5.3 Tiedonhankintamenetelmät ja tietojen analysointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "5.3 Tiedonhankintamenetelmät ja tietojen analysointi"

Transkriptio

1 Tiedonhankintamenetelmät ja tietojen analysointi Seuraavassa luvussa on kuvaus käytetyistä testeistä ja analysointimenetelmistä. Lopuksi tarkastellaan tutkimusasetelman sisäistä ja ulkoista validiteettia Testit M-testi Vuorovaikutuksen symmetrisyys: Päättelysäännöt OPETUSKOKEILU Mekaniikka 1 Newtonin III laki I-testi Kontekstin vaikutus vuorovaikutuksen symmetrisyyteen J-testi Vuorovaikutuksen symmetrisyys, kuviot, systeemin rajaaminen FCI-testi Opetuksen kokonaistehokkuus, normeerattu kasvutekijä Kuvio 26. Opetuskokeilussa käytetyt testit. Kuviossa 26 on esitetty testien pääasialliset tutkimuskohteet. FCI-voimakäsitystesti. Testi ei mittaa älykkyyttä, vaan pyrkii luotaamaan suorittajan uskomusjärjestelmää. Konstruktivistisen oppimiskäsityksen mukaan opetuksen tuloksellisuus paranee, jos tiedetään oppilaan ennakkokäsitykset. Näiden selvittämiseksi Hestenes, Wells ja Swackhamer kehittivät FCI-voimakäsitystestin (Hestenes ym. 1992a, ). Jatkossa FCI-voimakäsitystestistä voidaan käyttää lyhyenpää nimitystä FCI-testi. Newtonilaisen mekaniikan keskeinen käsite on voima. Testissä voiman ennakkokäsitykset on jaettu kuuteen luokkaan, jotka liittyvät kinematiikkaan, impetuskäsitteeseen, aktiiviseen voimaan, voima - vastavoima-pariin, vaikutusten ketjuuntumiseen ja muihin liikkeeseen kohdistuviin vaikutuksiin. Suurin osa testin kysymyksistä, joita on 30, liittyy voimaan ja sen vaikutuksiin.

2 111 Jokaisessa kysymyksessä on viisi vaihtoehtoa, ja vain yksi on oikea newtonilainen käsitys. Muut neljä vaihtoehtoa liittyvät vallitseviin ennakkokäsityksiin. Testauksessa käytettiin testin suomalaista käännöstä (Koponen, Jauhiainen & Lavonen 2000). Hestenes ym. (1992a) sekä Halloun ja Hestenes (1995) ovat tutkimuksissaan havainneet seuraavaa: 1. Lukiolaisten pistemääriin vaikuttavana päätekijänä ei ole matemaattinen tausta. 2. Esitestin pistemäärät ovat säännönmukaisesti alhaiset. 3. Jälkitestin pistemäärät eivät riipu opiskelijan sosioekonomisesta taustasta. 4. Perinteisesti opetettujen ryhmien kasvutekijä on pieni. 5. Opettajan pätevyydellä ei ole vaikutusta jälkitestin pistemäärään käytettäessä perinteisiä opetusmenetelmiä. 6. Jos testin tulos ylittää kynnysarvon 60 % maksimipisteistä, katsotaan oppilaan pystyvän ratkaisemaan probleemoja menestyksekkäästi. 7. Testin tulos 85 % osoittaa newtonilaisen mekaniikan hallintaa. M-testi. Kappaleiden ollessa kytkettyinä kytkentäkohdassa vaikuttavien voimien suuruuden ja suunnan määrittäminen voi olla vaikeaa, koska ihmisellä ei ole suoranaisia kokemuksia vastaavanlaisesta tilanteesta. Päättely voi perustua erilaisiin einewtonilaisiin käsityksiin, joihin liittyviä päättelysääntöjä tässä testissä pyritään selvittämään. Tutkimus perustuu Maloneyn (1984) soveltamaan sääntöarvioinniksi (rule assessment) kutsuttuun menetelmään. Sen proseduuriin kuuluu probleematyyppien määrittely ja niiden ratkaisemiseen kuuluvien sääntöjen selvittäminen. Säännöllä tarkoitetaan ongelman ratkaisussa käytettyä määrättyä ajatuskuviota tai strategiaa. Testin tehtävät ovat liitteessä 3a ja 3b; liitteessä 4 on päättelysääntöjen taulukko, jonka merkinnät voidaan tulkita seuraavien esimerkkien perusteella. Yleisen säännön mukaan kappale, joka aiheuttaa liikkeen tai johon kohdistuu liikkeen aiheuttava vuorovaikutus on syy ja toinen kappale vastaavasti vastustaa. Sanonta A vaikuttaa suuremmalla voimalla tarkoittaa seuraavaa: kuvion 27 mukaan jos A:n B:hen kohdistamaa voimaa merkitään F A : lla, niin on A( syy ) F A > F B.

3 112 B vastustaa A syy F A F B Kuvio 27. Työntö: A on syy vaikuttaen suuremmalla voimalla. Kuviossa 28 B vastustaa ja kohdistaa suuremman voiman A:han. Kuvion mukainen teksti on päättelytaulukossa: B( vas ) F B > F A tai m B > m A F B > F A. B vastustaa A syy F B F A Kuvio 28. Työntö: B vastustaa aiheuttaen suuremman voiman. Kuviossa 29 kappaletta B vedetään, joten B on syy ja A vastustaa. F B B syy A vastustaa F A Kuvio 29. Veto: A vastustaa aiheuttaen suuremman voiman. Systeemin liiketila, kappaleiden massat ja liikkeen aiheuttaja ( syy ) vaikuttivat voimakkaasti vuorovaikutuksen symmetrisyyden päättelyssä ja edellä mainitut yhdessä muodostivat kolmiosaisen päättelysäännön. Kytketyistä kappaleista on muodostettu kahdeksan probleematyyppiä, jotka ovat taulukossa 13. Taulukoissa 14 ja 15 on esimerkit perusteluista, jotka on luokiteltu luokkiin kolme ja kuusi.

4 113 TAULUKKO 13. M-testin probleematyypit. Systeemin tila Probleeman tyyppi Lepo 1. m A = m B, 2. m A m B Tasainen liike 2. m A = m B, 2. m A m B Tasaisesti kiihtyvä liike 3. m A = m B, 2. m A m B a) Suurempi kappale on liikkeen syy b) Suurempi kappale vastustaa a) Suurempi kappale on liikkeen syy b) Suurempi kappale vastustaa TAULUKKO 14. M-testi. Vastauksen liitteen 4 mukainen luokka on 3. Systeemin tila Tehtävä Voimien Perustelu suuruus Lepo 2,6 F A = F B..lepotila Tasainen liike 1,3,8 F A = F B..liike on tasaista Tasaisesti kiihtyvä liike 4,5,7 F A > F B tai F A < F B Jompikumpi kappaleista A tai B on liikkeen syy TAULUKKO 15. M-testi. Vastauksen liitteen 4 mukainen luokka on 6. Systeemin tila Tehtävä Voimien Perustelu suuruus Lepo 2,6 F A = F B..eivät liiku Tasainen liike 1,3,8 F A > F B F A > F B a) m A > m B, peruste massa b) m A = m B ja A on syy Tasaisesti kiihtyvä liike 4,5,7 F A > F B F A > F B a) m A ( syy ) < m B ( vas ) ja A on syy b) m A ( syy ) > m B ( vas ), perusteeksi vaihtuu massa I-testi. Kontekstilla on merkittävä vaikutus ajatteluun (Palmer 1997; Bransford, Brown & Cocking 1999, 66; Steinberg & Sabella 1997; Tao & Gunstone 1999).

5 114 Palmerin mukaan voiman käsite pitäisi opettaa varioimalla kontekstia, kuten kappaleen vauhtia, massaa, etenemissuuntaa, liukumista tai mahdollista pyörimistä kaltevalla tasolla ym. Testin tehtävissä taustalla oleva fysiikka on kaikissa sama, vain konteksti muuttuu. Käytettyjen tehtävien kontekstuaaliset piirteet on koottu taulukkoon 16. I-testin laadinnan lähtökohtana on ollut Baon tutkimuksissaan käyttämät tehtävät (Bao, Zollman, Hogg &Redish 2000). Tehtävän 4 samoin kuin jälkitestin tehtävät laadin itse. Esitestin tehtävien vastaavuudet ovat: T1(Bao) = T1(I), T4(Bao) = T2(I) ja T13(Bao) = T3 (I). Liitteessä 5 ovat sekä esi- että jälkitestin tehtävät. Tehtävissä oli b- kohta, jossa piti kuvailla tapahtumaa törmäyshetkellä ja pohtia, mitä tapahtuu törmäyksen jälkeen. Tässä julkaisussa ei käsitellä b-kohdan tuloksia. Tehtävän a- kohdassa on piirrettävä kuvio ja merkittävä kappaleeseen vaikuttavat voimat sekä perusteltava vastaus. TAULUKKO 16. I-testi, impulsiivinen voima, tehtävät 1-4. Kontekstuaalinen piirre Ennakkokäsitys T1: Nopeus Kappale, jolla on suurempi nopeus, vaikuttaa suuremmalla voimalla. Dominanssiperiaate. T2: Massa Kappale, jolla on suurempi massa, vaikuttaa suuremmalla T3: Voiman alkuperä, työntö voimalla. Dominanssiperiaate. Työnnön synnyttäjä, aktiivisempi osapuoli aiheuttaa suuremman voiman. Dominanssiperiaate. T4: Kiihtyvyys Kiihtyvä kappale vaikuttaa suuremmalla voimalla. Huom. T = tehtävä H- ja M-ryhmissä voiman käsitteen merkitys on rakennettu eri tavalla ennen Newtonin III lain opettamista. Tämän testin perusteella pyritään selvittämään, syntyykö H- ja M-ryhmän välillä ero, kun tutkitaan kontekstuaalisuuden vaikutusta oppilaiden käsityksiin vuorovaikutuksen symmetrisyydestä. Häviääkö vaikutus oppilaan ajattelussa, jolloin oppilaan voidaan ajatella käyttävän voiman käsitettä johdonmukaisesti? I-testissä analysoidaan ensin oppilaiden piirtämät voimakuviot, jotka jaetaan viiteen luokkaan. Luokat ilmenevät liitteestä 6, ja niiden kuvaukset ovat taulukossa 17.

