PIENSIJOITTAJAN JATKOKURSSI HENRI HUOVINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIENSIJOITTAJAN JATKOKURSSI HENRI HUOVINEN"

Transkriptio

1 PIENSIJOITTAJAN JATKOKURSSI HENRI HUOVINEN

2 Sijoittajakäyttäytyminen Sijoittajien tekemiä käyttäytymisvirheitä Liiallinen itseluottamus (overconfidence). Sijoittajien liiallinen itseluottamus omiin kykyihinsä tehdä hyviä sijoituspäätöksiä. Tutkimusten mukaan yleensä osakekaupankäynnin kasvattaminen heikentää piensijoittajien tuottoa. Yli-itseluottamus voi johtaa heikkoon sijoitussalkun hajauttamiseen.

3 Sijoittajakäyttäytyminen

4 Sijoittajakäyttäytyminen Laumakäyttäytyminen Sijoitetaan osakkeisiin silloin, kun osakkeet ovat muodissa. Tutkijat ovat huomanneet, että 39 % uusista sijoituksista tehtiin 10 prosenttiin edellisen vuoden parhaiten tuottavista rahastoista. Mennyt tuotto ei kuitenkaan ole tae tulevasta. Kalifornian Yliopiston tutkimus osoittaa, että osakkeiden aiempaa tuottokehitystä katsovat sijoittajat menestyvät muita huonommin.

5 Sijoittajakäyttäytyminen Jälkiviisaus (hindsight bias) Sijoittajan mielestä jokin mennyt tapahtuma oli selvästi tulossa ja ennustettavissa oleva. Esimerkkinä teknokupla, joka oli jälkikäteen ajateltuna selvä tapahtuma. Ankkurointi Sijoittaja ajattelee esimerkiksi osakkeen hinnalle referenssitasoa, johon hän vertaa osakkeen houkuttelevuutta.

6 Sijoittajakäyttäytyminen Uhkapelurin harhaluulo (gambler s fallacy) Henkilö heittää lanttia ja saa 20 kertaa peräjälkeen klaavan. Hänellä voi olla taipumus olettaa, että seuraavalla kerrallakin tulee klaava, vaikka todennäköisyys sille on 50 %. Sijoittaja myy osakkeen, koska osake on noussut viisi kaupankäyntipäivää peräjälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että osake halpenisi seuraavana päivänä.

7 Sijoittajakäyttäytyminen Nk. Disposition effect Sijoittajien taipumus myydä voitolliset sijoitukset herkemmin kuin tappiolliset. Sijoittaja ei halua myydä tappiollisia, koska silloin hän myöntäisi olleensa väärässä sijoituksen suhteen. Disposition effect liittyy läheisesti nk. prospect theoryyn. Prospect theoryn mukaan tappioilla on vastaavia voittoja suurempi tunteellinen vaikutus.

8 Sijoittajakäyttäytyminen Prospect theory Esim. Sinulla on valittavanasi kaksi vaihtoehtoa. A: 50 % mahdollisuus saada 1000$ ja 50 % mahdollisuus saada 0$. B: 100 % mahdollisuus saada 500$. Enemmistö valitsee vaihtoehdon B. Esim. Sinulla on valittavanasi kaksi vaihtoehtoa. A: 50 % mahdollisuus hävitä 1000$ ja 50 % mahdollisuus hävitä 0$. B: 100 % mahdollisuus hävitä 500$. Enemmistö valitsee vaihtoehdon A. Tulkinta: Ihmiset ovat valmiita ottamaan enemmän riskiä rajoittaakseen tappiota kuin tehdäkseen enemmän voittoa.

9 Johdannaisilla tarkoitetaan rahoitusinstrumenttia, jonka hinta riippuu toisen arvopaperin arvon kehityksestä. Esimerkiksi osakeoptio. Osakeoption arvo riippuu osakkeen kurssikehityksestä. Johdannaisen kohde-etuutena voi olla lähes mikä tahansa tekijä, vaikka esim. lumen sademäärä jossakin laskettelukeskuksessa.

10 Termiinisopimukset (forward contracts) Termiini on sopimus ostaa tai myydä kohde-etuus tiettynä hetkenä tulevaisuudessa tiettyyn hintaan. Termiinisopimuksella käydään kauppaa OTC-markkinoilla, mikä tarkoittaa pörssin ulkopuolista markkinaa, jossa esim. kaksi finanssitaloa sopii kaupasta keskenään. Termiinisopimukset ovat yleisiä erityisesti valuuttamarkkinoilla, joissa niitä käytetään mm. suojaamiseen.

11 Futuurisopimukset (futures contracts) Futuurit ovat termiinien tapaan sopimus ostaa tai myydä futuurin kohde-etuus tiettynä hetkenä tulevaisuudessa tiettyyn hintaan. Futuureilla käydää kauppaa yleensä pörssissä. Suurimmat futuuripörssit ovat olleet the Chicago Board of Trade (CBOT) ja the Chicago Mercantile Exchange (CME), jotka ovat nykyisin fuusioituneet CME Groupiksi. Futuureja löytyy mm. hyödykkeistä, osakeindekseistä, valuutoista ja valtionlainoista.

12 Optiot Optio tarkoittaa oikeutta ostaa (osto-optio) tai myydä (myyntioptio) option kohde-etuus tiettynä hetkenä tulevaisuudessa tiettyyn hintaan. Optioilla käydään kauppaa niin pörssissä kuin OTC-markkinoilla. Osto- tai myyntihintaa kutsutaan nimellä toteutushinta (strike price). Nk. amerikkalaiset optiot voidaan toteuttaa milloin tahansa option juoksuaikana. Eurooppalainen optio voidaan toteuttaa ainoastaan option erääntymishetkellä.

13 Optiot Pörssissä yksi sopimus vastaa yleensä 100 optiota. Suurin optiopörssi on the Chicago Board Options Exchange (CBOE).

14 Johdannaismarkkinoiden pelurit Spekuloijat. Esim. Sijoittaja arvioi punnan vahvistuvan suhteessa dollariin seuraavan 2 kk:n aikana. Sijoittajalla on kaksi vaihtoehtoa hyötyä näkemyksestä. Hän voi ostaa puntaa spot-hinnalla (nykykurssilla) ja myydä punnat 2 kk:n päästä mahdollisella voitolla. Sijoittajan toinen mahdollisuus on ostaa valuuttafutuureja (puntia), joissa ostohinnan tietää etukäteen. Erona kahdessa vaihtoehdossa on, että futuurit eivät vaadi alkumaksua, vaan ainoastaan nk. marginin (vakuuden).

