen Kuntien välinen Netto Väestönlisäys Väkiluku väestön lisäys

Lisätiedot

RAHOITUSOSA 2012 2015

RAHOITUSOSA 2012 2015 271 RAHOITUSOSA 2012 2015 272 273 RAHOITUSOSA Rahoituslaskelma koostuu kaupungin ja liikelaitosten varsinaisen toiminnan ja investointien sekä rahoitustoiminnan rahavirtojen muutoksista. Rahoituslaskelma

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.8.2017 Talous- ja hallinto-osasto 26.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.8.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 17.4.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot aikavälillä

Lisätiedot

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTTI 1 5 KK Satakunnan sairaanhoitopiiri johdon raportti 1-5 kk Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Hoitopäivien määrä on toteutunut 43,9 verrattuna talousarviolukuun ja kasvanut

Lisätiedot

Rahoitusosa 2013 2016

Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa... 194 Rahoituslaskelma... 194 Rahoitussuunnitelma... 195 Täydentäviä tietoja... 197 Vantaa talousarvio 2013, taloussuunnitelma 2013 2016 193 Rahoitusosa Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Kuukausikatsaus tammi-toukokuu 2019

Kuukausikatsaus tammi-toukokuu 2019 Kuukausikatsaus tammi-toukokuu 2019 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä 18.6.2019 Yleistilanne Tulot talousarvion mukaiset Kuntien maksuosuuksien muutosta ei ole huomioitu Henkilöstökulut

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Yhtymävaltuuston seminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin

TILINPÄÄTÖS Yhtymävaltuuston seminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin TILINPÄÄTÖS 2015 Yhtymävaltuuston seminaari 14. 15.6.2016 Talousjohtaja Elisa Kusmin Tilinpäätös 2015 Ylijäämä 699 821,59 Taseessa edellisten tilikausien ylijäämää 1 761 646,24, joten taseessa ylijäämä

Lisätiedot

Yhteenveto vuosien talousarviosta

Yhteenveto vuosien talousarviosta Yhteenveto vuosien 219- talousarviosta Kaupunginhallitus 29.11.218 talous- ja hallintojohtaja Antti Peltola 7.9.218 Talousarvioesityksen pääkohdat Varaudutaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän palvelutuotannon

Lisätiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1.1 Tuloslaskelma, ulkoinen Toimintatuotot Myyntituotot Maksutuotot Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot Valmistevarastojen muutos +/- Valmistus omaan käyttöön

Lisätiedot

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 Toiminta-ajatus Espoo Kaupunkitekniikka-liikelaitos rakentaa ja ylläpitää katu- ja viheralueita sekä kiinteistöjen

Lisätiedot

VAKKA-SUOMEN VESI LIIKELAITOS. Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2015-2017

VAKKA-SUOMEN VESI LIIKELAITOS. Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2015-2017 VAKKA-SUOMEN VESI LIIKELAITOS Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2015-2017 Vakka-Suomen Veden johtokunta 2.10.2014 1 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 2015-2017... 2 Myyntituotot 2015-2017... 3 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

VUODEN 2012 KUMPPANUUSSOPIMUSNEUVOTTELUIHIN LIITTYVÄ INFORMAATIO JA KESKUSTELUTILAISUUS OHJELMA

VUODEN 2012 KUMPPANUUSSOPIMUSNEUVOTTELUIHIN LIITTYVÄ INFORMAATIO JA KESKUSTELUTILAISUUS OHJELMA VUODEN 2012 KUMPPANUUSSOPIMUSNEUVOTTELUIHIN LIITTYVÄ INFORMAATIO JA KESKUSTELUTILAISUUS OHJELMA 15.2.2012 klo 13.00 13.10 klo 13.10 13.50 Tilaisuuden avaus yhtymähallituksen puheenjohtaja Kauko Juhantalo

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.5.2016 Talous- ja hallinto-osasto 28.6.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.5.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1. 31.5.2016

Lisätiedot

TALOUSARVION SEURANTA

TALOUSARVION SEURANTA TALOUSARVION SEURANTA 31.8.2018 Tuloslaskelma 1.1. -31.8.2018 Tuloslaskelma ulkoinen TP 2017 1-8/2017 TA 2018 1-8/2018 TA-tot Ylitys/alitus Limingan kunta liikelaitoksin Varsinainen toiminta Toimintatuotot

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.7.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.7.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTTI 1 3 KK Satakunnan sairaanhoitopiiri johdon raportti 1-3 kk Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Hoitopäivien määrä on toteutunut 26,2 verrattuna talousarviolukuun ja kasvanut

Lisätiedot

TA 2013 Valtuusto

TA 2013 Valtuusto TA 2013 Valtuusto 12.11.2012 26.11.2012 www.kangasala.fi 1 26.11.2012 www.kangasala.fi 2 TALOUSARVIO 2013 Muutos % ml. vesilaitos TA 2013 TA 2012/ milj. TA 2013 Kokonaismenot 220,3 5,7 ulkoiset Toimintakulut