6 115 TAULUKKO 17. I-testi. Kappaleisiin vaikuttavat voimat törmäyshetkellä. Voimakuvioiden luokittelu. Luokka A B C D E Kuvaus Kappaleet ovat kiinni toisissaan, ja voimavektorit on piirretty kappaleiden päihin tai kappaleiden sisälle. Kappaleet ovat kiinni toisissaan, ja voimavektorit on piirretty kappaleiden yläpuolelle. Kappaleet ovat erillään, ja voimavektorit on piirretty kappaleiden yläpuolelle tai kuviossa vain toinen voimavektori, tai vektorit puuttuvat tai kappaleita ei ole piirretty. Kappaleet ovat erillään, ja voimavektorit ovat kappaleiden välissä ja kiinni kappaleissa. Kappaleet ovat erillään, ja voimavektorit ovat kappaleiden välissä ja irti kappaleissa. Voimat eri suuret luokassa A1 B1 C1 D1 E1 J-testi. Testin perusteella pyritään selvittämään minkälaisia eroja ilmenee voima - vastavoima-parin ja systeemi - ympäristö-parin tunnistamisessa. Taulukkoon 18 on koottu testin oleelliset piirteet, ja tehtävät ovat liitteessä 7. TAULUKKO 18. J-testi, tehtävät 1-4. Voiman tyyppi Kontekstuaalinen piirre Ennakkokäsitys Impulsiivinen T1: Este Eloton olio ei aiheuta voimaa. Jatkuva T2: Kappale levossa tai liikkuu tasaisella vauhdilla Tukivoima vastavoimana, voima ja vastavoima vaikuttavat samaan kappaleeseen, pöytälauta estää putoamisen (Minstrell 1982). Jatkuva T3: Systeemin rajaus Voima ja vastavoima ovat systeemin ulkoisia, eivät kumoudu, systeemi kiihtyy. Jatkuva T4: Systeemin rajaus Voima ja vastavoima ovat systeemin sisäisiä, kumoutuvat, systeemi ei kiihdy. Huom. T = tehtävä. Tehtävissä oli piirrettävä kappaleeseen kohdistuvat voimat ja niiden vastavoimat oikeassa suhteessa toisiinsa nähden sekä nimettävä niiden aiheuttajat. Oppilaan on

7 116 kyettävä erottamaan systeemi ympäristöstään ja ymmärrettävä, että voima ja vastavoima kohdistuvat eri kappaleisiin. Koska voima ja vastavoima ovat yhtä suuria ja vastakkaissuuntaisia, miksi ne eivät kumoa toisiaan? Hewitt (2002, 72) pitää tärkeänä systeemin määrittelyä. Kun toinen kappale on systeemi, niin voima ja vastavoima eivät kumoudu, joten systeemi kiihtyy. Kun voima ja vastavoima ovat systeemin sisäisiä, ne kumoavat toisensa eikä systeemi kiihdy. Tähän liittyen sekä esi- että jälkitestissä on lisänä tehtävät 3b ja 4, joissa testataan Newtonin toista ja kolmatta lakia. Tehtävät on asetettu siten, että sopivalla rajauksella systeemi kiihtyy tai ei kiihdy, vaikka systeemin kappaleet liikkuvat toisiaan kohti. Testien ja tutkimuskysymysten välinen yhteys näkyy taulukosta 19. TAULUKKO 19. Tutkimuskysymykset ja testit. Tutkimuskysymys Testi Tutkimuskysymys 1.1 FCI-voimakäsitystesti Tutkimuskysymys 1.2 FCI-voimakäsitystesti Tutkimuskysymys 2.1 M-testi Tutkimuskysymys 2.2 M-testi, I-testi Tutkimuskysymys 2.3 J-testi Tutkimuskysymys 2.4 I-testi Analysointimenetelmät Kasvutekijä ja Cohenin d. Opetuksen tehokkuutta voidaan mitata normeeratulla kasvutekijällä <g> (Hake 1998a): % < S f > % < Si > < g >= 100% % < S > i % < G > = % < G > Max Kaaviossa %<S i > on luokan FCI-voimakäsitysesitestin pistemäärien keskiarvo ja %<S f > vastaavan jälkitestin pistemäärien keskiarvo prosentteina maksimipistemäärästä (<>-merkki tarkoitta koko luokan keskiarvoa). Normeerattu kasvutekijä kuvaa

8 117 absoluuttisen kasvun <G> suhdetta mahdolliseen kasvuun <G > Max.Kurssit ryhmitellään kasvutekijän perusteella kolmeen luokkaan: High-g -kurssit: <g> 0,7 Medium-g -kurssit: 0,3 <g> <0,7 Low-g -kurssit: <g> <0,3. Yksityisen oppilaan kasvutekijä määritellään seuraavasti (Hake 2002): jälkitesti % - esitesti % g = esitesti % Jälkitesti % tai esitesti % ilmaisee oppilaan saaman pistemäärän prosentteina FCIvoimakäsitystestin maksimipisteistä. Käsittelyn (opetus) vaikuttavuuden mittana voidaan pitää Cohenin d:tä (Cohen1988, 10) eli effect size : 2 < Spost > < Spre > ( pre + d =, pooled = pooled 2 2 post ) < S post > ja < S pre > ovat luokan oppilaiden FCI-voimakäsitysjälki- ja esitestin pistemäärien keskiarvot ja σ post sekä σ pre vastaavat keskihajonnat: Mitä suurempi on d:n arvo, sitä suurempi on poikkeaman aste, jossa tutkittava ilmiö esiintyy. Cohenin mukaan (1988, 24) vaikutus on pieni, kun d = 0,2; keskimääräinen, kun d = 0,5 ja suuri, kun d = 0,8. Haken mukaan mekaniikan kurssit voidaan FCI-voimakäsitystestin tulosten mukaan jakaa kahteen ryhmään. Perinteisillä menetelmillä opetettujen kurssien kasvutekijöiden keskiarvojen keskiarvo on <<g>> = 0,23 ± 0,04 s.d., ja vuorovaikutteisilla menetelmillä <<g>> = 0,48 ± 0,14 s.d., missä s.d. on keskipoikkeama. (Hake 1998a.) Samanlaisiin tuloksiin ovat päässeet myös Saul ja Redish (1998) omissa tutkimuksissaan. Heillä workshop-tyyppisessä opetusmenetelmässä normeerattu

9 118 kasvutekijä oli <g> = 0,41 ± 0,02 s.d. ja perinteisillä menetelmillä opetetulla joukolla 0,16 ± 0,03 s.d. Haken tutkimuksessa yhtään kurssia ei osunut High-g :n alueelle. Keskiarvojen eron testaamisessa on käytetty t-testiä. Tässä testissä perusjoukon keskihajontaa ei tunneta tai otoskoko on pieni (< 30).χ 2 -testiä on käytetty tilanteissa, joissa halutaan saada selville onko joillakin tilastomuuttujilla yhteyttä toisiinsa, toisin sanoen riippuvatko muuttujien arvot toisistaan. χ 2 -testissä verrataan havaittuja arvoja sellaisiin teoreettisiin arvoihin, jotka saadaan, kun oletetaan, että mitään yhteyttä ei ole Tiedonhankintamenetelmien arviointi McDermottin ja Redishin mielestä fysiikan opetuksen tutkiminen poikkeaa varsinaisesta fysiikan tutkimuksesta. Kaikkia muuttujia ei voida tunnistaa eikä kontrolloida. Luokkahuone, opettaja ja oppilaat ovat kompleksinen systeemi, joihin liittyvät muuttujat ovat osin tuntemattomia. Tuottaa vaikeuksia määrittää aikaisempien kokemusten ja kulttuurin vaikutusta oppilaisiin ja opettajiin. Oppilaan saama aikaisempi koulutus voi vaikuttaa siihen, miten hän tulkitsee saamaansa opetusta. Tästä kaikesta seuraa, että kontrolloidun kokeen suoritus on vaikeaa. Mittaväline on vahvassa vuorovaikutuksessa tutkittavien kanssa. Periaatteessa mittalaitteen vaikutus systeemiin pitäisi pystyä eliminoimaan mahdollisimman hyvin; toisaalta oppilaan ajatusten selvittäminen edellyttää häneen kohdistuvaa voimakasta vaikuttamista. Pelkkä numeerinen data voi johtaa harhaan, ellei selvitetä, miten oppilas ajattelee. Pienryhmissä voidaan tunnistaa sekä käsitteisiin että ajatteluun liittyviä vaikeuksia, jotka saattaisivat jäädä havaitsematta suuremmissa ryhmissä. Toisaalta pienissä ryhmissä saadut tulokset voivat olla vain sille ryhmälle ominaisia, eikä niitä voida yleistää. (McDermott & Redish 1999.) Tutkimuksen validiteetti voidaan pukea kysymyksen muotoon: kuinka hyvin mitataan sitä, mitä on tarkoitus mitata. Validiteetti jaetaan sekä sisäiseen eli koeasetelman toimivuuteen että ulkoiseen validiteettiin eli tulosten yleistettävyyteen. Reliabiliteetti on sitä parempi, mitä vähemmän sattumalla on osuutta mittaustuloksissa. (Kari & Huttunen 1981, 68-72; Cohen & Manion 1989, ; Cook & Cambell, 1979). Testit. FCI-voimakäsitystestin kysymysten validiteetti ja reliabiliteetti on varsin huolellisesti tarkastettu sekä USA:ssa (Hake 1998a) että Suomessa (Koponen ym. 2000).

