Excursio TURUN MAAKUNTA-ARKISTOON, jonka johtajana toimii Toini Vartiainen, maanantaina Pikakirjoitti Meri Tila.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Excursio TURUN MAAKUNTA-ARKISTOON, jonka johtajana toimii Toini Vartiainen, maanantaina Pikakirjoitti Meri Tila."

Transkriptio

1 Excursio TURUN MAAKUNTA-ARKISTOON, jonka johtajana toimii Toini Vartiainen, maanantaina Pikakirjoitti Meri Tila. Marjo Hypp6nen piti esitelmdn lddnintileistd kertoen mm,3 Sukututkijan lehdeaineistona ovat ensinnd kirkonkirjat, sitten tulevat henkikirjat. Turussa ovat lis6ksi kdytetthvissd osa lddnintilien suurta sarjaa. L6dnintilit kokonaisuudessaan, uudempi tilikirjasarja viilillii l ovat Valtionarkistossa taydellisend kokoelmana. Turussa on loput mite on jdljellii kaksoiskappaleista, joita Valtionarkistoon ei ole tarvittu. 5e on erittdin laaja sarja, jota kaikkea sukututkija ei tarvitse: veroluetteloita, tulotositteita ja menotositteita. Lfifinintilisysteerni korvasi aikaisemman voudintilien sarjan, joka on vanhempi tilisarja. voudit olivat suofaan tilitysvelvollisia Tukholmaan kuninkaalle, mutta matkustaminen vei aikaa ja sattui vddrinkdsityksid luvun alusta sovellettiin uutta systeemid lddninhallinnon muuton yhteydesss. Tilitykset tulivat leenikohtaisiksi. Se ei end6 ollut yksityisen voudin vaan koko tddnin tilitys, joka tapahtui kdskynhaltijan tai myiihernmin maaheman kautta. Voudit suorittivat aikaisemmin kdytdnndn toirnenpiteet, nyt ne eivet enee tilittaneet niitd, Oli suuri helpotus kun.kidnintileistd kokonaisvaltaisesti ndhtiin valtakunnan taloudellinen tila. systeerni vakiintui v. 1635, josta lshtien neiden tilien asiakirjoja on aina vuoteen Runkoaineksena ovar MAAKIRJAT (jordebok), (laanin) paakirja + TILI- ToslrrEET eli verifikaattikirjat eli tilitositekirjar. Maakirjojen oheila tilitositteisiin liittyvdt luettelot ovat eniten sukututkijain k6yttdrnid asiakirjoja. Ne sisdllavet erityyppisie luetteloita, jotka on j6rjestetty kihlakunnittain ja pitiijittdin. NdissH verifikaattikirjoissa on sisdllysluettelot, jotka on tehty joko synryvaiheessa tai jdrjestdmisvaiheessa tdmdn vuosisadan alussa, vaikka kirjojen kayttaj ndyttaii vaikealta, se ei sitd todellisuudessa ole, koska sivunumeroinnin perusteella haluttu paikka liiytyy helposti. Lddnintilien sarjat on vield j6rjestetty siten, ettd alussa on sarja yleisis asiakirjoja (valaisee koko maan oloja, mith erilaisimpia seikkoja), sitten niiden jdlkeen tilit jatkuvat lddneittdin jdrjestyksessd. Muutarlia hankaluuksia saattaa tulla eteen, koska lddnien rajat ovat muuttu-

2 4B neet sind aikana minke sarja kattaa. Uusia lhdnejh on perustettu, vanhoja yhdistelty tai kokonaan lakkautettu. Ndistd on kylls selvitykset, rnihin lsdniin kukin pitiijii on aikanaan kuulunut. Suuremmal paikkakunnat ovat aivan vakaita, muutoksia on tapalltunut ldhinna ra.ia-alueilla. Maakirjat koskevat maaveroa, se on vanhin vero, joka periytyy keskiajalta ja on kannettu vuotuisverona. Maakirjoja on myiiskin vanhemrnissa voudintilien asiakirjoissa. Maakirjoja on alettu pitdd vuodesta 1540, mutta verotussysteemin rnuututtua jatkuvat lddnintilien sarjassa. Maakirjojen pitsrniseste annettiin luvun alussa tarkempia mdiirdyksid. Kirjanpitdj6n velvollisuutena oli oikean ja vaefentemattdmf,n maakirjan laatiminen kylistd ja maatiloista. Niistd pitiid nakye, miten maatilst on saatu, olivatko ne lahjoitettuja, miten tulivat perinniillisiksi ja millfi ehdoilla tai rniten myyty tai lddnitetty? Mitkd olivat kantatiloja ja mitkd autiona eli kaikki maatiloihin ja niiden omistussuhteisiin liityvdt seikat. Tarkoitus oli, ette maakirjoissa huornioidaan kaikki ornistukset, jotka tuottivat valtiolle veroja, Tilojen lisdksi selvitettiin myllyt, kalasl.amot, ulkoniityt, kaikki mistd veroa kannettiin. Mytis muutokset, omistussuhteissa tapahtuneet vaihdokset, omistajien ja haltijain seke isdntien muutokset tuli ilmete maakirjoissa, Sukututkijan kannalta maakirjat ovat aika vaikeaa matefiaalia, koska niisss on kiinnitetty pddhuomio veron kantamiseen ja mainittu tilan veron miihrdt, ihnriset eli henkiliit jdtivdt vdhemmiille, koska verottajalle ei ole ollut tdrkeiitd, kuka veton maksaa vaan, ettd se tulee maksetuksi. Maakirjoissa saattaa olla vanhentuneita tietoja. Isdntii, joka on kuollut saattaa esiintyd maakirjoissa. Koska tilan veroperusteet eivdt ole muuttuneet, niin kirjoja ei ole kirjoitettu uudelleen. On lisdksi erikoismaakirjoja: sotilas-, rslssi-, lddnitys- ja reduktiomaakirjat. Niiitii l6ytyy joka lddnin kohdalta sekd Uudenmaan tilikirjoissa 'yleisifi asiakirjoja' osassa etta Turussa lddnikohtaisesti. Ldhdekirjana esittelijd kiiytti VALTION- ARKISTON YLEISLLJETTELOA I, joka sisdltdd luettelot voudintileists, lddnintileistd, henkikirjoista ja tuomioistuinten arkistoista. Sarjojen kohdalla pieni johdanto, josta kdy selville, mitd mikin sarja sisdltdd, Tampereen kaupunginkirjastossa liiytyy my6s tdllainen luettelo, josta voi ottaa valokopion. MitS tulee maakirjan ja Finnen asutuksen yleislutteloon, niin maakirja on yksi ldhde, josta asutuksen yleisluettelo on tehty. Se on yhteenveto maallisista verolue t t elo is ta.

