Tampereen kaupunki Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys Luonnos Päivitetty

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tampereen kaupunki Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys Luonnos Päivitetty"

Transkriptio

1 Tampereen kaupunki Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys Luonnos Päivitetty Joni Vuoristo Suunnitteluinsinööri Tampereen kaupunki Suunnittelupalvelut

2 II Kuntatekniikansuunnittelu SISÄLLYS 1. JOHDANTO ALUEEN NYKYTILA Maankäyttö Maaperä ja topografia Sadanta Valuma-alueet ja reitit Hulevesiviemärit Avo-ojat Purkuvesistöjen tila Luonnon ympäristö HULEVESIEN HALLINNAN TARPEEN ARVIOINTI Maankäyttösuunnitelma Maankäytön vaikutukset hulevesien muodostumiseen ja laatuun Vaikutukset pintavalunnan määrään Vaikutukset ravinne- ja kiintoainekuormitukseen Arvio hulevesien hallinnan tarpeesta HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Yleiset periaatteet Hulevesien hallinnan yleissuunnitelma Rakentamisenaikainen hulevesien hallinta Johtopäätökset Jatkotoimenpiteet LÄHTEET LIITTEET... 28

3 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 3 1. JOHDANTO Selvitys käsittelee Risson asemakaava-alueen hulevesien hallintajärjestelmän suunnittelua ja siinä valitaan tapa hallita uudelta asuinalueelta syntyvät hulevedet. Hulevesijärjestelmän mitoittamisessa otetaan huomioon muutakin ympäristöä kuin pelkästään kaavoitettavaa aluetta ja siellä syntyviä hulevesiä. Selvityksessä tarkastelu on ulotettu kaava- eli selvitysalueen ulkopuolelle, jotta saadaan kaikki suunnitteluun liittyvät kokonaisvaluma-alueet huomioitua. Hulevesisuunnittelun yhtenä tarkoituksena on selvittää ja ottaa huomioon vesitasapainon kannalta herkkien alueiden turvaaminen myös jatkossa. Lisäksi hulevesien suunnitellulla hallinnalla otetaan huomioon tulvatilanteet rakentamalla mm. viivytysaltaita, jotta nykyisten purkureittien kapasiteetti ei rankkasateiden aikana ylity ja aiheuta tulvatilanteita. Asemakaavoituksen yhteydessä tehtävällä hulevesien suunnittelulla pystytään vaikuttamaan myös kaavamerkintöihin ja siten ohjaamaan edellä mainittuja asioita. Selvitystyön tavoitteena on saada aikaan selkeä suunnitelma siitä, miten alueelta syntyviä hulevesiä tulee hallita ennen niiden ohjaamista nykyisille valumareiteille. Selvitysalue sijoittuu nykyisen maankäytön reunalle ja alueen ympärillä on rakentamiselle sopivaa maata. Työn tavoitteena on löytää ratkaisuja osaltaan paljon pitemmälle tulevaisuuteen kuin pelkästään tämän alueen tarpeisiin.

4 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 4 2. ALUEEN NYKYTILA Selvitysalue eli Risson asemakaava-alue sijaitsee noin 9 km Tampereen kaupungin keskustasta itään Atalan kaupunginosassa valtatie 12 pohjoispuolella lähellä Kangasalan rajaa. Alueen itäreuna ulottuu Petäjässuolle, joka jatkuu aina Kangasalan rajalle asti. Kaava-alueen pinta-ala on noin 39 ha. (OAS, 2008) Selvitysalue on osa isompaa Tampereen ja Kangasalan välistä Ojala-Lamminrahkan aluetta (kuva 1). Alueelle on suunnitteilla palvelutoimintojen ja keskustatoimintojen alueita, asuinalueita pientaloista rivi- ja kerrostaloihin ja valtatie 12 varrelle myös teollisuus-alueita. Karttaan punaisella merkitty selvitysalue on kuitenkin maankäytön kannalta erillinen kokonaisuus rajautuen Petäjässuohon ja Halimasjärven alueeseen. Kuva 1. Ojala-Lamminrahkan alue, jossa punaisella on merkitty Risson asemakaavaalue (Suunnittelukeskus, 2003).

5 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys Maankäyttö Valtioneuvosto on vahvistanut Pirkanmaan 1. maakuntakaavan. Maakuntakaavassa Risson asemakaava-alue on merkitty pääosin taajamatoimintojen alueeksi sekä osittain virkistysalueeksi. Alueen halki kulkee voimalinja. Alueen pohjoispuolella on Halimasjärven luonnonsuojelualue. Tampereen kaupunginvaltuuston hyväksymässä Tampereen kantakaupungin yleiskaavassa Risson asemakaava-alue on osoitettu teollisuus- ja varastoalueeksi, osin luonnonmukaiseksi lähivirkistysalueeksi sekä suojaviheralueeksi. Alue jätettiin kuitenkin ympäristöministeriön vahvistuspäätöksessä vahvistetun yleiskaava-alueen ulkopuolelle. Atalan nykyinen rivitaloasutus alkaa noin 100 metrin etäisyydellä kaava-alueesta. Kaava-alueen koillisreunalla kulkee noin 400 m:n päässä oleva Halimasjärven luonnonsuojelualueelle laskeva oja. Kuvassa 2 on ilmakuva-alueesta. Kuvaan on merkitty myös selvitysalue. Alue on nykyisin täysin rakentamatonta ja koostuu lähinnä metsä- ja suoalueista. (OAS, 2008) Kuva 2. Ilmakuva selvitysalueesta. (Bing Maps, 2009).

6 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys Maaperä ja topografia Selvitysalue alkaa Rissonkadun päästä metsäisenä kumpuilevana maastona, jonka korkeustaso vaihtelee noin metriä merenpinnan yläpuolella. Alueen maaperä on kuvan 3 mukaisesti savialueita, turvealueita, moreenia ja kallioalueita. Rakentaminen sijoittuu pääosin moreenialueelle, mutta osittain myös savialueille. Turvealueet sijoittuvat Petäjässuon suoalueelle ja muille asemakaava-alueen reunoille, Ollinojan kohdalle ja Kenkirajanpuistoon. Alueella tehtyjen maaperätutkimusten perusteella kalliopinta on paikoin alle metrin syvyydessä ja moreenikerros on paikoin jo noin 1-2 metrin syvyydellä. Rakentamiselle tarkoitetulla alueella on muutamia pehmeikköalueita, joiden kohdilla kairaukset ovat päättyneet kiveen tai kallioon 4-6 metrin syvyyteen. Näissä kohdissa on liejuista savea 3-4 metriä. Kuva 3. Maaperäkartta selvitysalueesta ja sen ympäristöstä. (GTK, 2009). 2.3 Sadanta Sadannan merkitys vaihtelee riippuen siitä, minkälaisella alueella hulevesien käsittelysuunnittelua tehdään ja mitkä ovat hulevesien hallinnan tavoitteet. Vuosisadanta on ollut Tampereen seudulla kuvan 4 mukaista.

7 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 7 Sademäärä vuosina Sademäärä (mm) keskiarvo Kuva 4. Vuosittaiset sademäärät Tampere-Pirkkalan lentoasemalla vuosina (Ilmatieteenlaitos, 2007). Tässä kohteessa vuosisadantamäärät eivät ole merkityksellisiä, koska alueen ratkaisut perustuvat mitoitussateisiin ja mitoitussateenaikana syntyvien hulevesien määrään eivätkä vuoden aikana satavan veden määrään. Mitoitussateen määrittäminen on tasapainoilua alueen kuivatuksen rakentamisesta aiheutuvien kustannuksien ja vastaavasti tulvasta aiheutuvien vahinkojen ja niiden kustannuksien välillä. Siellä missä tulvatilanteissa aiheutuu suuria vahinkoja, mitoitussateena käytetään harvoin toistuvaa rankkasadetta. Tällöin virtaamat ovat suuria ja siten myös putkikoot. Vastaavasti alueilla, joissa tulvista aiheutuvat vahingot ovat vähäisiä, käytetään useammin tapahtuvaa sadetta mitoittavana ja sallitaan tulviminen tietyin aikavälein. Putkikokoja voidaan pienentää ja tulvimista vähentää rakentamalla viivytysaltaita, joihin hulevettä kerätään ennen kuin sitä johdetaan hulevesiviemäriin. Tulvareitteinä kaupunkialueella toimivat kadut, joille vesi kertyy mahdollisen tulvan aikana. Tulvien aikana on hulevesiviemärin sallittu padotuskorkeus 10 cm kannen yläpuolelle. Tulvatilanteissa hulevesiä pyritään johtamaan katuja myöten puistoihin ym. viheralueille, joissa tapahtuu vesien imeytymistä ja joilla tulvimisesta johtuvat vahingot eivät ole suuria. (Kajanus, 2009) Mitä isompi selvitysalue on, sitä pitempikestoista mitoitussadetta tulee käyttää. Isolla alueella veden kerääntyminen tarkastelukohtaan kestää kauemmin, koska matka on pitempi. Vastaavasti pienellä alueella lyhytkin sade voi aiheuttaa purkureitillä maksimivirtaaman. Tässä työssä valuma-alueiden sisällä olevat osavaluma-alueet ovat pieniä (2-5 ha), joten työssä on käytetty KATU 2002 mukaista 10 minuutin sadetta kts. taulukko 1.