10 119 M-testi on suunniteltu Maloneyn artikkelin pohjalta. Hän perustelee testin pätevyyttä sillä, että kaikissa tehtävissä on samat kysymykset ja vastausvaihtoehdot. Lisäksi vaihtoehdon valinta on perusteltava.(maloney 1984, 42.) Tässä tutkimuksessa oli sekä esi- että jälkitestissä kahdeksan tehtävää, joista jokaisessa kolme vaihtoehtoa. Tehtävien järjestys sekä kussakin tehtävässä vaihtoehtojen järjestys arvottiin. I-esitestin kysymykset 1, 2, 3 olivat käännöksiä (Bao, Zollman, Hogg & Redish 2000 ). Testin validiteetti oli tarkastettu pyytämällä koehenkilöitä ensin ratkaisemaan tehtävä ja sen jälkeen selittämään käyttämänsä ajattelutavan. Tutkimuksen tekijöiden mukaan valittu vaihtoehto ja oppilaan käyttämä ajattelu olivat keskenään johdonmukaisia. Suomenkielistä käännöstä ei ole tarkastettu. Tehtävän 4 ja kaikki jälkitestin tehtävät suunnittelin itse. Testin suorituksen aikana ei oppilailla ollut kysyttävää. J-testin tehtävät suunnittelin itse. Sekä M-, I- että J-testissä fysiikka on sama, Newtonin III laki, vain konteksti muuttuu. Newtonin kolmas laki on käsitteenä selkeä. Testin kysymykset kohdistuvat voimien keskinäiseen suuruuteen ja niiden kohdistumiseen. Sen seikan selvittäminen, onko koehenkilö ymmärtänyt lain ilmaiseman käsitteen, on jokseenkin suoraviivaista. Henkilö joko ymmärtää lain tai sitten hänellä on jokin ennakkokäsitys, jonka perusteella kappaleiden toisiinsa kohdistamat voimat määrätään. Esitestien tulosten yhtäläisyys kansainvälisten tutkimusten kanssa viittaa siihen, että testit mittaavat sitä, mitä on tarkoitus mitata. Kun lisäksi joka kerta on perusteltava vastaus, arvaamisen mahdollisuus vähenee. Tulosten tulkintaa parantavat opiskelijoiden suorat lainaukset, jotka on arkistoitu. FCI-testissä valitaan vain oikea vaihtoehto, jota ei perustella ja joka voi perustua arvaamiseen. Tutkimusasetelman sisäinen validiteetti. (Kari & Huttunen 1981, 68-72; Cohen & Manion 1989, ; Cook & Cambell, 1979). a) Jokin ennalta arvaamaton tapahtuma pääsee vaikuttaa koetulokseen. Kokeilun yhteydessä ei tapahtunut mitään normaalista kouluelämästä poikkeavaa. b) Kehitysmuuttujat. Tällaisia tekijöitä ovat vanheneminen, väsyminen ja vireystilan muutokset. Kokeilujakso oli kuuden viikon mittainen, josta viisi viikkoa oli etenevää opetusta. On selvää, että ryhmissä tapahtuu vireystilan muutoksia ja väsymistä. Missään pitkäkestoisessa kokeilussa tätä ei voi välttää. H-ryhmän FCI-jälkitesti ja J-testi olivat koeviikon viimeisenä päivänä, perjantaina alkaen klo 12. Tämän ryhmän vireystila oli varmasti heikompi kuin M-ryhmän, jonka vastaavat testit olivat saman viikon tiistaina. Nykyisessä luokattomassa ja koeviikkoa käyttävässä lukiossa on jokseenkin

11 120 mahdotonta järjestää testejä siten, että edellä mainitut tekijät olisivat hyvin kontrolloituja. Toisaalta tutkimuksen tarkoitus oli juuri selvittää, missä määrin osaamisessa on tapahtunut muutoksia (Cook & Campbell 1979). c) Mittaamisella itsellään saattaa olla opetusvaikutusta. Jos näin on, niin vaikutus on sama molemmissa ryhmissä. Koska opetusmalli oli sama ja täsmälleen samat testit pidettiin lähes yhtä aikaa, voidaan olettaa vaikutusten olevan yhtäläiset. Testikysymyksiä ei selitetty eikä testin tuloksia annettu oppilaille. Lisäksi mittauskertoja oli niin vähän, että oppimisvaikutusta tuskin oli. Toisaalta kaiken toiminnan tarkoitushan on oppimistulosten parantaminen. d) Mittausväline voi muuttua mittausominaisuuksiltaan. Kutakin testiä, lukuun ottamatta M-esitestiä, käytettiin vain kerran. Ei ole todennäköistä, että muutoksia olisi tapahtunut. Kaikkien testien kysymysten fysiikka pysyi samana eli selvitettiin Newtonin kolmannen lain ymmärtämistä. Ideana on, että huolimatta kontekstin muutoksista, oikea vastaus perusteluineen noudattaa tiettyä vakiokaavaa. e) Tilastollinen regressioharha. Tämä tulee kysymykseen silloin, kun koeryhmät on muodostettu ääritapauksista. Tässä kokeilussa nämä ryhmät eivät olleet ääritapauksia vaan tavallisen maaseutulukion opiskelijoita. f) Koehenkilöiden erilainen valikoituminen vertailtaviin ryhmiin. Koeryhmissä ei ollut erityisesti valittuja tai vapaaehtoisia henkilöitä. g) Koehenkilöiden kato. Kurssin aikana kummastakaan ryhmästä ei eronnut oppilaita. Jokainen oppilas osallistui jokaiseen testiin. Poissaoloja oli keskimäärin 1h/oppilas molemmissa ryhmissä. h) Virhelähteiden mahdolliset yhteisvaikutukset. Tällainen voisi tapahtua silloin, kun ryhmät ovat yhteiskuntaluokkien ym. suhteen erilaisia, minkä seurauksena toinen ryhmä oppisi nopeammin. Maaseudulla sosiaaliset ero eivät ole niin suuria kuin kaupungissa, joten tämän vaikutuksen suhteen ryhmät ovat tasavertaisia. Toisaalta eettisesti olisi arveluttavaa valita ryhmät esimerkiksi edellä mainituilla perusteilla. Tutkimusasetelman ulkoinen validiteetti. a) Alkumittaus saattaa lisätä tai vähentää koehenkilöiden herkkyyttä opetusmenetelmän vaikutuksille. Ellei alkumittausta tehdä, on jälkitestin tulosten eroa vaikea selittää. Jos ero on, se voidaan katsoa syntyneen joko käsittelystä tai ryhmien välisestä erosta tai molemmista. FCI-testin henkilökohtaista kasvutekijää ei pystytä muodostamaan ilman esitestiä.

12 121 b) Koehenkilöiden otannan valikointiharha. Voidaanko saatuja tuloksia yleistää? Ryhmät ovat pieniä, ja näin ollen tulosten yleistettävyyden suhteen on oltava varovainen. Ryhmiä ei valittu millään erityisellä kriteerillä eikä myöskään satunnaisesti. Lisäksi on huomattava, että molempiin ryhmiin kuuluvia oppilaita oli opettanut sama kokenut opettaja kaikki edelliset kurssit. Ryhmillä on ollut sama oppikirja ensimmäisestä kurssista alkaen. c) Koehenkilöt ovat jossakin määrin herkkiä kaikille uusille tutkimuksessa käytetyille menetelmille. Kaikissa tämän tyyppisissä tutkimuksissa tulisi eliminoida Hawthornen ja John Henryn efektit. Edellisessä ryhmän suorituskyky kohoaa ryhmään kohdistetun huomion seurauksena. Jälkimmäisessä vertailuryhmä alkaa kilpailla tutkittavan ryhmän kanssa, jolloin tulokset paranevat ainakin väliaikaisesti. Kokeilun missään vaiheessa oppilaille ei kerrottu, että he ovat mukana kokeilussa. Koulussa kokeilusta tiesivät vain rehtori ja tutkimuksen tekijä. Lisäksi tutkimuksen tekijä ei ollut opettanut kahta M-ryhmän oppilasta luukuun ottamatta ketään muuta ryhmiin kuuluvaa oppilasta. Kurssin alussa kerrottiin, että jatkossa fysiikan eri kursseilla tullaan testaamaan ja testit kuuluvat normaaliin opetusrutiiniin. Näin pyrittiin välttämään edellä mainitut vaikutukset. Onko siten oikein, että oppilaille ei kerrota kokeilusta? Tässä tutkimuksessa lähdettiin siitä, että tutkimustulokset ovat lähempänä koulun arkipäivää, jos opetuskokeilusta ei kerrota. Lisäksi Haken (1998a) tutkimukset olivat osoittaneet, että vuorovaikutteinen opetusmalli edistää käsitteellistä ymmärtämistä enemmän kuin perinteinen opetusmalli. Voitiin siis olettaa, että oppimistulokset eivät merkittävässä määrin heikkenisi aikaisempiin tuloksiin nähden. Monivalintatehtävät eivät välttämättä mittaa ymmärtämisen eri tasoja vaan hedelmällisempi tapa lähestyä asiaa olisi oppilaiden kirjallisiin vastauksiin tutustuminen ja niiden luokittelu SOLO-taksonomian pohjalta (Jackson 1998), (luku 2.4). Tässä tutkimuksessa taksonomiaa sovellettiin kahden kappaleen törmäystilanteen jatkokuvauksen arvioinnissa. Oppilaiden liian niukat vastaukset olivat ongelma. Tähän oli luultavasti kaksi syytä: aikapula ja oppilaiden puutteellinen kyky vastata kirjallisesti tämän tyyppisin tehtäviin. Edellä mainituista syistä oppilaiden vastauksien antama informaatio täydentää kokonaiskuvaa. Tutkimusasetelma poikkeaa kasvatustieteellisessä kokeellisessa tutkimuksessa yleensä käytetystä näennäiskokeellisesta koeasetelmasta, koska vertailuryhmää ei ole. Tätä puutetta on korjattu vertaamalla FCI-voimakäsitystestin perusteella saatua normeerattua kasvutekijää kansainvälisiin vastaaviin arvoihin. Sama koskee myös