3 49 Ferifikaatit on luetteloitu vuosittain ja kihlakunnittain lahetet.ty lssneihin, jossa ne on sidottu yhdeksi kirjaksi koko lsdni yhteen. Suurin verifikaattikirja on Turussa 40 cm paksu. Luetteloista selvidd aina, mite veroluetteloita on ja mitd asiakirjoja siihen kuuluu, joten selaamiseen ei voi l5hte5. Tilitositeaineiston syntymiseen ovat vaikultaneet erilaiset seikat ja toimenpiteet eri aikoina. Verot vaihtelivat eri aikoina, vakinaisen veron lisbksi tuli uusia apuveroja ja toisaalta toisia lopetettiin kantarnasta. Aineisto on kirjavaa siins suhteessa ja vaihtelee myd's paikallisesti eri liidnien kohdalla.ja eri kihlakuntien kohdalla, joten koko maata ajatellen verot eivet ole yhtendisid. On erilaisten virkatalojen luetteloila, sotilastorppien luetleloita, posti- ja majatalo- sekd luotsiluetteloita, autiotilaluetteloita Autiotila-termi veronmaksuky vytiin. jne. on harhaaniohtava. Tila ei suinkaan tarvinnut olla autio vaan Sukututkijan tdrkein ja kdytetyin kirja on henkikirjasarja, joka liitty tilitositteisiin vuodesta 1615 vuoteen 1750 (verifikaattien yhteydessd). Sen jdtkeen oma henk ikirjasarj ansa. Henkirahan kantamisesta annettiin mddrdys v. I6J3. Se suunniteltiin ulkomaisten esikuvien mukaan jokaista kansalaista koskevaksi leivdnkulutusveroksi" 5e mddrettiin kannettavaksi kaikesta myllyissd jauhetusta viljast.a (myllyvero). Tfitd ksytdntii5 jouduttiin kuitenkin muuttamaan, koska se oli hankala noudattaa. Kaikkea viljaa ei viety myllyyn jauhettavaksi vaan jauhettiin kotona, jolloin ei tarvinnut maksaa veroa. Sen jdlkeen vero jouduttiin kohdistamaan suoraan henkiliiihin ja leivhn kulutukseen kohdistunut vero muutettiin henkirahaksi. Henkirahaveroja on kannettu v ldhtien, site aikaisemmalta ajalta myllyveroja (myllylulleja). Kysymys samasta sarjasta. Tilitositteista henkikirjojen kohdalla teytyy huomata, ettd kaikki henkiliit eivdt maksa henkirahaa eli veroa. Eri aikoina on vapautettu eriniiinen madrd ihmisid, ensinn5kin alle }6-vuotiaat eivet maksa, eivetke yli 60-vuotiaat. Ndmd Aerirajat vaihlelevat jonkin verran. Aluksi alle l2-vuotiaat eiv6t joutuneet maksamaan, sen jdlkeen alle I5-vuotiaat, sitten alle l5-vuotiaat ja 64-vuotiaat yldpddsss. Jos kirkonkirjoista siirtyy henkikirjoihin, niin tdytyy laskea henkiliin ikii, onko suurin piirtein sen ikiiinen, etta on henkirahaa maksanut. Heti ei tietoa sieltd lilydy.

4 50 Myiiskin henkikirjan tiedot ovat puutteellisempia kun siirryt6dn veroluetteloihin, tarkkoja tietoja ei ole. Henkikirjat ja maakirjat toimival samalla Iavalla, ne merkittiin kihlakuntien sisall:i pitejittdin ja talottain. Henkikirjojen kohdalla mainitaan kaikki taloon kuuluva vdki, joka maksaa henkirahaa. Niist6 selviijii myds tilojen eri vaiheet, l6ytyy maininta p5et6ksesta, lainhuudosta tai kiinnekir-.iasta, johon tilan omistusoikeus perustuu. Henkikirjasa selvisfi henkil6n lis5ksi, mihin tilan omistusoikeus perustuu, tulee eteen maaherran pditiis tai [ainhuuto, Vuodesta 1751 eteenpiiin n. vuoteen 1880 on oma henkil<irjasarjansa ltisninhallitusten arkistojen yhteydessd l66nintileihin kuuluvana osana. Tdmdn jdlkeen perustettiin kihlakunnan henkikirjoittajia eli siis IB80 jhlkeen omat sarjat henkikirjoittajille kihlakunnittain. Henkikirjoittajat ovat valtion viranomaisia ja luovuttavat arkistonsa valtion- ja maakunta-arkistoille, joissa niitii on vuosilta I9tO-I940 ja 1950 eli kymmenvuotiskausittain, siis melko tuoreita tietoja sul<ututkijanndkiikulmasta. Henkikirjoista on tehty kahdet kappaleet, Valtionarkistossa tdydellinen sarja. Valtion viranomaiset ovat velvollisia siirt?imd?in vuotta 1940 vanhemmat asiakirjat maakunta-arkistoihin. Verifikaatteihin sis5ltyy myiis kymmenysluetteloita siltb osin kuin ne on aikanaan peruutettu kruunulle. Kirkkoreduktio peruutti 2lJ osaa kruunulle. Ndm2i kymrnenysluettelot eivet viilttem6ttd sukututkijan tyiitd helpota, mutta saattavat olla kiinnostavia. Kymmenysvero saattoi esinr. olla kun neljd tynn6rid kylvettiin viljaa niin yksi tynndri maksettiin veroja. Erilaisia suostuntaveroja on t6nd aikakautena ollut hyvinkin paljon, Niitd vaadittiin milloin mihinkin erikoisuarpeeseen, usein erilaisia sotaveroja, mutta myiiskin ihan tavallisia nykyaikanakin edelleen kannettavia. Kruunu sai huomattavia tuloja esim. paloviinaverosta. Sita kannettiin koko 1700-luvun aikana, vaikka viinanpoltto usein lukuisiksi vuosiksi oli kokonaan kielletty. Ylellisyysveroja maksettiin mydskin esim. ikkunoista, kiesien kdytiistii, peruukeista, puuterista, nuusl<asta, tupakasta sekd erilaisten vaatekappaleiden kayt6sta, esim. sotamiehen vaimo, joka kiiytti silkkileninkiii,.ioutui maksamaan siitii vefoa, Suostuntaverojen lisdksi oli viele erilaisia tilapdisveroja. Mm. haltijahuoneen, kuningashuoneessa saltuneen taphtuman yhteydessd perittiin hautajais-, kruunajais-, ha5- ym.veroa.

5 51- Edell5mainitut olivat erityisesti maaseudun viiestiitin kohdistettuja veroja. Kaupunkilaiset joutuivat samalla tavalla maksamaan sekd suostunta- ettd ylimadrdisi6 veroja, mutta lisdksi erityisiii valmisteveroja, tupakka-, juoma-, myynti?aktiiseja? sekb leivinuuniveroa niille, jotka omistivat leivinuunin, Vihatuin vero oli pikkutulli-niminen vero, joka jouduttiin suorittamaan kaikesta kaupunkiin tuotettavasta ruoka- ja kulutustavarasta. Kaupunki ympdrtiitiin sivuaidoilla, jossa oli tullit. Ulkomaan tulli on edelleen kdvtiiss5. VdhemmSn tunnettu tilitositteisiin liittyvii asiakirjasarja, joka on t?irked silloin kun sukututkija tutkii pitdjdd, jonka kohdalla kirkonkirjat ovat tuhoutuneet, on se, kun 1770 luvulla alettiin kantaa leimaveroa avioliittokuulutuksista, josta syntyvet tilitykset sis6ltyivdt jonkin aikaa liitinintileihin" Jos on kyseessd seurakunta, jonka kirl<onkirjat ovat tuhoutuneet, saattaa thmd olla yksi keino peitt66 t6md aukko. Sakkoluettelot ovat sellaisia, joita kannattanee tutkia, kun valtiolle maksettiin tilityksistd ndkyvd oma osuus. Maakirjat on pidetty vuosittain samalla tavalla kuin henkikirjat. Koko lddni sidottu yhteen. Niitd ei ole tehty joka vuosi vaan kopioitu vanhat tiedot uuteen kirjaan. Tiedot saattavat olla vanhentuneita" Maantarkastuskirjat eivdt kuulu tilitositteisiin. Niitti kyllii suoritetliin joka vuosi, mutta esittelijhlle ei ollut tietoa, milrin sarjaan ne kuuluvat" Sekd maakirjat ettd henkikirjat on mikrofilmattu. Ldenintilej:i ja voudintilejd ei ole lutteloitu. Kirjoista PAIKALI-ISHISTORIALLISTUTKIMUKSEN OPAS esittd6, mitii tilisarjoja on ja mitd niihin kuuluu, esitetty myiis muut arkistot ja erikoiskokoelmat. VARSINAIS-SUOMEN HISTORIA (Eero Matinolli); samaan sarjaan kuuluu useampia kirjoja. Selostetaan yksityiskohtaisesti veromddrid ja kantamisia.