15 Johdannaismarkkinoiden pelurit Spekuloijat voivat käyttää mm. optioita osakespekulaatioihin. Esim. Sijoittaja arvioi osakkeen hinnan nousevan seuraavan 2 kk:n aikana. Osakkeen hinta on tällä hetlellä 20$. Sijoittaja ostaa osto-optiota toteuteushinnalla 22,50$. Osto-option hinta on 1$. Sijoittajan break-even on siis 23,50$, eli osakekurssin noustessa yli 23,50 dollarin tekee sijoittaja voittoa. Esim. Osakeosto (ei optiota). Yhtiön osakekurssi on 2 kk:n päästä 27$. Sijoittaja on ostanut osaketta 2000 dollarilla, eli 100 kpl. Hän tekee voittoa 700 dollaria. Esim. Sama toteutettuna osto-optiolla. Sijoittaja saa 2000 dollarilla 2000kpl kyseistä osto-optiota (20 sopimusta, joissa kussakin 100 osto-optiota). Sijoittajan saama tuotto on 2000 X 4,50$= 9000$. Nettotuotto 9000$-2000$=7000$.

16 Johdannaismarkkinoiden pelurit Arbitraasin tekijät. Arbitraasin tekijät yrittävät tehdä riskitöntä tuottoa osallistumalla kahdelle tai usemmalle markkinapaikalle. Esim. Osake on eri tavalla hinnoiteltu Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Arbiraasin tekijä voi ostaa osaketetta markinapaikassa, jossa se on halvemmin hinnoiteltu. Sijoittaja myy samaa osaketta markkinapaikassa, jossa se on kalliimmin hinnoiteltu.

17 Johdannaismarkkinoiden pelurit Suojaajat (hedgers) käyttävät johdannaisia pienentääkseen riskiä. Esim 1. Amerikkalainen yhtiö A tietää joutuvansa maksamaan 3 kuukauden kuluttua 10 miljoonaa puntaa ostamistaan tavaroista. Yhtiö A voi suojata valuuttakurssiriskin (USD-GBP) ostamalla puntia 3 kuukauden mittaisen termiinisopimuksen (esim. 1,44 USD) mukaisesti. Yhtiö A siis tietää, että kolmen kuukauden päästä maksettava summa on 14,4 miljoonaa dollaria. Esim 2. Optioiden käyttö suojaamisessa. Sijoittaja omistaa 1000kpl yhtiön A osaketta. A:n osakekurssi on 8 dollaria. Sijoittaja on huolissaan mahdollisesta osakkeen kurssilaskusta seuraavan 2 kk:n aikana, jota vastaan hän haluaa suojautua. Sijoittaja ostaa myyntiopitioita, joiden kohde-etuus on yhtiön A osake. Sijoittaja ostaa 10 kpl maturiteetiltaan 2kk:n myyntioptiosopimusta toteutushinnalla 7,5. Tämä antaa sijoittajalle oikeuden myydä 1000kpl yhtiön A osakkeita hintaan 7,5 2kk:n päästä.

18 Warrantit Warrantit ovat arvopapereita, jotka antavat sijoittajalle mahdollisuuden hyötyä kohde-etuuden arvon muutoksista. Yleisimpiä warranttien kohde-etuuksia ovat yksittäiset osakkeet ja osakeindeksit. Lisäksi erilaiset osake- ja indeksikorit, hyödykkeet ja valuutat ovat mahdollisia kohde-etuuksina.

19 Warrantit Warrantteja asettaa ja laskee liikkeelle pankit ja pankkiiriliikkeet. Liikkeeseenlaskija toimii myös markkinatakaajana. Kaupankäynti ja selvitys toimivat kuten osakkeilla. Tavallisimmat warranttityypit ovat osto- ja myyntiwarrantit.

20 Ostowarrantti Ostowarrantin eräpäivän hinta = kohde-etuuden päätöskurssi eräpäivänä toteutushinta. Ostowarrantin arvo eräpäivänä = (kohde-etuuden päätöskurssi eräpäivänätoteutushinta) x kerroin Jos kohde-etuuden hinta ei ylitä warrantin toteutushintaa on warrantti arvoton. Kerroin = Kuinka monta warranttia vastaa yhtä kohde-etuutta.

21 Ostowarrantti Warranteille määritetään osakkeen tavoin osto- ja myyntihinta. Seuraavalla sivulla kuvitteellinen ostowarrantin tuottokehitys, kun toteutushinta = 12 ja warrantin hinta eli preemio = 1.

22

23 Myyntiwarrantti Myyntiwarrantin tuotto = toteutushinta - kohde-etuuden hinta eräpäivänä Myyntiwarrantin arvo eräpäivänä = (toteutushinta - kohde-etuuden hinta eräpäivänä) x kerroin.

24

25 Warrantin hintaan vaikuttavat tekijät 1. Strike price eli toteutushinta on warrantin ehdoissa mainittu kohde-etuuden hinta, mihin kohde-etuuden eräpäivän päätöshintaa verrataan. Mitä matalampi toteutushinta on, sitä sitä arvokkaampi on ostowarrantti. Sitä vastoin myyntiwarrantti on sitä arvokkaampi, mitä korkeampi toteutushinta.

26 Warrantin hintaan vaikuttavat tekijät 2. Juoksuajalla tarkoitetaan aikaa, joka on jäljellä ennen warrantin eräpäivää. Mitä enemmän juoksuaikaa on jäljellä, sitä arvokkaampia ovat sekä osto- että myyntiwarrantit ovat.

27 Warrantin hintaan vaikuttavat tekijät 3. Implisiittisella volatiliteetilla tarkoitetaan markkinatakaajan arviota kohdeetuuden tuottojen tulevasta volatiliteetista. Volatiliteetin kasvaessa nousee warrantin hinta. Tämä johtuu siitä, että korkeampi volatiliteetti olettaa kohde-etuuksien muutosten olevan jatkossakin suurempi, joka tarkoittaa korkeampaa tuottomahdollisuutta.