8 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 8 Taulukko 1. Alueen koon vaikuttaa mitoitussateen keston valintaan. (RIL, 1988). Mitoitussateen toistuvuutena on työssä käytetty kerran 5 vuodessa tapahtuva 10 minuutin vesisade. Se tarkoittaa virtaamaksi muutettuna n. 160 litraa sekunnissa hehtaarilla eli hehtaarin alueelle sataa 160 litraa vettä sekunnissa. Tämän mitoitussateen avulla mitoitetaan alueella tarvittavat viivytysaltaat sekä hulevesiviemärit ja avo-ojat. Mitoitussateen valintaan liittyy kuva 5 sateen rankkuudesta. (SKTY, 2003) Kuva 5. Sateen rankkuus kestoajan ja esiintymistaajuuden funktiona Suomessa (SKTY, 2003). 2.4 Valuma-alueet ja reitit Valuma-alueiden ja reittien määrittäminen tehdään, jotta saadaan selville kuinka suurelta alueelta hulevedet kertyvät ja mitä kautta hulevedet virtaavat. Suunnittelukeskus (nyk. FCG Planeko) on tehnyt Risson asemakaava-alueen läheisyydessä sijaitsevasta Halimasjärvestä hydrologisen selvityksen. Selvityksessä tarkasteltiin Tampereen ja Kangasalan rajalle suunnittelun Ojala- Lamminrahkan asuinalueen rakentamisen vaikutusta Halimasjärven tilaan. Koska

9 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 9 Risson asemakaava-alue on osa tuosta alueesta, saatiin selvityksen avulla työhön osa selvitysaluetta koskevista valuma-alueista ja reiteistä. Kaava-alueelta virtaa nykytilanteessa pintavesiä kahteen suuntaan: pohjoiseen Halimasjärven suuntaan sekä länteen Kivisillanojaa pitkin ja Toritunjärven kautta Alasjärveen. Pohjoiseen virtaavat vedet muodostuvat selvitysalueen pohjoisosan pienvaluma-alueelta, joka kuuluu Ollinojan suurvaluma-alueeseen. Tämän valumaalueen suuruus on 270 hehtaaria, josta selvitysalueeseen kuuluu 10 hehtaaria eli 4 %. Pohjoisen valuma-alueen hulevedet virtaavat Halimasjärven ja sen luonnonsuojelualueen läpi ja lopulta Näsijärven Olkahistenlahteen. Eteläiseltä pienvaluma-alueelta hulevedet kulkeutuvat kohti länttä. Tämä valuma-alue saa alkunsa Petäjässuosta, joka sijaitsee Kangasalan rajalla. Hulevedet virtaavat Kivisillanojaa pitkin Toritunjärven kautta Alasjärveen. Kivisillanojan suurvaluma-alue käsittää noin 300 hehtaaria, josta selvitysalueen osuus on n. 30 hehtaaria eli noin 10 %. Kivisillanojan suurvaluma-alue on yksi Alasjärven osavaluma-alueista. Alasjärven valuma-alue on noin 470 hehtaaria. Selvitysalueen pienvaluma-alueet on merkitty kuvaan 6 ja suurvaluma-alueet ovat kuvassa 8 sivulla 18. Kuva 6. Pohjoinen pienvaluma-alue yläpuolella ja eteläinen pienvaluma-alue alapuolella.

10 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys Hulevesiviemärit Selvitysalueen eteläosan hulevedet kulkevat nykyisin pitkälti avo-ojassa aina Toritunjärvelle ja Alasjärvelle ja edelleen Pyhäjärvelle Viinikanlahteen asti. Atalankadulla avo-oja muuttuu 50 metrin matkalla halkaisijaltaan 300 mm betoniputkeksi. Selvitysalueen pohjoisosassa syntyvät hulevedet kulkeutuvat Halimasjärvelle ja aina Näsijärveen asti ilman putkitusosuuksia. Matkalla on muutamia kadun alituksia rumpujen avulla aivan kuten läntiselläkin reitillä. Koska sadevesiviemäröintiä ei juuri ole, niin sadevesiviemäreiden kapasiteetti ei ole mitoittavana tekijänä. Avo-ojat alittavat kummallakin reitillä monissa kohdissa kadun tai kevyen liikenteen väylän rummussa. Mikäli hulevesien hallintajärjestelmillä saadaan virtaama ojissa pysymään nykyisenlaisina, niin tällöin ei lisätä padotuksen tai tulvavaaran riskiä. Jos tulevaisuudessa huomataan tulvimista jonkin rummun kohdalla, tulee rumpua suurentaa tai hulevesien viivytystä lisätä ojassa ongelmien poistamiseksi Avo-ojat Kuten edellisessä kappaleessa kerrottiin, suurimmalta osalta hulevedet kulkeutuvat nykyisin avo-ojissa aina purkuvesistöihin asti. Petäjässuolta tulevat vedet kulkeutuvat valtatie 12:sta eteläpuolelle sijaitsevaan ojaan ja sieltä rummun kautta takaisin valtatien pohjoispuolelle ja edelleen kohti pohjoista ja Kenkirajanpuistoa. Puistosta lähtevä avooja suuntaa kohti länttä. Selvitysalueen pohjoiselta valuma-alueelta hulevedet kulkeutuvat nykyisin Vaarinsuonpuistolta lähtevään ojaan tai kaava-alueen pohjoiskoillisreunalla sijaitsevan Ollinojan kautta Halimasjärveen. 2.5 Purkuvesistöjen tila Hulevedet kulkeutuvat selvitysalueelta Halimasjärven kautta Näsijärveen ja sieltä edelleen Pyhäjärveen tai Toritunjärven ja Alasjärven kautta suoraan Pyhäjärveen. Näsijärvi ja Pyhäjärvi ovat suurikokoisia järviä ja niiden vesitasapainon tai ravinnekuormituksen kannalta ei ole juuri merkitystä sillä, millä tavalla selvitysalueella syntyviä hulevesiä käsitellään. Sen sijaan Alasjärven ja ennen kaikkea Halimasjärven kannalta hulevesien hallinta ei ole yhdentekevää. Halimasjärvi on pieni järvi, jonka pinta-ala on vain 4 hehtaaria. Halimasjärven hydrologisen selvityksen mukaan järvi on luonteeltaan herkkä vedenlaatumuutoksille, jotka ilmenevät happamoitumisena ja alusveden hapettomuutena. Hapettomuudesta johtuen alusvedessä on suuria määriä pohjasedimentistä vapautunutta liukoista rautaa ja fosforia. Näihin seikkoihin on todennäköisesti vaikuttanut huomattavasti myös ihmistoiminta kaupunkialueella sijaitsevalla valuma-alueella. Halimasjärvestä tehdyssä selvityksessä kerrotaan myös, että viipymä Halimasjärvessä on lyhyt, alle kaksi kuukautta, mikä korreloi hyvin järven pienen koon ja valuma-alueen suuruuden kanssa.

11 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 11 Vesi vaihtuu järvessä nopeasti ja tulevan veden laadun vaihtelut näkyvät myös järvessä pian. Toisaalta hetkelliset tulovirtaaman mukana tulevat epäpuhtaudet poistuvat järvestä nopeasti. (Suunnittelukeskus, 2003) Toritunjärvi on myös pieni järvi, jonka pinta-ala on 2 ha. Järven yleistila on tyydyttävä ja sen rannat ovat kokonaisuudessaan turvepohjaisia. Järvellä ei ole muutamaa kesämökkiä lukuun ottamatta suoranaista virkistyskäyttöä. (Kaavoitusyksikkö, 2001) Alasjärven pinta-ala on 38 hehtaaria. Järvi on lievästi rehevä ja emäksinen. Valumaalueella sijaitsee monia järven tilaan voimakkaasti vaikuttavia toimintoja. Pääasiallisena kuormittajana on hajakuormitus. Hajakuormituksen vaihtelut näkyvät veden laadussa. Alasjärven vesi on sameaa ja järvessä on havaittu sini- ja limaleväesiintymiä. Humuspitoisuudestaan huolimatta vesi on neutraalia ja sen puskurikyky hyvä. (KVVY, 2009) 2.6 Luonnon ympäristö Selvitysalueelta ja sen ympäristöstä on tehty useita selvityksiä mm. liito-oravista ja metsien ikäjakaumasta. Hulevesien hallinnan suunnitteluun vaikuttavissa selvityksissä kerrotaan vesitasapainon kannalta herkkien lajien esiintymisestä alueella tai alueen sisällä sijaitsevista vesitasapainon kannalta herkistä alueista tai ravinne- ja kiintoaineskuormitukselle herkistä vesistöistä. Petäjässuo on ainoita jäljellä olevia luonnontilaisia kantakaupungin soita, joten sen arvoa on painotettava, todetaan Petäjässuon luonnonarvoista tehdyssä selvityksessä. Samassa selvityksessä kerrotaan Petäjässuon merkityksen olevan huomattava ympäröivän alueen vesitaloudelle. Selvityksessä mainitaan vielä läheisen Kivisillanojan varressa sijaitsevasta Euroopan toisesta sammakonkellokasvustosta. Koska tuo oja saa vetensä Petäjässuon suunnasta, on tärkeää myös säilyttää Petäjässuo luonnontilaisena. Myös Matti Kääntösen vuonna 1996 tekemässä selvityksessä todetaan Petäjässuon olevan Kivisillanojan keskeisin vesilähde, joten suon vesitasapainoa ei saa muuttaa. Suolla on tehty myös eräitä hyönteistieteellisesti arvokkaita havaintoja. (KVVY, 2009; Tampereen kaupunki, 1996; Kääntönen, 1996)