Läänintilit 1635-1808

Läänintilit 1635-1808 Läänintilit 1635-1808 20.7.2012 mennessä 1545 arkistoyksikköä on digitoitu: Turun ja Porin lääni: Ahvenanmaan maakirja 1636, 1643, 1661 Ahvenanmaan tili- ja henkikirja 1635, 1643-44 Ahvenanmaan tili- ja

Lisätiedot

,,.., Korkein hallinto-oikeus

,,.., Korkein hallinto-oikeus t '" f, s. ( ;,,.., Korkein hallinto-oikeus Saanunut 2 g. 0g. 2006 t t?.'. tn Liitteitii.. IY... ruo..(..f,l.{...t.. 1..:.: - t a(-.'. 1 l(j ""'T''""*"" f,t," it1; I KORKEI N HALLINTO-OI KEUS ASIA: Valitus

Lisätiedot

SUKUTUTKIMUKSEN KANTAPARI HENDERS WAINIKAINEN JA ANNA ROINITAR NYKYISEN KUOPION KAUPUNGIN KOLJOLANNIEMELLÄ

SUKUTUTKIMUKSEN KANTAPARI HENDERS WAINIKAINEN JA ANNA ROINITAR NYKYISEN KUOPION KAUPUNGIN KOLJOLANNIEMELLÄ SUKUTUTKIMUKSEN KANTAPARI HENDERS WAINIKAINEN JA ANNA ROINITAR NYKYISEN KUOPION KAUPUNGIN KOLJOLANNIEMELLÄ Historian kirjoista on löytynyt myös tietoja näistä 1600-luvulla eläneistä esi-isistä ja myös

Lisätiedot

MIKROFILMEILTÄ DIGITOIDUT LÄÄNINTILIT 2011-12:

MIKROFILMEILTÄ DIGITOIDUT LÄÄNINTILIT 2011-12: MIKROFILMEILTÄ DIGITOIDUT LÄÄNINTILIT 2011-12: NIMEKE TUNNISTE ALKUVUOSI LOPPUVUOSI Ahvenanmaan karjaluettelo 7146 1635 1635 Ahvenanmaan kihlakunnan veroluetteloita 7859 1807 1807 Ahvenanmaan maakirja

Lisätiedot

Kartanohistorian lähteet

Kartanohistorian lähteet Kartanohistorian lähteet Henkikirjat Vuosien 1635 1809 henkikirjat mikrofilmirullilla Viipurin ja Savonlinnan, Savonlinnan ja Kymenkartanon sekä Savon ja Karjalan lääneistä sekä Vanhasta Suomesta (1728

Lisätiedot

Asia: Viite: Lausuntopyyntii STM 114:00/2009. 4. Haittaluokan soveltamisalaan. 3. Hoitotukeen ja henkilokohtaiseen avustajaan. 2.

Asia: Viite: Lausuntopyyntii STM 114:00/2009. 4. Haittaluokan soveltamisalaan. 3. Hoitotukeen ja henkilokohtaiseen avustajaan. 2. Vammaisfoorumi ry Handikappforum rf Finnish Disability Forum 16.1.2014 Sosiaali- ja terveysministeriri kirjaamo@stm.fi tiina. muinonen@stm.fi Asia: Lausuntoluonnoksestahallituksenesitykseksityiitapaturma-ja

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite 8 156

Kaupunginhallitus Liite 8 156 Kaupunginhallitus 15.5.2017 Liite 8 156 Lapintaival Tarja Lähettäjä: Valjakka Sari Anne Lähetetty: 20. maaliskuuta 2017 15:13 Vastaanottaja: RP MLI KH Kirjaamo Aihe: VL: Lausuntopyyntö Mikkelin rakennusjärjestyksestä

Lisätiedot

Kuopion kaupunginkirjaston sukututkimuksen mikrotallenneluettelo

Kuopion kaupunginkirjaston sukututkimuksen mikrotallenneluettelo Kuopion kaupunginkirjaston sukututkimuksen mikrotallenneluettelo KIRKONARKISTOT ENO Rippikirjat 1780 1843 TK 1304 Rippikirjat 1844 1900 28-159 Lastenkirjat 1808 1900 1-98 Syntyneet 1797 1906 1-30 Vihityt

Lisätiedot

SAAMELAISTEN MAA- JA ELINKEINO-OIKEUKSIEN OIKEUDELLISET PERUSTEET - Historiallinen katsaus -

SAAMELAISTEN MAA- JA ELINKEINO-OIKEUKSIEN OIKEUDELLISET PERUSTEET - Historiallinen katsaus - SAAMELAISTEN MAA- JA ELINKEINO-OIKEUKSIEN OIKEUDELLISET PERUSTEET - Historiallinen katsaus - Oik. kand. Heikki J. Hyvärinen Saamentutkimuksen seminaari Levillä 30.9. 1.10.2010 1 NYKYINEN TILANNE JA KYSYMYKSIÄ

Lisätiedot

SltaTo,,o aft.o t S. Sisdministerio taito.vain intermin.fi. Vastaajat pelastustoimen alueittain

SltaTo,,o aft.o t S. Sisdministerio taito.vain intermin.fi. Vastaajat pelastustoimen alueittain SltaTo,,o aft.o t S Sisdministerio hare@intermin.fi taito.vain io@ intermin.fi Vastaajat pelastustoimen alueittain S uomen PalopiAllystdli itto 2 = Ldnsi-Uusimaa 16 = Keski-Pohjanmaa ja Pietarsaaren alue

Lisätiedot

MITA HENKIKIRJAT KERTOVAT SUKUTUTKIJALLE. Pekka Nuotta iiirvi

MITA HENKIKIRJAT KERTOVAT SUKUTUTKIJALLE. Pekka Nuotta iiirvi Pekka Nuotta iiirvi MTA HENKKRJAT KERTOVAT SUKUTUTKJALLE Esityksen otsi-kko on samalla kysynys. Siihen pyritddn antamaan vastausta kertonalla ensin jonkinverran henkikirjojen historiasta, sekd muuta taustatietoa

Lisätiedot

YLEISARKISTOJEN MIKROFILMIRULLAT Muu mikrokuvattu aineisto

YLEISARKISTOJEN MIKROFILMIRULLAT Muu mikrokuvattu aineisto YLEISARKISTOJEN MIKROFILMIRULLAT Muu mikrokuvattu aineisto Luettelo sisältää Mikkelin maakunta-arkistossa käytettävissä olevat muut mikrokuvatut aineistot, kuten läänin- ja voudintilit, tuomiokirjat, perukirjat,

Lisätiedot

MAARAYS 1, ,5 90/01.1./ Kumoaa Opetushalli.tuksen midrdyksen. N[uuttaa OperushalJiruksen mddtdystd e0/07r/2074.