13 122 muiden testien tuloksia mikäli se on ollut mahdollista. Tutkimuksella ei ole pyritty testaamaan jotakin teoriaa tai hypoteesia vaan tarkastelemaan, millaista oppimista erilaiset lähestymistavat synnyttävät. Tämän tiedon perusteella opetuskäytäntöjä voidaan muuttaa siten, että mekaniikan oppimistulokset ymmärtämisen tasolla olisivat paremmat. Kokeellisen tutkimusotteen kaltaisia tutkimusotteita ovat vaikuttamistutkimukset. Sen alalajeja ovat mm. interventiotutkimus ja toimintatutkimus. Edellisessä selvitetään, mitä muutoksia jokin määräajan kestävä vaikuttamisohjelma tuottaa. Tavoitteena on pysyvien muutosten aikaansaaminen. Toimintatutkimuksessa tutkittavan ja tutkijan suhde on esimerkiksi oppilaan ja opettajan suhde, joka on muuttunut työtoveruudeksi. Tässä tutkimuksessa opettajan ja oppilaan suhde ei ollut työtoveruutta: oppilaat eivät osallistuneet kurssien suunnitteluun. Edellisen perusteella tämä tutkimus on sekä interventio- että toimintatutkimus, jälkimmäinen siinä mielessä että sekä tutkija että opettaja ovat sama henkilö. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, mitä käsityksiä oppilailla on Newtonin III laista ja miten käytetty lähestymistapa, kun opetusmenetelmä pidetään vakiona, muutti näitä ennakkokäsityksiä. Tutkimuksen ulkoista pätevyyttä voidaan arvostella sillä perusteella, että tutkija ja opettaja ovat sama henkilö. Kuitenkin esimerkiksi Hestenes ym. (1992a) suoritti päteväksi havaittua tutkimusta olemalla sekä opettaja että tutkija. Tässä tutkimuksessa ei testattu hypoteesia, vaan tulokset koskevat kahta ryhmää tiettynä ajanjaksona. Testeissä mitattiin Newtonin kolmannen lain ymmärtämistä, ja pyrittiin selvittämään kahden erilaisen lähestymistavan tehokkuutta. Saavutettiin tulos, kun kurssi suunniteltiin tietyllä tavalla. Jos kaikkia ulkoisen validiteetin uhkia pidetään todellisina, tutkimuksen tuloksia ei ole mahdollista yleistää. Tästä seuraa, että vain harvoja tutkimuksia voitaisiin suorittaa. On parempi saada jotakin tietoa, kuin jättää asia tutkimatta. Redishin (1994) mielestä pienikin otos kognitiivisessa tutkimuksessa voi antaa arvokasta tietoa jatkotutkimuksia ajatellen. Tämä tutkimus antaa vain viitteitä kahden lähestymistavan mahdollisesta vaikutuksesta oppilaiden ennakkokäsityksiin Newtonin kolmannen lain kontekstissa. Testien validisuutta lisää se, että kaikki oppilaiden antamat perustelut kirjattiin ylös juuri siinä muodossa, kuin ne ilmenivät heidän vastauspapereissaan. Samaa seikkaa Melzer on korostanut Lisäksi hän on kiinnittänyt huomiota käytettyyn

14 123 otoskokoon tai noudatettuun protokollaan. Ne voivat olla riittämättömiä, jotta käsittelyn vaikutus olisi tilastollisessa mielessä merkitsevä. ( Melzer n.d.) Metsämuuronen kiinnittää huomiota riskitasoihin. Hänen mielestään ihmistieteissä riskitaso 0,05 on riittävä. Tämän mukaan, kun hylkäämme nollahypoteesin, riski sille, että nollahypoteesi pitikin paikkansa, on 5 %. Tässä yhteydessä hän kiinnittää huomiota riskitason sanalliseen ilmaisuun melkein merkitsevä, joka on erittäin harhaanjohtava, sillä se viittaa terminä siihen, että todellista tilastollista merkitsevyyttä ei testauksessa olisi ilmennyt lainkaan _ ero on vain MELKEIN merkitsevä. Hän suosittaa käytettäväksi vain sanallista ilmaisua tilastollisesti merkitsevä (p = 0,023) tai tilastollisesti merkitsevä (p < 0,0001) ja johtopäätösten teon jätettäväksi lukijalle itselleen. (Metsämuuronen 2003, ) Tässä tutkimuksessa käytetään vielä vanhoja ilmaisuja. M-esitestissä joidenkin oppilaiden perustelujen tulkinta oli vaikeaa. Kuitenkin tulkitsija pystyi luokittelemaan oppilaan vastauksen liitteen 4 mukaiseen luokkaan. Rinnakkaisluokittelijaa ei käytetty, koska suurin osa oppilaista perusteli valintansa lyhyesti ja perustelu oli jokin vallitseva ennakkokäsitys. Lisäksi oppilaan käyttämän päättelysäännön muutos oli vain yksi osa M-testin antamasta informaatiosta. Lopputuloksena kaikilla pitäisi olla sama perustelu: Newtonin III laki. Testitulosten samankaltaisuus aikaisempiin tutkimuksiin lisää validisuutta. Kaikki testeihin liittyvät alkuperäiset vastaukset ja yhteenvedot ovat talletetut. Koulun fysiikan kokeissa ei ole useinkaan kvalitatiivisia tehtäviä. Perinteisessä fysiikan opetuksessa pääpaino on laskemisessa. Voidaan väittää, että ymmärtämistä mittaavat tehtävät ovat turhia ja kaukana todellisuudesta. Kuitenkin mekaniikan kurssin menestyksellinen suorittaminen edellyttää sekä ymmärtämistä että probleeman ratkaisussa tarvittavia prosessuaalisia taitoja. Testien luotettavuus testausajan suhteen on hyvä, sillä kukaan ei valittanut ajan puutetta. Ennen testin loppua varmistettiin, että kaikkiin kohtiin oli annettu vastaus ja aikaa oli ollut riittävästi. Testit lopetettiin yhtä aikaa, ja vasta tämän jälkeen voi poistua luokasta. Kurssin reliabiliteettia lisää se, että sama opettaja opetti molempia ryhmiä. Opetusmalli pyrittiin pitämään niin vakiona kuin mahdollista. Molemmissa ryhmissä laskettiin lähes 100 %:isesti samat kotilaskut. Jos kotitehtävää ei ehditty tunnilla käsitellä, sen ratkaisu jaettiin monisteena. Kotitehtävävihot tarkastettiin kurssin päättyessä.

6 TARKASTELU. 6.1 Vastaukset tutkimusongelmiin

6 TARKASTELU. 6.1 Vastaukset tutkimusongelmiin 173 6 TARKASTELU Hahmottavassa lähestymistavassa (H-ryhmä) käsitteen muodostamisen lähtökohtana ovat havainnot ja kokeet, mallintavassa (M-ryhmä) käsitteet, teoriat sekä teoreettiset mallit. Edellinen

Lisätiedot

5.4.3 I-testi, impulsiivinen voima

5.4.3 I-testi, impulsiivinen voima 148 5.4.3 I-testi, impulsiivinen voima Seuraavassa tarkastellaan testin tuloksia ja oppilaiden antamia perusteluja. Kuvioiden lyhenteiden tulkinnassa voi käyttää apuna taulukkoa 31. TAULUKKO 31. Kuvioissa

Lisätiedot

5 OPETUSKOKEILU JA SEN VAIKUTUSTEN SELVITTÄMINEN

5 OPETUSKOKEILU JA SEN VAIKUTUSTEN SELVITTÄMINEN 101 5 OPETUSKOKEILU JA SEN VAIKUTUSTEN SELVITTÄMINEN Hahmottava ja mallintava lähestymistapa muodostavat mielenkiintoisen vastakkainasettelun tavasta opettaa fysiikkaa. Edellisen lähtökohtana ovat havainnot

Lisätiedot

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti Harjoitustyön ohje Tehtävänäsi on laatia tutkimussuunnitelma. Itse tutkimusta ei toteuteta, mutta suunnitelman tulisi

Lisätiedot

r = 0.221 n = 121 Tilastollista testausta varten määritetään aluksi hypoteesit.

r = 0.221 n = 121 Tilastollista testausta varten määritetään aluksi hypoteesit. A. r = 0. n = Tilastollista testausta varten määritetään aluksi hypoteesit. H 0 : Korrelaatiokerroin on nolla. H : Korrelaatiokerroin on nollasta poikkeava. Tarkastetaan oletukset: - Kirjoittavat väittävät