12 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys HULEVESIEN HALLINNAN TARPEEN ARVIOINTI Hulevesien hallinnan tarvetta arvioidaan kaavoituksen ja tulevan maankäyttösuunnitelman perusteella. Yleiskaavan ja asemakaavan avulla arvioidaan ensin tulevaa maankäyttöä. Sen jälkeen arvioidaan, miten tuleva maankäyttö vaikuttaa hulevesien muodostumiseen, määrään ja laatuun. Lopuksi tehdään arvio hulevesien hallinnantarpeesta ja esitetään perustelut, miksi näin tulee toimia. 3.1 Maankäyttösuunnitelma Maakuntakaavassa alue on merkitty pääosin taajamatoimintojen alueeksi sekä osittain virkistysalueeksi. Rakentamista rajoittavia tekijöitä alueella on 110 kilovoltin sähkölinja ja Halimasjärven luonnonsuojelualue pohjoisessa. (OAS, 2008) Alueella ja sen ympäristössä on alkamassa Ojala-Lamminrahkan alueen osayleiskaavan laatiminen. Osayleiskaavaan liittyen on vuonna 2003 tehty Halimasjärven hydrologinen selvitys (Suunnittelukeskus Oy), jossa esitettyjä hulevesien käsittelymenetelmiä ovat patoamalla toteutettava kosteikko selvitysalueen pohjoispuolelle ja suoalueilla toteutettava pintavalutusalueet Ollinojan varrella.(oas, 2008). Atalan Petäjässuon alue on asemakaavoituksen vuosien kaavoitusohjelmassa. Tavoitteena on kaavoittaa Atalassa Petäjässuon alueelle pääosin pientaloaluetta asukkaalle ja osoittaa valtaosa rakentamiseen tulevasta alueesta erillispientalotonteiksi. Alueelle osoitetaan lisäksi esim. virkistysalueet ja virkistysalueyhteydet, joissa huomioidaan myös liito-oravan elinpiiri. (OAS, 2008) Asemakaavan mukaan alueelle tulee erillisiä ja kytkettyjä asuinpientaloja, rivitalo- ja pienkerrostaloasumista, viheraluetta ja katualuetta. Alueen koko on n. 40 hehtaaria, joka jakautuu taulukon 2 mukaisesti edellä mainittuihin käyttötarkoituksiin. Liitteessä 1 on asemakaavaluonnos kaavamerkintöineen ja asemakaavaehdotuksen havainnekuvassa (kuva 7) selvitysalueelle on lisätty talot, kadut ja viheralueet.

13 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 13 Taulukko 2. Selvitysalueen kaavan mukainen maankäytön jakautuma. (OAS). MAANKÄYTTÖ Pohjoinen Eteläinen Selvitysalue Valumavaluma-alue yhteensä (A ha) valuma-alue (A ha) A(ha) kerroin Lähivirkistysalue (VL) 3,8 6,40 10,2 0,10 Suojaviheralue (EV) 0 1,30 1,3 0,10 Suojelualue (S) 0 8,10 8,1 0,10 Liikennealue 1,1 2,3 3,4 0,80 Erillispientaloalue (AO) 5,4 5,70 11,1 0,25 Rivi/asuinpientaloalue (AR/AP) 0,2 3,0 3,2 0,35 Asuinkerrostaloalue (AKR) 0 0,8 0,8 0,70 Alueen kokonaispinta-ala 10,5 27,6 38,1 Alueen kokonaisvalumakerroin 0,26 0,23 0,24 Kuva 7. Asemakaavaehdotuksen havainnekuva.

14 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys Maankäytön vaikutukset hulevesien muodostumiseen ja laatuun Vaikutukset pintavalunnan määrään Nykytilanteessa vedet kulkeutuvat kaava-alueelta pohjoiseen Ollinojaan ja länteen Kivisillanojaan. Ollinojan suurvaluma-alueen koko on 270 hehtaaria, josta selvitysalueen pohjoisen pienvaluma-alueen osuus on 10 hehtaaria eli vain noin 4 % koko valuma-alueesta. Kivisillanojan suurvaluma-alue on yhteensä n. 300 hehtaaria, josta eteläisen pienvaluma-alueen osuus on noin 30 hehtaaria eli noin 10 % koko valumaalueesta. Nykytilanteessa asemakaava-alueelta Ollinojaan laskeva vesimäärä on mitoitussateen aikana n. 170 l/s. Vastaavasti Kivisillanojaan mitoitussateen aikana kertyisi n. 440 l/s. Valuma-alueet ja pääpurkureitit on merkitty kuvaan 8. Kuva 8. Kivisillanojan suurvaluma-alue vasemmalla ja Ollinojan suurvaluma-alue oikealla. Kivisillanoja ja Ollinoja halkovat valuma-alueita. Selvitysalueella virtaamien laskemiseen on käytetty maankäytön mukaisia yleisesti käytössä olevia alueen laadun mukaan valittuja valumakertoimia, jotka on esitetty taulukossa 2 ja jotka löytyvät Suomen kuntatekniikan yhdistyksen julkaisemasta KATU 2002 kirjasta. Valumakerroin osoittaa kuinka suuri osa alueelle satavasta vedestä muuttuu pintavalunnaksi ja on siten otettava kuivatusta mitoitettaessa huomioon. Muu osa vedestä pidättyy kasveihin, imeytyy maahan ja haihtuu ilmaan. Taulukon 2 valumakertoimet on määritelty kaupunkialueen laadun mukaan ja nämä arvot soveltuvat käytettäväksi siten myös tässä selvityksessä vastaavien maankäyttömuotojen osalta. Valumakertoimien kasvu on esitetty kuvassa 9. Selvitysalue on nykyisin lähinnä metsää ja suota, jolloin valumakertoimena voidaan käyttää arvoa 0,1, joka tarkoittaa, että

15 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 15 kaikesta sataneesta vedestä 10 % kulkeutuu pintavaluntana purkuvesistöön. (SKTY, 2003) Valumakertoimen muutos selvitysalueella 0,30 0,25 0,20 0,15 0,10 0,05 0,26 0,23 0,24 0,10 0,10 0,10 0,00 P ohjoinen pienvaluma-alue E teläinen pienvaluma-alue Y hteensä Tuleva tilanne Nykytilanne Kuva 9. Valumakertoimien kasvu selvitysalueella. Alueen maankäyttösuunnitelmien toteutuessa pintavalunnan määrä kasvaa noin 2,5- kertaiseksi, koska vettäläpäisevää aluetta ei ole enää niin paljon kuin luonnontilassa. Maahan imeytymistä ei myöskään pääse tapahtumaan yhtä paljoa kuin nykytilanteessa ja myös tämä lisää pintavalunnan määrää. Selvitysalueella kokonaisvalunta pysyy kuitenkin lähes samana. Vaikka pintavalunta kasvaa, niin pohjavalunta eli pintakerros ja pohjavesivalunta pienenevät, koska vettä läpäiseviä pintoja ei ole enää niin paljoa kuin ennen rakentamista (kadut, kivetyt pihat yms.) Vaikutukset ravinne- ja kiintoainekuormitukseen Selvitysalueelta nykyisin tulevasta kuormituksesta ei ole käytettävissä tietoa, joten alueella muodostuvan valunnan aiheuttamaa kuormitusta on arvioitu tässä selvityksessä ainehuuhtoutumien ja niiden muutosten perusteella. Eri maankäyttömuodoille soveltuvat ainehuuhtouman arvot on määritetty kirjallisuudessa esitettyjen arvojen perusteella (Kuusisto, 2002). Kuormitustarkastelussa käytetyt ainehuuhtouman arvot on esitetty taulukossa 3. Taulukko 3. Kiintoaines- ja ravinnehuuhtouman arvot eri maankäyttötyypeillä. Maankäyttötyyppi Fosforipitoisuus Typpipitoisuus Kiintoainespitoisuus P(kg/km2/a) N (kg/km2/a) SS (kg/km2/a) Metsä ja suo Pientaloalue Rivi/kerrostaloalue Liikennealue Taulukossa 3 esitettyjen ainehuuhtouma-arvojen perusteella on laskettu fosforin, typen ja kiintoaineksen kuormitukset sekä nykytilanteessa että tulevassa tilanteessa. Nykytilannetta on kuvattu kuvissa arvolla 1. Kuvassa 10 on esitetty maankäytön

16 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 16 aiheuttamat ravinne- ja kiintoaineskuormituksen lisääntyminen pohjoisen pienvalumaalueen kohdalla ja kuvassa 11 sitä on verrattu koko Ollinojan suurvaluma-alueeseen. Kuvista voidaan todeta, että vaikka rakentamisesta johtuva ravinne- ja kiintoaineskuormitus kasvaa pohjoisella pienvaluma-alueella, ei kuormituksen lisääntyminen ole kuitenkaan koko Ollinojan suurvaluma-aluetta tarkastellessa merkittävää. Kuvassa 11 Fosforin osalta lisäys on 6%, typen kuormitus pysyy käytännössä ennallaan ja kiintoaineksen kohdalla lisäys on 22%. Pohjoinen valuma-alue 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0,00 Tuleva tilanne Nykytila 2,62 1,00 1,00 1,02 1,00 F os fori Typpi K iintoaines 6,60 Kuva 10. Tarkastelu kuormituksen lisääntymisestä pohjoisella pienvaluma-alueella. Ollinojan valuma-alue Tuleva tilanne Nykytila 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0,00 1,06 1,00 1,22 1,00 1,00 1,00 F os fori Typpi K iintoaines Kuva 11. Tarkastelu kuormituksen lisääntymisestä koko Ollinojan suurvaluma-alueella. Eteläisen pienvaluma-alueen ja Kivisillanojan suurvaluma-alueen tarkastelu on esitetty kuvissa 12 ja 13, joissa on huomattavissa vastaavanlainen kuormituksen lisäys kuin pohjoisen valuma-alueen kohdalla. Kun tarkastellaan koko Kivisillanojan suurvalumaaluetta, ei kiintoaineksen ja ravinnekuormituksen lisäys ole enää merkittävä, kuva 13.