MAARAYS 1, ,5 90/01.1./ Kumoaa Opetushalli.tuksen midrdyksen. N[uuttaa OperushalJiruksen mddtdystd e0/07r/2074. ^ ^Z2, -?d?- OPETUSHALT- TU5 urbl tdnlngssryrel"sen MAARAYS 1,6.6.201,5 90/01.1./201.4 Ammatillisen peruskoulutuksen jarlestalat Voimassaoloaika: 1.8.2015 alkaen toistaiseksi Sddnnokset, j oihin toimivalta

Lisätiedot

Espoon kaupunginarkistosta löytyy. Sukututkijoille

Espoon kaupunginarkistosta löytyy. Sukututkijoille Espoon kaupunginarkistosta löytyy Sukututkijoille 9.2.2017 Mikä on Espoon kaupunginarkisto? Kaupungin keskusarkisto. Lakisääteisesti pitkään ja pysyvästi säilytettävien Espoon kunnallishallinnosta syntyneiden

Lisätiedot

TARJOUSPYYNT6. Tarjouspyynt0 liitteineen on julkaistu my6s Oriveden kaupungin internetsivuilla osoitteessa: www.orivesi.fi TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN

TARJOUSPYYNT6. Tarjouspyynt0 liitteineen on julkaistu my6s Oriveden kaupungin internetsivuilla osoitteessa: www.orivesi.fi TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN 23.3.2011 TARJOUSPYYNT6 1. Hankittavat palvelut 2. Hankintamenettely 3. Sopimuskausi Oriveden kaupungin hyvinvointi- ja terveyspalvelukeskus pyyttiii tarjouksia sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

,gnaop,,oo/eotv HAK; Vastaus Sl M -ko rtittom ien pu he! u iden I u kum Sdrdpyyntti 6n

,gnaop,,oo/eotv HAK; Vastaus Sl M -ko rtittom ien pu he! u iden I u kum Sdrdpyyntti 6n ,gnaop,,oo/eotv H dtikeskuspalvelut -osasto Sisdasiainministeri6 Pelastusosasto Kirkkokatu 12 Helsinki Sdhkdposti Hakala Johanna 7. maaliskuula2ol4 HAK; Vastaus Sl M -ko rtittom ien pu he! u iden I u kum

Lisätiedot

Yhteenveto vanhempien vastauksista/pdilahden koulu. Vastauksia yhteensd 1 3.

Yhteenveto vanhempien vastauksista/pdilahden koulu. Vastauksia yhteensd 1 3. Yhteenveto vanhempien vastauksista/pdilahden koulu Vastauksia yhteensd 1 3. 1. Koulun vahvuudet - yhteisollisyys (7) - yksilcillisyyden huomiointi (4) - ympdristo - vdlituntipiha ja luonto liihella (8)

Lisätiedot

2) Taloudelliset perustelut (sivu 46-47) 1) Avohuoltopainotteiseen malliin siirtyminen

2) Taloudelliset perustelut (sivu 46-47) 1) Avohuoltopainotteiseen malliin siirtyminen 14.4.20t1 Oriveden kaupungin lausunto Psykiatrian tulevaisuushankkeeseen liittyviistii Kuntamaisema Oy:n raportista ja siinii esitetyistii suosituksista Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtyma on pyytinyl

Lisätiedot

kun tilille tulleeseen rahaan ei liity myyntilaskua, esim. pankin maksama korko.

kun tilille tulleeseen rahaan ei liity myyntilaskua, esim. pankin maksama korko. Maksutapahtumat Valikossa Maksutapahtumat kirjataan kaikki pankkitilien (tiliotteen mukaisesti) ja kassojen kautta tapahtuvat maksutapahtumat, esim. myyntilaskujen suoritukset pankkiin ja pankin kautta

Lisätiedot

S 128 ----19'05'2009

S 128 ----19'05'2009 HELSINGIN JA UUDENMAAN Koordinoiva eettinentolqt[qde--- S 128 ----19'05'2009 15O/13/03/OO/09 UUSI TUTKI MU SSUU NNITELMA 150/13/03/0012009 TMKE1o s 128 Esittelijdr Julkisuus Tutkimuksen nimi Kuvaus ErikoisldAk6ri

Lisätiedot

ms se& E*s * ses k$re ja kuvatmial(ujanpttit Teksti

ms se& E*s * ses k$re ja kuvatmial(ujanpttit Teksti *5' ffis-*&&ee ms se& E*s * ses k$re ja kuvatmial(ujanpttit Teksti Eliiinten asemaei yhteiskunnassamme ole mill iiiin tavalla yhdentekevd". Suomen eldi n suojelulaki ei ole maailman mittapuussa efistyksellisin,

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto on pddttdessdan kaupungin johtosddnnon ja hallintosdannon muuttamisesta pddttdnyt samalla asiakirjoista perittdvistd

Kaupunginvaltuusto on pddttdessdan kaupungin johtosddnnon ja hallintosdannon muuttamisesta pddttdnyt samalla asiakirjoista perittdvistd VAASAN HALLTNTo-oIKEUS paaros Korsholmanpuistikko 43 Antopdivd Numero PL 204 20.8.2008 08/0493/3 65101 VAASA p.0100 86360,01036 42611 Diaarinumero f. 01036 42760 0009710712205 s-posti vaasa.hao@oikeus.fi

Lisätiedot

KUTTILA. Kyläkeskiviikko Suomen maatalousmuseo Sarka Kirsi Laine

KUTTILA. Kyläkeskiviikko Suomen maatalousmuseo Sarka Kirsi Laine KUTTILA Kyläkeskiviikko 14.10.2015 Suomen maatalousmuseo Sarka Kirsi Laine Kartta: Kansallisarkisto, Maanmittaushallituksen historiallinen kartta-arkisto, Pitäjänkartasto, Loimaa (2111 08 Ia.* -/- -) Kylän

Lisätiedot

1 Iahettamat kirjeet; Fb Adressit ; G Esineet; (Da Valokuvat, liite )

1 Iahettamat kirjeet; Fb Adressit ; G Esineet; (Da Valokuvat, liite ) KASIKIRJOITUSARKISTO ARKISTOLUETTELO A 1 Arkistokaavan mukaan pysyvasti Kupiaisen kokoelma 1 Unto Kupiaisen osaan lisatty aineisto : Bc Puheet, esitelmat, luennot ; Be Paivakirjat ja muistiinpanot ; BI

Lisätiedot

Kunnanhallitus INRIKESMINISTERIET

Kunnanhallitus INRIKESMINISTERIET S /'/o 5z : 6 o/ao/ 3 ENONKOSKENKUNTAS;SATTItUtSTTR1O Poytekirja 0i. 02, 201( Kokouspaive Tekninen lautakunta 23.1.2014 Kunnanhallitus INRIKESMINISTERIET 4.2.2014 38 Lausunto Eteld-Savon 1. vaiheen maakuntakaavaehdotuksesta

Lisätiedot

,l //Tc 7. KINNULAN KUNTA KUNNANHALLITUS Khall liite 1. VUO DEN 2015 TALOUSARVIO N TAWAruToO N PANO.O HJ EET HAttI NTO KU N N I LtE YTEISTA

,l //Tc 7. KINNULAN KUNTA KUNNANHALLITUS Khall liite 1. VUO DEN 2015 TALOUSARVIO N TAWAruToO N PANO.O HJ EET HAttI NTO KU N N I LtE YTEISTA ,l //Tc 7 KINNULAN KUNTA KUNNANHALLITUS Khall2.2.2015 14 liite 1 VUO DEN 2015 TALOUSARVIO N TAWAruToO N PANO.O HJ EET HAttI NTO KU N N I LtE YTEISTA Kuntalain 5 65 mukaan kunnan talouden hoidossa ja toiminnassa