28 Warrantin hintaan vaikuttavat tekijät 4. Korko, jonka vaikutus ei warranteissa ole merkittävä. Ostowarrantin hinta nousee korkojen noustessa, vastaavasti myyntiwarrantin laskee. 5. Osinko-odotukset, jotka ovat markkinatakaajan arvio kohde-etuuden juoksuaikana maksettavista osingoista. Osinko-odotusten nousu laskee ostowarrantin hintaa ja nostaa myyntiwarrantin hintaa.

29 Turbowarrantit Turbowarranttien hintamuutos on normaaleja warrantteja suurempaa. Turbowarrantit käyttäytyvät normaaleja warrantteja enemmän kuin futuurit, sillä volatiteetilla ei suurta vaikutusta hintaan. Turbowarranttien kohde-etuutena muiden warranttien tapaan muun muassa osake, indeksi tai valuutta. Turbowarranteilla nk. knock out-taso. Jos kohde-etuuden hinta menee kyseiselle tasolle, turbowarrantti erääntyy arvottomana.

30 Minifutuurit Minifutuurin kehitys seuraa kohde-etuuden kehitystä, joita voi olla esimerkiksi osake, indeksi, raakaaine tai valuutta. Mini LONGin arvo nousee, jos kohde-etuuden hinta nousee. Vastaavasti Mni SHORTin hinta nousee, jos kohde-etuuden hinta laskee. Minifutuuri koostuu kahdesta osasta, sijoittajan pääomasta sekä liikkeellelaskijan tarjoamasta rahoitusosuudesta. Minifutuurit poikkeavat warranteista ja optioista siinä, että niissä ei ole erääntymispäivää eikä aikaarvoa.

31 Minifutuurit Minifutuurissa pääomapanos on sijoittajan omaa pääomaa ja rahoitusosuus vierasta pääomaa. Vieraan pääoman korko veloitetaan automaattisesti lisäämällä korko rahoitusosuudelle päivittäin. Mini LONG:ista maksetaan korkoa rahoitusosuudesta ja MINI SHORT:ista sen sijaan sijoittaja saa koron rahoitusosuudesta.

32 Minifutuurit Minifutuureissa on stopp loss-taso, joka antaa suojaa sekä liikkeellelaskijaa että sijoittajaa. Jos kohde-etuuden hinta saavuttaa stop loss-tason, minifutuuri erääntyy ja mahdollinen jäännösarvo palautetaan sijoittajalle. Liikkeellelaskijalle riskipuskuri antaa lähes täyden vakuuden siitä, että minifutuurin arvo ei voi muodostua negatiiviseksi. Tämän ansiosta liikkeeseenlaskijan ei tarvitse lisätä tuotteen hintaa riskipreemiota.

33 Minifutuurit

Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla. Johannes Ankelo Arvopaperi Aamuseminaari

Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla. Johannes Ankelo Arvopaperi Aamuseminaari Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin pankki Euroopan johtavia strukturoitujen tuotteiden liikkeellelaskijoita Yli 50 erilaista tuotetyyppiä listattuna Saksan

Lisätiedot

RBS Warrantit NOKIA DAX. SIP Nordic AB Alexander Tiainen Maaliskuu 2011

RBS Warrantit NOKIA DAX. SIP Nordic AB Alexander Tiainen Maaliskuu 2011 RBS Warrantit DAX NOKIA SIP Nordic AB Alexander Tiainen Maaliskuu 2011 RBS Warrantit Ensimmäiset warrantit Suomen markkinoille Kaksi kohde-etuutta kilpailukykyisillä ehdoilla ; DAX ja NOKIA Hyvät spreadit

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 2 Termiini- ja futuurihintojen määräytyminen

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 2 Termiini- ja futuurihintojen määräytyminen Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola luento 2 ermiini- ja futuurihintojen määräytyminen 1. ermiinien hinnoittelusta Esimerkki 1 Olkoon kullan spot -hinta $ 300 unssilta, riskitön korko 5 % vuodessa

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola

Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskunta- ja Kauppatieteiden tiedekunta, Oikeustieteiden laitos, kansantaloustiede Luennot 22 t, harjoitukset

Lisätiedot

Sijoitusmahdollisuudet hyödykkeisiin johdannaisten avulla

Sijoitusmahdollisuudet hyödykkeisiin johdannaisten avulla Sijoitusmahdollisuudet hyödykkeisiin johdannaisten avulla Sisältö Commerzbank AG Kulta, Hopea, Öljy ja VIX Bull & Bear Mini Future BEST Mahdollisuudet ja riskit 1 Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin

Lisätiedot

Valuuttariskit ja johdannaiset

Valuuttariskit ja johdannaiset Valuuttariskit ja johdannaiset Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskunta- ja Kauppatieteiden tiedekunta, Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos, kansantaloustiede Lähde: Hull, Options, Futures, & Other

Lisätiedot

Warrantit - vipua salkkuun

Warrantit - vipua salkkuun Warrantit - vipua salkkuun Warrantti on option kaltainen arvopaperisoitu sijoitusinstrumentti, joka antaa sijoittajalle mahdollisuuden hyötyä kohde-etuuden arvon muutoksista. Esittely Warrantti on option

Lisätiedot

Pääoman vapauttaminen muihin sijoituksiin johdannaisten avulla. Johannes Ankelo Equity Derivatives - Public Distribution

Pääoman vapauttaminen muihin sijoituksiin johdannaisten avulla. Johannes Ankelo Equity Derivatives - Public Distribution Pääoman vapauttaminen muihin sijoituksiin johdannaisten avulla Sisältö Commerzbank AG Markkinatakaajan rooli Vipuvaikutus Bull & Bear Mahdollisuudet ja riskit 1 Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin pankki

Lisätiedot

Tietoja osakeoptioista

Tietoja osakeoptioista Tietoja osakeoptioista Tämä esite sisältää yleisiä tietoja osakeoptioista, joilla voidaan käydä kauppaa Danske Bankin välityksellä. AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY. ESITTELY Osakeoptioilla

Lisätiedot

Optiot 1. Tervetuloa webinaariin!

Optiot 1. Tervetuloa webinaariin! Optiot 1 Tervetuloa webinaariin! Optiot 1 on peruskurssi optioista kiinnostuneelle sijoittajalle. Webinaarissa käydään läpi mm. mikä optio on, miten sitä voi käyttää ja mistä kannattaa lähteä liikkeelle.