17 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 17 E teläinen valuma-alue Tuleva tilanne Nykytila 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0,00 2,57 1,00 1,00 1,10 1,00 F os fori Typpi K iintoaines 5,42 Kuva 12. Tarkastelu kuormituksen lisääntymisestä eteläisellä pienvaluma-alueella. Kivisillanojan valuma-alue Tuleva tilanne Nykytila 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0,00 1,05 1,01 1,07 1,00 1,00 1,00 F os fori Typpi K iintoaines Kuva 13. Tarkastelu kuormituksen lisääntymisestä koko Kivisillanojan suurvalumaalueella. Teoreettinen hulevesikuormitus ei kohdistu sellaisenaan purkuvesistöinä oleviin Halimasjärveen ja Toritunjärveen, vaan osa epäpuhtauksista poistuu luontaisesti laskeutumalla ja osa pidättymällä suoalueiden pintakerroksiin. Osa epäpuhtauksista jää myös Rissonkadun varrelle rakennettaviin hulevesien viivytysaltaisiin. 3.3 Arvio hulevesien hallinnan tarpeesta Rakentamisen myötä alueen pintavaluntamäärät muuttuvat nykyisestä huomattavasti. Vettä huonosti tai ei ollenkaan läpäisevät pinnat kadut, katot ja kiveykset aiheuttavat sateiden aikana suurempaa yksittäistä kuormitusta sekä virtaamien että myös ravinne- ja kiintoaineksen muodossa nykyisiin ojiin ja suoalueisiin. Hulevesien viivytysaltailla ja ohjaamalla hulevesiä mahdollisimman useasta kohdasta nykyisiin ojiin vähennetään sateiden aikana syntyviltä kuormituspiikeiltä. Hulevesijärjestelmien avulla pyritään

18 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 18 säilyttämään myös alueen vesitasapaino ennallaan, joka on alueella ensiarvoisen tärkeää. Hulevesien hallintajärjestelmät sijoitetaan rakentamisen lähelle ja niiden kautta virtaavat kaduilta ja tonteilta syntyvät hulevedet. Näiden järjestelmien lisäksi hulevesiä tulisi vähentää suosimalla vettäläpäiseviä pintoja eli hulevesien imeytymistä ei tulisi estää. Hulevesien hallinnassa on keskityttävä kiintoaineksen käsittelyyn ja virtaamien hallintaan. Ravinteiden kasvun merkitystä voidaan vähentää mm. allas- ja ojaratkaisuilla, joiden avulla fosfori ja typpi pidättyvät altaassa tai ojassa, jossa virtausnopeudet eivät ole suuria. Näin vähennetään järvien rehevöitymistä.

19 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA 4.1 Yleiset periaatteet Hulevesien käsittelylle on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Riippuen rajaavista tekijöistä kuten maaperästä, luonnonympäristöstä, purkuvesistöjen tilasta ja purkureittien kapasiteetista voidaan valita neljän erilaisen, mutta toisiaan täydentävien menetelmän käytöstä. Nämä vaihtoehdot ovat: hulevesien viivytys, hulevesien imeyttäminen, hulevesien johtaminen ja hulevesien vähentäminen. Hulevesien viivytystä käytetään, kun halutaan tasata sateiden aikana sataneen veden virtaamia purkureiteillä. Näin vältetään purkureitin kapasiteetin ylittyminen, joka aiheuttaisi tulvatilanteita joko heti purkureitin latvaosissa tai vasta myöhemmällä osuudella. Toinen syy käyttää viivytysaltaita on tarve ravinne- ja kiintoainemäärien vähentämiseen purkuvesistöissä. Tällöin voidaan puhua myös laskeutusaltaista, joissa kiintoaineet ja siihen sitoutunut fosfori laskeutuu altaan pohjalle. Typpi sen sijaan liukenee veteen ja on sen vuoksi vaikeammin hallittavissa, mutta hidastamalla ojien ja altaiden virtausta, saadaan kasvien avulla typpeä sidottua pois hulevedestä. Hulevesien imeyttämistä käytetään, kun selvitysalueet sijaitsevat esimerkiksi pohjavesialueilla, joilla pohjaveden muodostumista ei saa estää johtamalla vesiä sadevesiviemäröintiin tai katua tai muita kovia pintoja pitkin pois pohjaveden muodostumisalueelta. Imeytysmenetelmät sopivat lähinnä vain hiekka- ja soraharjuille, joissa imeytyminen on mahdollista. Savimailla tai kalliolla imeyttäminen ei onnistu ja tällöin hulevesien käsittelyjärjestelmän valintaa rajaa maaperä. Tiiviissä kaupunkirakentamisessa, missä viheralueita ei juuri ole ja hulevesiä kertyy sateen aikana suuria määriä, käytetään hulevesien johtamismenetelmiä. Hulevedelle voidaan rakentaa valumareittejä kovia pintoja pitkin erilaisten kourujen, kivipainanteiden ja putkien avulla. Tällöin varsinaiset hulevesialtaat tai purkuvesistöt voivat sijaita hieman kauempana. Jos vettä pidättämättömiä kovia pintoja (kiveyksiä, asfalttia) on mahdollista vähentää, voidaan silloin käyttää esimerkiksi sorapintoja ja välikaistoilla viheristutuksia tai nurmikkoa, jotka tasaavat virtaamia sateiden aikana. Hulevesien käsittelyjärjestelmistä on esitetty seuraavilla sivuilla muutama esimerkkikuva (kuvat 14, 15 ja 16).

20 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 20 Kuva 14. Kadun varressa oleva hulevesien käsittelyallas. (Virginia Regional Environmental Management System, 2009). Kuva 15. Puistossa sijaitseva hulevesien käsittelyallas. (Metropolitan Washington Council of Governments, 2008).

21 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 21 Kuva 16. Eroosiosuojausta purkuputkien ympärillä hienoaineksen huuhtoutumisen estämiseksi. (City of Tumwater, 2009) Työn lähtökohtana hulevesien hallinnalle on ollut nykyisten pienvaluma-alueiden säilyttäminen. Näin on pyritty ylläpitämään valuma-alueiden vesitasapaino, jolloin vesitasapainon muutoksille herkät lajit säilyttävät elinmahdollisuutensa. Katu- ja asemakaavasuunnittelussa asiat on otettu huomioon. Suunnittelua on tehty yhteistyössä myös vesihuoltosuunnittelun kanssa, josta lähinnä jätevesiviemäröinnin toteuttaminen alueella on ollut myös yksi pohjatieto hulevesien hallinnan suunnittelussa. Jätevesiviemäröinti on määrittänyt katujen sijaintia ja tasauksia, jolloin hulevesien virtaussuunnat on pystytty määrittämään. Tampereen kaupunki vastaa alueellisista hulevesien hallintamenetelmien suunnittelusta sekä rakentamisesta. Tontin omistaja vastaa puolestaan tonttikohtaisista menetelmistä. Tampereen kaupunki on käyttänyt muutamissa asemakaavoissa hulevesimerkintöjä, jotka määräävät tontin omistajaa käsittelemään tontilla syntyviä hulevesiä. Yleensä kysymyksessä on hulevesien viivyttäminen, jolloin tehdas- ja liikerakennuksien isoilta kattopinta-aloilta ja pysäköintialoilta syntyvien hulevesien aiheuttamat ongelmat nykyiseen hulevesiviemäröintiin pystytään ratkaisemaan. Selvityksen asema-kaavassa on käytetty kolmea erilaista hulevesimerkintää, jotka on esitetty liitteessä1. Hule-8: Alueelle on muodostettava painanne hulevesien viivyttämistä varten. Hule-9: Vettäläpäisemättömiltä pinnoilta tulevia hulevesiä tulee viivyttää alueella siten, että viivytyspainanteiden, -altaiden tai säiliöiden mitoitustilavuuden tulee olla yksi kuutiometri jokaista sataa vettäläpäisemätöntä pintaneliömetriä kohden.