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON XVII VALTAKUNNALLISET ATK-PAIVAT 1991

TERVEYDENHUOLLON XVII VALTAKUNNALLISET ATK-PAIVAT 1991 TERVEYDENHUOLLON XVII VALTAKUNNALLISET ATK-PAIVAT 1991 JOHDANTO Samalla kun medisiiniset hoitomahdollisuudet lisddntyvdt, niiden ja resurssien vdlinen kuilu syvenee. Uuudenlaisen johtamistyylin on ajatettu

Lisätiedot

Kirkonkirjojen, voudintilien sekä historiakirjojen jäljennösten mikrofilmejä ja mikrokortteja Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmissa

Kirkonkirjojen, voudintilien sekä historiakirjojen jäljennösten mikrofilmejä ja mikrokortteja Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmissa Kirkonkirjojen, voudintilien sekä historiakirjojen jäljennösten mikrofilmejä ja mikrokortteja Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmissa Tämä luettelo sisältää Kirkonkirjojen mikrofilmit ja kortit Suomen

Lisätiedot

Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering AB ("EFF") on myöntänyt pääomalainan Super Rye Oy:lle tässä sopimuksessa esitetyin ehdoin.

Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering AB (EFF) on myöntänyt pääomalainan Super Rye Oy:lle tässä sopimuksessa esitetyin ehdoin. PÄÄOMALAINASOPIMUS Velallinen Super Rye Oy Y-tunnus 1234567-0 Velan määrä 2.000.000,00 euroa Velan numero 1010700 Sopimuksen päivämäärä 1.8.2012 1 OSAPUOLET JA JOHDANTO Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering

Lisätiedot

Koenumerokilvet ja valvonta. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt

Koenumerokilvet ja valvonta. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Koenumerokilvet ja valvonta Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Koenumerokilvet Koenumerokilvet voidaan myöntää mm. autokauppaa tai korjausta harjoittavalle yritykselle Koenumerokilvillä

Lisätiedot

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa. KAUPPAKIRJA 1(5) MYYJÄ OSTAJA Ylivieskan kaupunki, 0190557-3 PL 70, 84101 YLIVIESKA nimi, tunnus Osoite: KAUPAN KOHDE KAUPPAHINTA KAUPAN MUUT EHDOT Ylivieskan kaupungin xx kaupunginosan (x.) korttelin

Lisätiedot

Kirkonkirjojen mikrofilmit ja kortit, Suomen Sukututkimusseuran 29.10.2009 historiakirjojen jäljennösten mikrofilmit sekä voudintilien mikrofilmit

Kirkonkirjojen mikrofilmit ja kortit, Suomen Sukututkimusseuran 29.10.2009 historiakirjojen jäljennösten mikrofilmit sekä voudintilien mikrofilmit Kirkonkirjojen mikrofilmit ja kortit, Suomen Sukututkimusseuran 29.10.2009 historiakirjojen jäljennösten mikrofilmit sekä voudintilien mikrofilmit Kirjastoon on hankittu mahdollisimman täydellisinä Pirkanmaan

Lisätiedot

ja joukkoliikenteen kustannusten jakamisesta. Sopimus on tullut voimaan

ja joukkoliikenteen kustannusten jakamisesta. Sopimus on tullut voimaan Kaupunkiympäristölautakunta 24.10.2017 iite 1 51 Pohjois-Savo Pohjois-Savon maakunnan kunnat Pohjois-Karjalan maakunnan kunnat Eteld-Savon maakunnan kunnat Pohjois-Savon EY-keskuksen ja alueen kaupunkien/kuntien

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 16.12.201 4 S I 53 PALVELUSETELIN TOIMINTAOHJE VUONNA 2015. Kotipalvelu / kotisairaanhoito

Perusturvalautakunta 16.12.201 4 S I 53 PALVELUSETELIN TOIMINTAOHJE VUONNA 2015. Kotipalvelu / kotisairaanhoito Perusturvalautakunta 16.12.201 4 S I 53 PALVELUSETELIN TOIMINTAOHJE VUONNA 2015 Kotipalvelu / kotisairaanhoito 2 Kotipalvelun / kotisairaanhoidon palvelusetelin toimintaohje vuonna 2015 Seediisperusta

Lisätiedot

Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään

Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään Näyttely Helsingin Kirjamessuilla 27. 30.10.2011 Ryytimaasta ruusutarhaan poimintoja viherpeukalon kirjahyllystä Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään Marcus Tullius Cicero (106 eaa.-

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2009 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2009

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2008 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2008

Lisätiedot

.wosj,'o o/jo/ e. Poliisitarkastaja. Liitteet. Tiedoksi

.wosj,'o o/jo/ e. Poliisitarkastaja. Liitteet. Tiedoksi .wosj,'o o/jo/ e Sisiisen turvallisuuden sihteerist6 Pyynt6 SM032:00/2012, 19.2.201 4 Oppilaitosten tu rvallisuustilanteen seuranta Sisaisen turvallisuuden sihteerist6 on pyytiinyt sisdministerion poliisiosastoa

Lisätiedot

VAASAN HALLINTO-OIKEUS PA.ATOS. Korsholmanpuistikko 43 PL 204 65101 VAASA p. 0103642611 f. 0103642760 s-posti vaasa.hao@om.fi. Antopdivd 30.8.

VAASAN HALLINTO-OIKEUS PA.ATOS. Korsholmanpuistikko 43 PL 204 65101 VAASA p. 0103642611 f. 0103642760 s-posti vaasa.hao@om.fi. Antopdivd 30.8. VAASAN HALLINTO-OIKEUS Korsholmanpuistikko 43 PL 204 65101 VAASA p. 0103642611 f. 0103642760 s-posti vaasa.hao@om.fi PA.ATOS Antopdivd 30.8.2006 Diaarinumero 00458/05/5129 Numero 061019312 ASIA Valitus

Lisätiedot

Lapsen pahoinpitely ja seksuaalinen hyväksikäyttö - epäilystä tutkintaan. 8.9.2015 Rikosylikonstaapeli Kari Korhonen

Lapsen pahoinpitely ja seksuaalinen hyväksikäyttö - epäilystä tutkintaan. 8.9.2015 Rikosylikonstaapeli Kari Korhonen Lapsen pahoinpitely ja seksuaalinen hyväksikäyttö - epäilystä tutkintaan 8.9.2015 Rikosylikonstaapeli Kari Korhonen TUTKINTAPYYNTÖ LAATU! Tutkintapyynnön sisällöstä käytävä ilmi, mitä on tapahtunut tai

Lisätiedot

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Johanna Aholainen 9.10.2014 Kelan tehtävät elatustukiasioissa Elatustuen myöntäminen ja maksaminen asiakkaan hakemuksesta Elatusavun periminen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAN SELVITYS LIITTYEN SUOMEN SCHIPPERKEKERHO RY:N SYYSKOKOUKSEEN 11.11.2006

PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAN SELVITYS LIITTYEN SUOMEN SCHIPPERKEKERHO RY:N SYYSKOKOUKSEEN 11.11.2006 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAN SELVITYS LIITTYEN SUOMEN SCHIPPERKEKERHO RY:N SYYSKOKOUKSEEN 11.11.2006 Kuten jo 8.12.2006 Suomen Schipperkekerho ry:n hallitukselle sekä yhdistyksen syyskokouksen 11.11.2006 puheenjohtajalle