Lisätiedot

Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla

Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla Kaupankäynti RBS minifutuureilla on kasvanut voimakkaasti viimeisen kahden vuoden aikana. Haluamme tällä lyhyellä oppaalla lisätä ymmärrystä näihin

Lisätiedot

Aktiivinen pörssikauppa Mini-futuureilla

Aktiivinen pörssikauppa Mini-futuureilla RBS MINI-FUTUURIT, WARRANTIT, OPEN END SERTIFIKAATIT Aktiivinen pörssikauppa Mini-futuureilla Mika Raukko, SIP Nordic Oy www.aktiiviporssikauppa.com Agenda Mini-futuurit Mikä on Mini-futuuri? Kohde-etuudet

Lisätiedot

OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000

OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000 OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000 MARKKINAKATSAUS AGENDA Lyhyt johdanto optioihin Näkemysesimerkki 1: kuinka tehdä voittoa kurssien laskiessa Näkemysesimerkki

Lisätiedot

Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille

Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille Keitä olemme Miten pörssi toimii Miten voit käyttää pörssinoteerattuja sijoitustuotteita Sijoittajamestari

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 8 Optioiden hinnoittelusta

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 8 Optioiden hinnoittelusta Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola luento 8 Optioiden hinnoittelusta 1. Optioiden erilaiset kohde-etuudet 1.1. Osakeoptiot Yksi optio antaa yleensä oikeuden ostaa/myydä 1 kpl kohdeetuutena olevia

Lisätiedot

Tietoa joukkovelkakirjalainafutuureista, -termiineistä ja -optioista

Tietoa joukkovelkakirjalainafutuureista, -termiineistä ja -optioista Tietoa joukkovelkakirjalainafutuureista, -termiineistä ja -optioista Tämä esite sisältää yleisiä tietoja joukkovelkakirjalainafutuureista, -termiineistä ja j-optioista sekä niiden käyttämisestä. Lisäksi

Lisätiedot

Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST. Tuotetietoa

Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST. Tuotetietoa Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST Tuotetietoa Sisältö I 3 Sisältö Mini Futuuri 04 Mistä vipuvaikutus muodostuu? Päivittäinen rahoituskustannus Stop loss -taso ja jäännösarvon laskeminen Esimerkki Mini

Lisätiedot

Warrantit. Vipuvaikutusta Tarjoava Vaihtoehto. Achieving more together

Warrantit. Vipuvaikutusta Tarjoava Vaihtoehto. Achieving more together Warrantit Vipuvaikutusta Tarjoava Vaihtoehto Achieving more together Warrantit Vipuvaikutusta Tarjoava Vaihtoehto Warrantit Warrantti on rahoitusinstrumentti, jonka kohdeetuutena on tietty osake tai osakeindeksi.

Lisätiedot

Warrantit. Potkua sijoitussalkkuun

Warrantit. Potkua sijoitussalkkuun Warrantit Potkua sijoitussalkkuun Markkinointimateriaali 3/2019 Warrantit Warrantit antavat mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin ja osakeindekseihin korkealla riskillä, mutta suurella tuottopotentiaalilla.

Lisätiedot

WARRANTTIOHJELMA LISTALLEOTTOESITE LOPULLISET EHDOT

WARRANTTIOHJELMA LISTALLEOTTOESITE LOPULLISET EHDOT WARRANTTIOHJELMA LISTALLEOTTOESITE LOPULLISET EHDOT Lopulliset ehdot liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on Fortum Oyj:n osake Erä A: 500.000 Long Turboa Viimeinen

Lisätiedot

Optiot 2. Tervetuloa webinaariin!

Optiot 2. Tervetuloa webinaariin! Optiot 2 Tervetuloa webinaariin! Optiot 2 on jatkokurssi optioista kiinnostuneelle sijoittajalle. Webinaarissa jatketaan optioiden käsittelyä ja syvennymme johdannaisten maailmaan. Webinaarissa käydään

Lisätiedot

MARKKINOINTIMATERIAALI Tammikuu Warrantit Potkua sijoitusportfolioosi

MARKKINOINTIMATERIAALI Tammikuu Warrantit Potkua sijoitusportfolioosi MARKKINOINTIMATERIAALI Tammikuu 2017 Warrantit Potkua sijoitusportfolioosi Warrantit Warrantit antavat mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin ja osakeindekseihin. Tuottoa voi saada sekä nousuettä laskumarkkinassa.

Lisätiedot

Tietoja valuuttaoptiosopimuksista

Tietoja valuuttaoptiosopimuksista Tietoja valuuttaoptiosopimuksista Tämä esite sisältää yleisiä tietoja Danske Bankin kautta tehtävistä valuuttaoptiosopimuksista. Valuuttaoptioilla voidaan käydä Danske Bankin kanssa kauppaa pörssin ulkopuolella

Lisätiedot

Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST

Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST Sisältö 04 Mini Futuurit Mistä vipuvaikutus muodostuu? Päivittäinen rahoituskustannus Stop loss -taso ja jäännösarvon laskeminen Esimerkki 10 Mini Futuuri BEST Mini Futuuri

Lisätiedot

A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit

A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit ehtävä 5.1 Kesäkuun 3. päivä ostaja O ja myyjä M sopivat syyskuussa erääntyvästä 25 kappaleen OMX Helsinki CAP-indeksifutuurin

Lisätiedot

Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille

Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille Keitä olemme Miten pörssi toimii Miten voit hyötyä pörssinoteeratuista sijoitustuotteista Keitä

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen 400.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavia ostowarrantteja, joiden kohde-etuutena on

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen 400.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavia ostowarrantteja, joiden kohde-etuutena on SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen 400.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavia ostowarrantteja, joiden kohde-etuutena on BRENT BLEND CRUDE OIL futuuri Päättymispäivänä automaattisesti

Lisätiedot

Lisätuottoa Bull- ja Bear-sertifikaateilla

Lisätuottoa Bull- ja Bear-sertifikaateilla Lisätuottoa Bull- ja Bear-sertifikaateilla Sisältö Commerzbank AG Bull & Bear perusteet Sertikaatin komponentit Esimerkkejä Vertailua muihin tuotteisiin Suojamekanismi Mahdollisuudet ja riskit 1 Commerzbank