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUKSESTA VOIMAAN JA EDELLEEN LIIKKEESEEN. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka, luento Kari Sormunen

VUOROVAIKUTUKSESTA VOIMAAN JA EDELLEEN LIIKKEESEEN. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka, luento Kari Sormunen VUOROVAIKUTUKSESTA VOIMAAN JA EDELLEEN LIIKKEESEEN Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka, 1.-2. luento Kari Sormunen Mitä yhteistä? Kirja pöydällä Opiskelijapari Teräskuulan liike magneetin lähellä

Lisätiedot

Harjoitus 7: NCSS - Tilastollinen analyysi

Harjoitus 7: NCSS - Tilastollinen analyysi Harjoitus 7: NCSS - Tilastollinen analyysi Mat-2.2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt Syksy 2006 Mat-2.2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Harjoituksen aiheita Tilastollinen testaus Testaukseen

Lisätiedot

Perimmäinen kysymys. Työllistämisen tukitoimien vaikuttavuuden arvioinnista. Mitkä ovat tukitoimen X vaikutukset Y:hyn? Kari Hämäläinen (VATT)

Perimmäinen kysymys. Työllistämisen tukitoimien vaikuttavuuden arvioinnista. Mitkä ovat tukitoimen X vaikutukset Y:hyn? Kari Hämäläinen (VATT) Työllistämisen tukitoimien vaikuttavuuden arvioinnista Kari Hämäläinen (VATT) VATES päivät, 5.5.2015 Perimmäinen kysymys Mitkä ovat tukitoimen X vaikutukset Y:hyn? 1 Kolme ehtoa kausaaliselle syy seuraussuhteelle

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUKSESTA VOIMAAN JA EDELLEEN LIIKKEESEEN. Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet (mat/fys/kem suunt.), luento 1 Kari Sormunen

VUOROVAIKUTUKSESTA VOIMAAN JA EDELLEEN LIIKKEESEEN. Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet (mat/fys/kem suunt.), luento 1 Kari Sormunen VUOROVAIKUTUKSESTA VOIMAAN JA EDELLEEN LIIKKEESEEN Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet (mat/fys/kem suunt.), luento 1 Kari Sormunen Vuorovaikutus on yksi keskeisimmistä fysiikan peruskäsitteistä

Lisätiedot

Tekijä(t) Vuosi Nro. Arviointikriteeri K E? NA

Tekijä(t) Vuosi Nro. Arviointikriteeri K E? NA JBI: Arviointikriteerit kvasikokeelliselle tutkimukselle 29.11.2018 Tätä tarkistuslistaa käytetään kvasikokeellisen tutkimuksen metodologisen laadun arviointiin ja tutkimuksen tuloksiin vaikuttavan harhan

Lisätiedot

NEWTONIN LAIT MEKANIIKAN I PERUSLAKI MEKANIIKAN II PERUSLAKI MEKANIIKAN III PERUSLAKI

NEWTONIN LAIT MEKANIIKAN I PERUSLAKI MEKANIIKAN II PERUSLAKI MEKANIIKAN III PERUSLAKI NEWTONIN LAIT MEKANIIKAN I PERUSLAKI eli jatkavuuden laki tai liikkeen jatkuvuuden laki (myös Newtonin I laki tai inertialaki) Kappale jatkaa tasaista suoraviivaista liikettä vakionopeudella tai pysyy

Lisätiedot

5-2. a) Valitaan suunta alas positiiviseksi. 55 N / 6,5 N 8,7 m/s = =

5-2. a) Valitaan suunta alas positiiviseksi. 55 N / 6,5 N 8,7 m/s = = TEHTÄVIEN RATKAISUT 5-1. a) A. Valitaan suunta vasemmalle positiiviseksi. Alustan suuntainen kokonaisvoima on ΣF = 19 N + 17 N -- 16 N = 0 N vasemmalle. B. Valitaan suunta oikealle positiiviseksi. Alustan

Lisätiedot

ABHELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

ABHELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Tilastollinen testaus Tilastollinen testaus Tilastollisessa testauksessa tutkitaan tutkimuskohteita koskevien oletusten tai väitteiden paikkansapitävyyttä havaintojen avulla. Testattavat oletukset tai

Lisätiedot

Suhteellinen nopeus. Matkustaja P kävelee nopeudella 1.0 m/s pitkin 3.0 m/s nopeudella etenevän junan B käytävää

Suhteellinen nopeus. Matkustaja P kävelee nopeudella 1.0 m/s pitkin 3.0 m/s nopeudella etenevän junan B käytävää 3.5 Suhteellinen nopeus Matkustaja P kävelee nopeudella 1.0 m/s pitkin 3.0 m/s nopeudella etenevän junan B käytävää P:n nopeus junassa istuvan toisen matkustajan suhteen on v P/B-x = 1.0 m/s Intuitio :

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA VOIMA

VUOROVAIKUTUS JA VOIMA VUOROVAIKUTUS JA VOIMA Isaac Newton 1642-1727 Voiman tunnus: F Voiman yksikkö: 1 N (newton) = 1 kgm/s 2 Vuorovaikutus=> Voima Miten Maa ja Kuu vaikuttavat toisiinsa? Pesäpallon ja Maan välinen gravitaatiovuorovaikutus

Lisätiedot

Ajattelutaitojen interventiosta 1.-luokan oppilaille - pilottitutkimus

Ajattelutaitojen interventiosta 1.-luokan oppilaille - pilottitutkimus AJATELLAAN! Ajattelutaitojen interventiosta 1.-luokan oppilaille - pilottitutkimus Risto Hotulainen & co Opettajankoulutuslaitos/Erityispedagogiikka 17.3.2016 1 AJATTELUTAITOJEN HARJOIT- TAMISESTA (meidän

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSKOE I Mekaniikka, 8. luokka

FYSIIKAN HARJOITUSKOE I Mekaniikka, 8. luokka FYSIIKAN HARJOITUSKOE I Mekaniikka, 8. luokka Oppilaan nimi: Pisteet: / 77 p. Päiväys: Koealue: kpl 13-18, s. 91-130 1. SUUREET. Täydennä taulukon tiedot. suure suureen tunnus suureen yksikkö matka aika

Lisätiedot

Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit Johdanto. TKK (c) Ilkka Mellin (2005) 1

Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit Johdanto. TKK (c) Ilkka Mellin (2005) 1 Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit Johdanto TKK (c) Ilkka Mellin (2005) 1 Koesuunnittelu: Johdanto Johdattelevia esimerkkejä Tilastolliset kokeet TKK (c) Ilkka Mellin (2005) 2 Koesuunnittelu: Johdanto

Lisätiedot

Vedetään kiekkoa erisuuruisilla voimilla! havaitaan kiekon saaman kiihtyvyyden olevan suoraan verrannollinen käytetyn voiman suuruuteen

Vedetään kiekkoa erisuuruisilla voimilla! havaitaan kiekon saaman kiihtyvyyden olevan suoraan verrannollinen käytetyn voiman suuruuteen 4.3 Newtonin II laki Esim. jääkiekko märällä jäällä: pystysuuntaiset voimat kumoavat toisensa: jään kiekkoon kohdistama tukivoima n on yhtäsuuri, mutta vastakkaismerkkinen kuin kiekon paino w: n = w kitka

Lisätiedot

MTTTA1 Tilastomenetelmien perusteet 5 op Luento Kokonaisuudet johon opintojakso kuuluu

MTTTA1 Tilastomenetelmien perusteet 5 op Luento Kokonaisuudet johon opintojakso kuuluu 10.1.2019/1 MTTTA1 Tilastomenetelmien perusteet 5 op Luento 10.1.2019 1 Kokonaisuudet johon opintojakso kuuluu https://www10.uta.fi/opas/opintojakso.htm?rid=14600 &idx=1&uilang=fi&lang=fi&lvv=2018 10.1.2019/2

Lisätiedot

Vuorovaikutuskaavion ja voimakuvion muodostamista ja Newtonin 3. lain osaamista testaavia tehtäviä

Vuorovaikutuskaavion ja voimakuvion muodostamista ja Newtonin 3. lain osaamista testaavia tehtäviä Vuorovaikutuskaavion ja voimakuvion muodostamista ja Newtonin 3. lain osaamista testaavia tehtäviä 1. a) Piirrä laskuvarjohyppääjälle ja kelluvalle korkille vuorovaikutuskaaviot, jossa on myös vuorovaikutustyyppi

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012 Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012 LIIKE Jos vahvempi kaveri törmää heikompaan kaveriin, vahvemmalla on enemmän voimaa. Pallon heittäjä antaa pallolle heittovoimaa, jonka

Lisätiedot

Luentokalvoja tilastollisesta päättelystä. Kalvot laatinut Aki Taanila Päivitetty 30.11.2012

Luentokalvoja tilastollisesta päättelystä. Kalvot laatinut Aki Taanila Päivitetty 30.11.2012 Luentokalvoja tilastollisesta päättelystä Kalvot laatinut Aki Taanila Päivitetty 30.11.2012 Otanta Otantamenetelmiä Näyte Tilastollinen päättely Otantavirhe Otanta Tavoitteena edustava otos = perusjoukko

Lisätiedot

Tutkimusten mukaan opiskelijoilla on monia

Tutkimusten mukaan opiskelijoilla on monia Vuorovaikutuskaavion käyttö voimakäsitteen opetuksessa Asko Mäkynen, FT, matematiikan ja fysiikan lehtori, apulaisrehtori, Kurikan lukio Kirjoittaja väitteli 25.4.2014 Jyväskylän yliopistolla vuorovaikutuskaavion

Lisätiedot

TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI. LTKY012 Timo Törmäkangas

TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI. LTKY012 Timo Törmäkangas TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI LTKY012 Timo Törmäkangas JAKAUMAN MUOTO Vinous, skew (g 1, γ 1 ) Kertoo jakauman symmetrisyydestä Vertailuarvona on nolla, joka vastaa symmetristä jakaumaa (mm. normaalijakauma)

Lisätiedot

Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin

Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin Kari Eloranta 2016 Jyväskylän Lyseon lukio 11. tammikuuta 2016 Kokeen rakenne Fysiikan kokeessa on 13 tehtävää, joista vastataan kahdeksaan. Tehtävät 12 ja 13 ovat

Lisätiedot

Käsitteistä. Reliabiliteetti, validiteetti ja yleistäminen. Reliabiliteetti. Reliabiliteetti ja validiteetti

Käsitteistä. Reliabiliteetti, validiteetti ja yleistäminen. Reliabiliteetti. Reliabiliteetti ja validiteetti Käsitteistä Reliabiliteetti, validiteetti ja yleistäminen KE 62 Ilpo Koskinen 28.11.05 empiirisessä tutkimuksessa puhutaan peruskurssien jälkeen harvoin "todesta" ja "väärästä" tiedosta (tai näiden modernimmista

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 16.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Translaatioliikkeen kinetiikka (Kirjan luvut 12.6, 13.1-13.3 ja 17.3) Oppimistavoitteet Ymmärtää, miten Newtonin toisen lain

Lisätiedot

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Antti Rasila 8. marraskuuta 2007 Antti Rasila () TodB 8. marraskuuta 2007 1 / 18 1 Kertausta: momenttimenetelmä ja suurimman uskottavuuden menetelmä 2 Tilastollinen

Lisätiedot

P5: Kohti Tutkivaa Työtapaa Kesä Aritmeettinen keskiarvo Ka KA. Painopiste Usein teoreettinen tunnusluku Vähintään välimatka-asteikko.

P5: Kohti Tutkivaa Työtapaa Kesä Aritmeettinen keskiarvo Ka KA. Painopiste Usein teoreettinen tunnusluku Vähintään välimatka-asteikko. Aritmeettinen keskiarvo Ka KA Painopiste Usein teoreettinen tunnusluku Vähintään välimatka-asteikko x N i 1 N x i x s SD ha HA Kh KH Vaihtelu keskiarvon ympärillä Käytetään empiirisessä tutkimuksessa Vähintään

Lisätiedot

Fysiikan perusteet. Voimat ja kiihtyvyys. Antti Haarto

Fysiikan perusteet. Voimat ja kiihtyvyys. Antti Haarto Fysiikan perusteet Voimat ja kiihtyvyys Antti Haarto.05.01 Voima Vuorovaikutusta kahden kappaleen välillä tai kappaleen ja sen ympäristön välillä (Kenttävoimat) Yksikkö: newton, N = kgm/s Vektorisuure

Lisätiedot

STATIIKKA. TF00BN89 5op

STATIIKKA. TF00BN89 5op STATIIKKA TF00BN89 5op Sisältö: Statiikan peruslait Voiman resultantti ja jako komponentteihin Voiman momentti ja voimapari Partikkelin ja jäykän kappaleen tasapainoyhtälöt Tukivoimat Ristikot, palkit

Lisätiedot

Tilastollinen testaus. Vilkkumaa / Kuusinen 1

Tilastollinen testaus. Vilkkumaa / Kuusinen 1 Tilastollinen testaus Vilkkumaa / Kuusinen 1 Motivointi Viime luennolla: havainnot generoineen jakauman muoto on usein tunnettu, mutta parametrit tulee estimoida Joskus parametreista on perusteltua esittää

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 8 Vaimennettu värähtely Elävässä elämässä heilureiden ja muiden värähtelijöiden liike sammuu ennemmin tai myöhemmin. Vastusvoimien takia värähtelijän

Lisätiedot

Piirrä kirjaan vaikuttavat voimat oikeissa suhteissa toisiinsa nähden. Kaikki kappaleet ovat paikallaan

Piirrä kirjaan vaikuttavat voimat oikeissa suhteissa toisiinsa nähden. Kaikki kappaleet ovat paikallaan Voimakuvioita kirja Piirrä kirjaan vaikuttavat voimat oikeissa suhteissa toisiinsa nähden. Kaikki kappaleet ovat paikallaan Kirja lattialla Kirja, jota painetaan kepillä Kirja, jota painetaan seinään Kirja,

Lisätiedot

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Antti Rasila 8. marraskuuta 2007 Antti Rasila () TodB 8. marraskuuta 2007 1 / 15 1 Tilastollisia testejä Z-testi Normaalijakauman odotusarvon testaus, keskihajonta tunnetaan

Lisätiedot

Pienryhmäopetuksen soveltuminen fysiikan opetukseen: Tapaustutkimus Oulun normaalikoululta keväältä 2013

Pienryhmäopetuksen soveltuminen fysiikan opetukseen: Tapaustutkimus Oulun normaalikoululta keväältä 2013 Pienryhmäopetuksen soveltuminen fysiikan opetukseen: Tapaustutkimus Oulun normaalikoululta keväältä 2013 11. joulukuuta 2013 Tapio Hansson, Jani Lappalainen ja Otto Mankinen Tausta Perusharjoittelussa

Lisätiedot

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisusta Johanna Rämö, Helsingin yliopisto 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisu on koulusta tuttua, mutta usein sitä tehdään mekaanisesti sen kummempia ajattelematta. Jotta pystytään ratkaisemaan

Lisätiedot

Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori!

Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori! 6.1 Työ Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori! Siirtymä s = r 2 r 1 Kun voiman kohteena olevaa kappaletta voidaan kuvata

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

Monissa fysiikan probleemissa vaikuttavien voimien yksityiskohtia ei tunneta

Monissa fysiikan probleemissa vaikuttavien voimien yksityiskohtia ei tunneta 8 LIIKEMÄÄRÄ, IMPULSSI JA TÖRMÄYKSET Monissa fysiikan probleemissa vaikuttavien voimien yksityiskohtia ei tunneta Tällöin dynamiikan peruslain F = ma käyttäminen ei ole helppoa tai edes mahdollista Newtonin

Lisätiedot

Väliestimointi (jatkoa) Heliövaara 1

Väliestimointi (jatkoa) Heliövaara 1 Väliestimointi (jatkoa) Heliövaara 1 Bernoulli-jakauman odotusarvon luottamusväli 1/2 Olkoon havainnot X 1,..., X n yksinkertainen satunnaisotos Bernoulli-jakaumasta parametrilla p. Eli X Bernoulli(p).

Lisätiedot

Tutkimusongelmia ja tilastollisia hypoteeseja: Perunalastupussien keskimääräinen paino? Nollahypoteesi Vaihtoehtoinen hypoteesi (yksisuuntainen)

Tutkimusongelmia ja tilastollisia hypoteeseja: Perunalastupussien keskimääräinen paino? Nollahypoteesi Vaihtoehtoinen hypoteesi (yksisuuntainen) 1 MTTTP3 Luento 29.1.2015 Luku 6 Hypoteesien testaus Tutkimusongelmia ja tilastollisia hypoteeseja: Perunalastupussien keskimääräinen paino? H 0 : µ = µ 0 H 1 : µ < µ 0 Nollahypoteesi Vaihtoehtoinen hypoteesi

Lisätiedot

Harjoitellaan voimakuvion piirtämistä

Harjoitellaan voimakuvion piirtämistä Harjoitellaan voimakuvion piirtämistä Milloin ja miksi voimakuvio piirretään? Voimakuvio on keskeinen osa mekaniikan tehtävän ratkaisua, sillä sen avulla hahmotetaan tilanne, esitetään kappaleeseen kohdistuvat

Lisätiedot

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Aineistoista 11.2.09 IK Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Muotoilussa kehittyneet menetelmät, lähinnä luotaimet Havainnointi:

Lisätiedot

Jousen jousivoiman riippuvuus venymästä

Jousen jousivoiman riippuvuus venymästä 1 Jousen jousivoiman riippuvuus venymästä Mikko Vestola Koulun nimi Fysiikka luonnontieteenä FY3-Projektityö 12..2002 Arvosana: K+ (10) 2 1. Tutkittava ilmiö Tehtävänä oli tehdä oppikirjan tutkimustehtävä

Lisätiedot

MTTTA1 Tilastomenetelmien perusteet 5 op Luento , osa 1. 1 Kokonaisuudet johon opintojakso kuuluu

MTTTA1 Tilastomenetelmien perusteet 5 op Luento , osa 1. 1 Kokonaisuudet johon opintojakso kuuluu 5.3.2018/1 MTTTA1 Tilastomenetelmien perusteet 5 op Luento 5.3.2018, osa 1 1 Kokonaisuudet johon opintojakso kuuluu https://www10.uta.fi/opas/opintojakso.htm?rid=14600 &idx=1&uilang=fi&lang=fi&lvv=2017

Lisätiedot

TA7, Ekonometrian johdantokurssi HARJOITUS 4 1 RATKAISUEHDOTUKSET

TA7, Ekonometrian johdantokurssi HARJOITUS 4 1 RATKAISUEHDOTUKSET TA7, Ekonometrian johdantokurssi HARJOITUS 4 1 RATKAISUEHDOTUKSET 16..015 1. a Poliisivoimien suuruuden lisäksi piirikuntien rikostilastoihin vaikuttaa monet muutkin tekijät. Esimerkiksi asukkaiden keskimääräinen