Lisätiedot

SUOMEN KIRKONARKISTOJEN MIKROFILMIT

SUOMEN KIRKONARKISTOJEN MIKROFILMIT SUOMEN KIRKONARKISTOJEN MIKROFILMIT ALATORNIO Rippikirjat 1750-1799 IK 203 " 1780-1828 IK 204 " 1819-183 IK 205 " 1826-1851 IK 206 " 1845-1868 IK 207 " 1859-1868 IK 208 Lastenkirjat 1860-1880 Syntyneet

Lisätiedot

Kokoelmahallinnon tärket

Kokoelmahallinnon tärket Kokoelmahallinnon tärket rkeät lomakkeet Tiina Paavola Maakunnallinen museopäiv ivä 2.6.2009 Luovutustodistus Juridinen asiakirja, jolla siirretää ään n lahjoitettavan materiaalin omistusoikeus museolle

Lisätiedot

pnaros Antopdivd 20.11.2007

pnaros Antopdivd 20.11.2007 VAASAN HALLINTO-OIKEUS Korsholmanpuistikko 43 PL 204 65101 VAASA p. 01036 42611 f. 01036 42760 s-posti vaasa.hao@om.fi pnaros Antopdivd 20.11.2007 Diaarinumerot 00736/06/4103 00748t06t4103 00749t06t4103

Lisätiedot

OSAKKEET JA OSAKKEENOMISTAJAT

OSAKKEET JA OSAKKEENOMISTAJAT OSAKKEET JA OSAKKEENOMISTAJAT OSAKKEET HKScan Oyj:n maksettu ja kaupparekisteriin merkitty osakepääoma oli vuoden 2015 alussa ja lopussa 66 820 528 euroa.osakkeiden kokonaismäärä oli 55 026 522 osaketta

Lisätiedot

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet.

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. TOIMINTASÄÄNNÖT 1(6) I Seuran nimi, kotipaikka ja tarkoitus Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. 1 2 Seuran kotipaikka on Porin kaupunki Länsi-Suomen läänissä

Lisätiedot

Pernajan Björkbackan asemakaavaluonnosalueen historiallisen ajan kiinteiden muinaisjäännösten tarkastus 8.5.2009

Pernajan Björkbackan asemakaavaluonnosalueen historiallisen ajan kiinteiden muinaisjäännösten tarkastus 8.5.2009 Pernajan Björkbackan asemakaavaluonnosalueen historiallisen ajan kiinteiden muinaisjäännösten tarkastus 8.5.2009 Johanna Enqvist/V.-P. Suhonen Museovirasto/RHO Kuva 1: Edesby kuvattuna idästä. Museoviraston

Lisätiedot

\S,-' -\-, Terveisin. VAALIJALAN osoomis- io tukikeskus. VAALIJALAN I(UI'ITAYI-lTYh,lA. Liite

\S,-' -\-, Terveisin. VAALIJALAN osoomis- io tukikeskus. VAALIJALAN I(UI'ITAYI-lTYh,lA. Liite I(UI'ITAYI-lTYh,lA VAALIJALAN osoomis- io tukikeskus 10.6.2016 Hyvd yhteistydkumppani Laus u ntopyynto Vaal ijala n kehyss u u n nitel mas ta 2017-201 9 Vaalijalan yhtymdkokous hyvdksyi 8.6.2016 liitteend

Lisätiedot

t-7'il y\/d,t\/0u /T)-,r4 1Ti,.!t:/:il,)t.AXUA/rf A3. C. AOAJi 3q

t-7'il y\/d,t\/0u /T)-,r4 1Ti,.!t:/:il,)t.AXUA/rf A3. C. AOAJi 3q t-7'il y\/d,t\/0u /T)-,r4 1Ti,.!t:/:il,)t.AXUA/rf A3. C. AOAJi 3q sosfaalfasfamtehen RAPORTTT 1.1.-31.12.2011 Oriveden kaupunginhallitus 10.2.2012 Heikki Musturi Sosiaaliasiamiehen asema ja tehtivst Sosiaaliasiamies

Lisätiedot

Metsämaan omistus 2011

Metsämaan omistus 2011 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 16/2013 Metsämaan omistus 2011 22.4.2013 Jussi Leppänen Yrjö Sevola Metsänomistajia 632 000 Suomalaiset omistavat metsää yksin

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2011 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio 01.01.00 Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M14.4.42) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat

Lisätiedot

MYYJÄ Karungin Palvelukoti ry (Y-tunnus: 0216145-7) os. Satamakatu 12, 95400 Tornio.

MYYJÄ Karungin Palvelukoti ry (Y-tunnus: 0216145-7) os. Satamakatu 12, 95400 Tornio. KAUPPAKIRJA MYYJÄ Karungin Palvelukoti ry (Y-tunnus: 0216145-7) os. Satamakatu 12, 95400 Tornio. OSTAJA KAUPAN KOHDE Tornion kaupunki os. Suensaarenkatu 4, 95400 Tornio Vanhainkoti -nimisestä tilasta,

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2010 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

Metsämaan omistus 2012. Pien- ja suuromistuksia entistä enemmän. Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 6/2014

Metsämaan omistus 2012. Pien- ja suuromistuksia entistä enemmän. Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 6/2014 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 6/2014 Metsämaan omistus 2012 14.2.2014 Jussi Leppänen Yrjö Sevola Pien- ja suuromistuksia entistä enemmän Vuoden 2006 jälkeen

Lisätiedot

MITTTARIA-ASIAKTJOJEN TULKINTA JA K A YT T6 S U K UTUTK I MU K S E S S A. Terhi Nallinmaa-Luoto

MITTTARIA-ASIAKTJOJEN TULKINTA JA K A YT T6 S U K UTUTK I MU K S E S S A. Terhi Nallinmaa-Luoto -I Terhi Nallinmaa-Luoto MITTTARIA-ASIAKTJOJEN TULKINTA JA K A YT T6 S U K UTUTK I MU K S E S S A Valtlonarkistossa sdilytetiiiin Militarlakokoelmaa, johon kuuluu Ruotsin va11an aikaisten suomalaisten

Lisätiedot

-Cfla// too/zote- Viite: Lausu ntopyynt , SM :O0 l2o1 2. Sisdasiainministerio Maahanmuutto-osasto

-Cfla// too/zote- Viite: Lausu ntopyynt , SM :O0 l2o1 2. Sisdasiainministerio Maahanmuutto-osasto -Cfla// too/zote- Sisdasiainministerio Maahanmuutto-osasto Viite: Lausu ntopyynt6 7.6.2013, SM 0 1 1 :O0 l2o1 2 MtcRlN LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS ULKOMAALAISLAIN MUUTTAMISEKSI JA ERATKS! suhen LItrryvlKSt

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

K A U P P A K I R J A

K A U P P A K I R J A 1/5 K A U P P A K I R J A MYYJÄ OSTAJA Kauhavan kaupunki y-tunnus: 0208852-8 Osoite: Kauppatie 109, 62200 Kauhava MSK Group Oy y-tunnus: 0292505-8 Osoite: Pohjanmaanväylä 1661, 62375 Ylihärmä KAUPAN KOHDE

Lisätiedot

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 1 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala 2 18.11.2010

Lisätiedot

HE 66/2007 vp. on tarkoitus siirtää vuoden 2008 alusta lukien arkistolaitoksen yhteyteen. Lakiin ehdotetaan tehtäväksi lisäksi tekninen muutos,

HE 66/2007 vp. on tarkoitus siirtää vuoden 2008 alusta lukien arkistolaitoksen yhteyteen. Lakiin ehdotetaan tehtäväksi lisäksi tekninen muutos, HE 66/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arkistolain 1 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arkistolakia muutettavaksi siten, että siitä poistettaisiin