22 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 22 Viivytyspainanteiden, -altaiden tai -säiliöiden tulee tyhjentyä 12 tunnin kuluessa täyttymisestään ja niissä tulee olla suunniteltu ylivuoto. Hule-10: Alueen osa, jonka kautta johdetaan korttelien hulevesiä ja viivytetään katualueiden hulevesiä allas- ja ojarakentein. Hule-8 merkintää on käytetty Petäjässuohon rajoittuvilla tonteilla ja myös Ollinojan vieressä sijaitsevilla tonteilla. Painanne toimii viivyttävänä ja hulevesien virtausta tasapainottavana tekijänä, jonka lisäksi osa kiintoaineesta jää painanteeseen. Painanne on hyvä tehdä tonteilla ennen muuta tonteilla tapahtuvaa rakentamista, koska näin siitä saadaan hyötyä myös rakentamisen aikana syntyvien hulevesien hallinnassa. Hule-9 merkintää on käytetty rivitaloalueilla ja yhtiömuotoisilla pientaloalueilla sen takia, että tällaisilla tonteilla käytetään yleensä hyvin paljon asfalttia tai muuta vettä huonosti läpäisevää pintamateriaalia. Hule-10 merkintä on sijoitettu tässä selvityksessä sähkölinjan tuntumaan EV-alueelle ja viereiselle lähiviheralueelle, jonne merkinnän mukaisesti rakennetaan hulevesien viivytysaltaita ja uomia vastaanottamaan sateen aikana syntyviä hulevesiä ja tasaamaan virtaamaa ennen kuin se päätyy nykyiseen ojaan. Viivytysaltaiden lisäksi selvitysalueella on käytetty myös hulevesien johtamismenetelmiä katujen, hulevesiviemäröinnin ja ojien muodossa. 4.2 Hulevesien hallinnan yleissuunnitelma Selvitysalueen hulevesien hallinnan yleissuunnitelma on laadittu aiemmin tässä selvityksessä käsiteltyjen asioiden pohjalta. Liitteessä 2 on selvitysalueen kartta, johon on merkitty tässä kappaleessa esitetyt hulevesien hallintajärjestelmät. Suoalueisiin ja lähivirkistysalueisiin rajoittuvilta tonteilta johdetaan ojapainanteiden avulla katto ja muita pintavesiä ympäröivään maastoon. Tällä tavoin pyritään säilyttämään Petäjässuon vesitasapaino. Petäjässuon osavaluma-alueesta n. 13 prosenttia sijaitsee tulevan rakentamisen alueella joten suon vesitasapainon kannata on tärkeää, että mahdollisimman suuri osa hulevesistä saadaan ohjattua suoalueelle. Myös Ollinojan viereen sijoittuvilta tonteilta johdetaan ojapainanteiden avulla katto- ja muita pintavesiä Ollinojaan. Näin alueelle tulee mahdollisimman vähän pistemäisiä kuormituskohtia. Ollinojaan virtaavien hulevesien aiheuttamaa pistemäistä kuormitusta vähennetään kahden jako-ojan ja pintavalutuksen avulla, jotka sijaitsevat olemassa selvitysalueen koillis- ja pohjoisosassa. Lisäksi yksi jako-oja on esitetty selvitysalueen luoteisosaan. Jako-ojien paikat on sijoitettu hulevesiviemärin purkukohtiin. Jako-oja jakaa huleveden leveämmälle matkalle. Jako-ojan ja pintavalutuksen toimintaperiaate perustuu turpeen kykyyn sitoa hienoainesta ja toimia näin hulevesien puhdistajana.

23 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 23 Jako-oja jakaa huleveden ojassa leveämmälle alueelle ja ojan täyttyessä hulevesi jatkaa matkaansa pintavaluntana kohti purkureittiä. Kivisillanojaan virtaavia hulevesiä viivytetään suojaviheralueelle nykyisen voimalinjan alle rakennettavien viivytysaltaiden avulla. Näiden lisäksi esitetään selvitysalueen lounaisosassa sijaitsevan ojan leventämistä, joka toimisi näin myös hulevesiä viivyttävänä ja virtaamia tasaavana altaana. Selvitysalueen kaikilta tonteilta salaojavedet johdetaan kadun alla sijaitsevaan sadevesiviemäriin. 4.3 Rakentamisenaikainen hulevesien hallinta Hulevesien rakentamisen aikainen hallinta perustuu siihen, että lopulliset hulevesien hallintajärjestelmät on rakennettu jo valmiiksi ennen kuin varsinainen rakentaminen tonttien osalta käynnistyy. Rakentamisen aikana kiintoaineksen määrä kasvaa ja kiintoaineksen aiheuttamaa haittaa, kuten veden sameisuutta voidaan vähentää rakentamalla viivytysaltaiden purkupäähän sorapatjan ja suodatinkankaan avulla suodatinrakenne (kuvat 17-19). Se estää tehokkaasti kiintoaineksen kulkeutumisen ojaan. Nämä suodatinrakenteet ovat toiminnassa niin kauan kunnes alue on rakennettu kokonaan valmiiksi. Kohteessa, josta kuvat on, maanpinta nousee ojan molemmilla puolilla ja väliin jäävään kanjoniin voidaan rakentaa pato ja viivytysallas. Nykyisen ojan kohdalle pato tehdään sorasta ja sen sisään tulevasta suodatinkankaasta (luokka N2) ja muualle patoa tulee moreenia. Vesi läpäisee sorapenkereen ja suodatinkankaan ja suuri osa kiintoaineksesta suodattuu pois vedestä, jolloin padon toisella puolella vesi on paljon kirkkaampaa kuin patoaltaan puolella. Kuva 17. Asemapiirros. (FCG Planeko Oy, 2009).

24 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 24 Kuva 18. Leikkauskuva 1. (FCG Planeko Oy, 2009). Kuva 19. Leikkauskuva 2. (FCG Planeko Oy, 2009). 4.4 Johtopäätökset Tämä työ on liitteenä asemakaavanluonnosvaihtoehdon mukana syys-lokakuussa Esitetyt ratkaisut on tehty tähän asemakaavaluonnokseen perustuen. Mahdollisten kaavaan tehtävien muutosten jälkeen myös hulevesisuunnitelma tulee tarpeen mukaan päivittää. Hulevesien hallinnan periaateratkaisut pysyvät mahdollisista muutoksista huolimatta kuitenkin samana. Nykyiset valuma-alueet pyritään säilyttämään selvitysalueella nykyisellään. Hulevesien viivytysaltaiden avulla pyritään virtaamat selvitysalueen sisällä tai sen lähistöllä sijaitsevissa ojissa säilyttämään nykyisellään. Myös Petäjässuon valuma-alue pyritään säilyttämään. Tässä selvityksessä esitettyjen ratkaisujen avulla alueella syntyvät hulevedet hallitaan siten, että näiden periaatteiden mukaiset vaatimukset täyttyvät.

25 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 25 Pintavalunnan määrä vettäläpäisemättömien pintojen rakentamisen vuoksi kasvaa, mutta kokonaisvalunta pysyy kuitenkin samana, koska aiemmin pintakerrosvaluntana ojiin kertyvä vesi kulkeutuu nyt pintoja pitkin valuma-alueella sijaitseviin ojiin ja suoalueille. Ravinne- ja kiintoaineskuormitus kasvaa selvitysalueen pienvaluma-alueilla. Kun kiintoaines- ja ravinnekuormituksen lisääntymistä verrataan Ollinojan ja Kivisillanojan suurvaluma-alueisiin ravinteiden kasvulla ei ole juurikaan merkitystä. Hulevesien hallinnassa keskitytään kiintoaineksen käsittelyyn ja virtaamien hallintaan viivytysaltaiden avulla. Rakentamisen aikaisilla suodatinrakenteilla avulla voidaan suodattaa rakentamisen aikainen kiintoaines ennen huleveden virtaamista nykyisiin purkuvesistöihin. 4.5 Jatkotoimenpiteet Asemakaavaluonnosta on tarkistettu saatujen lausuntojen ja mielipiteen perusteella ehdotusvaiheeseen. Risson asemakaava-alueen asukasmäärä nousee 600 asukkaasta asukkaaseen. Tähän päästään muuttamalla luonnoksessa esitetyt asuinpientalo- (AP) ja rivitaloalueet (AR) asuinkerrostalojen ja rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi (AKR) sekä kasvattamalla rakentamistehokkuutta. Kortteleiden valumakertoimet pysyvät ennallaan kuten myös taulukon 4 mukaiset ravinne- ja kiintoaineksen ainehuuhtouma-arvot. Muutos tarkoittaa mainittujen kortteleiden kerrosmäärän kasvua, jolla ei ole vaikutusta hulevesien syntymiseen eikä siten aiheuta päivityksen tarvetta hulevesiselvitykseen. Asukasmäärän lisäyksestä johtuen korttelin käyttötapa sen sijaan muuttuu yhteensä 7 erillispientalotontin (AO) ja niille johtavan kadun kohdalla, jotka muutetaan osaksi asuinkerrostaloaluetta (kortteli 6750) eteläisellä pienvaluma-alueella. Käyttötavan muutoksesta johtuen ravinne- ja kiintoainesten huuhtoumamäärät lisääntyvät kyseisellä korttelialueella ja eteläisellä pienvaluma-alueella, mutta eivät kuitenkaan merkittävästi tarkastellessa koko Kivisillanojan valuma-aluetta. Kaavaehdotukseen levennettiin Ollinojan suojavyöhykettä metristä metriin pohjoisella pienvaluma-alueella siirtämällä kaavarajaa hieman lähemmäksi Ollinojaa sekä tiivistämällä erillispientalokorttelialuetta (6759) mm. vähentämällä tonttien määrää. Suojavyöhykkeen kasvaessa voitiin näin poistaa hule-8 merkintä Ollinojaan rajoittuvilta tonteilta. Asemakaavaehdotukseen tehtävät muutokset eivät aiheuta päivityksen tarvetta hulevesiselvitykseen. Selvitykseen lisätään asemakaavaehdotus liitteeksi 3.