Lisätiedot

EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT. Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin

EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT. Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin BNP PARIBAS EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin Minifutuurit ovat korkeariskisiä sijoituksia Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry:n riskiluokituksen

Lisätiedot

r1 2 (1 0,02) 1 0,027556 (1 0, 0125) A250A0100 Finanssi-investoinnit 6. harjoitukset 21.4.2015 Futuuri, termiinit ja swapit

r1 2 (1 0,02) 1 0,027556 (1 0, 0125) A250A0100 Finanssi-investoinnit 6. harjoitukset 21.4.2015 Futuuri, termiinit ja swapit A50A000 Finanssi-investoinnit 6. harjoitukset.4.05 Futuuri, termiinit ja swapit Tehtävä 6. Mikä on kahden vuoden bonditermiinin käypä markkinahinta, kun kohdeetuutena on viitelaina, jonka nimellisarvo

Lisätiedot

Tietoa hyödykeoptioista

Tietoa hyödykeoptioista Tietoa hyödykeoptioista Tämä esite sisältää tietoa Danske Bankin kautta tehtävistä hyödykeoptiosopimuksista. Hyödykkeet ovat jalostamattomia tuotteita tai puolijalosteita, joita tarvitaan lopputuotteiden

Lisätiedot

Turbowarrantit Unlimited Turbot WARRANTIT TURBOT MINIFUTUURIT. Tuote-esite

Turbowarrantit Unlimited Turbot WARRANTIT TURBOT MINIFUTUURIT. Tuote-esite WARRANTIT TURBOT MINIFUTUURIT Turbowarrantit Unlimited Turbot Tuote-esite Nämä tiedot on tarkoitettu vain markkinointiin. Koko perusesite ja siihen liittyvät lopulliset ehdot ovat saatavilla osoitteesta

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 5. Termiinihinnan määräytyminen

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 5. Termiinihinnan määräytyminen Rahoitusriskit ja johdannaist Matti Estola Lunto 5 rmiinihinnan määräytyminn 1. rmiinin ylinn hinnoittlukaava Mrkitään trmiinisopimuksn kohd-tuudn spot hintaa sopimuksn tkopäivänä S :lla, kohd-tuudn trmiinihintaa

Lisätiedot

H HI IN N T N O ANJ E S N U O S J U A O U J S AUS P Ö P Ö R RS SS I I S S S S Ä Ä 16.3.2009 1

H HI IN N T N O ANJ E S N U O S J U A O U J S AUS P Ö P Ö R RS SS I I S S S S Ä Ä 16.3.2009 1 HINTOJEN SUOJAUS HINNAN SUOJAUS PÖRSSISSÄ PÖRSSISSÄ 16.3.2009 1 Hintojen suojaus pörssissä - futuurit ja optiot Futuurisopimus on sitova sopimus, jolla ostat tai myyt tulevaisuudessa hintaan, josta sovitaan

Lisätiedot

Määrä. Kertaluontoiset veloitukset: 0. Oheispalveluihin liittyvät veloitukset: 0

Määrä. Kertaluontoiset veloitukset: 0. Oheispalveluihin liittyvät veloitukset: 0 Tuotonvaihtosopimus, osake Alla kuvaus rahoitusvälineeseen ja sijoituspalvelun antamiseen liittyvistä kuluista. Kuluesimerkki Alla esimerkki kuluista, jotka on laskettu esimerkkisummalle. Kulut näytetään

Lisätiedot

Turbo Warrantit. Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi. Achieving more together

Turbo Warrantit. Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi. Achieving more together Turbo Warrantit Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi Achieving more together Turbo Warrantit Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi Kuten hyvin tiedetään, osakemarkkinat eivät aina

Lisätiedot

Q&A. 1) Kuka voi lainata osakkeita?

Q&A. 1) Kuka voi lainata osakkeita? Q&A 1) Kuka voi lainata osakkeita? Kaikki sijoittajat voivat ottaa lainaksi osakkeita, mutta osakkeita voi antaa lainaksi vain sijoittajat, joiden sijoitukset kuuluvat elinkeinoverotuksen piiriin. 2) Mitä

Lisätiedot

Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla

Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla Matias Juslin Equity Derivatives Public Distribution 21. marraskuuta 2013 Bull & Bear -sertifikaatit: Johdanto Pörssissä treidattu sertifikaatti, jolla

Lisätiedot

Liikkeeseenlaskija maksaa automaattisesti selvityssumman lopullisten ehtojen mukaisesti. Erääntymispäivä ja viimeinen

Liikkeeseenlaskija maksaa automaattisesti selvityssumman lopullisten ehtojen mukaisesti. Erääntymispäivä ja viimeinen DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 16 minifutuurisertifikaattisarjaa 13.9.2016 Danske Bank A/S:llä on Irlannin keskuspankin 20.6.2016 hyväksymä warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite,

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 15 maaliskuuta 2011

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 15 maaliskuuta 2011 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 15 maaliskuuta 2011 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 29. huhtikuuta 2010 voimaan

Lisätiedot

ARCADA Täydennyskoulutus /Sijoitusneuvonta

ARCADA Täydennyskoulutus /Sijoitusneuvonta Janna Haahtela janna.haahtela@handelsbanken.fi ARCADA Täydennyskoulutus /Sijoitusneuvonta Rahoitusinstrumentit 4 Optiot ja Warrantit Agenda Johdannaispörssit Johdannaisten peruskäsitteet Erilaiset johdannaistuotteet

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE LISTALLEOTTOESITTEEN PERUSOSAN TÄYDENNYSOSA TEKNISET EHDOT WARRANTEILLE, JOIDEN KOHDE-ETUUTENA ON VALUUTTAKURSSI

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE LISTALLEOTTOESITTEEN PERUSOSAN TÄYDENNYSOSA TEKNISET EHDOT WARRANTEILLE, JOIDEN KOHDE-ETUUTENA ON VALUUTTAKURSSI SOCIÉTÉ GÉNÉRALE LISTALLEOTTOESITTEEN PERUSOSAN TÄYDENNYSOSA TEKNISET EHDOT WARRANTEILLE, JOIDEN KOHDE-ETUUTENA ON VALUUTTAKURSSI Tämä Listalleottoesitteen perusosan täydennysosa ( Täydennysosa ) täydentää

Lisätiedot

UPM Kymmene CLN

UPM Kymmene CLN UPM Kymmene CLN 30.1.2014 UPM Kymmene Credit Linked Note, Market Recovery Danske Bankin liikkeeseenlaskema Credit Linked Note tarjoaa mahdollisuuden hyötyä UPM Kymmenen ja Danske Bankin luottoriskihinnoittelusta

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Viimeinen kaupankäyntipäivä: 26.5.2006

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa Viimeinen

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 6. Swap -sopimukset

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 6. Swap -sopimukset Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 6 Swap -sopimukset 1. Swapit eli vaihtosopimukset Swap -sopimus on kahden yrityksen välinen sopimus vaihtaa niiden saamat tai maksamat rahavirrat keskenään.