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007

Lisätiedot

118 13. Ulosottolaitos

118 13. Ulosottolaitos 13. Ulosottolaitos Kertomusvuoden alusta lähtien toteutetun ulosottotoimen uudelleenjärjestelyn ja siitä voimassa olevien määräysten mukaan täytäntöönpanotoimi kaupungin koko alueella keskitettiin johtavan

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Yritysvastuun ohjaus ja toteutus valtionyhtiöissä Case: Arctia Oy, Kemijoki Oy, Vapo Oy (5/2017) 253/54/2015

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Yritysvastuun ohjaus ja toteutus valtionyhtiöissä Case: Arctia Oy, Kemijoki Oy, Vapo Oy (5/2017) 253/54/2015 Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Yritysvastuun ohjaus ja toteutus valtionyhtiöissä Case: Arctia Oy, Kemijoki Oy, Vapo Oy (5/2017) 253/54/2015 Vapo Oy, 7.3.2017. Valtioneuvoston kanslia, omistajaohjausosasto,

Lisätiedot

2. Uuden hankkeen kuvaus. 1. Taustaal HANKEKUVAUS. Edelleen Keuruun Tyokanava-hanke kartoitti useita ammatillisen koulutuksen oppimisymparistdis

2. Uuden hankkeen kuvaus. 1. Taustaal HANKEKUVAUS. Edelleen Keuruun Tyokanava-hanke kartoitti useita ammatillisen koulutuksen oppimisymparistdis KEU RUU N TYoVOIMAPOLI ITTI N EN HAN KE VUOST LLE 2016 _ 2OI8 HANKEKUVAUS 1. Taustaal Keuruun kaupunki on osallistunut Ty6llisyyden Kuntakokeiluun Keuruun Tyiikanava - hankkeella vuosina 2012-2015. Tulokset

Lisätiedot

TUKEA JÄÄKIEKON HARRASTAMISEEN Suomen Jääkiekkoliitto 1

TUKEA JÄÄKIEKON HARRASTAMISEEN Suomen Jääkiekkoliitto 1 TUKEA JÄÄKIEKON HARRASTAMISEEN 15.3.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 1 15.3.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2 HARRASTAMISTA TUETAAN, JOTTA Mahdollisimman monet juniorit voivat jatkaa kiekkoilua perheen taloudellisista

Lisätiedot

Jakautuva yhtici: Interavanti Oyj Y-tunnus: 0680026-0 Kotipaikka:Helsinki Osoite: Mannerheimintie 118, 00270 Helsinki

Jakautuva yhtici: Interavanti Oyj Y-tunnus: 0680026-0 Kotipaikka:Helsinki Osoite: Mannerheimintie 118, 00270 Helsinki JAKAUTUMISSUU N N ITELMA lnteravanti Oyj:n hallitus on hyvdksynyt seuraavan jakautumissuunnitelman: Jakautuminen jakautuu siten, ettd sen kaikki varat ja velat siirtyvdt selvitysmenettelyttd kahdelle perustettavalle

Lisätiedot

Tulorekisteriin liittyvät tilanteet palkanlaskennassa. Visma Fivaldi

Tulorekisteriin liittyvät tilanteet palkanlaskennassa. Visma Fivaldi Tulorekisteriin liittyvät tilanteet palkanlaskennassa Visma Fivaldi 1(24) Sisällysluettelo Yleistä 2 Esimerkkitapauksia 3 Esimerkki 1. Palkanmaksussa ei ollut virheitä 3 Esimerkki 2. Maksettu liikaa palkkaa,

Lisätiedot

Viljana, nahkoina, kapakalana

Viljana, nahkoina, kapakalana Viljana, nahkoina, kapakalana Suvianna Seppälä Viljana, nahkoina, kapakalana Talonpoikien maksamat kruununverot Suomessa vuosina 1539 1609 Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Helsinki Bibliotheca Historica

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2005 1 (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2005 1 (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2005 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2005

Lisätiedot

I kohottaa ja ylläpitää maanpuolustustahtoa sekä vaikuttaa yleisten maanpuolustusedellytysten parantumiseen toiminta-alueella

I kohottaa ja ylläpitää maanpuolustustahtoa sekä vaikuttaa yleisten maanpuolustusedellytysten parantumiseen toiminta-alueella Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue 1$ Yhdistyksen nimi on Joensuun Reserviläiset ry ja sen kotipaikka on Joensuun kaupunki. Yhdistyksen toiminta-alueena on Joensuun kaupungin alue. Yhdistys kuuluu jäsenenä

Lisätiedot

Pohtimo 619:0 kaupan kohteena olevalla määräalalla ei ole vahvistettua kaavaa.

Pohtimo 619:0 kaupan kohteena olevalla määräalalla ei ole vahvistettua kaavaa. KAUPPAKIRJALUONNOS KAUPAN OSAPUOLET Myyjä: Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Ly-tunnus: 0973110-9 Osoite: Toripuistikko 5-7, 3. krs 96200 ROVANIEMI Ostaja: Osoite: Evo Tek Oy / perustettavan yhtiön lukuun

Lisätiedot

Talouskriisi ei näy osingoissa

Talouskriisi ei näy osingoissa Talouskriisi ei näy osingoissa Author : albert 1 / 6 2 / 6 Pörssifirmojen yhtiökokouksissa eivät ilmeet luultavasti tänä keväänä ole kovinkaan synkät, sillä monet yhtiöt korottavat osinkoa. Vajaata 40

Lisätiedot

Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009

Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009 Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009 Miten toimittaja katsoo maailmaa? Toimittaja etsii AINA uutista Dramaattista Ristiriitaista Erilaista

Lisätiedot

KIERTOKIRJE KOKOELMA

KIERTOKIRJE KOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJE KOKOELMA 1956 N:o 51 N:o 51. Kiertokirje Eräiden valtion varoista suoritettavien eläkkeiden järjestelystä on annettu seuraavat säännökset: I. Laki Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite:

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: 1(5) KAUPPAKIRJA MYYJÄ OSTAJA KAUPAN KOHDE KAUPPAHINTA KAUPAN MUUT EHDOT Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski., jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: Oheisen

Lisätiedot

sukututkijan digitaalisia aineistoja Sara Lundén 11.3.2014

sukututkijan digitaalisia aineistoja Sara Lundén 11.3.2014 sukututkijan digitaalisia aineistoja Sara Lundén 11.3.2014 Arkistolaitos Aineistot Digitaaliarkisto. Verkko-osoite: http://www.arkisto.fi/, 11.3.2014. Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys Arkistot tai Kuvatietokanta.