Lisätiedot

Matemaatikot ja tilastotieteilijät

Matemaatikot ja tilastotieteilijät Matemaatikot ja tilastotieteilijät Matematiikka/tilastotiede ammattina Tilastotiede on matematiikan osa-alue, lähinnä todennäköisyyslaskentaa, mutta se on myös itsenäinen tieteenala. Tilastotieteen tutkijat

Lisätiedot

MOT-hanke. Metodimessut 29.10.2005 Jorma Joutsenlahti & Pia Hytti 2. MOT-hanke

MOT-hanke. Metodimessut 29.10.2005 Jorma Joutsenlahti & Pia Hytti 2. MOT-hanke Dia 1 MOT-hanke Mat ematiikan Oppimat eriaalin Tutkimuksen hanke 2005-2006 Hämeenlinnan OKL:ssa Metodimessut 29.10.2005 Jorma Joutsenlahti & Pia Hytti 1 MOT-hanke Osallistujat:13 gradun tekijää (8 gradua)

Lisätiedot

Otannasta ja mittaamisesta

Otannasta ja mittaamisesta Otannasta ja mittaamisesta Tilastotiede käytännön tutkimuksessa - kurssi, kesä 2001 Reijo Sund Aineistot Kvantitatiivisen tutkimuksen aineistoksi kelpaa periaatteessa kaikki havaintoihin perustuva informaatio,

Lisätiedot

pitkittäisaineistoissa

pitkittäisaineistoissa Puuttuvan tiedon ongelma p. 1/18 Puuttuvan tiedon ongelma pitkittäisaineistoissa Tapio Nummi tan@uta.fi Matematiikan, tilastotieteen ja filosofian laitos Tampereen yliopisto mtl.uta.fi/tilasto/sekamallit/puupitkit.pdf

Lisätiedot

Genetiikan perusteet 2009

Genetiikan perusteet 2009 Genetiikan perusteet 2009 Malli selittää, mutta myös ennustaa ja ennusteen voi testata kokeella. Mendel testasi F 2 -mallinsa tuottamalla itsepölytyksellä F 3 -polven Seuraava sukupolvi tai toinen, riippumaton

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Jännite, virran voimakkuus ja teho

Jännite, virran voimakkuus ja teho Jukka Kinkamo, OH2JIN oh2jin@oh3ac.fi +358 44 965 2689 Jännite, virran voimakkuus ja teho Jännite eli potentiaaliero mitataan impedanssin yli esiintyvän jännitehäviön avulla. Koska käytännön radioamatöörin

Lisätiedot

Luento 10: Työ, energia ja teho. Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho

Luento 10: Työ, energia ja teho. Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho Luento 10: Työ, energia ja teho Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho 1 / 23 Luennon sisältö Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho 2 / 23 Johdanto Energia suure, joka voidaan muuttaa muodosta toiseen,

Lisätiedot

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat.

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat. Ympäristöoppi 4.lk Arvioinnin tuki Arvioitavat tavoitteet 5 6-7 6=osa toteutuu 7=kaikki toteutuu T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja opiskeluun sekä auttaa oppilasta kokemaan

Lisätiedot

Mat Tilastollisen analyysin perusteet, kevät 2007

Mat Tilastollisen analyysin perusteet, kevät 2007 Mat-2.2104 Tilastollisen analyysin perusteet, kevät 2007 2. luento: Tilastolliset testit Kai Virtanen 1 Tilastollinen testaus Tutkimuksen kohteena olevasta perusjoukosta esitetään väitteitä oletuksia joita

Lisätiedot

MS-C2103 Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit (5 op)

MS-C2103 Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit (5 op) MS-C2103 Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit (5 op) Aalto-yliopisto 2017 Käytännön järjestelyt Luennot: Luennot maanantaisin (sali E) ja keskiviikkoisin (sali U4) klo 10-12 Luennoitsija: (lauri.viitasaari@aalto.fi)

Lisätiedot

TUTKIMUSLÄHTÖINEN FYSIIKAN OPISKELU. MAOL:n syyskoulutuspäivät

TUTKIMUSLÄHTÖINEN FYSIIKAN OPISKELU. MAOL:n syyskoulutuspäivät TUTKIMUSLÄHTÖINEN FYSIIKAN OPISKELU MAOL:n syyskoulutuspäivät 7.10.2017 TUTKIMUSLÄHTÖINEN OPPIMINEN IBE - Inquiry Based Education Opetusjärjestely, jossa oppilas laitetaan tutkijan asemaan keräämään ja

Lisätiedot

Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima

Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima Jos kaksi eri kappaletta vaikuttavat toisiinsa jollain tavalla, niiden välillä on vuorovaikutus Kahden kappaleen välinen vuorovaikutus saa aikaan kaksi vastakkaista voimaa,

Lisätiedot

Tilastollisten aineistojen kerääminen ja mittaaminen

Tilastollisten aineistojen kerääminen ja mittaaminen Ilkka Mellin Tilastolliset menetelmät Osa 1: Johdanto Tilastollisten aineistojen kerääminen ja mittaaminen TKK (c) Ilkka Mellin (2007) 1 ja mittaaminen >> Tilastollisten aineistojen kerääminen Mittaaminen

Lisätiedot

TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI. LTKY012 Timo Törmäkangas

TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI. LTKY012 Timo Törmäkangas TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI LTKY012 Timo Törmäkangas KURSSIN SISÄLTÖ Johdanto Mittaaminen ja aineiston hankinta Mitta-asteikot Otanta Aineiston esittäminen ja data-analyysi Havaintomatriisi Yksiulotteisen

Lisätiedot

1. Tilastollinen malli??

1. Tilastollinen malli?? 1. Tilastollinen malli?? https://fi.wikipedia.org/wiki/tilastollinen_malli https://en.wikipedia.org/wiki/statistical_model http://projecteuclid.org/euclid.aos/1035844977 Tilastollinen malli?? Numeerinen

Lisätiedot

Opetusmateriaali. Tutkimustehtävien tekeminen

Opetusmateriaali. Tutkimustehtävien tekeminen Opetusmateriaali Tämän opetusmateriaalin tarkoituksena on opettaa kiihtyvyyttä mallintamisen avulla. Toisena tarkoituksena on hyödyntää pikkuautoa ja lego-ukkoa fysiikkaan liittyvän ahdistuksen vähentämiseksi.

Lisätiedot

Elina Harjunen Elina Harjunen

Elina Harjunen Elina Harjunen Elina Harjunen 28.4.2015 Elina Harjunen 28.4.2015 Äidinkielen ja kirjallisuuden 9. luokan oppimistulosten arviointi vuonna 2014: keskiössä kielentuntemus ja kirjoittaminen Kielentuntemuksen viitekehys

Lisätiedot

TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI. LTKY012 Timo Törmäkangas

TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI. LTKY012 Timo Törmäkangas TUTKIMUSAINEISTON ANALYYSI LTKY012 Timo Törmäkangas LUENNOT Luento Paikka Vko Päivä Pvm Klo 1 L 304 8 Pe 21.2. 08:15-10:00 2 L 304 9 To 27.2. 12:15-14:00 3 L 304 9 Pe 28.2. 08:15-10:00 4 L 304 10 Ke 5.3.

Lisätiedot

Kynä-paperi -harjoitukset. Taina Lehtinen Taina I Lehtinen Helsingin yliopisto

Kynä-paperi -harjoitukset. Taina Lehtinen Taina I Lehtinen Helsingin yliopisto Kynä-paperi -harjoitukset Taina Lehtinen 43 Loput ratkaisut harjoitustehtäviin 44 Stressitestin = 40 s = 8 Kalle = 34 pistettä Ville = 5 pistettä Z Kalle 34 8 40 0.75 Z Ville 5 8 40 1.5 Kalle sijoittuu

Lisätiedot

HAVAITUT JA ODOTETUT FREKVENSSIT

HAVAITUT JA ODOTETUT FREKVENSSIT HAVAITUT JA ODOTETUT FREKVENSSIT F: E: Usein Harvoin Ei tupakoi Yhteensä (1) (2) (3) Mies (1) 59 28 4 91 Nainen (2) 5 14 174 193 Yhteensä 64 42 178 284 Usein Harvoin Ei tupakoi Yhteensä (1) (2) (3) Mies

Lisätiedot

Mittariston laatiminen laatutyöhön

Mittariston laatiminen laatutyöhön Mittariston laatiminen laatutyöhön Perusopetuksen laatukriteerityö Vaasa 18.9.2012 Tommi Karjalainen Opetus- ja kulttuuriministeriö Millainen on hyvä mittaristo? Kyselylomaketutkimuksen vaiheet: Aiheen

Lisätiedot

Tehtävä 9. (pienryhmissä)

Tehtävä 9. (pienryhmissä) Tehtävä 9. (pienryhmissä) Murtonen Lehtinen Olkinuora 191 Yliopisto-opiskelijoiden näkemykset tutkimustaitojen tarpeellisuudesta työelämässä ja näiden näkemysten yhteys tutkimusmenetelmien oppimisessa

Lisätiedot

pitkittäisaineistoissa

pitkittäisaineistoissa Puuttuvan tiedon käsittelystä p. 1/18 Puuttuvan tiedon käsittelystä pitkittäisaineistoissa Tapio Nummi tan@uta.fi Matematiikan, tilastotieteen ja filosofian laitos Tampereen yliopisto Puuttuvan tiedon

Lisätiedot

Tilastotieteen jatkokurssi syksy 2003 Välikoe 2 11.12.2003

Tilastotieteen jatkokurssi syksy 2003 Välikoe 2 11.12.2003 Nimi Opiskelijanumero Tilastotieteen jatkokurssi syksy 2003 Välikoe 2 11.12.2003 Normaalisti jakautuneiden yhdistyksessä on useita tuhansia jäseniä. Yhdistyksen sääntöjen mukaan sääntöihin tehtävää muutosta