26 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys LÄHTEET Bing Maps [internet]. [viitattu ] saatavissa: City of Tumwater [internet]. [viitattu ] saatavissa: ntion.html FCG Planeko Oy, Hulevesien rakentamisen aikainen hallinta. Vuoreksen Puistokatu. GTK [internet]. [viitattu ] saatavissa: Ilmatieteenlaitos, Säätilastoja. Sähköpostiviesti Seppo Saku-Mikko Kajanus Jormola, J Suomen ympäristökeskus SYKE Järvipooliseminaari: Hulevedet Kuopio Kaavoitusyksikkö, Maisema- ja ympäristöselvitys. Kauppi-Niihaman osayleiskaava.tampereen kaupunki [internet]. [viitattu ] saatavissa: Kajanus, M Mikko Kajanuksen kanssa käydyt keskustelut Kuusisto, P Kaupunkirakentamisen vaikutus pieniin valuma-alueisiin ja vesistöihin Suomessa, Helsingin yliopiston maantieteen laitoksen julkaisuja b 48, Helsinki KVVY, Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistys ry. Järvien vedenlaatu. Tampere. Halimasjärvi. Alasjärvi. [internet]. [viitattu ] saatavissa: Kääntönen, M Tampereen Petäjässuon kasvillisuus ja kasvisto Tampereen kasvitieteellinen yhdistys ry, 1996.

27 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys 27 Lausunto Atalan teollisuus alueen asemakaavasta ja kaavan muutoksesta Tampereen kaupunki. Ympäristövirasto. Ympäristövalvonta Maankäyttö- ja rakennuslaki / Metropolitan Washington Council of Governments [internet]. [viitattu ] saatavissa: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. (OAS), Asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma , Atala, Risso, uusi asuntoalue, kaava numero 8184 Tampereen kaupunki, 1996 Ympäristövirasto. Ympäristövalvonta SKTY, Suomen kuntatekniikan yhdistys. KATU 2002, Gummerus Kirjapaino Oy Jyväskylä Suunnittelukeskus Oy, Halimasjärven hydrologinen selvitys. Suunnittelukeskus Oy RIL, Liikenne ja väylät II. Suomen rakennusinsinöörien liitto RIL. Helsinki Virginia Regional Environmental Management System, [internet]. [viitattu ] saatavissa:

28 Tampereen kaupunki, Risson asemakaava-alueen hulevesiselvitys LIITTEET LIITE 1: Asemakaavaluonnos LIITE 2: Hulevesien hallinnan yleissuunnitelma 1:3000 LIITE 3: Asemakaavaehdotus

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Luonnos 14.8.2013 Viite 1510006406 VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA, VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

Lisätiedot

Päijänrannan asemakaava

Päijänrannan asemakaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JÄMSÄN KAUPUNKI Päijänrannan asemakaava Hulevesiselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.6.2014 P17610 Hulevesiselvitys 1 (8) Antti Smolander 2.6.2014 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Asemakaavan 8648 muutos Elina Teuho 1.0 19.6.2017 Tarkistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty 19.6.2017 YKK62642 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 19.6.2017 1 (4) SISÄLTÖ

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 486 244 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma Alueen nykytila Suunnittelualue on Sulan osayleiskaava-alue, joka on pinta-alaltaan n. 510 hehtaaria. Alueesta noin hieman alle 200 ha on asemakaavoitettu asumisen ja työpaikkojen alueiksi. Kaavoittamattomat

Lisätiedot

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID 1559459 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia ja

Lisätiedot

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE Vastaanottaja Espoon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2013 HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE HANNUSJÄRVEN VALUMA-ALUE SELVITYS, NYKYTILANNE Tarkastus Hanna-Leena Ventin

Lisätiedot

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys TOIVAKAN KUNTA Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28204 Raportti 1 (5) Saviranta Sonja Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Valuma-alueet ja -reitit... 1

Lisätiedot

Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma , tarkistettu

Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma , tarkistettu 1 Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 13.3.2008, tarkistettu 14.9.2009 ATALA, RISSO, UUSI ASUNTOALUE. KAAVA NRO 8184 Kaava-alue lähivaikutusalueineen Ilmakuva kaava-alueesta

Lisätiedot

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA 5.1.2018 SISÄLLYSLUETTELO Visulahden alueen nykytilan kuvaus... 1 Alueen yleiskuvaus... 1 Vesistöt... 1 Maaperä... 1 Hulevesien hallintasuunnitelma...

Lisätiedot

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079 Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011 Työnro 416079 MAAPERÄ- JA HULEVESISELVITYS KORTEKUMPU, KANGASALA SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät...

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY TYÖ: 12235 1.2.2017 HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O 837 325 6525 0001 TARATEST OY Turkkirata 9 A 33960 Pirkkala p. 03 368 3322 www.taratest.fi Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Suunnittelualueen

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 974 144 Sisällysluettelo Sivu 1 (5) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys NCC Rakennus Oy 30.4.2013 Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys 2 (7) 30.4.2013 SISÄLTÖ ALKUSANAT... 3 1 LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Selvityksen tavoitteet...

Lisätiedot

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI Donna id: 1616211 Infran hankenumero: 4050406 Tampereen Infra Pekka Heinonen 24.8.2016 Tampereen

Lisätiedot

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus.

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus. Hulevesitarkastelu Kankaanpään kaupunki Ympäristökeskus talvi 2015 v.2 SISÄLLYS Hulevesien hallinta 2 Kaavoitettavan alueen sijainti 2 Valuma-alue 3 Hulevedet kaava-alueella 4 Hulevesimäärät 5-6 1 HULEVESIEN

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 327 102 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia

Lisätiedot

ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA

ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA ASUKASTILAISUUS 20.4.2017 RAVINTOLA WERSTAS, LAHTI OSMO NIIRANEN MARJO VALTANEN RADANVARREN TULEVA MAANKÄYTTÖ KAAVA-ALUEEN

Lisätiedot

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Rose-Marie Backström Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.3.2016 JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Päivämäärä 2.3.2016 Laatija Nathan Gaasenbeek

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Maankäyttövaihtoehto 2... 3 2.1 Valuma

Lisätiedot

Asemakaava-alueen 8187 hulevesiselvitys

Asemakaava-alueen 8187 hulevesiselvitys Tampereen kaupunki Asemakaava-alueen 887 hulevesiselvitys TASANNE.0.009 Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri SISÄLLYSLUETTELO (8) Johdanto... 3 Suunnittelun lähtökohdat... 3. Selvitysalueen rajaus... 3.

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys. Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta

Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys. Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta Etelä-Siilinjärvi -Vuorela, Toivala ja Jännevirta Etelä-Siilinjärven yleiskaava - hulevedet Tavoitteena

Lisätiedot

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Raportti ID 1 599 179 9.5.2016 9.5.2016 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnitteluorganisaatio... 2 2 SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma. Suunnittelupalvelut

Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma. Suunnittelupalvelut Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro. 8528 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma Donna id: 1435805 Infran hankenumero: 4044918 Tampereen Infra Pekka Heinonen Tampereen Infra

Lisätiedot

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki Porttipuiston kauppakeskuksen tontin alustava hulevesiselvitys Vantaa, Helsinki Maaliskuu 2008 Porttipuiston kauppakeskus, Vantaa, Helsinki 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 HULEVESIMÄÄRÄT...

Lisätiedot

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma HÄMEENKYRÖN KUNTA Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37527 Raportti 1 (8) Emmaleena Krankkala Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalueen nykytila...

Lisätiedot

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma ISONKYRÖN KUNTA Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26653 Raportti 1 (12) Krankkala Emmaleena Sisällysluettelo

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 2 060 630 Sisällysluettelo Sivu 1 (6) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

Marja-Vantaan hulevesien hallinta

Marja-Vantaan hulevesien hallinta Marja-Vantaan hulevesien hallinta Huleveden käsittelystä ja viivytyksestä tulvareitteihin Marika Orava, suunnitteluinsinööri, DI Marja-Vantaan sijainti Marika Orava 2 Marja-Vantaa * Kotikaupunki n. 30

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER 16WWE1027.B711 11.5.2011 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER Kirstulan alueen asemakaavan muutokseen liittyvä Rautamonojan hulevesimitoitus 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysaseman hulevesiselvitys

Sosiaali- ja terveysaseman hulevesiselvitys Tampereen infra Sosiaali- ja terveysaseman hulevesiselvitys 16.4.2010 LUONNOS Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri 2(10) SISÄLLYSLUETTELO HULEVESELVITYS 1 JOHDANTO... 3 2 Suunnittelun lähtökohdat... 3 2.1

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21350 Loppuraportti 1 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Ylöjärven kaupunki. Kolmenkulman hulevesisuunnitelman täydentäminen. Raportti

Ylöjärven kaupunki. Kolmenkulman hulevesisuunnitelman täydentäminen. Raportti Ylöjärven kaupunki Kolmenkulman hulevesisuunnitelman Raportti 7.12.2015 7.12.2015 1 (5) Sisältö 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 2 SUUNNITTELUALUE JA SEN NYKYTILA... 2 2.1