Lisätiedot

Marcus Tullius Cicero (106 eaa.- 43 eaa.), roomalainen filosofi ja valtiomies

Marcus Tullius Cicero (106 eaa.- 43 eaa.), roomalainen filosofi ja valtiomies Näyttely Helsingin Kirjamessuilla 27. 30.10.2011 Ryytimaasta ruusutarhaan poimintoja viherpeukalon kirjahyllystä Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään Marcus Tullius Cicero (106 eaa.-

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite:

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: 1(5) KAUPPAKIRJA MYYJÄ OSTAJA KAUPAN KOHDE KAUPPAHINTA KAUPAN MUUT EHDOT Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski., jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: Oheisen

Lisätiedot

Espoon Kaupunginarkisto EKYL

Espoon Kaupunginarkisto EKYL Espoon Kaupunginarkisto EKYL 9.2.2018 Mikä on Espoon kaupunginarkisto? Kaupungin keskusarkisto. Lakisääteisesti pitkään ja pysyvästi säilytettävien Espoon kunnallishallinnosta syntyneiden asiakirjojen

Lisätiedot

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy KOTITALOUS- VÄHENNYS Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa? Kun hankit palveluita kotiin, esimerkiksi siivouspalvelua yritykseltä, saat vähentää yritykselle maksetusta summasta osan verotuksessa. Kotitalousvähennystä

Lisätiedot

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016 Kuolinpesä metsän omistajana Projektineuvoja Jorma Kyllönen Tietoinen metsänomistus -hanke 2 Kuolinpesä Puhekielessä perikunta Itsenäinen verotusobjekti,

Lisätiedot

/:*e /,2;./a,, /"or{u rrro,s t;*rv 28.tt,^otf f; t6"ds,*fr*- 1 (12)

/:*e /,2;./a,, /or{u rrro,s t;*rv 28.tt,^otf f; t6ds,*fr*- 1 (12) /:*e /,2;./a,, /"or{u rrro,s t;*rv 28.tt,^otf f; t6"ds,*fr*- 1 (12) t/ fanar/.a /aa/*4*^h.dd' 4 ' aat f, KUNTALAIII STSATSTA VALVONTAA JA RISKIEN HALLINTAA KOSKEVIEN SAANNOSTEN TOIMEENPANO Suositus Kuntaliitto

Lisätiedot

Valo ja ravinteet. Millainen on valon maare tdllaisessa metsdssd? Millaiseksi arvioit ravinteiden mddrdn?

Valo ja ravinteet. Millainen on valon maare tdllaisessa metsdssd? Millaiseksi arvioit ravinteiden mddrdn? @ffi Tarvikkeetehtdvdpaperi, lyijykynd, pyyheku mi, kasvikirja Tutkija: Etsi maastosta kohta, jossa kuvan puulaji on valtapuulaji. Puulajit Puu on vdhintddn kaksi metrid korkea. Tutki, mitd puita kasvaa

Lisätiedot

T-106.213 Ohjelmoinnin peruskurssi Ll :n tentti Tenftiptivl : 10.12.2004, laatija: Juha Sorva

T-106.213 Ohjelmoinnin peruskurssi Ll :n tentti Tenftiptivl : 10.12.2004, laatija: Juha Sorva T-106.213 Ohjemoinnin peruskurssi L :n tentti Tenftiptiv : 10.12.2004 aatija: Juha Sorva TehtAvd 1 (40 pistetta/o0 Lue seuraavat viittitmdt huoeisesti ja keno ovatko ne totta vai tarua. Anna kussakin kohdassa

Lisätiedot

I (s) Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5 OO52O HELSINKI Puhelin 02956 42000 Faksi 0295642079 Siihk6posti helsinki.hao@oikeus.fi.

I (s) Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5 OO52O HELSINKI Puhelin 02956 42000 Faksi 0295642079 Siihk6posti helsinki.hao@oikeus.fi. Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5 OO52O HELSINKI Puhelin 02956 42000 Faksi 0295642079 Siihk6posti helsinki.hao@oikeus.fi Piiiitits 10.12.2012 12l153sl3 Diaarinumero 08674/1 7t06 I (s) Asia

Lisätiedot

VEROTUKSEN HISTORIAA SUOMESSA VEROTUKSEN HISTORIAA SUOMESSA 1. Verohallinnon julkaisu 381.09

VEROTUKSEN HISTORIAA SUOMESSA VEROTUKSEN HISTORIAA SUOMESSA 1. Verohallinnon julkaisu 381.09 VEROTUKSEN HISTORIAA SUOMESSA Verohallinnon julkaisu 381.09 VEROTUKSEN HISTORIAA SUOMESSA 1 RUOTSIN VALLAN AIKA 1200-luku 1600-luku 1772 Pysyvä kruununverotus alkoi Suomessa 1200-luvulla. Katolinen kirkko

Lisätiedot

Oulu Mikko Honkanen / Toimiva metsä

Oulu Mikko Honkanen / Toimiva metsä Toimiva metsä hanke Yhteismetsä hankkeet Oulu 20.10.2011 1 Toimiva metsä Metsätilojen tilusjärjestely- ja yhteismetsähanke Hankkeen rahoitus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2007-2013 kautta

Lisätiedot

JALJENNOS 20.06.2013

JALJENNOS 20.06.2013 JALJENNOS 1(7) Rekisterinumero: 129.455 YHDISWKSEN SAANNOT Nimi: Touring Finlandia Moottorikerho r.y. Kotipaikka: Helsinki Osoite: Karstulantie 4 00550 Helsinki Rekisterinumero: 129.455 Merkittyrekisteriin:

Lisätiedot

KIINTEISTÖN JA MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖN JA MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA Sivu 1 / 5 KIINTEISTÖN JA MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA KAUPAN OSAPUOLET MYYJÄT Pirkko Weckman sekä Risto Weckmanin kuolinpesän osakkaat: Kari Weckman Terttu Weckman Eeva-Liisa Weckman Mervi Maija-Leena Weckman

Lisätiedot

SUOMEN HOCKEYLIITTO LISENSSI-JA VAKUUTUSJÄRJESTELMÄ LISENSSIKAUDELLA PÄIVITYS

SUOMEN HOCKEYLIITTO LISENSSI-JA VAKUUTUSJÄRJESTELMÄ LISENSSIKAUDELLA PÄIVITYS SUOMEN HOCKEYLIITTO LISENSSI-JA VAKUUTUSJÄRJESTELMÄ LISENSSIKAUDELLA 2017-2018 PÄIVITYS 1.4.2017 Lisenssiluokat ja hinnat LISENSSIT (kesä 1.4.-30.9.2017, indoor-kausi 1.10.2017-31.3.2018): SM = miesten

Lisätiedot

Maakirja Merijärven kunnasta Pyhäjoen pitäjässä, Salon kihlakuntaa,

Maakirja Merijärven kunnasta Pyhäjoen pitäjässä, Salon kihlakuntaa, Maakirja Merijärven kunnasta Pyhäjoen pitäjässä, Salon kihlakuntaa, vuonna 1905 (1898) OLKI Ha1:16 Koska Merijärven, Pirttimäen ja Ylipään kylistä Pyhäjoen pitäjässä Arm. kirjeen mukaan 16.6.1856 on perustettu

Lisätiedot

Tehtivii puheenjohtaja varapuheenjohtaja jiisen jdsen jdsen jdsen jdisen jisen jiisen

Tehtivii puheenjohtaja varapuheenjohtaja jiisen jdsen jdsen jdsen jdisen jisen jiisen Saapuvilla olleet jisenet Nimi Gr0hn Marja-Leena Mutanen Pirkko Hakulinen Pauli Keronen Jari Kivivuori Marja-Leena Koppinen Kirsi Kosonen Juha Kuittinen Tero Kummunmdki Juhani Tehtivii puheenjohtaja varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Korvauksen hakeminen ulkomailla

Korvauksen hakeminen ulkomailla Korvauksen hakeminen ulkomailla syntyneistä kustannuksista Sanna Kuorikoski 14.4.2011 Sisältö Korvaushakemus ja valtakirja Tilityksinä haettavat korvaukset ja tilityslomake Tilityksen tekeminen Hakuaika

Lisätiedot

. VUOKRASOPIMUS 1. JOHDANTO

. VUOKRASOPIMUS 1. JOHDANTO . VUOKRASOPIMUS 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Keuruun kaupunki, jaljempana vuokranantaja Multiantie 5, 42700 Keuruu, y-tunnus 0208388-2 KSB Finland Oy, jaljempana vuokralainen Savirunninkatu 4, 04260 Kerava

Lisätiedot