Lisätiedot

Minifutuurit. WArrantit turbowarrantit minifutuurit. Tuote-esite

Minifutuurit. WArrantit turbowarrantit minifutuurit. Tuote-esite WArrantit turbowarrantit minifutuurit Minifutuurit Tuote-esite Nämä tiedot on tarkoitettu vain markkinointiin. Koko perusesite ja siihen liittyvät lopulliset ehdot ovat saatavilla osoitteesta https://fi.citifirst.com/fi/showpage.aspx?pageid=147

Lisätiedot

Markkinointimateriaali heinäkuu Minifutuurit. Valitse oma riskitasosi

Markkinointimateriaali heinäkuu Minifutuurit. Valitse oma riskitasosi Markkinointimateriaali heinäkuu 2017 Minifutuurit Valitse oma riskitasosi 1 Minifutuurit valitse oma riskitasosi Kiinnostus minifutuureja kohtaan on noussut huomattavasti viime vuosina. Yksi syy tähän

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 28 syyskuuta 2011

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 28 syyskuuta 2011 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 28 syyskuuta 2011 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 23. maaliskuuta 2011 voimaan

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on STORA ENSO OYJ:n osake

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on STORA ENSO OYJ:n osake SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on STORA ENSO OYJ:n osake Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa Viimeinen

Lisätiedot

Tietoa rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä riskeistä

Tietoa rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä riskeistä Tietoa rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä riskeistä Rahastosijoittamiseen liittyvät riskit Rahastosijoittamiseen liittyvät yleiset riskit Sijoittamiseen liittyy aina riski, jolla tarkoitetaan sijoituksen

Lisätiedot

Minifutuurit - Vipua sijoitukseen

Minifutuurit - Vipua sijoitukseen Minifutuurit - Vipua sijoitukseen Minifutuurit ovat arvopaperisoituja sijoitusinstrumentteja, jossa sijoittaja pääsee käyttämään osakkeen liikkeen täysimääräisesti hyödykseen ilman, että sijoittaa koko

Lisätiedot

UNLIMITED TURBOT BNP PARIBAS EDUCATED TRADING

UNLIMITED TURBOT BNP PARIBAS EDUCATED TRADING UNLIMITED TURBOT Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin. Unlimited turbot ovat korkeariskisiä sijoituksia Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry:n riskiluokituksen mukaisesti ne ovat korkean

Lisätiedot

Liikkeeseenlaskija maksaa automaattisesti selvityssumman lopullisten ehtojen mukaisesti. Erääntymispäivä ja viimeinen

Liikkeeseenlaskija maksaa automaattisesti selvityssumman lopullisten ehtojen mukaisesti. Erääntymispäivä ja viimeinen DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 22 turbowarranttisarjaa 22.4.2015 Danske Bank A/S:llä on Finanssivalvonnan 2.7.2014 hyväksymä warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite, jota

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 26 toukokuuta 2011

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 26 toukokuuta 2011 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 26 toukokuuta 2011 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 23. maaliskuuta 2011 voimaan

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/SEK valuuttakurssi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/SEK valuuttakurssi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/SEK valuuttakurssi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa Viimeinen

Lisätiedot

KÄY KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA

KÄY KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA 2018 UNLIMITED TURBOS Unlimited Turbos KÄY KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA Maanantai 15:05 T LONG DAX +25% Maanantai 10:10 DAX +0.7% 2 SISÄLTÖ UNLIMITED TURBOT 7 NÄIN SE TOIMII:

Lisätiedot

Pankkitalletukset ja rahamarkkinasijoitukset. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Pankkitalletukset ja rahamarkkinasijoitukset. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Pankkitalletukset ja rahamarkkinasijoitukset Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Korkosijoitukset Korkosijoituksiin luokitellaan mm. pankkitalletukset, rahamarkkinasijoitukset,

Lisätiedot

1,085 64,5 12,00 = 839,79 (mk) Vastaus: 839,79 mk

1,085 64,5 12,00 = 839,79 (mk) Vastaus: 839,79 mk K00 1. Asunto-osakeyhtiö nosti asuntojen yhtiövastikkeita 8,5 %. Kuinka suureksi muodostui 64,5 neliömetrin suuruisen asunnon kuukauden yhtiövastike, kun neliömetriltä oli aiemmin maksettu 12,00 mk kuukaudessa?

Lisätiedot

Oletko Bull, Bear vai Chicken?

Oletko Bull, Bear vai Chicken? www.handelsbanken.fi/bullbear Handelsbankenin bull & Bear -sertifikaatit Oletko Bull, Bear vai Chicken? Bull Valmiina hyökkäykseen sarvet ojossa uskoen markkinan nousuun. Mikäli olet oikeassa, saat nousun

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Long Turboa Viimeinen kaupankäyntipäivä:

Lisätiedot

Markkinointimateriaali lokakuu Unlimited Turbo. Sijoita korkealla tai erittäin korkealla vipuvaikutuksella

Markkinointimateriaali lokakuu Unlimited Turbo. Sijoita korkealla tai erittäin korkealla vipuvaikutuksella Markkinointimateriaali lokakuu 2017 Unlimited Turbo Sijoita korkealla tai erittäin korkealla vipuvaikutuksella 1 Unlimited Turbo Sijoita korkealla tai erittäin korkealla vipuvaikutuksella Kiinnostus Unlimited

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on BRENT BLEND CRUDE OIL -futuuri

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on BRENT BLEND CRUDE OIL -futuuri SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on BRENT BLEND CRUDE OIL -futuuri Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 1 maaliskuuta 2013