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 30.9.2016 Talous- ja hallinto-osasto 26.10.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.9.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 215 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA Käyttötalous ja rahoitus Vuoden 215 käyttösuunnitelmassa liikevaihto on 197,7 milj. euroa, talousarviossa

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 31.3.2013 131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 28.11.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP 1 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP TALOUSARVION 2014 TOTEUTUMINEN AJALTA Tilikauden 1-5/2013 jaksotettu tulos on 3.367 euroa positiivinen. Poistoero- ja investointien toteutumisvarausten jälkeen

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSUUNNITELMA 2014-2017 Tulosennuste 7 / 2014

NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSUUNNITELMA 2014-2017 Tulosennuste 7 / 2014 NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSUUNNITELMA 2014-2017 Tulosennuste 7 / 2014 TULOSLASKELMA, kaikki yhteensä TP12 TP13 TA14 TPE14 Ero TPE / TA TOIMINTATUOTOT 51 110 54 938 394 54 714 021 54 262 557-451 464 Myyntituotot

Lisätiedot

VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto

VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto Hoitopalvelut Tilinpäätös 2012 11.2.2013 Tuotettujen palvelujen määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna, lukuun ottamatta hoitopäiviä, joiden määrä väheni suunniteltua

Lisätiedot

Sitovuustason määrärahat

Sitovuustason määrärahat Yhtymähallitus 27.4. / 78 LIITE NRO 8 TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTTI 1-3 KK Satakunnan sairaanhoitopiiri johdon raportti 1-3 kk Talousjohtajan katsaus Talousjohtaja Tero Mäkiranta 20.4.: Laskutuksessa

Lisätiedot

KOTKA-KONSERNI TILINPÄÄTÖS 2017

KOTKA-KONSERNI TILINPÄÄTÖS 2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ Kotka-konsernin suunta on oikea s.3 Mitä kriisikuntakriteereillä tarkoitetaan? s.4 Kaupungin liikkumavara ja tasapaino s.5-6 Kaupunki tunnuslukujen näkökulmasta s.7-9 Konsernissa laaja-alaista

Lisätiedot

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015

RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015 RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015 Kaupunginhallitus 18.5.2015 Kaupunginvaltuusto 25.5.2015 Asukasluvun ja työttömyysasteen kehitys vv. 2013 2015 As.luku 25 800 Raahen asukasluku kuukausittain vv.

Lisätiedot

Liite 3 UUDENKAUPUNGIN AMMATTIOPISTO NOVIDA LIIKELAITOS. Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma

Liite 3 UUDENKAUPUNGIN AMMATTIOPISTO NOVIDA LIIKELAITOS. Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma UUDENKAUPUNGIN AMMATTIOPISTO NOVIDA LIIKELAITOS Talousarvio 21 ja taloussuunnitelma 21-212 Uudenkaupungin ammattiopisto Novidan johtokunta 3.9.29 TULOSLASKELMA 21-212 1 euroa 22.9.29 14:9 TP 28 Liikevaihto

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 2.1.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 21 14.04.2015 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015 9/00/02/00/02/2015 HYKS 21 HYKS-sairaanhoitoalueen tammi-helmikuun 2015

Lisätiedot

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,05 94, , , ,

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,05 94, , , , 00001000 TARKASTUSLAUTAKUNTA (02) 4001 Henkilöstökulut -1.920-1.045,81 54,5-1.286,61 240,80-1.055,48-2.342-2.101-1.920 4300 Palvelujen ostot -8.200-8.880,87 108,3-5.240,33-3.640,54-5.792,97-11.033-14.674-14.260

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA KESÄKUU 2019 Työttömyysaste/toukokuu: 2019 6,7 % 2018 7,4 % Tavoiteprosentti tasaisella kehityksellä 50,0 % Näyttö: GL30 Kokkolan kaupunki Sivu: 1 Käyttäjä :

Lisätiedot

Forssan kaupungin tilinpäätös 2013

Forssan kaupungin tilinpäätös 2013 Forssan kaupungin tilinpäätös 2013 8. huhtikuuta 2014 Vuonna 2013 kaupungin talous vahvistui lähinnä kertaluonteisten verotilitysmuutosten vuoksi Vuosi 2013 on 0,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Pakollisen

Lisätiedot

Väestömuutokset 2017, kuukausittain

Väestömuutokset 2017, kuukausittain Iitin kunta 21/02.01.02/2017 Talouskatsaus 4.8.2017 Tammi-Kesäkuu, puolivuosiraportti Väestön kehitys ja väestömuutokset 2017 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys

Lisätiedot

Medisiinisen hoidon tulosalue. 10.4. 2013 Valtuustoseminaari

Medisiinisen hoidon tulosalue. 10.4. 2013 Valtuustoseminaari Medisiinisen hoidon tulosalue 10.4. 2013 Valtuustoseminaari Medisiinisen hoidon tulosalue Toiminta-ajatus Tulosalue vastaa fysiatrian, ihotautien, keuhkosairauksien, kuntoutuksen, kliinisen neuro-fysiologian,

Lisätiedot