Lisätiedot

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Raholan asemakaavan nro 8436 Donna id: 1188925 Infran hankenumero: 4043090 Tampereen Infra Erikoissuunnittelija Pekka Heinonen Tampereen Infra PL 487 33101 Tampere Käyntiosoite Frenckellinaukio 2E Puhelin

Lisätiedot

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Kuntien 7. ilmastokonferenssi, 8.5.2014 Jaana Suur-Askola Uponor infra Oy Tuotehallintapäällikkö Hulevesien muodostuminen Hulevesi on erilaisilta pinnoilta valuvaa

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN HULEVESISELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN HULEVESISELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20600876 EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS FIANRY FIVLAN FIJEAA KOMMENTEILLE FIANRY FIVLAN FIJEAA LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Viheralan hulevesipäivä 6.11.2012 Lahti, FCG 6.11.2012 Page 1 Hulevesien viivyttäminen keskitetyillä ratkaisuilla 6.11.2012 Page 2 Hulevesien viivytystarve Rakentaminen

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki Savarin alueen hulevesitarkastelu

Ylivieskan kaupunki Savarin alueen hulevesitarkastelu 9M409026 6.4.2009 Ylivieskan kaupunki Savarin alueen hulevesitarkastelu 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Environment

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OJALANMÄKI III A ASEMAKAAVA FORSSAN KAUPUNKI

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OJALANMÄKI III A ASEMAKAAVA FORSSAN KAUPUNKI KAAVA-ALUEEN RAJAUS. OSAYLEISKAAVALUONNOS POHJANA. ALUEEN ORTOKUVA Kaavoitus kohde Hakija/Aloite Asemakaavan tarkoitus Maakuntakaava Osayleiskaava Dnro: Ojalanmäki III A Forssan kaupunki Laatia asemakaavattomalle

Lisätiedot

Övergårdsvägen. Soukankaari

Övergårdsvägen. Soukankaari K8 K86 K87 K7 K68K7 K69 K70 L6 :50 P5 K P P0 5 0 008 00 09 0 0 0 0 96.00 96.00.00 9.5 9.58.00 0.90 0.00 0.90 6.00.00.00.79 9.9 5.85 7.00 8.08 6.00 8.00 0.9.00 6.00 K 6.66 r0.00 5.00.00 r60.00 r5.00.0 95.67

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I)

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I) Liite 6 TYÖNUMERO: 20602005 KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN (VAIHE I) SWECO YMPÄRISTÖ OY Turku Muutoslista VALMIS FIANRY FIANRY FIJSUH LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu Pöyry Finland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa, Finland Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 26600 www.poyry.fi Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden LUONNOS

Lisätiedot

KAPULI III HULEVESISELVITYS

KAPULI III HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Mäntsälän kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 7.2.2014 Viite 1510009612 KAPULI III HULEVESISELVITYS MÄNTSÄLÄN KUNTA, KAPULI III HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.2.2012 Laatija

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 11.10.2018 Luonnos Viite 1510040746 MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS SIPOON KUNTA, KERAVAN ENERGIA OY,

Lisätiedot

RAPORTTI 25.6.2014. LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys

RAPORTTI 25.6.2014. LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys RAPORTTI 25.6.2014 LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA Jouko Kettunen 15.4.2010 http://www.hameenlinna.fi/pages/21158/hulevesistrategia.pdf LÄHTÖKOHDAT HULEVESISTRATEGIALLE Moreenin elinkeinoalueelle oli syntynyt suuri logistiikan

Lisätiedot

TULLIPORTINKADUN KAMPUS- ALUE KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA

TULLIPORTINKADUN KAMPUS- ALUE KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Joensuun kaupunki Asiakirjatyyppi Suunnitelmaselostus Päivämäärä 31.1.2017 MUUTOS A 8.2.2017 TULLIPORTINKADUN KAMPUS- ALUE KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA TULLIPORTINKADUN KAMPUSALUE

Lisätiedot

Hulevedet ja maankäytön suunnittelu

Hulevedet ja maankäytön suunnittelu Hulevedet ja maankäytön suunnittelu Riitta Tornivaara Ruikka Hulevesifoorumi/ SYKE, Helsinki 1 Verkkojulkaisuna http://www.ymparisto.fi/uus/julkaisut Painettuna Edita Publishing Oy, www.edita.fi/netmarket

Lisätiedot

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS Neulaniemen rakennemallien kuvaus VE1 Vuoristotie Malli pohjautuu kahteen tieyhteyteen muuhun kaupunkirakenteeseen. Savilahdesta tieyhteys

Lisätiedot

Valio Oy Riihimäen meijeri ja Herajoen läntinen teollisuusalue, Riihimäki HULEVESI- SELVITYS 2.12.2011. Työnro 416710

Valio Oy Riihimäen meijeri ja Herajoen läntinen teollisuusalue, Riihimäki HULEVESI- SELVITYS 2.12.2011. Työnro 416710 Valio Oy Riihimäen meijeri ja Herajoen läntinen teollisuusalue, Riihimäki HULEVESI- SELVITYS 2.12.2011 Työnro 416710 Valio Oy Riihimäen meijeri ja Herajoen läntinen teollisuusalue, Riihimäki 18.11.2011

Lisätiedot

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 8.3.2018 Luonnos Viite 1510036511 KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS RIIHIMÄEN KAUPUNKI KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS

Lisätiedot

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Pöyry Finland Oy 2.4.2014, Pöyry Finland Oy 1 Perinteinen Kokonaisvaltainen Tavoitteet Menetelmät Tulvasuojelu Kuivatus Esteettisyys Maankäytön tehostaminen

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. NCC, Hannulan alue

HULEVESISELVITYS. NCC, Hannulan alue 24.09.2010 13.05.2011 Työnro 435817 HULEVESISELVITYS NCC, Hannulan alue Tampere A-Insinöörit Suunnittelu Oy TAMPERE Satakunnankatu 23 A 33210 Tampere Puh. 0207 911 777 Fax 0207 911 778 ESPOO Harakantie

Lisätiedot

Palojoen varsi. Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus /Tanner

Palojoen varsi. Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus /Tanner Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus 5.4.2018/Tanner Metsäkalteva Palojoen varren alue on osa Metsäkaltevan kaupunginosaa, tulevaa yli 6 000 asukkaan asuinaluetta Rakentamista ohjaavat:

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 20601255 22.9.2017 1 JOHDANTO Kaava-alueelta hulevesiä puretaan Komppikujaa pitkin koilliseen, Hakiantieltä länteen ja Svengipuiston viivytysrakenteen kautta etelään. Tässä tarkastelussa

Lisätiedot

LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN. Tilaaja Lidl Suomi Ky. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä

LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN. Tilaaja Lidl Suomi Ky. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Tilaaja Lidl Suomi Ky Asiakirjatyyppi Päivämäärä 15.12.2017 Viite 1510037649 LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN Tarkastus Päivämäärä 15.12.2017 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus

Lisätiedot

Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma

Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma TERVAJOEN KUNTA Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma Raportti, LUONNOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25776 Raportti, LUONNOS 1 (14) Havulinna Ella Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola IGS-FIN allasseminaari 11.10.2016 Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola 1 Hulevedet Hulevesi on rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyviä sade-

Lisätiedot

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Rakennetun, vettä läpäisemättömän pinnan lisääntyminen muuttaa sadevesien luontaista kiertoa ja äärevöittää hydrologisia olosuhteita. Se kasvattaa pintavalunnan

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu RAPORTTI 28.5.2014 IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 30.6.2014 Viite 1510007986 NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS NASTOLAN KUNTA ESISELVITYS Päivämäärä 30.6.20014

Lisätiedot

IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA

IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA FCG Finnish Consulting Group Oy NASTOLAN KUNTA IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA Raportti 0521-P10495 7.9.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Tuuli Vesanto / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 17.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Taustaa Turun kaupungin hulevesiohjelma

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA 1(5) MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 220 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Olli Jaakonaho, Uudenmaan ELY-keskus SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA KAAVOITUS, RAKENTEET, TOIMIVUUS JA HUOLTO

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Anna Räisänen / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 30.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Kuvaa ei voi näyttää nyt. Taustaa

Lisätiedot

Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet. Tontti-info Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen

Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet. Tontti-info Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet Tontti-info 20.4.2017 Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen Palojoen varren alue on osa laajempaa Metsäkaltevan yli 6000 asukkaan tulevaa asuntoaluetta

Lisätiedot

S-Market Epilä HULEVESISELVITYS. Tampere. Projektinumero 2014-44. Email: kylanpaa.hannu@gmail.com hannu.kylanpaa@raksu.net

S-Market Epilä HULEVESISELVITYS. Tampere. Projektinumero 2014-44. Email: kylanpaa.hannu@gmail.com hannu.kylanpaa@raksu.net Projektinumero 2014-44 HULEVESISELVITYS S-Market Epilä Tampere HRK Suunnittelu / HRK Konsultointi Oy Y-tunnus 2281508-3 Kotipaikka Tampere Osoite: Tasanteenkatu 67 B 33610 Tampere Puh. 0400 237 518 Email:

Lisätiedot

YLEISKAAVOJEN HULEVESIMÄÄRÄYKSET

YLEISKAAVOJEN HULEVESIMÄÄRÄYKSET YLEISKAAVOJEN HULEVESIMÄÄRÄYKSET hule-1 Alueelle rakennettava hulevesien viivytykseen ja puhdistamiseen varattava alue. Alueelle tulee johtaa Särkijärven valuma-alueelle sijoittuvilta rakennettaviksi tarkoitetuilta