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 1 maaliskuuta 2013 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 1 maaliskuuta 2013 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 28. maaliskuuta 2012 voimaan

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 12 joulukuuta 2011

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 12 joulukuuta 2011 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 12 joulukuuta 2011 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 23. maaliskuuta 2011 voimaan

Lisätiedot

Osakekaupankäynti 2, jatkokurssi

Osakekaupankäynti 2, jatkokurssi Osakekaupankäynti 2, jatkokurssi Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa käydään läpi käsitteitä kuten osakeanti, lisäosinko sekä perehdytään tunnuslukuihin. Lisäksi käsittelemme verotusta ja tutustumme Nordnetin

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen 5.000.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavia myyntiwarrantteja, joiden kohde-etuutena on STORA ENSO OYJ:n osake Päättymispäivänä automaattisesti toteutettavat

Lisätiedot

METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMA TURBO- JA HYÖDYKEWARRANTIT SIJOITTAJAN NÄKÖKULMASTA

METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMA TURBO- JA HYÖDYKEWARRANTIT SIJOITTAJAN NÄKÖKULMASTA METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMA TURBO- JA HYÖDYKEWARRANTIT SIJOITTAJAN NÄKÖKULMASTA Perttu Hekkala Talouden ja rahoituksen suuntautumisvaihtoehto Opinnäytetyö Huhtikuu 2010

Lisätiedot

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä

Lisätiedot

12. Korkojohdannaiset

12. Korkojohdannaiset 2. Korkojohdannaiset. Lähtökohtia Korkojohdannaiset ovat arvopapereita, joiden tuotto riippuu korkojen kehityksestä. korot liittyvät lähes kaikkiin liiketoimiin korkojohdannaiset ovat tärkeitä. korkojohdannaisilla

Lisätiedot

KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN

KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN 00 N:o 22 LIITE KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN. Positioriskin laskemisessa käytettävät määritelmät Tässä liitteessä tarkoitetaan: arvopaperin nettopositiolla samanlajisen arvopaperin pitkien

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa Viimeinen kaupankäyntipäivä:

Lisätiedot

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. AMMATTIMAINEN ASIAKAS B 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

Viputuotteet yksityissijoittajan näkökulmasta. Pörssin avoimet ovet , Miikka Kuusi, Meklari

Viputuotteet yksityissijoittajan näkökulmasta. Pörssin avoimet ovet , Miikka Kuusi, Meklari Viputuotteet yksityissijoittajan näkökulmasta Pörssin avoimet ovet 31.8.2016, Miikka Kuusi, Meklari 1 Vastuunrajoitus Tämä esitys on yleisesitys. Sijoittajaa kehotetaan perehtymään tarkemmin materiaalissa

Lisätiedot

Markkinoilla kaupattavia sijoituskohteita (1/2)

Markkinoilla kaupattavia sijoituskohteita (1/2) Markkinoilla kaupattavia sijoituskohteita (1/2) Sovelletun matematiikan jatko-opintoseminaari Johdannaissopimushinnoittelun matemaattinen mallinnus ja laskennalliset menetelmät Johdanto TkT Juho Kanniainen

Lisätiedot

CitiFirst. Discount Sertifikaatit

CitiFirst. Discount Sertifikaatit CitiFirst 2 CitiFirst 3 Yhteystiedot 0800 9 4386 Sijoita osakkeeseen alennuksella ovat sijoitustuotteita, jotka mahdollistavat sijoittamisen kohdeetuuteen suoraa sijoitusta edullisempaan hankintahintaan.

Lisätiedot

TURBOWARRANTIT Opi, analysoi ja käy kauppaa

TURBOWARRANTIT Opi, analysoi ja käy kauppaa TURBOWARRANTIT Opi, analysoi ja käy kauppaa Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry:n riskiluokituksen mukaisesti ne ovat korkean riskin (riskiluokka 3) tuotteita. Tämä esite on tarkoitettu

Lisätiedot

Nokia Discount-sertifikaatti. DC NOK7C 5.30CG Sijoita Nokiaan alennuksella

Nokia Discount-sertifikaatti. DC NOK7C 5.30CG Sijoita Nokiaan alennuksella Nokia Discount-sertifikaatti 1 Nokia Discount-sertifikaatti DC NOK7C 5.30CG Sijoita Nokiaan alennuksella 2 CitiFirst Nokia Oyj Nokia Oyj:n kurssikehitys 20.6.2011 17.6.2016. Lähde: Reuters 8 6 Euroa 4

Lisätiedot

Fortum Oyj (FUM1V), Metso Oyj (MEO1V), Nokia Oyj (NOK1V), Outokumpu Oyj (OUT1V), Rautaruukki Oyj (RTRKS), UPM- Kymmene Oyj (UPM1V)

Fortum Oyj (FUM1V), Metso Oyj (MEO1V), Nokia Oyj (NOK1V), Outokumpu Oyj (OUT1V), Rautaruukki Oyj (RTRKS), UPM- Kymmene Oyj (UPM1V) DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 42 warranttisarjaa 9.2.2011 Danske Bank A/S:llä on Finanssivalvonnan hyväksymä ja 14.6.2010 julkistettu warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite,

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Long Turboa Viimeinen kaupankäyntipäivä:

Lisätiedot

Tietoja koronvaihtosopimuksista

Tietoja koronvaihtosopimuksista Tietoja koronvaihtosopimuksista Tämä esite sisältää tietoja Danske Bankin kautta tehtävistä koronvaihtosopimuksista. Koronvaihtosopimuksilla voidaan käydä kauppaa Danske Bankin kanssa pörssin ulkopuolella

Lisätiedot

Sijoitustodistuksen nykyinen markkinahinta: euroa. Jos viitekorko laskee 0,5 %-yksikköä, uusi markkinahinta: euroa

Sijoitustodistuksen nykyinen markkinahinta: euroa. Jos viitekorko laskee 0,5 %-yksikköä, uusi markkinahinta: euroa AB30A0101 Finanssi-investoinnit 4. harjoitukset 7.4.015 Tehtävä 4.1 45 päivän kuluttua erääntyvälle, nimellisarvoltaan 100 000 euron sijoitustodistukselle maksettava vuosikorko on 3,0 %. Jos viitekorko

Lisätiedot

UnlimitedTurbos SINULLE, JOKA HALUAT KÄYDÄ KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA

UnlimitedTurbos SINULLE, JOKA HALUAT KÄYDÄ KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA UnlimitedTurbos SINULLE, JOKA HALUAT KÄYDÄ KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA Maanantai 10.10 DAX + 0.7% SISÄLTÖ UNLIMITED TURBOT 7 NÄIN SE TOIMII: LONG 9 NÄIN SE TOIMII: SHORT

Lisätiedot

SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin

SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (Exchange-Traded Fund) on rahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. ETF:ien avulla yksityissijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa

Lisätiedot

YLEISTÄ KULUISTA JA KUSTANNUKSISTA OTC-JOHDANNAISISSA

YLEISTÄ KULUISTA JA KUSTANNUKSISTA OTC-JOHDANNAISISSA YLEISTÄ KULUISTA JA KUSTANNUKSISTA OTC-JOHDANNAISISSA Johdannaissopimuksen toteuttamiseen liittyvät kokonaiskustannukset ja -maksut riippuvat transaktiokohtaisista ominaisuuksista ja yksityiskohdista.

Lisätiedot

TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ

TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ 1 (6) TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ 1. Johdanto Tähän asiakirjaan on koottu tietoa yleisimmistä rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä tyypillisimmistä riskeistä.

Lisätiedot

Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C.

Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C. Luku 1 Johdatteleva esimerkki Herra K. tarjoaa osto-option Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C.

Lisätiedot

TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ

TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ 1 (6) TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ 1. Johdanto Tähän asiakirjaan on koottu tietoa yleisimmistä rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä tyypillisimmistä riskeistä.

Lisätiedot

DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE. Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 39 warranttisarjaa

DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE. Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 39 warranttisarjaa DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 39 warranttisarjaa 8.8.2018 Danske Bank A/S:llä on Irlannin keskuspankin 18.6.2018 hyväksymä warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite, jota

Lisätiedot

DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE. Korjaus tiedotteeseen: Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 30 warranttisarjaa

DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE. Korjaus tiedotteeseen: Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 30 warranttisarjaa DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE Korjaus tiedotteeseen: Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 30 warranttisarjaa 29.11.2017 Danske Bank A/S:n tiedote Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 30 warranttisarjaa 29.11.2017

Lisätiedot

Nordea Bank Abp laskee liikkeeseen 64 uutta turbowarranttisarjaa (sarjat 2019: C2 FI ja 2019: P2 FI)

Nordea Bank Abp laskee liikkeeseen 64 uutta turbowarranttisarjaa (sarjat 2019: C2 FI ja 2019: P2 FI) Nordea Bank Abp laskee liikkeeseen 64 uutta turbowarranttisarjaa 18.3.219 (sarjat 219: C2 FI ja 219: P2 FI) Nordea Bank Abp laskee warranttiohjelmansa puitteissa liikkeeseen 64 uutta turbowarranttisarjaa

Lisätiedot

Commerzbank Akatemia. Warranttikaupan perusteet. Johannes Ankelo Equity derivatives - Public Distribution Commerzbank Akatemia

Commerzbank Akatemia. Warranttikaupan perusteet. Johannes Ankelo Equity derivatives - Public Distribution Commerzbank Akatemia Commerzbank Akatemia Warranttikaupan perusteet Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin pankki Euroopan johtavia strukturoitujen tuotteiden liikkeellelaskijoita Yli 50 erilaista tuotetyyppiä listattuna Saksan

Lisätiedot

Sijoituspalvelututkinnon tentti / APV1 12.2.2016 O=oikein/kyllä, V=väärin/ei. vastaus: O Taloudellista pääomaa s. 101.

Sijoituspalvelututkinnon tentti / APV1 12.2.2016 O=oikein/kyllä, V=väärin/ei. vastaus: O Taloudellista pääomaa s. 101. Sijoituspalvelututkinnon tentti / AP1 12.2.2016 =oikein/kyllä, =väärin/ei Kysymys: 1 hjauskorkoa nostamalla ja laskemalla EKP voi vaikuttaa lyhyiden korkojen tasoon euroalueella. 2 Keskuspankki voi pyrkiä

Lisätiedot

Nordea Securities Oyj

Nordea Securities Oyj Warranttikohtaiset ehdot 13/2004 Nordea Securities Nämä warranttikohtaiset ehdot ovat osa :n 3.6.2004 päivättyä ja sen warranttiohjelmaa koskevaa listalleottoesitettä. Tämän warrantin liikkeeseenlaskun

Lisätiedot

Danske Bank A/S:llä on Finanssivalvonnan 22.6.2015 hyväksymä warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite.

Danske Bank A/S:llä on Finanssivalvonnan 22.6.2015 hyväksymä warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite. DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 30 warranttisarjaa 16.7.2015 Danske Bank A/S:llä on Finanssivalvonnan 22.6.2015 hyväksymä warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite. Danske

Lisätiedot

Nordnet hajauta kustannustehokkaasti useammille markkinoille. 23.3.2007 Sijoitusristeily Country manager, Taru Rantala

Nordnet hajauta kustannustehokkaasti useammille markkinoille. 23.3.2007 Sijoitusristeily Country manager, Taru Rantala Nordnet hajauta kustannustehokkaasti useammille markkinoille 23.3.2007 Sijoitusristeily Country manager, Taru Rantala Nordnet on Pohjoismaiden suurin internetmeklari - lähes 150 000 asiakasta Toimimme

Lisätiedot

DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE. Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 43 warranttisarjaa

DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE. Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 43 warranttisarjaa DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 43 warranttisarjaa 16.3.2011 Danske Bank A/S:llä on Finanssivalvonnan hyväksymä ja 14.6.2010 julkistettu warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite,

Lisätiedot

Strukturoitujen Sijoitustuotteiden Sanastoa

Strukturoitujen Sijoitustuotteiden Sanastoa Strukturoitujen Sijoitustuotteiden Sanastoa Arvostuspäivä on ajankohta, jonka mukaan lähtö- ja loppuarvo määritetään. Allokaatio Eri arvopaperilajien pidemmälle aikavälille määritetty suhteellinen osuus

Lisätiedot

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi Osakekaupankäynti 1, peruskurssi Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa käydään läpi mm. mikä osake on, miten pörssi toimii ja miten osakesäästämisen voi aloittaa. Lisäksi tutustutaan Nordnetin työkaluihin.

Lisätiedot