Lisätiedot

Tilastollisen analyysin perusteet Luento 11: Epäparametrinen vastine ANOVAlle

Tilastollisen analyysin perusteet Luento 11: Epäparametrinen vastine ANOVAlle Tilastollisen analyysin perusteet Luento 11: Epäparametrinen vastine ANOVAlle - Sisältö - - - Varianssianalyysi Varianssianalyysissä (ANOVA) testataan oletusta normaalijakautuneiden otosten odotusarvojen

Lisätiedot

RAK Statiikka 4 op

RAK Statiikka 4 op RAK-31000 Statiikka 4 op Opintojakson kotisivu on osoitteessa: http://webhotel2.tut.fi/mec_tme harjoitukset (H) harjoitusten malliratkaisut harjoitustyöt (HT) ja opasteet ilmoitusasiat RAK-31000 Statiikka

Lisätiedot

Järvi 1 Valkjärvi. Järvi 2 Sysijärvi

Järvi 1 Valkjärvi. Järvi 2 Sysijärvi Tilastotiedettä Tilastotieteessä kerätään tietoja yksittäisistä asioista, ominaisuuksista tai tapahtumista. Näin saatua tietoa käsitellään tilastotieteen menetelmin ja saatuja tuloksia voidaan käyttää

Lisätiedot

Johdatus tilastotieteeseen Tilastollisten aineistojen kerääminen ja mittaaminen. TKK (c) Ilkka Mellin (2005) 1

Johdatus tilastotieteeseen Tilastollisten aineistojen kerääminen ja mittaaminen. TKK (c) Ilkka Mellin (2005) 1 Johdatus tilastotieteeseen Tilastollisten aineistojen kerääminen ja mittaaminen TKK (c) Ilkka Mellin (2005) 1 ja mittaaminen Tilastollisten aineistojen kerääminen Mittaaminen ja mitta-asteikot TKK (c)

Lisätiedot

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Antti Rasila 22. marraskuuta 2007 Antti Rasila () TodB 22. marraskuuta 2007 1 / 17 1 Epäparametrisia testejä (jatkoa) χ 2 -riippumattomuustesti 2 Johdatus regressioanalyysiin

Lisätiedot

Hoitotieteen laitos. VALINTAKOE , Kysymykset ja arviointikriteerit

Hoitotieteen laitos. VALINTAKOE , Kysymykset ja arviointikriteerit Kysymys 1. Nimeä tieteellisen tiedon kriteerit ja määrittele niiden sisältö (5 pistettä) (sivut 24-29) Eriksson K, Isola A, Kyngäs H, Leino-Kilpi H, Lindström U, Paavilainen E, Pietilä A-M, Salanterä S,

Lisätiedot

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää?

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Riittävä tutkimuksen otoskoko ja tulos Timo Partonen LT, psykiatrian dosentti, Helsingin yliopisto Ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tutkimuksen

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

VALTIOTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TILASTOTIETEEN VALINTAKOE Ratkaisut ja arvostelu < X 170

VALTIOTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TILASTOTIETEEN VALINTAKOE Ratkaisut ja arvostelu < X 170 VALTIOTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TILASTOTIETEEN VALINTAKOE 4.6.2013 Ratkaisut ja arvostelu 1.1 Satunnaismuuttuja X noudattaa normaalijakaumaa a) b) c) d) N(170, 10 2 ). Tällöin P (165 < X < 175) on likimain

Lisätiedot

FYSA210/2 PYÖRIVÄ KOORDINAATISTO

FYSA210/2 PYÖRIVÄ KOORDINAATISTO FYSA210/2 PYÖRIVÄ KOORDINAATISTO Johdanto Inertiaalikoordinaatisto on koordinaatisto, jossa Newtonin mekaniikan lait pätevät. Tällaista koordinaatistoa ei reaalimaailmassa kuitenkaan ole. Epäinertiaalikoordinaatisto

Lisätiedot

Estimointi. Estimointi. Estimointi: Mitä opimme? 2/4. Estimointi: Mitä opimme? 1/4. Estimointi: Mitä opimme? 3/4. Estimointi: Mitä opimme?

Estimointi. Estimointi. Estimointi: Mitä opimme? 2/4. Estimointi: Mitä opimme? 1/4. Estimointi: Mitä opimme? 3/4. Estimointi: Mitä opimme? TKK (c) Ilkka Mellin (2004) 1 Johdatus tilastotieteeseen TKK (c) Ilkka Mellin (2004) 2 Mitä opimme? 1/4 Tilastollisen tutkimuksen tavoitteena on tehdä johtopäätöksiä prosesseista, jotka generoivat reaalimaailman

Lisätiedot

Kitka ja Newtonin lakien sovellukset

Kitka ja Newtonin lakien sovellukset Kitka ja Newtonin lakien sovellukset Haarto & Karhunen Tavallisimpia voimia: Painovoima G Normaalivoima, Tukivoima Jännitysvoimat Kitkavoimat Voimat yleisesti F f T ja s f k N Vapaakappalekuva Kuva, joka

Lisätiedot

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT Perusopetuksen matematiikan oppimistulokset 9. vuosiluokalla 2015 Arvioinnin tulokset Oppilaiden keskimääräinen ratkaisuosuus oli 43 % arviointitehtävien kokonaispistemäärästä

Lisätiedot

Tilastollisen analyysin perusteet Luento 2: Tilastolliset testit

Tilastollisen analyysin perusteet Luento 2: Tilastolliset testit Tilastollisen analyysin perusteet Luento 2: Tilastolliset testit Sisältö Tilastollisia testejä tehdään jatkuvasti lukemattomilla aloilla. Meitä saattaa kiinnostaa esimerkiksi se, että onko miesten ja

Lisätiedot

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 3.3.2010 Saara Repo Tutkimusaineisto Avoimen yliopiston opiskelijat,

Lisätiedot

Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Määritelmiä Laadullinen tutkimus voidaan määritellä eri tavoin eri lähtökohdista Voidaan esimerkiksi korostaa sen juuria antropologiasta

Lisätiedot

806109P TILASTOTIETEEN PERUSMENETELMÄT I Hanna Heikkinen Esimerkkejä estimoinnista ja merkitsevyystestauksesta, syksy (1 α) = 99 1 α = 0.

806109P TILASTOTIETEEN PERUSMENETELMÄT I Hanna Heikkinen Esimerkkejä estimoinnista ja merkitsevyystestauksesta, syksy (1 α) = 99 1 α = 0. 806109P TILASTOTIETEEN PERUSMENETELMÄT I Hanna Heikkinen Esimerkkejä estimoinnista ja merkitsevyystestauksesta, syksy 2012 1. Olkoon (X 1,X 2,...,X 25 ) satunnaisotos normaalijakaumasta N(µ,3 2 ) eli µ

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot

Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit

Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit Luento 2 https://geom.mathstat.helsinki.fi/moodle/course/view.php?id=360 Luennon tavoitteet: Vektorit tutuiksi Koordinaatiston valinta Vauhdin ja nopeuden ero

Lisätiedot

Tutkimuksellinen vai toiminnallinen opinnäytetyö

Tutkimuksellinen vai toiminnallinen opinnäytetyö Tutkimuksellinen vai toiminnallinen opinnäytetyö (Salonen 2013.) (Salonen (Salonen 2013.) Kajaanin ammattikorkeakoulun opinnäytetyön arviointi (opettaja, opiskelija ja toimeksiantaja) https://www.kamk.fi/opari/opinnaytetyopakki/lomakkeet

Lisätiedot

hyvä osaaminen

hyvä osaaminen MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA T2 Oppilas tunnistaa omaa fysiikan osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti. T3 Oppilas ymmärtää fysiikkaan (sähköön

Lisätiedot

MS-C2103 Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit (5 op)

MS-C2103 Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit (5 op) MS-C2103 Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit (5 op) Aalto-yliopisto 2016 Käytannön järjestelyt Luennot: Luennot ma 4.1. (sali E) ja ti 5.1 klo 10-12 (sali C) Luennot 11.1.-10.2. ke 10-12 ja ma 10-12

Lisätiedot

Luento-osuusosuus. tilasto-ohjelmistoaohjelmistoa

Luento-osuusosuus. tilasto-ohjelmistoaohjelmistoa Kurssin suorittaminen Kvantitatiiviset menetelmät Sami Fredriksson/Hanna Wass Yleisen valtio-oppi oppi Kevät 2010 Luento-osuusosuus Tentti to 4.3. klo 10-12, 12, U40 P674 Uusintamahdollisuus laitoksen

Lisätiedot

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa 9. Vektorit 9.1 Skalaarit ja vektorit Skalaari on koon tai määrän mitta. Tyypillinen esimerkki skalaarista on massa. Lukumäärä on toinen hyvä esimerkki skalaarista. Vektorilla on taas suuruus ja suunta.

Lisätiedot

Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa 2011 Yhteiskunnallisten aineiden seuranta-arviointi Tiedot kerättiin kaksivaiheisella ositetulla otannalla 98 suomenkielisestä

Lisätiedot

TUTKIMUSAINEISTON KVANTITATIIVINEN ANALYYSI LTKY012. Timo Törmäkangas

TUTKIMUSAINEISTON KVANTITATIIVINEN ANALYYSI LTKY012. Timo Törmäkangas TUTKIMUSAINEISTON KVANTITATIIVINEN ANALYYSI LTKY012 Timo Törmäkangas KURSSIN SISÄLTÖ Johdanto Mittaaminen ja aineiston hankinta Mitta-asteikot Otanta Aineiston esittäminen ja data-analyysi Havaintomatriisi

Lisätiedot