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN LAADINTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ( MRL 63 )

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN LAADINTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ( MRL 63 ) In s i n ö ö r i - j a K i i n t e i s t ö t o i m i s t o H a v a n k a O y Keskuskatu 5, 39700 PARKANO p. 040 833 9275, 0400-234 349, 03-4482 702 email:havanka@kolumbus.fi http://www.kolumbus.fi/havanka

Lisätiedot

OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B. Oy Teboil Ab. Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus

OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B. Oy Teboil Ab. Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Vastaanottaja Oy Teboil Ab Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Päivämäärä Tammikuu 2017 OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B Tarkastus

Lisätiedot

Hulevesien hallinta Vuoreksen alueella

Hulevesien hallinta Vuoreksen alueella Hulevesien hallinta Vuoreksen alueella Hulevesifoorumi SYKE 21.10.2008 Perttu Hyöty, FCG Planeko OY Vuoreksen osayleiskaava alue Tampereen ja Lempäälän yhteisen Vuoreksen osayleiskaavan valmistelu aloitettiin

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus

Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus Asemakaava, Tampereen kaupunki Tiina Okkonen... Tistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty.. YKK Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus.. () SSÄLTÖ

Lisätiedot

YLÖJÄRVI ASEMAKAAVAN MUUTOS: Kirkonseudun Ojapuiston asemakaavan muutos (Siltatien ja Lähdevainiontien OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

YLÖJÄRVI ASEMAKAAVAN MUUTOS: Kirkonseudun Ojapuiston asemakaavan muutos (Siltatien ja Lähdevainiontien OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA YLÖJÄRVI ASEMAKAAVAN MUUTOS: 1 (5) YMPLTK. 4.2.2014 Kirkonseudun Ojapuiston asemakaavan muutos (Siltatien ja Lähdevainiontien eteläpuoli) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Suunnittelualue

Lisätiedot

Hatanpään sairaalan asemakaavan nro 8578 ehdotusvaiheen hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Donna id:

Hatanpään sairaalan asemakaavan nro 8578 ehdotusvaiheen hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Donna id: Hatanpään sairaalan asemakaavan nro 8578 ehdotusvaiheen Donna id: 1951431 Kaupunkiympäristön suunnittelu Pekka Heinonen 27.10.2017 27.10.2017 1(8) Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Tampereen kantakaupungin hulevesiohjelma

Lisätiedot

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA G:\AKVAT\Raivio\OASL1.doc 1/5 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaava koskee Raivion kaupunginosan vanhimman osan

Lisätiedot

RAPORTTI PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Seunalantien alueen asemakaavan hulevesiselvitys

RAPORTTI PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Seunalantien alueen asemakaavan hulevesiselvitys RAPORTTI PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Seunalantien alueen asemakaavan hulevesiselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 ALUEEN NYKYTILANNE... 2 2.1 Alueen ominaispiirteet... 2 2.2 Hulevesien hallinnan nykytilanne...

Lisätiedot

Tammelan hulevesiselvitys

Tammelan hulevesiselvitys Tammelan hulevesiselvitys Puhutaan Tammelan pihoista ja vesistä tilaisuus 13.6.2016 Perttu Hyöty, Sito Oy When infrastructure counts. Selvitysalue ja lähtökohtia työlle 2 Selvitysalueen muodostaa Tammelan

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut MÄNNIKKÖ III ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut MÄNNIKKÖ III ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(5) MÄNNIKKÖ III ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 251 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue

Lisätiedot

VIROLAISTEN JA PILKKAKUUSEN VALUMA-ALUEIDEN HULEVESIEN HALLINNAN YLEISSUUNNITELMA

VIROLAISTEN JA PILKKAKUUSEN VALUMA-ALUEIDEN HULEVESIEN HALLINNAN YLEISSUUNNITELMA FCG Planeko Oy TAMPEREEN KAUPUNKI VIROLAISTEN JA PILKKAKUUSEN VALUMA-ALUEIDEN HULEVESIEN HALLINNAN YLEISSUUNNITELMA Raporttiluonnos 0155-D2189 17.11.2008 FCG Planeko Oy Raportti I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 14-3 / HAKALAHDENKATU 56 JA JUNGSBORGINKATU 13

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 14-3 / HAKALAHDENKATU 56 JA JUNGSBORGINKATU 13 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 14-3 / HAKALAHDENKATU 56 JA JUNGSBORGINKATU 13 Ilmakuva lännestä. Asemakaavamuutosalueen likimääräinen

Lisätiedot

Tampere/ Kissanmaa/ 8480

Tampere/ Kissanmaa/ 8480 ID- numero 796 678 Hulevesiselvitys 24.01.2013 päivitetty 15.7.2014 2 (14) SISÄLLYSLUETTELO 1 Työn lähtökohdat...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät...3 1.2 Hulevesiin liittyvää sanastoa...3 2 Nykyinen

Lisätiedot

Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa

Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa Kuvitteellisessa Purola kaupungissa on hyvin monenlaista maankäyttöä. Kaupungista löytyy asuinalueita, teollisuusaluetta,

Lisätiedot

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 28.6.2012 Viite 82143065 ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS HOLLOLAN PORTTI, ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.6.2012, päivitetty

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys

HULEVESISELVITYS KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 24.7.2014 / Täydennetty 29.10.2014 Viite 1510002480-003 KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS VIITASAAREN

Lisätiedot

KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU

KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU Lamminrahkan eteläosan asemakaavaehdotuksen, kaava nro 785 (11.12.2018) liito-oravan kulkuyhteyksien (1-6) nykytilanne tarkistettiin

Lisätiedot

Kuva: Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut. Lapinrauniontie 3, Kaakkuri. Hulevesiselvitys

Kuva: Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut. Lapinrauniontie 3, Kaakkuri. Hulevesiselvitys Kuva: Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut Lapinrauniontie 3, Kaakkuri 23.5.2018 ALKUSANAT Lapinrauniontie 3:n hulevesiselvitys on laadittu palvelemaan kohteen asemakaavan laadintaa. Selvityksessä

Lisätiedot

Kaavoitus ja hulevesien hallinta Järvenpäässä. Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula

Kaavoitus ja hulevesien hallinta Järvenpäässä. Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula Kaavoitus ja hulevesien hallinta Järvenpäässä Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula 9.11.2016 9.11.2016 2 Lähtökohdat Järvenpään kaupungin hulevesisuunnitelma Hyväksytty kaupunkikehityslautakunnassa v. 2013

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 12.9.2006, tark. 8.3.2007

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 12.9.2006, tark. 8.3.2007 Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 12.9.2006, tark. 8.3.2007 AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI. KOIVISTONKYLÄ-5393

Lisätiedot

HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan

HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan Ilmastonmuutos ja kulttuuriympäristö II Mistä tarvitsemme tietoa? 25.11.2009 HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan Hannu Vikman, Hannu Vikman Consulting Termejä Hulevesi: Rakennetuilla

Lisätiedot

PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36

PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36 ORIMATTILAN KAUPUNKI PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS LUONNOS 9.2.2018 TARKISTETTU 19.3.2018 Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 15.3.2018 päivättyä ehdotusvaiheen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.6.2010 Muutettu 11.11.2010, 10.2.2012 KUNTA Euran kunta 050 Kylä Kirkonkylä 407 Korttelit osa 175, 186-197 Kaavan laatija REJLERS OY Aloite tai hakija Euran kunta

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu

LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu RAPORTTI 4.6.2014 LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry

Lisätiedot

Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma LOIMAAN KAUPUNKI Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 17.09.2013 Nahinlahden alue (Myllykylä) 1( 5) Kaava-alueen sijainti Ilmakuva kaava-alueesta. Mikä osallistumis-

Lisätiedot

lmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut - mitä Ilmasto-opas.fi tarjoaa

lmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut - mitä Ilmasto-opas.fi tarjoaa lmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut - mitä Ilmasto-opas.fi tarjoaa 11.10.2012 Projektijohtaja Pertti Tamminen Vuores Vuores Vuores kaupunkirakenteessa Vuores Vuores Topografia 13.7.2012 5.7.2012

Lisätiedot

SÄKYLÄ. Iso-Vimman asemakaavan muutos Osa korttelista 73. Turussa 14.1. 2011

SÄKYLÄ. Iso-Vimman asemakaavan muutos Osa korttelista 73. Turussa 14.1. 2011 SÄKYLÄ Iso-Vimman asemakaavan muutos Osa korttelista 73 Turussa 14.1. 2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 Telefax 010 241 4401 www.airix.fi Toimistot: Turku, Tampere, Espoo

Lisätiedot

VARASLAMMEN ALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

VARASLAMMEN ALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA VARASLAMMEN ALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 11.4.2019 SIJAINTI 200 m KAAVAMUUTOKSEN TAUSTA Joiltakin alueen kiinteistönomistajilta on tullut kyselyjä mahdollisuudesta liittää

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS ALUEEN ORTOKUVA 2011 1 Kohde Hakija/ Aloite Asemakaavan muutos: Nummi I B: Lamminrannan kaupunginosan kortteli 355

Lisätiedot

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.11.2007 Nähtävillä oloaika: 16.11.-7.12.2007 Mielipide 1, 2 7.12.2007, dnro: YPA: 9937/611/2007 Lahtinen Nora, 2 kpl Mielipide

Lisätiedot